LEGE
Nr. 236 din 2 iunie 2003
privind organizarea pietei tutunului brut in Romania
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 408 din 11 iunie 2003
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza organizarea pietei tutunului brut.
Art. 2
Clasificarea soiurilor de tutun este prevazuta in anexa nr. 1 la prezenta
lege.
Art. 3
In sensul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatorul inteles:
a) livrare - toate operatiunile care au loc pentru predarea tutunului de la
producator la unitatea prim-procesatoare;
b) grupuri de producatori - asocierea liber consimtita intre producatorii
de tutun, persoane fizice si persoane juridice, constituita in vederea
cultivarii si comercializarii tutunului brut;
c) unitatea prim-procesatoare - toate persoanele juridice autorizate
conform legilor in vigoare pentru prima procesare a tutunului;
d) prima procesare a tutunului - transformarea tutunului brut in produs
stabil, stocat si conditionat in baloturi sau colete omogene de calitate
corespunzatoare exigentelor de utilizare finala;
e) primul cumparator - unitatea prim-procesatoare, parte contractanta cu
producatorul;
f) lot - partea din totalul productiei care face obiectul unei livrari de
fiecare producator, divizata in una sau mai multe parti distincte pe clase de
calitate;
g) atestat de control - documentul eliberat de catre prim-procesator sau
contractant, care certifica cantitatea, calitatea si pretul platit;
h) prag de prim-procesare - cantitatea maxima de tutun ce urmeaza a fi
supusa operatiilor de prima transformare a tutunului frunza;
i) atestat de cota - documentul eliberat de autoritatea competenta a
statului, care atesta cota atribuita producatorului de tutun;
j) varietate de tutun - tipurile de tutun cultivate, care contin mai multe
soiuri;
k) prima de productie - sprijinul financiar acordat de stat producatorilor de
tutun brut, in vederea sustinerii costurilor de productie.
CAP. 2
Grupurile de producatori
Art. 4
In vederea cultivarii si comercializarii tutunului brut, producatorii de
tutun se pot organiza in grupuri de producatori.
Art. 5
Grupurile de producatori recunoscute de autoritatea competenta a statului
fac obiectul prezentei legi.
Art. 6
Recunoasterea unui grup de producatori se acorda la solicitarea in scris a
grupului de producatori.
Art. 7
Pentru a fi recunoscut, grupul de producatori trebuie sa indeplineasca
urmatoarele conditii:
a) sa fie constituit la initiativa membrilor sai;
b) sa fie constituit in scopul adaptarii unitare a productiei membrilor sai
la exigentele pietei;
c) sa dispuna de un statut care sa stabileasca functionarea grupului de
producatori;
d) sa fie afiliat la asociatiile profesionale si interprofesionale pe
produs;
e) sa aiba personalitate juridica.
Art. 8
Grupul de producatori trebuie sa cuprinda un numar de membri, persoane
fizice si juridice, care pot produce o cantitate minima de 25 de tone de tutun
brut atestat de cota; in regiunile de cultura izolate, grupul de producatori
trebuie sa produca o cantitate ce reprezinta minimum 10 tone de tutun brut
atestat de cota.
Art. 9
(1) Autoritatea statului care recunoaste grupurile de producatori este
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin directiile generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului
Bucuresti.
(2) In termen de 60 de zile de la depunerea cererii de recunoastere,
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor decide recunoasterea
grupului de producatori, potrivit prevederilor prezentei legi.
Art. 10
Anual, prin asociatiile profesionale si interprofesionale pe produs, se
intocmeste situatia cu datele care au stat la baza recunoasterii grupurilor de
producatori si se comunica Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor
pana la data de 15 noiembrie.
Art. 11
(1) Neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 6 - 8, precum si
furnizarea de date eronate atrag retragerea recunoasterii.
(2) Recunoasterea este retrasa si daca ajutorul specific este utilizat in
alte scopuri decat cele prevazute de lege.
(3) Dupa ce recunoasterea este retrasa, grupul de producatori trebuie sa
redepuna cererea de recunoastere.
CAP. 3
Unitatea prim-procesatoare
Art. 12
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor autorizeaza unitatea
prim-procesatoare pentru incheierea contractelor de cultura cu producatorii de
tutun.
(2) Unitatea prim-procesatoare solicita, in scris, Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor autorizarea, care este decisa in termen
de 60 de zile de la data depunerii cererii.
(3) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor retrage autorizarea
unitatii prim-procesatoare in cazul in care conditiile de autorizare nu mai
sunt respectate.
Art. 13
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile prim-procesatoare
pentru a obtine autorizatia de functionare se stabilesc prin ordin al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
CAP. 4
Contractul de cultura
Art. 14
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor determina, pentru
fiecare grupa de varietate, zonele de productie pe baza criteriului de
calitate, cu consultarea asociatiilor profesionale si interprofesionale
recunoscute. Zonele de productie pentru tutun se stabilesc prin ordin al
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
Art. 15
(1) Intre unitatea prim-procesatoare si producatorii de tutun brut se
incheie contracte de cultura.
(2) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor se
stabileste contractul-tip de cultura a tutunului brut si modul de inregistrare
a acestuia.
Art. 16
(1) Contractul de cultura se incheie pana cel tarziu la data de 31 ianuarie
a anului de recolta.
(2) Contractele de cultura incheiate sunt prezentate, spre a fi
inregistrate, Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin
unitatile teritoriale subordonate, nu mai tarziu de 10 zile lucratoare de la
data semnarii lor, cu exceptia situatiilor de forta majora.
(3) Contractul va avea ca anexa lista nominala a membrilor grupului si
suprafetele aferente fiecaruia, atunci cand unitatea prim-procesatoare incheie
contracte de cultura cu un grup de producatori.
CAP. 5
Primele de productie
Art. 17
Se instituie un sistem de prime de productie stabilite anual, pentru
fiecare varietate de tutun, valoarea totala a acestora fiind acordata din
bugetul de stat.
Art. 18
(1) Prima de productie acordata producatorului se stabileste anual prin
hotarare a Guvernului.
(2) Valoarea primei de productie se fixeaza anual pe kilogram de tutun
frunza uscata.
(3) Prima de productie cuprinde o parte fixa, o parte variabila si un
ajutor specific.
(4) Partea variabila a primei de productie reprezinta intre 30 si 45% din
valoarea primei. Procentul se stabileste anual o data cu valoarea totala a
primei de productie.
(5) Partea fixa a primei de productie se plateste producatorilor
individuali, nemembri ai unui grup, si grupurilor de producatori care o
distribuie, corespunzator productiei livrate, fiecarui membru al grupului.
(6) Partea variabila a primei de productie este platita numai grupurilor de
producatori care o distribuie fiecarui membru al grupului, in functie de
valoarea totala obtinuta de la unitatea prim-procesatoare.
(7) Grupurile de producatori primesc un ajutor specific de pana la 2% din
totalul primei de productie, in vederea dezvoltarii activitatii lor.
Art. 19
(1) Prima de productie se acorda in urmatoarele conditii:
a) tutunul sa provina dintr-o zona de productie determinata pentru fiecare
soi;
b) tutunul sa corespunda cerintelor calitative prevazute in anexele nr. 2
si 2a) la prezenta lege;
c) livrarea tutunului de la producator la unitatea prim-procesatoare sa se
realizeze in limita contractului de cultura incheiat.
(2) Aplicarea sistemului de prima de productie in baza contractului de
cultura se reglementeaza prin hotarare a Guvernului.
CAP. 6
Cotele de productie
Art. 20
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in baza strategiei
sectorului si a contractelor de cultura inregistrate, stabileste anual o
cantitate totala de tutun brut, denumita prag de prim-procesare.
(2) Strategia sectorului tutun brut este realizata de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor impreuna cu asociatiile profesionale si
interprofesionale.
Art. 21
Pentru asigurarea respectarii pragului de prim-procesare, se stabileste un
sistem de cote de productie alocate fiecarui cultivator de tutun proportional
cu media cantitatilor livrate pentru prim-procesare, in perioada a 3 ani precedenti
ultimului an de recolta, repartizate pe grupe de varietati.
Art. 22
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate transfera
catre grupele de varietati, inainte de data limita prevazuta pentru incheierea
contractelor de cultura, cantitati de tutun, in limita respectarii pragului de
prim-procesare.
(2) Transferul cantitatilor prevazut la alin. (1) se realizeaza prin
compensare tona pe tona.
Art. 23
In limita a 10% din pragul de prim-procesare se creeaza o rezerva nationala
de cota de productie pentru tutunul brut.
Art. 24
Subventiile nu se acorda pentru cantitatile care depasesc cotele stabilite,
conforme cu atestatele de cote.
Art. 25
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor asigura si dispune de
baza de date privind productia, livrarile si toti producatorii. Aceasta baza de
date este necesara si pentru transferul de cote de productie intre producatori.
Baza de date se realizeaza prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor, cu consultarea asociatiilor profesionale si interprofesionale.
Art. 26
Programele de reconversie a cultivatorilor se pun in aplicare individual,
pentru fiecare cultivator, numai prin acordul acestuia de a parasi sectorul. In
paralel se aplica un program de reasezare a cotei corespunzatoare
cultivatorului care paraseste sectorul, fie prin anularea cotei corespunzatoare
cultivatorilor si, implicit, prin reducerea pragului total de prim-procesare,
fie prin realocarea cotei respective altui cultivator si mentinerea pragului
total de prim-procesare.
Art. 27
Programele de reconversie a productiei si cultivatorilor de tutun se pun in
aplicare in conditiile stabilite prin ordin al ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor, impreuna cu asociatiile profesionale si
interprofesionale, in functie de fixarea primei de reconversie acordate
producatorilor si de stabilirea cultivatorilor care pot beneficia de prima de
reconversie.
CAP. 7
Controlul pietei tutunului brut
Art. 28
Piata tutunului brut este supusa urmatoarelor controale:
a) controlul administrativ al livrarilor, al corectitudinii evidentei
acestora si al respectarii contractelor de cultura;
b) controlul platii primelor catre grupurile de producatori si producatorii
membri si/sau producatorii individuali nemembri ai unui grup de producatori;
c) controlul respectarii conditiilor de recunoastere a grupurilor de
producatori;
d) controlul unitatilor prim-procesatoare, in sensul respectarii
conditiilor de autorizare in vederea incheierii contractelor de cultura cu
producatorii.
Art. 29
Organismele de control, in sensul respectarii dispozitiilor prezentei legi,
au acces la:
a) instalatiile de productie si procesare;
b) datele contabile, stocurile unitatilor prim-procesatoare, la alte
documente ajutatoare controlului si pot obtine copii ale documentelor si/sau
extrase de cont;
c) evidenta datelor referitoare la productii realizate, volumul livrarilor,
pretul de cumparare platit producatorilor;
d) obtinerea tuturor informatiilor utile pentru a verifica daca tutunul
livrat a fost efectiv procesat;
e) controlul sumelor varsate, prin operatiuni bancare, de unitatile
prim-procesatoare catre producatori, corespunzatoare calitatii tutunului livrat;
f) controlul anual al suprafetelor plantate de producatorii individuali;
g) solicitarea oricarei informatii si/sau document care faciliteaza
controlul.
Art. 30
Organismul responsabil cu activitatea de control si precizarile referitoare
la desfasurarea acestei activitati sunt stabilite prin ordin al ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor.
CAP. 8
Dispozitii finale
Art. 31
In vederea sprijinirii si stimularii productiilor de tutun brut, cercetarea
si dezvoltarea se vor realiza si prin constituirea unui fond in cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor din cota de 2% din primele
acordate producatorilor.
Art. 32
(1) In caz de litigii privind calitatea tutunului livrat, unitatea
prim-procesatoare se poate adresa unei comisii de arbitraj.
(2) Dispozitiile legale privind arbitrajul, cuprinse in Codul de procedura
civila, raman aplicabile.
Art. 33
In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor emite norme
metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin hotarare a Guvernului.
Art. 34
Anexele nr. 1, 2 si 2a) fac parte integranta din prezenta lege.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 8 mai 2003, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATUI,
ALEXANDRU ATHANASIU
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 13 mai
2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
ANEXA 1
SITUATIA
soiurilor (varietatilor) de tutun cultivate in Romania si clasificarea lor pe
grupe de varietati
____________________________________________________
|Nr. | Soiul (varietatea) | Grupa de varietati |
|crt.| | |
|____|_________________________|_____________________|
| 1.| Djebel (oriental) | Light air cured |
| | | Sun cured |
|____|_________________________|_____________________|
| 2.| Molovata (oriental) | Light air cured |
| | | Sun cured |
|____|_________________________|_____________________|
| 3.| Ghimpati (semioriental) | Light air cured |
| | | Sun cured |
|____|_________________________|_____________________|
| 4.| Baragan (mare consum) | Sun cured |
|____|_________________________|_____________________|
| 5.| Virginia | Flue cured |
|____|_________________________|_____________________|
| 6.| Burley | Light air cured |
|____|_________________________|_____________________|
ANEXA 2
CARACTERISTICI DE CALITATE
pentru soiurile de tutun cultivate in Romania
______________________________________________________________________________
| Caracteristica
|
|______________________________________________________________________________|
| Soiul | Clasele
|
|
|_________________________________________________________________|
| | Superior | I | II | III | IV
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| 0
|
|______________________________________________________________________________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Culoare |
|______________________________________________________________________________|
|Djebel |Galben, |Galben, |Rosu de |Castaniu, |Toate
|
|Molovata |portocaliu, |portocaliu si |toate |brun si |culorile
|
| |culoare |portocaliu- |nuantele |brun-verzui|
|
| |uniforma |roscat | | |
|
| | |Se admite | | |
|
| | |nuanta verzuie| | |
|
| | |de-a lungul | | |
|
| | |nervurii. | | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Ghimpati | - |Galben, |Rosu de |Castaniu, |Toate
|
| | |portocaliu si |toate |brun si |culorile
|
| | |portocaliu- |nuantele; |brun-verzui|
|
| | |roscat |galben si | |
|
| | |Se admite |portocaliu | |
|
| | |nuanta verzuie|cu usoara | |
|
| | |de-a lungul |nuanta | |
|
| | |nervurii. |verzuie pe | |
|
| | | |fondul | | |
| | | |culorii de | |
|
| | | |baza | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Virginia |Galben si |Galben si |Rosu de |Castaniu, |Toate
|
|uscat la |portocaliu |portocaliu- |toate |brun si |culorile
|
|caldura |deschis, |roscat |nuantele |brun-verzui|
|
|artificiala |culoare |Se admite | | |
|
| |uniforma |nuanta verzuie| | |
|
| | |de-a lungul | | |
|
| | |nervurii. | | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Virginia | - |Galben, |Rosu de |Castaniu, |Toate
|
|uscat la | |galben-verzui |toate |brun si |culorile
|
|soare | |si portocaliu-|nuantele; |brun-verzui|
|
| | |roscat |galben si | |
|
| | | |portocaliu | |
|
| | | |cu o usoara | |
|
| | | |nuanta | |
|
| | | |verzuie pe | | |
| | | |fondul | |
|
| | | |culorii de | |
|
| | | |baza | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Burley | - |Portocaliu, |Rosu de |Brun si |Toate
|
| | |rosu deschis, |toate |brun-verzui|culorile
|
| | |rosu, |nuantele | |
|
| | |castaniu, |Se admite | |
|
| | |culoare |nuanta | |
|
| | |uniforma |galbena pe | |
|
| | | |fondul | |
|
| | | |culorii de | |
|
| | | |baza. | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Baragan | - |Galben, |Rosu de |Castaniu, |Toate
|
| | |portocaliu si |toate |brun si |culorile
|
| | |rosu deschis |nuantele, |brun-verzui|
|
| | | |galben si | |
|
| | | |portocaliu | |
|
| | | |Se admite | |
|
| | | |usoara | |
|
| | | |nuanta | |
|
| | | |verzuie pe | |
|
| | | |fondul | |
|
| | | |culorii de | |
|
| | | |baza. | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Etajul foliar
|
|______________________________________________________________________________|
|Djebel |Frunze de |Frunze de submijloc, |Frunze din toate
|
|Molovata |mijloc, |mijloc, subvarf si varf |etajele
|
| |subvarf, varf | |
|
|____________|______________|___________________________|______________________|
|Ghimpati | - |Frunze de submijloc, |Frunze din toate
|
| | |mijloc, subvarf si varf |etajele
|
|____________|______________|___________________________|______________________|
|Virginia |Frunze de |Frunze de |Frunze de |Frunze din toate
|
|uscat la |submijloc, |submijloc, |submijloc, |etajele
|
|caldura |mijloc, |mijloc, |mijloc, |
|
|artificiala |subvarf |subvarf |subvarf si |
|
| | | |varf | |
|____________|______________|______________|____________|______________________|
|Virginia | - |Frunze de |Frunze de |Frunze din toate
|
|uscat la | |submijloc, |submijloc, |etajele
|
|soare, | |mijloc, |mijloc |
|
|Baragan | |subvarf |subvarf si |
|
| | | |varf |
|
|____________|______________|______________|____________|______________________|
|Burley | - |Frunze de |Frunze de |Frunze din toate
|
| | |submijloc, |submijloc, |etajele
|
| | |mijloc si |mijloc |
|
| | |subvarf |subvarf si |
|
| | | |varf |
|
|____________|______________|______________|____________|______________________|
| Maturitate
|
|______________________________________________________________________________|
|Toate | - |Frunze coapte | - |Se admit frunze usor
|
|soiurile | | | |trecute din copt
|
| | | | |si mai putin coapte
|
| | | | |fara a fi necoapte.
|
|____________|______________|______________|____________|______________________|
| Lungimea maxima a frunzelor, in centimetri
|
|______________________________________________________________________________|
|Djebel | 15 | 20 | 20 | 25 |Orice
|
|Molovata | | | | |marime
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Lungimea minima a frunzelor, in centimetri
|
|______________________________________________________________________________|
|Virginia | 25 | 25 |Orice marime
|
|uscat la | | |
|
|caldura | | |
|
|artificiala | | |
|
|____________|______________|______________|___________________________________|
|Burley | - | 35 | 35 |Orice marime
|
|____________|______________|______________|____________|______________________|
| Finetea si elasticitatea tesutului foliar |
|______________________________________________________________________________|
|Toate |Frunze cu tesut fin si |Frunze cu |Orice calitate a
|
|soiurile |elastic |tesut |tesutului foliar care
|
| | |elastic |sa permita
|
| | | |industrializarea
|
|____________|_____________________________|____________|______________________|
| Miros
|
|______________________________________________________________________________|
|Toate |Nu se admite miros strain.
|
|soiurile | |
|____________|_________________________________________________________________|
| Deprecieri calitative cauzate de deteriorari mecanice, boli si daunatori
|
| (% maxim admis din suprafata frunzei)
|
|______________________________________________________________________________|
|Toate | 5 | 10 | 15 | 20 |30
|
|soiurile | | | | |Se admite
|
| | | | | |inceput
de|
| | | | | |mucegai
pe|
| | | | | |cotoarele
|
| | | | |
|frunzelor.|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Gradul de amestec (% maxim admis in acelasi ambalaj) |
|______________________________________________________________________________|
|Toate |5% din clasa I|10% din clasa |15% din |25% din |30% din
|
|soiurile | |a II-a |clasa |celelalte |celelalte
|
| | | |a III-a |clase |clase
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Impuritati (% maxim admis)
|
|______________________________________________________________________________|
|Toate | 1 | 1 | 1 | 1 | 1
|
|soiurile | | | | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
| Starea de umiditate, in procente (limite minime, maxime admise) si
|
| calificativele analizei organoleptice
|
|______________________________________________________________________________|
|Djebel, |13 ... 19 |13 ... 19 |13 ... 22 |13 ... 22 |13 ... 22
|
|Molovata, |uscat si tras |uscat si tras |uscat, tras,|uscat, |uscat,
|
|Virginia | | |jilav |tras, jilav|tras,
|
|uscat la | | | | |jilav
|
|caldura | | | | |
|
|artificiala | | | | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Ghimpati, | - |13 ... 19 |13 ... 22 |13 ... 22 |13 ... 22
|
|Virginia | |uscat, tras |uscat, tras,|uscat, |uscat, |
|uscat la | | |jilav |tras, jilav|tras,
|
|soare | | | | |jilav
|
|Baragan | | | | |
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
|Burley | - |15 ... 21 |15 ... 24 |15 ... 24 |15 ... 24
|
| | |uscat, tras |uscat, tras,|uscat, |uscat,
|
| | | |jilav |tras, jilav|tras,
|
| | | | | |jilav
|
|____________|______________|______________|____________|___________|__________|
ANEXA 2a)
______________________________________________________________________________
|Calificativul | Starea de umiditate | Modul de constatare
|
|atribuit | |
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Tutun uscat |13 ... 16% pentru toate soiurile |Frunzele de tutun stranse in
|
| |de tutun, cu exceptia soiului |mana fosnesc fara a se
|
| |Burley, la care este de |sfarama.
|
| |15 ... 18% |
|
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Tutun tras |16,1 ... 19% pentru toate |Frunzele de tutun stranse in
|
| |soiurile de tutun, cu exceptia |mana nu se sfarama si isi
|
| |soiului Burley, la care este |revin repede la forma
|
| |18,1 ... 21% |initiala. |
|______________|_________________________________|_____________________________|
|Tutun jilav |19,1 ... 22% pentru toate |Frunzele de tutun stranse in
|
| |soiurile de tutun, cu exceptia |mana isi revin greu la forma
|
| |soiului Burley, la care este |initiala, fara insa ca ele
sa|
| |21,1 ... 24% |se lipeasca.
|
|______________|_________________________________|_____________________________|