E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 51 din 31 iulie 2002

pentru ratificarea Memorandumului de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul national PHARE 2001 (RO 0104 - RO 0109), semnat la Bucuresti la 4 decembrie 2001

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 634 din 28 august 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. I.4 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

    Art. 1
    Se ratifica Memorandumul de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana referitor la Programul national PHARE 2001 (RO 0104 - RO 0109), semnat la Bucuresti la 4 decembrie 2001.
    Art. 2
    Sumele mentionate cu titlu de cofinantare nationala in fisele de proiect ce stau la baza memorandumului mentionat la art. 1 sunt prevazute in tabelul-anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta si se suporta din resurse proprii sau din creditele bugetare aprobate prin bugetul de stat Fondului National, agentiilor de implementare, ministerelor si institutiilor desemnate ca autoritati de implementare ori beneficiare ale finantarii PHARE, dupa caz.
    Art. 3
    In cadrul contractelor pentru executarea de lucrari, precum si pentru furnizarea de bunuri si servicii, incheiate cu contractorii locali in temeiul memorandumului de finantare, platile pot fi efectuate si in euro.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul integrarii europene,
                         Vasile Puscas,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul afacerilor externe,
                         Cristian Colteanu,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul dezvoltarii si prognozei,
                         Mihai David,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

                          MEMORANDUM DE FINANTARE*)

    *) Traducere.

    Comisia Europeana, denumita in continuare Comisia, actionand pentru si in numele Comunitatii Europene, denumita in continuare Comunitatea, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, denumit in continuare Beneficiarul, pe de alta parte,
    au convenit urmatoarele:

    Masura la care se face referire la art. 1 va fi executata si finantata din resursele bugetare ale Comunitatii, conform prevederilor cuprinse in prezentul memorandum. Cadrul tehnic, juridic si administrativ in care va fi pusa in aplicare masura la care se face referire la art. 1 este stabilit de Conditiile generale anexate la Acordul-cadru incheiat intre Comisie si Beneficiar si completate cu prevederile prezentului memorandum si cu Dispozitiile speciale anexate la acesta.

    Art. 1
    Natura si obiectul
    Ca o componenta a programului sau de asistenta, Comunitatea va contribui, prin fonduri nerambursabile, la finantarea urmatoarei masuri:
    Numarul programului: RO 0104 - RO 0109
    Titlul:              Programul national PHARE 2001 pentru Romania
    Durata:              pana la 30 noiembrie 2003
    Art. 2
    Angajamentul Comunitatii
    Contributia financiara din partea Comunitatii este fixata la nivelul maxim de 248,89 milioane euro, denumita in continuare finantarea gratuita.
    Art. 3
    Durata si data de expirare
    Pentru prezenta masura finantarea gratuita este disponibila pentru contractare pana la 30 noiembrie 2003, facand obiectul reglementarilor prezentului memorandum. Toate contractele trebuie semnate pana la aceasta data. Fondurile ramase din finantarea gratuita, care nu au fost contractate pana la aceasta data, vor fi anulate. Termenul limita pentru efectuarea platilor din cadrul finantarii gratuite este 30 noiembrie 2004, cu exceptia proiectelor RO 0107.12, RO 0107.15, RO 0108.04 (la care termenul limita pentru efectuarea platilor este 30 noiembrie 2005). Toate platile trebuie sa fie efectuate pana la expirarea termenului limita. Comisia poate totusi, in cazuri exceptionale, sa fie de acord cu o prelungire corespunzatoare a perioadei de contractare sau de efectuare a platilor, daca aceasta este ceruta in timp util si justificata in mod adecvat de catre Beneficiar. Prezentul memorandum va expira la data la care expira perioada de efectuare a platilor din finantarea gratuita. Toate fondurile care nu au fost utilizate vor fi returnate Comisiei.
    Art. 4
    Adrese
    Corespondenta privitoare la executarea masurii, avand mentionate numarul si titlul masurii, va fi adresata:

    Pentru Comunitate:
    Delegatia Comisiei Europene in Romania
    Bd Primaverii nr. 48
    71297 Bucuresti
    Romania
    Fax: 00 40 1 230 24 53

    Pentru Beneficiar:
    Hildegard Carola Puwak
    Ministrul integrarii europene
    Guvernul Romaniei
    Str. Apolodor nr. 17
    Bucuresti
    Romania
    Fax: 00 40 1 336 85 09

    Art. 5
    Numarul de exemplare
    Prezentul memorandum este redactat in doua exemplare in limba engleza.
    Art. 6
    Intrarea in vigoare
    Prezentul memorandum va intra in vigoare la data semnarii de catre ambele parti. Orice cheltuiala care are loc inaintea acestei date nu este eligibila pentru finantare gratuita.
    Anexele reprezinta parte integranta a prezentului memorandum.
    Semnat la Bucuresti la 4 decembrie 2001.

                Pentru Beneficiar,
                Hildegard Carola Puwak,
                ministrul integrarii europene,
                coordonatorul national al asistentei

                Pentru Comunitate,
                Jonathan Scheele,
                seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania

Anexe
Anexa nr. 1: Acordul-cadru (anexele A si B)
Anexa nr. 2: Dispozitii speciale (anexa C)
Anexa nr. 3: Informare si publicitate (anexa D)

    ANEXA 1
    (A si B)

                            ACORD-CADRU

    Comisia Comunitatilor Europene, denumita in cele ce urmeaza Comisia, actionand pentru si in numele Comunitatii Economice Europene, denumita in cele ce urmeaza Comunitatea, pe de o parte, si Romania, de cealalta parte, si impreuna denumite parti contractante,
    avand in vedere faptul ca Romania este eligibila de a beneficia de Programul de asistenta PHARE din partea Comunitatii, prevazut in Regulamentul nr. 3.906/89 din 18 decembrie 1989 al Consiliului Comunitatii Europene, modificat prin Regulamentul nr. 2.698/90 din 17 septembrie 1990,
    avand in vedere faptul ca este convenabila mentionarea in cele de mai jos a cadrului tehnic, legal si administrativ pentru executarea masurilor finantate in Romania in cadrul programului de asistenta al Comunitatii,
    au convenit dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Pentru a promova cooperarea dintre partile contractante in scopul sprijinirii procesului reformei economice si sociale din Romania, partile contractante sunt de acord sa implementeze masuri in domeniul cooperarii financiare, tehnice si al altor forme de cooperare, asa cum s-a specificat in regulamentul mentionat mai sus, care vor fi finantate si implementate in cadrul tehnic, legal si administrativ stabilit in acest acord. Detaliile specifice ale fiecarei masuri (sau set de masuri) vor fi introduse intr-un memorandum ce va fi convenit intre partile contractante (denumit in continuare memorandum de finantare), pentru care este oferit un model in anexa nr. 2(C).
    Romania intreprinde toate actiunile necesare pentru a asigura executarea corespunzatoare a tuturor masurilor.
    Art. 2
    Fiecare masura finantata in cadrul acestui acord va fi implementata in conformitate cu Conditiile generale din anexa A, care vor fi considerate ca fiind incluse in fiecare memorandum de finantare.
    Memorandumul de finantare poate schimba sau suplimenta Conditiile generale, dupa cum va fi necesar pentru implementarea masurii in discutie.
    Art. 3
    Pentru problemele legate de masurile finantate in cadrul acestui acord Comisia va fi reprezentata de delegatia sa, imediat ce aceasta este infiintata in Bucuresti, care se va asigura, din partea Comisiei, ca masura este executata in conformitate cu practicile financiare si tehnice legale.
    Art. 4
    Cand partile contractante convin astfel, Comisia poate delega responsabilitatea sa integrala sau partiala privind implementarea unei masuri catre o terta parte, stat sau agentie.
    In acest caz termenii si conditiile unei asemenea delegari vor fi mentionate in acordul ce urmeaza sa fie incheiat intre Comisie si terta parte, stat sau agentie, cu acordul Guvernului Romaniei.
    Art. 5
    Orice disputa legata de acest acord, care nu poate fi rezolvata prin consultare, va fi solutionata in conformitate cu procedura de arbitraj mentionata in anexa B.
    Art. 6
    Acest acord este intocmit in doua exemplare in limba engleza.
    Art. 7
    Acest acord va intra in vigoare la data la care partile contractante se vor informa reciproc despre aprobarea sa in conformitate cu legislatia sau procedura interna a fiecarei parti. Acordul va continua sa fie in vigoare pentru o perioada nedefinita, daca nu isi inceteaza valabilitatea prin notificarea scrisa a uneia dintre partile contractante catre cealalta.
    La incheierea duratei de valabilitate a acestui acord orice masura aflata inca in curs de executie va fi dusa la indeplinire conform termenilor memorandumului de finantare aferent si Conditiilor generale stabilite prin prezentul acord.
    Art. 8
    Prevederile acestui acord se vor aplica si cooperarii tehnice si altor tipuri de cooperare convenite intre partile contractante, care prin natura lor nu sunt cuprinse intr-un memorandum specific finantat in baza Programului de asistenta PHARE, la cererea Guvernului Romaniei.
    Anexele vor fi considerate parte integranta a acestui acord.
    Intocmit la Bucuresti la 12 martie 1991.

                     Eugen Dijmarescu,
                     ministru de stat
                     ROMANIA

                     Frans Andriessen,
                     vicepresedinte al Comisiei Europene
                     COMUNITATEA

    ANEXA A

                              CONDITII GENERALE
                      privind memorandumurile de finantare

    In aceste Conditii generale termenul Beneficiar va fi inteles ca referitor la Guvernul Romaniei.

    TITLUL I
    Finantarea proiectelor

    Art. 1
    Obligatia Comunitatii
    Angajamentul Comunitatii, denumit in cele ce urmeaza finantarea gratuita a CEE, a carei valoare este mentionata in memorandumul de finantare, va determina limita in cadrul careia se vor desfasura angajarea si executia platilor prin contracte si devize aprobate corespunzator.
    Orice cheltuieli ce depasesc finantarea gratuita a CEE vor fi suportate de Beneficiar.
    Art. 2
    Disponibilitatea finantarii gratuite a CEE
    Acolo unde executia unei masuri depinde de angajamentele financiare asupra resurselor proprii ale beneficiarilor sau asupra altor surse de fonduri, finantarea gratuita a CEE va deveni disponibila in momentul in care devin disponibile si sumele angajate de Beneficiar si/sau celelalte surse de fonduri, conform celor prevazute in memorandumul de finantare.
    Art. 3
    Cheltuirea
    Contractele sunt eligibile pentru plati in baza acestui memorandum de finantare numai daca sunt incheiate inainte de data de expirare a memorandumului de finantare. Platile in cadrul unor asemenea contracte pot avea loc in timpul unei perioade de maximum 12 luni de la data de expirare a memorandumului de finantare. Orice prelungire exceptionala a acestei perioade trebuie sa fie aprobata de Comisie.
    In cadrul limitei stabilite pentru finantarea gratuita a CEE cererile pentru fonduri sub forma unui program de lucru vor fi prezentate delegatiei Comisiei de catre Beneficiar, conform agendei stabilite in memorandumul de finantare. Documentele justificative referitoare la platile facute pentru realizarea unei anumite masuri vor fi puse la dispozitie in sprijinul cererii de fonduri, atunci cand Comisia o solicita.
    Oricum, in cadrul anumitor contracte din cadrul masurii poate fi prevazuta plata direct de catre Comisie catre contractanti. Fiecare contract va indica proportia si momentul efectuarii platii, impreuna cu documentele justificative necesare.
    Pentru partea de program implementata de Beneficiar autoritatea de implementare va inainta un program de lucru cu cel putin 9 luni inainte de data de expirare a memorandumului de finantare, pentru aprobarea de catre Comisie a contractelor ce mai trebuie incheiate pentru implementarea programului. Programul de lucru trebuie sa cuprinda propuneri pentru utilizarea dobanzilor nete provenite din conturile deschise in cursul implementarii programului, cu conditia ca intreaga finantare gratuita a CEE sa fi fost angajata anterior.
    In ceea ce priveste masurile executate pe baza unor devize estimative, in conditiile in care memorandumul de finantare nu poate prevedea altfel, o prima transa de plata, care nu va depasi 20% din totalul devizului aprobat de Comisie, poate fi efectuata in favoarea Beneficiarului, in aceleasi conditii mentionate la paragraful 2 de mai sus.

    TITLUL II
    Achizitionarea

    Art. 4
    Generalitati
    Procedura ce trebuie urmata pentru incheierea contractelor de lucrari, livrari si de cooperare tehnica va fi mentionata in memorandumul de finantare, conform principiilor de mai jos.
    Art. 5
    Conditii de participare
    1. Cu exceptia prevederilor art. 6, Comisia si Beneficiarul vor lua masurile necesare pentru a asigura egalitatea conditiilor de participare la astfel de contracte, in special prin publicarea in timp util a invitatiilor la licitatie. Anunturile urmeaza sa fie facute pentru Comunitate cel putin in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene si pentru statele beneficiare in jurnalul oficial corespunzator.
    2. Conditiile generale ale contractelor trebuie sa fie intocmite in conformitate cu modelele din uzanta internationala, cum ar fi reglementarile generale si conditiile pentru contractele de livrari finantate din fondurile PHARE.
    Art. 6
    Derogarea de la procedurile standard
    Acolo unde este recunoscuta urgenta situatiei sau unde aceasta este justificata pe baza naturii, importantei reduse sau a unor caracteristici particulare ale anumitor masuri (de exemplu: operatiuni de finantare in doua etape, operatiuni multifazate, specificatii tehnice particulare etc.) si ale contractelor respective, Beneficiarul poate, de acord cu Comisia, sa autorizeze in mod exceptional:
    - acordarea contractelor in urma unor invitatii restranse la licitatie;
    - incheierea contractelor prin acord direct;
    - realizarea contractelor prin departamente de lucrari publice.
    O astfel de derogare trebuie sa fie mentionata in memorandumul de finantare.
    Art. 7
    Acordarea contractelor de lucrari si livrari
    Comisia si Beneficiarul se vor asigura ca pentru fiecare operatiune oferta selectata este cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, in special din punct de vedere al calificarilor si garantiilor oferite de licitatori, al costului si al calitatii serviciilor, al naturii si al conditiilor de executie a lucrarilor sau a livrarilor, al costului lor de utilizare si al valorii tehnice.
    Rezultatele invitatiilor la licitatie vor trebui publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene cat mai repede posibil.
    Art. 8
    Contractele de cooperare tehnica
    1. Contractele de cooperare tehnica, care pot lua forma contractelor pentru studii, supravegherea lucrarilor sau de asistenta tehnica, vor fi incheiate dupa negocierea directa cu consultantul sau, daca se justifica din punct de vedere tehnic, economic sau financiar, ca urmare a invitatiei la licitatie.
    2. Contractele vor trebui sa fie intocmite, negociate si incheiate fie de Beneficiar, fie de Comisie, atunci cand se prevede astfel in memorandumul de finantare.
    3. In situatia in care contractele urmeaza sa fie intocmite, negociate si incheiate de Beneficiar, Comisia va propune o lista scurta cu unul sau mai multi candidati, pe baza criteriilor de garantare a calificarilor, experientei si independentei lor si tinand seama de disponibilitatea acestora pentru proiectul in discutie.
    4. In cazul unei proceduri directe de negociere, cand Comisia a propus mai multi candidati, Beneficiarul este liber sa aleaga dintre cei propusi candidatul cu care intentioneaza sa incheie contractul.
    5. Cand exista recurs la o procedura de licitare contractul va fi acordat candidatului care a inaintat oferta confirmata de Beneficiar si de Comisie ca fiind cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

    TITLUL III
    Acordarea de facilitati

    Art. 9
    Privilegii generale
    Personalului care participa la masurile finantate de Comunitate, precum si membrilor de familie ai acestuia li se pot acorda avantaje, privilegii si scutiri nu mai putin favorabile decat cele acordate in mod obisnuit altor straini angajati in statul Beneficiarului, in cadrul oricaror alte acorduri bilaterale sau multinationale ori aranjamente pentru programe de asistenta economica si de cooperare tehnica.
    Art. 10
    Facilitati de stabilire, instalare, intrare si rezidenta
    In cazul contractelor de lucrari, de livrari sau de servicii, persoanele fizice sau juridice eligibile pentru participarea la procedurile de licitatie vor avea drept de instalare temporara si de rezidenta in cazurile in care importanta contractului justifica aceasta. Acest drept va fi obtinut numai dupa emiterea invitatiei de participare la licitatie, va servi personalului necesar efectuarii studiilor preparatorii pentru redactarea ofertelor si va expira la o luna dupa desemnarea contractantului.
    Beneficiarul va permite personalului care ia parte la contractele de lucrari, livrari sau de servicii finantate de Comunitate si membrilor de familie apropiati ai acestuia sa intre in statul Beneficiarului, sa se stabileasca in stat, sa lucreze acolo si sa paraseasca statul respectiv, asa cum o justifica natura contractului.
    Art. 11
    Importul si reexportul de echipament
    Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru importul de echipament profesional cerut pentru executarea masurii, in conformitate cu legile, regulile si reglementarile in vigoare ale Beneficiarului.
    Beneficiarul va acorda in plus persoanelor fizice si juridice care au executat contracte de lucrari, livrari sau de servicii permisele necesare pentru reexportul echipamentului mentionat.
    Art. 12
    Controlul importurilor si schimburilor valutare
    Pentru executarea masurilor Beneficiarul se obliga sa acorde autorizatii de import, precum si autorizatii pentru achizitionarea valutei necesare si sa aplice reglementarile nationale privind controlul asupra schimburilor valutare, fara discriminare intre statele membre ale Comunitatii, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
    Beneficiarul va acorda permisele necesare pentru repatrierea fondurilor primite pentru executarea masurii, conform reglementarilor de control al schimburilor valutare in vigoare in statul Beneficiarului.
    Art. 13
    Impozitare si vama
    1. Plata impozitelor, taxelor vamale si a taxelor de import nu va fi finantata din finantarea gratuita a CEE.
    2. Importurile in baza contractelor de livrari, incheiate de autoritatile Beneficiarului si finantate din finantarea gratuita a CEE, vor putea intra in statul Beneficiarului fara a fi supuse taxelor vamale, altor taxe de import, impozitelor sau unui regim fiscal cu efect echivalent.
    Beneficiarul va asigura ca importurile respective sa fie eliberate din punctul de intrare pentru a fi livrate catre contractant, asa cum se prevede in contract, si pentru folosinta imediata conform cerintelor pentru implementarea normala a contractului, fara a tine seama de intarzieri sau de dispute in ceea ce priveste stabilirea taxelor vamale, platilor ori a impozitelor mentionate mai sus.
    3. Contractele pentru livrari sau servicii oferite de firme externe sau romanesti, finantate din finantarea gratuita a CEE, nu vor fi supuse in statul Beneficiarului platii T.V.A., timbrului fiscal sau taxelor de inregistrare ori altor impuneri fiscale avand efect similar, indiferent daca aceste taxe exista sau urmeaza sa fie instituite.
    4. Persoanele fizice si juridice, inclusiv personalul expatriat din statele membre ale Comunitatii Europene, care executa contracte de cooperare tehnica finantate din finantarea gratuita a CEE, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit si pe venit in statul Beneficiarului.
    5. Efectele personale si gospodaresti importate pentru uz personal de catre persoanele fizice (si membrii familiilor lor), altele decat cele achizitionate local, angajate in indeplinirea sarcinilor definite in contractele de cooperare tehnica, vor fi scutite de taxe vamale, de import, de alte taxe si impozite fiscale cu acelasi efect, efectele personale si gospodaresti respective urmand sa fie reexportate sau sa se dispuna de ele in tara conform reglementarilor in vigoare in statul Beneficiarului, dupa terminarea contractului.
    6. Persoanele fizice si juridice care importa echipament profesional, asa cum se prevede la art. 11, daca solicita astfel, vor beneficia de sistemul de admitere temporara, asa cum este definit prin legislatia nationala a Beneficiarului, in ceea ce priveste echipamentul respectiv.

    TITLUL IV
    Executarea contractelor

    Art. 14
    Originea livrarilor
    Beneficiarul se declara de acord ca, atunci cand Comisia nu autorizeaza altfel, materialele si livrarile necesare pentru executarea contractelor trebuie sa fie originare din Comunitate, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
    Art. 15
    Proceduri de efectuare a platilor
    1. Pentru contractele finantate din finantarea gratuita a CEE documentele de licitatie vor fi intocmite si platile vor fi efectuate fie in unitati europene de cont (ECU) sau, conform legilor si reglementarilor privind schimbul valutar ale Beneficiarului, in valuta Beneficiarului ori in valuta statului in care ofertantul isi are inregistrat sediul de afaceri sau in valuta statului in care sunt produse livrarile.
    2. Cand documentele de licitatie sunt intocmite in ECU, platile in cauza vor fi efectuate in mod corespunzator in valuta prevazuta in contract, pe baza ratei de schimb a ECU in ziua precedenta efectuarii platii.
    3. Beneficiarul si Comisia vor lua toate masurile necesare pentru a asigura executia platilor in cel mai scurt timp posibil.

    TITLUL V
    Colaborarea dintre Comisie si Beneficiar

    Art. 16
    Inspectie si evaluare
    1. Comisia va avea dreptul sa isi trimita propriii agenti sau reprezentantii corespunzator autorizati pentru a aduce la indeplinire orice misiune tehnica sau financiara ori de audit pe care o considera necesara pentru a urmari executia masurii. In orice caz Comisia va comunica din timp autoritatilor Beneficiarului trimiterea unor astfel de misiuni.
    Beneficiarul va pune la dispozitie toate informatiile si documentele care vor fi solicitate de aceasta si va lua toate masurile pentru a facilita munca persoanelor imputernicite sa aduca la indeplinire evaluarile sau inspectiile.
    2. Beneficiarul:
    a) va pastra inregistrari si documente contabile adecvate pentru identificarea lucrarilor, livrarilor sau serviciilor finantate in baza memorandumului de finantare, conform procedurilor legale de contabilitate;
    b) va asigura ca agentii sau reprezentantii mentionati mai sus ai Comisiei sa aiba dreptul de a inspecta toata documentatia si inregistrarile contabile relevante privitoare la cele finantate in baza memorandumului de finantare si va asista Curtea de Conturi a Comunitatii Europene in executarea evaluarii contabile privind utilizarea finantarii gratuite a CEE.
    Comisia va putea, de asemenea, sa execute o evaluare ulterioara si o evaluare contabila finala a programului. Evaluarea ulterioara va analiza realizarea obiectivelor/scopurilor programelor, precum si impactul asupra dezvoltarii si restructurarii sectorului implicat.
    Evaluarea contabila finala va examina datele financiare la nivel local ale programului, oferind o parere independenta asupra corectitudinii si compatibilitatii contractelor si platilor, precum si asupra conformitatii lor cu prevederile memorandumului de finantare. Evaluarea contabila va stabili balanta fondurilor neangajate si/sau necheltuite care vor fi rambursate Comisiei.
    Art. 17
    Urmarirea masurilor
    In urmarirea executarii masurii Comisia poate solicita orice explicatie si, atunci cand este necesar, poate cadea de acord cu Beneficiarul asupra unei noi orientari in ceea ce priveste masura, care sa fie considerata mai bine adaptata obiectivelor avute in vedere.
    Beneficiarul va face rapoarte catre Comisie, conform planului mentionat in memorandumul de finantare, pe toata perioada de executie a masurii si dupa incheierea acesteia.
    Comisia, pe baza rapoartelor si, dupa caz, a evaluarii ulterioare, va proceda la inchiderea oficiala a programului si va informa tara beneficiara despre data inchiderii oficiale a programului.

    TITLUL VI
    Prevederi generale si finale

    Art. 18
    Consultari - Dispute
    1. Orice problema legata de executarea sau de interpretarea memorandumului de finantare ori a acestor Conditii generale va fi subiect de consultare intre Beneficiar si Comisie, conducand, in cazul in care este necesar, la un amendament la memorandumul de finantare.
    2. In situatia in care se constata neindeplinirea unei obligatii stabilite in memorandumul de finantare si in aceste Conditii generale, care nu a fost subiect al unor masuri de remediere luate in timp util, Comisia va putea suspenda finantarea masurii dupa consultarea cu Beneficiarul.
    3. Beneficiarul poate renunta total sau partial la executia masurii. Partile contractante vor stabili detaliile respectivei renuntari printr-un schimb de scrisori.
    Art. 19
    Anunt - Adrese
    Orice anunt si orice acord intre parti, prevazute aici, trebuie sa aiba forma unei comunicari scrise, cu referire explicita la numarul si la titlul masurii. Astfel de anunturi sau de acorduri vor fi facute prin scrisoare adresata partii autorizate sa primeasca cele mentionate si vor fi trimise la adresa anuntata de partea respectiva. In caz de urgenta sunt permise comunicari prin telefax, comunicari telegrafice sau prin telex, care vor fi considerate valabile cu conditia confirmarii imediate prin scrisoare. Adresele sunt mentionate in memorandumul de finantare.

    ANEXA B

                              ARBITRAJ

    Orice disputa intre partile contractante, rezultand din acordul-cadru sau din memorandumul de finantare, care nu este rezolvata prin aplicarea procedurilor mentionate la art. 18 din Conditiile generale, referitoare la memorandumul de finantare, va fi supusa arbitrarii de catre un tribunal de arbitraj, dupa cum urmeaza:
    Partile la arbitraj vor fi Beneficiarul, pe de o parte, si Comisia, pe de alta parte.
    Tribunalul de arbitraj va fi compus din 3 arbitri, numiti dupa cum urmeaza:
    - un arbitru va fi numit de Beneficiar;
    - un al doilea arbitru va fi numit de Comisie;
    - al treilea arbitru, denumit in continuare si conducator, va fi numit prin acordul partilor sau, in cazul unui dezacord, de secretarul general al O.N.U.
    Daca oricare dintre parti nu reuseste sa numeasca un arbitru, acesta va fi numit de conducator.
    Daca un arbitru numit conform acestei proceduri demisioneaza, decedeaza sau devine incapabil sa isi desfasoare activitatea, un alt arbitru va fi numit in acelasi mod ca si arbitrul caruia ii ia locul; un astfel de succesor va avea toate puterile si indatoririle arbitrului initial.

    ANEXA 2 (C)

                          DISPOZITII SPECIALE

    1. OBIECTIVE SI DESCRIERE

    RO 0104 Subprogramul 1 (total: 27,00 milioane euro)

    Criterii politice
    Acest subprogram include 3 proiecte:

    RO 0104.01 Continuarea asistentei pentru programul "Copiii mai intai" (10,00 milioane euro)

    Ca o continuare a activitatilor initiate in cadrul Programului PHARE 1999, Programul PHARE 2001 va sprijini programul Guvernului Romaniei "Copiii mai intai", care ofera sprijin autoritatilor locale in eforturile lor de a inchide centrele de ocrotire mari, in stil vechi, prin dezvoltarea unei game de servicii diversificate pentru protectia copilului. In cadrul Programului PHARE 2001 un accent special se va pune pe extinderea experientei modelelor de succes in reforma protectiei copilului de la cele mai inovative autoritati locale spre cele care au inregistrat pana in prezent cel mai mic progres.
    Programul "Copiii mai intai" sprijina urmatoarele obiective generale:
    - dezinstitutionalizarea copiilor din centrele mari, in stil vechi, si prevenirea abandonului si institutionalizarii copilului;
    - asigurarea protectiei necesare si adecvate copiilor aflati in nevoie, potrivit particularitatilor situatiei fiecarui copil.
    Proiectele propuse de consiliile judetene vor fi selectionate pentru finantare in cadrul Programului PHARE 2001 pe baza criteriilor rezultate din Strategia nationala privind protectia copilului, adoptata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA). Urmatorul obiectiv specific va fi sprijinit in cadrul unei abordari de ansamblu coerente la nivel judetean, definita printr-o strategie locala de protectie a copilului:
    - inchiderea centrelor mari, in stil vechi, prin dezvoltarea si implementarea unor servicii moderne integrate in comunitate, la nivelul consiliilor locale.
    Tipurile de proiecte ce pot fi finantate includ urmatoarele:
    a) stabilirea unor retele de lucratori sociali pe plan local;
    b) programe de instruire pentru personalul din serviciile noi si din retelele locale;
    c) recrutarea, evaluarea si pregatirea pentru reteaua de asistenti maternali, inclusiv pentru copiii cu nevoi speciale.
    Ca si in cazul finantarii acordate prin PHARE 1999 pentru programul "Copiii mai intai", finantarea PHARE 2001 pentru proiectele consiliilor judetene va fi asigurata in contextul strategiilor la nivel local pentru dezvoltarea serviciilor de protectie a copilului si pe considerentul ca activitatile desfasurate vor fi sustinute prin asigurarea de la bugetele locale a cheltuielilor operative pentru serviciile infiintate. Este raspunderea autoritatilor nationale, indeosebi a ANPCA si a Ministerului Finantelor Publice, de a asigura stabilirea unui mecanism compensator eficient pentru a permite autoritatilor locale cu o situatie financiara relativ grea sa suporte costurile sustinerii serviciilor infiintate prin programul "Copiii mai intai".
    Asistenta PHARE va acoperi, de asemenea, costurile permanente ale asistentei tehnice pentru: a) sprijinirea autoritatilor locale in proiectarea strategiei lor de protectie a copilului si ca proiectele lor sa fie promovate la nivel national; si b) sprijinirea autoritatilor la nivel national in evaluarea propunerilor de proiecte ale autoritatilor locale si monitorizarea implementarii proiectelor locale. Extinderea programului "Copiii mai intai" in mai multe judete va fi suportata din asistenta tehnica destinata imbunatatirii calitatii strategiilor locale de protectie a copilului si propunerilor de proiecte transmise de autoritatile locale. Aceasta asistenta se va concentra indeosebi asupra autoritatilor locale care nu au beneficiat de fondurile PHARE 1999 si unde un numar mare de copii se afla in institutii de tip vechi. Mai poate primi finantare in acest program continuarea activitatilor de constientizare a opiniei publice, lansate prin Programul PHARE 1999, pe baza unei evaluari a impactului primei campanii; aceste activitati trebuie sa scoata in evidenta aspecte precum: efectele negative ale institutionalizarii si abandonului, solutii alternative menite sa pastreze copiii acasa, rolul lucratorilor sociali si al familiilor de ingrijire, accesul public la asistenta si servicii sociale.
    Continuarea asistentei pentru programul "Copiii mai intai" in cadrul Programului PHARE 2001 depinde de mentinerea angajamentului Guvernului Romaniei pentru prevenirea abandonului copiilor si implementarea reformelor care sa conduca la inchiderea institutiilor de ocrotire de tip vechi si la dezvoltarea unei game diversificate de servicii de protectie a copilului.
    ANPCA este autoritatea de implementare pentru acest program. Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP) este agentia de implementare responsabila potrivit Sistemului de implementare descentralizata (SID) PHARE. Ca si in cazul programului de protectie a copilului din 1999, componenta de granturi a acestui program va fi implementata pe baza acordurilor privind granturile dintre OPCP si autoritatile locale.

    RO 0104.02 Accesul la educatie pentru grupurile dezavantajate, cu accent asupra populatiei rome (7,00 milioane euro)

    Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat doua proiecte-pilot pentru rezolvarea problemei accesului populatiei rome la educatie: unul pentru nivelul prescolar si celalalt, intitulat "A doua sansa", care isi propune sa asigure un program de invatamant primar de 3 ani si jumatate si calificare profesionala de baza pentru tinerii din populatia roma cu varste intre 14 si 25 de ani care nu au reusit sa termine cursul primar.
    Programul PHARE 2001 va asigura finantare pentru dezvoltarea experientei dobandite din aceste doua proiecte-pilot. Programul se va axa pe 3 aspecte ale sistemului de invatamant:
    - invatamant prescolar;
    - prevenirea abandonului scolar din cursul primar (7 - 15 ani);
    - "A doua sansa", invatamant pentru tineri intre 14 - 25 de ani.
    Asistenta PHARE se va acorda sub forma de asistenta tehnica la nivel national si de granturi pentru autoritatile locale.
    Asistenta tehnica va sprijini dezvoltarea politicii si cadrului legal pentru programele de imbunatatire a accesului populatiei rome la invatamant, concentrandu-se pe toate cele 3 aspecte sus-mentionate. Aceasta va dezvolta metodologiile necesare si curricula, va intari pregatirea profesorilor, a mediatorilor romi si a inspectorilor si va reinnoi cooperarea dintre scoli si comunitatea roma. Programul va sprijini, de asemenea, pregatirea, implementarea si gestionarea schemei de granturi pentru proiecte locale.
    Finantarea prin granturi va fi acordata proiectelor propuse de autoritatile locale (judetene si municipale), pe baza cooperarii dintre scoli si reprezentantii comunitatilor rome. Granturile vor sprijini implementarea proiectelor locale inovatoare, in acord cu politica nationala de imbunatatire a accesului populatiei rome la educatie, si se preconizeaza sa includa proiecte care sa acopere toate cele 3 aspecte indicate mai sus, in proportii aproximativ egale.
    Rolul mediatorilor scolari romi este crucial pentru proiect. Definirea statutului mediatorului scolar rom si includerea lui in Statutul personalului didactic este o conditie-cheie pentru succesul implementarii proiectului.
    Autoritatea de implementare pentru proiect este Ministerul Educatiei si Cercetarii, Directia invatamant preuniversitar, in colaborare cu Directia pentru minoritati. OPCP este agentia de implementare responsabila, potrivit regulilor SID PHARE. Componenta de granturi a acestui program va fi implementata pe baza acordurilor privind granturile dintre OPCP si autoritatile locale.

    RO 0104.03 Societatea civila (10,00 milioane euro)

    Activitatile identificate pentru finantare PHARE destinata dezvoltarii societatii civile in cadrul Programului PHARE 2001 sunt o continuare directa a Programului PHARE 2000 atat in privinta obiectivelor, cat si a aranjamentelor de implementare. Obiectivele programului sunt imbunatatirea capacitatii si credibilitatii acestui sector pentru a servi mai bine nevoile si interesele comunitatii, precum si sprijinirea organizatiilor neguvernamentale in domeniul democratiei, drepturilor omului si statului de drept. Vor beneficia, de asemenea, de finantare proiectele organizatiilor neguvernamentale in domeniul protectiei mediului, dezvoltarii socioeconomice, precum si proiectele care contribuie la reintegrarea sociala, la promovarea masurilor de mentinere a sanatatii, precum si pentru asistenta sociala destinata grupurilor de populatie marginalizata.
    Obiectivele vor fi atinse prin multiplicarea si intarirea retelei de birouri de consiliere pentru cetateni, infiintate in cadrul Programului PHARE 2000, prin intarirea retelelor societatii civile si a capacitatilor institutionale, precum si prin intarirea activitatilor organizatiilor neguvernamentale datorita finantarii prin granturi a unor activitati specifice proiectelor organizatiilor neguvernamentale.
    Activitatile acopera:
    1. o solicitare de propuneri de proiecte finantabile din granturi pentru dezvoltarea birourilor de consiliere pentru cetateni (BCC), care sa acorde categorii suplimentare de servicii, si pentru infiintarea de noi BCC potrivit modelului stabilit, care ofera servicii de consultanta pentru public in domenii precum: securitate sociala si sanatate, incadrare in munca, discriminare, drepturile consumatorilor, debite, taxe, locuinte, legislatie si consultatii juridice, servicii, victime ale abuzurilor sau violentei in familie sau alte probleme, potrivit nevoilor pe plan local. In plus centrele de resurse pentru organizatiile neguvernamentale vor fi sprijinite in zone in care nu exista centre de resurse specializate pentru organizatiile neguvernamentale. Asistenta pentru birourile de consiliere pentru cetateni necesita punerea la dispozitie de catre autoritatile locale de spatii pentru birouri si salarii pentru personal;
    2. o solicitare de propuneri de proiecte finantabile din granturi in domeniul crearii unei reglementari proprii si a unui cod etic pentru sectorul organizatiilor neguvernamentale, pregatire pentru personalul acestora, precum si pentru proiecte care promoveaza parteneriatul cu organizatii neguvernamentale, autoritati locale si/sau comunitatea de afaceri, bazat pe nevoi si resurse locale;
    3. o solicitare de propuneri de proiecte finantabile din granturi in sprijinul activitatilor de educatie civica destinate copiilor si tineretului, precum si pentru promovarea unei mass-media profesioniste independente;
    4. o solicitare de propuneri pentru proiecte ale organizatiilor neguvernamentale, care sa incurajeze integrarea persoanelor sau a grupurilor care risca marginalizarea din punct de vedere economic, social sau politic, precum si pentru proiecte care indeplinesc obiective sociale si de mediu in concordanta cu acquisul comunitar. Domeniile de activitate eligibile includ promovarea drepturilor muncitorilor si dialogul social, promovarea intereselor consumatorilor si intarirea asociatiilor de tip cooperatist, de ajutor reciproc sau a altor organizatii cu rol socioeconomic, precum si promovarea sanatatii si asistenta sociala pentru grupurile de populatie marginalizate (cum sunt membrii grupurilor minoritare, persoane cu handicap, batrani, persoane fara adapost, copii ai strazii sau abuzati, analfabeti, someri, victime ale unor vicii, ale SIDA, ale violentei, femei etc.).
    Toate componentele prezentului program vor fi gestionate de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) printr-un contract de intelegere directa cu OPCP. In baza acestui contract FDSC va primi fonduri pentru costuri administrative corespunzatoare care sa nu depaseasca 7,25% din buget, incluzand costurile de audit. FDSC nu va fi beneficiar eligibil al programului decat prin plata acestor costuri administrative si de audit. FDSC va dezvolta strategia de ansamblu pentru implementarea programului, va pregati criterii detaliate (care vor fi supuse aprobarii Comisiei Europene si coordonatorului national al asistentei) pentru selectia proiectelor, va gestiona si va evalua solicitarile de propuneri si va pregati contractele ce se vor incheia intre OPCP si beneficiarii de proiecte. FDSC va monitoriza, de asemenea, implementarea tuturor granturilor in cadrul programului si va raporta implementarea din punct de vedere tehnic a programului coordonatorului national al asistentei, OPCP si Comisiei Europene. FDSC isi va exercita competenta in managementul transparent al schemelor de granturi si in monitorizarea functionala si financiara a proiectelor, va asigura eficienta in managementul programului si va avea grija indeosebi pentru evitarea oricaror conflicte de interese sau a partinirii in procedurile de selectie a proiectelor. FDSC va opera sub dubla supervizare a coordonatorului national al asistentei si a Comisiei Europene, care vor aproba in comun strategiile de implementare, criteriile de selectie a proiectelor si rezultatele evaluarii solicitarilor de propuneri.
    OPCP, in calitate de agentie de implementare, va incheia contracte cu beneficiarii pe baza solicitarii de propuneri gestionate de FDSC.

    RO 0105 Subprogramul 2 (total: 5,60 milioane euro)

    Criterii economice
    Este inclus urmatorul proiect:

    RO 0105.01 Asistenta pentru dezvoltarea unui management imbunatatit al serviciilor municipale (5,60 milioane euro)

    Obiectivul proiectului este imbunatatirea standardelor serviciilor municipale, cu accent indeosebi asupra serviciilor de alimentare cu apa si serviciilor pentru apele reziduale si pe imbunatatirea calitatii mediului prin promovarea armonizarii cu directivele Uniunii Europene in domeniul mediului. Atingerea acestui obiectiv implica dezvoltarea politicilor, legislatiei si experientei practice privind stimularea sectorului privat in furnizarea serviciilor municipale.
    Asistenta va fi asigurata in contextul legii serviciilor municipale ce se preconizeaza sa fie adoptata de Parlament in cursul anului 2001. Legea va contine prevederi referitoare la infiintarea unei autoritati unice de reglementare pentru toate serviciile municipale. Aceasta autoritate va trebui sa monitorizeze activitatea operatorilor, sa acorde stimulente pentru o activitate de calitate, sa se asigure ca tarifele reflecta pe deplin costurile serviciilor, fara supraincarcarea consumatorilor, si sa incurajeze investitiile in servicii de calitate, prin stabilirea unui regim de reglementare echilibrat care sa reflecte nevoile consumatorilor si ale investitorilor.
    Proiectul va fi implementat prin asistenta tehnica care sa acopere urmatoarele domenii:
    1. Elaborarea legislatiei
    Pregatirea legislatiei secundare pentru serviciile de furnizare a apei si serviciile pentru apele reziduale, pentru incalzire centrala, deseuri solide, transport public, incluzand cerinte de reglementare, definirea drepturilor si raspunderilor municipalitatii, furnizorilor de servicii si ale consumatorilor din fiecare sector, precum si a legislatiei tehnice specifice fiecarui sector, tinandu-se seama de directivele CE semnificative
    2. Dezvoltarea politicii serviciilor municipale de implementare a directivelor UE in domeniul mediului
    Activitatile in acest domeniu vor include crearea unei baze de date a serviciilor municipale si actualizarea informatiilor privind necesarul de investitii pentru asigurarea unui nivel adecvat al serviciilor municipale, precum si indeplinirea cerintelor directivelor de mediu ale UE. Va fi, de asemenea, acordata asistenta pentru stabilirea si facilitarea implementarii procedurilor de monitorizare a programelor de investitii si a impactului lor.
    3. Infiintarea unei autoritati de reglementare pentru serviciile municipale si dezvoltarea capacitatii ei functionale
    Va fi acordata asistenta pentru definirea misiunii, organizarii si structurii, functionarii si finantarii autoritatii de reglementare. Asistenta va include elaborarea fisei postului pentru personalul de conducere si sprijinirea angajarii lui. In privinta functiilor autoritatii de reglementare o atentie deosebita se va acorda mecanismelor si procedurilor de autorizare a operatorilor in domeniul serviciilor municipale. Alte domenii in care va fi acordata asistenta includ: definirea indicatorilor de performanta, dezvoltarea politicii concurentiale si indrumari pentru stabilirea unor tarife corecte.
    4. Pregatire si asistenta pentru pregatirea contractelor aplicabile serviciilor de furnizare a apei si serviciilor pentru apele reziduale
    In cadrul acestei componente vor fi acordate pregatire si consultanta personalului Ministerului Administratiei Publice, autoritatii de reglementare si autoritatilor locale cu privire la posibilele aranjamente, incluzand concesionari, pentru atragerea sectorului privat in finantarea si furnizarea de servicii municipale. Acest domeniu de activitate va include o facilitate de finantare pentru asigurarea de consultanta de specialitate autoritatilor municipale cu privire la aspectele legale, contractuale, tehnice si financiare ale contractelor de concesionare sau altor forme de parteneriat cu sectorul privat, legat de furnizarea de servicii municipale. Asistenta in cadrul facilitatii va conduce la incheierea a cel putin 3 contracte importante de concesionare privind serviciile municipale, care vor servi ca modele de bune practici pentru dezvoltarea viitoare a participarii sectorului privat la serviciile municipale din Romania. Implementarea acestor activitati va permite o evaluare a nivelului cererii municipalitatilor romane de servicii de consultanta privind parteneriatul cu sectorul privat pentru furnizarea de servicii municipale. In situatia in care exista o cerere serioasa pentru existenta unor astfel de servicii, se preconizeaza sa se asigure finantare PHARE in cadrul unor programe viitoare pentru facilitatea financiara creata prin acest proiect.
    Activitatile din cadrul acestui proiect vor fi strans coordonate cu cele din cadrul proiectului RO 0107.15 "Asistenta pentru implementarea politicilor de mediu in Romania", implementat de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Coordonarea este ceruta indeosebi pentru componentele 1 si 2 ale prezentului proiect, legate de dezvoltarea legislatiei si politicii pentru serviciile municipale, aliniate cu directivele de mediu ale CE. Prezentul proiect va tine seama de rezultatele estimate ale proiectului RO 0107.15 si se va crea un comitet interministerial de coordonare pentru asigurarea coerentei activitatilor din cadrul celor doua proiecte si pentru evitarea posibilelor suprapuneri in domeniile lor de activitate.
    Acordarea asistentei in cadrul acestui proiect este conditionata de angajamentul Guvernului de a dezvolta participarea sectorului privat ca element esential in furnizarea serviciilor municipale si de angajamentul Ministerului Administratiei Publice de a pregati si de a promova legislatia secundara necesara aplicarii legii serviciilor municipale.
    Ministerul Administratiei Publice este autoritatea de implementare. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0106 Subprogramul 3 (total: 18,00 milioane euro)

    Consolidarea capacitatii administrative
    Acest subprogram include 7 proiecte. Un grup de 4 proiecte legate intre ele va fi implementat pentru dezvoltarea si implementarea politicii in domeniul reformei administratiei publice. Ele vor intari aplicarea legii administratiei publice din 1999 (Legea nr. 188/1999) si vor sprijini crearea unei administratii publice stabile, competente si apolitice, avand capacitatea de a-si indeplini sarcinile impuse de procesul aderarii Romaniei si de adoptarea acquisului comunitar. In plus un proiect pentru institutia Avocatul Poporului isi propune sa imbunatateasca responsabilitatea administratiei publice la nivel central si local.
    Un alt proiect sprijina Ministerul Integrarii Europene in programarea si managementul instrumentelor de preaderare si furnizeaza o facilitate pentru twinning pe termen scurt. Este, de asemenea, acordata asistenta pentru constructie institutionala diverselor organisme implicate in implementarea Programului SAPARD.
    Pentru proiectarea si implementarea efectiva a reformei administratiei publice si pentru implementarea cu succes a proiectelor PHARE in acest domeniu trebuie sa se asigure noilor structuri responsabile de reforma administratiei publice (de exemplu: Ministerul Administratiei Publice si Agentia Nationala a Functionarilor Publici): (i) un numar suficient de personal corespunzator calificat; (ii) resurse bugetare suficiente; si (iii) suficienta autoritate politica pentru a superviza si a conduce (nu doar sa monitorizeze) procesul de reforma. Aceasta trebuie considerata o conditie preliminara a succesului procesului de reforma.

    RO 0106.01 Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Administratiei Publice (1,25 milioane euro)

    Acest proiect va intari capacitatea Ministerului Administratiei Publice de elaborare a politicii si a proiectelor de reglementari in domeniul administratiei publice.
    Asistenta va fi oferita Ministerului Administratiei Publice cu privire la rolul sau conducator in consultarea, stimularea si monitorizarea activitatilor de reforma a administratiei publice si in imbunatatirea capacitatii manageriale a altor institutii.
    - Vor fi adoptate si implementate legi in vederea completarii cadrului administrativ legal pentru administratia publica.
    - Vor fi elaborate recomandari cu privire la functionarea interna efectiva si eficienta a Ministerului Administratiei Publice.
    - Va fi elaborata si adoptata o strategie de pregatire pentru functionarii publici de la nivel central si local.
    - Vor fi elaborate si adoptate politici si reglementari privind distributia teritoriala a raspunderilor administrative intre autoritatile centrale si cele locale si va incepe implementarea lor.
    Proiectul va fi implementat prin una sau mai multe conventii de twinning, care sa acopere 5 domenii de activitate:
    1. Managementul reformei administratiei publice centrale
    Proiectul va pregati o metodologie pentru revizuirea functionarii ministerelor si institutiilor in subordinea directa a Guvernului, va initia procesul de revizuire functionala si va face o analiza subsecventa si recomandari. In cursul procesului de revizuire va fi acordata instruire unei echipe selectionate din personalul Ministerului Administratiei Publice si al altor ministere pentru pregatirea analizei organizatorice in vederea crearii capacitatii interne stabile. Un numar redus de echipamente informatice va putea fi asigurat Ministerului Administratiei Publice in sprijinul dezvoltarii politicii sale si functiilor de coordonare.
    2. Managementul reformei administratiei publice locale
    Va fi, de asemenea, intreprinsa o evaluare a stadiului atins in descentralizarea si functionarea autoritatilor publice locale si vor fi pregatite recomandari pentru dezvoltarea politicii privind descentralizarea, tinandu-se seama de constrangerile bugetare si de cerintele de control financiar. Evaluarea va conduce la recomandari cu privire la masurile de imbunatatire a capacitatii autoritatilor locale in domeniul gestionarii bugetului si al dezvoltarii programelor locale de investitii. Aceasta evaluare se va baza pe o consultare extinsa cu asociatiile autoritatilor locale.
    3. Dezvoltarea cadrului legal general
    Pe baza muncii depuse in cadrul proiectului PHARE RO 9804.05.01 (Asistenta pentru Agentia Nationala a Functionarilor Publici in elaborarea si implementarea reformei administratiei publice), proiectul va analiza legislatia in vigoare in domeniul administratiei si, pe baza principiilor si a bunelor practici stabilite in statele membre ale UE, vor fi elaborate amendamente la legile existente, precum si o noua legislatie. Va fi elaborat un cod administrativ cu prevederi importante de legislatie administrativa.
    4. Managementul Ministerului Administratiei Publice
    Vor fi revizuite procedurile interne de lucru din cadrul Ministerului Administratiei Publice si se va intreprinde o evaluare a nevoilor de pregatire a personalului. Va fi elaborat un plan de pregatire a personalului Ministerului Administratiei Publice si vor fi intocmite programe de pregatire pentru functionarii Ministerului Administratiei Publice si ai agentiilor subordonate, axate pe dezvoltarea competentei in planificarea si coordonarea masurilor de reforma a administratiei publice.
    5. Strategia de pregatire pentru functionarii publici de la nivel central si local
    Va fi efectuata o analiza de ansamblu a nevoilor de pregatire. Aceasta va conduce la stabilirea unei strategii care va identifica prioritatile pentru investirea in dezvoltarea resurselor umane dintr-o perspectiva multianuala si va conduce la recomandari pentru implementarea strategiei in cooperare cu institutiile de pregatire existente, inclusiv cu Institutul National al Administratiei Publice (care este sprijinit prin proiectul paralel RO 0106.02), cu Institutul European si cu Scoala de Finante Publice.
    O atentie deosebita se va acorda cerintelor legate de adoptarea acquisului comunitar si de managementul instrumentelor de preaderare.
    Din punct de vedere al managementului proiectelor PHARE Ministerul Administratiei Publice se obliga sa isi intareasca structurile prin recrutarea de personal calificat pentru dezvoltarea politicii sale si pentru functii de coordonare, astfel incat sa absoarba efectiv asistenta oferita prin proiect.
    Ministerul Administratiei Publice este autoritatea de implementare pentru proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0106.02 Dezvoltarea unui institut national operational al administratiei publice, capabil sa formeze functionari publici competenti (1,75 milioane euro)

    Guvernul Romaniei acorda prioritate dezvoltarii Institutului National al Administratiei Publice si centrelor de pregatire regionale afiliate, ca centre de excelenta in formarea functionarilor publici. Programul PHARE 2001 va acorda asistenta imediata institutului in crearea de programe de pregatire in domenii prioritare legate de procesul de preaderare. Asistenta va imbraca forma pregatirii si predarii programelor de instruire si de formare a formatorilor. Programele de pregatire vor viza in primul rand nevoile de formare ale personalului existent.
    Aceste activitati sunt concepute ca o faza-pilot, care poate conduce la extinderea asistentei pentru institut in cadrul programelor PHARE din anii urmatori. Aceasta asistenta va trebui definita in contextul dezvoltarii strategiei de ansamblu privind formarea functionarilor publici, ce va rezulta din activitatea intreprinsa in cadrul proiectului de twinning (RO 0106.01).
    Dezvoltarea pregatirii va trebui sa tina seama de nevoile functionarilor publici legate de managementul instrumentelor de preaderare si de adoptarea acquisului si va trebui sa fie indeaproape corelata cu instruirea potrivit schemei (RO 0106.03) de recrutare a managerilor publici.
    Obiectivul proiectului este intarirea Institutului National al Administratiei Publice in privinta rolului sau de organism public specializat in domeniul pregatirii si dezvoltarii profesionale a managerilor, functionarilor publici de cariera si a oficialilor alesi, la nivel central guvernamental si la nivelul administratiei publice locale, precum si conectarea acestuia la o retea de centre de pregatire in domeniul administratiei publice, ca si la retele internationale de institutii de pregatire a functionarilor publici din Europa.
    Activitatile proiectului vor fi implementate prin urmatoarele 3 componente:
    1. Dezvoltarea din punct de vedere organizatoric a Institutului National al Administratiei Publice
    Prin asistenta acordata in cadrul acestui proiect se va revizui si se vor face propuneri pentru imbunatatirea structurii organizatorice, rolului si functiilor institutului. Aceasta activitate va fi desfasurata in legatura cu politica de ansamblu in domeniul resurselor umane din administratia publica, elaborata de Ministerul Administratiei Publice, si cu planul de activitati pentru dezvoltarea resurselor umane al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Va fi elaborat un plan de finantare multianual care sa includa o estimare a posibilelor surse de finantare. Vor fi intarite mecanismele de coordonare cu programele de pregatire derulate de centrele regionale de pregatire pentru administratia publica.
    2. Asistenta pentru activitatile de instruire din cadrul Institutului National al Administratiei Publice
    Asistenta va include dezvoltarea curriculei, furnizarea de materiale pentru pregatire, mijloace vizuale si control de calitate, in acord cu cerintele identificate in contextul programelor de reforma permanenta a administratiei publice si functiei publice, coordonate de Ministerul Administratiei Publice. Va fi facuta o analiza a necesarului de echipamente si va fi achizitionat echipament informatic pentru institut. Va fi infiintat un centru de documentare. Va fi asigurata formarea formatorilor.
    3. Sporirea capacitatii centrelor de pregatire regionale
    Proiectul va sprijini, de asemenea, dezvoltarea in continuare a celor 6 centre regionale de pregatire in domeniul administratiei publice, prin introducerea unei curricule imbunatatite (si formarea formatorilor subsecventa), prin asigurarea materialelor de curs, a mijloacelor vizuale si controlului de calitate. Va fi acordata asistenta pentru adaptarea actualei organizari a centrelor regionale de pregatire la cerintele unor cursuri de inalt nivel in contextul continuei descentralizari administrative. Va fi intreprinsa o analiza a necesarului de echipamente pentru cursuri si va fi achizitionat echipamentul adecvat.
    Proiectul va fi implementat prin asistenta tehnica si contracte de achizitii.
    Proiectul de twinning RO 0106.01 "Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Administratiei Publice" va asigura coordonarea activitatilor din acest proiect cu programele de reforma generala a administratiei publice si functiei publice, care sunt in sarcina Ministerului Administratiei Publice si a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Va fi acordata atentie coordonarii activitatilor Institutului National al Administratiei Publice cu activitatea celorlalte institutii care asigura pregatire, in special cu Scoala de Finante Publice.
    In privinta coordonarii procesului general de reformare a pregatirii va fi necesar ca Guvernul Romaniei sa stabileasca si sa mandateze un organism responsabil in mod special cu dezvoltarea si implementarea politicii de formare. Un astfel de organism va trebui sa fie alcatuit din manageri cu experienta in pregatire si sa fie responsabil cu dezvoltarea unui cadru institutional integrat pentru formarea functionarilor publici. Un astfel de organism va trebui sa fie imputernicit cu supervizarea efectiva a initiativelor de pregatire intreprinse de ministerele de resort.
    Propunerile de imbunatatire a structurii organizatorice a Institutului National al Administratiei Publice, a rolului si functiilor sale (activitatea 1) se vor baza pe analiza nevoilor de pregatire si pe studiul de fezabilitate pentru un institut central de pregatire, desfasurate in cadrul proiectului PHARE RO 9804.05.01.
    Ministerul Administratiei Publice este autoritatea de implementare a proiectului. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE

    RO 0106.03 Crearea unui corp de manageri profesionisti in administratia publica (4,00 milioane euro)

    Obiectivul acestui proiect este de a intari administratia publica prin atragerea de personal competent si crearea posibilitatii dezvoltarii carierei acestuia. Realizarea de mecanisme accelerate de recrutare si de dezvoltare a carierei va conduce la crearea in cadrul administratiei publice a unui corp de manageri publici profesionisti, competenti, apolitici, cu o pregatire de specialitate care sa le permita sa se ocupe de probleme legate de aderarea la Uniunea Europeana, precum si de adoptarea si implementarea acquisului comunitar.
    Proiectul va fi implementat prin 4 componente:
    1. Selectie si plasare
    Candidatii pentru posturile de manageri publici profesionisti vor fi selectionati in baza unor proceduri de concurs transparente. Proiectul PHARE va sprijini organizarea schemei posturilor, a procedurilor de recrutare si identificarea diferitelor functii in cadrul ministerelor de specialitate si al institutiilor din domenii prioritare pentru procesul aderarii si implementarii acquisului, in care vor fi repartizate persoanele selectionate prin concurs. O atentie deosebita va fi acordata informarii si coordonarii cu ministerele si cu celelalte institutii privind identificarea posturilor adecvate sa fie ocupate de personalul selectat in urma concursului, precum si in legatura cu obligatiile institutiilor la care vor fi repartizate persoanele selectate.
    2. Pregatirea si organizarea rotarii cadrelor
    Proiectul PHARE va pregati si va aplica un program de pregatire a candidatilor selectati, care sa acopere problemele generale ale unui management public adecvat, precum si problemele specifice privind adoptarea si implementarea diverselor domenii ale acquisului comunitar. Programul de pregatire va cuprinde atat pregatirea initiala, cat si pe cea periodica a personalului existent. Proiectul va sprijini, de asemenea, dezvoltarea masurilor si structurilor menite sa asigure mentinerea pe termen lung a posturilor de manageri publici profesionisti. Aceasta activitate va trebui sa tina seama de nevoia generala de dezvoltare a unor structuri de pregatire continua in administratia publica in ansamblu. Vor fi create, de asemenea, mecanisme care sa permita rotarea ocupantilor diferitelor posturi intre diversele ministere si institutii publice.
    3. Organizarea si finantarea unor stagii in administratiile publice ale statelor membre ale UE
    Stagii in administratiile publice ale statelor membre ale UE si programe specifice de pregatire in statele membre sunt considerate esentiale pentru crearea unui corp de manageri publici profesionisti, competenti, cu experienta directa privind cele mai bune practici in administratia publica din statele membre, in contextul acquisului. Proiectul va sprijini conceperea si organizarea de stagii si programe de pregatire si va suporta costurile legate de acestea. In perspectiva constituirii unei scheme de posturi pe termen lung este de presupus ca managerii publici profesionisti vor beneficia de stagii repetate, cu o durata in functie de cerintele muncii pe care o vor presta in institutiile lor, desfasurate pe parcursul mai multor ani.
    4. Schema de burse PHARE pentru studii postuniversitare
    In cadrul acestei componente vor fi acordate granturi, care acopera taxele de studii si cheltuielile de intretinere pentru studentii romani aflati la studii postuniversitare in UE, pe perioade care in mod normal nu depasesc un an, in domenii legate de integrarea in UE si de adoptarea si implementarea acquisului. Proiectul va stabili criteriile si prioritatile cu privire la selectionarea programelor de studii adecvate. Va stabili, de asemenea, proceduri transparente de acordare a burselor, pe baza de competitie publica, si va organiza si gestiona aceste proceduri, precum si plata lor si a taxelor. Candidatii vor trebui sa demonstreze ca programul de studii ales corespunde criteriilor si prioritatilor de acordare a burselor. Beneficiarii granturilor in cadrul acestei componente de burse vor trebui sa se angajeze ca vor lucra in administratia publica romana dupa terminarea studiilor o perioada corespunzatoare. Beneficiarii de burse PHARE vor fi selectionati in administratia publica potrivit procedurilor descrise mai sus pentru managerii publici profesionisti.
    Se preconizeaza ca sunt necesari cativa ani pentru dezvoltarea completa si implementarea schemei pentru managerii publici profesionisti. Activitatile pentru care se acorda asistenta in cadrul Programului PHARE 2001 constituie o prima etapa. In functie de progresul din aceasta prima etapa, Guvernul Romaniei isi propune sa solicite asistenta PHARE pentru un program multianual pana la realizarea unui corp semnificativ de functionari publici profesionisti, cu experienta necesara si cunostinte in domeniul acquisului.
    Guvernul Romaniei este hotarat sa asigure conditiile ca programul de selectionare a managerilor publici profesionisti sa se realizeze intr-o maniera transparenta, apolitica, pe baza de concurs, si sa ofere personalului selectat functii stabile salarizate in administratia publica. Ministerul Administratiei Publice si Agentia Nationala a Functionarilor Publici vor crea conditii corespunzatoare pentru aceste functii, care sa includa niveluri de salarizare adecvate, si vor lua masuri pentru asigurarea unor perspective atractive de dezvoltare a carierei pentru cei selectionati, astfel incat acestia sa desfasoare activitatea pe termen lung in administratia publica pentru a sprijini aderarea si intrarea Romaniei in UE.
    Se estimeaza ca proiectul sa aiba impact semnificativ pe termen lung pentru politici si proceduri corespunzatoare de selectionare si dezvoltare a carierei pentru functia publica.
    In paralel cu acest proiect se va derula un proiect de twinning pentru Ministerul Administratiei Publice (RO 0106.01 "Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Administratiei Publice"), iar consilierul de preaderare din cadrul acestui twinning va trebui sa aiba o imagine de ansamblu si sa coordoneze derularea schemei pentru managerii publici profesionisti, in scopul asigurarii compatibilitatii cu politica generala si cu dezvoltarea cadrului legislativ legat de reforma administratiei publice.
    Raspunderea Comisiei Europene pentru controlul financiar ex ante conform procedurilor SID include si un control al transparentei si corectitudinii procedurilor de selectionare pentru schema pentru managerii publici profesionisti si a procedurilor de acordare a granturilor pentru schema de burse.
    Ca o conditie pentru succesul de ansamblu al acestei initiative va fi necesar ca Guvernul Romaniei sa stabileasca si sa mandateze un organism responsabil in mod special cu gestionarea tuturor aspectelor acestui program pe o baza multianuala. Un astfel de organism va trebui sa dispuna de suficiente resurse financiare si sa aiba personal cu experienta.
    Toate componentele prezentului proiect vor fi implementate prin contract sau contracte de asistenta tehnica.
    Elaborarea unei legislatii secundare, in contextul Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, referitoare la recrutarea, pregatirea, atributiile functiei si dezvoltarea carierei, este o conditie necesara pentru implementarea corespunzatoare a proiectului RO 0106.03 "Crearea unui corp de manageri profesionisti in administratia publica" si pentru dezvoltarea eficienta pe termen lung a acestui corp de functionari publici.
    Autoritatea de implementare pentru acest proiect este Agentia Nationala a Functionarilor Publici. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0106.04 Elaborarea si implementarea mecanismelor pentru deplina aplicare a Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici (1,00 milion euro)

    Potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, programul Guvernului stabileste ca principii pentru dezvoltarea functiei publice ca recrutarea si promovarea functionarilor publici trebuie sa se faca exclusiv pe baza competentei si a unui comportament etic si ca gestionarea functiei publice trebuie sa asigure competenta, stabilitate si continuitate prin plata la niveluri de salarizare corespunzatoare si asigurarea unor conditii de lucru adecvate, precum si a perspectivelor dezvoltarii carierei. Este recunoscuta importanta pregatirii pentru dezvoltarea carierei. Legea cere stabilirea unei coordonari eficiente de la nivel central a managementului administratiei publice, precum si asigurarea ca regulile si procedurile comune sunt respectate de toate institutiile din administratia publica.
    Proiectul prezent isi propune sa accentueze dezvoltarea sistemului administratiei publice creat prin Statutul functionarilor publici, pentru imbunatatirea performantei administratiei publice, prin elaborarea cadrului legal si a instrumentelor manageriale pentru dezvoltarea carierei si profesionalizarea functionarilor publici.
    Proiectul va sprijini 3 domenii de activitate:
    1. Elaborarea si pregatirile pentru aplicarea unui sistem pe baza de concurs pentru recrutarea si promovarea functionarilor publici
    Vor fi dezvoltate proceduri de recrutare, examinare si testare bazate pe tehnicile de recrutare folosite in statele membre ale UE. Vor fi dezvoltate criterii si proceduri pentru promovarea si mobilitatea pe orizontala a functionarilor publici. Vor fi elaborate manuale si instructiuni in aceste domenii.
    2. Proiectarea unui nou sistem de salarizare a functionarilor publici
    Un nou sistem de salarizare a functionarilor publici va fi elaborat pe baza principiilor echitatii, transparentei, previziunii si disponibilitatii. Vor fi dezvoltate strategia si actiuni semnificative pentru cresterea motivarii si performantei functionarilor publici. In acest context va fi creat un sistem de evaluare a performantei functionarilor publici menit sa sporeasca profesionalismul si angajarea acestora. Poate fi examinata si plata in raport de performanta.
    3. Crearea mecanismelor de planificare in domeniul resurselor umane pentru functia publica
    Aceasta componenta va sprijini elaborarea unei metodologii pentru planificarea resurselor umane in domeniul functiei publice. Optiunile de politica in domeniul planificarii resurselor umane vor fi scoase in evidenta pentru a conduce la conceperea unui program de dezvoltare a carierei. Vor fi schitate reglementarile necesare in domeniul planificarii resurselor umane pentru functia publica.
    Acolo unde este cazul, activitatile prevazute mai sus se vor aplica atat extinderii sistemelor si procedurilor de recrutare, de dezvoltare a carierei si de remunerare, cat si cerintelor specifice de recrutare a personalului, conform schemei pentru managerii publici profesionisti.
    Proiectul va fi implementat printr-un contract de asistenta tehnica.
    Autoritatea de implementare pentru acest proiect este Agentia Nationala a Functionarilor Publici. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0106.05 Intarirea capacitatii institutiei Avocatul Poporului (1,00 milion euro)

    Obiectivul proiectului il constituie imbunatatirea functionarii administratiei publice prin asigurarea sprijinului corespunzator pentru cetateni in situatiile exercitarii incorecte de catre administratia publica centrala si locala a prerogativelor sale. Acest obiectiv va fi atins prin adaptarea si imbunatatirea cadrului legal privind institutia Avocatul Poporului, prin imbunatatirea accesului cetatenilor la aceasta institutie printr-o retea de birouri teritoriale, prin pregatirea personalului institutiei Avocatul Poporului si asigurarea echipamentului necesar, prin cresterea constientizarii in cadrul administratiei publice si a publicului larg cu privire la functiile Avocatului Poporului.
    Proiectul va fi implementat printr-un twinning cu o institutie similara dintr-un stat membru al UE.
    Twinningul va pregati un studiu comparativ al cadrului legal pentru institutii similare din statele membre ale UE si va identifica cerintele specifice pentru adaptarea in continuare a legislatiei romanesti si a procedurilor. Va fi elaborat un indrumar de bune practici in administratia publica, ca baza pentru o campanie de informare ce va fi indreptata spre cresterea constientizarii functiilor Avocatului Poporului si procedurilor de solutionare a plangerilor.
    Twinningul va dezvolta, de asemenea, o strategie de pregatire pentru personalul institutiei Avocatul Poporului si va pregati punerea in practica a unui program de activitati de instruire, acordand o atentie deosebita cerintelor de pregatire desprinse din extinderea ariei de acoperire a institutiei Avocatul Poporului prin deschiderea birourilor teritoriale. Twinningul va sprijini dezvoltarea capacitatii de pregatire continua in cadrul institutiei Avocatul Poporului prin formarea formatorilor.
    Va fi achizitionat un numar restrans de echipamente de baza pentru biroul national si birourile regionale.
    Institutia Avocatul Poporului este autoritatea de implementare pentru acest proiect. Asistenta este asigurata conditionat de luarea in considerare de catre Guvernul Romaniei a recomandarilor privind modificarile legislative ce se impun si de asigurarea resurselor necesare functionarii biroului national si a celor regionale.
    OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0106.06 Facilitatea de pregatire a proiectelor, pregatire in managementul ciclului de proiect si facilitatea pentru infratire institutionala pe termen scurt si mediu ("twinning light") (7,00 milioane euro)

    Obiectivul general al acestui proiect il constituie sprijinirea accelerarii pregatirii Romaniei pentru aderare la Uniunea Europeana printr-o mai buna pregatire si un mai bun management al programelor finantate din instrumentele financiare de preaderare, precum si prin asistenta pentru proiectele de twinning pe termen scurt referitoare la nevoile de constructie institutionala legate de acquis, identificate in Parteneriatul pentru aderare (PA), in Programul National de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (PNAR), in Raportul anual al Comisiei Europene sau rezultate pe parcursul negocierilor de aderare.
    Sunt avute in vedere 3 domenii:
    1. Facilitatea de pregatire a proiectelor (PPF)
    Pe langa tipurile de asistenta furnizate deja in cadrul Programului PHARE 2000, facilitatea de pregatire a proiectelor va asigura asistenta tehnica pentru pregatirea studiilor de fezabilitate, elaborarea detaliata a proiectelor de investitii, a programelor de pregatire si a celor de intrajutorare, a studiilor de impact asupra mediului, pregatirea proiectelor de constructie institutionala si pregatirea specificatiilor tehnice, a planurilor de achizitii si dosarelor de licitatii. PPF mai poate fi folosita si pentru activitatea preliminara de explorare a obiectivelor unei posibile viitoare finantari in domenii prioritare, chiar atunci cand obiectivul unui astfel de proiect nu a fost inca clar definit.
    Atunci cand propunerile initiale in domenii finantabile din asistenta PHARE sunt propuse de institutii romanesti indreptatite, ele vor fi evaluate pentru conformitatea cu prioritatile din PA si PNAR, precum si in raport cu gradul lor de elaborare. Domeniile de activitate propuse care sunt considerate in conformitate cu PA si PNAR, dar care nu sunt suficient elaborate in privinta capacitatii de implementare imediata, vor fi eligibile pentru asistenta in cadrul acestei facilitati. Deciziile privind eligibilitatea pentru asistenta din PPF vor fi luate de comun acord de serviciile Comisiei Europene si de coordonatorul national al asistentei din Romania.
    Facilitatea de pregatire a proiectelor poate fi, de asemenea, folosita pentru pregatirea proiectelor ce urmeaza sa fie finantate de institutiile financiare internationale sau din alte surse, daca se poate demonstra ca obiectivele proiectului sunt in concordanta cu prioritatile PA si PNAR.
    2. Pregatirea functionarilor in managementul ciclului de proiect
    Proiectul raspunde nevoii stringente identificate de intarire a capacitatii atat a structurilor de coordonare a pregatirilor pentru aderare la nivel national, cat si a unitatilor de implementare a proiectelor din cadrul ministerelor si altor institutii romanesti, cu privire la pregatirea, implementarea si monitorizarea programelor de preaderare intr-o maniera sistematica si adecvata. Pregatirea in cadrul acestui proiect se va inscrie in eforturile de ansamblu ce se fac in contextul reformei administratiei publice pentru intarirea pregatirii. Un accent deosebit al pregatirii in cadrul acestui proiect se va pune pe obtinerea unei imbunatatiri rapide a eficientei operative a organismelor responsabile cu asistenta pentru aderare. Dezvoltarea pe termen lung a capacitatii institutionale de asigurare a pregatirii va fi avuta in vedere in cadrul programului de reforma a administratiei publice.
    Pregatirea, care urmeaza sa fie acordata prin unul sau mai multe contracte de asistenta tehnica, va fi indeaproape legata de ciclul de programare si implementare si va intari capacitatea de a efectua studii de fezabilitate si de elaborare a proiectelor, de a pregati documentatia proiectului (fisele de proiect, termenii de referinta, dosarul de licitatie) potrivit cerintelor instrumentelor de preaderare, de a superviza si monitoriza implementarea programelor si de a efectua evaluarile. In elaborarea activitatilor de pregatire din cadrul acestui contract se va lua in considerare asistenta similara acordata prin Programul PHARE 2000 si, unde este cazul, se va asigura pregatire avansata functionarilor care au beneficiat deja de prima runda de pregatire.
    In completare la imbunatatirea cunostintelor functionarilor cu privire la principiile generale ale managementului proiectelor, pregatirea va trebui pe cat posibil sa imbrace si forme de pregatire practica pentru elaborarea si implementarea proiectelor de preaderare in derulare.
    3. Facilitatea pentru proiecte de twinning pe termen scurt si mediu ("twinning light")
    Experienta in implementarea programelor de twinning a condus la identificarea nevoii de angajamente de twinning pe termen scurt pana la mediu, cu o durata de cel mult 6 luni, sau de angajamente implementate pe baza unor misiuni de scurta durata repetate, avand ca obiectiv asigurarea de asistenta imediata si flexibila axata pe domeniile prioritare circumscrise procesului de aderare. De aceea, o facilitate "twinning light" va fi infiintata sub administrarea coordonatorului national al asistentei. Aspectele financiare si contractuale ale facilitatii "twinning light" vor fi in sarcina OPCP.
    Proiectele de "twinning light" ce impartasesc experienta functionarilor publici din statele membre ale UE vor fi propuse de organismele publice romanesti cu competenta in diversele domenii ale acquisului. Proiectele finantate prin aceasta facilitate vor corespunde prioritatilor din PA si din PNAR. Pot fi vizate si alte nevoi specifice identificate in Raportul anual al Comisiei Europene sau rezultand din negocierile de aderare. Serviciile ce vor fi acordate vor include dezvoltarea si evaluarea reglementarilor, furnizarea de documentatie, organizarea de workshop, seminarii si vizite legate de obiectivele PA si PNAR.
    Deciziile de finantare a proiectelor in cadrul acestei facilitati vor fi luate de comun acord de coordonatorul national al asistentei si de serviciile Comisiei Europene. Marimea proiectelor nu poate depasi 150.000 euro.
    Procedurile de management al acestor angajamente vor fi o adaptare a celor utilizate in prezent in cadrul aranjamentelor de twinning. Statele membre ale UE vor raspunde cererilor de acordare a asistentei pe baza descrierii de proiect distribuite punctelor nationale de contact pentru twinning din toate statele membre ale UE. Institutia beneficiara va alege oferta statului membru ce corespunde cel mai bine nevoilor sale. Un contract de "twinning light" va fi incheiat intre statul membru selectionat si OPCP, pe baza ofertei statului membru, cu definirea aspectelor tehnice si financiare ale activitatii planificate.

    RO 0106.07 Intarirea capacitatii institutiilor romane de a aplica masurile prevazute in Planul national pentru agricultura si dezvoltare rurala (2,00 milioane euro)

    Obiectivul acestui proiect este de a sprijini Guvernul Romaniei in crearea structurilor necesare implementarii politicii sale de dezvoltare rurala in acord cu strategia de coeziune economica si sociala adoptata in cadrul procesului de preaderare.
    Pentru continuarea constructiei institutionale va fi necesar sa se acorde sprijin diferitelor organisme implicate in implementarea Programului SAPARD: Agentia SAPARD, Fondul National, autoritatea care gestioneaza (Ministerul Integrarii Europene) si organismul care avizeaza (Curtea de Conturi), in perioada de inceput a activitatilor operative, 2002 - 2003. Pornind de la asistenta tehnica acordata prin Programul PHARE 1998 si tinand seama de personalul nou-angajat in organismele de implementare, sprijinul ce va fi acordat prin acest proiect va imbraca forma consultantei, prin asistenta tehnica si pregatire de specialitate, in urmatoarele domenii:
    Fondul National: executarea platilor, supravegherea fondurilor, securitatea sistemului informatic, mentinerea evidentei contabile, repartizarea sarcinilor si stabilirea controlului intern si extern adecvat, obtinerea garantiilor, sumele ce urmeaza sa fie colectate, stabilirea unor proceduri corecte legate de selectia proiectelor, licitare, contractare si respectarea regulilor de achizitii
    Agentia SAPARD: managementul solicitarii de cereri, selectia proiectelor, verificarea cererilor, definirea obligatiilor contractuale, raportarea pe parcurs si sarcinile privind plata, incluzand verificarea cererilor de plata, autorizarea si executia platii, evidenta angajamentelor si a platilor
    Curtea de Conturi: controlul contului in euro al Programului SAPARD si al conturilor Agentiei SAPARD cu privire la integritatea, acuratetea si veridicitatea lor, eliberarea certificatelor pentru aceste conturi, pregatirea raportului anual cu privire la adecvarea sistemelor de management si control ale Agentiei SAPARD si verificarea corectitudinii fondului national de cofinantare. Asistenta tehnica si pregatirea in domeniul auditului vor fi coordonate in stransa legatura cu asistenta de ansamblu acordata Curtii de Conturi prin Programul PHARE 2000.
    Autoritatea de management (Ministerul Integrarii Europene): monitorizarea din punct de vedere financiar si statistic a progresului implementarii Programului SAPARD.
    In plus va fi asigurata achizitionarea de echipament informatic pentru completarea si modernizarea retelei de calculatoare a Agentiei SAPARD si a Curtii de Conturi.
    Este prevazut ca asistenta sa fie contractata printr-o serie de contracte de asistenta tehnica sau de twinning pe termen scurt menite sa raspunda diverselor cerinte ale diferitelor organisme implicate. Ea va fi acordata intr-o maniera flexibila, tinandu-se seama de progresul realizat pana in prezent in infiintarea structurilor SAPARD, precum si de rezultatele asistentei acordate in prezent prin alte programe. Termenii de referinta pentru activitatile specifice vor fi pregatiti de organismele implicate si supusi aprobarii Ministerului Integrarii Europene si Comisiei Europene potrivit procedurilor obisnuite ale SID.
    Autoritatea de implementare pentru acest proiect este Ministerul Integrarii Europene, care va coordona activitatile diverselor organisme implicate in implementarea Programului SAPARD. OPCP este agentia de implementare, in conformitate cu regulile SID PHARE.

    RO 0107 Subprogramul 4 (total: 67,60 milioane euro)

    Indeplinirea obligatiilor din acquis
    Acest subprogram include 17 proiecte in 7 domenii ale acquisului comunitar:
    Piata interna

    RO 0107.01 Intarirea autoritatii nationale de reglementare pentru tehnologia informatiilor si comunicatii (2,80 milioane euro)

    Proiectul sprijina obiectivul Romaniei de liberalizare totala a pietei de telecomunicatii, in acord cu politica CE in domeniu, pana la data de 1 ianuarie 2003. El va sprijini adoptarea si implementarea legislatiei secundare in domeniul telecomunicatiilor, va furniza asistenta tehnica pentru infiintarea autoritatii de reglementare si va dezvolta programe de pregatire pentru personalul autoritatii.
    Prezentul proiect PHARE reprezinta o continuare a Programului de dezvoltare al Bancii Mondiale si cuprinde elaborarea legilor in domeniul telecomunicatiilor, radiocomunicatiilor si postei, care sa conduca la adoptarea integrala a legislatiei/directivelor UE cu privire la sistemul de numerotare, de management al frecventelor, de acordare a licentelor, de reglementare a tarifelor, de asigurare a unei retele alternative, cu privire la comunicatiile postale, emisiunile radio, tehnologia informatiei, proprietatea intelectuala si aspectele legate de concurenta. Acestea vor facilita liberalizarea sectorului si transformarea Inspectoratului General pentru Comunicatii in Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). In acest mod vor fi abordate masurile fundamentale de liberalizare a sectorului.
    Avand in vedere prevederile Planului national de dezvoltare, proiectul PHARE va acoperi:
    1. Legislatia secundara
    Un contractor specializat va acorda consultanta pentru elaborarea reglementarilor si procedurilor pentru completarea cadrului de adoptare integrala a acquisului, inclusiv directivele privind R&TTE (echipamentele de radiocomunicatii si echipamentele terminale de telecomunicatii) si acordarea licentelor, supravegherea pietei, serviciul universal si protectia consumatorilor, protectia datelor, politica de interconectare si tarife.
    Se va acorda atentie deosebita urmatoarelor aspecte:
    - dezvoltarea regimului de acordare a licentelor, inclusiv pregatirea modelelor de autorizatii si elaborarea reglementarilor privind procedurile de autorizare si taxele pentru obtinerea autorizatiilor;
    - reglementarile si procedurile vor fi elaborate astfel incat sa asigure supravegherea eficienta a pietei in domeniul echipamentelor de radiocomunicatii;
    - serviciu universal: vor fi intocmite reglementari privind conditiile de autorizare, aranjamentele de finantare si compensari, pe baza politicii nationale in domeniul serviciului universal si al protectiei consumatorului;
    - interconectarea: vor fi pregatite reglementari si proceduri privind oferta de interconectare si solutionarea conflictelor;
    - politica de tarife si procedurile vor fi elaborate in acord cu cerintele unei piete libere pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii.
    2. Infiintarea organismului de reglementare
    Se va acorda asistenta tehnica pentru infiintarea autoritatii de reglementare pe baza recomandarilor facute in Programul de dezvoltare al Bancii Mondiale. Asistenta va permite un transfer de experienta privind organizarea si functionarea operativa a unei autoritati de reglementare in contextul reformei legislatiei in domeniul telecomunicatiilor si liberalizarii pietei, ce se preconizeaza sa fie adoptata in primul trimestru al anului 2002.
    3. Instruire
    Functionarea corespunzatoare a autoritatii nationale de reglementare va presupune un nivel ridicat de competenta profesionala a personalului sau. Infiintarea unui centru de pregatire dotat corespunzator pentru a acorda pregatire periodica personalului este considerata esentiala. Principalele domenii ce trebuie acoperite de pregatire includ reglementarea pietei si procedee de autorizare, precum si aspecte tehnice cum sunt: gestionarea frecventelor, testarea si autorizarea echipamentului de telecomunicatii, probleme legate de EMC (compatibilitate electromagnetica), aplicarea legii si supravegherea pietei. Achizitionarea de echipamente pentru centrul de pregatire va fi finantata din proiect. Identificarea si specificatiile tehnice pentru achizitionarea echipamentelor vor fi in sarcina asistentei tehnice care urmeaza sa se contracteze. Consultantii vor identifica, de asemenea, si vor preciza necesarul de echipament ce va trebui sa fie achizitionat in viitor, daca este cazul.
    Asistenta PHARE este acordata conditionat de angajamentul permanent al Guvernului Romaniei de a crea cadrul de reglementare eficient si durabil pentru telecomunicatii, in acord cu acquisul in domeniu, si favorabil dezvoltarii unei piete dinamice a serviciilor de telecomunicatii. De aceea proiectul este conditionat de adoptarea legislatiei privind reforma si liberalizarea sectorului telecomunicatiilor, armonizata cu directivele in domeniu ale CE, precum si de progresul obtinut in infiintarea structurilor de reglementare, in acord cu obiectivele prevazute in Programul de dezvoltare al Bancii Mondiale.

    RO 0107.02 Adoptarea si implementarea acquisului in domeniul audiovizualului (1,50 milioane euro)

    Obiectivul proiectului il constituie intarirea structurilor democratice si a societatii civile prin pregatirea si adoptarea unui cadru legal adecvat si echilibrat in domeniul audiovizualului, armonizat cu acquisul in acest domeniu. Proiectul are in vedere, de asemenea, intarirea capacitatii Ministerului Culturii si Cultelor de a dezvolta o politica privind audiovizualul si de a stabili rolul sau de actor-cheie in probleme de legislatie, precum si intarirea Consiliului National al Audiovizualului pentru a implementa cadrul legal si a monitoriza corect aplicarea legislatiei in vigoare.
    Proiectul se va baza pe experienta din statele membre ale UE cu privire la ponderea productiilor europene, la competitie libera si pluralism, transparenta, protectia diversitatii culturale, independenta produselor mass-media, libertatea de exprimare si accesul liber la mai multe surse de informare si opinii, convergenta tehnologica, audiovizual si noi servicii, precum si protectia minorilor si a demnitatii umane.
    Activitatile ce se vor implementa prin asistenta tehnica si contracte de achizitii vor include:
    a) pregatirea unor linii directoare pentru politica audiovizualului, destinate sa asigure promovarea diversitatii culturale si pluralismul surselor si opiniilor; elaborarea unui cadru legal armonizat si a unor reglementari specifice pentru implementarea prevederilor Directivei "Televiziunea fara frontiere";
    b) intarirea nou-createi unitati pentru audiovizual din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, prin pregatire de specialitate si modernizarea echipamentului;
    c) stabilirea unei mai eficiente monitorizari a posturilor de radio si de televiziune locale prin proiectarea si implementarea unei retele integrate de monitorizare si control la nivelul Consiliului National al Audiovizualului din Bucuresti si la nivelul unitatilor teritoriale;
    d) elaborarea si sustinerea cursurilor de pregatire si a atelierelor pentru personalul Consiliului National al Audiovizualului si al Ministerului Culturii si Cultelor, precum si pentru profesionistii din domeniu, cu privire la implicatiile acquisului pentru dezvoltarea si reglementarea sectorului audiovizual in Romania; pregatirea de materiale informative; stabilirea unei capacitati permanente de pregatire in cadrul Consiliului National al Audiovizualului;
    e) elaborarea de studii privind politicile europene in domeniul audiovizualului si impactul implementarii acquisului pentru sectorul audiovizual din Romania;
    f) achizitionarea de echipament informatic pentru Directia audiovizual din Ministerul Culturii si Cultelor si a echipamentului necesar dezvoltarii retelei integrate de monitorizare si control a Consiliului National al Audiovizualului.
    Consiliul National al Audiovizualului va actiona ca autoritate de implementare pentru proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0107.03 Continuarea intaririi capacitatii institutionale a administratiei vamale romane (Directia Generala a Vamilor) (4,50 milioane euro)

    Obiectivul acestui proiect este de a sprijini Romania in procesul indeplinirii cerintelor aderarii privind Uniunea Vamala. Proiectul va avea ca rezultat intarirea capacitatii operative a Directiei Generale a Vamilor in concordanta cu standardele UE in 3 domenii prioritare ale activitatii vamale: 1. operatiunile de vamuire; 2. controlul operatiunilor de tranzit; si 3. aplicarea tarifului vamal integrat roman (TARIR) compatibil cu tariful integrat al UE. Asistenta PHARE in aceste domenii se bazeaza pe rezultatele asistentei acordate de TAIEX, precum si pe cele ale programului multitara in domeniul vamal. Sprijinul va fi legat de nevoile identificate prin analiza de necesitati efectuata de Directia Generala a Vamilor in luna iunie 2000 in cursul pregatirii Raportului asupra capacitatii administrative si operative bazate pe sistemul vamal "Blueprints".
    1. Intarirea functiei de vamuire
    Introducerea procedurilor vamale simplificate ofera Directiei Generale a Vamilor tehnici si instrumente de lupta mai eficiente impotriva fraudei. In acest context Programul PHARE va acorda asistenta Directiei Generale a Vamilor pentru intarirea in continuare a functiei de vamuire in 3 domenii in care este posibil sa se inregistreze un impact mai mare in lupta impotriva fraudei: (i) controlul vamal; (ii) folosirea datelor operative; si (iii) protectia proprietatii intelectuale si industriale. Activitatile proiectului vor conduce la concentrarea resurselor pentru depistarea tranzactiilor frauduloase si a comerciantilor ilegali. Politica de intarire a vamii, metodologiile si procedurile vor fi aliniate cerintelor UE, iar in perspectiva vor fi facilitate formalitati vamale mai rapide si mai eficiente. Cooperarea institutionala dintre Directia Generala a Vamilor si alte organisme, precum: autoritatile financiare, politia, Oficiul National pentru Prevenirea si Controlul Spalarii Banilor, se va imbunatati, ca si cooperarea cu institutiile europene competente in domeniul vamal.
    Proiectul va efectua o analiza a cadrului legal existent privind controlul vamal, informatiile operative in domeniu si proprietatea intelectuala si industriala. Se va acorda atentie deosebita legislatiei in domeniul comercial privind importurile si exporturile si al practicilor contabile. Vor fi propuse amendamentele necesare ale legislatiei primare si secundare care sa ofere Directiei Generale a Vamilor puterea necesara pentru efectuarea controalelor vamale si pentru a impune respectarea legii. Proiectul va acorda, de asemenea, asistenta in dezvoltarea procedurilor si metodologiei pentru controlul vamal, pentru folosirea si evaluarea datelor obtinute din diverse surse si pentru protectia proprietatii intelectuale si industriale.
    Va fi elaborat un plan de pregatire a functionarilor vamali si va fi acordat sprijin operativ structurilor specializate si echipelor care efectueaza vamuirea, indeosebi la nivel regional si local. Dezvoltarea capacitatii de pregatire se va realiza prin formarea formatorilor si pregatirea materialelor si metodologiilor de instruire.
    Asistenta va cuprinde totodata dezvoltarea si implementarea sistemelor/aplicatiilor informatice adecvate si a metodologiilor care sa permita Departamentului de supraveghere vamala si lupta impotriva fraudelor vamale sa isi indeplineasca corespunzator atributiile in domeniul controlului vamal, al informatiilor operative si al protectiei proprietatii intelectuale si industriale.
    Ultima activitate mentionata, dezvoltarea sistemelor informatice, va fi implementata prin asistenta tehnica. Celelalte activitati vor fi implementate printr-un twinning cu un serviciu vamal dintr-un stat membru al UE, care va coopera cu directia specializata din cadrul Directiei Generale a Vamilor pentru supraveghere si lupta impotriva fraudei.
    2. Pregatirea pentru aderarea la Conventia de tranzit comun
    Potrivit prioritatilor de aderare Directia Generala a Vamilor intentioneaza sa accelereze pregatirea pentru aderare la Conventia de tranzit comun si conectarea la noul sistem computerizat de tranzit (NSCT). Acest proiect contribuie la realizarea proiectului planului de implementare pentru NSCT, convenit de Directia Generala a Vamilor si Echipa de studiere a interconectarii cu sistemele Comisiei Europene, din cadrul Comisiei Europene - Directia Generala Taxare si Uniune Vamala. El sprijina implementarea strategiei de dezvoltare a Directiei Generale a Vamilor pentru anii 2000 - 2005.
    Asistenta PHARE prin acest proiect va contribui la pregatirea modificarilor ce se impun in legislatia nationala si la identificarea schimbarilor necesare in structurile organizatorice, metodele de lucru si circuitele informationale, in concordanta cu prevederile Reformei tranzitului comun si cu cerintele NSCT. Vor fi elaborate un manual si o documentatie privind metodele de lucru pentru functionarea NSCT si va fi acordata pregatire personalului Directiei Generale a Vamilor. Achizitionarea echipamentului hardware standard si software specializat pentru NSCT va fi finantata prin proiect. Sistemul ce se va realiza va acoperi toate functionalitatile interne cerute de NSCT si va facilita comunicarea in interiorul comunitatii comerciale si cu serviciile Comisiei Europene.
    Aceasta componenta va fi implementata prin asistenta tehnica si contracte de achizitii.
    3. Implementarea tarifului vamal integrat roman (TARIR)
    Sunt prevazute 3 faze in implementarea sistemului de tarif integrat deplin compatibil cu cel al UE: (i) dezvoltarea TARIR in ceea ce priveste principiile de management si mecanismele sale; (ii) dezvoltarea unui sistem informatizat de gestiune pentru TARIR; si (iii) integrarea TARIR in Sistemul vamal integrat de date (SVID). Acest proiect va acorda asistenta primelor doua faze. Se preconizeaza finalizarea implementarii in Romania a unui sistem deplin compatibil cu TARIC (etapa a treia), cu asistenta in cadrul unui program PHARE 2003.
    Rezultatele primelor doua etape ale implementarii TARIR vor fi incheiate prin modificarea legislatiei in domeniu si adoptarea procedurilor interministeriale pentru implementarea TARIR/TARIC. Structura organizatorica a Directiei Generale a Vamilor, reglementarile interne, metodele de lucru, metodologiile, fluxurile de informatii, atributiile functiilor si raspunderile vor fi adaptate corespunzator. Va fi pregatita pentru personalul Directiei Generale a Vamilor o indrumare in legatura cu utilizarea sistemului. Va fi derulat un program de formare a formatorilor pentru dezvoltarea capacitatii de pregatire a resurselor umane pentru TARIR. Va fi intreprinsa o campanie de informare pentru difuzarea cunostintelor printre categoriile care participa la operatiunile vamale (brokeri, importatori/exportatori etc.). Dezvoltarea sistemului de gestiune TARIR va fi sprijinita prin definirea si documentarea cu metodologiile necesare, cu procedurile si regulile in materie (prevederi legale, taxe vamale si obligatii, facilitati comerciale, documente necesare pentru formalitatile vamale, restrictii etc.), precum si prin achizitionarea de software si de echipament.
    Activitatile in sprijinul aplicarii TARIR vor fi implementate printr-un proiect de twinning, cu exceptia subcomponentei privind dezvoltarea sistemului de gestiune TARIR. Aceasta componenta, care include finantarea investitiei legate de licentele de software, designul aplicatiei, dezvoltare, testare, instalare si integrare, echipament si documentatie, precum si dezvoltarea cunostintelor si a aptitudinilor personalului vamal implicat si ale participantilor la operatiunile vamale (brokeri, importatori/exportatori etc.), se va implementa prin asistenta tehnica. Sistemele de tehnologia informatiei create in cadrul acestui proiect cu scopul conectarii la sistemele UE trebuie sa treaca testele de conformitate ale Directiei Generale Taxare si Uniune Vamala.
    Toate componentele pentru dezvoltarea capacitatii de pregatire a Directiei Generale a Vamilor, pentru care va fi acordata asistenta PHARE, vor fi coordonate indeaproape cu eforturile Ministerului Finantelor Publice de a crea Scoala de Finante Publice ca institutie-cheie pentru dezvoltarea resurselor umane in sfera finantelor publice.
    Directia Generala a Vamilor este autoritatea de implementare pentru proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0107.04 Alinierea statisticilor din Romania la sistemul statistic european (2,20 milioane euro)

    Programul PHARE 2001 va sprijini Institutul National de Statistica in 4 domenii prioritare de activitate privind dezvoltarea ulterioara a sistemului statistic national, in acord cu recomandarile Eurostat.
    1. Revizuirea calitatii statisticilor
    Proiectul va asigura conformitatea cu normele UE si cu standardele in statistica prin sprijinirea pregatirii documentelor oficiale care descriu aspectele metodologice ale colectarii datelor, procesarii si diseminarii in toate domeniile statistice importante. Va sprijini, de asemenea, stabilirea unei retele de calitate implicand Institutul National de Statistica si alti furnizori si utilizatori de date statistice. Aceste activitati vor permite remedierea eficienta a problemelor legate de discrepante si calitatea slaba a statisticilor.
    2. Statistici de mediu
    Proiectul va conduce la intarirea cooperarii dintre principalii producatori de statistici de mediu si la imbunatatirea metodologiilor de colectare si procesare a statisticilor de mediu, legate indeosebi de consumul de apa si deversari, pierderi si emisii de gaze. Proiectul propune realizarea conformitatii statisticilor romanesti de mediu cu standardele si cu reglementarile UE.
    3. Statistici financiare guvernamentale
    Proiectul va dezvolta o strategie comuna de lucru pentru Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si Institutul National de Statistica, care sa conduca la introducerea principiilor ESA 95 in pregatirea statisticilor financiare nationale.
    4. Intarirea capacitatii de studii economice a Institutului National de Statistica
    Va fi asigurata pregatirea personalului Institutului National de Statistica in domeniul analizelor economice si sociale si vor fi elaborate studii-pilot care sa implice analize socioeconomice complexe in domenii precum: specificul regional, tendinte in industrie, saracia etc.
    Se preconizeaza ca activitatile si contributiile in cadrul acestui proiect sa fie asigurate printr-un twinning (sau, daca se solicita, mai multe twinninguri) cu o institutie de profil statistic dintr-un stat membru al UE, precum si prin contracte de achizitii. Partenerul de twinning va acorda atentie deosebita intaririi coordonarii dintre Institutul National de Statistica si Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si alte organisme publice interesate.
    Institutul National de Statistica este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0107.05 Banca Nationala a Romaniei - constructie institutionala (4,00 milioane euro)

    Proiectul urmareste intarirea capacitatii institutionale si administrative a Bancii Nationale a Romaniei de a implementa acquisul si de a-si alinia activitatea la cele mai bune practici internationale. El are urmatoarele obiective specifice si activitati:
    1. Intarirea supravegherii bancare pentru asigurarea deplinei concordante cu reglementarile prudentiale
    Acest obiectiv va fi atins prin intermediul asistentei twinning pe termen scurt si/sau al asistentei tehnice axate pe imbunatatirea indicatorilor de supraveghere bancara si proiectarea de aplicatii informatice adecvate. Va fi dezvoltat un sistem pentru evaluarea expunerii bancii la risc si va fi imbunatatit sistemul de monitorizare a lichiditatilor bancare.
    2. Implementarea completa a noului sistem al balantei de plati in acord cu criteriile Fondului Monetar International, Eurostat si ale Bancii Centrale Europene, prin dezvoltarea infrastructurii tehnice necesare
    Proiectul va constitui o continuare a twinningului din cadrul Programului PHARE 1998 in derulare, pentru asigurarea deplinei functionari a noului sistem al balantei de plati, si va permite achizitionarea de echipamente informatice si de software necesare sistemului, asa cum a fost stabilit prin twinningul in derulare.
    3. Proiectarea si implementarea unui sistem informatizat de supraveghere a operatiunilor in numerar
    Proiectul va oferi asistenta tehnica, posibil in forma unui twinning pe termen scurt, pentru infiintarea unui sistem care sa sprijine deciziile manageriale prin asigurarea accesului la date relevante complete sub toate aspectele operatiunilor in numerar, inclusiv problema monetara si circulatia. Va fi, de asemenea, finantata achizitionarea de echipament necesar si de software.
    4. Ridicarea gradului de eficienta a operatiunilor bancare in cadrul Bancii Nationale a Romaniei
    Asistenta tehnica si investitiile vor fi acordate pentru imbunatatirea informatizarii operatiunilor bancare in acord cu recomandarile auditului operational efectuat in cadrul Programului PHARE 1998. Asistenta va fi acordata Directiei operatiuni de piata si Directiei de supraveghere. Controlul platilor si veniturilor, contul platilor curente si managementul operatiunilor de stoc vor beneficia, de asemenea, de asistenta si se va asigura legatura cu Registrul general al Bancii Nationale a Romaniei.
    5. Imbunatatirea nivelului de calificare a personalului Bancii Nationale a Romaniei
    Vor fi pregatite si derulate programe de pregatire a personalului in domenii precum: implementarea reglementarilor prudentiale si contabile, pregatire pentru functionarea sistemului electronic al balantei de plati si a sistemului informatizat de supraveghere a operatiunilor in numerar, precum si pregatirea personalului care efectueaza operatiuni bancare. Este prevazuta totodata pregatire pentru personalul din Directia de audit intern, Directia juridica si Directia politici monetare. Se va pune accent pe aspectele integrarii europene. Pentru personalul de conducere va fi organizata pregatire indeosebi pentru dezvoltarea aptitudinilor manageriale.
    Banca Nationala a Romaniei este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0107.06 Intarirea autoritatilor de implementare a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala (2,00 milioane euro)

    Obiectivul general al acestui proiect este intarirea efectiva a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala in Romania. Contributia proiectului la realizarea acestui obiectiv consta in a sprijini indeplinirea cerintelor acquisului comunitar in probleme legate de proprietatea intelectuala si industriala.
    Dobandirea cunostintelor si experientei in chestiuni legate de proprietatea intelectuala si industriala este necesara tuturor institutiilor interesate, in contextul unei strategii de ansamblu si avansate care face legatura dintre oportunitatile de pregatire si implementare.
    Este necesara o stransa cooperare intre toate institutiile interesate in probleme legate de proprietatea intelectuala si industriala. Organisme administrative precum: Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, registrul comertului cu camera de comert, vama, politia si Ministerul Justitiei vor primi pregatirea necesara pentru o mai buna cunoastere si implicare in rezolvarea chestiunilor legate de proprietatea intelectuala si industriala.
    Proiectul va acorda asistenta tehnica si pregatire Romaniei in scopul obtinerii rezultatelor mentionate mai jos. Achizitionarea echipamentului si bunurilor necesare se va realiza din surse proprii.
    - Reducerea pirateriei
    Data fiind importanta comertului cu bunuri piratate si contrafacute ce tranziteaza Romania, este necesara pregatire de specialitate pentru diversele servicii implicate, cu privire la aptitudinile tehnice de baza necesare detectarii bunurilor piratate, atat din punct de vedere industrial, cat si intelectual. Aceasta va presupune pregatirea ofiterilor antifrauda (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor), vamali, de politie, a judecatorilor, procurorilor si a avocatilor. Asistenta in cadrul acestui proiect va fi coordonata cu asistenta PHARE acordata pentru administratia vamala in cadrul proiectului RO 0107.03 "Continuarea intaririi capacitatii institutionale a administratiei vamale romane (Directia Generala a Vamilor)". Vor fi clar definite responsabilitatile si metodele de cooperare intre diferitele organisme implicate in controlul la frontiera (indeosebi vamal).
    - Aderarea la Conventia europeana privind marcile de comert la 1 iulie 2002
    Pentru a deveni membru al Conventiei europene privind marcile de comert este necesar ca personalul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci sa fie eficient pregatit atat in Romania (la locul de munca), cat si la Munchen (unde se afla sediul Biroului European pentru Inventii) si la unele birouri pentru inventii din statele membre ale UE.
    - Armonizarea cu directivele UE (privind bazele de date, societatea informationala si desenele) si pregatirea marcii de comert comunitare (Alicante)
    Directiva privind baza de date si Directiva privind drepturile de autor in societatea informationala vor trebui integrate in legea dreptului de autor (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor), incluzand dreptul sui generis. Directiva privind desenele industriale va trebui introdusa in legea dreptului de autor (dreptul sui generis) (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) si in legea privind desenele si modelele industriale (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci).
    Va fi acordata asistenta atat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, cat si Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci pentru elaborarea legii, a reglementarilor corelative si pentru pregatirea personalului administrativ. Mai mult, functionarilor care lucreaza in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala si industriala li se vor aduce la cunostinta aceste noi reglementari si modul lor de aplicare. Aceasta pregatire va trebui acordata, de asemenea, judecatorilor si procurorilor. Asistenta furnizata in cadrul acestui proiect va tine seama de sprijinul PHARE pentru pregatirea magistratilor, acordat in cadrul proiectului RO 9905.01 "Asistenta pentru Ministerul Justitiei pentru continuarea reformei sistemului judiciar roman".
    - Limitarea conflictelor dintre diversele drepturi de proprietate intelectuala si industriala
    Este o necesitate absoluta evitarea suprapunerii unor drepturi in conflict pentru utilizarea numelor si marcilor. Pentru asigurarea evitarii unor astfel de conflicte este necesar un control preliminar din partea diferitelor organisme. De aceea registrele si bazele de date tinute de aceste organizatii vor trebui interconectate si accesate reciproc. Aceasta va presupune pregatirea personalului din agentiile interesate in stabilirea si exploatarea acestor baze de date.
    Activitatile proiectului vor fi implementate prin asistenta tehnica externa ce urmeaza sa fie selectata printr-o singura procedura de licitatie, cu posibilitatea subcontractarii. O unitate de implementare a programului (UIP) va fi infiintata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, iar un comitet de coordonare va coordona diversele institutii interesate si diversii beneficiari. Agentia de implementare va fi OPCP, in conformitate cu regulile SID PHARE.

    Agricultura si pescuit

    RO 0107.07 Intarirea capacitatii administratiei fitosanitare de adoptare si implementare a acquisului comunitar (7,00 milioane euro)

    Obiectivele proiectului urmaresc dezvoltarea in continuare a capacitatii de a efectua analize privind reziduurile de pesticide la plante si produse din plante si de a alinia controlul privind calitatea produselor pentru protectia plantelor la standardele europene. Mai mult, proiectul va asigura o continuare a sprijinului PHARE pentru inspectiile fitosanitare, intarind capacitatea lor de a controla raspandirea organismelor parazite daunatoare plantelor.
    Proiectul va fi implementat prin urmatoarele 5 componente distincte:
    1. Intarirea controlului reziduurilor pesticide si a implementarii legislatiei specifice
    Asistenta PHARE va conduce la o capacitate imbunatatita de implementare a legislatiei cu privire la controlul reziduurilor pesticide. Va fi elaborat un program national de monitorizare a reziduurilor pesticide in produsele agricole, inclusiv fructe si legume. Programul va defini raspunderile institutionale, va identifica resursele umane si cerintele de pregatire si va evalua cerintele bugetare si de investitii pentru asigurarea punerii in practica a unui sistem viabil. Proiectul va dezvolta, de asemenea, standardele pentru monitorizarea reziduurilor pesticide, in pregatirea pentru acreditare a organismelor de control, in scopul facilitarii recunoasterii de catre statele membre ale UE a datelor analitice privind reziduurile pesticide. Se vor organiza in continuare seminarii tehnice pentru personal cu privire la metodele de analiza a reziduurilor pesticide in acord cu standardele europene. In vederea pregatirii pentru acreditare va fi asigurata instruire.
    Pentru dotarea in continuare a laboratorului central pentru controlul reziduurilor pesticide vor fi finantate investitii.
    2. Intarirea controlului calitatii produselor de protectie a plantelor
    Proiectul va sprijini armonizarea legislatiei nationale cu legislatia comunitara privind autorizarea, controlul calitatii, folosirea si comercializarea produselor de protectie a plantelor. Metodele de analiza fizico-chimica vor fi, de asemenea, aliniate la standardele europene. Va fi furnizat laboratorului pentru controlul calitatii produselor de protectie a plantelor din cadrul Laboratorului Central de Carantina Fitosanitara, precum si celor 5 laboratoare din cadrul directiilor judetene echipamentul de analiza si alt echipament de laborator necesar. Va fi acordata asistenta Laboratorului Central de Carantina Fitosanitara si laboratoarelor din cadrul directiilor judetene in vederea pregatirii pentru acreditare, la standardele europene in privinta controlului calitatii produselor de protectie a plantelor. Vor fi organizate pregatire si seminarii pe aspecte importante tehnice si legislative pentru personalul de la nivel central si regional. Un sistem de date va fi dezvoltat pentru imbunatatirea comunicarii tehnice si stiintifice in interiorul si intre laboratoare.
    3. Intarirea inspectiei fitosanitare in Romania ca viitoare frontiera a Uniunii Europene
    Aceasta componenta este orientata in directia implementarii Directivei 98/22/CEE privind inspectia fitosanitara la granita. Aceasta se va realiza prin:
    a) evaluarea de catre expertii UE a starii inspectiei fitosanitare de granita si dezvoltarea unui program coerent de masuri pentru intarirea ei;
    b) pregatirea de materiale de instruire in domeniul inspectiei fitosanitare de granita (manuale, brosuri si indrumare) si organizarea pregatirii;
    c) introducerea unor proceduri imbunatatite de inspectie, prelevare de mostre si diagnostic;
    d) dezvoltarea unui sistem imbunatatit de comunicare intre inspectoratele de carantina fitosanitara de granita, Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara si Directia fitosanitara;
    e) modernizarea si echiparea laboratoarelor si birourilor.
    Vor fi clar definite responsabilitatile si metodele de cooperare ale diferitelor organisme implicate in controlul de granita. O atentie deosebita se va acorda intaririi cooperarii operative cu serviciile vamale.
    4. Intarirea controlului fitosanitar la locul de productie
    Aceasta componenta va conduce la conceperea si implementarea unui sistem administrativ de inregistrare a producatorilor, importatorilor si comerciantilor de plante si produse din plante. Vor fi achizitionate calculatoare si software necesare pentru sistem. Asistenta va sprijini implementarea legislatiei privind certificarea plantelor si acordarea de consultanta intreprinzatorilor privati cu privire la sistemul de certificare a plantelor.
    In plus va fi asigurat sprijin in investitii pentru modernizarea unui numar de laboratoare fitosanitare regionale, in scopul detectarii, diagnosticarii si monitorizarii organismelor daunatoare. Va fi asigurata pregatirea inspectorilor fitosanitari din directiile fitosanitare judetene cu privire la procedurile de inspectie si diagnosticarea bolilor si epidemiilor la plante.
    5. Imbunatatirea aptitudinilor profesionale pentru detectarea, diagnosticarea bolilor si identificarea organismelor daunatoare
    Va fi conceput si aplicat un program de pregatire pentru imbunatatirea aptitudinilor profesionale ale specialistilor in domeniul fitosanitar cu referire indeosebi la detectarea moderna si tehnicile de identificare, precum si la evaluarea riscului de epidemii. Acesta va avea ca rezultat cresterea competentei personalului Directiei fitosanitare din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si din unitatile pe care aceasta le coordoneaza din punct de vedere tehnic: inspectoratele de carantina fitosanitara de granita, directiile fitosanitare judetene, Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara, in implementarea domeniilor importante ale acquisului.
    Proiectul va fi implementat printr-un twinning (o serie de twinninguri) care va oferi asistenta pentru fiecare dintre cele 5 componente. In plus va fi asigurata asistenta tehnica pentru sarcinile specifice ale structurilor de control al reziduurilor pesticide si al calitatii produselor de protectie a plantelor. Vor fi finantate investitii pentru fiecare componenta, cu exceptia componentei 5 (programul de pregatire).
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Directia fitosanitara este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0107.08 Dezvoltarea si aplicarea unui sistem national de identificare si inregistrare a bovinelor (3,00 milioane euro)

    Obiectivul proiectului il constituie proiectarea si pregatirea pentru aplicare a unui sistem national de identificare si inregistrare a animalelor, in acord cu standardele si practicile UE, care va indeplini functii esentiale in domeniul sanatatii animalelor si gestionarii resurselor animale genetice si va fi capabil sa ofere o baza adecvata pentru managementul aspectelor relevante ale politicii agricole comunitare in perspectiva aderarii.
    Va fi acordata o atentie prioritara dezvoltarii unui sistem de identificare si inregistrare a bovinelor, care sa fie apt de dezvoltare in viitor pentru a include si alte specii (porci, oi si capre).
    Activitatile proiectului vor acoperi urmatoarele domenii:
    1. Faza initiala
    Va fi intreprinsa o evaluare detaliata a situatiei actuale cu privire la sistemele de identificare a animalelor, tinandu-se seama de rezultatele diverselor proiecte-pilot implementate pana in prezent, vor fi identificate atributiile diverselor institutii publice interesate (in mod special Agentia Nationala Sanitara Veterinara si Directia generala pentru strategii si politici in sectorul cresterii animalelor) si vor fi evaluate capacitatea si realizarile lor.
    2. Faza proiectarii
    Va fi realizat un proiect detaliat al sistemului, cu identificarea functiilor lui, cu descrierea functionarii lui in raport cu diferitele functiuni pe care trebuie sa le indeplineasca si cu identificarea raspunderilor diverselor organisme publice implicate la nivel central si in teritoriu. Cerintele institutionale pentru functionarea efectiva a sistemului vor fi definite in termeni de resurse umane, infrastructura si bugete de lucru. Nevoile de pregatire legate de sistem vor fi definite. Vor fi dezvoltate specificatiile pentru sistemul informatic si de comunicatii necesare sistemului de identificare si inregistrare a animalelor. Proiectul de ansamblu al sistemului va trebui sa tina seama de experienta statelor membre ale UE in acest domeniu, precum si de situatia specifica a sectorului efectivelor de animale in Romania si de capacitatile de implementare. Va fi dezvoltat un plan de implementare a sistemului, bazat pe o abordare etapizata, care distinge prioritatile imediate si pe termen lung. Pana la adoptarea planului de catre Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se preconizeaza ca el sa formeze baza dezvoltarii pe termen lung a sistemului de identificare si inregistrare si sa asigure cadrul unei posibile finantari PHARE in cadrul unor programe din anii urmatori.
    3. Dezvoltarea si aplicarea legislatiei
    Legislatia existenta va fi analizata si vor fi formulate schimbarile necesare. Vor fi pregatite proiecte de regulamente si manuale de proceduri. Va fi dezvoltat si implementat un program de pregatire pentru managerii sistemului. O campanie de informare a publicului va fi elaborata si aplicata pentru informarea fermierilor si a altor grupuri implicate in industria animaliera in legatura cu sistemul de identificare si inregistrare a animalelor.
    4. Achizitionarea de echipament
    Proiectul va finanta echipament informatic, de comunicatii, software si echipament pentru marcarea animalelor. Achizitionarea va viza obiectele identificate ca prioritati in perioada de proiectare.
    Se estimeaza ca proiectul va fi implementat prin asistenta tehnica si contract de achizitii.
    Asistenta PHARE pentru dezvoltarea unui sistem national de identificare a animalelor este acordata cu conditia ca Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sa asigure coordonarea corespunzatoare dintre diversele servicii implicate in punerea in practica a sistemului si sa promoveze si sa asigure adoptarea legislatiei necesare punerii in practica a unui sistem national de identificare in concordanta cu cerintele acquisului.
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Agentia Nationala Sanitara Veterinara este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    RO 0107.09 Intarirea institutiilor romane din sectorul pescuitului si identificarea oportunitatilor de dezvoltare (1,50 milioane euro)

    Obiectivul proiectului este de a intari structura institutionala in sectorul pescuitului romanesc pentru a-l adapta la cerintele legislatiei UE si nationale cu privire la activitatea de pescuit, conservarea fondului de pescuit, autorizarea pescuitului, structurile de pescuit, piata de peste si rolul organizatiilor de pescari. Va sprijini, de asemenea, identificarea oportunitatilor viabile de dezvoltare a pescuitului maritim, a pisciculturii si a pietei pestelui.
    Proiectul va fi implementat printr-un twinning (sau mai multe) cu o administratie nationala din domeniul pescuitului dintr-un stat membru al UE, care va acorda asistenta in pregatirea legilor si ordonantelor cerute pentru alinierea la politica de pescuit a UE. In completare, va sprijini urmatoarele activitati specifice:
    1. Intarirea administratiei din sectorul pescuitului
    Va fi efectuata o analiza a structurilor administrative si a resurselor umane pentru implementarea politicii comunitare in domeniul pescuitului si dezvoltarea sectoarelor de pescuit maritim si in apele interioare, precum si a pisciculturii. Twinningul va pregati recomandari pentru intarirea administratiei din sectorul pescuitului la nivel central si regional si pentru crearea de sectii responsabile de flota de pescuit, piscicultura, conservarea fondului piscicol, productia de pescuit si configuratia pietei, organizatiile de pescari, managementul activitatii de pescuit si autorizarea. Vor fi definite responsabilitatile acestor sectii si atributiile personalului lor. Recomandarile vor tine seama in mod corespunzator de constrangerile recrutarii de personal din sectorul public. Poate fi acordat sprijin pentru recrutarea si pregatirea de personal pentru functii in cadrul administratiilor si inspectiilor din sectorul pescuitului.
    2. Intarirea sistemului statistic pentru sectorul pescuitului
    Proiectul va sprijini eforturile de intarire a sistemului statistic pentru pescuitul maritim si in apele interioare si pentru piscicultura. Aceste eforturi trebuie sa fie in concordanta cu alte activitati, cum sunt raportarea capturilor, managementul pescuitului, si sa le intareasca. Vor fi pregatite recomandari pentru metodologii imbunatatite de colectare si analiza a statisticilor din sectorul pescuitului, in acord cu standardele UE, iar responsabilitatile institutionale in acest domeniu vor fi clar definite si cerintele de resurse umane vor fi analizate. Va fi asigurata coordonarea cu eforturile de ansamblu ale Institutului National de Statistica pentru dezvoltarea sistemului statistic national aliniat la cerintele acquisului.
    3. Intarirea inspectiilor in domeniul pescuitului
    Alinierea la politica UE in domeniul pescuitului necesita intarirea capacitatii nationale de monitorizare si control al pescuitului, in concordanta cu legislatia privind pescuitul performant. De aceea twinningul va efectua o trecere in revista a cerintelor de aplicare a legii si va elabora un plan pentru monitorizarea, controlul si supravegherea pescuitului in afara teritoriului, maritim si interior, precum si pisciculturii in acord cu standardele de piata ale UE, care sa includa un set coerent de masuri pentru depasirea punctelor slabe ale regimului existent. Masurile vor privi dezvoltarea capacitatii de monitorizare a vanzarii si distributiei pestelui conform reglementarilor de piata comunitare. Va fi intreprinsa si o revizuire a sistemului de amenzi si sanctiuni administrative. Indicatorii de performanta si un cod de conduita pentru inspectie vor fi elaborate.
    Twinningul va sprijini identificarea cerintelor de personal, pregatire si achizitii pentru inspectiile din sectorul pescuitului. Pentru personal va fi asigurata o pregatire prealabila.
    4. Dezvoltarea organizatiilor de producatori
    Dezvoltarea organizatiilor de producatori este necesara pentru crearea unui mediu de asociere care sa sporeasca activitatile si sa asigure revenirea producatorilor pe piata. Vor fi elaborate propuneri pentru crearea de organizatii ale producatorilor de peste, care sa faciliteze managementul resurselor si vanzarea, indeosebi in legatura cu reglementarea pietei comune a UE. Vor fi oferite informatiile necesare si consultanta producatorilor pentru a-i incuraja sa infiinteze si sa dezvolte astfel de organizatii.
    5. Identificarea posibilitatilor de dezvoltare in sectorul pescuitului si pisciculturii
    Twinningul va sprijini, de asemenea, Directia generala pentru pescuit sa examineze cerintele dezvoltarii sectorului cu privire la evolutia flotei, piscicultura si piata de peste. Identificarea posibilitatilor de dezvoltare pentru pescuitul maritim, piscicultura si vanzarea pestelui va intari capacitatea Romaniei de a profita de si de a gestiona efectiv fondurile de investitii pentru aderare si fondurile structurale dupa aderare.
    Prezentul proiect va asigura sprijin limitat pentru investitii in echipamentul informatic de baza pentru comunicatii pentru administratia din sectorul pescuitului si serviciile de inspectie. Se preconizeaza ca implementarea proiectului de twinning va conduce la o identificare exhaustiva a nevoilor de investitii pentru dezvoltarea administratiei si serviciilor de inspectie. Asemenea investitii pot fi acoperite partial din fonduri PHARE in cadrul unui program viitor.
    Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor - Directia generala pentru pescuit este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit SID PHARE.

    Energie

    RO 0107.10 Intarirea institutiilor-cheie in sectorul energetic (2,80 milioane euro)

    Obiectivele proiectului includ continuarea reformei sectorului energetic in Romania prin introducerea mecanismelor si disciplinei de piata si alinierea la acquisul in domeniul rezervelor de titei.
    Aceste obiective vor fi realizate prin asistenta oferita ca o continuare a Programului PHARE 2000 in domeniul energiei, menita sa dezvolte in viitor si sa intareasca operatorul de piata comerciala pentru pietele de energie electrica, in scopul consolidarii si dezvoltarii pietei energetice in Romania. Va fi, de asemenea, acordata asistenta pentru dezvoltarea institutiilor, reglementarilor si procedurilor de management al crizei, cerute de acquisul in domeniul rezervelor de titei si petrol. Va fi sprijinita, de asemenea, restructurarea companiei furnizoare de energie, "Termoelectrica" - S.A.
    Proiectul va fi implementat prin 4 domenii distincte de activitate.
    Subproiectul 1: Consolidarea operatorului comercial de electricitate
    In contextul reorganizarii recente a sectorului electricitatii a fost infiintat un operator comercial (OPCOM - S.A.) pentru gestionarea sistemului pietei si a relatiilor comerciale dintre furnizori si consumatori si pentru functionarea sistemului de piata.
    Asistenta tehnica in cadrul acestui proiect va sprijini OPCOM - S.A. sa implementeze un sistem de cliring si sa creeze instrumente financiare adecvate. In plus este planificata asistenta pentru dezvoltarea in continuare a pietei prin infiintarea unei burse functionale de putere derivata.
    Aceasta componenta este strans legata de proiectul PHARE RO 0005.01 care furnizeaza asistenta in investitii si constructie institutionala pentru restructurarea sectorului electricitatii.
    Implementarea sa este legata de un progres satisfacator in implementarea proiectului RO 0005.01.
    Subproiectul 2: Dezvoltarea pietelor competitive in domeniul gazelor naturale
    Cadrul institutional pentru piete competitive in domeniul gazelor naturale a fost dezvoltat prin infiintarea unei autoritati de reglementare pentru acest sector (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale). In acest context se au in vedere dezvoltarea unor piete competitive de gaze naturale si posibilitatea infiintarii unui operator comercial de piata in domeniu, dupa modelul pietei din domeniul electricitatii. In cadrul prezentului proiect va fi furnizata asistenta tehnica pentru studierea posibilitatilor de dezvoltare a pietei competitive in domeniul gazelor naturale si dezvoltarea unei strategii pentru stabilirea si functionarea operatorului comercial de piata in domeniul gazelor naturale.
    Subproiectul 3: Armonizarea cu acquisul privind depozitarea rezervelor de titei si regulile de gestionare a crizelor
    Politicile comunitare in domeniul energiei includ prevederi legate de stabilirea unui mecanism obligatoriu de depozitare a titeiului si produselor petroliere si masuri menite sa raspunda dificultatilor de aprovizionare, inclusiv taxe pe stocuri, restrangerea cererii si redistribuirea titeiului recuperat.
    Asistenta PHARE anterioara a finantat un studiu privind aranjamentele adecvate pentru managementul si finantarea sistemului de mentinere a rezervelor de titei. Ca o continuare, actualul proiect PHARE va finanta asistenta tehnica pentru elaborarea modificarilor legislative necesare, pentru stabilirea sistemului de monitorizare, control si pregatire a organismului care va fi responsabil cu gestionarea rezervelor.
    Subproiectul 4: Asistenta pentru restructurarea Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice si Termice "Termoelectrica" - S.A.
    "Termoelectrica" - S.A. este compania nationala furnizoare de energie, care a rezultat din scindarea fostei companii nationale integrate de electricitate CONEL. Ea produce cea mai mare parte a electricitatii din Romania. A mostenit un parc de generatoare in care cele mai multe sunt atat invechite, cat si neeconomice. Mai mult, ca urmare a recentei decizii luate de Romania de a construi al doilea reactor nuclear la Cernavoda, o parte din generatoarele societatii "Termoelectrica" - S.A. va trebui inchisa. Sunt necesare eforturi continue pentru rationalizarea si modernizarea capacitatii de furnizare a electricitatii si pentru imbunatatirea performantei societatii "Termoelectrica" - S.A.
    Programul PHARE va finanta in continuare studii in legatura cu capacitatea actuala a generatoarelor, in scopul revizuirii si detalierii strategiei Guvernului in domeniul energiei si de a facilita inchiderea unitatilor nerentabile.
    Ministerul Industriei si Resurselor este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, potrivit regulilor SID PHARE.

    Transport

    RO 0107.11 Imbunatatirea sigurantei rutiere si constructie institutionala in domeniul transporturilor (3,50 milioane euro)

    Proiectul include 4 componente:
    1. Continuarea armonizarii legislatiei in domeniul sigurantei rutiere si intarirea institutiilor din domeniu, cu scopul de a se conforma cerintelor UE
    Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si organismele relevante implicate in siguranta rutiera, in principal Autoritatea Rutiera Romana, vor primi asistenta in special prin infratire institutionala (twinning), pentru a revizui legislatia actuala si pentru a elabora o noua legislatie necesara pentru completa armonizare cu legislatia CE in domeniile: (i) perioadele de condus si de odihna; (ii) inregistrarea echipamentului din transportul rutier; si (iii) transportul rutier al bunurilor periculoase. Va fi elaborat un plan de actiune pentru implementarea acestei legislatii. Organismele responsabile pentru controlul traficului (Autoritatea Rutiera Romana, politia rutiera si Registrul Auto Roman) vor fi sprijinite pentru a realiza o evaluare a necesitatilor in ceea ce priveste incadrarea cu personal, echipament si bugete operationale pentru structurile de control si supraveghere si alte masuri necesare pentru a sprijini implementarea legislatiei in domeniile mentionate mai sus. Se va oferi, de asemenea, asistenta in pregatirea pentru armonizare cu alte domenii ale acquisului in siguranta transporturilor.
    2. Sistem de audit pentru siguranta
    Se va oferi asistenta tehnica pentru crearea unui sistem de audit al sigurantei pentru infrastructura de drumuri din Romania. Proiectarea noilor drumuri nationale ar trebui apoi sa fie verificata si aprobata de acest organism care va realiza o evaluare a sigurantei infrastructurii propuse. Se va pregati proiectul de legislatie necesara si se va dezvolta un sistem pentru instruirea si acreditarea auditorilor de siguranta. De asemenea, se va realiza un studiu specific care sa sprijine dezvoltarea unor caracteristici ale sigurantei pentru drumuri trecand prin sate liniare, care sunt obisnuite in Romania.
    3. Baza de date pentru trafic si accidente
    Proiectul va finanta asistenta tehnica si achizitii de echipament pentru a sprijini dezvoltarea si implementarea unei baze de date integrate care sa acopere fluxurile de trafic si accidentele.
    4. Asistenta tehnica pentru intarirea capacitatii administrative in domeniul transportului
    Acest subproiect are in vedere in principal oferirea de asistenta Directiei generale pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, pentru a desfasura o analiza globala asupra institutiilor din cadrul sectorului de transport, cu toate tipurile de transport, in scopul de a identifica obiectivele, misiunile, functiile, fluxurile de informatii, responsabilitatile redundante si lipsurile in cadrul de implementare a acquisului. Se va pregati o evaluare a necesitatilor de dezvoltare a resurselor umane pentru institutii. Se vor desfasura pregatiri legate de acreditarea de catre institutiile relevante din UE a Autoritatii Rutiere Romane, Autoritatii Feroviare Romane, Inspectoratului Navigatiei Civile si a Autoritatii Aeronautice Civile Romane ca "organisme notificate" ale Guvernului Romaniei.
    Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei este autoritatea de implementare pentru proiect. In cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei Directia generala pentru integrare europeana, responsabila pentru coordonarea transpunerii acquisului comunitar, este principalul beneficiar al asistentei. Componentele proiectului pot fi implementate prin infratire institutionala (twinning) si/sau contracte de asistenta tehnica.

    RO 0107.12 Imbunatatirea sigurantei cailor de transport maritim si fluvial intern (12,70 milioane euro)

    Proiectul are in vedere sa imbunatateasca standardele de siguranta maritime in Romania, precum si siguranta caii fluviale interne pe Dunare. Se va oferi asistenta pentru armonizarea legislatiei romanesti cu acquisul comunitar in domeniul sigurantei maritime, in mod special in domeniul controlului pavilionului de stat. Va fi intarita capacitatea de a implementa conventiile internationale pentru activitati de interventie si salvare navala si pentru pregatirea, actiunea si coordonarea in cazul poluarii cu hidrocarburi si se vor face investitii pentru a intari capacitatea Romaniei de a indeplini cerintele legislatiei CE referitoare la rezultate statistice si cerinte tehnice pentru managementul traficului fluvial intern.
    Proiectul include 4 componente:
    1. Continuarea intaririi institutiilor pentru siguranta maritima
    Ca urmare a proiectului de infratire institutionala PHARE 1999 pentru siguranta maritima, principalele activitati in cadrul acestui proiect vor fi: (i) sprijin pentru Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei pentru armonizarea legislatiei in mai multe domenii ale acquisului privind siguranta maritima: (ii) asistenta (inclusiv instruirea personalului si achizitii de echipamente de inspectie) pentru Inspectoratul Navigatiei Civile, pentru implementarea si punerea in aplicare a acquisului in domeniul controlului pavilionului de stat; si (iii) intarirea sistemului national de interventie si salvare navala, in concordanta cu conventiile SAR 1979 si SOLAS 1974, precum si instruire pentru personalul de interventie si salvare navala si de control al poluarii marine.
    2. Echipament pentru interventie si salvare (Search and Rescue - SAR) si pregatirea, actiunea si coordonarea in cazul poluarii cu hidrocarburi (Oil Pollution Preparedness, Response and Coordination - OPRC)
    In concordanta cu recomandarile proiectului de twinning PHARE 1999 si in scopul de a implementa cerintele conventiilor SAR si SOLAS, PHARE va sprijini achizitionarea unei ambarcatiuni SAR pentru Grupul de interventie si salvare navala din Portul Constanta, cu scopul de a detecta si a monitoriza poluarea si de a desfasura controale de rutina privind siguranta maritima si interventii de urgenta. In plus, pentru scopuri de protectie a mediului, echipamentul OPRC, incluzand baraje, pompe skimmer, salupe skimmer si tancuri mobile de stocare a hidrocarburilor, va fi achizitionat pentru utilizare in caz de urgente de poluare cu petrol.
    3. Achizitia unui sistem Navtex
    Acest subproiect prevede achizitia unui sistem Navtex pentru Compania Nationala "Radionav" - S.A., in scopul de a transmite date meteorologice, conform cerintelor Conventiei SOLAS 1974.
    4. Sistem de management al traficului vaselor (Vessel Traffic Management System - VTMS)
    Programul PHARE va sprijini Inspectoratul Navigatiei Civile pentru a implementa prima faza a unui sistem complet de management al traficului vaselor pe Dunare, care sa fie pus in operatiune de oficii locale ale capitaniilor de port. Acest sistem de informare va furniza informatii generale, servicii statistice si asistenta navigationala si va sprijini organizarea traficului. El va inlesni si va contribui la implementarea Directivei 80/1.119 care stabileste cerintele tehnice ale vaselor de transport fluvial intern. Va fi inlesnita monitorizarea poluarii si se va asigura coordonarea cu serviciile de cautare si salvare. Activitatile in cadrul primei faze, care este indreptata catre zonele Dunarii cele mai periculoase si dificile pentru trafic, vor include finalizarea proiectelor tehnice si pregatirea documentatiei de licitatie, achizitionarea de echipament, inclusiv radar, echipament de procesare si sisteme de comunicatii, precum si un program pentru instruirea personalului.
    Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei este autoritatea de implementare pentru proiect. Inspectoratul Navigatiei Civile, Grupul pentru interventie si salvare navala din Portul Constanta si "Radionav" - S.A. sunt principalii beneficiari. Aceste organisme vor furniza cofinantarea necesara de la bugetul de stat, din care o parte poate proveni din bugetul anului 2001. OPCP este agentia de implementare, conform regulilor SID PHARE.

    RO 0107.13 Imbunatatirea sigurantei feroviare prin modernizarea centrului feroviar roman de testare (4,50 milioane euro)

    Programul PHARE va oferi sprijin de investitii Autoritatii Feroviare Romane, organism tehnic specializat subordonat Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, care are responsabilitatea de a asigura respectarea reglementarilor interne si internationale in domeniul transporturilor pe calea ferata si cu metroul, in ceea ce priveste siguranta traficului, siguranta transportului, protectia mediului si calitatea serviciilor publice. Investitia va furniza Autoritatii Feroviare Romane echipamentul necesar de testare pentru a fi capabila sa opereze in conformitate cu cerintele UE si va permite modernizarea centrului feroviar de testare de la Faurei. Functionarea centrului reabilitat ar trebui sa se faca din resurse proprii, alcatuite din veniturile care vor fi obtinute prin efectuarea testelor.
    Prima componenta a proiectului are in vedere furnizarea echipamentului pentru testarea vehiculelor de cale ferata in laborator si in trafic, cu scopul certificarii admiterii lor in trafic. Se va achizitiona, de asemenea, echipament pentru testarea infrastructurii de cale ferata in vederea certificarii conformitatii acesteia cu cerintele obligatorii pentru siguranta traficului, conform normelor UE in vigoare, impreuna cu echipament pentru testarea mecanica, fizica si chimica a infrastructurii de cale ferata si a subansamblurilor vehiculelor. Se va crea un sistem computerizat de prelucrare a datelor pentru Autoritatea Feroviara Romana si se va furniza asistenta pentru crearea unei banci de date pentru interoperabilitate pe calea ferata in Europa, accesibila operatorilor de cale ferata din tarile participante la traficul international.
    A doua componenta se ocupa cu modernizarea centrului feroviar de testare de la Faurei, care functioneaza in prezent la parametri mai scazuti decat cei pentru care a fost proiectat. Acest centru este utilizat in principal pentru testarea sigurantei, a calitatii in mers si a franarii materialului de rulare, precum si a performantelor locomotivelor, caii de rulare, echipamentelor de semnalizare si de putere de tractare. Viteza maxima a caii de testare va fi crescuta de la 120 km/ora la 200 km/ora, care este viteza necesara pentru desfasurarea testelor in conformitate cu normele europene in vigoare. Lucrarile care se vor desfasura cu sprijin PHARE vor consta in inlocuirea elementelor caii de rulare (sine, traverse din beton, prinderi elastice, macazuri), refacerea platformei caii, modernizarea patului de balast al caii, completarea prismei, intarirea terasamentului, sudura sinelor, stabilizarea dinamica si buraj, precum si inlocuirea componentelor uzate ale facilitatilor electrice de tractare.
    Se va finanta, de asemenea, supravegherea proiectului, in conformitate cu regulile PHARE.
    Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei este autoritatea de implementare pentru proiect. OPCP este agentia de implementare, conform regulilor SID PHARE.

    Sanatate

    RO 0107.14 Consolidarea sistemului roman pentru supraveghere epidemiologica si controlul bolilor transmisibile (4,00 milioane euro)

    Proiectul intentioneaza sa sprijine pregatirile pentru integrarea Romaniei in sistemul Comunitatii Europene de supraveghere epidemiologica si control pentru bolile transmisibile, care a intrat in vigoare in anul 1999, precum si in retelele specializate relevante. In acest context trebuie urgent consolidata structura nationala pentru supravegherea, controlul si prevenirea bolilor infectioase, din moment ce structura actuala a devenit inefectiva ca rezultat al problemelor tranzitiei socioeconomice si al nevoii de reforma in continuare a sistemului de sanatate.
    Acest proiect PHARE va sprijini o revizuire a functionarii si finantarii sistemului de supraveghere si raportare epidemiologica, din care vor rezulta recomandari referitor la felul cum pot fi asigurate efectivitatea si durabilitatea sistemului. In plus se va examina cadrul legislativ national, avand drept rezultat pregatirea unor propuneri pentru o imbunatatire in legislatia romana pentru a se asigura conformitatea cu legislatia UE. Proiectul va oferi asistenta in crearea unui comitet national cu responsabilitate pentru dezvoltarea standardelor nationale pentru definirea cazurilor si colectarea datelor epidemiologice si pentru raportarea bolilor transmisibile. Se vor stabili proceduri pentru testarea de laborator la standarde internationale si se va furniza instruire pentru epidemiologi la nivel central si local. Se vor asigura investitii pentru a se reabilita si moderniza laboratoarele pentru supraveghere epidemiologica si pentru colectarea datelor si raportare.
    Autoritatea de implementare pentru proiect este Ministerul Sanatatii si Familiei. Directia generala pentru sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, directiile teritoriale de sanatate publica, institutele de sanatate publica (din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara) si centrul pentru prelucrare, statistici sanitare si informare medicala al Ministerului Sanatatii si Familiei sunt beneficiari ai activitatilor.

    Protectia mediului

    RO 0107.15 Asistenta pentru implementarea politicilor de protectie a mediului in Romania (7,50 milioane euro)

    Obiectivele acestui proiect sunt definirea unui program national solid de investitii in domeniul protectiei mediului si intarirea capacitatii de a transpune si de a implementa acquisul in domeniul protectiei mediului, la nivel national si local. Proiectul va conduce la alinierea in continuare la acquisul in domeniul managementului deseurilor. El va sprijini un inceput al implementarii Directivei-cadru privind apa. Va fi elaborat un program national detaliat pentru investitii in domeniul protectiei mediului. Autoritatile romane vor fi sprijinite in implementarea Directivei IPPC (controlul poluarii industriale si managementul de risc).
    Proiectul va fi implementat prin 5 componente:
    Subproiectul 1: Transpunerea si implementarea legislatiei in domeniul managementului deseurilor
    Aceasta componenta, care va fi implementata prin intermediul unui twinning in cadrul Ministerului Apei si Protectiei Mediului, se va concentra pe elaborarea documentelor, strategiilor si a legislatiei secundare, necesare implementarii legislatiei in domeniul managementului deseurilor. Se va oferi asistenta unui inspectorat teritorial de protectie a mediului in vederea elaborarii unui plan regional de management al deseurilor, care va servi drept model pentru celelalte regiuni. De asemenea, va fi sprijinita actualizarea Strategiei nationale pentru managementul deseurilor, asa cum este prevazut in legea privind regimul deseurilor. Componente relevante din Planul national de actiune in domeniul mediului vor fi, de asemenea, actualizate. In plus, ca o continuare directa a proiectului PHARE 1998 de twinning, proiectul va oferi asistenta pentru armonizarea legislatiei romanesti cu cerintele directivelor si regulamentelor CE intr-o serie de domenii, incluzand: transportul deseurilor, gestionarea namolului de canalizare si halde de deseuri.
    Subproiectul 2: Implementarea Directivei-cadru privind apa intr-un bazin-pilot
    Va fi furnizat sprijin pentru elaborarea unui plan de management al bazinelor raurilor pentru bazinul raului Somes si pentru dezvoltarea unei metodologii de evaluare a costurilor in domeniul calitatii apei pentru bazinul raului Arges. Aceste studii-pilot vor servi ca baza pentru elaborarea unor studii similare pentru fiecare dintre cele 11 bazine hidrografice din Romania. In plus vor fi furnizate echipamente de monitorizare pentru indeplinirea cerintelor Directivei-cadru privind apa.
    Subproiectul 3: Evaluarea costului de mediu si plan de investitii
    Tinand seama de numarul studiilor existente finantate prin PHARE si prin intermediul altor donatori, un studiu extins va fi avut in vedere pentru pregatirea unei baze de date acoperind toate investitiile care se incadreaza in directivele privind "investitiile grele" (ape reziduale, IPPC, Seveso, halde de deseuri si incinerare). Vor fi dezvoltate metodologii de evaluare a costurilor si vor fi facute estimari de costuri pentru fiecare investitie. Vor fi dezvoltate criterii pentru prioritizarea proiectelor de investitii si va fi elaborat un plan multianual de investitii, tinandu-se seama de toate sursele de finantare.
    Implementarea acestei componente a proiectului va fi coordonata cu implementarea de catre Ministerul Administratiei Publice a proiectului RO 0105.01 "Asistenta pentru dezvoltarea unui management imbunatatit al serviciilor municipale", in ceea ce priveste dezvoltarea politicilor si legislatiei. Va fi stabilit un comitet interministerial pentru asigurarea coordonarii necesare.
    Subproiectul 4: Asistenta pentru implementarea Directivei IPPC (controlul poluarii industriale si managementul de risc)
    Aceasta componenta sprijina consolidarea inspectiei si controlului activitatilor agentilor economici care au un impact major asupra mediului. Componenta se va concentra pe 10 inspectorate judetene de protectie a mediului (IJPM) care au fost selectate pe baza nivelului mare de poluare industriala din fiecare localitate.
    PHARE va furniza asistenta tehnica si instruire in domeniul Directivei IPPC pentru Directia de control ecologic si monitorizare din cadrul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului si pentru cele 10 IJPM. Vor fi dezvoltate norme si ghiduri pentru a fi folosite de IJPM, in domeniul metodelor de control pentru diferite sectoare industriale (de exemplu pentru industria otelului si industria chimica). De asemenea, vor fi complet elaborate modalitatile de implementare si aspectele organizationale. Va fi specificat rolul IJPM in ceea ce priveste taxele, tarifele, penalitatile, fondul de protectie a mediului etc. Proiecte-pilot pentru implementarea practica a controalelor asupra industriilor cu impact major asupra mediului si cu risc major de poluare vor fi dezvoltate cel putin in doua IJPM. Vor fi organizate seminarii pentru diseminarea rezultatelor la nivelul tuturor IJPM.
    Vor fi furnizate echipamente pentru masurare, analiza si testare, precum si unele echipamente de protectie pentru cele 10 IJPM selectate, pentru controlul integrat al activitatilor, in conformitate cu cerintele Directivei IPPC.
    Subproiectul 5: Asistenta tehnica pentru implementarea proiectului
    Un consultant specializat va fi contractat sa asiste Ministerul Apelor si Protectiei Mediului in managementul general al programului, cu exceptia componentei de twinning. Consultantul va pregati, asa cum se cere, termeni de referinta, specificatii tehnice si alte documente necesare la contractarea si monitorizarea diferitelor componente si va oferi asistenta pentru asigurarea coordonarii necesare. De asemenea, acest sprijin poate acoperi identificarea domeniilor in care ar trebui elaborate propuneri pentru activitatea viitoare si pregatirea termenilor de referinta pentru facilitatea de pregatire a proiectelor.
    Ministerul Apelor si Protectiei Mediului este autoritatea de implementare pentru toate componentele acestui proiect. OPCP este agentia de implementare, conform regulilor SID PHARE.

    Justitie si afaceri interne

    RO 0107.16 Consolidarea managementului frontierei (1,10 milioane euro)

    Proiectul are ca obiectiv armonizarea in continuare a legislatiei relevante romanesti cu legislatia UE si cu cele mai bune practici privind managementul si controlul frontierei, incluzand acquisul Schengen, precum si imbunatatirea capacitatii operationale a Politiei Romane de Frontiera (PRF). Acest obiectiv va fi atins prin continuarea procesului de armonizare a legislatiei nationale secundare si a reglementarilor cu acquisul UE/Schengen si prin consolidarea securitatii frontierei, prin proceduri si infrastructura intarite de supraveghere si control ale frontierei si prin cooperare intre agentii la nivel national, regional si european.
    Proiectul include 3 componente:
    1. Dezvoltarea legislatiei secundare si a reglementarilor
    Activitatile acestei componente, care va fi implementata printr-un "twinning light" (infratire institutionala), vor include sprijin pentru dezvoltarea legislatiei secundare si a reglementarilor, astfel cum se cere in proiectul legii frontierei de stat a Romaniei, in legea organizarii si functionarii PRF si in acquisul Schengen. Componenta va fi implementata in urma adoptarii de catre Parlament a acestor legi, care introduc noi concepte si institutii, cum ar fi: frontiere interne, puncte comune de trecere a frontierei, sistem de informatii la frontiera, protectie a datelor personale, investigatori sub acoperire. Legislatia secundara si reglementarile din aceste domenii trebuie sa fie conforme cu practica institutiilor autorizate ale statelor membre ale UE.
    Va fi efectuata o evaluare a reglementarilor care guverneaza PRF si vor fi elaborate noi documente, daca va fi necesar. Vor fi pregatite ghiduri si manuale pentru implementarea acquisului Schengen. Activitatile acestei componente vor cuprinde asistenta pe termen scurt prin "twinning light", seminarii, ateliere de lucru si schimburi de experienta concentrate pe legislatia UE privind frontiera.
    2. Dezvoltarea unei strategii integrate de management al frontierei
    Aceasta componenta va sprijini implementarea unei strategii integrate de management al frontierei printr-o cooperare imbunatatita intre agentii si cooperare cu organismele corespunzatoare din statele vecine. In urma proiectului PHARE 1999 pentru managementul frontierei, care a acoperit dezvoltarea unei strategii nationale integrate de management al frontierei si sprijinul investitional concentrat la frontierele cu Ucraina si Moldova, activitatile din cadrul Programului PHARE 2001 vor fi implementate:
    a) la frontiera cu Ungaria, prin dezvoltarea unui concept si a unor proceduri pentru control comun la aceasta frontiera, in concordanta cu aranjamente similare de control la frontiera din Uniunea Europeana. Se intentioneaza sa se creeze un centru de contact la frontiera la Timisoara, cu reprezentanti ai autoritatilor romane si ungare pentru cooperare interna si externa/transfrontaliera intre agentii, si sa se creeze o zona de actiune la frontiera de 10 km pentru controlul trecerilor ilegale ale frontierei;
    b) pe coasta Marii Negre, prin dezvoltarea unui concept si a unor proceduri pentru controlul navelor, in concordanta cu procedurile de control al navelor, utilizate in marile porturi in cadrul UE, in vederea eliminarii migratiei ilegale si a traficului de droguri. Va fi creat un comitet local de planificare intre agentii. Activitatile in acest domeniu vor acoperi, de asemenea, elaborarea unui concept pentru operatiunile comune de cautare si salvare sub comanda unei garzi de coasta.
    Proiectul va pune un accent deosebit pe cooperarea dintre politia de frontiera si vama si va contribui la definirea responsabilitatilor si a metodelor de cooperare ale celor doua servicii si ale altor agentii implicate in managementul frontierei. Ar trebui luate in considerare strategii dezvoltate pentru alte tari beneficiare PHARE. Mai mult, activitatea desfasurata in cadrul initiativei Imatra (cooperare transfrontaliera, cuprinzand vama si politia de frontiera, intre statele membre ale UE, statele candidate si noile state independente din Comunitatea Statelor Independente) ar trebui sa fie luata, de asemenea, in considerare.
    Se are in vedere ca sprijinul in acest domeniu sa fie furnizat prin intermediul unui proiect de twinning (infratire institutionala).
    3. Investitii in proceduri imbunatatite de control la frontierele estice
    Aceasta componenta sprijina Romania in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor de imbunatatire a controalelor la frontierele estice, in contextul discutiilor cu UE legate de ridicarea restrictiilor de viza pentru cetatenii romani. Vor fi intarite procedurile de verificare la punctele de trecere a frontierei la granitele cu Ucraina si Moldova si va fi imbunatatita capacitatea de a detecta documentele de calatorie imitate sau falsificate, prin furnizarea unor echipamente de verificare moderne.
    Ministerul de Interne este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare, conform regulilor SID PHARE.

    RO 0107.17 Consolidarea managementului fenomenului migratiei in Romania (3,00 milioane euro)

    Obiectivul acestui proiect este de a intensifica alinierea la acquisul UE in domeniul migratiei si implementarea acestuia.
    Acest obiectiv va fi atins printr-un twinning (infratire institutionala) cu o institutie nationala dintr-un stat membru, responsabila pentru migratie. Twinningul va acoperi urmatoarele domenii:
    a) sprijin pentru elaborarea in continuare a unei strategii nationale pentru migratie, incluzand lupta impotriva migratiei ilegale, realizata pe baza rezultatelor modulului privind migratia din cadrul proiectului orizontal 1999 "Viza, migratie si management al frontierei". Activitatile se vor referi la definirea aranjamentelor pentru o cooperare imbunatatita intre agentii in domeniul migratiei si dezvoltarea conceptelor si procedurilor privind acordarea vizelor de intrare pentru cetatenii din tarile lumii a treia, acordarea dreptului de rezidenta si urmarirea, prinderea si returnarea imigrantilor ilegali si a strainilor care muncesc ilegal;
    b) crearea unui cadru legal pentru un management mai bun al migratiei, armonizat cu acquisul UE privind regimul strainilor. Vor fi pregatite reglementari si metodologii de punere in aplicare a prevederilor legale in domeniul migratiei, in concordanta cu sisteme similare pentru migratie in cadrul UE. In acest sens proiectul va sprijini pregatirea Romaniei pentru participarea la Sistemul de informatii Schengen;
    c) dezvoltarea continua a cadrului institutional pentru autoritatile care se ocupa cu problemele imigratiei, printr-o analiza a structurilor si functiilor institutiilor de stat relevante, in special ale Directiei pentru straini si probleme ale migratiei (DSPM). Vor fi identificate necesitatile de consolidare institutionala si instruire;
    d) dezvoltarea unor programe pentru integrarea refugiatilor recunoscuti si a altor straini cu statut legal de sedere in Romania, precum si a cetatenilor romani reintorsi din statele membre ale UE. Aceasta parte a proiectului va fi desfasurata in cooperare cu organizatiile neguvernamentale romane si internationale si va conduce la definirea unor pachete specifice de masuri, care ar putea fi finantate din fonduri romane, asistenta UE sau prin intermediul altor donatori. De asemenea, proiectul va pregati si va lansa o campanie de constientizare concentrata pe: a) integrarea solicitantilor recunoscuti de azil si a altor straini cu statut legal de sedere in Romania; si b) prevenirea imigratiei ilegale, in special in ceea ce priveste femeile, riscurile de a lucra ilegal in strainatate si prevederi corecte ale contractelor de munca;
    e) promovarea cooperarii internationale pentru a combate migratia ilegala, prin negocierea si inceperea implementarii unor acorduri de cooperare dintre Ministerul de Interne si OIM (Organizatia Internationala pentru Migratie), Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si alte institutii internationale.
    De asemenea, proiectul va furniza sprijin investitional pentru intarirea capacitatii operationale a DSPM in legatura cu managementul problemelor legate de migratie. Investitia va acoperi:
    a) achizitionarea de echipament de tehnologia informatiei care sa asigure legatura intre unitatile teritoriale ale DSPM si baza de date centrala a DSPM cu privire la straini si alte sisteme si instruirea respectiva a operatorilor si administratorilor sistemului;
    b) lucrari pentru modernizarea centrelor de primire a imigrantilor ilegali: Centrul de primire Bucuresti - Otopeni si reabilitarea a doua cladiri din zonele de frontiera estica si sudica (Iasi si Giurgiu) pentru a fi folosite ca centre de primire.
    Sprijinul pentru modernizarea centrelor de primire a imigrantilor ilegali va fi oferit pe baza faptului ca autoritatile romane vor demonstra ca regulile privind detentia si returnarea imigrantilor ilegali si solicitantilor de azil a caror cerere a fost respinsa sunt compatibile cu Conventia europeana asupra drepturilor omului si cu acquisul UE in acest domeniu, inainte de contractarea asistentei pentru centrele de primire mentionate mai sus.
    Beneficiarii principali ai proiectului sunt Ministerul de Interne, prin DSPM, care va actiona ca autoritate de implementare, si Oficiul National Roman pentru Refugiati, care este desemnat sa puna in aplicare, intr-o maniera unitara, prevederile legale din domeniul migratiei.
    OPCP este agentia de implementare, conform regulilor SID PHARE.

    RO 0108 Subprogramul 5 (total: 109,25 milioane euro)

    Coeziune economica si sociala

    Acest subprogram include doua proiecte pentru constructie institutionala si alte doua proiecte, unul care prevede un pachet de masuri de investitii si altul care finanteaza un proiect-pilot referitor la contorizarea serviciilor municipale locale de incalzire.

    RO 0108.01 Constructie institutionala pentru coeziunea economica si sociala (14,25 milioane euro)

    Programul PHARE 2001 va sprijini consolidarea capacitatii institutionale a ministerelor centrale (Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Turismului) si organismele regionale relevante si autoritatile locale pentru a se pregati pentru implementarea asistentei pentru investitii care va fi acordata pe o baza multianuala in cadrul programelor PHARE 2002 - 2003.
    Proiectul se bazeaza pe asistenta pentru constructie institutionala furnizata Ministerului Dezvoltarii si Prognozei si celor 8 agentii pentru dezvoltare regionala (ADR) in cadrul Programului PHARE 2000 (infratire institutionala si facilitatea de pregatire a proiectelor - implementarea Planului national de dezvoltare - PND).
    Obiectivul general al proiectului este de a dezvolta si de a implementa politici si programe nationale si sectoriale, in concordanta cu prevederile PND si ale Reglementarii Consiliului 1.266/99 privind sistemele extinse de implementare descentralizata (SEID/EDIS) in tarile candidate.
    Proiectul este impartit in 4 subcomponente:
    Subcomponenta 1: Coordonare generala, descentralizare, pregatirea programelor si proiectelor
    Asistenta tehnica si/sau infratire institutionala pentru Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care prevede:
    - sprijin pentru a intari coordonarea generala a Ministerului Dezvoltarii si Prognozei privind implementarea politicii pentru coeziunea economica si sociala la nivel national, in concordanta cu progresul negocierilor privind aderarea la UE si al pregatirilor pentru fondurile structurale din UE;
    - asistenta cu dezvoltarea capacitatilor operationale complete pentru implementare descentralizata la nivel regional, in concordanta cu cerintele pentru introducerea descentralizarii extinse;
    - asistenta pentru Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si ADR pentru programarea investitiilor PHARE in contextul PND, pentru a asigura un proces de programare continuu in anii 2002 - 2006, incluzand cercetarea problemelor-cheie regionale si sectoriale, pentru a furniza o baza mai buna pentru programare si substanta operationala pentru activitatile de dezvoltare a parteneriatului;
    - instruirea personalului din cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei si ADR si a personalului-cheie din alte institutii implicate in elaborarea, managementul tehnic si financiar, monitorizarea si evaluarea proiectelor si programelor si o evaluare continua a necesitatilor de instruire cu privire la Programul de instruire pentru dezvoltare regionala adoptat si la propuneri pentru programarea unor activitati viitoare de instruire. In acest context si avand in vedere cerinta de a consolida capacitatea institutionala pentru activitatile de tip Fond Social European, vor fi luate in considerare nevoile specifice ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca;
    - sprijin pentru dezvoltarea continua a parteneriatelor operationale la nivel national intre sectoarele guvernamental si neguvernamental, realizand o gama larga de contributii financiare si intelectuale si crescand angajarea unor participanti-cheie;
    - sprijin pentru ADR pentru a le ajuta sa dezvolte parteneriate operationale mai largi in regiuni, pentru a consolida apartenenta locala/regionala a proiectelor/programelor la grupuri-tinta specifice;
    - sprijin pentru ADR pentru a le ajuta sa dezvolte managementul de proiect si program si capacitatile de implementare.
    Facilitate de pregatire a proiectelor pentru investitiile PHARE 2002 in coeziunea economica si sociala, pentru a sprijini:
    - pregatirea unor proiecte mari cu impact regional, inclusiv elaborarea tuturor documentelor tehnice, financiare, de analiza a mediului si de implementare cerute, inclusiv asistenta din partea unor experti;
    - punerea in aplicare a unei campanii promotionale la scara nationala larga, inclusiv diseminarea unor practici bune de dezvoltare regionala;
    - evaluare ex post a proiectelor mari de dezvoltare regionala si a schemelor de finantare nerambursabila (grant) din proiectele regionale PHARE anterioare, in scopul de a fundamenta exercitiile de programare PHARE 2002 si 2003;
    - identificarea si elaborarea unor proiecte strategice de dezvoltare cu impact regional si interregional, care sa fie finantate in cadrul diferitelor scheme, inclusiv analiza necesitatilor, identificarea resurselor disponibile, construirea unor parteneriate interinstitutionale;
    - instruire si asistenta tehnica in estimarea proiectelor mari de infrastructura regionala, scheme de inlesniri si de grant pentru care sa fie acordat sprijin;
    - pregatirea unor programe si proiecte de dezvoltare regionala valabile, mature, inclusiv studii de fezabilitate si proiecte detaliate, in conformitate cu dezvoltarea regionala si strategiile sectoriale pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), dezvoltarea resurselor umane, servicii sociale si infrastructura de mici dimensiuni, cu scopul de a se finanta prin PHARE, bugetele nationale si regionale si alte surse externe de investitii in anii 2002 - 2003.
    Autoritatile de implementare pentru aceasta subcomponenta vor fi Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si cele 8 ADR.
    Subcomponenta 2: Asistenta in constructia institutionala pentru sectorul IMM
    Asistenta tehnica pentru Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, in stransa colaborare cu ADR, pentru a le sprijini activitatea de pregatire a proiectelor, planificare strategica si programare, incluzand:
    - elaborarea metodologiilor pentru analizarea evolutiei, estimarea nevoilor si monitorizarea starii sectorului IMM, elaborarea politicilor si programelor pentru dezvoltarea IMM, programarea prin prioritati, evaluarea impactului general si a eficientei politicilor/programelor/proiectelor dezvoltate pentru IMM, evaluarea impactului asupra IMM al cadrului de reglementare;
    - crearea unei baze de date cuprinzatoare referitoare la IMM;
    - dezvoltarea, implementarea si evaluarea impactului strategiilor si politicilor de sprijin pentru IMM;
    - pregatirea unor proiecte cu impact national si regional, inclusiv elaborarea documentelor tehnice si de implementare solicitate;
    - stabilirea unui mecanism pentru monitorizarea programelor/proiectelor dezvoltate pentru IMM;
    - aplicarea unor metodologii pentru elaborarea, monitorizarea implementarii si evaluarea impactului unor programe/proiecte specifice pentru dezvoltarea IMM;
    - crearea unor mecanisme pentru a adapta politicile/programele la cerintele in schimbare ale sectorului IMM;
    - desfasurarea unei cercetari in centrele de consultanta si instruire pentru IMM pentru a evalua nevoile de sprijin in vederea imbunatatirii specializarii sectoriale si in alte domenii;
    - monitorizarea implementarii si evaluarea impactului programelor care vizeaza sprijinirea IMM, pentru a indeplini normele si standardele pentru protectia mediului si standardele de calitate;
    - elaborarea si publicarea unor studii relevante, ghiduri practice pentru IMM, a unui ghid pentru politica pentru IMM, a unor cercetari, rapoarte etc.;
    - organizarea Forumului IMM, publicarea Raportului anual privind sectorul IMM si imbunatatirea paginii web a Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie.
    Aranjamente de infratire institutionala (twinning) care sprijina implementarea acquisului comunitar in sectorul IMM, urmarind crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea intreprinderilor si a cooperativelor, printr-o munca in colectiv, pentru:
    - realizarea unui studiu de impact asupra cadrului legislativ si administrativ referitor la sectorul IMM; elaborarea unor solutii practice bazate pe experienta existenta si practica din UE;
    - implementarea Planului de actiune pentru inlaturarea barierelor cu care se confrunta IMM si intarirea capacitatii Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie de a coordona eforturile pentru imbunatatirea mediului de afaceri pentru IMM;
    - realizarea unei evaluari asupra programelor/schemelor curente pentru IMM (inclusiv schemele de grant si de credit), finantate din diferite surse (UE, institutii financiare internationale, bugetul de stat, diferite surse private);
    - elaborarea unui cadru de implementare coerent pentru schemele de ajutor existente;
    - definirea unei politici nationale pentru a imbunatati accesul IMM la finantare pe termen mediu si lung pentru investitii;
    - organizarea activitatilor si realizarea consensului unor grupuri de lucru interministeriale referitor la activitatile de mai sus;
    - organizarea de mese rotunde cu toate partile interesate de sectorul IMM, la nivel national si regional, in sectorul public si privat, referitor la activitatile de mai sus.
    Autoritatea de implementare pentru aceasta componenta va fi Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie.
    Subcomponenta 3: Asistenta in constructia institutionala pentru educatie si instruire prin invatamantul tehnic si profesional (Technical and Vocational Education and Training - TVET)
    Asistenta tehnica pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, sprijinind actiuni de dezvoltare a politicii la nivel national, inclusiv:
    - desfasurarea de cercetari privind fezabilitatea dezvoltarii unui sistem TVET modern, eficient, in Romania, care sa acopere problematica administrarii si raspunderii descentralizate si dezvoltarea capacitatilor institutionale necesare;
    - elaborarea unei politici si a unor proceduri pentru cooperarea dintre ministerele centrale si alte parti interesate in TVET, pentru a dezvolta un sistem de calificari profesionale nationale si un sistem de acreditare cu confirmarea calificarilor profesionale;
    - dezvoltarea unui plan de actiune pentru parteneriat de scoala model;
    - dezvoltarea si implementarea unei metodologii de asigurare a calitatii in 100 de scoli selectate si in 11 centre de resurse selectate pentru componenta de investitii PHARE 2001;
    - instruirea profesorilor instructori;
    - construirea si mentinerea unei pagini web interactive la Centrul National pentru Dezvoltarea Invatamantului Tehnic si Profesional, pentru a inlesni comunicarea cu si intre toti cei care intervin in programul PHARE TVET, personal didactic al scolilor si centrelor de resurse, cat si specialisti din acest centru;
    - vizite de studiu in state membre UE pentru reprezentantii Consiliului consultativ al proiectului TVET, ai Ministerului Educatiei si Cercetarii si ai Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Tehnic si Profesional, precum si pentru coordonatorii comitetelor locale de dezvoltare pentru parteneriate sociale in invatamantul tehnic si profesional.
    Asistenta tehnica pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii in vederea sprijinirii unor actiuni si masuri la nivel regional, inclusiv:
    - sprijin pentru functionare acordat unor consortii regionale prin planul lor regional de actiune pentru educare, prin dezvoltarea unui plan-model pentru a asista consortiile regionale in dezvoltarea planurilor lor specifice de actiune;
    - adaptarea sistemului informatic de management educational la nevoile specifice ale invatamantului tehnic si profesional la nivel regional;
    - intarirea retelei de inspectorate scolare in regiuni;
    - sprijin pentru elaborarea si desfasurarea unor programe de instruire, inclusiv instruirea instructorilor, pentru personalul didactic si de management din toate scolile si centrele de resurse din cadrul proiectului, personalul Centrului National pentru Dezvoltarea Invatamantului Tehnic si Profesional, inspectori si personal al Ministerului Educatiei si Cercetarii, in:
      - dezvoltarea curriculei de tip scolar, utilizandu-se tehnologia informatiei (indreptata spre personalul didactic din scolile selectate in cadrul proiectului);
      - parteneriat functional cu intreprinderi (impreuna cu reprezentanti ai intreprinderilor locale);
      - educatie orientata spre elevi;
      - planificarea educatiei in vederea satisfacerii cererii;
      - educarea elevilor cu nevoi speciale;
      - gestionarea desfasurarii unui invatamant tehnic si profesional modern, incluzand finante, managementul resurselor umane, asigurarea calitatii si planificarea actiunii.
    Asistenta in dezvoltarea componentelor de tip scolar ale curriculei si organizarea invatamantului tehnic si profesional la nivel de judet si la nivel local, conform masurilor si prioritatilor stabilite de planul regional de actiune pentru educatie, inclusiv:
    - asistenta in dezvoltarea standardelor pentru instruire in noile meserii si profesii pentru toate nivelurile;
    - sprijin pentru dezvoltarea unor consortii de scoli de invatamant tehnic si profesional pentru a furniza consultanta in domeniul carierei, pentru a inlesni trecerea de la scoala la serviciu, precum si oportunitati continue de instruire pentru adulti;
    - asistenta acordata parteneriatelor intre scoli de invatamant tehnic si profesional pentru a aplica actiuni relevante definite de planurile regionale de actiune pentru educatie si dezvoltarea de proiecte pentru scoli in vederea participarii in viitor in retelele locale;
    - sprijin pentru dezvoltarea de materiale de educatie si invatare, inclusiv specificatii de curs si metodologii de evaluare;
    - acordarea de asistenta de tip scolar personalului didactic in utilizarea echipamentului de invatare ocupationala, conform standardelor curriculei solicitate;
    - stabilirea plasamentului elevilor in intreprinderi.
    Autoritatea de implementare pentru aceasta subcomponenta va fi Ministerul Educatiei si Cercetarii.
    Subcomponenta 4: Asistenta in constructia institutionala pentru sectorul turismului
    Asistenta tehnica pentru Ministerul Turismului in scopul de a actualiza si de a sprijini implementarea planului de actiune pe termen mediu pentru dezvoltarea turismului, inclusiv:
    - asistenta in analiza situatiei curente in sectorul turismului si elaborarea unor repere de comparatie cu tari in care turismul s-a dezvoltat cu succes;
    - asistenta in imbunatatirea sistemului de acreditare pentru furnizorii de servicii de turism si definirea unor standarde de calitate;
    - sprijin practic pentru Ministerul Turismului pentru aplicarea procedurii de acreditare si a standardelor de calitate si pentru desfasurarea primelor runde de acreditare;
    - asistenta in elaborarea si dezvoltarea unui sistem informatic operational pentru acreditare in industria turismului in Romania.
    Asistenta tehnica pentru elaborarea unui plan de actiune pe termen mediu pentru instruire in sectorul turismului si sprijin pentru implementarea acestuia, inclusiv:
    - analiza necesitatilor de instruire (domeniile principale de instruire, beneficiari, personal necesar, resurse necesare etc.) si elaborarea unor repere de comparatie cu alte tari;
    - curricule de instruire detaliate, specifice, manuale si pachete de instruire;
    - proiect-pilot de instruire a instructorilor si beneficiarilor, utilizand materiale elaborate in cadrul proiectului.
    Autoritatea de implementare pentru aceasta subcomponenta va fi Ministerul Turismului.
    Agentia de implementare pentru intreaga componenta de constructie institutionala va fi Ministerul Finantelor Publice - Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP).
    Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va prezida si va organiza unul sau mai multe comitete de coordonare, cuprinzand agentia de implementare si autoritatile de implementare ale fiecarei subcomponente, pentru a monitoriza progresele componentei globale de constructie institutionala si a asigura complementaritatea dintre cele 4 componente.

    RO 0108.02 Constructie institutionala pentru servicii sociale (5,00 milioane euro)

    O reforma efectiva a sistemului de asistenta sociala este vazuta ca un aspect esential al coeziunii economice si sociale, furnizand un element complementar necesar pentru eforturile de a avansa cu restructurarea economica prin introducerea unei discipline economice si financiare si a unor stimulente. Structura actuala a sistemului de asistenta sociala este fragmentata si nu este capabila sa faca fata tuturor cerintelor pentru plata beneficiilor si pentru furnizarea unor beneficii si servicii sociale mult asteptate. Autoritatile locale au constrangeri financiare si umane severe. Este nevoie sa se introduca sisteme mai eficiente de management si directionarea beneficiilor existente de numerar, sa se imbunatateasca transparenta si raspunderea si sa creasca implicarea publica in politica sociala, mai ales prin intarirea responsabilitatilor autoritatilor locale si ale organizatiilor neguvernamentale.
    Obiectivul general al prezentului proiect PHARE este de a sprijini politica nationala pentru coeziune economica si sociala prin reforma sistemului de asistenta sociala, in scopul de a furniza beneficii sociale si servicii sociale indreptate catre nevoile reale ale diferitelor grupuri vulnerabile.
    Vor fi sprijinite 3 componente, reprezentand 3 obiective specifice:
    1. Dezvoltarea capacitatii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale la nivel central si local pentru a indeplini eficient sarcinile cerute de organizarea si implementarea noului sistem de asistenta sociala in Romania
    Activitatile care vor fi implementate prin asistenta tehnica PHARE includ dezvoltarea si implementarea unui plan pentru introducerea noii legislatii si a modelului organizational si pregatirea legislatiei secundare si a manualelor procedurale pentru personalul necesar pentru a implementa reforma asistentei sociale. Sprijinul va oferi, de asemenea, asistenta in stabilirea mecanismelor de protectie impotriva fraudei si procedurilor de apel. Se va dezvolta un plan de personal coerent referitor la dezvoltarea resurselor umane la nivel central si local, se vor pregati manuale de instruire si se va desfasura instruirea unui corp de instructori. Se va crea un sistem pentru monitorizarea si evaluarea continua a performantelor sistemului de asistenta sociala.
    2. Imbunatatirea nivelului de constientizare a populatiei cu privire la drepturile sociale, printr-o campanie publica de informare
    PHARE va sprijini asistenta tehnica pentru a elabora si a implementa o strategie de comunicare si o campanie publica de informare privind drepturile de asistenta sociala si prevenirea excluderii sociale. Se va furniza instruire pentru personalul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale la nivel central si local in ceea ce priveste elaborarea si implementarea strategiei de comunicare. Sprijinul va avea, de asemenea, in vedere imbunatatirea comunicarii interinstitutionale si a schimbului de informatii dintre institutiile implicate in domeniul asistentei sociale si definirea suportului de comunicare care trebuie sa fie utilizat de toate institutiile implicate in domeniul asistentei sociale.
    3. Sprijin institutional pentru dezvoltarea si diversificarea unor servicii sociale mai potrivite ale comunitatii pentru grupurile vulnerabile
    Aceasta componenta va fi implementata printr-un proiect de infratire institutionala (twinning) care va duce la un transfer de experienta de la un stat membru al UE, in ceea ce priveste politicile si cadrul legislativ, pentru a implementa serviciile sociale si de ingrijire. Elaborarea politicii se va baza pe o evaluare a situatiei curente a populatiei varstnice din Romania in ceea ce priveste accesul la serviciile sociale si de ingrijire si ar trebui sa prevada realizarea unui echilibru potrivit intre ingrijirea la resedinta si ingrijirea in comunitate. Partenerul de infratire institutionala va oferi asistenta in elaborarea serviciilor de ingrijire la domiciliu si in dezvoltarea unei metodologii de stabilire a costurilor pentru fiecare pachet de servicii. Se vor elabora criteriile si metodologia pentru stabilirea standardelor de calitate (conditii de ingrijire, numar de personal etc.) pentru aceste servicii. Se va dezvolta un program de instruire pentru personalul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale responsabil cu controlul activitatilor desfasurate de retelele formale sau informale care ofera servicii sociale si de ingrijire.

    RO 0108.03 Investitii in coeziunea economica si sociala (85,00 milioane euro)

    Principalul obiectiv al componentei de coeziune economica si sociala este de a sprijini autoritatile romane la nivel central, regional si local in implementarea unei politici integrate multianuale de dezvoltare regionala prin proiecte de investitii in sectoarele prioritare, in scopul de a creste potentialul economic si social indigen din zonele-tinta identificate, in conformitate cu prevederile Planului national de dezvoltare si in stransa legatura cu sprijinul pentru constructie institutionala oferit pentru elaborarea politicilor nationale de coeziune economica si sociala.
    Guvernul Romaniei a identificat, impreuna cu agentiile pentru dezvoltare regionala, 11 zone-tinta, utilizand doua seturi de criterii. Primul este acela ca zonele respective sunt confruntate cu o restructurare industriala severa (un mare numar de someri, concentrarea unor activitati monoindustriale si o puternica excludere sociala). Al doilea este acela ca zonele respective au un potential de crestere economica (infrastructura de transport si conectarea la retelele transeuropene, relatii istorice de cooperare intre localitati, potential turistic, dinamism confirmat al comunitatilor locale). Sunt avute in vedere 7 din cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania (fara regiunea Bucuresti - Ilfov). In ceea ce priveste impactul si concentrarea eforturilor si investitiilor publice, aceste 11 zone reprezinta 30% din populatia nationala.
    In fiecare zona va fi implementat un set de masuri care se concentreaza in jurul a 5 axe principale:
    - diversificare economica, inclusiv potential turistic: scheme de finantare nerambursabila (grant) pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) (subcomponenta A);
    - dezvoltarea resurselor umane: modernizarea scolilor profesionale (subcomponenta B) si oferirea de servicii sociale (subcomponenta C);
    - imbunatatirea calitatii retelei regionale de infrastructura: mecanismul tip "pipeline" de infrastructuri regionale si locale initiat in Programul PHARE 2000 va continua, cu accent pe imbunatatirea mediului si dezvoltarea turismului (subcomponenta D);
    - reabilitarea infrastructurilor orasenesti si de turism printr-o schema de infrastructura de mici dimensiuni (subcomponenta E);
    - sprijin pentru asigurarea bunei implementari a acestor axe, prin asistenta tehnica pentru campania publicitara, pregatirea si supravegherea proiectelor, instruirea beneficiarilor (subcomponenta F).
    La nivel national Ministerul Dezvoltarii si Prognozei este responsabil pentru asigurarea coordonarii intregului proces. Se va oferi asistenta pentru constructie institutionala acestui minister si altor ministere (Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Turismului) pentru definirea politicilor sectoriale nationale, a standardelor nationale si a programelor nationale, in conformitate cu prioritatile Parteneriatului pentru aderare.
    Subcomponenta A: Asistenta pentru intreprinderile mici si mijlocii
    Obiectivele specifice ale acestei subcomponente sunt:
    - cresterea investitiilor pentru crearea de noi intreprinderi si dezvoltarea microintreprinderilor si a intreprinderilor recent create existente, in scopul de a mari contributia generala a microintreprinderilor, a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) la crearea de noi locuri de munca si la cresterea economica durabila in zonele-tinta;
    - dezvoltarea unei retele de organizatii de sprijin capabile sa furnizeze IMM informatii de calitate suficienta pentru a le permite sa raspunda cerintelor existente si specifice ale IMM.
    Masurile pentru realizarea acestor obiective sunt doua scheme de grant:
    - Schema de sprijin prin finantare nerambursabila (grant) pentru crearea de noi afaceri, intreprinderi recent create si microintreprinderi. Prin grant se vor finanta investitiile productive si investitiile legate de acestea in consultanta si consiliere, in scopul de a se crea si/sau de a se dezvolta capacitatea productiva si de a se crea noi locuri de munca. Aceasta schema este continuarea schemelor anterioare PHARE de sprijin pentru IMM. Sprijinul va fi, de asemenea, disponibil pentru investitii legate de cercetare-dezvoltare, inovare, transfer de tehnologie, tehnologia informatiei, ca si pentru investitiile legate de certificarea calitatii si utilizarea unor tehnologii nepoluante. Valoarea maxima a fiecarui grant individual (incluzand PHARE si cofinantarea nationala de la bugetul de stat) va fi de 100.000 euro. Participarea privata in fiecare proiect va fi de minimum 40% din investitia totala eligibila. Serviciile de turism (casa si masa, deservire, operatori de calatorie etc.) sunt eligibile daca furnizorul este in realitate o microintreprindere sau o IMM si cu conditia ca el sa poata demonstra capacitatea obiectiva de atragere a unor vizitatori din afara.
    - Schema de consiliere si consultanta
    Sprijinul va fi oferit unor organizatii calificate capabile sa identifice necesitatile specifice ale IMM in zonele-tinta si sa organizeze sesiuni de instruire, seminarii si furnizarea de informatii referitoare la aceste necesitati. Ariile posibile pentru asemenea activitati ar putea fi: informare privind sursele de finantare, pregatire adecvata a cererilor de finantare si negociere cu institutia financiara, indicarea celor mai potriviti furnizori de servicii. Va fi, de asemenea, sprijinit accesul la baze de date specializate si informatii de piata si se va acorda sprijin pentru participarea la targuri regionale, nationale si internationale relevante, expozitii, misiuni comerciale si vizitarea unor companii, cand sunt direct legate de proiecte de investitii tangibile.
    Organizatiile eligibile vor fi, ca regula generala, organizatii publice si private nonprofit (cum ar fi: universitati, camere de comert, centre de afaceri si centre de informare). Ele trebuie sa dovedeasca faptul ca au resursele umane si materiale necesare pentru a furniza serviciile de instruire si consiliere solicitate si ca activitatile acordate vor fi colective si deschise oricarei intreprinderi din zonele-tinta.
    Valoarea maxima a finantarii nerambursabile (grant) va fi de 100.000 euro. Participarea din partea beneficiarului va fi de minimum 20% . In cazul organizatiilor profitabile rata asistentei ar trebui sa fie adaptata si ar trebui sa fie de 60% din cheltuielile eligibile.
    Subcomponenta B: Modernizarea scolilor tehnice si profesionale
    Obiectivele specifice ale acestei subcomponente sunt:
    - intarirea si consolidarea realizarilor reformei facute prin programul PHARE VET RO 9405 pentru educarea si instruirea initiale prin invatamantul tehnic si profesional si sprijinirea rationalizarii si modernizarii sistemului actual de invatamant tehnic si profesional;
    - contributia la revizuirea responsabilitatilor, mecanismelor de administrare si raspundere in oferirea educatiei si instruirii initiale prin invatamantul tehnic si profesional, in conformitate cu cerintele dezvoltarii economice si sociale, astfel cum sunt definite in Planul national de dezvoltare (PND);
    - contributia la promovarea egalitatii sanselor pentru tineri de a obtine o calificare profesionala buna, la un nivel egal cu standardele europene, prin oferirea de educatie si instruire prin invatamantul tehnic si profesional, care sa raspunda in mod flexibil nevoilor fiecarui individ.
    Planificarea activitatilor pentru aceasta subcomponenta va acoperi o perspectiva pe termen mediu de doua programe PHARE. A fost estimata in prealabil o cifra indicativa pentru a acoperi nevoile de investitii pe parcursul unei perioade de 2 ani, care include 16 milioane euro sprijin PHARE in anul 2001 si o suma suplimentara care va fi definita in anul 2002. Perspectiva multianuala corespunde planificarii integrate in PND.
    In anul 2001 in jur de 100 de scoli vor fi selectate in cele 11 zone-tinta si vor beneficia de reabilitare graduala de baza, modernizarea claselor si a atelierelor profesionale si de echipament de IT (tehnologia informatiei) de baza. In plus 11 centre de resurse vor fi utilate in scopul de a asigura furnizarea de instruire pentru instructori la nivel local si regional. Un numar suplimentar de 11 centre de resurse, in afara zonelor prioritare, va asista implementarea activitatilor de constructie institutionala si va asigura furnizarea de instruire pentru instructori la nivel regional. Doua tipuri de contracte vor fi incheiate in cadrul acestei subcomponente:
    - un contract de lucrari pentru furnizarea de reparatii de structura si consolidarea scolilor care prezinta avarii serioase, furnizarea de utilitati de baza, modernizarea salilor de clasa pentru instalarea de echipament IT si reabilitarea si modernizarea atelierelor profesionale;
    - un contract de aprovizionare in scopul de a se livra echipament de IT si de birou, cat si pregatirea specificatiilor tehnice pentru echipament specializat.
    Se intentioneaza sa se propuna finantarea urmatoarelor faze (reabilitarea atelierelor profesionale, modernizare pentru instalarea echipamentului specializat si livrarea echipamentului specializat) in cadrul programului PHARE dintr-un an ulterior, cu conditia realizarii reperelor generale, descrise in fisa de proiect.
    Fundatia Europeana de Instruire va asista Ministerul Educatiei si Cercetarii in managementul programului TVET (educatie si instruire prin invatamant tehnic si profesional) si va participa in comitetul de coordonare al programului.
    Subcomponenta C: Furnizarea de servicii sociale
    Aceasta schema vizeaza furnizarea de sprijin celor care au fost cel mai grav afectati de restructurarea industriala si celor expusi la riscul excluderii sociale si al saraciei, atat in zone urbane, cat si in comunele suburbane. Inspirata de masurile stabilite sau implementate prin programele PHARE anterioare (SESAM si RICOP), aceasta schema este de asteptat sa furnizeze oportunitati de angajare si instruire si se va baza pe un parteneriat puternic intre autoritatile locale, organizatii neguvernamentale, servicii publice locale (cum ar fi: oficii de forta de munca, scoli, spitale) si populatia locala.
    Obiectivele principale ale acestei scheme sunt:
    - dezvoltarea capacitatii sistemului de asistenta sociala din Romania de a raspunde nevoilor cetatenilor, prin crearea unor servicii sociale potrivite ale comunitatii pentru grupurile vulnerabile in zonele care se confrunta cu dificultati socioeconomice, incluzand reorganizarea si reabilitarea unor pensiuni selectate pentru persoane in varsta si dezvoltarea unor servicii de ingrijire la domiciliu pentru varstnici;
    - sprijinirea insertiei sociale, a reducerii saraciei si a integrarii efective in piata muncii pentru grupurile sociale vulnerabile in cele 11 zone-tinta in care se desfasoara o severa restructurare industriala;
    - intarirea capacitatilor administratiilor regionale si locale de a construi parteneriate locale efective si inovative, in implementarea initiativelor in domeniul serviciilor sociale.
    Componenta de investitii va include urmatoarele tipuri de activitati:
    - investitii pentru dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor sociale ale comunitatii pentru grupurile vulnerabile, si anume: cantine sociale, camine de noapte pentru persoanele fara locuinta, camine temporare pentru persoanele tinere care parasesc institutiile sociale, servicii de ingrijire la domiciliu, centre de ingrijire zilnica, cluburi de zi si centre pentru recreere, centre pentru recuperare si reabilitare sociala, servicii la domiciliu, ateliere de protectie, gazduire temporara, centre de gazduire peste zi pentru persoane aflate in nevoie, centre pentru consiliere, sprijin pentru ajutor la domiciliu, asistenta de urgenta;
    - investitii pentru modernizarea pensiunilor selectate si dotarea casei de ingrijire a varstnicilor cu echipamente speciale (terapie medicala, sociala, de intretinere si de recuperare) pentru acest gen de persoane.
    Se va acorda preferinta finantarii proiectelor cu un impact puternic de instruire.
    In paralel, proiectul va finanta asistenta tehnica pentru desfasurarea unei evaluari a necesitatilor de instruire, furnizarea de instruire pentru instructori, pregatirea si furnizarea de pachete de instruire destinate persoanelor tinere si fara serviciu, in curs de realizare, si pentru managementul proiectului de investitii. O astfel de instruire va fi furnizata in special in domenii cum ar fi serviciile sociale si industria constructiilor, in scopul de a se promova (re)insertia cursantilor in piata muncii. Personalul de la serviciile sociale si de la institutiile de instruire in domeniile sociale va beneficia, de asemenea, de aceste pachete de instruire (instruirea instructorilor).
    Subcomponenta D: Infrastructuri regionale
    Aceasta masura este continuarea mecanismului tip "pipeline" initiat in anul 2000.
    - Infrastructurile de transport vor fi sprijinite numai cand ar putea fi stabilita o legatura directa si demonstrabila cu dezvoltarea economica (numar de intreprinderi interesate, importanta regionala a traficului, locuri de munca temporare si/sau permanente create si/sau mentinute).
    - Infrastructura de afaceri si de turism: proiectele selectate vor urmari sa dezvolte infrastructura pentru afaceri si activitatea de turism si sa reabiliteze zonele economice existente, in vederea intaririi competitivitatii viitorilor beneficiari prevazuti si pregatirii conditiilor pentru dezvoltarea si diversificarea in viitor a sectorului turismului. In cadrul acestei componente nu se va acorda nici un fel de sprijin direct pentru investitii "productive" de turism (private, publice sau mixte), cum ar fi casa si masa sau deservire.
    - Reabilitarea mediului si protectia zonelor industriale si a zonelor cu potential economic si turistic, inclusiv proiecte de remediere pentru zonele industriale sever contaminate.
    Identificarea, evaluarea, selectarea si implementarea proiectelor vor urma aceleasi reguli stabilite in anul 2000: o lista lunga de proiecte eligibile se anexeaza la fisa de proiect, studiile de fezabilitate complete, incluzand evaluarea impactului asupra mediului, vor fi terminate cu sprijinul Programului PHARE 2000 (componenta Facilitatea de pregatire a proiectelor), selectia finala a proiectelor va fi facuta de Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala. Se va acorda prioritate proiectelor localizate in cele 11 zone-tinta.
    Subcomponenta E: Schema de infrastructura de mici dimensiuni
    Obiectivele principale ale acestei subcomponente sunt:
    - imbunatatirea infrastructurii locale, in scopul de a creste atractivitatea zonelor urbane pentru investitii in interiorul zonei, de a reabilita mediul urban si de a creste calitatea vietii in comunitatile afectate de pierderea locului de munca in urma restructurarii industriale;
    - reabilitarea mostenirii construite istorice si culturale, in scopul de a imbunatati atractivitatea zonelor urbane in ceea ce priveste turismul si afacerile.
    Aceasta masura ar putea permite localitatilor din zonele-tinta sa beneficieze de avantajul efectelor pozitive potentiale ale initiativelor mai largi de dezvoltare a infrastructurii la nivel regional si national. Efectul pozitiv asupra ocuparii fortei de munca in lucrari publice, chiar si temporar, ar putea fi privit, de asemenea, ca un instrument pentru revigorarea economica.
    Schema de infrastructura de mici dimensiuni poate sprijini proiecte care au in vedere:
    - reabilitarea si imbunatatirea infrastructurii locale de transport (lucrari de modernizare, reabilitare, consolidare etc.), a infrastructurii de protectie a mediului, a infrastructurii sociale si de sanatate;
    - proiecte de investitii care intentioneaza sa imbunatateasca calitatea infrastructurii de turism si sa creasca diversificarea facilitatilor turistice: reabilitarea si conservarea cladirilor istorice si culturale sau a unor locuri publice faimoase, a muzeelor si a altor expozitii publice, a pensiunilor pentru tineret, a unor trasee turistice.
    Beneficiarii directi vor fi autoritati publice, institutii publice si organizatii nonprofit (organizatii neguvernamentale). Nu este eligibil sprijinul direct pentru intreprinderi comerciale individuale, grupuri de intreprinderi comerciale si intreprinderi de stat. Principalele criterii de selectie vor fi relevanta proiectelor fata de prioritatile identificate pentru zona, complementaritatea cu alte proiecte, nivelul parteneriatului local, durabilitatea si angajamentul local pentru pastrarea activului public, capacitatile de management ale solicitantului.
    Dimensiunea mica a proiectelor ce urmeaza sa fie implementate va asigura faptul ca nu exista nici o suprapunere potentiala cu domeniile de investitii de transport sau de mediu care ar putea fi eligibile pentru ISPA.
    Se va acorda prioritate proiectelor care demonstreaza oportunitati de instruire pentru tineri si persoane fara loc de munca din zona, in scopul de a promova (re)insertia cursantilor pe piata muncii.
    Subcomponenta F: Campanie publicitara, selectare, monitorizare si evaluare
    Implementarea si monitorizarea acestui program necesita asistenta tehnica pentru:
    - a asigura un proces transparent si competitiv pentru selectia proiectelor;
    - a asigura o implementare adecvata si efectiva pentru proiectele finantate in cadrul acestui program, prin monitorizarea indeaproape si evaluarea ex ante si ex post;
    - a dezvolta si a sustine un sistem adecvat de implementare pentru proiectele de tip infrastructura, incluzand supravegherea si inspectia pe teren.
    Pentru realizarea acestor sarcini sunt propuse urmatoarele 3 tipuri de masuri:
    - Campania publicitara si publicitatea vor creste nivelul de constientizare a beneficiarilor potentiali asupra disponibilitatii sprijinului PHARE si asupra modalitatilor de acces la acesta. Informatiile vor fi diseminate printr-o diversitate de canale, in scopul de a ajunge la cat mai multi potentiali beneficiari posibil. Sprijinul acordat in cadrul acestei activitati va include acoperirea costurilor pentru publicitatea prin presa, seminarii si conferinte, pentru tiparirea, publicarea si difuzarea unor materiale de informare, brosuri, ghiduri. La sfarsitul programului va fi organizata publicitatea pentru a se difuza intre regiuni informatiile despre rezultatele programului si proiectele implementate.
    - Sprijinul va fi concentrat pe monitorizarea si evaluarea ex ante si ex post a proiectelor finantate in cadrul acestui program prin doua tipuri de masuri.
    Pentru fiecare componenta o echipa de experti independenti, care sprijina Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si agentiile de dezvoltare regionala (ADR) in coordonarea si implementarea intregii proceduri de selectie si asigura transparenta si eficienta acesteia, va fi insarcinata sa sprijine fiecare comitet de evaluare in selectarea proiectelor individuale. Consultantul va avea, de asemenea, sarcina de a ajuta ADR in monitorizarea proiectelor pe parcursul fazelor de implementare, incluzand sprijin pentru dezvoltarea de sisteme pentru estimarea impactului fiecarei masuri/activitati, precum si pentru stabilirea efectiva a impactului fiecarei masuri/activitati.
    Se va acorda sprijin ADR pentru ca ele sa asigure evaluarea ex ante, monitorizarea, evaluarea si controlul proiectelor.
    - Autoritatile romane responsabile pentru implementarea proiectelor de infrastructura de mari dimensiuni si a activitatilor de "lucrari" contractate in cadrul componentei TVET ar trebui sa asigure supravegherea tehnica de teren a muncii contractorilor. Experti independenti agreati de delegatia Comisiei Europene vor supraveghea, de asemenea, implementarea acestor proiecte la nivel regional si national.
    Transparenta si publicitate
    Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va solicita tuturor autoritatilor de implementare si beneficiarilor proiectelor sa asigure faptul ca proiectele finantate in cadrul programului "Coeziune economica si sociala" sunt identificate cu panouri de identificare care poarta simbolul UE si dau detalii despre valoarea si sursa finantarii. Pentru proiectele la care costul este mai mare de un milion euro masurile de informare si publicitate trebuie sa se supuna prevederilor detaliate din anexa nr. 3 (D) privind informarea si publicitatea.
    Cadrul institutional
    Responsabilitatile diferitelor institutii in cadrul programului sunt prezentate in tabelul urmator*):

    Cadrul institutional * Phare 2001 * Coeziune Economica si sociala * Investitii
 ______________________________________________________________________________
|  Componenta  |  Agentia de |   Autoritatea  |   Autoritate  |  Ministere de  |
| programului  |implementare | de selectie a  |       de      |linie competente|
|              |(contractare,|  proiectelor   |  implementare |  din punct de  |
|              |  plati si   |  (Mecanism de  | (implementare |  vedere tehnic |
|              |   control   |   selectie a   |   tehnica si  |   (Comitet de  |
|              |  financiar) |  proiectelor)  | monitorizare) |   coordonare)  |
|              |             |      N.B.      |               |                |
|              |             | Reprezentantii |               |                |
|              |             | ministerelor de|               |                |
|              |             |  linie nu sunt |               |                |
|              |             | membri votanti |               |                |
|              |             |  in comitetele |               |                |
|              |             |  regionale de  |               |                |
|              |             |   selectie.    |               |                |
|              |             |                |               |                |
|              |     (1)     |      (2)       |       (3)     |      (4)       |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
|Scheme de     |Ministerul   |Consiliul pentru|Agentia        |Ministerul      |
|grant         |Dezvoltarii  |Dezvoltare      |pentru         |pentru IMM si   |
|pentru IMM    |si Prognozei |Regionala (CDR) |Dezvoltare     |Cooperatie      |
|    (A)       |   (MDP)     |(Licitatii      |Regionala      |(MIMMC)         |
|              |             |publice locale  |(ADR)          |(MDP, ADR-uri,  |
|              |             |Comitete        |               |MIMMC,          |
|              |             |regionale       |               |Ministerul      |
|              |             |de selectie     |               |Muncii si       |
|              |             |incluzand       |               |Solidaritatii   |
|              |             |ADR-uri,        |               |Sociale,        |
|              |             |reprezentanti ai|               |Ministerul      |
|              |             |MIMMC,          |               |Apelor si       |
|              |             |evaluatori      |               |Protectiei      |
|              |             |independenti,   |               |Mediului        |
|              |             |observatori de  |               |s.a.m.d.)       |
|              |             |la MDP, MIE,    |               |                |
|              |             |Delegatia CE)   |               |                |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
|Modernizarea  |Ministerul   |Consiliul pentru|MDP (lucrari)  |Ministerul      |
|scolilor      |Dezvoltarii  |Dezvoltare      |Ministerul     |Educatiei si    |
|profesionale  |si Prognozei |Regionala       |Educatiei si   |Cercetarii (MEC)|
|    (B)       |             |(Consortii      |Cercetarii     |(MDP, ADR-uri,  |
|(lucrari si   |             |regionale       |(aprovizionari)|MEC, MMSS       |
|achizitii)    |             |conduse de      |               |s.a.m.d.)       |
|              |             |ADR-uri vor     |               |                |
|              |             |selecta scolile |               |                |
|              |             |si vor          |               |                |
|              |             |identifica      |               |                |
|              |             |necesitatile)   |               |                |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
|Servicii      |Ministerul   |Consiliul pentru|     ADR       |Ministerul      |
|sociale       |Dezvoltarii  |Dezvoltare      |               |Muncii si       |
|    (C)       |si Prognozei |Regionala       |               |Solidaritatii   |
|              |             |(Licitatii      |               |Sociale, (MMSS) |
|              |             |publice locale  |               |(MDP, ADR-uri,  |
|              |             |Comitete        |               |MMSS, MEC)      |
|              |             |regionale de    |               |                |
|              |             |selectie        |               |                |
|              |             |incluzand       |               |                |
|              |             |ADR-uri,        |               |                |
|              |             |reprezentanti ai|               |                |
|              |             |MMSS, evaluatori|               |                |
|              |             |independenti,   |               |                |
|              |             |observatori de  |               |                |
|              |             |la MDP, MIE,    |               |                |
|              |             |Delegatia CE)   |               |                |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
|Infrastructuri|Ministerul   |Consiliul       |     ADR       |Ministerul      |
|regionale     |Dezvoltarii  |National pentru |Administratia  |Lucrarilor      |
|     (D)      |si Prognozei |Dezvoltare      |Nationala a    |Publice,        |
|              |             |Regionala (CNDR)|Drumurilor     |Transporturilor |
|              |             |(Maturitatea si |               |si Locuintei    |
|              |             |impactul        |               |(MLPTL),        |
|              |             |proiectelor     |               |Administratia   |
|              |             |evaluate la     |               |Nationala a     |
|              |             |nivel regional  |               |Drumurilor,     |
|              |             |Lista de        |               |Ministerul      |
|              |             |proiecte        |               |Turismului,     |
|              |             |aprobate de     |               |Ministerul      |
|              |             |CDR-uri         |               |Apelor si       |
|              |             |Aprobare finala |               |Protectiei      |
|              |             |de catre CNDR pe|               |Mediului (MAPM) |
|              |             |baza aprobarii  |               |(MDP, ADR-uri,  |
|              |             |CDR)            |               |MLPTL, MAPM,    |
|              |             |                |               |Ministerul      |
|              |             |                |               |Turismului)     |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
|Infrastructuri|Ministerul   |Consiliul pentru|      ADR      |Comitete de     |
|de mici       |Dezvoltarii  |Dezvoltare      |               |coordonare: MDP,|
|dimensiuni    |si Prognozei |Regionala       |               |ADR-uri,        |
|    (E)       |             |(Licitatii      |               |Ministerul      |
|              |             |publice locale  |               |Lucrarilor      |
|              |             |Comitete        |               |Publice,        |
|              |             |regionale de    |               |Transporturilor |
|              |             |selectie        |               |si Locuintei,   |
|              |             |incluzand       |               |Ministerul      |
|              |             |ADR-uri,        |               |Apelor si       |
|              |             |evaluatori      |               |Protectiei      |
|              |             |independenti,   |               |Mediului,       |
|              |             |observatori de  |               |Ministerul      |
|              |             |la MDP, MIE,    |               |Turismului      |
|              |             |Delegatia CE)   |               |s.a.m.d.)       |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
|Asistenta     |Ministerul   |                |      MDP      |                |
|tehnica       |Dezvoltarii  |                |               |                |
|    (F)       |si Prognozei |                |               |                |
|______________|_____________|________________|_______________|________________|
    *) Tabelul este reprodus in facsimil.

    1. Ca agentie de implementare, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va fi responsabil pentru elaborarea procedurilor de selectie si implementare, contractarea finantarilor nerambursabile (grant) cu solicitantii selectati, monitorizarea si evaluarea programului si componentelor, pentru actiunea sa ca agentie de plata si pentru asigurarea legaturii cu Fondul National, ADR si cu contractorii/beneficiarii de grant si raportarea catre Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala si delegatia Comisiei Europene cu privire la stadiul implementarii programului.
    2. Comitetele regionale de selectie vor fi stabilite pentru fiecare componenta la nivel regional, in scopul de a evalua cererile de grant si propunerile de proiecte. Comitetele regionale de selectie vor cuprinde membri ai ADR, experti independenti agreati de delegatia Comisiei Europene, ca membri votanti, si, ca observatori, serviciile descentralizate ale ministerelor relevante, acolo unde ele exista, si alte parti relevante interesate care vor fi identificate la nivel regional.
    Pentru a se asigura coerenta cu orientarea si politicile nationale Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va fi membru al comitetului regional de coordonare, ca observator. Reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene si ai ministerelor sectoriale relevante (Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Educatiei si Cercetarii) si reprezentanti ai delegatiei Comisiei Europene pot participa ca observatori.
    Consiliile pentru dezvoltare regionala vor lua decizia finala si lista proiectelor selectate va fi andosata de delegatia Comisiei Europene.
    In ceea ce priveste subcomponenta B (TVET), mecanismul de selectie a proiectelor va implica consortii regionale conduse de ADR, la care sa participe comitetele judetene pentru dezvoltarea parteneriatului social si inspectoratele judetene scolare.
    Lista finala a infrastructurii regionale mari selectate (subcomponenta D) va fi aprobata de Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala si andosata de delegatia Comisiei Europene.
    3. ADR vor actiona ca autoritati de implementare, cu responsabilitati specifice de implementare pentru regiunile respective de dezvoltare. ADR vor avea responsabilitatea generala pentru implementarea tehnica si monitorizarea proiectelor in cadrul regiunilor lor, vor prezida comitetele regionale de selectie si vor pregati si incheia contractele de grant cu solicitantii selectati. Ele vor indeplini sarcinile legate de monitorizare si evaluare si vor asigura legatura cu Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. Ele vor furniza, de asemenea, rapoarte catre consiliile pentru dezvoltare regionala si catre Ministerul Dezvoltarii si Prognozei privind stadiul implementarii programului.
    In ceea ce priveste subcomponenta B (TVET), autoritatile de implementare vor fi Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (contract de lucrari) si Ministerul Educatiei si Cercetarii (contracte de achizitii). In ceea ce priveste subcomponenta D (infrastructuri regionale), Administratia Nationala a Drumurilor va fi autoritatea de implementare pentru drumurile nationale.
    4. Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va prezida comitetele nationale de coordonare stabilite pentru fiecare subcomponenta a proiectului, compuse din reprezentanti ai: Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Administratiei Nationale a Drumurilor, Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, Centrului National pentru Invatamant Tehnic si Profesional, Ministerului Integrarii Europene, delegatiei Comisiei Europene si ai altor parti relevante interesate, identificate la nivel national pentru fiecare subcomponenta a proiectului. Sarcina principala a comitetelor nationale de coordonare va fi sa asigure faptul ca actiunile implementate in cadrul celor 5 subcomponente ale Programului PHARE 2001 "Coeziune economica si sociala" sunt in concordanta cu PND si cu alte strategii relevante. Comitetul de coordonare va avea un rol participativ, oferind consultanta pentru selectia si implementarea proiectelor, si va juca un rol in fiecare faza a procesului. Membrii comitetului de coordonare vor participa in monitorizarea si evaluarea ex post a programului.

    RO 0108.04 Imbunatatirea eficientei energetice in sistemele de incalzire de cartier (5,00 milioane euro)

    Proiectul are ca obiectiv general imbunatatirea eficientei energetice in sectorul de locuit, aducand beneficii atat operatorilor, cat si consumatorilor de servicii de incalzire de cartier. El are in vedere sa demonstreze viabilitatea tehnica si financiara a imbunatatirii eficientei energetice in locuintele cu incalzire de cartier, prin introducerea controlului si masurarii caldurii pentru apartamente individuale, si sa conduca pe termen lung la o multiplicare pe scara larga a controlului si masurarii caldurii in sistemele de incalzire de cartier.
    Proiectul va permite castigarea experientei privind aspectele tehnice si practice ale echiparii unui numar mare de apartamente cu radiator termostatic cu valve si aparate de masura a caldurii, in scopul de a permite proprietarilor de locuinte sa isi controleze consumul si sa plateasca in functie de consumul propriu. Zonele care vor beneficia de investitii vor fi selectate pe baza realizarii unui maxim de sinergie cu programele de investitii care urmaresc sa reabiliteze sistemele pentru generarea si distribuirea incalzirii de cartier, care sunt finantate de BERD, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si de alte surse.
    Sprijinul PHARE va finanta atat proiectarea, cat si instalarea sistemelor de control si masurare.
    Va fi furnizat, de asemenea, sprijin pentru o analiza a sistemului de facturare, pentru a identifica schimbarile necesare in scopul de a se asigura facturarea pentru apartamente individuale pe baza consumului lor propriu. Orice schimbare necesara in legislatie si reglementari va fi pregatita. Analiza ar trebui, de asemenea, sa prevada elaborarea unor aranjamente pentru finantarea costului investitiilor privind introducerea viitoare pe scara larga a controlului si masurarii individuale.
    Implementarea proiectului va conduce la o mai buna intelegere de catre partile implicate in incalzirea de cartier a aspectelor legislative, economice si organizationale ale introducerii controlului si masurarii individuale de apartament. Se va furniza instruire pentru operatorii sistemului de incalzire de cartier si pentru administratorii de bloc interesati de introducerea sistemului si de noile aranjamente pentru facturare. Campanii publice de constientizare vor fi intreprinse in pregatirea pentru instalarea sistemelor de control si masurare si se va face o evaluare detaliata a impactului tehnic si economic al implementarii.
    Acest proiect este parte integranta din eforturile nationale si municipale de a reabilita sistemele de incalzire de cartier. Activitatile planificate privind introducerea sistemelor de control si masurare individuale de apartament vor fi implementate prin finantare PHARE 100% a unui proiect-pilot cheie. Cerinta de cofinantare nationala a proiectului PHARE este acoperita de finantarea generala nationala si municipala pentru reabilitarea sistemelor de incalzire de cartier si prin imprumuturi de la BERD si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru acelasi scop, si proiectul va fi implementat in stransa legatura cu aceste activitati.
    Avand in vedere complexitatea componentelor de investitii ale acestui proiect si necesitatea coordonarii in timp a activitatilor cu reabilitarea generala a sistemelor de incalzire de cartier, finantata din imprumuturi de la institutii financiare internationale, o perioada suplimentara de un an este de asteptat sa fie necesara pentru efectuarea platilor PHARE. Termenul limita pentru efectuarea platilor este, de aceea, 30 noiembrie 2005.
    Ministerul Industriei si Resurselor este autoritatea de implementare pentru acest proiect. OPCP este agentia de implementare conform regulilor SID PHARE.

    RO 0109 Subprogramul 6 (total: 21,44 milioane euro)

    Programe comunitare, agentii europene si sprijin pentru participantii la programul "Socrates II"

    RO 0109.01 Participarea la programele comunitare si agentiile europene (18,44 milioane euro)

    Pe baza deciziilor Consiliului de asociere si a acordurilor, tarile candidate pot participa la unele programe si agentii ale Comunitatii Europene.
    In cadrul Programului PHARE national 2001 pentru Romania se asigura o alocare pentru a cofinanta contributia financiara care trebuie sa fie platita de Romania pentru a participa la aceste programe si agentii in urmatorul an calendaristic (2002), cu o singura exceptie. Se face, de asemenea, o alocare pentru programul SAVE pentru participare in anul 2001, cu conditia ca Romania sa plateasca cel putin costurile administrative ale acestei participari in 2001.
    Alocarea totala pentru programele Comunitatii respecta principiul general ca minimum 10% din Programul national PHARE poate fi utilizat pentru o asemenea cofinantare. In ceea ce priveste participarea la programul de cercetare-dezvoltare nu se tine seama de limita de 10% .
    Alocatiile individuale estimate pentru programe specifice sunt detaliate intr-o fisa separata de informare.
    Coordonarea participarii Romaniei la programele comunitare si agentiile europene este responsabilitatea Ministerului Integrarii Europene.

    RO 0109.02 Sprijin PHARE pentru participantii la schemele de mobilitate Erasmus din programul comunitar "Socrates II" (3,00 milioane euro)

    Schema finantata in cadrul acestui proiect va inlesni accesul studentilor romani cu un nivel inalt de educatie la resurse educationale si de instruire in Europa, prin asigurarea finantarii suplimentare pentru toti studentii romani care participa in schemele de mobilitate (Erasmus) ale programului comunitar "Socrates II".
    Dat fiind nivelul ridicat al cererii de a participa la "Socrates II", proiectul va asigura accesul egal al tuturor studentilor, indiferent de posibilitatile lor financiare, si va furniza sprijin pentru a usura povara financiara pentru beneficiarii finali.
    Schema va fi gestionata de Agentia Nationala Socrates, care este responsabila pentru publicarea detaliilor proiectului si verificarea transparentei informarii la nivel de universitate. Universitatile vor fi responsabile pentru platile granturilor catre beneficiarii finali. Schema va fi implementata in conformitate cu regulile stabilite de Consiliul National Socrates si aprobate de delegatia Comisiei Europene.
    OPCP va incheia un acord cu Agentia Nationala Socrates. Acest acord (memorandum de intelegere) va stabili conditiile pentru transferul in intregime al fondurilor catre Agentia Nationala Socrates, criteriile pentru acordarea sprijinului participantilor, prioritatile, nivelul de finantare, luarea deciziilor si raportarea catre OPCP. Managementul financiar al granturilor va fi in responsabilitatea Agentiei Nationale Socrates, care va semna acordurile de grant cu universitatile participante la schema. Granturile pentru beneficiarii finali, studenti, vor fi alocate pe baza unui contract individual intre universitate si student.

                                   *

    Toate proiectele de investitii finantate in cadrul acestui program, care, conform regulilor prevazute in Directiva 85/337/CEE, astfel cum a fost modificata prin Directiva 97/11, cer o evaluare a impactului asupra mediului, ar trebui sa faca obiectul unei evaluari a impactului asupra mediului. Daca directiva nu a fost transpusa in intregime, procedura ar trebui sa fie similara cu cea stabilita de directiva sus-mentionata.
    Toate proiectele de investitii vor fi desfasurate in conformitate cu legislatia comunitara pentru protectia mediului. Fisele de proiect vor contine clauze specifice referitoare la conformitatea cu legislatia relevanta din UE in domeniul protectiei mediului, in conformitate cu tipul de activitate desfasurat in cadrul fiecarui proiect de investitii.

    2. BUGET

                                                              - milioane euro -
________________________________________________________________________________
                                               Investitii Constructie    Total
                       Subprogram             (indicativ) institutionala general
                                                          (indicativ)
________________________________________________________________________________
RO 0104 Criterii politice                        4,00         23,00       27,00
Continuarea asistentei pentru programul
"Copiii mai intai"; Accesul la educatie
pentru grupurile dezavantajate, cu accent
asupra populatiei rome; Societatea civila

RO 0105 Criterii economice                                     5,60        5,60
Asistenta pentru dezvoltarea unui management
imbunatatit al serviciilor municipale

RO 0106 Consolidarea capacitatii
        administrative                           0,70         17,30       18,00
Intarirea capacitatii institutionale a
Ministerului Administratiei Publice;
Dezvoltarea unui institut national
operational al administratiei publice,
capabil sa formeze functionari publici
competenti; Crearea unui corp de manageri
profesionisti in administratia publica;
Elaborarea si implementarea mecanismelor
pentru deplina aplicare a
Legii nr. 188/1999 privind Statutul
functionarilor publici; Intarirea
capacitatii institutiei Avocatul Poporului;
Facilitatea de pregatire a proiectelor,
pregatire in managementul ciclului de proiect
si facilitatea pentru infratire
institutionala pe termen scurt si mediu
("twinning light"); Intarirea capacitatii
institutiilor romane de a aplica masurile
prevazute in Planul national pentru
agricultura si dezvoltare rurala

RO 0107 Indeplinirea obligatiilor din acquis    35,22         32,38       67,60
Intarirea autoritatii nationale de
reglementare pentru tehnologia informatiilor
si comunicatii; Adoptarea si implementarea
acquisului in domeniul audiovizualului;
Continuarea intaririi capacitatii
institutionale a administratiei vamale
romane (Directia Generala a Vamilor);
Alinierea statisticilor din Romania la
sistemul statistic european; Banca
Nationala a Romaniei - constructie
institutionala; Intarirea autoritatilor de
implementare a drepturilor de proprietate
intelectuala si industriala; Intarirea
capacitatii administratiei fitosanitare de
adoptare si implementare a acquisului
comunitar; Dezvoltarea si aplicarea unui
sistem national de identificare si
inregistrare a bovinelor; Intarirea
institutiilor romane din sectorul
pescuitului si identificarea
oportunitatilor de dezvoltare; Intarirea
institutiilor-cheie in sectorul energetic;
Imbunatatirea sigurantei rutiere si
constructie institutionala in domeniul
transporturilor; Imbunatatirea sigurantei
cailor de transport maritim si fluvial
intern; Imbunatatirea sigurantei feroviare
prin modernizarea centrului feroviar roman de
testare; Consolidarea sistemului roman pentru
supraveghere epidemiologica si controlul
bolilor transmisibile; Asistenta pentru
implementarea politicilor de protectie a
mediului in Romania; Consolidarea
managementului frontierei; Consolidarea
managementului fenomenului migratiei in
Romania

RO 0108 Coeziune economica si sociala           81,00         28,25      109,25
Constructie institutionala pentru coeziunea
economica si sociala; Constructie
institutionala pentru servicii sociale;
Investitii in coeziunea economica si sociala;
Imbunatatirea eficientei energetice in
sistemele de incalzire de cartier

RO 0109 Programe comunitare, agentii europene
        si sprijin pentru participantii la
        programul "Socrates II"                               21,44       21,44
Participarea la programele comunitare si
agentiile europene; Sprijin PHARE pentru
participantii la schemele de mobilitate
Erasmus din programul comunitar
"Socrates II"
________________________________________________________________________________
TOTAL:                                         120,92        127,97      248,89
________________________________________________________________________________

    Toate proiectele care implica aprovizionare de echipament si lucrari necesita cofinantare nationala, asa cum se arata in fisa de proiect respectiva. Daca costul total al unui asemenea echipament sau lucrare se intampla sa fie mai mic decat suma prevazuta in fisa, valoarea sprijinului PHARE se va reduce pentru a mentine neschimbate proportiile relative ale sprijinului PHARE si cofinantarii nationale mentionate in fisa. Daca costul total se intampla sa fie mai mare decat suma prevazuta in fisa, sprijinul suplimentar necesar va fi furnizat de o cofinantare nationala suplimentara.

    3. ARANJAMENTE DE IMPLEMENTARE

    Programul va fi administrat in conformitate cu procedurile Sistemului de implementare descentralizata (SID)*1) PHARE. Coordonatorul national al asistentei (CNA) va avea responsabilitatea de ansamblu in ceea ce priveste programarea, monitorizarea si implementarea programelor PHARE. CNA si responsabilul national cu autorizarea finantarii (RNAF) vor fi impreuna responsabili pentru coordonarea intre PHARE (inclusiv programele PHARE de cooperare transfrontaliera - CBC), ISPA si SAPARD.
------------
    *1) Luand in considerare regulile stabilite in anexa la Reglementarea Consiliului nr. 1.266/1999.

    Fondul National (FN) din cadrul Ministerului Finantelor Publice, condus de RNAF, va superviza managementul financiar al programului si va fi responsabil pentru raportarea catre Comisia Europeana. RNAF va avea responsabilitatea totala pentru managementul financiar al fondurilor PHARE. El trebuie sa asigure respectarea regulilor, reglementarilor si procedurilor PHARE referitoare la achizitii, raportare si management financiar si a regulilor Comunitatii privind ajutorul de stat, precum si functionarea unui sistem corespunzator de raportare si informare privind proiectele. RNAF va avea raspunderea totala pentru fondurile PHARE ale unui program pana la incheierea acestuia.
    Autoritatea nationala de control competenta cu privire la implementarea programului va efectua controlul financiar adecvat.
    Comisia va transfera fondurile catre FN conform Memorandumului de intelegere semnat intre Comisie si Romania in decembrie 1998. Fondurile vor fi transferate ca urmare a cererilor de la RNAF.
    Trebuie facuta distinctie intre platile privind participarea la programele si agentiile comunitare si platile privind celelalte subprograme. Cu toate acestea, numai un cont bancar va fi deschis la FN.

    1. Programe comunitare si agentii europene
    Un singur avans va fi platit FN pentru a acoperi suma totala a partii PHARE din contributia financiara pentru participarea la programele comunitare si agentiile europene (programul RO 0109.01). Acest avans va fi facut dupa semnarea memorandumului de finantare si la cererea FN.
    Acest avans este separat de avansurile facute pentru restul programului. Totusi trebuie mentionat ca contributia PHARE pentru fiecare program se va transfera numai dupa intrarea in vigoare a deciziei Consiliului de asociere privind stabilirea termenilor si conditiilor pentru participarea la acel program. Daca exista o intarziere in intrarea in vigoare a deciziilor Consiliului de asociere, plata catre FN poate fi impartita in doua sau mai multe transe, astfel incat 100% din fondurile necesare pentru programele in vigoare sa poata fi transferate imediat.
    FN va avea responsabilitatea transferarii fondurilor inapoi la Comisie, ca urmare a cererii de fonduri de catre directia generala a Comisiei responsabila pentru programele respective, si in cadrul termenelor finale stabilite.

    2. Alte subprograme
    O plata de pana la 20% din fondurile gestionate local*2) va fi transferata catre FN dupa semnarea memorandumului de finantare si a acordurilor de finantare (AF) intre FN si agentiile de implementare (AI)/Oficiul de Plati si Contractare PHARE (OPCP). Prevederile art. 2 si 13 din Memorandumul de intelegere privind Fondul National trebuie, de asemenea, sa fie respectate. Mai mult, RNAF trebuie sa inainteze Comisiei desemnarea responsabililor cu autorizarea programelor (RAP) si o descriere a sistemului pus in functiune, aratand fluxul de informatii intre FN si AI/OPCP si modul in care se va indeplini functia de plata.
-------------
    *2) Excluzand suma prevazuta pentru participarea la programele comunitare (RO 0109.01).

    Se vor efectua patru transe egale cu pana la 20% din fondurile gestionate local sau soldul bugetului, depinde care dintre ele este mai mic. Prima transa va fi trasa cand 10% din buget au fost cheltuite de catre AI si OPCP. A doua transa poate fi ceruta cand 30% din bugetul total in vigoare au fost cheltuite. Punctul de deblocare pentru a treia transa este atunci cand s-au platit 50% si pentru transa a patra finala, cand 70% sunt cheltuite. In afara de autorizarea prealabila expresa din partea Comisiei (sediul central), nici o cerere de plata nu poate fi facuta daca totalul fondurilor depozitate la FN si AI depaseste 10% din bugetul total in vigoare angajat. In mod exceptional RNAF poate cere un avans de plata de peste 20%, conform procedurilor stabilite in sus-mentionatul memorandum de intelegere.
    OPCP va actiona ca agentie de implementare pentru toate componentele programului, cu exceptia proiectului RO 0108.03 "Investitii in coeziunea economica si sociala", pentru care Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va actiona ca agentie de implementare, si a proiectului RO 0109.02 "Sprijin PHARE pentru participantii la schemele de mobilitate Erasmus din programul comunitar <<Socrates>>, pentru care Agentia Nationala Socrates va actiona ca agentie de implementare.
    FN va transfera fondurile catre agentiile de implementare, inclusiv OPCP, in conformitate cu acordurile de finantare (AF) semnate intre FN si AI/OPCP, cand este cazul. Fiecare AF va fi contrasemnat in avans de Comisia Europeana. In cazurile in care FN este el insusi agent platitor pentru OPCP/AI, nu va exista nici un transfer de fonduri de la FN la OPCP/AI. OPCP si fiecare dintre AI trebuie sa fie conduse de un RAP, numit de RNAF dupa consultare cu CNA. RAP va avea responsabilitatea pentru toate operatiunile desfasurate de OPCP/AI respectiva.
    In urmatorul tabel sunt prezentate autoritatile de implementare responsabile pentru implementarea tehnica a tuturor proiectelor din cadrul programului:

RO 0104.01 Continuarea asistentei pentru programul  Autoritatea Nationala pentru
           "Copiii mai intai"                       Protectia Copilului si
                                                    Adoptie

RO 0104.02 Accesul la educatie pentru grupurile     Ministerul Educatiei si
           dezavantajate, cu accent asupra          Cercetarii, Directia
           populatiei rome                          invatamant preuniversitar

RO 0104.03 Societatea civila                        Fundatia pentru Dezvoltarea
                                                    Societatii Civile

RO 0105.01 Asistenta pentru dezvoltarea unui        Ministerul Administratiei
           management imbunatatit al                Publice
           serviciilor municipale

RO 0106.01 Intarirea capacitatii institutionale a   Ministerul Administratiei
           Ministerului Administratiei Publice      Publice

RO 0106.02 Dezvoltarea unui institut national       Ministerul Administratiei
           operational al administratiei publice,   Publice
           capabil sa formeze functionari publici
           competenti

RO 0106.03 Crearea unui corp de manageri            Ministerul Administratiei
           profesionisti in administratia publica   Publice/Agentia Nationala a
                                                    Functionarilor Publici

RO 0106.04 Elaborarea si implementarea              Ministerul Administratiei
           mecanismelor pentru deplina aplicare a   Publice/Agentia Nationala a
           Legii nr. 188/1999 privind Statutul      Functionarilor Publici
           functionarilor publici

RO 0106.05 Intarirea capacitatii institutiei        Avocatul Poporului
           Avocatul Poporului

RO 0106.06 Facilitatea de pregatire a               Ministerul Integrarii
           proiectelor, pregatire in managementul   Europene
           ciclului de proiect si facilitatea
           pentru infratire institutionala pe
           termen scurt si mediu
           ("twinning light")

RO 0106.07 Intarirea capacitatii institutiilor      Ministerul Integrarii
           romane de a aplica masurile prevazute    Europene
           in Planul national pentru agricultura
           si dezvoltare rurala

RO 0107.01 Intarirea autoritatii nationale de       Ministerul Comunicatiilor
           reglementare pentru tehnologia           si Tehnologiei Informatiei
           informatiilor si comunicatii

RO 0107.02 Adoptarea si implementarea acquisului    Consiliul National al
           in domeniul audiovizualului              Audiovizualului

RO 0107.03 Continuarea intaririi capacitatii        Directia Generala a Vamilor
           institutionale a administratiei vamale
           romane (Directia Generala a Vamilor)

RO 0107.04 Alinierea statisticilor din Romania la   Institutul National de
           sistemul statistic european              Statistica

RO 0107.05 Banca Nationala a Romaniei -             Banca Nationala a Romaniei
           constructie institutionala

RO 0107.06 Intarirea autoritatilor de implementare  Oficiul de Stat pentru
           a drepturilor de proprietate             Inventii si Marci
           intelectuala si industriala

RO 0107.07 Intarirea capacitatii administratiei     Ministerul Agriculturii,
           fitosanitare de adoptare si              Alimentatiei si Padurilor,
           implementare a acquisului comunitar      Directia fitosanitara

RO 0107.08 Dezvoltarea si aplicarea unui sistem     Ministerul Agriculturii,
           national de identificare si              Alimentatiei si Padurilor,
           inregistrare a bovinelor                 Agentia Nationala Sanitara
                                                    Veterinara

RO 0107.09 Intarirea institutiilor romane din       Ministerul Agriculturii,
           sectorul pescuitului si identificarea    Alimentatiei si Padurilor,
           oportunitatilor de dezvoltare            Directia generala pentru
                                                    pescuit

RO 0107.10 Intarirea institutiilor-cheie in         Ministerul Industriei si
           sectorul energetic                       Resurselor

RO 0107.11 Imbunatatirea sigurantei rutiere si      Ministerul Lucrarilor
           constructie institutionala in domeniul   Publice, Transporturilor
           transporturilor                          si Locuintei

RO 0107.12 Imbunatatirea sigurantei cailor de       Ministerul Lucrarilor
           transport maritim si fluvial intern      Publice, Transporturilor
                                                    si Locuintei

RO 0107.13 Imbunatatirea sigurantei feroviare prin  Ministerul Lucrarilor
           modernizarea centrului feroviar roman    Publice, Transporturilor
           de testare                               si Locuintei

RO 0107.14 Consolidarea sistemului roman pentru     Ministerul Sanatatii si
           supraveghere epidemiologica si           Familiei
           controlul bolilor transmisibile

RO 0107.15 Asistenta pentru implementarea           Ministerul Apelor si
           politicilor de protectie a mediului      Protectiei Mediului
           in Romania

RO 0107.16 Consolidarea managementului frontierei   Ministerul de Interne

RO 0107.17 Consolidarea managementului fenomenului  Ministerul de Interne
           migratiei in Romania

RO 0108.01 Constructie institutionala pentru        Ministerul Dezvoltarii si
           coeziunea economica si sociala           Prognozei, coordonand alte
                                                    ministere, 8 agentii pentru
                                                    dezvoltare regionala

RO 0108.02 Constructie institutionala pentru        Ministerul Muncii si
           servicii sociale                         Solidaritatii Sociale

RO 0108.03 Investitii in coeziunea economica si     Vezi tabelul recapitulativ
           sociala                                  de mai sus

RO 0108.04 Imbunatatirea eficientei energetice in   Ministerul Industriei si
           sistemele de incalzire de cartier        Resurselor

RO 0109.01 Participarea la programele comunitare    Ministerul Integrarii
           si agentiile europene                    Europene

RO 0109.02 Sprijin PHARE pentru participantii la    Ministerul Educatiei si
           schemele de mobilitate Erasmus din       Cercetarii
           programul comunitar "Socrates II"

    Un cont bancar separat, denominat in euro, va fi deschis si gestionat de FN intr-un sistem de contabilitate separat intr-o banca stabilita in prealabil de comun acord cu Comisia. In principiu, toate conturile bancare vor fi purtatoare de dobanda. Dobanda se va raporta Comisiei Europene. Daca Comisia decide astfel, pe baza unei propuneri a RNAF, dobanda poate fi reinvestita in program. Aceleasi proceduri se vor aplica tuturor fondurilor transferate catre o AI sau OPCP.
    RNAF si RAP vor asigura faptul ca toate contractele sunt pregatite conform procedurilor SID PHARE.
    In cazul schemelor de finantare nerambursabila (grant) care sprijina proiectele organizatiilor neguvernamentale in cadrul proiectului "Societatea civila" si in cadrul subprogramului "Coeziune economica si sociala", contractele cu beneficiarii de granturi pot specifica, ca o exceptie de la procedurile normale PHARE, faptul ca platile vor fi facute pe baza unui avans de plata de 50%, o plata intermediara ulterioara de pana la 40% si o plata finala a soldului ramas al grantului, mai curand decat un avans normal de plata de 80% si 20% plata finala, atunci cand RNAF considera acest lucru necesar pentru a asigura un control adecvat pe parcursul implementarii schemelor de grant.
    In ceea ce priveste marimea granturilor pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in cadrul subprogramului "Coeziune economica si sociala", conform conceptului dezvoltat in cadrul Programului PHARE 2000, si pentru a pune in continuare accent pe noi intreprinderi si microintreprinderi pot fi acordate in mod exceptional granturi mai mici de 50.000 euro.
    Prima varianta a conventiilor de infratire institutionala (twinning) trebuie sa fie inaintata delegatiei Comisiei Europene in termen de 3 luni de la notificarea statelor membre ale UE de catre delegatia Comisiei privind selectarea acestora ca partener de infratire institutionala. Nerespectarea acestui termen limita poate avea drept rezultat recircularea fisei de proiect respective.
    Sumele alocate proiectelor de infratire institutionala vor acoperi costurile eligibile (asa cum sunt stabilite in instructiunile SID) pentru implementarea planului de lucru stabilit de comun acord de statul membru si tara candidata. Costurile eligibile pot include costurile antrenate in timpul pregatirii conventiei de infratire institutionala de statul membru selectat, in perioada cuprinsa intre semnarea memorandumului de finantare si notificarea finala a aprobarii financiare a conventiei.
    Toate contractele vor fi mai mari de 2 milioane euro, cu exceptia proiectelor care implica constructie institutionala, in cadrul carora contractele atat pentru servicii, cat si pentru aprovizionari pot fi de valoare mai mica.
    Contractele trebuie sa fie incheiate pana la data de 30 noiembrie 2003. Platile trebuie facute pana la data de 30 noiembrie 2004, cu exceptia urmatoarelor proiecte de investitii, pentru care perioada de efectuare a platilor va continua pana la data de 30 noiembrie 2005, pentru a se acorda timpul necesar pentru implementarea proiectelor complexe de lucrari si/sau achizitii:

    RO 0108.04 Imbunatatirea eficientei energetice in sistemele de incalzire
               de cartier
    RO 0107.12 Imbunatatirea sigurantei cailor de transport maritim si fluvial
               intern
    RO 0107.15 Asistenta pentru implementarea politicilor de protectie a
               mediului in Romania
    RO 0108.03 Investitii in coeziunea economica si sociala

    Orice fonduri neutilizate la expirarea datei programului vor fi recuperate de Comisie.
    Pentru acele contracte cu fonduri retinute pentru o perioada de garantie care se extinde dupa sfarsitul perioadei de efectuare a platilor pentru program, totalul general al fondurilor referitoare la acele contracte, asa cum este calculat de RAP si stabilit de Comisie, se va plati AI inainte de inchiderea oficiala a programului. AI isi asuma intreaga responsabilitate pentru depozitarea fondurilor pana cand plata finala este scadenta si pentru asigurarea ca fondurile in cauza vor fi utilizate numai pentru a face plati legate de clauzele de retinere. AI isi asuma in continuare intreaga responsabilitate fata de contractori pentru indeplinirea obligatiilor legate de clauzele de retinere. Dobanda acumulata pentru fondurile depozitate va fi platita Comisiei dupa plata finala catre contractori. Fondurile neplatite contractorilor dupa ce s-au stabilit platile finale vor trebui rambursate Comisiei. O situatie de ansamblu a utilizarii fondurilor depozitate in conturile de garantie - si mai ales a platilor facute din acestea - si a dobanzilor acumulate va fi inaintata anual Comisiei de catre RNAF.

    4. MONITORIZARE SI EVALUARE

    Se va infiinta un comitet mixt de monitorizare (CMM). Acesta va include RNAF, CNA si Comisia. CMM se va intalni cel putin o data pe an pentru a trece in revista toate programele finantate prin PHARE, in scopul de a evalua progresele acestora fata de indeplinirea obiectivelor stabilite in memorandumul de finantare si in Parteneriatul pentru aderare. CMM poate recomanda o schimbare a prioritatilor si/sau realocarea fondurilor PHARE.
    CMM va fi asistat de subcomitete de monitorizare (SCM) care vor include CNA, RAP de la fiecare AI (si de la OPCP, cand este cazul) si serviciile Comisiei. SCM va trece in revista in detaliu progresul fiecarui program, inclusiv componentele si contractele acestuia, pe baza unor rapoarte periodice de monitorizare si evaluare realizate cu asistenta consultantului extern (conform prevederilor Manualului SID), si va face recomandari privind aspecte ale managementului si proiectarii, asigurand ca acestea sunt efectuate. SCM va raporta CMM, caruia ii va inainta rapoarte complete detaliate cu privire la toate programele finantate prin PHARE.

    5. MASURI ANTIFRAUDA, AUDIT SI EVALUARE

    Toate memorandumurile de finantare, ca si contractele rezultate fac obiectul supravegherii si controlului financiar de catre Comisie (inclusiv Oficiul European Antifrauda) si Curtea de Conturi a Uniunii Europene. Acest fapt include masuri, cum ar fi cea de verificare ex ante a licitarii si contractarii desfasurate de delegatia Comisiei Europene in tara candidata respectiva, si verificari la fata locului.
    In scopul de a asigura o protectie eficienta a intereselor financiare ale Comunitatii, Comisia poate face verificari si inspectii pe teren conform procedurilor prevazute in Reglementarea Consiliului (Euratom, CE) nr. 2.185/96 din 11 noiembrie 1996 privind verificarile la fata locului si inspectiile desfasurate de Comisie cu scopul de a proteja interesele financiare ale Comunitatilor Europene impotriva fraudei si altor neregularitati.
    Se vor aplica procedurile prevazute la art. 15 paragraful 3 din Reglementarea Comisiei nr. 2.222/2000 din 7 iunie 2000 privind comunicarea in cazul neregularitatilor si punerea in functiune a unui sistem pentru a administra informatiile in acest domeniu. Conturile si operatiunile FN si, cand este cazul, ale OPCP si ale tuturor AI relevante pot fi verificate de un auditor extern contractat de Comisie, oricand doreste aceasta, fara a prejudicia responsabilitatile Comisiei si ale Curtii de Conturi a Uniunii Europene, astfel cum sunt mentionate in Conditiile generale referitoare la memorandumul de finantare anexat la acordul-cadru.
    Serviciile Comisiei vor asigura faptul ca o evaluare ex post se va desfasura dupa terminarea programului.

    6. TRANSPARENTA SI PUBLICITATE

    RAP respectiv va fi responsabil pentru asigurarea faptului ca sunt luate masurile necesare pentru a se asigura publicitatea potrivita pentru toate activitatile finantate din program. Acest lucru se va face in stransa colaborare cu delegatia Comisiei. Detalii suplimentare se regasesc in anexa "Informare si publicitate".

    7. CONDITII SPECIALE

    Implementarea cu succes a Programului PHARE national 2001 impune ca Guvernul Romaniei sa faca un efort special pentru a identifica si a remedia lipsurile si slabiciunile din sistemele de management prin care va fi implementat programul. Pana la data de 31 martie 2002 CNA va pregati un plan de actiune guvernamental, convenit cu Comisia Europeana, specificand actiunile necesare pentru a consolida agentiile si autoritatile de implementare, in scopul de a asigura faptul ca acestea au o dotare adecvata cu personal calificat angajat cu norma intreaga, la fel ca si bugete de executie si alte conditii necesare pentru implementarea efectiva a programelor. In ceea ce priveste capacitatea de management financiar, planul de actiune va utiliza elemente relevante din "analiza lipsurilor", in prezent in desfasurare, referitor la capacitatea institutionala a AI de a pune in aplicare descentralizarea extinsa pentru programele PHARE in Romania. In ceea ce priveste capacitatea de management tehnic, planul de actiune se va baza pe o evaluare a resurselor necesare in cadrul fiecarei AI, tinandu-se seama de marimea si complexitatea programelor pentru care ele sunt responsabile.
    Planul de actiune ar trebui sa acorde o atentie speciala acelor domenii de activitate in care este probabil ca sprijinul Programului PHARE va continua pe o baza multianuala.
    In eventualitatea ca angajamentele asumate nu se respecta din motive care se afla sub controlul Guvernului Romaniei, Comisia poate reconsidera programul, oricand doreste, in scopul de a-l anula in intregime sau in parte si/sau de a realoca fondurile neutilizate pentru alte scopuri in concordanta cu obiectivele Programului PHARE.

    ANEXA 3 (D)

                        INFORMARE SI PUBLICITATE
    pentru programele PHARE, ISPA si SAPARD ale Comunitatilor Europene

    1. Obiectiv si sfera de actiune
    Masurile de informare si publicitate privind asistenta din partea Comunitatii Europene prin Programul PHARE sunt destinate cresterii gradului de constientizare a publicului si transparentei actiunilor UE, precum si crearii unei imagini consistente privind masurile respective in toate tarile beneficiare. Informarea si publicitatea privesc masurile care primesc o contributie de la Programul PHARE.

    2. Principii generale
    Fiecare responsabil cu autorizarea programului (RAP) care raspunde de implementarea memorandumurilor de finantare si a altor forme de asistenta va raspunde pentru publicitatea la fata locului. Aceasta actiune se va desfasura in cooperare cu delegatiile Comisiei Europene, care vor fi informate asupra demersurilor facute in acest scop.
    Autoritatile nationale si regionale competente vor desfasura activitatile necesare pentru a asigura aplicarea efectiva a acestor aranjamente si pentru a colabora cu delegatia Comisiei Europene din tara respectiva.
    Masurile de informare si publicitate descrise mai jos se bazeaza pe prevederile reglementarilor si deciziilor ce se aplica fondurilor structurale. Acestea sunt:
    - Reglementarea (CEE) 1.159/2000; Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 130/30 din 31 mai 2000;
    - Decizia Comisiei din 31 mai 1994; Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 152/39 din 18 iunie 1994.
    Prevederi specifice privind ISPA sunt incluse in:
    - Decizia Comisiei din 22 iunie 2001; Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 182/58.
    Masurile de informare si publicitate trebuie sa fie conforme cu prevederile reglementarilor si deciziilor mentionate mai sus. Un manual de conformitate poate fi pus la dispozitie autoritatilor nationale, regionale si locale de catre delegatia Comisiei Europene din tara respectiva.

    3. Informarea si publicitatea privind programele PHARE
    Informarea si publicitatea vor face subiectul unui set de masuri coerente, definite de autoritatile nationale, regionale si locale competente, in colaborare cu delegatiile Comisiei Europene, pentru durata memorandumului de finantare, si vor privi atat programele, cat si alte forme de asistenta.
    Costul informarii si publicitatii referitoare la proiectele individuale va fi suportat din bugetul alocat proiectelor respective.
    Cand programele PHARE sunt implementate, se vor aplica masurile mentionate mai jos la lit. a) si b):
    a) Autoritatile competente din tarile beneficiare trebuie sa publice continutul programelor si al altor tipuri de asistenta in forma cea mai potrivita. Ele trebuie sa asigure faptul ca asemenea documente sunt distribuite in mod corespunzator si trebuie sa le puna la dispozitie partilor interesate. Ele trebuie sa asigure prezentarea consecventa pe tot teritoriul tarii beneficiare a materialelor de informare si publicitate produse.
    b) Masurile de informare si publicitate la fata locului trebuie sa cuprinda urmatoarele:
    (i) in cazul investitiilor de infrastructura cu un cost ce depaseste 1 milion euro:
    - panouri ridicate pe locurile respective, care sa fie instalate in concordanta cu prevederile reglementarilor si deciziilor mentionate in paragraful 2 de mai sus si cu specificatiile tehnice din manualul pus la dispozitie de delegatia Comisiei Europene din tara respectiva;
    - placute permanente pentru lucrarile de infrastructura accesibile publicului larg, care sa fie instalate conform prevederilor reglementarilor si deciziilor mentionate in paragraful 2 de mai sus si specificatiilor tehnice din manualul pus la dispozitie de delegatia Comisiei Europene din tara respectiva;
    (ii) in cazul investitiilor de productie, masuri pentru dezvoltarea potentialului local si orice alte masuri beneficiind de finantare PHARE, ISPA sau SAPARD:
    - masuri care sa constientizeze beneficiarii potentiali si publicul larg cu privire la asistenta PHARE, ISPA sau SAPARD, in concordanta cu reglementarile mentionate in paragraful 3 b) (i) de mai sus;
    - masuri adresate solicitantilor de ajutoare de stat, partial finantate de PHARE, IPSA sau SAPARD, sub forma unei indicatii in formularele care trebuie sa fie completate de acesti solicitanti, care sa indice faptul ca o parte a ajutorului vine din partea UE si, in mod special, de la programele PHARE, ISPA sau SAPARD, in concordanta cu reglementarile de mai sus.

    4. Transparenta asistentei UE in cercurile de afaceri, printre potentialii beneficiari si pentru publicul larg

    4.1. Cercurile de afaceri
    Cercurile de afaceri trebuie implicate cat mai mult posibil in asistenta care le priveste in modul cel mai direct.
    Autoritatile responsabile cu implementarea asistentei vor asigura existenta canalelor potrivite pentru diseminarea informatiilor catre potentialii beneficiari, in special catre intreprinderile mici si mijlocii. Acestea trebuie sa cuprinda si o indicatie privind procedurile administrative care trebuie urmate.
    4.2. Alti beneficiari potentiali
    Autoritatile responsabile cu implementarea asistentei vor asigura existenta canalelor potrivite pentru diseminarea informatiilor catre toate persoanele care beneficiaza sau care ar putea beneficia de masuri privind instruirea, ocuparea fortei de munca sau dezvoltarea resurselor umane. In acest sens se va asigura cooperarea dintre organisme de pregatire profesionala implicate in ocuparea fortei de munca, afaceri si grupuri de afaceri, centre de instruire si organizatii neguvernamentale.
    Formulare
    Formularele emise de autoritatile nationale, regionale sau locale privind anuntarea, solicitarea si acordarea de fonduri nerambursabile de asistenta destinate beneficiarilor finali sau oricarei alte entitati eligibile pentru asemenea asistenta vor trebui sa indice faptul ca UE si in mod special programele PHARE, ISPA sau SAPARD furnizeaza surse financiare. Notificarea de asistenta transmisa beneficiarilor va mentiona volumul sau procentul de asistenta finantat de programul in cauza. Daca asemenea documente poarta stema nationala sau regionala, ele vor purta, de asemenea, si sigla UE de aceeasi marime.
    4.3. Publicul general
    Mass-media
    Autoritatile competente vor informa mass-media, in maniera cea mai potrivita, despre actiunile cofinantate de UE si in special de PHARE, ISPA sau SAPARD. Asemenea participare va fi reflectata in mod corect in aceasta informare.
    In acest scop lansarea operatiunilor (dupa ce au fost adoptate de Comisie) si fazele importante ale implementarii lor vor face subiectul unor masuri de informare, cu precadere in mass-media regionala (presa, radio si televiziune). Trebuie asigurata o colaborare corespunzatoare cu delegatia Comisiei Europene din tara beneficiara.
    Principiile mentionate in cele doua paragrafe precedente se vor aplica anunturilor, cum ar fi comunicate de presa sau comunicate de publicitate.
    Actiuni informative
    Organizarea de actiuni informative, cum ar fi: conferinte, seminarii, targuri si expozitii in legatura cu implementarea operatiunilor partial finantate de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, va urmari sa faca explicita participarea UE. Poate fi folosita ocazia pentru a se expune steagurile europene in camerele unde au loc intalniri si se va pune sigla UE pe documente, in functie de situatie. Delegatia Comisiei Europene din tara beneficiara va ajuta, dupa necesitati, la pregatirea si realizarea acestor evenimente.
    Materiale informative
    Publicatiile (cum ar fi brosuri si pliante) despre programe si masuri similare, finantate sau cofinantate de PHARE, ISPA sau SAPARD, trebuie sa contina pe pagina de titlu o indicatie clara privind participarea UE, precum si sigla UE, in cazul in care este folosita stema nationala sau regionala.
    In cazul in care asemenea publicatii includ o prefata, aceasta trebuie semnata atat de persoana responsabila in tara beneficiara, cat si de delegatul Comisiei, in numele acesteia, pentru a asigura ca participarea UE este clara.
    Aceste publicatii se vor referi la organismele nationale si regionale responsabile cu informarea partilor interesate.
    Principiile mentionate mai sus se vor aplica, de asemenea, si materialelor audiovizuale.

    5. Aranjamente speciale privind panouri, placute permanente si postere
    Pentru a asigura transparenta masurilor finantate partial de programele PHARE, ISPA sau SAPARD, tarile beneficiare vor asigura faptul ca urmatoarele masuri de informare si publicitate se supun cerintelor de mai jos:
    Panouri
    Panourile care furnizeaza informatii privind participarea UE la finantarea investitiei trebuie ridicate la locul tuturor proiectelor in care participarea UE atinge valoarea de 1 milion euro sau mai mult. Chiar in cazul in care autoritatile nationale sau regionale competente nu ridica un panou care sa anunte propria lor implicare in finantare, asistenta UE trebuie mentionata pe un panou special. Panourile trebuie sa fie de o marime corespunzatoare anvergurii operatiunii (tinand seama de marimea cofinantarii din partea UE) si trebuie sa fie pregatite conform instructiunilor prevazute in manualul tehnic ce se poate obtine de la delegatiile Comisiei Europene, la care se face referire mai sus.
    Panourile vor fi mutate nu mai devreme de 6 luni dupa terminarea lucrarilor si inlocuite, in cazurile in care este posibil, de o placuta permanenta, in conformitate cu specificatiile descrise in manualul tehnic la care se face referire mai sus.
    Placute permanente
    Placute permanente ar trebui amplasate in zonele accesibile publicului larg (centre de conferinte, aeroporturi, statii etc.). In plus fata de sigla UE asemenea placute trebuie sa specifice partea finantata de UE alaturi de o mentiune privind programul in cauza (PHARE, ISPA sau SAPARD).
    In cazul in care o autoritate nationala, regionala sau locala ori un alt beneficiar decide sa ridice un panou, sa plaseze o placuta permanenta, sa afiseze un poster sau sa ia orice alta masura pentru a da informatii despre proiecte cu un cost mai mic de 1 milion euro, participarea UE trebuie, de asemenea, sa fie indicata.

    6. Prevederi finale
    Autoritatile nationale, regionale sau locale implicate pot lua, in orice situatie, masuri suplimentare, daca le considera necesare. Ele vor consulta delegatia Comisiei Europene si o vor informa despre initiativele pe care le au in vedere, astfel incat delegatia sa poata participa in mod corespunzator la realizarea acestora.
    Pentru a inlesni implementarea acestor prevederi Comisia, prin intermediul delegatiilor sale din tarile respective, va asigura asistenta tehnica sub forma indrumarii asupra cerintelor de design, in cazul in care este necesar. Se va realiza un manual, scris in limba tarii respective, care va contine indicatii detaliate in forma electronica si acesta va fi disponibil la cerere.

    ANEXA 1
    la ordonanta

                                   TABEL
    Bugetul total si defalcat pe componente, prevazut in fisele de proiect

                                                              - milioane euro -
________________________________________________________________________________
  Subprogram/         Investitii Constructie    Total   Cofinantare IFI*) Total
  Proiect                        institutionala general nationala
                                                (PHARE)
________________________________________________________________________________
          0               1            2         3=1+2      4       5      6=3
                                                                          +4+5
________________________________________________________________________________
RO 0104 Criterii
politice                    4,00          23,00   27,00        1,33        28,33


RO 0104.01                                10,00   10,00                    10,00
Continuarea
asistentei
pentru programul
"Copiii mai intai"
RO 0104.02 Acces la         4,00           3,00    7,00        1,33         8,33
educatie pentru
grupurile
dezavantajate, cu
accent asupra
populatiei rome
RO 0104.03 Societatea                     10,00   10,00                    10,00
civila

RO 0105 Criterii
economice                                  5,60    5,60                     5,60

RO 0105.01 Asistenta                       5,60    5,60                     5,60
pentru dezvoltarea
unui management
imbunatatit al
serviciilor
municipale


RO 0106 Consolidarea        0,70          17,30   18,00        0,50        18,50
capacitatii
administrative

RO 0106.01 Intarirea                       1,25    1,25                     1,25
capacitatii
institutionale a
Ministerului
Administratiei
Publice
RO 0106.02                  0,70           1,05    1,75        0,50         2,25
Dezvoltarea unui
institut national
operational al
administratiei
publice, capabil sa
formeze functionari
publici competenti
RO 0106.03 Crearea                         4,00    4,00                     4,00
unui corp de manageri
profesionisti in
administratia publica
RO 0106.04 Elaborarea                     1,00     1,00                     1,00
si implementarea
mecanismelor pentru
deplina aplicare a
Legii nr. 188/1999
privind Statutul
functionarilor
publici
RO 0106.05 Intarirea                       1,00    1,00                     1,00
capacitatii
institutiei Avocatul
Poporului
RO 0106.06                                 7,00    7,00                     7,00
Facilitatea de
pregatire a
proiectelor,
pregatire in
managementul ciclului
de proiect si
facilitatea pentru
infratire
institutionala pe
termen scurt si mediu
("twinning light")
RO 0106.07 Intarirea                       2,00    2,00                     2,00
capacitatii
institutiilor romane
de a aplica masurile
prevazute in Planul
national pentru
agricultura si
dezvoltare rurala

RO 0107 Indeplinirea       35,22          32,38   67,60       16,23        83,83
obligatiilor din
acquis

Piata interna

RO 0107.01 Intarirea        0,20           2,60    2,80        1,00         3,80
autoritatii nationale
de reglementare
pentru tehnologia
informatiilor si
comunicatii
RO 0107.02 Adoptarea        1,00           0,50    1,50        0,38         1,88
si implementarea
acquisului in
domeniul
audiovizualului
RO 0107.03                  2,35           2,15    4,50        3,00         7,50
Continuarea intaririi
capacitatii
institutionale a
administratiei vamale
romane (Directia
Generala a Vamilor)
RO 0107.04 Alinierea        0,40           1,80    2,20        0,20         2,40
statisticilor
din Romania la
sistemul statistic
european
RO 0107.05 Banca            1,85           2,15    4,00        0,90         4,90
Nationala a Romaniei
- constructie
institutionala
RO 0107.06 Intarirea                       2,00    2,00        0,34         2,34
autoritatilor
de implementare a
drepturilor de
proprietate
intelectuala si
industriala

Agricultura si
pescuit
RO 0107.07 Intarirea        4,40           2,60    7,00        1,50         8,50
capacitatii
administratiei
fitosanitare de
adoptare si
implementare a
acquisului comunitar
RO 0107.08                  2,47           0,53    3,00        1,00         4,00
Dezvoltarea si
aplicarea unui
sistem national de
identificare si
inregistrare a
bovinelor
RO 0107.09 Intarirea        0,20           1,30    1,50        0,05         1,55
institutiilor
romane din sectorul
pescuitului si
identificarea
oportunitatilor de
dezvoltare

Energie
RO 0107.10 Intarirea                       2,80    2,80                     2,80
institutiilor-cheie
in sectorul energetic

Transport
RO 0107.11                  0,15           3,35    3,50        0,05         3,55
Imbunatatirea
sigurantei rutiere
si constructie
institutionala
in domeniul
transporturilor
RO 0107.12                 10,70           2,00   12,70        3,67        16,37
Imbunatatirea
sigurantei cailor de
transport maritim si
fluvial intern
RO 0107.13                  4,50                   4,50        1,60         6,10
Imbunatatirea
sigurantei feroviare
prin modernizarea
centrului feroviar
roman de testare

Sanatate
RO 0107.14                  2,60           1,40    4,00        0,87         4,87
Consolidarea
sistemului roman
pentru supraveghere
epidemiologica si
controlul bolilor
transmisibile

Protectia mediului
RO 0107.15 Asistenta        2,10           5,40    7,50        0,71         8,21
pentru implementarea
politicilor de
protectie a mediului
in Romania

Justitie si afaceri
interne
RO 0107.16                  0,40           0,70    1,10        0,31         1,41
Consolidarea
managementului
frontierei
RO 0107.17                  1,90           1,10    3,00        0,65         3,65
Consolidarea
managementului
fenomenului migratiei
in Romania


RO 0108 Coeziune           81,00          28,25  109,25       27,32 10,00 146,57
economica si sociala

RO 0108.01                                14,25   14,25                    14,25
Constructie
institutionala pentru
coeziunea economica
si sociala
RO 0108.02                                 5,00    5,00                     5,00
Constructie
institutionala pentru
servicii sociale
RO 0108.03 Investitii      76,00           9,00   85,00       27,32       112,32
in coeziunea
economica si sociala
RO 0108.04                  5,00                   5,00             10,00  15,00
Imbunatatirea
eficientei energetice
in sistemele de
incalzire de cartier

RO 0109 Programe                          21,44   21,44                    21,44
comunitare, agentii
europene si sprijin
pentru participantii
la programul
"Socrates II"

RO 0109.01                                18,44   18,44                    18,44
Participarea la
programele comunitare
si agentiile europene
RO 0109.02 Sprijin                         3,00    3,00                     3,00
PHARE pentru
participantii la
schemele de
mobilitate Erasmus
din programul
comunitar
"Socrates II"
________________________________________________________________________________
TOTAL:                    120,92         127,97  248,89       45,38 10,00 304,27
________________________________________________________________________________
    *) IFI = Institutii financiare internationale.



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 51/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 51 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu