Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 795 din 21 august 2001

pentru aprobarea Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul invatamantului din Republica Moldova pentru anul de invatamant 2001/2002, semnat la Bucuresti la 5 iulie 2001

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 530 din 31 august 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind incheierea si ratificarea tratatelor,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Protocolul de colaborare dintre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul invatamantului din Republica Moldova pentru anul de invatamant 2001/2002, semnat la Bucuresti la 5 iulie 2001.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul educatiei si cercetarii,
                         Vasile Molan,
                         secretar de stat

                         Ministrul afacerilor externe,
                         Mircea Geoana

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                              PROTOCOL
de colaborare intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul invatamantului din Republica Moldova pentru anul de invatamant 2001/2002

    Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul invatamantului din Republica Moldova, denumite in continuare parti, in baza Acordului interguvernamental privind colaborarea in domeniul stiintei, invatamantului si culturii dintre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau la 19 mai 1992, au convenit asupra celor ce urmeaza:
    Art. 1
    Cele doua parti vor acorda incepand cu anul de invatamant 2001/2002 burse si locuri cu scutire de taxe de scolarizare, subventionate de la buget, pentru studii preuniversitare, universitare si postuniversitare (masterat/studii aprofundate, scoli academice postuniversitare, doctorat si specializare-perfectionare), in unitatile scolare si institutiile de invatamant superior de stat.
    Romania va acorda:
    - 850 de burse pentru invatamantul preuniversitar liceal si postliceal, pentru absolventii gimnaziilor cu diploma de capacitate si, respectiv, ai liceelor cu examen de bacalaureat, promotia 2001;
    - 480 de burse in invatamantul universitar pentru absolventii liceelor cu diploma de bacalaureat, promotia 2001;
    - 300 de locuri pentru cetateni ai Republicii Moldova, absolventi ai liceelor din Romania cu examen de bacalaureat, promotia 2001, care au studiat ca bursieri ai statului roman si care vor participa la admitere in aceleasi conditii ca si cetatenii romani;
    - 150 de burse pentru invatamantul postuniversitar, din care 50 pentru doctorat, 50 pentru masterat/studii aprofundate si 50 pentru scoli academice postuniversitare;
    - 500 de luni - bursa stagii de perfectionare pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar;
    - 500 de luni - bursa stagii de specializare-perfectionare pentru cadrele didactice din invatamantul universitar;
    - 500 de luni - bursa pentru practica de productie si de cercetare in Romania a studentilor din Republica Moldova;
    - 50 de locuri pentru studii universitare cu scutire de taxe de scolarizare, subventionate de la buget.
    Bursele vor fi acordate absolventilor din institutiile invatamantului de stat.
    Republica Moldova va acorda:
    - 10 burse pentru invatamantul preuniversitar;
    - 250 de burse pentru studii complete sau partiale, cursuri de zi, in invatamantul universitar;
    - 50 de burse pentru studii complete sau partiale, cursuri fara frecventa, in invatamantul universitar;
    - 30 de luni - bursa pentru practica de productie si de cercetare in Republica Moldova a studentilor din Romania;
    - 25 de burse pentru doctorat, forma de invatamant cu frecventa;
    - 60 de burse pentru doctorat, forma de invatamant fara frecventa.
    Art. 2
    Partile primesc la studii elevi, studenti si cursanti la toate formele de invatamant, cu exceptia invatamantului special si profesional (scoli profesionale si de ucenici), conform prevederilor prezentului protocol.
    Art. 3
    Partile pot primi la studii elevi, studenti si cursanti la toate formele de invatamant cu plata taxelor in moneda statului primitor.
    Taxele pentru studii se stabilesc conform reglementarilor in vigoare din statul primitor, in cuantumul prevazut pentru cetatenii proprii.
    Selectia (admiterea) la studii universitare si postuniversitare cu taxa se realizeaza conform metodologiei proprii a universitatilor primitoare.
    Art. 4
    Cele doua parti vor sprijini, pe baza unor programe concrete, colaborarea directa dintre institutiile de invatamant superior si de cercetare din invatamant, precum si dintre scoli si inspectoratele scolare teritoriale.
    Art. 5
    Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania va sprijini dezvoltarea extensiunilor universitare existente in Republica Moldova:
    a) extensiunea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti la Universitatea de Stat din Republica Moldova;
    b) extensiunea Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi la Universitatea Tehnica a Moldovei din Chisinau;
    c) extensiunea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi la Universitatea "Alecu Russo" din Balti;
    d) extensiunea Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati la Universitatea din Cahul.
    Ministerul Invatamantului din Republica Moldova va sprijini infiintarea de extensiuni universitare la Iasi, Suceava, Galati sau in alte centre universitare.
    Art. 6
    Extensiunea Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava din cadrul Colegiului economic din Soroca, specializarea "turism - servicii", se transfera la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, incepand cu anul universitar 2001 - 2002.
    Art. 7
    Cele doua parti vor colabora in probleme legate de organizarea si modernizarea invatamantului de toate gradele. In anul de invatamant 2001/2002 fiecare parte va primi delegatii din celalalt stat, dupa cum urmeaza:
    - trei delegatii de experti din cadrul ministerelor din cele doua state, alcatuite din 3 persoane, pentru maximum 3 zile fiecare, in vederea analizei realizarii prezentului protocol, precum si elaborarii strategiei de colaborare viitoare;
    - trei delegatii pentru invatamantul preuniversitar, alcatuite din 3 - 5 persoane, pentru maximum 3 zile fiecare;
    - doua delegatii din invatamantul superior, alcatuite din 2 - 3 persoane, pentru maximum 3 zile fiecare;
    - doua delegatii, alcatuite din 2 - 3 persoane, pentru cel mult 3 zile fiecare, in probleme privind organizarea cercetarii stiintifice in sistemul invatamantului;
    - trei delegatii, alcatuite din 3 - 5 persoane, pentru cel mult 3 zile fiecare, in probleme legate de legislatia invatamantului, de managementul scolar si universitar, pentru schimb de informatii si de experienta privind sistemele nationale de invatamant, asigurarea bazei materiale, relatii internationale;
    - trei - cinci delegatii, alcatuite din 3 - 5 persoane, pentru cel mult 5 zile fiecare, pentru schimb de experienta intre casele corpului didactic din Romania si unitati echivalente din Republica Moldova.
    Art. 8
    Partile vor colabora in vederea elaborarii si armonizarii programelor si manualelor scolare in conformitate cu practicile educationale europene. In acest scop se vor constitui grupuri de lucru pe discipline de invatamant, formate din cate doi specialisti de fiecare parte, care se vor intalni de 2 - 3 ori, pe perioade de 3 - 5 zile, alternativ, in Romania si in Republica Moldova.
    O comisie formata din cate 2 - 3 reprezentanti ai celor doua ministere se va intruni la Bucuresti, pana la data de 15 octombrie 2001, pentru a stabili in prealabil disciplinele prioritare pentru realizarea prevederilor prezentului articol.
    Art. 9
    Partile vor colabora pentru:
    a) constituirea de donatii (manuale, metodici, materiale didactice etc.);
    b) schimburi de publicatii si materiale de specialitate;
    c) stabilirea unor relatii de colaborare intre institutiile de invatamant si bibliotecile acestora din Romania si din Republica Moldova;
    d) sprijinirea in continuare a relatiilor directe dintre institutiile de cercetare din domeniul invatamantului.
    Art. 10
    Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania va sprijini invatamantul preuniversitar si superior din Republica Moldova cu manuale scolare si cursuri universitare, materiale didactice, detasarea unor cadre didactice, precum si alte solicitari si actiuni, in limita sumei prevazute anual prin legea bugetului de stat din Fondul la dispozitia Guvernului Romaniei pentru relatiile cu Republica Moldova. Cheltuielile cu aceasta destinatie vor fi stabilite de Comitetul Interministerial pentru Relatiile cu Republica Moldova, la propunerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, si vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
    Art. 11
    Partile au hotarat sa constituie o Comisie interministeriala, condusa de cei doi ministri sau de reprezentantii lor, care sa examineze semestrial stadiul colaborarii dintre cele doua parti, potrivit prezentului protocol. Membrii acestei comisii se vor intalni de doua ori pe an, alternativ, la Bucuresti si la Chisinau.
    Art. 12
    Preselectia candidatilor pentru invatamantul preuniversitar, universitar si postuniversitar va fi facuta de o Comisie mixta (anexele nr. 1, 2 si 3), formata din reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Afacerilor Externe din Romania si, respectiv, ai Ministerului invatamantului si Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova.
    Comisia mixta, alcatuita din cate 4 persoane de fiecare parte, se va intruni, alternativ, pentru perioade de 4 - 5 zile, pentru fiecare nivel de invatamant, la Bucuresti si la Chisinau.
    Art. 13
    Partea romana va acorda 25 de burse pentru persoane din Republica Moldova la cursurile de vara de limba, cultura si civilizatie romaneasca, organizate de universitati din Romania.
    Art. 14
    Partile vor primi la studii in invatamantul preuniversitar, universitar si postuniversitar, fara plata taxelor scolare, salariati ai misiunilor diplomatice, persoane care lucreaza oficial in institutiile de stat din Romania si, respectiv, din Republica Moldova, precum si pe copiii acestora, pe baza unei cereri a Ambasadei Romaniei la Chisinau, respectiv a Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti.
    Art. 15
    Bursierii statului roman vor beneficia de:
    a) finantarea cheltuielilor de scolarizare de la bugetul de stat pe perioada academica a studiilor. Depasirea duratei invatamantului universitar gratuit se suporta de catre studenti in conditiile prevazute pentru studentii proprii, cu exceptia celor care au avizul comisiei medicale si aprobarea Senatului universitar, conform reglementarilor legale;
    b) bursa lunara conform reglementarilor in vigoare, dupa cum urmeaza:
    - pentru bursierii statului roman, la forma de invatamant cu frecventa, bursele se acorda pe perioada cursurilor, a vacantelor de iarna si primavara, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de bacalaureat sau de diploma (licenta) si pe perioada practicii in productie. Bursa nu se acorda pe perioada vacantei de vara. Acordarea bursei nu poate depasi durata ciclului academic;
    - pentru studenti, forma de invatamant fara frecventa, bursele se acorda pe intreaga perioada a sesiunilor de examene la care se prezinta;
    - studentii vor beneficia de bursa si de finantarea cheltuielilor de scolarizare de la buget, dar nu mai mult de durata academica a studiilor, in acord cu sistemul de credite transferabile;
    - pentru doctoranzi, forma de invatamant cu frecventa, bursa se acorda pe durata studiilor;
    - pentru doctoranzi, forma de invatamant fara frecventa, bursa se acorda pe durata de o luna pentru examene, referate si lucrari de laborator, prevazute in planul individual de activitate al bursierului, pe perioada studiilor;
    - cuantumul burselor pentru studenti se stabileste la echivalentul in lei al sumei de 50 dolari S.U.A. lunar, la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii precedente. Pentru elevi, masteranzi, doctoranzi si cursanti la specializare-perfectionare postuniversitara cuantumul bursei se va stabili corespunzator raporturilor care rezulta din reglementarile in vigoare. Bursele se acorda in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat;
    c) cazare gratuita pentru bursieri in internate sau in camine studentesti pe perioada activitatii scolare (inclusiv vacanta de iarna si de primavara), in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat. Doctoranzii, bursieri ai statului roman, forma de invatamant cu frecventa, beneficiaza de cazare gratuita pe perioada studiilor, iar doctoranzii de la forma de invatamant fara frecventa, de cazare gratuita pe perioada activitatii prevazute in planul individual de activitate;
    d) asistenta medicala conform reglementarilor interne prevazute pentru studentii proprii;
    e) reducerea cu 50% pentru elevii si studentii bursieri ai statului roman, care studiaza in Romania in invatamantul de stat, cursuri de zi, a tarifelor pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, in tot timpul anului calendaristic.
    Bursierii Republicii Moldova vor beneficia de:
    a) bursa lunara conform reglementarilor in vigoare, dupa cum urmeaza:
    - pentru elevii, studentii, doctoranzii, rezidentii de la forma de studii cu frecventa, bursa lunara pe 12 luni anual, pe perioada studiilor. Bursa se acorda elevilor, studentilor si doctoranzilor care au promovat examenele in sesiunea oficiala. Elevilor si studentilor absolventi li se asigura o bursa lunara in plus dupa examenele de bacalaureat sau licenta, sustinute in prima sesiune de absolvire;
    - pentru studentii de la forma de studii fara frecventa, bursa pe intreaga sesiune de examene (doua luni pe an);
    - pentru doctoranzii de la forma de studii fara frecventa, bursa cu durata de o luna pentru fiecare examen, lucrare de laborator, referat etc., fixat in planul individual de activitate (doua luni pe an);
    b) pentru elevii si studentii cu rezultate exceptionale la studii, burse nominale de merit;
    c) cazare in internate scolare si in camine studentesti, in conditiile stabilite pentru cetatenii proprii;
    d) asistenta medicala conform reglementarilor prevazute pentru bursierii proprii;
    e) reducerea tarifelor pe mijloacele de transport in comun, in conditiile stabilite pentru elevii si studentii proprii.
    Art. 16
    Partile vor acorda pe baza de reciprocitate, pentru tinerii inmatriculati la studii ca bursieri sau cu subventionarea cheltuielilor de scolarizare de la bugetul de stat, scutire de la plata taxelor pentru inscriere si pentru examenele de diploma (licenta) numai pe durata academica a studiilor si in conditiile creditelor transferabile.
    Art. 17
    Copiii bursierilor celor doua parti pot fi primiti in invatamantul prescolar, primar si gimnazial fara taxe de scolarizare.
    Art. 18
    Cele doua parti vor acorda, in anul de invatamant 2001/2002, locuri gratuite in taberele de odihna, pentru elevi si studenti, in timpul vacantelor sau pentru participarea in taberele de pregatire pentru olimpiade, astfel:
    a) Romania - 600 de locuri (400 pentru elevi si 200 pentru studenti);
    b) Republica Moldova - 200 de locuri (100 pentru elevi si 100 pentru studenti).
    Propunerile de participanti la taberele de odihna se fac de cele doua parti.
    Art. 19
    Cele doua parti vor colabora pentru a invita elevi si studenti din Republica Moldova si, respectiv, din Romania sa participe la olimpiadele si concursurile organizate pe teritoriul celuilalt stat. Conditiile de participare vor fi stabilite pentru fiecare actiune de organizatori.
    Art. 20
    Partile vor sprijini desfasurarea activitatilor Consiliului Comun al Rectorilor din Romania si din Republica Moldova. Consiliul Comun al Rectorilor se va intruni, alternativ, in Romania si, respectiv, in Republica Moldova.
    Art. 21
    Pentru actiunile realizate pe baza de reciprocitate, prevazute la art. 7, 8, 11, 12, 13, 19 si 20, partea primitoare va suporta cheltuielile de cazare, masa, transport intern si asigurare medicala de urgenta, iar partea trimitatoare, pe cele de transport international.
    In cazul actiunilor initiate de una dintre parti, partea respectiva va suporta toate cheltuielile de intretinere si cazare, precum si cele de transport.
    Art. 22
    Pentru realizarea schimburilor prevazute in prezentul protocol Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania va colabora direct cu Ministerul Invatamantului din Republica Moldova, inclusiv pentru problemele legate de institutiile de invatamant coordonate in Republica Moldova de alte ministere (institutii cu profil militar, artistic, agricol, medical etc.).
    Art. 23
    Prevederile prezentului protocol se aplica tuturor persoanelor din cele doua state, inmatriculate in conditiile legii, indiferent de anul inmatricularii la studii in Romania, respectiv Republica Moldova.
    Art. 24
    Prezentul protocol nu exclude realizarea altor actiuni de colaborare in domeniul invatamantului si cercetarii stiintifice universitare.
    Art. 25
    Prezentul protocol va intra in vigoare la data primirii ultimei notificari prin care partile isi comunica indeplinirea procedurilor legale necesare pentru intrarea sa in vigoare.
    Semnat la Bucuresti, la data de 5 iulie 2001, in doua exemplare originale.

                Ministrul educatiei si cercetarii din Romania,
                           Ecaterina Andronescu

                Ministrul invatamantului din Republica Moldova,
                              Ilie Vancea

    ANEXA 1
    la protocol

                          Competentele Comisiei mixte

    Comisia mixta este formata din reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Afacerilor Externe din Romania si, respectiv, ai Ministerului Invatamantului si Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova.
    Comisia mixta, alcatuita din cate 4 persoane de fiecare parte, se va intruni alternativ, pentru perioade de 5 - 7 zile fiecare, pe niveluri de invatamant, la Chisinau si la Bucuresti.
    Comisia mixta are urmatoarele competente:
    - stabileste graficul desfasurarii preselectiei si admiterii la studii pentru toate formele de invatamant;
    - informeaza candidatii cu privire la capacitatea de scolarizare a institutiilor de invatamant din cele doua state, conditiile de inscriere la concurs si criteriile de admitere;
    - rezolva contestatiile referitoare la inscriere;
    - verifica si transmite dosarele candidatilor catre institutiile de invatamant superior si, respectiv, inspectoratele scolare in vederea selectiei (admiterii) la studii.
    Comisia mixta isi desfasoara activitatea conform graficului stabilit de cele dupa parti, astfel:
    - perioada 10 - 17 iulie 2001, Chisinau, invatamant liceal;
    - perioada 7 - 14 august 2001, Chisinau, invatamant universitar;
    - perioada 11 - 15 septembrie 2001, Chisinau, invatamant postuniversitar;
    - perioada 24 - 28 iulie 2001, Bucuresti, invatamant liceal, universitar si postuniversitar.

    ANEXA 2
    la protocol

    Conditiile de inscriere, preselectie si selectie (admitere) la studii

    I. Scolarizarea tinerilor din Republica Moldova in institutiile de invatamant de stat din Romania
    Candidati la admitere in invatamantul de stat din Romania sunt numai tinerii cu cetatenie si cu domiciliul stabil in Republica Moldova, absolventi ai institutiilor de stat, promotia 2001.

    A. Invatamant preuniversitar (liceal si postliceal)
    a) Repartizarea burselor
    1. 750 de burse pentru invatamantul liceal, clasa a IX-a, din care:
    - 20 de burse pentru seminarii teologice;
    - 20 de burse pentru liceele de arta;
    - 630 de burse pentru alte profiluri;
    - 30 de burse pentru alolingvii din zonele locuite compact de minoritati;
    - 50 de burse pentru elevii cetateni ai Republicii Moldova care au absolvit in anul 2001 clasele a IX-a si a X-a in liceele din Romania si care au studiat fara bursa (cu scutire de taxe scolare);
    2. pana la 100 de burse pentru invatamantul postliceal, anul I; in cazul in care aceste burse nu vor fi solicitate, ele se vor redistribui pentru invatamantul liceal.
    b) Conditii de inscriere
    Inscrierea candidatilor se realizeaza pe locurile de studii oferite de statul roman si anuntate public de Ministerul Invatamantului din Republica Moldova.
    Candidati la admitere in invatamantul preuniversitar sunt numai absolventi ai clasei a IX-a, cu examen de capacitate (absolvire), promotia 2001, care au invatat in scoli cu predarea in limba romana, cu exceptia celor din zonele locuite compact de minoritati, care au studiat limba romana ca disciplina scolara.
    Inscrierea candidatilor va fi organizata de Comisia mixta.
    Candidatii la admitere in licee pot opta pentru 3 unitati scolare, la acelasi profil.
    c) Preselectia (verificarea dosarelor)
    Comisia mixta verifica dosarele candidatilor (autenticitatea actelor depuse si corectitudinea calculului mediei), le clasifica in baza criteriilor de admitere si a optiunilor candidatilor si le transmite Ministerului Educatiei si Cercetarii, care le pune la dispozitie Comisiei de admitere a inspectoratelor scolare judetene. Comisia mixta analizeaza si rezolva eventualele contestatii.
    d) Selectia (admiterea)
    Admiterea absolventilor clasei a IX-a din Republica Moldova si, respectiv, ai clasei a VIII-a cu examen de capacitate in Romania, cetateni cu domiciliul stabil in Republica Moldova, promotia 2001, se realizeaza in conformitate cu Regulamentul de admitere in liceele din Romania in anul 2001, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 4.421 din 31 august 2000, si anume:
    1. Admiterea in licee se face pe baza mediei de la examenul de capacitate, care are o pondere de 75%, si a mediei de absolvire a claselor V - VIII (IX), care are o pondere de 25% in calculul mediei finale.
                                                     3Cap + Abs,
    Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = -----------
                                                          4
    in care: MA = media de admitere,
    Abs = media de absolvire,
    Cap = media examenului de capacitate.
    Media se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire.
    2. Admiterea in licee a candidatilor care au promovat examenul de capacitate se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in limita locurilor aprobate prin planul de scolarizare.
    3. Repartizarea candidatilor pe filiere, profiluri si specializari se efectueaza in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in functie de optiuni.
    4. Pentru liceele din filiera vocationala (profil sportiv, teologic, artistic, pedagogic), precum si la specializarea filologie (limbi straine), inmatricularea este conditionata de promovarea probelor de aptitudini. Elevii respinsi vor fi reorientati spre alte profiluri de inspectoratele scolare judetene.

    B. Invatamant universitar
    a) Repartizarea burselor si a locurilor de studii finantate de la bugetul de stat fara bursa si fara plata taxei de scolarizare
    1. 300 de burse pentru cetateni ai Republicii Moldova, absolventi cu diploma de bacalaureat ai liceelor din Romania, promotia 2001, care se pot inscrie la admitere in institutiile de invatamant superior din Romania in regimul studentilor romani, in conformitate cu documentul oficial al Ministerului Educatiei si Cercetarii "Admiterea 2001", in care sunt prezentate institutiile de invatamant superior, denumirile facultatilor, durata studiilor, forma de invatamant, specializarea si probele de concurs;
    2. 480 de burse pentru absolventii cu diploma de bacalaureat ai liceelor din Republica Moldova si pentru tinerii cu cetatenie si domiciliul in Republica Moldova, absolventi ai liceelor din Romania, promotia 2001, din care:
    - 180 de burse pentru extensiunile universitare in Republica Moldova ale universitatilor din Romania, dupa cum urmeaza:

    Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati - Universitatea din Cahul
    Facultatea de Stiinte, cu specializarile:
    Matematica - Informatica - 20 de burse
    Managementul firmei - 20 de burse
    Facultatea de Stiinte Ingineresti, cu specializarile:
    Tehnologia si controlul produselor alimentare - 20 de burse
    Inginerie economica in domeniul mecanic (utilaj tehnologic pentru industria alimentara) - 20 de burse
    Facultatea de Filologie, Istorie si Stiinte Administrative, cu specializarile:
    Filologie - Istorie - 20 de burse
    Administratie publica locala - 20 de burse

    Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi - Universitatea "Alecu Russo" din Balti
    Limbi straine - 20 de burse

    Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi - Universitatea Tehnica a Moldovei din Chisinau
    Cadastru - 20 de burse
    Inginerie economica - 20 de burse
    - 300 de burse pentru institutiile de invatamant superior din Romania, din care:
        - 15 burse la specializarea teologie;
        - 20 de burse pentru tinerii alolingvi din zonele locuite compact de minoritatile nationale, absolventi cu examen de bacalaureat, promotia 2001, care au studiat limba romana ca disciplina scolara, care pot fi inmatriculati la an pregatitor;
        - 20 de burse pentru tinerii moldoveni din raioanele de est, absolventi cu examen de bacalaureat, promotia 2001 si promotiile anterioare;
        - 245 de burse pentru celelalte categorii de absolventi, la specializarile propuse de partea moldoveneasca.
    b) Conditii de inscriere
    1. Pentru extensiunile universitare romanesti din Republica Moldova inscrierea se realizeaza la filialele respective in conformitate cu metodologia proprie a universitatilor organizatoare de extensiuni. Universitatile organizatoare de extensiuni vor informa candidatii cu privire la conditiile de admitere.
    2. Tinerii din Republica Moldova, absolventi cu diploma de bacalaureat ai liceelor din Romania, promotia 2001, care au studiat ca bursieri ai statului roman, se pot prezenta si la sesiunile de admitere organizate de universitatile din Romania in regimul studentilor romani.
    3. Absolventii liceelor din Republica Moldova si cetatenii moldoveni, absolventi ai liceelor din Romania, promotia 2001, care doresc sa participe la concurs pentru admiterea in institutiile de invatamant superior din Romania ca bursieri ai statului roman, se inscriu la centrele stabilite de Comisia mixta.
    c) Preselectia (verificarea dosarelor)
    Comisia mixta verifica dosarele candidatilor (autenticitatea actelor depuse si corectitudinea notelor). Pana la 31 august 2001 Comisia mixta va inainta la Ministerul Educatiei si Cercetarii dosarele si lista cuprinzand candidatii, pentru a fi analizate de comisiile de admitere ale universitatilor din Romania.
    d) Selectia (admiterea)
    Pentru tinerii din Republica Moldova, absolventi ai liceelor din Romania, promotia 2001, admiterea se va face in conformitate cu Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3.933 din 1 iunie 2001 privind repartizarea pe institutii de invatamant superior si pe profile de specializare a cifrei de scolarizare subventionate din bugetul de stat pentru invatamantul universitar de stat de lunga si de scurta durata in vederea organizarii admiterii pentru anul universitar 2001 - 2002.
    Pentru tinerii din Republica Moldova reprezentantii comisiilor de admitere din universitatile din Romania se reunesc la Ministerul Educatiei si Cercetarii, analizeaza dosarele si lista cuprinzand candidatii, primite de la Comisia mixta. Admiterea se realizeaza pe specializari, in functie de criteriile stabilite de comisiile de admitere reunite.
    Pentru specializarile din domeniile sportiv, teologic, artistic, precum si pentru specializarea limbi moderne, candidatii vor sustine probe de aptitudini sau test de cunoastere a limbii straine.

    C. Invatamant postuniversitar
    a) Repartizarea burselor
    1. 50 de burse pentru doctorat, forma de invatamant cu frecventa;
    2. 50 de burse pentru studii aprofundate/masterat;
    3. 50 de burse pentru Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, din care 25 pentru extensiunea din Chisinau.
    b) Conditii de inscriere
    Inscrierea candidatilor (depunerea dosarelor) pentru studii aprofundate/masterat si doctorat se va face la centrele stabilite de Comisia mixta.
    La cursurile de studii aprofundate/masterat se pot inscrie tinerii cu cetatenie si domiciliu stabil in Republica Moldova, absolventi ai institutiilor de invatamant superior cu diploma de licenta, cu media minima de licenta 8,50.
    c) Selectia (admiterea)
    Admiterea tinerilor din Republica Moldova la studii postuniversitare se va face in conformitate cu Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3.932 din 1 iunie 2001 privind repartizarea pe institutii de invatamant superior a cifrei de scolarizare subventionate din bugetul de stat pentru invatamantul postuniversitar in vederea organizarii admiterii pentru anul universitar 2001 - 2002.

    II. Scolarizarea tinerilor din Romania in institutiile de invatamant de stat din Republica Moldova
    Inscrierea cetatenilor romani candidati la studii in Republica Moldova va fi coordonata de Comisia mixta, iar admiterea va fi organizata de institutiile de invatamant primitoare, conform metodologiei proprii.

                                    *
                                  *   *

    Pentru informarea celor admisi rezultatele selectiei pentru studii in Romania vor fi comunicate Ministerului Invatamantului din Republica Moldova dupa cum urmeaza:
    a) pentru invatamantul preuniversitar, pana la data de 1 august 2001;
    b) pentru invatamantul universitar, pana la data de 15 septembrie 2001;
    c) pentru studii aprofundate/masterat si scoli academice postuniversitare, pana la data de 25 septembrie 2001;
    d) pentru doctorat, la o saptamana dupa incheierea admiterii.
    Pentru informarea celor admisi rezultatele selectiei pentru studii in Republica Moldova vor fi comunicate Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania dupa cum urmeaza:
    a) pentru invatamantul preuniversitar si universitar, pana la data de 15 august 2001;
    b) pentru doctorat, pana la data de 1 octombrie 2001.

    ANEXA 3
    la protocol

                Actele necesare pentru inscrierea la studii

    Pentru inscrierea la studii candidatii vor completa o cerere pe care se aplica o fotografie tip buletin de identitate insotita de urmatoarele acte:
    A. Invatamant liceal
    Copii legalizate la notarul public de pe:
    - certificatul de studii gimnaziale sau certificatul de capacitate;
    - foaia matricola pentru clasele V - VIII (IX);
    - certificatul de nastere;
    - buletinele de identitate ale parintilor (sau buletinul tutorelui);
    - adeverinta medicala tip, inclusiv testul SIDA.
    B. Invatamant postliceal
    Copii legalizate la notarul public de pe:
    - diploma de bacalaureat sau, pentru promotia 2001, adeverinta eliberata de liceu, in care se mentioneaza media generala de bacalaureat si notele la probele sustinute;
    - foaia matricola pentru clasele IX (X) - XII (XIII);
    - certificatul de nastere;
    - buletinul de identitate si pasaportul;
    - adeverinta medicala tip, inclusiv testul SIDA.
    C. Invatamant universitar
    Copii legalizate la notarul public de pe:
    - diploma de bacalaureat sau, pentru promotia 2001, adeverinta eliberata de liceu, in care se mentioneaza media generala de bacalaureat si notele la probele sustinute;
    - foaia matricola pentru clasele IX (X) - XII (XIII);
    - certificatul de nastere;
    - buletinul de identitate si pasaportul;
    - adeverinta medicala tip, inclusiv testul SIDA.
    D. Invatamant postuniversitar
    Copii legalizate la notarul public de pe:
    - diploma de licenta sau diploma echivalenta cu aceasta (pentru promotia 2001, adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior absolvita, in care se mentioneaza media generala la examenul de licenta sau de diploma si media anilor de studii);
    - foaia matricola;
    - certificatul de nastere;
    - buletinul de identitate si pasaportul;
    - certificatul medical tip, inclusiv testul SIDA;
    - curriculum vitae (pentru doctorat);
    - lista cuprinzand lucrarile publicate (pentru doctorat);
    - recomandari de la doua cadre didactice universitare sau specialisti din cercetare care cunosc activitatea candidatului (pentru doctorat).

    NOTA:
    La inmatriculare la toate nivelurile de invatamant tinerii admisi se vor prezenta cu toate actele mentionate, in original.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 795/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 795 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 795/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu