ORDIN
Nr. 976 din 16 decembrie 1998
pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea,
depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 268 din 11 iunie 1999
Ministrul sanatatii,
tinand seama de Referatul Directiei generale de sanatate publica nr. G.H.
8.243 din 27 noiembrie 1998,
avand in vedere dispozitiile Legii nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii
populatiei si ale Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 244/1997 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, modificata si completata prin Hotararea
Guvernului nr. 764/1998,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea,
pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, cuprinse in anexa care face
parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Normele de igiena prevazute la art. 1 sunt obligatorii pentru toate
unitatile din sistemul public si privat, precum si pentru intreaga populatie.
Art. 3
Nerespectarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea,
depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor atrage
raspunderea civila, contraventionala si, dupa caz, penala a persoanelor
vinovate.
Art. 4
Ordinul ministrului sanatatii nr. 863/1995, precum si orice alte dispozitii
contrare se abroga.
Art. 5
Directia generala de sanatate publica, celelalte directii din cadrul
Ministerului Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti, ministerele cu retea medicala proprie, agentii
economici, celelalte persoane juridice si fizice vor aduce la indeplinire
dispozitiile prezentului ordin, care va intra in vigoare la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei.
Ministrul sanatatii,
Hajdu Gabor
ANEXA 1
NORME DE IGIENA
privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si
desfacerea alimentelor
CAP. 1
Norme generale
Art. 1
Prezentele norme de igiena se aplica tuturor unitatilor alimentare care
produc, prelucreaza, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente.
Art. 2
(1) Toate unitatile alimentare care produc, prelucreaza, servesc,
depoziteaza, transporta si desfac alimente functioneaza pe baza de autorizatie
sanitara.
(2) In caz de schimbare sau de extindere a activitatii, unitatea respectiva
va solicita o noua autorizatie sanitara.
(3) Autorizatia sanitara se vizeaza anual (la 12 luni calendaristice).
Art. 3
Amplasarea, constructia si reamenajarea unitatilor alimentare de orice fel
se fac cu avizul sanitar al directiilor de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti, al agentiilor de protectie a mediului judetene si a
municipiului Bucuresti si al directiilor judetene de urbanism si amenajarea
teritoriului sau, dupa caz, al Departamentului de urbanism si amenajarea
teritoriului al municipiului Bucuresti.
Art. 4
(1) Se interzice amplasarea de unitati cu profil alimentar in spatiile de
locuit.
(2) Se admit activitati de desfacere a alimentelor si de alimentatie
publica la parterul blocurilor, numai in spatii comerciale existente, destinate
prin proiect sau pentru care s-a obtinut schimbarea destinatiei prin comisia de
urbanism a organelor administratiei publice locale.
Art. 5
Proiectarea cladirilor se face in functie de profilul unitatii si de
volumul estimat al activitatii (productie, prelucrare, depozitare, desfacere,
consum). Numarul, marimea si destinatia incaperilor se stabilesc in functie de
profilul unitatii.
Art. 6
(1) Unitatile alimentare trebuie sa aiba asigurata si sa foloseasca
permanent in activitatea lor apa potabila curenta, rece si calda, in cantitate
suficienta si corespunzatoare calitativ conditiilor inscrise in actele
normative in vigoare.
(2) In localitatile sau in zonele lipsite de retele publice de distribuire
a apei potabile este permisa folosirea apei de fantana prin instalatii proprii,
corespunzatoare din punct de vedere igienico-sanitar, cu obligativitatea ca
acestea sa indeplineasca conditiile de potabilitate.
(3) Unitatile alimentare care folosesc surse proprii de apa potabila vor
asigura protectia sanitara a acestora si controlul calitatii apei utilizate.
(4) Folosirea apei industriale este permisa, cu avizul organelor sanitare,
pentru anumite operatiuni tehnologice in unitatile de industrie alimentara
Reteaua de distribuire a apei industriale va fi separata de cea pentru apa
potabila si va fi vopsita intr-o culoare diferita, conform normativelor legale
in vigoare, pentru a se exclude orice posibilitate de utilizare ca apa potabila
sau ca racordari intre cele doua retele.
Art. 7
(1) Unitatile alimentare trebuie sa fie dotate cu instalatii pentru
colectarea si indepartarea igienica a reziduurilor lichide, corespunzatoare
normativelor legale in vigoare si intretinute permanent in buna stare de
functionare.
(2) Trecerea coloanelor de canalizare prin incaperile de productie,
preparare, depozitare, servire si desfacere a alimentelor este permisa numai cu
conditia izolarii lor, astfel incat sa fie prevenita orice posibilitate de
infiltratie si impurificare a spatiilor si a produselor.
(3) In localitatile fara retea de canalizare a apelor uzate colectarea si
indepartarea reziduurilor lichide vor fi adaptate la conditiile locale,
asigurandu-se amenajarea, exploatarea si intretinerea instalatiilor respective
in permanenta stare de functionare, astfel incat sa se previna contaminarea
spatiilor alimentare cu ape uzate, precum si poluarea mediului inconjurator.
Art. 8
(1) Colectarea reziduurilor solide, precum si a resturilor alimentare
lichide se va face in recipiente etanse cu capac, confectionate din material
rezistent, usor de spalat si de dezinfectat.
(2) Acestea vor fi depozitate in spatii (incaperi, boxe sau platforme
acoperite) special destinate si amenajate in acest scop, prevazute cu mijloace
pentru prevenirea accesului mustelor si rozatoarelor, cu paviment
impermeabilizat, amenajat in panta spre o gura de scurgere, si dotate cu
posibilitati de spalare.
(3) Recipientele de colectare si spatiile de depozitare vor fi mentinute in
permanenta stare de curatenie. Evacuarea reziduurilor solide se va face inainte
ca acestea sa depaseasca capacitatea de depozitare sau sa intre in
descompunere.
Art. 9
Conditiile de ventilatie, iluminat, zgomot si vibratii din unitatile
alimentare trebuie sa se incadreze in normele de igiena stabilite de Ministerul
Sanatatii.
Art. 10
(1) Utilajele si mobilierul tehnologic din dotarea unitatilor alimentare
vor fi confectionate din materiale rezistente la lovituri si coroziune,
neferoase, usor de curatat, care sa nu afecteze proprietatile nutritive,
fizico-chimice si organoleptice si sa nu favorizeze contaminarea microbiana a
alimentelor cu care vin in contact; vor fi intretinute in permanenta stare de
functionare si vor fi amplasate astfel incat sa fie accesibile operatiunilor de
intretinere igienica.
(2) Utilajele si mobilierul tehnologic trebuie construite cu suprafete
netede, fara locuri de retinere a reziduurilor alimentare sau greu accesibile,
astfel incat sa poata fi demontate si curatate cu usurinta.
(3) In toate unitatile alimentare procesul de productie trebuie astfel
stabilit, incat sa asigure desfasurarea fluxului intr-un singur sens si sa
evite incrucisarile intre fazele insalubre si salubre.
Art. 11
(1) Toate unitatile alimentare vor fi dotate, dupa caz, cu spatii
suficiente de depozitare a produselor finite si semifabricate, a materiilor
prime si auxiliare, precum si a ambalajelor, incat sa nu se permita degradarea,
impurificarea sau contaminarea.
(2) Pentru pastrarea materiilor prime, a semifabricatelor si produselor
finite usor alterabile vor fi dotate cu spatii frigorifice, compartimentate
(separat produsele crude de cele care au suferit preparare termica, separat
cele care emana mirosuri specifice de cele care imprumuta mirosuri), cu volum
stabilit in functie de natura, durata de pastrare si de cantitatea produselor
destinate a fi depozitate, si prevazute cu posibilitati de control si
inregistrare a temperaturii.
(3) Functionarea instalatiilor frigorifice trebuie asigurata in permanenta,
iar temperatura realizata in interior va fi inregistrata.
(4) Unitatile care folosesc in cursul activitatii produse congelate vor
avea incaperi si instalatii care sa asigure efectuarea corecta a operatiunilor
de decongelare.
(5) Spatiile destinate depozitarii alimentelor vor fi pastrate permanent in
stare de curatenie, iar periodic vor fi curatate, reparate, dezinsectizate si
deratizate.
Art. 12
In toate unitatile alimentare se va asigura functionarea corecta si
permanenta a aparaturii de control si de inregistrare a parametrilor care
conditioneaza salubritatea prelucrarii si pastrarii materiilor prime,
semifabricatelor si produselor finite (sterilizarea, pasteurizarea, refrigerarea,
congelarea etc.).
Art. 13
(1) Unitatile alimentare de productie au obligatia de a folosi materii
prime, materii auxiliare, semifabricate si ambalaje, care sa corespunda
normelor de igiena.
(2) Unitatile alimentare de productie au obligatia, de a efectua, prin
analize de laborator sau prin alte procedee, controlul respectarii normelor de
igiena privind materiile prime, auxiliare, semifabricate si produse finite (la
toate proprietatile inscrise in actele normative).
Art. 14
(1) Toate unitatile alimentare trebuie sa fie dotate si aprovizionate, dupa
necesitate si in cantitate suficienta, cu utilaje, ustensile si materiale
specifice pentru intretinerea igienica corespunzatoare (spalare si
dezinfectie).
(2) Substantele dezinfectante folosite in concentratiile corespunzatoare
trebuie sa fie numai cele avizate de Ministerul Sanatatii.
(3) Utilajele si ustensilele folosite pentru igienizarea grupurilor
sanitare vor fi pastrate separat, in spatii special destinate si marcate
corespunzator.
(4) Incaperile unitatilor alimentare vor fi astfel amenajate si dotate,
incat sa nu permita accesul insectelor si al rozatoarelor.
Art. 15
(1) In toate unitatile alimentare trebuie sa fie asigurata dotarea cu anexe
social-sanitare corespunzatoare ca numar si capacitate normativelor de
proiectare si protectia muncii in vigoare.
(2) Pentru pastrarea echipamentului sanitar de protectie a alimentelor si a
imbracamintei individuale a personalului se vor asigura spatii dotate si
dimensionate in functie de profilul unitatii.
(3) Se va pastra separat echipamentul folosit la operatiunile de curatenie
si igienizare.
Art. 16
Toate unitatile sunt obligate sa efectueze periodic - in functie de
necesitate sau la recomandarea organelor sanitare - lucrarile de igienizare si
de revizuire a instalatiilor si utilajelor, operatiuni care se executa numai in
afara perioadei de activitate a unitatii.
Art. 17
Pentru sectoarele cu risc pentru consumatori in unitatile de productie si
alimentatie publica este obligatorie angajarea de personal calificat in
profilul in care lucreaza.
CAP. 2
Norme privind productia (industria alimentara)
Art. 18
Se considera unitati de productie sau de industrie alimentara, in sensul
prezentelor norme, unitatile care au ca scop prelucrarea, fabricarea,
conservarea sau ambalarea produselor alimentare si a produselor care intra in
compozitia alimentelor destinate consumului uman.
Art. 19
Unitatile de industrie alimentara sunt obligate sa ceara avizul organelor
sanitare in cazul in care isi maresc planul de productie peste capacitatea
normala a intreprinderii si sa respecte clauzele speciale fixate de organele
sanitare.
Art. 20
Unitatile de industrie alimentara vor avea permanent in stare buna de
functionare toate instalatiile frigorifice, instalatiile tehnico-sanitare, de
apa potabila, de apa calda, de canalizare a reziduurilor lichide, de ventilatie
si de iluminat, aparatura de control, atat in incaperile de productie, cat si
in anexele grupurilor sociale.
Art. 21
(1) In unitatile de industrie alimentara se vor folosi numai surse de apa
potabila. Sursele de apa potabila din unitatile de industrie alimentara vor
asigura in permanenta debitul de apa necesar pentru productie.
(2) Utilizarea apei nepotabile in unitatile industriei alimentare este
permisa numai la acele operatiuni tehnologice pentru care s-a dat un aviz
special din partea organelor sanitare locale.
Art. 22
La proiectarea spatiilor destinate procesului tehnologic se va avea in
vedere realizarea de fluxuri tehnologice fara incrucisari care sa permita
contaminarea produselor finite.
Art. 23
In unitatile cu mediu umed toate salile de productie vor avea peretii si
pardoseala hidroizolate, iar planseele incaperilor in care se degaja aburi vor
fi termoizolate.
Art. 24
Unitatile de industrie alimentara sunt obligate:
a) sa aiba angajat ingrijitor, insarcinat cu intretinerea curateniei
intreprinderii si a grupurilor sanitare, precum si personal insarcinat cu
intretinerea curateniei in incaperile in care se desfasoara procesul
tehnologic;
b) sa asigure acestui personal ingrijitor echipament de protectie de
culoare diferita de cea a echipamentului de protectie sanitara.
Art. 25
Operatiunile de intretinere si de igienizare curenta vor fi efectuate pe
baza unui plan anual avizat de specialistul de profil al inspectoratului de
sanatate publica.
CAP. 3
Norme privind prepararea alimentelor (alimentatia publica si colectiva)
Art. 26
Prezentele norme se refera la toate unitatile de alimentatie care pregatesc
preparate culinare si produse de cofetarie-patiserie in care vanzarea si
consumul produselor se face, de regula, pe loc sau pentru consum casnic.
Art. 27
Tipurile de unitati de alimentatie publica sunt cele prevazute de
reglementarile legale.
Art. 28
Pentru asigurarea conditiilor igienico-sanitare in vederea unei prelucrari
si preparari a alimentelor corespunzatoare, in functie de profilul lor,
unitatile de alimentatie publica sau colectiva vor avea din constructie
spatiile necesare pentru circuitele functionale:
- sala de mese;
- spatii de preparare a mancarurilor;
- spatii de pastrare a alimentelor;
- anexe social-sanitare.
Art. 29
(1) Spatiile vor fi proiectate si amplasate, astfel incat sa permita
desfasurarea fluxului tehnologic intr-un singur sens, evitandu-se incrucisarile
intre fazele insalubre si cele salubre.
(2) In spatiile de preparare si in anexe peretii vor fi impermeabilizati cu
materiale corespunzatoare (faianta, vopsele speciale) pe o inaltime de 1,80 m,
iar pavimentul va fi prevazut cu sifoane de scurgere racordate la canalizare.
Art. 30
Sala de mese va avea asigurat minimum 1,2 mp pentru un loc la masa.
Celelalte dotari vor fi cele prevazute de reglementarile legale.
Art. 31
(1) Spatiile de preparare a mancarurilor sunt constituite din bucatarii si
dintr-o serie de camere anexe in care se face prelucrarea preliminara a
alimentelor.
(2) Spatiile de prelucrare preliminara a alimentelor (curatare, spalare,
tocare) sunt spatii cu circuite separate pentru legume, carne, peste, oua.
(3) In functie de categoria de incadrare a unitatii vor exista anexe,
precum: laborator de cofetarie, patiserie, boxa pentru ceai, cafea si lapte,
camera pentru prepararea mancarurilor reci (salate, maioneze, preparate cu
gelatina, sandviciuri, aperitive reci), complet separate de bucataria
propriu-zisa.
Art. 32
In unitatile de alimentatie cu un singur spatiu de productie - bucatarie,
in care se realizeaza prepararea, fierberea sau coacerea alimentelor, se vor
folosi ca materii prime numai produse agroalimentare gata curatate, portionate
si ambalate.
a) Spalarea veselei pentru servire si a vaselor de bucatarie se va face
separat, intr-un loc anume stabilit si amenajat, unde nu se fac alte operatiuni
de preparare; acest loc va fi strict delimitat.
b) Vesela curata pentru masa trebuie sa fie pastrata in spatii separate de
vasele de bucatarie.
Art. 33
(1) Spatiile de pastrare a alimentelor sunt reprezentate de: depozite,
magazii, beciuri si spatii frigorifice.
(2) Produsele alimentare ambalate vor fi depozitate separat de obiectele de
inventar, ambalaje goale, substante pentru curatenie si dezinfectie.
(3) Produsele perisabile se vor pastra in spatii frigorifice separate, la
temperatura prevazuta de furnizor.
(4) Preparatele finite si cele care se consuma fara a mai fi prelucrate
termic se vor pastra separat de carne, peste, viscere crude si de preparatele
de carne crude (mititei, carne tocata etc.)
(5) Painea, chiflele, cornurile se vor pastra in spatii special amenajate,
in cosuri de rachita, (material plastic) sau in navete, cu conditia ca acestea
sa fie acoperite, la adapost de praf si de insecte, si sa nu fie asezate direct
pe podele.
Art. 34
(1) Anexele social-sanitare cuprind: camere-vestiar, cabine cu dusuri,
grupuri sanitare (WC) si chiuvete pentru personal si separat pentru clienti,
birouri, boxe pentru reziduuri.
(2) Grupurile sanitare (WC) pentru personal si cele pentru consumatori, in
orice fel de unitate de alimentatie publica sau colectiva, vor fi in permanenta
intretinute in perfecta stare de functionare si vor fi dotate cu hartie
igienica, sapun si servetele de hartie la chiuveta.
(3) In unitatile mici de alimentatie publica cu pana la 3 salariati, de
tipul patiseriilor, barurilor de zi, iaurgeriilor, snack-barurilor, nu este
necesar grup sanitar separat de cel al consumatorilor.
Art. 35
Dotarea de ustensile si utilaje se face tinandu-se seama de natura, volumul
si de profilul unitatii de alimentatie - publica sau colectiva. Nu se vor
folosi vase si ustensile de bucatarie degradate.
Art. 36
(1) Produsele alimentare ambalate vor fi depozitate separat de ambalajele
goale, substantele pentru curatenie si dezinfectie.
(2) In unitatile alimentare folosirea ghetii naturale este permisa numai
pentru racirea bauturilor imbuteliate. Gheata va proveni numai din ghetarii
autorizate sanitar.
Art. 37
In unitatile de alimentatie publica si de alimentatie colectiva, care
pregatesc si servesc preparate culinare, se vor respecta urmatoarele conditii
de protectie sanitara a alimentelor:
a) Operatiunile de prelucrare a carnii, pestelui, legumelor si produselor
de cofetarie si patiserie se vor efectua in incaperi sau in compartimente
separate. De asemenea, se vor separa operatiunile de preparare a carnii si
pestelui crud de operatiunile finale de preparare a acestor produse.
Toate operatiunile de preparare a carnii crude (transare, tocare, preparare
mititei, carnati proaspeti, chiftele etc.) se efectueaza intr-un spatiu
destinat numai acestor operatiuni. Spatiul va fi dotat cu butuc, funduri din
lemn, marcate distinct, ustensile (masina de tocat, cutite, topor etc.), bazine
ce vor fi racordate la instalatia de apa calda, rece si la canalizare.
Operatiunile de preparare a pestelui crud se efectueaza in conditii
similare.
b) Materia prima si produsele finite se vor prelucra pe mese (sau funduri
din lemn) diferite, marcate vizibil: "peste crud", "peste
fiert", "paine" etc.
c) Preparatele culinare finite, pana la servirea lor de catre consumator,
vor fi pastrate la o temperatura de minimum +60 grade C (mancaruri calde) sau
la maximum + 8 grade C (preparate reci).
d) Refolosirea ca materie prima a preparatelor culinare finite ori
amestecarea tocaturilor de carne cruda cu cele tratate termic nu este permisa.
e) In unitatile de alimentatie colectiva si de alimentatie publica, in care
sunt servite grupuri organizate (turisti, mese comune etc.), se vor consuma
numai mancaruri pregatite in aceeasi zi, din care se vor pastra probe (in
recipiente curate, oparite, acoperite si etichetate) timp de 48 de ore la o
temperatura de +4 grade C, in spatii frigorifice special destinate acestui
scop.
f) Se vor folosi numai oua cu coaja intacta, spalate si dezinfectate
inainte de spargere; folosirea oualor de rata in aceasta categorie de unitati
este interzisa.
g) Nu este permisa incorporarea in preparate a grasimilor folosite la
prajire.
h) Legumele si fructele care se consuma in stare cruda se vor spala sub
curent continuu de apa potabila.
i) Nu este permisa pastrarea alimentelor, cu exceptia pestelui, in contact
cu gheata sau cu apa rezultata din topirea ghetii ori servirea bauturilor,
fructelor si legumelor in contact cu gheata, cu exceptia cuburilor de gheata
preparate din apa potabila, in congelatoare speciale.
Art. 38
In cazul in care, pentru depozitarea materiilor prime usor alterabile si
nealterabile, nu se poate asigura decat o singura incapere, este obligatorie
indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) dotarea corespunzatoare cu rafturi, hambare sau recipiente pentru toate
produsele nealterabile;
b) asigurarea unui spatiu frigorific pentru produse alterabile, cu
compartiment separat pentru carne cruda, care sa nu aiba o temperatura mai mare
de +4 grade C;
c) asigurarea unei ventilatii satisfacatoare prin ferestre sau ochiuri cu
rame si sita metalica;
d) aprovizionarea cu materii prime usor alterabile, indeosebi cu carne si
lapte, sa se faca pe masura capacitatii spatiului de racire si sa nu depaseasca
nevoile de consum pentru o zi.
Art. 39
In unitatile care sunt lipsite de spatiu pentru organizarea bucatariei
(snack-baruri, pizzerii etc.), preparatele culinare specifice acestora se pot
executa in sala de consum, in fata consumatorilor, cu obligatia ca prin
organizarea, dotarea si intretinerea locului respectiv sa se asigure o
curatenie permanenta, iar unitatea sa dispuna de posibilitati satisfacatoare de
ventilatie (naturala sau mecanica).
CAP. 4
Norme privind depozitarea si transportul alimentelor
Art. 40
Depozitarea alimentelor trebuie sa se faca in conditii care sa previna
modificarea proprietatilor nutritive, organoleptice si fizico-chimice, precum
si contaminarea microbiana. In acest scop alimentele vor fi depozitate in
incaperi sau in spatii special amenajate, protejate de insecte si rozatoare,
dotate cu instalatiile si aparatura necesare pentru asigurarea controlului
conditiilor de temperatura, umiditate, ventilatie etc., stabilite prin acte
normative in vigoare.
Art. 41
(1) Asezarea produselor alimentare se va face separat pe sortimente,
eventual pe zile de fabricatie, pe gratare sau rafturi, in stive, randuri
distantate, astfel incat sa se asigure o buna ventilatie si accesul persoanelor
si al mijloacelor care controleaza sau manipuleaza produsele depozitate.
(2) Nu se vor introduce in spatiile de depozitare produsele alimentare continute
in ambalaje murdare, degradate sau care nu corespund normelor de igiena.
(3) In spatiile destinate depozitarii alimentelor nu se vor introduce
produse care pot constitui surse de contaminare a acestora.
Art. 42
Unitatile alimentare vor fi dotate cu spatii necesare pentru depozitarea
ambalajelor. Peretii acestor spatii vor fi etansi, nepermitand accesul
rozatoarelor. Se interzice depozitarea ambalajelor de transport in spatii de
productie, prepararea sau vanzarea alimentelor.
Art. 43
Transportul alimentelor se efectueaza in functie de perisabilitatea
produselor, numai cu mijloace autorizate sanitar, igienice, care sa asigure pe
toata durata transportului pastrarea nemodificata a caracteristicilor
nutritive, organoleptice, fizico-chimice si microbiologice, precum si protectia
impotriva prafului, insectelor, rozatoarelor si altor posibilitati de poluare,
degradare si contaminare atat a produselor transportate, cat si a ambalajelor.
Art. 44
Mijloacele de transport al alimentelor trebuie sa fie amenajate si dotate
in functie de natura produsului transportat, iar pe peretii exteriori se va
inscrie denumirea produselor respective (carne, paine, lactate etc.) Peretii
exteriori si platforma vor fi confectionate din materiale rezistente,
impermeabile, usor de curatat.
Art. 45
(1) Alimentele usor alterabile vor fi transportate cu mijloace de transport
frigorifice, prevazute si dotate cu mijloace de ventilatie si frigorifice,
inclusiv cu aparatura pentru controlul si inregistrarea temperaturii. Pentru
transportul in cadrul aceleiasi localitati sau cu o durata mai mica de 4 ore se
pot folosi mijloace de transport izoterme.
(2) Carnea in carcasa se transporta agatata pe carlige din material
inoxidabil.
(3) Se permite transportarea de alimente sub forma de materii prime si
semifabricate impreuna cu produse finite care se consuma fara alta prelucrare
termica, daca se asigura conditii corespunzatoare pentru fiecare categorie.
(4) Alimentele vor fi insotite pe tot timpul transportului de documentele
care sa certifice ca produsele respective au fost receptionate conform actelor
normative in vigoare.
(5) Producatorul este obligat sa asigure transportul produselor numai in
masina autorizata.
Art. 46
Mijloacele de transport al alimentelor, precum si ambalajele de transport
trebuie pastrate permanent in perfecta stare tehnica si de curatenie; acestea
vor fi spalate si dezinfectate dupa fiecare transport.
Art. 47
Personalul care asigura transportul si manipularea alimentelor usor
alterabile si a painii va purta echipamentul de protectie sanitara a
alimentelor (pastrat in vehiculul respectiv), la urcarea pe platforma
vehiculului si in timpul tuturor operatiunilor in care acesta vine in contact
direct cu alimentele, si va avea carnet de sanatate.
CAP. 5
Desfacerea alimentelor
Unitati de desfacere a alimentelor:
1. Magazine alimentare
Art. 48
(1) Magazinele alimentare trebuie sa aiba din constructie urmatoarele
spatii:
- sala de desfacere;
- magazie de alimente;
- magazie de ambalaje;
- grup social-sanitar (vestiar si WC).
(2) Unitatile vor fi amenajate corespunzator.
Art. 49
Magazinele alimentare trebuie sa aiba asigurata in permanenta apa calda si
rece, in cantitate suficienta si corespunzatoare calitativ conditiilor inscrise
in actele normative in vigoare.
Art. 50
(1) Dotari minime obligatorii:
- rafturi si spatii frigorifice in sala de desfacere;
- rafturi si gratare din lemn in magazii.
(2) Pentru alimentele usor alterabile, care se mentin la rece, nu sunt
permise supraaglomerarea spatiilor frigorifice de pastrare si expunere, precum
si introducerea in acelasi spatiu a produselor crude si semifabricate impreuna
cu cele care nu necesita tratare termica inainte de consum (se vor prevedea
spatii frigorifice separate pentru aceste categorii de alimente).
(3) In magazinele alimentare cu o singura sala de desfacere (cu o suprafata
de minimum 20 mp) se pot amenaja raioane separate pentru preparate din carne si
lactate si pentru carne cruda preambalata, care sa fie prevazute cu spatii
frigorifice de expunere si depozitare, cantare si vanzatori pentru fiecare
raion.
(4) In magazinele care transeaza si desfac carne cruda alaturi de alte
alimente se vor asigura circuite separate (sala de primire si transare, spatii
frigorifice, raion separat de desfacere, cu cantare si vanzatori).
(5) Pentru raioanele de preparate din carne, de lactate, branzeturi si
paine plata produselor se va face numai la casa, nu direct la vanzator.
(6) Pentru amenajarea unui raion de vanzare a painii este necesara o
suprafata de minimum 10 mp.
Art. 51
(1) Semipreparatele din carne cruda si tocaturile din carne se expun in
vitrine frigorifice, separat de alte semipreparate, si se servesc cu ustensile
adecvate, care nu se folosesc si pentru alte produse.
(2) Alimentele neambalate, care se consuma fara o prelucrare termica, vor
fi servite numai cu ustensile adecvate (clesti, linguri, furculite etc.)
(3) In unitatile de desfacere a painii si a produselor de panificatie si in
alte asemenea unitati care desfac produse neambalate se vor lua masuri care sa
nu permita alegerea manuala a produselor de catre cumparatori.
Art. 52
Aprovizionarea acestor magazine pe aceeasi usa cu cea de acces al
cumparatorilor se va face cu intreruperea activitatii in timpul efectuarii
acestei operatiuni.
Art. 53
Expunerea la vanzare a produselor alimentare se va face la temperatura
recomandata de producator.
Art. 54
Depozitarea oualor in cofraje sau in lazi se face in spatii racoroase, fara
miros strain, la temperatura de maximum +14 grade C, ferite de razele soarelui
sau de alta sursa de caldura. Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se va
face numai in raioane separate sau in raioane cu produse preambalate. Este
interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse din
lapte sau la raioanele de produse alimentare neambalate care se consuma ca
atare, fara a mai fi supuse unui proces termic. Ouale vor fi stantate cu data
ouatului, individual sau pe ambalaje.
Art. 55
In magazinele alimentare este interzisa depozitarea ambalajelor in
incaperile de vanzare, in spatiile de circulatie, vestiare sau pe trotuarele
aferente.
Art. 56
In magazinele alimentare in care se autorizeaza si desfacerea produselor
nealimentare este interzisa vanzarea produselor cu risc de influentare a
proprietatilor organoleptice ale alimentelor sau de contaminare cu substante
nocive.
2. Comertul de mic detaliu stabil si ambulant
Art. 57
Prin comertul de mic detaliu se intelege desfacerea de alimente in
cantitati si sortimente restranse, pe o perioada determinata, in puncte fixe
sau mobile.
Art. 58
(1) Punctele fixe de desfacere stradala (chioscuri, baraci si tonete) a
alimentelor trebuie astfel amenajate si dotate, incat sa asigure conditii
igienice corespunzatoare pentru protejarea, pastrarea si servirea produselor,
precum si pentru mentinerea salubritatii in vecinatatea punctului de desfacere.
(2) In aceste puncte profilul activitatii va fi determinat de tipul
unitatii, cu amplasament si dotarile existente.
(3) Unitatile de desfacere din aceasta categorie trebuie sa fie situate la
o distanta de cel putin 25 m de WC-urile publice, de locurile de stationare a
vitelor sau de alte asemenea surse de contaminare si de cel putin 100 m de
zonele insalubre, precum: abatoare, depozite sau fabrici de prelucrare a
deseurilor si pieilor crude, rampe de gunoi, intreprinderi de ecarisaj etc.
(4) Toate punctele fixe vor fi inscriptionate vizibil cu denumirea
societatii comerciale, adresa, numarul autorizatiei de functionare.
Art. 59
Punctele fixe de desfacere stradala a alimentelor, precum si unitatile
mobile (indiferent de tractiune) trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii
si masuri pentru protectia sanitara a produselor si a consumatorilor:
a) sa fie dotate cu stelaje, rafturi etc. pentru pastrarea produselor
ambalate sau a fructelor si legumelor, precum si cu vitrine inchise pentru
produse neambalate, iar pentru produse perisabile, cu vitrine frigorifice si
frigidere;
b) sa fie racordate la retelele publice de apa potabila si de canalizare
ori sa fie dotate cu instalatii proprii de apa potabila, de colectare si
evacuare in conditii igienice a apei uzate;
c) sa aiba recipiente cu capac etans pentru colectarea reziduurilor solide,
iar in exterior cosuri pentru aruncarea hartiilor si a resturilor;
d) sa foloseasca vesela (tacamuri si pahare), care va fi spalata si dezinfectata
la curent de apa, dupa fiecare folosire, si uscata in pozitie verticala, pe
dispozitive speciale, fara utilizarea carpelor; paharele se vor pastra cu gura
in jos pe tavi de scurgere si vor fi reclatite la curent de apa inainte de
folosire;
e) este interzisa refolosirea veselei si a paharelor de unica folosinta.
Art. 60
Carucioarele si tonetele folosite pentru comertul stradal mobil de alimente
trebuie sa fie inchise, cu peretii netezi vopsiti in ulei sau cu lac de culoare
deschisa, si dotate cu cosuri pentru hartii si resturi; vor purta o inscriptie
care sa indice denumirea si adresa societatii comerciale careia ii apartine (in
cazul vanzatorilor particulari, numele, prenumele si numarul autorizatiei de
functionare).
Art. 61
Organele sanitare pot permite vanzarea produselor din carne (fripte sau
prajite), a produselor de patiserie, a produselor de panificatie si in
carucioare, tonete sau in vitrine mobile numai daca indeplinesc urmatoarele
conditii: sa functioneze in vecinatatea unitatii alimentare de la care se
aprovizioneaza (maximum 20 m), sa fie amenajate conform cerintelor sanitare,
pentru a se asigura protectia alimentelor impotriva prafului si a mustelor; sa
fie aprovizionate numai cu preparate proaspete si pentru o perioada de cel mult
4 ore; sa poarte denumirea societatii comerciale si numarul autorizatiei de
functionare a unitatii-mama.
Art. 62
Vanzarea inghetatei este permisa prin comertul de mic detaliu stabil in
urmatoarele conditii:
a) prin sistem automat (aparat de inghetata), care trebuie sa fie amplasat
in vecinatatea unitatii care o prepara, racordat la apa rece curenta si calda,
prevazut cu spatiu frigorific, cu echipament de protectie si cu casete inchise
pentru pastrarea vafelor, cornetelor si a paharelor de unica folosinta;
b) inghetata neambalata, servita prin portionare cu clesti speciali, va fi
pastrata in caserole din material inoxidabil sau din alte materiale avizate
sanitar de Ministerul Sanatatii in conservatoare frigorifice si va fi servita numai
in interior. Transportul de la furnizor se va face in caserole inchise ermetic
si cu masini izoterme;
c) inghetata preambalata va fi pastrata in congelator, protejata de caldura
si de ploi;
d) este interzisa recongelarea inghetatei dupa topire sau amestecarea in
aceeasi caserola a mai multor loturi de inghetata cu data de fabricatie
diferita. Inainte de a fi umpluta cu inghetata caserola va fi spalata si
dezinfectata conform normelor igienico-sanitare.
Art. 63
Produsele de patiserie si de panificatie neambalate se vor vinde din
recipiente curate, la adapost de praf si de muste, fiind servite numai cu
ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga
produsele cu mana.
Art. 64
Vanzatorul ambulant va purta echipamentul de protectie a alimentelor si
ecuson.
Art. 65
Comertul cu bauturi racoritoare se poate face la puncte fixe (dozatoare,
imbuteliate) sau la puncte mobile (numai imbuteliate).
Art. 66
Bauturile racoritoare la dozator vor fi servite in urmatoarele conditii:
- sa existe racord la apa potabila si la canalizare, efectuat numai de
unitati de specialitate;
- sa aiba dispozitive de spalare a paharelor cu apa;
- sa aiba tejghea cu suprafata impermeabilizata, prevazuta cu tavi din
metal cu gauri de scurgere, pentru asezarea paharelor spalate cu gura in jos;
- prepararea bauturilor se va face la punctul de desfacere prin adaugare de
apa si CO2, concentratul fiind livrat in doze sigilate.
Art. 67
Distribuitoarele automate de bauturi calde si reci, sandviciuri, de produse
ambalate etc. vor fi amplasate in locuri la care accesul pentru intretinerea
igienica sa fie usor. Produsele vor fi inlocuite inainte de expirarea
termenului de valabilitate.
Art. 68
Bauturile imbuteliate vor fi puse in vanzare numai dupa ce vanzatorul va
controla continutul la lumina si va verifica daca sticla este inchisa ermetic;
in cazul in care observa corpuri straine, sedimente sau tulbureala ori in cazul
in care sticlele nu sunt bine inchise, le va scoate din consum.
Art. 69
Bauturile imbuteliate se pot raci prin scufundare in apa cu gheata, astfel
incat sticlele sa stea numai vertical, chiar daca sunt inchise ermetic, iar
gatul sa depaseasca nivelul apei cu cel putin 10 cm.
3. Pietele alimentare
Art. 70
Pietele alimentare sunt destinate numai comercializarii produselor
agroalimentare si de uz gospodaresc.
Art. 71
Administratia pietelor va acorda vanzare libera producatorilor numai in
limita posibilitatilor de asigurare a spatiului de vanzare.
Art. 72
Pietele alimentare din localitatile care dispun de retele de apa si de
canalizare vor fi prevazute cu:
- platou impermeabilizat dotat cu fantani arteziene, hidranti si cu guri de
canalizare;
- WC public cu compartimente separate pentru femei si barbati;
- boxa cu paviment si cu pereti din ciment sclivisit, racordata la reteaua
de apa si de canalizare, pentru pastrarea recipientelor in care se colecteaza
reziduuri solide;
- bazine compartimentate pentru spalarea legumelor si a fructelor;
- chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;
- vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevazute cu
acoperisuri;
- gratare sau suprafete din lemn, cu o inaltime de 10 - 15 cm de la sol,
pentru depozitarea alimentelor (nu este permisa asezarea acestora direct pe sol
sau pe platou, chiar daca sunt ambalate).
La pietele alimentare din localitatile fara retele de apa si/sau de
canalizare, aprovizionarea cu apa si evacuarea reziduurilor lichide se vor face
conform prescriptiilor organelor sanitare locale. Locul de stationare a
vehiculelor la aprovizionarea cu alimente va fi impermeabilizat, amplasat la
cel putin 20 m distanta de ultimul loc de desfacere a alimentelor si supus
aceluiasi regim de intretinere si curatenie ca si restul pietei.
Art. 73
Chioscurile si rulotele de desfacere a alimentelor vor fi dotate cu
chiuvete, sifoane de scurgere, recipiente pentru colectarea reziduurilor
solide, dulapuri sau vestiare pentru imbracamintea de protectie sanitara a
alimentelor si pentru cea individuala si cu materialul necesar pentru
intretinerea curateniei. Cele in care se desfac alimente de origine animala
usor perisabile vor fi inzestrate cu utilaje frigorifice.
Art. 74
Mesele de prezentare si desfacere a alimentelor vor fi confectionate din
beton sclivisit, mozaic sau din scandura groasa, bine incheiata. Mesele
amplasate in exteriorul cladirii vor avea acoperisuri care vor depasi marginile
meselor cu cel putin 0,75 cm.
Art. 75
Este interzisa oricarei persoane particulare sau oricarui angajat al pietei
sa locuiasca ori sa doarma (ziua sau noaptea) in incaperile ori pe mesele din
piata, care sunt folosite la desfacerea alimentelor. In acest scop in piete se
vor amenaja dormitoare speciale.
Art. 76
(1) Vanzatorii si producatorii vor asigura intretinerea curateniei, evitand
imprastierea deseurilor, a furajelor, raspandirea de ape murdare etc.
(2) Reziduurile provenite in timpul vanzarii se vor strange in recipiente
cu capac, care vor fi evacuate de catre lucratorii administratiei pietei, pe
masura ce se umplu, in spatiile de colectare a gunoiului pietei.
(3) Administratia pietei este obligata sa asigure indepartarea reziduurilor
solide din zona pietei cel putin o data la 24 de ore si functionarea in bune
conditii a instalatiilor de apa curenta si de canalizare; va asigura combaterea
si distrugerea insectelor si a rozatoarelor.
Art. 77
Locul de desfacere a carnii crude si a produselor de macelarie trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii:
- paviment impermeabilizat, usor lavabil, prevazut cu sifoane de
pardoseala;
- pereti impermeabilizati pana la inaltimea de 1,80 m;
- racord de apa rece curenta si de apa calda curenta;
- racord la canalizare;
- sa fie prevazut cu camere sau dulapuri frigorifice;
- transarea se va face pe butuci, spalati si dezinfectati dupa incetarea
vanzarii;
- administratia pietelor este obligata sa asigure producatorilor echipament
de protectie;
- pentru toate produsele (carne cruda si produse de macelarie), inainte de
a le vinde, producatorul va prezenta dovada controlului sanitar-veterinar.
Art. 78
Locul de desfacere a pestelui proaspat trebuie sa indeplineasca urmatoarele
conditii:
- sa aiba amenajat un spatiu separat cu paviment din material impermeabil
si usor lavabil, prevazut cu sifon de pardoseala;
- peretii sa fie impermeabilizati pana la 1,80 m;
- sa aiba apa curenta rece si calda si canalizare;
- pestele va fi pastrat in vase din material usor lavabil (inox, material
plastic alimentar) si acoperit cu bucati de gheata;
- pestele adus spre vanzare va fi prezentat pentru control organelor
sanitar-veterinare din piete;
- vanzatorii vor purta echipament de protectie asigurat de administratia
pietelor.
Art. 79
(1) Locul de desfacere a laptelui si a derivatelor din lapte: vanzarea
laptelui si a produselor lactate se va face in locuri speciale, pe mese
acoperite cu material impermeabil, usor lavabil si prevazute cu vitrine.
(2) Ambalajele cu produse lactate vor fi acoperite cu tifon curat, hartie
alba, capac din metal.
(3) Producatorul va avea asupra sa dovada controlului sanitar-veterinar si
carnetul de sanatate, conform prevederilor Ministerului Sanatatii, inainte de
a-si vinde produsele.
(4) Vanzatorii vor purta echipament de protectie complet, asigurat de
administratia pietelor si, in mod obligatoriu, ecuson cu numele si cu comuna
producatorului.
Art. 80
Vanzarea legumelor si fructelor se va face in spatii separate, curate, in
lazi sau in navete.
Art. 81
Vanzarea animalelor si a pasarilor vii se va face numai in zone special
amenajate din teritoriul pietei si separate de locul de desfacere a celorlalte
produse alimentare; zonele respective vor fi astfel dotate:
- solul va fi impermeabilizat si prevazut cu gura de captare a apelor de
spalare;
- va exista sursa de apa rece;
- vor exista pubele pentru colectarea reziduurilor si dejectiilor.
Art. 82
Se permite patrunderea in zona de vanzare a pasarilor vii si a animalelor
vii a vehiculelor cu tractiune animala, cu conditia sa li se asigure o zona
impermeabilizata cu posibilitati de spalare, la o distanta de cel putin 20 m de
locuinte sau de alte locuri de vanzare.
CAP. 6
Controlul respectarii normelor de igiena prin teste de salubritate
Art. 83
In scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena,
inspectorii sanitari vor recolta periodic din unitatile alimentare care produc,
prepara, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente teste de
salubritate de pe suprafetele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe
maini si de pe echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente
si din aerul din incaperile de lucru.
Astfel de teste de salubritate se vor recolta in caz de suspiciune de
contaminare a unor alimente, dar mai ales in cazul toxiinfectiilor alimentare.
Art. 84
Rezultatele testelor de salubritate trebuie sa corespunda urmatoarelor
norme microbiologice:
- se considera conditii corespunzatoare acelea care nu se abat de la
urmatoarele prevederi:
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A = Enterobacteriaceae
B = Stafilococi cuagulazopozitiv
C = Stafilococi hemolitici
D = Mucegaiuri
-----------------------------------------------------------------------------
Microorganisme A B C D Bacterii
aerobe mezofile coliforme
(NTG)
-----------------------------------------------------------------------------
Ambalaje din: 1/ml - - - - absent/ml
sticla, carton, capacitate capacitate
material plastic,
metal etc., care
vin in contact
direct cu
alimentul - - - -
Observatii:
Se accepta NTG = 2/ml capacitate, daca bacteriile coliforme sunt absente.
-----------------------------------------------------------------------------
Conducte de la 1/ml - - - - absent/ml
instalatia de
pasteurizare
Observatii:
-----------------------------------------------------------------------------
Suprafete de 2/cmp - - - - absent/
lucru de pe 10 cmp
fluxul
tehnologic,
care vin in
contact direct
cu alimentul*)
Observatii:
Se accepta NTG = 20/cmp, daca bacteriile coliforme sunt absente pe 10 cmp
-----------------------------------------------------------------------------
Mese din 4/cmp absent/ absent/ absent/ - -
blocurile 100 cmp 100 cmp 100 cmp
alimentare
Observatii:
Se accepta NTG = 20/cmp, daca bacteriile coliforme sunt absente pe 10 cmp
-----------------------------------------------------------------------------
Bazine, tancuri, 1/cmp - - - - absent/
aparate 10 cmp
Observatii:
Se accepta NTG = 20/cmp, daca bacteriile coliforme sunt absente pe 10 cmp
-----------------------------------------------------------------------------
Echipament de 2/cmp - - - - absent/
protectie 10 cmp
Observatii:
Se accepta NTG = 20/cmp, daca bacteriile coliforme sunt absente pe 10 cmp
-----------------------------------------------------------------------------
Tacamuri 10 ml absent absent absent absent -
solutie spalare
Observatii:
Conditiile se refera la un obiect
-----------------------------------------------------------------------------
Farfurii 1/cmp absent absent absent absent -
Observatii:
Conditiile se refera la un obiect
-----------------------------------------------------------------------------
Cani, cesti, 10 ml absent absent absent absent -
pahare etc. solutie spalare
Observatii:
Conditiile se refera la un obiect
-----------------------------------------------------------------------------
Hartie si folie 1/cmp - - - 3/cmp absent/cmp
de plastic
folosite in
vanzare
Observatii:
-----------------------------------------------------------------------------
Maini - absent absent absent - -
Observatii:
-----------------------------------------------------------------------------
Aerul din 600/mc - - - 300/mp -
incaperile de
productie
Observatii:
-----------------------------------------------------------------------------
*) Cu exceptia meselor din blocurile alimentare.
CAP. 7
Norme privind personalul unitatilor alimentare
Art. 85
In unitatile alimentare operatiunile de manipulare, preparare, transport,
servire si de desfacere a alimentelor vor fi executate numai de persoane care
au efectuat controlul medical la angajare si periodic, la unitatile sanitare si
in conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii.
Se excepteaza personalul zilier din unitatile industriale care prelucreaza
alimente de origine vegetala si plante industriale, in cazul in care acestea
sunt supuse sterilizarii termice in cursul procesului tehnologic.
Art. 86
In toate unitatile alimentare conducatorii acestora sau persoanele din
unitate special desemnate au obligatia de a verifica zilnic starea de igiena
individuala a personalului si de a depista persoanele care prezinta febra,
diaree sau infectii acute ale nasului, gatului sau ale pielii. Aceste persoane
nu vor fi primite in unitate decat cu avizul medical. Toate persoanele care
lucreaza la prelucrarea, manipularea, transportul, servirea sau desfacerea
alimentelor sunt obligate sa se supuna vaccinarilor in conditiile stabilite de
Ministerul Sanatatii, sa se prezinte (sau sa anunte) la unitatea sanitara in
cazul in care au febra, tulburari digestive acute sau infectii ale pielii si sa
nu isi reia activitatea decat dupa primirea avizului medical.
Art. 87
Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prepararea, transportul,
servirea si desfacerea alimentelor sunt obligate:
a) sa poarte in timpul lucrului, in raport cu specificul locului de munca
si in conformitate cu actele normative in vigoare, echipamentul de protectie
sanitara a alimentelor, alb sau de culoare deschisa, curat, care sa acopere
imbracamintea si parul capului si sa fie impermeabil in partile care vin in
contact cu umezeala; persoanele care executa operatiuni de curatare nu vor
purta echipamentul de protectie sanitara a alimentelor in cursul efectuarii
acestor operatiuni;
b) sa nu intre in WC cu echipamentul sanitar de protectie a alimentelor;
c) sa isi spele mainile cu apa si cu sapun inainte de inceperea lucrului si
ori de cate ori este necesar in cursul activitatii, in special dupa folosirea
WC.
Art. 88
Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prelucrarea, transportul,
servirea si la desfacerea alimentelor sunt obligate sa isi insuseasca si sa isi
reimprospateze cunostintele de igiena alimentelor, necesare in activitatea lor.
Art. 89
La nivelul fiecarei unitati de alimentatie va exista o evidenta a
controlului medical pentru tot personalul din subordine.
CAP. 8
Dispozitii finale
Prevederile prezentului ordin reprezinta cerintele minime pentru asigurarea
functionarii unitatilor de productie, depozitare, transport si de
comercializare a alimentelor.
Pot fi solicitate amenajari sau proceduri suplimentare de catre medicul
inspector de specialitate, astfel incat sa nu existe riscuri pentru sanatatea
populatiei.
Medicul inspector de specialitate va stabili impreuna cu managerul
societatii comerciale punctele critice de control care vor fi monitorizate.
Verificarea respectarii prezentului ordin este efectuata de personalul de
specialitate din cadrul inspectoratelor judetene de sanatate publica si al
municipiului Bucuresti, precum si de alte organisme abilitate de Ministerul
Sanatatii sa efectueze controale.
Pentru nerespectarea prezentului ordin se aplica prevederile Legii nr.
98/1994.
Prezentul ordin intra in vigoare incepand cu data publicarii in Monitorul
Oficial al Romaniei.