HOTARARE Nr. 1198 din 24 octombrie 2002
privind aprobarea Normelor de igiena a produselor alimentare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 866 din 2 decembrie 2002
In temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 37 alin. (1) din Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei,
circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si
completari prin Legea nr. 57/2002,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele de igiena a produselor alimentare, prevazute in anexa
care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Pentru unele categorii de produse alimentare dintre cele prevazute in anexa
se aplica norme microbiologice emise de Ministerul Sanatatii si Familiei.
Art. 3
Autoritatile competente din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si al
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, precum si Autoritatea
Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor controla modul de indeplinire a
prevederilor prezentei hotarari de catre persoanele juridice si fizice
autorizate care produc, ambaleaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza
alimente.
Art. 4
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga art. 6 alin.
(1), art. 7 alin. (1) si (2), art. 8 alin. (1) si (2), art. 10 alin. (2), art.
11 alin. (1), (2) si (5), art. 13 alin. (1), art. 15 alin. (1), art. 21 alin.
(1), art. 22, art. 29 alin. (1) si (2), art. 40, art. 41 alin. (2) si (3), art.
49, art. 70, art. 71, art. 85, art. 87 lit. a), art. 88, precum si alin. 4 al
cap. VIII "Dispozitii finale" din Normele de igiena privind
productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea
alimentelor, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 976/1998, publicat
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999.
Art. 5
Prezenta hotarare va intra in vigoare la 180 de zile de la data publicarii
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME DE IGIENA A PRODUSELOR ALIMENTARE
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Obiectul prezentelor norme de igiena a produselor alimentare, denumite in
continuare norme, se refera la regulile generale de igiena a produselor
alimentare si la procedurile de verificare a respectarii acestor reguli.
Art. 2
Pentru aplicarea prezentelor norme termenii si expresiile de mai jos au
urmatoarele semnificatii:
a) alimente - produse in stare naturala sau prelucrate, destinate
consumului uman, inclusiv apa minerala si guma de mestecat, din care se exclud
tutunul, produsele medicinale si substantele narcotice si psihotrope;
b) alimentele conforme regulilor de salubritate - alimentele proprii
consumului uman, din punctul de vedere al igienei;
c) igiena produselor alimentare, denumita in continuare igiena - toate
masurile necesare pentru garantarea securitatii si salubritatii produselor
alimentare, care acopera toate etapele ulterioare productiei primare, incluzand
recoltarea, sacrificarea si mulsul, adica cele din cursul pregatirii,
prelucrarii, fabricatiei, ambalarii, depozitarii, transportului, distributiei,
manipularii, vanzarii sau punerii la dispozitia consumatorului;
d) sector alimentar - orice unitate profit sau nonprofit care exercita una
ori toate activitatile urmatoare: preparare, prelucrare, fabricare, ambalare,
depozitare, transport, distributie, manipulare, comercializare, punere la
dispozitia consumatorilor;
e) spatii alimentare - componente ale unei unitati in care se efectueaza
una sau mai multe operatiuni de preparare, prelucrare, fabricare, ambalare,
depozitare, transport, distributie, manipulare, comercializare, punere la dispozitia
consumatorului a produselor alimentare.
CAP. 2
Conditii generale de igiena a produselor alimentare
Art. 3
Prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul,
distributia, manipularea, comercializarea si punerea la dispozitia
consumatorilor a produselor alimentare trebuie sa se desfasoare in conditii
igienice.
Art. 4
Unitatile din sectorul alimentar trebuie sa identifice activitatile care
sunt determinante pentru securitatea alimentara si trebuie sa garanteze ca
procedurile de securitate corespunzatoare sunt stabilite, implementate,
mentinute si revizuite pe baza principiilor utilizate in sistemul de analiza a
riscurilor si punctelor critice de control, abreviat HACCP:
a) analiza riscurilor alimentare potentiale ale unei operatiuni din cadrul
activitatii unei unitati din sectorul alimentar;
b) identificarea punctelor din cadrul acestor operatiuni unde pot aparea
riscuri alimentare;
c) stabilirea punctelor identificate ca fiind critice pentru securitatea
alimentelor, denumite puncte critice;
d) identificarea si implementarea procedurilor de control efective si de
monitorizare in aceste puncte;
e) revizia periodica si ori de cate ori apare o modificare in sectorul
alimentar a analizei riscurilor alimentare, a punctelor critice si a
procedurilor de monitorizare.
Art. 5
Unitatile din sectorul alimentar trebuie sa respecte regulile de igiena
prevazute in prezentele norme.
Art. 6
(1) Autoritatile competente incurajeaza elaborarea unor ghiduri de buna
practica a igienei, care pot fi utilizate voluntar de unitatile din sectorul
alimentar drept ghid pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 si 5.
(2) Ghidurile prevazute la alin. (1) sunt elaborate de sectoarele din
domeniul alimentar si de reprezentantii altor parti interesate, cum ar fi
autoritatile in domeniu si asociatiile de consumatori, dupa consultarea
grupurilor ale caror interese risca sa fie atinse intr-un mod sensibil,
inclusiv a autoritatilor competente.
(3) La elaborarea ghidurilor de buna practica a igienei trebuie sa fie
luate in considerare, dupa caz, principiile generale de igiena alimentara,
codurile recomandate si utilizate pe scara mondiala in domeniul igienei,
principiile generale de igiena alimentara din Codex alimentarius.
(4) Ghidurile de buna practica a igienei sunt avizate de institutii
desemnate de Ministerul Sanatatii si Familiei si de Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor.
Art. 7
(1) Autoritatile competente efectueaza controale pentru a se asigura de
respectarea prevederilor art. 3 si, acolo unde este cazul, a prevederilor art.
5.
(2) In cadrul controalelor efectuate de autoritatile competente trebuie sa
se tina seama de ghidurile pentru o buna practica a igienei, avizate de
Ministerul Sanatatii si Familiei si de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, in situatia in care acestea exista.
(3) Controalele prevazute la alin. (1) trebuie sa cuprinda o evaluare
generala a riscurilor potentiale in domeniul securitatii alimentelor, asociate
activitatilor respectivului sector alimentar, acordandu-se o atentie deosebita
punctelor critice identificate de sectorul alimentar, pentru a se estima daca
se efectueaza in mod corespunzator operatiunile de monitorizare si verificare.
(4) Inspectia tuturor spatiilor alimentare trebuie sa fie efectuata cu o
frecventa corespunzatoare riscului asociat cu locul respectiv.
(5) Autoritatile competente trebuie sa se asigure ca asupra produselor
alimentare importate se efectueaza un control in conformitate cu reglementarile
legale in vigoare pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 si 5 si ale
normelor microbiologice emise de Ministerul Sanatatii si Familiei.
(6) In cazul in care se constata ca nerespectarea prevederilor prezentelor
norme ar putea determina aparitia unor riscuri legate de securitatea sau
salubritatea alimentelor, autoritatile competente vor aplica masuri care se pot
extinde pana la retragerea si/sau distrugerea produselor alimentare sau la
inchiderea intregii unitati ori doar a unei parti din aceasta pe durata
corespunzatoare remedierii deficientelor constatate.
(7) In vederea determinarii riscurilor legate de securitatea produselor
alimentare sau de salubritatea acestora se tine seama de natura produselor
alimentare, de modul in care acestea sunt manipulate si ambalate, de conditiile
in care sunt depozitate si prezentate si de orice interventie la care sunt
supuse inainte de livrarea lor catre consumatori.
(8) Orice persoana fizica sau juridica supusa controlului efectuat de
autoritatile competente are, in conditiile legii, dreptul la contestarea
masurilor aplicate conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 8
In cazul in care pe teritoriul unei tari terte apare o problema de igiena
care constituie un risc grav pentru sanatatea publica, sunt aplicate, in
functie de gravitatea situatiei, urmatoarele masuri imediate:
a) suspendarea importurilor provenite din toata tara sau dintr-o regiune a
acesteia si, dupa caz, din tara terta de tranzit;
b) stabilirea unor conditii speciale pentru produsele alimentare provenite
din tara implicata sau dintr-o regiune a acesteia;
c) initierea si aplicarea, in conditiile legii, a unor masuri temporare de
protectie privind produsele alimentare in cauza.
CAP. 3
Norme generale de igiena pentru spatiile alimentare
Art. 9
Expresia dupa caz este utilizata in aceste capitole in sensul garantarii
securitatii si salubritatii produselor alimentare.
Art. 10
Spatiile alimentare trebuie sa fie in permanenta curate si bine
intretinute.
Art. 11
Spatiile alimentare trebuie sa fie proiectate, amplasate, construite si
dimensionate astfel incat sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) sa permita curatenia si, dupa caz, dezinfectia corecta si eficienta;
b) sa ofere protectie impotriva acumularii de deseuri, a contactului cu
produse toxice, a patrunderii impuritatilor in produsele alimentare si a
formarii condensului sau a igrasiei pe suprafete;
c) sa permita o buna practica a igienei produselor alimentare, inclusiv
protectie impotriva contaminarii incrucisate intre operatiuni si in timpul
operatiunilor efectuate asupra produselor alimentare, echipamentelor,
materialelor, surselor de aer si apa sau a personalului, precum si impotriva
surselor externe de contaminare, ca, de exemplu, insectele si animalele
daunatoare;
d) sa asigure, dupa caz, conditiile corespunzatoare de temperatura pentru
prelucrarea si depozitarea in conditii igienice a produselor alimentare.
Art. 12
(1) Spatiile alimentare trebuie sa dispuna de chiuvete destinate spalarii
mainilor si de grupuri sanitare racordate la un sistem eficient de evacuare.
(2) Numarul si amplasarea chiuvetelor si grupurilor sanitare trebuie sa fie
corespunzatoare cifrei personalului si amplasarii locurilor de munca.
(3) Chiuvetele pentru spalarea mainilor trebuie sa fie separate de bazinele
pentru spalarea produselor alimentare.
(4) Chiuvetele trebuie sa dispuna de alimentare cu apa curenta, calda si
rece si de mijloace pentru spalarea si uscarea igienica a mainilor.
(5) Grupurile sanitare nu trebuie sa aiba iesire directa in incaperile in
care se manipuleaza produse alimentare.
Art. 13
(1) Ventilarea naturala sau mecanica a spatiilor alimentare trebuie sa fie
asigurata prin mijloace suficiente si eficiente, evitandu-se patrunderea
fluxului de aer dintr-un spatiu contaminat intr-un spatiu curat.
(2) Sistemele de ventilatie trebuie sa fie astfel proiectate incat sa
permita cu usurinta accesul la filtrele sau la piesele care necesita curatare
sau inlocuire.
(3) In toate anexele sociale ale spatiilor alimentare se va asigura
ventilatia naturala sau artificiala, suficienta si eficienta.
Art. 14
Spatiile alimentare trebuie sa fie dotate cu sisteme de iluminare naturala
si/sau artificiala suficienta.
Art. 15
Instalatiile de evacuare a apelor uzate trebuie sa fie proiectate si
construite in asa fel incat sa se evite riscul contaminarii produselor
alimentare.
Art. 16
Pentru personalul care isi desfasoara activitatea in spatiile alimentare
trebuie sa fie asigurate vestiare amplasate in afara spatiilor de productie sau
de prelucrare a alimentelor.
CAP. 4
Norme specifice de igiena pentru spatiile in care se prepara, se trateaza
sau se prelucreaza produsele alimentare
Art. 17
(1) Suprafata pavimentului trebuie sa fie intretinuta in conditii igienice
si trebuie sa fie usor de curatat si, dupa caz, de dezinfectat.
(2) Dupa caz, se va asigura si o evacuare de suprafata adecvata spre
sistemele de colectare si evacuare a apelor uzate.
(3) Cerintele prevazute la alin. (1) se realizeaza prin utilizarea pentru
suprafata respectiva a unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice si
lavabile, cu exceptia situatiilor in care unitatile din sectorul alimentar pot
convinge autoritatile competente ca pot fi utilizate si alte materiale.
Art. 18
(1) Suprafata peretilor trebuie sa fie intretinuta in conditii igienice si
sa fie usor de curatat si, dupa caz, de dezinfectat.
(2) Suprafata prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie neteda si sa aiba
inaltimea potrivita pentru a permite cu usurinta realizarea operatiunilor
prevazute la acelasi alineat.
(3) Cerintele prevazute la alin. (1) si (2) se vor realiza prin utilizarea
unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice si lavabile, cu exceptia
situatiilor in care unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile
competente ca pot fi utilizate si alte materiale.
Art. 19
Tavanele, tavanele false si alte echipamente suspendate trebuie sa fie
proiectate, construite si finisate astfel incat sa se previna acumularea
murdariei si sa se reduca fenomenul de condens, formarea igrasiei si acumularea
prafului.
Art. 20
(1) Ferestrele si celelalte spatii de aerisire trebuie sa fie construite
astfel incat sa se evite acumularea murdariei.
(2) Ferestrele si spatiile de aerisire care se deschid spre spatiile
exterioare trebuie sa fie echipate, dupa caz, cu plase de protectie impotriva
insectelor, usor de indepartat pentru efectuarea curateniei.
(3) In situatiile in care ferestrele deschise pot conduce la contaminarea
produselor alimentare, in timpul activitatii ele vor fi inchise si fixate.
Art. 21
(1) Usile trebuie sa fie usor de curatat si, dupa caz, usor de dezinfectat.
(2) Cerinta prevazuta la alin. (1) se va realiza prin utilizarea de
suprafete netede, fabricate din materiale nonabsorbante, cu exceptia
situatiilor in care unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile
competente ca pot fi utilizate si alte materiale.
Art. 22
(1) Suprafetele, inclusiv suprafetele echipamentelor, care intra in contact
cu produsele alimentare trebuie sa fie bine intretinute si usor de curatat si,
dupa caz, usor de dezinfectat.
(2) Cerintele prevazute la alin. (1) se vor realiza prin utilizarea de
materiale netede, netoxice si lavabile, cu exceptia situatiilor in care
unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente ca pot fi
utilizate si alte materiale.
Art. 23
(1) Pentru curatarea si dezinfectia instrumentelor si echipamentelor de
lucru spatiile in care se prepara, se trateaza si se prelucreaza produse
alimentare trebuie sa fie dotate, dupa caz, cu sisteme si instalatii fabricate
din materiale rezistente la coroziune si usor de curatat.
(2) Pentru realizarea operatiunilor prevazute la alin. (1) spatiile
respective vor dispune de alimentare curenta cu apa potabila, calda si rece.
Art. 24
(1) Dupa caz, trebuie sa se stabileasca conditii corespunzatoare pentru
spalarea alimentelor.
(2) Chiuvetele, bazinele si orice alte instalatii pentru spalarea
alimentelor trebuie sa fie racordate la alimentarea curenta cu apa potabila,
calda si rece, si mentinute permanent in stare de curatenie.
CAP. 5
Norme specifice de igiena pentru spatiile mobile si/sau provizorii,
corturi, tarabe, rulote, piete agroalimentare, spatii cu destinatie initiala de
locuinta particulara, spatii utilizate ocazional pentru alimentatie publica si
distribuitoarele automate
Art. 25
Spatiile prevazute in prezentul capitol si distribuitoarele automate
trebuie sa fie proiectate, amplasate, construite si mentinute in stare de
curatenie si in buna stare de functionare, astfel incat sa se evite riscul
contaminarii produselor alimentare si patrunderea insectelor si animalelor
daunatoare.
Art. 26
Pentru spatiile alimentare prevazute in prezentul capitol se vor asigura,
dupa caz, urmatoarele dotari:
a) instalatii corespunzatoare pentru spalarea si uscarea igienica a mainilor,
grupuri sanitare, bai si vestiare;
b) instalatii si materiale necesare pentru curatarea si, dupa caz,
dezinfectia ustensilelor si a echipamentelor de lucru, precum si pentru
curatarea alimentelor;
c) sursa de apa potabila, calda si rece, in cantitate suficienta;
d) amenajari si/sau spatii adecvate pentru depozitarea igienica si
evacuarea substantelor periculoase si/sau necomestibile, precum si a deseurilor
lichide si solide;
e) instalatii si/sau dispozitive corespunzatoare pentru mentinerea si
monitorizarea temperaturii produselor alimentare.
Art. 27
(1) Suprafetele de contact cu alimentele vor fi realizate din materiale
netede, netoxice si lavabile, cu exceptia situatiilor in care unitatile din
sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente ca pot fi utilizate si
alte materiale.
(2) Suprafetele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie bine intretinute si
sa permita cu usurinta curatarea si, dupa caz, dezinfectia.
(3) Alimentele trebuie sa fie astfel asezate incat sa se evite riscul
contaminarii.
Art. 28
(1) Pietele agroalimentare sunt destinate numai comercializarii produselor
agroalimentare si de uz gospodaresc.
(2) Administratia pietelor trebuie sa permita activitatea comerciala libera
a producatorilor numai in limita posibilitatilor de asigurare a spatiului de
vanzare.
Art. 29
Pietele agroalimentare din localitatile care dispun de retele publice de
apa si canalizare trebuie sa fie prevazute cu:
a) platou impermeabilizat, dotat cu fantani arteziene, hidranti si guri de
canalizare;
b) W.C. public cu compartimente separate pentru femei si barbati;
c) boxa cu paviment si cu pereti din ciment sclivisit, racordata la reteaua
de apa si canalizare, pentru pastrarea recipientelor in care se colecteaza
deseuri solide;
d) bazine compartimentate pentru spalarea legumelor si fructelor;
e) chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;
f) vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevazute cu
acoperisuri;
g) gratare sau suprafete din lemn, cu o inaltime de 10 - 15 cm de la sol,
pentru depozitarea alimentelor, nefiind permisa asezarea acestora direct pe sol
sau pe platou, chiar daca sunt ambalate;
h) loc de stationare a vehiculelor pentru aprovizionarea cu alimente,
impermeabilizat, amplasat la cel putin 20 m distanta de ultimul loc de
desfacere a alimentelor si supus aceluiasi regim de intretinere si curatenie ca
si restul pietei.
Art. 30
Alimentarea cu apa si eliminarea reziduurilor lichide din pietele agroalimentare
aflate in localitatile fara retele publice de apa potabila si fara canalizare
trebuie sa fie efectuate in conformitate cu prescriptiile autoritatilor locale
de sanatate publica.
Art. 31
(1) Chioscurile si rulotele de desfacere a alimentelor din pietele
agroalimentare trebuie sa fie dotate cu chiuvete, sifoane de scurgere,
recipiente pentru colectarea deseurilor solide, dulapuri sau vestiare pentru
imbracamintea de protectie sanitara a alimentelor si pentru cea individuala,
precum si cu materialul necesar pentru intretinerea curateniei.
(2) Unitatile in care se comercializeaza produse alimentare de origine
animala usor perisabile trebuie sa fie dotate cu utilaje frigorifice.
Art. 32
(1) Mesele de prezentare si de comercializare a produselor agroalimentare
din pietele agroalimentare trebuie sa fie fabricate din beton sclivisit, mozaic
sau alte materiale care permit igienizarea corecta.
(2) Mesele amplasate in exteriorul cladirilor trebuie sa aiba acoperisuri
care sa depaseasca marginile meselor astfel incat sa se asigure evitarea
riscului contaminarii produselor alimentare.
Art. 33
In pietele agroalimentare trebuie sa fie amenajate dormitoare speciale,
fiind interzis oricarei persoane particulare sau oricarui angajat al pietei sa
locuiasca ori sa doarma in incaperile ori pe mesele din piata, care sunt
folosite pentru comercializarea produselor agroalimentare.
Art. 34
(1) Vanzatorii si producatorii din pietele agroalimentare trebuie sa
asigure intretinerea curateniei, evitandu-se imprastierea deseurilor, a
furajelor pentru animale si raspandirea de ape uzate.
(2) Deseurile rezultate din activitatea comerciala trebuie sa fie colectate
in recipiente cu capac, care sa fie evacuate de catre angajatii administratiei
pietei, pe masura umplerii lor, in spatiile de colectare a gunoiului pietei.
(3) Administratia pietelor trebuie sa asigure indepartarea deseurilor
solide din zona pietei cel putin o data la 24 de ore si sa asigure totodata
functionarea in bune conditii a instalatiilor de apa curenta si de canalizare,
combaterea si distrugerea insectelor si a rozatoarelor.
Art. 35
Locul de comercializare a carnii crude si a produselor de macelarie din
pietele agroalimentare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba paviment impermeabilizat, usor lavabil, prevazut cu sifoane de
pardoseala;
b) sa aiba pereti impermeabilizati pana la inaltimea de 1,80 m;
c) sa aiba racord la apa rece curenta si la apa calda curenta;
d) sa aiba racord la canalizare;
e) sa aiba dotare cu camere sau dulapuri frigorifice;
f) sa aiba dotare cu butuci pentru transare, spalati si dezinfectati dupa
incetarea vanzarii;
g) sa fie asigurat de catre administratia pietelor echipamentul de
protectie pentru producatori;
h) sa asigure prezentarea de catre producatori a dovezii controlului
sanitar-veterinar pentru toate produsele, incluzand carne cruda si produse de
macelarie, inainte de comercializare.
Art. 36
Locul de comercializare a pestelui proaspat din pietele agroalimentare
trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba amenajat un spatiu separat cu paviment din material impermeabil
si usor lavabil, prevazut cu sifon de pardoseala;
b) sa aiba pereti impermeabilizati pana la inaltimea de 1,80 m;
c) sa aiba racord la apa rece curenta si la apa calda curenta;
d) sa aiba racord la canalizare;
e) sa asigure pastrarea pestelui in vase din material usor lavabil, inox,
material plastic alimentar, acoperit cu bucati de gheata;
f) sa asigure prezentarea pentru controlul autoritatilor sanitar-veterinare
din piete a pestelui adus spre comercializare;
g) sa fie asigurat de catre administratia pietelor echipamentul de
protectie pentru vanzatori.
Art. 37
Locul de desfacere a laptelui si a derivatelor din lapte din pietele
agroalimentare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) comercializarea laptelui si a produselor lactate sa fie facuta in locuri
speciale, pe mese acoperite cu material impermeabil, usor lavabil, si prevazute
cu vitrine;
b) ambalajele produselor lactate sa fie acoperite cu tifon curat, hartie
alba, capac din metal;
c) sa se asigure prezenta asupra producatorilor a dovezii efectuarii
controlului sanitar-veterinar si a carnetului de sanatate intocmit in
conformitate cu reglementarile Ministerului Sanatatii si Familiei, inainte de
comercializare.
Art. 38
Comercializarea legumelor si fructelor in vrac, in pietele agroalimentare,
trebuie sa se faca in spatii separate, curate, in lazi sau in navete.
Art. 39
(1) Comercializarea animalelor si a pasarilor vii in pietele agroalimentare
trebuie sa se faca numai in zone special amenajate din teritoriul pietei,
separate de locul de desfacere a celorlalte produse alimentare.
(2) Zonele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie amenajate si dotate
astfel:
a) solul sa fie impermeabilizat si prevazut cu gura de captare a apelor de
spalare;
b) sa fie asigurata o sursa de apa rece;
c) sa existe pubele pentru colectarea deseurilor si a dejectiilor.
Art. 40
Patrunderea vehiculelor cu tractiune animala in zona de comercializare a
pasarilor si animalelor vii din pietele agroalimentare este permisa cu conditia
sa li se asigure o zona impermeabilizata, cu posibilitati de spalare, la o
distanta de cel putin 20 m de locuinte sau de alte locuri de vanzare.
CAP. 6
Norme specifice de igiena pentru transportul produselor alimentare
Art. 41
(1) Recipientele din vehiculele si/sau containerele utilizate pentru
transportul alimentelor trebuie sa fie mentinute curate si in buna stare, in
scopul evitarii contaminarii alimentelor.
(2) Pentru eliminarea oricarei posibilitati de contaminare a alimentelor
recipientele prevazute la alin. (1) vor fi, dupa caz, proiectate si construite
astfel incat sa permita curatarea si/sau dezinfectia corecta si eficienta si
vor fi utilizate numai pentru transportul alimentelor.
(3) Alimentele in vrac sub forma solida, granulara sau pudra trebuie sa fie
transportate in recipiente si/sau containere/rezervoare speciale, marcate
vizibil si lizibil in limba romana sau in una ori mai multe limbi comunitare,
pentru a se arata ca sunt utilizate pentru transportul produselor alimentare,
sau pot fi marcate cu mentiunea "doar pentru alimente".
(4) In cazul in care recipientele din vehicule sunt utilizate si pentru
transportul altor produse sau pentru transportul mai multor alimente in acelasi
timp trebuie sa fie efectuata o separare eficienta a produselor in vederea
evitarii riscului contaminarii.
(5) In cazul in care recipientele din vehicule si/sau containere au fost
utilizate pentru transportul unor alimente diferite, acestea trebuie sa fie
riguros igienizate intre doua transporturi.
(6) Produsele alimentare din recipiente si/sau containere trebuie sa fie
astfel asezate si protejate incat sa se evite riscul contaminarii.
(7) Recipientele din vehicule si/sau containerele utilizate la transportul
produselor alimentare trebuie sa fie dotate, dupa caz, cu instalatiile necesare
mentinerii acestora la temperaturile recomandate si inscrise pe eticheta sau/si
pe documentele de insotire a produselor alimentare, precum si cu sisteme de
monitorizare a temperaturii.
(8) Temperatura alimentelor congelate trebuie sa fie stabila si va fi
mentinuta in timpul transportului in toate punctele in care se afla produsul la
valoarea de -18 grade C sau mai mica, cu posibile variatii ascendente de scurta
durata de maximum 3 grade C.
(9) Produsele alimentare care sunt refrigerate trebuie sa fie transportate
cu vehicule capabile sa mentina alimentele la o temperatura situata intre 0
grade C si +4 grade C. Temperatura interioara a vehiculelor, monitorizata in
tot timpul transportului, trebuie sa fie situata intre 0 grade C si +8 grade C,
in conformitate cu documentele de insotire corespunzatoare si in conditiile
dispozitiilor legale.
CAP. 7
Norme specifice de igiena pentru articolele, instalatiile si echipamentele
care vin in contact cu alimentele
Art. 42
Articolele, instalatiile si echipamentele care vin in contact cu alimentele
trebuie sa fie mentinute curate si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie construite si sa aiba in componenta lor materiale care sa permita
mentinerea in stare de functionare, in ordine si in buna stare, astfel incat sa
se minimalizeze riscul contaminarii alimentelor;
b) sa fie astfel construite si din astfel de materiale incat sa poata fi
pastrate curate in intregime si, dupa caz, dezinfectate, in masura scopurilor
predestinate;
c) sa fie instalate astfel incat sa permita curatarea corespunzatoare a
spatiilor din vecinatate.
CAP. 8
Norme specifice de igiena privind deseurile alimentare
Art. 43
(1) In spatiile alimentare nu este permisa acumularea deseurilor alimentare
si a altor deseuri, cu exceptia celor care nu pot fi evitate pentru
functionarea unitatii.
(2) Deseurile alimentare si alte deseuri trebuie sa fie colectate si
depozitate temporar in containere inchise ermetic, cu exceptia situatiilor in
care unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente ca
pot fi utilizate si alte tipuri de containere.
(3) Containerele prevazute la alin. (2) trebuie sa fie mentinute in buna
stare de functionare si sa permita cu usurinta igienizarea si dezinfectia.
(4) Spatiile pentru colectarea si depozitarea temporara a deseurilor
trebuie sa fie proiectate si administrate astfel incat sa poata fi mentinute
curate si sa fie protejate impotriva insectelor si animalelor daunatoare,
precum si impotriva contaminarii alimentelor, apei potabile, echipamentelor si
spatiilor alimentare.
CAP. 9
Norme specifice de igiena privind alimentarea cu apa in sectorul alimentar
Art. 44
(1) In unitatile din sectorul alimentar trebuie sa se asigure o sursa de
apa potabila in cantitate suficienta si conform prevederilor legislatiei in
vigoare privind calitatea apei.
(2) Apa potabila provenita din sursa prevazuta la alin. (1) va fi utilizata
ori de cate ori va fi necesar, in scopul evitarii contaminarii alimentelor.
(3) Apa potabila poate fi transformata, in functie de necesitati, in gheata
si utilizata ori de cate ori este nevoie pentru a se asigura necontaminarea
alimentelor.
(4) Gheata trebuie sa fie fabricata, manipulata si depozitata in conditii
care sa ii asigure protectia fata de sursele de contaminare.
(5) Aburul care intra in contact direct cu alimentele nu trebuie sa contina
substante care reprezinta un pericol pentru sanatate sau care pot contamina
produsele alimentare.
Art. 45
Apa nepotabila utilizata pentru producerea aburului, refrigerare si
controlul incendiilor, precum si in alte scopuri nealimentare trebuie dirijata
prin sisteme separate, usor identificabile si prin care sa fie evitata
patrunderea in circuitul de apa potabila.
CAP. 10
Norme specifice privind igiena individuala a personalului unitatilor din
sectorul alimentar
Art. 46
(1) Toate persoanele care lucreaza intr-un spatiu in care se manipuleaza
alimente trebuie sa efectueze in mod obligatoriu controlul medical, la angajare
si periodic, stabilit prin reglementarile Ministerului Sanatatii si Familiei.
(2) Persoanele care prezinta o boala sau suspiciunea unei boli ce poate fi
transmisa prin alimente, care sunt purtatoare de agenti patogeni sau care
prezinta plagi infectate, infectii cutanate, eczeme sau boala diareica acuta nu
vor fi autorizate pentru activitate in spatii in care se manipuleaza alimente,
datorita riscului ridicat de contaminare directa sau indirecta a produselor
alimentare.
(3) Toate persoanele care lucreaza intr-un spatiu in care se manipuleaza
alimente trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul care
asigura asistenta medicala a unitatii in care lucreaza, pentru orice afectiune
digestiva sau cutanata.
(4) Conducatorii unitatilor din sectorul alimentar trebuie sa asigure
prezentarea persoanelor care lucreaza intr-un spatiu in care se manipuleaza
alimente la controlul medical periodic si trebuie sa organizeze zilnic, la
inceperea programului, controlul starii de sanatate si de igiena personala.
(5) Toate persoanele care lucreaza intr-un spatiu in care se manipuleaza
alimente, inclusiv studentii si elevii care efectueaza orele de practica,
trebuie sa utilizeze, in functie de specificul locului de munca, echipament de
protectie sanitara a alimentelor, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa acopere imbracamintea si parul capului;
b) sa fie confectionat din material alb sau de culoare deschisa;
c) sa fie impermeabil in partile care vin in contact cu umezeala.
(6) Toate persoanele care lucreaza intr-un spatiu in care se manipuleaza
alimente trebuie sa aiba unghiile taiate, sa nu poarte bijuterii pe degete,
exclusiv verigheta, sa aiba parul strans sub boneta, sa isi spele mainile cu
apa si sapun inainte de inceperea programului si ori de cate ori este nevoie si
sa respecte un nivel ridicat de igiena personala.
(7) Toate persoanele care lucreaza intr-un spatiu in care se manipuleaza
alimente sunt obligate sa isi insuseasca notiuni de igiena individuala si a
locului de munca.
(8) In unitatile din sectorul alimentar trebuie sa se asigure supravegherea
si instruirea si/sau perfectionarea in materie de igiena a persoanelor care
manipuleaza alimentele, in functie de activitatea pe care acestea o desfasoara.
CAP. 11
Norme specifice de igiena aplicabile produselor alimentare
Art. 47
(1) Unitatile din sectorul alimentar nu trebuie sa accepte materii prime
sau ingrediente care sunt contaminate sau suspecte de contaminare cu
microorganisme patogene, paraziti si oua de paraziti, substante toxice sau
substante straine descompuse, produse care, chiar dupa sortarea normala si/sau
dupa preparare ori prelucrare in conditii igienice in sectorul alimentar, raman
improprii pentru consumul uman.
(2) Conditiile de pastrare a materiilor prime si a ingredientelor
depozitate in spatiile alimentare trebuie sa fie astfel create incat sa previna
alterarea, sa protejeze aceste produse impotriva contaminarii si sa asigure
pastrarea si comercializarea lor in conditiile de temperatura recomandate si
inscrise pe eticheta sau pe documentele de insotire a produsului.
(3) Toate produsele alimentare manipulate, depozitate, ambalate, expuse si
transportate trebuie sa fie protejate impotriva oricarei forme de contaminare
susceptibila de a le face improprii pentru consumul uman si periculoase pentru
sanatatea umana sau impotriva contaminarilor care conduc la imposibilitatea
consumarii alimentelor aflate in acea stare.
(4) In mod special, produsele alimentare trebuie sa fie astfel amplasate
si/sau protejate incat sa reduca la minimum orice risc de contaminare,
impunandu-se totodata procedurile necesare pentru asigurarea combaterii
daunatorilor.
(5) Materiile prime, ingredientele, produsele semifabricate si finite care
pot favoriza dezvoltarea microorganismelor patogene sau formarea toxinelor vor
fi pastrate la temperaturi adecvate astfel incat sa se evite riscul
imbolnavirilor.
(6) In ceea ce priveste securitatea alimentara se permite ca pe anumite
perioade limitate sa fie anulat controlul temperaturii, si anume atunci cand se
desfasoara activitatile practice de manipulare din timpul prepararii,
transportului, depozitarii, expunerii si servirii alimentelor.
(7) In cazul in care produsele alimentare urmeaza sa fie pastrate sau
servite la temperaturi scazute, acestea trebuie sa fie racite cat mai repede
posibil, la o temperatura care nu prezinta nici un risc pentru sanatate, dupa
ultimul tratament termic sau, in lipsa tratamentului termic, dupa faza finala
de preparare.
Art. 48
Substantele periculoase si/sau necomestibile, inclusiv produsele alimentare
pentru animale, trebuie sa fie etichetate in conformitate cu reglementarile
legale in vigoare si sa fie depozitate separat in containere separate si
sigure.
CAP. 12
Norme specifice de igiena privind transportul maritim al uleiurilor sau
grasimilor lichide in vrac
Art. 49
(1) Transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor lichide in vrac care
trebuie sa fie supuse prelucrarii si care sunt destinate consumului uman sau
pot fi utilizate in acest scop, este autorizat in rezervoare care nu sunt
destinate in exclusivitate transportului produselor alimentare, in urmatoarele
conditii:
a) in cazul in care uleiul sau grasimea se transporta intr-un rezervor de
otel inoxidabil sau intr-un rezervor captusit cu rasini epoxidice ori cu un
echivalent tehnic al acestora, incarcatura imediat anterioara transportata in
acel rezervor trebuie sa fie un produs alimentar care sa faca parte din lista
de incarcaturi anterioare acceptate, dupa cum urmeaza:
________________________________________________________________________________
Substanta Nr. C.A.S.
________________________________________________________________________________
Acid acetic 64-19-7
Acetona-acetona; 2-propanona 67-64-1
Uleiuri acide si acizi grasi distilati - din uleiuri
si grasimi vegetale si/sau amestecuri ale acestora si 1336-21-6
din grasimi si uleiuri animale si marine
Hidroxid de amoniu - (hidrat de amoniu; solutie de
amoniac; amoniac apos)
Uleiuri si grasimi animale, marine si vegetale (cu
exceptia anacardului si a uleiului de tal brut)
Ceara de albine
8012-89-3
Alcool benzilic (doar NF si reactivi) 100-51-6
Acetat de butil (n-; sec-; tert-;) 123-86-4
105-46-4
540-88-5
Solutie de clorura de calciu 10043-52-4
Lignosulfonat de calciu
Ceara de candelilla
8006-44-8
Ceara de Carnauba (Ceara de Brazilia) 8015-86-9
Ciclohexan - (hexametilena; hexanaftena;
hexahidrobenzen) 110-82-7
Ciclohexanol (hexahidrofenol) 108-93-0
Ulei de soia epoxidat (cu un continut de minimum 7% 8013-07-8
de oxigen oxiran)
Etanol (alcool etilic) 64-17-5
Acetat de etil - (eter acetic, ester acetic, nafta de
otet) 141-78-6
2-Etil hexanol - (2-etilhexil alcool) 104-76-7
Acizi grasi:
Acid butiric - (n acid butiric normal; acid butanoic; 107-92-6
acid etil acetic; acid propil-formic)
Acid valeric (acid n-pentanoic; acid valerianic) 109-52-4
Acid caproic (acid n-hexanoic) 142-62-1
Acid heptoic (acid n-heptanoic) 11-14-8
Acid caprilic - (acid n-octanoic) 124-07-2
Acid pelargonic (acid n-nonanoic) 112-05-0
Acid capric (acid n-decanoic) 334-48-5
Acid lauric (acid n-dodecanoic) 143-07-7
Acid lauroleic (acid dodecanoic)
4998-71-4
Acid miristic (acid n-tetradecanoic) 544-63-8
Acid miristotelic (acid n-tetradecenoic) 544-64-9
Acid palmitic (acid n-hexadecanoic) 57-10-3
Acid palmitotelic (acid cis-9-hexadecenoic) 373-49-9
Acid stearic (acid n-octadecanoic) 57-11-4
Acid ricinoleic (acid cis-12-hidroxi octadec-9 enoic;
acid din ulei de ricin) 141-22-0
Acid oleic - (acid n-octadecenoic) 112-80-1
Acid linoleic (9, 12-acid octadecadienoic) 60-33-3
Acid linoleic (9, 12, 15-acid octadecatrienoic) 463-40-1
Acid arahidic (acid eicosanoic) 506-30-9
Acid behenic (acid docosanoic) 112-85-6
Acid erucic (acid cis 13-docosenoic) 112-86-7
Alcooli grasi - alcooli naturali
Alcool butilic - (1- butanol; alcool butiric) 71-36-3
Alcool caproil - (l-hexanol; hexil alcool) 111-27-3
Alcool enantil - (l-heptanol; heptil alcool) 110-70-6
Alcool capril - (l-n-octanol) 111-87-5
Nonil alcool - (l-nonanol; alcool pelargonic; octil
carbinol) 143-08-8
Decil alcool - (l-decanol) 112-30-1
Alcool lauril - (n-dodecanol; dodecil alcool) 112-53-8
Tridecil alcool - (1-tridecanol) 27458-92-0
Miristil alcool - (tetradecanol; tetradecanol) 112-72-1
Alcool cetilic - (alcool C-16 1-hexadecanol; alcool
cetilic;
Alcool palmitil: alcool n-primar hexadecil) 36653-82-4
Alcool stearic - (1-octadecanol) 112-92-5
Alcool oleic - (octadecenol) 143-28-2
Alcool lauril miristilic - (amestec C12-C14)
Alcool cetil-stearic - (amestec C16-C18)
Esterii acizilor grasi - orice ester obtinut prin
combinarea oricaruia dintre acizii grasi listati cu
oricare dintre alcoolii grasi listati mai sus
(Exemple: miristat butil, palmitat oleic si stearatul
cetilic)
Acid gras - esteri metilici
Laurat metilic (dodecanoat metilic) 111-82-0
Palmitat metilic - (hexadecanoat metilic) 112-39-0
Stearat metilic - (octadecanoat metilic) 112-61-8
Oleat metilic - (octadecenoat metilic) 112-62-9
Acid formic - (acid metanoic; acid carboxilic
hidrogenat) 64-18-6
Glicerina - (glicerina; glicerin) 56-81-5
Glicoli
Butanediol - (1,3-butilen-glicol; 1,3-butanediol;
1,4-butilen-glicol; 107-88-0
1,4-butanediol; 2,3-butilen glicol; 2,3-butanediol; 110-63-4
butile-glicol) 513-85-9
Polipropilen-glicol - (greutatea moleculara mai mare
de 400) 25322-69-4
Propilen glicol - (1,2 propilen glicol;
1,2-propanediol; 57-55-6
1,2-dihidroxipropan; monopropilen glicol (MPG); metil
glicol)
1,3-propilen glicol - (trimetilen glicol;
1,3 propanediol) 504-63-2
n-heptan- 142-82-5
n-hexan (tehnic) 110-54-3
64742-49-0
Izo-butanol - (2-metil-1-propanol;) 78-83-1
Acetat izo-butilic 110-19-0
Izo-decanol (alcool izodecilic) 25339-17-7
Izo-nonal (alcool izononilic) 27458-94-2
Izo-octanol (alcool izooctilic) 26952-21-6
Izo-propanol - (alcool izopropilic; IPA) 67-63-0
Limonene-(dipenten) 138-86-3
Solutie de clorura de magneziu 7786-30-3
Metanol- (alcool metilic) 67-56-1
Cetona metil-etilica - (2-butanon) 78-93-3
Cetona metilizobutilica - (4-metil-2-pentanon) 108-10-1
Eter metil tertiar butilic (MTBE) 1634-04-4
Micro silica 7631-86-9
Melasa 57-50-1
Ceara montana 8002-53-7
Nonan 111-84-2
Parafina (sorturi comestibile)
Pentan- 109-66-0
Acid fosforic - (acid orto fosforic) 7664-38-2
Apa potabila este acceptata ca incarcatura anterioara
doar daca incarcatura imediat anterioara apei se afla
in aceasta lista
Hidroxid de potasiu (carbonat de potasiu caustic) 1310-58-3
Acetat n-propilic 109-60-4
Hidroxid de sodiu (soda caustica, lesii) 1310-73-2
Sorbitol (d-sorbitol; alcool hexahidric; d-Sorte) 50-70-4
Acid ifuric 7664-93-9
Solutie de nitrat de amoniu ureic - (UAN)
Drojdie de vin (Vinasses, vinaccia, argol, vini,
argil arcilla, weinstein, tartrat acid de potasiu
brut, biturat de potasiu brut) 868-14-4
________________________________________________________________________________
b) in cazul in care uleiul sau grasimea se transporta in rezervoare
fabricate din alte materiale decat cele mentionate la lit. a), se stabileste ca
trei incarcaturi anterioare transportate in rezervoarele respective sa fie
reprezentate de produse alimentare sau de produse care fac parte din lista de
incarcaturi anterioare acceptate, prevazute la lit. a).
(2) Transportul maritim al uleiurilor si grasimilor lichide in vrac, care
nu sunt supuse prelucrarii si care sunt destinate consumului uman sau pot fi
utilizate in acest scop, este autorizat in rezervoare care nu sunt destinate in
exclusivitate transportului alimentelor, in urmatoarele conditii:
a) rezervoarele trebuie sa fie fabricate din otel inoxidabil sau trebuie sa
fie captusite cu rasini epoxidice ori cu un echivalent tehnic al acestora;
b) trei incarcaturi anterioare transportate in acele rezervoare trebuie sa
fie constituite din produse alimentare.
(3) Capitanul navei maritime care transporta in rezervoare uleiuri si
grasimi lichide in vrac, destinate consumului uman sau care pot fi utilizate in
acest scop, pastreaza documentele pentru cele trei incarcaturi anterioare
efectuate in rezervoarele respective si pentru dovedirea eficientei
operatiunilor de curatare efectuate intre aceste incarcaturi.
(4) In situatia transbordarii incarcaturii, capitanul vasului primitor
pastreaza, in afara de documentele prevazute la alin. (3), si documentele care
atesta ca transportul uleiurilor si grasimilor lichide in vrac a respectat in
timpul transportului anterior prevederile alin. (1) si (2), precum si
documentele care atesta eficienta operatiunilor de curatare efectuate pe
celalalt vas intre incarcaturi.
(5) La cerere, capitanul vasului prezinta autoritatilor competente
documentele prevazute la alin. (3) si (4).
CAP. 13
Norme specifice de igiena privind transportul maritim al zaharului brut in
vrac
Art. 50
(1) Transportul maritim al zaharului brut in vrac, ce va fi utilizat ca
aliment sau ca ingredient alimentar numai dupa rafinare completa si eficienta,
este permis in recipiente si/sau containere/rezervoare care nu sunt folosite in
exclusivitate la transportul alimentelor.
(2) Recipientele si/sau containerele prevazute la alin. (1) trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii:
a) inainte de incarcarea zaharului brut recipientele si/sau
containerele/rezervoarele trebuie sa fie foarte bine curatate pentru
inlaturarea reziduurilor ramase de la transportul anterior sau a altor depuneri
si trebuie sa fie inspectate pentru verificarea eficientei inlaturarii acestor
reziduuri;
b) nu este permisa incarcarea zaharului brut in recipiente si/sau
rezervoare/containere in situatia in care incarcatura anterioara a fost un
produs lichid in vrac.
Art. 51
(1) Agentul desemnat de sectorul alimentar ca fiind responsabil cu
transportul maritim al zaharului brut trebuie sa tina evidenta documentelor
care descriu cu precizie si detaliat transportul efectuat anterior in
recipientele si/sau containerele/rezervoarele in cauza, precum si tipul si
eficienta operatiunilor prealabile de curatare.
(2) Documentele prevazute la alin. (1) trebuie sa insoteasca marfa in toate
etapele de transport catre rafinarie, iar copiile acestora sunt retinute la
rafinarie.
(3) Documentele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie marcate vizibil si
clar, in limba romana si eventual intr-o limba a unui stat membru al
Comunitatii Europene, cu urmatoarea inscriptie: "Acest produs trebuie
rafinat inainte de a fi utilizat pentru consumul uman".
(4) Agentul desemnat de sectorul alimentar ca responsabil pentru
transportul zaharului brut si/sau pentru procesul de rafinare va prezenta, la
cererea autoritatilor competente, documentele prevazute la alin. (1).
(5) Zaharul brut care a fost transportat pe cale maritima in recipiente
si/sau containere/rezervoare care nu sunt destinate in exclusivitate
transportului alimentar este supus unui proces de rafinare complet si eficient
inainte de a fi considerat corespunzator pentru utilizare ca aliment sau
ingredient alimentar.
(6) Agentii desemnati de sectorul alimentar ca responsabili cu transportul
si cu procesul de rafinare trebuie sa acorde o deosebita importanta
operatiunilor de curatare efectuate inainte de incarcarea zaharului brut,
acestea avand rol determinant in mentinerea securitatii si salubritatii
zaharului rafinat, in conformitate cu dispozitiile alin. (3) si (4).
CAP. 14
Dispozitii finale
Art. 52
Controlul respectarii prezentelor norme se exercita de catre autoritatile
competente abilitate prin lege pentru controlul oficial al produselor
alimentare.
Art. 53
Nerespectarea prezentelor norme constituie contraventii si sunt sanctionate
de catre reprezentantii autoritatilor competente, conform legii.
Art. 54
In scopul evitarii oricaror riscuri pentru sanatatea populatiei,
autoritatile competente prevazute la art. 52 pot solicita sectorului alimentar
amenajari, proceduri sau dotari suplimentare.
Art. 55
(1) In scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena,
autoritatile competente vor recolta periodic din unitatile care produc,
prepara, servesc, depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente teste de
salubritate de pe suprafetele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe
maini si de pe echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente
si din aerul din incaperile de lucru.
(2) Testele de salubritate prevazute la alin. (1) se recolteaza si in caz
de suspiciune de contaminare a produselor alimentare, dar mai ales in cazul
toxiinfectiilor alimentare.
(3) Rezultatele testelor de salubritate trebuie sa se incadreze in normele
microbiologice emise de Ministerul Sanatatii si Familiei.