ORDIN
Nr. 418 din 24 iunie 2003
privind criteriile de recunoastere a organizatiilor de producatori din sectorul
pescuitului si acvaculturii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 503 din 11 iulie 2003
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Avand in vedere prevederile art. IV din Ordonanta Guvernului nr. 37/2003
pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire
la asociatii si fundatii, ale art. 77 alin. (2) din Legea nr. 192/2001 privind
fondul piscicol, pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile
ulterioare,
in temeiul art. 5 alin. (1) lit. A.a) si j) din Hotararea Guvernului nr.
362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Dispozitiile prezentului ordin stabilesc criteriile de recunoastere si de
retragere a recunoasterii organizatiilor de producatori din sectorul
pescuitului si al acvaculturii.
Art. 2
In prezentul ordin, termenii, altii decat cei care sunt definiti in Legea
nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura, au urmatorul
inteles:
a) producator - persoana fizica sau juridica care utilizeaza mijloace de
productie pentru a produce produse pescaresti din pescuit sau acvacultura cu
scopul lansarii pe piata la prima vanzare;
b) produse pescaresti - peste, alte vietuitoare acvatice, precum si
produsele ce rezulta din procesarea lor, realizate la bordul navelor de pescuit
sau in acvacultura, dupa cum se indica in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin;
c) fond de interventii - fond creat de producatori, care impreuna cu
sprijinul acordat de stat are drept scop sustinerea pietei de peste.
Art. 3
Vor fi recunoscute ca organizatii de producatori in sectorul pescaresc
acele organizatii sau grupuri de asemenea organizatii, constituite la initiativa
producatorilor, daca indeplinesc conditiile prevazute in prezentul ordin si
daca au drept scop garantarea practicarii rationale a pescuitului si
imbunatatirea conditiilor de vanzare a productiei, prin intermediul adoptarii
unor serii de masuri care:
a) stimuleaza planificarea productiei si adaptarea sa la cerere, atat in
ceea ce priveste cantitatea, cat si calitatea;
b) promoveaza concentrarea ofertei;
c) fac ca preturile sa fie mai stabile;
d) sprijina modalitatile de pescuit astfel incat pescuitul practicat sa fie
responsabil.
Art. 4
Statutul organizatiilor de producatori din sectorul pescaresc trebuie sa
prevada obligatii pentru membrii sai, cum ar fi:
a) sa aplice normele adoptate de organizatie in ceea ce priveste pescuitul,
productia si comercializarea;
b) sa garanteze ca fiecare nava/ambarcatiune de pescuit apartine unei
singure organizatii de producatori;
c) sa distribuie toate produsele realizate, pentru care s-au asociat, prin
intermediul organizatiei de producatori;
d) sa faciliteze toate informatiile ce sunt solicitate de organizatia de
producatori, cu scopul de a indeplini obligatiile legale sau cele privind
statistica;
e) sa achite contributiile financiare, prevazute in statut, pentru
constituirea fondului de interventie;
f) sa fie membri ai organizatiei pentru cel putin 3 ani dupa recunoasterea
acesteia si sa comunice organizatiei intentia lor de a se retrage, cu cel putin
un an inainte.
Art. 5
Statutul organizatiei de producatori din sectorul pescaresc trebuie sa
contina dispozitii privind:
a) procedee pentru determinarea, adoptarea si modificarea dispozitiilor
mentionate la art. 4 lit. a);
b) excluderea oricarei forme de discriminare intre membrii sai;
c) plata de catre membrii sai a contributiilor financiare necesare pentru
functionarea organizatiei;
d) norme care sa permita membrilor sai sa controleze democratic organizatia
si deciziile sale;
e) sanctiuni ce vor fi aplicate in cazul in care nu se respecta obligatiile
prevazute in statut, in special cele care se refera la achitarea contributiilor
financiare si incalcarea normelor stabilite de organizatie;
f) reguli privind aderarea de noi membri;
g) norme contabile si bugetare necesare pentru functionarea organizatiei si
care sa prevada existenta unei contabilitati separate pentru acele activitati
care sunt obiect de recunoastere.
Art. 6
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia de
acvacultura si pescuit, recunoaste caracterul reprezentativ al unei organizatii
de producatori din sectorul pescaresc, in conformitate cu urmatoarele criterii:
a) daca indeplineste conditiile prevazute la art. 3 si 4 si ofera probe
relevante in ceea ce priveste numarul minim de producatori membri si daca
acopera un volum minim de 25% din productia unei specii sau a unui grup de
specii comercializata in regiunea unde organizatia a fost creata;
b) daca exista probe ca isi desfasoara activitatile intr-un mod
corespunzator si eficient.
Art. 7
(1) In scopul de a stimula realizarea obiectivelor stabilite, Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia de acvacultura si
pescuit, asigura un control permanent al organizatiilor de producatori din
sectorul pescaresc, in mod special al acelora care beneficiaza de ajutor
financiar din partea statului si au drept scop reglementarea pietei produselor
piscicole.
(2) Organizatiile de producatori din sectorul pescaresc au obligatia de a
sprijini activitatea de inspectie si de a pune la dispozitie organelor
competente documentele si informatiile necesare.
Art. 8
(1) Cererile de recunoastere ca organizatie de producatori din sectorul
pescaresc vor fi trimise Directiei de acvacultura si pescuit din cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Aceasta le va analiza si
va comunica candidatilor rezultatul intr-un termen de 30 de zile de la primirea
cererii.
(2) Cererea va fi insotita de documentele si informatiile ce se refera la
activitatea desfasurata in ultimii 2 ani:
a) statutul organizatiei de producatori;
b) normele adoptate de organizatie;
c) identitatea persoanelor care sunt imputernicite de organizatie de a
actiona si de a semna in numele ei;
d) informare insotita de documente justificative privind activitatea de
productie si comercializare.
Art. 9
La solicitarea unei organizatii de producatori din sectorul pescaresc
recunoscute, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia
de acvacultura si pescuit, poate impune ca obligatorii normele de productie si
de comercializare decise de aceasta celor care nu sunt membri ai organizatiei
in cauza si care comercializeaza in interiorul zonei respective.
Art. 10
Organizatiile de producatori din sectorul pescaresc recunoscute vor fi
inregistrate intr-un registru special aflat la Directia de acvacultura si
pescuit.
Art. 11
(1) Directia de acvacultura si pescuit efectueaza controale periodice
pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile continute in prezentul
ordin.
(2) Recunoasterea unei organizatii de producatori din sectorul pescaresc
poate fi retrasa in cazul in care nu se mai indeplinesc conditiile prevazute in
prezentul ordin, daca aceasta se bazeaza pe informatii gresite sau daca
organizatia a primit recunoasterea prin mijloace ilegale.
(3) In cazul in care o organizatie de producatori din sectorul pescaresc se
afla in situatia prevazuta la alin. (2), Directia de acvacultura si pescuit ii
va comunica acesteia intentia de a i se retrage recunoasterea, oferindu-i
posibilitatea de a-si trimite observatiile in termen de o luna de la data
primirii instiintarii.
Art. 12
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va emite, in
conformitate cu atributiile sale, dispozitiile care vor fi necesare pentru
aplicarea prevederilor prezentului ordin.
Art. 13
Directia de acvacultura si pescuit va duce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 14
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
PRODUSE PESCARESTI
________________________________________________________________________________
Codul Denumirea produsului
________________________________________________________________________________
a) 0301 Peste viu
0302 Peste proaspat sau refrigerat, exclusiv fileurile de peste sau alte
carnuri de peste mentionate la codul 0304
0303 Peste congelat, exclusiv fileurile de peste sau alte carnuri de
peste
0304 Fileuri de peste sau alte carnuri de peste (maruntite sau nu)
proaspat, refrigerat sau congelat
________________________________________________________________________________
b) 0306 Crustacee intregi sau decorticate, vii, proaspete, refrigerate,
uscate, sarate sau in saramura; crustacee intregi, preparate in baie
de abur sau fierte in apa, refrigerate sau nu, congelate, uscate,
sarate sau in saramura, faina, granule si pelete, pregatite pentru
consumul uman
0307 Moluste in carapace sau nu, vii, proaspete, refrigerate, uscate,
sarate sau in saramura; nevertebrate acvatice, altele decat
crustacee
si moluste, proaspete, refrigerate sau congelate, uscate, sarate sau
in saramura, faina, granule si pelete, pregatite pentru consumul
uman
________________________________________________________________________________
c) 1605 Crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, preparate sau
conservate
________________________________________________________________________________