Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 28*) din 23 martie 1994

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 143 din  6 iunie 1994


SmartCity3


    *) Definitiva prin nerecurare.

    Ioan Muraru            - presedinte
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Victor Dan Zlatescu    - judecator
    Raul Petrescu          - procuror
    Constantin Burada      - magistrat-asistent

   Pe rol pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 din Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, invocata de apelanta reclamanta Societatea Comerciala "Electroprecizia" - S.A. Sacele, la termenul de 13 decembrie 1993, in dosarul nr. 2569/1993 al Tribunalului Brasov.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 16 martie 1994, in lipsa reclamantei S.C. "Electroprecizia" - S.A. Sacele si a piritei Komives Soimita, concluziile reprezentantului Ministerului Public fiind consemnate in incheierea cu aceeasi data, pronuntarea aminindu-se pentru 23 martie 1994.
    Curtea Constitutionala avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin sentinta civila nr. 5182 din 22 aprilie 1993 a Judecatoriei Brasov s-a respins actiunea formulata de reclamanta S.C. "Electroprecizia" - S.A. Sacele prin care se solicita instantei constatarea nulitatii absolute a contractului de inchiriere detinut de pirita Komives Soimita pentru spatiul locativ situat in Sacele, str. Viitorului nr. 17 A, ap. 407, judetul Brasov, si evacuarea acesteia din locuinta.
    Impotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta S.C. "Electroprecizia" - S.C. Sacele, iar in fata Tribunalului Brasov, la termenul de 13 decembrie 1993, apelanta a invocat exceptia de neconstitutionalitate a art. 7 din Legea nr. 85/1992.
    Tribunalul Brasov, prin Incheierea din 13 decembrie 1993, a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate si, totodata, a scos cauza de pe rol si a dispus suspendarea judecarii acesteia pana la pronuntarea deciziei. Opinia exprimata de tribunal este in sensul respingerii exceptiei deoarece, in raport cu obiectul cauzei, dispozitiile legale a caror constitutionalitate se contesta nu sunt aplicabile in speta.
    Tinand seama ca pe rolul Curtii au mai fost si alte dosare avand acelasi obiect, in care Guvernul si Senatul au comunicat, potrivit art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, puncte de vedere, s-a hotarat ca acestea sa fie avute in vedere si la solutionarea prezentei cauze.
    Astfel, in punctul de vedere comunicat Curtii Constitutionale in dosarul nr. 52 C/1993, Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 7 din Legea nr. 85/1992 nu poate fi admisa deoarece aceste prevederi nu contravin art. 41 din Constitutie. In sustinerea acestui punct de vedere se arata ca, urmarind evolutia reglementarilor legale in materie, in inlantuirea lor logica, rezulta optiunea constanta a puterii legiuitoare de a crea prin lege posibilitatea ca oricare chirias al unei locuinte construite din fondurile statului ori din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat sa devina proprietar al locuintei respective, prin cumparare, in conditiile in care, potrivit Legii nr. 15/1990, intreprinderile transformate in societati comerciale sau regii autonome au devenit proprietare ale locuintelor construite din fondurile proprii.
    Senatul, in punctul sau de vedere comunicat in acelasi dosar, considera ca prevederile art. 7 din Legea nr. 85/1992 sunt constitutionale si, in consecinta, exceptia este vadit neintemeiata.
    Camera Deputatilor nu a comunicat punctul sau de vedere.

    CURTEA CONSTITUTIONALA,
examinind dosarul cauzei, incheierea de sesizare, dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85/1992, prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata ca este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate, care a fost formulata si inaintata cu respectarea prevederilor art. 144 lit. c) din Constitutie si ale art. 23 din legea sa organica.
    Prin art. 7 din Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat s-a stabilit ca:
    "Locuintele construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, altele decat locuintele de interventie, vor fi vandute titularilor contractelor de inchiriere, la cererea acestora, cu plata integrala sau in rate a pretului, in conditiile Decretului-lege nr. 61/1990 si ale prezentei legi.
    Art. 1 alin. 2 se aplica in mod corespunzator.
    Beneficiaza de prevederile alin. 1 si chiriasii care nu sunt angajatii unitatilor proprietare.
    Evaluarea si vanzarea locuintelor prevazute la alin. 1, conform Decretului-lege nr. 61/1990 si prezentei legi, se fac de catre unitatile proprietare sau de catre unitatile specializate in vanzarea locuintelor, pe baza de contract de prestari de servicii cu un comision de 1% calculat la pretul de vanzare.
    Prin locuinte de interventie se intelege locuintele situate in incinta unitatilor economice sau bugetare de stat, cat si cele legate nemijlocit de indeplinirea atributiilor de serviciu ale persoanelor care le ocupa."
    Ca atare, acest articol stabileste, in principal, urmatoarele: obligatia vanzarii locuintelor catre chiriasii lor, chiar daca acestia nu sunt angajatii unitatilor proprietare; exceptarea locuintelor de interventie; definirea locuintelor de interventie.
    Prin exceptia de neconstitutionalitate ridicata in dosarul aflat pe rolul Tribunalului Brasov, S.C. "Electroprecizia" - S.A. Sacele sustine ca prevederile art. 7 din Legea nr. 85/1992 contravin dispozitiilor art. 41 si urmatoarelor din Constitutie, potrivit carora proprietatea privata este garantata in mod egal cu cea publica, deoarece prin obligatia instituita de a instraina locuintele se aduce o atingere grava dreptului sau de proprietate.
    Guvernul, asa cum s-a mai aratat, motiveaza, in punctul sau de vedere, constitutionalitatea art. 7 din Legea nr. 85/1992 prin succesiunea reglementarilor legale privind vanzarea acestor locuinte prin optiunea legala (exprimata de Decretul-lege nr. 61/1990) de "vanzare a tuturor locuintelor construite din fondurile statului, in noi conditii de pret si de creditare", prin reluarea acestei operatiuni in Legea nr. 85/1992 ca o preocupare "constanta a puterii legiuitoare de a crea, prin lege, posibilitatea ca oricare chirias al unei locuinte construite din fondurile statului ori din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat sa devina proprietar al locuintei respective, prin cumparare". Trebuie retinuta si precizarea din acest punct de vedere, precizare corecta, ca, desi in proprietatea societatilor comerciale sau a regiilor autonome au intrat si locuinte construite din fondurile proprii "legiferarea, ulterior adoptarii Constitutiei, a optiunii ca fiecare chirias din asemenea locuinte sa devina proprietar, nu poate fi privata decat numai cu o limita stabilita de lege (art. 41 din Constitutie) a dreptului de proprietate exercitat de societatea comerciala in al carei patrimoniu se afla locuintele construite din fondurile proprii ale intreprinderii, asa cum de altfel este o limita si exceptarea de la vanzare a locuintelor de interventie construite din aceleasi fonduri si care, de asemenea, au intrat in patrimoniul societatii comerciale".
    Totodata, in punctul sau de vedere, Senatul caracterizeaza exceptia ca vadit neintemeiata, art. 7 din Legea nr. 85/1992 stabilind conditiile vinzarii-cumpararii apartamentelor.
    Argumentele juridice invocate de catre Guvern si Senat sunt evident intemeiate.
    Intr-adevar, daca art. 41 din Constitutie garanteaza dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, tot el statueaza ca legea stabileste "continutul si limitele acestor drepturi". Este in afara oricarei indoieli ca aceasta imputernicire data legii trebuie exercitata fundamentat si nu arbitrar. Ca atare, legiuitorul, determinand "continutul si limitele acestor drepturi", are in vedere ocrotirea unor valori politice, sociale sau juridice deosebite, in considerarea carora stabileste dimensiuni si limite.
    Astfel, daca ne raportam la cazul dedus judecatii, trebuie mentionata obligatia statului de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii [art. 134 alin. (2) lit. f) din Constitutie]  si, mai ales, de a lua masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent [art. 43 alin. (1) din Constitutie].
    Prin art. 7 din Legea nr. 85/1992 legiuitorul realizeaza o masura in acest sens, asigurand chiriasilor dreptul si proprietatea in cumpararea de locuinte, masura legitima prin functiile care sunt stabilite in Constitutie. Din examinarea textului rezulta ca aceste locuinte: sunt construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrarii in  vigoare a legii; se vand titularilor contractelor de inchiriere, indiferent daca acestia sunt sau nu angajatii unitatilor proprietare; nu trebuie sa fie locuinte de interventie. O asemenea masura este luata fara indoiala in litera si spiritul Constitutiei. Nu trebuie neglijat ca legislatia de dupa 22 decembrie 1989 a transformat practic un drept de administrare, pe care intreprinderile si institutiile bugetare il aveau asupra patrimoniului lor, intr-un drept de proprietate. Aceasta transformare nu poate fi o masura arbitrara prin care unii cetateni sa fie defavorizati in beneficiul altora, stiut fiind ca aceste bunuri erau rezultatul eforturilor tuturor. Ar fi contrar principiilor dreptului si chiar regulilor traditionale privind proprietatea ca, deodata, o unitate economica "transformata" intr-o societate  comerciala sa devina proprietara absoluta asupra unor bunuri "mostenite" cu inlaturarea abuziva a cetatenilor care, in calitatea lor de angajati sau fosti angajati, au contribuit la formarea acestui patrimoniu. Daca legiuitorul ar fi admis un asemenea lucru, chiar el s-ar fi situat in afara legitimitatii.
    De aceea legiuitorul, prin art. 7, stabileste o norma de justitie sociala si economica, dand posibilitatea chiriasilor sa cumpere locuintele la construirea carora direct sau indirect, in vechiul sistem statal-juridic, au contribuit. Ca atare, dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85/1992 sunt nu numai conforme literei si spiritului art. 41 din Constitutie, ci si legitimate din punct de vedere economic, social si moral.
    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie si al art. 13 alin. (1) lit. A. c) din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:
    1. Constata ca dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85 din 22 iulie 1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 180 din 29 iulie 1992, sunt constitutionale.
    2. Respinge exceptia de neconstitutionalitate invocata de S.C. "Electroprecizia" - S.A. Sacele, in fata Tribunalului Brasov, in dosarul nr. 2569/1993 si trimisa de catre aceasta Curtii Constitutionale prin Incheierea din 13 decembrie 1993.
    Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
    Pronuntata in sedinta publica din 23 martie 1994.

               PRESEDINTE,
               prof. univ. dr. Ioan Muraru

                            Magistrat-asistent,
                            Constantin Burada

                                         


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 28/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 28 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 28/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu