Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1862 din 22 decembrie 2005

pentru aprobarea proiectului "Incinerarea deseurilor periculoase si sterilizarea deseurilor provenite din activitati medicale"

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 56 din 20 ianuarie 2006



     In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 5 alin. (3) lit. d) si al art. 10 alin. (2) lit. c) si alin. (3) din Legea nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

     Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

     Art. 1. - (1) Se aproba proiectul "Incinerarea deseurilor periculoase si sterilizarea deseurilor provenite din activitati medicale", prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

     (2) Pentru sustinerea proiectului prevazut la alin. (1) se aloca din Fondul pentru mediu suma totala de pana la 34 milioane lei (RON), sub forma de finantare nerambursabila, rambursabila sau mixta, pana la 31 decembrie 2008, cu o perioada de gratie de maximum 12 luni si o dobanda de 5% actualizata prin planul anual de lucru al Administratiei Fondului pentru Mediu.

     Art. 2. - (1) Suma prevazuta la art. 1 alin. (2) se acorda beneficiarilor proiectului in vederea realizarii si implementarii proiectului prevazut la art. 1 alin. (1), respectiv pentru achizitionarea de instalatii de incinerare si de sterilizare, cu dotarile aferente, si va fi distribuita astfel:

     a) pana la 5 milioane lei (RON) pentru fiecare incinerator, cu dotarile aferente;

     b) pana la 2 milioane lei (RON) pentru fiecare sterilizator, cu dotarile aferente.

     (2) Intensitatea maxima bruta a ajutorului de stat nu poate depasi 50% din costurile eligibile pentru fiecare beneficiar.

     (3) Beneficiarii proiectului vor fi maximum 8 operatori economici, persoane juridice, care si-au achitat obligatiile financiare catre bugetul de stat, bugetele locale si Fondul pentru mediu, care nu sponsorizeaza activitati cu impact negativ asupra mediului si ale caror proiecte de achizitionare de instalatii de incinerare si de sterilizare, cu dotarile aferente, sunt selectate pentru a fi sustinute financiar din Fondul pentru mediu.

     Art. 3. - (1) Sumele alocate din Fondul pentru mediu in vederea realizarii si implementarii proiectului prevazut la art. 1 alin. (1) se acorda beneficiarilor in mod esalonat, in baza cererii de tragere avizate de agentiile pentru protectia mediului pe a caror raza teritoriala se va implementa proiectul.

     (2) Administratia Fondului pentru Mediu impreuna cu agentiile pentru protectia mediului pe a caror raza teritoriala se va realiza proiectul vor urmari mentinerea investitiei si vor monitoriza rezultatele implementarii acestuia pe o perioada de 5 ani de la finalizarea proiectului.

     PRIM-MINISTRU

     CALIN POPESCU-TARICEANU

     Contrasemneaza:

     p. Ministrul mediului si gospodaririi apelor,

     Constantin Popescu,

     secretar de stat

     Ministrul finantelor publice,

     Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

     ANEXA 1

     PROIECTUL

"Incinerarea deseurilor periculoase si sterilizarea deseurilor provenite din activitati medicale"

     CAPITOLUL  1

     Obiectivul vizat

     Obiectivul ce se realizeaza prin intermediul prezentului proiect consta in achizitionarea si punerea in functiune a instalatiilor de incinerare a deseurilor periculoase si a instalatiilor de sterilizare a deseurilor generate de activitati medicale.

     Proiectul are in vedere indeplinirea obligatiilor pe care Romania si le-a asumat prin Planul de implementare a Directivei Consiliului Europei 2000/76/CE privind incinerarea deseurilor, care este anexa la Documentul complementar de pozitie al Romaniei, capitolul 22 "Mediu".

     CAPITOLUL  2

     Necesitatea implementarii proiectului

     Prin implementarea proiectului se urmaresc:

     - realizarea capacitatii de incinerare si de sterilizare, de 63.000 t, necesara eliminarii deseurilor periculoase industriale si a deseurilor medicale, generate anual la nivelul tarii;

     - reducerea poluarii prin realizarea unor instalatii de incinerare cu nivel de emisii scazut.

     CAPITOLUL  3

     Conditii obligatorii in vederea finantarii

     Instalatiile de incinerare care vor fi achizitionate de beneficiarii ajutorului de stat trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

     - capacitate de incinerare mai mare de 10.000 t/an;

     - incinerator bicameral cu doua arzatoare;

     - temperatura de combustie in camera secundara mai mare de 1.100 grade C;

     - dotare cu sistem de recuperare a caldurii si valorificare a energiei;

     - dotare cu filtre si sisteme de spalare a gazelor;

     - dotare cu sistem de monitorizare continua a emisiilor pentru incadrarea in valorile maxime admise prin Hotararea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;

     - dotare cu statie de preepurare a apelor uzate - pentru incineratoarele prevazute cu sisteme de spalare umeda a gazelor;

     - recircularea apelor in sistem;

     - in incinta intreprinderilor de incinerare trebuie indeplinite si respectate fluxuri separate pentru deseurile periculoase si cele nepericuloase, cu eliminarea riscului intersectarii acestora.

     Instalatiile de sterilizare termica ce vor fi achizitionate de beneficiarii ajutorului de stat trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

     - sterilizarea deseurilor sa se efectueze prin procedee termice, fara adaos de alte substante;

     - sa realizeze o inactivare a germenilor pana la gradul III.

     Activitatile operatorilor economici care au ca obiect de activitate incinerarea si sterilizarea deseurilor periculoase se vor desfasura in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare, adoptate in concordanta cu directivele care reglementeaza domeniul.

     CAPITOLUL  4

     Forma de finantare

     Finantarea prezentului proiect se acorda sub forma de schema de ajutor de stat regional, care se notifica Consiliului Concurentei.

     Finantarea se poate acorda nerambursabil, rambursabil sau mixt.

     In cazul finantarilor rambursabile si mixte, diferenta de dobanda, calculata intre dobanda medie de pe piata bancara romaneasca si dobanda acordata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in valoare de 5%, constituie ajutor de stat.

     Sumele acordate nu pot fi cumulate cu alte ajutoare de stat avand acelasi obiect, primite in ultimii 3 ani, daca un asemenea cumul atinge o intensitate a ajutorului mai mare decat cea prevazuta in Regulamentul privind ajutorul de stat regional, pus in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 55/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

     CAPITOLUL  5

     Beneficiarii

     Pana la data de 31 decembrie 2008 poate beneficia de ajutorul de stat prevazut de prezentul proiect un numar de maximum 8 operatori economici, intreprinderi mari si intreprinderi mici si mijlocii, persoane juridice ale caror proiecte sunt selectate pentru a fi sustinute financiar din Fondul pentru mediu si care:

     - si-au achitat obligatiile financiare catre bugetul de stat, bugetele locale si Fondul pentru mediu;

     - nu sponsorizeaza activitati cu efect negativ asupra mediului.

     CAPITOLUL  6

     Criterii de selectie

     Operatorii economici care solicita finantare trebuie sa depuna formularele informative privind proiectele (FIP) in cadrul sesiunilor de depunere a FIP-urilor anuntate de Administratia Fondului pentru Mediu.

     Operatorii economici care au fost selectati in urma procedurii de verificare si evaluare a FIP-urilor vor depune proiectele pentru care au solicitat finantare. Proiectele depuse, insotite de formularele de cerere de finantare (FCF), urmeaza procedura de evaluare, selectie si aprobare.

     Criteriile de evaluare si de selectie a proiectelor sunt stabilite prin Manualul de operare al Fondului pentru mediu si reprezinta totalitatea conditiilor si criteriilor precizate de catre AFM, pe baza carora Comisia de verificare si evaluare evalueaza si stabileste punctajele cererilor de finantare a proiectelor de mediu.

     CAPITOLUL  7

     Suma alocata si costurile eligibile

     Suma anuala planificata a se aloca din bugetul Fondului pentru mediu in vederea implementarii proiectului:

     2005 - incineratoare - 19 miliarde lei [1,9 milioane lei (RON)]

     - sterilizatoare - 15 miliarde lei [1,5 milioane lei (RON)]

     2006 - incineratoare - 235 miliarde lei [23,5 milioane lei (RON)]

     - sterilizatoare - 25 miliarde lei [2,5 milioane lei (RON)]

     2007 - incineratoare - 36 miliarde lei [3,6 milioane lei (RON)]

     2008 - incineratoare - 10 miliarde lei [1 milion lei (RON)]

     __________________________________________________________________

     Total - 6 incineratoare - 300 miliarde lei [30 milioane lei (RON)]

     - 2 sterilizatoare - 40 miliarde lei [4 milioane lei (RON)]

     Se vor aloca o suma de pana la 5 milioane lei (RON) pentru achizitionarea fiecarui incinerator, cu dotarile aferente, care respecta conditiile impuse la cap. III, si o suma de pana la 2 milioane lei (RON) pentru achizitionarea fiecarui sterilizator care respecta conditiile impuse la cap. III.

     Intensitatea maxima bruta a ajutorului de stat nu poate depasi 50% din costurile eligibile pentru fiecare beneficiar.

     Costurile eligibile sunt costurile care respecta principiile unui management financiar corespunzator, respectiv utilizarea eficienta a banilor si realizarea unui raport optim cost-beneficiu, la care se va realiza proiectul propus: achizitii de utilaje, montaj de utilaje, constructii aferente si necesare montarii utilajelor, constructii necesare utilajelor, automatizare si informatizare - legate de proiect, manopera aferenta executarii proiectului - manopera/ora/om, diriginte de santier autorizat - manopera/ora/lucru - fara TVA.

     Nu sunt eligibile:

     - costurile retroactive;

     - costurile privind proiectarea si cercetarea;

     - costurile pentru studii de impact si studii de fezabilitate;

     - costurile pentru obtinerea de avize si/sau autorizatii;

     - costurile privind infrastructura si suprastructura in afara instalatiei - cladiri administrative, dotari cladiri, mobilier etc. -, achizitii de terenuri, racordari la utilitatile necesare instalatiei sau utilajelor din proiect, cai de acces intre obiectivele tehnologice componente ale instalatiei, organizare de santier-schela, amplasare de utilaje ajutatoare de lucru etc. -, laborator, dotari de laborator, birotica si consumabile;

     - costurile pentru pierderi din rata de schimb valutar;

     - costurile generate de TVA;

     - cheltuielile legate de organizarea licitatiei si incheierea contractului de achizitie;

     - cheltuielile legate de instruirea personalului, deplasari, salarii, autoturisme si alte cheltuieli ce nu sunt legate de proiect.

     CAPITOLUL  8

     Implementarea si monitorizarea proiectului

     Beneficiarii finantarii vor depune la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu cereri de tragere insotite de urmatoarele documente:

     - facturi de achizitii de utilaje si/sau de servicii;

     - dovezi ale platilor la bugetul de stat si bugetele locale;

     - situatiile de lucrari aferente valorii solicitate prin cererea de tragere;

     - dovada achitarii obligatiilor catre Fondul pentru mediu;

     - estimarea cheltuielilor aferente tragerii urmatoare.

     Verificarea conformitatii documentelor depuse impreuna cu cererea de tragere si a stadiului lucrarilor pentru care se solicita finantarea se realizeaza, la punctul de lucru unde se implementeaza proiectul, de catre reprezentanti ai Administratiei Fondului pentru Mediu si ai agentiei pentru protectia mediului pe a carei raza teritoriala se realizeaza proiectul.

     Pe baza documentatiei depuse si in urma verificarii se intocmeste o nota de constatare si se efectueaza plata catre beneficiarul finantarii.

     CAPITOLUL  9

     Efecte si beneficii

     Instalatiile vor putea incinera deseuri periculoase, inclusiv cele rezultate din activitati medicale, in incinta intreprinderilor de incinerare, fiind definite si respectate fluxuri separate pentru deseurile periculoase si pentru cele nepericuloase, cu eliminarea riscului intersectarii acestora. Incinerarea deseurilor implica recuperarea energiei calorice, care va putea fi utilizata ulterior la producerea de energie.

     Se va realiza monitorizarea continua a emisiilor provenite din procesul de incinerare, reducandu-se astfel riscul de poluare a mediului. Reglarea arderilor se face automat, in functie de valorile parametrilor de proces inregistrate.

     Se monitorizeaza si se analizeaza permanent nivelul temperaturilor dezvoltate, respectandu-se timpul de rezidenta al gazelor evacuate, astfel incat sa se evite formarea dioxinelor, furanilor si a predecesorilor acestora.

     Prin filtrarea efluentilor gazosi rezultati din instalatie se va asigura inclusiv retinerea particulelor extrem de fine. Emisiile rezultate in urma incinerarii trebuie sa aiba valori situate sub valorile la care pot aparea efecte acute sau cronice la expuneri de lunga durata pentru populatie, incadrandu-se in valorile maxime admise, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 128/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

     Deseurile se vor depozita in spatii adecvate, cu respectarea legislatiei in vigoare.

     Instalatiile de sterilizare termica realizeaza neutralizarea deseurilor rezultate din activitati medicale prin sterilizare cu abur, evitandu-se emisiile nocive rezultate din tratarea termica neconforma actuala a deseurilor si reducandu-se cu circa 60 - 70% din cantitatile initiale cantitatile de deseuri depozitate la depozitele de deseuri municipale, datorita procesului de compactare si tocare a deseurilor metalice, intepatoare si plastice.

     Cantitatea de deseuri periculoase preconizata a fi eliminata ca urmare a implementarii prezentului proiect este de aproximativ 63.000 tone/an, in conformitate cu cerintele Planului de implementare a Directivei Consiliului Europei nr. 2000/76/CE privind incinerarea deseurilor.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1862/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1862 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1862/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu