HOTARARE Nr. 100 din 7 februarie 2002
pentru aprobarea Normelor de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca apele
de suprafata utilizate pentru potabilizare si a Normativului privind metodele
de masurare si frecventa de prelevare si analiza a probelor din apele de
suprafata destinate producerii de apa potabila
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 130 din 19 februarie 2002
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 15
alin. (2) din Legea apelor nr. 107/1996,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Se aproba Normele de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca apele de
suprafata utilizate pentru potabilizare, NTPA - 013, prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2
Se aproba Normativul privind metodele de masurare si frecventa de prelevare
si analiza a probelor din apele de suprafata destinate producerii de apa
potabila, NTPA - 014, prevazute in anexa nr. 2.
Art. 3
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 4
Prin autoritate publica centrala din domeniul apelor si protectiei mediului
se intelege Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, iar prin autoritate
competenta in domeniul gospodaririi apelor se intelege Compania Nationala
"Apele Romane" - S.A.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul apelor si protectiei mediului,
Petru Lificiu
Ministrul administratiei publice,
Octav Cozmanca
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME DE CALITATE
pe care trebuie sa le indeplineasca apele de suprafata utilizate pentru
potabilizare NTPA-013
Art. 1
(1) Prezentele norme de calitate reglementeaza cerintele de calitate pe
care apele dulci de suprafata utilizate sau destinate potabilizarii, denumite
in continuare ape de suprafata, trebuie sa le indeplineasca dupa o tratare
corespunzatoare.
(2) Apa subterana si apa salmastra nu fac obiectul prezentelor norme de
calitate.
(3) Aplicarea prezentelor norme de calitate conduce la reducerea nivelului
de tratare a apei brute de suprafata, cu influenta directa asupra costurilor.
(4) Sunt considerate ape potabile toate apele de suprafata din care se
capteaza apa pentru consumul uman si care se transporta prin retele de
distributie pentru uz public.
Art. 2
Apele de suprafata se clasifica, in functie de valorile limita, in 3
categorii: A1, A2 si A3. Fiecarei categorii ii corespund o tehnologie standard
adecvata de tratare, prezentata in anexa nr. 1a), si caracteristicile fizice,
chimice si microbiologice, prezentate in anexa nr. 1b).
Art. 3
(1) Autoritatile bazinale de gospodarire a apelor stabilesc pentru apa de
suprafata, din toate punctele de prelevare sau pentru fiecare punct individual
de prelevare, valori pentru toti parametrii/indicatorii de calitate prevazuti
in anexa nr. 1b).
(2) Valorile indicatorilor de calitate prevazute in col. G din anexa nr.
1b) reprezinta valori recomandate, iar cele din col. I reprezinta valori maxim
admisibile.
(3) In avizele si autorizatiile de gospodarire a apelor emitentul acestora
nu este obligat sa stabileasca valori pentru parametrii care nu figureaza in
anexa nr. 1b), iar valorile maxim admisibile nu pot fi mai permisive decat cele
din col. I - valori obligatorii din aceeasi anexa.
(4) In situatia in care in tabel nu sunt prevazute valori decat in col. G,
autoritatea bazinala de gospodarire a apelor le va utiliza pe acestea ca linii
directoare/valori ghid in stabilirea valorilor limita pentru parametrii din
avizele si autorizatiile de gospodarire a apelor pe care le emite. Dupa caz,
aceasta poate stabili in avizele si in autorizatiile de gospodarire a apelor
conditii mai severe decat cele prevazute in col. G din anexa nr. 1b).
Art. 4
(1) Autoritatea publica centrala din domeniul apelor si protectiei
mediului, autoritatea competenta de gospodarire a apelor si autoritatile sale
bazinale, precum si cele administrative locale vor lua toate masurile necesare
pentru a se asigura ca apa de suprafata destinata captarilor pentru producerea
de apa potabila corespunde din punct de vedere calitativ valorilor stabilite in
conformitate cu prevederile art. 3.
(2) Valorile prevazute in anexa nr. 1b) sunt obligatorii atat pentru apele
de suprafata interioare, cat si pentru cele transfrontiere, destinate
potabilizarii.
(3) In conformitate cu prezentele norme de calitate, autoritatea competenta
in domeniul gospodaririi apelor, prin autoritatile sale bazinale de gospodarire
a apelor, va lua toate masurile necesare asigurarii imbunatatirii calitatii
apelor. Pentru aceasta va intocmi un plan-cadru de actiune pe 10 ani, cu un
program calendaristic de ameliorare a calitatii apelor de suprafata, cu
precadere a celei din categoria A3.
(4) Planul-cadru de actiune si programul calendaristic prevazute la alin.
(3) se stabilesc atat in functie de necesitatile de imbunatatire a calitatii
mediului si in special a apelor, cat si de limitarile de ordin economic si/sau
tehnic existente ori care pot aparea la nivel national sau local.
(5) Planul-cadru de actiune si programul calendaristic prevazute la alin.
(3) se aproba de catre autoritatea publica centrala din domeniul apelor si
protectiei mediului, in cazul cursurilor de apa transfrontiere.
(6) Autoritatea competenta in domeniul gospodaririi apelor urmareste si
raporteaza anual autoritatii publice centrale din domeniul apelor si protectiei
mediului indeplinirea prevederilor planului-cadru de actiune si respectarea
programului calendaristic.
(7) Apele de suprafata ce prezinta caracteristici fizice, chimice si
microbiologice sub limitele obligatorii prevazute pentru categoria A3 nu vor fi
utilizate pentru potabilizare. Totusi, in cazuri exceptionale o apa de calitate
inferioara poate fi folosita pentru potabilizare dupa o tratare adecvata,
inclusiv prin amestecarea cu o apa de calitate mai buna, pentru a fi adusa la
caracteristicile de calitate corespunzatoare nivelului apei brute din categoria
A3.
(8) Situatiile la care face referire alin. (7) trebuie aduse de indata, in
scris, la cunostinta autoritatii bazinale de gospodarire a apelor de catre
detinatorul statiei de tratare. Autoritatea bazinala de gospodarire a apelor va
analiza situatia si, pe baza planului de gestiune a resurselor de apa, va
intocmi un raport detaliat despre aceste situatii exceptionale si despre
masurile ce trebuie adoptate, raport pe care il va inainta autoritatii
competente in domeniul gospodaririi apelor spre aprobare.
Art. 5
(1) Se considera ca o apa de suprafata indeplineste conditiile pentru
potabilizare, daca probele prelevate la intervale regulate de timp, din acelasi
punct de control utilizat si pentru captarea apei de baut, arata ca ea
corespunde din punct de vedere calitativ, in cazul in care:
a) la 95% din numarul de probe prelevate parametrii de calitate respecta
valorile cuprinse in col. I din anexa nr. 1b);
b) la 90% din numarul de probe prelevate parametrii de calitate respecta
celelalte cerinte cuprinse in anexa nr. 1b).
(2) De asemenea, cele 5 - 10% din numarul de probe care nu se conformeaza
cerintelor calitative se considera ca pot fi potabilizate cand:
a) calitatea apei nu se abate cu mai mult de 50% de la valorile
parametrilor stabiliti, exceptie facand: temperatura, pH, oxigenul dizolvat si
indicatorii microbiologici;
b) apa nu prezinta pericol pentru sanatatea publica;
c) valorile parametrilor analizati la probe consecutive de apa, prelevate
la intervale determinate statistic, se incadreaza in valorile stabilite pentru
parametrii relevanti/de interes.
(3) La calculul procentajelor prevazute la alin. (1) si (2) nu vor fi luate
in considerare valorile mai ridicate decat cele pentru apa de suprafata
respectiva, daca ele sunt cauzate de viituri, dezastre naturale sau de conditii
meteorologice anormale.
(4) Prin punct de prelevare se intelege sectiunea prizei de apa de unde se
capteaza apa de suprafata inainte de a fi trimisa la tratare.
Art. 6
Autoritatea publica centrala din domeniul apelor si protectiei mediului
poate oricand sa fixeze valori mai severe decat cele stabilite prin prezentele
norme de calitate.
Art. 7
(1) Aplicarea dispozitiilor prezentelor norme de calitate nu poate avea in
nici un caz ca efect direct sau indirect degradarea calitatii actuale a apei de
suprafata.
(2) Derogari de la prevederile prezentelor norme de calitate se pot acorda
in urmatoarele situatii:
a) in caz de inundatii sau de alte dezastre naturale;
b) in cazul anumitor parametri marcati cu O in anexa nr. 1b), din cauza
unor conditii geografice sau meteorologice exceptionale;
c) daca apa de suprafata se imbogateste pe cale naturala cu anumite
substante, ceea ce conduce la depasirea valorilor limita prevazute in anexa nr.
1b), pentru categoriile A1, A2 si A3;
d) in cazul apelor de suprafata putin adanci sau al lacurilor aparent
stagnante, pentru parametrii marcati cu asterisc in anexa nr. 1b), aceasta
derogare este aplicabila numai lacurilor cu o adancime care nu depaseste 20 m,
cu un schimb de apa mai redus de un an si in care nu se descarca ape uzate.
(3) Imbogatirea naturala a apelor inseamna procesul prin care, fara
interventia omului, o masa de apa primeste din sol anumite substante pe care
acesta le contine.
(4) Derogarile prevazute la alin. (2) nu se aplica daca prin aceasta sunt
afectate cerintele impuse pentru protectia sanatatii publice.
(5) In cazurile in care autoritatile bazinale de gospodarire a apelor
acorda derogari de la prevederile prezentelor norme de calitate, acestea vor
informa imediat autoritatea competenta in domeniul gospodaririi apelor,
precizand motivele si perioadele anticipate pentru durata derogarii.
Art. 8
Ori de cate ori cunostintele stiintifice si tehnice ori tehnologiile de
tratare inregistreaza un progres sau cand standardele de apa potabila se
modifica, autoritatea competenta in domeniul gospodaririi apelor, pe baza unei
propuneri a autoritatii bazinale de gospodarire a apelor, poate revizui
valorile numerice si lista cuprinzand parametrii din anexa nr. 1b), care
cuprind caracteristicile fizice, chimice si microbiologice ale apei de
suprafata.
Art. 9
Anexele nr. 1a) si 1b) fac parte integranta din prezentele norme de
calitate.
ANEXA 1a)
la normele de calitate
DEFINIREA TEHNOLOGIILOR STANDARD DE TRATARE
pentru transformarea apelor de suprafata de categoriile A1, A2 si A3 in apa
potabila
Categoria A1
Tratare fizica simpla si dezinfectie (de exemplu: filtrare rapida si
dezinfectie).
Categoria A2
Tratare normala fizica, chimica si dezinfectie [de exemplu: preclorinare,
coagulare, floculare, decantare, filtrare, dezinfectie (clorinare finala)].
Categoria A3
Tratare fizica, chimica avansata, perclorare si dezinfectie [de exemplu:
clorinare intermediara, coagulare, floculare, decantare, filtrare prin
adsorbtie (pe carbune activ), dezinfectie (ozonizare, clorinare finala)].
ANEXA 1b)
la normele de calitate
CARACTERISTICILE
apei de suprafata utilizate la obtinerea apei potabile
________________________________________________________________________________
Nr. Parametrii Unitatea A1 A2 A3
crt. de
_______________________________________________
masura G I G I G I
________________________________________________________________________________
0 1 2 3 4 5 6 7 8
________________________________________________________________________________
1. pH unitati 6,5 - 5,5 - 5,5 -
pH 8,5 9 9
________________________________________________________________________________
2. Coloratie (dupa mg/l pe 10 20 (O) 50 100
filtrare simpla) scara
de Pt
________________________________________________________________________________
3. Materii in mg SS/l 25
suspensie, total
________________________________________________________________________________
4. Temperatura grade C 22 25 (O) 22 25 (O) 22 25 (O)
________________________________________________________________________________
5. Conductivitate micro 1000 1000 1000
s/cm^-1
la 20
grade C
________________________________________________________________________________
6. Culoare (factor 3 10 20
de
dilutie
la 25
grade C)
________________________________________________________________________________
_
7.*) Azotati mg NO3 /l 25 50 (O) 50 (O) 50 (O)
________________________________________________________________________________
_
8. Fluoruri mg F /l 0,7 1,5 0,7 0,7
la 1 la 1,7 la 1,7
________________________________________________________________________________
_
9. Compusi mg Cl /l
organici cu
clor,
extractibili,
total
________________________________________________________________________________
10.*) Fier dizolvat mg Fe/l 0,1 0,3 1 2 1
________________________________________________________________________________
11.*) Mangan mg Mn/l 0,05 0,1 1
________________________________________________________________________________
12. Cupru mg Cu/l 0,02 0,05 (O) 0,05 1
________________________________________________________________________________
13. Zinc mg Zn/l 0,5 3 1 5 1 5
________________________________________________________________________________
14. Bor mg B/l 1 1 1
________________________________________________________________________________
15. Beriliu mg Be/l
________________________________________________________________________________
16. Cobalt mg Co/l
________________________________________________________________________________
17. Nichel mg Ni/l 0,05 0,05 0,1
________________________________________________________________________________
18. Vanadiu mg V/l
________________________________________________________________________________
19. Arseniu mg As/l 0,01 0,05 0,05 0,05 0,1
________________________________________________________________________________
20. Cadmiu mg Cd/l 0,001 0,005 0,001 0,005 0,001 0,005
________________________________________________________________________________
21. Crom total mg Cr/l 0,05 0,05 0,05
________________________________________________________________________________
22. Plumb mg Pb/l 0,05 0,05 0,05
________________________________________________________________________________
23. Seleniu mg Se/l 0,01 0,01 0,01
________________________________________________________________________________
24. Mercur mg Hg/l 0,0005 0,001 0,0005 0,001 0,0005 0,001
________________________________________________________________________________
25. Bariu mg Ba/l 0,1 1 1
________________________________________________________________________________
_
26. Cianuri mg CN /l 0,05 0,05 0,05
________________________________________________________________________________
2-
27. Sulfati mg SO4 /l 150 250 150 250 (O) 150 250
(O)
________________________________________________________________________________
_
28. Cloruri mg Cl /l 200 200 200
________________________________________________________________________________
29. Agenti de mg 0,2 0,2 0,5
suprafata lauril-
anionici (prin sulfat/l
metoda
spectrometrica
cu albastru de
metilen)
________________________________________________________________________________
30.*) Fosfati mg P2O5/l 0,4 0,7 0,7
________________________________________________________________________________
31. Fenoli (indice mg 0,001 0,001 0,005 0,01 0,1
fenolic) C6H5OH/l
p-nitroanilina 4
aminoantipirina
________________________________________________________________________________
32. Hidrocarburi mg/l 0,05 0,2 0,5 1
dizolvate sau in
emulsie (dupa
extractia cu
eter de petrol)
________________________________________________________________________________
33. Hidrocarburi mg/l 0,0002 0,0002 0,001
policiclice
aromatice
________________________________________________________________________________
34. Pesticide totale mg/l 0,001 0,0025 0,005
(paration, HCH,
dieldrin)
________________________________________________________________________________
35.*) Consum chimic mg O2/l 10 20 30
de oxigen (CCO)
________________________________________________________________________________
36.*) Gradul de % O2 > 70 > 50 > 30
saturatie in
oxigen dizolvat
________________________________________________________________________________
37.*) Consum biochimic mg O2/l < 3 < 5 < 7
de oxigen (CBO5)
(la 20 grade C,
fara
nitrificare)
________________________________________________________________________________
38. Azot Kjeldahl mg N/l 1 2 3
-
(fara NO3 )
________________________________________________________________________________
+ +
39. Amoniu (NH4 ) mg NH4 /l 0,05 1 1,5 2 4 (O)
________________________________________________________________________________
40. Substante mg SEC/l 0,1 0,2 0,5
extractibile
in cloroform
________________________________________________________________________________
41. Carbon organic mg C/l
total
________________________________________________________________________________
42. Carbon organic mg C/l
rezidual dupa
floculare si
filtrare pe
membrana
(5 micro) TOC
________________________________________________________________________________
43. Coliformi /100 ml 50 5.000 50.000
totali la
37 grade C
________________________________________________________________________________
44. Coliformi /100 ml 20 2.000 20.000
fecali
________________________________________________________________________________
45. Streptococi /100 ml 20 1.000 10.000
fecali
________________________________________________________________________________
46. Salmonella Absent Absent
in in
5.000 5.000
ml ml
________________________________________________________________________________
I = valori obligatorii
G = valori orientative
O = conditii climatice si geografice exceptionale
------------
*) Vezi art. 7 alin. (2) lit. d).
ANEXA 2
la normele de calitate
NORMATIV
privind metodele de masurare si frecventa de prelevare si de analiza a probelor
din apele de suprafata destinate producerii de apa potabila
NTPA-014
Art. 1
Obiectivul normativului
Prezentul normativ reglementeaza metodele de masurare a parametrilor
prevazuti in anexa nr. 1b) la NTPA-013 si frecventa de prelevare si analiza a
probelor din apele de suprafata destinate potabilizarii.
Art. 2
Definitii
In sensul prezentului normativ, prin termenii tehnici de mai jos se
intelege:
a) metoda de masurare de referinta - indicarea unui principiu de
determinare sau descrierea succinta a unei proceduri de operare care sa permita
determinarea valorii parametrilor prevazuti in anexa nr. 2a);
b) limita de detectie - valoarea minima a parametrului examinat, care poate
fi determinata printr-o metoda de determinare data;
c) precizie - intervalul de variatie/limitele intre care se situeaza 95%
din rezultatele masuratorilor efectuate pe acelasi esantion, cand se utilizeaza
aceeasi metoda de determinare;
d) acuratete/exactitate - diferenta dintre valoarea reala a parametrului
examinat si valoarea medie obtinuta experimental.
Art. 3
Parametri, prelevare, frecvente de prelevare si metode de analiza a
probelor
(1) Analiza probelor de apa are in vedere parametrii prevazuti in anexa nr.
1b) la NTPA-013, pentru care au fost prevazute valori I si/sau G fiecareia
dintre cele 3 categorii de apa de suprafata A1, A2 si A3.
(2) Metodele de determinare de referinta sunt cele prevazute in anexa nr.
2a).
(3) La verificarea parametrilor prevazuti in anexa nr. 2a) trebuie
respectate valorile pentru limita de detectie, precizia si acuratetea metodelor
de determinare specifice.
Art. 4
(1) In anexa nr. 2b) sunt stabilite frecventele anuale minime de prelevare
si analiza a probelor pentru determinarea fiecarui parametru. Prelevarea
probelor trebuie sa se desfasoare pe intregul an pentru a oferi o imagine
reprezentativa a calitatii apei.
(2) Anexa nr. 2c) specifica parametrii care se determina in apele de
suprafata, pe categorii de ape de suprafata.
(3) Probele prelevate din apa de suprafata trebuie sa fie reprezentative
pentru calitatea apei in punctul de prelevare.
Art. 5
Recipientele utilizate pentru prelevarea probelor, reactivii sau metodele
utilizate pentru conservarea lor in vederea analizarii unuia sau mai multor
parametri, transportul si depozitarea lor, precum si pregatirea probelor pentru
analiza nu trebuie sa produca modificari importante asupra rezultatelor
analizelor.
Art. 6
Responsabilitati
(1) Autoritatea competenta in domeniul gospodaririi apelor va fixa
frecventele de prelevare a probelor si de analiza a fiecarui parametru pentru
fiecare punct de prelevare.
(2) Frecventele de prelevare si de analiza a probelor nu se vor situa sub
frecventele minime anuale prevazute in anexa nr. 2b).
Art. 7
(1) Daca pe parcursul supravegherii calitatii unei ape de suprafata
destinate captarii de apa pentru potabilizare se constata ca valorile obtinute
pentru anumiti parametri sunt considerabil mai mici decat cele stabilite prin
NTPA-013, atunci autoritatea publica centrala din domeniul apelor si protectiei
mediului poate stabili reducerea frecventei de prelevare si analiza pentru acei
parametri, la propunerea autoritatii competente in domeniul gospodaririi
apelor.
(2) Daca in cazurile prevazute la alin. (1) nu exista poluare si nici
riscul deteriorarii calitatii apei si daca apa respectiva are o calitate
superioara calitatii corespunzatoare indicatorilor cuprinsi in col. A1 din
anexa nr. 1b) la NTPA-013, autoritatile competente respective vor stabili
intervale maximale de timp pentru analiza calitatii acestei ape.
Art. 8
Informare si raportare
(1) In vederea urmaririi respectarii prevederilor prezentului normativ
autoritatea competenta in domeniul gospodaririi apelor va informa autoritatea
publica centrala din domeniul apelor si protectiei mediului, asupra:
a) metodelor de analiza utilizate;
b) frecventei de efectuare a analizelor.
(2) Informatiile obtinute din teritoriu de catre autoritatea competenta in
domeniul gospodaririi apelor vor face obiectul unui raport anual catre
autoritatea publica centrala din domeniul apelor si protectiei mediului, dar
pot fi furnizate acesteia si pe parcursul anului, la cerere.
Art. 9
Reglementari pentru conformare si amendamente
(1) In functie de progresul tehnic pot fi aduse modificari parametrilor
cuprinsi in anexa nr. 1b) la NTPA-013, in ceea ce priveste:
a) metodele de determinare de referinta prevazute in anexa nr. 2a);
b) limita de detectie, precizia si acuratetea acestor metode;
c) materialele recomandate pentru recipientele utilizate la prelevarea
probelor.
(2) Modificarile se aproba prin ordin al ministrului apelor si protectiei mediului,
la propunerea autoritatii competente in domeniul gospodaririi apelor.
Art. 10
Anexele nr. 2a), 2b) si 2c) fac parte integranta din prezentul normativ.
ANEXA 2a)
la normativ
METODE DE REFERINTA
pentru masurarea valorilor I si/sau G ale parametrilor din anexa nr. 1b)
________________________________________________________________________________
Nr. Unitatea de
crt. Parametrul masura a
parametrului
________________________________________________________________________________
(A) (B) (C)
================================================================================
Limita Precizia Exactitate/ Metoda de masurare de referinta
Materialul
de (+/-) Acuratetea *1) recomandat
detectie (+/-) Standardul national pentru
recipiente
________________________________________________________________________________
(D) (E) (F) (G) (H)
________________________________________________________________________________
1. pH unitati pH
- 0,1 0,2 - Electrometrie:
- masurare in situ in momentul
prelevarii si fara pretratarea
probelor: SR ISO 10523 - 1997
________________________________________________________________________________
2. Culoare (dupa o filtrare simpla) mg Pt/l
5 10% 20% - Filtrare prin membrana din
fibra de sticla:
- metoda fotometrica utilizand
scara cobalto-platinica:
SR ISO 7887 - 1997
________________________________________________________________________________
3. Materii in suspensie mg/l
- 5% 10% - Filtrare prin filtru cu
membrana de 0,45 micro m,
uscare la 105 grade C si
cantarire
- Centrifugare (pentru cel putin
5 min. cu o acceleratie medie
de 2.800 - 3.200 g), uscare la
105 grade C si cantarire:
STAS 6953 - 1981
________________________________________________________________________________
4. Temperatura grade C
- 0,5 1 - Termometrie:
- masurare in situ in momentul
prelevarii si fara pretratarea
probelor: STAS 6324 - 1961
________________________________________________________________________________
5. Conductivitate la 20 grade C micro s/cm
- 5% 10% - Electrometrie:
SR EN 27888 - 1997
________________________________________________________________________________
6. Miros factor
de dilutie
la
25 grade C
- - - - Prin dilutie succesiva: Sticla
STAS 6324 - 1961
________________________________________________________________________________
-
7. Azotati mg NO3 /l
2 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
SR ISO 7890/1 - 1996
________________________________________________________________________________
_
8. Fluoruri mg F /l
0,05 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara dupa distilare,
daca este necesara:
STAS 8910 - 1971
- Electrozi ioni selectivi:
STAS 6673/1962
________________________________________________________________________________
_
9. Compusi organici cu clor, extractibili, total mg Cl /l
________________________________________________________________________________
10. Fier dizolvat mg Fe/l
0,02 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica dupa filtrare prin
filtru cu membrana de 0,45
micro m
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara dupa filtrare prin
filtru cu membrana de 0,45
micro m:
SR ISO 6332/1996
________________________________________________________________________________
11. Mangan mg Mn/l
0,01*2) 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
SR 8662/2 - 1996
0,02*3) 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
SR 8662/2 - 1996
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
SR 8662/1 - 1996
________________________________________________________________________________
12. Cupru*10) mg C/l
0,005 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 3224/1969
- Polarografie
0,02*4) 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 3224/1969
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
STAS 7795/1980
- Polarografie
________________________________________________________________________________
13. Zinc*10) mg Zn/l
0,01*2) 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 6327/1981
0,02 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 6327/1981
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
STAS 8314/1987
________________________________________________________________________________
14. Bor*10) mg B/l
0,1 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie Materialul
moleculara sa nu
- Spectrofotometrie de absorbtie contina
bor
atomica in
cantitate
importanta
________________________________________________________________________________
15. Beriliu mg Be/l
-
________________________________________________________________________________
16. Cobalt mg Co/l
STAS 8288/1969
________________________________________________________________________________
17. Nichel mg Ni/l
STAS 7987/1967
________________________________________________________________________________
18. Vanadiu mg V/l
________________________________________________________________________________
19. Arseniu*10) mg As/l
0,002*2) 20% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
SR ISO 6595/1997
0,01*5) - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
SR ISO 6595/1997
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara
________________________________________________________________________________
20. Cadmiu*10) mg Cd/l
0,0002 30% 30% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
0,001*5) STAS 11184/1978
- Polarografie
________________________________________________________________________________
21. Crom total*10) mg Cr/l
0,01 20% 30% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
SR ISO 9174/1998
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara
________________________________________________________________________________
22. Plumb*10) mg Pb/l
0,01 20% 30% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 6362/1985
- Polarografie
________________________________________________________________________________
23. Seleniu*10) mg Se/l
0,005 - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 12663/1988
________________________________________________________________________________
24. Mercur*10) mg Hg/l
0,0001 30% 30% - Spectrofotometrie de absorbtie
0,0002*5) atomica fara flacara
(vaporizare la rece):
STAS 10267/1989
________________________________________________________________________________
25. Bariu*10) mg Ba/l
0,02 15% 30% - Spectrofotometrie de absorbtie
atomica:
STAS 10258/1975
________________________________________________________________________________
_
26. Cianuri mg CN /l
0,01 20% 30% - Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
SR ISO 6703/1 - 1998
________________________________________________________________________________
-2
27. Sulfati mg SO4 /l
10 10% 10% - Gravimetrie: STAS 3069/1987
- Complexometrie cu EDTA
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara
________________________________________________________________________________
_
28. Cloruri mg Cl /l
10 10% 10% - Titrare (metoda Mohr):
STAS 3049/1988;
- Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara
________________________________________________________________________________
29. Detergenti anionici care reactioneaza cu albastrul de metilen mg lauril-
sulfat/l
0,05 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
SR ISO 7875/1 - 1996
________________________________________________________________________________
30. Fosfati mg P2O5/l
0,02 10% 20% - Spectrofotometrie de absorbtie
moleculara:
SR EN 1189/1999
________________________________________________________________________________
31. Fenoli (indice fenolic) mg C6H5OH/l
0,0005 0,0005 0,0005 - Spectrofotometrie de absorbtie Sticla
moleculara - metoda cu
4-amino-antipirina:
STAS 10266/1987
0,001*6) 30% 50% - Metoda cu paranitroanilina
________________________________________________________________________________
32. Hidrocarburi dizolvate sau in emulsie mg/l
0,01 20% 30% - Spectrometrie in IR dupa Sticla
extractie cu tetraclorura de
carbon:
SR 7877/2 - 1995
0,04*3) - Gravimetrie dupa extractie cu
eter de petrol:
SR 7877/1 - 1995
________________________________________________________________________________
33. Hidrocarburi policiclice aromatice*10) mg/l
0,00004 50% 50% - Masurarea fluorescentei in UV Sticla sau
dupa cromatografie in strat aluminiu
subtire
- Masurare comparativa fata de
un amestec de 6 substante cu
aceeasi concentratie*8):
STAS 8562/1970
________________________________________________________________________________
34. Total pesticide (paration, hexaclorciclohexan, dieldrin)*10) mg/l
0,0001 50% 50% - Cromatografie lichida sau Sticla
gazoasa dupa extractia cu un
solvent adecvat si purificare;
identificarea constituentilor
amestecului; analiza
cantitativa:
STAS 12650/1988
________________________________________________________________________________
35. Consum chimic de oxigen (CCO) mg O2/l
15 20% 20% - Metoda cu dicromat de potasiu:
SR ISO 6060/1996
STAS 9887/1974
________________________________________________________________________________
36. Grad de saturatie in oxigen %
5 10% 10% - Metoda Winkler Sticla
- Metoda electrochimica:
SR EN 25814/1999
________________________________________________________________________________
37. Consum biochimic de oxigen (CBO5) mg O2/l
2 1,5 2 - Determinarea oxigenului
dizolvat inainte si dupa
5 zile de incubare la
temperatura de 20 grade C +
1 grad C, la intuneric
- Adaugarea de inhibitor de
nitrificare:
STAS 6560/1982
________________________________________________________________________________
- -
38. Azot prin metoda Kjeldahl (exceptand NO2 Kjeldahl si NO3 ) mg N/l
0,3 0,5 0,5 - Mineralizare, distilare prin
metoda Kjeldahl si
determinarea amoniului cu
metoda spectrofotometrica de
absorbtie moleculara sau
titrare:
STAS 7312/1983
________________________________________________________________________________
+
39. Amoniu mg NH4 /l
0,01*2) 0,03*2) 0,03*2) - Spectrofometrie de absorbtie
moleculara:
0,1*3) 10%*3) 20%*3) STAS 8683/1970
________________________________________________________________________________
40. Substante extractibile cu cloroform mg/l
*11) - - - Extractie la pH neutru cu
cloroform purificat,
evaporare in vacuum la
temperatura camerei si
cantarirea reziduului:
SR 7587/1996
________________________________________________________________________________
41. Carbon organic total mg C/l
SR ISO 8245/1995
________________________________________________________________________________
42. Carbon organic rezidual dupa floculare si filtrare pe mg C/l
membrana de 5 micro m
SR 13158/1993
________________________________________________________________________________
43. Coliformi totali /100 ml
5*2) - Cultura la temperatura de 37 Sticla
500*7) grade C pe un mediu solid
sterilizata
specific adecvat (de exemplu,
o agar-lactoza) cu filtrare*2)
sau fara filtrare*7) si
numararea coloniilor. Probele
trebuie diluate sau, acolo
unde este cazul, concentrate
astfel incat sa contina 10 si
100 de colonii. Daca este
necesar, identificare prin
gazeificare
5*2) - Metoda dilutiei cu fermentare
500*7) in substraturi lichide in cel
putin 3 eprubete cu 3 dilutii.
Subcultura eprubetelor
pozitive pe un mediu de
confirmare. Calcularea
potrivit MPN (numarul cel mai
probabil). Incubarea la
temperatura de 37 grade C
+/- 1 grad C
STAS 3001/1991
________________________________________________________________________________
44. Coliformi fecali /100 ml
2*2) - Cultura la temperatura de 44 Sticla
200*7) grade C pe un mediu solid
sterilizata
specific adecvat (de exemplu,
o agar-lactoza) cu filtrare*2)
sau fara filtrare*7) si
numararea coloniilor. Probele
trebuie diluate sau, acolo
unde este cazul, concentrate
astfel incat sa contina 10 si
100 de colonii. Daca este
necesar, identificare prin
gazeificare
2*2) - Metoda dilutiei cu fermentare
200*7) pe substraturi lichide in cel
putin 3 eprubete cu 3 dilutii.
Subcultura tuburilor pozitive
pe un mediu de confirmare.
Numararea potrivit MPN
(numarul cel mai probabil).
Incubarea la temperatura de
44 grade C +/- 1 grad C
STAS 3001/1991
________________________________________________________________________________
45. Streptococi fecali /100 ml
2*2) - Cultura la temperatura de 37 Sticla
200*7) grade C pe un mediu solid
sterilizata
specific adecvat (de exemplu,
azida de sodiu) cu filtrare*2)
sau fara filtrare*7) si
numararea coloniilor. Probele
trebuie diluate sau, acolo
unde este cazul, concentrate
astfel incat sa contina 10 si
100 de colonii. Daca este
necesar, identificare prin
gazeificare
2*2) - Metoda dilutiei intr-un mediu
200*7) de azida de sodiu in 3
eprubete cu 3 dilutii.
Numararea conform MPN
(numarul cel mai probabil)
STAS 3001/1991
________________________________________________________________________________
46. Salmonella*12)
1/5.000 ml - Concentrare prin filtrare (pe
membrana sau printr-un filtru
corespunzator)
1/1.000 ml - Inocularea intr-un mediu de Sticla
preimbogatire
sterilizata
Imbogatirea si transferul
intr-un mediu gelatinos
izolator - identificare:
SR ISO 6340/2000
________________________________________________________________________________
*1) Probele prelevate din apele de suprafata, din locul de captare, se
analizeaza si se masoara dupa sitarea (sita din plasa de sarma) pentru
indepartarea oricaror resturi plutitoare din lemn, plastic etc.
*2) Pentru ape de categoria A1, valori G.
*3) Pentru ape de categoriile A2 si A3.
*4) Pentru ape de categoria A3.
*5) Pentru ape de categoriile A1, A2 si A3, valoarea I.
*6) Pentru ape de categoriile A2, valoarea I, si A3.
*7) Pentru ape de categoriile A2 si A3, valoarea G.
*8) Se va lua in considerare un amestec de 6 substante standard (de
referinta), toate de aceeasi concentratie: fluorantren; 3, 4 -benzofluorantren;
11, 12 -benzofluorantren; 3, 4 -benzpiren; 1, 12 -benzperilen; 1, 2, 3 - cd -
indenopiren.
*9) Se va lua in considerare un amestec de 3 substante standard (de
referinta), toate de aceeasi concentratie: paration, hexaclorciclohexan (HCH),
dieldrin.
*10) Daca probele contin cantitati mari de materii in suspensie care fac
necesar un tratament special preliminar, valorile de exactitate/acuratete din
coloana E pot fi depasite in mod exceptional si vor fi considerate valori
tinta. Aceste probe trebuie tratate astfel incat sa existe siguranta ca analiza
acopera cea mai mare cantitate din substantele de masurat.
*11) Pentru aceasta metoda nu este sigur ca limita de detectie ceruta
pentru verificarea valorilor din anexa nr. 1b) poate fi atinsa.
*12) Absent in 5.000 ml (A1, G) si absent in 1.000 ml (A2, G).
g = acceleratia gravitationala.
ANEXA 2b)
la normativ
FRECVENTA MINIMA ANUALA
de prelevare si analiza pentru fiecare parametru din anexa nr. 1b)
________________________________________________________________________________
Populatie A1*) A2*) A3*)
deservita ---------------------------------------------------------------
I*) II*) III*) I*) II*) III*) I*) II*) III*)
________________________________________________________________________________
</= 10.000 1 - 2 1 - 2 1 - 2 4 4 4 *)*1) *)*1) *)*1)
De la 10.001
la </= 30.000 1 - 2 1 - 2 1 - 2 4 4 4 *)*1) *)*1) *)*1)
De la 30.001
la </= 100.000 1 - 2 1 - 2 1 - 2 4 4 4 *)*1) *)*1) *)*1)
> 100.000 2 2 4*2) 4*2) 4*2) *)*1) *)*1) *)*1)
________________________________________________________________________________
*) Calitatea apei de suprafata, conform anexei nr. 1a) (NTPA-013).
*) Clasificarea parametrilor corespunzator frecventei.
*) Frecventa se stabileste de catre autoritatile nationale competente in
domeniul gospodaririi apelor.
*1) In cazul apelor de suprafata de categoria A3, pentru fiecare parametru
autoritatea competenta in domeniul gospodaririi apelor poate mari frecventa de
prelevare si analiza in functie de necesitati (zilnic sau saptamanal).
*2) In cazul apelor de suprafata de categoria A3, autoritatea competenta in
domeniul gospodaririi apelor poate mari frecventa de prelevare si analiza de
pana la 12 ori pe an, pentru fiecare parametru, pe bazinele hidrografice cu
probleme.
ANEXA 2c)
la normativ
SPECIFICAREA PARAMETRILOR
care se determina pe categorii de apa de suprafata destinata potabilizarii
______________________________________________________________________________
| I | II | III
|
|________________________|______________________|______________________________|
| Parametrul | Parametrul | Parametrul
|
|________________________|______________________|______________________________|
| 1.| pH |10.| Fier dizolvat | 8.| Fluoruri
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| 2.| Culoare |11.| Mangan |14.| Bor
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| 3.| Total suspensii |12.| Cupru |19.| Arsen
|
| | solide | | | | |
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| 4.| Temperatura |13.| Zinc |20.| Cadmiu
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| 5.| Conductivitate |27.| Sulfati |21.| Crom total
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| 6.| Miros |29.| Surfactanti |22.| Plumb
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| 7.| Azotati |31.| Fenoli |23.| Seleniu
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
|28.| Cloruri |38.| Azot prin metoda |24.| Mercur
|
| | | | Kjeldahl | |
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
|30.| Fosfati |43.| Coliformi totali |25.| Bariu
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
|35.| Consum chimic de |44.| Coliformi fecali |26.| Cianuri
|
| | oxigen (CCO) | | | |
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
|36.| Gradul de saturatie| | |32.| Hidrocarburi dizolvate
|
| | in oxigen | | | | sau emulsionate
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
|37.| Consum biochimic | | |33.| Hidrocarburi policiclice
|
| | de oxigen (CBO5) | | | | aromatice |
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
|39.| Amoniu | | |34.| Total pesticide
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| | | | |40.| Substante extractibile
|
| | | | | | cu cloroform
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| | | | |45.| Streptococi fecali
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|
| | | | |46.| Salmonella
|
|___|____________________|___|__________________|___|__________________________|