Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 257 din 30 decembrie 1998

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind protectia reciproca a informatiilor clasificate, semnat la Bucuresti la 24 noiembrie 1997

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 524 din 31 decembrie 1998


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind protectia reciproca a informatiilor clasificate, semnat la Bucuresti la 24 noiembrie 1997.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 19 octombrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                              ULM SPINEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 25 noiembrie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                  p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                              ANDREI CHILIMAN

                                   ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind protectia reciproca a informatiilor clasificate

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania, denumite in continuare parti contractante,
    in dorinta de a asigura protectia tuturor informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu), care au fost clasificate de catre autoritatea competenta sau din dispozitia acesteia si care au fost transmise in cadrul colaborarii bazate pe incredere prin intermediul autoritatilor competente sau al institutiilor private autorizate ale uneia dintre partile contractante celeilalte parti contractante,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Obiect, definitii si echivalente
    (1) Obiectul acestui acord il constituie crearea unei reglementari pentru protectia reciproca a informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu), care sa fie aplicata tuturor intelegerilor de cooperare ce vor fi incheiate intre partile contractante, precum si contractelor si comenzilor.
    (2) In sensul prezentului acord, prin informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) se intelege:
    a) in Romania: date, informatii, fapte, documente, obiecte si activitati, indiferent de forma lor de prezentare, care trebuie sa fie protejate impotriva difuzarii lor publice. Ele sunt clasificate conform necesitatii de protectie de catre o autoritate publica competenta sau din dispozitia acesteia;
    b) in Republica Federala Germania: fapte, obiecte si informatii, indiferent de forma lor de prezentare, care, in interes public, trebuie pastrate in secret. Ele sunt clasificate conform necesitatii de protectie de catre o autoritate publica competenta sau din dispozitia acesteia.
    (3) Partile contractante stabilesc urmatoarele echivalente pentru informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu):

             Romania            Republica Federala Germania
          STRICT SECRET                   GEHEIM
             SECRET                  VS - VERTRAULICH
       SECRET DE SERVICIU               VS - NUR FUR
                                       DIENSTGEBRAUCH

    (4) Pentru informatiile clasificate SECRET DE SERVICIU/VS - NUR FUR DIENSTGEBRAUCH nu sunt aplicabile prevederile art. 2 alin. (3), ale art. 3 si 4, art. 6 alin. (1), precum si ale art. 7.
    Art. 2
    Masuri pe plan national
    (1) In conformitate cu prevederile legislatiei lor nationale in materie, partile contractante vor lua toate masurile adecvate, menite sa protejeze informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu), transmise in baza prezentului acord sau rezultate la executantul unei comenzi publice continand informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu). Partile contractante vor asigura pentru astfel de informatii un nivel de protectie cel putin echivalent cu cel stabilit pentru informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) proprii din aceeasi categorie.
    (2) Partile contractante nu vor permite accesul unor terti la informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) primite decat cu acordul prealabil al autoritatii care a dispus clasificarea acestora, indiferent de reglementarile nationale ale partilor contractante cu privire la modificarea, respectiv anularea gradului de clasificare a unor informatii. Informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) vor fi folosite numai in scopurile indicate. Accesul la informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) va fi permis numai acelor persoane ale caror atributii de serviciu impun cunoasterea acestora.
    (3) Accesul la informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) va fi permis numai acelor persoane care sunt autorizate in acest scop. Autorizarea va fi acordata in urma unei verificari de securitate, efectuata la un nivel de exigenta cel putin egal cu cel cerut pentru accesul la informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) proprii din categoria echivalenta.
    (4) Partile contractante vor asigura efectuarea pe teritoriul statelor lor a inspectiilor de securitate si respectarea prevederilor prezentului acord.
    Art. 3
    Masuri prealabile privind comenzile publice care contin informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu)
    Daca una dintre partile contractante intentioneaza sa incredinteze o comanda publica continand informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) executantului unei comenzi publice de pe teritoriul statului celeilalte parti contractante sau insarcineaza un executant de pe teritoriul sau sa faca acest lucru, atunci acea parte contractanta va trebui sa obtina, in prealabil, de la autoritatea publica competenta a celeilalte parti contractante garantia ca executantul propus a facut obiectul unei verificari de securitate, in conformitate cu categoria corespunzatoare de informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu), si ca acesta dispune de mijloacele necesare pentru asigurarea unei protectii adecvate a acestor informatii. Aceasta garantie va cuprinde si obligatia de a se asigura ca procedura de protectie a secretului, aplicata de executantul verificat, este conforma cu reglementarile interne privind protectia secretului si este supravegheata de autoritatile competente.
    Art. 4
    Executarea comenzilor publice care contin informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu)
    (1) Autoritatii competente pentru institutia care incredinteaza o comanda publica ii revine raspunderea de a clasifica orice informatie care se transmite sau care rezulta in cazul unei comenzi. La cererea autoritatii publice a celeilalte parti contractante, competenta pentru executantul unei comenzi publice, autoritatea competenta pentru institutia care a incredintat comanda transmite o lista cuprinzand informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu). In acest caz, aceasta va informa in acelasi timp autoritatea publica a celeilalte parti contractante, care este competenta pentru executantul comenzii publice, asupra faptului ca executantul s-a angajat fata de autoritatea care a lansat comanda publica sa respecte, in manipularea informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) ce i-au fost incredintate, reglementarile nationale privind protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) si sa dea, daca este necesar, autoritatii competente din tara sa o declaratie in acest sens (angajament de protectie a informatiilor clasificate).
    (2) In cazul in care autoritatea publica competenta pentru executantul comenzii solicita si primeste de la autoritatea publica competenta pentru institutia care a lansat comanda o lista cuprinzand informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu), aceasta va confirma, in scris, primirea acesteia si o va transmite executantului comenzii.
    (3) In fiecare caz, autoritatea publica competenta pentru executantul comenzii publice va garanta ca acesta va manipula informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) in legatura cu comanda, in conformitate cu lista primita, potrivit angajamentului de protectie a informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu), la fel ca si informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) ale propriului stat.
    (4) In masura in care lansarea de subcomenzi care contin informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) este permisa de autoritatea competenta, se vor aplica prevederile alin. (1) - (3).
    (5) Partile contractante vor garanta ca lansarea comenzii publice continand informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) va avea loc, respectiv ca lucrarile la parti din aceasta, care trebuie protejate, vor incepe numai daca executantul comenzii a luat sau poate lua in timp util masurile necesare pentru protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu).
    Art. 5
    Marcarea
    (1) Informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) transmise vor fi marcate de autoritatea competenta a destinatarului sau din dispozitia acesteia cu categoria de clasificare nationala echivalenta, conform art. 1 alin. (3).
    (2) Marcarea este obligatorie si pentru informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) care rezulta in statul destinatar in legatura cu comenzile publice care contin informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) sau pentru cele care vor fi multiplicate.
    (3) Categoriile de informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) se modifica sau se anuleaza de catre autoritatea competenta pentru destinatarul unei astfel de informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu), la cererea autoritatii competente a statului de origine. Autoritatea competenta a statului de origine comunica autoritatii competente a celeilalte parti contractante, cu 6 saptamani inainte, intentia sa de a modifica sau de a anula categoria de informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu).
    Art. 6
    Transmiterea informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu)
    (1) Informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) se transmit dintr-un stat in celalalt, de regula, prin serviciul de curieri diplomatici sau militari. Autoritatea publica competenta confirma primirea informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) si le transmite destinatarului in conformitate cu reglementarile nationale privind protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu).
    (2) In situatia in care folosirea curierului ar ingreuna intr-un mod inacceptabil transportul informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu), autoritatile publice competente pot conveni, pentru o situatie bine definita, ca astfel de informatii sa fie transportate pe o alta cale decat prin curieri diplomatici sau militari, cu respectarea urmatoarelor conditii:
    - transportatorul trebuie sa dispuna de o autorizatie de acces la informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu) cu o categorie echivalenta;
    - expeditorul sa pastreze un inventar al informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) transmise, iar un exemplar al acestui inventar sa fie transmis destinatarului pentru a fi predat autoritatilor competente;
    - informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu) trebuie sa fie ambalate, cu respectarea dispozitiilor legale privind transportul intern;
    - predarea informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) sa fie facuta cu confirmare de primire;
    - transportatorul sa detina o legitimatie de curier, eliberata de o autoritate competenta pentru expeditor sau pentru destinatar.
    (3) Pentru transportul informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) voluminoase modul de transport, itinerarul si escorta vor fi stabilite in fiecare caz de autoritatile competente.
    (4) Informatiile din categoria VS - NUR FUR DIENSTGEBRAUCH pot fi transmise din Republica Federala Germania in Romania prin posta.
    Art. 7
    Vizite
    (1) Vizitatorii de pe teritoriul statului unei parti contractante vor avea acces pe teritoriul statului celeilalte parti contractante la informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu), precum si in institutiile in care se lucreaza cu astfel de informatii, numai cu aprobarea prealabila a autoritatii competente a partii contractante care este vizitata. Aprobarea va fi acordata numai persoanelor care, in urma verificarilor de securitate necesare, au fost autorizate sa aiba acces la informatii clasificate (secrete si secrete de serviciu).
    (2) Vizitatorii vor fi notificati in timp util autoritatii competente a statului partii contractante pe teritoriul careia intra, in conformitate cu prevederile legale in materie in vigoare pe teritoriul acestui stat. Autoritatile competente ale partilor contractante isi vor comunica reciproc detaliile notificarii si vor garanta ca protectia datelor cu caracter personal este respectata.
    Art. 8
    Masuri in caz de incalcare a prevederilor privind protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu)
    (1) Daca divulgarea informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) nu poate fi exclusa, este prezumata sau constatata, aceste situatii vor fi comunicate de indata celeilalte parti contractante.
    (2) Incalcarile prevederilor referitoare la protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) vor fi cercetate si urmarite de catre autoritatile si instantele judecatoresti competente. Partile contractante vor sprijini, la cerere, aceste cercetari si se vor informa reciproc despre rezultatele acestora.
    Art. 9
    Cheltuieli
    Fiecare parte contractanta va suporta cheltuielile proprii rezultate din aplicarea prezentului acord.
    Art. 10
    Autoritatile competente
    Partile contractante se vor informa reciproc despre autoritatile competente desemnate pentru aplicarea acestui acord.
    Art. 11
    Raportul cu alte acorduri
    Acordurile existente intre cele doua parti contractante, care reglementeaza protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu) in domenii specifice, isi pastreaza valabilitatea, daca prevederile acestora nu contravin prezentului acord.
    Art. 12
    Consultari
    (1) In scopul asigurarii unei cooperari stranse pentru aplicarea prezentului acord, autoritatile competente se vor consulta la cererea oricareia dintre ele.
    (2) Partile contractante se vor informa reciproc despre reglementarile privind protectia informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu), in vigoare in statele lor, si despre modificarile acestor reglementari.
    (3) Fiecare parte contractanta va permite autoritatilor competente ale celeilalte parti contractante sau oricarei autoritati stabilite de comun acord sa efectueze vizite pe teritoriul statului sau pentru a se discuta despre procedurile si dispozitivele de protectie a informatiilor clasificate (secrete si secrete de serviciu), transmise de cealalta parte contractanta. Fiecare parte contractanta va acorda asistenta respectivelor autoritati pentru a stabili daca informatiile ce i-au fost puse la dispozitie de cealalta parte contractanta sunt suficient protejate. Detaliile vor fi stabilite de autoritatile competente.
    Art. 13
    Intrarea in vigoare, durata de valabilitate, modificarea, denuntarea
    (1) Prezentul acord intra in vigoare la data la care Guvernul Romaniei va notifica Guvernului Republicii Federale Germania ca au fost indeplinite procedurile legale interne pentru intrarea in vigoare a acestuia. Decisiva in acest sens este data primirii notificarii.
    (2) Prezentul acord se incheie pe o durata nedeterminata.
    (3) Fiecare parte contractanta poate solicita, in scris, in orice moment, modificarea prezentului acord. In acest caz, partile contractante vor initia negocieri privind modificarea acordului.
    (4) Fiecare parte contractanta poate denunta prezentul acord, in scris, pe cale diplomatica, cu un preaviz de 6 luni. In caz de denuntare, informatiile clasificate (secrete si secrete de serviciu), transmise in baza prezentului acord sau rezultate la executantul unei comenzi publice, vor fi protejate in continuare, conform prevederilor art. 2, atata timp cat informatiile respective raman clasificate.
    Semnat la Bucuresti la data de 24 noiembrie 1997, in doua exemplare originale, fiecare in limba romana si in limba germana, ambele texte fiind egal autentice.

               Pentru Guvernul Romaniei,
               Victor Babiuc,
               ministrul apararii nationale

               Pentru Guvernul Republicii Federale Germania,
               Leopold Bill von Bredow,
               ambasador extraordinar si plenipotentiar
               al Republicii Federale Germania la Bucuresti



SmartCity5

COMENTARII la Legea 257/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 257 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu