Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 93 din  1 noiembrie 1995

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti, la 31 mai 1995

ACT EMIS DE:                PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 256 din  8 noiembrie 1995


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, semnat la Bucuresti la 31 mai 1995.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 2 octombrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

           PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                   ADRIAN NASTASE

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 18 octombrie 1995, respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

              p. PRESEDINTELE SENATUI
                CONSTANTIN-DAN VASILIU

                       ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor

                      PREAMBUL

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus, denumite in cele ce urmeaza partile contractante,
    dorind sa intensifice cooperarea economica in avantajul reciproc al ambelor state,
    intentionand sa creeze si sa mentina conditii favorabile pentru investitiile investitorilor unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante,
    recunoscand necesitatea promovarii si protejarii investitiilor straine cu scopul de a intari prosperitatea economica a ambelor state,
    au convenit cele ce urmeaza:

    Art. 1
    Definitii
    In sensul prezentului acord:
    (1) Termenul investitor desemneaza, cu privire la fiecare parte contractanta:
    a) persoane fizice, care, in conformitate cu legislatia acelei parti contractante, sunt cetatenii sai;
    b) persoane juridice care sunt constituite sau altfel organizate in mod corespunzator, in conformitate cu legislatia partilor contractante, si care isi au sediul pe teritoriul partii contractante respective.
    (2) Termenul investitie va include orice fel de active investite de catre investitorii unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante, in conformitate cu legile si reglementarile acesteia din urma, si, in special, dar nu exclusiv:
    a) drepturi de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile, precum si orice alte drepturi reale;
    b) actiuni, parti sociale sau orice alte forme de participare la societati;
    c) drepturi de creanta sau orice alte drepturi privind prestatii care au o valoare economica;
    d) drepturi de proprietate intelectuala (precum drepturi de autor, brevete, desene sau modele industriale, marci de comert sau de serviciu, nume comerciale), know-how si goodwill, precum si alte drepturi de aceeasi natura prevazute prin tratatele internationale, cu conditia ca atat Romania cat si Republica Belarus sa fie parti la acestea;
    e) concesiuni acordate in conformitate cu legislatia statului partii contractante pe al carei teritoriu se efectueaza investitia.
    (3) Termenul venituri desemneaza sumele rezultate dintr-o investitie si include, in special, dar nu exclusiv, profituri, dividende, dobanzi si alte venituri obtinute din investitie.
    (4) Termenul teritoriu desemneaza, in legatura cu fiecare stat, teritoriul aflat sub suveranitatea sa, intelegandu-se ca teritoriul include solul, apele interioare si marea teritoriala, precum si marea, fundul marii si subsolul, sau asupra carora acel stat exercita drepturi suverane sau jurisdictie, in conformitate cu dreptul international.
    Art. 2
    Promovare, protejare, tratament
    (1) Fiecare parte contractanta va promova, pe teritoriul sau, investitiile investitorilor celeilalte parti contractante si va admite aceste investitii in conformitate cu legislatia sa.
    (2) Fiecare parte contractanta va proteja, pe teritoriul sau, investitiile efectuate in conformitate cu legislatia sa de catre investitorii celeilalte parti contractante si nu va impiedica, prin masuri discriminatorii, managementul, intretinerea, folosirea, fructificarea, extinderea, vanzarea si, daca este cazul, lichidarea acestor investitii.
    (3) Fiecare parte contractanta va asigura, pe teritoriul sau, un tratament just si echitabil investitiilor investitorilor celeilalte parti contractante. Acest tratament nu va fi mai putin favorabil decat cel acordat de catre fiecare parte contractanta investitiilor efectuate pe teritoriul sau de catre investitorii proprii sau decat cel acordat de catre fiecare parte contractanta investitiilor efectuate pe teritoriul sau de catre investitorii unui stat tert, daca acest din urma tratament este mai favorabil.
    (4) Prevederile paragrafului (3) al acestui articol nu vor fi interpretate astfel incat sa oblige o parte contractanta sa extinda asupra investitorilor celeilalte parti contractante avantajele oricarui tratament, preferinte sau privilegii rezultate din:
    a) orice acord, existent sau viitor, privind zonele de comert liber, uniune economica sau vamala, la care oricare dintre partile contractante este sau poate deveni parte;
    b) orice acord international sau aranjament referitor, in totalitate sau in principal, la impozitare.
    Art. 3
    Transfer liber
    Fiecare parte contractanta pe al carei teritoriu au fost efectuate investitii de catre investitorii celeilalte parti contractante va permite acestor investitori, dupa indeplinirea tuturor obligatiilor lor financiare, in conformitate cu legislatia sa privind reglementarile valutare, transferul liber al platilor in legatura cu aceste investitii, in special al:
    a) veniturilor prevazute la art. 1 paragraful (3);
    b) fondurilor pentru rambursarea imprumuturilor;
    c) sumelor destinate sa acopere cheltuielile legate de managementul investitiei;
    d) redeventelor si altor plati rezultate din drepturile enumerate la art. 1 paragraful (2) lit. c), d) si e) ale acestui acord;
    e) contributiilor suplimentare de capital necesare pentru intretinerea sau dezvoltarea investitiei;
    f) sumelor rezultate din vanzarea sau lichidarea partiala sau totala a investitiei.
    Art. 4
    Deposedare, despagubire
    (1) Nici o parte contractanta nu va lua masuri de expropriere, nationalizare sau orice alte masuri cu efect similar impotriva investitiilor investitorilor celeilalte parti contractante, decat daca masurile sunt luate in interes public, pe baze nediscriminatorii si in conformitate cu o procedura legala corespunzatoare si cu conditia asigurarii unei despagubiri adecvate. Cuantumul despagubirii, inclusiv dobanda, va fi platit, fara intarziere nejustificata, in aceeasi valuta in care investitiile au fost efectuate initial, daca nu s-a convenit altfel de catre investitor si partea contractanta pe al carei teritoriu au fost efectuate investitiile.
    (2) Investitorii unei parti contractante ale caror investitii au suferit pierderi datorate razboiului sau altui conflict armat, revolutiei, starii de necesitate sau revoltei, care au avut loc pe teritoriul celeilalte parti contractante, vor beneficia de tratamentul acordat de aceasta parte contractanta in conformitate cu prevederile art. 2 paragraful (3) al acestui acord, in ceea ce priveste restituirea, indemnizatia, despagubirea sau alta reglementare.
    Art. 5
    Prevederi mai favorabile
    (1) Fara a prejudicia prevederile prezentului acord, prevederile mai favorabile care au fost sau pot fi convenite de catre oricare parte contractanta cu un investitor al celeilalte parti contractante sunt aplicabile.
    (2) Daca legislatia oricarei parti contractante sau obligatiile internationale existente in prezent sau stabilite ulterior intre partile contractante, in plus fata de prevederile prezentului acord, contin o regula generala sau specifica care sa indreptateasca investitiile investitorilor celeilalte parti contractante la un tratament mai favorabil decat cel prevazut de prezentul acord, aceasta regula, in masura in care este mai favorabila, va prevala prezentului acord.
    Art. 6
    Principiul subrogarii
    In cazul in care o parte contractanta a acordat o garantie financiara impotriva riscurilor necomerciale, in legatura cu o investitie a unui investitor al sau, pe teritoriul celeilalte parti contractante, aceasta din urma va recunoaste drepturile primei parti contractante, in virtutea principiului subrogarii in drepturile investitorului, daca platile au fost efectuate in baza acestei garantii de catre prima parte contractanta.
    Art. 7
    Diferende intre o parte contractanta si un investitor al celeilalte parti contractante
    (1) In scopul solutionarii diferendelor relative la investitii intre o parte contractanta si un investitor al celeilalte parti contractante, vor avea loc consultari intre parti in vederea solutionarii cazului in mod amiabil.
    (2) Daca aceste consultari nu conduc la solutionarea diferendului in termen de 6 luni de la data cererii de reglementare, investitorul poate sa supuna diferendul, la alegerea sa, pentru reglementare, la:
    a) instanta judecatoreasca competenta a parti contractante pe al carei teritoriu a fost efectuata investitia; sau
    b) Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (I.C.S.I.D.), instituit prin Conventia pentru reglementarea diferendelor relative la investitii intre state si persoane ale altor state, deschisa spre semnare la Washington la 18 martie 1965; sau
    c) unui tribunal arbitral ad-hoc care, daca nu s-a convenit altfel intre partile la diferend, va fi constituit pe baza regulilor de arbitraj ale Comisiei Natiunilor Unite pentru Drept Comercial International (UNCITRAL).
    (3) Fiecare parte contractanta consimte prin aceasta sa supuna diferendul relativ la investitii arbitrajului international.
    (4) Partea contractanta care este parte la diferend nu va invoca in nici un moment pe durata procedurii de reglementare sau de executare a hotararii, ca aparare, imunitatea sa sau faptul ca investitorul celeilalte parti contractante a primit o despagubire pe baza unui contract de asigurare, acoperind, in totalitate sau partial, pagubele sau pierderile suferite.
    Art. 8
    Diferende intre partile contractante
    (1) Diferendele dintre partile contractante privind interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului acord vor fi solutionate pe canale diplomatice.
    (2) Daca ambele parti contractante nu ajung la un acord in termen de 12 luni de la inceperea diferendului dintre ele, diferendul va fi supus, la cererea oricarei parti contractante, unui tribunal arbitral alcatuit din trei membri. Fiecare parte contractanta va desemna un arbitru si cei doi arbitri vor numi un presedinte, care va fi national al unui stat tert.
    (3) Daca o parte contractanta nu si-a desemnat arbitrul si nu a dat curs invitatiei celeilalte parti contractante sa faca numirea in termen de doua luni, arbitrul va fi desemnat, la cererea acelei parti contractante, de catre presedintele Curtii Internationale de Justitie.
    (4) Daca ambii arbitri nu pot ajunge la un acord privind alegerea presedintelui in doua luni de la alegerea lor, acesta va fi desemnat, la cererea oricarei parti contractante, de catre presedintele Curtii Internationale de Justitie.
    (5) Daca, in situatiile mentionate la paragrafele (3) si (4) ale acestui articol, presedintele Curtii Internationale de Justitie este impiedicat sa-si indeplineasca aceasta functie sau daca este national al uneia dintre partile contractante, numirea va fi facuta de vicepresedinte si, daca si acesta este impiedicat sa-si indeplineasca functia sau este national al uneia dintre partile contractante, numirea va fi facuta de catre membrul Curtii cu cea mai inalta functie, care nu este national al uneia dintre partile contractante.
    (6) Daca partile contractante nu convin altfel, tribunalul isi va stabili propria procedura.
    (7) Hotararile tribunalului sunt definitive si obligatorii pentru fiecare parte contractanta.
    Art. 9
    Respectarea obligatiilor
    Fiecare parte contractanta va garanta respectarea obligatiilor pe care si le-a asumat in legatura cu investitiile investitorilor celeilalte parti contractante.
    Art. 10
    Investitii anterioare acordului
    Prezentul acord se va aplica, de asemenea, investitiilor facute de catre investitorii unei parti contractante pe teritoriul celeilalte parti contractante, in conformitate cu legile si reglementarile sale, anterior intrarii in vigoare a acestui acord. Totusi acordul nu se va aplica diferendelor care au survenit inaintea intrarii sale in vigoare.
    Art. 11
    Prevederi finale
    (1) Prezentul acord va intra in vigoare la 30 de zile dupa data la care ambele parti contractante si-au notificat reciproc in scris indeplinirea prevederilor legale pentru intrarea in vigoare a acestui acord. El va ramane in vigoare pentru o perioada de 10 ani si va continua sa ramana in vigoare pana la denuntare, in conformitate cu paragraful (2) al acestui articol.
    (2) Fiecare parte contractanta poate denunta acest acord, printr-o notificare scrisa catre cealalta parte contractanta, cu un an inainte de expirarea perioadei initiale de 10 ani sau in orice moment ulterior.
    (3) In cazul unei notificari oficiale privind denuntarea prezentului acord, prevederile art. 1 - 10 vor continua sa ramana in vigoare, pentru o noua perioada de 10 ani, pentru investitiile efectuate inaintea notificarii oficiale.
    Incheiat la Bucuresti la 31 mai 1995, in doua exemplare originale, fiecare in limbile: romana, belarusa si engleza, fiecare text fiind egal autentic. In caz de divergente, va prevala textul in limba engleza.

              Pentru Guvernul Romaniei,
              Florin Georgescu,
              ministru de stat,
              ministrul finantelor

              Pentru Guvernul Republicii Belarus,
              Mihail Marinici,
              ministrul relatiilor economice externe




SmartCity5

COMENTARII la Legea 93/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 93 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu