Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 7 din 17 ianuarie 2005

pentru aprobarea modului de calcul si a modului de plata a redeventei obtinute din concesionarea terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vandute de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, precum si a modelului de contract de concesiune

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 91 din 27 ianuarie 2005


SmartCity3


    In temeiul:
    - art. 4 din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor;
    - Ordonantei Guvernului nr. 2/2003 privind abilitarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura pentru concesionarea, in numele statului, a terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vandute, aprobata cu modificari prin Legea nr. 242/2003,
    in conformitate cu prevederile art. 130 - 136 si ale art. 138 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2002, cu modificarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 28.035/AC din 27 octombrie 2004,
    in baza art. 9 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Contractele de concesiune pentru terenurile forestiere aferente activelor vandute de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva se incheie de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, respectiv Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, conform modelului de contract de concesiune prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Redeventa pentru terenurile forestiere proprietate publica a statului, concesionate in urma vanzarii unor active de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, se stabileste sub forma unui venit fix anual al concedentului, egal cu dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei, aplicata la valoarea de circulatie a terenului ce face obiectul concesiunii, si se face venit la bugetul de stat.
    Art. 3
    (1) Valoarea de circulatie a fiecarui teren ce face obiectul concesiunii se determina potrivit criteriilor prevazute la art. 140 din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, si a Legii nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2002, cu modificarile ulterioare, de catre evaluatori autorizati, angajati prin contract care se incheie cu unitatea silvica a Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, care a vandut activul aferent.
    (2) La momentul stabilirii valorii de circulatie a terenurilor ce urmeaza a fi concesionate, aceasta va fi convenita in euro. La data de 1 ianuarie a fiecarui an, valoarea de circulatie in lei a terenurilor concesionate se determina prin transformarea valorii de circulatie stabilite in euro in moneda nationala, in functie de cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei.
    (3) Valoarea redeventei se recalculeaza anual in functie de valoarea de circulatie stabilita in conditiile alin. (2) prin act aditional la contract.
    Art. 4
    Garantia prevazuta la art. 34 din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, reprezentand 5% din redeventa primului an de executie a contractului de concesiune, va fi depusa in termen de 180 de zile de la data semnarii acestuia, in conformitate cu prevederile art. 133 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2002, in contul prevazut la art. 5.
    Art. 5
    Plata redeventei se face semestrial la bugetul de stat, pana la 30 iunie - 40% si pana la 31 decembrie - 60%, in contul deschis in acest scop de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
    Art. 6
    (1) Pentru situatiile in care au fost incheiate contracte de vanzare-cumparare a activelor valorificate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se vor incheia contractele de concesiune pentru terenurile aferente activelor vandute.
    (2) Pentru celelalte situatii contractul de concesiune se incheie in termen de 5 zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare.
    Art. 7
    Contractul de vanzare-cumparare a activelor, care se incheie intre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si cumparator, va cuprinde obligatoriu si urmatoarele clauze:
    a) clauza privind modalitatea de recuperare a redeventei cuvenite si neachitate, inclusiv a penalitatilor de intarziere a platii acesteia;
    b) clauza prin care cumparatorul este obligat sa incheie contractul de concesiune a terenului aferent activului vandut, in termen de 5 zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a activului;
    c) clauza prin care contractul de vanzare-cumparare a activului devine nul de drept, in situatia in care nu se respecta clauza prevazuta la lit. b).
    Art. 8
    In situatiile in care au fost incheiate contracte de vanzare-cumparare si terenurile au fost folosite, redeventa se calculeaza de la momentul folosirii activului.
    Art. 9
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 98/2003 pentru aprobarea modului de calcul si a modului de plata a redeventei obtinute din concesionarea terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vandute de Regia Nationala a Padurilor, precum si a modelului de contract de concesiune, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 115 din 24 februarie 2003.
    Art. 10
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

          Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
                             Gheorghe Flutur

    ANEXA 1

                          CONTRACT DE CONCESIUNE
pentru terenurile forestiere aferente activelor vandute de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

    In temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, al normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 577/2002, cu modificarile ulterioare, si al Ordonantei Guvernului nr. 2/2003 privind abilitarea autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura pentru concesionarea, in numele statului, a terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vandute, aprobata cu modificari prin Legea nr. 242/2003

    I. Partile contractante

    Intre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu sediul in Bucuresti, bd. Carol I nr. 24, sectorul 3, reprezentat prin ..................., avand functia de ministru, in calitate de concedent, pe de o parte,
    si ......................, persoana fizica (domiciliul, buletinul/cartea de identitate)/persoana juridica (actul constitutiv al agentului economic) ........................., cu sediul principal in ............................., reprezentata prin ......................, avand functia de ...................., in calitate de concesionar, pe de alta parte,
    la data de ................, la sediul concedentului (alt loc, adresa etc.) ...........................................,
    luand in considerare Contractul de vanzare-cumparare nr. ..........., avand ca obiect activul ......................, aflat pe terenul forestier proprietate publica a statului,
    s-a incheiat prezentul contract de concesiune prin negocierea directa a partilor.

    II. Obiectul contractului de concesiune

    Art. 1
    Obiectul contractului de concesiune il constituie cedarea folosintei si preluarea in concesiune a terenului forestier proprietate publica a statului, aferent activului ....................................................., vandut concesionarului, situat in ..............., identificat potrivit amenajamentului silvic (O.S., U.P., u.a.) ......................................, in suprafata de ........ mp.
    Art. 2
    Terenul ce face obiectul contractului de concesiune a fost evaluat la suma de .................. lei, conform expertizei nr. .........., efectuata la data de .................... de catre ............................................. .

    III. Termenul

    Art. 3
    (1) Durata concesiunii este de 49 de ani, incepand de la data de ...........
    (2) Contractul de concesiune poate fi prelungit de drept pe o perioada de 24 de ani si 6 luni, daca la data expirarii primei durate a concesiunii concesionarul continua sa foloseasca terenul concesionat. Partile vor incheia in acest sens un act aditional la contract.

    IV. Redeventa

    Art. 4
    (1) Redeventa este de .................. lei pentru primul an si se varsa la bugetul de stat.
    (2) Redeventa este anuala si se actualizeaza in functie de dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei, aplicata la valoarea de circulatie a terenului ce face obiectul concesiunii, si de cursul de revenire oficial din euro in lei. Cuantumul acesteia se stabileste anual prin act aditional la prezentul contract.
    (3) Redeventa se plateste semestrial, conform prevederilor prezentului contract de concesiune, pana la 30 iunie - 40% si pana la 31 decembrie - 60% .

    V. Plata redeventei

    Art. 5
    (1) Plata redeventei se face prin conturile:
    - contul concedentului nr. ...............;
    - contul concesionarului nr. ............ .
    (2) Pentru executarea cu intarziere a acestei obligatii se percep penalitati in conformitate cu prevederile legale privind executarea creantelor bugetare si, dupa caz, plata de daune-interese.
    (3) Neplata redeventei sau executarea cu intarziere mai mare de 60 de zile de la termenul limita a acestei obligatii conduce la incetarea de plin drept a prezentului contract de concesiune, fara somatie prealabila, precum si la obligarea concesionarului la plata redeventei cu penalitati de intarziere pana la data rezilierii contractului, precum si, dupa caz, la plata de daune.

    VI. Drepturile partilor contractante

    Drepturile concesionarului
    Art. 6
    Concesionarul are dreptul de a folosi, in mod direct, pe riscul si pe raspunderea sa, terenul ce face obiectul prezentului contract de concesiune.
    Art. 7
    Concesionarul are dreptul sa realizeze investitii prin care sa extinda capacitatea activului cumparat, cu respectarea prevederilor art. 3 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, si a categoriei de folosinta a terenului care face obiectul contractului de vanzare-cumparare, la data incheierii prezentului contract de concesiune.

    Drepturile concedentului
    Art. 8
    (1) Concedentul are dreptul sa inspecteze bunul concesionat, verificand respectarea obligatiilor asumate de concesionar.
    (2) Verificarea se va efectua numai cu notificarea prealabila a concesionarului si in urmatoarele conditii: in prezenta reprezentantilor legali ai ......................... sau a imputernicitilor acestora.
    (3) Concedentul are dreptul sa modifice in mod unilateral partea reglementara a contractului de concesiune, din motive exceptionale legate de interesul national sau local, notificand in acest sens concesionarului.

    VII. Obligatiile partilor

    Obligatiile concesionarului
    Art. 9
    (1) Concesionarul este obligat sa asigure folosirea in regim de continuitate si de permanenta a terenului care face obiectul concesiunii si sa foloseasca activul de pe teren potrivit destinatiei avute la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare a activului.
    (2) Concesionarul este obligat sa foloseasca in mod direct terenul care face obiectul concesiunii, pastrand si asigurand respectarea categoriei sale de folosinta.
    (3) Concesionarul nu poate subconcesiona bunul ce face obiectul concesiunii.
    (4) Concesionarul este obligat sa plateasca redeventa.
    (5) In termen de 180 de zile de la data incheierii prezentului contract de concesiune, concesionarul este obligat sa depuna o garantie in suma de ................... lei, reprezentand 5% din redeventa primului an de executare a contractului de concesiune.
    (6) Concesionarul este obligat sa foloseasca terenul in noile conditii stabilite de concedent in mod unilateral, potrivit art. 8 alin. (3), fara a putea solicita incetarea prezentului contract de concesiune.
    (7) La incetarea prezentului contract de concesiune, concesionarul preda terenul administratorului padurilor statului, in prezenta unui reprezentant al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu aceleasi caracteristici pe care le-a avut la momentul incheierii contractului de concesiune.
    (8) Prezentul contract de concesiune nu il exonereaza pe concesionar de obligatiile ce decurg din lege pentru obtinerea de avize, acorduri, licente, autorizatii, in desfasurarea activitatii sale.

    Obligatiile concedentului
    Art. 10
    (1) Concedentul este obligat sa nu il tulbure pe concesionar in exercitiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune.
    (2) Concedentul nu are dreptul sa modifice in mod unilateral prezentul contract de concesiune, in afara de cazurile prevazute expres de lege sau de art. 8 alin. (3).
    (3) Concedentul este obligat sa notifice concesionarului aparitia oricaror imprejurari de natura sa aduca atingere drepturilor concesionarului.

    VIII. Incetarea contractului de concesiune

    Art. 11
    Prezentul contract de concesiune inceteaza in urmatoarele situatii:
    a) la expirarea duratei stabilite in contract, daca nu intervine prelungirea de drept a contractului in conditiile art. 3 alin. (2);
    b) in cazul in care interesul national sau local o impune, prin denuntarea unilaterala de catre concedent, cu plata unei despagubiri juste si prealabile in sarcina concedentului. Modul de plata si cuantumul despagubirilor vor fi stabilite de concedent si concesionar de comun acord, iar in cazul in care nu cad de comun acord, instanta judecatoreasca va hotari in aceasta privinta;
    c) in cazul denuntarii unilaterale de catre concesionar, in situatii de forta majora sau caz fortuit;
    d) in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concesionar, prin reziliere, cu plata unei despagubiri in sarcina concesionarului, situatie in care este obligat sa vanda activul;
    e) in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, prin reziliere, cu plata de despagubiri in sarcina concedentului;
    f) in cazul vanzarii activului de pe teren, situatie in care concesionarul trebuie sa notifice concedentului intentia sa de vanzare;
    g) alte cauze de incetare a prezentului contract de concesiune, fara a aduce atingere clauzelor si conditiilor reglementate de lege.

    IX. Raspunderea contractuala

    Art. 12
    Nerespectarea de catre partile contractante a obligatiilor cuprinse in prezentul contract de concesiune atrage raspunderea contractuala a partilor in culpa, contraventionala si penala.

    X. Litigii

    Art. 13
    Litigiile de orice fel ce decurg din executarea prezentului contract de concesiune sunt supuse solutionarii instantei competente.

    XI. Definitii

    Art. 14
    (1) Prin forta majora, in sensul prezentului contract de concesiune, se intelege o imprejurare externa cu caracter exceptional, independenta de vointa partilor, absolut invincibila si absolut imprevizibila.
    (2) Prin caz fortuit se intelege acele imprejurari care au intervenit si au condus la producerea prejudiciului si care nu implica vinovatia partilor, dar care nu intrunesc caracteristicile fortei majore.

    XII. Alte clauze

    Art. 15
    (1) Prevederile prezentului contract de concesiune se completeaza cu dispozitiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 si ale Codului civil, dupa caz.
    (2) Prezentul contract de concesiune a fost incheiat in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte, si intra in vigoare de la data de ................. .

               Concedent,                            Concesionar,
    Ministerul Agriculturii, Padurilor
         si Dezvoltarii Rurale
    .................................,
                ministru

      Directia teritoriala de regim
         silvic si de vanatoare



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 7/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 7 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 7/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu