Având în vedere înfiinţarea, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, a Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, instituţie publică autonomă, cu personalitate juridică, cu scopul de a asigura supravegherea în interes public a auditorilor, astfel fiind transpuse prevederile Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi al conturilor consolidate, de modificare a directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 157 din 9 iunie 2006,luând în considerare că, potrivit art. 53 alin. (3) din actul normativ sus-menţionat, Consiliul pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar era prevăzut să funcţioneze până la data de 31 decembrie 2008 pe lângă Ministerul Finanţelor Publice, iar începând cu data de 1 ianuarie 2009, pe lângă Cancelaria Primului-Ministru,ţinând cont, pe de o parte, de faptul că de la înfiinţare nu au fost angajate niciun fel de cheltuieli pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar, iar pe de altă parte, de faptul că activitatea acestui organism presupune cunoştinţe şi experienţă în domeniul auditului,fiind cunoscut faptul că funcţionarea Consiliului pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar reprezintă o cerinţă esenţială a Comisiei Europene,luând în considerare riscul de a fi afectată credibilitatea implementării măsurilor naţionale care să răspundă cerinţelor europene în domeniul auditului statutar, risc creat prin blocajul instituţional existent în prezent,ţinând cont de consecinţele negative care ar putea interveni, în sensul penalizării României de către Comisia Europeană, aspecte ce reprezintă premisele unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată,în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă. Articolul IOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 481 din 30 iunie 2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 278/2008, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 53, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Consiliul funcţionează pe lângă Ministerul Finanţelor Publice. 2. La articolul 68, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins: (21) Preşedintele Consiliului superior reprezintă Consiliul în raporturile cu terţii. Prin dispoziţie scrisă a preşedintelui Consiliului superior, unele atribuţii pot fi delegate directorului executiv coordonator, cu precizarea limitelor şi condiţiilor delegării. 3. La articolul 75, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins: (21) Personalul Consiliului este format din funcţionari publici şi personal contractual. 4. La articolul 77, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Subvenţiile de la bugetul de stat se asigură prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice. 5. La articolul 77, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
(4) Pentru anul 2009, finanţarea Consiliului se asigură exclusiv din contribuţiile instituţiilor reprezentate în Consiliu, iar procentele prevăzute la art. 78 alin. (2) se aplică la totalul cheltuielilor prevăzute în bugetul aferent anului 2009. 6. La articolul 78, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21)-(23), cu următorul cuprins: (21) Plata contribuţiilor prevăzute la alin. (2) este obligatorie şi se efectuează semestrial, după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, în baza înştiinţării de plată comunicată de Consiliul superior. Înştiinţarea de plată se transmite odată cu bugetul aprobat şi va cuprinde termenele de plată şi contul în care urmează a se efectua aceasta. (22) Prin regulamentul intern de organizare şi funcţionare se stabileşte procedura de înştiinţare şi plată a contribuţiilor. (23) Înştiinţarea de plată constituie titlu executoriu, iar în caz de neplată la termen, Consiliul este îndreptăţit să solicite efectuarea executării silite potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă. 7. La articolul 78, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
(4) Până la data desemnării directorului executiv coordonator, preşedintele Consiliului superior îndeplineşte funcţia de ordonator de credite. 8. La articolul 79, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Personalul Consiliului beneficiază de drepturile de natură salarială stabilite potrivit legii pentru personalul din aparatul de lucru al Guvernului. 9. Articolul 83 se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 83 Ministerul Finanţelor Publice va detaşa, în condiţiile legii, personal care va desfăşura operaţiuni legate de înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului. Articolul IIPrezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. PRIM-MINISTRU EMIL BOC Contrasemnează: Secretarul general al Guvernului, Daniela Nicoleta Andreescu Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş