Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 217 din 13 septembrie 2006

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste cerintele de sanatate a animalelor, aplicabile comertului intracomunitar si importului de material seminal provenit de la animale domestice din specia porcine

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 869 din 24 octombrie 2006



Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

văzând Referatul de aprobare nr. 25.951 din 18 septembrie 2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară care stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile comerţului intracomunitar şi importului de material seminal provenit de la animale domestice din specia porcine, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 477/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor şi certificarea veterinară pentru comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţările terţe de material seminal de la porcine domestice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 186 din 19 martie 2002.

(2) De la data intrării în vigoare a prezentului ordin referirile făcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind referiri la prezentul ordin.

Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva Consiliului 90/429/CEE care stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile comerţului intracomunitar şi importului de material seminal provenit de la animale domestice din specia porcine, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 224 din 18.08.1990, p. 62, aşa cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul Consiliului nr. 806/2003/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 122 din 16.05.2004, p. 1.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Marian Avram

ANEXĂ

NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ

are stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile comerţului intracomunitar şi importului de material seminal provenit de la animale domestice din specia porcine

CAPITOLUL I

Prevederi generale

Art. 1. - Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor, aplicabile comerţului intracomunitar şi importului din ţări terţe de material seminal provenit de la animale domestice din specia porcine.

Art. 2. - In sensul prezentei norme sanitare veterinare trebuie să se aplice, dacă este necesar, definiţiile prevăzute la art. 2 din Norma sanitară veterinară privind problemele de sănătate a animalelor ce afectează comerţul intracomunitar cu animale din speciile bovine şi suine, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 289 bis din 30 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 64/432/CEE, cele din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE care stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animală destinate consumului uman, din Norma sanitară veterinară care stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor aplicabile comerţului intracomunitar şi importului de material seminal provenit de la animale domestice din specia bovine, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 205/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 5 septembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 88/407/CEE, şi cele din Norma sanitară veterinară privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animală, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 90/425/CEE. In plus, material seminal înseamnă ejaculatul provenit de la un animal domestic din specia porcine, în stare proaspătă, preparat sau diluat.

CAPITOLUL II

Comerţ intracomunitar

Art. 3. - Este destinat pentru comerţ numai materialul seminal care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:

a)  să fi fost colectat şi procesat, în scopul însămânţării artificiale, într-un centru de colectare autorizat din punctul de vedere al sănătăţii animalelor pentru comerţ intracomunitar, în conformitate cu art. 5 alin. (1);

b)  să fi fost colectat de la animale domestice din specia porcine al căror status de sănătate este în conformitate cu anexa nr. 2;

c)   să fi fost colectat, procesat, depozitat şi transportat în conformitate cu anexele nr. 1 şi 3.

Art. 4. - (1) Dacă pe teritoriul României toate centrele de colectare posedă numai animale care nu au fost vaccinate împotriva bolii Aujeszky, dar care au dat o reacţie negativă la testul de seroneutralizare sau la testul ELISA pentru boala Aujeszky, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor:

a)   refuză intrarea pe teritoriul României a materialului seminal provenit din centre de colectare care nu au acelaşi statut;

b)   nu interzice intrarea materialului seminal provenit de la vierii care au fost vaccinaţi în centrul de colectare cu vaccinul G1 deletat, cu condiţia ca:

(i) o astfel de vaccinare să fi fost efectuată numai la vierii care au fost seronegativi la testul pentru virusul bolii Aujeszky;

(ii) examinarea serologică efectuată în decurs de 3 săptămâni după vaccinarea acestor vieri să nu evidenţieze prezenţa anticorpilor induşi de virusul bolii.

(2) In situaţia în care România este stat membru de destinaţie,  o  probă  de   material  seminal  din  fiecare colectare zilnică destinată comerţului este supusă unui test de   izolare  a  virusului  într-un   laborator  autorizat  de Autoritatea   Naţională   Sanitară   Veterinară   şi   pentru Siguranţa Alimentelor.

Art. 5. - (1) Autorizarea prevăzută la art. 3 lit. a) este acordată numai dacă centrul de colectare a materialului seminal îndeplineşte condiţiile prevăzute în anexa nr. 1 şi respectă celelalte prevederi ale prezentei norme sanitare veterinare. Medicul veterinar oficial supraveghează respectarea prevederilor respective. Medicul veterinar oficial trebuie să retragă autorizarea atunci când nu mai sunt respectate una sau mai multe prevederi.

(2)   Toate centrele de colectare a materialului seminal autorizate trebuie să fie înregistrate, fiecărui centru fiindu-i acordat un număr veterinar de înregistrare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să trimită o listă cu centrele de colectare a materialului seminal şi numerele veterinare de înregistrare a acestora celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene şi să notifice acestora despre orice retragere a autorizaţiei.

(3)   Regulile generale pentru aplicarea acestui articol trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura comunitară.

Art. 6. - (1) Fiecare expediere a materialului seminal este însoţită de un certificat de sănătate a animalelor emis de către medicul veterinar oficial al statului membru de colectare, în conformitate cu anexa nr. 4. Acest certificat trebuie:

a)  să fie întocmit în cel puţin una dintre limbile oficiale ale statului membru de colectare şi în una dintre limbile oficiale ale statului membru de destinaţie;

b)  să însoţească transportul până la destinaţia acestuia, în original;

c)  să fie redactat pe o singură filă de hârtie;

d)  să fie emis pentru un singur destinatar.

(2) In situaţia în care România este stat membru de destinaţie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate, pe lângă măsurile prevăzute la art. 8 din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 90/425/CEE, să ia măsurile necesare, inclusiv punerea în carantină, cu condiţia ca aceasta să nu afecteze viabilitatea materialului seminal, pentru a obţine decizia definitivă în cazurile în care materialul seminal este suspectat de a fi infectat sau contaminat cu organisme patogene.

CAPITOLUL III

Import din ţări terţe

Art. 7. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza importul de material seminal numai din acele ţări terţe care figurează pe o listă întocmită în conformitate cu procedura comunitară. Această listă poate fi suplimentată sau amendată în conformitate cu procedura comunitară.

(2) In luarea deciziei, dacă o ţară terţă poate să figureze pe lista la care se referă alin. (1), trebuie să se ţină cont în special de:

a)   starea de sănătate a efectivului, a altor animale domestice şi sălbatice din ţara respectivă, cu referire în special la bolile exotice ale animalelor şi situaţia sănătăţii mediului din ţara respectivă, care ar putea periclita sănătatea animalelor din statele membre ale Uniunii Europene;

b)   regularitatea şi rapiditatea informaţiilor furnizate de ţara respectivă cu privire la prezenţa pe teritoriul acesteia a bolilor contagioase ale animalelor, transmisibile prin materialul seminal, în special acele boli menţionate în listele A şi B ale Oficiului Internaţional de Epizootii;

c)   regulile privind prevenirea şi combaterea bolilor la animale în ţara respectivă;

d)  structura serviciilor veterinare în ţara respectivă şi de puterea acestora;

e)  organizarea şi implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor contagioase ale animalelor; şi

f)  garanţiile pe care ţara respectivă le poate acorda cu privire la conformitatea cu prezenta normă sanitară veterinară.

(3) Lista la care se referă alin. (1) şi toate amendamentele la aceasta sunt publicate în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.

Art. 8. - (1) In baza procedurii comunitare trebuie să fie întocmită o listă cuprinzând centrele de colectare a materialului seminal din care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza importul de material seminal care provine din ţări terţe. Lista poate fi amendată sau suplimentată în conformitate cu aceeaşi procedură.

(2)  In luarea deciziei, dacă un centru de colectare a materialului seminal dintr-o ţară terţă poate să figureze pe lista la care se referă alin. (1), trebuie să se ţină cont în special de serviciile veterinare şi de supravegherea la care sunt supuse centrele de colectare a materialului seminal.

(3)  Un centru de colectare a materialului seminal poate să figureze pe lista prevăzută la alin. (1) numai dacă:

a)  este situat în una dintre ţările de pe lista la care se referă art. 7 alin. (1);

b)  îndeplineşte cerinţele prevăzute la cap. I şi II din anexa nr. 1;

c)  este oficial autorizat de serviciile veterinare ale ţării terţe respective, pentru export în Comunitatea Europeană;

d)   este sub supravegherea unui medic veterinar al centrului din ţara terţă respectivă; şi

e)  este supus unei inspecţii efectuate cel puţin de două ori pe an de către un medic veterinar oficial al ţării terţe respective.

Art. 9. - (1) Materialul seminal trebuie să provină de la animale care, imediat înainte de colectarea materialului seminal, au rămas cel puţin 6 luni pe teritoriul unei ţări terţe care figurează pe lista întocmită în conformitate cu art. 7 alin. (1).

(2)   Fără a aduce atingere art. 7 alin. (1) şi alin. (1) al prezentului articol, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu autorizează importul de material seminal dintr-o ţară terţă care figurează pe listă dacă materialul seminal nu corespunde cerinţelor de sănătate a animalelor, adoptate în conformitate cu procedura comunitară, pentru importul de material seminal din ţara respectivă.

(3)   In adoptarea cerinţelor la care se referă alin. (2) trebuie să se ţină cont de:

a)  situaţia sănătăţii animalelor în zona din jurul centrului de colectare a materialului seminal, cu referire în special la bolile menţionate în lista A a Oficiului Internaţional de Epizootii;

b)   starea de sănătate a efectivului în centrul de colectare a materialului seminal şi cerinţele de testare;

c)  starea de sănătate a animalului donator şi cerinţele de testare;

d)   cerinţele de testare în ceea ce priveşte materialul seminal.

(4)   Baza de referinţă pentru stabilirea condiţiilor de sănătate a animalelor trebuie să fie standardele stabilite la cap. II şi anexele corespunzătoare. In conformitate cu procedura comunitară se poate decide, de la caz la caz, să se renunţe la aceste condiţii atunci când ţara terţă respectivă oferă garanţii similare care sunt cel puţin echivalente în materie de sănătate a animalelor.

(5)  Trebuie să se aplice prevederile art. 4.

Art. 10. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor autorizează importul de material seminal numai pe baza prezentării unui certificat de sănătate a animalelor, întocmit şi semnat de către un medic veterinar oficial din ţara terţă de colectare. Acest certificat trebuie:

a)  să fie întocmit în cel puţin una dintre limbile oficiale ale statului membru de destinaţie şi în una dintre limbile oficiale ale statului membru unde este efectuat controlul importului prevăzut la art. 11;

b)   să însoţească materialul seminal până la destinaţia acestuia, în forma sa originală;

c)  să fie întocmit pe o singură filă de hârtie;

d)  să fie emis pentru un singur destinatar.

(2) Certificatul de sănătate a animalelor trebuie să corespundă unui model întocmit în conformitate cu procedura comunitară.

Art. 11. - (1) Fiecare transport de material seminal care intră pe teritoriul vamal al Comunităţii Europene este supus unui control înaintea punerii în liberă circulaţie sau este supus unei proceduri vamale, fiind interzisă introducerea materialului seminal în Comunitatea Europeană dacă, în fapt, controlul la import efectuat la sosirea acestuia relevă că:

a)  materialul seminal nu provine de pe teritoriul unei ţări terţe care figurează pe lista întocmită în conformitate cu art.' 7 alin. (1);

b)   materialul seminal nu provine dintr-un centru de colectare a materialului seminal care figurează pe lista prevăzută la art. 8 alin. (1);

c)   materialul seminal provine de pe teritoriul unei ţări terţe în care importurile sunt interzise în conformitate cu art.' 15 alin. (2);

d)   certificatul de sănătate a animalelor care însoţeşte materialul seminal nu este în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 10 şi nu este emis în conformitate cu acestea. Prezentul alineat nu se aplică transporturilor de material seminal care ajung pe teritoriul vamal al Comunităţii Europene şi care sunt supuse unei proceduri de tranzit vamal pentru expediere către o destinaţie situată în afara teritoriului. Acesta trebuie să fie aplicabil atunci când se renunţă la tranzitul vamal pe durata transportului pe teritoriul Comunităţii Europene.

(2)   In situaţia în care România este stat membru de destinaţie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate lua măsurile necesare, inclusiv punerea în carantină, cu condiţia ca aceasta să nu afecteze viabilitatea materialului seminal, pentru a se obţine o dovadă clară în cazurile în care materialul seminal este suspectat ca fiind infectat sau contaminat cu organisme patogene.

(3)   Dacă admiterea materialului seminal este interzisă din unul dintre motivele menţionate la alin. (1) şi (2) şi ţara terţă exportatoare nu autorizează returnarea materialului seminal în 30 de zile în cazul materialului seminal congelat sau imediat în cazul materialului seminal proaspăt, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca autoritate competentă a României, ca stat membru de destinaţie, dispune ca acesta să fie distrus.

Art. 12. - Fiecare transport de material seminal autorizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru admitere în Comunitatea Europeană, pe baza controlului la care se referă art. 11 alin. (1), trebuie, atunci când este expediat pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, să fie însoţit de certificatul original sau de o copie legalizată a acestuia, vizate corespunzător, în fiecare caz, de autoritatea competentă care este responsabilă pentru controlul efectuat în conformitate cu art. 11.

Art. 13. - Dacă se decide să se ia măsurile de distrugere în conformitate cu art. 11 alin. (3), orice cheltuieli inerente trebuie să fie suportate de expeditor, de destinatar sau de agentul acestuia, fără compensare din partea statului.

CAPITOLUL IV

Măsuri de protecţie şi control

Art. 14. - Regulile stabilite de norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 90/425/CEE, se aplică în special controalelor efectuate la origine, organizării şi monitorizării controalelor care trebuie să fie efectuate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca autoritate competentă a României, ca stat membru de destinaţie.

Art. 15. - (1) Măsurile de protecţie prevăzute de art. 10 din norma de sanitară veterinară aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 580/2002 ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 90/425/CEE trebuie să se aplice pentru comerţul intracomunitar.

(2) Fără a aduce atingere art. 8, 9 şi 10, dacă într-o ţară terţă apare sau se răspândeşte o boală contagioasă a animalelor, care poate fi transmisă prin materialul seminal şi este în măsură să pună în pericol sănătatea efectivului de animale din România, sau dacă orice alt motiv legat de sănătatea animalelor justifică acest lucru, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca autoritate competentă a României, ca stat membru de destinaţie, interzice importul materialului seminal respectiv, indiferent dacă este importat direct sau indirect printr-un alt stat membru al Uniunii Europene, dintr-o ţară terţă sau dintr-o parte a teritoriului acesteia.

(3) Măsurile luate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în baza alin. (1) şi anularea unor astfel de măsuri trebuie să fie comunicate imediat celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene, împreună cu motivaţiile pentru astfel de măsuri.

Art. 16. - (1) Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot, în cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ţările terţe, să efectueze controale la faţa locului, în măsura în care acest lucru este indispensabil pentru asigurarea aplicării uniforme a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.

(2)   România, ca ţară de colectare pe al cărei teritoriu se face controlul, trebuie să acorde toată asistenţa necesară experţilor în realizarea responsabilităţilor acestora.

(3)  In situaţia în care România este ţară de colectare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia orice măsuri prin care se poate dovedi necesitatea de a se ţine cont de rezultatele controalelor.

(4)   Prevederile generale pentru implementarea acestui articol, în special cu privire la frecvenţa şi metoda de efectuare a controalelor la care se referă alin. (1), trebuie să fie stabilite în conformitate cu procedura comunitară.

CAPITOLUL V

Prevederi finale

Art. 17. - (1) Prezenta normă sanitară veterinară nu se aplică pentru materialul seminal colectat şi procesat în România înainte de 31 decembrie 1991.

(2) Până la data intrării în vigoare a deciziilor adoptate în conformitate cu art. 8, 9 şi 10, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu aplică pentru importurile de material seminal provenit din ţări terţe condiţii mai bune decât cele care rezultă din aplicarea cap. II.

Art. 18. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară

CAPITOLUL I

Condiţii pentru autorizarea centrelor de colectare a materialului seminal

Centrele de colectare a materialului seminal trebuie:

1.   să fie puse sub supravegherea permanentă a unui medic veterinar al centrului;

2.  să aibă cel puţin:

a)  adăposturi pentru animale, inclusiv spaţii pentru izolarea animalelor care au reacţionat pozitiv la testele descrise la cap. II din anexa nr. 2 la norma sanitară veterinară;

b)   spaţii de colectare a materialului seminal, inclusiv o încăpere separată pentru curăţarea şi dezinfecţia sau sterilizarea echipamentului;

c)  o încăpere de procesare a materialului seminal, care nu este neapărat necesar să se găsească în acelaşi loc;

d)  o încăpere de depozitare a materialului seminal, care nu este neapărat necesar să se găsească în acelaşi loc;

3.   să fie astfel construite sau izolate încât să fie prevenit contactul cu efectivul de animale din exterior;

4.   să fie astfel construite încât spaţiile privind cazarea animalelor, colectarea, procesarea şi depozitarea materialului seminal să fie uşor de curăţat şi dezinfectat;

5.   să fie astfel proiectate încât spaţiul pentru cazarea animalelor să fie separat fizic de camera de procesare a materialului seminal şi amândouă să fie separate de camera de depozitare a acestuia.

CAPITOLUL II

Condiţii referitoare la supravegherea centrelor de colectare a materialului seminal

Centrele de colectare trebuie:

1.  să fie astfel supravegheate încât acestea să conţină numai animale din specia de la care se recoltează materialul seminal;

2.   să fie astfel supravegheate încât să fie ţinută o evidenţă pe hârtie sau pe calculator a tuturor porcinelor din centru, furnizând detalii despre rasa, data fătării şi identificarea fiecărui animal şi, de asemenea, o evidenţă, fie pe hârtie, fie pe computer, a tuturor controalelor privind bolile şi a tuturor vaccinărilor efectuate, oferind, de asemenea, informaţii privind boala/sănătatea fiecărui animal;

3.   să fie inspectate în mod regulat de către un medic veterinar oficial, cel puţin de două ori pe an, în cursul căruia trebuie să fie efectuate controale privind condiţiile de aprobare şi supraveghere;

4.   să fie astfel supravegheate încât să fie prevenită intrarea persoanelor neautorizate. In plus, vizitatorilor autorizaţi trebuie să li se solicite să îndeplinească condiţiile stabilite de medicul veterinar al centrului;

5.  să angajeze personal competent din punct de vedere tehnic, instruit corespunzător în privinţa procedurilor de dezinfecţie şi a tehnicilor de igienă relevante pentru controlul răspândirii bolii;

6.  să fie supravegheate astfel încât:

a)   numai materialul seminal colectat într-un centru autorizat este procesat şi depozitat în centre autorizate, fără să intre în contact cu orice alt transport de material seminal;

b)   colectarea, procesarea şi depozitarea materialului seminal să aibă loc numai în clădiri rezervate pentru acest scop şi în condiţii stricte de igienă;

c)  toate instrumentele care vin în contact cu materialul seminal sau cu animalul donator pe perioada colectării şi prelucrării să fie riguros dezinfectate sau sterilizate înainte de utilizare;

d)   produsele de origine animală utilizate în procesarea materialului seminal - inclusiv aditivi sau un diluant - să fie obţinute de la surse care nu prezintă niciun risc pentru sănătatea animalelor sau să fie tratate înainte de utilizare, astfel încât să fie prevenit orice risc;

e)   recipientele de depozitare şi transport să fie riguros dezinfectate sau sterilizate înainte de începerea fiecărei operaţii de umplere;

f)   agentul criogenic utilizat să nu fi fost folosit anterior pentru alte produse de origine animală;

g)  fiecare colectare de material seminal, chiar dacă este sau nu separată în doze individuale, să fie marcată în mod clar, astfel încât să se poată stabili imediat data colectării materialului seminal, rasa şi identificarea animalului donator, precum şi denumirea şi numărul de înregistrare ale centrului, precedate de numele ţării de origine, atunci când se consideră necesar, sub formă de cod. Caracteristicile şi forma acestei mărci trebuie să fie stabilite în baza procedurii comunitare.

ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară

CAPITOLUL I

Condiţii care se aplică la admiterea animalelor în centrele autorizate de colectare a materialului seminal

1. Toate animalele admise într-un centru de colectare a materialului seminal trebuie:

a)  să fi fost supuse unei perioade de carantină de cel puţin 30 de zile în adăposturi special autorizate în acest scop de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca autoritate competentă a României, ca stat membru de destinaţie, şi unde sunt prezente numai animale care au cel puţin acelaşi status de sănătate;

b)   ca înainte de intrarea acestora în adăpostul de carantină descris la lit. a) să fi fost alese din efective sau exploataţii:

(i) care sunt indemne de bruceloză, în conformitate cu art. 3.5.2.1 din Codul Internaţional de Sănătate Animală;

(ii) în care nu a fost prezent niciun animal vaccinat împotriva febrei aftoase, în cursul celor 12 zile anterioare;

(iii) în care nu s-a detectat clinic, serologic sau virusologic niciun semn din boala Aujeszky în cursul celor 12 zile anterioare;

(iv) care nu sunt situate într-o zonă de restricţii definită în baza prevederilor legislaţiei comunitare, din cauza apariţiei unei boli la porcii domestici. Animalele nu trebuie să fi fost ţinute anterior într-un efectiv cu un status de sănătate inferior;

c)  ca înaintea perioadei de carantină specificate la lit. a) şi pe durata celor 30 de zile anterioare să fi fost supuse următoarelor teste efectuate în conformitate cu standardele stabilite de legislaţia naţională transpusă în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, cu rezultate negative:

(i) unui test de fixare a complementului sau unui test cu antigen Brucella tamponat în cazul brucelozei  (de la 1   ianuarie 2001, testul cu antigen Brucella tamponat trebuie să fie singurul test autorizat);

(ii) unui test de seroneutralizare sau unui test ELISA care   utilizează   toate   antigenele   virale   ale virusului   bolii   Aujeszky,   în   cazul   porcilor nevaccinaţi; sau

(iii) unui test ELISA pentru antigenele G1  ale bolii Aujeszky, în cazul porcilor vaccinaţi cu un vaccin deletat G1;

(iv) unui test ELISA sau unui test de seroneutralizare pentru   detectarea   prezenţei   pestei   porcine clasice. Dacă s-au depistat animale  pozitive  la bruceloză, animalele cu rezultate negative din aceeaşi exploataţie sunt admise în adăpostul de carantină după confirmarea faptului că efectivele sau exploataţiile de origine ale animalelor care au prezentat rezultate pozitive sunt indemne de bruceloză. Autoritatea   Naţională   Sanitară   Veterinară   şi   pentru Siguranţa Alimentelor poate acorda autorizaţii pentru testele menţionate în  acest alineat pentru  a fi  efectuate în adăpostul de carantină, cu condiţia ca rezultatele să fie cunoscute înaintea începerii perioadei de carantină de 30 de zile stabilite la lit. a);

d) în timpul ultimelor 15 zile ale perioadei de carantină specificate la lit. a) să fi fost supuse, cu rezultate negative, următoarelor teste:

(i) unui test de fixare a complementului sau unui test cu  antigen  Brucella tamponat în  cazul brucelozei (de la 1   ianuarie 2001, testul cu antigen Brucella tamponat trebuie să fie singurul text autorizat);

(ii) unui  test de  seroneutralizare sau  unui  test ELISA, utilizând toate antigenele virale ale bolii Aujeszky, în cazul porcilor nevaccinaţi, ori unui test ELISA pentru antigenul G1 al bolii Aujeszky, în cazul porcilor vaccinaţi cu vaccin G1 deletat.

Fără a aduce atingere prevederilor aplicabile în cazurile în care sunt diagnosticate febra aftoasă sau alte boli care figurează pe lista A, dacă oricare dintre testele menţionate anterior se dovedeşte pozitiv, animalul trebuie îndepărtat imediat din adăpostul de carantină. In cazul carantinei de grup, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia toate măsurile necesare pentru ca animalele care rămân să aibă un status de sănătate satisfăcător înainte de a fi admise în centrul de colectare, în conformitate cu prevederile prezentei anexe,

e) atunci când animalele sunt pozitive la bruceloză, trebuie să fie implementat următorul protocol:

(i) serurile pozitive să fie supuse unui test de seroaglutinare, precum şi testului menţionat la lit. d) pct. (i), care nu a fost efectuat;

(ii) să fie efectuată o supraveghere epidemiologică a exploataţiilor de origine a animalelor reagente;

(iii) pentru animalele pozitive la bruceloză să fie efectuată o a doua serie de teste (testul cu antigen Brucella tamponat, seroaglutinarea, reacţia de fixare a complementului) pe probe prelevate după 7 zile de la prima prelevare. Suspiciunea prezenţei brucelozei trebuie să fie confirmată sau infirmată în funcţie de rezultatele supravegherii efectuate în exploataţiile de origine şi în funcţie de compararea rezultatelor a două serii de teste. Atunci când suspiciunea prezenţei brucelozei este infirmată, pot fi introduse în centru animalele cu rezultate negative la primul test pentru bruceloză. Animalele cu rezultate pozitive la unul dintre teste pot fi acceptate dacă acestea reacţionează negativ la două serii de teste (testul cu antigen Brucella tamponat, reacţia de seroaglutinare, reacţia de fixare a complementului), efectuate într-un interval de cel puţin 7 zile.

2.  Toate testele trebuie să fie efectuate într-un laborator autorizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

3.   Animalele pot fi admise în centrele de colectare a materialului seminal numai cu permisiunea expresă a medicului veterinar al centrului. Trebuie să fie înregistrate toate mişcările animalelor, atât intrările, cât şi ieşirile.

4.   Niciun animal admis în centrul de colectare a materialului seminal nu poate prezenta vreun semn clinic de boală. Fără a aduce atingere pct. 5, toate animalele care vin direct din adăpostul de carantină la care se referă pct. 1 lit. a) trebuie să îndeplinească oficial, în ziua transportului, următoarele condiţii:

a)   să nu fie situate într-o zonă de restricţii definită în baza prevederilor legislaţiei comunitare din cauza apariţiei unei boli la porcii domestici;

b)   să nu fi înregistrat clinic, patologic sau serologic niciun semn din boala Aujeszky în ultimele 30 de zile.

5.  Dacă sunt îndeplinite condiţiile stabilite la pct. 4 şi au fost efectuate testele de rutină la care se referă cap. II, într-o perioadă de 12 luni anterioare, animalele pot fi transferate de la un centru autorizat de colectare a materialului seminal la alt centru cu un status de sănătate similar, fără carantină sau testare, dacă transferul este direct. Animalul în cauză nu trebuie să vină în contact direct sau indirect cu animale biongulate cu un status de sănătate inferior, iar mijloacele de transport folosite trebuie să fie dezinfectate înainte de utilizare.

6.  In cazul comerţului dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, animalele trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate în conformitate cu modelul 2 din anexa nr. 6 la norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 64/432/CEE, dezinfectia mijloacelor de transport fiind certificată la secţiunea C pct. 4 din modelul 2 sus­menţionat, ca una dintre următoarele garanţii adiţionale care corespund statusului acestora:

(i) animalele provin direct dintr-un centru de colectare a materialului seminal, care este conform cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare;

(ii) animalele provin direct dintr-un adăpost de carantină şi sunt conforme cu condiţiile de admitere într-un centru de colectare a materialului seminal prevăzute în prezentul capitol;

(iii) animalele provin direct dintr-o exploataţie unde acestea au fost supuse unui protocol de admitere înainte de carantină şi sunt conforme cu condiţiile de admitere în carantină prevăzute la pct. 1 lit. b) şi c) şi la pct. 2.

CAPITOLUL II

Teste de rutină obligatorii pentru animalele ţinute într-un centru autorizat de colectare a materialului seminal

1.   Toate animalele ţinute într-un centru autorizat de colectare a materialului seminal trebuie să fie supuse următoarelor teste, cu rezultate negative:

a)   unui test de seroneutralizare sau unui test ELISA care utilizează toate antigenele virale ale bolii Aujeszky, în cazul porcilor nevaccinaţi, ori unui test ELISA pentru antigenele G1 ale bolii Aujeszky, în cazul porcilor vaccinaţi cu vaccin deletat G1;

b)   unui test de fixare a complementului sau unui test cu antigen Brucella tamponat, în cazul brucelozei (de la 1 ianuarie 2001, testul de antigen Brucella tamponat trebuie să fie singurul test autorizat);

c)   unui test ELISA sau unui test de seroneutralizare pentru determinarea prezenţei anticorpilor pestei porcine clasice. Aceste teste trebuie să fie efectuate pe toate animalele existente în centru, dar nu mai târziu de 12 luni după admitere, atunci când acestea nu au părăsit centrul înaintea acestui moment. Prelevarea de probe poate fi efectuată în abator sau pe 25% dintre animalele din centru care sunt testate la fiecare 3 luni. In acest caz, probele recoltate sunt reprezentative pentru populaţia totală a centrului, în special în ceea ce priveşte gruparea pe vârste şi cazarea vierilor. De asemenea, toate animalele sunt testate cel puţin o dată pe durata staţionării acestora în centru şi cel puţin la fiecare 12 luni, dacă staţionarea acestora depăşeşte un an.

2.  Toate testele trebuie să fie efectuate într-un laborator autorizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

3.   Dacă oricare dintre testele menţionate anterior sunt pozitive, animalul trebuie să fie izolat, iar materialul seminal colectat de la acesta de la ultimul test negativ nu poate face obiectul comerţului intracomunitar. Materialul seminal colectat de la fiecare animal din centru de la data ultimului test negativ trebuie să fie ţinut în depozite separate şi nu poate face obiectul comerţului intracomunitar până când nu a fost restabilit statusul de sănătate al centrului.

ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară

CONDIŢII

pe care trebuie să le îndeplinească materialul seminal colectat în centre autorizate si destinat comerţului intracomunitar

1.  Materialul seminal trebuie să fie obţinut de la animale care:

a)   nu prezintă semne clinice de boală în ziua în care este colectat materialul seminal;

b)  nu au fost vaccinate împotriva febrei aftoase;

c)  îndeplinesc cerinţele cap. I din anexa nr. 2 la norma sanitară veterinară;

d)  nu sunt folosite pentru monta naturală;

e)   sunt ţinute în centre de colectare a materialului seminal care nu trebuie să fie situate într-o zonă de restricţie desemnată în baza prevederilor legislaţiei comunitare privind bolile contagioase ale porcilor domestici;

f)   au fost ţinute în centre de colectare a materialului seminal, care, pe o perioadă de 30 de zile imediat înainte de colectare, au fost indemne de boala Aujeszky.

2.   Trebuie să fie adăugată o combinaţie eficientă de antibiotice, în special împotriva leptospirelor şi micoplasmelor, în materialul seminal după diluţia finală sau în   diluant.   In   cazul   materialului   seminal   congelat, antibioticele trebuie să fie adăugate înaintea congelării materialului seminal. Această combinaţie trebuie să producă un efect cel puţin echivalent cu următoarele diluţii: nu mai puţin de 500 /ug streptomicină/ml diluţie finală, 500 U.I. penicilină/ml diluţie finală, 150 /ug lincomicină/ml diluţie finală, 300 /ug spectinomicină/ml diluţie finală. Imediat după adăugarea antibioticelor, materialul seminal diluat trebuie să fie păstrat la o temperatură de cel puţin 15°C pentru o perioadă de minimum 45 de minute.

3. Materialul seminal destinat comerţului intracomunitar trebuie:

a)  să fie depozitat conform cap. I şi II din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară, înainte de expediere;

b)  în situaţia în care România este stat membru de destinaţie, să fie transportat în recipiente care au fost curăţate şi dezinfectate sau sterilizate înainte de utilizare şi care au fost sigilate înainte de expedierea din clădirile de depozitare autorizate.

ANEXA Nr. 41) la norma sanitară veterinară

1. Expeditor (numele şi adresa completă)

CERTIFICAT    DE    SĂNĂTATE    ANIMALĂ

Nr.....................................ORIGINAL

3. Destinatar (numele şi adresa completă)

2. Statul membru de colectare

4. Autoritatea competentă

Observaţii:

a)   Pentru fiecare transport de  material seminal trebuie să fie emis câte un certificat separat

b)    Certificatul  în original trebuie să însoţească transportul la locul de destinaţie.

5. Autoritatea competentă locală

6. Locul de încărcare

7. Denumirea şi adresa centrului de colectare a materialului seminal

8. Mijloace de transport

9. Locul şi statul membru de destinaţie

10.  Numărul de înregistrare al centrului de colectare a materialului seminal

11. Numărul şi codul-marcă al containerelor cu material seminal

12. Identificarea materialului seminal

(a) Numărul de doze

(b) Data colectării

(c) Rasa

(d) Identificarea   animalului donator

13. Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific că:

(a)  materialul seminal descris anterior a fost colectat, prelucrat şi depozitat în condiţii care îndeplinesc standardele stabilite de Directiva 90/429/CE*

(b) materialul seminal descris anterior a fost colectat de la vieri:

(i) aflaţi într-un centru de colectare a materialului seminal care conţine doar animale care nu au fost vaccinate împotriva bolii Aujeszky şi care au  reacţionat negativ la testul de seroneutralizare sau la testul ELISA pentru boala Aujeszky, în conformitate cu prevederile Directivei 90/429/CEE (1);* sau

(ii) aflaţi într-un centru în care o parte din vieri sau toţi vierii au fost vaccinaţi împotriva bolii Aujeszky, utilizând un vaccin G1 deletat. In ceea ce priveşte boala Aujeszky, astfel de vieri au fost seronegativi înainte de vaccinare şi au fost supuşi trei săptămâni mai târziu unei examinări serologice ulterioare care nu a relevat prezenţa anticorpilor induşi de virusul bolii, In acest caz, materialul seminal din fiecare lot trebuie să fie supus unui test de izolare a virusului pentru boala Aujeszky în................................laboratorul ..............................(2), şi să prezinte o reacţie negativă (2);

1) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.

(c) materialul seminal descris anterior a fost expediat către locul de încărcare în recipiente sigilate, în condiţii care îndeplinesc prevederile Directivei 90/429/CEE*

Intocmit la.............................................data de....................................................

                        (locul)                                                        (data)

    

   Stampila                                                           Semnătura.......................................

   ..............................                                          Numele şi funcţia (cu majuscule).....................

(1) Ştergeţi care dintre cazurile (i) sau (ii) nu se aplică.

(2) Numele laboratorului specificat în conformitate cu art. 4 (1) din Directiva 90/429/CEE*.

*) Norma sanitară veterinară care stabileşte cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile comerţului intracomunitar şi importului de material seminal provenit de la animale domestice din specia porcine, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 217/2006.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 217/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 217 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu