Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 380 din 19 decembrie 2003

pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT CR 13-2003, editia 1, "Examinarea cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate cap la cap ale componentelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat"*)

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 124 bis  din 11 februarie 2004


SmartCity3


    *) Ordinul ministrului economiei si comertului nr. 380/2003 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 124 din 11 februarie 2004 si este reprodus si in acest numar bis.

    In aplicarea Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 7 iulie 2003, si avand in vedere referatul de aprobare prezentat,

    ministrul economiei si comertului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Prescriptia tehnica PT CR 13-2003, editia 1, "Examinarea cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate cap la cap ale componentelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat", cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                    Ministrul economiei si comertului,
                             Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

        Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor
                 sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
                                - ISCIR -

________________________________________________________________________________
                    - REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
________________________________________________________________________________

                          PRESCRIPTIE TEHNICA

                             PT CR 13-2003

            EXAMINAREA CU RADIATII PENETRANTE A IMBINARILOR SUDATE
           CAP LA CAP ALE COMPONENTELOR INSTALATIILOR MECANICE SUB
                 PRESIUNE SI ALE INSTALATIILOR DE RIDICAT

               COLECTIA INSPECTIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL
                 CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI
                        INSTALATIILOR DE RIDICAT

                               - ISCIR -

                          - EDITIE OFICIALA -

________________________________________________________________________________
Indicativ: PT CR 13-2003                                              Editia 1
________________________________________________________________________________

    1. GENERALITATI

    1.1 Scop
    Prezenta prescriptie tehnica face parte din reglementarile tehnice nationale referitoare la examinarile nedistructive.
    Prezenta prescriptie tehnica stabileste conditiile tehnice minime de examinare cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate ale elementelor instalatiilor mecanice sub presiune si ale instalatiilor de ridicat supuse regimului de supraveghere tehnica conform prevederilor prescriptiilor tehnice specifice, Colectia ISCIR.
    Autoritatea tehnica nationala care asigura punerea in aplicare si respectarea prevederilor din prezenta prescriptie tehnica este ISCIR - Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, care in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001, este organul de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, avand ca principal obiect de activitate asigurarea in numele statului a protectiei utilizatorilor si a sigurantei in functionare a instalatiilor, echipamentelor si aparatelor supuse regimului de supraveghere tehnica.

    1.2 Domeniu de aplicare
    Examinarea cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate cap la cap care intra in componenta instalatiilor mecanice sub presiune si instalatiilor de ridicat construite din otel carbon, slab aliat si aliat se va efectua in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii si cu SR EN 444.
    Efectuarea examinarilor nedistructive la elemente si componente ale obiectivelor si instalatiilor nucleare care sunt supuse supravegherii ISCIR, precum si la alte elemente si componente la care este necesara supravegherea ISCIR, se va face conform documentatiei de executie, pe baza unor proceduri tehnice de lucru avizate de ISCIR respectand standardele aplicabile precum si prescriptiile tehnice ISCIR aplicabile.
    Prevederile prezentei prescriptii se aplica imbinarilor sudate cap la cap prin topire cu patrundere completa ale tablelor si tevilor.
    Imbinari sudate:
    a) bilaterale;
    b) unilaterale:
    - pe placa (inel) suport;
    - fara placa (inel) suport;
    - cu resudare la radacina;
    - fara resudare la radacina;
    c) la probele sudate executate in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR.

    1.3 Referinte normative
    Prezenta prescriptie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, normative, prescriptii tehnice si alte reglementari nationale.
    1.3.1 Legi si hotarari
    - Legea nr. 90/1996 privind protectia muncii
    - Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
    - Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare
    1.3.2 Standarde si normative
    SR EN 444:1996, Examinari nedistructive. Principii generale pentru examinarea radiografica cu radiatii X si gamma a materialelor metalice
    SR EN 462-1:1996, Examinari nedistructive. Calitatea imaginii radiografiilor. Partea 1. Indicatori de calitate a imaginii (tip cu fire). Determinarea indicelui de calitate a imaginii
    SR EN 462-2:1996, Examinari nedistructive. Calitatea imaginii radiografiilor. Partea 2. Indicatori de calitate a imaginii (tip cu trepte si gauri). Determinarea indicelui de calitate a imaginii
    SR EN 462-3:1996, Examinari nedistructive. Calitatea imaginii radiografiilor. Partea 3. Clase de calitate a imaginii pentru metale feroase
    SR EN 462-4:1996, Examinari nedistructive. Calitatea imaginii radiografiilor. Partea 4. Evaluarea experimentala a indicelor de calitate a imaginii si a tabelelor de calitate a imaginii
    SR EN 473:2002, Calificarea si certificarea personalului pentru examinari nedistructive. Principii generale
    SR EN 970:1999, Examinari nedistructive ale imbinarilor sudate. Examinarea vizuala
    SR EN 1330-3:2001, Examinari nedistructive. Terminologie. Partea 3: Termeni utilizati la examinarea radiografica industriala
    SR EN ISO 6520-1:1999, Sudare si procedee conexe. Clasificarea imperfectiunilor geometrice din imbinarile sudate ale materialelor metalice. Partea 1: Sudare prin topire
    SR EN 25817:1993, Imbinari sudate cu arc electric din otel. Ghid pentru nivelurile de acceptare a defectelor
    STAS 7084/2-1982, Defectele imbinarilor sudate prin topire. Clasificare si terminologie
    STAS 8299-1978, Clasificarea si simbolizarea defectelor imbinarilor sudate prin topire pe baza radiografiilor
    EN 12517:1998, Controle nondestructif des assemblages soudes - Controle par radiographie des assemblages soudes - Niveaux d'acceptation
    Cod ASME, Sectiunea V - Examinari nedistructive
    Normele Fundamentale de Securitate Radiologica, aprobate prin ordinul Presedintelui CNCAN nr. 14/2000.

    1.4 Termeni si definitii
    Termenii si definitiile sunt conform SR EN 444.

    1.5 Abrevieri
    PT - Prescriptie Tehnica
    RT - Examinare radiografica
    ICI - Indicator al calitatii imaginii radiografice
    CNCAN - Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

    2. Cerinte pentru personal si echipamente

    Examinarea cu radiatii penetrante va fi executata de personal autorizat in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice PT CR 11, Colectia ISCIR. Personalul autorizat nivel 2 si 3 va primi, pe baza unei decizii emise de agentul economic, o stampila individuala specifica societatii, pentru a certifica documentele de examinare.
    Conditiile tehnice, precum si clasificarea si simbolizarea defectelor, vor fi in conformitate cu SR EN 444 si standardele aplicabile.
    Materialele, accesoriile si aparatura, specifice pentru verificarea cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate (filme, ecrane intensificatoare, ICI, seturi preambalate - concentrate pentru prelucrarea filmelor, surse de radiatii, negatoscoape etc.), trebuie sa fie omologate si insotite de certificat de calitate.
    Pentru aprecierea calitatii imaginii radiografice se vor utiliza indicatori de calitate a imaginii (ICI), cu trepte si gauri, cu fire sau penetrametre. Se admite utilizarea altor tipuri de indicatori de calitate a imaginii, in conditiile prescrise in documentul tehnic normativ al produsului, cu avizul prealabil al ISCIR-INSPECT.

    3. Conditii de aplicare

    Se supun examinarii cu radiatii penetrante numai imbinarile sudate declarate corespunzatoare, prin buletin, la examinarea vizuala, efectuata in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR si SR EN 970. Orice modificare a formei geometrice a imbinarii sudate, ulterioara examinarii radiografice, impune refacerea examinarii vizuale si a examinarii radiografice.

    4. Tehnica de examinare cu radiatii penetrante

    Examinarea cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate se va efectua in conformitate cu prevederile SR EN 444, cu urmatoarele precizari:
    4.1 Pentru instalatiile mecanice sub presiune si de ridicat se va folosi tehnica de examinare A.
    4.2 In cazuri speciale, in care se considera necesara utilizarea altei tehnici de radiografiere in conditiile prevazute de SR EN 444, tehnica de examinare precum si stabilirea calitatii imaginii radiografice, se va face pe baza unei proceduri avizate de ISCIR-INSPECT.
    4.3 Expunerea filmelor radiografice se va efectua fara ecrane intensificatoare, cu ecrane intensificatoare metalice sau cu ecrane intensificatoare fluorometalice.
    4.4 In cazul examinarii cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate cap la cap a tevilor conform figurilor E si F din Anexa 2, indicatorul de calitate a imaginii radiografice (cu trepte si gauri) va fi pozitionat pe teava in zona cea mai apropiata de sursa de radiatii, intr-un plan perpendicular pe fasciculul de radiatii, astfel incat imaginea acestuia pe radiografie sa apara la o distanta de minimum 5 mm fata de marginea imbinarii sudate; indicatorul de calitate a imaginii radiografice cu fire va fi pozitionat pe teava, cu firele transversale pe imbinarea sudata.
    4.5 Densitatea de innegrire minima a radiografiei, in zona metalului depus fara defecte, va fi conform SR EN 444. In acest sens fiecare laborator va fi dotat cu mijloace de apreciere a densitatii de innegrire a filmelor (densitometru, etalon de innegrire).
    4.6 In cazul imbinarilor sudate curbilinii, lungimea zonei examinate trebuie astfel limitata incat densitatile de innegrire la capetele ei sa nu depaseasca limita de 15% fata de densitatea de innegrire obtinuta in centrul zonei examinate.

    Observatie:
    Prin zona examinata se intelege lungimea imbinarii sudate examinata.

    4.7 In cazul aprecierii influentei radiatiilor retroimprastiate asupra imaginii radiografice, in spatele casetelor se va fixa litera B din plumb conform SR EN 444. Daca imaginea acestui simbol apare pe radiografie cu o densitate de innegrire mai mica decat a zonei in care este plasat, aceasta constituie o indicatie ca protectia impotriva radiatiilor secundare este necorespunzatoare si radiografia trebuie repetata. Aparitia imaginii acestui simbol pe radiografie cu o densitate de innegrire mai mare decat a zonei in care este plasat nu constituie un motiv de respingere a radiografiei.
    4.8 Fiecare operator va avea un indicativ, format dintr-un numar sau o litera din plumb stabilite prin decizie data de agentul economic, care vor fi aplicate o data cu indicativul radiografiei, putandu-se stabili astfel persoana care a executat radiografia.
    4.9 Remanierile se vor identifica pe radiografie printr-o litera din plumb, respectiv R 1 pentru prima remaniere, R 2 pentru remanierea a doua si asa mai departe.
    4.10 Repetarea examinarii datorita imaginilor echivoce sau lipsei de sensibilitate a imaginii radiografice, se va identifica pe radiografie printr-o litera din plumb respectiv E 2 pentru expunerea a doua, E 3 pentru expunerea a trei si asa mai departe. Se admite si identificarea repetarii examinarii prin datarea radiografiei.
    4.11 In cazul cand doua radiografii ale aceleiasi pozitii examinate prezinta imagini echivoce in zone diferite se poate accepta examinarea (interpretarea). In acest caz se vor mentiona ambele radiografii in anexa buletinului de examinare, iar ambele filme vor fi arhivate.
    4.12 Executarea examinarii dupa tratamentul termic al imbinarii sudate se va identifica pe radiografie prin litera T din plumb alaturata indicativului radiografiei.
    4.13 Stabilirea calitatii imaginii radiografice, obtinuta in urma aplicarii tehnicilor de radiografiere prevazute la pct. 4.1 si 4.2 se va face conform tabelelor 1, 2, 3, 4 sau 5, in functie de tipul indicatorului de calitate a imaginii utilizat si modul de plasare al acestuia.
    Pozitionarea ICI si modul de utilizare a tabelelor 1 ... 5 va fi in conformitate cu prevederile anexei 2.
    Pentru imbinarile sudate rectilinii se vor utiliza tabelele 1 sau 2.
    Se recomanda sa se intocmeasca tehnologii de examinare pentru reperele examinate, in conformitate cu prevederile prezentelor prescriptii tehnice, care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date:
    a) date de identificare a produsului (denumire, destinatie, nr. de fabricatie, comanda etc.);
    b) natura materialului si dimensiunile produsului;
    c) generatorul de radiatii X sau sursa de radiatii gamma;
    d) dimensiunile efective ale sursei de radiatii;
    e) tensiunea tubului de radiatii X sau tipul sursei de radiatii gamma;
    f) intensitatea curentului sau activitatea sursei;
    g) tipul si dimensiunile filmului;
    h) tipul si grosimea ecranelor intensificatoare;
    i) tipul ICI si nivelul de calitate;
    j) densitatea de innegrire;
    k) distanta minima sursa-piesa sau sursa-film;
    l) filtre sau masti utilizate;
    m) date privind developarea filmelor (automata sau manuala, timp de revelare, temperatura etc.);
    n) schita geometriei de expunere si numar de expuneri.
    Grosimea materialului si diametrul firului sau gaurii care trebuie vazuta pe radiografie in cazul tehnicii de radiografiere printr-un singur perete conform figurilor A, B si C din anexa 2.

    Tabelul 1

 ____________________________________________________________________________
|     t (mm)     | ICI pe partea dinspre sursa |   ICI pe partea filmului    |
|________________|_____________________________|_____________________________|
| peste| pana la | ICI cu fire | ICI cu trepte | ICI cu fire | ICI cu trepte |
|      |         |    (mm)     |   si gauri    |    (mm )    |   si gauri    |
|      |         |             |     (mm)      |             |      (mm)     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|      |    6    |     0,16    |      0,4      |     0,16    |      0,32     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|   6  |    8    |     0,20    |      0,50     |     0,16    |      0,4      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|   8  |   10    |     0,25    |      0,63     |     0,20    |      0,5      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  10  |   16    |     0,32    |      0,8      |     0,25    |      0,63     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  16  |   25    |     0,40    |      1,0      |     0,32    |      0,8      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  25  |   32    |     0,5     |      1,25     |     0,40    |      1,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  32  |   40    |     0,63    |      1,25     |     0,50    |      1,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  40  |   60    |     0,80    |      1,6      |     0,63    |      1,25     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  60  |   80    |     1,0     |      2,0      |     0,80    |      1,6      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  80  |  150    |     1,25    |      2,0      |     1,0     |      1,6      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 150  |  170    |     1,60    |      2,5      |     1,25    |      2,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 170  |  180    |     2,00    |      3,2      |     1,60    |      2,5      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 180  |  190    |     2,5     |      4,0      |     2,0     |      3,2      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 190  |  200    |     3,2     |      5,0      |     2,5     |      4,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|

    Grosimea materialului, alegerea penetrametrului si gaura care trebuie vazuta pe radiografie in cazul tehnicii de examinare cu iradiere printr-un singur perete conform fig. A, B, C din anexa 2 si a imbinarilor sudate rectilinii.

    Tabelul 2

 ____________________________________________________________________
|     t (mm)     | Penetrametrul pe partea | Penetrametrul pe partea |
|                |     dinspre sursa       |        filmului         |
|________________|_________________________|_________________________|
| peste| pana la | numarul de  |   gaura   | numarul de  |   gaura   |
|      |         | identificare|           | identificare|           |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|      |    6    |      10     |    4T     |      7      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|   6  |    9,5  |      12     |    4T     |     10      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|   9,5|   12,7  |      15     |    4T     |     12      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  12,7|   16    |      15     |    4T     |     12      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  16  |   19    |      17     |    4T     |     15      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  19  |   22    |      20     |    4T     |     17      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  22  |   25,4  |      20     |    4T     |     17      |    4T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  25,4|   32    |      25     |    2T     |     20      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  32  |   38    |      30     |    2T     |     25      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  38  |   50    |      35     |    2T     |     30      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  50  |   63,5  |      40     |    2T     |     35      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  63,5|   76    |      45     |    2T     |     40      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
|  76  |  102    |      50     |    2T     |     45      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
| 102  |  152    |      60     |    2T     |     50      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
| 152  |  203    |      80     |    2T     |     60      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
| 203  |  254    |     100     |    2T     |     80      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
| 254  |  305    |     120     |    2T     |    100      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
| 305  |  406    |     160     |    2T     |    120      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|
| 406  |  508    |     200     |    2T     |    160      |    2T     |
|______|_________|_____________|___________|_____________|___________|

    Grosimea materialului si diametrul firului sau gaurii care trebuie vazuta pe radiografie in cazul tehnicii de radiografiere prin doi pereti conform figurii D din anexa 2.

    Tabelul 3

 ____________________________________________________________________________
|     t (mm)     | ICI pe partea dinspre sursa |   ICI pe partea filmului    |
|________________|_____________________________|_____________________________|
| peste| pana la | ICI cu fire | ICI cu trepte | ICI cu fire | ICI cu trepte |
|      |         |    (mm)     |   si gauri    |     (mm)    |   si gauri    |
|      |         |             |     (mm)      |             |      (mm)     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|      |    8    |     0,25    |      0,63     |     0,20    |      0,5      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|   8  |   10    |     0,32    |      0,8      |     0,25    |      0,63     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  10  |   16    |     0,4     |      1,0      |     0,32    |      0,8      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  16  |   25    |     0,50    |      1,25     |     0,40    |      1,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  25  |   32    |     0,63    |      1,25     |     0,50    |      1,25     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  32  |   40    |     0,8     |      1,6      |     0,63    |      1,25     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  40  |   60    |     1,0     |      2,0      |     0,80    |      1,60     |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  60  |   80    |     1,25    |      2,0      |     1,0     |      2,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
|  80  |  150    |     1,6     |      2,50     |     1,25    |      2,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 150  |  170    |     2,0     |      3,2      |     1,60    |      2,5      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 170  |  180    |     2,50    |      3,2      |     2,0     |      3,2      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 180  |  190    |     3,20    |      4,0      |     2,5     |      4,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|
| 190  |  200    |     3,20    |      5,0      |     3,2     |      5,0      |
|______|_________|_____________|_______________|_____________|_______________|

    Grosimea materialului si diametrul firului sau gaurii care trebuie vazuta pe radiografie in cazul tehnicii de radiografiere printr-un singur perete conform figurilor E si F din anexa 2.

    Tabelul 4

 ___________________________________________________
|        t (mm)       | ICI cu fire | ICI cu trepte |
|_____________________|             |    si gauri   |
|  peste  |  pana la  |      mm     |       mm      |
|_________|___________|_____________|_______________|
|    0    |     10    |     0,25    |       0,8     |
|_________|___________|_____________|_______________|
|   10    |     16    |     0,32    |       1,0     |
|_________|___________|_____________|_______________|
|   16    |     25    |     0,4     |       1,25    |
|_________|___________|_____________|_______________|
|   25    |     40    |     0,5     |       1,6     |
|_________|___________|_____________|_______________|
|   40    |     60    |     0,63    |       1,6     |
|_________|___________|_____________|_______________|
|   60    |     80    |     0,8     |       2,0     |
|_________|___________|_____________|_______________|

    Grosimea materialului, alegerea penetrametrului si gaura care trebuie vazuta pe radiografie in cazul tehnicii de examinare cu iradiere prin doi pereti conform fig. D, E si F din anexa 2 si a imbinarilor sudate rectilinii.

    Tabelul 5

 ___________________________________________
|       t (mm)      |   Numar de   | Gaura |
|___________________| identificare |       |
| peste | pana la,  |              |       |
|       | inclusiv  |              |       |
|_______|___________|______________|_______|
|   -   |    9,5    |      10      |  4T   |
|_______|___________|______________|_______|
|   9,5 |   16      |      12      |  4T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  16   |   22      |      15      |  4T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  22   |   25,4    |      17      |  4T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  25,4 |   38      |      25      |  2T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  38   |   51      |      30      |  2T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  51   |   63,5    |      35      |  2T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  63,5 |   76      |      40      |  2T   |
|_______|___________|______________|_______|
|  76   |  102      |      45      |  2T   |
|_______|___________|______________|_______|
| 102   |  152      |      50      |  2T   |
|_______|___________|______________|_______|

    5. Stabilirea calitatii imbinarilor sudate cap la cap

    In sensul prezentelor prescriptii tehnice se definesc urmatoarele notiuni:
    5.1 Indicatie de discontinuitate rotunjita este orice imagine cu contur regulat, circular sau oval a carei dimensiune maxima este mai mica sau egala cu de trei ori dimensiunea minima a sa.
    5.2 Indicatie de discontinuitate alungita este orice imagine cu contur regulat sau neregulat, de forma alungita a carei dimensiune maxima este mai mare de trei ori dimensiunea minima a sa.
    5.3 Indicatie de discontinuitate rotunjita izolata este acea indicatie a carei margine este situata la o distanta de cel putin 25 mm fata de marginea indicatiei celei mai apropiate.
    5.4 Indicatii de discontinuitati rotunjite distribuite sunt acele indicatii intre marginile carora este o distanta cuprinsa intre 25 mm si de trei ori dimensiunea maxima a celei mai mari.
    5.5 Indicatii de discontinuitati rotunjite grupate sunt formate din cel putin trei indicatii intre marginile carora este o distanta mai mica decat de trei ori dimensiunea maxima a celei mai mari. Lungimea grupului se defineste prin distanta dintre marginile exterioare ale celor doua indicatii care sunt cele mai departate intre ele.
    5.6 Indicatii de discontinuitati rotunjite aliniate sunt formate din cel putin trei indicatii, care ating o linie paralela cu axa imbinarii sudate, trasata prin centrul celor doua indicatii extreme, iar distanta dintre marginile a doua indicatii succesive este mai mare decat de trei ori dimensiunea maxima a celei mai mari.
    5.7 Indicatii de discontinuitati rotunjite aliniate grupate in cadrul indicatiilor de discontinuitati rotunjite aliniate sunt formate din cel putin doua astfel de indicatii intre marginile carora este o distanta egala sau mai mica decat de trei ori dimensiunea maxima a celei mai mari.
    5.8 Doua sau mai multe indicatii de discontinuitati rotunjite intre marginile carora este o distanta egala sau mai mica decat dimensiunea maxima a celei mai mari se apreciaza cu o singura indicatie de discontinuitate a carei dimensiune maxima este egala cu distanta maxima intre marginile exterioare ale indicatiilor discontinuitatilor respective.
    5.9 Indicatii de discontinuitati alungite izolate sunt acele indicatii intre ale caror margini cele mai apropiate este o distanta mai mare decat sase ori lungimea maxima a celei mai mari indicatii.
    5.10 Indicatii de discontinuitati alungite aliniate sunt formate din cel putin doua indicatii de discontinuitati alungite intre ale caror margini cele mai apropiate este o distanta egala sau mai mica decat de sase ori lungimea maxima a celei mai mari indicatii.
    5.11 Doua sau mai multe indicatii de discontinuitati alungite intre marginile carora este o distanta egala sau mai mica decat dimensiunea maxima a celei mai mari, se apreciaza ca o singura discontinuitate, a carei dimensiune maxima este egala cu distanta maxima intre marginile exterioare ale indicatiilor discontinuitatilor respective.
    5.12 Se defineste drept grosime "t", grosimea materialului de baza al imbinarii sudate. In cazul cand cele doua materiale de baza cu care se realizeaza imbinarea sudata au grosimi diferite, grosimea "t" va fi egala cu grosimea materialului de baza cel mai subtire.
    5.13 In imbinarile sudate nu sunt admise defecte de tipul fisura, lipsa de topire, nepatrundere si crestaturi.
    5.14 Discontinuitati admise in imbinarile sudate sunt cele care au indicatia (imaginea proiectata pe radiofilm) rotunjita sau alungita, in limitele prevazute.
    5.15 Discontinuitatile rotunjite din imbinarile sudate se admit dupa cum urmeaza.
    Vor fi considerate relevante numai acele indicatii de discontinuitati rotunjite ale caror dimensiuni maxime depasesc urmatoarele valori:
    - 1/10t pentru t mai mic decat 3 mm;
    - 0,4 mm pentru t cuprins intre 3 mm si 6 mm inclusiv;
    - 0,8 mm pentru t cuprins intre 6 mm si 60 mm inclusiv;
    - 1,5 mm pentru t mai mare decat 60 mm.
    5.16 Discontinuitatile rotunjite izolate sunt admise daca dimensiunea maxima a indicatiilor acestora este egala sau mai mica decat 1/3 t, dar nu mai mare de 6 mm.
    5.17 Discontinuitatile rotunjite distribuite sunt admise daca dimensiunea maxima a indicatiilor acestora este egala sau mai mica decat 1/4t, dar nu mai mare de 4 mm.
    5.18 Discontinuitatile rotunjite grupate sunt admise daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    - dimensiunile maxime ale indicatiilor nu depasesc valorile prevazute la pct. 5.17;
    - lungimea maxima a grupului nu depaseste 2t sau 25 mm, alegandu-se valoarea cea mai mica.
    5.19 Mai multe grupuri de discontinuitati rotunjite sunt admise daca:
    - indeplinesc conditiile prevazute la pct. 5.17.;
    - suma lungimilor grupurilor nu depaseste 25 mm pe o lungime de 150 mm a imbinarii sudate;
    - distanta intre marginile exterioare a doua defecte cele mai apropiate care fac parte din doua grupuri vecine este mai mare decat de trei ori lungimea celui mai mare grup.
    5.20 Discontinuitatile rotunjite aliniate sunt admise daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    - dimensiunile maxime ale indicatiilor nu depasesc valorile prevazute la pct. 5.17;
    - suma dimensiunilor maxime ale indicatiilor este mai mica decat t pe o lungime de 12t a imbinarii sudate.
    5.21 Grupurile de discontinuitati rotunjite aliniate sunt admise daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
    - dimensiunile maxime ale indicatiilor nu depasesc valorile prevazute la pct. 5.17;
    - lungimea maxima a unui grup nu depaseste urmatoarele valori:
    - 6 mm pentru t mai mic de 20 mm;
    - 1/3t pentru t cuprins intre 20 mm si 60 mm inclusiv;
    - 20 mm pentru t mai mare de 60 mm;
    - distanta minima intre doua grupuri vecine este mai mare decat de trei ori lungimea grupului celui mai mare;
    - suma lungimilor grupului este mai mica decat t pe o lungime de 12t a imbinarii sudate.
    5.22 Discontinuitatile alungite (sufluri si incluziuni solide) din imbinarile sudate se admit dupa cum urmeaza:
    a) Discontinuitatile alungite izolate sunt admise daca dimensiunile lor maxime nu depasesc urmatoarele valori
    -t/2 dar maxim 6 mm pentru t mai mic sau egal cu 20 mm;
    -t/3 pentru t cuprins intre 20 mm si 60 mm inclusiv;
    - 20 mm pentru t mai mare de 60 mm.
    b) Discontinuitatile alungite aliniate sunt admise daca lungimea totala a grupului nu depaseste valoarea de t pe o lungime de 12t a imbinarii sudate, iar dimensiunile maxime ale fiecarei discontinuitati nu depasesc valorile prevazute la pct. 5.22 lit. a).
    5.23 In nodurile de sudura sunt admise numai discontinuitatile mentionate la pct. 5.16 reduse prin amplificarea cu coeficientul 0,5 si discontinuitatile mentionate la pct. 5.22 reduse prin amplificarea cu coeficientul 0,3.

    Observatie:
    Prin nod de sudura se intelege distanta de 2t, dar minim 20 mm, masurata de la marginea imbinarii sudate in cele trei directii ale intersectiei sudurilor.

    5.24 In imbinarile sudate ale tevilor, in afara discontinuitatilor mentionate la punctele de mai sus, este admis si defectul de retasura la radacina, in urmatoarele conditii:
    - in cazul retasurilor la radacina izolate, lungimea acestora sa nu fie mai mare de 20% din circumferinta interioara a tevii;
    - in cazul mai multor retasuri la radacina, lungimea totala a acestora sa nu depaseasca 30% din circumferinta interioara a tevii, iar distanta dintre doua retasuri alaturate sa fie cel putin egala cu 10% din circumferinta respectiva.
    5.25 In cazul examinarii unei imbinari sudate placate, aprecierea calitatii imbinarilor sudate placate, se va face separat pentru imbinarea materialului de rezistenta si a placajului, in functie de grosimile acestora. In acest scop se va examina mai intai in mod obligatoriu imbinarea sudata a materialului de rezistenta si apoi ansamblul. Stabilirea calitatii imbinarii sudate a materialului de rezistenta se face in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii, iar stabilirea calitatii imbinarii placajului se va face in conformitate cu prevederile proiectului (desenul tip de ansamblu).
    5.26 In cazuri speciale, in care se considera necesar, in conditiile prevazute de SR EN 444, aprecierea calitatii imbinarilor sudate, se va face conform proiectului, documentatiei de executie, pe baza unor proceduri tehnice de lucru avizate de ISCIR-INSPECT respectand standardele aplicabile precum si prescriptiile tehnice Colectia ISCIR aplicabile si alte reglementari (standarde europene), cu acordul scris al ISCIR-INSPECT.

    6. Inregistrarea rezultatelor

    6.1 Acceptarea calitatii imaginii radiografice a filmului, precum si a calitatii imbinarii sudate pe care o reprezinta va fi certificata de un interpretator autorizat conform prescriptiei tehnice PT CR 11, prin aplicarea stampilei individuale, prevazuta la pct. 2, pe o portiune a filmului in afara zonei de interes, fara posibilitati de mascare a unor eventuale defecte, a indicativului sau a imaginii ICI.
    6.2 Fiecare laborator de examinari cu radiatii penetrante va avea si va tine la zi obligatoriu, un registru de evidenta a lucrarilor executate, care va cuprinde cel putin urmatoarele date:
    a) numarul curent;
    b) indicativul filmului;
    c) data examinarii;
    d) numarul de fabricatie a instalatiei;
    e) natura si grosimea materialului de baza a imbinarii sudate;
    f) poansonul sudorului care a executat imbinarea sudata;
    g) natura radiatiei si parametrii de lucru;
    h) tipul si dimensiunile filmului;
    i) natura si grosimea ecranului intensificator utilizat;
    j) distanta, sursa de radiatii - film, sau sursa de radiatii - piesa;
    k) numarul planului de examinare prin radiatii;
    l) indicatorul de calitate al imaginii radiografice folosit, inclusiv nivelul de calitate (diametrul gaurii sau sarmei vizibil efectiv);
    m) simbolul defectelor;
    n) calitatea imbinarii sudate (admisa sau respinsa);
    o) numele si semnatura celui care a efectuat examinarea;
    p) numele si semnatura celui care a stabilit si incadrat defectul (interpretatorul);
    r) numarul buletinului de examinare eliberat;
    s) numarul tehnologiei de control aplicate.
    Fiecare registru va fi numerotat fila cu fila, snuruit si parafat.
    6.3 Rezultatele examinarii prin radiatii penetrante vor fi consemnate intr-un buletin de examinare intocmit conform anexei 1. Anexa la buletin se poate completa in urmatoarele moduri:
    a) cu toate radiografiile executate la examinarea cu radiatii penetrante a ansamblului pentru care este eliberat buletinul;
    b) numai cu radiografiile care evidentiaza discontinuitati admise in imbinarea sudata, conform prevederilor prezentelor prescriptii tehnice.
    Fiecare anexa a buletinului trebuie certificata prin semnatura si stampila, cel putin de catre seful laboratorului si cel care a intocmit buletinul.
    In cazul completarii anexei la buletin, conform prevederilor aliniatului b) de mai sus, se vor mentiona ca observatie urmatoarele:
    - "toate radiografiile necuprinse in anexa reprezinta imbinari sudate fara discontinuitati", in cazul cand buletinul are anexe, sau
    - "toate radiografiile reprezinta imbinari sudate fara discontinuitati", in cazul cand buletinul nu are anexe.
    6.4 Fiecare buletin va fi insotit in mod obligatoriu de un plan de examinare radiografica, care va cuprinde cel putin urmatoarele:
    a) denumirea produsului;
    b) numarul de fabricatie si comanda;
    c) natura si dimensiunile materialului;
    d) detalii de sudura;
    e) codificarea imbinarilor sudate;
    f) volumul de examinari (procentual si in metri liniari) prevazut prin proiect (desenul tip de ansamblu), pentru fiecare tip de imbinare sudata;
    g) volumul de examinari (in metri liniari) realizat;
    h) schita cotata a produsului respectiv, din care sa rezulte, fara echivoc, modul de pozitionare a filmelor corespunzator cu cele mentionate in buletin (indicative, noduri, distante fata de repere fixe in cazul examinarilor partiale etc.);
    i) numele, semnatura si stampila sefului de laborator si a celui care a completat planul de control;
    j) numarul si data buletinului la care se anexeaza.
    Planul de examinare radiografica va face parte din desenul tip de ansamblu, iar completarea cu datele specifice examinarii va fi facuta de laboratorul care a efectuat examinarea.
    6.5 Radiografiile obtinute in urma examinarii vor fi pastrate in arhiva laboratorului agentului economic pe perioada de garantie, dupa care se predau beneficiarului spre a fi pastrate pana la casarea instalatiei.

    7. Dispozitii finale

    7.1 Nerespectarea prevederilor prezentelor prescriptii tehnice se sanctioneaza conform legilor in vigoare.
    7.2 La data intrarii in vigoare a prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea urmatoarea prescriptie tehnica:
    - CR 20-85 "Prescriptii tehnice pentru examinarea cu radiatii penetrante a imbinarilor sudate cap la cap ale componentelor instalatiilor mecanice sub presiune si de ridicat", aprobata prin Decizie a Inspectorului de Stat Sef al ISCIR.
    7.3 Prezenta prescriptie tehnica intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    7.4 Orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea.
    7.5 Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt obligati sa se asigure ca sunt in posesia ultimei editii si a tuturor modificarilor aparute dupa publicare.
    7.6 Trimiterile facute in prezenta prescriptie tehnica la standarde, prescriptii tehnice, acte legislative etc. se refera la editiile in vigoare.

    ANEXA 1

    AUTORIZATIE                            AGENTUL ECONOMIC
       ISCIR                     (codul unic de inregistrare fiscala)
        NR.                      (adresa exacta, telefon, fax, e-mail)
    ............
    Exp. la data
    ............

                    BULETIN DE EXAMINARE CU RADIATII PENETRANTE
                                 Nr. ...../data

    Produsul ........................ Subansamblu..............................
    Nr. fabricatie .......... Anul fabricatiei .... Comanda interna nr. .......
    Material/dimensiuni .............. Beneficiar .............................

    1. Conditii de executie a examinarii

 ______________________________________________________________________________
| Indicativul radiografiilor               |     |     |     |     |     |     |
|__________________________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| Grosimea mat. baza mm.                   |     |     |     |     |     |     |
|__________________________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| Parametri de | Natura radiatiei          |     |     |     |     |     |     |
| lucru        |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Dimens. petei focale mm   |     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Activitatea           Ci  |     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Tensiunea U           kV  |     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Intensitatea I        mA  |     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Distanta focala       mm  |     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Timp expunere         min.|     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Tipul filmului            |     |     |     |     |     |     |
|______________|___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| Ecran Pb     | Material                  |     |     |     |     |     |     |
|              |___________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              | Grosime mm     | fata     |     |     |     |     |     |     |
|              |                |__________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
|              |                | spate    |     |     |     |     |     |     |
|______________|________________|__________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| Tipul ICI                                |     |     |     |     |     |     |
|__________________________________________|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| Sensibilitate (diametrul min. al firului sau   |     |     |     |     |     |
| gaurii)                                        |     |     |     |     |     |
|________________________________________________|_____|_____|_____|_____|_____|

    2. Examinarea s-a efectuat in procent de .........%, conform planului de examinare anexat la buletin.
    3. Examinarea s-a efectuat: inainte/dupa tratament termic.
    4. Rezultatele examinarii sunt conform anexei care cuprinde ...... file.
    5. Interpretarea radiografiilor s-a efectuat in conformitate cu prescriptiile tehnice PT CR-13, Colectia ISCIR.
    6. Semnaturi

 ______________________________________________________________________
|                   |  NUME   | SEMNATURA | STAMPILA | Nr. autorizatie |
|                   | PRENUME |           |          | expira la:      |
|___________________|_________|___________|__________|_________________|
| Interpretarea     |         |           |          |                 |
| radiografiilor    |         |           |          |                 |
|___________________|_________|___________|__________|_________________|
| Sef laborator     |         |           |          |                 |
|___________________|_________|___________|__________|_________________|
| Resp. tehnic cu   |         |           |          |                 |
| sudura            |         |           |          |                 |
|___________________|_________|___________|__________|_________________|

    ANEXA 1
    (continuare)

    AUTORIZATIE                            AGENTUL ECONOMIC
       ISCIR                     (codul unic de inregistrare fiscala)
        NR.                      (adresa exacta, telefon, fax, e-mail)
    ............
    Exp. la data
    ............

                ANEXA LA BULETIN DE EXAMINARE CU RADIATII PENETRANTE
                                NR. ...../data

 __________________________________________________________________________
| Zona          | Indicativul    | Dimensiunea   | Tipul      | Rezultatul |
| radiografiata | radiografiilor | radiofilmului | defectelor |            |
|_______________|________________|_______________|____________|____________|
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|               |                |               |            |            |
|_______________|________________|_______________|____________|____________|

    Observatie:
    Radiografiile ce nu sunt mentionate reprezinta imbinare sudata fara defecte.

 ___________________________________________________________________________
|                | Nume si prenume | Semnatura/stampila | Numar autorizatie;|
|                |                 |                    | Expira la         |
|________________|_________________|____________________|___________________|
| INTOCMIT       |                 |                    |                   |
|________________|_________________|____________________|___________________|
| VERIFICAT      |                 |                    |                   |
|________________|_________________|____________________|___________________|

    ANEXA 1
    (sfarsit)

    AUTORIZATIE                            AGENTUL ECONOMIC
       ISCIR                     (codul unic de inregistrare fiscala)
        NR.                      (adresa exacta, telefon, fax, e-mail)
    ............
    Exp. la data
    ............

    Date conform pct. 6.4

             SCHITA ELEMENTULUI EXAMINAT CU RADIATII PENETRANTE RX
                          Conform BCN nr. ..../data



    SEF LABORATOR,                                           INTOCMIT,

    ANEXA 2

 ______________________________________________________________________________
| Diametrul  | Tehnica de | Se          | GEOMETRIA   | ICI sau penetrametru   |
| exterior al| iradiere   | examineaza  | DE EXPUNERE |________________________|
| tevii      |            | radiografic |             | Alegere| Pozitionare   |
|____________|____________|_____________|_____________|________|_______________|
| Peste 89 mm| Printr-un  | Un singur   | Figura A    | Conf.  | Pe partea     |
|            | singur     | perete      |             | Tabel 1| dinspre sursa |
|            | perete     |             |             | sau 2  |_______________|
|            |            |             |             |        | Pe film       |
|____________|____________|_____________|_____________|________|_______________|
| Peste 89 mm| Printr-un  | Un singur   | Figura B    | Conf.  | Pe partea     |
|            | singur     | perete      |             | Tabel 1| dinspre sursa |
|            | perete     |             |             | sau 2  |_______________|
|            |            |             |             |        | Pe film       |
|____________|____________|_____________|_____________|________|_______________|
| Peste 89 mm| Printr-un  | Un singur   | Figura C    | Conf.  | Pe partea     |
|            | singur     | perete      |             | Tabel 1| dinspre sursa |
|            | perete dar |             |             | sau 2  |_______________|
|            | minim 4    |             |             |        | Pe film       |
|            | expuneri   |             |             |        |               |
|            | defazate la|             |             |        |               |
|            | 90 grade   |             |             |        |               |
|            | intre ele  |             |             |        |               |
|____________|____________|_____________|_____________|________|_______________|
    TEHNICA DE EXAMINARE CU IRADIERE PRINTR-UN SINGUR PERETE

    Figurile A, B si C, reprezentand geometria de expunere, se gasesc in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 124 bis din 11 februarie 2004, la pagina 63.

    Observatie:
    Distanta sursa-piesa se stabileste conform SR EN 444.

    ANEXA 2
    (sfarsit)

 ______________________________________________________________________________
| Diametrul  | Tehnica de | Se           | GEOMETRIA   | ICI sau penetrametru  |
| exterior al| iradiere   | examineaza   | DE EXPUNERE |_______________________|
| tevii      |            | radiografic  |             | Alegere| Pozitionare  |
|____________|____________|______________|_____________|________|______________|
| Peste 89 mm| Prin doi   | Un singur    | Figura D    | Conf.  | Pe partea    |
|            | pereti;    | perete       |             | Tabel 3| dinspre sursa|
|            | minim 3    |              |             | sau 5  |______________|
|            | expuneri   |              |             |        | Pe film      |
|            | defazate la|              |             |        |              |
|            | 120 grade  |              |             |        |              |
|            | intre ele  |              |             |        |              |
|____________|____________|______________|_____________|________|______________|
| Pana la    | Prin doi   | Ambii pereti | Figura E    | Conf.  | Pe partea    |
| 89 mm      | pereti;    | (elipsa) cu  |             | Tabel 4| dinspre sursa|
|            | minim 2    | interpretarea|             | sau 5  |              |
|            | expuneri   | intregii     |             |        |              |
|            | defazate la| imagini      |             |        |              |
|            | 90 grade   | radiografice |             |        |              |
|            | intre ele  |              |             |        |              |
|____________|____________|______________|_____________|________|______________|
| Pana la    | Prin doi   | Ambii pereti | Figura F    | Conf.  | Pe partea    |
| 89 mm      | pereti;    | cu           |             | Tabel 4| dinspre sursa|
|            | minim 3    | interpretarea|             | sau 5  |              |
|            | expuneri   | intregii     |             |        |              |
|            | defazate la| imagini      |             |        |              |
|            | 60 grade   | radiografice |             |        |              |
|            | intre ele  |              |             |        |              |
|____________|____________|______________|_____________|________|______________|
    TEHNICA DE EXAMINARE CU IRADIERE PRIN DOI PERETI

    Figurile D, E si F, reprezentand geometria de expunere, se gasesc in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 124 bis din 11 februarie 2004, la pagina 64.

                                            



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 380/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 380 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu