Având în vedere prevederile art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 9 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 9/2013 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Turism, cu modificările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism emite următorul ordin: Articolul INormele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 65/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 353 şi 353 bis din 14 iunie 2013, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 2, după litera k) se introduce o nouă literă, litera l), cu următorul cuprins: l)suprafaţa utilă comercială a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică o reprezintă totalul suprafeţelor de servire aferente saloanelor, teraselor, grădinilor de vară şi altele asemenea. 2. La articolul 23, după primul alineat se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu următorul cuprins: (2) Conform prevederilor normelor de clasificare, structura de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică poate fi:a)INDEPENDENTĂ - aceasta nu este necesară în vederea obţinerii certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi poate fi amplasată în exteriorul sau interiorul perimetrului acesteia; b)IMPUSĂ - aceasta este necesară în vederea obţinerii certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare sau asigură serviciile necesare tipurilor de cazare aşa cum sunt definite în Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi este amplasată în perimetrul structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare pe care o deserveşte. (3) Totalul suprafeţelor de servire ale structurii de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică impusă este amplasat în totalitate în perimetrul structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare care asigură şi servicii de alimentaţie publică printr-unul sau mai multe baruri şi/sau restaurante, deservite de una sau mai multe bucătării, inclusiv mobile şi alte utilaje specifice: dozatoare băuturi, îngheţată, popcorn şi altele asemenea, în funcţie de numărul de locuri şi tipurile de cazare oferite.(4) Numărul de locuri, pe fiecare tip de structură de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică impusă nu poate depăşi capacitatea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare pe care le deserveşte. 3. Anexele nr. 4, 5, 9.1 şi 9.2 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezentul ordin. Articolul II - În termen de minimum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, operatorii economici care intră sub incidenţa prevederilor acestuia sau nu au actualizate datele, conform prevederilor art. 4 alin. (6) din Normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 65/2013, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia să transmită la Autoritatea Naţională pentru Turism următoarele documente: a)cerere privind eliberarea unei noi fişe anexe; b)fişă standardizată privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii şi tipuri, conform anexei nr. 4 la Normele metodologice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 65/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau fişa standardizată privind încadrarea şi organizarea spaţiilor în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică, conform anexei nr. 5 la Normele metodologice, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism nr. 65/2013, cu modificările şi completările ulterioare, după caz; c)fişa anexă eliberată anterior - în original; d)partiuri/releveu/schiţă unitate - suprafaţa utilă comercială. Articolul III - Nerespectarea de către operatorii economici a prevederilor art. II constituie contravenţie potrivit art. 15 lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează potrivit art. 16 alin. (1) lit. c) din aceeaşi hotărâre. Articolul IV - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pavel Nedea ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 4 la normele metodologice) FIŞĂ STANDARDIZATĂ privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii şi tipuri Tipul de unitate ........ ................ ................ ........ ............. Denumirea unităţii ........ ................ ................ ........ ......... Situată în ........ ........ Ex.: Bragadiru/Oraş sau Neptun/STAŢIUNE DE INTERES NAŢIONAL (de exemplu, municipiu, oraş, sat/comună, staţiune de interes naţional, staţiune de interes local) Adresa ........ ................ ................ ................ ........ .......... A. STRUCTURI DE CAZARE
Categoria de clasificare |
Structura spaţiilor de cazare conform art. 14 alin. (2) din normele metodologice |
Tip spaţiu |
Grup sanitar ........... (propriu/comun) |
Nr. spaţii |
Nr. locuri |
Nr. de ordine al spaţiilor de cazare (1, 2, 3, 4 ..... sau A, B, C, D ... etc.) |
.......... stele/margarete |
Cameră cu 1 loc |
grup sanitar ............... |
|
|
|
Cameră cu 2 locuri |
grup sanitar ............... |
|
|
|
Cameră cu 3 locuri |
grup sanitar ............... |
|
|
|
Cameră cu 4 locuri |
grup sanitar ............... |
|
|
|
Suită |
grup sanitar ............... |
|
|
|
Garsonieră |
grup sanitar propriu |
|
|
|
Apartament cu ........... dormitor/ dormitoare |
grup sanitar propriu |
|
|
|
Duplex |
grup sanitar propriu |
|
|
|
Cameră cu ....... locuri |
grup sanitar ............... |
|
|
|
Parcelă campare/căsuţă tip camping |
|
|
|
|
1. Total categoria ......... stele/margarete |
|
|
|
|
.......... stele/margarete |
Cameră cu 1 loc |
grup sanitar ............. |
|
|
|
Cameră cu 2 locuri |
grup sanitar ............. |
|
|
|
Cameră cu 3 locuri |
grup sanitar ............. |
|
|
|
Cameră cu 4 locuri |
grup sanitar ............. |
|
|
|
Suită |
grup sanitar ............. |
|
|
|
Garsonieră |
grup sanitar propriu |
|
|
|
Apartament cu ........ dormitor/dormitoare |
grup sanitar propriu |
|
|
|
Duplex |
grup sanitar propriu |
|
|
|
Cameră cu ...... locuri |
grup sanitar ............. |
|
|
|
Parcelă campare/căsuţă tip camping |
|
|
|
|
2. Total categoria ......... stele/margarete |
|
|
|
|
TOTAL GENERAL = total 1. + total 2. |
|
|
|
|
B. CRITERII ŞI SERVICII SUPLIMENTARE îndeplinite/asigurate în vederea obţinerii certificatului de clasificare, inclusiv în funcţie de numărul de locuri şi tipurile de cazare oferite: a)cazare fără mic dejun; b)cazare cu mic dejun; c)cazare cu demipensiune; d)cazare cu pensiune completă; e)cazare cu all-inclusive;I. Structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică IMPUSE, amplasate în perimetrul structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare: a)Restaurant - cod CAEN 5610
Nr. crt. |
Tipul restaurantului |
Nr. total locuri |
Clasificat conform certificatului nr./data |
|
|
|
|
b)Bar - cod CAEN 5630
Nr. crt. |
Tipul barului |
Nr. total locuri |
Clasificat conform certificatului nr./data |
|
|
|
|
c)Spaţiu amenajat pentru prepararea şi servirea micului dejun sau a servirii mesei
Nr. crt. |
Nr. total locuri |
|
|
II. Cerinţe suplimentare îndeplinite pentru obţinerea certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare de care beneficiază turiştii cazaţi: – recepţie, hol recepţie, cameră bagaje, cameră valori – frizerie-coafură, manichiură-pedichiură, spălătorie-curăţătorie, parcare – telefonie, liftOperator economic ........ ................ ................ ........... (denumire) Numele şi prenumele ........ ................ ............... Semnătura ..... (reprezentant legal) Ştampila Data ........ ........ ANEXA Nr. 2(Anexa nr. 5 la normele metodologice) FIŞĂ STANDARDIZATĂ privind încadrarea şi organizarea spaţiilor în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică Profilul unităţii ........ ................ .......... (de exemplu, restaurant, bar, fast-food, cofetărie, patiserie) Tipul de unitate ........ ........ .............. (conform normelor metodologice - de exemplu, restaurant clasic, restaurant pensiune, snack-bar, bar de zi, disco-bar etc.) Independentă sau
Impusă - necesară în vederea obţinerii certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în a cărui perimetru se află
Denumirea unităţii ........ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ......... Situată în: ........ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ................ ........ ........... (de exemplu, municipiu, oraş, sat/comună, staţiune de interes naţional, staţiune de interes local) Adresa ........ ................ ................ ................ ................ ................ ........ Total suprafaţă utilă comercială (mp) ........ ........ .......... (compusă din suprafaţa spaţiilor de servire - saloane, terase, gradină de vară) Amplasarea unităţii ........ ............. (parter, etaj 1, demisol etc.) Capacitatea totală a unităţii ........ .......... locuri (saloane + terase, grădină de vară)
Nr. crt. |
Tipul de unitate |
Categoria (stele) |
Nr. locuri total |
din care: |
Nr. saloane: |
în saloane |
pe terasă acoperită |
pe terasă neacoperită |
în grădină de vară |
|
|
|
|
............. locuri |
............. locuri |
............. locuri |
............. locuri |
|
Total suprafaţă utilă comercială a unităţii ........ ........ mp (saloane + terase, grădină de vară)
Nr. crt. |
Tipul de unitate |
Categoria (stele) |
Suprafaţa utilă comercială total (mp) |
din care: |
Nr. saloane: |
în saloane |
pe terasă acoperită |
pe terasă neacoperită |
în grădină de vară |
|
|
|
|
......... mp |
........ mp |
......... mp |
......... mp |
|
Operator economic ........ ................ ........ (denumire) Numele şi prenumele ........ ................ .............. Semnătura ........ ........ .......... (reprezentant legal) Ştampila Data ........ ................ ANEXA Nr. 3(Anexa nr. 9.1 la normele metodologice) DENUMIREA INSTITUŢIEI PUBLICE CENTRALE DENUMIREA DIRECŢIEI, SERVICIULUI, A DEPARTAMENTULUI SAU COMPARTIMENTULUI Numărul şi data certificatului de clasificare FIŞĂ privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii din unitatea ........ ................ ................ ................ ................ .......... (Se completează cu tipul unităţii şi denumirea acesteia.) ........ ................ ................ ................ ................ .......... (Se completează cu adresa unităţii.) ........ ................ ................ ................ ................ .......... (Se menţionează denumirea operatorului economic.)
A. STRUCTURA SPAŢIILOR DE CAZARE PE CATEGORII |
Categorie de clasificare şi tip spaţiu de cazare |
Nr. spaţii |
Nr. locuri |
Numărul de ordine al spaţiilor de cazare |
Nr. stele/margarete |
|
|
|
Total categoria nr. stele/margarete |
|
|
% |
Nr. stele/margarete |
|
|
|
Total categoria nr. stele/margarete |
|
|
% |
Total general |
|
|
100% |
B. CRITERII ŞI SERVICII SUPLIMENTARE îndeplinite/asigurate în vederea obţinerii certificatului de clasificare, inclusiv în funcţie de numărul de locuri şi tipurile de cazare oferite: a)cazare fără mic dejun; b)cazare cu mic dejun; c)cazare cu demipensiune; d)cazare cu pensiune completă; e)cazare cu all-inclusive;I. Structuri de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică IMPUSE, amplasate în perimetrul structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare: a)Restaurant - cod CAEN 5610
Nr. crt. |
Tipul restaurantului |
Nr. total locuri |
Clasificat conform certificatului nr./data |
|
|
|
|
b)Bar - cod CAEN 5630
Nr. crt. |
Tipul barului |
Nr. total locuri |
Clasificat conform certificatului nr. /data |
|
|
|
|
c)Spaţiu amenajat pentru prepararea si servirea micului dejun sau a servirii mesei
Nr. crt. |
Nr. total locuri |
|
|
II. Cerinţe suplimentare îndeplinite pentru obţinerea certificatului de clasificare a structurii de primire turistică cu funcţiuni de cazare de care beneficiază turiştii cazaţi: – recepţie, hol recepţie, cameră bagaje, cameră valori – frizerie-coafură, manichiură-pedichiură, spălătorie-curăţătorie, parcare – telefonie, liftConducere, ........ ................ ........ ........ (numele şi prenumele) Întocmit. ........ ................ ........ ........ (numele şi prenumele/data) ANEXA Nr. 4(Anexa nr. 9.2 la normele metodologice) DENUMIREA INSTITUŢIEI PUBLICE CENTRALE DENUMIREA DIRECŢIEI, SERVICIULUI A DEPARTAMENTULUI SAU COMPARTIMENTULUI Numărul şi data certificatului de clasificare FIŞA privind încadrarea şi organizarea spaţiilor în structura de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică ........ ................ ................ ................ ................ .......... (Se completează cu tipul unităţii şi denumirea acesteia.) ........ ................ ................ ................ ................ .......... (Se menţionează denumirea operatorului economic.) 1. Adresa: 2. Profilul: 3. Total suprafaţă utilă comercială (mp): 4. Amplasarea unităţii: 5. Capacitatea totală a unităţii locuri
Nr. crt. |
Tipul de unitate |
Categoria |
Nr. locuri total |
din care: |
Nr. saloane |
Nr. locuri în saloane |
Nr. locuri pe terasă acoperită |
Nr. locuri pe terasă neacoperită |
Nr. locuri în grădină de vară |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
total ...... mp |
... mp |
... mp |
... mp |
... mp |
|
Conducere, ........ ................ ........ ........ (numele şi prenumele) Întocmit. ........ ................ ........ ........ (numele şi prenumele/data)