ORDIN
Nr. 690 din 28 septembrie 2004
pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea
produselor traditionale
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 938 din 14 octombrie 2004
Vazand referatul de aprobare privind atestarea produselor traditionale nr.
94.560 din 17 septembrie 2004,
in temeiul art. 4 alin. (1) pct. I.23 din Hotararea Guvernului nr. 409/2004
privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale, cu modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Norma privind conditiile si criteriile pentru atestarea
produselor traditionale, prevazuta in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data
publicarii lui in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 3
Directia generala de reglementare si implementare va duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea
ANEXA 1
NORMA
privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale
Art. 1
(1) Prezenta norma stabileste conditiile si criteriile pentru atestarea
produselor traditionale.
(2) Prezenta norma se aplica fara a aduce atingere altor prevederi
specifice.
Art. 2
In sensul prezentei norme, termenii folositi se definesc dupa cum urmeaza:
a) produs traditional - produsul care trebuie sa fie obtinut din materii
prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de
productie si/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de
productie si/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de
alte produse similare apartinand aceleiasi categorii;
b) traditionalitate - elementul sau ansamblul de elemente prin care un
produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi
categorii; traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa
sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare
comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare; totusi aceasta regula nu
se aplica daca reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit in
vederea definirii traditionalitatii unui produs;
c) atestarea produselor traditionale - recunoasterea traditionalitatii unui
produs prin intermediul inregistrarii sale in conformitate cu prezenta norma.
Art. 3
Directia de politici pentru cresterea animalelor si produse alimentare din
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale infiinteaza si
administreaza un registru de atestare a produselor traditionale.
Art. 4
(1) Pentru a figura in registrul mentionat la art. 3, produsul trebuie sa
fie fabricat din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie
traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un tip
traditional de productie si/sau de prelucrare.
(2) Inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs a carui
traditionalitate se datoreaza:
a) provenientei sau originii sale geografice;
b) aplicarii unei inovatii tehnologice.
Art. 5
(1) Pentru a fi inregistrat, produsul traditional trebuie:
- sa fie traditional in sine; sau
- sa exprime traditionalitatea.
(2) Produsul prevazut la alin. (1) liniuta a doua nu poate fi inregistrat
daca:
- se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu
de produse ori la cele prevazute de o reglementare comunitara specifica;
- este inselator, cum este in special cel care se refera la o
caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de
sarcini ori specificatiei tehnice a produsului si nici asteptarilor
consumatorilor cu privire la caracteristicile traditionale ale produsului.
(3) Pentru a fi inregistrat, produsul prevazut la alin. (1) prima liniuta
trebuie sa fie traditional si conform cu dispozitiile nationale sau consacrat
de folosinta.
(4) Utilizarea termenului geografic este autorizata sub un nume care nu
intra sub incidenta reglementarilor privind protectia indicatiilor geografice
si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare.
Art. 6
(1) Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie
conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:
a) numele produsului in sensul art. 5;
b) descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si caracteristicilor
materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de
preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia;
c) elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional in sensul
art. 4 alin. (1);
d) descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor
sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care
se raporteaza la traditionalitate;
e) cerintele minime si procedurile de verificare si control ale
traditionalitatii.
Art. 7
(1) Cererea de inregistrare a produsului traditional, care include caietul
de sarcini prevazut la art. 6, se depune la directia pentru agricultura si
dezvoltare rurala a judetului in a carui raza teritoriala se realizeaza
produsul.
(2) Reprezentantii imputerniciti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale, din cadrul directiilor pentru agricultura si dezvoltare
rurala judetene, numiti prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si
dezvoltarii rurale pentru acordarea licentelor de fabricatie, conform
prevederilor Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea si retragerea
(anularea) licentelor de fabricatie agentilor economici care desfasoara
activitati in domeniul productiei de produse alimentare, aprobat prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 357/2003, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 404 din 10 iunie 2003, analizeaza daca
cererea si caietul de sarcini corespund prevederilor prezentei norme si
comunica solicitantului daca exista neconformitati, situatie in care acesta va
depune o noua cerere insotita de documentatia completata conform observatiilor
facute.
(3) In situatia in care se constata ca documentatia depusa, respectiv
caietul de sarcini, corespunde prevederilor prezentei norme, reprezentantii
imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in caietul
de sarcini.
(4) Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces-verbal care
se semneaza de reprezentantul imputernicit constatator si de solicitant sau de
imputernicitul acestuia, redactat in doua exemplare, dintre care un exemplar
ramane la solicitant si unul la directia pentru agricultura si dezvoltare
rurala judeteana.
(5) In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de
sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct
in procesul-verbal si constituie motivatia neinscrierii produsului in Registrul
de atestare a produselor traditionale.
(6) In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de
sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza in
procesul-verbal, care constituie actul in baza caruia se inscrie produsul in
Registrul de atestare a produselor traditionale.
(7) Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala judeteana va inainta
Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale o copie a
procesului-verbal si a caietului de sarcini in baza carora produsul se inscrie
in Registrul de atestare a produselor traditionale.
Art. 8
Anual, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale publica in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Lista produselor traditionale inscrise
in Registrul de atestare a produselor traditionale.