ORDIN Nr. 74
din 5 august 2008
pentru aprobarea Normelor
privind exercitarea inspectiei de sanatate publica si a inspectiei
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor in Ministerul Apararii
ACT EMIS DE:
MINISTERUL APARARII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 655 din 17 septembrie 2008
Având în vedere prevederile art.
25 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu
modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare, ale Normelor privind organizarea şi funcţionarea
Inspecţiei Sanitare de Stat, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii
publice nr. 824/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale
Protocolului de colaborare pe linie sanitar-veterinară nr. M.139/3.876/2007
încheiat între Ministerul Apărării şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Protocolului nr. 18.562/M.35/2005
încheiat între Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apărării Naţionale,
în temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. p) şi ale
art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Apărării,
ministrul apărării emite
prezentul ordin.
Art. 1. - Se aprobă Normele privind exercitarea
inspecţiei de sănătate publică şi a inspecţiei sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor în Ministerul Apărării, prevăzute în anexa care face
parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - La data intrării în
vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului apărării naţionale
nr. M.25/2004*) pentru exercitarea
activităţii de inspecţie sanitară de stat şi sanitară veterinară de stat în
unităţile militare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul apărării,
Teodor Viorel Meleşcanu
*) Ordinul nr. M.25/2004 nu a fost publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect
reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.
ANEXĂ
NORME
privind exercitarea inspecţiei de sănătate publică
şi a inspecţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în Ministerul Apărării
TITLUL I
Exercitarea inspecţiei
de sănătate publică în Ministerul Apărării
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Inspecţia de sănătate publică în Ministerul
Apărării reprezintă activitatea de control oficial în vederea aplicării
reglementărilor legale de sănătate publică în unităţile şi formaţiunile
militare, precum şi la operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în
spaţiile aparţinând instituţiei militare şi/sau prestează servicii cu impact
asupra sănătăţii publice în cadrul ministerului.
Art. 2. - Scopul activităţii de
inspecţie de sănătate publică îl constituie identificarea, evaluarea,
managementul şi comunicarea riscurilor pentru sănătatea publică asociate
activităţilor specifice şi conexe armatei, desfăşurate la nivel naţional sau
internaţional.
Art. 3. - (1) Activitatea de
inspecţie de sănătate publică constă în exercitarea controlului oficial
cu privire la caracteristicile
igienico-sanitare ale unităţilor, activităţilor şi produselor din cadrul
armatei pentru:
a) producţia, fabricarea, prelucrarea, depozitarea,
transportul, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul
alimentaţiei publice şi colective, conform protocoalelor semnate cu celelalte
autorităţi din domeniu;
b) calitatea apei pentru consum uman şi a celei
folosite la alte activităţi umane, inclusiv a celei de îmbăiere, conform
protocoalelor semnate cu autorităţile competente din domeniu;
c) gestionarea deşeurilor lichide şi solide şi în
special a celor potenţial periculoase;
d) calitatea habitatului;
e) respectarea condiţiilor
igienico-sanitare în unităţile de învăţământ şi ocrotire a copiilor şi
tinerilor, precum şi a procesului instructiv-educativ;
f) mediul de muncă şi bolile profesionale, în relaţia
cu mediul de muncă;
g) activităţile de îngrijiri de sănătate;
h) prevenirea şi combaterea
bolilor transmisibile;
i) furnizarea de servicii care presupun riscuri
potenţiale pentru viaţa sau sănătatea personalului armatei ori a persoanelor
care execută serviciile respective;
j) unităţile de depozitare a substanţelor toxice şi a
detergenţilor;
k) unităţile cu risc radioactiv.
(2) Activitatea de inspecţie de sănătate publică se
desfăşoară conform planului anual de control.
Art. 4. - Activitatea de inspecţie de sănătate publică
se desfăşoară şi funcţionează pe baza următoarelor principii:
a) principiul imparţialităţii: inspectorii sanitari nu
trebuie să fie supuşi niciunei presiuni comerciale, financiare, politice sau de
altă natură care le-ar putea influenţa raţionamentul;
b) principiul independenţei: inspectorii sanitari
trebuie să fie independenţi în raport cu partea inspectată şi nu trebuie să se
angajeze în nicio activitate care să afecteze independenţa lor în raţionament;
c) principiul confidenţialităţii: în exercitarea
activităţii, inspectorii sanitari asigură păstrarea confidenţialităţii datelor,
cu excepţia situaţiilor care constituie un risc pentru sănătatea publică;
d) principiul transparenţei: inspecţia de sănătate
publică şi inspectorii sanitari au obligaţia să îşi desfăşoare activitatea
într-o manieră deschisă faţă de public, prin care accesul liber şi neîngrădit
la informaţiile fundamentate ştiinţific de interes public să constituie regula,
iar limitarea accesului la informaţii să constituie excepţia, în condiţiile
legii;
e) principiul aplicării unitare: inspecţia de sănătate
publică şi inspectorii sanitari asigură respectarea legislaţiei din domeniul
sănătăţii publice în mod unitar, în conformitate cu prevederile acesteia,
indiferent de forma de proprietate a obiectivelor inspectate în unităţile
militare aparţinând Ministerului Apărării, pe întregul teritoriu al ţării.
CAPITOLUL II
Organizarea inspecţiei de sănătate publică în cadrul Ministerului Apărării
Art. 5. - Activitatea de inspecţie de sănătate publică
reprezintă o componentă a activităţii de inspecţie sanitară de stat şi se
organizează de către Direcţia medicală, în calitate de autoritate competentă
pentru sănătate publică a Ministerului Apărării, prin Biroul de inspecţie
sanitară de stat şi inspecţie sanitară veterinară de stat.
Art. 6. - (1) Şeful Direcţiei medicale numeşte
inspectorul sanitar şef care asigură coordonarea executivă a activităţii de
inspecţie de sănătate publică în Ministerul Apărării.
(2) Inspectorii sanitari de stat din cadrul
Ministerului Apărării şi zonele de responsabilitate ale acestora se stabilesc
prin dispoziţie a şefului Direcţiei medicale. Lista cu numele şi zonele de
responsabilitate se publică în Buletinul informativ al armatei.
Art. 7. - Activitatea de inspecţie de sănătate publică
în Ministerul Apărării se realizează de unităţile şi formaţiunile de medicină
preventivă din subordinea Direcţiei medicale, pe principiul zonelor de
responsabilitate.
Art. 8. - (1) Activitatea de inspecţie de sănătate
publică se exercită de către personalul de specialitate prevăzut la art. 6 din
cadrul structurilor subordonate Direcţiei medicale.
(2) Personalul desemnat pentru a desfăşura activitatea
de inspecţie de sănătate publică trebuie să îndeplinească condiţiile legale
necesare îndeplinirii acestei activităţi.
(3) Modelul de legitimaţie nominală pentru inspectorii
sanitari de stat se aprobă prin dispoziţie a şefului Direcţiei medicale,
conform modelului elaborat de Ministerul Sănătăţii Publice, adaptat la
specificul Ministerului Apărării.
Art. 9. -Activitatea de inspecţie de sănătate publică
este finanţată de la bugetul de stat, din fondurile alocate de Ministerul
Apărării, şi include costurile de echipamente, personal, de transport şi
cheltuielile cu materialele necesare.
Art. 10. - Inspectorii sanitari de stat, în timpul
activităţii lor, au dreptul să intre în toate unităţile şi formaţiunile
militare din zona lor de responsabilitate, precum şi la operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în
spaţiile aparţinând instituţiei militare şi/sau prestează servicii cu impact
asupra sănătăţii publice în cadrul Ministerului Apărării.
Art. 11. - Inspecţia de sănătate publică trebuie să
folosească în activitatea sa:
a) ghiduri de inspecţie;
b) norme;
c) standarde specifice fiecărui domeniu de activitate;
d) instrumente şi aparatură de control, specifice
pentru determinări în teren şi prelevare de probe;
e) imprimate tipizate specifice: raport de inspecţie,
conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, proces-verbal de constatare a
condiţiilor igienico-sanitare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2,
proces-verbal de constatare a contravenţiei;
f) ştampile şi parafe;
g) alte documente de inspecţie sanitară.
CAPITOLUL III
Atribuţiile inspectorului sanitar şef şi ale inspectorilor sanitari de
stat din Ministerul Apărării
Art. 12. - In organizarea şi coordonarea activităţii de
inspecţie de sănătate publică inspectorul sanitar şef are următoarele
atribuţii:
a) coordonează şi organizează activitatea de inspecţie
de sănătate publică în unităţile şi formaţiunile militare din cadrul
Ministerului Apărării;
b) coordonează elaborarea de
reglementări specifice inspecţiei de sănătate publică pentru Ministerul
Apărării;
c) evaluează realizarea obiectivelor inspecţiei de
sănătate publică la nivelul Ministerului Apărării;
d) emite autorizaţii sanitare de funcţionare pentru
toate unităţile şi formaţiunile din cadrul Ministerului Apărării, conform
metodologiei care se stabileşte prin dispoziţie a şefului Direcţiei medicale;
e) controlează şi monitorizează operatorii economici
care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare
şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul Ministerului
Apărării;
f) aprobă măsurile propuse de inspectorii sanitari de
stat şi emite documentele de autoritate sanitară stabilite de actele normative în vigoare;
g) constată şi sancţionează contravenţiile la normele
igienico-sanitare;
h) reprezintă Ministerul Apărării în ceea ce priveşte
activitatea de inspecţie de sănătate publică în relaţia cu structurile similare
aparţinând organelor de specialitate naţionale şi internaţionale, precum şi cu
alte autorităţi sau instituţii ale administraţiei publice centrale ori locale.
Art. 13. - Inspectorii sanitari de stat din cadrul
Direcţiei medicale au următoarele atribuţii:
a) coordonează tehnic la nivel central activitatea
specifică a structurilor teritoriale şi monitorizează realizarea planurilor
anuale de activitate;
b) monitorizează şi elaborează periodic, semestrial,
anual şi ori de câte ori este nevoie, rapoarte privind activitatea de inspecţie
de sănătate publică;
c) întocmesc planul anual de inspecţie de sănătate
publică;
d) organizează şi participă la activităţi specifice în
unităţile militare din cadrul Ministerului Apărării;
e) elaborează reglementări specifice inspecţiei de
sănătate publică în Ministerul Apărării;
f) constată contravenţiile la normele
igienico-sanitare şi propun măsuri de remediere a deficienţelor constatate;
g) controlează şi monitorizează operatorii economici
care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare
şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul
Ministerului Apărării;
h) propun inspectorului sanitar şef emiterea, în
condiţii legale, a documentelor de autoritate sanitară;
i) propun inspectorului sanitar şef suspendarea
temporară sau interzicerea activităţii unităţilor şi obiectivelor, până la
remedierea deficienţelor, în situaţii cu risc major şi iminent de îmbolnăvire a
personalului armatei;
j) propun inspectorului sanitar şef retragerea
autorizaţiei sanitare de funcţionare sau, după caz, a avizului sanitar pentru
proiectele de activităţi, inclusiv construcţii, în cazul în care nu sunt
respectate normele de igienă;
k) opresc, denaturează sau condiţionează, după caz,
darea pentru consumul public a alimentelor care nu corespund normelor de
igienă, precum şi folosirea obiectelor, materialelor şi a substanţelor care,
prin natura lor sau prin modul de utilizare, periclitează starea de sănătate a
personalului armatei;
l) recoltează şi sigilează
probe necesare pentru identificarea şi analiza riscului pentru sănătate, precum
şi contraprobe;
m) dispun măsuri speciale pentru bolnavii, suspecţii şi
contacţii de boli transmisibile sau purtătorii de germeni patogeni, precum şi
alte măsuri cu caracter obligatoriu pentru combaterea bolilor transmisibile şi
a celor profesionale;
n) păstrează confidenţialitatea privind iminenţa
inspecţiei sanitare înainte de începerea propriu-zisă a acesteia şi
confidenţialitatea datelor pe care unităţile inspectate le pun la dispoziţie;
o) verifică şi răspund de respectarea legislaţiei în
vigoare privind prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale în toate
unităţile sanitare;
p) respectă şi aplică principiile de etică şi
deontologie profesională;
q) colaborează cu structuri similare din alte organe de
specialitate naţionale şi internaţionale, precum şi cu alte autorităţi sau
instituţii ale administraţiei publice centrale sau locale;
r) îndeplinesc şi alte atribuţii ordonate de către
inspectorul sanitar şef.
Art. 14. - Inspectorilor sanitari de stat din cadrul structurilor subordonate Direcţiei medicale le revin sarcinile
prevăzute la art. 13 lit. f)-p), precum şi următoarele atribuţii:
a) supraveghează şi răspund de respectarea normelor de
igienă sanitară în zona de responsabilitate;
b) întocmesc şi actualizează lista unităţilor militare
din zona de responsabilitate;
c) elaborează planurile anuale şi lunare de inspecţie
şi le trimit pentru aprobare Direcţiei medicale;
d) propun bugetul activităţilor de inspecţie;
e) constată şi sancţionează contravenţiile la normele
igienico-sanitare la nivelul obiectivelor aflate în zona de responsabilitate şi
propun măsuri de remediere a deficienţelor constatate;
f) elaborează trimestrial, semestrial, anual şi ori de
câte ori este nevoie rapoarte privind activitatea de inspecţie de sănătate
publică şi le înaintează Direcţiei medicale;
g) participă la activităţi specifice, în unităţile
militare din zona de responsabilitate;
h) îndeplinesc alte atribuţii delegate de către
inspectorul sanitar şef.
CAPITOLUL IV
Organizarea acţiunilor de inspecţie de sănătate
publică în
cadrul Ministerului Apărării
Art. 15. - (1) Fiecare laborator de medicină preventivă
organizează şi actualizează periodic, într-un registru special, evidenţa
unităţilor şi formaţiunilor militare arondate, după următoarea clasificare:
a) unităţi cu risc major de îmbolnăvire a militarilor;
b) unităţi în care se înregistrează sistematic
neconformităţi;
c) unităţi care distribuie produsele în alte zone.
(2) Registrul special de evidenţă prevăzut la alin. (1)
cuprinde în mod obligatoriu:
a) datele de identificare a operatorilor economici
care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare
şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul
ministerului, codul CAEN sau domeniul de activitate al
acestora;
b) identitatea persoanei care a efectuat activitatea
de inspecţie.
Art. 16. - Tipurile de control şi inspecţie, precum şi
procedurile generale şi specifice de efectuare a acestora sunt cele prevăzute
de legislaţia în domeniu.
CAPITOLUL V
Finalizarea acţiunilor de inspecţie de sănătate
publică
Art. 17. - (1) Fiecare acţiune de inspecţie de sănătate
publică se înregistrează în registrul de control al unităţilor şi formaţiunilor
militare sau al operatorilor economici inspectaţi şi se finalizează printr-un
proces-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare, dacă este cazul,
conform anexei nr. 2. In cazul în care au fost verificate mai multe puncte de
lucru ale aceluiaşi operator economic sau dacă s-au recoltat probe de
laborator, se întocmeşte raport de inspecţie, conform anexei nr. 1.
(2) Documentele întocmite de către inspectorii sanitari
de stat ca urmare a inspecţiei de sănătate publică, precum rapoartele de
inspecţie, procesele-verbale de constatare a condiţiilor igienico-sanitare,
procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, trebuie să conţină toate
rezultatele examinărilor din teren şi de laborator, stabilirea conformităţilor/
neconformităţilor pe baza acestor date, recomandări pentru remediere, cu
termene şi responsabilităţi, alte măsuri aplicate.
(3) Documentele prevăzute la alin. (2) se redactează
lizibil, cu acurateţe şi claritate, fără corecturi sau adăugări ulterioare, se
înregistrează, se arhivează şi se păstrează în condiţii de securitate şi
confidenţialitate, în condiţiile legii.
Art. 18. -In situaţia în care prin actul de inspecţie
sanitară s-au identificat pericole ce constituie surse de risc pentru sănătatea
publică, se aplică următoarele măsuri:
a) sancţiuni contravenţionale, conform legii;
b) propunerea suspendării
temporare a funcţionării unor obiective sau instalaţii;
c) anularea avizului sanitar, în condiţiile legii;
d) scoaterea din consum sau utilizare a unor produse;
e) izolarea sau scoaterea din mediu a unor persoane;
f) sesizarea autorităţilor
competente;
g) notificarea neconformităţilor instituţiilor cu
atribuţii în domeniu;
h) informarea autorităţilor competente.
TITLUL II
Exercitarea inspecţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în Ministerul Apărării
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 19. - Inspecţia sanitar-veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor în cadrul Ministerului Apărării reprezintă activitatea de
control oficial în vederea aplicării reglementărilor legale sanitar-veterinare
în unităţile şi formaţiunile militare, precum şi la operatorii economici care
îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare şi
prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul Ministerului
Apărării.
Art. 20. - Scopul activităţii de inspecţie
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor îi constituie identificarea,
evaluarea, managementul şi comunicarea riscurilor pentru sănătatea publică
asociate activităţilor specifice şi conexe armatei, desfăşurate la nivel
naţional sau internaţional.
Art. 21. -Activitatea de
inspecţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constă în
exercitarea controlului oficial cu privire la:
a) apărarea sănătăţii şi bunăstării animalelor de
serviciu din unităţile şi formaţiunile armatei;
b) supravegherea igienei
sanitar-veterinare a produselor alimentare de origine animală care intră în
hrana trupelor, în scopul prevenirii îmbolnăvirii militarilor prin consum de
alimente;
c) supravegherea igienei sanitar-veterinare şi a
calităţii furajelor care intră în hrana animalelor de
serviciu;
d) controlul aditivilor alimentari, vitaminelor,
sărurilor minerale, microelementelor şi al altor aditivi destinaţi utilizării
fabricaţiei produselor alimentare de origine animală;
e) controlul materiilor şi al materialelor care intră
în contact cu produsele alimentare, în raport cu reglementările privind
prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică, care să garanteze protejarea
consumatorului;
f) supravegerea modului de folosire în serviciu a
animalelor, în scopul de a preveni transmiterea de boli de la animale la om;
g) respectarea normelor privind bunăstarea animalelor.
Art. 22. - (1) Controlul oficial al produselor
alimentare de origine animală se realizează de către
medici veterinari oficiali:
a) regulat;
b) acolo unde se suspectează
neconformitatea.
(2) Controlul oficial al produselor alimentare de
origine animală trebuie să se realizeze permanent cu aceeaşi exigenţă.
(3) Controlul oficial al produselor alimentare de
origine animală trebuie să cuprindă toate stadiile de producţie, fabricaţie,
procesare, depozitare, transport, distribuţie, comercializare, precum şi
importurile.
(4) Controlul oficial al produselor alimentare de
origine animală se realizează fără avertizare anterioară.
(5) Controlul oficial al produselor alimentare de origine animală trebuie să selecteze o etapă sau mai multe
dintre cele menţionate la alin. (3), considerate cât mai adecvate pentru
realizarea acestuia.
CAPITOLUL II
Organizarea inspecţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în cadrul
Ministerului Apărării
Art. 23. - (1) Direcţia medicală reprezintă autoritatea
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în Ministerul Apărării.
Activitatea de inspecţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se
organizează de către Direcţia medicală prin Biroul de inspecţie sanitară de
stat şi inspecţie sanitară veterinară de stat din subordine.
(2) Biroul de inspecţie sanitară de stat şi inspecţie
sanitară veterinară de stat asigură coordonarea executivă a activităţii de
inspecţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în Ministerul
Apărării.
Art. 24. - Medicii veterinari oficiali din cadrul
Ministerului Apărării cu atribuţii de inspecţie şi control sanitar-veterinar şi
zonele de responsabilitate ale acestora se stabilesc prin dispoziţie a şefului
Direcţiei medicale. Lista cu numele şi zonele de responsabilitate se publică în
Buletinul informativ al armatei.
Art. 25. - (1) Activitatea de inspecţie se exercită de
către personalul de specialitate sanitar-veterinar din cadrul structurilor
subordonate Direcţiei medicale.
(2) Personalul desemnat pentru a desfăşura activitatea
de inspecţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să
îndeplinească condiţiile legale necesare îndeplinirii acestei activităţi.
(3) Şeful Direcţiei medicale poate desemna pentru
desfăşurarea activităţii de inspecţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor şi medici veterinari aparţinând altor structuri din Ministerul
Apărării.
(4) Modelul de legitimaţie pentru medicii veterinari
oficiali care îndeplinesc atribuţii de inspectori ai autorităţii veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor se stabileşte prin dispoziţie a şefului Direcţiei
medicale, conform modelului elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, adaptat la specificul Ministerului
Apărării.
Art. 26. -Activitatea de inspecţie sanitar-veterinară
este finanţată de la bugetul de stat, din fondurile alocate de Ministerul
Apărării, şi include costurile de echipamente, personal, de transport şi
cheltuielile cu materiale necesare.
Art. 27. - Inspectorii sanitar-veterinari, în timpul
activităţii lor, au dreptul să intre în toate unităţile şi formaţiunile
militare din zona lor de responsabilitate, precum şi la operatorii economici
care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare
şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul
Ministerului Apărării.
Art. 28. - Controlul oficial al produselor alimentare
de origine animală trebuie să fie în acord cu obiectivele stabilite la art. 30
alin. (1) lit. a)-g) şi în baza examinărilor care se efectuează şi trebuie să
cuprindă una sau mai multe dintre etapele următoare:
a) inspecţia;
b) recoltarea şi analiza probelor;
c) inspecţia igienei personalului;
d) controlul documentelor;
e) examinarea oricărui sistem de verificare stabilit şi
evaluarea rezultatelor obţinute.
Art. 29. - Inspecţia sanitar-veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor trebuie să folosească în activitatea sa:
a) ghiduri de inspecţie;
b) norme;
c) standarde specifice fiecărui domeniu de activitate;
d) instrumente şi aparatură de control specifice
pentru determinări în teren şi prelevare de probe;
e) imprimate tipizate specifice: proces-verbal de
constatare a condiţiilor de igienă sanitar-veterinară, conform modelului
prevăzut în anexa nr. 3, proces-verbal de recoltare a probelor de produse de
origine animală pentru examen de laborator, al cărui model este prevăzut în
anexa nr. 4, proces-verbal de constatare a contravenţiei;
f) ştampile şi parafe;
g) alte documente de inspecţie sanitar-veterinară.
Art. 30. - (1) Obiectivele inspecţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sunt următoarele:
a) condiţiile în care se realizează diferitele stadii
enumerate la art. 22 alin. (3), cu referire la amplasarea unităţii, birouri,
împrejurimile unităţii, mijloace de transport, utilaje şi echipament;
b) materiile prime, ingrediente, adjuvanţi şi alte
produse folosite în prepararea şi fabricaţia produselor alimentare de origine
animală;
c) produsele semifinite;
d) produsele finite;
e) materiile şi materialele care intră în contact cu
produsele alimentare de origine animală;
f) substanţele pentru spălare, curăţare şi dezinfecţie;
g) tehnologia de fabricaţie şi procesare a produselor
alimentare de origine animală;
h) etichetarea şi prezentarea produselor alimentare de
origine animală;
i) metodele de conservare.
(2) Obiectivele enumerate la alin. (1) pot fi
suplimentate, după caz, în urma:
a) interviurilor cu şeful unităţii inspectate şi cu
personalul care lucrează în unitate;
b) citirii valorilor înregistrate de aparatele de
măsurare instalate în unitate;
c) inspecţiilor realizate de autoritatea competentă din
Ministerul Apărării cu aparate proprii, pentru compararea măsurătorilor
înregistrate de aparatele instalate în unitate.
Art. 31. - (1) Persoanele care în timpul activităţii
vin în contact direct sau indirect cu materialele şi produsele precizate la
art. 30 alin. (1) lit. b)-f) fac subiectul inspecţiei de igienă a personalului
prevăzute la art. 28 lit. c).
(2) Obiectivul inspecţiei este cel de control al
standardelor de sănătate privind curăţenia personalului şi a echipamentului.
CAPITOLUL III
Atribuţiile inspectorilor sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor
din Ministerul Apărării
Art. 32. - In organizarea şi
coordonarea activităţii de inspecţie sanitar-veterinare şeful Direcţiei
medicale sau persoana căreia acesta i-a delegat competenţa are următoarele
atribuţii:
a) coordonează şi organizează activitatea de inspecţie
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile şi formaţiunile
militare din cadrul Ministerului Apărării;
b) coordonează elaborarea de reglementări specifice
inspecţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru Ministerul
Apărării;
c) evaluează realizarea
obiectivelor inspecţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor la
nivelul Ministerului Apărării;
d) emite autorizaţii sanitar-veterinare de funcţionare
pentru toate unităţile şi formaţiunile din cadrul Ministerului Apărării,
conform metodologiei care se stabileşte prin dispoziţie a şefului Direcţiei
medicale;
e) controlează şi monitorizează operatorii economici
care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare
şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul
Ministerului Apărării;
f) constată şi sancţionează contravenţiile la normele
sanitar-veterinare;
g) aprobă măsurile propuse de inspectorii
sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor şi emite documentele de
autoritate sanitar-veterinară stabilite de actele normative în vigoare;
h) sesizează instituţiile publice abilitate şi dispune
carantina sanitar-veterinară în unele colectivităţi sau unităţi şi formaţiuni
militare;
i) reprezintă Ministerul Apărării în relaţia cu
structurile similare aparţinând organelor de specialitate naţionale şi
internaţionale, precum şi cu alte autorităţi sau instituţii ale administraţiei
publice centrale sau locale.
Art. 33. - Inspectorii sanitar-veterinari şi pentru
siguranţa alimentelor din cadrul Direcţiei medicale au următoarele atribuţii:
a) coordonează tehnic la nivel central activitatea
specifică a structurilor teritoriale, monitorizează realizarea şi avizează
planurile anuale de activitate;
b) monitorizează şi elaborează periodic, semestrial,
anual, şi ori de câte ori este nevoie rapoarte privind activitatea de inspecţie
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
c) întocmesc planul anual de inspecţie;
d) organizează şi participă la activităţi specifice în
unităţile şi formaţiunile militare din cadrul Ministerului Apărării;
e) elaborează reglementări specifice inspecţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în Ministerul Apărării;
f) controlează şi monitorizează operatorii economici
care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare
şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii publice în cadrul
Ministerului Apărării;
g) constată contravenţiile la normele
sanitar-veterinare şi propun măsuri de remediere a deficienţelor constatate;
h) emit documentele de
autoritate sanitar-veterinară pentru domeniul specific supus controlului;
i) colaborează cu structuri similare din afara
Ministerului Apărării;
j) îndeplinesc alte atribuţii în domeniu ordonate de
către şeful Direcţiei medicale.
Art. 34. - Inspectorii
sanitar-veterinari din cadrul structurilor subordonate Direcţiei medicale,
precum şi cei prevăzuţi la art. 25 alin. (3) au următoarele atribuţii:
a) supraveghează şi răspund de respectarea normelor de
igienă sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în zona de
responsabilitate;
b) întocmesc şi actualizează lista unităţilor şi
formaţiunilor militare din zona de responsabilitate;
c) elaborează planurile anuale şi lunare de inspecţie
pe care le trimit pentru aprobare Direcţiei medicale;
d) controlează şi monitorizează
operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând
instituţiei militare şi/sau prestează servicii cu impact asupra sănătăţii
publice în cadrul Ministerului Apărării;
e) constată contravenţiile la normele
sanitar-veterinare la nivelul obiectivelor aflate în zona de responsabilitate
şi propun măsuri de remediere a deficienţelor constatate;
f) propun şefului Direcţiei medicale, în situaţii cu
risc major şi iminent de îmbolnăvire a personalului armatei, suspendarea
temporară sau interzicerea activităţii în unităţile şi formaţiunile militare
din cadrul Ministerului Apărării, până la remedierea deficienţelor;
g) propun şefului Direcţiei medicale retragerea
autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare în cazul în care nu sunt
respectate normele de igienă sanitar-veterinară;
h) opresc, denaturează sau condiţionează darea pentru
consumul colectiv a alimentelor care nu corespund normelor de igienă
sanitar-veterinară, precum şi folosirea obiectelor, materialelor şi a
substanţelor care, prin natura lor sau prin modul de utilizare, periclitează
starea de sănătate a personalului armatei;
i) recoltează şi sigilează probe necesare pentru
identificarea şi analiza riscului pentru sănătate, precum şi contraprobe;
j) elaborează trimestrial,
semestrial, anual şi ori de câte ori este nevoie rapoarte privind activitatea
de inspecţie sanitar-veterinară şi le înaintează Direcţiei medicale;
k) participă la activităţi specifice în unităţile
militare din zona de responsabilitate;
l) dispun măsuri speciale
pentru animalele bolnave, suspecte de boli transmisibile sau purtătoare de
germeni patogeni, precum şi alte măsuri cu caracter obligatoriu pentru
combaterea bolilor la animale şi a celor transmisibile de la animale la om;
m) colaborează cu structuri
similare din afara Ministerului Apărării;
n) păstrează confidenţialitatea privind iminenţa
inspecţiei sanitar-veterinare înainte de începerea propriu-zisă a acesteia şi
confidenţialitatea datelor pe care unităţile inspectate le pun la dispoziţie;
o) verifică şi răspund de respectarea legislaţiei
sanitar-veterinare în vigoare privind prevenirea şi combatere bolilor la
animale şi a transmiterii de boli de la animale la om în unităţile din zona de
responsabilitate;
p) pot solicita evidenţele scrise ţinute în etapele de
fabricaţie enumerate la art. 22 alin. (3);
q) respectă şi aplică principiile de etică şi
deontologie profesională.
Art. 35. - Personalul Ministerului Apărării şi
operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând
instituţiei militare şi prestează servicii de alimentaţie colectivă sunt
obligaţi să accepte inspecţiile realizate în concordanţă cu prezentele norme şi
să ajute medicii veterinari oficiali în îndeplinirea misiunii lor.
Art. 36. - Tipurile de inspecţie,
precum şi procedurile generale şi specifice de efectuare a acestora sunt cele
prevăzute de legislaţia în domeniu.
CAPITOLUL IV
Organizarea acţiunilor de inspecţie
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în cadrul Ministerului Apărării
Art. 37. - (1) Fiecare medic veterinar oficial
actualizează periodic, într-un registru, evidenţa unităţilor şi formaţiunilor
militare arondate, după următoarea clasificare:
a) unităţi cu risc major de îmbolnăvire a militarilor;
b) unităţi în care se înregistrează sistematic
neconformităţi;
c) unităţi care distribuie produsele în alte zone;
d) unităţi care deţin animale de serviciu.
(2) Registrul special de evidenţă prevăzut la alin. (1)
cuprinde în mod obligatoriu:
a) datele de identificare a operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând
instituţiei militare şi/sau prestează servicii de hrănire a personalului
armatei, codul CAEN sau domeniul de activitate al acestora;
b) numărul de animale, specia, acţiunile profilactice
executate asupra acestora şi de către cine;
c) identitatea persoanei care a efectuat activitatea
de inspecţie.
CAPITOLUL V
Finalizarea acţiunilor de inspecţie
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în cadrul Ministerului Apărării
Art. 38. - (1) Fiecare acţiune
de inspecţie se înregistrează în registrul de control al unităţilor şi
formaţiunilor militare inspectate sau al operatorilor economici care îşi
desfăşoară activitatea în spaţiile aparţinând instituţiei militare şi se
finalizează printr-un proces-verbal de constatare a condiţiilor de igienă
sanitar-veterinară, dacă este cazul, conform anexei nr. 3.
(2) Documentele întocmite de către medicii veterinari
oficiali ca urmare a inspecţiei, precum procesul-verbal de constatare a
condiţiilor de igienă sanitar-veterinară, procesul-verbal de constatare a
contravenţiilor, trebuie să conţină toate rezultatele examinărilor din teren şi
de laborator, stabilirea conformităţilor sau neconformităţilor pe baza acestor
date, recomandări pentru remediere,cu termene şi responsabilităţi, alte măsuri
aplicate.
(3) Documentele prevăzute la alin. (2) se redactează
lizibil, cu acurateţe şi claritate, fără corecturi sau adăugări ulterioare, se
înregistrează, se arhivează şi se păstrează în condiţii de securitate şi
confidenţialitate, în condiţiile legii.
Art. 39. -In situaţia în care prin actul de inspecţie
sanitar-veterinară s-au identificat pericole ce constituie surse de risc pentru
sănătatea publică sau a animalelor de serviciu, se aplică următoarele măsuri:
a) sancţionarea
contravenţională, în conformitate cu prevederile legale;
b) propunerea suspendării temporare sau definitive a
activităţii unor obiective sau instalaţii;
c) scoaterea din consum sau utilizare a unor produse;
d) izolarea sau scoaterea din mediu a unor animale de
serviciu;
e) sesizarea sau informarea autorităţilor competente;
f) notificarea neconformităţilor instituţiilor cu
competenţe în domeniu.
Art. 40. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din
prezentele norme.
ANEXA Nr. 1 la norme
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Unitatea militară nr.......................
Văzut
Comandantul U.M......................
..................................................
RAPORT DE INSPECŢIE
Nr.............din............
Obiectivul
inspectat........................................................................................................................................................................ ............................
Numele şi prenumele persoanelor împuternicite a efectua
controlul...............................................................................................................................
Unitatea de care aparţin..............................................................................................................................................................................................
Tipul
controlului..........................................................................................................................................................................................................
Numărul legitimaţiei de
control....................................................................................................................................................................................
Obiectivele
controlului:................................................................................................................................................................................................
Perioada
controlului....................................................................................................................................................................................................
Perioada controlată.....................................................................................................................................................................................................
Temeiul legal în baza căruia se efectuează
controlul......................................................................................................................................................
Constatări:..................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
Măsuri:
Recomandări - termene - responsabilităţi:
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
Sancţionare contravenţională - baza legală:
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................................................
Scoateri din consum de alimente:........................................................................................................................................................................ ........
..................................................................................................................................................................................................................................
Prezentul proces-verbal conţine............pagini şi a
fost întocmit în 4 exemplare, dintre care:
- exemplarul nr. 1 se înaintează Direcţiei medicale;
- exemplarul nr. 2 rămâne la
organul care a completat actul de constatare;
- exemplarul nr. 3 rămâne la unitatea controlată;
- exemplarul nr. 4 rămâne la operatorul economic
controlat.
Organul constatator,
...............................................................
Am primit exemplarul nr...........................
...............................................................
Am primit exemplarul nr...........................
................................................................
ANEXA Nr. 2 la norme
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Unitatea militară nr.......................
Văzut
Comandantul U.M........................
.....................................................
PROCES-VERBAL
de constatare a condiţiilor igienico-sanitare,
întocmit la data............
Subsemnatul/Subsemnata,...............................................................,
inspector sanitar de stat la U.M.................................., însoţit/însoţită de......................................................,
îndeplinind funcţia
de..........................................la..........................................., în urma
controlului igienico-sanitar efectuat la
unitatea..........................................................., cu sediul
în judeţul .....................,
localitatea................................,
str........................................nr....., bl....., sc....., ap.....,
pendinte de...................................., cu sediul
în localitatea............................, str...............nr....., în
prezenţa domnului/doamnei.........................................., în calitate de...................., am
constatat următoarele:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
In urma celor constatate şi în conformitate cu
prevederile normelor sanitare în vigoare, se aplică următoarele măsuri şi
următoarele recomandări:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Prezentul proces-verbal conţine............pagini şi a
fost întocmit în 4 exemplare, dintre care:
- exemplarul nr. 1 se înaintează Direcţiei medicale;
- exemplarul nr. 2 rămâne la organul care a completat
actul de constatare;
- exemplarul nr. 3 rămâne la unitatea controlată.
- exemplarul nr. 4 rămâne la operatorul economic controlat.
Organul constatator,
...............................................................
Am primit exemplarul nr...........................
...............................................................
Am primit exemplarul nr...........................
................................................................
ANEXA Nr. 3 la norme
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Unitatea militară nr.......................
Nr.....................din.....................
Văzut
Comandantul U.M......................
..................................................
PROCES-VERBAL
de constatare a condiţiilor de igienă
sanitar-veterinară, întocmit la data............
Subsemnatul/Subsemnata,..................................................,
medic veterinar oficial la U.M............................, însoţit/însoţită de.......................................................................................îndeplinind
funcţia de.............................................la
U.M.O....................... în urma controlului
sanitar-veterinar efectuat în cadrul U.M.O.................................., cu sediul în
judeţul.....................................,
localitatea........................., str.....................................
nr....., la operatorul economic..............................................,
având sediul în localitatea
......................................................,
str............................................................ nr....., în
prezenţa
domnului/doamnei....................................................................,
în calitate de..................................., am
constatat următoarele:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Deficienţe:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Alte abateri constatate:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
In urma celor constatate şi în conformitate cu
prevederile normelor sanitar-veterinare în vigoare, se aplică următoarele
măsuri:
Măsuri
|
Termen
|
Responsabil
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
In urma celor constatate şi în conformitate cu
prevederile normelor sanitar-veterinare în vigoare, se fac următoarele
recomandări:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Sancţiuni aplicate: Conform
:..........................
art.
|
lit.
|
pct.
|
Amenda aplicată
|
Amenda încasată
|
Nr. chitanţă/Data
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Control ulterior la
data...................................................
Prezentul proces-verbal conţine 2 pagini şi a fost
întocmit în 4 exemplare, dintre care:
- exemplarul nr. 1 se înaintează Direcţiei medicale;
- exemplarul nr. 2 rămâne la
organul care a completat actul de constatare;
- exemplarul nr. 3 rămâne la unitatea controlată;
- exemplarul nr. 4 rămâne la operatorul economic
controlat.
Organul constatator,
...............................................................
Am primit exemplarul nr...........................
...............................................................
Am primit exemplarul nr...........................
................................................................
ANEXA Nr. 4 la norme
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Unitatea militară nr.......................
Nr............din............
PROCES-VERBAL
de recoltare a probelor de produse de origine
animală pentru examen de laborator
Astăzi,............, la
ora.......,
subsemnatul..............................................................,
medic veterinar oficial, am prelevat, în conformitate cu normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor în vigoare, de la....................................................,
din localitatea (adresa) ..........................................................................................,
următoarele probe de produse de origine animală:
Natura probei
|
Data fabricaţiei şi/sau termenul de valabilitate
|
Cantitatea totală a lotului
|
Probe recoltate
|
Examene de laborator solicitate
|
Nr. probei
|
Cantitatea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Probele au fost ambalate şi etichetate
(individualizate) şi sigilate cu sigiliul nr.............în faţa noastră,
conform instrucţiunilor în
vigoare, şi se vor expedia imediat Laboratorului
sanitar-veterinar.................., prin grija...................
Contraprobe identice sigilate cu sigiliul
nr.............şi un exemplar din prezentul proces-verbal s-au lăsat în
păstrare la.....................................,
sub responsabilitatea..........................., care îndeplineşte funcţia
de....................................................., având actul de identitate
seria.......nr..............., eliberat de poliţia.......................în
data de....................
Până la sosirea rezultatelor examenelor de laborator,
lotul de alimente din care s-au recoltat probele mai sus menţionate se poate
supune următoarelor restricţii:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în 3 exemplare,
dintre care unul însoţeşte probele care se trimit la laborator, unul rămâne la
medicul veterinar oficial, iar un exemplar la unitate (proprietar).
Medic veterinar oficial,
.................................................
Martor,
.................................................
Reprezentant legal al unităţii,
.................................................
(semnătura şi ştampila)
L.S. Semnătura şi parafa