ORDIN
Nr. 77 din 3 februarie 2003
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind masurile de protectie
impotriva unor zoonoze specifice si a agentilor zoonotici specifici la animale
si produse de origine animala, in scopul prevenirii focarelor de toxiinfectii
alimentare si intoxicatii*)
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 157 bis din 12 martie 2003
*) Ordinul nr. 77/2003 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003, si este reprodus si in acest numar bis.
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 150.783 din 30 ianuarie 2003, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind masurile de protectie impotriva
unor zoonoze specifice si a agentilor zoonotici specifici la animale si produse
de origine animala, in scopul prevenirii focarelor de toxiinfectii alimentare
si intoxicatii, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul
ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti,
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, precum si Institutul de Igiena si
Sanatate Publica Veterinara vor duce la indeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de indeplinire a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii lui.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
NORMA SANITARA VETERINARA
privind masurile de protectie impotriva unor zoonoze specifice si a agentilor
zoonotici specifici la animale si produse de origine animala, in scopul
prevenirii focarelor de toxiinfectii alimentare si intoxicatii
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste regulile pentru colectarea
informatiilor cu privire la zoonoze si agentii zoonotici si masurile ce trebuie
luate de autoritatea veterinara centrala a Romaniei.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
a) zoonoza: orice boala si/sau infectie care este transmisa natural de la
animale la om;
b) agent zoonotic: orice bacterie, virus sau parazit care cauzeaza o
zoonoza;
c) laborator national autorizat: un laborator autorizat sau recunoscut de
catre autoritatea veterinara centrala a Romaniei, pentru a efectua examinari
ale probelor oficiale in vederea detectarii unui agent zoonotic;
d) proba: o proba prelevata de catre proprietar sau persoana responsabila
pentru intreprindere sau pentru animale, sau prelevata in numele acestuia(eia),
pentru a fi examinata in scopul decelarii unui agent zoonotic;
e) proba oficiala: o proba prelevata de catre autoritatea sanitara
veterinara competenta pentru a o testa in vederea decelarii unui agent
zoonotic. Proba oficiala trebuie sa prezinte o referinta cu privire la specia,
tipul, cantitatea, metoda de prelevare si identificarea originii animalului sau
a produsului de origine animala; aceasta proba urmeaza sa se preleveze fara o
avertizare prealabila;
f) autoritate sanitara veterinara competenta: autoritatea veterinara ce
este responsabila pentru monitorizarea prevederilor referitoare la sanatatea
publica, sanatatea animala sau alte probleme de interes sanitar veterinar in
conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, sau orice alta
autoritate careia i-a fost delegata de catre autoritatea veterinara centrala a
Romaniei aceasta responsabilitate.
Art. 3
(1) Masurile luate de catre autoritatea veterinara competenta, in
conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, sunt
coordonate la nivel national si local, in special in legatura cu supravegherea
epidemiologica.
(2) Autoritatea veterinara competenta la nivel local va fi asistata de
catre laboratoarele nationale autorizate.
(3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va desemna laboratorul
national autorizat pentru zoonozele si agentii zoonotici cuprinsi in anexa nr.
1 pct. 1, in care pot fi efectuate identificarea unui agent zoonotic sau
confirmarea finala a prezentei sale.
Art. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei se va asigura ca:
a) operatorii sau managerii intreprinderilor autorizate in conformitate cu
"Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare pentru producerea
si comercializarea carnii proaspete", aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 401/2002, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei nr. 35/2003, "Norma sanitara veterinara privind
problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne
proaspata de pasare", aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 402/2002, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei nr. 35/2003 si "Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate ce afecteaza productia si comercializarea produselor din carne si a
altor produse de origine animala" sunt obligati sa pastreze, pentru o
perioada minima ce va fi specificata de catre autoritatea veterinara competenta
si sa comunice acesteia din urma, la cererea sa, rezultatele examinarilor
pentru prezenta zoonozelor, cuprinse in anexa nr. 1 pct. 1;
b) izolarea si identificarea agentilor zoonotici sau stabilirea oricarei
dovezi a prezentei acestora, revine persoanei responsabile pentru laborator,
sau, atunci cand identificarea este efectuata altundeva decat intr-un
laborator, persoanei responsabile pentru examinare;
c) diagnosticul si identificarea unui agent zoonotic sunt raportate
autoritatii veterinare competente;
d) autoritatea veterinara competenta colecteaza informatii referitoare la
agentul zoonotic a carui prezenta a fost confirmata in cursul testelor sau
examinarilor efectuate si cele referitoare la cazurile clinice de zoonoze,
aparute la oameni sau animale, cuprinse in anexa nr. 1 pct. 1;
(2) In concordanta cu procedura legislativa nationala, prevederile
prezentului articol pot fi extinse pentru a include zoonozele si agentii
zoonotici mentionati in anexa nr. 1 pct. 2 si 3.
Art. 5
(1) Autoritatea veterinara competenta va evalua informatiile colectate
conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. d). Aceasta va raporta Comisiei
Europene, pana la data de 31 mai a fiecarui an, tendintele si sursele
infectiilor zoonotice inregistrate pe parcursul anului anterior.
(2) Prevederile alin. (1) nu vor exclude raportarea mai frecventa de
informatii suplimentare catre autoritatea veterinara centrala a Romaniei, sau
la cererea acesteia, atunci cand circumstantele o justifica.
Art. 6
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va urmari evolutia situatiei
referitoare la zoonoze pe teritoriul Romaniei, in special pe baza informatiilor
colectate conform prevederilor art. 5 si 8 si:
a) va conduce studii specifice, in special referitoare la evaluarea
riscurilor ce rezulta din prezenta agentilor zoonotici, procedurile de
diagnostic si masurile de combatere, in colaborare cu laboratoarele nationale
competente, si laboratoarele comunitare de referinta;
b) va stabili, in concordanta cu procedura legislativa nationala, metodele
de prelevare a probelor si de efectuare a examinarilor in laboratoarele
nationale la care se refera art. 3 alin. (2) si (3);
c) va stabili liniile directoare pentru masurile de combatere a zoonozelor.
Art. 7
Sistemele de urmarire a miscarii animalelor de ferma, stabilite de
"Norma sanitara veterinara privind corelarea probelor prelevate pentru
examinare in vederea depistarii reziduurilor, cu animalele si fermele lor de
origine", vor fi reintarite, in legatura cu masurile pentru zoonoze si
agentii zoonotici stabiliti conform prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
Art. 8
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va transmite Comisiei
Europene inainte de 1 martie 2005 masurile nationale pe care le ia pentru a
realiza obiectivele cuprinse in prezenta norma sanitara veterinara cu privire
la zoonozele nominalizate in anexa nr. 1 pct. 1 si 2, cu exceptia celor deja
luate pentru bruceloza si tuberculoza, conform planurilor deja autorizate in
cadrul legislatiei nationale. Acestea pot include masuri pentru detectarea
zoonozelor si agentilor zoonotici prezentati in anexa nr. 1 pct. 3. Atunci cand
Romania va elabora planuri nationale pentru detectarea zoonozelor nominalizate
in anexa nr. 1 pct. 2, le poate prezenta Comisiei Europene ca informatii
solicitate. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va inainta Comisiei
Europene, in fiecare an, un raport asupra situatiei epidemiologice a
trichinelozei. Comisia Europeana va examina masurile comunicate de autoritatea
veterinara centrala a Romaniei pentru a stabili daca acestea sunt compatibile
cu obiectivele cuprinse in prezenta norma sanitara veterinara.
(2) In cazul salmonelozei la pasari, autoritatea veterinara centrala a
Romaniei trebuie sa inainteze Comisiei Europene inainte de 1 ianuarie 2004
planurile elaborate conform criteriilor stabilite la anexele nr. 2 si 3. Aceste
planuri trebuie:
a) in ceea ce priveste Salmonella, sa specifice masurile luate pentru
respectarea cerintelor minimale stabilite la anexa nr. 3;
b) sa tina cont de situatia specifica Romaniei;
c) sa indice numarul de laboratoare nationale autorizate in care se vor
desfasura examinarea si identificarea salmonelelor si procedurile autorizate
pentru aceste laboratoare;
(3) Conform procedurii legislative nationale:
a) planurile la care se refera alin. (2), daca este necesar a fi
modificate, vor fi aprobate nu mai tarziu de 6 luni de la prezentarea lor;
b) pot fi aduse modificari sau completari unui plan, anterior autorizat, in
functie de modificarile in situatia epizootica din Romania sau in una din
regiunile acesteia.
Art. 9
(1) Reguli detaliate referitoare la o eventuala contributie financiara a
Comunitatii Europene, pentru masurile de sacrificare si distrugere si
prelevarea oficiala de probe in conformitate cu prevederile anexei nr. 3 pct.
V, vor fi stabilite conform "Hotararii Guvernului privind cheltuielile in
domeniul veterinar".
(2) In ceea ce priveste masurile prevazute in anexa nr. 3, nu vor beneficia
de contributia financiara prevazuta de norma sanitara veterinara mai sus
mentionata, crescatorii care nu au respectat prevederile prezentei norme
sanitare veterinare.
Art. 10
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va implementa, incepand cu 1
ianuarie 2005, masurile minimale pentru salmoneloze stabilite la anexa nr. 3,
sectiunea I.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie ca inainte de 1
ianuarie 2005, sa stabileasca regulile privind masurile ce vor fi luate pentru
a preveni introducerea salmonelozelor in ferma, in conformitate cu prevederile
din anexa nr. 2 a "Normei sanitare veterinare privind conditiile de
sanatate animala ce reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale
Uniunii Europene si importul din tari terte de pasari si oua de
incubatie", aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 474/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.
199/2002.
Art. 11
(1) Expertii Comisiei Europene pot efectua controale la fata locului, in
cooperare cu autoritatea veterinara centrala a Romaniei, ori de cate ori este
necesar pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare. Pentru a realiza aceasta, expertii Comunitatii Europene pot
verifica, prin controlul unui procent reprezentativ de exploatatii, daca Romania
respecta prevederile normei sanitare veterinare. Comisia Europeana va informa
autoritatea veterinara centrala a Romaniei despre rezultatul controalelor
efectuate. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua toate masurile pe
care le considera necesare pentru remedierea deficientelor constatate in urma
controalelor.
(2) Reguli detaliate pentru implementarea prezentului articol, in special
in ceea ce priveste frecventa si metoda de efectuare a controalelor vor fi
adoptate conform procedurii legislative nationale.
Art. 12
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se vor aplica masurile de
protectie prevazute de Norma sanitara veterinara referitoare la controalele
veterinare si zootehnice aplicabile comertului Romaniei cu statele membre cu
animale vii si produse de origine animala, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 580/2002.
Art. 13
(1) Laboratoarele comunitare de referinta sunt cele nominalizate in cap. I
lit. A din anexa nr. 4.
(2) Laboratoarele nationale de referinta din Romania vor stabili relatii de
colaborare cu laboratoarele nationale de referinta la care se refera art. 3
alin. (3) si cu laboratoarele comunitare de referinta, prezentate in anexa nr.
4 si vor participa la sistemul de testare interlaboratoare cu acestea.
Art. 14
(1) Admiterea sau excluderea Romaniei pe lista comunitara a tarilor terte
sau a regiunilor acestora, care sunt autorizate, din punct de vedere al
sanatatii animalelor, pentru activitati de import, este conditionata de
transmiterea de catre autoritatea veterinara centrala a Romaniei, Comisiei
Europene, a unui plan detaliat cu referire la inspectiile privind zoonozele si
agentii zoonotici acestea constituind garantii de sanatate a animalelor. Aceste
garantii trebuie sa fie in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare
veterinare. Garantii suplimentare la cele rezultate din aplicarea prezentei
norme sanitare veterinare pot fi permise, in conformitate cu procedura
nationala, cu conditia ca acestea sa nu fie diferite de cele aplicabile
comertului intracomunitar.
(2) Conformitatea activitatilor, desfasurate de autoritatile veterinare din
Romania, de a efectua si pune in aplicare planurile privind zoonozele si
agentii zoonotici, va putea fi verificata prin inspectii efectuate de expertii
comunitari in Romania.
Art. 15
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei, prin Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, poate adopta acte normative sau
prevederi administrative suplimentare, pentru a se asigura implementarea si
conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei, prin Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, va lua masurile necesare si va sanctiona,
potrivit legii, orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare.
(3) In cazul in care autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta cele
mentionate la alineatele precedente, trebuie sa se faca o referire expresa la
prezenta norma sanitara veterinara.
(4) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va comunica Comisiei
Europene textele principalelor prevederi ale legislatiei nationale pe care le
adopta in domeniul reglementat de prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 16
Anexele nr. 1, 2, 3 si 4 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.
LISTA ZOONOZELOR LA CARE SE REFERA Art. 4
1.a) Tuberculoza cu Micobacterium bovis
b) Bruceloza si agentii acesteia
c) Salmoneloza si agentii acesteia
d) Trichineloza
2.a) Campilobacterioza
b) Echinococoza
c) Salmoneloza si agentii acesteia
d) Listerioza
e) Rabia
f) Toxoplasmoza
g) Yersinioza
h) Alte zoonoze si agentii acestora
3. Orice alta zoonoza neintalnita in Romania si agentii acestor zoonoze
ANEXA 2*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.
CRITERII PENTRU ELABORAREA PLANURILOR DE MONITORIZARE A SALMONELOZELOR IN
EFECTIVELE DE PASARI
I. Planurile trebuie sa cuprinda:
a) numarul si tipul probelor ce vor fi prelevate;
b) numarul si tipul probelor oficiale ce vor fi prelevate;
c) metodele de prelevare a probelor;
d) metodele de examinare a probelor si de identificare a agentilor
zoonotici.
II. Planurile trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii pentru
stabilirea procedurilor de prelevare a probelor:
a) factori ce pot influenta raspandirea uneia sau a mai multor zoonoze;
b) istoricul precedent al zoonozei in cauza la animale domestice sau
salbatice;
c) populatia animala respectiva, cu referire la:
1. marimea totala a populatiei;
2. omogenitatea grupului populatiei;
3. varsta animalelor;
4. productia animalelor;
d) mediul fermelor, cu referire la:
1. diferentele regionale;
2. densitatea efectivelor;
3. legaturile cu zonele urbane;
4. legaturile cu zonele populate cu animale salbatice;
e) sistemul de productie al fermei incluzand:
1. unitatile de crestere intensiva;
2. unitatile de crestere extensiva;
3. sistemele de crestere, in special regimul de furajare si masurile de
ingrijire a sanatatii animalelor;
f) probleme posibil sa apara datorita antecedentelor cunoscute sau a altor
cauze;
g) gradul de protectie solicitat conform naturii si gravitatii zoonozei in
cauza.
ANEXA 3*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.
INSPECTIA PENTRU SALMONELLA
Sectiunea I
SUPRAVEGHERE SI CONTROL - PREZENTA SALMONELELOR IN EFECTIVELE DE
REPRODUCTIE
I. Efective de reproductie
Un efectiv de reproductie cuprinde cel putin 250 de pasari (Gallus gallus),
existente intr-o singura exploatatie, pentru productia de oua de incubatie.
II. Supravegherea pentru Salmonella in efectivele de reproductie
Proprietarul sau persoana responsabila pentru statia de incubatie sau
pentru un efectiv de reproductie trebuie sa preleveze probe, pe propria
cheltuiala, pentru analiza in vederea detectarii de Salmonella, fie intr-un
laborator national autorizat, fie intr-un laborator recunoscut de catre
autoritatea veterinara centrala a Romaniei, respectand un nivel minim al
prelevarii de probe, dupa cum urmeaza:
A) Efectivele de crestere
1. Probele trebuie sa fie prelevate de la pasarile crescute pentru
reproductie, minimum cand puii au varsta de o zi, la varsta de 4 saptamani si
cu doua saptamani inainte ca puicutele sa intre in perioada de ouat.
2. Probele prelevate trebuie sa cuprinda:
a) in cazul puilor de o zi, probe din invelisul intern al cutiilor cu care
au fost livrati puii catre o exploatatie si din carcasele puilor gasiti morti
la sosire; si
b) in cazul puicutelor de 4 saptamani, sau cu 2 saptamani inainte de
intrarea in perioada de ouat, probe comasate de fecale, alcatuite din probe
separate de fecale proaspete, fiecare cantarind nu mai putin de 1 gram,
prelevate randomizat dintr-un numar de locuri din hala in care sunt tinute
pasarile, sau, atunci cand pasarile au acces liber la mai mult decat un
compartiment dintr-o anumita exploatatie, din fiecare grup de compartimente din
exploatatia in care sunt tinute pasarile;
c) numarul de locuri din care urmeaza sa se preleveze probe separate de
fecale, pentru a se obtine o proba medie va fi conform tabelului de mai jos:
__________________________________________________________________________
| Numarul de pasari tinute intr-un | Numarul de probe de fecale ce vor fi |
| compartiment | prelevate din compartiment sau grupul |
| | de compartimente din exploatatie |
|__________________________________|_______________________________________|
| 1 - 24 | (in numar egal cu numarul de pasari |
| | pana la un maxim de 20) |
|__________________________________|_______________________________________|
| 25 - 29 | 20 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 30 - 39 | 25 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 40 - 49 | 30 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 50 - 59 | 35 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 60 - 89 | 40 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 90 - 199 | 50 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 200 - 499 | 55 |
|__________________________________|_______________________________________|
| 500 sau mai multe | 60 |
|__________________________________|_______________________________________|
B) Efective de pasari adulte de reproductie
Toate efectivele de pasari adulte de reproductie trebuie sa fie supuse
prelevarilor de probe, cel putin la fiecare 2 saptamani, pe tot parcursul
perioadei de ouat.
1. Efectivele de pasari de reproductie ale caror oua sunt incubate intr-o
statie de incubatie cu o capacitate totala de incubatie de mai putin de 1000 de
oua, trebuie sa fie supuse prelevarilor de probe in exploatatie, iar probele ce
trebuie prelevate trebuie sa fie constituite dintr-o proba medie de fecale,
alcatuita din probe de fecale separate, fiecare cantarind nu mai putin de 1
gram si prelevate in conformitate cu lit. A pct. (2) lit. (b) din prezenta
norma sanitara veterinara.
2. Efectivele de reproductie ale caror oua sunt incubate intr-o statie de
incubatie cu o capacitate de incubatie de mai putin de 1000 de oua, trebuie sa
fie supusa recoltarilor de proba in exploatatie, iar probele ce trebuie
recoltate dintr-o proba comasata de fecale compusa din probe de fecale
separate, fiecare cantarind nu mai putin de 1 gram si recoltate in conformitate
cu pct. 1 lit. A 2) lit. b) al prezentei sectiuni.
3. Efectivele de pasari de reproductie ale caror oua sunt incubate intr-o
statie de incubatie cu o capacitate totala de incubatie de 1000 de oua sau mai
mult, trebuie sa fie supuse prelevarilor de probe la statia de incubatie, iar
probele ce urmeaza a fi prelevate vor fi alcatuite din:
a) probe medii de meconiu, prelevate de la 250 de pui eclozionati din ouale
furnizate statiei de incubatie, din fiecare efectiv de reproductie; sau
b) probe din carcasele a 50 de pui care au murit in ou sau care au
eclozionat din ouale furnizate statiei de incubatie, din fiecare efectiv de
reproductie.
4. Astfel de probe trebuie sa fie prelevate de asemenea, din efective de
pasari de reproductie cu mai putin de 250 de pasari, ale caror oua sunt
incubate intr-o statie de incubatie cu o capacitate totala de incubatie de 1000
de oua sau mai mult.
5. La fiecare 8 saptamani, prelevarile de probe prevazute la pct. B din
prezenta norma sanitara veterinara trebuie sa fie inlocuite cu prelevarea
oficiala de probe, ce trebuie efectuata in conformitate cu lit. B pct. 4) din
prezenta sectiune.
C) Examinarea probelor pentru Salmonella
Numarul total de probe prelevate din fiecare hala poate fi comasat pentru
analiza. Analizele si testele pentru Salmonella vor fi efectuate prin metode
recunoscute conform procedurii legislative nationale, sau, pana la
recunoastere, prin metode nationale incercate si testate ce ofera garantiile
stabilite de "Norma sanitara veterinara cu privire la executarea metodelor
analitice si interpretarea rezultatelor".
III. Notificarea rezultatelor
Atunci cand, ca rezultat al supravegherii efectuate conform pct. II, este
detectata, intr-un efectiv de pasari de reproductie, prezenta bacteriei
Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium, persoana responsabila pentru
laboratorul ce efectueaza examinarea, persoana ce efectueaza examinarea sau
proprietarul efectivului va notifica rezultatele autoritatii veterinare
competente.
IV. Investigarea efectivelor declarate pozitive dupa supraveghere
Atunci cand prezenta bacteriei Salmonella enteritidis sau Salmonella
typhimurium este notificata, conform pct. III, efectivul va fi supus prelevarii
oficiale de probe pentru a confirma rezultatele initiale. In acest scop va fi
desemnat, in mod randomizat, un esantion de pasari in fiecare hala a fermei,
marimea esantionului fiind selectata conform tabelului de la pct. II lit. A,
pct. 2) lit. c). In scopul examinarii, pasarile din fiecare hala trebuie sa fie
grupate in loturi de cate 5 pasari si trebuie prelevate, de la fiecare pasare
din lot, probe din ficat, ovar si intestine. Acestea trebuie sa fie examinate
pentru decelarea Salmonellei, utilizand metodele analitice si testele
recunoscute, conform procedurii legislative nationale, sau pana la acea
recunoastere, prin metode nationale incercate si testate.
V. Masuri ce vor fi luate cu privire la efectivele in care este confirmata
infectia cu Salmonella:
Masurile trebuie sa respecte urmatoarele standarde minime:
1. In cazul in care, ca rezultat al investigatiilor efectuate conform pct.
IV, este confirmata prezenta bacteriei Salmonella enteritidis sau Salmonella
typhimurium la pasarile dintr-o hala, se vor lua urmatoarele masuri:
a) nici o pasare nu va fi livrata din respectiva hala, decat daca
autoritatea veterinara competenta a autorizat taierea si distrugerea acestora
sub supraveghere sanitara veterinara sau taierea intr-un abator desemnat de
autoritatea veterinara competenta in conformitate cu prevederile pct. V lit.
c);
b) ouale neincubate produse de pasarile din hala in cauza trebuie sa fie
distruse la fata locului, sau, dupa marcarea corespunzatoare, trebuie
transportate sub supraveghere sanitara veterinara la o intreprindere autorizata
de prelucrare a oualor, pentru a fi tratate termic conform prevederilor
"Normei sanitare veterinare privind problemele de igiena si de sanatate ce
afecteaza producerea si comercializarea produselor din oua", aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002,
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 852/2002.
c) toate pasarile din hala trebuie sa fie sacrificate in conformitate cu
prevederile anexei nr. 1 cap. VI art. 31 lit. (c) la "Norma sanitara veterinara
privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu
carne proaspata de pasare", aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 402/2002. Medicul veterinar oficial
al abatorului trebuie sa fie informat despre decizia de sacrificare, in
conformitate cu prevederile anexei nr. 1 cap. VI art. 25 lit. a) al
"Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate care
reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare", sau sa
fie sacrificate si distruse astfel incat sa se reduca cat mai mult posibil
riscul de raspandire a salmonelelor.
2. De indata ce o hala populata cu un efectiv infectat cu Salmonella
enteritidis sau Salmonella typhimurium a fost depopulata, trebuie efectuata o
curatire si dezinfectie eficienta, incluzand colectarea in conditii de
siguranta a gunoiului de grajd sau a asternutului, in conformitate cu
procedurile stabilite de autoritatea veterinara competenta. Repopularea trebuie
sa se faca cu pui care intrunesc conditiile de la pct. II lit. A) pct. 1).
3. Atunci cand sunt inca prezente intr-o statie de incubatie oua de
incubatie provenite din efective in care a fost confirmata prezenta de
Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium, acestea trebuie distruse sau
tratate ca material de risc inalt, conform "Normei sanitare veterinare
stabilind regulile veterinare pentru distrugerea si prelucrarea deseurilor de
origine animala, pentru comercializare si pentru prevenirea agentilor patogeni
in furajele de origine animala sau obtinute din peste", aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001,
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 78/2002.
VI. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate renunta la distrugerea
obligatorie si sacrificarea pasarilor in urmatoarele cazuri:
a) cu exceptia celor destinate tratarii, conform "Normei sanitare
veterinare privind problemele de igiena si de sanatate ce afecteaza producerea
si comercializarea produselor din oua", aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei nr. 852/2002, nu se comercializeaza ouale neincubate
provenind de la un efectiv la care a fost decelata Salmonella;
b) nici o pasare vie - inclusiv pui de o zi - nu poate parasi efectivul,
decat pentru taiere imediata, in conformitate cu prevederile pct. V lit. c), si
aceasta pana cand se va stabili de catre autoritatea veterinara competenta ca
nu mai este prezenta infectia cu Salmonella enteritidis sau Salmonella
typhimurium.
In cazul aplicarii optiunii prevazute la lit. a), Romania nu va mai fi
eligibila pentru eventuala contributie financiara comunitara, prevazuta la art.
29 al "Hotararii de Guvern privind cheltuielile in domeniul
veterinar".
VII. In baza procedurii nationale, stabilite de autoritatea veterinara
centrala a Romaniei, trebuie:
a) introdus un sistem de supraveghere, bazat pe control serologic in
exploatatie ce trebuie recunoscut de Comisia Europeana din moment ce ofera
garantii echivalente cu sistemul de inspectie al incubatoarelor prevazut de
pct. II lit. A, pct. 1), lit. B, pct. 3), 4) si lit. C,
b) pot fi autorizate pentru efectivele de reproductie solutii alternative
la sacrificarea obligatorie prevazuta de pct. V lit. c), cum ar fi tratamentul
cu antibiotice,
c) pot fi stabilite reguli specifice pentru mentinerea efectivelor material
genetic de valoare.
Controalele prevazute la prezenta sectiune pot fi revizuite, conform
procedurii legislative nationale, in conformitate cu evolutia cunostintelor
stiintifice in domeniu.
Sectiunea II
INSPECTIA PENTRU SALMONELLA IN ETAPA FINALA DE PRODUCTIE A FURAJELOR
COMBINATE PENTRU PASARI
1. In cazul in care sunt prelevate probe oficiale dintr-o exploatatie sau
in cazul suspiciunilor justificate, prelevarea de probe poate fi efectuata si
din furajele combinate utilizate pentru furajarea pasarilor.
2. In cazul in care o proba este pozitiva pentru Salmonella, autoritatea
veterinara competenta trebuie sa efectueze investigatii pentru:
a) a identifica sursa de contaminare, in special prin intermediul probelor
oficiale prelevate in diferite etape de productie;
b) a examina aplicarea regulilor si controalelor referitoare la distrugerea
si prelucrarea deseurilor de origine animala si in special a celor prevazute de
"Norma sanitara veterinara stabilind regulile veterinare pentru
distrugerea si prelucrarea deseurilor de origine animala, pentru comercializare
si pentru prevenirea patrunderii agentilor patogeni in furajele de origine
animala sau obtinute din peste", aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei nr. 78/2002;
c) a stabili procedurile pentru buna practica de productie si a asigura
respectarea procedurilor recunoscute.
ANEXA 4*)
la norma sanitara veterinara
*) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.
CAP. 1
A. LISTA LABORATOARELOR COMUNITARE DE REFERINTA PENTRU ZOONOZE*1)
I. Epidemiologia zoonozelor
Institut fuer Veterinaermedizin (Robert von Ostertag - Institut)
Postfach 33 00 11
Thielallee 88/92
D - 1000 Berlin (Federal Republic of Germany)
II. Salmonella
Rijksinstituut voor de Volksgezondheid
PO Box 1
NL - 3720 BA Bilthoven (The Netherlands)
------------
*1) Fara a se prejudicia laboratoarele de referinta pentru bruceloza,
tuberculoza si rabie.
B. LISTA LABORATOARELOR NATIONALE DE REFERINTA PENTRU ZOONOZE
1. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, str. Dr. Staicovici nr.
63, sector 5, cod 76202, Bucuresti. Tel. 4101299, 4101390, Fax: 4113394,
E-mail: office@idah.ro, Cod fiscal 4316171.
2. Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, str.
Campul Mosilor nr. 5, sector 2, cod 7334, Tel.: 2524651, Fax: 2524651, E-mail:
lcca@fx.ro, Cod fiscal 4203644.
CAP. 2
OBLIGATIILE SI SARCINILE LABORATOARELOR NATIONALE DE REFERINTA
1. Laboratoarele de referinta prevazute la cap. I lit. A si B vor fi
responsabile pentru:
a) furnizarea pentru laboratoarele nationale a detaliilor metodelor
analitice si a testelor comparative;
b) coordonarea aplicarii de catre laboratoarele nationale a metodelor
analitice, in special prin organizarea testelor comparative;
c) coordonarea cercetarii de noi metode analitice si informarea
laboratoarelor nationale de referinta despre progresele din acest domeniu,
d) organizarea cursurilor de pregatire initiale si ulterioare in beneficiul
personalului laboratoarelor nationale de referinta;
e) furnizarea asistentei stiintifice si tehnice pentru autoritatea
veterinara centrala a Romaniei.
2. Laboratoarele de referinta vor corespunde urmatoarelor conditii de
functionare:
a) sa detina personal calificat corespunzator, cu o pregatire adecvata
privind tehnicile aplicate pentru detectarea zoonozelor,
b) poseda echipament si substante necesare pentru efectuarea analizelor
c) poseda infrastructura administrativa corespunzatoare;
d) se asigura ca personalul acestora respecta natura confidentiala a
anumitor subiecte, rezultate sau comunicari;
e) detin suficiente cunostinte despre standardele si practicile
internationale.
3. Laboratoarele nationale de referinta ale Romaniei vor colabora cu
laboratoarele nationale de referinta din statele membre si tarile terte, vor
participa la testarile interlaboratoare organizate la nivel international si
vor realiza o relatie directa cu laboratoarele comunitare de referinta pentru
diferite domenii.