Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 121 din 23 septembrie 1999

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 541 din  5 noiembrie 1999


SmartCity3


    Lucian Mihai          - presedinte
    Costica Bulai         - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Ioan Muraru           - judecator
    Nicolae Popa          - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Romul Petru Vonica    - judecator
    Iuliana Nedelcu       - procuror
    Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Stela Valu in Dosarul nr. 1.101/1998 al Judecatoriei Zimnicea.
    La apelul nominal raspund Stela Valu, asistata de avocat Alexandru Pantea, si Cooperativa Mestesugareasca "Dunarea" din Zimnicea, reprezentata de consilier juridic Ion Orasanu.
    Procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, aparatorul autoarei exceptiei de neconstitutionalitate solicita admiterea acesteia, sustinand ca dispozitiile art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala contravin prevederilor art. 24 din Constitutie privitoare la dreptul la aparare, deoarece stabilesc ca asistenta juridica este obligatorie atunci cand legea prevede, pentru infractiunea savarsita, pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau atunci cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, insa numai in cursul judecatii, nu si in cursul urmaririi penale.
    Reprezentantul Cooperativei Mestesugaresti "Dunarea" din Zimnicea solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, intrucat prevederile art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala nu contravin prevederilor art. 24 din Constitutie referitoare la dreptul la aparare. De asemenea, depune concluzii scrise.
    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea exceptiei de neconstitutionalitate, cu motivarea ca textul legal criticat nu restrange dreptul la aparare prevazut la art. 24 din Constitutie.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 24 martie 1999, pronuntata in Dosarul nr. 1.101/1998, Judecatoria Zimnicea a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Stela Valu. In motivarea exceptiei s-a sustinut ca aceste dispozitii legale contravin prevederilor art. 24 din Constitutie, referitoare la dreptul la aparare, deoarece prevad ca asistenta juridica este obligatorie atunci cand legea prevede, pentru infractiunea savarsita, pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau atunci cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, numai in cursul judecatii, nu si in cursul urmaririi penale. Se considera ca aceste prevederi constituie o ingradire a dreptului la aparare prevazut in Constitutie.
    Exprimandu-si opinia asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate, instanta considera ca aceasta nu este intemeiata, fiindca dreptul constitutional la aparare nu este ingradit prin art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala, daca se au in vedere prevederile art. 6 din acelasi cod, privitoare la garantarea dreptului la aparare, in baza carora partilor din proces si, in special, invinuitului sau inculpatului le sunt garantate drepturile procesuale si, in primul rand, dreptul la aparare in tot cursul procesului penal. Pentru exemplificare, instanta arata ca, in speta, autoarea exceptiei de neconstitutionalitate, trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si fals intelectual, a avut posibilitatea neingradita de a-si exercita dreptul la aparare in toate fazele procesului penal.
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, au fost solicitate punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    In punctul de vedere al Guvernului se considera ca exceptia de neconstitutionalitate a art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala este neintemeiata. Dispozitia legala criticata, care prevede ca in cursul judecatii asistenta juridica este obligatorie si in toate cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau atunci cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, nu este in contradictie cu dispozitiile art. 24 din Constitutie. Aceasta deoarece dreptul la aparare este reflectat in art. 171 alin. 1 din Codul de procedura penala, care prevede ca invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmarii penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa ii aduca la cunostinta acest drept. Constitutia si Codul de procedura penala consacra regula ca partile au dreptul la asistenta juridica, iar nu o obligatie a organelor judiciare de a asigura asistenta juridica. Se mai arata ca exista si situatii in care legea impune asistenta juridica obligatorie a invinuitului sau a inculpatului, pornind de la premisa ca apararea este o institutie de interes public care functioneaza atat in interesul invinuitului sau inculpatului, cat si pentru asigurarea unei bune desfasurari a procesului penal. Aceste situatii sunt prevazute in art. 171 alin. 2 din Codul de procedura penala pentru faza de urmarire penala si de judecata si in art. 171 alin. 3, din acelasi cod, numai pentru faza de judecata. Asadar, regula este ca asistenta juridica este facultativa, iar cazurile in care aceasta este obligatorie sunt prevazute de lege.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partilor si ale procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si prevederile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Potrivit art. 144 lit. c) din Constitutie si art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta sa solutioneze exceptia ridicata.
    Exceptia de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala, potrivit carora: "In cursul judecatii asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata si urmeaza a fi respinsa.
    Sustinerea autoarei exceptiei, potrivit careia dispozitiile criticate sunt contrare prevederilor art. 24 din Constitutie, care reglementeaza dreptul la aparare, nu poate fi retinuta, deoarece art. 171 alin. 1 din Codul de procedura penala prevede ca invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa ii aduca la cunostinta acest drept, de care insa el se poate folosi sau nu, asistenta de catre aparator avand caracter facultativ.
    Asistenta juridica obligatorie reprezinta o exceptie de la acest caracter facultativ si a fost instituita de legiuitor pentru cazurile speciale prevazute la alin. 2 al art. 171 din Codul de procedura penala, si anume: invinuitul sau inculpatul este minor, militar in termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei institutii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ ori cand este arestat, chiar in alta cauza. In aceste situatii, in care in mod obiectiv invinuitul sau inculpatul nu isi poate asigura asistenta prin aparator, obligativitatea asistentei juridice exista pe tot parcursul procesului penal, iar pentru cazurile prevazute la alin. 3 al aceluiasi articol, respectiv atunci cand inculpatul este invinuit de savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani ori atunci cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea, numai in faza judecatii si, desigur, daca nu exista aparator ales.
    Este de competenta exclusiva a legiuitorului sa stabileasca aceste exceptii, atata timp cat dreptul la aparare este asigurat in toate cazurile. Dreptul la asistenta juridica nu presupune in mod automat dreptul la asistenta juridica obligatorie. Restrangerea asistentei obligatorii, in cazurile prevazute la alin. 3 al art. 171 din Codul de procedura penala, numai la faza judecatii nu poate fi considerata o restrangere a dreptului la aparare, atata timp cat acest drept poate fi folosit in toata plenitudinea sa in faza judecatii, care este faza hotaratoare a procesului.
    De altfel Curtea Constitutionala a solutionat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala, pe care a respins-o prin Decizia nr. 17 din 9 februarie 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 18 martie 1999. In considerentele acestei decizii Curtea Constitutionala a retinut ca reglementarea diferita a dreptului la asistenta juridica este o problema de legiferare care intra in competenta exclusiva a organului legislativ. Aceste considerente sunt valabile si in cauza de fata si nu exista temei pentru modificarea jurisprudentei Curtii Constitutionale.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 171 alin. 3 din Codul de procedura penala, ridicata de Stela Valu in Dosarul nr. 1.101/1998 al Judecatoriei Zimnicea.
    Definitiva.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 23 septembrie 1999.

             PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent,
                              Gabriela Dragomirescu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 121/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 121 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 121/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu