Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 344 din  5 decembrie 2002

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 143, 148, 236 si 270 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 86 din 11 februarie 2003


SmartCity3


    Nicolae Popa          - presedinte
    Costica Bulai         - judecator
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Iuliana Nedelcu       - procuror
    Florentina Geangu     - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 143, 148, 236 si 270 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Traian Margean in Dosarul nr. 1.267/2002 al Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
    La apelul nominal raspunde, pentru autorul exceptiei, avocat Cecilia Tamas, precum si partea Bogdan Dumitrascu, lipsa fiind celelalte parti, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, reprezentantul autorului exceptiei pune concluzii de admitere, sustinand oral motivele de neconstitutionalitate a textelor de lege criticate, expuse in notele scrise depuse la dosar.
    Partea Bogdan Dumitrascu solicita respingerea exceptiei.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, ca fiind neintemeiata, aratand ca asupra textelor de lege criticate Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin mai multe decizii, de exemplu prin Decizia nr. 28 din 15 februarie 2000 si Decizia nr. 49 din 13 februarie 2001. Se apreciaza ca nu sunt evocate imprejurari noi care sa justifice schimbarea jurisprudentei Curtii si se propune respingerea exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 30 iulie 2002, pronuntata in Dosarul nr. 1.267/2002, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 143, 148, 236 si 270 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Traian Margean, inculpat in dosarul mentionat pentru savarsirea, in stare de recidiva postexecutorie, a doua infractiuni de furt calificat.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se considera ca dispozitiile legale criticate contravin prevederilor art. 5 pct. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si, prin aceasta, ale art. 20 din Constitutie. Se arata ca, potrivit art. 5 pct. 3 din conventia mentionata, orice persoana arestata sau detinuta trebuie sa fie adusa neintarziat in fata unui judecator sau a unui alt magistrat abilitat de lege sa exercite functii judiciare si are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii. Desi conventia recunoaste analogia dintre "judecator" si "magistrat", totusi magistratul, altul decat judecatorul, trebuie sa fie independent fata de Executiv si impartial (independent fata de parti). Or, procurorul nu face parte din aceasta categorie, deoarece el nu este independent, ci este supus principiului subordonarii ierarhice. De aceea, dispozitiile din Codul de procedura penala care permit procurorului sa dispuna arestarea preventiva, desi nu este un magistrat in sensul conventiei, sunt neconstitutionale, iar masura arestarii preventive luata de procuror este lovita de nulitate absoluta.
    Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti considera ca exceptia este neintemeiata. In acest sens, se arata ca dispozitiile art. 143 si 148 din Codul de procedura penala, care prevad conditiile retinerii si arestarii preventive, nu incalca nici una dintre prevederile constitutionale privitoare la drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, fiind in concordanta cu prevederile art. 49 din Constitutie. De asemenea, instanta apreciaza ca dispozitiile art. 270 din Codul de procedura penala privind cazurile de reluare a urmaririi penale sunt in concordanta cu prevederile Constitutiei. Cu privire la dispozitiile art. 236 din Codul de procedura penala, instanta, avand in vedere dispozitiile art. 42 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, precum si cele ale art. 23 alin. (4) din Constitutie, apreciaza ca si acestea sunt constitutionale. De asemenea, instanta considera ca nu sunt incalcate nici prevederile art. 5 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, deoarece, potrivit legii, procurorii fac parte din corpul magistratilor.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si formula punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Guvernul arata ca dispozitiile art. 143, 148, 236 si 270 din Codul de procedura penala trebuie raportate atat la art. 5 pct. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, cat si la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului in materie. Aceasta din urma a statuat ca independenta se judeca in raport cu Executivul, fara a exclude o subordonare fata de alti judecatori sau magistrati, daca acestia se bucura de independenta fata de Executiv. Independenta procurorului roman poate fi pusa la indoiala, daca se are in vedere faptul ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei, desi art. 131 alin. (1) din Constitutie consacra principiul legalitatii si impartialitatii in activitatea Ministerului Public.
    Sub aspectul abilitarii procurorului de a dispune luarea masurii arestarii preventive, se arata ca dispozitiile legale criticate sunt constitutionale, deoarece art. 23 alin. (4) din Constitutie prevede ca arestarea se face in temeiul unui mandat emis de magistrat, or, procurorul are calitatea de magistrat potrivit Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata. In acest sens se citeaza Decizia Curtii Constitutionale nr. 28 din 15 februarie 2000, prin care s-a statuat ca dreptul procurorului de a dispune arestarea preventiva nu contravine prevederilor art. 5 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
    Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile legale criticate sunt constitutionale. Fata de sustinerea autorului exceptiei, in sensul ca procurorul nu are calitatea de magistrat, vizand astfel art. 236 din Codul de procedura penala, arata ca aceasta este nefondata, deoarece art. 42 din Legea nr. 92/1992, republicata, prevede ca si procurorii au calitatea de magistrati.
    Cu privire la critica de neconstitutionalitate a art. 148 din Codul de procedura penala, Avocatul Poporului arata ca luarea masurii arestarii preventive nu are intelesul ca inculpatului i se imputa savarsirea unei infractiuni, ci ca exista probe sau indicii considerate temeinice in acest sens, in raport cu stadiul in care se afla procesul penal. Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale prevede la art. 5 posibilitatea arestarii sau retinerii persoanei in vederea aducerii ei in fata autoritatii competente, "atunci cand exista motive verosimile de a banui ca a savarsit o infractiune". In spiritul conventiei, prezumtia de nevinovatie nu exclude arestarea preventiva. De aceea, nu se poate sustine ca dispozitiile legale criticate ar fi contrare prevederilor constitutionale si dispozitiilor corespunzatoare privitoare la prezumtia de nevinovatie, cuprinse in pactele si conventiile internationale privitoare la drepturile omului.
    Referitor la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 236 si 270 din Codul de procedura penala, raportate la art. 20 din Constitutie, se considera ca aceste texte sunt in deplina concordanta cu prevederile constitutionale si cu dispozitiile art. 42 din Legea nr. 92/1992, republicata, in care se prevede explicit ca atat judecatorul, cat si procurorul au calitatea de magistrati, astfel incat nu se poate vorbi de incalcarea prevederilor art. 5 din conventie.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile autorului exceptiei si partii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 143, 148, 236 si 270 din Codul de procedura penala, care au urmatorul cuprins:
    - Art. 143 (Conditiile retinerii): "Masura retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala fata de invinuit, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala.
    Masura retinerii se ia in cazurile prevazute in art. 148, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.
    Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.";
    - Art. 148 (Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului): "Masura arestarii inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si numai in vreunul din urmatoarele cazuri:
    a) identitatea sau domiciliul inculpatului nu pot fi stabilite din lipsa datelor necesare;
    b) infractiunea este flagranta, iar pedeapsa inchisorii prevazuta de lege este mai mare de 3 luni;
    c) inculpatul a fugit ori s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori a facut pregatiri pentru asemenea acte, precum si daca in cursul judecatii sunt date ca inculpatul urmareste sa se sustraga de la executarea pedepsei;
    d) sunt date suficiente ca inculpatul a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, prin influentarea unui martor sau expert, distrugerea ori alterarea mijloacelor materiale de proba sau prin alte asemenea fapte;
    e) inculpatul a comis din nou o infractiune, ori exista date care justifica temerea ca va savarsi si alte infractiuni;
    f) inculpatul este recidivist;
    g) cand exista una din circumstantele agravante;
    h) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, iar lasarea sa in libertate ar prezenta un pericol pentru ordinea publica.
    In cazurile prevazute la lit. c) - g), masura arestarii inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa inchisorii prevazute de lege este mai mare de un an.";
    - Art. 236 (Arestarea preventiva a inculpatului): "Procurorul sesizat potrivit art. 234, daca pune in miscare actiunea penala si daca constata ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru luarea masurii arestarii preventive a inculpatului, procedeaza potrivit art. 150 si urm.
    Daca invinuitul este arestat potrivit art. 233, va fi ascultat de procuror inainte de expirarea termenului de arestare a invinuitului.";
    - Art. 270 (Cazurile de reluare a urmaririi penale): "Urmarirea penala este reluata in caz de:
    a) incetare a cauzei de suspendare;
    b) restituire a cauzei de catre instanta de judecata in vederea refacerii sau completarii urmaririi, ori ca urmare a extinderii actiunii penale sau a procesului penal;
    c) redeschidere a urmaririi penale.
    Reluarea urmaririi penale nu poate avea loc daca se constata ca intre timp a intervenit vreunul din cazurile prevazute in art. 10."
    Aceste dispozitii sunt considerate de autorul exceptiei ca fiind neconstitutionale in raport cu prevederile art. 20 din Constitutie, precum si cu prevederile art. 5 pct. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, deoarece procurorul nu are calitatea de magistrat care poate dispune arestarea, el nu este independent, fiind subordonat ministrului justitiei, si deci nu poate fi impartial. In consecinta, se considera ca actele efectuate de procuror in cursul urmaririi penale sunt lovite de nulitate absoluta.
    Textele constitutionale invocate au urmatorul continut:
    - Art. 20: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
    (2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale."
    Art. 5 pct. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale are urmatorul cuprins: "Orice persoana arestata sau detinuta, in conditiile prevazute de paragraful 1 lit. c) din prezentul articol, trebuie adusa de indata inaintea unui judecator sau a altui magistrat imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare si are dreptul de a fi judecata intr-un termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii. Punerea in libertate poate fi subordonata unei garantii care sa asigure prezentarea persoanei in cauza la audiere."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca aceasta este neintemeiata, intrucat dispozitiile art. 143 si 148 din Codul de procedura penala, care reglementeaza conditiile retinerii si arestarii preventive, nu incalca prevederile constitutionale privind drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, fiind in concordanta cu prevederile art. 49 din Constitutie, referitoare la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati. De asemenea, dispozitiile mentionate sunt in concordanta cu prevederile art. 5 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. La fel sunt si dispozitiile art. 236 si 270 din Codul de procedura penala. Afirmatiile autorului exceptiei, in sensul ca procurorul nu ar avea calitatea de magistrat, care sa poata dispune arestarea preventiva si trimiterea in judecata a inculpatului, sunt contrazise de dispozitiile art. 42 din Legea nr. 92/1992, republicata, care prevad ca procurorul are calitatea de magistrat.
    In acest sens este si jurisprudenta Curtii Constitutionale, si anume Decizia nr. 28 din 15 februarie 2000 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 148 si 236 din Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 301 din 3 iulie 2000. Prin aceasta decizie, respingandu-se exceptia, s-a subliniat ca in procesul penal din Romania procurorul actioneaza ca aparator al intereselor generale ale societatii, dar si ale partii din proces, in spiritul legalitatii. Masura arestarii preventive se poate dispune de procuror in conditii strict determinate de lege, astfel incat nu se poate vorbi despre influenta Executivului asupra activitatii judiciare.
    In cauza de fata nu exista elemente noi care sa determine o schimbare a jurisprudentei Curtii Constitutionale in aceasta materie.
    Criticile de neconstitutionalitate fiind neintemeiate, exceptia urmeaza sa fie respinsa.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 143, 148, 236 si 270 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Traian Margean in Dosarul nr. 1.267/2002 al Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 5 decembrie 2002.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Florentina Geangu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 344/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 344 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 344/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu