Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 628 din 26 iunie 2007

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1523 pct. 2 din Codul civil, ale art. 254 din Codul comercial si ale art. 49-56 din Codul de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 593 din 28 august 2007



Ioan Vida                               - preşedinte

Nicolae Cochinescu              -judecător

Aspazia Cojocaru                  -judecător

Acsinte Gaspar                      -judecător

Kozsokar Gabor                    -judecător

Ion Predescu                         -judecător

Şerban Viorel Stănoiu           -judecător

Tudorel Toader                      -judecător

Antonia Constantin                - procuror

Ioana Marilena Chiorean       - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1523 pct. 2 din Codul civil, ale art. 254 din Codul comercial şi ale art. 49-56 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Societatea Comercială „Biroul de Turism pentru Tineret" - S.A. - Sucursala Brăila în Dosarul nr. 2.896/2005 al Tribunalului Brăila - Secţia comercială şi de contencios administrativ.

La apelul nominal lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

Magistratul-asistent referă asupra cererii depuse la dosar de către autorul excepţiei prin care solicită amanarea judecăţii, deoarece are conturile blocate şi a fost în imposibilitate de a-şi angaja un apărător, anexand în acest sens copia încheierii Tribunalului Brăila - Secţia comercială prin care s-a dispus înfiinţarea popririi asupra conturilor sale.

Avand cuvantul asupra cererii de amanare, reprezentantul Ministerului Public solicită respingerea acesteia, întrucat încheierea Tribunalului Brăila este din data de 14 iunie 2007, iar sesizarea Curţii Constituţionale a avut loc la data de 17 ianuarie 2007.

Curtea, deliberand, în temeiul art. 14 din Legea nr. 47/1992, coroborat cu art. 156 alin. 1 din Codul de procedură civilă, respinge cererea de acordare a unui termen de judecată, astfel cum a fost formulată.

Cauza fiind în stare de judecată, reprezentantul Ministerului Public solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, deoarece dispoziţiile art. 1523 din Codul civil reprezintă o soluţie firească, avand în vedere că obiectul societăţii s-a desfiinţat, iar dispoziţiile art. 254 din Codul comercial reprezintă o consecinţă a existenţei asocierii în participaţiune. Totodată, dispoziţiile art. 49-56 din Codul de procedură civilă sunt constituţionale, aşa cum a statuat şi Curtea în jurisprudenţa sa.

CURTEA,

avand în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

Prin Incheierea din 19 ianuarie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 2.896/1/2005, Tribunalul Brăila - Secţia comercială şi de contencios administrativ a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1523 pct. 2 din Codul civil, ale art. 254 din Codul comercial şi ale art. 49-56 din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială „Biroul de Turism pentru Tineret" - S.A. - Sucursala Brăila într-o cauză avand ca obiect soluţionarea cererii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila de constatare a încetării contractului de asociere în participatiune şi de obligare a autorului excepţiei la predarea spaţiului.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că instituirea prin lege a unei proceduri de intervenţie în cadrul unui proces deja început încalcă dreptul la un proces echitabil, deoarece se creează premisele ca persoana care doreşte să intervină să evite astfel procedura concilierii prealabile. De asemenea, susţine că art. 1523 pct. 2 din Codul civil încalcă art. 44 din Constituţie, deoarece prevede că asocierea încetează la desfiinţarea obiectului, iar că art. 254 din Codul comercial îl lipseşte de posibilitatea de a-şi relua bunurile. In final, arată că art. 1523 pct. 2 din Codul civil conferă posibilitatea oricărei autorităţi publice de a proteja un element al patrimoniului public cu încălcarea drepturilor terţilor din sfera privată.

Tribunalul Brăila - Secţia comercială şi de contencios administrativ şi-a exprimat opinia în sensul că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece dispoziţiile criticate nu încalcă drepturile garantate prin Constituţie.

Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

Guvernul apreciază că dispoziţiile criticate nu contravin prevederilor art. 21 alin. (3), ale art. 44 alin. (1) sau celor ale art. 135 alin. (2) lit. a) din Constituţie, iar dispoziţiile art. 53 alin. (1) nu sunt incidente în cauză.

Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucat dispoziţiile art. 49-56 din Codul de procedură civilă sunt constituţionale, aşa cum a statuat şi Curtea prin Decizia nr. 10/2007, iar celelalte dispoziţii criticate referitoare la modul de încetare a unei societăţi şi la regimul juridic al bunurilor aduse într-o asociere în participatiune sunt în concordanţă cu art. 44 alin. (1) din Constituţie, potrivit căruia conţinutul şi limitele dreptului de proprietate sunt stabilite prin lege.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat Curţii Constituţionale punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

CURTEA,

examinand încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională este legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2,3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 1523 pct. 2 din Codul civil, ale art. 254 din Codul comercial şi ale art. 49-56 din Codul de procedură civilă, avand următorul cuprins:

- Art. 1523 pct. 2 din Codul civil: „Societatea încetează: [...] 2. prin desfiinţarea obiectului sau desăvarşirea afacerii.";

- Art. 254 din Codul comercial: „Participanţii nu au niciun drept de proprietate asupra lucrurilor puse în asociaţiune, chiar dacă au fost procurate de danşii. Cu toate acestea, întrucat priveşte raporturile lor între danşii, asociaţii pot să stipuleze că lucrurile ce au adus să li se restituie în natură, avand dreptul, în caz cand restituţiunea nu s-ar putea face, la reparaţiunea daunelor suferite. Afară de aceste cazuri, drepturile asociaţilor se mărginesc în a li se da cont de lucrurile ce au pus în asociaţiune şi de beneficii şi pierderi."

Art. 49-56 din Codul de procedură civilă reglementează instituţia intervenţiei în procesul civil.

Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că dispoziţiile criticate sunt contrare prevederilor constituţionale ale art. 21 alin. (3) privind dreptul la un proces echitabil, ale art. 44 alin. (1) referitoare la dreptul de proprietate privată, ale art. 53 alin. (1) referitoare la restrangerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi şi ale art. 135 alin. (2) lit. a) referitoare la obligaţia statului de a asigura libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale şi crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie.

Examinand excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că asupra dispoziţiilor din Codul de procedură civilă referitoare la instituţia intervenţiei - raportate la prevederile art. 21 din Constituţie - s-a mai pronunţat prin Decizia nr. 10/2007, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 110 din 14 februarie 2007, statuand că acestea reprezintă norme de procedură care, potrivit art. 126 alin. (2) din Constituţie, sunt stabilite prin lege. Astfel, dispoziţiile art. 49-56 din Codul de procedură civilă fac parte din Secţiunea I - „Intervenţia" a Capitolului III -„Alte persoane care pot lua parte la judecată" din Titlul I -„Părţile" al Cărţii a doua - „Procedura contencioasă". Prin dispoziţiile criticate nu se limitează drepturile părţilor, deoarece nimic nu le împiedică pe acestea să se adreseze instanţelor judecătoreşti, să folosească toate mijloacele de apărare prevăzute de lege şi să beneficieze de garanţiile procesului echitabil.

Neintervenind elemente noi, de natură să determine reconsiderarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale în materie, atat soluţia, cat şi considerentele din decizia menţionată îşi menţin valabilitatea şi în prezenta cauză.

Totodată, Curtea constată că faptul că terţul poate evita procedura concilierii prealabile, intervenind deja în cadrul unui proces deja început, nu este o chestiune care poate conduce la neconstituţionalitatea textelor criticate din Codul de procedură civilă.

In ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1523 pct. 2 din Codul civil, Curtea reţine că acestea prevăd încetarea contractului de societate civilă prin desfiinţarea obiectului sau desăvarşirea afacerii, soluţie legislativă firească avand în vedere, pe de o parte, imposibilitatea desăvarşirii societăţii -în cazul în care obiectul acesteia a fost desfiinţat - şi, pe de altă parte, inexistenţa raţiunii pentru care s-a încheiat contractul -în cazul în care a fost îndeplinit scopul acestuia. Aşadar, aceste moduri de încetare a societăţii civile nu sunt de natură să aducă atingere dreptului de proprietate privată, garantat prin dispoziţiile constituţionale ale art. 44, şi nici principiului libertăţii comerţului, prevăzut de dispoziţiile art. 135 alin. (2) lit. a) din Legea fundamentală.

Referitor la critica de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 254 din Codul comercial, Curtea constată că acestea consacră regula conform căreia, de la data încheierii contractului de asociere în  participatiune, asociatul  pierde dreptul de proprietate asupra bunurilor aduse în asociere, însă asociaţii pot conveni ca aceste bunuri să li se restituie în natură, avand dreptul la repararea daunelor, în cazul în care aceasta nu s-ar putea face.

Curtea observă, pe de o parte, că asocierea în participaţiune este un contract încheiat prin învoiala părţilor, iar, pe de altă parte, că asociaţii participă la beneficiile ce se vor obţine. Aşadar, dispoziţiile din Codul comercial ce reglementează regimul juridic al bunurilor aduse într-o asociere în participaţiune sunt în deplină concordanţă cu prevederile art. 44 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora dreptul de proprietate este garantat, iar conţinutul şi limitele dreptului de proprietate sunt stabilite prin lege.

Avand în vedere toate aceste motive, Curtea constată că raportarea autorului excepţiei la prevederile art. 53 alin. (1) din Constituţie a rămas fără obiect, deoarece nu a fost reţinută restrangerea sau încălcarea vreunui drept sau al vreunei libertăţi.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1523 pct. 2 din Codul civil, ale art. 254 din Codul comercial şi ale art. 49-56 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Societatea Comercială „Biroul de Turism pentru Tineret" - S.A. - Sucursala Brăila în Dosarul nr. 2.896/2005 al Tribunalului Brăila - Secţia comercială şi de contencios administrativ.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 26 iunie 2007.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Ioana Marilena Chiorean


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 628/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 628 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 628/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu