HOTARARE Nr.
1587 din 8 noiembrie 2006
privind stabilirea
criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de camping
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 972 din 5 decembrie 2006
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, şi al art. 8 alin. (1) din Hotărârea
Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei
ecologice,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - Prezenta hotărâre stabileşte criteriile de
acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de camping.
Art. 2. - (1) Prevederile
prezentei hotărâri se aplică serviciilor de camping care cuprind, ca serviciu
principal pentru care se percepe un tarif, asigurarea de spaţii echipate pentru
structurile de locuit mobile într-o zonă definită.
(2) De asemenea, aceste
servicii cuprind şi alte facilităţi de cazare adecvate găzduirii turiştilor,
precum şi zone colective destinate serviciilor comune, în cazul în care acestea
sunt furnizate în limitele zonei definite.
(3) Serviciile de camping furnizate în limitele zonei definite pot include şi servicii alimentare şi activităţi de
agrement, administrate de zona de camping sau aflate în proprietatea acesteia.
Art. 3. - (1) Eticheta ecologică se acordă serviciilor
de camping potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 189/2002 privind
stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, numai dacă respectă
criteriile prevăzute în secţiunea A din anexa care face parte integrantă din
prezenta hotărâre.
(2) Performanţa de mediu a serviciilor de camping
prevăzute la art. 2 şi compatibilitatea utilizării acestora cu cerinţele de
mediu se evaluează pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice,
prevăzute în secţiunea B din anexă. Fiecărui criteriu îi este atribuit un
anumit număr de puncte. Serviciul de camping trebuie să acumuleze cel puţin:
a) 16,5 puncte pentru serviciul principal;
b) 20 de puncte în cazul în care sunt puse la
dispoziţie, în mod suplimentar, alte facilităţi de cazare destinate găzduirii
turiştilor.
(3) Punctajul total necesar creşte cu câte un punct
suplimentar pentru servicii alimentare şi, respectiv, pentru alte activităţi de
agrement, în cazul în care acestea sunt puse la dispoziţie de zona de camping.
Art. 4. - Tariful pentru solicitările de acordare a
etichetei ecologice se stabileşte conform Hotărârii Guvernului nr. 189/2002.
Art. 5. - Cerinţele specifice de evaluare şi verificare
sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru
serviciile de camping. Metodele de evaluare şi standardele, altele decât cele
indicate pentru fiecare criteriu, se utilizează dacă echivalenţa acestora este
acceptată de către autoritatea competentă pentru acordarea etichetei ecologice.
Art. 6. - Numărul de cod atribuit serviciilor de
camping în scopuri administrative este 26.
Art. 7. - Criteriile ecologice
pentru grupul de produse „servicii de camping", precum şi cerinţele de
evaluare şi verificare aferente acestora se aplică până la data de 14 aprilie
2008.
• Prezenta hotărâre transpune Decizia Comisiei Europene
2005/338/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei
ecologice comunitare serviciilor de camping, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 108/2005.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,
Sulfina Barbu
Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş
Ministrul transporturilor, construcţiilor şi
turismului,
Radu Mircea Berceanu
Ministrul integrării europene,
Anca Daniela Boagiu
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor
Gheorghe Vlădescu
ANEXĂ
CRITERII DE ACORDARE
a etichetei ecologice pentru serviciile de camping
Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice
Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra
mediului în cele 3 etape ale ciclului de viaţă al
serviciului (achiziţionare, prestarea serviciului, deşeuri).
Ele promovează cu precădere:
a) reducerea consumului de energie;
b) reducerea consumului de apă;
c) reducerea cantităţii de deşeuri;
d) favorizarea utilizării resurselor regenerabile şi a
substanţelor mai puţin dăunătoare mediului;
e) promovarea comunicării şi educaţiei în domeniul
protecţiei mediului.
Specificaţii
Structurile de locuit mobile prevăzute la art. 2 sunt
corturi, rulote, locuinţe mobile şi autovehicule special construite pentru
campări. Facilităţile de cazare destinate găzduirii turiştilor sunt de tipul
bungalow, locuinţe mobile de închiriat şi apartamente. Spaţiile comune
destinate serviciilor comune conţin facilităţi pentru spălat şi gătit, spaţii
comerciale şi facilităţi de furnizare a informaţiilor.
Cerinţe de evaluare şi verificare
Cerinţele de evaluare şi verificare specifice sunt
indicate după fiecare criteriu prevăzut în secţiunile A şi B.
După caz, pot fi folosite metode de încercare şi
standarde diferite de cele indicate pentru fiecare criteriu, în cazul în care
echivalenţa lor este acceptată de autoritatea competentă care evaluează cererea.
Dacă operatorului economic care solicită acordarea
etichetei ecologice i se cere să prezinte declaraţii, documentaţii, rapoarte de
încercare sau alte dovezi care să ateste conformitatea criteriilor, acestea pot
fi furnizate de operatorul economic şi/sau furnizorul (furnizorii) acestuia,
după caz.
Dacă este necesar, autoritatea competentă solicită
documente justificative şi efectuează verificări independente.
Autoritatea competentă desfăşoară inspecţii pe teren.
La evaluarea solicitării de acordare a etichetei
ecologice pentru serviciile de camping şi la monitorizarea conformării cu
criteriile, autoritatea competentă ia în considerare punerea în aplicare a
schemelor/sistemelor de management de mediu conform prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind
stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de
mediu şi audit (EMAS) în vederea participării voluntare a organizaţiilor la
aceste scheme, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale standardului
român SR EN ISO 14001:2005.
NOTĂ:
Aplicarea acestor scheme/sisteme de management de mediu
nu este obligatorie.
SECŢIUNEA A
Criterii prevăzute în art. 3 alin. (1)
ENERGIE
1. Energie electrică produsă
din surse regenerabile de energie
Cel puţin 22% din energia electrică trebuie să provină
din surse de energie regenerabile, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 443/2003 privind promovarea producţiei de
energie electrică din surse regenerabile de energie, cu modificările ulterioare.
Acest criteriu este valabil numai pentru zonele de
camping care au acces la o piaţă care oferă energie electrică provenită din
surse regenerabile de energie.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie din
partea furnizorului de energie electrică sau un contract încheiat cu acesta
indicând natura sursei/surselor de energie regenerabile, procentajul de energie
electrică furnizată provenită dintr-o sursă regenerabilă şi o indicaţie a
procentajului maxim care poate fi furnizat. In conformitate cu prevederile art.
2 alin. (1) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 443/2003, cu modificările
ulterioare, sursele regenerabile de energie sunt surse regenerabile de energie
nefosile.
2. Cărbuni şi păcură
Nu se folosesc ca surse de energie nici păcură cu un
conţinut de sulf de peste 0,2%, nici cărbuni.
Acest criteriu este valabil numai pentru zonele de
camping dotate cu un sistem de încălzire independent.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie de
respectare a acestui criteriu, indicând natura surselor
de energie utilizate.
3. Utilizarea energiei
electrice pentru încălzire
Cel puţin 22% din energia electrică utilizată pentru
încălzirea spaţiilor comune, a spaţiilor de cazare destinate închirierii şi a
apei calde menajere trebuie să provină din surse de energie regenerabile, în
conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 443/2003, cu modificările ulterioare.
Acest criteriu este valabil numai pentru zonele de
camping dotate cu un sistem de încălzire electric independent şi care au acces
la o piaţă care oferă energie provenită din surse regenerabile de energie
regenerabilă.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie de
respectare a acestui criteriu, indicând natura şi volumul surselor de energie
utilizate pentru încălzire şi, după caz, o documentaţie privind cazanele
(generatoarele de căldură) folosite.
4. Eficienţa energetică a
cazanelor
Eficienţa energetică a unui cazan (generator de
căldură) nou, cumpărat în timpul perioadei de valabilitate a etichetei
ecologice, trebuie să fie de cel puţin 90%, măsurată în conformitate cu
Hotărârea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la
eficienţa cazanelor noi pentru apă caldă care funcţionează cu combustibili
lichizi sau gazoşi sau cu alte acte normative ce reglementează acest domeniu.
Cazanele de apă caldă noi care funcţionează pe bază de
combustibili lichizi sau gazoşi în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.
574/2005 trebuie să respecte standardele de eficienţă prevăzute în această
hotărâre.
Eficienţa cazanelor care nu fac obiectul Hotărârii
Guvernului nr. 574/2005 trebuie să respecte indicaţiile producătorului şi
legislaţia naţională în vigoare privind eficienţa.
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze specificaţiile tehnice din partea celor responsabili de vânzarea
şi/sau întreţinerea cazanului, în care este indicată eficienţa. Randamentul
util exprimat în procente este definit conform art. 2 alin. (1) lit. d) din
Hotărârea Guvernului nr. 574/2005.
Conform art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 574/2005
sunt excluse anumite cazane.
5. Climatizare
Orice sistem de climatizare cumpărat în perioada pentru
care se acordă eticheta ecologică trebuie să aibă cel puţin clasa B de
eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.871/2005
privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa
energetică pentru introducerea pe piaţă a aparatelor de climatizare de uz
casnic, sau o eficienţă energetică corespunzătoare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea,
vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de climatizare.
NOTĂ:
Acest criteriu nu este valabil nici pentru aparatele de
climatizare care pot folosi alte surse de energie, nici pentru aparatele de tip
aer-apă şi apă-apă sau pentru unităţile cu putere frigorifică (putere de
răcire) mai mare de 12 kW.
6. Izolarea ferestrelor
Toate ferestrele din spaţiile comune şi din spaţiile de
cazare destinate închirierii, încălzite şi/sau climatizate, trebuie să dispună
de un grad de izolare termică conform climatului local, precum şi de un grad
adecvat de izolaţie fonică. Acest lucru nu este valabil pentru
rulotele/locuinţele mobile închiriate care nu sunt în proprietatea
administraţiei campingului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze fie o declaraţie pe
propria răspundere, în cazul în care aceasta este suficientă, fie o declaraţie
din partea unui tehnician profesionist recunoscut, care indică respectarea
acestui criteriu, în funcţie de reglementările aplicabile.
7. Intreruperea încălzirii
şi climatizării
In cazul în care încălzirea şi/sau climatizarea nu se
opresc automat în momentul deschiderii ferestrelor, trebuie să existe
informaţii uşor accesibile care să reamintească vizitatorului să închidă
ferestrele în cazul în care încălzirea sau climatizarea este în funcţiune.
Acest criteriu este valabil numai în cazul spaţiilor de
camping dotate cu încălzire şi/sau climatizare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită, după caz, de un text cuprinzând
informaţiile necesare.
8. Stingerea luminii
In cazul în care nu există un sistem automat de
stingere a luminii în spaţiul de cazare destinat închirierii, trebuie să existe
informaţii uşor accesibile care să reamintească vizitatorului să stingă lumina
în momentul părăsirii spaţiului de cazare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de procedura de informare.
9. Eficienţa energetică
privind lămpile electrice
a) Intr-un interval de un an de la data cererii, cel
puţin 60% din toate lămpile electrice din spaţiul de camping trebuie fie
incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea
Guvernului nr. 1.056/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la
eficienţa şi etichetarea energetică pentru introducerea pe piaţă a lămpilor
electrice de uz casnic. Acest lucru nu este valabil pentru lămpile electrice având
caracteristici fizice care nu permit înlocuirea cu lămpi electrice economice.
b) Intr-un interval de un an de la data cererii, cel
puţin 80% din toate lămpile electrice situate într-o zonă unde este probabil să
rămână aprinse peste 5 ore pe zi trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă
energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1.056/2001. Acest lucru
nu este valabil pentru lămpile electrice având caracteristici fizice care nu
permit înlocuirea cu lămpi electrice economice.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea ambelor puncte ale acestui criteriu, cu indicarea clasei de
eficienţă energetică a diferitelor lămpi electrice folosite.
APĂ
10. Sursa de apă
Serviciul de camping declară autorităţii responsabile
de administrarea apei disponibilitatea sa de a se conecta la o sursă de apă
diferită (de exemplu reţea publică de apă, apă de suprafaţă), în cazul în care
studiile realizate în cadrul planului local de management al apelor prezintă
dovezi ale unui impact puternic asupra mediului în cazul folosirii sursei
curente de apă.
Criteriul este valabil numai în
cazul în care zona de camping nu este alimentată cu apă de la o conductă
publică.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie în
conformitate cu descrierea anterioară, însoţită de documentaţia
corespunzătoare, inclusiv rezultatele studiilor întreprinse în cadrul planului
local de management al apelor (în cazul în care există), precizarea acţiunilor
necesare şi documentarea acţiunilor relevante întreprinse.
11. Debitul apei la
robinete şi duşuri
Debitul apei la robinete şi duşuri, cu excepţia
robinetelor de la vană, nu trebuie să depăşească 10 l/min.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de explicarea modului în care
zona de camping respectă criteriul şi de documentaţia relevantă necesară.
12. Economisirea apei în
băi şi toalete
In toalete şi băi trebuie să existe informaţii prin
care să se indice vizitatorilor cum pot contribui la
economisirea apei în zona de camping.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de prezentarea informaţiilor
puse la dispoziţia vizitatorilor.
13. Pubelele din toalete
Fiecare toaletă trebuie să fie dotată cu o pubelă
adecvată, iar vizitatorul trebuie invitat să o utilizeze pentru anumite deşeuri
în locul toaletei.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de prezentarea informaţiilor
puse la dispoziţia vizitatorilor.
14. Debitul apei la pisoare
Toate pisoarele trebuie dotate
ori cu sistem manual ori cu sistem automat de tragere a apei, astfel încât
aceasta să nu curgă continuu.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia corespunzătoare
privind pisoarele instalate.
15. Scurgeri
Personalul trebuie instruit să verifice zilnic
scurgerile vizibile şi să ia măsurile necesare, dacă este cazul. Vizitatorii
trebuie invitaţi să informeze personalul asupra
scurgerilor.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind
subiectele abordate în cursul instruirii şi de o copie a informaţiilor adresate
vizitatorilor.
16. Udarea plantelor şi a
spaţiilor exterioare
Plantele şi spaţiile exterioare trebuie udate, în mod
normal, dimineaţa sau după apusul soarelui, în cazul în care condiţiile
regionale sau climatice sunt adecvate.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu.
17. Tratarea apelor reziduale
Toate apele reziduale trebuie tratate.
In cazul în care nu este
posibilă racordarea la staţia locală de tratare a apelor reziduale, zona de
camping trebuie să aibă un sistem propriu care să respecte legislaţia naţională
în vigoare sau europeană în materie. Vizitatorii trebuie informaţi asupra
necesităţii de a evacua apele reziduale din locuinţele lor mobile şi asupra
obligaţiei de a face acest lucru în mod corect.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind
racordarea la staţia locală de tratare a apelor reziduale sau privind propriul
său sistem de tratare a apelor uzate, după caz, şi de documentaţia adresată
vizitatorilor privind evacuarea apelor reziduale.
18. Gestionarea apelor reziduale
Administratorul zonei de camping solicită autorităţii
locale responsabile de gestionarea apelor reziduale planul de gestionare a
apelor reziduale şi îl respectă, în cazul în care el există.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze scrisoarea adresată
autorităţii locale responsabile de gestionarea apelor reziduale, prin care
solicită planul de gestionare a apelor reziduale, precum şi răspunsul primit.
In cazul în care planul există, operatorul economic furnizează documentaţia
privind paşii urmaţi în respectarea acestuia.
DETERGENŢI Şl DEZINFECTANŢI
19. Punctul de vidanjare a toaletelor chimice
In cazul în care spaţiul de camping este racordat la un
bazin vidanjabil, septic, deşeurile provenite din toaletele chimice trebuie
colectate şi tratate fie separat, fie într-un alt mod corespunzător. In cazul
în care spaţiul de camping este racordat la sistemul de canalizare public, este
suficient un bazin vidanjabil sau un punct de vidanjare care să împiedice
scurgerile.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, cuprinzând orice cerinţă de eliminare a
deşeurilor formulată de autoritatea locală, însoţită de documentaţia privind
vidanjarea chimică.
20. Dezinfectanţi
Dezinfectanţii sunt folosiţi pentru respectarea
cerinţelor legale de igienă.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de menţionarea locurilor şi
situaţiilor în care sunt folosiţi dezinfectanţi.
21. Instruirea personalului
privind folosirea detergenţilor şi a dezinfectanţilor
Personalul trebuie instruit să nu depăşească doza
recomandată de detergenţi şi dezinfectanţi indicată pe ambalajele acestora.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de detalii privind instruirea în
acest sens.
DEŞEURI
22. Sortarea deşeurilor de
către vizitatori
Trebuie să existe recipiente corespunzătoare care să
permită vizitatorilor să sorteze deşeurile în conformitate cu sistemele locale
sau naţionale. In diferite locaţii ale spaţiului de camping trebuie afişate
informaţii uşor accesibile şi uşor de înţeles, prin care vizitatorilor li se
solicită să separe deşeurile. Containerele destinate sortării deşeurilor nu
trebuie să fie mai greu accesibile decât pubelele de uz general.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de detalii privind recipientele
şi o copie a semnelor/informaţiilor şi indicarea poziţiei containerelor în
spaţiul de camping.
23. Deşeuri periculoase
Personalul trebuie să separe deşeurile periculoase
potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 78/2000 privind
regimul deşeurilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
426/2001, cu modificările ulterioare. Sunt incluse ca deşeuri periculoase
următoarele: tonere, cerneluri, aparatură frigorifică şi electrică, baterii,
produse farmaceutice, grăsimi/uleiuri etc. Vizitatorii trebuie să beneficieze
de informaţii privind modul de eliminare corectă a deşeurilor periculoase.
In cazul în care autoritatea locală nu asigură
eliminarea deşeurilor periculoase, operatorul economic trebuie să obţină o
declaraţie anuală din partea autorităţii locale, în care se specifică faptul că nu există un sistem de
eliminare a deşeurilor.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o listă a deşeurilor
periculoase generate de spaţiul de camping, precum şi o descriere a modului în
care acestea sunt tratate, sortate, colectate şi eliminate, inclusiv copii ale
contractelor relevante cu terţi. După caz, operatorul economic furnizează în
fiecare an o declaraţie corespunzătoare din partea autorităţii locale.
24. Selectarea deşeurilor
Personalul selectează deşeurile pe categorii care pot
fi tratate separat de facilităţile de gestionare a deşeurilor de la nivel local
sau naţional. In cazul în care administraţia locală nu oferă servicii de
colectare şi/sau eliminare selectivă a deşeurilor, serviciul de camping
contactează în scris administraţia locală, exprimându-şi disponibilitatea de a
sorta deşeurile şi îngrijorarea privind lipsa colectării şi/sau eliminării
selective a deşeurilor.
Cererea adresată autorităţilor locale de a oferi
servicii de colectare şi/sau sortare a deşeurilor este înaintată anual.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie privind
respectarea acestui criteriu, însoţită de indicarea diferitelor categorii de
deşeuri acceptate de către autorităţile locale, precum şi a procedurilor de
colectare, selectare, tratare şi eliminare a deşeurilor în cauză în cadrul
zonei de camping şi/sau a contractelor relevante cu terţi. După caz, operatorul
economic furnizează autorităţilor locale în fiecare an declaraţia
corespunzătoare.
25. Transportul deşeurilor
In cazul în care autorităţile
responsabile de administrarea deşeurilor nu colectează deşeurile în interiorul
zonei de camping sau în apropierea ei, aceasta din urmă asigură transportul
deşeurilor până la locaţia corespunzătoare, reducând transportul în măsura
posibilului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de indicarea locaţiilor
corespunzătoare, a modalităţilor de transport şi a distanţelor.
26. Produse de unică
folosinţă
In absenţa unei obligaţii legale, niciunul dintre
următoarele produse de unică folosinţă nu trebuie puse la dispoziţie de către
proprietarul zonei de camping în spaţiile de cazare destinate închirierii sau
în magazine:
- cosmeticele ambalate în doze individuale şi de unică
folosinţă (şampon, săpun, cască de duş);
- în cazul în care sunt folosite orice alte produse de
unică folosinţă, trebuie să existe recipiente destinate aruncării acestor
produse în locul în care sunt folosite.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de precizarea produselor de
unică folosinţă şi a legislaţiei care obligă la folosirea lor, precum şi de
descrierea tipului şi sistemului de colectare a deşeurilor.
ALTE SERVICII
27. Fumatul interzis în
spaţiile comune
In toate spaţiile comune de incintă trebuie să existe o
secţiune unde fumatul este interzis.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu.
28. Transport public
Trebuie să existe informaţii uşor accesibile pentru
vizitatori şi personal privind modul în care se poate ajunge la zona de camping
şi la alte destinaţii locale folosind transportul public. In cazul în care nu
există transport public adecvat, sunt furnizate informaţii privind alte
mijloace de transport, preferabile datorită impactului lor asupra mediului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de copii ale materialelor
informative disponibile.
MANAGEMENT GENERAL
Operatorii economici care
posedă un sistem de management de mediu înregistrat în conformitate cu Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 sau
certificat SR EN ISO 14001: 2005 îndeplinesc automat următoarele criterii
generale de management de mediu. In aceste cazuri, modul de verificare a
respectării criteriilor în cauză este înregistrarea în conformitate cu Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 sau
certificat SR EN ISO 14001: 2005.
29. Intreţinere generală şi
service
Intregul echipament folosit pentru prestarea
serviciilor de camping trebuie să beneficieze de service şi întreţinere în
conformitate cu legislaţia naţională în vigoare, ori de câte ori este necesar,
iar activitatea este prestată numai de personal calificat.
In cazul echipamentului care face obiectul criteriilor,
administratorul zonei de camping trebuie să deţină o declaraţie din partea
personalului tehnic autorizat care asigură întreţinerea privind frecvenţa
verificărilor în condiţiile legii.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o listă a echipamentelor şi a
tehnicianului care asigură întreţinerea.
30. Intreţinerea şi
service-ul cazanelor
a) Intreţinerea şi service-ul cazanelor sunt efectuate
cel puţin o dată pe an sau chiar mai des, în cazul în care legislaţia impune
acest lucru sau în cazul în care este necesar, de personal calificat, pe baza
standardelor CEI sau a celor naţionale, după caz, sau în conformitate cu
instrucţiunile producătorului.
b) Testele privind respectarea nivelurilor de
eficienţă prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 574/2005, legislaţia naţională
în vigoare sau indicaţiile producătorului, precum şi cele privind menţinerea
emisiilor în limite legale se efectuează o dată pe an. In cazul în care testele
privind întreţinerea arată că nu sunt respectate condiţiile enumerate anterior,
se întreprind acţiuni corective imediate.
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze o declaraţie privind respectarea ambelor dispoziţii ale acestui
criteriu, însoţită de o descriere a cazanelor şi a programului lor de
întreţinere, precum şi detalii privind persoanele/întreprinderile care
efectuează întreţinerea şi aspectele verificate în cursul activităţilor de
întreţinere.
31. Elaborarea politicii
de mediu şi programul de acţiune
Conducerea zonei de camping elaborează o politică de
mediu şi redactează o declaraţie simplă privind politica de mediu, precum şi un
program de acţiune precis, pentru a asigura aplicarea politicii de mediu.
Programul de acţiune identifică obiectivele de
performanţă în domeniul mediului privind energia, apa, substanţele chimice şi
deşeurile, care sunt stabilite odată la 2 ani, ţinând seama de criteriile din
secţiunea B. Trebuie identificată persoana care acţionează ca manager de mediu
în zona de camping şi care este responsabilă cu întreprinderea acţiunilor
necesare şi cu atingerea obiectivelor. Sunt încurajate comentariile şi
sugestiile din partea vizitatorilor şi se ţine seama de acestea.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o copie a politicii de mediu,
a declaraţiei privind politica de mediu şi a programului de acţiune, precum şi
a procedurilor de luare în considerare a sugestiilor vizitatorilor.
32. Instruirea personalului
Conducerea zonei de camping trebuie să asigure
personalului informaţii şi instruire, inclusiv sub forma procedurilor scrise
sau a manualelor, pentru a asigura aplicarea măsurilor de mediu şi a încuraja
un comportament responsabil faţă de mediu. O instruire adecvată trebuie
asigurată pentru toţi angajaţii noi, într-un interval de 4 săptămâni de la data
angajării lor, ca şi pentru toţi angajaţii, cel puţin o dată pe an.
Evaluare şi verificare: operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de detalii privind programul de
instruire, conţinutul acestuia, precum şi indicarea fiecărui membru al
personalului care a beneficiat de instruire şi perioada de timp.
33. Informaţii
pentru vizitatori
Conducerea zonei de camping trebuie să asigure
vizitatorilor informaţii privind politica sa de mediu, inclusiv aspectele de
securitate şi de prevenire a incendiilor, acţiunile întreprinse şi eticheta
ecologică. Informaţiile trebuie să fie comunicate vizitatorilor în mod activ,
la recepţie, când acestora din urmă li se înmânează şi un chestionar în care
îşi pot exprima părerea privind aspectele de mediu ale zonei de camping.
Anunţurile care îi invită pe vizitatori să susţină obiectivele de mediu trebuie
să fie vizibile şi lizibile, fiind plasate în special în spaţiile comune şi în
spaţiile de cazare destinate închirierii.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de copii ale informaţiilor şi
anunţurilor puse la dispoziţia turiştilor, şi prezintă procedurile de
distribuire şi colectare a chestionarelor, precum şi de valorificare a
răspunsurilor primite.
34. Date privind consumul
de apă şi energie
Zona de camping trebuie să deţină proceduri de
colectare şi monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh) -
energie electrică şi alte surse de energie (kWh) şi consumul de apă (litri).
Datele trebuie colectate în
momentul primirii fiecărei facturi de utilităţi sau cel puţin o dată la 3 luni,
pentru perioada în care zona de camping este deschisă, şi sunt exprimate, de asemenea, sub formă de
consumuri pe noapte de cazare şi pe metru pătrat de spaţiu de incintă.
Administratorul zonei de camping trebuie să păstreze datele pentru inspecţiile
pe care le pot întreprinde la faţa locului autorităţile competente care au
evaluat cererea.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de descrierea procedurilor. In
momentul depunerii cererii, operatorul economic furnizează datele privind
consumurile menţionate anterior aferente cel puţin unei perioade de 3 luni
înaintea depunerii cererii (în cazul în care acestea există), iar apoi
furnizează în fiecare an datele aferente anului precedent. In cazul zonelor
rezidenţiale cu sejururi de lungă durată, numărul nopţilor de cazare se poate
baza pe o estimare din partea proprietarului/administratorului
zonei de camping.
35. Colectarea altor date
Zona de camping trebuie să deţină proceduri de
colectare şi monitorizare a datelor privind consumul de substanţe chimice
exprimate în kg şi/sau I, specificându-se dacă produsul este concentrat sau nu, precum şi cantitatea de
deşeuri produsă (I şi/sau kg
de deşeuri nesortate).
Datele trebuie colectate cel puţin o dată la 6 luni şi
sunt exprimate, de asemenea, sub formă de consumuri sau producţie pe noapte de
cazare şi pe metru pătrat de spaţiu de incintă.
Administratorul zonei de camping trebuie să păstreze
datele pentru inspecţiile pe care le pot întreprinde la faţa locului
autorităţile competente care au evaluat cererea.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de descrierea procedurilor. In
momentul depunerii cererii, operatorul economic furnizează datele privind
consumurile menţionate anterior aferente cel puţin unei perioade de 6 luni
înaintea depunerii cererii (în cazul în care acestea există), iar apoi
furnizează în fiecare an datele aferente anului precedent. Operatorul economic
care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să specifice serviciile
oferite şi dacă spălatul lenjeriei are loc în interiorul zonei de camping.
36. Informaţii incluse pe
eticheta ecologică
Rubrica 2 din eticheta ecologică trebuie să cuprindă
următorul text:
a) măsuri luate pentru economisirea energiei şi apei
şi reducerea deşeurilor;
b) măsuri de management de mediu pentru a spori
performanţele de mediu;
c) măsuri luate pentru a limita impactul asupra
mediului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o mostră privind modul în care va folosi
eticheta, însoţită de o declaraţie privind respectarea acestui criteriu.
SECŢIUNEA B
Criterii prevăzute în art. 3 alin. (2)
Fiecăruia dintre criteriile enumerate în prezenta
secţiune i-a fost atribuită o valoare exprimată în puncte sau fracţiuni de
puncte. Pentru a se califica în vederea obţinerii etichetei ecologice, zonele
de camping trebuie să cumuleze un număr minim de puncte. In cazul în care zona
de camping nu oferă alte spaţii de cazare destinate găzduirii vizitatorilor în
cadrul serviciilor sale, punctajul minim necesar este
16,5; în caz contrar, punctajul minim necesar este 20.
Punctajul total necesar creşte cu câte un punct pentru
fiecare dintre următoarele servicii suplimentare aflate în proprietatea sau
administrarea zonei de camping: servicii alimentare (inclusiv mic dejun) şi
activităţi de agrement. Activităţile de agrement includ saune, piscine şi alte
astfel de facilităţi aflate în perimetrul zonei de camping, precum şi spaţiile
verzi care nu fac parte din structura zonei de camping, precum parcuri, păduri
şi grădini deschise turiştilor.
ENERGIE
37. Generarea
fotovoltaică, hidroelectrică şi eoliană a energiei electrice (2 puncte)
Zona de camping posedă fie un sistem fotovoltaic (panou
solar), fie un sistem hidroelectric local sau un generator de energie eoliană
care furnizează sau urmează să furnizeze cel puţin 20% din consumul total de
energie electrică pe an.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind sistemul
fotovoltaic, hidroelectric sau eolian şi datele privind randamentul potenţial
şi real.
38. Incălzire din surse
regenerabile de energie (1,5 puncte)
Cel puţin 50% din energia totală folosită pentru
încălzirea spaţiilor interioare sau producerea apei calde menajere provine din
surse regenerabile de energie.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de date privind energia
consumată pentru încălzirea spaţiilor interioare şi producerea apei calde şi de
documentaţia care dovedeşte că cel puţin 50% din energia în cauză provine din surse
regenerabile de energie.
39. Eficienţa energetică a
cazanelor (1 punct)
Zona de camping trebuie să deţină un cazan de 4 stele,
potrivit prevederilor art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 574/2005.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de un raport elaborat de
specialişti cunoscuţi responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.
40. Emisiile de NOx produse de cazane (1,5
puncte)
Cazanul trebuie să fie inclus în clasa 5 din norma SR
EN 297+A2:2001/A3:2001 de reglementare a emisiilor de NOx şi trebuie să emită sub 70 mg NOx/kWh.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de un raport sau de specificaţii
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil de vânzarea şi/sau
întreţinerea cazanului.
41. Incălzirea centralizată
urbană (1 punct)
Incălzirea zonei de camping trebuie să fie asigurată de
reţeaua de încălzire urbană.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia care dovedeşte racordarea la reţeaua de încălzire
urbană.
42. Producţia combinată de
energie termică şi electrică (1,5 puncte)
Intreaga energie electrică şi termică din zonele
sanitare, spaţiile comune şi spaţiile de cazare destinate închirierii trebuie
să fie asigurate de o centrală de producere combinată de energie termică şi
electrică. In cazul în care zona de camping posedă propria sa centrală de
producere combinată de energie termică şi electrică, aceasta trebuie să
furnizeze 70% din consumul total de energie termică şi electrică.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind centrala
de producere combinată de energie termică şi electrică.
43. Pompa de căldură (1,5
puncte)
Zona de camping trebuie să aibă o pompă de căldură care
asigură încălzirea şi/sau climatizarea, precum şi personalul tehnic autorizat
pentru întreţinerea şi exploatarea acesteia.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind pompa de
căldură.
44. Recuperarea căldurii (2
puncte)
Zona de camping trebuie să dispună de un sistem de
recuperare a căldurii în valoare de 1 sau 2 puncte, care aparţine uneia dintre
următoarele categorii: sisteme de refrigerare, ventilatoare, maşini de spălat
rufe, maşini de spălat vase, piscine, apă reziduală menajeră.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind sistemul
de recuperare a căldurii.
45. Reglarea termică (1,5
puncte)
Temperatura din fiecare spaţiu comun şi spaţiu de
cazare destinat închirierii trebuie să fie reglată individual.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia privind
sistemele de reglare termică.
46. Izolarea clădirilor
existente (2 puncte)
Clădirile din zona de camping dotate cu instalaţii de
încălzire/climatizare trebuie să dispună de o izolaţie ai cărei parametri
depăşesc cerinţele minime prevăzute în legislaţia naţională în vigoare, pentru
a asigura o reducere semnificativă a consumului de energie.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu din partea tehnicianului specializat în
domeniul energiei, însoţită de documentaţia privind izolaţia şi cerinţele
minime prevăzute în legislaţia naţională în vigoare.
47. Climatizare (1,5 puncte)
Sistemul de climatizare trebuie să fie inclus în clasa
A de eficienţă energetică, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.
1.871/2005, sau o eficienţă energetică corespunzătoare.
Criteriul nu este valabil în cazul sistemelor care pot
folosi şi alte surse de energie, al aparatelor de tip aer-apă şi apă-apă sau al unităţilor cu o putere
frigorifică mai mare de 12 kW.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea,
vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de climatizare.
48. Oprirea automată a
instalaţiei de climatizare (1 punct)
In spaţiile de cazare destinate închirierii trebuie să
existe un sistem automat care opreşte climatizarea în momentul deschiderii
ferestrelor.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea tehnicienilor profesionişti responsabili cu instalarea,
vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de climatizare.
49. Arhitectura
bioclimatică (2 puncte)
Clădirile din zona de camping trebuie construite pe
baza principiilor arhitecturii bioclimatice.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia corespunzătoare.
50. Aparate frigorifice (1
punct), maşini de spălat vase (1 punct), maşini de spălat rufe (1 punct),
uscătoare de rufe de uz casnic cu tambur (1 punct) şi echipamente de birou (1
punct) eficiente energetic (până la 5 puncte)
a) (1 punct): Toate aparatele
frigorifice de uz casnic trebuie să fie incluse în clasa A, A+ sau A++ de
eficienţă energetică, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.039/2003
privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa
energetică a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe
piaţă, cu modificările şi completările ulterioare. Toate frigobarurile sau
minibarurile trebuie să fie cel puţin de clasa C.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care
indică clasa energetică a tuturor aparatelor frigorifice, frigobarurilor şi
minibarurilor, menţionându-le pe cele care au o etichetă ecologică.
b) (1 punct): Toate maşinile de spălat vase de uz
casnic trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în
conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 86/2006 privind stabilirea cerinţelor
referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă
a maşinilor de spălat vase de uz casnic.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care
indică clasa energetică a tuturor maşinilor de spălat vase, menţionându-le pe
cele care au o etichetă ecologică.
NOTĂ:
Maşinile de spălat vase care nu fac obiectul Hotărârii
Guvernului nr. 86/2006 (de exemplu, maşinile de spălat vase industriale) nu
trebuie să respecte aceste cerinţe.
c) (1 punct): Toate maşinile de spălat rufe de uz
casnic trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în conformitate
cu Hotărârea Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerinţelor
referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă
a maşinilor de spălat rufe de uz casnic.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită
acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care indică
clasa energetică a tuturor maşinilor de spălat rufe, menţionându-le pe cele
care au o etichetă ecologică.
NOTĂ:
Maşinile de spălat rufe care nu fac obiectul Hotărârii
Guvernului nr. 1.252/2005 (de exemplu, maşinile industriale de spălat rufe) nu
trebuie să respecte aceste cerinţe.
d) (1 punct): Cel puţin 80% din echipamentele de birou
(faxuri, calculatoare, monitoare, imprimante, scannere, fotocopiatoare) trebuie
să fie eligibile pentru acordarea etichetei „energy star" conform
legislaţiei naţionale în vigoare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care
demonstrează că echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea
etichetei „energy star" şi/sau menţionează computerele de birou şi
portabile care au o etichetă ecologică.
e) (1 punct): Toate uscătoarele industriale de rufe
cu tambur trebuie să fie incluse în clasa A de eficienţă energetică, în
conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 736/2006 privind stabilirea cerinţelor
referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică pentru introducerea pe piaţă
a uscătoarelor electrice de rufe de uz casnic cu tambur.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie care
menţionează clasa energetică a tuturor uscătoarelor de rufe cu tambur
industriale, indicându-le pe cele care au o etichetă ecologică.
NOTĂ:
Uscătoarele de rufe cu tambur care nu fac obiectul
Hotărârii Guvernului nr. 736/2006 (de exemplu, uscătoarele de rufe cu tambur
industriale) nu trebuie să respecte aceste cerinţe.
51. Uscătoare de mâini şi
de păr cu senzori de proximitate (1 punct)
Toate uscătoarele de mâini şi de păr trebuie dotate cu
senzori de proximitate sau acestora li se acordă etichetă ecologică de tip I ISO.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documente justificative
care arată cum este respectat acest criteriu în spaţiul de camping.
52. Amplasarea aparatelor frigorifice (1 punct)
Aparatele frigorifice din bucătărie, chioşcuri şi
magazine trebuie amplasate şi reglate în conformitate cu principiile de economisire a energiei.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documente
justificative care arată cum este respectat acest criteriu în spaţiul de
camping.
53. Stingerea automată
a luminii în spaţiile de cazare destinate închirierii (1 punct)
In 80% din spaţiile de cazare destinate închirierii
trebuie instalate sisteme automate care asigură stingerea luminii în momentul
părăsirii camerei de către vizitatori.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea
şi/sau întreţinerea sistemelor.
54. Dispozitive de temporizare în saune (1 punct)
Toate saunele trebuie dotate cu dispozitive de
temporizare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea
şi/sau întreţinerea sistemelor.
55. Incălzirea piscinelor
folosind surse regenerabile de energie (1,5 puncte)
Energia folosită la încălzirea apei din piscine trebuie
să provină din surse regenerabile; cel puţin 50%: 1 punct, 100%: 1,5 puncte.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de datele privind energia
consumată pentru încălzirea apei din piscine şi documentaţia care arată
cantitatea de energie provenită din surse regenerabile.
56. Stingerea automată a
sistemului de iluminat exterior (1 punct)
Iluminatul exterior care nu este necesar din motive de
securitate trebuie să se stingă automat după un interval de timp definit şi
este activat printr-un senzor de proximitate.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil cu instalarea
şi/sau întreţinerea sistemelor.
APĂ
57. Valorificarea apelor
pluviale (1,5 puncte) şi a apelor recirculate (1,5 puncte)
a) (1,5 puncte): Apele pluviale trebuie colectate şi
folosite în alte scopuri decât pentru uz menajer şi consum.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare, şi dovezi că
alimentarea cu apă menajeră şi potabilă se face dintr-o sursă complet separată.
b) (1,5 puncte): Apele recirculate trebuie colectate
şi folosite în alte scopuri decât pentru uz menajer şi consum.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare, şi dovezi că
alimentarea cu apă menajeră şi potabilă se face dintr-o sursă complet separată.
58. Sisteme de irigare
automată pentru spaţiile exterioare (1 punct)
Spaţiul de camping trebuie să folosească un sistem
automat care optimizează timpii de irigare şi consumul de apă pentru
plante/spaţiile verzi exterioare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
59. Debitul apei la
robinete şi duşuri (1,5 puncte)
Debitul mediu în cazul tuturor robinetelor şi
duşurilor, cu excepţia robinetelor de la vană, nu trebuie să depăşească 8 l/min.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
60. Debitul apei la WC (1,5 puncte)
Cel puţin 80% din WC-uri trebuie să consume cel mult 6
litri de apă în momentul tragerii apei.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
61. Consumul de apă al
maşinilor de spălat vase (1 punct)
Consumul de apă al maşinilor de spălat vase [exprimat
ca W(măsurata)] trebuie să fie mai mic sau egal cu valoarea prag definită în ecuaţia
următoare, folosind aceeaşi metodă de încercare din standardul român SR EN
50242 şi acelaşi ciclu de programe ca cele prevăzute în Hotărârea Guvernului
nr. 89/2006:
W(măsurata)) <= (0,625 x S) + 9,25,
unde:
W(masuata) =
consumul de apă al maşinii de spălat vase, măsurat în litri/ciclu, exprimat cu
o zecimală;
S = numărul valabil de locuri în maşina de spălat vase.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil de fabricarea,
vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spălat vase sau dovezi care atestă că
maşinile de spălat vase au primit eticheta ecologică.
62. Consumul de apă al
maşinilor de spălat rufe (1 punct)
Maşinile de spălat rufe folosite în spaţiul de camping
de către vizitatori şi personal sau cele folosite de furnizorul serviciului de
spălare a rufelor nu trebuie să folosească peste 12 litri de apă pe kg de rufe,
măsuraţi în conformitate cu standardul român SR EN EN 60456:1999, folosind
ciclul standard de 60°C pentru rufe din bumbac, conform Hotărârii Guvernului
nr. 1.252/2005.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze specificaţiile
tehnice din partea personalului tehnic autorizat responsabil de fabricarea,
vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spălat rufe sau dovezi care atestă că
maşinile de spălat rufe au primit eticheta ecologică. Administratorul zonei de
camping furnizează şi documentaţia din partea furnizorului de servicii de
spălat rufe, care atestă că maşinile folosite de acesta respectă criteriile.
63. Temperatura şi debitul
apei de la robinet (1 punct)
Cel puţin 80% din robinete trebuie să permită reglarea
precisă şi promptă a temperaturii apei şi a debitului apei.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
64. Dispozitive de
temporizare la duşuri (1,5 puncte)
Toate duşurile din grupurile sanitare/spaţiile comune
trebuie să fie echipate cu un dispozitiv de temporizare/ proximitate care
întrerupe debitul apei după o perioadă de timp dată sau în cazul în care duşul în cauză nu este folosit.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
65. Acoperirea piscinelor (1 punct)
In timpul nopţii sau atunci când piscina umplută cu apă
nu este folosită mai mult de o zi, aceasta trebuie acoperită pentru a se
preveni răcirea apei şi pentru a se reduce evaporarea.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care spaţiul de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
66. Deszăpezirea (maximum
1,5 puncte)
In cazul în care se impune deszăpezirea drumurilor,
trebuie să se folosească mijloace mecanice sau nisip/pietriş pentru a garanta
siguranţa drumurilor din zona de camping în caz de îngheţ/zăpadă (1,5 puncte).
In cazul în care se foloseşte deszăpezirea mecanică, se
folosesc substanţe care nu conţin peste 1% ioni de clorură (CI-) (1 punct) sau
agenţi de deszăpezire cărora li s-a acordat eticheta ecologică sau alte
etichete ecologice naţionale ori regionale de tip I ISO
(1,5 puncte).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
67. Indicaţii privind
duritatea apei (1 punct)
In apropierea grupurilor sanitare/maşinilor de spălat
vase/maşinilor de spălat rufe trebuie afişate explicaţii privind duritatea apei
locale, pentru a permite o mai bună folosire a detergenţilor de către
vizitatori şi personal sau trebuie folosit un sistem de dozare automată care
optimizează folosirea detergenţilor în funcţie de duritatea apei.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia relevantă prin
care sunt informaţi vizitatorii.
68. Pisoare cu economie de
apă (1,5 puncte)
Cel puţin 50% din toate pisoarele trebuie să folosească
un sistem fără apă sau toate pisoarele trebuie să deţină un sistem
manual/electronic de tragere a apei, care permite scurgerea apei o singură
dată, în momentul folosirii pisoarului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie
justificativă detaliată privind modul în care zona de camping îndeplineşte
acest criteriu.
69. Specii de plante
indigene folosite pentru noile plantaţii în spaţiile verzi (1 punct)
Plantarea copacilor şi gardurilor vii în spaţiile
exterioare trebuie să se facă cu specii de plante indigene.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o specificaţie
relevantă privind modul în care zona de camping îndeplineşte acest
criteriu, însoţită de o documentaţie justificativă corespunzătoare redactată de un expert.
70. Schimbarea prosoapelor
şi a lenjeriei de pat (1 punct)
Vizitatorul trebuie informat asupra politicii de mediu
a zonei de camping, şi anume că prosoapele din spaţiile de cazare destinate
închirierii sunt schimbate la cerere sau, din oficiu, o dată pe săptămână,
pentru spaţiile de cazare de categorie mai modestă, şi de două ori pe
săptămână, pentru spaţiile de cazare de categorie mai bună. Acest lucru este
valabil numai în cazul spaţiilor de cazare destinate închirierii în care
serviciul include asigurarea prosoapelor şi/sau a lenjeriei de pat.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia care atestă cum
a fost informat vizitatorul.
SUBSTANŢE CHIMICE PERICULOASE
71. Detergenţi (până la 4
puncte)
Cel puţin 80% din greutatea detergenţilor pentru
spălare manuală şi/sau a detergenţilor pentru maşini de spălat vase şi/sau a
detergenţilor pentru maşini de spălat rufe şi/sau a detergenţilor de uz general
utilizaţi în spaţiul de cazare destinat închirierii au primit eticheta
ecologică sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip I (câte 1 punct pentru fiecare dintre
aceste patru categorii de detergenţi).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o
documentaţie (inclusiv facturile relevante) care menţionează cantităţile
utilizate din aceste produse, precum şi cantităţile care au o etichetă
ecologică.
72. Vopsele şi lacuri
pentru zugrăveli interioare (1 punct)
Cel puţin 50% din zugrăveala interioară a structurilor
şi a spaţiilor de cazare destinate închirierii, cu excepţia rulotelor şi a
locuinţelor mobile, trebuie să fie realizate cu vopsele şi lacuri care au
primit eticheta ecologică sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale
ISO de tip I.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o
documentaţie (inclusiv facturile relevante) care menţionează cantităţile
utilizate din aceste produse, precum şi cantităţile care au o etichetă
ecologică.
73. Spălarea maşinilor
numai în zone special amenajate (1 punct)
Spălarea maşinilor nu trebuie permisă sau trebuie
permisă numai în zonele special amenajate pentru colectarea apei şi a
detergenţilor utilizaţi şi direcţionarea lor către sistemul de canalizare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de documentaţia justificativă
corespunzătoare.
74. Incurajarea alternativelor în cazul dispozitivelor de aprindere artificiale pentru grătare (1
punct)
Excluzând produsele ce folosesc dispozitivele de
aprindere artificiale, în magazine trebuie vândute produse alternative, cum ar
fi uleiul de rapiţă sau fabricatele din cânepă.
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze o declaraţie privind respectarea acestui criteriu.
75. Dozajul
dezinfectanţilor pentru piscine (1 punct)
Piscina trebuie să dispună de un sistem de dozare
automată care foloseşte cantitatea minimă de dezinfectant pentru a obţine
rezultatul igienic corespunzător.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o documentaţie tehnică
privind sistemul de dozare automată.
76. Curăţarea mecanică (1
punct)
Zona de camping trebuie să aplice proceduri precise de
curăţare nonchimică, precum folosirea produselor din microfibră, a altor
materiale de curăţare nonchimice sau activităţi cu efecte similare.
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze o explicaţie detaliată a modului în care zona de camping respectă
acest criteriu, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare, în
cazul în care este relevantă.
77. Grădinăritul ecologic
(2 puncte)
Spaţiile exterioare trebuie îngrijite, fie fără a se
folosi deloc pesticide, fie în conformitate cu principiile agriculturii
ecologice, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr.
38/2001, cu modificările şi completările ulterioare, sau în conformitate cu
legislaţia naţională în vigoare ori cu programele organice naţionale
recunoscute.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
78. Produse împotriva insectelor şi paraziţilor (până la 2 puncte)
Concepţia arhitecturală a clădirii şi practicile de
igienă (precum construcţia pe piloni cu rolul de a împiedica pătrunderea
şobolanilor în clădire, folosirea plaselor împotriva ţânţarilor sau a
spiralelor insectifuge) trebuie să asigure reducerea la minimum a folosirii
produselor împotriva insectelor şi paraziţilor (1 punct).
In cazul în care se folosesc produse împotriva
insectelor şi paraziţilor, se folosesc numai substanţe aprobate pentru agriculturi
ecologice în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000,
aprobată prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare,
sau care au primit eticheta ecologică ori alte etichete ecologice naţionale sau
regionale ISO de tip I.
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă
această cerinţă, însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
DEŞEURI
79. Compostare (până la 3
puncte)
Zona de camping trebuie să sorteze deşeurile organice
relevante (deşeuri de grădinărit - 2 puncte; deşeuri menajere - 1 punct) şi
trebuie să asigure compostarea lor în conformitate cu liniile directoare
stabilite de către autorităţile locale (de exemplu, de către administraţia locală, de către personalul zonei de
camping sau de către o agenţie privată).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
80. Recipiente de unică
folosinţă pentru băuturi (2 puncte)
Cu excepţia cazurilor specificate de lege, nu trebuie
oferite recipiente de unică folosinţă pentru băuturi în zonele aflate în
proprietatea sau administrarea zonei de camping.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o declaraţie
privind respectarea acestui criteriu, însoţită de indicarea produselor de unică
folosinţă utilizate, după caz, şi legislaţia care solicită acest lucru.
81. Ambalarea alimentelor
şi bunuri de unică folosinţă pentru micul dejun sau alte mese (2 puncte)
Nu trebuie folosite porţii ambalate individual şi nici
ceşti, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă pentru servirea micului dejun
sau pentru servirea altor mese.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
82. Eliminarea
uleiurilor/grăsimilor (până la 3 puncte)
Trebuie instalate separatoare de grăsimi, iar grăsimea/
uleiurile folosite pentru gătit şi grăsimea/uleiurile folosite pentru prăjit
trebuie colectate şi eliminate în mod corespunzător (2 puncte). Vizitatorilor
le sunt oferite posibilităţi de a colecta şi elimina grăsimile şi uleiurile
uzate (1 punct).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
83. Scurgeri în spaţiile
de parcare (1 punct)
Uleiurile şi alte scurgeri similare provenite de la
vehiculele din parcare trebuie colectate şi eliminate corespunzător.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită
acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată
privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de
documentaţia justificativă corespunzătoare.
84. Articole textile,
piese de mobilier şi alte produse uzate (până la 3 puncte)
Articolele textile, piesele de
mobilier şi alte produse uzate, precum echipamentul electronic, trebuie vândute
sau donate unor organizaţii caritabile sau altor asociaţii care colectează şi
redistribuie astfel de bunuri.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă din partea asociaţiilor.
ALTE SERVICII
85. Dirijarea traficului în zona de camping (1
punct)
Intregul trafic (vizitatori şi întreţinere/transport)
în interiorul zonei de camping trebuie limitat la anumite ore şi în zone
definite.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită
acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată
privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de
documentaţia justificativă corespunzătoare.
86. Traficul generat de zona de camping (1 punct)
In interiorul zonei de camping nu trebuie să se
folosească nici vehicule cu ardere internă pentru transport, nici maşini pentru
întreţinere.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată
privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită de
documentaţia justificativă corespunzătoare.
87. Cărucioare pentru
vizitatori folosite în interiorul zonei de camping (1 punct)
Pentru transportul bagajelor şi al cumpărăturilor în
interiorul zonei de camping trebuie puse la dispoziţia turiştilor, în mod
gratuit, cărucioare sau alte vehicule nemotorizate.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
88. Suprafeţe permeabile (1
punct)
Cel puţin 90% din suprafaţa zonei de camping nu trebuie
acoperită cu asfalt/ciment sau alte materiale de etanşare care împiedică
drenajul şi buna aerisire a solului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
89. Amenajarea
acoperişurilor (1,5 puncte)
Cel puţin 50% din clădirile din zona de camping care au
un acoperiş adecvat pentru amenajare (plan sau cu un unghi de înclinare mic)
trebuie acoperite cu iarbă sau plantate.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă, însoţită
de documentaţia justificativă corespunzătoare.
90. Comunicarea şi
educaţia în domeniul protecţiei mediului (până la 3 puncte)
Zona de camping trebuie să ofere vizitatorilor
informaţii în scopul comunicării şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului
privind biodiversitatea, peisajul local şi măsurile de conservare a naturii
(1,5 puncte). Printre modalităţile de agrement puse la dispoziţie vizitatorilor
(1,5 puncte) trebuie incluse şi elemente educative cu privire la protecţia
mediului.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
91. Fumatul interzis în
spaţiile comune şi în spaţiile de cazare destinate închirierii (1 punct)
Fumatul trebuie interzis în cel puţin 50% din spaţiile
comune interioare şi în 50% din spaţiile de cazare destinate închirierii.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să indice numărul şi natura
zonelor, precum şi în care dintre acestea fumatul este interzis.
92. Biciclete (1,5 puncte)
Turiştilor trebuie să li se pună la dispoziţie
biciclete (cel puţin două biciclete la fiecare 50 de spaţii şi/sau spaţii de
cazare destinate închirierii).
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze o explicaţie detaliată privind modul în care zona de camping respectă
această cerinţă.
93. Sticle returnabile sau
reutilizabile (până la 3 puncte)
Zona de camping trebuie să
ofere băuturi în sticle returnabile/reutilizabile: răcoritoare (1 punct), bere
(1 punct), apă (1 punct).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care solicită
acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie detaliată
privind modul în care zona de camping respectă acest criteriu, însoţită de
documentaţia justificativă corespunzătoare de la furnizorii sticlelor în cauză.
94. Produse din hârtie
(până la 2 puncte)
Cel puţin 50% din hârtia/şerveţelele igienice şi/sau
hârtia de birou folosită posedă eticheta ecologică comunitară sau alte etichete
ecologice naţionale sau regionale ISO de tip I (1 punct pentru fiecare dintre cele două categorii de produse de
hârtie).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o
documentaţie (inclusiv facturile relevante) indicând cantităţile utilizate din
aceste produse şi cantităţile care au o etichetă ecologică.
95. Bunuri de folosinţă
îndelungată (până la 3 puncte)
Cel puţin 10% din orice categorie de bunuri de
folosinţă îndelungată (precum lenjerie de pat, prosoape, feţe de masă, PC-uri,
laptopuri, televizoare, saltele, mobilier, maşini de spălat rufe, maşini de
spălat vase, aparate frigorifice, aspiratoare, carpete, lămpi electrice)
utilizate în zona de camping, inclusiv în spaţiile de cazare destinate
închirierii, trebuie să fi primit eticheta ecologică sau alte etichete
ecologice naţionale sau regionale de tip I ISO (1 punct până la 3 puncte pentru fiecare categorie).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze date şi o
documentaţie indicând cantităţile din aceste produse pe care le posedă şi
cantităţile care au o etichetă ecologică.
96. Produse
alimentare locale (până la 4,5 puncte)
La fiecare masă (1,5 puncte), inclusiv la micul dejun,
şi la magazin (1,5 puncte) trebuie oferite cel puţin două produse alimentare de
origine locală.
După caz, este interzis consumul speciilor locale pe
cale de dispariţie, cum ar fi anumite specii de peşti şi crustacee şi vânat
sălbatic (1,5 puncte).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
97. Alimente ecologice
(până la 2 puncte)
Ingredientele principale folosite la prepararea a cel
puţin două feluri de mâncare (1 punct) şi cel puţin 4 produse vândute în
magazin (1 punct) trebuie produse prin metode specifice agriculturii ecologice,
potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2000, aprobată
prin Legea nr. 38/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă această cerinţă,
însoţită de documentaţia justificativă corespunzătoare.
MANAGEMENT GENERAL
98. Inregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea
ISO (1,5 puncte) pentru zona de camping
Zona de camping trebuie să fie înregistrată conform
Ordinului nr. 50/2004 - EMAS (3 puncte) sau certificată conform standardului
român SR EN ISO 14001:2005 (1,5 puncte).
Evaluare şi verificare:
Operatorul economic care solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să
furnizeze dovada înregistrării EMAS sau a certificării standardului român SR EN
ISO 14001:2005.
99. Inregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea
ISO (1,5 puncte) pentru furnizori
Cel puţin unul dintre principalii furnizori sau
prestatori de servicii ai zonei de camping trebuie să fie înregistraţi conform Ordinului nr. 50/2004 - EMAS (1,5
puncte) sau certificaţi conform standardului român ISO 14001:2005 (1 punct).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze dovezile
înregistrării EMAS sau ale certificării standardului român SR EN ISO 14001:2005
pentru cel puţin un furnizor principal.
100. Respectarea de
către subcontractanţi a criteriilor din secţiunea A (până la 2 puncte)
Toţi subcontractanţii a două servicii suplimentare
(servicii alimentare, activităţi de agrement) trebuie să respecte cel puţin
criteriile din secţiunea A, valabile în cazul unor servicii
specifice (câte 1 punct pentru fiecare serviciu oferit în zona de camping).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze documentaţia
corespunzătoare privind acordurile contractuale cu subcontractanţii săi privind
respectarea de către aceştia a criteriilor din secţiunea A.
101. Contorizarea apei şi
a energiei (până la 2 puncte)
In spaţiul de camping trebuie instalate contoare de
energie şi apometre suplimentare, pentru a permite colectarea de date privind
consumul aferent diverselor activităţi sau aparate (1 punct). Fiecare spaţiu
trebuie să aibă propriul său contor de energie şi apometru (1 punct).
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind respectarea acestui criteriu, însoţită de o analiză a datelor
colectate (în cazul în care există deja).
102. Acţiuni suplimentare
de protecţia mediului (maximum 3 puncte)
Fie:
a) acţiuni suplimentare de protecţia mediului (până
la 1,5 puncte fiecare, până la o valoare maximă de 3 puncte): pentru a
îmbunătăţi performanţele de mediu ale zonei, conducerea zonei de camping
trebuie să ia măsuri suplimentare faţă de cele pentru care au fost specificate
criterii în prezenta secţiune şi în secţiunea A; autoritatea competentă care
evaluează cererea trebuie să atribuie acestor activităţi un scor care nu depăşeşte
1,5 puncte pe acţiune.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze o explicaţie
detaliată privind modul în care zona de camping respectă acest criteriu,
însoţită de descrierea fiecărei acţiuni suplimentare care doreşte să fie luată
în considerare.
Fie:
b) acordarea etichetei ecologice (3 puncte): spaţiul de camping primeşte una dintre etichetele
ecologice naţionale sau regionale ISO de tip I.
Evaluare şi verificare: Operatorul economic care
solicită acordarea etichetei ecologice trebuie să furnizeze dovezi care arată
că i-a fost acordată eticheta ecologică.