E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 20 din 26 februarie 2003

pentru aprobarea Normelor privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar

ACT EMIS DE: CAMERA AUDITORILOR FINANCIARI DIN ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 228 din  4 aprilie 2003


SmartCity3


    Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, intrunit in sedinta din 26 februarie 2002, in temeiul prevederilor art. 5 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, aprobata si modificata prin Legea nr. 133/2002, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 67/2002, hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Departamentul de invatamant si admitere, Departamentul de monitorizare si competenta profesionala si Secretariatul general vor duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.
    Art. 3
    Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, conform prevederilor art. 6 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999, aprobata si modificata prin Legea nr. 133/2002, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 67/2002.

          Presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania,
                     prof. univ. dr. Florin Georgescu

    ANEXA 1

                                  NORME
privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar

    CAP. 1
    Dispozitii generale. Definitii

    Art. 1
    Ori de cate ori sunt utilizati in prezentele norme, termenii definiti in prezentul capitol au urmatorul inteles:
    - Camera - Camera Auditorilor Financiari din Romania;
    - norme - Norme privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar;
    - stagiar - persoana fizica care a promovat testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu si care isi desfasoara activitatea conform prezentelor norme;
    - indrumator de stagiu - persoana fizica, auditor financiar activ, sau juridica, membra a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, sub indrumarea careia se desfasoara stagiul unuia sau mai multor stagiari in activitatea de audit financiar;
    - stagiu - perioada de pregatire practica a stagiarului in activitatea de audit financiar;
    - caiet de practica - caietul si documentatia intocmite de stagiar in activitatea de audit financiar, prin care se consemneaza si se certifica activitatile desfasurate de acesta;
    - certificat de stagiu - documentul care atesta efectuarea celor 3 ani de pregatire profesionala practica in domeniul auditului financiar si care este eliberat de Camera Auditorilor Financiari din Romania.

    CAP. 2
    Norme referitoare la activitatile stagiarului in activitatea de audit financiar in perioada de pregatire profesionala practica

    Art. 2
    Conditiile de acces la stagiu
    Stagiul in activitatea de audit financiar se efectueaza de catre persoanele care au promovat testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu, organizat de Camera.
    Art. 3
    Admiterea la stagiu a stagiarului in activitatea de audit financiar
    (1) Candidatii declarati admisi la testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu vor urma procedurile stabilite prin prezentele norme.
    (2) Inscrierea stagiarului la stagiu se realizeaza pe baza urmatoarelor acte:
    a) cerere-tip adresata Camerei;
    b) acceptul indrumatorului de stagiu;
    c) declaratia pe propria raspundere a indrumatorului de stagiu, ca a avut sau are in derulare cel putin un angajament de audit financiar.
    (3) Dosarul stagiarului este inaintat Departamentului de invatamant si admitere pentru verificare si inscrierea ca stagiar in activitatea de audit financiar.
    (4) Departamentul de invatamant si admitere va elibera pentru fiecare stagiar o legitimatie a stagiarului in activitatea de audit financiar. Vizarea anuala a legitimatiei se face o data cu plata cotizatiei fixe.
    (5) In conditiile in care se schimba indrumatorul de stagiu, stagiarul va intocmi un nou dosar care va cuprinde actele prevazute la procedura de la alin. (2).
    (6) Candidatii declarati admisi la testul de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil pot solicita admiterea ca stagiar in activitatea de audit financiar, in termen de maximum 6 luni de la publicarea prezentelor norme.
    (7) Nerespectarea prevederilor alin. (2) lit. c) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar si totodata de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu.
    Art. 4
    Statutul stagiarului in activitatea de audit financiar
    (1) Stagiarii efectueaza programul de pregatire profesionala practica prin participarea la activitatea de audit financiar, in cadrul unor cabinete individuale sau societati de profil, cu forme legale de incadrare sau fara remuneratie, pentru care entitatile mai sus mentionate vor elibera adeverinta de efectuare a stagiului.
    (2) In cazul in care stagiarul are calitatea de salariat, relatiile contractuale ale acestuia cu persoana sau societatea comerciala de audit financiar in care isi desfasoara stagiul se stabilesc pe baza legislatiei in vigoare privind angajarea fortei de munca.
    (3) Este interzis stagiarului sa semneze, in numele sau, documente pentru terti, referitoare la activitatea de audit, in timpul efectuarii perioadei de stagiu.
    (4) Nerespectarea prevederilor alin. (3) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar si totodata de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu, dupa caz.
    Art. 5
    Durata stagiului
    (1) Stagiul in activitatea de audit financiar se desfasoara pe o perioada de 3 ani.
    (2) Perioada de stagiu incepe de la data la care stagiarul a incheiat un contract cu indrumatorul de stagiu, in cazul in care incadrarea se face cu remuneratie sau potrivit acceptului indrumatorului de stagiu, in cazul in care perioada de stagiu se face fara remuneratie.
    (3) La cererea stagiarului, perioada de pregatire profesionala practica poate fi suspendata cel mult un an. La reluarea stagiului, stagiarul va actualiza contractul de stagiu incheiat cu indrumatorul de stagiu.
    (4) La expirarea duratei de 3 ani a stagiaturii, stagiarul se poate prezenta la sustinerea examenului pentru atribuirea calitatii de auditor financiar, pe baza certificatului de stagiu emis de Camera.
    Art. 6
    Organizarea stagiului
    (1) Camera monitorizeaza activitatea desfasurata in perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor, prin Departamentul de invatamant si admitere si Departamentul de monitorizare si competenta profesionala.
    (2) Departamentul de invatamant si admitere va tine evidenta stagiarilor inscrisi, in ordinea aprobarii cererilor de inscriere la stagiu, intr-un registru cu regim special. Fiecare stagiar va avea un dosar personal unde se vor arhiva toate documentele si actele acestuia. Numarul de inregistrare din registrul de evidenta a stagiarilor se va inscrie atat pe dosarul personal, cat si pe orice document sau corespondenta referitoare la stagiar.
    (3) Dosarul stagiarului cuprinde:
    a) documentele depuse pentru sustinerea testului de acces la stagiu;
    b) documentele depuse pentru inscrierea la stagiu;
    c) rapoartele anuale ale indrumatorului de stagiu;
    d) rapoartele inspectorilor de la Departamentul de monitorizare si competenta profesionala;
    e) caietul de practica al stagiarului, cu vizele anuale aferente.
    (4) Activitatile desfasurate de stagiar, documentele si rapoartele acestuia sunt consemnate si conservate intr-un dosar numit Caiet de practica.
    (5) La expirarea stagiului efectuat conform prezentelor norme, pe baza raportului indrumatorului de stagiu si pe baza rapoartelor inspectorilor de la Departamentul de monitorizare si competenta profesionala, stagiarului i se elibereaza de catre Camera un certificat de stagiu.
    (6) In baza certificatului de stagiu stagiarul are dreptul de a se prezenta la examenul de aptitudini profesionale pentru obtinerea calitatii de auditor financiar.
    Art. 7
    Desfasurarea stagiului
    (1) In perioada de stagiu stagiarul este obligat sa efectueze anual un minim de 25 de zile lucratoare efectiv, de experienta profesionala, in fiecare dintre domeniile: contabilitate, audit si optionale. Totodata stagiarul are obligatia sa participe la programul de pregatire profesionala continua, de 25 de ore, organizat anual de Camera.
    (2) Repartizarea timpului de stagiu pe activitati este stabilita de indrumatorul de stagiu, care trebuie sa acorde stagiarului toate facilitatile, pentru a-i permite sa efectueze instruirea.
    (3) Pe intreaga perioada de desfasurare a stagiului, stagiarul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile privind intocmirea caietului de practica in care se reflecta in mod corect si complet experienta profesionala acumulata.
    (4) La fiecare 6 luni stagiarul trebuie sa prezinte indrumatorului de stagiu un raport sintetic al experientei profesionale dobandite.
    (5) La sfarsitul fiecarui an de stagiu indrumatorul de stagiu trebuie sa prezinte Departamentului de invatamant si admitere un raport referitor la activitatea desfasurata de stagiar pe parcursul anului respectiv.
    (6) Stagiarul trebuie sa prezinte, anual sau la cerere, Departamentului de invatamant si admitere caietul de practica pentru verificare.
    (7) Departamentul de invatamant si admitere este autorizat:
    - sa stabileasca numarul de ore de pregatire, precum si repartizarea acestora pe domenii de activitate;
    - sa intrerupa perioada de stagiu, la cererea stagiarului, din motive cum ar fi: satisfacerea stagiului militar, sanatate sau alte motive considerate justificate.
    (8) Nerespectarea prevederilor alin. (1), (5) si (6) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar si totodata de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu, dupa caz.
    Art. 8
    Indrumatorul de stagiu
    (1) Stagiul trebuie sa se efectueze pe langa o persoana fizica, auditor financiar activ, sau in cadrul unei societati comerciale de audit, membra a Camerei. Persoanele fizice si juridice, membre ale Camerei, care fac dovada ca au in derulare cel putin o misiune de audit financiar, pot sa inainteze Departamentului de invatamant si admitere o scrisoare prin care isi iau angajamentul de a lua sub indrumare stagiari in activitatea de audit financiar.
    (2) Un indrumator de stagiu nu poate avea mai mult de 5 stagiari in activitatea de audit financiar sub indrumare.
    (3) Stagiarul in activitatea de audit financiar are obligatia de a-si gasi un indrumator de stagiu care sa ofere garantii suficiente in ceea ce priveste asigurarea conditiilor pentru desfasurarea perioadei de pregatire profesionala practica.
    (4) Indrumatorul de stagiu este persoana fizica. Cand stagiul este realizat intr-o societate comerciala de audit financiar, inscrisa in Registrul auditorilor financiari - persoane juridice, aceasta precizeaza numele si calitatea indrumatorului de stagiu ales din randul angajatilor, asociatilor, care trebuie sa aiba calitatea de auditor financiar activ.
    (5) Acordarea si retragerea calitatii de auditor financiar indrumator de stagiu sunt hotarate de Consiliul Camerei, in urma rapoartelor primite de la Departamentul de invatamant si admitere.
    (6) Indrumatorul de stagiu trebuie sa creeze stagiarilor conditii pentru:
    a) a urma pregatirea prevazuta in prezentele norme;
    b) a se achita cu regularitate de obligatiile lor prevazute in prezentele norme.
    (7) Indrumatorul de stagiu trebuie sa mareasca treptat nivelul de dificultate a lucrarilor incredintate stagiarilor in activitatea de audit financiar si sa-i ajute sa-si insuseasca disciplinele profesionale ale pregatirii tehnice de baza (contabilitate si audit) in conformitate cu caietul de practica.
    (8) De asemenea, indrumatorul de stagiu trebuie sa raspunda la solicitarile Departamentului de invatamant si admitere si ale Departamentului de monitorizare si competenta profesionala in legatura cu furnizarea de informatii privind activitatea stagiarului.
    Art. 9
    Urmarirea, controlul si aprecierea activitatilor desfasurate de stagiari in activitatea de audit financiar
    (1) Urmarirea modului de desfasurare a stagiului este realizata si apreciata de indrumatorul de stagiu si de catre Departamentul de invatamant si admitere, in colaborare cu Departamentul de monitorizare si competenta profesionala.
    (2) Indrumatorul de stagiu trebuie sa verifice activitatile desfasurate de stagiar si sa notifice evidenta detaliata a experientei profesionale din caietul de practica, la fiecare 6 luni.
    (3) La fiecare 6 luni indrumatorul de stagiu trebuie sa faca o evaluare a activitatii stagiarului pe urmatoarele domenii:
    a) in ce masura a fost respectat programul de stagiu;
    b) cunostintele si aptitudinile de specialitate;
    c) gradul de insusire a experientei profesionale;
    d) rationamentul profesional.
    (4) Pentru fiecare domeniu de evaluare se poate da unul dintre calificativele:
    a) satisfacator;
    b) nesatisfacator.
    (5) Indrumatorul de stagiu trebuie sa intocmeasca un raport scris de evaluare periodica a stagiarului, in care sa consemneze:
    a) progresele inregistrate de stagiar;
    b) deficientele constatate in experienta profesionala;
    c) actiuni de intreprins in viitor;
    d) opinia generala privind evolutia profesionala a stagiarului.
    (6) Acest raport va fi depus la sfarsitul fiecarui an de stagiu la Departamentul de invatamant si admitere.
    (7) Departamentul de monitorizare si competenta profesionala poate organiza, prin sondaj sau ori de cate ori este solicitat din partea Consiliului Camerei, un control al calitatii activitatii stagiarilor si a indrumatorilor de stagiu.
    (8) Inspectorii din cadrul Departamentului de monitorizare si competenta profesionala vor intocmi un raport in urma controlului efectuat. Acest raport va cuprinde o evaluare a activitatii stagiarului, precum si propuneri de imbunatatire a activitatii stagiarilor sau de prelungire a perioadei de stagiu, in cazul in care inspectorii au constatat nerespectarea normelor de stagiu.
    (9) Acordarea vizei anuale de catre Departamentul de invatamant si admitere se va face tinandu-se cont de raportul inspectorilor din cadrul Departamentului de monitorizare si competenta profesionala.
    (10) Nerespectarea prevederilor alin. (2), (3) si (4) poate determina o decizie a Camerei de prelungire a perioadei de stagiu pentru stagiar si totodata de retragere a atestarii indrumatorului de stagiu, dupa caz.
    Art. 10
    Dispozitii finale
    (1) La sfarsitul perioadei de stagiu stagiarul va prezenta Departamentului de invatamant si admitere din cadrul Camerei caietul de practica, completat si vizat, cu activitatea depusa in cei 3 ani de pregatire profesionala practica.
    (2) La sfarsitul perioadei de stagiu indrumatorul de stagiu intocmeste si prezinta Departamentului de invatamant si admitere un raport de stagiu, in conformitate cu activitatea inregistrata in caietul de practica.
    (3) In urma analizarii documentatiei depuse Camera va elibera un certificat de stagiu, care da dreptul stagiarului de a se prezenta la examenul de obtinere a calitatii de auditor financiar.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 20/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 20 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 20/2003
Hotărârea 38 2004
privind inscrierea la stagiu a candidatilor declarati admisi in urma testului de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil
Hotărârea 32 2004
privind aprobarea Regulilor de organizare si desfasurare a testului de verificare a cunostintelor in domeniul financiar-contabil pentru accesul la stagiu
Hotărârea 24 2003
privind modificarea Hotararii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 20/2003 pentru aprobarea Normelor privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar
Hotărârea 22 2003
pentru modificarea Normelor privind perioada de pregatire profesionala practica a stagiarilor in activitatea de audit financiar, aprobate prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 20/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu