HOTARARE Nr.
515 din 14 mai 2008
pentru aprobarea actiunilor
sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire
si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protectia animalelor si protectia mediului, precum si alte actiuni prevazute in
alte programe nationale, precum si a tarifelor aferente acestora pentru anul
2008
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 401 din 28 mai 2008
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, al art. 15 alin. (5) şi al art. 48 alin. (2) lit. a), b), d) şi e)
din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare
cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al
bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia
animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2008, prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse
în Programul strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei
porcine clasice în România pentru anul 2008, prevăzut în anexa nr. 2.
(3) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse
în Programul acţiunilor de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor
şi caprinelor pentru anul 2008, prevăzut în anexa nr. 3.
(4) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse
în Programul acţiunilor de identificare şi înregistrare a bovinelor pentru anul
2008, prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 2. - Programul acţiunilor de supraveghere,
prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la
animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2008 este
structurat pe capitole şi secţiuni şi are în vedere supravegherea şi controlul
bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi a cauzelor care pot influenţa starea
de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animală
provenite de la acestea.
Art. 3. - Obiectivele anuale ale programelor prevăzute
la art. 1 au drept scop stabilirea statusului de sănătate a animalelor
domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea
acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de
origine animală provenite de la acestea şi destinate consumului uman.
Art. 4. - Pentru situaţiile cu risc epidemiologic
major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat
de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi/sau boli
transfrontaliere, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă,
în condiţiile legii.
Art. 5. - Se aprobă tarifele pentru anul 2008 aferente
programelor menţionate la art. 1, prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 6. - Fondurile necesare realizării acţiunilor din
cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor
la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului pentru anul 2008 se asigură din veniturile proprii şi
subvenţii de la bugetul de stat din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2008.
Art. 7. - (1) Fondurile necesare realizării acţiunilor
din cadrul Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea
pestei porcine clasice în România pentru anul 2008 se asigură din veniturile
proprii şi subvenţii de la bugetul de stat din bugetul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2008.
(2) Pentru vaccinarea de urgenţă a porcinelor
domestice, fondurile necesare acoperirii costului aferent dozelor vaccinale
utilizate se rambursează de către Comisia Europeană, cu până la 100%, iar
costurile aferente manoperei de vaccinare cu până la 50%, în baza prevederilor
Deciziei Consiliului Comunităţilor Europene 90/424/CEE privind anumite
cheltuieli în domeniul veterinar, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene seria L, nr. 224 din 18 august 1990, cu amendamentele
ulterioare.
(3) Fondurile necesare acoperirii costului momelilor
vaccinale utilizate pentru vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine
clasice la mistreţi, precum şi fondurile necesare acoperirii costurilor
aferente testărilor de laborator pentru realizarea programului prevăzut la
alin. (1) se rambursează de către Comisia Europeană, până la limita sumei de
2.500.000 euro, în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2007/782/CE de
aprobare a programelor naţionale anuale şi plurianuale de eradicare, combatere
şi monitorizare a anumitor boli ale animalelor şi zoonoze, prezentate de
statele membre pentru 2008 şi următorii ani, precum şi a contribuţiei
financiare a Comunităţii la aceste programe, publicată în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene seria L, nr. 314 din 1 decembrie 2007.
Art. 8. - Fondurile necesare realizării acţiunilor din
cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2008 se asigură din veniturile
proprii şi subvenţii de la bugetul de stat din bugetul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2008.
Art. 9. - Fondurile necesare
realizării acţiunilor din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea
şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2008 se asigură din veniturile proprii
şi subvenţii de la bugetul de stat din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2008.
Art. 10. - Normele metodologice de aplicare a
programelor prevăzute la art. 1 se aprobă, în termen de 30 de zile de la data
intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Art. 11. - Pentru realizarea atribuţiilor referitoare
la programele prevăzute la art. 1, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie
contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, în condiţiile
legii.
Art. 12. - Până la data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri, cuantumul tarifelor aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi
control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi acţiunilor de
identificare şi înregistrare a bovinelor, porcinelor, ovinelor şi caprinelor
este cel prevăzut în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 12/2007 privind aprobarea tarifelor pentru manopera acţiunilor
de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, pentru anul 2007, efectuate de către
medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.
Art. 13. - La data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 4/2008 privind aprobarea
Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la
animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului pentru anul 2008, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 80 din 1 februarie 2008.
Art. 14. - (1) Următoarele fapte constituie
contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) mişcarea porcinelor vii din exploataţiile
nonprofesionale în alte localităţi decât localitatea de origine, indiferent de
scop, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea
porcinelor;
b) transportul de porcine vii fără certificat
sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000
lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
c) comercializarea cărnii, a produselor, a
subproduselor şi a deşeurilor rezultate de la porcine din exploataţiile
nonprofesionale, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea
acestora;
d) introducerea în unităţile de abatorizare a
porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu amendă de la
20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii cantităţi de carne
proaspătă şi a subproduselor obţinute în urma tăierii;
e) introducerea în unităţile de procesare a cărnii
proaspete şi subproduselor, provenite de la porcinele din exploataţiile
nonprofesionale, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu
confiscarea acestora;
f) nerespectarea prevederilor legale de către medicii
veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către medicii veterinari
oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în aplicarea măsurilor
de control al pestei porcine clasice/cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
g) neefectuarea vaccinărilor pentru pesta porcină
clasică de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, precum şi
confirmarea frauduloasă a efectuării acesteia de către medicii veterinari
oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu amendă de la
40.000 lei la 50.000 lei;
h) neasigurarea corespunzătoare a spaţiilor etanşe
pentru depozitarea temporară a cadavrelor de porcine de către proprietarii
exploataţiei de animale înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, în vederea
colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a
subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să
se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infectocontagioase, cu
amendă în valoare de 3.000 lei.
(2) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. d) se
sancţionează, pe lângă amenda contravenţională şi confiscarea, cu suspendarea
autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de abatorizare pentru
o perioadă de la 3 la 6 luni, în condiţiile în care fapta a fost săvârşită a
doua oară în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
(3) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. e) se
sancţionează, pe lângă amenda contravenţională şi confiscarea, cu suspendarea
autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de procesare pentru o
perioadă de la 3 la 6 luni, în condiţiile în care a fost săvârşită a doua oară
în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
(4) Uciderea şi distrugerea porcinelor vii, a cărnii,
a produselor şi a subproduselor de origine animală confiscate se realizează
prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(5) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor
prevăzute la alin. (4) sunt suportate de către persoana fizică sau juridică ale
cărei porcine vii, carne, produse şi subproduse de origine animală au fost
confiscate, ucise şi distruse.
(6) Nerespectarea prevederilor
legale de către personalul autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute în
anexa care face parte integrantă din Programul strategic privind monitorizarea,
controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România în anul 2008,
implicat în aplicarea măsurilor de control al pestei porcine clasice, atrage,
după caz, răspunderea administrativă, contravenţională sau penală a acestuia.
(7) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1)
se face de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor competente, iar aplicarea sancţiunii se face de către directorul
executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin rezoluţie scrisă pe
procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(8) Directorul executiv al direcţiei sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
are obligaţia de a înştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului
comerţului de pe lângă tribunale sau, după caz, autorităţile administraţiei
publice locale care au autorizat funcţionarea operatorului economic despre
aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) şi (3).
(9) Sancţiunile contravenţionale prevăzute de
prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor
juridice.
Art. 15. - Prevederile art. 14 referitoare la
contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind
regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 16. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din
prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
Csutak-Nagy Laszlo
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Cătălin Doica,
secretar de stat
ANEXA Nr. 1
PROGRAMUL
acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al
bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului pentru anul 2008
CAPITOLUL I
Supravegherea,
profilaxia şi controlul bolilor* la animale
SECŢIUNEA 1
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor
majore
1. Febra aftoasă A-010**;
2. Stomatita veziculoasă A- 020**;
3. Boala veziculoasă a porcului A- 030**;
4. Pesta bovină A - 040: pentru animalele vii din
speciile receptive nou-introduse prin comerţul intracomunitar sau importul din
ţări terţe, costurile acţiunilor sanitare veterinare de supraveghere şi
imunoprofilactice obligatorii sunt suportate de către proprietarii animalelor,
restul costurilor privind acţiunile de supraveghere, profilaxie şi control
fiind suportate de la bugetul de stat;
5. Pesta micilor rumegătoare A-050**;
6. Pleuropneumonia contagioasă bovină A-060**;
7. Blue Tongue A- 090**;
8. Pesta africană a calului A- 110**;
9. Pesta porcină africană A- 120**;
10. Pesta porcină clasică**;
11. Influenţa aviară (Gripa aviară) A- 150**;
12. Boala de Newcastle (Pseudopesta aviară) A- 160**;
13. Boala Aujeszky B - 052**; 14.Turbarea - B - 058**;
15. Paratuberculoza B - 059**;
16. Bruceloza la bovine B - 103**;
17. Bruceloza la ovine (infecţie cu Brucella ovis) B - 151**;
18. Bruceloza la ovine şi caprine (infecţie cu Brucella melitensis) B- 152**;
19. Bruceloza la porcine B - 253**;
20. Campilobacterioza bovină B - 104**;
21. Campilobacterioza la alte specii de interes
economic: ovine, porcine, păsări**;
22. Tuberculoza B - 105**;
23. Rinotraheita infecţioasă bovină - IBR-B -110***;
24. Tricomonoza bovină B - 112***;
25. Encefalopatia spongiformă bovină B - 115**;
26. Artrita encefalită caprină
B - 153**;
27. Scrapia B -160**;
28. Maedi Visna B -161**;
29. Durina B -202**;
30. Anemia infecţioasă ecvină B - 205:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în
cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, costurile fiind
suportate de către proprietar;
b) cabalinele exportate, cu destinaţia sport, sunt
testate serologic, costurile fiind suportate de către proprietar
c) restul costurilor privind acţiunile de supraveghere, profilaxie si control sunt suportate de la bugetul de
stat;
31.Morva B -209**;
32. Sindromul respirator şi de reproducţie la porcine
B -
33. Tifoza aviară B - 308:
a) controlul serologic în exploataţii se execută de
proprietarul păsărilor, pe cheltuiala acestuia;
b) vaccinarea antisalmonelică preventivă a păsărilor
este opţiunea operatorului economic, costurile fiind suportate de către acesta;
c) restul costurilor privind acţiunile de
supraveghere, profilaxie şi control sunt suportate de la bugetul de stat;
34. Paratifoza aviară C - 855:
a) vaccinarea antisalmonelică preventivă a păsărilor
este opţiunea operatorului economic, costurile fiind suportate de către acesta;
b) restul costurilor privind acţiunile de
supraveghere, profilaxie şi control sunt suportate de
la bugetul de stat;
35. Salmonelozele zoonotice la găinile de reproducţie
(infecţie cu Salmonella Enteritidis, Salmonella
Typhimurium, Salmonella Infantis, Salmonella Hadar, Salmonella Virchow) **;
36. Micoplasmoza respiratorie aviară***;
37. Septicemia hemoragică virală la salmonide B -
401**;
38. Viremia de primăvară a crapului B - 404**;
39. Necroza hematopoietică infecţioasă a salmonidelor B
- 405**;
40. Herpesviroza crapului**;
41. Necroza pancreatică infecţioasă a salmonidelor**;
42. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide***;
43. Girodactilaza**;
44. Bonamioza B - 431**;
45. Haplosporidioza B - 432**;
46. Perkinsoza B - 433**;
47. Marteilioza B -434**;
48. Microcitoza B - 436**;
49. Acarapioza (Acarioza internă) B - 451**;
50. Loca americană la albine B - 452**;
51. Loca europeană B - 453**;
52. Nosemoza albinelor B - 454***;
53. Varrooza B - 455**;
54. Tropilelapsoza B - 456**;
55. Atacul gândacului mic de stup**;
56. Poliedria viermilor de mătase**;
57. Flaşeria**;
58. Nosemoza viermilor de mătase**;
59. Muscardina**;
60. Diareea virală a bovinelor (Boala mucoaselor BVD -
MD) C - 652***;
61. Variola ovină şi caprină A- 100**;
62. Salmonelozele la găinile ouătoare (Salmonella Enteridis, Salmonella Typhimurium):
a) costurile examenelor de supraveghere sanitară
veterinară la iniţiativa operatorului economic sunt suportate de către acesta;
b) restul acţiunilor de supraveghere, profilaxie şi
control sunt suportate de la bugetul de stat.
Obiectiv: supravegherea pasivă
şi activă a efectivelor de animale, insecte, peşti şi viermi de mătase.
SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor
tumorale
1. Leucoza bovină - B 108;
2.Oncopatii la păsări - leucemii şi limfoame, inclusiv
Boala Marek, alte tumori***.
Obiectiv: supravegherea pasivă şi activă a efectivelor
de animale.
SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în
funcţie de antecedentele epizootice
1. Antrax B -051**;
2. Echinococoza B - 053***;
3. Leptospiroza B - 056**;
4. Febra Q B - 057**;
5. Anaplasmoza B - 101***;
6. Babesioza B -102***;
7. Nutalioza cabalinelor***;
8. Theilerioza bovinelor şi ovinelor B - 111***;
9. Avortul salmonelic la oi B - 156**;
10. Influenţa ecvină B - 206**;
11. Rinopneumonia ecvină B - 208***;
12. Arterita virală ecvină B - 211**;
13. Avortul salmonelic la iepe B - 214**;
14. Tularemia B -352**;
15. Bruceloza la canide***;
16. Bruceloza la iepuri***;
17. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas
Salmonicida**;
18. Yersinioza (Boală gura roşie)
la salmonide**;
19. Anemia infecţioasă a somnului**;
20. Mixosomiza**;
21. Boala Columnaris la salmonide**;
22. Eritrodermatita la ciprinide**;
23. Ihtioftiriaza**;
24. Criptobiaza**;
25. Coccidioza moluştelor bivalve**;
26. Nematodoze ale moluştelor
bivalve**;
27. Ricketioza moluştelor bivalve**;
28. Vibrioza moluştelor bivalve**;
29. Moluşte gasteropode Criptobya
Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari,
nematode***;
30. Batracieni, trematode, acantocefali,
pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze***;
31. Pesta racilor**; 32.Amoebioza**;
33. Brauloza**;
34. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor**;
35. Puietul în sac şi boala botcilor negre**;
36. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte**;
37. Aspergiloza viermilor de mătase **;
38. Oncopatii la animalele de companie***;
39. Listerioza C -611**;
40. Toxoplasmoza C - 612***;
41. Botulism C -61**;
42. Salmoneloza C - 620**.
Obiectiv: supravegherea pasivă şi activă a efectivelor
de animale, insecte, peşti şi viermi de mătase.
SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor
transmisibile de la animale la om (zoonoze)
1. Bacterioze:
a) Antrax B - 051**;
b) Leptospiroza B - 056**;
c) Febra Q B - 057**;
d) Bruceloza E -001**;
e) Tuberculoza bovină B - 105**;
f) Morva B - 209**;
g) Tularemia B - 352**;
h) Listerioza C -611**;
i) Pasteureloza**;
j) Salmoneloza E - 002**;
k)Rujetul C -801**;
l) Streptococia R - 015**;
m) Stafilococia **;
n) Yersinioza**;
o) Campilobacterioza**;
p) Clostridioza**;
r) Chlamylioza aviară B -
312**;
s) Colibaciloza O - 157H7**.
2. Micoze;
a) Aspergiloza**;
b) Candidoza**;
c) Dermato-micoza**.
3. Viroze;
a) Febra aftoasă A- 010**;
b) Febra Văii de Rift A- 080**;
c) Boala de Newcastle B - 160**;
d) Turbare B -058**;
e) Influenta aviară - Gripa aviară A- 150**;
f) Boala Carre C -921**;
g) Boala Lyme**;
h) Boala de Crimeea - Congo**;
i) Encefalita West Nile**;
j) Encefalita japoneză B - 212**;
k) Encefalomielita ecvină venezueleană B - 216**;
l) Encefalita de căpuşe**;
m) Oncopatii de animale de
producţie în libertate şi exotice***.
4. Parazitoze;
a) Cochliomyia Hominivorax B - 060**;
b) Chrysomya Bezziana B - 061**;
c) Echinococoza/Hidatidoza B - 053**;
d) Cisticercoza bovină B - 106**;
e) Cisticercoza porcină B - 252**.
f) Trichineloza B - 062:
costurile pentru examenul trichineloscopic pentru carnea de porc din
exploatatiile nonprofesionale, obţinută după tăierea porcilor pentru consum
familial, se suportă de către proprietar. Costurile pentru examenul
trichineloscopic pentru carnea provenită de la porcii tăiaţi în abatoarele
autorizate sanitar-veterinar sunt suportate de la bugetul de stat;
g) Leishmanioza - B 501**;
h)Fascioloza C -621**;
i) Filarioza C - 622**;
j) Ancilostomoza carnivorelor**;
k) Balantidioza**;
l) Hemosporilioze**;
m) Pneumocistoza**;
n) Sacrocistoza**;
o) Teniaze**;
p) Thelazioza**;
r) Dermatoze produse de acarieni, paraziţii
animalelor**.
Obiectiv: supraveghere prin examene clinice,
anatomopatologice şi de laborator.
SECŢIUNEA a 5-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul tulburărilor genetice şi animale
1. Supravegherea tulburărilor prepuberale şi de
reproducţie (antepartum, partoritie şi postpartum) la speciile de animale de
interes economic:
a) Avorturi**;
b) Tulburări de reproducţie neinfecţioase***;
2. Supravegherea sanitară
veterinară a materialului seminal congelat pentru utilizarea internă,
cercetare, import şi export***;
3. Supravegherea sanitară veterinară a materialului
seminal neprelucrat (crud) şi refrigerat, autohton şi din import***;
Obiectiv: supraveghere prin examene specifice de
laborator.
4. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale
glandei mamare***;
Obiectiv: examen clinic al glandei mamare.
SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologică
1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei**;
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri
amenajate pentru piscicultura şi din ape curgătoare***;
3. Analiza aerului***;
4. Verificarea eficienţei decontaminării după evoluţia
unor boli, acţiuni profilactice**;
5. Supravegherea sanitară
veterinară specifică a exploatatiilor zootehnice, ecologice şi a exploatatiilor
mixte care au sector zootehnic**.
Obiectiv: supravegherea pasivă prin monitorizarea
documentelor şi supravegherea activă prin recoltări de probe.
SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicină generală preventivă,
de protecţie şi bunăstarea animalelor şi protecţia mediului
1. Instituirea şi respectarea măsurilor de
biosecuritate**;
2. Bunăstarea animalelor:
a) Bunăstarea animalelor sălbatice în captivitate**;
b) Bunăstarea animalelor din exploataţii**;
3. Protecţia animalelor:
a) în timpul tăierii sau uciderii**;
b) în timpul transportului**;
c) folosite pentru experimente sau în alte scopuri**;
4. Acţiuni generale de medicină preventivă:
a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor**;
b) expertiza parazitologică a pajiştilor naturale şi
a păşunilor**;
c) expertiza sanitară veterinară a furajelor care au
contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute**;
d) expertiza sanitară veterinară a zonelor de recoltare
a moluştelor bivalve**;
e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare
şi dezinfecţie: consturile sunt suportate de către prorietar când acţiunile
sunt efectuate de către echipe proprii sau alte echipe, în baza unui contract
de prestări servicii;
f) controlul ecarisării**.
Obiectiv: supravegherea pasivă prin monitorizarea
documentelor şi supravegherea activă prin diagnostic de laborator şi controlul
executării acţiunilor.
SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologică**
Obiectiv: supravegherea pasivă
prin monitorizarea documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.
SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni profilactice obligatorii pentru unele
boli la animale
1. Boala de New Castle****;
2. Antrax**;
3. Turbare**.
Obiectiv: reducerea presiunii virale şi protecţia
animalelor din speciile receptive.
SECŢIUNEA a 10-a
Activităţi de elaborare, omologare, evaluare,
pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale
ştiinţifice în domeniul sanitar veterinar**;
2. Activitate de instruire şi perfecţionare continuă
a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de
competenţă, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţară şi în străinătate**;
3. Analize epidemiologice, de statistică medicală
veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia
consumatorului**;
4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie
sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţiei
consumatorilor**;
5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei
sanitar-veterinare la nivel judeţean, ale institutelor veterinare de profil şi
ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor:
a) monitorizarea de către Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi
parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om**;
b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi
Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a
celor transmisibile la om**;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi
identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea
publică**;
d) monitorizarea avorturilor la animale**;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea
ecotoxicologică**;
f) monitorizarea unităţilor de producere a furajelor**;
g) monitorizarea programului de supraveghere în
domeniul igienei şi sănătăţii publice, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene
a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om**;
h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a
bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om**.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii
publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
CAPITOLUL II
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală şi a
furajelor
SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze
1. Bruceloza (B-103), (B-151), (B-152), (B-153);
2. Campilobacterioza (B-104);
3. Echinococoza (Hidatidoza) (B-053);
4. Listerioza (C-611);
5. Salmoneloza (C-620);
6. Trichineloza (B-255);
7. Tuberculoza (B-105) produsă de Mycobacterium bovis;
8. Escherichia coli verotoxigenă E.coli 0157H7;
9. Influenţa aviară;
10. Rabia B-058;
11. Botulism(C-615);
12. Leptospiroza (B-056);
13. Tuberculoza (alta decât cea produsă de
Mycobacterium bovis);
14. Yersinioza;
15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti;
16. Cisticercoza (B-252);
17. Antrax (B-051).
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unităţile autorizate
sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piaţă en-gros.
2. Carne de ongulate domestice:
a) abator;
b) abator pentru sacrificarea porcilor la îngrăşat;
c) unitate de tranşare.
3. Carne de pasăre şi de
lagomorfe:
a) abator;
b) abator pentru scrificarea puilor broiler;
c) unitate de tranşare.
4.Carne de vânat de
crescătorie:
a) abator;
b) unitate de tranşarea cărnii de vânat de crescătorie.
5. Carne de vânat sălbatic:
a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;
b) unitate de tranşarea cărnii de vânat sălbatic.
6. Carne tocată, preparată
şi carne separată mecanic:
a) unitate pentru carne tocată;
b) unitate pentru carne preparată;
c) unitate pentru carne separată mecanic.
7. Produse din carne:
- unitate de procesare.
8. Moluşte bivalvevii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din
pescuit:
a) vas fabrică;
b) vas congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit
(cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piaţă de licitaţie;
f) piaţă de desfacere.
10. Lapte crud şi produse din lapte:
a) exploataţii de animale producătoare de lapte, care
livrează lapte la unităţile de procesare;
b) centre de colectare a laptelui;
c) unitate de procesare a laptelui;
d) unitate de procesare a produselor din lapte.
11. Ouă şi produse din ouă:
a) centru de ambalare a ouălor;
b) unitate pentru producerea ouălor lichide;
c) unitate de procesare a ouălor.
12. Pulpe de broască şi
melci:
- unitate de procesare.
13. Grăsimi animale, untură,
jumări:
a) centru de colectare a grăsimilor animale;
b) unitate de procesare a
grăsimilor animale.
14. Gelatină:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
gelatină;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activităţi:
a) unitate de procesare a mierii de albine şi/ sau a
altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin
prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) măcelărie;
c) centru de colectare a vânatului sălbatic;
d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau
lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a laptelui.
3. Peşte şi produse din
pescuit:
a) centru de colectare a peştelui;
b) ambarcaţiune comercială de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescărie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii
şi a altor produse apicole;
b) centre de extracţie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentaţie publică şi
alte activităţi:
a) restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se
servesc mâncăruri gătite;
b) pizzerie;
c) laborator de patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unităţi cu vânzare prin internet.
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) magazin alimentar;
j) cantină.
6. Prepararea mâncărurilor
la comandă: - catering.
7. Produse primare
destinate vânzării directe (vânat sălbatic, carne de pasăre şi lagomorfe, peşte
proaspăt, melci şi moluşte bivalve, ouă, miere de albine, lapte):
a) vânat sălbatic şi de crescătorie;
b) carne de pasăre şi lagomorfe;
c) peşte proaspăt;
d) melci şi moluşte bivalve;
e)ouă;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală prin examene de laborator obligatorii
1. Alimente gata preparate destinate sugarilor sau
alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
2. Alimente gata preparate ce constituie suport de
creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale
speciale
3. Alimente gata preparate ce
nu constituie suport de creştere pentru L.
Monocytogenes, altele decât cele destinate
sugarilor şi în scopuri medicale speciale
4. Carne provenită din carcase de bovine, ovine,
caprine, cabaline
5. Carne provenită din carcase de porcine
6. Carne provenită din carcase de păsări (broileri şi
curcani)
7. Carne de vânat de fermă şi sălbatic
8. Carne proaspătă şi subproduse comestibile
9. Carne tocată şi carne preparată destinată să fie
consumată crudă
10. Carne tocată şi carne perparată provenită de la
păsări, destinată să fie consumată gătită
11. Carne tocată şi carne perparată provenită de la
alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită
12. Carne separată mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de
pasăre destinate să fie preparate (gătite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatină şi colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte separată mecanic
22. Moluşte, crustacee întregi sau
decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate,
congelate şi altele
23. Pulpe de broască, melci fără cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi
gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte decochiliate gătite
26. Produse decorticate şi decochiliate ale crustaceelor
şi moluştelor gătite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud (materie primă) din centre de colectare
şi fabrici de procesare lapte
29. Lapte crud (materie primă) provenit din
exploataţiile de vaci producătoare de lapte destinat procesării
30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate
lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte
tratate termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer praf
34. Formulă uscată pentru sugari şi alimente
dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale special destinate
sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni
35. Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud
sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât pasteurizarea
36. Brânzeturi (maturate şi nematurate) produse din
lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. îngheţată şi deserturi pe bază de produse
lactate, congelate
38. Produse din ouă, cu excepţia produselor care în
timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei elimină riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului
de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella
40. Ouă pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din
materii prime, de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om
SECŢIUNEA a 5-a
Determinări rapide efectuate pe autolaborator în
zone de
interes turistic sau alte programe de
supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator a altor
produse care
intră în compoziţia sau vin în contact cu materiile prime şi produsele de origine animală
1. Apă potabilă
2. Aditivi alimentari şi condimente
3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor
de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie
şi deratizare
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitară veterinară a furajelor
1. Nutreţuri de volum:
fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi şi derivate
2. Nutreţuri suculente
3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate:
cereale boabe, subproduse provenite din industria de morărit, seminţe întregi,
oleaginoase şi derivate, şroturi
4. Materii prime de origine minerală pentru
nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici,
vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori,
antioxidanţi, coloranţi
6. Produse şi derivate din
lapte, înlocuitori de lapte praf
7. Făină de peşte
8. Premixuri vitamino-minerale (zooforturi) şi
amestecuri minerale
9. Remixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale
şi zooforturi (cu conţinut de proteină brută peste 5%)
10. Nutreţuri combinate pentru
păsări
11. Nutreţuri combinate pentru rumegătoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare (amestec
unic)
13. Nutreţuri combinate pentru porci
14. Nutreţuri combinate pentru cabaline
15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescătorie
16. Hrană deshidratată pentru animalele de companie
17. Hrană umedă pentru animalele de companie
Obiective:
a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate
animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodăriile populaţiei, în
vederea reducerii contaminării de orice tip, pentru menţinerea stării de
sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru
consumul uman
b) Controlul substanţelor interzise în furajele de
origine animală
c) Monitorizarea producerii
de hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurării
statusului de sănătate a acestora
SECŢIUNEA a 10-a
Reţete furajere la care se determină prezenţa
coccidiostaticelor în programul de supraveghere
1. Reţete furajere pentru păsări, respectiv curci şi
găini
2. Reţete furajere pentru porci Obiective:
Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi
utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman
SECŢIUNEA a 11-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apă
1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe
neautorizate
2. Medicamente veterinare şi contaminaţi Obiective:
a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea
reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor;
b) Monitorizarea administrării produselor
medicinale veterinare în vederea reducerii cantităţii de reziduuri din
produsele de origine animală şi diminuarea rezistenţei agenţilor patogeni la
antibiotice
c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de
origine animală destinate consumului uman
SECŢIUNEA a 12-a
Determinarea nivelurilor de contaminare
radioactivă a produselor de origine animală şi a furajelor (radioactivitate cumulată de 137 Cs şi 134 Cs)
1. Materii prime şi produse de origine animală
2. Furaje
3. Apă
Obiectiv:
Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare
radioactivă în vederea menţinerii stării de sănătate a oamenilor
CAPITOLUL III
Supravegherea sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi comercializează
produse medicinale de
uz veterinar
1. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi
condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz
veterinar
2. Importatori de produse
biologice de uz veterinar din ţări terţe
3. Unităţi pentru producerea, ambalarea,
divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare
Obiective:
a) Obţinerea de produse biologice care să asigure o
acoperire imunologică eficientă
b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru
comercializare conform normelor Uniunii Europene
c) Monitorizarea reacţilor adverse şi a
condiţiilor de comercializare
ANEXA Nr. 2
PROGRAMUL STRATEGIC
privind monitorizarea, controlul şi eradicarea
pestei porcine clasice în România pentru anul 2008
Art. 1. - Programul strategic privind monitorizarea,
controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în
România pentru anul 2008, denumit în continuare program, include următoarele:
a) eradicarea pestei porcine clasice la mistreţi;
b) vaccinarea de urgenţă împotriva pestei porcine
clasice la mistreţi;
c) vaccinarea de urgenţă contra pestei porcine clasice
cu un vaccin viu atenuat a porcinelor din exploataţiile nonprofesionale;
d) monitorizarea şi controlul pestei porcine clasice.
Art. 2. -In sensul prezentului program, expresiile de
mai jos au următoarele semnificaţii:
a) exploataţie de porcine - orice incintă cu profil agricol, cu unul
sau mai multe adăposturi, în care porcinele sunt crescute ori ţinute permanent
sau temporar;
b) exploataţie comercială
industrială de porcine - exploataţie
înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, aflată sub control sanitar-veterinar
permanent şi în care se respectă reguli generale de biosecuritate;
c) sistem industrial de
creştere a porcinelor - sistem reprezentat de
exploataţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, aflate sub control
sanitar-veterinar permanent şi în care se aplică măsuri de biosecuritate;
d) exploataţie
nonprofesională de porcine - exploataţie de
porcine în care acestea sunt crescute în mod tradiţional şi numai pentru
asigurarea consumului familial.
Art. 3. - Programul se aplică pe întreg teritoriul României.
Art. 4. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea competentă pentru
monitorizarea programului.
(2) Autorităţile şi instituţiile publice cu atribuţii
şi responsabilităţi în implementarea programului sunt prevăzute în anexa care
face parte integrantă din prezentul program.
Art. 5. - (1) Comitetul Naţional pentru Situaţii de
Urgenţă stabileşte atribuţii şi responsabilităţi suplimentare pentru
autorităţile şi instituţiile publice prevăzute în anexa
care face parte integrantă din prezentul program,
precum şi pentru alte instituţii, pentru asociaţii profesionale sau pentru
proprietarii de porcine.
(2) In scopul aplicării prezentului program,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va
solicita sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Art. 6. - Regulile generale de biosecuritate sunt
stabilite prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor, în termen de 30 de zile de la intrarea în
vigoare a hotărârii de aprobare a prezentului program.
Art. 7. - (1) Obligaţia respectării regulilor generale
de biosecuritate prevăzute la art. 6 revine proprietarilor exploataţiilorde
porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, are termen permanent şi
condiţionează aprobarea despăgubirilor în cazurile în care se înregistrează
pagube datorate pestei porcine clasice.
(2) In baza regulilor generale de biosecuritate
prevăzute la art. 6, fiecare exploataţie de porcine dezvoltă şi implementează
propriul plan de măsuri şi proceduri necesare pentru respectarea regulilor
generale de biosecuritate; obţinerea înregistrării/autorizării
sanitar-veterinare a exploataţiilor de porcine este condiţionată de avizarea
planurilor de măsuri şi a procedurilor respective de către direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti.
(3) Dacă se înregistrează pagube datorate pestei
porcine clasice, despăgubirile se stabilesc şi se acordă proprietarilor
exploataţiilor de porcine, conform prevederilor art. 26 alin. (6) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii
Guvernului nr. 1.415/2004 privind acordarea despăgubirilor pentru animalele
tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de
boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completările ulterioare,
în condiţiile respectării prevederilor art. 6 şi art. 7 alin. (1) şi (2) din
prezentul program.
NOTE:
*) In funcţie de importanţa epidemiologică, Organizaţia
Mondială pentru Sănătatea Animalelor - Oficiul Internaţional pentru Epizootii a
atribuit coduri pentru fiecare boală în parte.
**) Costurile privind realizarea acţiunilor de
supraveghere, imunoprofilactice şi de control sunt suportate din venituri
proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2008. In
situaţiile în care proprietarul de animale, persoană fizică sau juridică,
solicită contraexpertize de laborator, costurile contraexpertizei sunt suportate
de către acesta.
***) Costurile privind realizarea acţiunilor de
supraveghere, imunoprofilactice şi de control se suportă exclusiv de către
proprietarul de animale, persoană fizică sau juridică.
****) Costurile privind manopera acţiunilor imunoprofilactice
şi contravaloarea vaccinului se suportă de către proprietarul de animale,
persoană fizică sau juridică.
Art. 8. - Pentru asigurarea continuităţii acţiunilor de
vaccinare din prezentul program se constituie un stoc de intervenţie, pentru
vaccinul viu atenuat, momelile vaccinale, precum şi seturile de diagnostic
necesare supravegherii prevăzute în prezentul program.
Art. 9. -Achiziţionarea vaccinului viu atenuat, a
momelilor vaccinale, precum şi a acelor şi seringilor necesare realizării
vaccinării de urgenţă împotriva pestei porcine clasice în exploataţiile
nonprofesionale de porcine, precum şi a vaccinării de urgenţă împotriva pestei
porcine clasice la mistreţi şi a seturilor de diagnostic se realizează de către direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor legale în vigoare privind
achiziţiile publice.
Art. 10. - (1) In scopul monitorizării şi gestionării
programului şi al circulaţiei vaccinurilor antipestoase porcine pe teritoriul
României se constituie, în cadrul serviciilor sanitar-veterinare de stat,
Reţeaua pentru monitorizarea programului.
(2) Organizarea Reţelei pentru monitorizarea
programului se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în termen de 15 zile de la intrarea
în vigoare a hotărârii de aprobare a prezentului program.
ANEXĂ la program
AUTORITĂŢILE Şl INSTITUŢIILE PUBLICE
cu atribuţii şi responsabilităţi în aplicarea
Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România în anul 2008
I.1. Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în vederea aplicării şi
monitorizării programului, are următoarele atribuţii şi responsabilităţi:
a) controlează aplicarea corectă şi în termenele
stabilite a prevederilor programului;
b) stabileşte drepturile şi obligaţiile medicilor
veterinari oficiali;
c) stabileşte drepturile şi obligaţiile medicilor
veterinari de liberă practică împuterniciţi pentru efectuarea acţiunilor din
program;
d) organizează, coordonează, gestionează şi
controlează activitatea privind identificarea şi înregistrarea porcinelor;
e) organizează şi controlează activităţile
sanitar-veterinare efectuate de medicii veterinari de liberă practică
împuterniciţi pentru aplicarea prevederilor programului;
f) asigură personalul necesar pentru activităţile de
control şi eradicare a bolii;
g) asigură fondurile necesare destinate achiziţionării
tuturor tipurilor de vaccin antipestos porcin utilizate la vaccinarea de
urgenţă a porcinelor domestice şi sălbatice pentru anul 2008;
h) întocmeşte documentaţia necesară pentru obţinerea
statusului de ţară sau zonă liberă ori oficial liberă de pestă porcină clasică
şi dispune aplicarea măsurilor pentru menţinerea acestui status;
i) realizează zonarea şi regionalizarea teritoriului
României în relaţie cu pesta porcină clasică.
I.2. Institutul de Diagnostic
şi Sănătate Animală, în vederea aplicării şi monitorizării programului, are
următoarele atribuţii şi responsabilităţi:
a) stabileşte strategia laboratoarelor
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv al
municipiului Bucureşti, cu privire la diagnosticul pestei porcine clasice;
b) coordonează activitatea de
diagnostic de laborator al pestei porcine clasice;
c) întocmeşte rapoartele epidemiologice, bazate pe
interpretarea rezultatelor privind pesta porcină clasică;
d) cooperează cu laboratorul comunitar de referinţă
pentru pesta porcină clasică.
I.3. Institutul pentru
Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, în vederea
aplicării şi monitorizării programului, are următoarele atribuţii şi
responsabilităţi:
a) autorizează produsele medicinale imunologice contra pestei porcine clasice pentru comercializare în România;
b) efectuează controlul calităţii seriilor de vaccin
contra pestei porcine clasice, în conformitate cu prevederile Programului
acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al
celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
c) furnizează informaţii cu privire la produsele medicinale imunologice autorizate în România contra pestei
porcine clasice.
I.4. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, coordonează şi
controlează aplicarea prevederilor prezentei hotărâri. Atribuţiile şi
responsabilităţile direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu privire la
aplicarea şi monitorizarea programului se stabilesc prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
II.1. Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale, în vederea aplicării şi monitorizării programului, are
următoarele atribuţii şi responsabilităţi:
a) asigură sumele necesare acordării de despăgubiri
proprietarilor de porcine, în condiţiile legii, în limita bugetului alocat;
b) înregistrează în baza de date exploataţiile
comerciale industriale de porcine, prin intermediul direcţiilor agricole şi
pentru dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
c) asigură reducerea populaţiei de mistreţi prin
efectuarea vânătorilor sezoniere aprobate suplimentar cotei aprobate;
d) stabileşte criteriile pe baza cărora sunt alocate
compensaţiile destinate activităţilor de eradicare a bolii;
e) asigură, în maximum 60 de zile de la data
înregistrării la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană,
respectiv a municipiului Bucureşti, a documentaţiei aprobate de direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, potrivit legii, sumele compensatorii pentru
proprietarii ale căror animale au fost ucise ca urmare a aplicării programului,
în conformitate cu prevederile legislaţiei europene în vigoare cu privire la
sumele compensatorii acordate de Comisia Europeană şi cu prevederile
legislaţiei naţionale în vigoare;
f) asigură funcţionarea sistemului de colectare,
transport şi neutralizare a cadavrelor, produselor şi subproduselor din carne
de porcine domestice şi sălbatice;
g) asigură aplicarea unui
management corespunzător al politicii de creştere a animalelor pentru reducerea
riscului apariţiei şi răspândirii bolilor animalelor;
h) instruieşte proprietarii de animale pentru
implementarea măsurilor de biosecuritate necesare prevenirii apariţiei şi
răspândirii bolilor animalelor;
i) asigură, prin disponibilizarea resurselor umane şi a
mijloacelor materiale, supravegherea, profilaxia şi combaterea bolilor majore
ale animalelor sălbatice;
j) decide, împreună cu Ministerul Sănătăţii Publice,
asupra condiţiilor de creştere a animalelor în oraşe şi municipii.
II.2. Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia generală de control silvic şi cinegetic,
în vederea aplicării şi monitorizării programului, are următoarele atribuţii şi
responsabilităţi:
a) controlează, în limita competenţelor, îndeplinirea
măsurilor stabilite de Centrul Naţional de Combatere a Bolilor;
b) monitorizează cooperarea dintre medicii veterinari
oficiali şi gestionarii fondurilor de vânătoare;
c) verifică modul în care s-a
realizat cota de recoltă aprobată, precum şi situaţia suplimentării cotelor;
d) monitorizează şi controlează implementarea
măsurilor care revin gestionarilor fondurilor de vânătoare, conform programului.
II.3. Ministerul Agriculturii
şi Dezvoltării Rurale, prin inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de
vânătoare, în vederea aplicării şi monitorizării programului, are următoarele
atribuţii şi responsabilităţi:
a) monitorizează şi controlează implementarea măsurilor
care revin gestionarilor fondurilor de vânătoare, conform programului;
b) cooperează cu direcţiile sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în
vederea implementării programului;
c) pune la dispoziţia direcţiilor sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti,
efectivele de mistreţi;
d) monitorizează şi evaluează densitatea populaţiei
de mistreţi din fondul cinegetic al României.
III. Ministerul Economiei şi Finanţelor, în vederea
aplicării şi monitorizării programului, acţionează, prin Autoritatea Naţională
a Vămilor, la punctele de trecere a frontierei de stat a României, pentru
informarea călătorilor cu privire la unele restricţii sanitar-veterinare
dispuse ca urmare a evoluţiei pestei porcine clasice.
IV. Ministerul Afacerilor
Externe, în vederea aplicării şi monitorizării programului, are următoarele
atribuţii şi responsabilităţi:
a) transmite, prin canalele de comunicare proprii,
către statele membre ale Uniunii Europene şi către organismele internaţionale
interesate, situaţia epidemiologică din România şi măsurile dispuse de Centrul
Naţional de Combatere a Bolilor şi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor;
b) se informează, prin
canalele de comunicare proprii, cu privire la situaţia epidemiologică
internaţională referitoare la evoluţia bolilor majore ale animalelor, în
special din ţările vecine şi din cele cu care România are relaţii comerciale,
şi transmite către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi ministerele implicate orice evoluţie care afectează
sănătatea animalelor din România sau din sfera de interes comercial a României.
ANEXA Nr. 3
PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea
si înregistrarea porcinelor, ovinelor si caprinelor pentru anul 2008
1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată
în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se
va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual prin
aplicarea de crotalii/mărci şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de
identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA).
4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de
naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi
dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea
condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii
sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 4
PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea si înregistrarea
bovinelor pentru anul 2008
1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată
în Registrul naţional al exploataţiilor RNE.
2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se
va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual prin
aplicarea de crotalii şi va fi înregistrat în SNIIA.
4. Animalelor li se va elibera un paşaport.
5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de
naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi
dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea
condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii
sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 5
TARIFELE
aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi
control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului, precum şi acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
bovinelor, porcinelor, ovinelor şi caprinelor, efectuate de către medicii
veterinari de liberă practică împuterniciţi, pentru anul 2008
Nr. crt.
|
Acţiunea desfăşurată
|
Tariful, exclusiv TVA
|
1.
|
Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
|
20 lei/gospodărie
|
2.
|
Examinarea clinică a animalelor pentru suspiciunea bolilor
majore:
|
a) bovine
|
2,0 lei/cap de animal
|
b) ecvidee
|
2,0 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) porcine
|
2,5 lei/cap de animal
|
e) carnasiere
|
1,5 lei/cap de animal
|
f) păsări
|
0,8 lei/cap de animal
|
g) albine, viermi de mătase etc.
|
1,5 lei/familie
|
3.
|
Recoltări de probe de sânge pentru examene de laborator
(serologice, hematologice, biochimice, virusologice, parazitologice etc):
|
a) animale mari
|
7,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
6,5 lei/cap de animal
|
c) porcine
|
7,0 lei/cap de animal
|
d) păsări
|
1,7 lei/cap de animal
|
e) alte specii
|
1,0 lei/cap de animal
|
4.
|
Recoltarea probelor de organe, ţesuturi şi a altor probe pentru
analize de laborator, efectuarea de necropsii la:
|
a) animale mari
|
21,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
10,6 lei/cap de animal
|
c) păsări
|
7,4 lei/cap de animal
|
d) alte specii
|
-
|
e) alte probe, inclusiv coprologice
|
2,4 lei/cap de animal
|
5.
|
Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice
|
5,3 lei/cap de animal (4 sferturi)
|
6.
|
Activităţi de depistare prin examen alergic:
|
a) tuberculinare test unic
|
9,5 lei/cap de animal
|
b)TCS
|
9,5 lei/cap de animal
|
c) maleinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) paratuberculinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
7.
|
Recoltare probe sanitaţie, apă, furaje
|
3,2 lei/probă
|
8.
|
Activităţi imunoprofilactice, conform Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului:
|
a) animale mari
|
5,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine
|
2,7 lei/cap de animal
|
c) porcine
|
10,0 lei/cap de animal
|
d) carnasiere
|
5,7 lei/cap de animal
|
9.
|
Lucrări de decontaminare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi
de necesitate:
|
a) în unităţi zootehnice, de industrie alimentară, la
gospodăriile populaţiei
|
14,8 lei/100 m2
|
b) în camere de incubaţie, viermi de mătase etc.
|
1,5 lei/m2
|
10.
|
Manopera privind identificarea şi înregistrarea animalelor şi a
mişcărilor acestora, corectarea eventualelor erori:
|
a) bovine
|
16,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine - două crotalii
|
3,5 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine - o singură crotalie
|
2,9 lei/cap de animal
|
d) porcine
|
3,5 lei/cap de animal
|