Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 331 din 18 martie 2009

pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, a altor actiuni prevazute in alte programe nationale, pe care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna in aplicare, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2009

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 195 din 27 martie 2009



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009, prevăzut în anexa nr. 1.

(2) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009, prevăzut în anexa nr. 2.

(3) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2009, prevăzut în anexa nr. 3.

(4) Se aprobă Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009, prevăzut în anexa nr. 4.

Art. 2. - Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009 este structurat pe capitole şi secţiuni şi stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animală provenite de la acestea.

Art. 3. - Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.

Art. 4. - Pentru situaţiile cu risc epidemiologie major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile legii.

Art. 5. - Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2009 aferente programelor prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 6. - (1) Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de către proprietari.

(2) Prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pe anul 2009 se stabilesc modalităţile de suportare a costurilor aferente acţiunilor din cadrul acestui program.

Art. 7. - Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de către proprietari, potrivit legii.

Art. 8. - Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009.

Art. 9. - Fondurile necesare realizării acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de către operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 4.

Art. 10. - (1) In termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobă normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 4, potrivit responsabilităţilor şi prevederilor legale în vigoare.

(2) Acţiunile sanitare-veterinare cuprinse în programele prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Art. 11. - Pentru realizarea atribuţiilor referitoare la programele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, în condiţiile legii.

Art. 12. - (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

a) mişcarea porcinelor vii din exploataţiile nonprofesionale în alte localităţi decât localitatea de origine, indiferent de scop, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;

b) transportul de porcine vii fără certificat sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;

c) comercializarea cărnii, a produselor, a subproduselor şi a deşeurilor rezultate de la porcine din exploataţiile nonprofesionale, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea acestora;

d) introducerea în unităţile de abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii cantităţi de carne proaspătă şi a subproduselor obţinute în urma tăierii;

e) introducerea în unităţile de procesare a cărnii proaspete şi a subproduselor provenite de la porcinele din exploataţiile nonprofesionale, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea acestora;

f) nerespectarea prevederilor legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în aplicarea măsurilor de control al pestei porcine clasice, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;

g) neefectuarea vaccinărilor pentru pesta porcină clasică de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, precum şi confirmarea efectuării frauduloase a acestora de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei;

h) neasigurarea corespunzătoare a spaţiilor etanşe pentru depozitarea temporară a cadavrelor de porcine de către proprietarii exploataţiei de animale înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, în vederea colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

(2) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. d) se sancţionează, pe lângă amenda contravenţională şi confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de abatorizare, pentru o perioadă de 3-6 luni, în cazul în care fapta a fost săvârşită a doua oară în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.

(3) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. e) se sancţionează, pe lângă amenda contravenţională şi confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de procesare, pentru o perioadă de 3-6 luni, în cazul în care fapta a fost săvârşită a doua oară în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.

(4) Uciderea şi distrugerea porcinelor vii, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine animală confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

(5) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor prevăzute la alin. (4) sunt suportate de către persoana fizică sau juridică ale cărei porcine vii, carne, produse şi subproduse de origine animală au fost confiscate, ucise şi distruse.

(6) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.

(7) Directorul executiv al direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti are obligaţia de a înştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale sau, după caz, autorităţile administraţiei publice locale care au autorizat funcţionarea operatorului economic despre aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) şi (3).

(8) Sancţiunile contravenţionale prevăzute de prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.

Art. 13. - Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 14. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 15. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 515/2008 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, precum şi a tarifelor aferente acestora pentru anul 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 28 mai 2008, se abrogă.

Art. 16. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Marian Zlotea

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Ilie Sârbu

Ministrul sănătăţii,

Ion Bazac

Ministrul finanţelor publice,

Gheorghe Pogea

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,

Vasile Puscas

ANEXA Nr. 1

PROGRAMUL

acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009

CAPITOLUL I

Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale

SECŢIUNEA 1

Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale

1. Febra aftoasă

2. Tuberculoza

3. Leucoza bovină

4. Pesta porcină africană

5. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară

6. Boala veziculoasă a porcului

7. Stomatita veziculoasă

8. Pesta bovină

9. Pesta micilor rumegătoare

10. Pleuropneumonia contagioasă bovină

11. Variola ovină şi caprină

12. Pesta africană a calului

13. Boala Aujeszky

14. Paratuberculoza

15. Bruceloza la bovine

16. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella Melitensis

17. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella Ovis

18. Bruceloza la porcine

19. Campilobacterioza bovină

20. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, porcine, păsări

21. Rinotraheita infecţioasă bovină - IBR

22. Trichomonoza bovină

23. Artrita encefalită caprină

24. Maedi Visna

25. Durina

26. Anemia infecţioasă ecvină:

a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;

b) cabalinele care ies din ţară, cu destinaţia sport, sunt testate serologic.

27. Morva

28. Diareea virală a bovinelor, respectiv Boala mucoaselor BVD - MD

29. Septicemia hemoragică virală la salmonide

30. Necroza hematopoetică infecţioasă a salmonidelor

31. Viremia de primăvară a crapului

32. Boala cu virusul herpes koi

33. Necroza pancreatică infecţioasă a salmonidelor

34. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide

35. Necroza epizootică hematopoetică

36. Sindromul epizootie ulcerativ

37. Anemia infecţioasă a somonului

38. Girodactilaza

39. Bonamioza

40. Haplosporidioza

41. Perkinsoza

42. Marteilioza

43. Microcitoza

44. Sindromul taura

45. Boala cap galben

46. Boala petelor albe

47. Acarapioza albinelor

48. Loca americană la albine

49.Loca europeană

50. Nosemoza albinelor

51. Varrooza albinelor

52. Tropilelapsoza albinelor

53. Atacul gândacului mic de stup

54. Poliedria viermilor de mătase

55. Flaşeria viermilor de mătase

56. Nosemoza viermilor de mătase

57. Muscardina viermilor de mătase

58. Turbarea sau rabia

59. Antrax

SECŢIUNEA a 2-a

Supravegherea, profilaxia şi controlul la bolile tumorale

1. Oncopatii la păsări - leucemii şi limfoame, inclusiv Boala Marek, alte tumori

2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere

SECŢIUNEA a 3-a

Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale

1. Echinococoza

2. Leptospiroza

3. Febra Q

4. Avortul salmonelic al oilor

5. Influenţa ecvină

6. Rinopeumonia ecvină

7. Arterita virală ecvină

8. Avortul salmonelic al iepelor

9. Infecţia cu virus West Nile

10. Tularemia

11. Bruceloza la canide

12. Bruceloza la iepuri

13. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas Salmonicida

14. Yersinioza, respectiv Boala gură roşie, la salmonide

15. Mixosomiaza

16. Boala Columnaris la salmonide

17. Eritrodermatita la ciprinide

18. Ihtioftiriaza

19. Criptobiaza

20. Coccidioza moluştelor bivalve

21. Nematodoze ale moluştelor bivalve

22. Ricketioza moluştelor bivalve

23. Vibrioza moluştelor bivalve

24. Moluşte gasteropode Criptobya Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari, nematode

25. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze

26. Pesta racilor

27. Amibiaza albinelor

28. Brauloza albinelor

29. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor

30. Puietul în sac şi boala botcilor negre

31. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte

32. Aspergiloza viermilor de mătase

33. Listerioza

34. Toxoplasmoza

SECŢIUNEA a 4-a

Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale

1. Bacterioze:

a) Rujetul;

b) Streptococia;

c) Stafilococia;

d) Yersinioza;

e) Chlamylioza aviară;

f) Colibaciloza.

2. Micoze:

a) Aspergiloza;

b) Dermato-micoza.

3. Viroze:

a) Febra aftoasă;

b) Boala Lyme;

c) Boala de Crimeea - Congo;

d) Encefalita japoneză;

e) Encefalomielita ecvină venezueleană;

f) Encefalita de căpuşe;

g) Oncopatii de animale de producţie în libertate şi exotice.

4. Parazitoze:

a) Cochliomyia Hominivorax;

b) Chrysomya Bezziana;

c) Echinococoza/Hidatidoza;

d) Cisticercoza bovină;

e) Cisticercoza porcină;

f) Trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;

g) Leishmanioza;

h) Fascioloza;

i) Filarioze;

j) Ancilostomoza carnivorelor;

k) Balantidioza;

l) Hemosporilioze;

m) Pneumocistoza;

n) Sacrocistoza;

o) Teniaze;

p) Thelazioza;

q) Dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor.

SECŢIUNEA a 5-a

Acţiuni strategice de supraveghere sanitară veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor genetice la animale

1. Supravegherea sanitară veterinară a materialului seminal congelat din import

2. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare.

SECŢIUNEA a 6-a

Acţiuni de protecţie ecologică

1. Ecopatologie şi protecţia mediului, a potabilităţii apei

2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru piscicultura, precum şi din ape curgătoare

3. Verificarea eficienţei decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate.

SECŢIUNEA a 7-a

Acţiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecţie şi bunăstare a animalelor şi protecţie a mediului

1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate

2. Protecţia animalelor în timpul transportului

3. Protecţia animalelor folosite pentru experimentare sau în alte scopuri

4. Acţiuni generale de medicină preventivă, de identificare şi înregistrare a animalelor:

a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor;

b) expertiza parazitologică a pajiştilor naturale şi a păşunilor;

c) expertiza sanitară veterinară a furajelor care au contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute;

d) expertiza sanitară veterinară a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve;

e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie;

f) controlul ecarisării.

SECŢIUNEA a 8-a

Supraveghere toxicologică

Obiectiv: Supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.

SECŢIUNEA a 9-a

Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă pentru unele boli la animale

1. Antrax

2. Boala de Newcastle

3. Turbare sau rabia

4. Pesta porcină clasică

Obiectiv: Reducerea presiunii virale şi protecţia animalelor din speciile receptive.

SECŢIUNEA a 10-a

Activităţi de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar

1. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar

2. Activitate de instruire şi perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri de profil, în ţară şi în străinătate

3. Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului

4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia consumatorilor

5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean ale institutelor veterinare de profil şi ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel:

a) monitorizarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;

b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;

c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea publică;

d) monitorizarea avorturilor la animale;

e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică;

f) monitorizarea unităţilor de producere a furajelor;

g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om;

h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.

CAPITOLUL II

Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeană

1. Pesta porcină clasică

2. Influenţa aviară sau pesta aviară

3. Turbarea sau rabia la vulpi

4. Encefalopatii spongiforme transmisibile, respectiv encefalopatia spongiforma bovină, scrapia, boala cronică cahectizantă a cervideelor, EST la alte animale

5. Bluetongue

6. Salmoneloza la găinile ouătoare

7. Salmoneloza la găinile de reproducţie

8. Salmoneloza la broiler.

CAPITOLUL III

Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine animală şi a furajelor

SECŢIUNEA 1

Depistarea principalelor zoonoze la animale

1. Bruceloza

2. Campilobacterioza

3. Echinococoza

4. Listerioza

5. Salmoneloza

6. Trichineloza

7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium Bovis

8. Escherichia coli verotoxigenă E.coli O157H7

9. Influenţa aviară

10. Rabia

11. Botulism

12. Leptospiroza

13. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium Bovis

14. Yersinioza

15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti

16. Cisticercoza

17. Antrax

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 2-a

Controlul oficial în unităţile autorizate sanitar-veterinar

1. Activităţi generale:

a) depozit frigorific;

b) unitate de reambalare;

c) piaţă angro.

2. Carne de ongulate domestice:

a) abator;

b) abator pentru sacrificarea porcilor la îngrăşat;

c) unitate de tranşare.

3. Carne de pasăre şi de lagomorfe:

a) abator pentru sacrificarea puilor broiler şi a lagomorfelor;

b) unitate de tranşare.

4. Carne de vânat de crescătorie:

a) abator;

b) unitate de tranşare a cărnii de vânat de crescătorie.

5. Carne de vânat sălbatic:

a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;

b) unitate de tranşare a cărnii de vânat sălbatic.

6. Carne tocată, preparată şi carne separată mecanic:

a) unitate pentru carne tocată;

b) unitate pentru carne preparată;

c) unitate pentru carne separată mecanic.

7. Produse din carne: unitate de procesare

8. Moluşte bivalve vii:

a) centru de colectare;

b) centru de purificare.

9. Peşte şi produse din pescuit:

a) vas fabrică;

b) vas congelator;

c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana);

d) unitate de procesare a produselor din pescuit;

e) piaţă de licitaţie;

f) piaţă de desfacere.

10. Lapte crud şi produse din lapte:

a) exploataţii de animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unităţile de procesare;

b) unitate de procesare a laptelui materie primă;

c) unitate de procesare a produselor lactate.

11. Ouă şi produse din ouă:

a) centru de ambalare a ouălor;

b) unitate pentru producerea ouălor lichide;

c) unitate de procesare a ouălor.

12. Pulpe de broască şi melci: unitate de procesare

13. Grăsimi animale, untură, jumări:

a) centru de colectare a grăsimilor animale;

b) unitate de procesare a grăsimilor animale.

14. Gelatină:

a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină;

b) unitate de procesare a gelatinei.

15. Colagen:

a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;

b) unitate de procesare a colagenului.

16. Alte activităţi:

a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole;

b) mijloc de transport.

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 3-a

Controlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar

1. Carne:

a) carmangerie;

b) măcelărie;

c) centru de colectare a vânatului sălbatic;

d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau a lagomorfelor la nivelul fermei.

2. Lapte:

- centru de prelucrare a laptelui.

3. Peşte şi produse din pescuit:

a) centru de colectare a peştelui;

b) ambarcaţiune comercială de pescuit;

c) punct de debarcare;

d) magazin de desfacere (pescărie);

e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.

4. Miere:

a) centru de colectare a mierii şi a altor produse apicole;

b) centre de extracţie a mierii;

c) magazin de desfacere a mierii.

5. Alimentaţie publică şi alte activităţi:

a) restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se servesc mâncăruri gătite;

b) pizzerie;

c) laborator patiserie;

d) pensiuni turistice;

e) unităţi cu vânzare prin internet;

f) depozit alimentar;

g) hipermarket;

h) supermarket;

i) cantină;

j) magazin alimentar.

6. Prepararea mâncărurilor la comandă: - catering.

7. Produse primare destinate vânzării directe:

a) vânat sălbatic;

b) carne de pasăre şi lagomorfe;

c) peşte proaspăt;

d) melci şi moluşte bivalve;

e) ouă;

f) miere de albine;

g) lapte.

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 4-a

Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de origine animală prin examene de laborator obligatorii

1. Alimente cu destinaţie nutriţională specială

2. Alimente gata preparate ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor, şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale

3. Alimente gata preparate ce nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor, şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale

4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline

5. Carcase de porcine

6. Carcase de păsări, respectiv pui broileri şi curcani

7. Carne de vânat sălbatic

8. Carne proaspătă şi subproduse comestibile

9. Carne tocată şi carne preparată destinată să fie consumată crudă

10. Carne tocată şi carne preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită

11. Carne tocată şi carne preparată provenită de la alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită

12. Carne separată mecanic

13. Produse din carne destinate a fi consumate crude

14. Produse din carne de pasăre destinate să fie preparate (gătite)

15. Produse din carne tratate termic

16. Gelatină şi colagen

17. Produse din pescuit proaspete

18. Produse din pescuit preparate

19. Produse din pescuit transformate

20. Conserve din peşte

21. Carne de peşte separată mecanic

22. Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele

23. Pulpe de broască, melci fără cochilie congelaţi

24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii

25. Crustacee şi moluşte decochiliate gătite

26. Produse decorticate şi decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gătite

27. Conserve din carne

28. Lapte crud provenit din unităţile de procesare a laptelui materie primă

29. Lapte crud destinat procesării provenit din exploataţie de vaci producătoare de lapte

30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate

31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat termic

32. Alte produse lactate din lapte netratat termic

33. Lapte praf şi zer praf

34. Formulă uscată pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni

35. Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât paste uri za re a

36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic

37. îngheţată şi deserturi pe bază de produse lactate, congelate

38. Produse din ouă, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei elimină riscul de Salmonella

39. Alimente gata preparate care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella

40. Ouă pentru consum

41. Miere de albine

42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animală

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 5-a

Determinări rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor

1. Determinări microbiologice

2. Determinări fizico-chimice Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.

SECŢIUNEA a 6-a

Supravegherea prin examene de laborator a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi a produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea

1. Apă potabilă

2. Aditivi alimentari şi condimente

3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animală

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.

SECŢIUNEA a 7-a

Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare

Teste de sanitaţie

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.

SECŢIUNEA a 8-a

Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare

Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.

SECŢIUNEA a 9-a

Expertiza sanitară veterinară a furajelor

1. Nutreţuri de volum: fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi si derivate

2. Siloz

3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi;

4. Materii prime de origine minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi

5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi

6. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf

7. Făina de peşte

8. Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale

9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteină brută peste 5%

10. Nutreţuri combinate pentru păsări

11. Nutreţuri combinate pentru rumegătoare

12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic

13. Nutreţuri combinate pentru porci

14. Nutreţuri pentru cabaline

15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescătorie

16. Hrană deshidratată pentru animalele de companie

17. Hrană umedă pentru animalele de companie Obiective:

a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodăriile populaţiei, în vederea reducerii contaminării de orice tip, pentru menţinerea stării de sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru consumul uman

b) Controlul substanţelor interzise în furajele de origine animală

c) Monitorizarea producerii de hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurării statusului de sănătate a acestora

d) Reţete furajere pentru păsări, respectiv curci şi găini, în funcţie de categoria de vârstă

e) Reţete furajere pentru porci, în funcţie de categoria de vârstă

f) Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman

SECŢIUNEA a 10-a

Controlul oficial al unităţilor din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar

1. Activităţi generale:

a) fabrici;

b) depozit de furaje;

c) unitate de ambalare furaje;

d) magazin de furaje.

2. Aditivi şi preamestecuri:

a) fabrică de aditivi furajeri;

b) fabrică de preamestecuri de aditivi;

c) microfabrici de preamestecuri;

d) unităţi de ambalare aditivi;

e) depozit de aditivi;

f) magazine de furaje.

3. Furaje medicamentate:

a) fabrici de furaje medicamentate;

b) depozite de produse medicinale veterinare;

c) depozite de furaje;

d) farmacii veterinare.

4. Furaje combinate:

a) fabrică de nutreţuri combinate pentru mai multe specii;

b) fabrici de furaje combinate pentru o singură specie;

c) microfabrici de fermă;

d) unităţi de ambalare a furajelor combinate;

e) depozit de furaje;

f) magazine de furaje.

5. Furaje simple:

a) mori de furaje;

b) unităţi producătoare de furaje fără aditivi.

SECŢIUNEA a 11-a

Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apă

1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe neautorizate

2. Produse medicinale veterinare şi contaminaţi Obiective:

a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor

b) Monitorizarea administrării produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantităţii de reziduuri din produsele de origine animală şi a diminuării rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice

c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animală destinate consumului uman

SECŢIUNEA a 12-a

Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivă a produselor de origine animală şi a furajelor (radioactivitate cumulată de 137Cs şi 134Cs)

1. Materii prime şi produse de origine animală

2. Furaje

3. Apă utilizată ca materie primă

Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor şi a animalelor.

CAPITOLUL IV

Supravegherea sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse medicinale de uz veterinar

1. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar

2. Importatori produse biologice de uz veterinar din ţări terţe

3. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare

4. Depozite de produse medicinale veterinare

5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare Obiective:

a) Obţinerea de produse biologice care să asigure o acoperire imunologică eficientă

b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare

c) Monitorizarea reacţiilor adverse ale produselor medicinale veterinare şi a condiţiilor de comercializare a acestora

ANEXA Nr. 2

PROGRAMUL

acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009

1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).

2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.

3. Fiecare animal va fi identificat individual prin aplicarea crotaliilor auriculare şi/sau a mărcilor şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor {SNIIA), cu excepţia suinelor din exploataţie comerciale industriale.

4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIA.

Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor.

ANEXA Nr. 3

PROGRAMUL

acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2009

1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).

2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.

3. Fiecare animal va fi identificat individual prin aplicarea de crotalii şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA).

4. Animalelor li se va elibera un paşaport.

5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIA.

Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor.

ANEXA Nr. 4

PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL

în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009

A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimală

1.

Aflatoxină (totală şi B1)

a), b), c), d)

2.

Ochratoxină A

a), b), c), d)

3.

Patulină

a), c), d)

4.

Deoxinivalenol

a), c), d)

5.

Zearalenonă

a), b), c), d)

6.

Fumonisină (sumă de B1 şi B2)

a), c), d)

7.

Cadmiu

a), c), d)

8.

Plumb

a), c), d)

9.

Nitraţi

a), c), d)

10.

3MCPD

a), b), c), d)

11.

Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.881/2006 privind stabilirea nivelurilor maxime din anumiţi contaminanţi în alimente, cu amendamentele ulterioare

a), c), d)

12.

Staniu

a), c), d)

13.

Hidrocarburi aromatice policiclice

a), c), d)

MONITORIZARE

1.

Furan

a), c), d)

2.

Acrilamidă

a), c), d)

3.

Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele ulterioare

a), c), d)

4.

Toxină T-2

a), c), d)

5.

Ochratoxină A

a), b), c), d)

B. Expertiza reziduurilor de pesticideîn produse de origine nonanimală

1.

Pesticide organo-fosforice

a), b), c), d)

2.

Pesticide organo-clorurate

a), b), c), d)

3.

Carbamaţi

a), b), c), d)

4.

Piretroizi de sinteză

a), b), c), d)

5.

Alte tipuri de pesticide

a), b), c), d)

C. Supravegherea şi controlul unităţilor care procesează, depozitează şi valorifică produse de origine nonanimală

C1. Condiţii microbiologice

1.

Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)

a),d)

2.

Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate)

a),d)

3.

Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)

a),d)

4.

Băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe pasteurizate (cu termen de valabilitate mai mare de 14 zile)

a),d)

5.

Apă potabilă utilizată ca ingredient

a),d)

6.

Apă îmbuteliată în sticle sau alte recipiente

a),d)

7.

Ape minerale naturale şi ape de izvor

a),d)

C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare

Teste de sanitaţie

a)

D. Expertiza aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimală

1.

Sudan I, II, III, IV

a), c), d)

2.

Tartrazină (E102)

a), c), d)

3.

Para Red

a), c), d)

4.

Sunset Yellow

a), c), d)

5.

Amarant

a), c), d)

6.

Eritozină

a), c), d)

7.

Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)

a), c), d)

8.

Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)

a), c), d)

9.

Aspartam (E951)

a), c), d)

10.

Zaharină (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K

a), c), d)

11.

Acesulfam

a), c), d)

E. Determinarea gradului de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine nonanimală

1.

Produse alimentare provenite din producţia internă şi produse provenind din comerţul intracomunitar

a), c), d)

2.

Produse alimentare la import

b), c), d)

F. Determinarea tratării cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi a ingredientelor alimentare de origine nonanimală

1.

Condimente

a), b), c), d)

2.

Plante aromatice

a), b), c), d)

3.

Ingrediente vegetale uscate

a), b), c), d)

G. Determinarea prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui

Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91 ori 1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina

b),d)

H. Determinarea melaminei din produse care conţin lapte sau produse din lapte

1.

Produse compuse care conţin lapte

a), b), d)

2.

Produse alimentare cu un conţinut ridicat de proteine

a), b), d)

I. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic

1.

Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din soia

a),d)

2.

Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din porumb

a),d)

3.

Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din orez

b),d)

NOTĂ:

a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din veniturile proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul economic.

c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic.

d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic.

ANEXA Nr. 5

TARIFELE MAXIMALE

aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor, porcinelor, ovinelor şi caprinelor, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, pentru anul 2009

Nr. crt.

Acţiunea desfăşurată

Tariful, exclusiv TVA

1.

Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti

20 lei/gospodărie

2.

Examinarea clinică a animalelor pentru suspiciunea bolilor majore:

a) bovine

2,0 lei/cap de animal

b) ecvine

2,0 lei/cap de animal

c) ovine, caprine

1,0 lei/cap de animal

d) porcine

2,5 lei/cap de animal

e) carnasiere

1,5 lei/cap de animal

f) păsări

0,8 lei/cap de animal

g) albine, viermi de mătase etc.

1,5 lei/familie

3.

Recoltări de probe de sânge pentru examene de laborator (serologice, hematologice, biochimice, virusologice, parazitologice etc):

a) animale mari

7,0 lei/cap de animal

b) animale mici şi mijlocii

6,5 lei/cap de animal

c) suine

7,0 lei/cap de animal

d) păsări

1,7 lei/cap de animal

e) alte specii

1,0 lei/cap de animal

4.

Recoltarea probelor de organe, ţesuturi şi a altor probe pentru analize de laborator, efectuarea de necropsii la:

a) animale mari

21,0 lei/cap de animal

b) animale mici şi mijlocii

10,6 lei/cap de animal

c) păsări

7,4 lei/cap de animal

d) alte specii

-

e) alte probe, inclusiv coprologice

2,4 lei/cap de animal

5.

Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice

5,3 lei/cap de animal (4 sferturi)

6.

Activităţi de depistare prin examen alergic

a) tuberculinare test unic

9,5 lei/cap de animal

b)TCS

9,5 lei/cap de animal

c) maleinare

1,0 lei/cap de animal

d) paratuberculinare

1,0 lei/cap de animal

7.

Recoltare probe de sanitaţie, apă, furaje

3,2 lei/probă

8.

Activităţi imunoprofilactice, conform Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor si protecţia mediului:

a) animale mari

5,0 lei/cap de animal

b) ovine, caprine

2,7 lei/cap de animal

c) porcine

10,0 lei/cap de animal

d) carnasiere

5,7 lei/cap de animal

9.

Lucrări de decontaminare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi de necesitate:

a) în unităţi zootehnice, de industrie  alimentară,  la gospodăriile populaţiei

14,8 lei/100 m2

b) în camere de incubaţie, viermi de mătase etc.

1,5lei/m2

10.

Manopera privind identificarea si înregistrarea animalelor şi a mişcărilor acestora, corectarea eventualelor erori:

a) bovine

16,0 lei/cap de animal

b) ovine, caprine - două crotalii

3,5 lei/cap de animal

c) ovine, caprine - - o singură crotalie

2,9 lei/cap de animal

d) porcine

3,5 lei/cap de animal


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 331/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 331 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 331/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu