HOTARARE Nr.
331 din 18 martie 2009
pentru aprobarea actiunilor
sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire,
control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale
la om, protectia animalelor si protectia mediului, a altor actiuni prevazute in
alte programe nationale, pe care Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si
pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna in aplicare, precum si a
tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2009
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 195 din 27 martie 2009
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, şi al art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare
cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009, prevăzut în anexa
nr. 1.
(2) Se aprobă acţiunile
sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor privind identificarea şi
înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009, prevăzut în
anexa nr. 2.
(3) Se aprobă acţiunile
sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor privind identificarea şi
înregistrarea bovinelor pentru anul 2009, prevăzut în anexa nr. 3.
(4) Se aprobă Programul de
supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009,
prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 2. - Programul acţiunilor de supraveghere,
prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009
este structurat pe capitole şi secţiuni şi stabileşte supravegherea şi
controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot
influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de
origine animală provenite de la acestea.
Art. 3. - Obiectivele programelor prevăzute la art. 1
sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a
corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi
asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de
la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman,
asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
Art. 4. - Pentru situaţiile cu risc epidemiologie
major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat
de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în
condiţiile legii.
Art. 5. - Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2009
aferente programelor prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 6. - (1) Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor de supraveghere,
prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2009
se asigură din subvenţii de la
bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de
către proprietari.
(2) Prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului
pe anul 2009 se stabilesc modalităţile de suportare a costurilor aferente
acţiunilor din cadrul acestui program.
Art. 7. - Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi
înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2009 se asigură
din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe
anul 2009, precum şi de către proprietari, potrivit legii.
Art. 8. - Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi
înregistrarea bovinelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la bugetul
de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009.
Art. 9. - Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009 se asigură din subvenţii de la
bugetul de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2009, precum şi de
către operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 4.
Art. 10. - (1) In termen de 30 de zile de la intrarea
în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se aprobă
normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 4,
potrivit responsabilităţilor şi prevederilor legale în vigoare.
(2) Acţiunile sanitare-veterinare cuprinse în
programele prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 se efectuează în conformitate cu
legislaţia în vigoare.
Art. 11. - Pentru realizarea atribuţiilor referitoare
la programele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), direcţiile sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
încheie contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, în
condiţiile legii.
Art. 12. - (1) Următoarele fapte constituie
contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) mişcarea porcinelor vii din exploataţiile
nonprofesionale în alte localităţi decât localitatea de origine, indiferent de
scop, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea
porcinelor;
b) transportul de porcine vii fără certificat
sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000
lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
c) comercializarea cărnii, a produselor, a
subproduselor şi a deşeurilor rezultate de la porcine din exploataţiile nonprofesionale,
cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea
acestora;
d) introducerea în unităţile de
abatorizare a porcinelor vii provenite din exploataţii nonprofesionale, cu
amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea întregii
cantităţi de carne proaspătă şi a subproduselor obţinute în urma tăierii;
e) introducerea în unităţile de procesare a cărnii
proaspete şi a subproduselor provenite de la porcinele din exploataţiile
nonprofesionale, cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, precum şi cu
confiscarea acestora;
f) nerespectarea prevederilor
legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către
medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în aplicarea
măsurilor de control al pestei porcine clasice, cu amendă de la 10.000 lei la
20.000 lei;
g) neefectuarea vaccinărilor pentru pesta porcină
clasică de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, precum şi
confirmarea efectuării frauduloase a acestora de către medicii veterinari
oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu amendă de la 40.000
lei la 50.000 lei;
h) neasigurarea corespunzătoare a spaţiilor etanşe
pentru depozitarea temporară a cadavrelor de porcine de către proprietarii
exploataţiei de animale înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, în vederea
colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a
subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să
se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu
amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.
(2) Contravenţia prevăzută la alin. (1) lit. d) se
sancţionează, pe lângă amenda contravenţională şi confiscare, cu suspendarea
autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a unităţii de abatorizare,
pentru o perioadă de 3-6 luni, în cazul în care fapta a fost săvârşită a doua oară în decurs de 6 luni de
la aplicarea amenzii contravenţionale.
(3) Contravenţia prevăzută la
alin. (1) lit. e) se sancţionează, pe lângă amenda contravenţională şi
confiscare, cu suspendarea autorizaţiei sanitar-veterinare de funcţionare a
unităţii de procesare, pentru o perioadă de 3-6 luni, în cazul în care fapta a
fost săvârşită a doua oară în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii
contravenţionale.
(4) Uciderea şi distrugerea
porcinelor vii, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine animală
confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu
prevederile legislaţiei în vigoare.
(5) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor
prevăzute la alin. (4) sunt suportate de către persoana fizică sau juridică ale
cărei porcine vii, carne, produse şi subproduse de origine animală au fost
confiscate, ucise şi distruse.
(6) Constatarea şi aplicarea
contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
(7) Directorul executiv al direcţiei sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
are obligaţia de a înştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului
comerţului de pe lângă tribunale sau, după caz, autorităţile administraţiei
publice locale care au autorizat funcţionarea operatorului economic despre
aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (2) şi (3).
(8) Sancţiunile
contravenţionale prevăzute de prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor
fizice, cât şi persoanelor juridice.
Art. 13. - Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sunt
aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul
juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 14. - Prezenta hotărâre
intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al
României, Partea I.
Art. 15. - Pe data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 515/2008 pentru aprobarea acţiunilor
sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire
şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi alte acţiuni prevăzute în
alte programe naţionale, precum şi a tarifelor aferente acestora pentru anul
2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 28 mai 2008, se abrogă.
Art. 16. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta
hotărâre.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
Marian Zlotea
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Ilie Sârbu
Ministrul sănătăţii,
Ion Bazac
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea
Şeful Departamentului pentru
Afaceri Europene,
Vasile Puscas
ANEXA Nr. 1
PROGRAMUL
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului pentru anul 2009
CAPITOLUL I
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la
animale
SECŢIUNEA 1
Programe naţionale de supraveghere, control şi
eradicare a bolilor la animale
1. Febra aftoasă
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovină
4. Pesta porcină africană
5. Boala de Newcastle sau Pseudopesta
aviară
6. Boala veziculoasă a porcului
7. Stomatita veziculoasă
8. Pesta bovină
9. Pesta micilor rumegătoare
10. Pleuropneumonia contagioasă
bovină
11. Variola ovină şi caprină
12. Pesta africană a calului
13. Boala Aujeszky
14. Paratuberculoza
15. Bruceloza la bovine
16. Bruceloza la ovine şi
caprine, respectiv infecţia cu Brucella Melitensis
17. Bruceloza la ovine,
respectiv infecţia cu Brucella Ovis
18. Bruceloza la porcine
19. Campilobacterioza bovină
20. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, porcine, păsări
21. Rinotraheita infecţioasă
bovină - IBR
22. Trichomonoza bovină
23. Artrita encefalită caprină
24. Maedi Visna
25. Durina
26. Anemia infecţioasă ecvină:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în
cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize
la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;
b) cabalinele care ies din
ţară, cu destinaţia sport, sunt testate serologic.
27. Morva
28. Diareea virală a bovinelor,
respectiv Boala mucoaselor BVD - MD
29. Septicemia hemoragică
virală la salmonide
30. Necroza hematopoetică
infecţioasă a salmonidelor
31. Viremia de primăvară a crapului
32. Boala cu virusul herpes koi
33. Necroza pancreatică
infecţioasă a salmonidelor
34. Boala bacteriană a
rinichiului la salmonide
35. Necroza epizootică
hematopoetică
36. Sindromul epizootie ulcerativ
37. Anemia infecţioasă a somonului
38. Girodactilaza
39. Bonamioza
40. Haplosporidioza
41. Perkinsoza
42. Marteilioza
43. Microcitoza
44. Sindromul taura
45. Boala cap galben
46. Boala petelor albe
47. Acarapioza albinelor
48. Loca americană la albine
49.Loca europeană
50. Nosemoza albinelor
51. Varrooza albinelor
52. Tropilelapsoza albinelor
53. Atacul gândacului mic de stup
54. Poliedria viermilor de
mătase
55. Flaşeria viermilor de
mătase
56. Nosemoza viermilor de
mătase
57. Muscardina viermilor de
mătase
58. Turbarea sau rabia
59. Antrax
SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul la bolile
tumorale
1. Oncopatii la păsări - leucemii şi limfoame, inclusiv
Boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere
SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în
funcţie de antecedentele epizootice la animale
1. Echinococoza
2. Leptospiroza
3. Febra Q
4. Avortul salmonelic al oilor
5. Influenţa ecvină
6. Rinopeumonia ecvină
7. Arterita virală ecvină
8. Avortul salmonelic al iepelor
9. Infecţia cu virus West Nile
10. Tularemia
11. Bruceloza la canide
12. Bruceloza la iepuri
13. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas Salmonicida
14. Yersinioza, respectiv Boala
gură roşie, la salmonide
15. Mixosomiaza
16. Boala Columnaris la salmonide
17. Eritrodermatita la ciprinide
18. Ihtioftiriaza
19. Criptobiaza
20. Coccidioza moluştelor bivalve
21. Nematodoze ale moluştelor
bivalve
22. Ricketioza moluştelor bivalve
23. Vibrioza moluştelor bivalve
24. Moluşte gasteropode Criptobya
Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari,
nematode
25. Batracieni, trematode,
acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze
26. Pesta racilor
27. Amibiaza albinelor
28. Brauloza albinelor
29. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor
30. Puietul în sac şi boala
botcilor negre
31. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
32. Aspergiloza viermilor de mătase
33. Listerioza
34. Toxoplasmoza
SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea,
profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la
animale
1. Bacterioze:
a) Rujetul;
b) Streptococia;
c) Stafilococia;
d) Yersinioza;
e) Chlamylioza aviară;
f) Colibaciloza.
2. Micoze:
a) Aspergiloza;
b) Dermato-micoza.
3. Viroze:
a) Febra aftoasă;
b) Boala Lyme;
c) Boala de Crimeea - Congo;
d) Encefalita japoneză;
e) Encefalomielita ecvină venezueleană;
f) Encefalita de căpuşe;
g) Oncopatii de animale de producţie în libertate şi
exotice.
4. Parazitoze:
a) Cochliomyia Hominivorax;
b) Chrysomya Bezziana;
c) Echinococoza/Hidatidoza;
d) Cisticercoza bovină;
e) Cisticercoza porcină;
f) Trichineloza: contravaloarea examenului pentru
decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu
prevederile legislaţiei în vigoare;
g) Leishmanioza;
h) Fascioloza;
i) Filarioze;
j) Ancilostomoza carnivorelor;
k) Balantidioza;
l) Hemosporilioze;
m) Pneumocistoza;
n) Sacrocistoza;
o) Teniaze;
p) Thelazioza;
q) Dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor.
SECŢIUNEA a 5-a
Acţiuni strategice de supraveghere sanitară
veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor genetice la animale
1. Supravegherea sanitară veterinară a materialului
seminal congelat din import
2. Supravegherea tulburărilor
inflamatorii ale glandei mamare.
SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologică
1. Ecopatologie şi protecţia
mediului, a potabilităţii apei
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri
amenajate pentru piscicultura, precum şi din ape curgătoare
3. Verificarea eficienţei
decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate.
SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicină veterinară preventivă,
de protecţie şi bunăstare a animalelor şi protecţie a mediului
1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de
biosecuritate
2. Protecţia animalelor în timpul transportului
3. Protecţia animalelor
folosite pentru experimentare sau în alte scopuri
4. Acţiuni generale de medicină preventivă, de
identificare şi înregistrare a animalelor:
a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor;
b) expertiza parazitologică a
pajiştilor naturale şi a păşunilor;
c) expertiza sanitară veterinară a furajelor care au contribuit
la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute;
d) expertiza sanitară
veterinară a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve;
e) acţiuni profilactice de
decontaminare, deratizare şi dezinfecţie;
f) controlul ecarisării.
SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologică
Obiectiv: Supraveghere pasivă prin monitorizarea
documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.
SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă
pentru unele boli la animale
1. Antrax
2. Boala de Newcastle
3. Turbare sau rabia
4. Pesta porcină clasică
Obiectiv: Reducerea presiunii virale şi protecţia
animalelor din speciile receptive.
SECŢIUNEA a 10-a
Activităţi
de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză,
monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale
ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar
2. Activitate de instruire şi
perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile
subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri de profil,
în ţară şi în străinătate
3. Analize epidemiologice, de
statistică medicală veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare
şi protecţia consumatorului
4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie
sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia
consumatorilor
5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei
sanitar-veterinare la nivel judeţean ale institutelor veterinare de profil şi
ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
astfel:
a) monitorizarea de către
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a
bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la
om;
b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi
Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea
factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea publică;
d) monitorizarea avorturilor la animale;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică;
f) monitorizarea unităţilor de producere a furajelor;
g) monitorizarea programului de
supraveghere în domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistenţei
antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale,
inclusiv a celor transmisibile la om;
h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a
bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.
CAPITOLUL II
Programe naţionale de supraveghere, control şi
eradicare a
bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de
Comisia Europeană
1. Pesta porcină clasică
2. Influenţa aviară sau pesta aviară
3. Turbarea sau rabia la vulpi
4. Encefalopatii spongiforme transmisibile, respectiv
encefalopatia spongiforma bovină, scrapia, boala cronică cahectizantă a
cervideelor, EST la alte animale
5. Bluetongue
6. Salmoneloza la găinile
ouătoare
7. Salmoneloza la găinile de
reproducţie
8. Salmoneloza la broiler.
CAPITOLUL III
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală
şi a furajelor
SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze la animale
1. Bruceloza
2. Campilobacterioza
3. Echinococoza
4. Listerioza
5. Salmoneloza
6. Trichineloza
7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium
Bovis
8. Escherichia coli
verotoxigenă E.coli O157H7
9. Influenţa aviară
10. Rabia
11. Botulism
12. Leptospiroza
13. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium Bovis
14. Yersinioza
15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti
16. Cisticercoza
17. Antrax
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unităţile autorizate
sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piaţă angro.
2. Carne de ongulate domestice:
a) abator;
b) abator pentru sacrificarea porcilor la îngrăşat;
c) unitate de tranşare.
3. Carne de pasăre şi de
lagomorfe:
a) abator pentru sacrificarea puilor broiler şi a
lagomorfelor;
b) unitate de tranşare.
4. Carne de vânat de
crescătorie:
a) abator;
b) unitate de tranşare a cărnii
de vânat de crescătorie.
5. Carne de vânat sălbatic:
a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;
b) unitate de tranşare a cărnii de vânat sălbatic.
6. Carne tocată, preparată şi carne separată mecanic:
a) unitate pentru carne tocată;
b) unitate pentru carne preparată;
c) unitate pentru carne separată mecanic.
7. Produse din carne: unitate de procesare
8. Moluşte bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din
pescuit:
a) vas fabrică;
b) vas congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit
(cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piaţă de licitaţie;
f) piaţă de desfacere.
10. Lapte crud şi produse din
lapte:
a) exploataţii de animale producătoare de lapte, care
livrează lapte la unităţile de procesare;
b) unitate de procesare a laptelui materie primă;
c) unitate de procesare a produselor lactate.
11. Ouă şi produse din ouă:
a) centru de ambalare a ouălor;
b) unitate pentru producerea ouălor lichide;
c) unitate de procesare a
ouălor.
12. Pulpe de broască şi melci:
unitate de procesare
13. Grăsimi animale, untură, jumări:
a) centru de colectare a grăsimilor animale;
b) unitate de procesare a grăsimilor animale.
14. Gelatină:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activităţi:
a) unitate de procesare a
mierii de albine şi/sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unităţile înregistrate
sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) măcelărie;
c) centru de colectare a
vânatului sălbatic;
d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau a
lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a laptelui.
3. Peşte şi produse din
pescuit:
a) centru de colectare a peştelui;
b) ambarcaţiune comercială de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescărie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii şi a altor produse
apicole;
b) centre de extracţie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentaţie publică şi alte activităţi:
a) restaurant şi alte unităţi
în care se prepară şi se servesc mâncăruri gătite;
b) pizzerie;
c) laborator patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unităţi cu vânzare prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantină;
j) magazin alimentar.
6. Prepararea mâncărurilor la
comandă: - catering.
7. Produse primare destinate
vânzării directe:
a) vânat sălbatic;
b) carne de pasăre şi lagomorfe;
c) peşte proaspăt;
d) melci şi moluşte bivalve;
e) ouă;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală prin examene de laborator obligatorii
1. Alimente cu destinaţie nutriţională specială
2. Alimente gata preparate ce constituie suport de
creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor, şi alimente gata preparate
în scopuri medicale speciale
3. Alimente gata preparate ce
nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes,
altele decât cele destinate sugarilor, şi alimente
gata preparate în scopuri medicale speciale
4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
5. Carcase de porcine
6. Carcase de păsări, respectiv
pui broileri şi curcani
7. Carne de vânat sălbatic
8. Carne proaspătă şi
subproduse comestibile
9. Carne tocată şi carne
preparată destinată să fie consumată crudă
10. Carne tocată şi carne
preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită
11. Carne tocată şi carne preparată provenită de la
alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită
12. Carne separată mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de pasăre
destinate să fie preparate (gătite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatină şi colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte separată mecanic
22. Moluşte, crustacee întregi
sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare
refrigerate, congelate şi altele
23. Pulpe de broască, melci
fără cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi
gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte decochiliate gătite
26. Produse decorticate şi
decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gătite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud provenit din
unităţile de procesare a laptelui materie primă
29. Lapte crud destinat
procesării provenit din exploataţie de vaci producătoare de lapte
30. Lapte pasteurizat şi alte
produse lactate lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat
termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer praf
34. Formulă uscată pentru
sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale
speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru
copii cu vârsta de peste 6 luni
35. Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau
lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât paste uri za re a
36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din
lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. îngheţată şi deserturi pe
bază de produse lactate, congelate
38. Produse din ouă, cu
excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită
compoziţiei elimină riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate
care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de
fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella
40. Ouă pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din
materii prime, de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 5-a
Determinări rapide efectuate pe autolaborator în
zone de interes turistic sau alte
programe de supraveghere de necesitate dispuse
de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
1. Determinări microbiologice
2. Determinări fizico-chimice
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator a altor
produse care intră în compoziţia
materiilor prime şi a produselor de origine animală sau care vin în
contact cu acestea
1. Apă potabilă
2. Aditivi alimentari şi condimente
3. Materiale utilizate pentru
preambalarea produselor de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei
operaţiunilor de igienizare
Teste de sanitaţie
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie
şi deratizare
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitară veterinară a furajelor
1. Nutreţuri de volum:
fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi si derivate
2. Siloz
3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate:
cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi;
4. Materii prime de origine
minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine,
microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi,
coloranţi
6. Produse şi derivate din
lapte, înlocuitori de lapte praf
7. Făina de peşte
8. Premixuri vitamino-minerale
şi amestecuri minerale
9. Premixuri, concentrate
proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteină brută peste
5%
10. Nutreţuri combinate pentru
păsări
11. Nutreţuri combinate pentru
rumegătoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec
unic
13. Nutreţuri combinate pentru
porci
14. Nutreţuri pentru cabaline
15. Nutreţuri granulate pentru
peşti de crescătorie
16. Hrană deshidratată pentru
animalele de companie
17. Hrană umedă pentru animalele de companie Obiective:
a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate
animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodăriile populaţiei, în
vederea reducerii contaminării de orice tip, pentru menţinerea stării de
sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru
consumul uman
b) Controlul substanţelor
interzise în furajele de origine animală
c) Monitorizarea producerii de
hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurării statusului
de sănătate a acestora
d) Reţete furajere pentru
păsări, respectiv curci şi găini, în funcţie de categoria de vârstă
e) Reţete furajere pentru
porci, în funcţie de categoria de vârstă
f) Monitorizarea concentraţiei
coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse
sigure pentru consumul uman
SECŢIUNEA a 10-a
Controlul oficial al unităţilor din domeniul
hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) fabrici;
b) depozit de furaje;
c) unitate de ambalare furaje;
d) magazin de furaje.
2. Aditivi şi preamestecuri:
a) fabrică de aditivi furajeri;
b) fabrică de preamestecuri de aditivi;
c) microfabrici de preamestecuri;
d) unităţi de ambalare aditivi;
e) depozit de aditivi;
f) magazine de furaje.
3. Furaje medicamentate:
a) fabrici de furaje medicamentate;
b) depozite de produse medicinale veterinare;
c) depozite de furaje;
d) farmacii veterinare.
4. Furaje combinate:
a) fabrică de nutreţuri combinate pentru mai multe
specii;
b) fabrici de furaje combinate pentru o singură specie;
c) microfabrici de fermă;
d) unităţi de ambalare a furajelor combinate;
e) depozit de furaje;
f) magazine de furaje.
5. Furaje simple:
a) mori de furaje;
b) unităţi producătoare de furaje fără aditivi.
SECŢIUNEA a 11-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apă
1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe
neautorizate
2. Produse medicinale
veterinare şi contaminaţi Obiective:
a) Monitorizarea substanţelor
anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor
şi animalelor
b) Monitorizarea administrării
produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantităţii de reziduuri
din produsele de origine animală şi a diminuării rezistenţei agenţilor patogeni
la antibiotice
c) Reducerea riscului de
expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine
animală destinate consumului uman
SECŢIUNEA a 12-a
Determinarea nivelurilor de contaminare
radioactivă a produselor de origine animală şi a furajelor (radioactivitate cumulată de 137Cs şi 134Cs)
1. Materii prime şi produse de
origine animală
2. Furaje
3. Apă utilizată ca materie primă
Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de
contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor şi
a animalelor.
CAPITOLUL IV
Supravegherea sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi
comercializează produse medicinale de uz
veterinar
1. Unităţi pentru producerea,
ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar
2. Importatori produse
biologice de uz veterinar din ţări terţe
3. Unităţi pentru producerea,
ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte
farmaceutice veterinare Obiective:
a) Obţinerea de produse
biologice care să asigure o acoperire imunologică eficientă
b) Comercializarea de produse
sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile
legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare
c) Monitorizarea reacţiilor adverse ale produselor
medicinale veterinare şi a condiţiilor de comercializare a acestora
ANEXA Nr. 2
PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul
2009
1. Fiecare exploataţie de
animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecărui proprietar de
exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual prin aplicarea crotaliilor auriculare şi/sau a mărcilor şi va
fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a
animalelor {SNIIA), cu
excepţia suinelor din exploataţie comerciale industriale.
4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de
naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi
dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii,
în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 3
PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
bovinelor pentru anul 2009
1. Fiecare exploataţie de
animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecărui proprietar de
exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi
identificat individual prin aplicarea de crotalii şi va fi înregistrat în
Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA).
4. Animalelor li se va elibera un paşaport.
5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de
naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi
dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a
trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii
bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 4
PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009
A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine
nonanimală
1.
|
Aflatoxină (totală şi B1)
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Ochratoxină A
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Patulină
|
a), c), d)
|
4.
|
Deoxinivalenol
|
a), c), d)
|
5.
|
Zearalenonă
|
a), b), c), d)
|
6.
|
Fumonisină (sumă de B1 şi B2)
|
a), c), d)
|
7.
|
Cadmiu
|
a), c), d)
|
8.
|
Plumb
|
a), c), d)
|
9.
|
Nitraţi
|
a), c), d)
|
10.
|
3MCPD
|
a), b), c), d)
|
11.
|
Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform secţiunii
5 din anexa la Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.881/2006 privind stabilirea
nivelurilor maxime din anumiţi contaminanţi în alimente, cu amendamentele
ulterioare
|
a), c), d)
|
12.
|
Staniu
|
a), c), d)
|
13.
|
Hidrocarburi aromatice policiclice
|
a), c), d)
|
MONITORIZARE
|
|
1.
|
Furan
|
a), c), d)
|
2.
|
Acrilamidă
|
a), c), d)
|
3.
|
Precursori de dioxină şi PCB similare
dioxinei - conform secţiunii 5 din anexa la Regulamentul Comisiei (CE) nr.
1.881/2006, cu amendamentele ulterioare
|
a), c), d)
|
4.
|
Toxină T-2
|
a), c), d)
|
5.
|
Ochratoxină A
|
a), b), c), d)
|
B. Expertiza reziduurilor de pesticideîn produse de origine nonanimală
1.
|
Pesticide organo-fosforice
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Pesticide organo-clorurate
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Carbamaţi
|
a), b), c), d)
|
4.
|
Piretroizi de sinteză
|
a), b), c), d)
|
5.
|
Alte tipuri de pesticide
|
a), b), c), d)
|
C. Supravegherea şi
controlul unităţilor care procesează, depozitează şi valorifică produse de
origine nonanimală
C1. Condiţii microbiologice
1.
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)
|
a),d)
|
2.
|
Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi
consumate)
|
a),d)
|
3.
|
Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
a),d)
|
4.
|
Băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe pasteurizate (cu termen
de valabilitate mai mare de 14 zile)
|
a),d)
|
5.
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
a),d)
|
6.
|
Apă îmbuteliată în sticle sau alte
recipiente
|
a),d)
|
7.
|
Ape minerale naturale şi ape de izvor
|
a),d)
|
C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei
operaţiunilor de igienizare
D. Expertiza
aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimală
1.
|
Sudan I, II, III, IV
|
a), c), d)
|
2.
|
Tartrazină (E102)
|
a), c), d)
|
3.
|
Para Red
|
a), c), d)
|
4.
|
Sunset Yellow
|
a), c), d)
|
5.
|
Amarant
|
a), c), d)
|
6.
|
Eritozină
|
a), c), d)
|
7.
|
Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
|
a), c), d)
|
8.
|
Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)
|
a), c), d)
|
9.
|
Aspartam (E951)
|
a), c), d)
|
10.
|
Zaharină (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K
|
a), c), d)
|
11.
|
Acesulfam
|
a), c), d)
|
E. Determinarea
gradului de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine
nonanimală
1.
|
Produse alimentare provenite din producţia internă şi produse
provenind din comerţul intracomunitar
|
a), c), d)
|
2.
|
Produse alimentare la import
|
b), c), d)
|
F. Determinarea
tratării cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi a ingredientelor alimentare de origine nonanimală
1.
|
Condimente
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Plante aromatice
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Ingrediente vegetale uscate
|
a), b), c), d)
|
G. Determinarea
prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91 ori
1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina
|
b),d)
|
H. Determinarea
melaminei din produse care conţin lapte sau produse din lapte
1.
|
Produse compuse care conţin lapte
|
a), b), d)
|
2.
|
Produse alimentare cu un conţinut ridicat
de proteine
|
a), b), d)
|
I. Supravegherea şi
controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
1.
|
Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din soia
|
a),d)
|
2.
|
Produse constând în, care conţin sau sunt obţinute din porumb
|
a),d)
|
3.
|
Produse constând în, care conţin sau sunt
obţinute din orez
|
b),d)
|
NOTĂ:
a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza
probelor sunt suportate din veniturile proprii şi din subvenţii de la bugetul
de stat din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor.
b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza
la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul
economic.
c) Costurile privind
prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a
depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
d) Costurile privind măsurile
oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către
operatorul economic.
ANEXA Nr. 5
TARIFELE MAXIMALE
aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi
control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului, precum şi acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
bovinelor, porcinelor, ovinelor şi caprinelor, efectuate de către medicii
veterinari de liberă practică împuterniciţi, pentru anul 2009
Nr. crt.
|
Acţiunea desfăşurată
|
Tariful, exclusiv TVA
|
1.
|
Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
|
20 lei/gospodărie
|
2.
|
Examinarea clinică a animalelor pentru suspiciunea bolilor
majore:
|
a) bovine
|
2,0 lei/cap de animal
|
b) ecvine
|
2,0 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) porcine
|
2,5 lei/cap de animal
|
e) carnasiere
|
1,5 lei/cap de animal
|
f) păsări
|
0,8 lei/cap de animal
|
g) albine, viermi de mătase etc.
|
1,5 lei/familie
|
3.
|
Recoltări de probe de sânge pentru examene de laborator
(serologice, hematologice, biochimice, virusologice,
parazitologice etc):
|
a) animale mari
|
7,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
6,5 lei/cap de animal
|
c) suine
|
7,0 lei/cap de animal
|
d) păsări
|
1,7 lei/cap de animal
|
e) alte specii
|
1,0 lei/cap de animal
|
4.
|
Recoltarea probelor de organe, ţesuturi şi a altor probe pentru
analize de laborator, efectuarea de necropsii la:
|
a) animale mari
|
21,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
10,6 lei/cap de animal
|
c) păsări
|
7,4 lei/cap de animal
|
d) alte specii
|
-
|
e) alte probe, inclusiv coprologice
|
2,4 lei/cap de animal
|
5.
|
Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice
|
5,3 lei/cap de animal (4 sferturi)
|
6.
|
Activităţi de depistare prin examen alergic
|
a) tuberculinare test unic
|
9,5 lei/cap de animal
|
b)TCS
|
9,5 lei/cap de animal
|
c) maleinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) paratuberculinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
7.
|
Recoltare probe de sanitaţie, apă, furaje
|
3,2 lei/probă
|
8.
|
Activităţi imunoprofilactice, conform Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor si protecţia
mediului:
|
a) animale mari
|
5,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine
|
2,7 lei/cap de animal
|
c) porcine
|
10,0 lei/cap de animal
|
d) carnasiere
|
5,7 lei/cap de animal
|
9.
|
Lucrări de decontaminare, dezinfecţie, dezinsecţie,
deratizare şi de necesitate:
|
a) în unităţi
zootehnice, de industrie alimentară, la gospodăriile populaţiei
|
14,8 lei/100 m2
|
b) în camere de incubaţie, viermi de
mătase etc.
|
1,5lei/m2
|
10.
|
Manopera privind identificarea si înregistrarea animalelor şi a
mişcărilor acestora, corectarea eventualelor erori:
|
a) bovine
|
16,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine - două crotalii
|
3,5 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine - - o singură crotalie
|
2,9 lei/cap de animal
|
d) porcine
|
3,5 lei/cap de animal
|