HOTARARE Nr.
1492 din 2 decembrie 2009
pentru aprobarea continuarii
actiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul actiunilor de supraveghere,
prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, a altor actiuni
prevazute în alte programe nationale, pe care Autoritatea Nationala Sanitara
Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa le puna în aplicare,
precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 898 din 22 decembrie 2009
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, şi al art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare
cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare
a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia
animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010, prevăzut în anexa nr. 1.
(2) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în
Programul acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea porcinelor,
ovinelor şi caprinelor pentru anul 2010, prevăzut în anexa nr. 2.
(3) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în
Programul acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru
anul 2010, prevăzut în anexa nr. 3.
(4) Se aprobă Programul de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010, prevăzut în anexa nr. 4.
Art. 2. - Programul acţiunilor de supraveghere,
prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010
este structurat pe capitole şi secţiuni şi stabileşte supravegherea şi
controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot
influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de
origine animală provenite de la acestea.
Art. 3. - Obiectivele programelor prevăzute la art. 1
sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a
corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi
asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de
la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman,
asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
Art. 4. - Pentru situaţiile cu risc epidemiologie
major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat
de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în
condiţiile legii.
Art. 5. - Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2010
aferente programelor prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), prevăzute în anexa nr.
5.
Art. 6. - (1) Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor de supraveghere,
prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010
se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi venituri proprii din bugetul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe
anul 2010, precum şi de către proprietari.
(2) Prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor
metodolologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire,
control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale
la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010 se stabilesc
modalităţile de suportare a costurilor aferente acţiunilor din cadrul acestui
program.
Art. 7. - Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi
înregistrarea porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2010 se asigură
din subvenţii de la bugetul de stat şi venituri proprii din bugetul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2010,
precum şi de către proprietari, potrivit legii.
Art. 8. - Fondurile necesare realizării acţiunilor
sanitar-veterinare din cadrul Programului acţiunilor privind identificarea şi
înregistrarea bovinelor pentru anul 2010 se asigură din subvenţii de la bugetul
de stat şi din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2010.
Art. 9. - Fondurile necesare realizării acţiunilor din
cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor pentru anul 2010 se asigură din subvenţii de la bugetul de stat şi
din venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2010, precum şi de către operatorii
economici, potrivit prevederilor anexei nr. 4.
Art. 10. - (1) In termen de 30 de zile de la data
intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se
aprobă normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute în anexele nr.
1 şi 4, potrivit responsabilităţilor şi prevederilor legale în vigoare.
(2) Acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programele
prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 se efectuează în conformitate cu legislaţia în
vigoare.
Art. 11. - Pentru realizarea atribuţiilor referitoare
la programele prevăzute la art. 1 alin. (1)-(3), direcţiile sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie
contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, în condiţiile
legii.
Art. 12. - (1) Următoarele fapte constituie
contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) transportul de porcine vii fără certificat
sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000
lei la 30.000 lei, precum şi cu confiscarea porcinelor;
b) nerespectarea prevederilor legale de către medicii
veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către medicii veterinari
oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în aplicarea măsurilor
de control al pestei porcine clasice, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
c) neasigurarea spaţiilor pentru depozitarea temporară
a cadavrelor de porcine de către proprietarii exploataţiei de animale
înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, în vederea colectării şi
transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a subproduselor de origine
animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să se evite apariţia
oricărui risc de difuzare a unor boli infecto-contagioase, cu amendă de la
20.000 lei la 30.000 lei.
(2) Uciderea şi distrugerea porcinelor vii, a cărnii,
a produselor şi a subproduselor de origine animală confiscate se realizează
prin sistemul oficial de ecarisare, în conformitate cu prevederile legislaţiei
în vigoare.
(3) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor
prevăzute la alin. (2) sunt suportate de către persoana fizică sau juridică ale
cărei porcine vii, carne, produse şi subproduse de origine animală au fost
confiscate, ucise si distruse.
(4) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevăzute
la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor competente.
(5) Sancţiunile contravenţionale prevăzute de
prezenta hotărâre se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor
juridice.
Art. 13. - Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sunt
aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul
juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 14. - (1) Prezenta hotărâre se aplică începând cu
data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2010.
(2) Fondurile necesare realizării acţiunilor din cadrul
programelor prevăzute la art. 1, provenind din subvenţii de la bugetul de stat
şi venituri proprii din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2010, sunt asigurate în limita
prevederilor bugetare aprobate.
Art. 15. - (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 331/2009 pentru aprobarea
acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere,
prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni
prevăzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a
tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2009, publicată în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 195 din 27 martie 2009.
(2) Până la data intrării în vigoare a normelor
metodologice de aplicare a prezentei hotărâri se aplică prevederile Hotărârii
Guvernului nr. 331/2009, precum şi ale Normelor metodologice de aplicare a
Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la
animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului pentru anul 2009 şi a Programului de supraveghere şi control
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2009, aprobate prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 24/2009.
Art. 16. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din
prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceică
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, interimar,
Nicolae Giugea,
secretar de stat
Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mănoiu
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea
ANEXA Nr. 1
PROGRAMUL
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010
CAPITOLUL I
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la
animale
SECŢIUNEA 1
Programe naţionale de supraveghere, control şi
eradicare a bolilor la animale
1. Febra aftoasă
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovină
4. Pesta porcină africană
5. Boala de Newcastle sau Pseudopesta aviară
6. Boala veziculoasă a porcului
7. Stomatita veziculoasă
8. Pesta bovină
9. Pesta micilor rumegătoare
10. Pleuropneumonia contagioasă bovină
11. Variola ovină şi caprină
12. Pesta africană a calului
13. Boala Aujeszky
14. Paratuberculoza
15. Bruceloza la bovine
16. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţie
cu Brucella melitensis
17. Bruceloza la ovine, respectiv infecţie cu Brucella
ovis
18. Bruceloza la porcine
19. Campilobacterioza bovină
20. Campilobacterioza la alte specii de interes
economic: ovine, porcine, păsări
21. Rinotraheita infecţioasă bovină - IBR
22. Trichomonoza bovină
23. Artrita encefalită caprină
24. Maedi Visna
25. Durina
26. Anemia infecţioasă ecvină:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în
cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de
Diagnostic şi Sănătate Animală
b) cabalinele care ies din ţară, cu destinaţia sport,
sunt testate serologic.
27. Morva
28. Diareea virală a bovinelor, respectiv boala
mucoaselor BVD - MD
29. Septicemia hemoragică virală la salmonide
30. Necroza hematopoietică infecţioasă a salmonidelor
31. Viremia de primăvară a crapului
32. Boala cu virusul herpes koi
33. Necroza pancreatică infecţioasă a salmonidelor
34. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide
35. Necroza epizootică hematopoietică
36. Sindromul epizootie ulcerativ
37. Anemia infecţioasă a somonului
38. Girodactilaza
39. Bonamioza
40. Haplosporidioza
41. Perkinsoza
42. Marteilioza
43. Microcitoza
44. Sindromul taura
45. Boala cap galben
46. Boala petelor albe
47. Acarapioza albinelor
48. Loca americană la albine
49.Loca europeană
50. Nosemoza albinelor
51. Varrooza albinelor
52. Tropilelapsoza albinelor
53. Atacul gândacului mic de stup
54. Poliedria viermilor de mătase
55. Flaşeria viermilor de mătase
56. Nosemoza viermilor de mătase
57. Muscardina viermilor de mătase
58. Turbarea sau rabia
59. Antrax
SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor
tumorale
1. Oncopatii la păsări - leucemii şi limfoame, inclusiv
boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere
SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în
funcţie de antecedentele epizootice la animale
1. Echinococoza
2. Leptospiroza
3. Febra Q
4. Avortul salmonelic al oilor
5. Influenţa ecvină
6. Rinopneumonia ecvină
7. Arterita virală ecvină
8. Avortul salmonelic al iepelor
9. Infecţia cu virus West Nile
10. Tularemia
11. Bruceloza la canide
12. Bruceloza la iepuri
13. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas
salmonicida
14. Yersinioza, respectiv boala gura roşie, la
salmonide
15. Mixosomiaza
16. Boala Columnaris la salmonide
17. Eritrodermatita la ciprinide
18. Ihtioftiriaza
19. Criptobiaza
20. Coccidioza moluştelor bivalve
21. Nematodoze ale moluştelor bivalve
22. Ricketioza moluştelor bivalve
23. Vibrioza moluştelor bivalve
24. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia
helicina, cestode, metacercari, nematode
25. Batracieni, trematode, acantocefali,
pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze
26. Pesta racilor
27. Amibiaza albinelor
28. Brauloza albinelor
29. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor
30. Puietul în sac şi boala botcilor negre
31. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
32. Aspergiloza viermilor de mătase
33. Listerioza
34. Toxoplasmoza
SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli
transmisibile, zoonoze şi emergente la animale
1. Bacterioze:
a) rujetul;
b) streptococia;
c) stafilococia;
d) yersinioza;
e) chlamylioza aviară;
f) colibaciloza.
2. Micoze:
a) aspergiloza;
b) dermatomicoza.
3. Viroze:
a) febra aftoasă;
b) boala Lyme;
c) boala de Crimeea - Congo;
d) encefalita japoneză;
e) encefalomielita ecvină venezueleană;
f) encefalita de căpuşe;
g) oncopatii de animale de producţie în libertate şi
exotice.
4. Parazitoze:
a) cochliomyia hominivorax;
b) chrysomya bezziana;
c) echinococoza/Hidatidoza;
d) cisticercoza bovină;
e) cisticercoza porcină;
f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru
decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu
prevederile legislaţiei în vigoare;
g) leishmanioza;
h) fascioloza;
i) filarioze;
j) ancilostomoza carnivorelor;
k) balantidioza;
l) hemosporilioze;
m) pneumocistoza;
n) sacrocistoza;
o) teniaze;
p) thelazioza;
q) dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor.
SECŢIUNEA a 5-a
Acţiuni strategice de supraveghere
sanitar-veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor genetice la animale
1. Supravegherea sanitar-veterinară a materialului
seminal congelat din import
2. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei
mamare
SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologică
1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilităţii
apei
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri
amenajate pentru piscicultura, precum şi din ape curgătoare
3. Verificarea eficienţei decontaminării după evoluţia
unor boli, de necesitate
SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicină veterinară
preventivă, de protecţie şi bunăstare a animalelor şi protecţie a mediului
1. Urmărirea şi respectarea regulilor generale de
biosecuritate
2. Protecţia animalelor în timpul transportului
3. Protecţia animalelor folosite pentru experimentare
sau în alte scopuri
4. Acţiuni generale de medicină preventivă, de
identificare şi înregistrare a animalelor:
a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor;
b) expertiza parazitologică a pajiştilor naturale şi a
păşunilor;
c) expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au
contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute;
d) expertiza sanitar-veterinară a zonelor de recoltare
a moluştelor bivalve;
e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi
dezinfecţie;
f) controlul ecarisării.
SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologică
Obiectiv: Supraveghere pasivă prin monitorizarea
documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.
SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă
pentru unele boli la animale
1. Antrax
2. Boala de Newcastle
3. Turbarea sau rabia
Obiectiv: Reducerea presiunii virale şi protecţia
animalelor din speciile receptive.
SECŢIUNEA a 10-a
Activităţi de elaborare, omologare, evaluare,
pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale
ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar
2. Activitate de instruire şi perfecţionare continuă
a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de
competenţă, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţară şi în străinătate
3. Analize epidemiologice, de statistică medicală
veterinară, analize de risc şi prognoze sanitar-veterinare şi protecţia
consumatorului
4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie
sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia
consumatorilor
5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei
sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor veterinare de profil şi
al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
astfel:
a) monitorizarea de către Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi
parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi
Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a
celor transmisibile la om;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi
identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea
publică;
d) monitorizarea avorturilor la animale;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea
ecotoxicologică;
f) monitorizarea unităţilor de producere a furajelor;
g) monitorizarea programului de supraveghere în
domeniul sanitar-veterinar, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a
bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om;
h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a
bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om.
CAPITOLUL II
Programe naţionale de supraveghere, control şi
eradicare a bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeană
1. Pesta porcină clasică
2. Influenţa aviară sau pesta aviară
3. Turbarea sau rabia la vulpi
4. Encefalopatii spongiforme transmisibile, respectiv
encefalopatia spongiforma bovină, scrapia, boala cronică cahectizantă a
cervideelor, EST la alte animale
5. Bluetongue
6. Salmoneloza la găinile ouătoare
7. Salmoneloza la găinile de reproducţie
8. Salmoneloza la broiler
9. Salmoneloza la curcani
CAPITOLUL III
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală şi a furajelor
SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze la animale
1. Bruceloza
2. Campilobacterioza
3. Echinococoza
4. Listerioza
5. Salmoneloza
6. Trichineloza
7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis
8. Escherichia coli verotoxigenă
9. Influenţa aviară
10. Rabia
11. Botulism
12. Leptospiroza
13. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium
bovis
14. Yersinioza
15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti
16. Cisticercoza
17. Antrax
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unităţile autorizate
sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piaţă angro.
2. Carne de ongulate domestice:
a) abator;
b) unitate de tranşare.
3. Carne de pasăre şi de lagomorfe:
a) abator;
b) unitate de tranşare.
4. Carne de vânat de crescătorie:
a) abator;
b) unitate de tranşare a cărnii de vânat de
crescătorie.
5. Carne de vânat sălbatic:
a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;
b) unitate de tranşare a cărnii de vânat sălbatic.
6. Carne tocată, preparată şi carne separată mecanic:
a) unitate pentru carne tocată;
b) unitate pentru carne preparată;
c) unitate pentru carne separată mecanic.
7. Produse din carne: unitate de procesare.
8. Moluşte bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din pescuit:
a) vas fabrică;
b) vas congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit
(cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piaţă de licitaţie;
f) piaţă de desfacere.
10. Lapte crud şi produse din lapte:
a) exploataţii de animale producătoare de lapte, care
livrează lapte la unităţile de procesare;
b) unitate de procesare a laptelui materie primă;
c) unitate de procesare a produselor lactate.
11. Ouă şi produse din ouă:
a) centru de ambalare a ouălor;
b) unitate pentru producerea ouălor lichide;
c) unitate de procesare a ouălor.
12. Pulpe de broască şi melci: unitate de procesare
13. Grăsimi animale, untură, jumări:
a) centru de colectare a grăsimilor animale;
b) unitate de procesare a grăsimilor animale.
14. Gelatină:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
gelatină;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activităţi:
a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a
altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin
prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unităţile înregistrate
sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) măcelărie;
c) centru de colectare a vânatului sălbatic;
d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau
lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a laptelui.
3. Peşte şi produse din pescuit:
a) centru de colectare a peştelui;
b) ambarcaţiune comercială de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescărie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii şi a altor produse
apicole;
b) centre de extracţie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentaţie publică şi alte activităţi:
a) restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se
servesc mâncăruri gătite;
b) pizzerie;
c) laborator patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unităţi cu vânzare prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantină;
j) magazin alimentar.
6. Prepararea mâncărurilor la comandă: - catering.
7. Produse primare destinate vânzării directe:
a) vânat sălbatic;
b) carne de pasăre şi lagomorfe;
c) peşte proaspăt;
d) melci şi moluşte bivalve;
e) ouă;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală prin examene de laborator obligatorii
1. Alimente cu destinaţie nutriţională specială
2. Alimente gata pentru consum ce constituie suport de
creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor,
şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
3. Alimente gata pentru consum ce nu constituie suport
de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate
sugarilor, şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
5. Carcase de porcine
6. Carcase de păsări, respectiv pui broileri şi
curcani
7. Carne de vânat sălbatic
8. Carne proaspătă şi subproduse comestibile
9. Carne tocată şi carne preparată destinată să fie
consumată crudă
10. Carne tocată şi carne preparată provenită de la
păsări, destinată să fie consumată gătită
11. Carne tocată şi carne preparată provenită de la
alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită
12. Carne separată mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de pasăre destinate să fie
preparate (gătite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatină şi colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte separată mecanic
22. Moluşte, crustacee întregi sau
decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate,
congelate şi altele
23. Pulpe de broască, melci fără cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi
gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte decochiliate gătite
26. Produse decorticate şi decochiliate provenite de
la crustacee şi moluşte gătite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud provenit din unităţile de procesare a
laptelui materie primă
29. Lapte crud destinat procesării provenit din
exploataţiile de vaci producătoare de lapte
30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide
pasteurizate
31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat
termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer praf
34. Formulă uscată pentru sugari şi alimente
dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale speciale destinate
sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru copii cu vârsta de
peste 6 luni
35. Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau
lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât paste uri za re a
36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din
lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. Ingheţată şi deserturi pe bază de produse lactate,
congelate
38. Produse din ouă, cu excepţia produselor care în
timpul procesului de fabricaţie sau datorită compoziţiei elimină riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate care conţin ouă crude, cu
excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datorită
compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella
40. Ouă pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din
materii prime, de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 5-a
Determinări rapide efectuate pe autolaborator în
zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate
dispuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor
1. Determinări microbiologice
2. Determinări fizico-chimice Obiectiv: Apărarea
sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator a altor
produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine
animală sau care vin în contact cu acestea
1. Apă potabilă
2. Aditivi alimentari şi condimente
3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor
de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei
operaţiunilor de igienizare
Teste de sanitaţie
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie
şi deratizare
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitară veterinară a furajelor
1. Nutreţuri de volum: fibroase, masă verde,
rădăcinoase, tuberculi şi derivate
2. Siloz
3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate:
cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi
4. Materii prime de origine minerală pentru nutreţuri
combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine,
microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi,
coloranţi
6. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte
praf
7. Făina de peşte
8. Premixuri vitamino-minerale şi amestecuri minerale
9. Premixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi
zooforturi cu un conţinut de proteină brută peste 5%
10. Nutreţuri combinate pentru păsări
11. Nutreţuri combinate pentru rumegătoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec
unic
13. Nutreţuri combinate pentru porci
14. Nutreţuri pentru cabaline
15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescătorie
16. Hrană deshidratată pentru animalele de companie
17. Hrană umedă pentru animalele de companie Obiective:
a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate
animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodăriile populaţiei, în
vederea reducerii contaminării de orice tip pentru menţinerea stării de
sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru
consumul uman
b) Controlul substanţelor interzise în furajele de
origine animală
c) Monitorizarea producerii de hrană pentru consumul
animalelor de companie, în vederea asigurării statusului de sănătate al
acestora
d) Reţete furajere pentru păsări, respectiv curci şi
găini, în funcţie de categoria de vârstă
e) Reţete furajere pentru porci, în funcţie de
categoria de vârstă
f) Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi
utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman
SECŢIUNEA a 10-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii,
produsele acestora, furaje şi apă
1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe
neautorizate
2. Produse medicinale veterinare şi contaminaţi
Obiective:
a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea
reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor
b) Monitorizarea administrării produselor medicinale
veterinare în vederea reducerii cantităţii de reziduuri din produsele de
origine animală şi a diminuării rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice
c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman
la metale grele provenite din produsele de origine animală destinate consumului
uman
SECŢIUNEA a 11-a
Determinarea nivelurilor de contaminare
radioactivă a produselor de origine animală şi a furajelor (radioactivitate
cumulată de 137Cs şi 134Cs)
1. Materii prime şi produse de origine animală
2. Furaje
3. Apă utilizată ca materie primă
Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de
contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor şi
a animalelor.
SECŢIUNEA a 12-a
Controlul oficial al unităţilor din domeniul hranei
pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) fabrici;
b) depozit de furaje;
c) unitate de ambalare furaje;
d) magazin de furaje.
2. Aditivi şi preamestecuri:
a) fabrică de aditivi furajeri;
b) fabrică de preamestecuri de aditivi;
c) microfabrici de preamestecuri;
d) unităţi de ambalare aditivi;
e) depozit de aditivi;
f) magazine de furaje.
3. Furaje medicamentate:
a) fabrici de furaje medicamentate;
b) depozite de produse medicinale veterinare;
c) depozite de furaje;
d) farmacii veterinare.
4. Furaje combinate:
a) fabrică de nutreţuri combinate pentru mai multe
specii;
b) fabrici de furaje combinate pentru o singură specie;
c) microfabrici de fermă;
d) unităţi de ambalare a furajelor combinate;
e) depozit de furaje;
f) magazine de furaje.
5. Furaje simple:
a) mori de furaje;
b) unităţi producătoare de furaje fără aditivi.
CAPITOLUL IV
Supravegherea sanitară veterinară a unităţilor care
produc, depozitează şi comercializează produse medicinale de uz veterinar
1. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi
condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz
veterinar
2. Importatori produse biologice de uz veterinar din
ţări terţe
3. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi
condiţionarea produselor medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare
Obiective:
a) Obţinerea de produse biologice care să asigure o
acoperire imunologică eficientă
b) Comercializarea de produse sigure, autorizate
pentru comercializare în conformitate cu prevederile legislaţiei comunitare şi
naţionale în vigoare
c) Monitorizarea reacţiilor adverse a produselor
medicinale veterinare si a condiţiilor de comercializare a acestora
ANEXA Nr. 2
PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
porcinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2010
1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată
în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se
va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va
fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a
animalelor (SNIIA), cu excepţia suinelor din exploatatiile comerciale
industriale.
4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de
naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi
dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a
trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii
bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 3
PROGRAMUL
acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea
bovinelor pentru anul 2010
1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată
în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE).
2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se
va elibera o carte de exploataţie.
3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va
fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare si înregistrare a
animalelor {SNIIA).
4. Animalelor li se va elibera un paşaport.
5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de
naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi
dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA.
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a
trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii
bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 4
PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010
A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine
nonanimală
1.
|
Aflatoxină (totală şi B1)
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Ochratoxină A
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Patulina
|
a), c), d)
|
4.
|
Deoxinivalenol
|
a), c), d)
|
5.
|
Zearalenonă
|
a), b), c), d)
|
6.
|
Fumonisină (sumă de B1 şi B2)
|
a), c), d)
|
7.
|
Cadmiu
|
a), c), d)
|
8.
|
Plumb
|
a), c), d)
|
9.
|
Nitraţi
|
a), c), d)
|
10.
|
3MCPD
|
a), b), c), d)
|
11.
|
Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform secţiunii
5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie
2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminaţi din
produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare
|
a), c), d)
|
12.
|
Staniu
|
a), c), d)
|
13.
|
Hidrocarburi aromatice policiclice
|
a), c), d)
|
|
MONITORIZARE
|
|
1.
|
Furan
|
a), c), d)
|
2.
|
Acrilamida
|
a), c), d)
|
3.
|
Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform
secţiunii 5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006, cu amendamentele
ulterioare
|
a), c), d)
|
4.
|
Toxina T-2
|
a), c), d)
|
5.
|
Ochratoxină A
|
a), b), c), d)
|
B. Expertiza reziduurilor de pesticide în produse de
origine nonanimală
1.
|
Pesticide organo-fosforice
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Pesticide organo-clorurate
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Carbamaţi
|
a), b), c), d)
|
4.
|
Piretroizi de sinteză
|
a), b), c), d)
|
5.
|
Alte tipuri de pesticide
|
a), b), c), d)
|
C. Supravegherea şi controlul unităţilor care
procesează, depozitează şi valorifică produse de origine nonanimală
C1. Condiţii microbiologice
1.
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)
|
a),d)
|
2.
|
Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi
consumate)
|
a),d)
|
3.
|
Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
a),d)
|
4.
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
a),d)
|
5.
|
Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente
|
a),d)
|
6.
|
Ape minerale naturale
|
a),d)
|
7.
|
Apă de izvor
|
a),d)
|
8.
|
Alimente gata pentru consum (care conţin ingrediente de origine
nonanimală)
|
a),d)
|
C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei
operaţiunilor de igienizare
D. Expertiza
aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimală
1.
|
Tartrazina (E102)
|
a), c), d)
|
2.
|
Para Red
|
a), c), d)
|
3.
|
Sunset Yellow
|
a), c), d)
|
4.
|
Amarant
|
a), c), d)
|
5.
|
Eritozina
|
a), c), d)
|
6.
|
Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
|
a), b), c), d)
|
7.
|
Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)
|
a), b), c), d)
|
8.
|
Aspartam (E951)
|
a), c), d)
|
9.
|
Zaharina (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K
|
a), c), d)
|
10.
|
Acesulfam
|
a), c), d)
|
E. Determinarea gradului de contaminare radioactivă
a produselor alimentare de origine nonanimală
1.
|
Produse alimentare provenite din producţia internă şi produsele
provenind din comerţul intracomunitar
|
a), c), d)
|
2.
|
Produse alimentare la import
|
b), c), d)
|
F. Determinarea tratării cu radiaţii ionizante a
produselor alimentare şi ingredientelor alimentare de origine nonanimală
1.
|
Condimente
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Plante aromatice
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Ingrediente vegetale uscate
|
a), b), c), d)
|
G. Determinarea
prezenţei uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91 sau
1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina
|
b),d)
|
H. Determinarea melaminei din produse care conţin
lapte sau produse din lapte
1.
|
Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Produse alimentare care conţin lapte, produse din lapte
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Soia sau produse pe bază de soia
|
a), b), c), d)
|
I. Supravegherea şi
controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
1.
|
Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din soia
|
a),d)
|
2.
|
Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb
|
a),d)
|
3.
|
Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez
|
b),d)
|
NOTĂ:
a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza
probelor sunt suportate din veniturile proprii şi subvenţii de la bugetul de
stat din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor.
b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza
la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul
economic.
c) Costurile privind prelevarea, transportul şi
analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe
neconforme sunt suportate de către operatorul economic.
d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate
loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul
economic.
ANEXA Nr. 5
TARIFELE MAXIMALE
aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire şi
control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi acţiunilor privind
identificarea şi înregistrarea bovinelor, porcinelor, ovinelor şi caprinelor,
efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, pentru
anul 2010
Nr. crt.
|
Acţiunea desfăşurată
|
Tariful, exclusiv TVA
|
1.
|
Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
|
20 lei/gospodărie
|
2.
|
Examinarea clinică a animalelor pentru suspiciunea bolilor
majore:
|
a) bovine
|
2,0 lei/cap de animal
|
b) ecvine
|
2,0 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) porcine
|
2,5 lei/cap de animal
|
e) carnasiere
|
1,5 lei/cap de animal
|
f) păsări
|
0,8 lei/cap de animal
|
g) albine, viermi de mătase etc.
|
1,5 lei/familie
|
3.
|
Recoltări de probe de sânge pentru examene de laborator
(serologice, hematologice, biochimice, virusologice, parazitologice
etc):
|
a) animale mari
|
7,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
6,5 lei/cap de animal
|
c) suine
|
7,0 lei/cap de animal
|
d) păsări
|
1,7 lei/cap de animal
|
e) alte specii
|
1,0 lei/cap de animal
|
4.
|
Recoltarea probelor de organe, ţesuturi şi a altor probe pentru
analize de laborator, efectuarea de necropsii la:
|
a) animale mari
|
21,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
10,6 lei/cap de animal
|
c) păsări
|
7,4 lei/cap de animal
|
d) alte specii
|
-
|
e) alte probe, inclusiv coprologice
|
2,4 lei/cap de animal
|
Nr. crt.
|
Acţiunea desfăşurată
|
Tariful, exclusiv TVA
|
5.
|
Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice
|
5,3 lei/cap de animal (4 sferturi)
|
6.
|
Activităţi de depistare prin examen alergic
|
a) tuberculinare test unic
|
9,5 lei/cap de animal
|
b)TCS
|
9,5 lei/cap de animal
|
c) maleinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) paratuberculinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
7.
|
Recoltare probe sanitaţie, apă, furaje
|
3,2 lei/probă
|
8.
|
Activităţi imunoprofilactice, conform Programului
acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al
celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
mediului:
|
a) animale mari
|
5,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine
|
2,7 lei/cap de animal
|
c) porcine
|
10,0 lei/cap de animal
|
d) carnasiere
|
5,7 lei/cap de animal
|
9.
|
Lucrări de decontaminare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi
de necesitate:
|
a) în unităţi zootehnice, de industrie alimentara, la
gospodăriile populaţiei
|
14,8 lei/100 m2
|
b) în camere de incubaţie, viermi de mătase etc.
|
1,5lei/m2
|
10.
|
Manopera privind identificarea şi înregistrarea
animalelor şi a mişcărilor acestora, corectarea eventualelor erori:
|
a) bovine
|
16,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine - două crotalii
|
3,5 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine - o singură crotalie
|
2,9 lei/cap de animal
|
d) porcine
|
3,5 lei/cap de animal
|