HOTARARE Nr.
114 din 9 februarie 2011
pentru aprobarea actiunilor
sanitar-veterinare cuprinse în Programul actiunilor de supraveghere, prevenire,
control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale
la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si
înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor
prevazute în Programul de supraveghere si control în domeniul sigurantei
alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 135 din 23 februarie 2011
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, al art. 15 alin. (5) şi al art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare
cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, prevăzut în anexa
nr. 1.
(2) Se aprobă acţiunile cuprinse în Programul de
supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011,
prevăzut în anexa nr. 2.
Art. 2. - Programul prevăzut la art. 1 alin. (1)
stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice
şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi
calitatea produselor de origine animală provenite de la acestea.
Art. 3. - Obiectivele programelor prevăzute la art. 1
sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a
corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi
asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de
la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman,
asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
Art. 4. - Pentru situaţiile cu risc epidemiologie
major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat
de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în
condiţiile legii.
Art. 5. - Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2011
aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art.
1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor
nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare.
Art. 6. - (1) Fondurile necesare realizării în cadrul
exploataţiilor nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul
programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011 şi de către proprietari, iar în
cazul exploataţiilor comerciale, de către proprietarii
acestora.
(2) Prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor
metodologice privind realizarea acţiunilor de supraveghere, prevenire, control
şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, cuprinse în programul prevăzut la
art. 1 alin. (1), se stabilesc modalităţile de suportare a costurilor aferente
acestor acţiuni.
Art. 7. - Fondurile necesare
realizării acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011, prevăzut la art. 1 alin. (2),
se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor pe anul 2011, precum şi de către operatorii economici, potrivit
prevederilor anexei nr. 2.
Art. 8. - (1) In termen de 30 de zile de la data
intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se
aprobă normele metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului,
de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor
pentru anul 2011, precum şi a Programului de supraveghere şi control în
domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011.
(2) Acţiunile de identificare şi înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cuprinse în programul prevăzut la
art. 1 alin. (1), se efectuează în conformitate cu prevederile Ordonanţei de
urgenţă a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea
bovinelor în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu
modificările şi completările ulterioare, cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor,
ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte
normative, precum şi cu prevederile ordinelor preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în
aplicarea acestora.
Art. 9. - Pentru îndeplinirea atribuţiilor referitoare
la realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în
programul prevăzut la art. 1 alin. (1), destinate
exploataţiilor nonprofesionale, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie
contracte de servicii cu medicii veterinari de liberă practică, cu respectarea
reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice. Art. 10. - (1)
Constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se sancţionează după
cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor
legale de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi de către
medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în
aplicarea măsurilor de control al pestei suine clasice, cu amendă de la 10.000
lei la 20.000 lei;
b) transportul de suine vii fără certificat
sanitar-veterinar de sănătate şi formular de mişcare, cu amendă de la 20.000
lei la 30.000 de lei, precum şi cu confiscarea suinelor;
c) neasigurarea spaţiilor
pentru depozitarea temporară a cadavrelor de suine de către proprietarii
exploataţiei de animale înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, în vederea
colectării şi transmiterii acestora la o unitate de neutralizare a
subproduselor de origine animală autorizată sanitar-veterinar, astfel încât să
se evite apariţia oricărui risc de difuzare a unor boli infectocontagioase, cu
amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei.
(2) Uciderea suinelor,
distrugerea cadavrelor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine
animală confiscate se realizează prin sistemul oficial de ecarisare, în
conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(3) Cheltuielile care derivă din aplicarea măsurilor
prevăzute la alin. (2) se suportă de către persoana fizică sau juridică
deţinătoare a suinelor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor de origine
animală care au fost confiscate, ucise şi distruse.
(4) Constatarea şi aplicarea
contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
(5) Sancţiunile contravenţionale prevăzute de prezenta
hotărâre se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.
Art. 11. - Contravenţiilor prevăzute la art. 10 le sunt
aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul
juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările
ulterioare.
Art. 12. - Fondurile necesare realizării acţiunilor din
cadrul programelor prevăzute la art. 1, provenind din bugetul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2011, se
asigură în limita prevederilor bugetare aprobate.
Art. 13. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta
hotărâre.
Art. 14. - (1) Prezenta
hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial
al României, Partea I.
(2) Până la data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri rămân aplicabile prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.492/2009
pentru aprobarea continuării acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în
Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor
la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, pe
care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente
acestora pentru anul 2010 şi prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru
aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile
de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului pentru anul
2010 şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei
alimentelor pentru anul 2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 15. - La data intrării în vigoare a prezentei
hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării
acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere,
prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de
la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni
prevăzute în alte programe naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare,
precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2010, publicată în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 22 decembrie 2009, se abrogă.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
Secretarul general al Guvernului,
Daniela Nicoleta Andreescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
Roatis Chetan Radu
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Valeriu Tabără
Ministrul sănătăţii,
Cseke Attila
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu
ANEXA Nr. 1
PROGRAMUL
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul
2011
CAPITOLUL I
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la
animale
SECŢIUNEA 1
Programe naţionale de supraveghere, control şi
eradicare a bolilor la animale
1. Febra aftoasă
2. Tuberculoza
3. Leucoza bovină
4. Pesta porcină africană
5. Turbarea sau rabia
6. Antrax
7. Boala de Newcastle sau
Pseudopesta aviară
8. Boala veziculoasă a porcului
9. Stomatita veziculoasă
10. Pesta bovină
11. Pesta micilor rumegătoare
12. Pleuropneumonia contagioasă
bovină
13. Variola ovină şi caprină
14. Pesta africană a calului
15. Boala Aujeszky
16. Paratuberculoza
17. Bruceloza la bovine
18. Bruceloza la ovine şi
caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis
19. Bruceloza la ovine,
respectiv infecţia cu Brucella ovis
20. Bruceloza la suine
21. Campilobacterioza bovină
22. Campilobacterioza la alte
specii de interes economic: ovine, suine, păsări
23. Rinotraheita infecţioasă
bovină-IBR
24. Trichomonoza bovină
25. Artrita encefalita caprină
26. Maedi Visna
27. Echinococoza
28. Durina
29. Anemia infecţioasă ecvină:
a) probele de ser cu rezultat
neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală;
b) cabalinele care ies din
ţară, cu destinaţia sport, sunt testate serologic.
30. Morva
31. Infecţia cu virusul West Nile
32. Diareea virală a bovinelor,
respectiv boala mucoaselor BVD-MD
33. Septicemia hemoragică virală la salmonide
34. Necroza hematopoietică
infecţioasă a salmonidelor
35. Viremia de primăvară a crapului
36. Boala cu virusul herpes koi
37. Necroza pancreatică
infecţioasă a salmonidelor
38. Boala bacteriană a
rinichiului la salmonide
39. Necroza epizootică
hematopoietică
40. Sindromul epizootie ulcerativ
41. Anemia infecţioasă a somonului
42. Girodactilaza
43. Bonamioza
44. Haplosporidioza
45. Perkinsoza
46. Marteilioza
47. Microcitoza
48. Sindromul taura
49. Boala capului galben
50. Boala petelor albe
51. Acarapioza albinelor
52. Loca americană la albine
53.Loca europeană
54. Nosemoza albinelor
55. Varrooza albinelor
56. Tropilelapsoza albinelor
57. Atacul gândacului mic de stup
58. Poliedria viermilor de
mătase
59. Flaşeria viermilor de
mătase
60. Nosemoza viermilor de
mătase
61. Muscardina viermilor de
mătase
SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor
tumorale
1. Oncopatii la păsări -
leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori
2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere
SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în
funcţie de antecedentele epizootice la animale
1. Leptospiroza
2. Febra Q
3. Avortul salmonelic al oilor
4. Influenţa ecvină
5. Rinopneumonia ecvină
6. Arterita virală ecvină
7. Avortul salmonelic al iepelor
8. Tularemia
9. Bruceloza la canide
10. Bruceloza la iepuri
11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida
12. Yersinioza, respectiv boala
gura roşie, la salmonide
13. Mixosomiaza
14. Boala Columnaris la salmonide
15. Eritrodermatita la ciprinide
16. Ihtioftiriaza
17. Criptobiaza
18. Coccidioza moluştelor bivalve
19. Nematodoze ale moluştelor
bivalve
20. Ricketioza moluştelor
bivalve
21. Vibrioza moluştelor bivalve
22. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode,
metacercari, nematode
23. Batracieni, trematode,
acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze
24. Pesta racilor
25. Amibiaza albinelor
26. Brauloza albinelor
27. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor
28. Puietul în sac şi boala
botcilor negre
29. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
30. Aspergiloza viermilor de mătase
31. Listerioza
32. Toxoplasmoza
SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli
transmisibile, zoonoze şi emergente la animale
1. Bacterioze:
a) rujetul;
b) streptococia;
c) stafilococia;
d) yersinioza;
e) chlamydioza aviară;
f) colibaciloza.
2. Micoze:
a) aspergiloza;
b) dermatomicoza.
3. Viroze:
a) boala Lyme;
b) boala de Crimeea - Congo;
c) encefalita japoneză;
d) encefalomielita ecvină venezueleană;
e) encefalita de căpuşe;
f) oncopatii ale animalelor de producţie în libertate
şi exotice.
4. Parazitoze:
a) Cochliomyia hominivorax;
b) Chrysomya bezziana;
c) echinococoza/hidatidoza;
d) cisticercoza bovină;
e) cisticercoza porcină;
f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru
decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu
prevederile legislaţiei în vigoare;
g) leishmanioza;
h) fascioloza;
i) filarioze;
j) ancilostomoza carnivorelor;
k) balantidioza;
l) hemosporidioze;
m) pneumocistoza;
n) sacrocistoza;
o) teniaze;
p) thelazioza;
q) dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor.
SECŢIUNEA a 5-a
Acţiuni
strategice de supraveghere Sanitar-Veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor
genetice la animale
1. Supravegherea sanitară veterinară a materialului
seminal congelat din import
2. Supravegherea tulburărilor
inflamatorii ale glandei mamare
SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologică
1. Ecopatologie şi protecţia
mediului, potabilitatea apei
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri
amenajate pentru piscicultura, precum şi din ape curgătoare
3. Verificarea eficienţei
decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate
SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicină veterinară
preventivă, de protecţie şi bunăstare a animalelor şi protecţie a mediului
1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de
biosecuritate
2. Protecţia animalelor în timpul transportului
3. Protecţia animalelor
folosite pentru experimentare sau în alte scopuri
4. Acţiuni generale de medicină preventivă, de
identificare şi înregistrare a animalelor:
a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor;
b) expertiza parazitologică a
pajiştilor naturale şi a păşunilor;
c) expertiza Sanitar-Veterinară a furajelor care au
contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute;
d) expertiza Sanitar-Veterinară
a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve;
e) acţiuni profilactice de
decontaminare, deratizare şi dezinfecţie;
f) controlul ecarisării.
SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologică
Obiectiv: Supraveghere pasivă prin monitorizarea
documentelor şi activă prin diagnostic de laborator.
SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă
pentru unele boli la animale
1. Antrax
2. Boala de Newcastle
3. Turbarea sau rabia
Obiectiv: Reducerea presiunii infecţioase şi protecţia
animalelor din speciile receptive.
SECŢIUNEA a 10-a
Activităţi de elaborare, omologare, evaluare,
pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale
ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar
2. Activitatea de instruire şi
perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile
subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri pe profil,
în ţară şi în străinătate
3. Analize epidemiologice, de statistică medicală
veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia
consumatorului
4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie
Sanitar-Veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia
consumatorilor
5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei
sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor veterinare de profil şi
al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
astfel:
a) monitorizarea de către
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a
bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la
om;
b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi
Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a
celor transmisibile la om;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi
identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea
publică;
d) monitorizarea avorturilor la animale;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea
ecotoxicologică;
f) monitorizarea unităţilor de
producere a furajelor;
g) monitorizarea programului de
supraveghere în domeniul sanitar veterinar, monitorizarea rezistenţei
antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor
transmisibile la om;
h) monitorizarea rezistenţei
antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor
transmisibile la om.
CAPITOLUL II
Programe naţionale de supraveghere, control şi
eradicare a
bolilor la animale, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeană
1. Programul pentru
monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei suine clasice în România pentru anul 2011
2. Programul de supraveghere a influenţei aviare la
păsările domestice şi sălbatice în România pentru anul 2011
3. Programul naţional de control al
salmonelozelorzoonotice la găinile de reproducţie din România pentru anul 2011
4. Programul naţional de control al
salmonelozelorzoonotice la găinile ouătoare din România pentru anul 2011
5. Programul naţional de control al
salmonelozelorzoonotice în efectivele de broileri din
România pentru anul 2011
6. Programul naţional de control al salmonelozelorzoonotice
în efectivele de curcani din România pentru anul 2011
7. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România
pentru anul 2011
8. Programul pentru eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru
anul 2011
9. Programul pentru
supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul
2011
CAPITOLUL III
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală
şi a furajelor
SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze la animale
1. Bruceloza
2. Campilobacterioza
3. Echinococoza
4. Listerioza
5. Salmoneloza
6. Trichineloza
7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium
bovis
8. Escherichia coli
verotoxigenă
9. Influenţa aviară
10. Rabia
11. Botulism
12. Leptospiroza
13. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium bovis
14. Yersinioza
15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti
16. Cisticercoza
17. Antrax
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unităţile autorizate
sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piaţă angro.
2. Carne de ungulate domestice:
a) abator;
b) unitate de tranşare.
3. Carne de pasăre şi de lagomorfe:
a) abator;
b) unitate de tranşare.
4. Carne de vânat de crescătorie:
a) abator;
b) unitate de tranşare a cărnii de vânat de
crescătorie.
5. Carne de vânat sălbatic:
a) unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic;
b) unitate de tranşare a cărnii de vânat sălbatic.
6. Carne tocată, preparată şi carne separată mecanic:
a) unitate pentru carne tocată;
b) unitate pentru carne preparată;
c) unitate pentru carne separată
mecanic.
7. Produse din carne: unitate de procesare
8. Moluşte bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din
pescuit:
a) vas-fabrică;
b) vas-congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit
(cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piaţă de licitaţie;
f) piaţă de desfacere.
10. Lapte crud şi produse din
lapte:
a) exploataţii de animale producătoare de lapte, care
livrează lapte la unităţile de procesare;
b) unitate de procesare a laptelui
materie primă;
c) unitate de procesare a produselor lactate.
11. Ouă şi produse din ouă:
a) centru de ambalare a ouălor;
b) unitate pentru producere a ouălor lichide;
c) unitate de procesare a ouălor.
12. Pulpe de broască şi melci:
unitate de procesare
13. Grăsimi animale, untură, jumări:
a) centru de colectare a grăsimilor animale;
b) unitate de procesare a grăsimilor animale.
14. Gelatină:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
gelatină;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru
colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activităţi:
a) unitate de procesare a
mierii de albine şi/sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unităţile înregistrate
sanitar-veterinar
1. Carne:
a) carmangerie;
b) măcelărie;
c) centru de colectare a vânatului sălbatic;
d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau
lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a laptelui.
3. Peşte şi produse din
pescuit:
a) centru de colectare a peştelui;
b) ambarcaţiune comercială de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescărie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii şi a altor produse
apicole;
b) centre de extracţie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentaţie publică şi alte activităţi:
a) restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se
servesc mâncăruri gătite;
b) pizzerie;
c) laborator patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unităţi cu vânzare prin internet;
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) cantină;
j) magazin alimentar.
6. Prepararea mâncărurilor la
comandă:
- cate ring.
7. Produse primare destinate
vânzării directe:
a) vânat sălbatic;
b) carne de pasăre şi lagomorfe;
c) peşte proaspăt;
d) melci şi moluşte bivalve;
e)ouă;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii
publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitară veterinară a alimentelor de
origine animală prin examene de laborator obligatorii
1. Alimente cu destinaţie nutriţională specială, altele
decât cele reglementate în atribuţiile Ministerului Sănătăţii
2. Alimente gata pentru consum
ce constituie suport de creştere pentru L.
Monocytogenes, altele decât cele destinate
sugarilor şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
3. Alimente gata pentru consum
ce nu constituie suport de creştere pentru L.
Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor
şi alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
4. Carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
5. Carcase de suine
6. Carcase de păsări, respectiv pui broileri şi curcani
7. Carne de vânat sălbatic
8. Carne proaspătă şi subproduse comestibile
9. Carne tocată şi carne
preparată destinată să fie consumată crudă
10. Carne tocată şi carne
preparată provenită de la păsări, destinată să fie consumată gătită
11. Carne tocată şi carne preparată provenită de la
alte specii decât pasăre, destinată să fie consumată gătită
12. Carne separată mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de pasăre
destinate să fie preparate (gătite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatină şi colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte separată mecanic
22. Moluşte, crustacee întregi
sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare
refrigerate, congelate şi altele
23. Pulpe de broască, melci
fără cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi
gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte decochiliate gătite
26. Produse decorticate şi
decochiliate provenite de la crustacee şi moluşte gătite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud provenit din
unităţile de procesare a laptelui materie primă
29. Lapte crud destinat
procesării provenit din exploataţiile de vaci producătoare de lapte
30. Lapte pasteurizat şi alte
produse lactate lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratat
termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer praf
34. Formulă uscată pentru
sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale
speciale destinate sugarilor sub 6 luni, formulă uscată de continuare pentru
copii cu vârsta de peste 6 luni
35. Brânză, unt şi smântână obţinute din lapte crud sau
lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scăzut decât pasteurizarea
36. Brânzeturi maturate şi nematurate, produse din
lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. Ingheţată şi deserturi pe
bază de produse lactate, congelate
38. Produse din ouă, cu
excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datorită
compoziţiei elimină riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate
care conţin ouă crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de
fabricare sau datorită compoziţiei produsului elimină riscul de Salmonella
40. Ouă pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din
materii prime, de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice prin prevenirea
transmiterii de boli de la animale la om.
SECŢIUNEA a 5-a
Determinări rapide efectuate pe autolaborator în
zone de interes turistic sau alte
programe de supraveghere de necesitate
dispuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor
1. Determinări microbiologice;
2. Deteriminări fizico-chimice.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator în timpul
producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi
produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea
1. Apă potabilă
2. Aditivi alimentari şi condimente
3. Materiale utilizate pentru
preambalarea produselor de origine animală
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare de interes sanitar-veterinar
Teste de sanitaţie.
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice.
SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie
şi deratizare în sectorul sanitar-veterinar
Obiectiv: Apărarea sănătăţii publice
SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitară veterinară a furajelor
1. Nutreţuri de volum:
fibroase, masă verde, rădăcinoase, tuberculi si derivate
2. Siloz
3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate:
cereale boabe, subproduse, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi
4. Materii prime de origine
minerală pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri: aminoacizi
sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi,
emulgatori, antioxidanţi, coloranţi
6. Produse şi derivate din
lapte, înlocuitori de lapte praf
7. Făină de peşte
8. Premixuri vitamino-minerale
şi amestecuri minerale
9. Premixuri, concentrate
proteino-vitamino-minerale şi zooforturi cu un conţinut de proteină brută peste
5%
10. Nutreţuri combinate pentru
păsări
11. Nutreţuri combinate pentru
rumegătoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec
unic
13. Nutreţuri combinate pentru
porci
14. Nutreţuri pentru cabaline
15. Nutreţuri granulate pentru
peşti de crescătorie
16. Hrană deshidratată pentru
animalele de companie
17. Hrană umedă pentru
animalele de companie Obiective:
a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate
animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodăriile populaţiei, în
vederea reducerii contaminării de orice tip pentru menţinerea stării de
sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru
consumul uman
b) Controlul substanţelor
interzise în furajele de origine animală
c) Monitorizarea producerii de
hrană pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurării statusului
de sănătate al acestora
d) Reţete furajere pentru
păsări, respectiv curci şi găini, în funcţie de categoria de vârstă
e) Reţete furajere pentru
porci, în funcţie de categoria de vârstă
f) Monitorizarea concentraţiei
coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse
sigure pentru consumul uman
SECŢIUNEA a 10-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii,
produsele acestora, furaje şi apă
1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe
neautorizate
2. Produse medicinale
veterinare şi contaminaţi Obiective:
a) Monitorizarea substanţelor
anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor
şi animalelor
b) Monitorizarea administrării
produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantităţii de reziduuri
din produsele de origine animală şi a diminuării rezistenţei agenţilor patogeni
la antibiotice
c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la
metale grele provenite din produsele de origine
animală destinate consumului uman
SECŢIUNEA a 11-a
Determinarea nivelurilor de contaminare
radioactivă a produselor de origine animală şi a furajelor (radioactivitate cumulată de 137Cs şi 134Cs)
1. Materii prime şi produse de
origine animală
2. Furaje
3. Apă utilizată ca materie primă
Obiectiv: Monitorizarea tuturor produselor cu risc de
contaminare radioactivă în vederea protejării stării de sănătate a oamenilor şi
a animalelor.
SECŢIUNEA a 12-a
Controlul oficial al unităţilor din domeniul
hranei pentru animale autorizate/înregistrate
sanitar-veterinar
1. Activităţi generale:
a) fabrici;
b) depozit de furaje;
c) unitate de ambalare furaje;
d) magazin de furaje.
2. Aditivi şi preamestecuri:
a) fabrică de aditivi furajeri;
b) fabrică de preamestecuri de
aditivi;
c) microfabrici de preamestecuri;
d) unităţi de ambalare aditivi;
e) depozit de aditivi;
f) magazine de furaje.
3. Furaje medicamentate:
a) fabrici de furaje medicamentate;
b) depozite de produse medicinale veterinare;
c) depozite de furaje;
d) farmacii veterinare.
4. Furaje combinate:
a) fabrică de nutreţuri combinate pentru mai multe
specii;
b) fabrici de furaje combinate pentru o singură specie;
c) microfabrici de fermă;
d) unităţi de ambalare a furajelor combinate;
e) depozit de furaje;
f) magazine de furaje.
5. Furaje simple:
a) mori de furaje;
b) unităţi producătoare de furaje fără aditivi.
CAPITOLUL IV
Supravegherea sanitară veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi
comercializează produse medicinale de uz
veterinar
1. Unităţi pentru
producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale
veterinare - produse biologice de uz veterinar
2. Importatori produse
biologice de uz veterinar din ţări terţe
3. Unităţi pentru producerea,
ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor
medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte
farmaceutice veterinare Obiective:
a) Obţinerea de produse
biologice care să asigure o acoperire imunologică eficientă
b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile
legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare
c) Monitorizarea reacţiilor
adverse a produselor medicinale veterinare şi a condiţiilor de comercializare a
acestora
CAPITOLUL V
Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea
suinelor, ovinelor
şi caprinelor pentru anul 2011
1. Fiecare exploataţie de
animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE
2. Fiecărui proprietar
de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie
3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi
înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor -
SNIIA, cu excepţia
suinelor din exploataţie comerciale industriale
4. Fiecare mişcare a
animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia
de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia
corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIA
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a
trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii
bolilor animalelor.
CAPITOLUL VI
Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea
bovinelor pentru anul 2011
1. Fiecare exploataţie de
animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE
2. Fiecărui proprietar de
exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie
3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi
înregistrat în SNIIA
4. Animalelor li se va elibera un paşaport
5. Fiecare mişcare a animalelor,
reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale,
moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi
înregistrată în SNIIA
Obiectiv: Asigurarea condiţiilor de realizare a
trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii
bolilor animalelor.
ANEXA Nr. 2
PROGRAMUL DE SUPRAVEGHERE Şl CONTROL
în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011
A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine
nonanimală
1.
|
Aflatoxină (totală şi B1)
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Ochratoxină A
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Patulina
|
a), c), d)
|
4.
|
Deoxinivalenol
|
a), c), d)
|
5.
|
Zearalenonă
|
a), b), c), d)
|
6.
|
Fumonisină (sumă de B1 şi B2)
|
a), c), d)
|
7.
|
Cadmiu
|
a), c), d)
|
8.
|
Plumb
|
a), c), d)
|
9.
|
Nitrati
|
a), c), d)
|
10.
|
3 MCPD
|
a), b), c), d)
|
11.
|
Precursori de dioxină şi PCB similare dioxinei - conform
secţiunii 5 din anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19
decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi
din produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare
|
a), c), d)
|
12.
|
Staniu
|
a), c), d)
|
13.
|
Hidrocarburi aromatice policiclice
|
a), c), d)
|
|
MONITORIZARE
|
|
1.
|
Furan
|
a), c), d)
|
2.
|
Acrilamida
|
a), c), d)
|
3.
|
Etilcarbamat
|
a), c), d)
|
4.
|
Toxina T-2, HT2
|
a), c), d)
|
5.
|
Substanţe perfluoroalchilate Alcaloizii
ergot
|
a), b), c), d)
|
B. Expertiza
reziduurilor de pesticide în produse de origine nonanimală
1.
|
Pesticide organo-fosforice
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Pesticide organo-clorurate
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Carbamati
|
a), b), c), d)
|
4.
|
Piretroizi de sinteză
|
a), b), c), d)
|
5.
|
Alte tipuri de pesticide
|
a), b), c), d)
|
C. Supravegherea şi controlul unităţilor care
procesează, depozitează şi valorifică produse de origine nonanimală
C1. Condiţii microbiologice
1.
|
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)
|
a),d)
|
2.
|
Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi
consumate)
|
a),d)
|
3.
|
Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
a),d)
|
4.
|
Apă potabilă utilizată ca ingredient
|
a),d)
|
5.
|
Apa îmbuteliată în sticle sau alte recipiente
|
a),d)
|
6.
|
Ape minerale naturale
|
a),d)
|
7.
|
Apă de izvor
|
a),d)
|
8.
|
Alimente gata pentru consum (care conţin ingrediente de origine
nonanimala)
|
a),d)
|
C2. Examene de laborator pentru stabilirea
eficienţei operaţiunilor de igienizare
D. Expertiza
aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimala
1.
|
Tartrazina (E102)
|
a), c), d)
|
2.
|
Para Red
|
a), c), d)
|
3.
|
Sunset Yellow
|
a), c), d)
|
4.
|
Amarant
|
a), c), d)
|
5.
|
Eritozina
|
a), c), d)
|
6.
|
Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
|
a), b), c), d)
|
7.
|
Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)
|
a), b), c), d)
|
8.
|
Aspartam (E951)
|
a), c), d)
|
9.
|
Zaharina (E954) şi sărurile sale de Na, Ca, K
|
a), c), d)
|
10.
|
Acesulfam
|
a), c), d)
|
E. Determinarea gradului de contaminare radioactivă
a produselor alimentare de origine nonanimala
1.
|
Produse alimentare provenite din producţia internă şi produsele
provenind din comerţul intracomunitar
|
a), c), d)
|
2.
|
Produse alimentare la import
|
b), c), d)
|
F. Determinarea tratării cu radiaţii ionizante a
produselor alimentare şi ingredientelor alimentare de origine nonanimala
1.
|
Condimente
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Plante aromatice
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Ingrediente vegetale uscate
|
a), b), c), d)
|
G. Determinarea prezenţei uleiului mineral în uleiul
de floarea-soarelui
1.
|
Ulei de floarea-soarelui, încadrat la codurile NC 1512 11 91 sau
1512 19 90 10, originar sau expediat din Ucraina
|
b),d)
|
H. Determinarea melaminei din produse care conţin
lapte sau produse din lapte
1.
|
Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare
|
a), b), c), d)
|
2.
|
Produse alimentare care conţin lapte, produse din lapte
|
a), b), c), d)
|
3.
|
Soia sau produse pe bază de soia
|
a), b), c), d)
|
I. Supravegherea şi
controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
1.
|
Produse constând, care conţin sau sunt
obţinute din soia
|
a),d)
|
2.
|
Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb
|
a),d)
|
3.
|
Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez
|
b),d)
|
NOTĂ:
a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza
probelor sunt suportate din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor;
b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza
la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul
economic;
c) Costurile privind
prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a
depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic;
d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate
loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul
economic.
ANEXA Nr. 3
TARIFELE MAXIMALE
aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în
Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi
înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi acţiunilor prevăzute în Programul
de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor efectuate de către medicii
veterinari de liberă practică împuterniciţi, pentru anul 2011
Nr. crt.
|
Acţiunea desfăşurată
|
Tariful, exclusiv TVA
|
1.
|
Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
|
20 lei/gospodărie
|
2.
|
Examinarea clinică a animalelor pentru
suspiciunea bolilor majore:
|
a) bovine
|
2,0 lei/cap de animal
|
b) ecvine
|
2,0 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) suine
|
2,5 lei/cap de animal
|
e) carnasiere
|
1,5 lei/cap de animal
|
f) păsări
|
0,8 lei/cap de animal
|
g) albine, viermi de mătase etc.
|
1,5 lei/familie
|
3.
|
Recoltări de probe de sânge pentru examene de laborator
(serologice, hematologice, biochimice, virusologice, parazitologice etc.)
|
a) animale mari
|
7,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
6,5 lei/cap de animal
|
c) suine
|
7,0 lei/cap de animal
|
d) păsări
|
1,7 lei/cap de animal
|
e) alte specii
|
1,0 lei/cap de animal
|
4.
|
Recoltarea probelor de organe, ţesuturi
si a altor probe pentru analize de laborator,
efectuarea de necropsii la:
|
a) animale mari
|
21,0 lei/cap de animal
|
b) animale mici şi mijlocii
|
10,6 lei/cap de animal
|
c) păsări
|
7,4 lei/cap de animal
|
d) alte specii
|
-
|
e) alte probe, inclusiv coprologice
|
2,4 lei/cap de animal
|
Nr. crt.
|
Acţiunea desfăşurată
|
Tariful, exclusiv TVA
|
5.
|
Teste rapide pentru diagnosticul mamitelor subclinice
|
5,3 lei/cap de animal (4 sferturi)
|
6.
|
Activităţi de depistare prin examen alergic
|
a) tuberculinare test unic
|
9,5 lei/cap de animal
|
b)TCS
|
9,5 lei/cap de animal
|
c) maleinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
d) paratuberculinare
|
1,0 lei/cap de animal
|
7.
|
Recoltare probe sanitaţie, apă, furaje
|
3,2 lei/probă
|
8.
|
Activităţi imunoprofilactice, conform Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la
animale la om, protecţia animalelor
şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a
bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, pentru anul 2011:
|
a) animale mari
|
5,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine
|
2,7 lei/cap de animal
|
c) suine
|
10,0 lei/cap de animal
|
d) carnasiere
|
5,7 lei/cap de animal
|
9.
|
Lucrări de decontaminare,
dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi de necesitate:
|
a) în unităţi
zootehnice, de industrie alimentară, la gospodăriile populaţiei
|
14,8 lei/100 m2
|
b) în camere de incubaţie, viermi de mătase etc.
|
1,5 lei/m2
|
10.
|
Manopera privind identificarea şi înregistrarea animalelor şi a mişcărilor acestora, corectarea
eventualelor erori:
|
a) bovine
|
16,0 lei/cap de animal
|
b) ovine, caprine - 2 crotalii
|
3,5 lei/cap de animal
|
c) ovine, caprine - o singură crotalie
|
2,9 lei cap de animal
|
d) suine
|
3,5 lei/cap de animal
|