Hotărârea Nr.341 din 25.04.2012pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2012 ACT EMIS DE: Guvernul Romaniei ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 276 din 25 aprilie 2012
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 15 alin. (5) şi al art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articolul 1(1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012, prevăzut în anexa nr. 1.(2) Se aprobă acţiunile cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012, prevăzut în anexa nr. 2. Articolul 2Programul prevăzut la art. 1 alin. (1) stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sălbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sănătate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animală provenite de la acestea. Articolul 3Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sănătate a animalelor domestice şi sălbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienă a produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman, asigurarea sănătăţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor. Articolul 4Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile legii. Articolul 5(1) Se aprobă tarifele maximale pentru anul 2012 aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Tarifele prevăzute în anexa nr. 3 se aplică şi pentru acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), în cazul în care costurile sunt suportate de către proprietarii exploataţiilor nonprofesionale.(3) Tarifele prevăzute în anexa nr. 3 cuprind contravaloarea manoperei şi a tuturor elementelor necesare pentru efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, cu excepţia contravalorii tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi a acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1).(4) Plata contravalorii manoperei pentru acţiunile de recoltare a probelor de la animalele din speciile bovine, ovine, caprine şi suine din exploataţiile nonprofesionale pentru analize de laborator realizate de medicii veterinari de liberă practică este condiţionată direct de înregistrarea corectă şi la zi în baza naţională de date informatice a mişcărilor şi evenimentelor suferite de animalele de la care au fost prelevate aceste probe. Articolul 6(1) Fondurile necesare realizării în exploataţiile nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012 şi de către proprietari, iar în cazul exploataţiilor comerciale, de către proprietarii acestora.(2) Fondurile necesare pentru efectuarea analizelor şi examenelor de laborator aferente programelor prevăzute la art. 1 sunt suportate din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012 sau de proprietari, în cazul analizelor şi examenelor de laborator efectuate la solicitarea acestora.(3) Contravaloarea tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi a acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se suportă din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.(4) Prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalităţile de suportare a costurilor aferente acestor acţiuni. Articolul 7Fondurile necesare realizării acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012, prevăzut la art. 1 alin. (2), se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012, precum şi de către operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2. Articolul 8(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se aprobă normele metodologice de aplicare a programelor prevăzute la art. 1. (2) Acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), se efectuează potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi ale ordinelor preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în aplicarea acestora. Articolul 9(1) Acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1), destinate exploataţiilor nonprofesionale, sunt realizate de către medicii veterinari de liberă practică cu care direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice, sau care sunt titulari ai contractelor de concesiune a activităţilor sanitar-veterinare publice ori de către medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.(2) În exploataţiile comerciale, acţiunile de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului se efectuează potrivit prevederilor art. 15 alin. (21) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul 10(1) Următoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se sancţionează după cum urmează:a)cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzător de către medicii veterinari de liberă practică, indiferent de forma de organizare a acestora, a acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevăzut la art. 1 alin. (1); b)cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 63 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 11 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010. (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente. Articolul 11Contravenţiilor prevăzute la art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare. Articolul 12Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 10 alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. Articolul 13Fondurile necesare realizării acţiunilor din cadrul programelor prevăzute la art. 1, provenind din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012, se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate. Articolul 14Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre. Articolul 15(1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la aprobarea, în condiţiile legii, a acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2013. Articolul 16La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 114/2011 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2011, se abrogă. PRIM-MINISTRU MIHAI-RĂZVAN UNGUREANU Contrasemnează: Secretarul general al Guvernului, Dézsi Attila Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Roatiş Cheţan Radu Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Stelian Fuia Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau Ministrul mediului şi pădurilor, Attila Korodi Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban Ministrul finanţelor publice, Bogdan Alexandru Drăgoi ANEXA Nr. 1PROGRAMUL acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012 Capitolul ISupravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale Secţiunea 1Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale 1. Febra aftoasă 2. Tuberculoza 3. Leucoza bovină 4. Pesta porcină africană 5. Turbarea sau rabia 6. Antraxul 7. Boala de Newcastle sau pseudopesta aviară 8. Tifoza 9. Puloroza 10. Micoplasmoza respiratorie aviară 11. Boala veziculoasă a porcului 12. Stomatita veziculoasă 13. Pesta bovină 14. Pesta micilor rumegătoare 15. Pleuropneumonia contagioasă bovină 16. Variola ovină şi caprină 17. Pesta africană a calului 18. Boala Aujeszky 19. Paratuberculoza 20. Bruceloza la bovine 21. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis 22. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella ovis 23. Bruceloza la suine 24. Campilobacterioza bovină 25. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, păsări 26. Rinotraheita infecţioasă bovină - IBR 27. Trichomonoza bovină 28. Artrita encefalita caprină 29. Maedi Visna 30. Echinococoza 31. Durina 32. Anemia infecţioasă ecvină 33. Morva 34. Infecţia cu virusul West Nile 35. Diareea virală a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD 36. Septicemia hemoragică virală la salmonide 37. Necroza hematopoietică infecţioasă a salmonidelor 38. Viremia de primăvară a crapului 39. Boala cu virusul herpes koi 40. Necroza pancreatică infecţioasă a salmonidelor 41. Boala bacteriană a rinichiului la salmonide 42. Necroza epizootică hematopoietică 43. Sindromul epizootic ulcerativ 44. Anemia infecţioasă a somonului 45. Girodactilaza 46. Bonamioza 47. Haplosporidioza 48. Perkinsoza 49. Marteilioza 50. Microcitoza 51. Sindromul taura 52. Boala capului galben 53. Boala petelor albe 54. Acarapioza albinelor 55. Loca americană la albine 56. Loca europeană 57. Nosemoza albinelor 58. Varrooza albinelor 59. Tropilelapsoza albinelor 60. Atacul gândacului mic de stup 61. Poliedria viermilor de mătase 62. Flaşeria viermilor de mătase 63. Nosemoza viermilor de mătase 64. Muscardina viermilor de mătase 65. Agalaxia contagioasă a oilor şi a caprelor 66. Limfoadenita cazeoasă a oilor 67. Adenomatoza pulmonară Secţiunea a 2-aSupravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale 1. Oncopatii la păsări - leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori 2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere Secţiunea a 3-aSupravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale 1. Leptospiroza 2. Febra Q 3. Avortul salmonelic al oilor 4. Influenţa ecvină 5. Rinopneumonia ecvină 6. Arterita virală ecvină 7. Avortul salmonelic al iepelor 8. Tularemia 9. Bruceloza la canide 10. Bruceloza la iepuri 11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida 12. Yersinioza, respectiv boala gura roşie, la salmonide 13. Mixosomiaza 14. Boala Columnaris la salmonide 15. Eritrodermatita la ciprinide 16. Ihtioftiriaza 17. Criptobiaza 18. Vibrioza moluştelor bivalve 19. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode 20. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze 21. Pesta racilor 22. Amibiaza albinelor 23. Brauloza albinelor 24. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor 25. Puietul în sac şi boala botcilor negre 26. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte 27. Aspergiloza viermilor de mătase 28. Listerioza 29. Toxoplasmoza 30. Cărbunele emfizematos Secţiunea a 4-aSupravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale 1. Bacterioze: a)rujetul b)streptococia c)stafilococia d)yersinioza e)chlamydioza aviară f)colibaciloza2. Micoze: a)aspergiloza b)dermatomicoza3. Viroze: a)boala Lyme b)boala de Crimeea - Congo c)encefalita japoneză d)encefalomielita ecvină venezueleană e)encefalita de căpuşe f)oncopatii ale animalelor de producţie în libertate şi exotice4. Parazitoze: a)Cochliomyia hominivorax b)Chrysomya bezziana c)echinococoza/hidatidoza d)cisticercoza bovină e)cisticercoza porcină f)trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportată de către beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare g)leishmanioza h)fascioloza i)filarioze j)ancilostomoza carnivorelor k)balantidioza l)hemosporidioze m)pneumocistoza n)sacrocistoza o)teniaze p)thelazioza q)dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor Secţiunea a 5-aAcţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor genetice la animale 1. Supravegherea sanitar-veterinară a materialului seminal congelat din import 2. Supravegherea tulburărilor inflamatorii ale glandei mamare Secţiunea a 6-aAcţiuni de protecţie ecologică 1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei 2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru piscicultură, precum şi din ape curgătoare 3. Verificarea eficienţei decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate Secţiunea a 7-aAcţiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecţie şi bunăstare a animalelor şi de protecţie a mediului 1. Urmărirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate 2. Protecţia şi bunăstarea animalelor: a)protecţia animalelor din România b)protecţia animalelor în timpul transportului c)protecţia găinilor ouătoare d)protecţia puilor crescuţi pentru producţia de carne e)protecţia porcinelor f)protecţia viţeilor g)protecţia animalelor de fermă din speciile neacoperite de legislaţie specifică h)protecţia animalelor în timpul tăierii şi uciderii; i)protecţia animalelor sălbatice în captivitate; j)protecţia animalelor de companie3. Protecţia animalelor utilizate în scopuri experimentale şi ştiinţifice 4. Acţiuni generale de medicină preventivă: a)expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor b)expertiza parazitologică a pajiştilor naturale şi a păşunilor c)expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute d)expertiza sanitar-veterinară a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve e)acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie f)controlul ecarisării. Secţiunea a 8-aSupraveghere toxicologică Obiectiv: supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor şi activă prin diagnostic de laborator Secţiunea a 9-aAcţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţă pentru unele boli la animale 1. Antrax 2. Boala de Newcastle 3. Turbarea sau rabia Obiectiv: reducerea presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive Secţiunea a 10-aActivităţi de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză şi monitorizare în domeniul sanitar-veterinar 1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar 2. Activitatea de instruire şi perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din unităţile subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţară şi în străinătate 3. Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului 4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia consumatorilor 5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor naţionale veterinare de referinţă şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel: a)monitorizarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om b)monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om c)monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea publică d)monitorizarea avorturilor la animale e)monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică f)monitorizarea unităţilor de producere a furajelor g)monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar h)monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om Capitolul IIPrograme naţionale de supraveghere, control şi eradicare a anumitor boli şi zoonoze, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeană pentru anul 2012, în conformitate cu Decizia 2011/807/UE din 30 noiembrie 2011 de punere în aplicare a Comisiei de aprobare a programelor anuale şi multianuale şi a contribuţiilor financiare din partea Uniunii pentru eradicarea, combaterea şi monitorizarea anumitor boli ale animalelor şi a anumitor zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2012 şi anii următori 1. Programul pentru monitorizarea şi controlul pestei porcine clasice în România pentru anul 2012 2. Programul de supraveghere a influenţei aviare la păsările domestice şi sălbatice în România pentru anul 2012 3. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la găinile de reproducţie din România pentru anul 2012 4. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la găinile ouătoare din România pentru anul 2012 5. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru anul 2012 6. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru anul 2012 7. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România pentru anul 2012 8. Programul pentru eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru anul 2012 9. Programul pentru supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul 2012 10. Programul României pentru creşterea rezistenţei ovinelor la encefalopatiile spongiforme transmisibile pentru anul 2012 Capitolul IIIExpertiza sanitar-veterinară a furajelor 1. Materii prime furajere: a)cereale boabe şi subproduse; leguminoase boabe şi subproduse; seminţe întregi şi subproduse oleaginoase b)furaje vegetale uscate; furaje vegetale şi subproduse derivate din transformarea industrială c)furaje de origine minerală d)materii furajere obţinute prin procesarea peştelui sau vieţuitoarelor marine2. Amestecuri de grăunţe şi seminţe nemăcinate pentru păsări, porumbei, păsări de colivie, păsări de expoziţie 3. Furaje simple: furaje fibroase şi grosiere 4. Silozuri şi semisilozuri 5. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf 6. Grăsimi şi uleiuri vegetale, grăsimi animale 7. Aditivi furajeri 8. Premixuri de aditivi furajeri, premixuri de aditivi furajeri cu un conţinut de proteină brută peste 5% 9. Furaje combinate pentru păsări 10. Furaje combinate pentru rumegătoare 11. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic 12. Furaje combinate pentru porci 13. Furaje combinate pentru cabaline 14. Furaje granulate pentru peşti de crescătorie 15. Furaje combinate pentru iepuri 16. Probe de praf din etapa de producţie primară a furajelor combinate 17. Unităţile din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar: a)unităţi producătoare de aditivi furajeri b)unităţi producătoare de premixuri de aditivi furajeri c)unităţi producătoare de furaje combinate d)unităţi de ambalare a aditivilor furajeri, premixurilor de aditivi furajeri, furaje combinate, materii prime furajere e)depozite de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere f)magazine de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere g)unităţi, altele decât cele din sectorul hranei pentru animale, care furnizează subproduse destinate utilizării în hrana animalelorObiective: a)monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi nonprofesionale, în vederea reducerii contaminării de orice tip, pentru menţinerea stării de sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru consumul uman b)controlul constituenţilor de origine animală interzişi în furaje c)monitorizarea prezenţei în furaje a substanţelor nedorite d)monitorizarea prezenţei în furaje a aditivilor furajeri interzişi e)monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman f)controlul utilizării unor substanţe cu acţiune antimicrobiană ca aditivi furajeri g)monitorizarea contaminării furajelor cu microorganisme patogene Capitolul IVSupravegherea sanitar-veterinară a unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse medicinale veterinare 1. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar 2. Importatori de produse biologice de uz veterinar din ţări terţe 3. Unităţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare 4. Depozite de produse medicinale veterinare 5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare Obiective: a)supravegherea calităţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţă b)verificarea conformităţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţă cu specificaţiile autorizate c)verificarea calităţii produsului finit pe întreg lanţul de distribuţie (depozite, farmacii, puncte farmaceutice etc.), pe întreaga perioadă de valabilitate autorizată d)asigurarea că metodele de control sunt corespunzătoare e)investigarea, când este cazul, a defectelor de calitate sau a reacţiilor adverse suspicionate Capitolul VControlul oficial al unităţilor care utilizează produse medicinale veterinare 1. Exploataţii de animale 2. Unităţi de asistenţă medicală veterinară 3. Adăposturi pentru animalele aflate în grija asociaţiilor pentru protecţia animalelor 4. Grădini zoologice 5. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti Obiective: a)utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi procurate de la distribuitori autorizaţi b)utilizarea produselor medicinale veterinare în conformitate cu specificaţiile autorizate c)prevenirea utilizării de produse medicinale veterinare contrafăcute sau cu defecte de calitate d)respectarea timpului de aşteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare ale căror reziduuri se pot regăsi în produsele alimentare obţinute de la acestea Capitolul VIAcţiunile privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012 1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor. 2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie. 3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA), cu excepţia suinelor din exploataţiile comerciale industriale. 4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIA. Obiectiv: asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor Capitolul VIIAcţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2012 1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor. 2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie. 3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în SNIIA. 4. Animalelor li se va elibera un paşaport. 5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de naştere, tăiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţită de documentaţia corespunzătoare şi va fi înregistrată în SNIIA. Capitolul VIIIAcţiuni privind inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesională 1. Acţiunile privind inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesională se organizează de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. 2. Inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesională se realizează de două ori pe an, respectiv în perioadele aprilie - mai şi octombrie - noiembrie, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi. 3. Acţiunile din cadrul inspecţiei animalelor sunt efectuate pentru calificarea şi menţinerea statusului exploataţiilor sub raportul stării de sănătate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare şi înregistrare a exploataţiilor şi animalelor, cu excepţia ecvinelor. 4. Acţiunile din cadrul inspecţiei animalelor urmăresc realizarea supravegherii pasive prin identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale animalelor, catagrafia bovinelor, ovinelor, caprinelor şi suinelor, înregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare şi care au fost declarate de acesta la momentul inspecţiei, în vederea corelării efectivelor existente în exploataţie cu cele înregistrate în baza naţională de date informatice, precum şi întocmirea fişelor de inspecţie pentru pesta porcină clasică în cazul exploataţiilor care deţin suine. 5. Animalele găsite neidentificate în momentul inspecţiei, în cazul în care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate şi înregistrate conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 25/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. 6. În cazul deţinerii bovinelor neidentificate, dacă nu se poate face dovada originii animalelor, acestea sunt confiscate şi distruse, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 494/98 al Comisiei din 27 februarie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor administrative minime în cadrul sistemului de identificare şi înregistrare a bovinelor. ANEXA Nr. 2PROGRAMUL de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012 Capitolul IProgramul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală Secţiunea 1Depistarea principalilor agenţi zoonotici la animale şi în alimente de origine animală 1. Bruceloza 2. Campilobacterioza 3. Echinococoza 4. Listerioza 5. Salmoneloza 6. Trichineloza 7. Tuberculoza produsă de Mycobacterium bovis 8. Escherichia coli verotoxigenă 9. Rabia 10. Botulismul 11. Leptospiroza 12. Tuberculoza, alta decât cea produsă de Mycobacterium bovis 13. Yersinioza 14. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti 15. Cisticercoza 16. Antrax Obiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om Secţiunea a 2-aControlul oficial în unităţile autorizate sanitar-veterinar 1. Activităţi generale: a)depozit frigorific b)unitate de reambalare c)piaţă angro2. Carne de ungulate domestice: a)abator b)unitate de tranşare3. Carne de pasăre şi de lagomorfe: a)abator b)unitate de tranşare4. Carne de vânat de crescătorie: a)abator b)unitate de tranşare a cărnii de vânat de crescătorie5. Carne de vânat sălbatic: a)unitate care manipulează carnea de vânat sălbatic b)unitate de tranşare a cărnii de vânat sălbatic6. Carne tocată, carne preparată şi carne separată mecanic: a)unitate de carne tocată b)unitate de carne preparată c)unitate de carne separată mecanic7. Produse din carne: unitate de procesare 8. Moluşte bivalve vii: a)centru de colectare b)centru de purificare9. Peşte şi produse din pescuit: a)vas-fabrică b)vas-congelator c)unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana: d)unitate de procesare a produselor din pescuit e)centru de colectare a peştelui f)fermă de acvacultură cu centru de colectare a peştelui integrat g)piaţă de licitaţie h)piaţă de desfacere10. Lapte crud şi produse din lapte: a)centru de colectare a laptelui materie primă b)unitate de procesare a laptelui materie primă c)unitate de procesare a produselor lactate11. Ouă şi produse din ouă: a)centru de ambalare a ouălor b)unitate pentru producerea ouălor lichide c)unitate de procesare a ouălor12. Pulpe de broască şi melci: unitate de procesare 13. Grăsimi animale, untură, jumări: a)centru de colectare a grăsimilor animale b)unitate de procesare a grăsimilor animale14. Stomacuri prelucrate, vezici şi intestine: unitate de procesare 15. Gelatină: a)centru de colectare a materiilor prime pentru gelatină b)unitate de procesare a gelatinei16. Colagen: a)centru de colectare a materiilor prime pentru colagen b)unitate de procesare a colagenului17. Alte activităţi: a)unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole b)mijloc de transport al alimentelor de origine animalăObiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om Secţiunea a 3-aControlul oficial în unităţile înregistrate sanitar-veterinar 1. Carne: a)carmangerie b)măcelărie c)centru de colectare a vânatului sălbatic d)centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei2. Lapte: a)centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploataţiei b)centru de prelucrare a laptelui independent c)ferme/exploataţii de animale producătoare de lapte, care livrează lapte la unităţile de procesare d)automate de vânzare a laptelui crud3. Peşte şi produse din pescuit: a)ambarcaţiune comercială de pescuit b)punct de debarcare c)magazin de desfacere a peştelui - pescărie d)centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor e)fermă piscicolă - bazin piscicol, păstrăvărie - care livrează peşte pentru consum uman4. Miere: a)centru de extracţie şi/sau colectare a mierii şi a altor produse apicole b)stupină c)magazin de desfacere a mierii5. Ouă pentru consum - centru de colectare a ouălor 6. Alimentaţie publică şi alte activităţi: a)restaurant şi alte unităţi în care se prepară şi se servesc mâncăruri gătite b)pizzerie c)laborator de cofetărie şi/sau patiserie d)cofetărie/patiserie e)pensiune turistică f)unităţi de vânzare prin internet g)depozit alimentar h)hipermarket i)supermarket j)cantină k)magazin alimentar l)punct de vânzare mobil, inclusiv automatele de distribuţie a alimentelor7. Prepararea mâncărurilor la comandă - catering 8. Produse primare destinate vânzării directe: a)vânat sălbatic b)carne de pasăre şi lagomorfe c)peşte proaspăt d)melci şi moluşte bivalve e)ouă f)miere de albine g)lapte9. Staţie de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport al alimentelor de origine animală Obiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om Secţiunea a 4-aExpertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală prin examene de laborator obligatorii A. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piaţă şi aflate în perioada de valabilitate - criterii microbiologice de siguranţă a alimentelor de origine animală 1. Alimente gata pentru consum destinate sugarilor şi produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale 2. Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale 3. Alimente gata pentru consum care nu permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale 4. Carne tocată şi carne preparată destinate consumului în stare crudă 5. Carne tocată şi carne preparată de pasăre destinate să fie consumate gătite 6. Carne tocată şi carne preparată provenite de la alte specii decât păsări destinate să fie consumate gătite 7. Carne separată mecanic 8. Produse din carne destinate consumului în stare crudă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella 9. Produse din carne de pasăre destinate să fie consumate gătite 10. Gelatină şi colagen 11. Brânzeturi, unt şi smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare 12. Lapte praf şi zer praf 13. Îngheţată, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella 14. Produse din ouă, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella 15. Produse alimentare gata pentru consum conţinând ouă crude, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia elimină riscul de contaminare cu Salmonella 16. Crustacee şi moluşte tratate termic 17. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicate şi gasteropode vii 18. Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea 19. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 20. Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 21. Lapte praf pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate copiilor sub 6 luni 22. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni 23. Formule de continuare deshidratate 24. Carne proaspătă de pasăre 25. Produse din pescuit provenite din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină 26. Produse din pescuit care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramură, fabricate din specii de peşti asociate cu cantităţi mari de histidină Obiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală B. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităţilor de procesare - criterii microbiologice de igienă a procesului tehnologic de fabricaţie a alimentelor de origine animală 1. Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline 2. Carcase de păsări, respectiv broileri şi curcani 3. Carne tocată 4. Carne separată mecanic 5. Carne preparată 6. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate 7. Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic 8. Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea 9. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 10. Brânzeturi nematurate sub formă de pastă moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizării ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 11. Unt şi smântână fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare 12. Lapte praf şi zer praf 13. Îngheţată şi deserturi lactate congelate 14. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni 15. Formule de continuare deshidratate 16. Produse din ouă 17. Produse decorticate şi fără cochilie din crustacee şi moluşte tratate termic Obiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală C. Expertiza sanitar-veterinară prin examene de laborator a alimentelor de origine animală - alte criterii microbiologice care nu sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificările şi completările ulterioare 1. Conserve care conţin alimente de origine animală 2. Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile 3. Carne de vânat sălbatic 4. Carne de vânat de crescătorie 5. Carne tocată 6. Carne preparată 7. Produse din carne 8. Produse din pescuit proaspete 9. Produse din pescuit preparate D. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală introduse pe piaţă şi aflate în perioada de valabilitate, prin examene fizico-chimice 1. Peşte şi produse din pescuit neprelucrate 2. Carne de pasăre - carcase şi părţi din carcase 3. Carne tocată 4. Produse din carne, inclusiv conserve 5. Lapte crud 6. Brânzeturi din lapte crud şi brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea 7. Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizării sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea 8. Miere de albine E. Expertiza sanitar-veterinară a alimentelor de origine animală la nivelul unităţilor de procesare, prin examene fizico-chimice 1. Carne de pasăre - carcase şi părţi din carcase 2. Carne tocată destinată comercializării 3. Produse din carne, inclusiv conserve 4. Lapte pasteurizat F. Expertiza sanitar-veterinară a laptelui crud prin examene de laborator 1. Lapte crud de vacă provenit din exploataţii de vaci producătoare de lapte şi destinat procesării 2. Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, capră, bivoliţă - provenit din exploataţii de animale producătoare de lapte şi destinat procesării G. Expertiza sanitar-veterinară a ouălor şi produselor din ouă prin examene de laborator 1. Ouă pentru consum 2. Ouă destinate procesării 3. Produse din ouă SECTIUNEA a 5-a Determinări rapide efectuate pe autolaborator în zonele de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor 1. Determinări microbiologice 2. Determinări fizico-chimice Obiectiv: apărarea sănătăţii publice Secţiunea a 6-aSupravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intră în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animală sau care vin în contact cu acestea 1. Apă potabilă 2. Aditivi alimentari şi alergeni 3. Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animală Obiectiv: apărarea sănătăţii publice Secţiunea a 7-aExamene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar – Teste de sanitaţieObiectiv: apărarea sănătăţii publice Secţiunea a 8-aControlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare în sectorul sanitar-veterinar Obiectiv: apărarea sănătăţii publice Secţiunea a 9-aControlul contaminanţilor în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare 1. Micotoxine 2. Metale grele 3. Dioxine, furani şi PCB-uri asemănătoare dioxinelor 4. Hidrocarburi aromatice policiclice Obiectiv: apărarea sănătăţii publice Secţiunea a 10-aMonitorizarea unor agenţi zoonotici în alimente de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului şi ale specificaţiilor tehnice elaborate de către EFSA, precum şi conform cerinţelor pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în ţări terţe 1. Campylobacter spp. 2. Escherichia coli verotoxigenă Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimente de origine animală se va realiza în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Obiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om în urma consumului de alimente de origine animală şi certificarea unor produse de origine animală pentru export în ţări terţe Capitolul IIProgramul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine nonanimală pentru anul 2012 A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimală
1. |
Micotoxine |
a), b), c), d) |
2. |
Metale grele |
a), b), c), d) |
3. |
Nitraţi |
a), b), c), d) |
4. |
3 MCPD |
a), b), c), d) |
5. |
Dioxină, precursori de dioxină şi PCB-uri similare dioxinei |
a), b), c), d) |
6. |
Staniu |
a), c), d) |
7. |
Hidrocarburi aromatice policiclice |
a), b), c), d) |
|
Monitorizare |
1. |
Acrilamidă |
a), c), d) |
2. |
Toxinele T-2 şi HT-2 |
a), c), d) |
3. |
Etilcarbamat |
a), c), d) |
4. |
Dioxine, furani şi PCB-uri (fructe, legume şi cereale) |
a), c), d) |
B. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimală importate în condiţii speciale sau pe baza controalelor oficiale consolidate
1. |
Produse alimentare supuse condiţiilor speciale de import sau pe baza controalelor oficiale consolidate |
b), c), d) |
C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din şi/sau de pe produse de origine nonanimală
1. |
Pesticide determinate din şi/sau de pe alimente de origine nonanimală |
a), b), c), d) |
D. Controlul oficial al unităţilor care procesează, depozitează şi valorifică produse de origine nonanimală D1 şi D2. Criterii microbiologice
1. |
Legume şi fructe tăiate (gata pentru a fi consumate) |
a), c), d) |
2. |
Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate (gata pentru a fi consumate) |
a), c), d) |
3. |
Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate) |
a), c), d) |
4. |
Apă potabilă utilizată ca ingredient |
a), c), d) |
5. |
Apa îmbuteliată în sticle sau în alte recipiente |
a), c), d) |
6. |
Apă minerală naturală |
a), c), d) |
7. |
Apă de izvor |
a), c), d) |
8. |
Alimente gata pentru consum (care conţin ingrediente de origine nonanimală) |
a), c), d) |
9. |
Produse alimentare - plante aromatice, frunze de coriandru, busuioc, mentă |
b), c), d) |
D3. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare
1. |
Teste de sanitaţie |
a), c), d) |
E. Caracteristici de calitate ale produselor alimentare
1. |
Grâu |
a), c), d) |
2. |
Sucuri de legume |
a), c), d) |
3. |
Maioneze şi sosuri de maioneze |
a), c), d) |
4. |
Vin |
a), c), d) |
5. |
Băuturi alcoolice distilate |
a), c), d) |
6. |
Bulion şi pastă de tomate |
a), c), d) |
7. |
Ape de izvor |
a), c), d) |
8. |
Ape minerale |
a), c), d) |
F. Controlul oficial al produselor ecologice
1. |
Pesticide determinate din şi/sau de pe produse ecologice declarate |
b), c), d) |
2. |
Contaminanţi (metale grele) din produse ecologice declarate |
b), c), d) |
G. Controlul oficial al alergenilor din produse alimentare
1. |
Alergeni din produse alimentare de origine nonanimală |
a), c), d) |
H. Controlul oficial al aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimală
1. |
Aditivi din produse alimentare de origine nonanimală |
a), b), c), d) |
I. Controlul oficial privind gradul de contaminare radioactivă a produselor alimentare de origine nonanimală
1. |
Produse alimentare provenite din producţia internă şi produse provenind din comerţul intraunional |
a), c), d) |
2. |
Produse alimentare din import |
b), c), d) |
J. Controlul oficial privind tratarea cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi a ingredientelor alimentare de origine nonanimală
1. |
Condimente |
a), b), c), d) |
2. |
Plante aromatice |
a), b), c), d) |
3. |
Ingrediente vegetale uscate |
a), b), c), d) |
K. Controlul oficial privind prezenţa uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui
1. |
Ulei de floarea-soarelui |
b), c), d) |
L. Controlul oficial privind prezenţa melaminei în produse originare sau expediate din China
1. |
Bicarbonat de amoniu destinat produselor alimentare |
a), b), c), d) |
2. |
Produse alimentare care conţin lapte, produse din lapte |
a), b), c), d) |
3. |
Soia sau produse pe bază de soia |
a), b), c), d) |
M. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic
1. |
Produse constând în soia, care conţin sau sunt obţinute din soia |
a), c), d) |
2. |
Produse constând în porumb, care conţin sau sunt obţinute din porumb |
a), c), d) |
3. |
Produse constând în orez, care conţin sau sunt obţinute din orez |
b), c), d) |
NOTE: a)Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b)Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimală sunt suportate de către operatorul economic. c)Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic. d)Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic. ANEXA Nr. 3TARIFELE MAXIMALE aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, precum şi acţiunilor de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, destinate exploataţiilor nonprofesionale, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, pentru anul 2012
Nr. crt. |
Acţiunea desfăşurată |
Tariful, exclusiv TVA |
1. |
Inspecţia animalelor dispusă de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti |
20 lei/exploataţie nonprofesională |
2. |
Examinarea clinică a animalelor pentru suspiciunea bolilor majore, dispusă conform legislaţiei specifice |
a) bovine |
2,0 lei/cap de animal |
b) ecvidee |
2,0 lei/cap de animal |
c) ovine, caprine |
1,0 lei/cap de animal |
d) suine |
2,5 lei/cap de animal |
e) carnasiere |
1,5 lei/cap de animal |
f) păsări |
0,8 lei/cap de animal |
g) albine, viermi de mătase etc. |
1,5 lei/familie |
3. |
Recoltări de probe de sânge pentru examene de laborator (serologice, hematologice, biochimice, virusologice, parazitologice etc.) |
a) animale mari |
7,0 lei/cap de animal |
b) animale mici şi mijlocii |
6,5 lei/cap de animal |
c) suine |
7,0 lei/cap de animal |
d) păsări |
1,7 lei/cap de animal |
e) alte specii |
1,0 lei/cap de animal |
4. |
Recoltarea probelor de organe, ţesuturi şi a altor probe pentru analize de laborator, efectuarea de necropsii, pentru diagnosticul bolilor, altele decât encefalopatiile spongiforme transmisibile şi pesta porcină clasică |
a) animale mari |
21 lei/cap de animal |
b) animale mici şi mijlocii |
10,6 lei/cap de animal |
c) păsări |
7,4 lei/cap de animal |
d) alte probe, inclusiv coprologice |
2,4 lei/cap de animal |
5. |
Recoltarea probelor pentru diagnosticul encefalopatiilor spongiforme transmisibile şi recoltarea probelor de organe, ţesuturi pentru analize de laborator, efectuarea de necropsii, în vederea diagnosticului pestei porcine clasice |
a) animale mari |
100 lei/cap de animal |
b) animale mici şi mijlocii |
50 lei/cap de animal |
c) porci domestici |
50 lei/cap de animal |
d) porci sălbatici |
50 lei/cap de animal |
6. |
Activităţi de depistare prin examen alergic |
a) tuberculinare - test unic |
9,5 lei/cap de animal |
b) TCS |
9,5 lei/cap de animal |
c) maleinare |
1,0 lei/cap de animal |
d) paratuberculinare |
1,0 lei/cap de animal |
7. |
Recoltare probe sanitaţie, apă, furaje |
3,2 lei/probă |
8. |
Activităţi imunoprofilactice |
a) animale mari |
5,0 lei/cap de animal |
b) ovine, caprine |
2,7 lei/cap de animal |
c) suine |
10,0 lei/cap de animal |
d) carnasiere |
5,7 lei/cap de animal |
e) păsări - oculoconjunctival |
0,2 lei/cap de animal |
f) păsări - injectabil |
0,6 lei/cap de animal |
9. |
Lucrări de decontaminare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi de necesitate |
a) în unităţi zootehnice, de industrie alimentară, la gospodăriile populaţiei |
14,8 lei/100 m2 |
b) în camere de incubaţie, viermi de mătase etc. |
1,5 lei/m2 |
Nr. crt. |
Acţiunea desfăşurată |
Tariful, exclusiv TVA |
10. |
Manopera privind identificarea şi înregistrarea animalelor, a mişcărilor şi a evenimentelor suferite de acestea, corectarea eventualelor erori |
a) bovine |
16,0 lei/cap de animal |
b) ovine, caprine - două crotalii |
3,5 lei/cap de animal |
c) ovine, caprine - o singură crotalie |
2,9 lei/cap de animal |
d) suine |
3,5 lei/cap de animal |
11. |
Inspecţia animalelor vii în vederea certificării stării de sănătate a acestora* |
a) bovine, ecvidee, lot cuprins între 1 şi 5 animale |
20 lei/lot de animale |
b) bovine, ecvidee, lot cuprins între 6 şi 20 de animale |
50 lei/lot de animale |
c) bovine, ecvidee, lot mai mare de 20 de animale |
100 lei/lot de animale |
d) ovine, caprine, lot cuprins între 1 şi 10 animale |
10 lei/lot de animale |
e) ovine, caprine, lot cuprins între 11 şi 20 de animale |
20 lei/lot de animale |
f) ovine, caprine, lot cuprins între 21 şi 50 de animale |
50 lei/lot de animale |
g) ovine, caprine, lot cuprins între 51 şi 100 de animale |
100 lei/lot de animale |
h) ovine, caprine lot mai mare de 100 de animale |
200 lei/lot de animale |
i) suine, lot cuprins între 1 şi 10 animale |
10 lei/lot de animale |
j) suine, lot cuprins între 11 şi 50 de animale |
25 lei/lot de animale |
k) suine, lot mai mare de 50 de animale |
50 lei/lot de animale |
* Tariful este suportat de către deţinătorul animalelor.
|