HOTARARE Nr. 735 din 20 septembrie 1995
privind declararea produselor agricole de importanta nationala in anul 1996 ACT
EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 224 din 29 septembrie 1995
In temeiul art. 1 din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat
producatorilor agricoli,
Guvernul Romaniei hotaraste:
ARTICOL UNIC
(1) Se declara de importanta nationala, pentru anul 1996, urmatoarele
produse agricole:
a) grau pentru panificatie;
b) lapte crud de vaca si de bivolita;
c) porcine pentru taiere;
d) pasari pentru taiere.
(2) Conditiile tehnice, regulile pentru verificarea calitatii si metodele
de analiza a graului pentru panificatie, a laptelui crud de vaca si de
bivolita, a porcinelor si pasarilor pentru taiere, pentru preluarea acestora la
fondul de consum, sunt prevazute in anexa, care face parte din prezenta
hotarare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Valeriu Tabara
Ministru de stat,
ministrul finantelor,
Florin Georgescu
ANEXA 1
CONDITIILE TEHNICE, REGULILE PENTRU VERIFICAREA CALITATII SI METODELE DE
ANALIZA A GRAULUI PENTRU PANIFICATIE, A LAPTELUI CRUD DE VACA SI DE BIVOLITA, A
PORCINELOR SI PASARILOR PENTRU TAIERE
A. Grau pentru panificatie (STAS 813-68)
Proprietati fizice si chimice
- Masa (greutatea) hectolitrica (kg minim): 75
- Umiditate (% maxim): 14
- Corpuri straine (% maxim): 3
Celelalte proprietati fizice, chimice, organoleptice, precum si regulile
pentru verificarea calitatii, metodele de analiza si conditiile de ambalare,
depozitare si transport sunt prevazute in STAS 813-68.
B. Lapte crud integral de vaca si de bivolita (STAS 2418-61)
Proprietati fizice si chimice
-Grasime (% minim): 3,2 pentru lapte de vaca;
6,5 pentru lapte de bivolita.
-Aciditate (grade Thorner): 15-19 pentru lapte de vaca;
maximum 21 pentru lapte de bivolita.
-Densitate: minimum 1,029 pentru lapte de vaca;
1,031 pentru lapte de bivolita.
-Temperatura: maximum 14 grade Celsius pentru lapte de vaca si de
bivolita.
Celelalte proprietati fizice si chimice, biochimice, precum si regulile
pentru verificarea calitatii, metodele de analiza, conditiile de ambalare,
depozitare si transport pentru lapte crud integral sunt prevazute in STAS
2418-61.
C. Porcine pentru taiere (STAS 12512-87)
Categoria:
- Porcine de carne: Grupa de greutate:
- peste 110 kg
- 101 - 110 kg
- 90 - 100 kg
- Scroafe reformate Grupa de greutate:
reconditionate si vieri
reformati, castrati si
reconditionati -peste 110 kg
Celelalte conditii tehnice de calitate, reguli si metode pentru verificarea
calitatii, transport si documente sunt prevazute in STAS 12512-87.
D. Pasari pentru taiere (STAS 6997-74)
Conditii tehnice:
Pui de gaina
- Clasa de calitate: I, II, III.
- Masa corporala (kg minim): clasa I = 1,100;
clasa II = 0,900;
clasa III = 0,700.
Gaini si cocosi
- Clasa de calitate: I, II.
- Masa corporala (kg minim) clasa I = 2,000;
clasa II = 1,700
pentru gaini: pentru rasele grele si mixte si
1,300 pentru rase ouatoare.
- Masa corporala (kg minim) clasa I = 1,800;
pentru cocosi: clasa II = 1,600.
Celelalte conditii tehnice, reguli pentru verificarea calitatii, metode de
verificare, ambalare, marcare, transport, si documente sunt cele prevazute in
STAS 6997 74.