Parlamentul României adoptă prezenta lege.ARTICOL UNICLegea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 5 martie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 1 alineatul (2), după litera f ) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins: f1) alimentarea cu gaze naturale; 2. La articolul 5 alineatul (10), partea introductivă şi litera a) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(10) Pentru realizarea, dezvoltarea, întreţinerea şi modernizarea reţelelor de distribuţie şi transport al gazelor naturale şi a sistemelor pentru serviciile de utilităţi publice, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) şi f1), asupra terenurilor aparţinând proprietăţilor publice şi private afectate de lucrări de înfiinţare şi extindere, respectiv de lucrări de reabilitare, modernizare, înlocuire şi exploatare a sistemelor de utilităţi publice existente, ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional se realizează în condiţiile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar dreptul de trecere se exercită pe toată durata existenţei acestor sisteme, indiferent de titularii dreptului de proprietate, astfel:a)cu titlu gratuit, în cazul terenurilor aparţinând proprietăţii publice sau private a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, iar pentru terenurile forestiere se aplică prevederile alin. (13); 3. La articolul 5, după alineatul (12) se introduc trei noi alineate, alineatele ( 13 )-( 15 ), cu următorul cuprins:
(13) Ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional afectate de lucrări de înfiinţare şi extindere, respectiv de lucrări de reabilitare, modernizare, înlocuire şi exploatare a reţelelor de distribuţie şi transport al gazelor naturale şi a sistemelor pentru serviciile de utilităţi publice existente, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) şi f1), având ca beneficiar o unitate administrativ-teritorială, se face astfel:a)aprobarea pentru ocuparea temporară a terenurilor forestiere se emite în condiţiile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; b)dreptul de trecere pentru utilităţile publice se emite pe toată durata existenţei sistemelor de utilităţi publice, prin derogare de la prevederile art. 39 alin. (2) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; c)fără plata garanţiei pentru ocuparea temporară a terenurilor forestiere din fondul forestier naţional, prin derogare de la prevederile art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; d)cu titlu gratuit pe toată durata de existenţă a sistemelor de utilităţi publice pe terenurile forestiere proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la prevederile art. 42 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; e)fără plata contravalorii pierderii de creştere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilităţii tehnice pentru terenurile forestiere proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la prevederile art. 42 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; f)pentru terenurile forestiere aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice, chiria şi contravaloarea pierderii de creştere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilităţii tehnice, datorate potrivit legii, se achită potrivit art. 42 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(14) Lucrările de înfiinţare şi extindere, respectiv lucrările de reabilitare, modernizare, înlocuire şi exploatare a sistemelor pentru serviciile de utilităţi publice existente, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) şi f1), având ca beneficiar o unitate administrativ-teritorială, se pot realiza şi prin scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier naţional, cu compensare cu terenuri, conform art. 37 alin. (3) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea beneficiarului. Scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier naţional se face astfel:a)fără plata taxei de scoatere definitivă a terenurilor din fondul forestier naţional, prin derogare de la prevederile art. 41 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; b)fără plata contravalorii terenului şi a pierderii de creştere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilităţii tehnice pentru terenurile forestiere proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la prevederile art. 41 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; c)pentru terenurile forestiere aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice contravaloarea pierderii de creştere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilităţii tehnice, datorate potrivit legii, se achită conform art. 41 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; d)la dezafectarea lucrărilor de înfiinţare şi extindere şi a lucrărilor de reabilitare, modernizare, înlocuire, întreţinere şi exploatare a sistemelor de utilităţi publice existente, beneficiarul are obligaţia să redea terenurile în circuitul agricol sau silvic, după caz.
(15) Scoaterea definitivă şi ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional necesare realizării, dezvoltării, întreţinerii, înlocuirii şi modernizării sistemelor pentru serviciile de utilităţi publice, prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) şi f1), în vederea asigurării securităţii şi sănătăţii oamenilor şi animalelor, sunt permise inclusiv pentru suprafeţele cuprinse în zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, rezervaţii naturale. În situaţia în care zona de conservare durabilă sau rezervaţie naturală se suprapune cu un sit Natura 2000, se va asigura respectarea legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei mediului, respectiv evaluarea impactului asupra mediului şi evaluarea adecvată. 4 . La articolul 13, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(4) Activităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuţie şi furnizare gaze naturale sunt supuse licenţierii, reglementării şi controlului A.N.R.E. 5. La articolul 38 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins: b)A.N.R.E. - pentru serviciul prevăzut la art. 1 alin. (2) lit. d) şi f1); 6. La articolul 42, partea introductivă a alineatului ( 1 ) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 42
(1) Utilizatorii beneficiază de furnizarea/prestarea unui serviciu de utilităţi publice, cu excepţia serviciului public de alimentare cu gaze naturale: 7. La articolul 42, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: (11) Utilizatorii beneficiază de furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu gaze naturale, conform legii speciale. 8. La articolul 51, alineatul ( 2 ) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Dreptul la grevă în sfera serviciilor de utilităţi publice vitale - alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, salubrizarea, alimentarea cu energie termică, alimentarea cu gaze naturale, iluminatul public şi transportul public - este supus restricţiilor aplicabile ramurilor de activitate în care nu se poate declara grevă cu întreruperea totală a activităţii. În timpul conflictelor de muncă deschise şi pe perioada soluţionării acestora se asigură respectarea principiului continuităţii serviciului şi al serviciului minim şi se iau măsuri pentru asigurarea exploatării şi funcţionării în siguranţă a sistemelor şi pentru evitarea accidentelor cu impact ecologic sau asupra sănătăţii populaţiei. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată. p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR, PETRU-GABRIEL VLASE PREŞEDINTELE SENATULUI CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU