Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 316 din 10 noiembrie 2005

pentru acceptarea amendamentelor la Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, adoptate de Organizatia Maritima Internationala prin Rezolutia MSC.143 (77) a Comitetului Sigurantei Maritime la Londra la 5 iunie 2003

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1031 din 21 noiembrie 2005


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Se accepta amendamentele*) la Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, adoptate de Organizatia Maritima Internationala prin Rezolutia MSC.143 (77) a Comitetului Sigurantei Maritime la Londra la 5 iunie 2003.
------------
    *) Amendamentele sunt reproduse in facsimil.

    Art. 2
    Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va lua masurile necesare in vederea punerii in aplicare a amendamentelor prevazute la art. 1.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                             ADRIAN NASTASE

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                         TEODOR VIOREL MELESCANU

                         REZOLUTIA MSC.143 (77)
                       (adoptata la 5 iunie 2003)

    ADOPTAREA AMENDAMENTELOR LA PROTOCOLUL DIN 1988 PRIVIND CONVENTIA INTERNATIONALA DIN 1966 ASUPRA LINIILOR DE INCARCARE*)

    *) Traducere.

    COMITETUL SIGURANTEI MARITIME,

    AMINTIND articolul 28(b) al Conventiei privind crearea Organizatiei Maritime Internationale referitor la functiile comitetului,
    AMINTIND SI articolul VI al Protocolului din 1988 privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare (denumit in continuare "Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare") referitor la procedurile de amendare,
    LUAND IN CONSIDERARE, la cea de-a saptezeci si saptea sesiune a sa, amendamentele la Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare, propuse si difuzate in conformitate cu paragraful 2(a) al articolului VI la aceasta,
    1. ADOPTA, in conformitate cu paragraful 2(d) al articolului VI din Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare, amendamentele la anexa B la Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare, al caror text este dat in anexa la prezenta rezolutie;
    2. STABILESTE, in conformitate cu paragraful 2(f)(ii)(bb) al articolului VI din Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare, ca amendamentele se vor considera ca fiind acceptate la 1 iulie 2004, cu exceptia cazului in care, inainte de aceasta data, mai mult de o treime din Partile la Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare sau Partile ale caror flote comerciale insumate reprezinta in total cel putin 50% din tonajul brut al flotei comerciale ale tuturor Partilor, vor fi notificat obiectiile lor la aceste amendamente;
    3. INVITA partile interesate sa ia nota ca, in conformitate cu paragraful 2(g)(ii) al articolului VI din Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare, amendamentele vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2005 dupa acceptarea lor in conformitate cu paragraful 2 de mai sus;
    4. SOLICITA Secretarului General, in conformitate paragraful 2(e) al articolului VI din Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare, sa transmita tuturor partilor la Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare copii certificate ale prezentei rezolutii si ale textului amendamentelor continute in anexa;
    5. SOLICITA IN PLUS Secretarului General sa transmita copii ale acestei rezolutii si ale anexei sale Membrilor Organizatiei care nu sunt Parti la Protocolul din 1988 asupra liniilor de incarcare.

    AMENDAMENTE LA PROTOCOLUL DIN 1988 PRIVIND CONVENTIA INTERNATIONALA DIN 1966 ASUPRA LINIILOR DE INCARCARE

    1 Textul existent al anexei I din anexa B se inlocuieste cu urmatorul:

    "ANEXA 1

    REGULI PENTRU DETERMINAREA LINIILOR DE INCARCARE

    CAP. 1
    GENERALITATI

    Regulile sunt elaborate in ipoteza in care natura si modul de depozitare ale incarcaturii, ale balastului etc. sunt astfel incat sa asigure navei o stabilitate suficienta si sa evite solicitarea excesiva a structurii sale.
    De asemenea, regulile au fost astfel elaborate incat acolo unde exista cerinte internationale referitoare la stabilitate sau compartimentare, acestea au fost respectate.

    Regula 1
    Rezistenta si stabilitatea intacta a navelor

    (1) Administratia se va asigura ca rezistenta generala a structurii navei este suficienta pentru pescajul corespunzator bordului liber atribuit.
    (2) O nava, care este proiectata, construita si intretinuta conform cerintelor corespunzatoare ale unei organizatii, inclusiv ale unei societati de clasificare care este recunoscuta de catre Administratie, sau conform normelor nationale aplicabile ale Administratiei, poate fi considerata, in conformitate cu prevederile regulii 2-1, ca avand un nivel acceptabil de rezistenta. Prevederile de mai sus se vor aplica tuturor elementelor structurale, echipamentelor si dotarilor incluse in prezenta anexa, pentru care nu sunt prevazute in mod expres norme de rezistenta si constructie.
    (3) Navele vor corespunde unei stabilitati intacte normale, considerata acceptabila de catre Administratie.

    Regula 2
    Aplicare

    (1) Se vor atribui borduri libere navelor cu propulsie mecanica sau gabarelor, barjelor sau altor nave fara mijloace de propulsie proprie, conform prevederilor regulilor de la 1 pana la 40 inclusiv.
    (2) In conformitate cu prevederile regulilor de la 41 pana la 45, navelor care transporta lemn pe punte li se pot atribui, in afara de bordurile libere prescrise in paragraful (1), borduri libere pentru transportul lemnului pe punte.
    (3) Navele proiectate pentru a purta velatura, fie ca unic mijloc de propulsie, fie ca mijloc suplimentar, precum si remorcherele, primesc borduri libere in conformitate cu prevederile regulilor de la 1 pana la 40 inclusiv. Bord liber suplimentar poate fi cerut dupa cum stabileste Administratia.
    (4) Navele din lemn sau de constructie compozita sau din orice alte materiale, a caror utilizare a fost aprobata de Administratie, sau navele ale caror caracteristici de constructie fac nerationala sau irealizabila aplicarea prevederilor prezentei anexe, vor primi borduri libere stabilite de catre Administratie.
    (5) Regulile de la 10 pana la 26 inclusiv se vor aplica oricarei nave careia ii este atribuit un bord liber minim. Derogari de la aceste cerinte pot fi acordate unei nave careia ii este atribuit un bord liber superior bordului liber minim, daca Administratia apreciaza ca satisfacatoare conditiile de siguranta existente.
    (6) In cazul in care bordul liber de vara atribuit este marit astfel incat pescajul rezultat sa nu fie mai mare decat cel corespunzator unui bord liber de vara minim pentru aceeasi nava, dar cu puntea teoretica de bord liber situata sub puntea reala de bord liber la o distanta egala cu inaltimea normala a suprastructurii, conditiile de atribuire, in conformitate cu regulile 12, 14-1 pana la 20, 23, 24 si 25, dupa caz, la puntea reala de bord liber pot fi asa cum se cere pentru o punte de suprastructura.
    (7) Daca nu se prevede in mod expres altfel, regulile din prezenta anexa se vor aplica navelor a caror chila este pusa sau care se afla intr-un stadiu similar de constructie la 1 ianuarie 2005 sau dupa aceasta data.
    (8) Pentru navele a caror chila este pusa sau care se afla intr-un stadiu similar de constructie inainte de 1 ianuarie 2005, Administratia se va asigura ca sunt indeplinite cerintele care sunt aplicabile conform Conventiei internationale din 1966 asupra liniilor de incarcare, asa cum a fost modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta, adoptat prin Conferinta internationala din 1988 cu privire la Sistemul armonizat de inspectare si certificare.
    (9) Navele de mare viteza care indeplinesc cerintele Codului international din 2000 de siguranta pentru navele de mare viteza (Codul HSC 2000), adoptat de catre Comitetul Securitatii Maritime al Organizatiei prin Rezolutia MSC.97 (73), si care au fost inspectate si certificate asa cum prevede Codul, se vor considera ca indeplinesc cerintele prezentei anexe. Certificatele si permisele eliberate conform Codului HSC 2000 vor avea aceeasi valabilitate si aceeasi recunoastere ca si certificatele eliberate conform prezentei anexe.

    Regula 2-1
    Autorizarea organizatiilor recunoscute

    Organizatiile, inclusiv societatile de clasificare, mentionate in articolul 13 din Conventie si regula 1(2) vor respecta instructiunile adoptate de catre Organizatie prin Rezolutia A.739(18), asa cum poate fi modificata de catre Organizatie, si specificatiile adoptate de catre Organizatie prin Rezolutia A.789(19), asa cum poate fi modificata de catre Organizatie, cu conditia ca aceste modificari sa fie adoptate, intrate in vigoare si sa aiba efect in conformitate cu prevederile articolului VI din prezentul Protocol.

    Regula 3
    Definitiile termenilor utilizati in anexe

    (1) Lungime
    (a) Lungimea (L) este egala cu 96% din lungimea totala la linia de plutire situata la o distanta deasupra chilei egala cu 85% din inaltimea sa de constructie minima, masurata de la fata superioara a chilei, sau cu distanta de la fata exterioara a etravei pana la axul carmei la acea linie de plutire, daca aceasta valoare este mai mare.
    (b) La navele fara un ax al carmei, lungimea (L) este egala cu 96% din linia de plutire situata la o distanta egala cu 85% din inaltimea de constructie minima.
    (c) In cazul in care conturul etravei este concav deasupra liniei de plutire situata la o distanta egala cu 85% din inaltimea de constructie minima, atat extremitatea prova a lungimii totale, cat si fata exterioara a etravei, trebuie luate in planul proiectiei verticale pe acea linie de plutire a extremitatii posterioare a partii concave a etravei (deasupra acelei linii de plutire) (vezi fig. 3.1).
    (d) La navele proiectate pentru a naviga cu chila inclinata, linia de plutire la care este masurata aceasta lungime trebuie sa fie paralela cu linia de plutire proiectata, situata la o distanta egala cu 85% din inaltimea de constructie minima D_min., gasita prin trasarea unei linii paralele cu linia chilei navei (inclusiv calcaiul de chila) tangenta la linia teoretica a selaturii puntii de bord liber. Inaltimea de constructie minima este distanta verticala masurata de la fata superioara a chilei pana la partea superioara a traversei la linia puntii de bord liber in punctul de tangenta (vezi figura 3.2).

    Figura 3.1

    Figura 3.1, reprezentand conturul si fata exterioara a etravei, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 5.

    Figura 3.2

    Figura 3.2, reprezentand inaltimea de constructie masurata de la fata superioara a chilei pana la partea superioara a traversei la linia puntii de bord liber in punctul de tangenta, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 5.

    (2) Perpendiculare. Perpendicularele prova si pupa se vor considera la extremitatile prova si pupa ale lungimii (L). Perpendiculara prova va trece prin intersectia fetei prova a etravei cu linia de plutire pe care este masurata lungimea.
    (3) Mijlocul navei. Mijlocul navei este situat la mijlocul lungimii (L).
    (4) Latime. Daca nu s-a prevazut in mod expres altfel, latimea (B) este latimea maxima a navei, masurata la mijlocul acesteia, peste coaste pentru navele cu corp metalic si, in cazul navelor cu corp din orice alt material, intre suprafetele exterioare ale bordajelor.
    (5) Inaltime teoretica de constructie
    (a) Inaltimea teoretica de constructie este distanta verticala masurata deasupra chilei pana la muchia superioara a traversei puntii de bord liber. La navele din lemn si la cele de constructie compozita, aceasta distanta este masurata de la muchia inferioara a profilului chilei. Atunci cand formele partii inferioare ale cuplului maestru sunt scobite sau cand exista galborduri groase, aceasta distanta este masurata de la punctul unde linia partii plate a fundului, continuata spre planul diametral, taie planul chilei.
    (b) La navele cu tabla lacrimara rotunjita, inaltimea teoretica de constructie se va masura pana la punctul de intersectare a liniei de prelungire a fetei interioare a puntii cu linia de prelungire a fetei interioare a bordajului, ca si cand tabla lacrimara ar fi de forma unghiulara.
    (c) Atunci cand puntea de bord liber prezinta trepte si partea inaltata a acestei punti se gaseste deasupra punctului la care trebuie sa fie determinata inaltimea teoretica de constructie, inaltimea teoretica de constructie se va masura pana la o linie de referinta obtinuta prelungind linia partii joase a puntii paralel cu partea inaltata.
    (6) Inaltime pentru bord liber (D)
    (a) Inaltimea pentru bord liber (D) este inaltimea teoretica de constructie masurata in bord la mijlocul navei, la care se aduna grosimea puntii de bord liber.
    (b) Inaltimea pentru bord liber (D) a unei nave, care are tabla lacrimara rotunjita cu o raza mai mare de 4% din latimea (B) sau care are bordajele superioare de o forma neobisnuita, este inaltimea pentru bord liber a unei nave care ar avea in sectiunea cuplului maestru.
    (7) Coeficient bloc
    (a) Coeficientul bloc (C_b) este dat de formula:

            V
    C_b = -----;
          LBd_1

    unde
    V este volumul teoretic al carenei navei, fara apendici, masurat peste coaste pentru o nava cu corp metalic si masurat peste bordaj pentru o nava cu corp din orice alt material, acest volum fiind socotit la pescajul d_1; si in care
    d_1 reprezinta 85% din inaltimea teoretica minima de constructie.

    (b) La calcularea coeficientului bloc al unei ambarcatiuni multicorp, se va utiliza latimea totala (B) asa cum s-a definit la paragraful (4) si nu latimea unui singur corp.
    (8) Bord liber. Bordul liber atribuit este distanta masurata pe verticala la mijlocul navei intre marginea superioara a liniei puntii si marginea superioara a liniei de incarcare corespunzatoare.
    (9) Punte de bord liber.
    (a) Puntea de bord liber este in mod normal puntea completa cea mai de sus expusa intemperiilor si marii, care poseda dispozitive permanente de inchidere a tuturor deschiderilor situate in partile descoperite si sub care toate deschiderile din bordajele navei sunt prevazute cu dispozitive permanente de inchidere etansa la apa.
    (b) Puntea inferioara ca punte de bord liber
    Daca armatorul doreste, sub rezerva aprobarii de catre Administratie, si o punte inferioara poate fi considerata ca punte de bord liber, cu conditia ca ea sa fie completa si permanenta, continua in sens longitudinal cel putin intre compartimentul de masini si peretii etansi ai picurilor si continua in sens transversal.
    (i) Atunci cand aceasta punte inferioara prezinta trepte, partea cea mai de jos a puntii si prelungirea sa, paralela cu partile mai inalte ale acestei punti, sunt considerate ca punte de bord liber.
    (ii) Daca o punte inferioara este stabilita sa fie punte de bord liber, partea corpului care se extinde deasupra puntii de bord liber este considerata ca o suprastructura in ceea ce priveste aplicarea conditiilor de atribuire si de calcul al bordului liber. Bordul liber se calculeaza pornind de la aceasta punte.
    (iii) Daca o punte inferioara este stabilita sa fie punte de bord liber, aceasta punte, ca un minim se va intinde intre stringherii fixati in mod corespunzator pe bordajele navei si transversal pe fiecare perete etans care se extinde la puntea superioara, in cadrul incaperilor de marfa. Latimea acestor stringheri nu va fi mai mica decat se poate prevedea in mod convenabil tinand seama de structura si functionarea navei. Orice dispunere a stringherilor va fi astfel incat aceasta cerinta de constructie sa poata fi respectata.
    (c) Puntea de bord liber discontinua, puntea de bord liber cu trepte
    (i) Daca o nisa din puntea de bord liber se prelungeste pana la bordajele navei si depaseste 1 m in lungime, linia cea mai de jos a puntii expuse si prelungirea acelei linii, paralela cu partea de sus a puntii, este considerata punte de bord liber (vezi fig. 3.3).
    (ii) Daca o nisa din puntea de bord liber nu se extinde pana la bordajele navei, partea de sus a puntii este considerata punte de bord liber.
    (iii) Nisele care nu se prelungesc din bord in bord intr-o punte de sub puntea expusa, care este desemnata ca punte de bord liber, pot sa nu fie luate in considerare, cu conditia ca toate deschiderile din puntea situata in partile descoperite sa fie prevazute cu dispozitive de inchidere etansa la intemperii.
    (iv) Se va tine seama ca nisele expuse sa fie drenate si se vor lua in considerare efectele de suprafata libera asupra stabilitatii.
    (v) Prevederile subparagrafelor (i) pana la (iv) nu se aplica dragilor, salandelor cu clapeti sau altor tipuri similare de nave cu magazii deschise de mari dimensiuni, fiecare caz necesitand o examinare individuala.

    Figura 3.3

    Figura 3.3, reprezentand puntea de bord liber a navei, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 7.

    (10) Suprastructura
    (a) O suprastructura este o constructie puntata situata pe puntea de bord liber si care se extinde din bord in bord sau a carei retragere a peretilor laterali, in raport cu bordajele, nu depaseste 4% din latimea (B).
    (b) O suprastructura inchisa este o suprastructura cu:
    (i) pereti inconjuratori de constructie eficace;
    (ii) deschideri de acces in acesti pereti, daca exista, prevazute cu usi care satisfac cerintele regulii 12;
    (iii) toate celelalte deschideri practicate in peretii laterali sau extremi ai suprastructurii, prevazute cu mijloace eficace de inchidere etansa la intemperii.
    Un castel central sau o duneta nu vor fi considerate ca suprastructuri inchise decat daca echipajul poate ajunge in compartimentele de masini sau in alte incaperi de lucru situate in interiorul acestor suprastructuri si prin alte mijloace de acces, utilizabile in orice moment, atunci cand deschiderile peretilor etansi sunt inchise.
    (c) Inaltimea unei suprastructuri este cea mai mica inaltime masurata vertical in bord intre muchia superioara a traverselor puntii suprastructurii si muchia superioara a traverselor puntii de bord liber.
    (d) Lungimea unei suprastructuri (S) este lungimea medie a partii din aceasta suprastructura care este cuprinsa in cadrul lungimii (L).
    (e) Castel central. Un castel central este o suprastructura care nu se extinde nici pana la perpendiculara prova si nici pana la perpendiculara pupa.
    (f) Duneta. O duneta este o suprastructura care se extinde de la perpendiculara pupa inainte spre un punct care se afla in spatele perpendicularei prova. Duneta poate incepe dintr-un punct situat in spatele perpendicularei pupa.
    (g) Teuga. O teuga este o suprastructura care se extinde din perpendiculara prova inapoi pana la un punct care se afla in fata perpendicularei pupa. Teuga poate incepe dintr-un punct situat in fata perpendicularei prova.
    (h) Suprastructura completa. O suprastructura completa este o suprastructura care se extinde minim de la perpendiculara prova la perpendiculara pupa.
    (i) Semiduneta. O semiduneta este considerata ca o suprastructura care se extinde de la perpendiculara pupa inspre prova, avand in general o inaltime mai mica decat o suprastructura normala, si care are un perete frontal intact (hublouri de tip fix prevazute cu geamuri eficace si capace de gura de vizitare etanse) (vezi fig. 3.4). Daca peretele frontal nu este intact datorita usilor si deschiderilor de acces, atunci suprastructura se va considera drept o duneta.

    Figura 3.4

    Figura 3.4, reprezentand semiduneta navei, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 9.

    (11) Punte de suprastructura. O punte de suprastructura este o punte care formeaza limita superioara a unei suprastructuri.
    (12) Nava cu punte libera. O nava cu punte continua care nu are nici o suprastructura pe puntea de bord liber.
    (13) Etans la intemperii. Etans la intemperii inseamna ca in orice conditii impuse de mediul marin, apa nu va patrunde in nava.
    (14) Etans la apa. Etans la apa inseamna posibilitatea de a preveni trecerea apei prin structura, in orice directie, cu o limita de rezistenta corespunzatoare presiunii datorata coloanei maxime de apa pe care ar putea sa o sustina.
    (15) Put de punte. Un put de punte inseamna orice zona de pe puntea expusa la intemperii, unde apa poate fi retinuta. Puturile de punte se pot considera a fi zone de punte delimitate din doua sau mai multe parti de structurile puntii.

    Regula 4
    Linia puntii

    Linia puntii este materializata prin marginea superioara a unei benzi orizontale de 300 mm lungime si de 25 mm latime. Aceasta este marcata la mijlocul navei de fiecare parte a corpului, iar marginea sa superioara trece in mod normal prin punctul de intersectie al prelungirii suprafetei superioare a puntii de bord liber cu suprafata exterioara a bordajului (asa cum este ilustrat in figura 4.1). Totusi, linia puntii poate fi trasata si in raport cu alt punct fix determinat de pe nava, cu conditia ca bordul liber sa fie corectat in consecinta. Pozitia punctului de referinta si identificarea puntii de bord liber trebuie sa fie, in toate cazurile, indicate pe Certificatul international de bord liber.

    Figura 4.1

    Figura 4.1, reprezentand linia puntii navei, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 10.

    Regula 5
    Marca de bord liber

    Marca de bord liber va fi constituita dintr-un inel cu diametrul exterior de 300 mm si latimea de 25 mm, care este intersectat de o banda orizontala cu o lungime de 450 mm si o latime de 25 mm, a carei margine superioara trece prin centrul inelului. Centrul inelului trebuie sa fie situat la mijlocul navei sub marginea superioara a liniei puntii la o distanta, masurata pe verticala, egala cu bordul liber minim de vara atribuit (asa cum este ilustrat in figura 6.1).

    Regula 6
    Linii folosite cu marca de bord liber

    (1) Liniile care indica linia de incarcare atribuita conform prezentelor reguli sunt materializate prin benzi orizontale cu lungimea de 230 mm si latimea de 25 mm, care se extind spre prova, daca nu s-a specificat in mod expres altfel, si perpendicular fata de o banda verticala de 25 mm latime, situata la o distanta de 540 mm spre prova fata de centrul inelului (asa cum este ilustrat in figura 6.1).
    (2) Se vor utiliza urmatoarele linii de incarcare:
    (a) Linia de incarcare de vara, indicata de marginea superioara a benzii care trece prin centrul inelului si de asemenea prin marginea superioara a unei benzi marcate S.
    (b) Linia de incarcare de iarna, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate W.
    (c) Linia de incarcare de iarna in Atlanticul de Nord, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate WNA.
    (d) Linia de incarcare tropicala, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate T.
    (e) Linia de incarcare de vara in apa dulce, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate F. Linia de incarcare de vara in apa dulce este marcata de la banda verticala spre pupa. Diferenta intre linia de incarcare de vara in apa dulce si linia de incarcare de vara reprezinta corectia de pescaj pentru incarcarea in apa dulce sa se faca la diferite alte linii de incarcare.
    (f) Linia de incarcare tropicala in apa dulce, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate TF, marcata de la banda verticala spre pupa.
    (3) Daca sunt atribuite borduri libere pentru transportul de lemn pe punte conform prezentelor reguli, liniile de incarcare pentru lemn pe punte se vor marca in completarea liniilor de incarcare obisnuite. Aceste linii vor fi materializate prin benzi orizontale cu lungimea de 230 mm si latimea de 25 mm, care se extind spre pupa, daca nu s-a specificat in mod expres altfel, si perpendicular fata de o banda verticala de 25 mm latime, situata la o distanta de 540 mm spre pupa fata de centrul inelului (asa cum este ilustrat in figura 6.2).
    (4) Se vor utiliza urmatoarele linii pentru transportul de lemn pe punte:
    (a) Linia de incarcare de vara pentru transportul de lemn pe punte, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate LS.
    (b) Linia de incarcare de iarna pentru transportul de lemn pe punte, indicata prin marginea superioara a unei linii marcate LW.
    (c) Linia de incarcare de iarna in Atlanticul de Nord pentru transportul de lemn pe punte, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate LWNA.
    (d) Linia de incarcare tropicala pentru transportul de lemn pe punte, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate LT.
    (e) Linia de incarcare de vara in apa dulce pentru transportul de lemn pe punte, indicata prin marginea superioara a unei benzi marcate LF si marcata de la banda verticala spre prova. Diferenta intre linia de incarcare de vara in apa dulce pentru transportul de lemn pe punte si linia de incarcare de vara pentru transportul de lemn pe punte reprezinta corectia de pescaj pentru incarcarea in apa dulce sa se faca la diferite alte linii de incarcare.
    (f) Linia de incarcare tropicala in apa dulce pentru transportul de lemn pe punte, indicata de marginea superioara a unei benzi marcate LTF, marcata de la banda verticala spre prova.
    (5) In cazul in care caracteristicile unei nave sau natura serviciului sau sau a limitelor fixate privind zonele de navigatie ale acesteia fac inaplicabile oricare dintre liniile sezoniere, aceste linii pot fi omise.
    (6) In cazul in care unei nave i se atribuie un bord liber mai mare decat bordul liber minim, astfel incat linia de incarcare este marcata la o pozitie corespunzatoare la, sau mai jos decat, cea mai de jos linie de incarcare sezoniera atribuita la bordul minim in conformitate cu prezentul Protocol, numai linia de incarcare pentru apa dulce trebuie sa fie marcata.
    (7) Daca linia de incarcare de iarna in Atlanticul de Nord coincide cu linia de incarcare de iarna corespunzand aceleiasi benzi verticale, aceasta linie de incarcare se va marca W.
    (8) Liniile de incarcare suplimentare/alternative cerute de alte conventii internationale in vigoare pot fi marcate perpendicular la banda verticala indicata in paragraful (1) din prezenta regula si spre pupa fata de aceasta.

    Figura 6.1

    Figura 6.1, reprezentand marca de bord liber si liniile utilizate la aceasta marca, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 12.

    Figura 6.2

    Figura 6.2, reprezentand marca de bord liber pentru transportul lemnului pe punte si liniile utilizate la aceasta marca, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 12.

    Regula 7
    Marca autoritatii imputernicite pentru atribuirea bordurilor libere

    Marca autoritatii imputernicite care a atribuit liniile de incarcare poate sa fie aplicata alaturi de inelul liniei de incarcare, deasupra benzii orizontale care trece prin centrul sau sau deasupra ori dedesubtul acestei benzi. Aceasta marca se compune dintr-un grup de cel mult patru litere, fiecare masurand circa 115 mm inaltime si 75 mm latime, care permit identificarea numelui autoritatii.

    Regula 8
    Detalii de marcare

    Inelul, benzile si literele vor fi vopsite in alb sau galben pe un fond inchis sau in negru pe un fond deschis. Ele vor fi de asemenea marcate in mod permanent pe bordajele navei, conform dispozitiilor Administratiei. Marcile trebuie sa fie vizibile bine si, daca este necesar, vor fi luate in acest scop masuri speciale.

    Regula 9
    Verificarea marcilor

    Certificatul international de bord liber nu va fi eliberat unei nave pana cand functionarul sau inspectorul, actionand conform prevederilor articolului 13 al Conventiei, nu a certificat faptul ca marcile sunt aplicate corect si in mod permanent pe bordajele navei.

    CAP. 2
    CONDITII DE ATRIBUIRE A BORDULUI LIBER

    Regula 10
    Informatia pentru comandant

    (1) Comandantul fiecarei nave noi trebuie sa primeasca informatii pentru a dispune incarcarea si balastarea navei sale astfel incat sa se evite supunerea structurii navei la solicitari inacceptabile. Se admite derogare la aceasta cerinta atunci cand lungimea, formele sau tipul navei sunt astfel incat Administratia apreciaza aplicarea ei ca inutila.
    (2) Informatiile vor fi furnizate comandantului intr-o forma aprobata de catre Administratie sau o organizatie recunoscuta. Informatia de stabilitate, precum si informatia asupra incarcarii, referitoare la rezistenta navei, atunci cand aceasta se cere conform paragrafului (1), vor fi pastrate la bordul navei tot timpul impreuna cu dovada ca informatiile au fost aprobate de catre Administratie.
    (3) O nava careia nu i se cere, in virtutea Conventiei internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare in vigoare, sa fie supusa unei probe de inclinari, dupa ce a fost terminata, trebuie:
    (a) sa fie supusa unei astfel de probe de inclinari incat sa poata fi determinate, pentru nava goala, atat deplasamentul real al navei, cat si pozitia centrului sau de greutate;
    (b) sa se renunte, daca Administratia aproba astfel, la efectuarea probei de inclinari dupa ce nava a fost terminata, daca se dispune de date de baza asupra stabilitatii rezultate dintr-o proba de inclinari a unei nave din aceeasi serie si sa se arate conform cerintelor Administratiei ca aceste date de baza permit obtinerea de informatii sigure in ceea ce priveste stabilitatea navei;
    (c) sa aiba caracteristicile unei nave goale, determinate printr-o evaluare detaliata a greutatii, confirmata de o verificare a deplasamentului navei goale, daca Administratia decide ca efectuarea unei probe de inclinari nu este practic posibila sau ofera rezultate incorecte datorita dimensiunilor specifice, amenajarilor, rezistentei sau formei corpului unei nave;
    (d) sa aiba pentru comandantul sau toate informatiile*), asa cum sunt necesare, pentru ca acesta sa poata obtine, printr-un proces simplu si rapid, caracteristicile precise cu privire la stabilitatea navei in toate conditiile posibil a fi intalnite in exploatarea normala; si
    (e) sa aiba la bord tot timpul informatia aprobata asupra stabilitatii, impreuna cu dovada ca informatia a fost aprobata de catre Administratie.
------------
    *) Se face referire la Codul pentru stabilitatea intacta pentru toate tipurile de nave ce fac obiectul instrumentelor IMO, adoptat de organizatie prin Rezolutia A.749(18), asa cum a fost modificata.

    (4) In cazul in care o nava sufera modificari astfel incat acestea afecteaza semnificativ informatia cu privire la incarcare sau informatia asupra stabilitatii furnizate comandantului, vor fi asigurate informatiile modificate. Daca este necesar, nava va fi supusa unor noi probe de inclinari.

    Regula 11
    Pereti etansi situati la extremitatile suprastructurilor

    Peretii etansi situati la extremitatile expuse ale suprastructurilor inchise trebuie sa aiba un nivel acceptabil de rezistenta.

    Regula 12
    Usi

    (1) Toate deschiderile de acces, practicate in peretii etansi situati la extremitatile suprastructurilor inchise, trebuie sa fie prevazute cu usi din otel sau din alt material echivalent, fixate permanent si solid de pereti. Usile trebuie sa fie astfel incadrate, intarite si amplasate, incat intreaga structura sa aiba aceeasi rezistenta cu cea a peretilor etansi fara deschideri si sa fie etanse la intemperii atunci cand sunt inchise. Mijloacele de asigurare a etanseitatii la intemperii a acestor usi vor fi constituite din garnituri de etansare si turnicheti de strangere sau alte dispozitive echivalente si vor fi fixate in mod permanent pe peretii etansi sau pe usi, iar usile vor fi astfel dispuse incat sa poata fi manevrate din ambele parti ale peretelui etans.
    (2) Daca nu s-a permis altfel de catre Administratie, usile se vor deschide in exterior pentru a oferi o siguranta suplimentara impotriva socului produs de apa marii.
    (3) Daca nu s-a prevazut altfel in aceste reguli, inaltimea pragurilor deschiderilor de acces in peretii situati la extremitatile suprastructurilor inchise trebuie sa fie de cel putin 380 mm deasupra puntii.
    (4) Trebuie evitate pragurile demontabile. Totusi, pentru a facilita incarcarea/descarcarea unor piese de rezerva grele sau obiecte similare, se pot monta praguri demontabile in urmatoarele conditii:
    (a) sa fie montate inainte ca nava sa paraseasca portul; si
    (b) sa fie prevazute cu garnituri de etansare si sa fie fixate prin buloane dispuse la distante apropiate.

    Regula 13
    Amplasarea gurilor de magazie, a tambuchiurilor de coborare si a trombelor de aerisire

    In sensul prezentelor reguli, se definesc doua amplasamente ale gurilor de magazie, ale tambuchiurilor de coborare si ale trombelor de aerisire, dupa cum urmeaza:
    Amplasament de categoria 1 - pe partile expuse ale puntii de bord liber si ale puntii semidunetei, precum si pe partile expuse ale puntilor suprastructurilor, situate spre prova fata de un punct amplasat la o patrime din lungimea navei, masurata de la perpendiculara prova.
    Amplasament de categoria 2 - pe partile expuse ale puntilor suprastructurilor situate spre pupa fata de un punct amplasat la o patrime din lungimea navei, masurata de la perpendiculara prova, si situat deasupra puntii de bord liber la o inaltime cel putin egala cu inaltimea normala a suprastructurii.
    Pe partile expuse ale puntilor suprastructurilor situate spre prova fata de un punct amplasat la o patrime din lungimea navei, masurata de la perpendiculara prova, si situat deasupra puntii de bord liber la o inaltime cel putin egala cu dublul inaltimii normale a suprastructurii.

    Regula 14
    Guri de magazie pentru marfa si alte deschideri de acces

    (1) Constructia gurilor de magazie pentru marfa si a altor deschideri de acces, situate in amplasamente de categoria 1 si 2, ca si mijloacele prevazute pentru a asigura etanseitatea lor la intemperii, trebuie sa indeplineasca prescriptii cel putin echivalente cu cele definite in regula 16, in afara de cazul in care este acceptata de catre Administratie aplicarea regulii 15 la aceste guri de magazie.
    (2) Ramele si capacele gurilor de magazie plasate in partile expuse ale puntilor situate deasupra puntii suprastructurii trebuie sa indeplineasca cerintele Administratiei.

    Regula 14-1
    Ramele gurii de magazie

    (1) Ramele gurii de magazie trebuie sa fie de o constructie solida corespunzatoare amplasarii lor, iar inaltimea lor minima deasupra puntii va fi cel putin de:
    (a) 600 mm in amplasament de categoria 1; si
    (b) 450 mm in amplasament de categoria 2.
    (2) In cazul gurilor de magazie care corespund regulii 16(2) pana la (5), inaltimea acestor rame poate fi redusa sau ramele pot sa fie omise in intregime, cu conditia ca Administratia sa fie convinsa ca siguranta navei nu este afectata, indiferent de starea marii.

    Regula 15
    Guri de magazie inchise cu capace mobile si etansate la intemperii prin prelate si dispozitive cu bare

    Capacele gurilor de magazie
    (1) Latimea fiecarei suprafete de sustinere a capacelor gurilor de magazie trebuie sa fie de cel putin 65 mm.
    (2) In cazul in care capacele sunt din lemn, grosimea neta trebuie sa fie de cel putin 60 mm pentru o deschidere care nu depaseste 1,5 m.
    (3) In cazul in care capacele sunt din otel obisnuit, rezistenta va fi calculata in conformitate cu cerinta regulii 16(2) pana la (4). Produsul dintre tensiunea maxima astfel calculata si factorul 1,25 nu va depasi limita de curgere superioara minima a materialului. Capacele vor fi proiectate in asa fel incat sageata limita sub aceste sarcini sa nu fie mai mare de 0,0056 ori deschiderea lor.

    Traverse mobile
    (4) Daca traversele mobile destinate sa sustina capacele gurilor de magazie sunt din otel obisnuit, rezistenta va fi calculata pornind de la sarcini conventionale cel putin egale cu 3,5 t/mp pentru gurile de magazie situate intr-un amplasament de categoria 1 si cu 2,6 t/mp pentru gurile de magazie situate intr-un amplasament de categoria 2. Produsul dintre tensiunea maxima astfel calculata si factorul 1,47 nu va depasi limita de curgere superioara minima a materialului. Traversele mobile vor fi proiectate in asa fel incat sageata limita sub aceste sarcini sa nu fie mai mare de 0,0044 ori deschiderea lor.
    (5) Sarcinile conventionale pe gurile de magazie situate intr-un amplasament de categoria 1 pot fi reduse la o valoare de 2 t/mp pentru navele de 24 m lungime si nu vor fi mai mici de 3,5 t/mp pentru navele de 100 m lungime. Sarcinile corespunzatoare pe gurile de magazie situate intr-un amplasament de categoria 2 pot fi reduse la 1,5 t/mp si, respectiv, la 2,6 t/mp. In toate cazurile, valorile corespunzand lungimilor intermediare vor fi obtinute prin interpolare liniara.

    Capace de tip ponton
    (6) In cazul in care capacele de tip ponton folosite in locul traverselor mobile si al capacelor sunt din otel obisnuit, rezistenta va fi calculata conform cerintei regulii 16(2) pana la (4), iar produsul dintre tensiunea maxima astfel calculata si factorul 1,47 nu va depasi limita de curgere superioara minima a materialului. Capacele de tip ponton vor fi astfel proiectate incat sagetile limita sub aceste sarcini sa nu fie mai mari de 0,0044 ori deschiderea lor. Tablele din otel obisnuit care formeaza partea de deasupra a capacelor nu vor avea o grosime mai mica de 1% din distanta dintre elementele de osatura simpla de rigidizare sau 6 mm daca aceasta ultima valoare este mai mare.
    (7) Rezistenta si rigiditatea capacelor fabricate din alte materiale decat otelul obisnuit, trebuie sa fie echivalente cu cele ale capacelor din otel obisnuit si sa indeplineasca in aceasta privinta cerintele Administratiei.

    Suporturi sau glisiere
    (8) Suporturile sau glisierele prevazute pentru traversele mobile trebuie sa fie de constructie robusta si sa permita instalarea si fixarea eficace a traverselor. Daca se utilizeaza traverse de tip rulant, dispozitivele vor asigura amplasarea exact pe pozitie a traverselor atunci cand gura de magazie este inchisa.

    Tacheti
    (9) Tachetii vor fi calibrati in asa fel incat sa se ajusteze la panta penelor. Ei vor avea cel putin 65 mm latime si distantati la cel mult 600 mm din ax in ax; tachetii de la extremitatile fiecarei laturi nu vor fi departati cu mai mult de 150 mm de colturile capacelor gurii de magazie.

    Bare de strangere si pene
    (10) Barele de strangere si penele vor fi solide si in stare buna. Penele vor fi din lemn tare sau alt material echivalent. Ele vor avea o panta care nu va depasi 1/6, iar grosimea lor la varf va fi de cel putin 13 mm.

    Prelate
    (11) Se vor prevedea cel putin doua grosimi de prelate in stare buna pentru fiecare gura de magazie situata in amplasamente de categoria 1 sau 2. Prelatele vor fi perfect etanse si vor avea o rezistenta satisfacatoare. Ele vor fi confectionate dintr-un material cu o greutate si o calitate cel putin conforme normelor aprobate.

    Fixarea capacelor gurilor de magazie
    (12) Pentru toate gurile de magazie situate in amplasamente de categoria 1 sau 2, se vor prevedea bare din otel sau orice alt mijloc echivalent pentru a fixa eficace si in mod independent fiecare element transversal al capacului dupa asezarea prelatelor si a barelor de strangere. Capacele gurilor de magazie care masoara mai mult de 1,5 m lungime vor fi fixate cu ajutorul a cel putin doua astfel de dispozitive de fixare.

    Regula 16
    Guri de magazie inchise prin capace etanse la intemperii, din otel sau alt material echivalent

    (1) Toate gurile de magazie situate in amplasamente de categoriile 1 si 2 vor fi prevazute cu capace fabricate din otel sau din alt material echivalent. Cu exceptia celor prevazute in regula 14(2), aceste capace vor fi etanse la intemperii si prevazute cu garnituri si dispozitive de strangere. Mijloacele folosite pentru a asigura si mentine etanseitatea la intemperii trebuie sa indeplineasca cerintele Administratiei. Masurile luate vor asigura mentinerea etanseitatii in orice conditii impuse de mediul marin si, in acest scop, probele de etanseitate vor fi cerute la inspectia initiala si pot fi cerute la inspectiile de reinnoire si inspectiile anuale sau la intervale de timp mai mici.

    Sarcini minime de proiectare ale capacelor gurilor de magazie
    (2) Pentru navele cu o lungime mai mare sau egala cu 100 m:
    (a) Capacele gurilor de magazie din amplasamente de categoria 1, situate in sfertul prova din lungimea navei, vor fi proiectate pentru sarcini de val la perpendiculara prova, calculate din urmatoarea ecuatie:

    Sarcina = 5 + (L_H - 100) * a in t/mp

    unde:
    L_H este L pentru navele cu o lungime de cel mult 340 m, dar nu mai mici de 100 m si egala cu 340 m pentru navele cu o lungime mai mare de 340 m;
    L este lungimea navei (m), asa cum s-a definit la regula 3;
    a este dat in tabelul 16.1,
    si redusa liniar pana la 3,5 t/mp la capatul lungimii sfertului prova al navei, asa cum se indica in tabelul 16.2. Sarcina de proiectare utilizata pentru fiecare panou al capacului gurii de magazie va fi cea stabilita in punctul din mijloc al amplasarii.
    (b) Toate celelalte capace ale gurilor de magazie din amplasamente de categoria 1 vor fi proiectate la 3,5 t/mp.
    (c) Capacele din amplasamente de categoria 2 vor fi proiectate la 2,6 t/mp.
    (d) Daca o gura de magazie dintr-un amplasament de categoria 1 este situata la o inaltime care depaseste inaltimea puntii de bord liber cel putin cu inaltimea normala a unei suprastructuri, capacele sale pot fi proiectate la 3,5 t/mp.

    Tabelul 16.1

 _______________________________________________________________
|                                                      | a      |
|______________________________________________________|________|
| Nave cu bord liber de tip B                          | 0,0074 |
|______________________________________________________|________|
| Nave carora li s-a atribuit bord liber redus conform |        |
| regulii 27(9) sau (10)                               | 0,0363 |
|______________________________________________________|________|

    (3) Pentru nave cu lungimea de 24 m:
    (a) Capacele gurilor de magazie din amplasamente de categoria 1 situate in sfertul prova din lungimea navei vor fi proiectate pentru sarcini de val de 2,43 t/mp la perpendiculara prova si reduse liniar pana la 2 t/mp la capatul lungimii sfertului prova al navei, asa cum se indica in tabelul 16.2. Sarcina de proiectare utilizata pentru fiecare panou al capacului gurii de magazie va fi cea stabilita in punctul din mijloc al amplasarii.
    (b) Toate celelalte capace ale gurilor de magazie din amplasamente de categoria 1 vor fi proiectate la 2 t/mp.
    (c) Capacele gurilor de magazie din amplasamente de categoria 2 vor fi proiectate la 1,5 t/mp.
    (d) Daca o gura de magazie dintr-un amplasament de categoria 1 este situata la o inaltime care depaseste inaltimea puntii de bord liber cel putin cu inaltimea normala a unei suprastructuri, capacele sale pot fi proiectate la 2 t/mp.
    (4) Pentru navele cu o lungime cuprinsa intre 24 m si 100 m, si pentru amplasamentele dintre FP si 0,25 L, sarcinile de val vor fi obtinute prin interpolarea liniara a valorilor indicate in tabelul 16.2.

    Tabelul 16.2

 ______________________________________________________________________________
|                        |             Amplasament longitudinal                |
|________________________|_____________________________________________________|
|                        |         FP             | 0,25 L     | De la 0,25 L  |
|                        |                        |            | spre pupa     |
|________________________|________________________|____________|_______________|
|                                              L > 100 m                       |
|______________________________________________________________________________|
| Puntea de bord liber   | Ecuatia de la 16(2)(a) | 3,5 t/mp   | 3,5 t/mp      |
|________________________|________________________|____________|_______________|
| Puntea suprastructurii |                     3,5 t/mp        | 2,6 t/mp      |
|________________________|_____________________________________|_______________|
|                                              L = 100 m                       |
|______________________________________________________________________________|
| Puntea de bord liber   | 5 t/mp                 | 3,5 t/mp   | 3,5 t/mp      |
|________________________|________________________|____________|_______________|
| Puntea suprastructurii |                     3,5 t/mp        | 2,6 t/mp      |
|________________________|_____________________________________|_______________|
|                                              L = 24m                         |
|______________________________________________________________________________|
| Puntea de bord liber   | 2,43 t/mp              | 2 t/mp     | 2 t/mp        |
|________________________|________________________|____________|_______________|
| Puntea suprastructurii |                     2 t/mp          | 1,5 t/mp      |
|________________________|_____________________________________|_______________|

    (5) Toate capacele gurilor de magazie vor fi proiectate astfel incat:
    (a) produsul dintre tensiunea maxima determinata conform sarcinilor de mai sus si factorul 1,25 nu depaseste limita de curgere superioara minima a materialului, supus la o solicitare de intindere si rezistenta critica de flambaj la solicitarea de compresiune;
    (b) sageata limita sub aceste sarcini sa nu fie mai mare de 0,0056 ori deschiderea lor;
    (c) grosimea tablelor de otel care constituie partea de deasupra a capacelor nu va fi mai mica de 1% din distanta dintre elementele de osatura simpla de rigidizare sau 6 mm, daca aceasta ultima valoare este mai mare; si
    (d) se include o limita corespunzatoare pentru coroziune.

    Dispozitive de securizare
    (6) Alte mijloace folosite pentru a asigura si mentine etanseitatea la intemperii, in afara celor cu garnituri sau dispozitive de strangere, vor fi la latitudinea Administratiei.
    (7) Capacele gurilor de magazie care se sprijina pe ramele gurilor de magazie vor fi amplasate in pozitie inchisa prin mijloace care pot rezista la sarcinile ce actioneaza orizontal in orice conditii de stare a marii.

    Regula 17
    Deschideri situate in compartimentul masinilor

    (1) Deschiderile din compartimentul masinilor, situate in amplasamente de categoria 1 sau 2, trebuie sa fie consolidate in mod corespunzator si inchise eficace prin chesoane cu rezistenta mare din otel si, atunci cand chesoanele nu sunt protejate de alte structuri, rezistenta lor trebuie sa faca obiectul unui studiu special. Deschiderile de acces practicate in aceste chesoane trebuie sa fie prevazute cu usi conform prescriptiilor regulii 12(1), ale caror praguri trebuie sa se ridice la o inaltime cel putin egala cu 600 mm deasupra puntii, daca acestea se gasesc intr-un amplasament de categoria 1 si cel putin egala cu 380 mm deasupra puntii, daca se gasesc intr-un amplasament de categoria 2. Celelalte deschideri practicate in aceste chesoane trebuie sa fie prevazute cu capace echivalente, montate permanent in pozitia lor normala.
    (2) In cazul in care chesoanele compartimentului masinilor nu sunt protejate cu alte structuri, atunci trebuie prevazute usi duble (de exemplu, usi interioare sau exterioare care corespund cerintelor regulii 12(1)) la navele carora li s-au atribuit borduri libere mai mici decat acelea indicate in tabelul 28.2 din regula 28. Se va prevedea un prag interior de 230 mm, pe langa pragul exterior de 600 mm.
    (3) Ramele puturilor de aer ale compartimentului caldarilor, ale cosurilor si ale trombelor de aerisire din compartimentul masinilor, situate in pozitii expuse ale puntii de bord liber sau ale puntii suprastructurii, trebuie sa aiba, in raport cu aceste punti, inaltimea atat cat este rezonabil si practic posibil. In general, trombele de aerisire, necesare pentru alimentarea continua a compartimentului masinilor, vor avea rame cu o inaltime suficienta pentru a corespunde regulii 19(3), fara a trebui sa fie prevazute mijloace de inchidere etansa la intemperii. Trombele de aerisire necesare pentru alimentarea continua a compartimentului generatorului de avarie, daca acesta se considera ca are o flotabilitate in calculele de stabilitate sau daca protejeaza deschiderea care asigura accesul la nivelul inferior, vor avea rame cu o inaltime suficienta pentru a corespunde regulii 19(3), fara a trebui sa fie prevazute dispozitive de inchidere etansa la intemperii.
    (4) In cazul in care datorita marimii navei si amplasarii, acest lucru nu este practic posibil, pot fi permise de catre Administratie inaltimi mai mici pentru ramele trombelor de aerisire a compartimentului masinilor si pentru ramele trombelor de aerisire a compartimentului generatorului de avarie, care sunt prevazute cu dispozitive de inchidere etansa la intemperii in conformitate cu regula 19(4), cu conditia ca sa fie prevazute si alte dispozitive corespunzatoare pentru a fi asigurata o ventilare neintrerupta, corespunzatoare a acestor compartimente.
    (5) Deschiderile puturilor de aer ale compartimentului caldarilor vor fi prevazute cu capace solide din otel sau alte materiale echivalente, care sunt montate in pozitiile lor corespunzatoare si pot fi etansate sigur la intemperii.

    Regula 18
    Deschideri diverse in puntile de bord liber si de suprastructuri

    (1) Gurile de vizitare si gurile de rujare situate in amplasamente de categoria 1 sau 2 sau in interiorul suprastructurilor, altele decat suprastructurile inchise, trebuie sa fie prevazute cu capace solide care pot sa asigure etanseitatea la apa. Aceste capace trebuie sa aiba un sistem de fixare permanenta, numai daca ele nu sunt fixate prin buloane la intervale apropiate.
    (2) Deschiderile in puntile de bord liber, altele decat gurile de magazie, deschiderile in compartimentul masinilor, gurile de vizitare si gurile de rujare, trebuie sa fie protejate printr-o suprastructura inchisa sau printr-un ruf sau un tambuchi de scara cu o rezistenta si o etanseitate la intemperii echivalente. In mod similar, orice deschidere de acest fel, situata in partea expusa a unei punti de suprastructura sau pe acoperisul unui ruf situat pe puntea de bord liber, care asigura accesul la un compartiment situat sub puntea de bord liber sau in interiorul unei suprastructuri inchise, trebuie sa fie protejata de un ruf sau un tambuchi de scara eficace. Golurile pentru usi in aceste tambuchiuri de scara sau rufuri care conduc la sau asigura accesul catre scari care conduc dedesubt, trebuie sa fie prevazute cu usi conforme cu regula 12(1). Totusi, in cazul in care casele scarilor dintr-un ruf sunt inchise in interiorul unor tambuchiuri de scara construite in mod corespunzator si prevazute cu usi care corespund regulii 12(1), usa din exterior nu trebuie sa fie etansa la intemperii.
    (3) Deschiderile pe acoperisul unui ruf situat pe o semiduneta sau o suprastructura cu o inaltime mai mica decat inaltimea normala, avand o inaltime egala cu sau mai mare decat inaltimea normala a semidunetei, vor fi prevazute cu mijloace acceptabile de inchidere, dar nu este necesar sa fie protejate cu un ruf sau tambuchi de scara eficace asa cum se defineste in regula, cu conditia ca inaltimea rufului sau sa fie cel putin egala cu inaltimea normala a unei suprastructuri. Deschiderile pe acoperisul unui ruf a carui inaltime este mai mica decat o inaltime normala de suprastructura pot fi tratate in mod analog.
    (4) In amplasamentele din categoria 1, inaltimea deasupra puntii a pragurilor deschiderilor de usi de la tambuchiurile de scara vor fi de cel putin 600 mm. In amplasamentele din categoria 2 aceasta va fi de cel putin 380 mm.
    (5) In cazul in care accesul este asigurat de la puntea de deasupra ca o alternativa la accesul din puntea de bord liber in conformitate cu regula 3(10)(b), atunci inaltimea pragurilor deschiderilor care asigura accesul intr-un castel central sau intr-o duneta va fi de 380 mm. Aceasta dispozitie se va aplica si rufurilor de pe puntea de bord liber.
    (6) In cazul in care nu se prevede accesul de deasupra, inaltimea pragurilor golurilor de usi din rufurile de pe puntea de bord liber va fi de 600 mm.
    (7) In cazul in care dispozitivele de inchidere ale deschiderilor de acces din suprastructuri si rufuri nu corespund regulii 12(1), deschiderile in punte spre interior se vor considera ca expuse (de exemplu, situate pe puntea deschisa).

    Regula 19
    Trombe de aerisire

    (1) Trombele de aerisire, situate in amplasamente de categoria 1 sau 2, ale compartimentelor aflate sub puntea de bord liber sau sub puntile suprastructurilor inchise, vor avea rame din otel sau alt material echivalent, de constructie solida si eficient fixate de punte. Trombele de aerisire situate in amplasamente de categoria 1 vor avea rame cu o inaltime de cel putin 900 mm deasupra puntii; in amplasamente de categoria 2 ramele vor avea o inaltime de cel putin 760 mm deasupra puntii. Daca inaltimea ramei unei trombe de aerisire oarecare este mai mare de 900 mm, aceasta va fi intarita in mod special.
    (2) Trombele de aerisire care traverseaza alte suprastructuri decat cele inchise vor avea pe puntea de bord liber rame solide din otel sau alt material echivalent.
    (3) Trombele de aerisire situate in amplasamente de categoria 1, ale caror rame se ridica la o inaltime mai mare de 4,5 m deasupra puntii si trombele de aerisire situate in amplasamente de categoria 2, ale caror rame se ridica la o inaltime mai mare de 2,3 m deasupra puntii, nu este necesar sa fie prevazute cu dispozitive de inchidere, decat daca Administratia cere aceasta in mod expres.
    (4) In afara de cele prevazute in paragraful (3) al acestei reguli, deschiderile trombelor de aerisire vor fi prevazute cu dispozitive de inchidere etanse la intemperii construite din otel sau alt material echivalent. La navele cu o lungime ce nu depaseste 100 m, dispozitivele de inchidere vor fi fixate permanent; atunci cand nu se prevede altfel la alte nave, aceste dispozitive trebuie arimate convenabil langa trombele de aerisire carora le sunt destinate.
    (5) In locurile expuse, inaltimea ramelor poate sa fie marita la o valoare considerata satisfacatoare de catre Administratie.

    Regula 20
    Tubulaturi de aerisire

    (1) Daca tubulaturile de aerisire ale tancurilor de balast si ale altor tancuri se prelungesc deasupra puntii de bord liber sau a puntii suprastructurilor, partile expuse ale acestor tubulaturi vor fi de constructie solida; inaltimea de la punte la punctul in care apa poate avea acces spre compartimentele inferioare va fi de cel putin 760 mm pe puntea de bord liber si de 450 mm pe puntea suprastructurilor.
    (2) Daca aceste inaltimi pot stingheri activitatile navei, poate fi acceptata o inaltime mai mica, daca Administratia este asigurata ca dispozitivele de inchidere si alte motive justifica aceasta inaltime redusa. Mijloace de obturare satisfacatoare fixate permanent, vor fi prevazute pentru inchiderea deschiderilor tubulaturilor de aerisire.
    (3) Tubulaturile de aerisire vor fi prevazute cu dispozitive automate de inchidere.
    (4) Valvulele de presiune-depresiune (valvulele PV) pot fi acceptate la nave cisterna.

    Regula 21
    Saborduri de incarcare si alte deschideri analoage

    (1) Sabordurile de incarcare si alte deschideri analoage in bordaj situate sub puntea de bord liber trebuie sa fie prevazute cu usi proiectate in asa fel incat sa le garanteze o etanseitate la intemperii si o rezistenta echivalenta cu a partii din corpul navei, adiacenta lor. Daca nu este acceptat altfel de catre Administratie, aceste deschideri se vor deschide spre exterior. Numarul acestor deschideri trebuie sa fie redus la minimul compatibil cu tipul si cu conditiile de exploatare normala a navei.
    (2) Fara autorizatia Administratiei, marginea inferioara a deschiderilor prevazute in paragraful (1) nu trebuie sa se gaseasca sub o linie trasata pe bordaj, paralel cu linia puntii de bord liber, care are punctul sau cel mai de jos situat la cel putin 230 mm deasupra marginii superioare a benzii care marcheaza linia de incarcare cea mai de sus.
    (3) Daca se permite amplasarea sabordurilor de incarcare si a altor deschideri similare cu marginea lor inferioara sub linia prevazuta la paragraful (2), atunci trebuie sa fie instalate elemente suplimentare pentru mentinerea integritatii etanseitatii la apa.
    (4) Instalarea unei a doua usi cu rezistenta si etanseitate la apa echivalente este considerata o masura acceptabila. Un dispozitiv de detectare a scurgerilor va fi prevazut in compartimentul dintre cele doua usi. Se va prevedea drenarea acestui compartiment spre santine, controlata de o valvula de inchidere cu filet, usor accesibila. Usa exterioara trebuie sa se deschida spre exterior.
    (5) Dispozitivele pentru usile din prova si usile lor interioare, usile laterale si usile din pupa, precum si dispozitivele lor de fixare vor corespunde cerintelor unei organizatii recunoscute sau normelor nationale aplicabile ale Administratiei, care asigura un nivel echivalent de siguranta.

    Regula 22
    Guri de scurgere, prize de apa si evacuari

    (1) (a) Evacuarile prin bordaj, care provin din spatiile situate sub puntea de bord liber sau din spatiile limitate de suprastructuri si rufuri situate pe puntea de bord liber si care au usi conform cerintelor regulii 12, vor fi prevazute, cu exceptia cazurilor mentionate in paragraful (2), cu mijloace eficace si accesibile pentru a impiedica patrunderea apei in interior. In mod normal, fiecare evacuare independenta va fi prevazuta cu o valvula cu retinere automata, care are un mijloc de inchidere completa, manevrabil dintr-o pozitie situata deasupra puntii de bord liber. In cazul in care, capatul tubulaturii de evacuare dinspre interiorul navei se afla la o distanta de cel putin 0,01 L deasupra liniei de incarcare de vara, evacuarea poate fi prevazuta cu doua valvule cu retinere automata, fara mijloc de inchidere completa. Daca aceasta distanta verticala este mai mare de 0,02 L, poate fi acceptata o singura valvula cu retinere automata, fara mijloc de inchidere completa. Dispozitivul de manevrare a valvulei cu retinere automata cu comanda de inchidere completa va fi usor accesibil si dotat cu un indicator care sa arate daca valvula este deschisa sau inchisa.
    (b) Se accepta o valvula cu retinere automata si o valvula cu sertar manevrata de deasupra puntii de bord liber in loc de o valvula cu retinere automata cu mijloc de inchidere completa, manevrabila dintr-o pozitie situata deasupra puntii de bord liber.
    c) Daca se cer doua valvule cu retinere automata, valvula dinspre interiorul navei va fi intotdeauna accesibila pentru examinare in conditii de exploatare (si anume, valvula dinspre interiorul navei se va afla deasupra nivelului liniei de incarcare tropicala). Daca acest lucru nu este posibil, valvula dinspre interiorul navei poate sa nu fie situata deasupra liniei de incarcare tropicala cu conditia ca o valvula cu sertar, comandata local, sa fie prevazuta intre doua valvule cu retinere automata.
    (d) Daca evacuarile de la instalatiile sanitare si gurile de scurgere debiteaza peste bord penetrand bordajul in dreptul compartimentelor de masini, se accepta amplasarea unei valvule actionata local, cu inchidere completa, situata in dreptul bordajului, impreuna cu o valvula cu retinere in interiorul navei. Dispozitivele de comandare a acestor valvule trebuie sa fie amplasate in locuri usor accesibile.
    (e) Atunci cand este atribuit un bord liber pentru transportul de lemn, pozitia capatului dinspre ulterior al evacuarilor trebuie raportata la linia de incarcare de vara pentru transportul de lemn pe punte.
    (f) Cerintele de a avea valvule cu retinere sunt aplicabile numai acelor evacuari care raman deschise pe timpul functionarii normale a navei. Pentru evacuarile care sunt tinute inchise pe mare, se accepta o singura valvula cu sertar, actionata de pe punte.
    (g) Tabelul 22.1 prevede dispunerile acceptabile ale gurilor de scurgere, prizelor de apa si evacuarilor.

    Tabelul 22.1

    Figura 1, reprezentand dispunerile acceptabile ale gurilor de scurgere, prizelor de apa si evacuarilor, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 23.

    (2) Vor fi permise guri de scurgere prin bordaj, care pleaca de la suprastructurile inchise, utilizate pentru transportul incarcaturii, numai daca marginea puntii de bord liber nu este imersata atunci cand nava este inclinata la un unghi de 5 grade intr-un bord sau altul. In celelalte cazuri, drenarea se va face catre interiorul navei in conformitate cu cerintele Conventiei internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare in vigoare.
    (3) In compartimentele de masini a caror supraveghere este asigurata in serviciu normal de catre echipaj, prizele de apa si evacuarile principale si auxiliare care deservesc masinile pot fi comandate local. Comenzile trebuie sa fie usor accesibile si prevazute cu indicatoare care arata daca valvulele sunt deschise sau inchise.
    (4) Gurile de scurgere si tubulaturile evacuarilor, oricare ar fi nivelul de la care ele pornesc si care penetreaza bordajul, fie la mai mult de 450 mm sub puntea de bord liber, fie la mai putin de 600 mm deasupra liniei de incarcare de vara, vor fi prevazute, in dreptul bordajului, cu o valvula cu retinere. In afara dispozitiilor contrare din paragraful (2), aceasta valvula poate fi omisa daca grosimea tubulaturii este suficienta (vezi paragraful 7 de mai jos).
    (5) Gurile de scurgere care deservesc suprastructurile sau rufurile ce nu sunt prevazute cu usi care indeplinesc cerintele regulii 12, trebuie sa deverseze in exteriorul navei.
    (6) Toate dispozitivele care se fixeaza pe bordaj si valvulele cerute de prezenta regula vor fi din otel, bronz sau alt material ductil aprobat. Valvulele din fonta obisnuita sau dintr-un material similar nu sunt acceptate. Toate tubulaturile vizate de prezenta regula trebuie sa fie din otel sau orice alt material echivalent, considerat satisfacator de catre Administratie.
    (7) Tubulaturile gurilor de scurgere si ale evacuarilor:
    (a) Pentru tubulaturile gurilor de scurgere si ale evacuarilor pentru care nu se cere o grosime substantiala:
    (i) pentru tubulaturile care au un diametru exterior mai mic sau egal cu 155 mm, grosimea nu va fi mai mica de 4,5 mm;
    (ii) pentru tubulaturile care au un diametru exterior mai mare sau egal cu 230 mm, grosimea nu va fi mai mica de 6 mm;
    Marimile intermediare vor fi determinate prin interpolare liniara.
    (b) Pentru tubulaturile gurilor de scurgere si ale evacuarilor pentru care se cere o grosime substantiala:
    (i) pentru tubulaturile care au un diametru exterior mai mic sau egal cu 80 mm, grosimea nu va fi mai mica de 7 mm;
    (ii) pentru tubulaturile care au un diametru exterior egal cu 180 mm, grosimea nu va fi mai mica de 10 mm;
    (iii) pentru tubulaturile care au un diametru exterior mai mare sau egal cu 220 mm, grosimea nu va fi mai mica de 12,5 mm;
    Marimile intermediare vor fi determinate prin interpolare liniara.

    Regula 22-1
    Jgheaburi de gunoi

    (1) Se accepta montarea a doua obturatoare cu sertar comandate de pe puntea de lucru a jgheabului, in locul unui clapet cu retinere cu dispozitiv de inchidere completa, manevrabile dintr-o pozitie situata deasupra puntii de bord liber, care corespund cerintelor de mai jos:
    (a) obturatorul cu sertar situat in partea de jos va fi comandat dintr-o pozitie situata deasupra puntii de bord liber. Intre cele doua obturatoare trebuie prevazut un dispozitiv de blocare;
    (b) capatul jgheabului dinspre interiorul navei trebuie sa fie situat deasupra liniei de plutire rezultata prin inclinarea navei cu 8,5 grade in babord sau tribord, la un pescaj corespunzator bordului liber de vara atribuit, dar nu la mai putin de 1000 mm deasupra liniei de plutire de vara. In cazul in care capatul jgheabului dinspre interiorul navei se gaseste la o inaltime, care depaseste 0,01 L deasupra liniei de plutire de vara, nu este necesar ca obturatorul sa fie manevrat de pe puntea de bord liber, cu conditia ca obturatorul cu sertar sa fie intotdeauna accesibil in conditii de exploatare; si
    (c) ca alternativa, obturatoarele cu sertar situate in partea de sus si de jos pot fi inlocuite cu un capac etans la intemperii, cu balamale, situat la capatul jgheabului dinspre interiorul navei, impreuna cu o clapeta de descarcare. Capacul si clapeta trebuie sa fie prevazute cu un dispozitiv de blocare astfel incat sa se impiedice deschiderea clapetei de descarcare inainte de inchiderea capacului.
    (2) Intreg jgheabul, inclusiv capacul, trebuie sa fie construit dintr-un material cu o grosime substantiala.
    (3) Comenzile pentru obturatoarele cu sertar si/sau capacele cu balamale trebuie sa aiba in mod clar inscriptia: "A se tine inchis atunci cand nu este in uz".
    (4) In cazul in care capatul jgheabului dinspre interiorul navei se afla mai jos decat puntea de bord liber a unei nave de pasageri sau decat liniile de plutire de echilibru ale unei nave de marfa la care se aplica cerintele de stabilitate in caz de avarie, atunci:
    (a) obturatorul/capacul cu balamale de la capatul dinspre interiorul navei trebuie sa fie etans la apa;
    (b) obturatorul trebuie sa fie un obturator cu retinere actionat cu surub, amplasat intr-o pozitie usor accesibila, deasupra celei mai de jos linii de incarcare; si
    (c) obturatorul cu retinere actionat cu surub trebuie sa fie manevrabil dintr-o pozitie situata deasupra puntii peretilor etansi si sa fie prevazut cu indicatori pentru pozitiile deschis/inchis. Comanda obturatorului trebuie sa aiba inscriptia: "A se tine inchis atunci cand nu este in uz".

    Regula 22-2
    Nari de punte si puturi de lant de ancora

    (1) Narile de punte si puturile de lant de ancora trebuie sa fie etanse la apa pana la puntea expusa la intemperii.
    (2) Daca sunt prevazute mijloace de acces, acestea trebuie sa fie inchise cu un capac solid si fixate cu butoane amplasate la distante apropiate.
    (3) Narile de punte prin care trec lanturile de ancora trebuie prevazute cu dispozitive de inchidere fixate permanent pentru reducerea la minim a patrunderii apei.

    Regula 23
    Hublouri, ferestre si spiraiuri

    (1) Hublourile si ferestrele, impreuna cu geamul lor, contrahublourile si capacele de protectie contra furtunii*), daca sunt prevazute, vor fi conforme unor proiecte aprobate si vor avea o constructie solida. Nu se accepta rame nemetalice.
    (2) Hublourile sunt definite ca deschideri rotunde sau ovale cu o suprafata care nu depaseste 0,16 mp. Deschiderile rotunde sau ovale care au o suprafata care depaseste 0,16 mp vor fi considerate drept ferestre.
    (3) Ferestrele sunt definite in general ca deschideri dreptunghiulare, cu o racordare la fiecare colt avand raza in raport cu marimea ferestrei, si ca deschideri rotunde sau ovale cu o suprafata ce depaseste 0,16 mp.
------------
    *) Contrahublourile sunt montate pe partea dinspre interior a ferestrelor si hublourilor, in timp ce capacele de protectie contra furtunii sunt montate pe partea dinspre exterior a ferestrelor, acolo unde este accesibil, si pot fi cu balamale sau detasabile.

    (4) Hublourile de la urmatoarele incaperi vor fi prevazute pe partea dinspre interior cu contrahublouri cu balamale:
    (a) incaperile de sub puntea de bord liber;
    (b) incaperile de la primul nivel al suprastructurilor inchise; si
    (c) rufurile de la primul nivel de pe puntea de bord liber care protejeaza deschiderile ce duc dedesubt sau care sunt considerate flotabile in calculele de stabilitate;
    Contrahublourile trebuie sa poata fi inchise si sa le fie asigurata etanseitatea la apa, daca sunt amplasate sub puntea de bord liber, si etanseitatea la intemperii, daca sunt prevazute deasupra acesteia.
    (5) Hublourile nu vor fi amplasate intr-o pozitie astfel incat marginile lor inferioare sa fie sub o linie trasata pe bordaj, paralela cu puntea de bord liber si al carui punct cel mai de jos sa fie situat la o distanta egala cu 2,5% din latime (B) sau la 500 mm, daca aceasta valoare este mai mare, deasupra Liniei de incarcare de vara (Linia de incarcare de vara pentru transportul de lemn pe punte, daca este atribuita).
    (6) In cazul in care calculele de stabilitate la avarie indica faptul ca hublourile ar fi imersate in oricare stadiu intermediar de inundare sau la linia de plutire de echilibru final, acestea vor fi de tip fix.
    (7) Nu vor fi prevazute ferestre in urmatoarele locuri:
    (a) sub puntea de bord liber;
    (b) la peretii terminali de la primul etaj sau in bordajele suprastructurilor inchise; sau
    (c) rufurile de la primul etaj care sunt considerate flotabile in calculele de stabilitate.
    (8) Hublourile si ferestrele din bordaj de la al doilea etaj vor fi prevazute in partea dinspre interior cu contrahublouri cu balamale, care sa poata sa fie inchise si sa le fie asigurata etanseitatea la intemperii daca suprastructura protejeaza accesul direct la o deschidere ce duce dedesubt sau daca aceasta este considerata flotabila in calculele de stabilitate.
    (9) Hublourile si ferestrele din peretii etansi laterali, situati intr-o pozitie retrasa spre interior fata de bordaj la al doilea etaj, care protejeaza accesul direct la incaperile de dedesubt mentionate la paragraful (4), vor fi prevazute pe partea dinspre interior fie cu contrahublouri cu balamale, fie, in cazul in care acestea sunt accesibile, cu capace exterioare de protectie contra furtunii fixate permanent, care sa poata fi inchise si sa le fie asigurata etanseitatea la intemperii.
    (10) Peretii etansi ai cabinelor si usile situate la al doilea etaj si deasupra, care separa hublourile si ferestrele de un acces direct la nivelul inferior sau la al doilea etaj, considerat flotabil in calculele de stabilitate, pot fi acceptate in locul contrahublourilor sau capacelor de protectie contra furtunii, fixate la hublouri si ferestre.
    (11) Rufurile, situate pe o semiduneta sau pe o punte a unei suprastructuri cu o inaltime mai mica decat cea normala, pot fi considerate ca fiind situate la al doilea etaj, in masura in care este necesar sa se aplice cerintele pentru contrahublouri, cu conditia ca inaltimea semidunetei sau a suprastructurii sa fie egala cu sau mai mare decat inaltimea normala a dunetei.
    (12) Spiraiurile fixe sau care pot fi deschise vor avea o grosime a geamului corespunzatoare marimii si amplasarii lor asa cum se cere la hublouri si ferestre. Geamurile spiraiului din orice pozitie vor fi protejate la deteriorarea mecanica si, daca spiraiul este prevazut in amplasamente de categoria 1 sau 2, acestea vor fi asigurate cu contrahublouri sau cu capace de protectie contra furtunii atasate permanent

    Regula 24
    Saborduri de furtuna

    (1) (a) Daca parapetele care se afla pe partile expuse ale puntii de bord liber sau ale puntilor suprastructurilor formeaza puturi, se vor lua masuri suficiente pentru evacuarea rapida a apei de pe punti si pentru drenarea lor.
    (b) Sub rezerva dispozitiilor paragrafelor (1)(c) si (2), suprafata minima a sabordurilor de furtuna (A) din fiecare bord al navei, pentru fiecare put de pe puntea de bord liber, trebuie sa fie aceea data de urmatoarele formule, in cazurile in care selatura in regiunea putului este cea normala sau este mai mare decat cea normala.
    Suprafata minima pentru fiecare put de pe puntile suprastructurilor trebuie sa fie egala cu jumatate din suprafata data de aceste formule:
    Daca lungimea parapetului (l) in put este mai mica sau egala cu 20 m:
    A = 0,7 + 0,035 l mp,
    daca l este mai mare de 20 m:
    A = 0,07 l mp.
    In nici un caz nu este necesar ca l sa aiba o valoare mai mare de 0,7 L.
    Daca parapetul are o inaltime medie mai mare de 1,2 m, suprafata ceruta trebuie sa fie marita cu 0,004 mp pe metru de lungime a putului pentru fiecare diferenta de inaltime de 0,1 m. Daca parapetul are o inaltime medie mai mica de 0,9 m, suprafata ceruta poate fi micsorata cu 0,004 mp pe metru de lungime a putului pentru fiecare diferenta de inaltime de 0,1 m.
    (c) La navele fara selatura, suprafata calculata conform paragrafului (b) va fi marita cu 50% . Daca selatura este inferioara celei normale, acest procentaj se obtine prin interpolare liniara.
    (d) Pe o nava cu punte libera si un ruf situat la mijlocul navei avand o latime de cel putin 80% din latimea navei si cu coridoare de-a lungul bordajului navei care nu depasesc 1,5 m latime, se formeaza doua puturi. Fiecaruia i se va atribui o suprafata ceruta a sabordurilor de furtuna in functie de lungimea fiecarui put.
    (e) Daca exista un perete de separatie care se extinde pe toata latimea navei in extremitatea prova a rufului central, acesta ar imparti efectiv puntea expusa in doua puturi fara nici o alta delimitare pe latimea rufului.
    (f) Puturile de pe o semiduneta trebuie considerate ca fiind situate pe puntea de bord liber.
    (g) Cunetele cu o inaltime mai mare de 300 mm prevazute in jurul puntilor descoperite de la navele cisterna in regiunea manifoldurilor de marfa si tubulaturii de marfa vor fi considerate drept parapete. Sabordurile pentru evacuare vor fi dispuse in conformitate cu prezenta regula. Dispozitivele de inchidere atasate sabordurilor pentru evacuare, utilizate in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare, vor fi concepute astfel incat sa nu se poata produce intepenirea lor in timpul voiajului pe mare.
    (2) In cazul navelor prevazute cu un trunc care nu corespunde cerintelor regulii 36(1)(e) sau care poseda rame laterale la gurile de magazie care se intind in mod continuu sau aproape continuu intre suprastructuri detasate, suprafata minima a deschiderilor sabordurilor pentru evacuare este determinata dupa cum este indicat in tabelul urmator:
 ____________________________________________________________
| Latimea gurii de magazie  | Suprafata sabordurilor pentru  |
| sau a truncului in raport | evacuare in raport cu          |
| cu latimea navei          | suprafata totala a parapetelor |
|___________________________|________________________________|
|     40% sau mai mica      |              20%               |
|     75% sau mai mare      |              10%               |
|___________________________|________________________________|

    Pentru latimi intermediare, suprafata sabordurilor pentru evacuare se obtine prin interpolare liniara.
    (3) Eficienta suprafetei sabordurilor pentru evacuare in parapetele cerute conform paragrafului (1) depinde de suprafata de curgere libera pe latimea puntii unei nave.
    Suprafata de curgere libera pe punte este suprafata utila a intervalelor dintre gurile de magazie si intre gurile de magazie si suprastructuri si rufuri pana la inaltimea reala a parapetului.
    Suprafata sabordurilor pentru evacuare in parapete trebuie sa fie evaluata in functie de suprafata neta de curgere libera, dupa cum urmeaza:
    (a) Daca suprafata de curgere libera nu este mai mica decat suprafata sabordurilor pentru evacuare calculata conform paragrafului (2) ca si cand ramele gurii de magazie ar fi continue, atunci suprafata minima a sabordurilor pentru evacuare calculata conform paragrafului (1) va fi considerata suficienta.
    (b) Daca suprafata de curgere libera este egala sau mai mica decat suprafata calculata conform paragrafului (1), atunci suprafata minima a sabordurilor pentru evacuare in parapete va fi stabilita conform paragrafului (2).
    (c) Daca suprafata de curgere libera este mai mica decat cea calculata conform paragrafului (2), dar mai mare decat cea calculata conform paragrafului (1), atunci suprafata minima a sabordurilor pentru evacuare in parapete va fi determinata pe baza urmatoarei formule:

    F = F1 + F2 - f_p (mp)

    unde:
    F1 - este suprafata minima a sabordurilor pentru evacuare calculata conform paragrafului (1);
    F2 - este suprafata minima a sabordurilor pentru evacuare calculata conform paragrafului (2); si
    f_p - este suprafata utila totala a trecerilor si intervalelor dintre extremitatile gurilor de magazie si suprastructuri sau rufuri pana la inaltimea reala a parapetelor.
    (4) In cazul navelor care au suprastructuri pe puntea de bord liber sau pe puntile suprastructurii, care sunt deschise la una dintre sau la ambele extremitati pana la puturile formate de parapetele de pe puntile deschise, vor fi prevazute masuri adecvate pentru evacuarea apei ce poate sa patrunda in spatiile deschise din aceste suprastructuri.
    Suprafata minima a sabordurilor pentru evacuare din fiecare bordaj al navei pentru suprastructura deschisa (A_s) si pentru puturile deschise (A_w) trebuie sa fie calculate dupa urmatoarea metoda:
    (a) Se determina lungimea totala a putului (l_t) egala cu suma lungimii puntii deschise delimitata de parapete (l_w) si lungimea incaperii comune din interiorul suprastructurii deschise (l_s).
    (b) Pentru determinarea A_s:
    (i) se calculeaza suprafata sabordurilor pentru evacuare (A) ceruta pentru un put deschis cu lungimea (l_t,) in conformitate cu paragraful (1), considerand ca parapetul are o inaltime normala;
    (ii) se inmulteste cu un coeficient de corectie de 1,5 pentru lipsa selaturii, daca este cazul, in conformitate cu paragraful (1)(c);
    (iii) se inmulteste cu un coeficient (b_o/l_t,) pentru ajustarea suprafetei sabordurilor pentru evacuare tinand seama de latimea (b_o) a deschiderilor practicate in peretele etans de capat al suprastructurii inchise;
    (iv) pentru corectarea suprafetei sabordurilor pentru evacuare tinand seama de lungimea totala a putului care este delimitat de o suprastructura deschisa, se inmulteste cu factorul:

    1 - (l_w/l_t)^2

    unde l_w si l_t sunt definite in paragraful (4)(a);

    (v) pentru corectarea suprafetei sabordurilor pentru evacuare tinand seama de distanta puntii putului de deasupra puntii de bord liber pentru puntile situate la mai mult de 0,5 h_s deasupra puntii de bord liber, se inmulteste cu factorul:

    0,5(h_s/h_w)

    unde h_w este inaltimea puntii putului de deasupra puntii de bord liber si h_s este inaltimea normala a suprastructurii;
    (c) Pentru determinarea A_w:
    (i) suprafata sabordurilor pentru evacuare pentru putul deschis (A_w) se va calcula in conformitate cu paragraful (b)(i) de mai sus, utilizand l_w pentru calcularea suprafetei nominale a sabordurilor pentru evacuare (A'), valoare care se va ajusta tinand seama de inaltimea reala a parapetului (h_b) prin aplicarea uneia din urmatoarele corectii de suprafata, care dintre acestea este aplicabila:
    pentru parapetul cu o inaltime mai mare de 1,2 m:

    A_c = l_w ((h_b - 1,2)/0,10)(0,004) mp;

    pentru parapetul cu o inaltime mai mica de 0,9 m:

    A_c = l_w ((h_b - 0,9)/0,10)(0,004) mp;

    pentru parapetul cu o inaltime intre 1,2 si 0,9 m nu exista nici o corectie (si anume A_c = 0)
    (ii) suprafata corectata a sabordurilor pentru evacuare (A_w = A' + A_c) se va ajusta apoi tinand seama de lipsa selaturii, daca este cazul, si de inaltimea de deasupra puntii de bord liber asa cum se indica la paragrafele (b)(ii) si (b)(v), utilizand h_s si h_w.
    (d) Sabordurile pentru evacuare care corespund suprafetelor astfel rezultate pentru suprastructura deschisa (A_s) si pentru putul deschis (A_w) trebuie sa fie prevazute in fiecare bord al spatiului deschis acoperit de suprastructura deschisa si, respectiv, al putului deschis.
    (e) Relatiile de mai sus se rezuma la urmatoarele ecuatii, presupunand ca l_t, care este suma dintre l_w si l_s, este mai mare de 20 m:
    suprafata sabordurilor pentru evacuare A_w pentru putul deschis:

    A_w = (0,07 l_w + A_c)(corectia pentru selatura)(0,5 h_s/h_w);

    suprafata sabordurilor pentru evacuare A_s pentru suprastructura deschisa:

A_s = (0,07 l_t)(corectia pentru selatura)(b_o/l_t)(1-(l_w/l_t)^2)(0,5 h_s/h_w);

    unde l_t este mai mic sau egal cu 20 m, iar suprafata de baza a sabordurilor pentru evacuare este A = 0,7 + 0,035 l_t in conformitate cu paragraful (1).
    (5) Marginile inferioare ale sabordurilor pentru evacuare trebuie sa se situeze, pe cat este posibil, aproape de punte. Doua treimi din suprafata ceruta pentru sabordurile pentru evacuare trebuie sa se situeze in jumatatea putului cea mai aproape de punctul inferior al curbei selaturii. O treime din suprafata ceruta a sabordurilor pentru evacuare se va repartiza in mod egal pe lungimea ramasa a putului. Daca selatura este zero sau neglijabila pe puntea de bord liber expusa sau pe puntea suprastructurii expuse, atunci suprafata sabordurilor pentru evacuare va fi repartizata in mod egal pe lungimea putului.
    (6) Toate deschiderile sabordurilor pentru evacuare in parapete vor fi protejate cu balustrade sau bare distantate la aproximativ 230 mm. Daca sabordurile de evacuare sunt prevazute cu obturatoare, se vor asigura jocuri mari pentru prevenirea intepenirii. Balamalele vor avea bolturi sau lagare dintr-un material necorodabil. Obturatoarele nu vor fi prevazute cu dispozitive de asigurare.

    Regula 25
    Protectia echipajului

    (1) Rufurile prevazute pentru incaperile de locuit ale echipajului trebuie sa fie astfel construite incat sa ofere acestora un grad acceptabil de rezistenta.
    (2) In jurul puntilor expuse trebuie sa fie instalate balustrade sau parapete. Inaltimea parapetelor sau balustradelor trebuie sa fie de cel putin 1 metru deasupra puntii. Totusi, daca aceasta inaltime ar impiedica exploatarea normala a navei, Administratia poate sa aprobe o inaltime mai mica, cu conditia ca aceasta sa considere ca este asigurata o protectie suficienta.
    (3) Balustradele instalate pe suprastructura si puntile de bord liber vor avea cel putin trei vergele. Deschiderea de sub vergeaua cea mai de jos a balustradelor nu trebuie sa fie mai mare de 230 mm. Distanta dintre celelalte vergele nu trebuie sa fie mai mare de 380 mm. Pe navele avand lacrimara rotunjita, suportii de balustrada trebuie sa fie asezati pe partile orizontale ale puntii. In alte locuri, balustradele vor avea cel putin doua vergele. Balustradele vor corespunde urmatoarelor prevederi:
    (a) montantii ficsi, detasabili sau rabatabili vor fi amplasati la o distanta de aprox. 1,5 m. Montantii detasabili sau rabatabili trebuie sa poata fi blocati in pozitie verticala;
    (b) cel putin fiecare al treilea montant va fi sprijinit de un brachet sau strai.
    (c) acolo unde este necesar pentru exploatarea normala a navei, in locul balustradelor se pot accepta parame din otel. Paramele trebuie intinse cu ajutorul intinzatoarelor; si
    (d) acolo unde este necesar pentru exploatarea normala a navei, in locul balustradelor se pot accepta lungimi de lant intre doi montanti ficsi si/sau parapete.
    (4) Pentru deplasarea in siguranta vor fi prevazute dispozitive satisfacatoare conform regulii 25-1 (sub forma de balustrade, mana curenta tin-te bine, pasarele sau treceri pe sub punte etc.) pentru protejarea echipajului in deplasarea dus-intors intre cabinele lor, compartimentul de masini si toate celelalte spatii folosite pentru exploatarea normala a navei.
    (5) Incarcatura de pe punte a oricarei nave va fi arimata in asa fel incat orice deschidere din dreptul incarcaturii si care conduce la cabinele echipajului, la compartimentul de masini si la toate celelalte spatii folosite pentru exploatarea normala a navei, sa poata fi corespunzator inchisa si protejata contra patrunderii apei. Pentru protectia echipajului vor fi prevazute balustrade sau maini curente tin-te bine deasupra incarcaturii de pe punte, daca nu exista o trecere convenabila pe puntea navei sau pe sub aceasta.

    Regula 25-1
    Mijloace pentru deplasarea in siguranta a echipajului

    (1) Deplasarea in siguranta a echipajului va fi asigurata de cel putin unul dintre mijloacele prevazute in tabelul 25-1.1 de mai jos:

 ______________________________________________________________________________
| Tipul navei  | Locurile de     | Bordul     | Amenajari acceptabile in       |
|              | acces pe nava   | liber      | conformitate cu tipul de bord  |
|              |                 | de vara    | liber atribuit*              |
|              |                 | atribuit   |________________________________|
|              |                 |            |Tip   |Tip    |Tip     |Tip "B" |
|              |                 |            |"A"   |"B-100"|"B-60"  |si "B+" |
|______________|_________________|____________|______|_______|________|________|
|Toate navele, |1.1 Accesul la   |</= 3000 mm |(a)   |(a)    |(a)     |(a)     |
|altele decat  |cabinele de la   |            |(b)   |(b)    |(b)     |(b)     |
|petrolierele*,|mijlocul navei   |            |(e)   |(e)    |(c)(i)  |(c)(i)  |
|navele        |1.1.1 Intre      |            |      |       |(e)     |(c)(ii) |
|cisterna      |duneta si castel,|            |      |       |(f)(i)  |(c)(iv) |
|pentru        |sau              |____________|______|_______|________|        |
|transport     |                 |> 3000 mm   |(a)   |(a)    |(a)     |(d)(i)  |
|produse       |1.1.2 Intre      |            |(b)   |(b)    |(b)     |(d)(ii) |
|chimice* si   |duneta si ruf,   |            |(e)   |(e)    |(c)(i)  |(d)(iii)|
|navele de     |continand cabine |            |      |       |(c)(ii) |(e)     |
|transport gaze|de locuit sau    |            |      |       |(e)     |(f)(i)  |
|lichefiate*   |echipament de    |            |      |       |(f)(i)  |(f)(ii) |
|              |navigatie sau    |            |      |       |(f)(ii) |(f)(iv) |
|              |ambele           |            |      |       |        |        |
|              |_________________|____________|______|_______|________|        |
|              |1.2 Accesul la   |</= 3000 mm |(a)   |(a)    |(a)     |        |
|              |extremitati      |            |(b)   |(b)    |(b)     |        |
|              |                 |            |      |       |        |        |
|              |1.2.1 Intre      |            |(c)(i)|(c)(i) |(c)(i)  |        |
|              |duneta si teuga  |            |(e)   |(c)(ii)|(c)(ii) |        |
|              |(daca nu exista  |            |(f)(i)|(e)    |(e)     |        |
|              |castel)          |            |      |       |        |        |
|              |                 |            |      |       |        |        |
|              |1.2.2 Intre      |            |      |(f)(i) |(f)(i)  |        |
|              |castel si teuga, |            |      |       |        |        |
|              |sau              |            |      |       |        |        |
|              |                 |            |      |       |        |        |
|              |1.2.3 Intre un   |> 3000 mm   |      |(f)(ii)|(f)(ii) |        |
|              |ruf continand    |            |(a)   |(a)    |(a)     |        |
|              |cabine de locuit |            |(b)   |(b)    |(b)     |        |
|              |sau echipament   |            |(c)(i)|(c)(i) |(c)(i)  |        |
|              |de navigatie sau |            |(d)(i)|(c)(ii)|(c)(ii) |        |
|              |ambele si teuga, |            |      |       |        |        |
|              |sau              |            |      |       |        |        |
|              |                 |            |      |       |        |        |
|              |1.2.4 In cazul   |            |(e)   |(d)(i) |(c)(iv) |        |
|              |unei nave cu     |            |(f)(i)|(d)(ii)|(d)(i)  |        |
|              |punte libera,    |            |      |(e)    |(d)(ii) |        |
|              |intre cabinele   |            |      |(f)(i) |(d)(iii)|        |
|              |pentru echipaj si|            |      |(f)(ii)|(e)     |        |
|              |extremitatile    |            |      |       |(f)(i)  |        |
|              |prova si pupa    |            |      |       |(f)(ii) |        |
|              |ale navei        |            |      |       |(f)(iv) |        |
|______________|_________________|____________|______|_______|________|________|
|Petroliere*,  |2.1 Accesul la   |            |      |       |(a)     |        |
|nave cisterna |teuga            |            |      |       |(e)     |        |
|pentru        |                 |            |      |       |        |        |
|transport     |2.1.1 Intre      |</= (A_t +  |      |       |(f)(i)  |        |
|produse       |duneta si teuga  |+ H_s)*    |      |       |(f)(v)  |        |
|chimice* si   |sau              |            |      |       |        |        |
|nave de       |                 |            |      |       |        |        |
|transport     |2.1.2 Intre un   |            |      |       |        |        |
|gaze          |ruf, care include|            |      |       |        |        |
|lichefiate*   |incaperi de      |            |      |       |        |        |
|              |locuit sau       |            |      |       |        |        |
|              |echipament de    |            |      |       |        |        |
|              |navigatie sau    |            |      |       |        |        |
|              |ambele si teuga, |            |      |       |        |        |
|              |sau              |            |      |       |        |        |
|              |                 |____________|______|_______|________|________|
|              |2.1.3 In cazul   |> (A_t +    |      |       |(a)     |        |
|              |unei nave cu     |+ H_s)*    |      |       |(e)     |        |
|              |punte libera,    |            |      |       |(f)(i)  |        |
|              |intre incaperile |            |      |       |(f)(ii) |        |
|              |de locuit ale    |            |      |       |        |        |
|              |echipajului si   |            |      |       |        |        |
|              |extremitatile    |            |      |       |        |        |
|              |prova ale navei  |            |      |       |        |        |
|              |_________________|____________|______|_______|________|________|
|              |2.2 Accesul la   |                                             |
|              |extremitatea pupa|                                             |
|              |                 |                                             |
|              |In cazul unei    | Asa cum se cere la 1.2.4 pentru alte        |
|              |nave cu punte    | tipuri de nave                              |
|              |libera, intre    |                                             |
|              |incaperea de     |                                             |
|              |locuit a         |                                             |
|              |echipajului si   |                                             |
|              |extremitatea     |                                             |
|              |pupa a navei     |                                             |
|______________|_________________|_____________________________________________|
    * Petrolierele, navele cisterna pentru transport produse chimice si navele de transport gaze lichefiate conform regulilor II-1/2.12, VII/8.2 si respectiv VII/11.2 din Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, asa cum a fost amendata.
    * A_f: bordul liber minim de vara calculat la nave de tip "A" indiferent de tipul de bord liber atribuit in mod real.
    H_s: inaltimea normala a suprastructurii conform regulii 33.
    * Amenajarile (a) - (f) sunt descrise in paragraful (2) de mai jos. Amplasarile (i) - (v) sunt descrise in paragraful (3) de mai jos.

    (2) Amenajarile acceptabile mentionate in tabelul 25-1 sunt definite dupa cum urmeaza:
    (a) O trecere pe sub punte, bine iluminata si aerisita (cu o deschidere avand o latime de cel putin 0,8 m si o inaltime de 2 m), cat mai aproape posibil de puntea de bord liber, facand legatura cu si asigurand accesul spre amenajarile respective.
    (b) O pasarela permanenta si eficient construita, amplasata la nivelul puntii suprastructurii sau deasupra acesteia, in planul diametral al navei sau cat mai aproape posibil de acesta, asigurand o platforma continua cu o latime de cel putin 0,6 m si o suprafata antiderapanta cu balustrade de protectie ce se extind de fiecare parte pe toata lungimea sa. Balustradele de protectie vor avea o inaltime de cel putin 1 m, vor fi cu trei vergele si vor fi construite conform regulii 25(3). Se va prevedea opritor pentru picioare.
    (c) Un culoar permanent cu o latime de cel putin 0,6 m amplasat la nivelul puntii de bord liber si constand din doua randuri de balustrade de protectie cu montanti situati la o distanta nu mai mare de 3 m. Numarul vergelelor balustradelor si dispunerea lor trebuie sa fie conform cerintelor din regula 25(3). La navele de tip B, ramele gurilor de magazie cu o inaltime de cel mult 0,6 m pot fi acceptate ca formand o parte a culoarului, cu conditia dispunerii a doua randuri de balustrade de protectie intre gurile de magazie.
    (d) O mana curenta din parama metalica cu un diametru minim de 10 mm, sustinuta de montanti amplasati la distante intre ei de cel mult 10 m sau o singura balustrada sau o parama metalica atasata ramelor gurilor de magazie, continuata si sustinuta corespunzator intre gurile de magazie.
    (e) O pasarela permanenta care:
    (i) este situata la nivelul puntii suprastructurii sau deasupra acesteia;
    (ii) este situata in planul diametral al navei sau cat mai aproape posibil de acesta;
    (iii) este situata astfel incat sa nu se impiedice accesul usor dintr-o parte in alta a suprafetei de lucru a puntii;
    (iv) asigura o platforma continua cu o latime de cel putin 1 m;
    (v) este construita dintr-un material rezistent la foc si antiderapant;
    (vi) este prevazuta cu balustrade de protectie ce se extind de fiecare parte pe toata lungimea sa; balustradele de protectie vor avea o inaltime de cel putin 1 m, vor avea vergele conform regulii 25(3) si vor fi sprijinite de montanti amplasati la o distanta nu mai mare de 1,5 m;
    (vii) este prevazuta cu un opritor pentru picioare de fiecare parte;
    (viii) are deschideri, cu scari dupa caz, la si dinspre punte. Distantele dintre deschideri nu vor fi mai mari de 40 m; si
    (ix) au adaposturi amplasate in dreptul pasarelei la intervale ce nu depasesc 45 m daca lungimea puntii expuse ce va fi traversata depaseste 70 m. Fiecare astfel de adapost va putea sa adaposteasca cel putin o persoana si va fi construit astfel incat sa se ofere protectie la intemperii dinspre prova, babord si tribord.
    (f) Un culoar permanent situat la nivelul puntii de bord liber, in planul diametral al navei sau cat mai aproape posibil de acesta, cu aceleasi specificatii ca acelea pentru o pasarela permanenta, prevazuta la alin. (e), cu exceptia opritoarelor pentru picioare. La navele de tip "B" (autorizate pentru transportul lichidelor in vrac), avand o inaltime totala a ramelor gurii de magazie si capacului gurii de magazie de cel putin 1 m, ramele gurii de magazie pot fi acceptate ca formand o parte a culoarului, cu conditia dispunerii a doua randuri de balustrade de protectie intre gurile de magazie.
    (3) Se permit amplasari transversale pentru amenajarile de la paragrafele (2)(c), (d) si (f) de mai sus, dupa caz:
    (i) in planul diametral al navei sau cat mai aproape posibil de acesta; sau dispuse pe gurile de magazie in planul diametral al navei sau cat mai aproape posibil de acesta;
    (ii) dispuse in fiecare bord al navei;
    (iii) dispuse intr-un bord al navei cu posibilitatea de a fi dispuse si in celalalt bord;
    (iv) dispuse numai intr-un singur bord;
    (v) dispuse de fiecare parte a gurilor de magazie, cat mai aproape posibil de planul diametral.
    (4) (a) In cazul in care sunt instalate parame metalice, atunci trebuie prevazute intinzatoare pentru a se asigura tensionarea lor.
    (b) Acolo unde este necesar pentru functionarea normala a navei, se pot accepta parame metalice din otel in locul balustradelor de protectie.
    (c) Acolo unde este necesar pentru functionarea normala a navei, se pot accepta lanturi dispuse intre doi montanti ficsi in locul balustradelor de protectie.
    (d) In cazul in care sunt dispusi montanti, fiecare al treilea montant va fi sprijinit de un brachet sau strai.
    (e) Montantii detasabili sau rabatabili trebuie sa poata fi blocati in pozitie verticala;
    (f) Vor fi asigurate mijloace de trecere peste obstacole de natura permanenta cum ar fi tubulaturile sau alte amenajari.
    (g) In general, latimea pasarelei sau a culoarului de la nivelul puntii nu ar trebui sa depaseasca 1,5 m.
    (5) La navele cisterna cu o lungime mai mica de 100 m, latimea minima a platformei pasarelei sau a culoarului de la nivelul puntii amenajate conform paragrafelor (2)(e) sau (f) de mai sus poate fi redusa la 0,6 m.

    Regula 26
    Conditii speciale de atribuire a bordului liber pentru navele de tipul "A"

    Putul masinilor
    (1) Puturile masinilor la navele de tipul "A", asa cum sunt definite in regula 27, trebuie sa fie protejate prin una dintre urmatoarele amenajari:
    (a) o duneta inchisa sau un castel de o inaltime cel putin egala cu inaltimea normala, sau
    (b) printr-un ruf de aceeasi inaltime si de o rezistenta echivalenta;
    (2) Totusi, puturile masinilor pot fi expuse, daca nu exista nici o deschidere care sa asigure accesul de pe puntea de bord liber direct la compartimentul de masini. O usa corespunzand cerintelor regulii 12 poate fi totusi permisa in putul masinilor, cu conditia ca ea sa conduca la un sas sau coridor, care este construit la fel de solid ca si putul masinilor si separat de scara ce duce la compartimentul masini printr-o a doua usa etansa la intemperii, din otel sau orice alt material echivalent.

    Pasarela si accese
    (3) O pasarela permanenta, construita in conformitate cu prevederile regulii 25-1(2)(e), va fi instalata pe navele de tipul "A" in planul diametral al navei, la nivelul puntii suprastructurii, intre duneta si castelul central sau ruf, daca acesta exista. Amenajarea descrisa de regula 25-1(2)(a) este considerata drept un mijloc de acces echivalent, putand indeplini rolul pasarelei.
    (4) Trebuie sa fie asigurat accesul in siguranta de la nivelul pasarelei catre cabinele separate ale echipajului, precum si intre cabinele echipajului si compartimentul masinilor.

    Guri de magazie
    (5) Gurile de magazie expuse, situate pe puntea de bord liber si pe puntea teugei sau deasupra truncurilor de expansiune la navele de tipul "A", vor fi prevazute cu capace etanse la intemperii, din otel sau alt material echivalent.

    Sisteme de evacuare a apei
    (6) Navele de tipul "A" prevazute cu parapete trebuie sa aiba balustrade pe cel putin jumatate din lungimea partilor descoperite ale puntii expuse sau sa fie prevazute cu un alt sistem echivalent de evacuare a apei. Este considerat acceptabil un sistem echivalent de evacuare a apei format din saborduri pentru evacuare, la partea inferioara a parapetelor, a caror suprafata este de 33% din suprafata totala a parapetelor. Marginea superioara a centurii trebuie sa fie cat mai jos posibil.
    (7) Daca suprastructurile sunt legate prin truncuri, trebuie sa fie prevazute balustrade pe toata lungimea partilor expuse ale puntii de bord liber.

    CAP. 3
    BORDURI LIBERE

    REGULA 27
    Tipuri de nave

    (1) Pentru calcularea bordului liber, navele se vor imparti in doua tipuri: "A" si "B".

    Nave de tipul "A"
    (2) O nava de tipul "A" este o nava:
    (a) care este proiectata pentru a transporta numai marfuri lichide in vrac;
    (b) la care puntea expusa are un grad foarte mare de etanseitate si este prevazuta doar cu deschideri mici de acces la compartimentele de marfa, aceste deschideri fiind inchise cu capace din otel sau dintr-un material echivalent si prevazute cu garnituri de etansare la apa; si
    (c) care are o permeabilitate redusa a compartimentelor de marfa incarcate.
    (3) O nava de tipul "A", avand o lungime de peste 150 m, careia i s-a atribuit un bord liber inferior celui prevazut pentru o nava de tipul "B" trebuie, cand este incarcata in conformitate cu cerintele paragrafului (11), sa poata rezista la inundarea oricarui compartiment sau compartimente, considerand permeabilitatea acestora de 0,95 in urma unei avarii ipotetice definita in paragraful (12) si sa ramana in stare de plutire in conditii de echilibru satisfacatoare, asa cum sunt definite in paragraful (13). La o astfel de nava, compartimentul de masini trebuie tratat ca un compartiment inundabil, dar cu o permeabilitate de 0,85.
    (4) Unei nave de tipul "A" i se va atribui un bord liber de baza care nu va fi inferior celui care figureaza in tabelul 28.1.

    Nave de tipul "B"
    (5) Toate navele care nu satisfac prevederile paragrafelor (2) si (3) aplicabile navelor de tipul "A" vor fi considerate nave de tipul "B".
    (6) Navelor de tipul "B", ale caror guri de magazie situate in amplasamente de categoria 1 au, cu autorizarea Administratiei, capace care sunt conforme cu dispozitiile regulii 15 (cu exceptia paragrafului (6)) sau care sunt prevazute cu dispozitive care permit asigurarea etanseitatii acceptate in conformitate cu dispozitiile din regula 16(6), li se vor atribui borduri libere calculate pe baza valorilor indicate in tabelul 28.2, majorate cu valorile care figureaza in tabelul 27.1:

    Majorarea bordului liber in raport cu bordul liber de baza pentru navele de tipul "B" ale caror capace de la gurile de magazie corespund dispozitiilor regulii 15 (cu exceptia paragrafului (6))

    Tabelul 27.1

 ____________________________________________________________________
| Lungimea | Majorarea | Lungimea | Majorarea | Lungimea | Majorarea |
| navei    | bordului  | navei    | bordului  | navei    | bordului  |
| (m)      | liber     | (m)      | liber     | (m)      | liber     |
|          | (mm)      |          | (mm)      |          | (mm)      |
|__________|___________|__________|___________|__________|___________|
|   108 si |     50    |   139    |    175    |   170    |    290    |
|mai putin |           |          |           |          |           |
|   109    |     52    |   140    |    181    |   171    |    292    |
|   110    |     55    |   141    |    186    |   172    |    294    |
|   111    |     57    |   142    |    191    |   173    |    297    |
|   112    |     59    |   143    |    196    |   174    |    299    |
|   113    |     62    |   144    |    201    |   175    |    301    |
|   114    |     64    |   145    |    206    |   176    |    304    |
|   115    |     68    |   146    |    210    |   177    |    306    |
|   116    |     70    |   147    |    215    |   178    |    308    |
|   117    |     73    |   148    |    219    |   179    |    311    |
|   118    |     76    |   149    |    224    |   180    |    313    |
|   119    |     80    |   150    |    228    |   181    |    315    |
|   120    |     84    |   151    |    232    |   182    |    318    |
|   121    |     87    |   152    |    236    |   183    |    320    |
|   122    |     91    |   153    |    240    |   184    |    322    |
|   123    |     95    |   154    |    244    |   185    |    325    |
|   124    |     99    |   155    |    247    |   186    |    327    |
|   125    |    103    |   156    |    251    |   187    |    329    |
|   126    |    108    |   157    |    254    |   188    |    332    |
|   127    |    112    |   158    |    258    |   189    |    334    |
|   128    |    116    |   159    |    261    |   190    |    336    |
|   129    |    121    |   160    |    264    |   191    |    339    |
|   130    |    126    |   161    |    267    |   192    |    341    |
|   131    |    131    |   162    |    270    |   193    |    343    |
|   132    |    136    |   163    |    273    |   194    |    346    |
|   133    |    142    |   164    |    275    |   195    |    348    |
|   134    |    147    |   165    |    278    |   196    |    350    |
|   135    |    153    |   166    |    280    |   197    |    353    |
|   136    |    159    |   167    |    283    |   198    |    355    |
|   137    |    164    |   168    |    285    |   199    |    357    |
|   138    |    170    |   169    |    287    |   200    |    358    |
|__________|___________|__________|___________|__________|___________|

    Pentru lungimi intermediare ale navei, bordurile libere se vor obtine prin interpolare liniara.
    Bordurile libere ale navelor cu o lungime mai mare de 200 m vor fi stabilite de catre Administratie.
    (7) Navelor de tipul "B", ale caror guri de magazie situate in amplasamente de categoria 1 sunt prevazute cu capace conform prevederilor regulii 16(2) pana la (5), in afara prevederilor contrare de la paragrafele (8) la (13) inclusiv, li se vor atribui borduri libere conform celor din tabelul 28.2.
    (8) Navelor de tipul "B", avand o lungime mai mare de 100 m, li se va putea atribui un bord liber inferior celui prevazut la paragraful (7), cu conditia ca in functie de marimea reducerii admise, Administratia sa considere ca:
    (a) masurile prevazute pentru protejarea echipajului sunt satisfacatoare;
    (b) dispozitivele de evacuare a apei sunt adecvate;
    (c) gurile de magazie situate in amplasamente de categoriile 1 si 2 sunt prevazute cu capace care corespund prevederilor regulii 16(1) pana la (5) si (7); si
    (d) nava, atunci cand este incarcata in conformitate cu prevederile paragrafului (11), va putea rezista la inundarea oricarui compartiment sau compartimente, considerand permeabilitatea acestora de 0,95, in urma unei avarii ipotetice definite la paragraful (12) si va ramane in stare de plutire intr-o conditie de echilibru satisfacatoare, asa cum se specifica in paragraful (13). Daca lungimea navei este mai mare de 150 m, compartimentul de masini va fi considerat ca un compartiment inundabil, dar cu o permeabilitate de 0,85.
    (9) Pentru calculul bordurilor libere la navele de tipul "B" care satisfac prevederile paragrafelor (8), (11), (12) si (13), valorile indicate in tabelul 28.2 nu vor fi reduse cu mai mult de 60% din diferenta valorilor indicate in tabelele 28.1 si 28.2 pentru lungimile de nava corespunzatoare.
    (10) (a) Reducerea mentionata in paragraful (9) poate fi marita pana la o valoare reprezentand diferenta totala dintre valorile indicate in tabelele 28.1 si 28.2 cu conditia ca nava sa indeplineasca cerintele:
    (i) regulii 26, cu exceptia paragrafului (5), ca si cand ar fi o nava de tipul "A";
    (ii) paragrafelor (8), (11) si (13); si
    (iii) paragrafului (12), cu conditia ca, pe toata lungimea navei, oricare perete transversal etans va fi presupus avariat, astfel incat cele doua compartimente adiacente lui in sens longitudinal se vor inunda simultan; totusi se va considera ca o astfel de avarie nu se aplica la peretii care delimiteaza compartimentul de masini.
    (b) Daca nava are o lungime mai mare de 150 m, compartimentul de masini trebuie considerat ca un compartiment inundabil, dar cu permeabilitate de 0,85.

    Starea initiala de incarcare
    (11) Starea initiala de incarcare inaintea inundarii se va determina dupa cum urmeaza:
    (a) Nava se presupune incarcata la linia de incarcare de vara si fara asieta.
    (b) Pentru calculul cotei centrului de greutate se aplica principiile urmatoare:
    (i) Se transporta o incarcatura omogena.
    (ii) Toate compartimentele de marfa, cu exceptia celor mentionate la alineatul (iii), dar inclusiv cele destinate a fi partial incarcate, trebuie considerate complet umplute, in afara de cazul in care sunt incarcate cu produse lichide cand fiecare compartiment se va considera ca umplut in proportie de 98% .
    (iii) Daca nava este destinata a fi exploatata la linia de incarcare de vara cu unele compartimente goale, aceste compartimente vor fi considerate goale cu conditia ca cota centrului de greutate astfel calculata sa nu fie inferioara celei obtinute ca urmare a aplicarii alineatului (ii) de mai sus.
    (iv) Vor fi considerate ca pline in proportie de 50% din capacitatea lor totala toate tancurile si spatiile amenajate pentru a contine lichide si provizii consumabile in cursul transportului. Se va presupune pentru fiecare tip de lichid cel putin o pereche de tancuri laterale sau un singur tanc central prezentand o suprafata libera maxima si se va alege tancul sau combinatia de tancuri pentru care influenta suprafetelor libere de lichid este maxima; in fiecare tanc centrul de greutate al incarcaturii se va considera ca fiind in centrul volumului tancului. Restul tancurilor se vor presupune complet goale sau complet umplute, iar repartitia lichidelor consumabile in cursul transportului intre aceste tancuri va fi efectuata in asa fel incat sa se obtina cea mai mare cota posibila a centrului de greutate deasupra chilei.
    (v) Se va tine cont de efectul maxim al suprafetei libere de lichid, pentru un unghi de banda nu mai mare de 5 grade, in fiecare compartiment ce contine lichide, conform prevederilor punctului (ii), exceptie facand compartimentele continand lichide consumabile in cursul transportului, conform dispozitiilor punctului (iv).
    Alternativ, se poate utiliza efectul real al suprafetelor libere de lichid, cu conditia ca metodele de calcul folosite sa fie acceptate de catre Administratie.
    (vi) Greutatile se vor calcula pe baza urmatoarelor valori pentru greutatile specifice:
    apa sarata             1,025
    apa dulce              1,000
    combustibil            0,950
    motorina               0,900
    ulei pentru ungere     0,900

    Ipoteze referitoare la avarii
    (12) In ceea ce priveste natura avariei se adopta urmatoarele ipoteze:
    (a) In toate cazurile, avaria se extinde pe verticala de la linia de baza in sus fara limita.
    (b) Extinderea transversala a avariei este egala cu valoarea cea mai mica dintre urmatoarele doua valori: B/5 sau 11,5 m masurata de la bordaj catre interiorul navei perpendicular pe planul diametral la nivelul liniei de incarcare de vara.
    (c) Daca o avarie de o extindere inferioara celor indicate in alineatele (a) si (b) are ca urmari o conditie mult mai severa, atunci aceasta avarie de extindere inferioara va fi adoptata ca ipoteza.
    (d) Cu exceptia dispozitiilor contrare prevazute in paragraful (10)(a), inundarea se va limita la un singur compartiment situat intre peretii transversali etansi adiacenti, cu conditia ca limita longitudinala a compartimentului spre planul diametral al navei sa nu fie situata in interiorul limitelor de extindere transversala a avariei ipotetice. Peretii transversali etansi, care delimiteaza tancurile laterale, care nu se intind pe toata latimea navei, se vor presupune a nu fi avariati, cu conditia ca lungimea acestora sa fie mai mare decat extinderea transversala a avariei definite la alineatul (b).
    Daca un perete transversal etans prezinta trepte sau nise avand lungimea de cel mult 3 m si care sunt situate in interiorul limitelor avariei definite in alineatul (b), atunci acest perete transversal etans se va putea considera ca intact, iar inundarea compartimentelor adiacente va putea fi considerata ca separata. Daca totusi, un perete transversal etans prezinta, in limitele avariei ipotetice, o treapta sau o nisa avand lungimea mai mare de 3 m, atunci inundarea compartimentelor adiacente acestui perete va fi considerata ca fiind simultana. Treapta formata de peretele picului pupa cu plafonul tancului din picul pupa nu se va considera ca o treapta, in sensul prezentei reguli.
    (e) Daca un perete transversal etans principal este situat in limitele de extindere transversala a avariei ipotetice si daca acesta prezinta o nisa avand lungimea mai mare de 3 m in dreptul unui dublu fund sau al unui tanc lateral, dublul fund sau tancurile laterale adiacente partii din peretele transversal principal care prezinta nisa se vor considera inundate simultan. Daca acest tanc lateral are deschideri de comunicare cu una sau mai multe magazii, cum ar fi gurile de incarcare a cerealelor, acest spatiu sau aceste spatii vor fi considerate inundate simultan. De asemenea, daca la o nava destinata sa transporte marfuri lichide un tanc lateral are practicate deschideri de comunicare cu un compartiment sau cu compartimentele adiacente, acestea trebuie sa fie considerate ca fiind goale si inundate simultan. Aceasta prevedere se aplica chiar si daca aceste deschideri sunt prevazute cu dispozitive de inchidere, in afara de cazul in care sunt prevazute valvule cu sertar instalate pe peretii ce separa tancurile si care sunt actionate de pe punte. Capacele gurilor de vizitare prevazute cu buloane de fixare amplasate la distante apropiate sunt considerate a fi echivalente unui perete fara deschideri, in afara de cazul deschiderilor din tancurile laterale superioare care permit a se comunica cu magaziile.
    (f) Daca se are in vedere inundarea a doua compartimente oarecare adiacente in sens longitudinal, atunci distanta dintre peretii transversali principali etansi trebuie sa fie de cel putin 1/3 L^(2/3) sau 14,5 m, daca aceasta din urma valoare este inferioara, pentru a putea considera acesti pereti ca eficienti. Daca distanta dintre peretii transversali este mai mica, se va considera ca unul sau mai multi dintre acesti pereti nu exista pentru a obtine distanta minima intre pereti.

    Starea de echilibru
    (13) Starea de echilibru dupa inundare se va considera satisfacatoare, cu conditia ca:
    (a) Linia de plutire finala dupa inundare, avand in vedere afundarea, banda si asieta, sa fie sub marginea inferioara a oricarei deschideri prin care poate avea loc inundarea progresiva. Aceste deschideri trebuie sa includa tubulaturile de aerisire, trombele de ventilatie (chiar daca corespund regulii 19(4)) si deschiderile care sunt inchise prin intermediul usilor etanse la intemperii (chiar daca corespund regulii 12) sau capacele gurilor de magazii (chiar daca corespund regulii 16(1) pana la (5)) si se pot exclude acele deschideri inchise prin capacele gurilor de vizitare si gurile de rujare (care corespund regulii 18), capacele gurilor magaziilor de marfa de tipul descris in regula 27(2), usile etanse glisante cu comanda de la distanta si hublourile de tip fix (care corespund regulii 23). Totusi, in cazul usilor care separa compartimentul de masini principal de compartimentul masinii de carma, usile etanse la apa pot fi de tipul cu balamale si actionare rapida, tinute inchise cand nava este pe mare in timp ce nu sunt folosite, daca pragul inferior al acestor usi se afla deasupra liniei de incarcare de vara.
    (b) In cazul cand sunt amplasate tubulaturi, conducte sau tuneluri in cadrul limitelor avariei definite in paragraful (12)(b), trebuie sa fie luate masurile necesare pentru a evita extinderea unei inundari progresive, prin intermediul acestora, a unor compartimente, altele decat cele presupuse inundabile in calculele ce se efectueaza pentru fiecare caz de avarie.
    (c) Unghiul de banda datorat inundarii asimetrice sa nu depaseasca 15 grade. Un unghi de banda de 17 grade poate fi acceptat, daca nici o parte a puntii nu este imersata.
    (d) Inaltimea metacentrica dupa inundare sa fie pozitiva.
    (e) Atunci cand oricare parte a puntii, situata in afara limitelor compartimentului considerat inundat intr-un anumit caz de avarie, se afla sub apa sau in oricare caz in care exista dubii asupra limitei de stabilitate in conditii de inundare, stabilitatea reziduala trebuie sa fie examinata. Aceasta poate fi considerata ca suficienta daca diagrama bratelor de redresare are un domeniu minim de 20 grade dincolo de pozitia de echilibru cu un brat de redresare maxim de cel putin 0,1 m in cadrul acestui domeniu. Aria suprafetei de sub diagrama bratelor de redresare in cadrul acestui domeniu nu trebuie sa fie mai mica de 0,0175 m.rad. Administratia va trebui sa tina cont de pericolul ce-l prezinta deschiderile protejate sau neprotejate ce pot intra temporar in apa in limitele domeniului stabilitatii reziduale.
    (f) Administratia sa aiba certitudinea ca stabilitatea este suficienta pe tot timpul fazelor intermediare de inundare.

    Nave fara mijloace de propulsie
    (14) Bordul liber al unei salande, al unei barje sau al oricarei alte nave fara mijloace de propulsie proprii, trebuie sa fie atribuit conform prevederilor prezentelor reguli. Barjelor care respecta prevederile paragrafelor (2) si (3) li se pot atribui borduri libere conform prevederilor aplicabile navelor de tipul "A".
    (a) Administratia va trebui sa examineze in mod special stabilitatea barjelor care transporta incarcaturi pe puntile deschise. Incarcaturile de pe punte nu vor putea fi transportate decat cu barje carora li s-a atribuit un bord liber normal conform celui prevazut pentru navele de tipul "B".
    (b) Totodata, regulile 25, 26(3), 26(4) si 39 nu se aplica barjelor fara echipaj.
    (c) Acestor barje fara echipaj, care au pe puntea de bord liber numai deschideri de acces mici, inchise cu capace etanse la apa din otel sau alt material echivalent, prevazute cu garnituri, li se pot atribui borduri libere mai mici cu 25% decat cele calculate conform prezentelor reguli.

    Regula 28
    Tabele de bord liber

    Nave de tipul "A"
    (1) Bordul liber de baza pentru navele de tipul "A" va fi determinat dupa tabelul 28-1:

    Tabelul 28.1

    Tabel de bord liber pentru navele de tipul "A"

 ______________________________________________________________
| Lungimea | Bordul  | Lungimea | Bordul  | Lungimea | Bordul  |
| navei    | liber   | navei    | liber   | navei    | liber   |
| (m)      | (mm)    | (m)      | (mm)    | (m)      | (mm)    |
|__________|_________|__________|_________|__________|_________|
|     24   |   200   |     51   |   455   |     78   |    814  |
|     25   |   208   |     52   |   467   |     79   |    828  |
|     26   |   217   |     53   |   478   |     80   |    841  |
|     27   |   225   |     54   |   490   |     81   |    855  |
|     28   |   233   |     55   |   503   |     82   |    869  |
|     29   |   242   |     56   |   516   |     83   |    883  |
|     30   |   250   |     57   |   530   |     84   |    897  |
|     31   |   258   |     58   |   544   |     85   |    911  |
|     32   |   267   |     59   |   559   |     86   |    926  |
|     33   |   275   |     60   |   573   |     87   |    940  |
|     34   |   283   |     61   |   587   |     88   |    955  |
|     35   |   292   |     62   |   600   |     89   |    969  |
|     36   |   300   |     63   |   613   |     90   |    984  |
|     37   |   308   |     64   |   626   |     91   |    999  |
|     38   |   316   |     65   |   639   |     92   |   1014  |
|     39   |   325   |     66   |   653   |     93   |   1029  |
|     40   |   334   |     67   |   666   |     94   |   1044  |
|     41   |   344   |     68   |   680   |     95   |   1059  |
|     42   |   354   |     69   |   693   |     96   |   1074  |
|     43   |   364   |     70   |   706   |     97   |   1089  |
|     44   |   374   |     71   |   720   |     98   |   1105  |
|     45   |   385   |     72   |   733   |     99   |   1120  |
|     46   |   396   |     73   |   746   |    100   |   1135  |
|     47   |   408   |     74   |   760   |    101   |   1151  |
|     48   |   420   |     75   |   773   |    102   |   1166  |
|     50   |   443   |     77   |   800   |    104   |   1196  |
|    105   |  1212   |    168   |  2240   |    231   |   2880  |
|    106   |  1228   |    169   |  2254   |    232   |   2888  |
|    107   |  1244   |    170   |  2268   |    233   |   2895  |
|    108   |  1260   |    171   |  2281   |    234   |   2903  |
|    109   |  1276   |    172   |  2294   |    235   |   2910  |
|    110   |  1293   |    173   |  2307   |    236   |   2918  |
|    111   |  1309   |    174   |  2320   |    237   |   2925  |
|    112   |  1326   |    175   |  2332   |    238   |   2932  |
|    113   |  1342   |    176   |  2345   |    239   |   2939  |
|    114   |  1359   |    177   |  2357   |    240   |   2946  |
|    115   |  1376   |    178   |  2369   |    241   |   2953  |
|    116   |  1392   |    179   |  2381   |    242   |   2959  |
|    117   |  1409   |    180   |  2393   |    243   |   2966  |
|    118   |  1426   |    181   |  2405   |    244   |   2973  |
|    119   |  1442   |    182   |  2416   |    245   |   2979  |
|    120   |  1459   |    183   |  2428   |    246   |   2986  |
|    121   |  1476   |    184   |  2440   |    247   |   2993  |
|    122   |  1494   |    185   |  2451   |    248   |   3000  |
|    123   |  1511   |    186   |  2463   |    249   |   3006  |
|    124   |  1528   |    187   |  2474   |    250   |   3012  |
|    125   |  1546   |    188   |  2486   |    251   |   3018  |
|    126   |  1563   |    189   |  2497   |    252   |   3024  |
|    127   |  1580   |    190   |  2508   |    253   |   3030  |
|    128   |  1598   |    191   |  2519   |    254   |   3036  |
|    129   |  1615   |    192   |  2530   |    255   |   3042  |
|    130   |  1632   |    193   |  2541   |    256   |   3048  |
|    131   |  1650   |    194   |  2552   |    257   |   3054  |
|    132   |  1667   |    195   |  2562   |    258   |   3060  |
|    133   |  1684   |    196   |  2572   |    259   |   3066  |
|    134   |  1702   |    197   |  2582   |    260   |   3072  |
|    135   |  1719   |    198   |  2592   |    261   |   3078  |
|    136   |  1736   |    199   |  2602   |    262   |   3084  |
|    137   |  1753   |    200   |  2612   |    263   |   3089  |
|    138   |  1770   |    201   |  2622   |    264   |   3095  |
|    139   |  1787   |    202   |  2632   |    265   |   3101  |
|    140   |  1803   |    203   |  2641   |    266   |   3106  |
|    141   |  1820   |    204   |  2650   |    267   |   3112  |
|    142   |  1837   |    205   |  2659   |    268   |   3117  |
|    143   |  1853   |    206   |  2669   |    269   |   3123  |
|    144   |  1870   |    207   |  2678   |    270   |   3128  |
|    145   |  1886   |    208   |  2687   |    271   |   3133  |
|    146   |  1903   |    209   |  2696   |    272   |   3138  |
|    147   |  1919   |    210   |  2705   |    273   |   3143  |
|    148   |  1935   |    211   |  2714   |    274   |   3148  |
|    149   |  1952   |    212   |  2723   |    275   |   3153  |
|    150   |  1968   |    213   |  2732   |    276   |   3158  |
|    151   |  1984   |    214   |  2741   |    277   |   3163  |
|    152   |  2000   |    215   |  2749   |    278   |   3167  |
|    153   |  2016   |    216   |  2758   |    279   |   3172  |
|    154   |  2032   |    217   |  2767   |    280   |   3176  |
|    155   |  2048   |    218   |  2775   |    281   |   3181  |
|    156   |  2064   |    219   |  2784   |    282   |   3185  |
|    157   |  2080   |    220   |  2792   |    283   |   3189  |
|    158   |  2096   |    221   |  2801   |    284   |   3194  |
|    159   |  2111   |    222   |  2809   |    285   |   3198  |
|    160   |  2126   |    223   |  2817   |    286   |   3202  |
|    161   |  2141   |    224   |  2825   |    287   |   3207  |
|    162   |  2155   |    225   |  2833   |    288   |   3211  |
|    163   |  2169   |    226   |  2841   |    289   |   3215  |
|    164   |  2184   |    227   |  2849   |    290   |   3220  |
|    165   |  2198   |    228   |  2857   |    291   |   3224  |
|    166   |  2212   |    229   |  2865   |    292   |   3228  |
|    167   |  2226   |    230   |  2872   |    293   |   3233  |
|    294   |  3237   |    318   |  3325   |    342   |   3387  |
|    295   |  3241   |    319   |  3328   |    343   |   3389  |
|    296   |  3246   |    320   |  3331   |    344   |   3392  |
|    297   |  3250   |    321   |  3334   |    345   |   3394  |
|    298   |  3254   |    322   |  3337   |    346   |   3396  |
|    299   |  3258   |    323   |  3339   |    347   |   3399  |
|    300   |  3262   |    324   |  3342   |    348   |   3401  |
|    301   |  3266   |    325   |  3345   |    349   |   3403  |
|    302   |  3270   |    326   |  3347   |    350   |   3406  |
|    303   |  3274   |    327   |  3350   |    351   |   3408  |
|    304   |  3278   |    328   |  3353   |    352   |   3410  |
|    305   |  3281   |    329   |  3355   |    353   |   3412  |
|    306   |  3285   |    330   |  3358   |    354   |   3414  |
|    307   |  3288   |    331   |  3361   |    355   |   3416  |
|    308   |  3292   |    332   |  3363   |    356   |   3418  |
|    309   |  3295   |    333   |  3366   |    357   |   3420  |
|    310   |  3298   |    334   |  3368   |    358   |   3422  |
|    311   |  3302   |    335   |  3371   |    359   |   3423  |
|    312   |  3305   |    336   |  3373   |    360   |   3425  |
|    313   |  3308   |    337   |  3375   |    361   |   3427  |
|    314   |  3312   |    338   |  3378   |    362   |   3428  |
|    315   |  3315   |    339   |  3380   |    363   |   3430  |
|    316   |  3318   |    340   |  3382   |    364   |   3432  |
|    317   |  3322   |    341   |  3385   |    365   |   3433  |
|__________|_________|__________|_________|__________|_________|

    Pentru lungimi intermediare ale navei, bordurile libere se vor obtine prin interpolare liniara.
    Bordurile libere ale navelor cu o lungime mai mare de 365 m vor fi fixate de catre Administratie.

    Nave de tipul "B"

    (2) Bordul liber de baza pentru navele de tipul "B" va fi determinat dupa tabelul 28.2:

    Tabelul 28.2

    Tabel de bord liber pentru navele de tipul "B"

 ______________________________________________________________
| Lungimea | Bordul  | Lungimea | Bordul  | Lungimea | Bordul  |
| navei    | liber   | navei    | liber   | navei    | liber   |
| (m)      | (mm)    | (m)      | (mm)    | (m)      | (mm)    |
|__________|_________|__________|_________|__________|_________|
|     24   |   200   |     70   |   721   |    116   |   1609  |
|     25   |   208   |     71   |   738   |    117   |   1630  |
|     26   |   217   |     72   |   754   |    118   |   1651  |
|     27   |   225   |     73   |   769   |    119   |   1671  |
|     28   |   233   |     74   |   784   |    120   |   1690  |
|     29   |   242   |     75   |   800   |    121   |   1709  |
|     30   |   250   |     76   |   816   |    122   |   1729  |
|     31   |   258   |     77   |   833   |    123   |   1750  |
|     32   |   267   |     78   |   850   |    124   |   1771  |
|     33   |   275   |     79   |   868   |    125   |   1793  |
|     34   |   283   |     80   |   887   |    126   |   1815  |
|     35   |   292   |     81   |   905   |    127   |   1837  |
|     36   |   300   |     82   |   923   |    128   |   1859  |
|     37   |   308   |     83   |   942   |    129   |   1880  |
|     38   |   316   |     84   |   960   |    130   |   1901  |
|     39   |   325   |     85   |   978   |    131   |   1921  |
|     40   |   334   |     86   |   996   |    132   |   1940  |
|     41   |   344   |     87   |  1015   |    133   |   1959  |
|     42   |   354   |     88   |  1034   |    134   |   1979  |
|     43   |   364   |     89   |  1054   |    135   |   2000  |
|     44   |   374   |     90   |  1075   |    136   |   2021  |
|     45   |   385   |     91   |  1096   |    137   |   2043  |
|     46   |   396   |     92   |  1116   |    138   |   2065  |
|     47   |   408   |     93   |  1135   |    139   |   2087  |
|     48   |   420   |     94   |  1154   |    140   |   2109  |
|     49   |   432   |     95   |  1172   |    141   |   2130  |
|     50   |   443   |     96   |  1190   |    142   |   2151  |
|     51   |   455   |     97   |  1209   |    143   |   2171  |
|     52   |   467   |     98   |  1229   |    144   |   2190  |
|     53   |   478   |     99   |  1250   |    145   |   2209  |
|     54   |   490   |    100   |  1271   |    146   |   2229  |
|     55   |   503   |    101   |  1293   |    147   |   2250  |
|     56   |   516   |    102   |  1315   |    148   |   2271  |
|     57   |   530   |    103   |  1337   |    149   |   2293  |
|     58   |   544   |    104   |  1359   |    150   |   2315  |
|     59   |   559   |    105   |  1380   |    151   |   2334  |
|     60   |   573   |    106   |  1401   |    152   |   2354  |
|     61   |   587   |    107   |  1421   |    153   |   2375  |
|     62   |   601   |    108   |  1440   |    154   |   2396  |
|     63   |   615   |    109   |  1459   |    155   |   2418  |
|     64   |   629   |    110   |  1479   |    156   |   2440  |
|     65   |   644   |    111   |  1500   |    157   |   2460  |
|     66   |   659   |    112   |  1521   |    158   |   2480  |
|     67   |   674   |    113   |  1543   |    159   |   2500  |
|     68   |   689   |    114   |  1565   |    160   |   2520  |
|     69   |   705   |    115   |  1587   |    161   |   2540  |
|    162   |  2560   |    225   |  3660   |    288   |   4490  |
|    163   |  2580   |    226   |  3675   |    289   |   4502  |
|    164   |  2600   |    227   |  3690   |    290   |   4513  |
|    165   |  2620   |    228   |  3705   |    291   |   4525  |
|    166   |  2640   |    229   |  3720   |    292   |   4537  |
|    167   |  2660   |    230   |  3735   |    293   |   4548  |
|    168   |  2680   |    231   |  3750   |    294   |   4560  |
|    169   |  2698   |    232   |  3765   |    295   |   4572  |
|    170   |  2716   |    233   |  3780   |    296   |   4583  |
|    171   |  2735   |    234   |  3795   |    297   |   4595  |
|    172   |  2754   |    235   |  3808   |    298   |   4607  |
|    173   |  2774   |    236   |  3821   |    299   |   4618  |
|    174   |  2795   |    237   |  3835   |    300   |   4630  |
|    175   |  2815   |    238   |  3849   |    301   |   4642  |
|    176   |  2835   |    239   |  3864   |    302   |   4654  |
|    177   |  2855   |    240   |  3880   |    303   |   4665  |
|    178   |  2875   |    241   |  3893   |    304   |   4676  |
|    179   |  2895   |    242   |  3906   |    305   |   4686  |
|    180   |  2915   |    243   |  3920   |    306   |   4695  |
|    181   |  2933   |    244   |  3934   |    307   |   4704  |
|    182   |  2952   |    245   |  3949   |    308   |   4714  |
|    183   |  2970   |    246   |  3965   |    309   |   4725  |
|    184   |  2988   |    247   |  3978   |    310   |   4736  |
|    185   |  3007   |    248   |  3992   |    311   |   4748  |
|    186   |  3025   |    249   |  4005   |    312   |   4757  |
|    187   |  3044   |    250   |  4018   |    313   |   4768  |
|    188   |  3062   |    251   |  4032   |    314   |   4779  |
|    189   |  3080   |    252   |  4045   |    315   |   4790  |
|    190   |  3098   |    253   |  4058   |    316   |   4801  |
|    191   |  3116   |    254   |  4072   |    317   |   4812  |
|    192   |  3134   |    255   |  4085   |    318   |   4823  |
|    193   |  3151   |    256   |  4098   |    319   |   4834  |
|    194   |  3167   |    257   |  4112   |    320   |   4844  |
|    195   |  3185   |    258   |  4125   |    321   |   4855  |
|    196   |  3202   |    259   |  4139   |    322   |   4866  |
|    197   |  3219   |    260   |  4152   |    323   |   4878  |
|    198   |  3235   |    261   |  4165   |    324   |   4890  |
|    199   |  3249   |    262   |  4177   |    325   |   4899  |
|    200   |  3264   |    263   |  4189   |    326   |   4909  |
|    201   |  3280   |    264   |  4201   |    327   |   4920  |
|    202   |  3296   |    265   |  4214   |    328   |   4931  |
|    203   |  3313   |    266   |  4227   |    329   |   4943  |
|    204   |  3330   |    267   |  4240   |    330   |   4955  |
|    205   |  3347   |    268   |  4252   |    331   |   4965  |
|    206   |  3363   |    269   |  4264   |    332   |   4975  |
|    207   |  3380   |    270   |  4276   |    333   |   4985  |
|    208   |  3397   |    271   |  4289   |    334   |   4995  |
|    209   |  3413   |    272   |  4302   |    335   |   5005  |
|    210   |  3430   |    273   |  4315   |    336   |   5015  |
|    211   |  3445   |    274   |  4327   |    337   |   5025  |
|    212   |  3460   |    275   |  4339   |    338   |   5035  |
|    213   |  3475   |    276   |  4350   |    339   |   5045  |
|    214   |  3490   |    277   |  4362   |    340   |   5055  |
|    215   |  3505   |    278   |  4373   |    341   |   5065  |
|    216   |  3520   |    279   |  4385   |    342   |   5075  |
|    217   |  3537   |    280   |  4397   |    343   |   5086  |
|    218   |  3554   |    281   |  4408   |    344   |   5097  |
|    219   |  3570   |    282   |  4420   |    345   |   5108  |
|    220   |  3586   |    283   |  4432   |    346   |   5119  |
|    221   |  3601   |    284   |  4443   |    347   |   5130  |
|    222   |  3615   |    285   |  4455   |    348   |   5140  |
|    223   |  3630   |    286   |  4467   |    349   |   5150  |
|    224   |  3645   |    287   |  4478   |    350   |   5160  |
|    351   |  5170   |    356   |  5220   |    361   |   5268  |
|    352   |  5180   |    357   |  5230   |    362   |   5276  |
|    353   |  5190   |    358   |  5240   |    363   |   5285  |
|    354   |  5200   |    359   |  5250   |    364   |   5294  |
|    355   |  5210   |    360   |  5260   |    365   |   5303  |
|__________|_________|__________|_________|__________|_________|

    Pentru lungimi intermediare ale navei, bordurile libere se vor obtine prin interpolare liniara.
    Bordurile libere ale navelor cu o lungime mai mare de 365 m vor fi stabilite de catre Administratie.

    Regula 29
    Corectiile bordului liber pentru navele cu lungimea mai mica de 100 m

    Bordul liber de baza al unei nave de tipul "B" cu lungimea cuprinsa intre 24 m si 100 m avand suprastructuri inchise cu o lungime efectiva de pana la 35% din lungimea navei, trebuie sa fie marit cu:

                 /      E1\
    7,5(100 - L)(0,35 - -- ) (mm)
                 \      L /

    unde:
    L lungimea navei, in m; si
    E1 lungimea efectiva E a suprastructurii, in m, conform regulii 35, dar excluzand lungimea truncurilor.

    Regula 30
    Corectia pentru coeficientul bloc

    Daca coeficientul bloc (Cb) este mai mare de 0,68, bordul liber de baza, specificat in regula 28, asa cum a fost corectat, dupa caz, conform regulilor 27(8), 27(10) si 29, va fi inmultit cu factorul:

     /Cb + 0,68\
    ( --------- )
     \  1,36   /

    Coeficientul bloc nu va fi luat mai mare de 1,0.

    Regula 31
    Corectia pentru inaltimea de bord liber

                                   L
    (1) Daca D este mai mare decat --, bordul liber va fi majorat cu valoarea
                                   15
 /    L \                 L
( D - -- )R mm, unde R = ---- pentru lungimile mai mici de 120 m si R = 250
 \    15/                0,48
pentru lungimile mai mari sau egale cu 120 m.
                                  L
    (2) Daca D este mai mic decat -- nu se va face nici o reducere, cu exceptia
                                  15
unei nave care are fie o suprastructura inchisa care acopera cel putin o lungime egala cu 0,6 L la mijlocul navei, cu un trunc complet, fie un ansamblu de suprastructuri inchise detasate si de truncuri care se intind fara intrerupere de la prova la pupa, in care caz reducerea bordului liber este determinata urmand proportia prescrisa la paragraful (1).
    (3) Daca inaltimea suprastructurii sau a truncului este mai mica decat inaltimea normala corespunzatoare, reducerea calculata trebuie corectata cu raportul dintre inaltimea reala a suprastructurii sau truncului si inaltimea normala, asa cum s-a definit in regula 33.

    Regula 32
    Corectia pentru pozitia liniei puntii

    Daca inaltimea reala pana la marginea superioara a liniei puntii este mai mare sau mai mica decat D, diferenta dintre inaltimi va fi adaugata la sau va fi scazuta din bordul liber.

    Regula 32-1
    Corectia pentru nisa din puntea de bord liber

    (1) Daca exista o nisa in puntea de bord liber, iar aceasta nisa nu se extinde pana la bordurile navei, bordul liber calculat fara a tine cont de nisa va fi corectat pentru pierderea corespunzatoare a flotabilitatii. Corectia trebuie sa fie egala cu valoarea obtinuta prin impartirea volumului nisei la suprafata planului de plutire a navei (WP) la 85% din inaltimea de constructie minima (vezi figura 32-1.1).
    (2) Corectia trebuie sa fie un adaos la bordul liber obtinut dupa ce s-au aplicat toate celelalte corectii, cu exceptia corectiei inaltimii etravei.
    (3) Daca bordul liber, corectat pentru flotabilitatea pierduta conform celor de mai sus, este mai mare decat bordul liber geometric minim determinat pe baza unei inaltimi de constructie masurate pana in partea de jos a nisei, se poate folosi aceasta din urma valoare.

          _______________|___________________________
         |       |_ _ _| _     | Inaltimea de       /
          \              | d_r | constructie (D)  /
           |___________________|________________/

                         l
                     |------|
           ________________________________________
          /          |      |                      \
         /            ______  _ _                   \
        |            |      |  |                     \
        |            |      |  | b                   /
         \           |______| _|_                   /
          \________________________________________/

                               Figura 32-1.1

    Corectia reprezinta adaosul la bordul liber egal cu:

    (l x b x d_r / Suprafata planului de plutire WP la 0,85D)

    Regula 33
    Inaltimea normala a suprastructurii

    Inaltimea normala a unei suprastructuri este aceea care figureaza in tabelul urmator:

    Tabelul 33.1

 ________________________________________________________________
|                  Inaltimea normala (in m)                      |
|________________________________________________________________|
|        L (m)     | Semiduneta | Toate celelalte suprastructuri |
|__________________|____________|________________________________|
| 30 sau mai mica  |    0,9     |                1,8             |
| 75               |    1,2     |                1,8             |
| 125 sau mai mare |    1,8     |                2,3             |
|__________________|____________|________________________________|

    Pentru lungimi intermediare ale navei, inaltimile normale se vor obtine prin interpolare liniara.

    Regula 34
    Lungimea suprastructurii

    (1) In afara dispozitiilor prevazute in paragraful (2), lungimea unei suprastructuri (S) este lungimea medie a partilor suprastructurii care se intind in interiorul lungimii (L).
    Daca un perete de suprastructura prezinta nise, lungimea efectiva a suprastructurii trebuie redusa cu o valoare egala cu raportul dintre suprafata nisei vazuta in plan si latimea suprastructurii navei la mijlocul lungimii nisei. Daca nisa este asimetrica in raport cu planul diametral al navei, portiunea cea mai mare a nisei trebuie luata in considerare ca aplicandu-se in ambele borduri ale navei. O astfel de nisa nu este necesar sa fie acoperita de o punte.
    (2) Daca peretii etansi extremi ai unei suprastructuri inchise prezinta o curbura convexa regulata, plecand de la peretii laterali ai acestei suprastructuri, se poate considera ca aceasta suprastructura se intinde in lungime pana la un perete etans plan echivalent, plasat la o distanta egala cu doua treimi din sageata spre prova sau spre pupa a partii curbe a peretelui etans. Sageata maxima care poate fi luata in consideratie este egala cu jumatate din latimea suprastructurii in punctul de racordare a fatadei curbe a suprastructurii cu peretele sau lateral.
    Daca exista o prelungire a unei suprastructuri care are o latime de fiecare parte a planului diametral de cel putin 30% din latimea navei, lungimea efectiva a suprastructurii poate fi marita prin luarea in consideratie a unui perete de suprastructura echivalent sub forma unei parabole. Aceasta parabola trebuie sa se extinda de la prelungirea situata in planul diametral si va trece prin punctul de imbinare a peretelui de suprastructura real cu partile laterale ale prelungirii si se va extinde spre bordurile navei. Aceasta parabola trebuie sa se afle in intregime in limitele suprastructurii si prelungirilor sale.
    Daca suprastructura este retrasa in raport cu bordajul pana la limita permisa conform regulii 3(10), peretele echivalent trebuie sa fie calculat pe baza latimii reale a suprastructurii (si nu a latimii navei).
    (3) Suprastructurile care au peretii etansi extremi inclinati trebuie tratate astfel:
    (a) Daca inaltimea suprastructurii, masurata facand abstractie de inclinare, este egala cu sau mai mica decat inaltimea normala, lungimea (S) se va obtine dupa cum se arata in figura 34.1.
    (b) Daca inaltimea este mai mare decat cea normala, lungimea (S) se va obtine dupa cum se arata in figura 34.2.
    (c) Cele de mai sus se vor aplica numai daca inclinarea, raportata la linia de baza, este de 15 grade sau mai mare. Daca inclinarea este mai mica de 15 grade, configuratia trebuie considerata ca selatura.

    Figura 34.1

    Inaltimea suprastructurii egala cu sau mai mica decat inaltimea normala h

    ________________________|
             |              |\         S = l1 + l2 / 2
             |              | \
             |              |  \
            h_a             |   \      E = Sh_a / h
             |              |    \
             |              |     \
    _________|______________|______\|____
                            |       |
    --------- l1 -----------|- l2 --|
                            |       |

    Figura 34.2

    Inaltimea suprastructurii mai mare decat inaltimea normala

    ________________________
             |               \ |
             |        --------(-)-------------------------
             |                 |\       |
             |                 | \      |
             |                 |  \     |
           h'_a                |   \    |
             |                 |    \   |  h = inaltimea normala
             |                 |     \  |
    _________|_________________|______\_|_________________
                               |      |    S = l1 + l2 / 2
    ------------ l1 -----------|- l2 -|
                               |      |    E = S

    Regula 35
    Lungimea efectiva a suprastructurilor

    (1) In afara dispozitiilor prevazute in paragraful (2), lungimea efectiva (E) a unei suprastructuri inchise, de inaltime normala este lungimea reala a acestei suprastructuri.
    (2) In toate cazurile cand o suprastructura inchisa, de inaltime normala, este retrasa in raport cu bordajele, dupa cum permite regula 3(10), lungimea efectiva este lungimea suprastructurii, modificata cu raportul b/B_s, in care
    b este latimea suprastructurii in mijlocul lungimii sale; si
    B_s este latimea navei in mijlocul lungimii suprastructurii.
    Daca o suprastructura este retrasa pe o anumita parte a lungimii sale, aceasta modificare nu se aplica decat la partea care este retrasa.
    (3) Daca inaltimea unei suprastructuri inchise este mai mica decat inaltimea normala, lungimea sa efectiva va fi egala cu lungimea sa reala, redusa cu raportul dintre inaltimea sa reala si inaltimea normala. Daca inaltimea este superioara inaltimii normale, nici o majorare a lungimii efective nu va fi efectuata la lungimea efectiva a suprastructurii (vezi figurile 34.1 si 34.2).
    In cazul in care, inaltimea, masurata facand abstractie de inclinare, a unei suprastructuri care are pereti etansi extremi inclinati, este mai mica decat inaltimea normala, lungimea sa efectiva (E) va fi lungimea sa (S), obtinuta conform figurii 34.1, redusa cu raportul dintre inaltimea sa reala si inaltimea normala.
    Daca o duneta sau o teuga cu o inaltime mai mica decat cea normala este prevazuta pe o nava cu un surplus de selatura, dar care nu are vreo suprastructura pe 0,2 L la mijlocul navei, suplimentul poate fi acordat inaltimii dunetei sau teugii prin majorarea inaltimii reale a acestora cu diferenta dintre profilul selaturii reale si cel al selaturii normale. Scaderea pentru selatura suplimentara in conformitate cu regula 38(16) nu se accepta.
    (4) Lungimea efectiva a unei semidunete, terminata printr-un perete frontal intact, este egala cu lungimea sa reala, fara ca ea sa poata depasi 0,6 L. Daca peretele nu este intact, semiduneta este considerata ca o duneta de inaltime mai mica decat inaltimea normala.
    Lungimea maxima efectiva de 0,6 L a unei semidunete trebuie masurata de la perpendiculara pupa, chiar daca nava are si o duneta.
    (5) Suprastructurile neinchise sunt considerate ca avand o lungime efectiva nula.

    Regula 36
    Truncuri

    (1) Un trunc sau o constructie similara care nu se extinde pana la bordajele navei, va fi considerat eficace sub rezerva respectarii urmatoarelor conditii:
    (a) truncul este cel putin la fel de solid ca o suprastructura;
    (b) gurile de magazie sunt situate pe puntea superioara a truncului, iar ramele si capacele gurilor de magazie corespund cerintelor regulilor 13 pana la 16 inclusiv si lacrimara puntii truncului este destul de lata pentru a constitui o pasarela satisfacatoare cu o rigiditate convenabila. Totusi, pe puntea de bord liber pot fi permise deschideri de acces mici, prevazute cu capace etanse la apa;
    (c) o platforma permanenta de lucru, care se intinde de la prova spre pupa si care este dotata cu balustrade, este constituita din puntea superioara a truncului sau a truncurilor detasate, legate de suprastructuri prin pasarele permanente eficace;
    (d) trombele de aerisire sunt protejate fie de catre trunc, fie prin capace etanse la apa sau prin alte sisteme echivalente;
    (e) pe partile expuse ale puntii de bord liber, in dreptul truncului, sunt prevazute balustrade, pe cel putin jumatate din lungimea acestora sau, in mod alternativ, sunt prevazute saborduri de evacuare in partea inferioara a parapetelor care, in conformitate cu regula 24(2), reprezinta 33% din suprafata totala a parapetelor;
    (f) puturile masinilor sunt protejate fie de catre trunc, fie printr-o suprastructura de inaltime cel putin egala cu inaltimea normala sau printr-un ruf de aceeasi inaltime si de rezistenta echivalenta;
    (g) latimea truncului este cel putin egala cu 60% din latimea navei; si
    (h) daca nu exista nici o suprastructura, lungimea truncului este cel putin egala cu 0,6 L.
    (2) Lungimea efectiva a unui trunc eficace este egala cu lungimea sa totala redusa cu raportul dintre latimea sa medie si B.
    (3) Inaltimea normala a unui trunc este inaltimea normala a unei suprastructuri, alta decat o semiduneta.
    (4) Daca inaltimea unui trunc este mai mica decat cea normala, lungimea sa efectiva va fi redusa cu raportul dintre inaltimea reala si inaltimea normala. Daca inaltimea ramelor gurilor de magazie de pe puntea superioara a truncului este inferioara inaltimii prescrise in regula 14-1, atunci inaltimea reala a truncului trebuie redusa cu diferenta dintre inaltimea reala si inaltimea prescrisa a ramei gurii de magazie.
    (5) In cazul in care inaltimea truncului este mai mica decat cea normala, iar ramele gurilor de magazie ale truncului au de asemenea o inaltime mai mica decat cea normala sau sunt omise complet, reducerea inaltimii reale a truncului in functie de inaltimea insuficienta a ramei gurii de magazie trebuie luata ca diferenta intre 600 mm si inaltimea reala a ramei sau egala cu 600 mm atunci cand nu exista rama de gura de magazie. Reducerea inaltimii reale a truncului nu va fi ceruta in cazurile in care pe puntea truncului sunt prevazute numai guri de magazie mici cu inaltimea mai mica decat cea normala si, prin urmare, se poate da o derogare de la cerinta privind inaltimea normala a ramei.
    (6) Gurile de magazie continue pot fi considerate ca truncuri in cadrul calculelor de bord liber, cu conditia respectarii prevederilor acestui paragraf din toate punctele de vedere.
    Lacrimara puntii truncului mentionat la paragraful (1)(b) poate fi montata in afara peretelui lateral al truncului in urmatoarele conditii:
    (a) lacrimara astfel formata trebuie sa asigure un culoar liber cu o latime de cel putin 450 mm in fiecare bord al navei;
    (b) lacrimara trebuie sa fie din tabla rezistenta, eficient sprijinita si intarita.
    (c) lacrimara trebuie sa fie dispusa cat mai sus posibil fata de puntea de bord liber. La calculul de bord liber, inaltimea truncului se va reduce cu cel putin 600 mm sau cu diferenta reala dintre marginea superioara a truncului si lacrimara, oricare dintre aceste valori este mai mare;
    (d) dispozitivele de siguranta ale capacelor gurilor de magazie trebuie sa fie accesibile dinspre lacrimara sau culoar; si
    (e) latimea truncului se va masura intre peretii laterali ai truncului.
    (7) Daca truncul care uneste suprastructurile cum ar fi duneta, castelul central sau teuga este luat in considerare in calculul de bord liber, atunci nu vor fi dispuse deschideri in acea parte a peretelui care este comuna pentru trunc si suprastructura. Pot fi autorizate deschideri mici cum ar fi cele pentru trecerea tubulaturii, a cablurilor sau guri de vizitare cu capace fixate prin intermediul bolturilor.
    (8) Peretii laterali ai unui trunc inclus in calculul de bord liber vor fi intacti. Se permit hublouri de tip fix si capace pentru guri de vizitare fixate prin intermediul bolturilor.

    Regula 37
    Reducerea pentru suprastructuri si truncuri

    (1) Daca lungimea efectiva a suprastructurilor si a truncurilor este egala cu 1L, reducerea bordului liber va fi de 350 mm pentru o nava de 24 m lungime, de 860 mm pentru o nava de 85 m lungime si de 1070 mm pentru o nava de 122 m lungime si mai mult. Pentru lungimi intermediare, reducerile se obtin prin interpolare liniara.
    (2) Daca lungimea efectiva totala a suprastructurilor si truncurilor este mai mica decat 1L, reducerea va corespunde procentajului indicat in urmatorul tabel:

    Procentaj de reducere pentru navele de tipul "A" si "B"

    Tabelul 37.1

 ______________________________________________________________________________
|                | Lungimea totala efectiva a suprastructurilor si truncurilor |
|________________|_____________________________________________________________|
| Procentaj de   | 0| 0,1L| 0,2L| 0,3L| 0,4L| 0,5L| 0,6L| 0,7L| 0,8L| 0,9L| 1L |
| reducere       |__|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|
| pentru toate   | 0|  7  |  14 |  21 |  31 |  41 |  52 |  63 | 75,3| 87,7| 100|
| tipurile de    |  |     |     |     |     |     |     |     |     |     |    |
| suprastructuri |  |     |     |     |     |     |     |     |     |     |    |
|________________|__|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|____|

    Pentru lungimi intermediare ale suprastructurilor si truncurilor, procentajele se obtin prin interpolare liniara.
    (3) Pentru navele de tipul "B" daca lungimea efectiva a unei teugi este mai mica de 0,07L nu se permite nici o reducere.

    Regula 38
    Selatura

    Generalitati
    (1) Selatura se masoara de la linia puntii in bord pana la o linie de referinta trasata paralel cu chila si care trece prin punctul de intersectie al perpendicularei din mijlocul navei cu linia selaturii.
    (2) La navele prevazute a naviga cu chila inclinata, selatura va fi masurata in raport cu o linie de referinta trasata paralel cu linia de plutire prevazuta la plina incarcatura.
    (3) La navele cu puntea libera si la navele avand suprastructuri detasate, selatura va fi masurata la puntea de bord liber.
    (4) La navele ale caror parti superioare au forme neobisnuite, iar in acestea se gaseste o treapta sau o discontinuitate, selatura este evaluata dupa inaltimea de constructie echivalenta la mijlocul navei.
    (5) La navele cu o suprastructura de inaltime normala care se extinde pe toata lungimea puntii de bord liber, selatura se va masura pe puntea suprastructurii. Daca inaltimea este superioara inaltimii normale, cea mai mica diferenta (Z) dintre inaltimea reala si cea normala se va adauga la fiecare din ordonatele extreme. De asemenea, ordonatele intermediare situate la distante de L/6 si L/3 fata de fiecare perpendiculara, vor fi majorate cu 0,444Z si, respectiv, cu 0,111Z. Daca exista o duneta sau o teuga inchise, suprapuse pe suprastructura, atunci va fi permis un adaos la selatura pentru o astfel de duneta sau teuga, conform metodei de la paragraful (12), asa cum se indica in figura 38.1.

    Figura 38.1

    Figura 38.1, reprezentand o duneta sau o teuga inchise, suprapuse pe suprastructura, fiind permis adaosul la selatura, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 53.

    (6) Daca puntea superioara a unei suprastructuri inchise are cel putin aceeasi selatura cu partea expusa a puntii de bord liber, nu se va tine seama de selatura partii acoperite a puntii de bord liber.
    (7) Daca o duneta sau o teuga inchise, care au o inaltime normala, au o selatura mai mare decat cea a puntii de bord liber sau daca inaltimea lor este superioara inaltimii normale, atunci se va majora selatura puntii de bord liber in modul indicat in paragraful 12.
    Daca o duneta sau o teuga este compusa din doua etaje, atunci se va utiliza metoda indicata in figura 38.2.

    Figura 38.2

    Figura 38.2, reprezentand o duneta sau o teuga compuse din doua etaje, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 54.

    In figurile 38.1 si 38.2 se aplica urmatoarele definitii:
    Z este asa cum s-a definit in paragraful (5); si
    Zv este ordonata extrema a unei curbe parabolice normale virtuale ce trece prin punctul "X". Daca Zv este mai mare decat (Z + h), ordonata extrema trebuie sa fie (Z + h), caz in care punctul "X" nu trebuie luat in consideratie, la fel ca si curba 2.
    Daca lungimea suprastructurii primului etaj este mai mare de 0,5L, curba parabolica normala virtuala trebuie sa inceapa la mijlocul navei, asa cum se indica in figura 38.1.

    Profilul selaturii normale
    (8) Ordonatele profilului selaturii normale sunt date in tabelul urmator:

                         Profilul selaturii normale
                           (L este exprimat in m)

    Tabelul 38.1

 ____________________________________________________________________
|                 |        Pozitia       |    Ordonata    |  Factor  |
|                 |                      |     (in mm)    |          |
|_________________|______________________|________________|__________|
| Jumatatea pupa  | Perpendiculara pupa  |       /L    \  |          |
|                 |                      |   25 ( - + 10) |     1    |
|                 |                      |       \3    /  |          |
|                 |                      |                |          |
|                 |                      |       /L    \  |          |
|                 | 1/6L de la A.P.      | 11,1 ( - + 10) |     3    |
|                 |                      |       \3    /  |          |
|                 |                      |                |          |
|                 |                      |       /L    \  |          |
|                 | 1/3L de la A.P.      |  2,8 ( - + 10) |     3    |
|                 |                      |       \3    /  |          |
|                 |                      |                |          |
|                 | Mijlocul navei       |        0       |     1    |
|_________________|______________________|________________|__________|
| Jumatatea prova | Mijlocul navei       |        0       |     1    |
|                 |                      |                |          |
|                 |                      |       /L    \  |          |
|                 | 1/3L de la F.P.      |  5,6 ( - + 10) |     3    |
|                 |                      |       \3    /  |          |
|                 |                      |                |          |
|                 |                      |       /L    \  |          |
|                 | 1/6L de la F.P.      | 22,2 ( - + 10) |     3    |
|                 |                      |       \3    /  |          |
|                 |                      |                |          |
|                 |                      |       /L    \  |          |
|                 | Perpendiculara prova |   50 ( - + 10) |     1    |
|                 |                      |       \3    /  |          |
|_________________|______________________|________________|__________|

    Masurarea abaterilor fata de profilul selaturii normale
    (9) Daca profilul selaturii difera de cel normal, cele patru ordonate ale fiecarui profil in jumatatea prova sau pupa vor fi multiplicate cu factorii corespunzatori din tabelul ordonatelor. Diferenta dintre suma produselor respective si cea a produselor normale, divizata cu 8, determina insuficienta sau excesul selaturii in jumatatea prova sau pupa. Media aritmetica a excesului sau insuficientei in jumatatile prova si pupa determina excesul sau insuficienta selaturii.
    (10) Daca profilul selaturii in jumatatea pupa este mai mare decat cel normal, iar in jumatatea prova este mai mic decat cel normal, nu va fi acordata nici o reducere de bord liber pentru excesul de selatura din partea pupa si se va tine seama numai de insuficienta de selatura din partea prova.
    (11) Daca in jumatatea prova este un exces de selatura si daca insuficienta selaturii in jumatatea pupa nu depaseste 25% din profilul selaturii normale, atunci se ia in consideratie excesul de selatura; daca insuficienta selaturii in jumatatea pupa este mai mare decat 50% din profilul selaturii normale, atunci nu se va tine seama de excesul de selatura la prova; daca insuficienta selaturii in pupa se situeaza intre 50% si 75% din valoarea normala, pot fi admise corectii intermediare pentru excesul de selatura la prova.
    (12) Daca se acorda un supliment de selatura pentru o duneta sau teuga, se va folosi urmatoarea formula:

         y   L'
    s = --- ---
         3   L

    unde:
    s  este suplimentul de selatura ce se va scadea din insuficienta selaturii
       sau se va adauga la excesul de selatura,
    y  este diferenta dintre inaltimea reala si cea normala a suprastructurii la
       perpendiculara pupa sau prova,
    L' este lungimea medie a partii inchise a dunetei sau teugei, fara a depasi
       0,5L, si
    L  este lungimea navei definita in regula 3(1).
    Formula de mai sus da o curba sub forma unei parabole tangente la curba selaturii reale a puntii de bord liber si care intersecteaza ordonata extrema intr-un punct situat sub puntea suprastructurii, la o distanta de aceasta punte egala cu inaltimea normala a unei suprastructuri. Puntea suprastructurii nu trebuie sa se afle in nici un punct la o inaltime deasupra acestei curbe care trebuie sa fie inferioara inaltimii normale a suprastructurii. Aceasta curba se va folosi pentru determinarea profilului selaturii in jumatatile prova si pupa ale navei.
    (13) (a) Orice exces al inaltimii unei suprastructuri care nu se extinde pana la perpendiculara pupa nu poate fi considerata ca aducand o contributie la corectia selaturii.
    (b) Daca inaltimea unei suprastructuri este mai mica decat cea normala, atunci nici un punct al puntii suprastructurii nu trebuie sa se gaseasca la o inaltime mai mica decat inaltimea minima a suprastructurii, masurata deasupra curbei selaturii virtuale. In acest sens, y va fi luat ca diferenta dintre inaltimea reala si cea minima a suprastructurii, la perpendiculara pupa/prova,
    (c) In cazul unei semidunete, suplimentul poate fi acordat numai daca inaltimea acestei semidunete este mai mare decat inaltimea normala a "altor suprastructuri", conform regulii 33, si numai pentru valoarea cu care inaltimea reala a semidunetei depaseste inaltimea normala.
    (d) Daca o duneta sau o teuga are pereti de capat inclinati, poate fi acordat suplimentul de selatura pentru excesul de inaltime. Se va utiliza formula data la paragraful (12), valorile pentru y si L' fiind cele indicate in figura 38.3.

    Figura 38.3 Suplimentul de selatura S pentru excesul de inaltime

    Figura 38.3, reprezentand suplimentul de selatura S pentru excesul de inaltime, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 56.

    Corectie pentru abateri de la profilul selaturii normale
    (14) Corectia pentru selatura va fi egala cu insuficienta sau cu excesul de selatura (vezi paragrafele (9) la (11)), multiplicat prin factorul

           S_l
    0,75 - ---
           2L

    unde S_l este lungimea totala a suprastructurilor inchise asa cum s-a definit la regula 34, fara truncuri.

    Majorare pentru insuficienta selaturii
    (15) Daca selatura este mai mica decat selatura normala, corectia pentru insuficienta selaturii (vezi paragraful (14)) se va adauga la bordul liber.

    Reducere pentru exces de selatura
    (16) La navele a caror suprastructura inchisa acopera 0,1 L spre prova si 0,1 L spre pupa de la mijlocul navei, corectia pentru exces de selatura calculata in conformitate cu prevederile paragrafului (14), se va scadea din bordul liber; la navele la care nici o suprastructura inchisa nu acopera mijlocul navei, nu se va face nici o reducere a bordului liber; daca o suprastructura inchisa acopera mai putin de 0,1 L spre prova si mai putin de 0,1 L spre pupa de la mijlocul navei, reducerea se va obtine prin interpolare liniara. Reducerea maxima pentru exces de selatura este de 125 mm la 100 m lungime.
    La aplicarea acestui paragraf, inaltimea suprastructurii se va raporta la inaltimea sa normala. Daca inaltimea suprastructurii sau semidunetei este mai mica decat cea normala, atunci reducerea trebuie sa fie proportionala cu raportul dintre inaltimea reala si cea normala a acesteia.

    Regula 39
    Inaltimea minima a etravei si flotabilitatea de rezerva

    (1) Inaltimea etravei este definita ca distanta verticala masurata pe perpendiculara prova, intre plutirea corespunzand bordului liber de vara atribuit si asietei prevazute si fata superioara a puntii expuse, la imbinarea cu bordajul. Aceasta inaltime (Fb) nu trebuie sa fie inferioara valorii date de formula urmatoare:

      _                    2          3_     _                                _
     |     / L \       / L \      / L \ |   |                             /L \ |
Fb = |6075( --- )-1875( --- )+200( --- )| x |2,08+0,609Cb-1,603Cwf-0,0129( -- )|
     |_    \100/       \100/      \100/_|   |_                            \d1/_|

    unde:
    Fb este inaltimea minima a etravei calculata, in mm;
    L este lungimea navei, conform definitiei din regula 3, in m;
    B este latimea de constructie, conform definitiei din regula 3, in m;
    d1 este pescajul la 85% din inaltimea D, in m;
    Cb este coeficientul bloc conform definitiei din regula 3;
    Cwf este coeficientul de finete al suprafetei planului de plutire la prova de L/2:

        Cwf = Awf / {(L/2) x B};

    Awf este suprafata planului de plutire la prova de L/2, la pescajul d1, in mp.

    Pentru navele carora le este atribuit bord liber pentru transportul lemnului pe punte, se convine ca sa fie luat in calcul bordul liber de vara (si nu bordul liber de vara pentru transportul de lemn pe punte) atunci cand se aplica paragraful (1).
    (2) Daca inaltimea etravei prevazuta in paragraful (1) este obtinuta datorita selaturii, aceasta trebuie sa se extinda pe cel putin 15% din lungimea navei, masurata plecand de la perpendiculara prova. Daca ea este obtinuta datorita unei suprastructuri, o astfel de suprastructura trebuie sa se extinda de la etrava pana la un punct situat la cel putin 0,07L spre pupa fata de perpendiculara prova si trebuie sa fie o suprastructura inchisa, asa cum este definita in regula 3(10).
    (3) Administratia poate acorda derogari navelor care, pentru a corespunde conditiilor exceptionale de exploatare, nu pot sa respecte cerintele paragrafelor (1) si (2) din aceasta regula.
    (4) (a) Selatura puntii teugei poate fi luata in considerare, chiar daca lungimea teugei este mai mica de 0,15L, dar mai mare de 0,07L, cu conditia ca inaltimea teugei intre 0,07L si perpendiculara prova sa nu fie mai mica decat jumatate din inaltimea normala a suprastructurii, asa cum este definita in regula 33.
    (b) Daca inaltimea teugei este mai mica decat jumatate din inaltimea normala a suprastructurii, asa cum este definita in regula 33, inaltimea suplimentara a etravei poate fi determinata dupa cum urmeaza:
    (i) Daca puntea de bord liber are o selatura ce se extinde pornind de la un punct situat la pupa fata de 0,15L, printr-o curba parabolica care porneste dintr-un punct situat la 0,15L spre pupa fata de perpendiculara prova la o inaltime egala cu inaltimea de la mijlocul navei, apoi trece prin punctul de intersectie dintre peretele frontal al teugei cu puntea si se continua pana la un punct situat in extremitatea prova, nu mai sus de nivelul puntii teugei (asa cum s-a ilustrat in figura 39.1). Totusi, daca valoarea inaltimii indicata prin h_t din figura 39.1 este mai mica decat valoarea inaltimii indicata prin h_b, atunci h_t poate fi inlocuit cu h_b in inaltimea disponibila a etravei;
    (ii) Daca puntea de bord liber are o selatura ce se extinde pe o distanta mai mica de 0,15L sau nu are selatura, printr-o linie ce porneste de la suprafata puntii teugei pana la un punct situat la 0,07L, trasata paralel cu linia de baza pana la perpendiculara prova (asa cum s-a ilustrat in figura 39.2).

    Figura 39.1

    Figura 39.1, reprezentand metoda de determinare a inaltimii suplimentare a etravei cu selatura puntii de bord liber ce se extinde printr-o curba parabolica, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 58.

                       2
               / 0,15L \
    h_t = Z_b ( ------- ) - Z_t
               \  x_b  /

    Figura 39.2

    Figura 39.2, reprezentand metoda de determinare a inaltimii suplimentare a etravei cu selatura puntii de bord liber ce se extinde printr-o linie, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 58.

    h_f = jumatate din inaltimea normala a suprastructurii conform definitiei din regula 33

    (5) Toate navele carora li s-a atribuit un bord liber de tipul "B", altele decat petrolierele*), navele cisterna pentru produse chimice*) si navele pentru transportul gazelor*), trebuie sa aiba o rezerva suplimentara de flotabilitate la extremitatea prova. In domeniul 0,15L spre pupa fata de perpendiculara prova, suma dintre suprafata cuprinsa intre linia de incarcare de vara si punte, in proiectie laterala (A1 si A2 din figura 39.3), si suprafata unei suprastructuri inchise, daca este prevazuta, in proiectie laterala (A3), nu va fi mai mica de:

          (0,15F_min. + 4(L/3 + 10))L / 1000 mp,

    unde:
    F_min. este calculat prin: F_min. = (F0 x f1) + f2;
    F0 este bordul liber de baza, in mm, luat din tabelul 28.2, corectat pe baza regulii 27(9) sau 27(10), dupa caz;
    f1 este corectia pentru coeficientul bloc indicata in regula 30; si
    f2 este corectia pentru inaltimea de bord liber, in mm, indicata in regula 31.
------------
    *) Petrolierele, navele cisterna pentru produse chimice si navele pentru transportul gazelor lichefiate sunt definite in Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare (SOLAS), regulile II-1/2.12, VII/8.2 si VII/11.2, respectiv.

    Figura 39.3

    Figura 39.3, reprezentand o rezerva suplimentara de flotabilitate la extremitatea prova, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1031 din 21 noiembrie 2005, la pagina 59.

    Regula 40
    Borduri libere minime

    Bord liber de vara
    (1) Bordul liber minim de vara este bordul liber extras din tabelele corespunzatoare ale regulii 28 aplicand corectiile mentionate in regula 27, in masura in care ea se aplica, si in regulile 29, 30, 31, 32, 37, 38 si, daca este cazul, in regula 39.
    (2) Bordul liber in apa sarata, calculat conform paragrafului (1), dar fara corectia pentru pozitia liniei puntii, prevazuta in regula 32, nu trebuie sa fie mai mic de 50 mm. Pentru navele ale caror guri de magazie situate in amplasamente de categoria 1 sunt prevazute capace care nu corespund prescriptiilor regulii 16(1) pana la (5) sau regulii 26, acest bord liber nu trebuie sa fie mai mic de 150 mm.

    Bord liber tropical
    (3) Bordul liber minim in zona tropicala se obtine printr-o reducere a bordului liber de vara cu 1/48 din pescajul de vara masurat de la fata superioara a chilei pana in centrul inelului marcii de bord liber.
    (4) Bordul liber in apa sarata, calculat conform paragrafului (3), dar fara corectia pentru pozitia liniei puntii, prevazuta in regula 32, nu trebuie sa fie mai mic de 50 mm. Pentru navele ale caror guri de magazie situate in amplasamente de categoria 1 sunt prevazute cu capace care nu corespund cerintelor regulii 16(1) pana la (5) sau regulii 26, acest bord liber nu trebuie sa fie mai mic de 150 mm.

    Bord liber de iarna
    (5) Bordul liber minim de iarna este egal cu bordul liber obtinut adaugand la bordul liber de vara 1/48 din pescajul de vara, masurat de la fata superioara a chilei pana la centrul inelului marcii de bord liber.

    Bord liber de iarna in Atlanticul de Nord
    (6) Bordul liber minim al navelor care nu depasesc 100 m lungime, care navigheaza, in timpul perioadei sezoniere de iarna, in orice zona a Atlanticului de Nord definita in regula 52 (anexa II) este egal cu bordul liber de iarna majorat cu 50 mm. Pentru celelalte nave bordul liber de iarna in Atlanticul de Nord este egal cu bordul liber de iarna.

    Bord liber in apa dulce
    (7) Bordul liber minim in apa dulce cu densitatea egala cu 1 se obtine reducand din bordul liber minim in apa sarata valoarea urmatoare:

    Delta
    ----- (cm)
     40T

    unde:
    Delta = deplasamentul in apa sarata, in tone, la linia de incarcare de vara; si
    T = numarul de tone pe centimetru de imersiune in apa sarata la linia de incarcare de vara.
    (8) Daca deplasamentul la linia de incarcare de vara nu poate fi determinat intr-un mod sigur, reducerea va fi egala cu 1/48 din pescajul de vara masurat de la fata superioara a chilei pana la centrul inelului marcii de bord liber.

    CAP. 4
    CERINTE SPECIALE PENTRU NAVELE CARORA LI S-AU ATRIBUIT BORDURI LIBERE PENTRU TRANSPORTUL DE LEMN PE PUNTE

    Regula 41
    Domeniul de aplicare a prezentului capitol

    Regulile 42 la 45 inclusiv se aplica numai navelor carora li s-au atribuit linii de incarcare pentru transportul de lemn pe punte.

    Regula 42
    Definitii

    (1) "Incarcatura de lemn pe punte". Expresia "incarcatura de lemn pe punte" inseamna o incarcatura de lemn transportata pe o parte neacoperita a unei punti de bord liber sau a unei punti de suprastructura. Aceasta expresie nu include incarcaturile de pulpa de lemn sau incarcaturi similare*).
    (2) "Linia de incarcare pentru transportul de lemn pe punte". O incarcatura de lemn pe punte poate fi considerata ca dand navei o anumita flotabilitate suplimentara si un grad mai mare de protectie impotriva marii. Pentru aceasta, navele care transporta incarcatura de lemn pe punte pot beneficia de un bord liber redus, calculat conform regulii 45 si marcat pe bordajul navei in conformitate cu prevederile regulii 6 alineatele (3) si (4). Totusi, pentru ca acest bord liber special sa poata fi atribuit si utilizat, este necesar ca incarcatura de lemn pe punte sa indeplineasca anumite conditii indicate in regula 44, iar nava insasi sa indeplineasca anumite conditii de constructie indicate in regula 43.
------------
    *) Se face referire la Codul practicii in siguranta pentru nave care transporta lemn pe punte, adoptat de Organizatie prin Rezolutia A.715(17), asa cum a fost amendata.

    Regula 43
    Constructia navei

    Suprastructura
    (1) Nava trebuie sa aiba o teuga a carei inaltime sa fie cel putin egala cu inaltimea normala si a carei lungime sa fie cel putin egala cu 0,07 L. In plus, orice nava a carei lungime este mai mica de 100 m trebuie sa aiba la pupa o duneta avand cel putin inaltimea normala sau o semiduneta suprainaltata cu un ruf, ansamblul atingand in total cel putin aceeasi inaltime.

    Tancuri ale dublului fund
    (2) Tancurile dublului fund situate la mijlocul navei pe jumatate din lungimea acesteia vor avea o compartimentare longitudinala etansa la apa corespunzatoare.

    Parapete
    (3) Nava trebuie sa fie prevazuta fie cu parapete permanente cu o inaltime de cel putin 1 metru, special intarite la partea superioara si sprijinite de montanti solizi fixati pe punte si prevazute cu sabordurile de evacuare necesare, fie cu balustrade eficace de aceeasi inaltime si de constructie deosebit de robusta.

    Regula 44
    Arimare

    Generalitati
    (1) Deschiderile pe puntea expusa la intemperii pe care este arimata incarcatura trebuie sa fie inchise in siguranta si blocate.
    Trombele de aerisire si tubulatura de evacuare a aerului trebuie sa fie protejate in mod eficace.
    (2) Incarcaturile de lemn pe punte trebuie sa se extinda cel putin pe toata lungimea disponibila, adica pe lungimea totala a putului sau puturilor dintre suprastructuri.
    Daca nu exista suprastructura la extremitatea pupa, lemnul se va extinde cel putin pana la extremitatea pupa a gurii de magazie situata cea mai spre pupa.
    Incarcatura de lemn pe punte trebuie dispusa transversal cat mai aproape posibil de bordul navei acordandu-se toleranta corespunzatoare obstacolelor, ca de exemplu, balustradelor, montantilor de parapete, montantilor, acceselor pentru piloti etc., cu conditia ca orice spatiu astfel creat in bordul navei sa nu depaseasca 4% din latime. Incarcatura de lemn trebuie arimata cat mai sigur posibil, la o inaltime cel putin egala cu inaltimea normala a suprastructurii, alta decat semiduneta.
    (3) La o nava care navigheaza iarna intr-o zona periodica de iarna, inaltimea incarcaturii deasupra puntii expuse la intemperii nu trebuie sa depaseasca o treime din latimea maxima a navei.
    (4) Incarcatura de lemn pe punte trebuie sa fie arimata compact, legata si asigurata. Ea nu trebuie sa impiedice in nici un fel navigatia si exploatarea navei.

    Montanti
    (5) Daca natura lemnului cere instalarea de montanti, acestia trebuie sa aiba o rezistenta corespunzatoare tinand seama de latimea navei; rezistenta montantilor nu va depasi rezistenta parapetelor, iar distanta dintre ei va fi in raport cu lungimea si tipul lemnului transportat, dar nu trebuie sa depaseasca 3 m. Pentru consolidarea montantilor trebuie prevazute corniere robuste sau saboti metalici sau alte mijloace la fel de eficiente.

    Legaturi
    (6) Incarcatura de lemn pe punte trebuie sa fie eficient fixata pe toata lungimea sa cu un sistem de legaturi acceptat de catre Administratie in functie de natura lemnului transportat*).
------------
    *) Se face referire la Codul practicii in siguranta pentru navele care transporta lemn pe punte, adoptata de catre Organizatie prin Rezolutia A.715(17), asa cum a fost amendata.

    Stabilitate
    (7) O rezerva suficienta de stabilitate trebuie sa fie prevazuta in toate stadiile voiajului, tinand cont de cresterea greutatii, precum cea datorata absorbtiei umiditatii de catre lemn sau ca urmare a depunerii ghetii, daca este cazul, si de pierderea greutatii, precum cea datorata consumului de combustibil si al proviziilor.

    Protectia echipajului, accesul in compartimentul de masini etc.
    (8) In completarea cerintelor regulii 25(5), balustradele sau mainile curente tin-te bine, al caror ecartament vertical nu depaseste 350 mm, trebuie instalate de fiecare parte a puntii de incarcare pana la o inaltime de cel putin 1 m deasupra marfii.
    In plus, o mana curenta tin-te bine, de preferat un cablu de otel intins bine cu un dispozitiv de intindere, va fi prevazuta cat mai aproape posibil de planul diametral al navei. Montantii de la toate balustradele si mainile curente tin-te bine vor fi distantati astfel incat sa previna relaxarea excesiva a acestora. Daca marfa este neuniforma, se va asigura pe deasupra incarcaturii o suprafata de deplasare in siguranta cu o latime de cel putin 600 mm, care va fi prevazuta cu o mana curenta tin-te bine amplasata deasupra acestei suprafete sau adiacent ei.
    (9) Daca cerintele prescrise in paragraful (8) sunt impracticabile, se vor folosi dispozitive alternative considerate satisfacatoare de catre Administratie.

    Dispozitive de guvernare
    (10) Dispozitivele de guvernare trebuie sa fie in mod eficient protejate contra oricarei avarii produsa de marfa si, pe cat este posibil, sa fie accesibile. Trebuie luate masuri eficiente pentru guvernare in cazul unei defectiuni la dispozitivele principale de guvernare.

    Regula 45
    Calculul bordului liber

    (1) Bordurile libere minime de vara vor fi calculate conform regulilor 27(5), 27(6), 27(14), 28, 29, 30, 31, 32, 37 si 38, cu exceptia faptului ca regula 37 este modificata prin inlocuirea procentajelor pe care regula 37 le specifica cu cele care urmeaza:

    Tabelul 45.1

 ______________________________________________________________________________
|                |         Lungimea totala efectiva a suprastructurii          |
|________________|_____________________________________________________________|
|                | 0|0,1L| 0,2L| 0,3L| 0,4L| 0,5L| 0,6L| 0,7L| 0,8L| 0,9L| 1,0L|
|________________|__|____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| Deducerea      |20| 31 |  42 |  53 |  64 |  70 |  76 |  82 |  88 |  94 | 100 |
| pentru toate   |  |    |     |     |     |     |     |     |     |     |     |
| tipurile de    |  |    |     |     |     |     |     |     |     |     |     |
| suprastructura |  |    |     |     |     |     |     |     |     |     |     |
| (in procente)  |  |    |     |     |     |     |     |     |     |     |     |
|________________|__|____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

    Procentajele pentru lungimi intermediare ale suprastructurilor se obtin prin interpolare liniara.

    (2) Bordul liber de iarna pentru transportul de lemn pe punte se obtine adaugand la bordul liber de vara pentru transport de lemn pe punte 1/36 din pescajul de vara pentru transport de lemn, masurat incepand de deasupra chilei.
    (3) Bordul liber de iarna pentru transportul de lemn in Atlanticul de Nord trebuie sa fie acelasi ca si bordul liber de iarna in Atlanticul de Nord prescrise in regula 40(6).
    (4) Bordul liber tropical pentru transportul de lemn pe punte se obtine scazand din bordul liber de vara pentru transportul de lemn pe punte 1/48 din pescajul de vara pentru transport de lemn, masurat incepand de deasupra chilei.
    (5) Bordul liber in apa dulce pentru transportul de lemn pe punte se obtine prin aplicarea cerintelor regulii 40(7), pornind de la bordul liber de vara al navelor care transporta lemn pe punte sau prin aplicarea regulii 40(8), pe baza pescajului de vara pentru transportul de lemn, masurat incepand de deasupra chilei pana la linia de incarcare de vara pentru transport lemn pe punte.
    (6) Bordurile libere pentru transport lemn pe punte pot fi atribuite navelor de tip "B" cu borduri libere reduse, cu conditia ca bordurile libere pentru transportul de lemn sa fie calculate pe baza bordului liber obisnuit pentru navele de tip "B".
    (7) Marca de bord liber de iarna pentru transportul de lemn si/sau marca de bord liber de iarna pentru transportul de lemn in Atlanticul de Nord vor fi amplasate la acelasi nivel cu marca de bord liber de iarna redus pentru tipul "B", atunci cand marca de bord liber de iarna pentru transportul de lemn calculata si/sau marca de bord liber de iarna pentru transportul de lemn in Atlanticul de Nord calculata cad sub marca de bord liber de iarna redus, pentru tipul "B"."

    ANEXA 2

                      ZONE, REGIUNI SI PERIOADE SEZONIERE

    Regula 49
    Regiuni tropicale periodice

    2. Textul existent al paragrafului 7(b) se inlocuieste cu urmatorul:
    "b) Regiunea limitata:
    la nord si la est, de limita de sud a zonei tropicale;
    la sud, pe paralela cu latitudinea 24 grade S, de la coasta de est a Australiei pana la longitudinea 154 grade E, apoi pe meridianul de longitudine 154 grade E pana la Tropicul Capricornului, apoi pe Tropicul Capricornului pana la meridianul cu longitudinea 150 grade V, pe acest meridian pana la paralela de 20 grade S si pe aceasta paralela pana in punctul de intersectie cu limita de sud a zonei tropicale; si
    la vest, de limita regiunii situate in interiorul Marii bariere de corali inclusa in zona tropicala si de coasta de est a Australiei.
    Perioade sezoniere:
    TROPICALA: 1 aprilie - 30 noiembrie
    VARA: 1 decembrie   31 martie"

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Legea 316/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 316 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 316/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu