ORDONANTA
URGENTA Nr. 103 din 3 septembrie 2008
privind infiintarea
organizatiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 641 din 8 septembrie 2008
Având în vedere:
- obligaţiile ce revin României ca urmare a
angajamentelor asumate în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană,
este necesară luarea tuturor măsurilor privind facilitarea accesării fondurilor
comunitare destinate sectorului agricol;
- necesitatea transpunerii prevederilor comunitare în
scopul implementării politicii agricole comune şi, în special, a prevederilor
referitoare la constituirea şi recunoaşterea organizaţiilor interprofesionale,
care au un rol important în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de
consultanţă şi instruire pentru creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor
comunitare specifice printre ai căror beneficiari sunt şi organizaţiile
interprofesionale;
- că lansarea măsurii 1.1.1. „Formare profesională,
informare şi difuzare de cunoştinţe" şi a măsurii 1.4.3. „Furnizarea de
servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori" este programată
în trimestrul al treilea, este necesară urgentarea creării cadrului legislativ
pentru recunoaşterea organizaţiilor interprofesionale beneficiare ale acestor
măsuri;
- că riscul de a pierde fonduri comunitare prin
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi prin Fondul European Agricol pentru Garantarea în Agricultură (FEGA) trebuie redus, aprobarea în
regim de urgenţă a prezentei ordonanţe va crea premisele necesare continuării
procesului de reformă a sectoarelor agricultură şi dezvoltare rurală prin
asigurarea unui grad ridicat de absorbţie financiară.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României,
republicată,
Guvernul României adoptă
prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 1. - Prezenta ordonanţă de
urgenţă reglementează înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru un
produs sau un grup de produse agroalimentare, la nivel naţional sau regional,
denumite în continuare OIPA, principalele obiective, activităţi, drepturi şi obligaţii ale acestora.
Art. 2. - In sensul prezentei ordonanţe de urgenţă,
expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) produse agroalimentare - produse naturale, de origine vegetală sau animală, inclusiv
bioproduse şi produse semiprelucrate, procesate şi/sau conservate, derivate din
cele naturale şi destinate consumului uman;
b) filiera produsului agroalimentar - sistemul de relaţii funcţionale care leagă producătorii,
procesatorii, transportatorii, depozitarii, distribuitorii, comercianţii şi/sau
bursele de mărfuri care tranzacţionează acelaşi produs sau grup de produse, în
vederea utilizării şi/sau a consumului acestuia sau acestora;
c) organizaţii
profesionale - forme asociative cu personalitate
juridică, fără scop lucrativ, constituite la iniţiativa reprezentanţilor
activităţilor economice din cadrul filierei pe produs agroalimentar;
d) acord interprofesional - ansamblu de reguli elaborate în cadrul unei organizaţii
interprofesionale şi asumate în unanimitate de organizaţiile profesionale
membre, în scopul armonizării cererii şi ofertei de produse, şi având ca
obiectiv creşterea calităţii pe filiera de produs agroalimentar;
e) organizaţia comună a
pieţelor agricole - sistem de reguli şi mecanisme
obligatorii la nivelul statelor membre care reglementează producţia, comerţul
şi procesarea produselor agricole.
Art. 3. - (1) OIPA trebuie să reprezinte o parte
semnificativă a producţiei şi/sau a comercializării şi/sau a procesării
produselor agroalimentare în regiunea ori în regiunile în cauză şi, în cazul în
care este vorba de mai multe regiuni, acestea trebuie să poată demonstra un
nivel minim de reprezentativitate în fiecare regiune, pentru fiecare domeniu pe
care îl acoperă.
(2) Criteriile de reprezentare, procedura de acordare
sau de retragere a recunoaşterii, de control şi monitorizare a OIPA,
organizarea şi funcţionarea OIPA, precum şi delegarea de atribuţii se stabilesc
prin hotărâre a Guvernului.
Art. 4. - (1) OIPA este persoană juridică română de
drept privat, de interes public, cu caracter profesional, fără scop lucrativ şi
este recunoscută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
(2) OIPA se înfiinţează la iniţiativa tuturor
organizaţiilor sau a unei părţi a organizaţiilor profesionale de pe filiera
produsului care urmăresc îndeplinirea a cel puţin două dintre următoarele
obiective:
a) contribuţia la buna funcţionare a pieţelor, prin
promovarea unor produse adaptate cerinţelor pieţei din punct de vedere
cantitativ şi calitativ;
b) asigurarea transparenţei necesare în funcţionarea
corectă a organizării comune a pieţelor agricole;
c) realizarea contractelor standard compatibile cu
reglementările comunitare;
d) contribuţia la aplicarea, în sistem
descentralizat, a politicilor agricole naţionale şi comunitare;
e) întărirea siguranţei alimentare, în special prin
asigurarea trasabilităţii produselor, acţionând în interesul utilizatorilor şi
al consumatorilor;
f) îmbunătăţirea sistemului informaţional privind
cererea şi oferta, concentrarea şi coordonarea ofertei şi comercializarea
produselor membrilor producători;
g) realizarea unei mai bune valorificări a produselor,
în special prin acţiuni de marketing şi cercetare de piaţă, urmărind promovarea
acestora pe piaţa internă şi externă;
h) participarea organizaţiilor profesionale membre la
elaborarea strategiilor şi programelor de dezvoltare din sectorul pe care îl
reprezintă;
i) realizarea de proiecte de cercetare şi studii cu
privire la metodele noi de producţie, procesare, distribuţie şi la evoluţia
pieţei;
j) dezvoltarea metodelor şi a instrumentelor necesare
îmbunătăţirii calităţii produselor pe parcursul etapelor de producţie şi
procesare;
k) promovarea unor practici şi tehnologii de producţie
integrate şi ecologice, care să asigure protecţia mediului înconjurător;
l) punerea în valoare şi
protejarea agriculturii biologice şi a denumirilor de origine, a etichetelor de
calitate şi a indicaţiilor geografice;
m) furnizarea de servicii de consultanţă şi instruire
destinate organizaţiilor profesionale membre şi apărarea intereselor acestora
în relaţiile acestora cu organisme guvernamentale şi ale administraţiei de
stat, precum şi soluţionarea pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre
organizaţiile profesionale membre;
n) legătura şi conlucrarea cu organismele finanţatoare
din ţară sau din străinătate pentru contractarea de credite şi implementarea
unor programe care să asigure dezvoltarea unor unităţi de producţie viabile şi
competitive.
Art. 5. - (1) Infiinţarea OIPA are la bază încheierea
de acorduri interprofesionale între organizaţiile profesionale din cadrul
aceleiaşi filiere de produs agroalimentar, în scopul creării unui mediu de
afaceri stabil şi predictibil, prin dezvoltarea unui sector agroalimentar
competitiv şi în concordanţă cu aşteptările consumatorilor.
(2) OIPA au ca misiune promovarea intereselor comune
şi complementare ale organizaţiilor profesionale de pe filiera unui produs
agroalimentar.
(3) Pentru a crea un mediu de afaceri stabil şi
predictibil, OIPA acţionează în sensul consolidării capacităţii membrilor
organizaţiilor profesionale de a se organiza şi a participa activ în procesul
decizional, local şi central, asigurând valorificarea produselor proprii şi
facilitarea accesului pe pieţele locale, naţionale, comunitare şi
internaţionale.
(4) OIPA recunoscute sunt consultate în privinţa
definirii, orientării şi reglementării politicilor de filieră.
(5) OIPA contribuie, împreună cu autoritatea
administrativă competentă, la implementarea politicilor agroalimentare
naţionale şi comunitare şi poate prelua, prin delegare, atribuţii ale acesteia.
Art. 6. - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
poate promova pe o durată determinată, în totalitate sau parţial, acordurile
interprofesionale încheiate prin contracte-standard, convenţii şi/sau acţiuni
comune în cadrul unei OIPA recunoscute, care sunt conforme interesului general,
sunt compatibile cu regulile politicii agricole comune şi favorizează:
a) reglementarea ofertei şi cererii;
b) adaptarea şi regularizarea ofertei;
c) punerea în aplicare a mecanismelor de introducere
pe piaţă a produselor agroalimentare şi, dacă este cazul, a mecanismelor de
gestionare a ajutoarelor naţionale şi europene;
d) creşterea calităţii produselor, scop în care
acordurile pot să prevadă mai ales elaborarea şi aplicarea regulilor privind
calitatea şi a regulilor de definire, condiţionare, transport şi prezentare,
dacă este necesar până la stadiul de vânzare en detail a produselor. Pentru
produsele cu denumire de origine controlată sau indicaţie geografică, aceste
acorduri pot să prevadă în special punerea în aplicare a procedurilor privind
controlul calităţii;
e) stabilirea de relaţii interprofesionale în cadrul
sectorului interesat, mai ales pentru stabilirea normelor tehnice şi a
programelor de cercetare aplicată şi dezvoltare;
f) promovarea produsului agroalimentar pe piaţa
internă şi externă;
g) demersurile colective ale organizaţiilor
profesionale membre, în scopul combaterii riscurilor economice, de mediu,
climatice.
Art. 7. - (1) O OIPA ce
funcţionează în una sau în mai multe regiuni, reprezentativă pentru producţia
şi/sau comercializarea şi/sau prelucrarea unui produs agroalimentar dat, poate
solicita Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să recunoască, prin
ordin, drept obligatorii unele dintre acordurile,
deciziile sau practicile concertate, convenite în cadrul OIPA respective, pe o perioadă limitată, pentru toţi operatorii ce activează în regiunea
sau în regiunile respective, indiferent dacă aceştia sunt persoane fizice ori
juridice, care nu aparţin OIPA respective, în măsura în care aceste acorduri,
decizii sau practici sunt în interesul public.
(2) Normele pentru care poate fi solicitată extinderea
obligativităţii respectării acordurilor, deciziilor sau practicilor concertate
de către toţi operatorii trebuie:
a) să vizeze unul dintre următoarele obiective:
- raportări referitoare la producţie şi la piaţă;
- reguli de producţie mai stricte decât cele stabilite
prin reglementările comunitare sau naţionale;
- întocmirea de
contracte-standard compatibile cu reglementările comunitare;
- reguli de comercializare;
- reguli de protecţie a mediului;
- măsuri de promovare şi exploatare a potenţialului
produselor;
- măsuri de protecţie a agriculturii organice, precum
şi a denumirii de origine, a etichetelor de calitate şi a indicaţiilor
geografice;
b) să fi fost în vigoare timp de cel puţin un an de
comercializare;
c) să fie obligatorii pentru o perioadă de timp
determinată;
d) să nu afecteze în mod negativ alţi operatori din
România sau din restul Comunităţii Europene.
Art. 8. - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
trebuie să sesizeze Consiliul Concurenţei cu privire la acordurile, deciziile
sau practicile concertate convenite în cadrul OIPA, ori de câte ori acestea
sunt considerate incompatibile cu normele Comunităţii Europene şi ale Legii
concurenţei nr. 21/1996, republicată, şi care:
a) pot duce la împărţirea sub orice formă a pieţelor în
cadrul Comunităţii Europene;
b) pot afecta buna funcţionare a organizării pieţei;
c) pot crea distorsionări ale concurenţei care nu
sunt esenţiale în îndeplinirea obiectivelor politicii agricole comune urmărite
prin măsura adoptată de OIPA;
d) pot crea discriminări sau pot elimina concurenţa
pentru o parte semnificativă a produselor vizate;
e) pot conduce la fixarea preţurilor, fără a aduce
atingere activităţilor desfăşurate de OIPA în aplicarea normelor specifice ale
Comunităţii Europene.
Art. 9. - (1) Organizaţiile interprofesionale
constituite în baza Legii nr. 778/2001 privind organizaţiile interprofesionale
pe produse agroalimentare, cu modificările ulterioare, funcţionează în
continuare, având obligaţia de a se adapta la noile reglementări în termen de 8
luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Organizaţiile
interprofesionale constituite potrivit prevederilor Legii nr. 778/2001, cu
modificările ulterioare, pot fi recunoscute ca organizaţii interprofesionale
pentru un produs sau pentru un grup de produse agroalimentare, în conformitate
cu legislaţia în vigoare.
Art. 10. - La data intrării în vigoare a prezentei
ordonanţe de urgenţă se abrogă Legea nr. 778/2001 privind organizaţiile
interprofesionale pe produse agroalimentare, publicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 15 din 14 ianuarie 2002, cu modificările ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Cioloş
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea,
secretar de stat