LEGE
Nr. 778 din 29 decembrie 2001
privind organizatiile interprofesionale pe produse agroalimentare
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 15 din 14 ianuarie 2002
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza infiintarea si functionarea organizatiilor
interprofesionale pentru un produs sau grup de produse agroalimentare, la nivel
national sau pe zona de productie, denumite in continuare organizatii
interprofesionale pe produs, principalele obiective si activitati, precum si
drepturile si obligatiile acestora.
Art. 2
(1) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc
astfel:
a) produse agroalimentare - produse naturale, de origine vegetala si
animala, inclusiv bioproduse si produse semiprelucrate, prelucrate si/sau
conservate, derivate din cele naturale;
b) filiera produsului agroalimentar - sistemul de relatii functionale care
leaga producatorii, prelucratorii, transportatorii, depozitarii,
distribuitorii, comerciantii si/sau bursele de marfuri care tranzactioneaza
acelasi produs in vederea utilizarii si/sau a consumului acestuia;
c) piata produsului agroalimentar - totalitatea relatiilor legate de actele
de vanzare-cumparare, inclusiv cererea si oferta unui produs agroalimentar,
locul de intalnire intre vanzatorii si cumparatorii produsului.
(2) Regulile specifice pentru fiecare produs se vor stabili prin hotarari
ale Guvernului, emise la initiativa Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, in urma consultarii organizatiilor interprofesionale pe produs.
Art. 3
(1) Organizatia interprofesionala pe produs este persoana juridica romana
de drept privat, de interes public, cu caracter profesional, cu statut juridic
de asociatie fara scop lucrativ, constituita potrivit procedurii si in
conditiile legii in vigoare la data constituirii.
(2) Organizatia interprofesionala pe produs este formata prin asocierea
organizatiilor profesionale fara scop lucrativ, cu personalitate juridica, de
pe filiera producerii, prelucrarii, transportului, depozitarii, distributiei si
comercializarii produselor agroalimentare, constituite potrivit legii.
(3) Fiecare organizatie profesionala din cadrul organizatiei
interprofesionale pe produs trebuie sa fie reprezentativa in cadrul filierei
produsului respectiv.
Art. 4
Principalele obiective ale organizatiei interprofesionale pe produs sunt
urmatoarele:
a) dezvoltarea durabila a productiei agricole prin sprijinirea
producatorilor agricoli privati, pentru a pune in valoare resursele materiale
si umane din spatiul rural, in vederea cresterii puterii economice a
fermierilor si asociatiilor agricole;
b) corelarea nivelului productiilor si a calitatii produselor cu cerintele
pietei, cresterea productiei, desfacerea produselor si stimularea productiei
produselor biologice;
c) imbunatatirea sistemului informational privind cererea si oferta;
d) dezvoltarea pietei produselor agroalimentare si formarea spiritului de
afaceri, specific economiei de piata, care sa asigure preturi de vanzare
competitive;
e) promovarea produselor agroalimentare pe piata interna si externa;
f) asigurarea de sanse si drepturi egale pentru toti membrii;
g) participarea producatorilor agricoli la elaborarea strategiilor si
programelor de dezvoltare din sectorul pe care il reprezinta;
h) apararea intereselor membrilor in relatiile acestora cu alte organisme
guvernamentale si ale administratiei de stat;
i) elaborarea si promovarea unor programe de sustinere financiara a
membrilor si obtinerea de facilitati;
j) conlucrarea cu organismele finantatoare din tara sau din strainatate
pentru contractarea de credite si implementarea unor programe care sa asigure
dezvoltarea unor exploatatii viabile si competitive;
k) colaborarea cu alte organisme ale statului si ale societatii civile in
vederea unor intelegeri comune privind politica de preturi de vanzare si
achizitie in relatiile cu agentii economici;
l) preocuparea pentru promovarea unor practici, tehnologii de productie,
care sa asigure protectia mediului inconjurator;
m) acordarea de consultanta, in principal in domeniul asocierii,
managementului si marketingului, in colaborare cu Agentia Nationala de
Consultanta Agricola din subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor.
Art. 5
Organizatia interprofesionala pe produs desfasoara urmatoarele activitati
principale:
a) propune masuri si politici autoritatilor administratiei publice, prin
consiliile pe produs, pentru imbunatatirea eficientei economice pe filiera
produsului;
b) prezinta puncte de vedere referitoare la proiectele de acte normative
din domeniul sau de activitate, in vederea promovarii de catre autoritatile
publice;
c) formuleaza propuneri de imbunatatire a activitatilor de pe filiera
produsului, referitoare la:
1. informatii de piata, analize si prognoze necesare orientarii productiei
spre obtinerea de produse adaptate cererii consumatorilor si protectiei
acestora;
2. igiena produselor agroalimentare, originea si etichetarea acestora;
3. punerea in valoare a marcilor de calitate si a indicatiilor geografice,
potrivit prevederilor Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice;
4. activitatile de consultanta, expertiza si instruire destinate membrilor;
5. rezolvarea amiabila a neintelegerilor dintre organizatiile profesionale
membre;
6. alte activitati de interes comun pentru membri;
d) stabileste sanctiunile statutare in caz de nerespectare a acordurilor
interprofesionale din domeniul sau de activitate.
Art. 6
Infiintarea organizatiilor interprofesionale pe produs se face cu
respectarea prevederilor legale referitoare la asociatii si fundatii, cu avizul
prealabil al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 7
Organizatiile interprofesionale pe produs vor fi avizate de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) au inscrise in statut si principalele obiective si activitati prevazute
la art. 4 si 5, precum si prevederi referitoare la posibilitatea aderarii de
noi membri;
b) isi desfasoara activitatea in una sau mai multe zone de productie din
teritoriu;
c) reprezinta o parte semnificativa din productia si/sau comertul si/sau
procesarea produselor agricole in zona de productie; in cazul in care sunt
implicate mai multe zone de productie, aceste organizatii trebuie sa
demonstreze un minim de reprezentativitate la nivelul fiecarei zone de
productie;
d) desfasoara activitati in interesul consumatorilor - informare, studii de
piata, standarde de calitate si altele asemenea.
Art. 8
Organizatia interprofesionala pe produs asigura membrilor sai exercitarea
drepturilor si indeplinirea obligatiilor, in conformitate cu propriul statut,
si imputerniceste reprezentantii sai in consiliul pe produs sa ia decizii in
numele organizatiei, conform celor hotarate de aceasta.
Art. 9
Statutul organizatiei interprofesionale pe produs va cuprinde, in mod
expres, prevederi referitoare la hotararile pe care aceasta le poate lua in
raporturile dintre membrii asociatiei.
Art. 10
Organizatiile interprofesionale pe produs se vor infiinta, conform legii,
la nivel judetean si national. Autoritatea publica a Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor din teritoriu va da avizul in baza sentintei
judecatoresti de constituire.
Art. 11
(1) Organizatia interprofesionala pe produs este condusa si reprezentata
de:
a) adunarea generala, care este forumul suprem de conducere si se compune
din toate organizatiile profesionale membre, care intrunesc conditiile
prevazute in statutul organizatiei interprofesionale pe produs;
b) consiliul organizatiei interprofesionale pe produs, ales de adunarea
generala prin vot, care reprezinta interesele organizatiei interprofesionale in
relatiile cu autoritatile administratiei publice.
(2) Reprezentarea organizatiilor profesionale in cadrul adunarii generale a
organizatiei interprofesionale se face pe baza de mandat, prin vot uninominal.
Art. 12
Pentru produsele agroalimentare se constituie consilii pe produs, ca
persoane juridice cu statut de uniune, in conditiile legii in vigoare la data
constituirii, formate din reprezentanti ai organizatiilor interprofesionale pe
produs.
Art. 13
Produsele agroalimentare pentru care se vor constitui consilii pe produs se
vor aproba prin hotarare a Guvernului, la initiativa Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, in urma consultarii organizatiilor interprofesionale
pe produs, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei
legi.
Art. 14
(1) Consiliul pe produs armonizeaza solicitarile organizatiilor
interprofesionale pe produs reprezentate si formuleaza propuneri privind
imbunatatirea activitatii din domeniul pe care il reprezinta.
(2) Pentru analiza propunerilor consiliului pe produs si a proiectelor de
acte normative elaborate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor
se constituie comisii de lucru formate din 3 reprezentanti, desemnati de
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, si din cate 2 reprezentanti
desemnati de ministrul finantelor publice si de ministrul industriei si
resurselor.
(3) Comisiile de lucru armonizeaza punctele de vedere ale reprezentantilor
consiliului pe produs si ale ministerelor implicate.
(4) Pentru implementarea obiectivelor si masurilor legate de reglementarea
pietei produselor agroalimentare Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor incheie cu consiliul pe produs acorduri, care vor fi facute publice
in doua cotidiene de interes national.
(5) Acordurile vor cuprinde, in principal, prevederi referitoare la:
a) imbunatatirea sistemului informational privitor la cererea, oferta si
preturile principalelor produse agroalimentare;
b) stabilirea programului anual de productie pentru principalele culturi
agricole si specii de animale;
c) consultarea consiliilor pe produse cu privire la proiectele de acte
normative pe care le initiaza Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor pentru domeniul respectiv.
Art. 15
In cazul in care una dintre organizatiile interprofesionale pe produs nu
respecta clauzele acordurilor incheiate de consiliul pe produs cu Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, reprezentarea acesteia in consiliul pe
produs inceteaza de drept.
Art. 16
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor impreuna cu
ministerele reprezentate in comisiile de lucru vor asigura elaborarea
proiectelor de acte normative, potrivit conventiilor incheiate cu consiliul pe
produs.
(2) Conventiile incheiate vor cuprinde, in principal, clauze prevazute la
art. 14 alin. (5).
Art. 17
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Ordonanta Guvernului
nr. 55/2000 privind organizatiile interprofesionale pe produse agroalimentare,
publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 44 din 31 ianuarie
2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 41/2001.
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 8 noiembrie 2001, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE SENATUI,
NICOLAE VACAROIU
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 19
noiembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia
Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
OVIDIU CAMELIU PETRESCU