HOTARARE Nr. 267 din 26 februarie 2004
privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine
si ovine
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 228 din 16 martie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 2
alin. (2) din Legea nr. 778/2001 privind organizatiile interprofesionale pe
produse agroalimentare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
(1) Se instituie Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si
ovine, denumit in continuare Sistem de clasificare, in scopul garantarii unei
plati echitabile crescatorilor de animale si stimularii procesului de
ameliorare a raselor de animale pentru obtinerea de carcase de calitate
superioara.
(2) Sistemul de clasificare departajeaza carcasele in functie de diferitele
clase de calitate si coreleaza plata animalelor diferentiat, in conformitate cu
aceasta clasificare.
(3) Functionarea Sistemului de clasificare este asigurata de catre:
a) Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine,
denumita in continuare Comisie de clasificare;
b) agentii de clasificare;
c) clasificatori.
Art. 2
Definirea termenilor specifici utilizati este prevazuta in anexa care face
parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 3
(1) Se infiinteaza Comisia de clasificare care conduce si gestioneaza
Sistemul de clasificare si asigura aplicarea acestuia.
(2) Comisia de clasificare este o organizatie cu personalitate juridica,
fara scop lucrativ, de interes public, cu finantare proprie, formata din
reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, ai
patronatelor si ai organizatiilor profesionale pe produs sau grupe de produse
din toate sectoarele.
Art. 4
Comisia de clasificare are urmatoarele atributii principale:
a) administreaza si implementeaza Sistemul de clasificare;
b) elaboreaza proiectele de acte normative in domeniul clasificarii;
c) organizeaza programe de formare profesionala pentru ocupatia de
clasificator si examenele pentru absolvirea acestora, in conditiile prevazute
de legislatia in vigoare privind formarea profesionala a adultilor;
d) stabileste nivelul de referinta pentru carcasa din fiecare specie;
e) elaboreaza grila de preturi pentru carcasele din fiecare specie, in
functie de calitatea acestora;
f) presteaza servicii in domeniul sau de activitate si incaseaza taxe
destinate acoperirii cheltuielilor proprii de organizare si functionare, cu
respectarea prevederilor legale;
g) prezinta Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului lista
cu clasificatorii si agentiile de clasificare care indeplinesc conditiile
pentru acordarea atestatului, respectiv autorizatiei de clasificare, insotita
de documente care atesta acest lucru;
h) prezinta Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului
propunerile de suspendare si/sau retragere a atestatului/autorizatiei de
clasificare;
i) rezolva contestatiile care apar la clasificare, conform statutului si
prevederilor legale;
j) monitorizeaza activitatea de clasificare si prezinta Ministerului
Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului rapoarte asupra stadiului de
implementare.
Art. 5
Structura, componenta si ponderea de participare la Comisia de clasificare,
pe categorii de membri, sunt urmatoarele:
a) reprezentanti ai crescatorilor de porcine, bovine sau ovine, ai
asociatiilor acestora si ai organizatiilor profesionale pe produs sau grupe de
produse - 44%;
b) reprezentanti ai patronatelor si ai organizatiilor profesionale pe
produs sau grupe de produse ale procesatorilor de carne - 40%;
c) reprezentanti ai comerciantilor - 8%;
d) reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si
Mediului - 8% .
Art. 6
Atributiile, modul de organizare si functionare, precum si alte
reglementari specifice privind Comisia de clasificare se stabilesc in statutul
propriu, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor, apelor si
mediului.
Art. 7
(1) Atestatul de clasificator este acordat persoanelor fizice care au urmat
un program de formare profesionala pentru aceasta ocupatie, organizat in tara,
sau care au dobandit calificarea de clasificator in strainatate si aceasta a
fost recunoscuta in Romania, conform legislatiei in vigoare.
(2) Conditiile si procedura pentru eliberarea atestatului de clasificator
se stabilesc de catre Comisia de clasificare si se aproba prin ordin al
ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
(3) Autorizatia pentru efectuarea clasificarii carcaselor se acorda
agentiilor de clasificare in conformitate cu conditiile stabilite de catre
Comisia de clasificare si aprobate prin ordin al ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului.
(4) Comisia de clasificare emite atestatul de clasificator si autorizatia
de clasificare, in urma analizei indeplinirii tuturor conditiilor pentru
acordarea acestora.
Art. 8
(1) Clasificatorii trebuie sa realizeze clasificarea in unitati de
abatorizare, in conformitate cu normele tehnice pentru fiecare specie.
(2) Inregistrarea rezultatelor clasificarii se face de catre clasificatori
in raportul de clasificare, al carui model se aproba prin ordin al ministrului
agriculturii, padurilor, apelor si mediului. Raportul de clasificare se
intocmeste in doua exemplare, unul pentru proprietarul animalelor sau
reprezentantul legal al acestuia si unul pentru unitatea de abatorizare.
(3) Lista cu clasificatorii autorizati, precum si formularul-tip pentru
atestatul de clasificator se aproba prin ordin al ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului.
Art. 9
(1) Clasificarea carcaselor se realizeaza de catre agentiile de clasificare
pe baza unui tarif de clasificare pentru fiecare animal, platit de catre
unitatile de abatorizare. Tarifele se stabilesc prin negociere intre parti si
se comunica Comisiei de clasificare.
(2) Lista cu agentiile de clasificare autorizate, precum si formularul-tip
pentru autorizatia de clasificare se aproba prin ordin al ministrului
agriculturii, padurilor, apelor si mediului.
(3) In cazul in care pentru efectuarea clasificarii sunt necesare
echipamente, agentiile de clasificare sunt obligate sa utilizeze echipamentele
omologate in Romania. Lista echipamentelor omologate, precum si formulele
pentru etalonare vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului.
(4) Normele tehnice de clasificare a carcaselor pentru fiecare specie, respectiv
clasele de calitate, criteriile de evaluare a calitatii, metodele de
clasificare, precum si modul de comercializare a animalelor in functie de
aceasta clasificare se aproba prin ordine ale ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului.
Art. 10
(1) Agentiile de clasificare au obligatia de a vira lunar catre Comisia de
clasificare o cota procentuala din tariful de clasificare, stabilita de catre
aceasta in statut, pentru a asigura acoperirea cheltuielilor proprii de
organizare si functionare.
(2) Agentiile de clasificare au obligatia de a transmite lunar Comisiei de
clasificare date complete privind rezultatele clasificarii.
Art. 11
(1) Comisia de clasificare desemneaza persoanele care verifica, prin sondaj
sau la cerere, corectitudinea clasificarii carcaselor.
(2) Rezultatele verificarilor privind corectitudinea clasificarii
carcaselor sunt comunicate Comisiei de clasificare. In cazul in care
verificarea s-a facut la cerere, Comisia de clasificare comunica acest rezultat
partilor interesate.
(3) In cazul in care, ca urmare a verificarilor, Comisia de clasificare
constata nereguli in functionarea echipamentelor utilizate la clasificare sau
in activitatea clasificatorului, aceasta va aplica agentiei de clasificare sanctiuni
in conformitate cu legislatia in vigoare.
Art. 12
Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului este abilitat sa
sprijine activitatea, organizarea si functionarea Comisiei de clasificare si
promoveaza, la propunerea acesteia, politici si programe in domeniul Sistemului
de clasificare.
Art. 13
Activitatea de clasificare a carcaselor in unitatile de abatorizare, precum
si sistemul de comercializare a animalelor in functie de aceasta clasificare se
aplica diferentiat, in functie de specie, in conformitate cu normele tehnice de
clasificare a carcaselor.
Art. 14
Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 337/2002 privind
constituirea Comisiei de lucru pentru introducerea sistemului de plata a
porcilor in corelatie cu calitatea carcaselor si in conformitate cu legislatia
Uniunii Europene, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610
din 16 august 2002, Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 598/2002 privind constituirea Comisiei de lucru in vederea stabilirii
grilei de clasificare a carcaselor de bovine, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 951 din 24 decembrie 2002, si Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 599/2002 privind constituirea
Comisiei de lucru in vederea stabilirii grilei de clasificare a carcaselor de
ovine, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 951 din 24
decembrie 2002.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Petre Daea,
secretar de stat
Ministrul muncii,
solidaritatii sociale si familiei,
Elena Dumitru
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
ANEXA 1
DEFINIREA
termenilor specifici utilizati in Sistemul de clasificare a carcaselor de
porcine, bovine si ovine
1. Sectoare - domeniile de activitate componente ale pietei carnii: productie,
procesare, comercializare.
2. Clasificator - persoana fizica atestata sa efectueze clasificarea
carcaselor.
3. Agentie de clasificare - persoana juridica autorizata pentru efectuarea
clasificarii carcaselor.
4. Grila de preturi conventie comerciala care stabileste diferentele de
pret fata de pretul corespunzator unui anumit nivel de referinta al carcasei,
stabilita de Comisia de clasificare.
5. Carcasa corpul intreg al unui animal sacrificat, dupa scurgerea
sangelui, eviscerare si indepartarea pielii, in cazul bovinelor si ovinelor,
sau a parului, in cazul porcinelor, acesta ramanand intreg ori taiat de a
lungul liniei mediane, prezentat diferentiat in functie de specie.