ORDIN
Nr. 883 din 24 noiembrie 2004
pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de ovine
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1167 din 9 decembrie 2004
Avand in vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr.
267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine,
bovine si ovine,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Normele tehnice de clasificare a carcaselor de ovine, cuprinse in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Nicolae Istudor,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME TEHNICE
de clasificare a carcaselor de ovine
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Carcasele si semicarcasele de ovine, care provin de la animale sacrificate
in abatoare autorizate si care poarta un marcaj de sanatate, conform
legislatiei in vigoare, sunt clasificate si identificate in conformitate cu
prezentele norme tehnice.
CAP. 2
Prezentarea, impartirea pe categorii, clasificarea, inregistrarea
clasificarii si marcarea carcaselor
Art. 2
(1) In sensul prezentelor norme tehnice, urmatorii termeni se definesc
astfel:
- carcasa - corpul intreg al unui animal sacrificat, asa cum se prezinta
acesta dupa sangerare, eviscerare si jupuire, prezentat fara cap (separat la
articulatia atlanto-occipitala), fara membre (separate la nivelul articulatiei
carpo-metacarpiane si tarso-metatarsiene), fara coada (separata intre cea de-a
sasea si a saptea vertebra caudala), fara uger, organe genitale si ficat.
Rinichii si grasimea perirenala sunt incluse in carcasa;
- semicarcasa - produsul obtinut prin separarea carcasei, simetric de-a lungul
mijlocului fiecarei vertebre cervicale, dorsale, lombare si sacrale si prin
mijlocul sternului si a simfizei ischiopubiene.
(2) Carcasele de ovine se impart in urmatoarele categorii:
L - carcase de ovine cu varsta sub 12 luni (miel);
S - carcase de alte ovine.
(3) Carcasele de ovine se clasifica prin evaluarea:
a) conformatiei, in conformitate cu anexa nr. 1;
b) stratului de grasime, in conformitate cu anexa nr. 2.
(4) Carcasele de miei cu greutate mai mica de 13 kg se pot clasifica si
prin evaluarea:
a) greutatii carcasei;
b) culorii carnii - care se determina pe flancul muschiului rectus
abdominis, conform hartii standardizate a culorilor;
c) stratului de grasime,
in conformitate cu anexa nr. 3.
Art. 3
(1) Rezultatele clasificarii, respectiv categoria, evaluarea conformatiei
si a gradului de acoperire cu grasime, se inscriu, de catre clasificator,
intr-un raport de clasificare, al carui model este intocmit de Comisia de
clasificare a carcaselor.
(2) Raportul de clasificare se intocmeste in 3 exemplare: un exemplar este
dat detinatorului de animale, un exemplar abatorului si un exemplar ramane la
clasificator. Abatorul si clasificatorul trebuie sa pastreze rapoartele de
clasificare timp de 4 ani.
Art. 4
(1) Clasificarea carcaselor si semicarcaselor se efectueaza cat mai curand
posibil dupa taiere, in maximum o ora, si se desfasoara in abator.
(2) Carcasele sau semicarcasele trebuie identificate. Identificarea se face
prin marcare ce indica categoria, clasa de conformatie si acoperirea cu
grasime. Marcarea se face pe pulpa, literele si cifrele avand o inaltime de 2
cm. Marcarea se face prin stampilare, folosind un tus care nu se sterge si nu
este toxic, dupa metode aprobate de autoritatea competenta. Stampilarea se
poate inlocui cu o eticheta nealterabila si ferm atasata la carcasa.
Art. 5
(1) Pretul pietei, care urmeaza a fi instituit pe baza baremului de
clasificare a carcaselor de ovine, reprezinta pretul comunicat de abator, fara
T.V.A., platit furnizorului pentru animalul livrat la abator.
(2) Pretul se exprima la 100 kg de carcasa prezentata conform art. 2,
cantarita si clasificata.
(3) Greutatea care se ia in considerare este greutatea carcasei calde, cat
mai curand posibil dupa sacrificare, din care se scad 2% .
Art. 6
Clasificarea este verificata prin inspectii inopinate ale persoanelor
desemnate de Comisia de clasificare a carcaselor. Verificarile trebuie sa aiba
loc cel putin o data la 3 luni.
Art. 7
Prezentele norme tehnice se aplica facultativ, incepand cu data de 1 iunie
2006.
Art. 8
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme tehnice.
ANEXA 1
la normele tehnice
CONFORMATIE
Dezvoltarea profilurilor carcaselor, in special a partilor esentiale
(pulpa, spinarea, spata)
______________________________________________________________________________
| Clasa | Descrierea
|
| conformatiei |
|
|________________|_____________________________________________________________|
| S Superioara | Toate profilurile extrem de convexe, dezvoltare musculara
|
| | exceptionala (tip de carcasa cu muschi dublu)
|
|________________|_____________________________________________________________|
| E Excelenta | Toate profilurile convexe pana la extrem de convexe,
|
| | dezvoltare musculara exceptionala
|
|________________|_____________________________________________________________|
| U Foarte buna | Profiluri in general convexe, dezvoltare musculara foarte
|
| | buna |
|________________|_____________________________________________________________|
| R Buna | Profiluri in general drepte, dezvoltare musculara buna
|
|________________|_____________________________________________________________|
| O Potrivita | Profiluri de la drepte la concave, dezvoltare musculara
|
| | satisfacatoare
|
|________________|_____________________________________________________________|
| P Slaba | Profiluri de la concave la foarte concave, dezvoltare
|
| | musculara slaba
|
|________________|_____________________________________________________________|
ANEXA 2
la normele tehnice
GROSIMEA STRATULUI DE GRASIME
Cantitatea de grasime de pe suprafata exterioara a carcasei si din
cavitatea toracica
______________________________________________________________________________
|Clasa stratului | Descrierea
|
| de grasime |
|
|________________|_____________________________________________________________|
| 1 Scazuta | Strat de grasime inexistent sau scazut
|
|________________|_____________________________________________________________|
| 2 Subtire | Strat subtire de grasime, carnea vizibila aproape peste tot
|
|________________|_____________________________________________________________|
| 3 Medie | Carnea, cu exceptia pulpei si a spetei, aproape peste tot
|
| | acoperita cu grasime; depuneri usoare de grasime in
|
| | cavitatea toracica
|
|________________|_____________________________________________________________|
| 4 Mare | Carne acoperita cu grasime, dar inca vizibila partial la
|
| | pulpa si spata; unele depozite distincte de grasime in
|
| | cavitatea toracica
|
|________________|_____________________________________________________________|
| 5 Foarte mare | Carcasa acoperita cu un strat gros de grasime; depozite
mari|
| | de grasime in cavitatea toracica
|
|________________|_____________________________________________________________|
ANEXA 3
la normele tehnice
Grila de clasificare a carcaselor de miei cu greutate mai mica de 13 kg
______________________________________________________________________________
|Categoria| A | B | C
|
|_________|____________________|________________________|______________________|
|Greutatea| </= 7 kg | 7,1 - 10 kg | 10,1 - 13
kg |
|_________|____________________|________________________|______________________|
|Calitatea| I | II | I | II | I | II
|
|_________|_______|____________|___________|____________|___________|__________|
|Culoarea |roz |alta culoare|roz deschis|alta culoare|roz deschis|alta
|
|carnii |deschis|sau alt |sau roz |sau alt |sau roz |culoare
|
| | |strat de | |strat de | |sau alt
|
| | |grasime | |grasime | |strat de
|
| | | | | | |grasime
|
|_________|_______|____________|___________|____________|___________|__________|
|Clasa de | | | | | |
|
|grasime | | | | | |
|
|(*) |(1) (2)| | (1) (2) | | (2) (3) |
|
|_________|_______|____________|___________|____________|___________|__________|
(*) Conform definitiei din anexa nr. 2.