ORDIN
Nr. 457 din 23 iunie 2004
pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 564 din 25 iunie 2004
Avand in vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr.
267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine,
bovine si ovine,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Normele tehnice de clasificare a carcaselor de porci, cuprinse in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME TEHNICE
de clasificare a carcaselor de porci
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezentele norme tehnice stabilesc reguli privind activitatea de
clasificare a carcaselor de porci.
(2) Activitatea de clasificare a carcaselor de porci se realizeaza in
unitatile de abatorizare pentru clasificarea tuturor carcaselor cu greutatea
intre 50 si 120 kg, cu exceptia celor provenite de la porcii utilizati pentru
reproducere.
(3) Aplicarea prevederilor prezentelor norme tehnice nu este obligatorie in
unitatile de abatorizare care sacrifica numai porci fatati si ingrasati in
propriile crescatorii si care transeaza toate carcasele obtinute.
CAP. 2
Prezentarea, cantarirea, clasificarea, inregistrarea clasificarii si
marcarea carcaselor
Art. 2
(1) In sensul prezentelor norme tehnice, carcasa de porc reprezinta corpul
porcului sacrificat, eviscerat, intreg sau sectionat longitudinal, scurs de
sange, fara limba, par, copite, organe genitale, osanza, rinichi si diafragma.
(2) Unitatile de abatorizare trebuie sa asigure ca, la momentul cantaririi
si clasificarii, carcasele sa fie prezentate in conformitate cu prevederile
alin. (1).
Art. 3
(1) Carcasa, asa cum este definita la art. 2 alin. (1), se cantareste cat
mai repede posibil dupa sacrificare si nu mai tarziu de 45 de minute de la
injunghiere.
(2) Greutatea carcasei reci se calculeaza prin aplicarea unui coeficient de
conversie la rezultatul obtinut. Greutatea carcasei reci se obtine prin
reducerea cu 2,0% din greutatea rezultata la cald, dupa cel mult 45 de minute
de la injunghierea porcului.
(3) Daca intr-o unitate de abatorizare intervalul de 45 de minute cuprins
intre injunghierea si cantarirea porcului nu poate fi, in general, respectat,
coeficientul de conversie mentionat mai sus va fi ajustat in mod corespunzator.
Astfel, depasirea intervalului este posibila cu conditia ca reducerea cu 2,0%
mentionata la alin. (2) sa fie diminuata cu 0,1 puncte pentru fiecare sfert de
ora suplimentar de depasire, chiar daca acest interval de timp inca nu a
trecut.
Art. 4
(1) Carcasele de porci se clasifica, in momentul cantaririi, in functie de
continutul estimat de tesut muscular.
(2) Valoarea comerciala a carcaselor se determina prin continutul estimat
de tesut muscular, in functie de greutatea carcasei.
(3) In sensul prezentelor norme tehnice, continutul de tesut muscular al
unei carcase de porc este raportul dintre:
a) greutatea ansamblului de muschi rosii striati, obtinuti prin disectie,
cu conditia ca acestia sa poata fi separati cu ajutorul unui cutit; si
b) greutatea carcasei.
(4) Greutatea totala a muschilor rosii striati este obtinuta fie prin
disectia totala a carcasei, fie prin disectia partiala a carcasei sau prin
combinarea disectiei totale si partiale, bazata pe metode statistice
confirmate.
Art. 5
(1) Se aplica urmatoarele clase de calitate:
_____________________________________________
Procentul de tesut muscular Clasa
din greutatea carcasei
_____________________________________________
55% si peste E
50% sau mai mult, dar mai putin de 55% U
45% sau mai mult, dar mai putin de 50% R
40% sau mai mult, dar mai putin de 45% O
sub 40% P
_____________________________________________
(2) Carcasele provenite din sacrificarea scroafelor si vierilor fac
exceptie de la incadrarea in clase.
Art. 6
(1) Rezultatele clasificarii si pretul corespunzator se inscriu pe raportul
de clasificare, al carui model este intocmit de Comisia de clasificare a
carcaselor si pus la dispozitia agentiilor de clasificare.
(2) Raportul de clasificare se intocmeste in 3 exemplare: un exemplar este
dat detinatorului de animale, unul abatorului si unul ramane la clasificator.
Art. 7
(1) Imediat dupa clasificare, carcasele de porci sunt marcate cu litera
majuscula care indica clasa comerciala sau cu procentajul care exprima
continutul estimat de tesut muscular, cu conditia ca, in acest caz, sa se
permita incadrarea carcaselor in clasele prevazute la art. 5 alin. (1).
(2) Pe carcasele de porci se pot marca indicatii care sa precizeze
greutatea carcasei, precum si alte indicatii in conformitate cu legislatia in
vigoare.
(3) Literele sau cifrele trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 2 cm.
Marcarea se efectueaza cu o cerneala care nu este toxica, nu se sterge si care
rezista la caldura sau cu orice alt mijloc de marcare permanent, autorizat de
catre autoritatile nationale competente.
(4) Jumatatile de carcasa se marcheaza pe gamba din spate sau pe pulpa.
(5) Este admisa si utilizarea de etichete, astfel incat sa nu fie posibila
indepartarea accidentala a acestora.
CAP. 3
Metode si echipamente de clasificare a carcaselor de porci
Art. 8
Metodele de estimare a continutului de tesut muscular din carcasa, pentru a
fi omologate si utilizate ca metode de clasificare a carcaselor de porci,
trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa se bazeze pe un esantion reprezentativ al populatiei porcine din
Romania, care sa cuprinda cel putin 120 de carcase;
b) continutul de tesut muscular sa fie determinat prin metode de estimare
statistice confirmate, bazate pe disectii si pe masurarea fizica a mai multor
parti anatomice ale carcasei porcului;
c) eroarea reziduala standard de estimare sa fie sub 2,5.
Art. 9
Metodele utilizate pentru clasificarea carcaselor de porci sunt metodele de
estimare a continutului de tesut muscular, prevazute in anexa la prezentele
norme tehnice.
Art. 10
Pot fi omologate si alte metode si echipamente de estimare, dupa acceptarea
acestora de catre Comisia de clasificare.
ANEXA 1
la normele tehnice
METODE SI ECHIPAMENTE
utilizate in Romania pentru clasificarea carcaselor de porci
A. Metoda FAT-O-MEATER
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizeaza folosindu-se metoda de
estimare prezentata la pct. 2, bazata pe valori ale masuratorilor realizate cu
aparatul FAT-O-MEATER.
2. Procentul de tesut muscular al carcasei se calculeaza pe baza urmatoarei
formule:
Y = 52,2925 - 0,5252 x G1 + 0,1837 x F1,
in care:
Y: procentul estimat de tesut muscular in carcasa;
G1: grosimea stratului de slanina intre a treia si a patra ultima coasta,
la 7 cm de la linia mediana;
F1: grosimea muschiului longissimus dorsi intre a treia si a patra ultima
coasta, la 7 cm de la linia mediana.
Formula este valabila pentru carcase care au greutatea intre 50 - 120 kg.
3. Metoda se aplica, incepand cu 1 ianuarie 2005, in unitatile de
abatorizare in care s-au sacrificat in medie, in anul precedent, peste 200 de
porci/saptamana.
B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)
1. Clasificarea carcaselor de porci se realizeaza folosindu-se metoda de
estimare ZP.
2. Procentul de tesut muscular se calculeaza pe baza urmatoarei formule:
Y = 50,226 - 0,6105 x S1 + 0,2148 x S2,
in care:
Y: procentul estimat de tesut muscular in carcasa;
S1: grosimea slaninii deasupra muschiului Gluteus medius, inclusiv pielea,
determinata la minimum;
S2: grosimea carnii in linie dreapta dintre canalul medular si varful
anterior al muschiului Gluteus medius.
Formula este valabila pentru carcase care au greutatea intre 50 - 120 kg.
3. Metoda se aplica, incepand cu 1 iulie 2005, in unitatile de abatorizare
in care s au sacrificat in medie, in anul precedent, sub 200 de
porci/saptamana.