ORDIN Nr. 460
din 17 iulie 2008
privind modificarea anexei
la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr.
457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 554 din 22 iulie 2008
Văzând Adresa Comisiei de clasificare a carcaselor de
porcine, bovine şi ovine nr. 33/2008, prin care sunt menţionate deciziile
Consiliului director referitoare la modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Ordinul
ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, precum şi
Referatul Direcţiei politici de piaţă în sectorul zootehnic nr. 120.459/2008,
având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din
Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare
a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările
ulterioare,
în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr.
1.197/2006 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.967/1985 de stabilire a
modalităţilor de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de
porc, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.220/1984 de stabilire a grilei comunitare
de clasificare a carcaselor de porc, precum şi ale Deciziei Comisiei Europene
nr. 169/2008 privind autorizarea unor metode de clasificare a carcaselor de porc în România,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. I. -Anexa la Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a
carcaselor de porci, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu
modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. In cuprinsul textului, sintagma „ţesut
muscular" se înlocuieşte cu sintagma „carne macră".
2. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
„Art. 4. - (1) Carcasele de porci se clasifică, în
momentul cântăririi, în funcţie de conţinutul de referinţă de carne macră.
(2) Valoarea comercială a carcaselor se determină prin
conţinutul estimat de carne macră, în funcţie de greutatea carcasei.
(3) In sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul
de referinţă de carne macră se calculează astfel:
Y = 0,89 x 100 x Greutatea
muşchiuleţului + greutatea cărnii macre din spată, cotlet, pulpă si piept
Greutatea
muşchiuleţului + greutatea celor 4 piese (spată, cotlet, pulpă şi piept) înainte de disecţie
(4) Greutatea cărnii macre din cele 4 piese se
calculează scăzând totalul elementelor care nu sunt macre în cele 4 piese din
greutatea totală a acestora înainte de disecţie."
3. Anexele nr. 1 şi 2 se
înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării.
Art. III. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României,
Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Ciolos
ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la normele tehnice)
GRILA DE PREŢURI
aplicată la plata carcaselor clasificate de porci
Clasa de calitate
|
Procent de carne macră în carcasă
|
Procent de bonificaţie sau de
reducere a preţului carcaselor
|
E
|
>= 65%
|
23,50%
|
64%
|
21,50%
|
63%
|
19,50%
|
62%
|
17,50%
|
61%
|
15,50%
|
60%
|
13,50%
|
59%
|
11,50%
|
58%
|
9,50%
|
57%
|
7,50%
|
56%
|
5,50%
|
55%
|
3,50%
|
U
|
54%
|
1,50%
|
53%
|
preţ negociat pentru nivelul de
referinţă
|
52%
|
-1,00%
|
51%
|
-2,00%
|
50%
|
-3,00%
|
R
|
49%
|
-4,50%
|
48%
|
-6,50%
|
47%
|
-8,50%
|
46%
|
-10,50%
|
<45%
|
-12,50%
|
Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la
un conţinut de 53% carne macră din greutatea carcasei. Orice procent de carne
macră peste 53% se bonifică cu 1,5-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de
referinţă. Orice procent de carne macră sub 53% se reduce cu 1-2% faţă de
preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Preţul pentru nivelul de referinţă
este cel negociat de abator cu fiecare producător.
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 2 la normele tehnice)
METODE ŞI
ECHIPAMENTE
utilizate în România pentru clasificarea carcaselor
de porci
A. Metoda cu sondă optică
a) FAT-O-MEATER (FOM)
1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu
ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).
2. Aparatul este dotat
cu o sondă cu diametrul de 6 mm, care conţine o fotodiodă de tip Siemens SFH
950/960, având o marjă de operare cuprinsă între 3 şi 103 mm. Rezultatele
măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul
unui computer.
3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează
după următoarea formulă:
Y = 60,26989-0,81506 x X1 + 0,20097 x X2,
unde:
Y = procentul estimat de carne
macră în carcasă;
X1 = grosimea
slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la distanţă de 7 cm de
linia mediană;
X2 = grosimea
muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a
patra ultimă coastă.
Formula este valabilă pentru
carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.
4. Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în
care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.
b) OPTIGRADE-PRO (OGP)
1. Clasificarea carcaselor de
porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).
2. Aparatul este dotat
cu o sondă optică cu diametrul de 6 mm, o fotodiodă sensibilă la infraroşii (Siemens)
şi un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsă între 0 şi 110
mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne
macră cu ajutorul unui computer.
3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează
după următoarea formulă:
Y = 61,21920-0,77665 x X1 + 0,15239 x X2,
unde:
Y = procentul estimat de carne
macră în carcasă;
X1 = grosimea
slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană,
între a treia şi a patra ultimă coastă;
X2 = grosimea
muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a
patra ultimă coastă.
Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate
cuprinsă între 50 şi 120 kg.
4. Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în
care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.
B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)
a) RIGLA
1. Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu
ajutorul RIGLEI.
2. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează
după următoarea formulă:
Y = 50,89767-0,70985 x X1 + 0,26457 x X2,
unde:
Y = procentul estimat de carne
macră în carcasă;
X1 = grosimea
slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;
X2 = grosimea cărnii
în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al
muşchiului Gluteus medius.
Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate
cuprinsă între 50 şi 120 kg.
3. Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare
în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de
porci/săptămână.
b) OPTISCAN-TP
1. Clasificarea carcaselor de
porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit Optiscan-TP
2. Aparatul Optiscan-TP
trebuie să fie echipat cu un aparat foto digital care să preia o fotografie edificatoare
a celor două puncte de măsurare de pe carcasă. Imaginile reprezintă baza pentru
calcularea grosimii slăninii şi a muşchiului, conform metodei două puncte „Zwei-Punkte Messverfahren (ZP)". Rezultatele
măsurătorilor trebuie să fie convertite în conţinut de carne macră estimat cu
ajutorul aparatului Optiscan-TP. Imaginile foto sunt salvate şi mai târziu pot
fi controlate. Interfaţa Bluetooth® integrată permite un transfer uşor al
datelor.
3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează
după următoarea formulă:
Y = 51,14666-0,72228 x X1 + 0,26539 x X2,
unde:
Y = procentul estimat de carne
macră în carcasă
X1 = grosimea
slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;
X2 = grosimea cărnii
în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al
muşchiului Gluteus medius.
Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate
cuprinsă între 50 şi 120 kg.
4. Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare
în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de
porci/săptămână.