Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 460 din 17 iulie 2008

privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 554 din 22 iulie 2008



Văzând Adresa Comisiei de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine nr. 33/2008, prin care sunt menţionate deciziile Consiliului director referitoare la modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 457/2004, precum şi Referatul Direcţiei politici de piaţă în sectorul zootehnic nr. 120.459/2008,

având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare,

în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.197/2006 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2.967/1985 de stabilire a modalităţilor de aplicare a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, ale Regulamentului (CEE) nr. 3.220/1984 de stabilire a grilei comunitare de clasificare a carcaselor de porc, precum şi ale Deciziei Comisiei Europene nr. 169/2008 privind autorizarea unor metode de clasificare a carcaselor de porc în România,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:

Art. I. -Anexa la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 457/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice de clasificare a carcaselor de porci, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 564 din 25 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. In cuprinsul textului, sintagma „ţesut muscular" se înlocuieşte cu sintagma „carne macră".

2. Articolul 4 va avea următorul cuprins:

„Art. 4. - (1) Carcasele de porci se clasifică, în momentul cântăririi, în funcţie de conţinutul de referinţă de carne macră.

(2) Valoarea comercială a carcaselor se determină prin conţinutul estimat de carne macră, în funcţie de greutatea carcasei.

(3)   In sensul prezentelor norme tehnice, conţinutul de referinţă de carne macră se calculează astfel:

 

Y = 0,89 x 100 x                Greutatea muşchiuleţului + greutatea cărnii macre din spată, cotlet, pulpă si piept            

                              Greutatea muşchiuleţului + greutatea celor 4 piese (spată, cotlet, pulpă şi piept) înainte de disecţie

(4)  Greutatea cărnii macre din cele 4 piese se calculează scăzând totalul elementelor care nu sunt macre în cele 4 piese din greutatea totală a acestora înainte de disecţie."

3. Anexele nr. 1 şi 2 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. II. - Prezentul ordin intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării.

Art. III. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Dacian Ciolos

ANEXA Nr. 1 (Anexa nr. 1 la normele tehnice)

GRILA   DE   PREŢURI

aplicată la plata carcaselor clasificate de porci

Clasa de calitate

Procent de carne macră în carcasă

Procent de bonificaţie sau de reducere a preţului carcaselor

E

>= 65%

23,50%

64%

21,50%

63%

19,50%

62%

17,50%

61%

15,50%

60%

13,50%

59%

11,50%

58%

9,50%

57%

7,50%

56%

5,50%

55%

3,50%

U

54%

1,50%

53%

preţ negociat pentru nivelul de referinţă

52%

-1,00%

51%

-2,00%

50%

-3,00%

R

49%

-4,50%

48%

-6,50%

47%

-8,50%

46%

-10,50%

<45%

-12,50%

Nivelul de referinţă al grilei de preţuri se referă la un conţinut de 53% carne macră din greutatea carcasei. Orice procent de carne macră peste 53% se bonifică cu 1,5-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Orice procent de carne macră sub 53% se reduce cu 1-2% faţă de preţul negociat pentru nivelul de referinţă. Preţul pentru nivelul de referinţă este cel negociat de abator cu fiecare producător.

ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 2 la normele tehnice)

METODE   ŞI   ECHIPAMENTE

utilizate în România pentru clasificarea carcaselor de porci

A. Metoda cu sondă optică

a) FAT-O-MEATER (FOM)

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul aparatului denumit Fat-O-Meater (FOM).

2. Aparatul este dotat cu o sondă cu diametrul de 6 mm, care conţine o fotodiodă de tip Siemens SFH 950/960, având o marjă de operare cuprinsă între 3 şi 103 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.

3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 60,26989-0,81506 x X1 + 0,20097 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la distanţă de 7 cm de linia mediană;

X2 = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

4.  Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.

b) OPTIGRADE-PRO (OGP)

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit OptiGrade-Pro (OGP).

2.  Aparatul este dotat cu o sondă optică cu diametrul de 6 mm, o fotodiodă sensibilă la infraroşii (Siemens) şi un fototranzistor (Siemens). Marja de operare este cuprinsă între 0 şi 110 mm. Rezultatele măsurătorilor sunt convertite în conţinut estimat de carne macră cu ajutorul unui computer.

3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 61,21920-0,77665 x X1 + 0,15239 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă;

X2 = grosimea muşchiului în milimetri, măsurată la 7 cm de linia mediană, între a treia şi a patra ultimă coastă.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

4.  Metoda se aplică în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, peste 200 de porci/săptămână.

B. Metoda ZWEI PUNKTE (ZP)

a) RIGLA

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul RIGLEI.

2. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 50,89767-0,70985 x X1 + 0,26457 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă;

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;

X2 = grosimea cărnii în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

3.  Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.

b) OPTISCAN-TP

1.  Clasificarea carcaselor de porc se realizează cu ajutorul unui aparat denumit Optiscan-TP

2. Aparatul Optiscan-TP trebuie să fie echipat cu un aparat foto digital care să preia o fotografie edificatoare a celor două puncte de măsurare de pe carcasă. Imaginile reprezintă baza pentru calcularea grosimii slăninii şi a muşchiului, conform metodei două puncte „Zwei-Punkte Messverfahren (ZP)". Rezultatele măsurătorilor trebuie să fie convertite în conţinut de carne macră estimat cu ajutorul aparatului Optiscan-TP. Imaginile foto sunt salvate şi mai târziu pot fi controlate. Interfaţa Bluetooth® integrată permite un transfer uşor al datelor.

3. Conţinutul de carne macră al carcasei se calculează după următoarea formulă:

Y = 51,14666-0,72228 x X1 + 0,26539 x X2,

unde:

Y = procentul estimat de carne macră în carcasă

X1 = grosimea slăninii (incluzând şoriciul) în milimetri, deasupra muşchiului Gluteus medius, determinată la minimum;

X2 = grosimea cărnii în milimetri, în linie dreaptă, între canalul medular şi vârful anterior al muşchiului Gluteus medius.

Formula este valabilă pentru carcasele având o greutate cuprinsă între 50 şi 120 kg.

4.  Metoda se poate aplica în unităţile de abatorizare în care s-au sacrificat în medie, în anul precedent, sub 200 de porci/săptămână.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 460/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 460 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu