ORDONANTA Nr. 55 din 30 ianuarie 2000
privind organizatiile interprofesionale pe produse agroalimentare
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 44 din 31 ianuarie 2000
In temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei
si ale art. 1 lit. D pct. 8 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea
Guvernului de a emite ordonante,
Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:
Art. 1
Prezenta ordonanta reglementeaza infiintarea si functionarea organizatiilor
interprofesionale pe produse agroalimentare, denumite in continuare organizatii
interprofesionale pe produs, principalele obiective si activitati, precum si
drepturile si obligatiile acestora.
Art. 2
In sensul prezentei ordonante, termenii si expresiile de mai jos se
definesc astfel:
a) produse agroalimentare - produse naturale, de origine vegetala si
animala, inclusiv bioproduse si produse semiprelucrate, prelucrate si/sau
conservate, derivate din cele naturale;
b) filiera produsului agroalimentar - sistemul de relatii functionale care
leaga producatorii, prelucratorii, transportatorii, depozitarii,
distribuitorii, comerciantii si/sau bursele de marfuri care tranzactioneaza
acelasi produs in vederea utilizarii si/sau a consumului acestuia;
c) piata produsului agroalimentar - totalitatea relatiilor legate de actele
de vanzare-cumparare, inclusiv cererea si oferta unui produs agroalimentar,
locul de intalnire intre vanzatorii si cumparatorii produsului.
Art. 3
(1) Organizatia interprofesionala pe produs este persoana juridica romana
de drept privat, de interes public, cu caracter profesional, cu statut juridic
de asociatie, fara scop lucrativ, constituita potrivit procedurii si in
conditiile legii in vigoare la data constituirii.
(2) Organizatia interprofesionala pe produs este formata prin asocierea
organizatiilor profesionale fara scop lucrativ, cu personalitate juridica, de
pe filiera producerii, prelucrarii, transportului, depozitarii, distributiei si
comercializarii produselor agroalimentare, constituite in conditiile legii in
vigoare.
(3) Fiecare organizatie profesionala din cadrul organizatiei
interprofesionale pe produs trebuie sa fie reprezentativa in cadrul filierei
produsului respectiv, din punct de vedere al importantei economice, al
numarului de membri si potrivit statutului organizatiei interprofesionale pe
produs.
Art. 4
Principalele obiective ale organizatiei interprofesionale pe produs sunt
urmatoarele:
a) exprimarea intereselor comune ale membrilor organizatiilor profesionale
care desfasoara activitati de productie, prelucrare, transport, depozitare,
distributie si comercializare a produsului;
b) reprezentarea, promovarea si protejarea intereselor comune ale membrilor
organizatiilor profesionale de pe filiera produsului in fata autoritatilor
administratiei publice;
c) facilitarea dialogului dintre autoritatile administratiei publice si
membrii organizatiei interprofesionale pe produs, in vederea cresterii
eficientei economice din sectorul agroalimentar.
Art. 5
Organizatia interprofesionala pe produs desfasoara urmatoarele activitati
principale:
a) propune masuri si politici autoritatilor administratiei publice, prin
consiliile pe produs, pentru imbunatatirea eficientei economice pe filiera
produsului;
b) prezinta puncte de vedere referitoare la proiectele de acte normative
din domeniul agroalimentar, promovate de autoritatile publice;
c) formuleaza propuneri de imbunatatire a activitatilor de pe filiera
produsului, referitoare la:
1. informatii de piata, analize si prognoze necesare orientarii productiei
spre obtinerea de produse adaptate cererii consumatorilor, in special in ceea
ce priveste calitatea si protectia consumatorului;
2. igiena produselor agroalimentare, originea si etichetarea acestora;
3. elaborarea de metode si utilizarea de instrumente pentru imbunatatirea
calitatii produselor;
4. punerea in valoare a marcilor de calitate si a indicatiilor geografice;
5. promovarea unei productii care sa nu afecteze mediul inconjurator si a
altor metode de protectie a acestuia;
6. activitatile de consultanta, expertiza si instruire destinate membrilor;
7. rezolvarea neintelegerilor dintre organizatiile profesionale;
8. alte activitati de interes comun pentru membri.
Art. 6
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va recunoaste, pe baza de aviz,
acele organizatii interprofesionale pe produs care au inscrise in statut si
principalele obiective si activitati prevazute la art. 4 si 5, precum si
prevederi referitoare la posibilitatea aderarii de noi membri.
Art. 7
Organizatia interprofesionala pe produs asigura membrilor sai exercitarea
drepturilor si indeplinirea obligatiilor in conformitate cu propriul statut si
imputerniceste reprezentantii sai in Consiliul pe produs sa ia decizii in
numele organizatiei conform celor hotarate de aceasta.
Art. 8
(1) Pentru fiecare produs se constituie un consiliu pe produs, ca persoana
juridica cu statut de uniune, in conditiile legii in vigoare la data
constituirii, format din reprezentanti ai celor mai reprezentative organizatii
interprofesionale pe produs, recunoscute, pe baza de aviz, de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei.
(2) In cazul in care exista mai multe organizatii interprofesionale pe
acelasi produs, reprezentarea in Consiliul pe produs se face pe baza de mandat,
proportional cu numarul membrilor organizatiilor interprofesionale pe produs
componente si potrivit statutului Consiliului pe produs.
(3) Numarul maxim de organizatii interprofesionale pe acelasi produs cu
reprezentare in Consiliul pe produs este trei.
Art. 9
(1) Consiliul pe produs armonizeaza solicitarile organizatiilor
interprofesionale pe produs reprezentate si formuleaza propuneri privind
imbunatatirea activitatii din domeniul pe care il reprezinta.
(2) Pentru analiza propunerilor Consiliului pe produs si a proiectelor de
acte normative elaborate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei se
constituie comisii de lucru formate din 3 reprezentanti desemnati de ministrul
agriculturii si alimentatiei si cate 2 reprezentanti desemnati de ministrul
finantelor si de ministrul industriei si comertului.
(3) Comisiile de lucru armonizeaza punctele de vedere ale reprezentantilor
Consiliului pe produs si ale ministerelor implicate.
(4) Pentru implementarea obiectivelor si masurilor legate de reglementarea
pietei produselor agroalimentare Ministerul Agriculturii si Alimentatiei
incheie cu Consiliul pe produs conventii care vor fi facute publice in doua
cotidiene de interes national.
(5) La incheierea acestor conventii pot fi avute in vedere propuneri
formulate in scris de alte organizatii interprofesionale pe produs.
Art. 10
In cazul in care una dintre organizatiile interprofesionale pe produs nu
respecta clauzele conventiilor incheiate de Consiliul pe produs cu Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei, reprezentarea acesteia in Consiliul pe produs
inceteaza de drept.
Art. 11
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei impreuna cu ministerele
reprezentate in comisiile de lucru vor depune diligentele necesare pentru
promovarea proiectelor de acte normative potrivit conventiilor incheiate cu
Consiliul pe produs.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
Ministrul industriei si comertului,
Radu Berceanu
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes