ORDIN
Nr. 103/550/314 din 4 mai 2004
pentru aprobarea normelor privind alimentele si ingredientele alimentare noi
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA
CONSUMATORILOR
Nr. 103 din 4 mai 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 550 din 7 mai 2004
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Nr. 314 din 17 mai 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 789 din 27 august 2004
Vazand Referatul de aprobare nr. 5 - 456 din 16 aprilie 2004, intocmit de
Directia de supraveghere si control al pietei produselor si serviciilor,
avand in vedere prevederile art. 34 si ale art. 38 alin. (9) lit. b) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei,
circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea
nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si
functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, al
Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si al
Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
ministrul sanatatii si ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba normele privind alimentele si ingredientele alimentare noi,
prezentate in anexele nr. 1 - 12 care fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
La elaborarea normelor privind alimentele si ingredientele alimentare noi
au fost preluate urmatoarele acte normative europene:
a) Reglementarea C.E. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European din
27 ianuarie 1997 privind alimentele si ingredientele alimentare noi, modificata
prin Reglementarea nr. 1.829/2003 a Parlamentului si Consiliului European privind
alimentele si hrana animala, modificate genetic (publicata in Jurnalul Oficial
L 268, 18/10/2003, p. 0001 - 0023);
b) Reglementarea Comisiei C.E. nr. 1.852/2001 care stipuleaza regulile
detaliate pentru punerea la dispozitia publicului a anumitor informatii si
pentru protejarea informatiilor prezentate in conformitate cu Reglementarea
Parlamentului si Consiliului European nr. 258/97;
c) Decizia Comisiei 2000/195/C.E. din 22 februarie 2000 privind plasarea pe
piata a fosfolipidelor (fosfatidelor) din galbenus de ou ca aliment nou sau
ingredient pentru alimente noi, in cadrul Reglementarii C.E. nr. 258/97 a
Parlamentului si a Consiliului European, notificata prin documentul nr. C
(2000) 2;
d) Decizia Comisiei 2000/196/C.E. din 22 februarie 2000 prin care se refuza
plasarea pe piata a Stevia rebaudiana Bertoni: plante si frunze uscate, ca
alimente noi sau ca ingredient pentru alimente noi, in cadrul Reglementarii
C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European, notificata prin
documentul nr. C (2000) 77;
e) Decizia Comisiei 2000/500/C.E. din 24 iulie 2000 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a grasimilor tartinabile galbene cu adaos de esteri de
fitosterina, ca aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi, in cadrul
Reglementarii C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European,
notificata prin documentul nr. C (2000) 2.121;
f) Decizia Comisiei 2001/17/C.E. din 19 decembrie 2000 prin care se refuza
plasarea pe piata a nucilor Nagai (Canarium indicul L.), ca aliment nou sau ca
ingredient pentru alimente noi, in cadrul Reglementarii C.E. nr. 258/97 a
Parlamentului si a Consiliului European, notificata prin documentul nr. C
(2000) 3.888;
g) Decizia Comisiei 2001/122/C.E. din 30 ianuarie 2001 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a unui preparat de dextran produs de Leuconostoc
mesenteroides, ca ingredient pentru alimente noi, in cadrul Reglementarii C.E.
nr. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European, notificata prin
documentul nr. C (2001) 174;
h) Decizia Comisiei 2001/424/C.E. din 23 mai 2001 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a preparatelor bazate pe fructe pasteurizate, produse
prin utilizarea pasteurizarii la inalta presiune, in cadrul Reglementarii C.E.
nr. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European, notificata prin
documentul nr. C (2001) 1.462;
i) Decizia Comisiei 2001/721/C.E. din 25 septembrie 2001 privind
autorizarea pentru plasarea pe piata a trehalozei, ca aliment nou sau ca
ingredient pentru alimente noi, in cadrul Reglementarii C.E. nr. 258/97 a
Parlamentului si a Consiliului European, notificata prin documentul nr. C
(2001) 2.687;
j) Decizia Comisiei 2002/150/C.E. din 15 februarie 2001 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a proteinelor coagulate de cartof si a hidrolizatelor,
ca alimente noi, in cadrul Reglementarii C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si a
Consiliului European, notificata prin documentul nr. C (2002) 506;
k) Decizia Comisiei 2003/426/C.E. din 5 iunie 2003 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a sucului noni (suc din fructul Morinda citrifolia L),
ca alimente noi, in cadrul Reglementarii C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si a
Consiliului European, notificata prin documentul nr. C (2003) 1.789;
l) Decizia Comisiei 2003/427/C.E. din 5 iunie 2003 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a uleiului bogat in DHA (acid docosahexanoic) din
Microalga Schizochytrium sp., ca ingredient pentru alimente noi, in cadrul
Reglementarii C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European,
notificata prin documentul nr. C (2003) 1.790;
m) Decizia Comisiei 2003/867/C.E. din 1 decembrie 2003 privind autorizarea
pentru plasarea pe piata a salatrimului, ca aliment nou, in cadrul
Reglementarii C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si a Consiliului European.
Art. 3
Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in
vigoare la 1 ianuarie 2007.
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME
privind alimentele si ingredientele alimentare noi
Art. 1
(1) Prezentele norme reglementeaza punerea pe piata a alimentelor noi sau a
ingredientelor alimentare noi.
(2) Prezentele norme se aplica punerii pe piata a alimentelor si
ingredientelor alimentare care nu au fost utilizate pana acum in consumul uman,
in mod semnificativ, si care se impart in urmatoarele categorii:
a) alimente si ingrediente alimentare cu o structura moleculara primara
noua sau modificata in mod intentionat;
b) alimente si ingrediente alimentare constand in sau izolate din
microorganisme, ciuperci sau alge;
c) alimente si ingrediente alimentare constand in plante sau izolate din
plante si ingrediente alimentare izolate din animale, cu exceptia alimentelor
si ingredientelor alimentare obtinute prin practicile de inmultire sau
reproducere traditionale si ale caror antecedente sunt sigure in privinta
utilizarii in calitate de produse alimentare;
d) alimente sau ingrediente alimentare carora li s-a aplicat un proces de
productie, care nu este utilizat in mod curent si care conduce la schimbari
semnificative in compozitia sau structura alimentelor sau ingredientelor
alimentare care afecteaza valoarea lor nutritiva, metabolismul sau nivelul de
substante nedorite.
(3) Dupa caz, se poate determina daca un anumit tip de aliment sau
ingredient alimentar se incadreaza in prevederile alin. (2).
Art. 2
(1) Prezentele norme nu se aplica:
a) aditivilor alimentari reglementati prin Ordinul ministrului sanatatii si
familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati
utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman;
b) aromelor utilizate in alimente reglementate prin Ordinul ministrului
sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 83/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind aromele utilizate in alimente
si sursele materiale pentru producerea lor;
c) solventilor de extractie reglementati prin Ordinul ministrului sanatatii
si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
185/153/2002 pentru aprobarea Normelor privind solventii de extractie utilizati
in producerea alimentelor si ingredientelor alimentare.
(2) Exceptiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) se aplica numai
daca nivelurile de siguranta stabilite prin ordinele ministrului sanatatii si
familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
438/295/2002, nr. 83/90/2002 si nr. 185/153/2002 corespund nivelului de
siguranta prevazut de prezentele norme.
Art. 3
(1) Alimentele si ingredientele alimentare reglementate de prezentele norme
trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa nu prezinte pericol pentru consumator;
- sa nu induca in eroare consumatorul;
- sa nu difere de alimentele sau ingredientele alimentare pe care se
intentioneaza sa le inlocuiasca, astfel incat consumul lor normal sa implice
dezavantaje nutritive pentru consumator.
(2) In scopul punerii pe piata a alimentelor si ingredientelor alimentare
reglementate de prezentele norme, prevederile stabilite in art. 4, 6, 7 si 8 se
aplica in conformitate cu prevederile alin. (1) si in baza altor factori
importanti mentionati in aceste articole.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), procedura stabilita in art.
5 se aplica alimentelor si ingredientelor alimentare mentionate la art. 1 alin.
(2) lit. b) si c), care, in baza dovezilor stiintifice disponibile si general
recunoscute sau in baza unui aviz acordat de una dintre autoritatile competente
mentionate in art. 4 alin. (3), sunt substantial echivalente cu alimentele sau
ingredientele alimentare existente, din punct de vedere al compozitiei
acestora, valorii nutritive, metabolismului, scopului utilizarii si nivelului
substantelor nedorite pe care le contin.
Art. 4
(1) Persoana responsabila cu punerea pe piata, denumita in continuare
solicitant, inainteaza o cerere Ministerului Sanatatii referitoare la produsul
care trebuie plasat pe piata pentru prima oara.
(2) In conformitate cu prevederile art. 6 se efectueaza o evaluare
initiala. Conform procedurii stabilite, Ministerul Sanatatii informeaza fara intarziere
solicitantul:
- ca poate pune pe piata alimentul sau ingredientul alimentar atunci cand
nu este necesara evaluarea aditionala mentionata in art. 6 alin. (3); sau
- ca este necesara o decizie de autorizare conform art. 7;
- despre notificarea denumirii si adresei institutiei/institutiilor de
evaluare a alimentelor, responsabila/responsabile cu pregatirea rapoartelor de
evaluare initiale mentionate in art. 6 alin. (2).
(3) Inainte de data intrarii in vigoare a prezentelor norme, Ministerul
Sanatatii va publica recomandarile referitoare la aspectele stiintifice
privind:
- informatia necesara in vederea sprijinirii solicitarii si prezentarii
informatiei de acest tip;
- pregatirea rapoartelor de evaluare initiale prevazute in art. 6.
Art. 5
(1) In cazul alimentelor si ingredientelor alimentare mentionate in art. 3
alin. (3), solicitantul notifica punerea pe piata la Ministerul Sanatatii in
momentul respectiv. Notificarea este insotita de detaliile importante prevazute
in art. 3 alin. (3). Ministerul Sanatatii va publica in fiecare an un rezumat
al acestor notificari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Etichetarea se supune prevederilor art. 8.
Art. 6
(1) Cererea prevazuta la art. 4 alin. (1) contine informatiile necesare,
inclusiv o copie a studiilor efectuate, si orice alte elemente care pot
demonstra ca alimentul sau ingredientul alimentar respecta criteriile stabilite
in art. 3 alin. (1), precum si o macheta corespunzatoare privind prezentarea si
etichetarea in conformitate cu prevederile art. 8 pentru alimentul sau
ingredientul alimentar. In plus, cererea va fi insotita de un rezumat al
dosarului.
(2) La primirea cererii, Ministerul Sanatatii asigura efectuarea unei
evaluari initiale. In acest scop, acesta stabileste institutia/institutiile
competenta/competente responsabila/responsabile din domeniul produselor
alimentare, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2).
(3) Raportul de evaluare initiala va fi elaborat in termen de 3 luni de la
primirea cererii in conditiile stabilite in alin. (1), conform recomandarilor
prezentate in art. 4 alin. (3), concluzionand daca alimentul sau ingredientul
alimentar necesita o evaluare suplimentara conform prevederilor art. 7.
Art. 7
(1) Cand este necesara o evaluare suplimentara conform art. 6 alin. (3),
decizia de autorizare va fi luata conform procedurii stabilite de Ministerul
Sanatatii.
(2) Decizia defineste scopul autorizarii si, dupa caz, stabileste:
- conditiile de utilizare a alimentului sau ingredientului alimentar;
- desemnarea alimentului sau ingredientului alimentar si specificatia sa;
- cerintele specifice privind etichetarea, conform prevederilor art. 8.
(3) Ministerul Sanatatii va informa fara intarziere solicitantul privind
decizia luata. Deciziile vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I.
Art. 8
(1) Fara a aduce prejudicii celorlalte cerinte legislative privind
etichetarea alimentelor, urmatoarele cerinte suplimentare specifice privind
etichetarea se aplica alimentelor cu scopul de a asigura informarea
consumatorului asupra:
a) oricaror caracteristici sau proprietati alimentare, precum:
- compozitia;
- valoarea nutritiva sau efectele nutritive;
- scopul utilizarii acestui aliment, care determina ca un aliment sau
ingredient alimentar nou sa nu mai fie echivalent cu un aliment sau ingredient
alimentar existent.
Un aliment sau ingredient alimentar nou nu mai este considerat echivalent,
in sensul prezentului articol, daca evaluarea stiintifica, bazata pe o analiza
corespunzatoare a datelor existente, poate demonstra ca caracteristicile
evaluate sunt diferite, comparativ cu un aliment sau ingredient alimentar
conventional, tinand seama de limitele acceptate ale variatiilor naturale ale
acestor caracteristici.
In acest caz etichetarea trebuie sa indice caracteristicile sau
proprietatile modificate, insotite de indicarea metodei prin care a fost
obtinuta aceasta caracteristica sau proprietate;
b) prezentei in alimentul sau ingredientul alimentar nou a unor materii
care nu sunt prezente intr-un aliment echivalent existent si care pot avea
implicatii pentru sanatatea anumitor categorii de populatie;
c) prezentei in alimentul sau ingredientul alimentar nou a unor materii
care nu sunt prezente intr-un aliment echivalent existent si care ridica motive
de ordin etic.
(2) In absenta unui aliment sau ingredient alimentar echivalent existent,
dupa caz, se adopta prevederi corespunzatoare, cu scopul de a informa corect consumatorul
asupra naturii alimentului sau ingredientului alimentar.
(3) Ministerul Sanatatii adopta reguli de aplicare a prezentului articol.
Art. 9
Ministerul Sanatatii adopta reguli referitoare la protectia informatiilor
furnizate de solicitant.
Art. 10
In cazul in care, ca urmare a unor noi informatii sau a unei reevaluari a
informatiilor existente, sunt motive intemeiate pentru a considera ca
utilizarea unui aliment sau ingredient alimentar care se supune prezentelor
norme pune in pericol sanatatea umana ori mediul, Ministerul Sanatatii poate
impune restrictii temporare sau poate suspenda comercializarea si utilizarea
alimentelor si ingredientelor alimentare in cauza.
Art. 11
(1) Ministerul Sanatatii si organismele de evaluare a alimentelor la care
se face referire la art. 4 alin. (2) nu vor divulga informatiile identificate
ca fiind confidentiale in conformitate cu alin. (3), cu exceptia informatiilor
care trebuie sa fie facute publice in conformitate cu situatia, pentru a proteja
sanatatea oamenilor.
(2) Solicitantul poate indica informatiile pe care le pune la dispozitie in
conformitate cu prevederile prezentelor norme, care vizeaza procesul de
productie, care trebuie sa fie tinute confidentiale, dezvaluirea acestora putand
afecta negativ pozitia competitiva a acestuia. In astfel de cazuri trebuie sa
se asigure o justificare care sa poata fi verificata.
(3) Ministerul Sanatatii, care a primit solicitarea, stabileste, dupa
consultare cu solicitantul, ce informatii privitoare la procesul de productie
vor fi pastrate confidentiale si informeaza solicitantul si organismul de
evaluare a alimentelor cu privire la aceasta decizie.
Art. 12
(1) Atunci cand se realizeaza evaluarea initiala a solicitarii, in
conformitate cu art. 4 alin. (1), Ministerul Sanatatii va pune la dispozitia
publicului urmatoarele informatii:
a) numele si adresa solicitantului;
b) o descriere care sa permita identificarea alimentului sau ingredientului
alimentar;
c) utilizarea intentionata a alimentului sau ingredientului alimentar;
d) rezumat al dosarului, cu exceptia acelor parti pentru care s-a stabilit
caracterul confidential, in conformitate cu art. 11 alin. (3);
e) data primirii unei solicitari complete.
(2) Ministerul Sanatatii va pune la dispozitia publicului raportul initial
de evaluare, cu exceptia informatiilor identificate ca fiind confidentiale, in
conformitate cu art. 11 alin. (3), astfel:
a) raportul de evaluare initiala va fi pus la dispozitia publicului dupa
expirarea perioadei de 60 de zile si dupa timpul necesar pentru informarea
solicitantului;
b) atunci cand, in conformitate cu art. 7, este necesara decizie de
autorizare, raportul de evaluare initiala se va pune ori de cate ori este
posibil la dispozitia publicului sau, daca nu este necesara o astfel de opinie,
la momentul in care acea decizie este publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I.
Tabelul 1:
Compozitia fitosterolilor
Specificatii pentru grasimea tartinabila galbena cu adaos de esteri de
fitosteroli
1. Margarina/grasimea vegetala tartinabila poate contine pana la 8%
masa/masa adaos de fitosteroli (echivalentul a pana la 14% masa/masa esteri de
fitosteroli).
2. Compozitia fitosterolilor este specificata in tabelul de mai jos:
___________________________________________
Componenta Minim Maxim
___________________________________________
Campasterol 10% 40%
___________________________________________
Stigmasterol 6% 30%
___________________________________________
Beta-sitosterol 30% 65%
___________________________________________
Altele 0% 5%
___________________________________________
ANEXA 2*)
*) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a grasimilor tartinabile galbene cu adaos
de esteri de fitosterol, ca aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi
Art. 1
(1) Grasimile tartinabile galbene cu adaos de esteri de fitosterol, asa cum
se stipuleaza in tabelul 1, numite produsele, pot fi puse pe piata, ca alimente
noi sau ca ingrediente pentru alimente noi.
(2) Solicitantul se asigura ca produsele sunt conforme cu cerintele
prevazute in art. 2.
Art. 2
Fara a prejudicia cerintele din normele privind etichetarea alimentelor, se
aplica urmatoarele cerinte suplimentare de etichetare:
(a) Produsul se eticheteaza ca: margarina (sau grasime vegetala
tartinabila) cu esteri steroli de origine vegetala;
(b) Mentionarea continutului de esteri steroli de origine vegetala in lista
ingredientelor;
(c) Existenta unei mentiuni care sa indice ca produsul se adreseaza categoriei
de persoane care doresc scaderea nivelului de colesterol din sange;
(d) Inscrierea unei mentiuni prin care sa se indice ca pacientii care
urmeaza un tratament medicamentos pentru scaderea nivelului de colesterol ar
trebui sa consume produsul sub supravegherea medicului;
(e) Existenta unei inscriptii vizibile si usor de citit, care sa indice ca
produsul s-ar putea sa nu fie adecvat din punct de vedere nutritiv pentru
anumite categorii ale populatiei (femei gravide sau care alapteaza si copii cu
varsta sub 5 ani).
(f) Existenta unei avertizari ca produsul trebuie sa fie utilizat ca parte
a unei diete sanatoase, care sa includa consum periodic de fructe si legume
(pentru a mentine nivelele carotenoide).
Art. 3
(1) Unilever trebuie sa stabileasca un program de supraveghere care sa
insoteasca comercializarea produsului. Programul trebuie sa includa, in
special, informatii cu privire la consumurile individuale ale acestui produs.
Acest program va fi trimis spre aprobare la Ministerul Sanatatii inainte de
punerea produsului pe piata.
(2) Datele colectate vor fi puse la dispozitia Ministerului Sanatatii
pentru a estima gradul in care produsul isi atinge grupul-tinta, persoanele
care incearca sa isi controleze nivelul inalt al colesterolului din sange, si
pentru a estima expunerile la fitosterina din aceasta sursa, la alte categorii
ale populatiei.
Art. 4.
Aceasta anexa se adreseaza Unilever (UK) Central Limited, Unilever House,
Blackfriars, Londra, Marea Britanie.
ANEXA 3*)
*) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a fosfolipidelor (fosfatidelor) din
galbenus de ou ca aliment nou sau ingredient pentru alimente noi
Art. 1
Fosfolipidele din galbenus de ou purificate la 85% si 100% pot fi puse pe
piata, ca alimente noi sau ca ingrediente pentru alimente noi.
Art. 2
Aceasta anexa se adreseaza Belovo, Zona Industriala 1, 6600 Bastogne,
Belgia.
ANEXA 4*)
*) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.
NORMA
prin care se refuza punerea pe piata a Stevia rebaudiana Bertoni: plante si
frunze uscate, ca alimente noi sau ca ingredient pentru alimente noi
Art. 1
Stevia rebaudiana Bertoni: plante si frunze uscate nu poate fi pusa pe
piata ca aliment sau ingredient alimentar.
Art. 2
Aceasta anexa de adreseaza Profesorului J. Geuns, KUL, Laboratorul pentru
Fiziologia Plantelor, Kardinaal Mercielaan 93, 3001 Heverlee, Belgia.
ANEXA 5*)
*) Anexa nr. 5 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind refuzarea punerii pe piata a nucilor Nangai (Canarium indicum L.) ca un
aliment nou sau ingredient pentru alimente noi
Art. 1
"Nucile Nangai (Canarium indicum L.)" nu pot fi puse pe piata ca
aliment sau ca ingredient alimentar.
Art. 2
Aceasta anexa se adreseaza Dl. Y. Yobert, La Meillade no 65, F-34150
Montpeyroux, care actioneaza in numele companiei Pacific Nuts Ltd.
ANEXA 6*)
*) Anexa nr. 6 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a unui preparat de dextran produs de
bacteria Leuconostoc mesenteroides, ca ingredient pentru alimente noi in
produse de panificatie
Art. 1
Preparatul de dextran produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides, asa cum
se specifica in tabelul 1, poate fi pus pe piata ca ingredient pentru alimente
noi in produse de panificatie, cu conditia ca proportia preparatului de dextran
sa fie de max. 5% din greutatea produsului finit.
Art. 2
Fara a prejudicia celelalte cerinte ale legislatiei privind etichetarea
alimentelor, cuvantul "dextran" va fi mentionat in lista
ingredientelor ale produsului de panificatie care il contine.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza Puracor nv/sa, Industrialaan 25, B-1702, Groot
Bijgaarden.
Tabelul 1
Specificatii pentru preparatul de dextran produs de bacteria Leuconostoc
mesenteroides
1. Sub forma de pudra:
Glucide 60% din care:
(dextran: 50%
Manitol: 0,5%
Fructoza: 0,3%
Leucroza: 9,2%
Proteine 6,5%
Lipide 0,5%
Acid lactic 10%
Etanol Urme
Cenusa 13%
Umiditate 10%
2. Sub forma lichida:
Glucide 12% din care:
(Dextran: 6,9%
Manitol: 1,1%
Fructoza: 1,9%
Leucroza: 2,2%
Proteine 2%
Lipide 0,1%
Acid lactic 2%
Etanol 0,5%
Cenusa 3,4%
Umiditate 80%
ANEXA 7*)
*) Anexa nr. 7 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a preparatelor bazate pe fructe
pasteurizate, produse prin utilizarea pasteurizarii la inalta presiune
Art. 1
Preparatele de fructe pasteurizate prin tratament la inalta presiune, asa
cum se specifica in tabelul 1, pot fi puse pe piata ca ingredient pentru
alimente noi.
Art. 2
Fara a prejudicia celelalte cerinte ale legislatiei privind etichetarea
alimentelor, expresia "pasteurizat prin tratament la inalta presiune"
se inscrie si se afiseaza, ca atare, pe preparatul de fructe respectiv sau pe
orice produs in care acesta este utilizat.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza Grupului Danone, 7 rue de la Teheran, F-75391
Paris CEDEX 08.
Tabelul 1
Specificatii pentru preparate din fructe pasteurizate prin tratament la
inalta presiune
______________________________________________________________________________
| Parametru | Tinta | Comentarii
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
| Tipuri de fructe | Mere, caise, banane, mure, | Fructe utilizate in proces
|
| | afine, cirese, nuci de | conventional
|
| | cocos, smochine, struguri, |
|
| | grapefruit, mandarine, |
|
| | mango, pepene, piersici, |
|
| | pere, ananas, prune, |
|
| | zmeura, rubarba, capsuni | |
|___________________|____________________________|_____________________________|
| Depozitarea | Minim 15 zile la | Fructe culese si depozitate
|
| fructelor inainte | temperatura de -20 grade C | in conformitate cu |
| de tratamentul la | | practicile agricole si de
|
| inalta presiune | | productie bune/de igiena
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
| Adaos de fructe | Intre 40% - 60% din | Fructe omogenizate si
|
| | fructele dezghetate | adaugate la alte
|
| | | ingrediente
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
| pH | 3,2 - 4,2 |
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
| 0Brix | 7 - 42 | Asigurat prin adaos de
|
| | | zaharuri
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
| aw (activitatea | < 0,95 | Asigurat prin adaos
de |
| apei) | | zaharuri
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
| Depozitare finala | Minim 60 de zile, la maxim | Echivalent cu regimul de
|
| | +5 grade C | depozitare pentru fructele
|
| | | procesate conventional
|
|___________________|____________________________|_____________________________|
ANEXA 8*)
*) Anexa nr. 8 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a trehalozei, ca aliment nou sau ca
ingredient pentru alimente noi
Art. 1
Trehaloza, asa cum e specificata in tabel, poate fi pusa pe piata ca
aliment nou sau ca ingredient pentru alimente noi.
Art. 2
Denumirea de "trehaloza" se inscrie pe eticheta produsului, ca
atare, sau in cazul alimentelor care o contin, in lista ingredientelor.
Cu privire la denumirea de trehaloza, intr-o nota de subsol intr-o forma
proeminenta, prin intermediul unui asterix (*), trebuie inscrise cuvintele
"trehaloza este o sursa de glucoza". Cuvintele trebuie sa aiba
caractere de cel putin aceeasi dimensiune ca cele folosite in lista
ingredientelor.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza Bioresco Ltd Bundesstrase 29, CH-4054 Basel
Tabel
SPECIFICATII PENTRU TREHALOZA
Sinonime: alfa, alfa-trehaloza
Definitie: o dizaharida non-reducatoare care consta in doua jumatati de
glucoza legate printr-o legatura glucozidica alfa-1,1. Se obtine din amidon
lichefiat printr-un proces enzimatic cu multiple faze. Produsul comercial este
dihidratul.
Denumirea chimica: alfa-D-glucopyranosyl-alfa-D-glucopyranoside, dihidrat
CAS nr. 6138-23-4 (dihidrat)
Formula chimica: C12H22O11 * 2H2O (dihidrat)
Formula structurala
Trehaloza
CH2OH H OH
|_____O |_____|
/ \ /| |\
H / \ H H / OH H \ H
\/ \/ \/ \/
/\ /\ /\ /\
HO \ OH H / O \ HOH2C / OH
\|_____|/ \ _____|/
| | O |
H OH H
Greutatea moleculara: 378,33 (dihidrat)
Analiza: Nu mai putin de 98% din baza uscata.
Descriere: Virtual inodor, cristale albe sau aproape albe, cu gust dulce.
Caracteristici
Identificare
Solubilitatea: Usor solubil in apa, foarte putin solubil in etanol
20
Rotatia specifica: [alfa]D + 199 grade (5% solutie apoasa)
Punct de topire: 97 grade C (dihidrat)
Puritate: Pierderea la uscare
Nu mai mult de 1,5% (60 grade, 5 h)
Cenusa totala: Nu mai mult de 0,05%
Plumb: Nu mai mult de 1 mg/kg
Se determina prin utilizarea unei tehnici de absorbtie atomica adecvata
pentru nivelul specificat. Selectarea dimensiunii probei si a metodei de
pregatire a probei se poate baza pe principiile metodei descrise la FNP 5*1),
"Metode instrumentale".
Metoda de analiza
Principiu: trehaloza se identifica prin cromatografie lichida si se
cuantifica prin comparatie cu un standard de referinta care contine trehaloza
standard.
Pregatirea solutiei de proba: greutatea de aproximativ 3 g de proba uscata
intr-un balon volumetric de 100 ml si cu adaugarea a aproximativ 80 ml de apa
purificata, deionizata. Se aduce proba la dizolvare completa si se dilueaza
pentru a marca cu apa deionizata purificata. Se filtreaza printr-un filtru
micron de 0,45.
Aparat: cromatograf lichid dotat cu detector de indice de refractie si cu
aparat de inregistrare integrator.
------------
*1) Document pentru alimente si nutritie nr. 5 rev. 2 - Ghid de
specificatii pentru observatii generale, tehnici analitice generale, teste de
identificare, solutii de test si alte materiale de referinta (JECFA) 1991, 322
p. English - ISBN 02997
Conditii:
Coloana: Shodex Ionpack KS - 801 (Showa Denko Co.) sau echivalent
- lungime: 300 mm
- diametru: 10 mm
- temperatura: 50 grade C
Faza mobila: apa
Rata de flux: 0,4 ml/min
Volum de injectie: 8 microlitri
Procedura: se injecteaza separat volume egale din solutie de proba si
solutia standard in cromatograf. Se inregistreaza cromatogramele si se masoara
marimea raspunsului pentru zona de varf a trehalozei.
Se calculeaza cantitatea, in mg, a trehalozei, la 1 ml de solutie de proba
prin urmatoarea formula:
% trehaloza = 100 x (Ru / Rs)(Ws / Wu)
unde:
Rs = zona de varf a trehalozei in preparatul standard;
Ru = zona de varf a trehalozei in pregatirea probei;
Ws = greutate in mg a trehalozei in preparatul standard;
Wu = greutatea probei uscate in mg.
ANEXA 9*)
*) Anexa nr. 9 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a proteinelor coagulate de cartof si a
hidrolizatilor, ca ingrediente pentru alimente noi
Art. 1
Proteina coagulata de cartof si hidrolizatii din aceasta, asa cum se arata
in tabel, pot fi puse pe piata ca ingredient pentru alimente noi.
Art. 2
Denumirea de "proteina de cartof" va fi inscrisa pe eticheta
produsului, ca atare sau in lista de ingrediente a alimentelor ce o contin.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza AVEBE ba, Prins Hendrikplein 20,9641 GK Veendam,
Olanda.
Tabel
Specificatii pentru proteinele coagulate de cartof si hidrolizatii din
acestea
Substanta uscata: nu mai putin de 800 mg/g
Proteine (N* 6,25): nu mai putin de 600 mg/g (substanta uscata)
Cenusa: nu mai mult de 400 mg/g (substanta uscata)
Glycoalkaloid (total): nu mai mult de 150 mg/kg
Lysinoalanina (total): nu mai mult de 500 mg/kg
Lysinoalanina (liber): nu mai mult de 10 mg/kg
ANEXA 10*)
*) Anexa nr. 10 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a uleiului bogat in DHA (acid
docosahexaenoic) din Microalga Schizochytrium sp, ca ingredient pentru alimente
noi
Art. 1
Uleiul bogat in DHA din microalga Schizochytrium sp, asa cum se specifica
in tabelul 1, poate fi pus pe piata ca ingredient pentru alimente noi pentru
utilizarile si la nivelurile maxime specificate la tabelul 2.
Art. 2
Denumirea de "ulei bogat in DHA din microalga Schizochytrium sp"
va fi inscrisa pe eticheta produsului ca atare, sau in lista de ingrediente ale
alimentelor care il contin.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza Martek Biosciences Corporation, 6480 Dobbin
Road, Columbia, Maryland 21045 USA.
Tabel 1
SPECIFICATII PENTRU ULEIUL BOGAT IN DHA (ACID DOCOSAHEZAENOIC) OBTINUT PRIN
EXTRACTIE DE HEXAN DIN MICROALGA SP. SCHIZOCHYTRIUM
Parametrul Specificatie
Valoarea acidului Nu mai mult de 0,5 mg KOH/g
Valoarea peroxidului (PV) Nu mai mult de 5,0 meq/kg ulei
Umiditate si substante volatile Nu mai mult de 0,05%
Substante ne-saponificabile Nu mai mult de 4,5%
Acizi grasi in pozitie trans Nu mai mult de 1%
Continut de DHA Nu mai putin de 32,0%
Tabel 2
UTILIZARI ALE ULEIULUI BOGAT IN DHA (ACID DOCOSAHEXENOIC) DIN MICROALGA sp.
SCHIZOCHYTRIUM
Grupe de produse Nivel maxim de utilizare a DHA
Produse lactate cu exceptia 200 mg/100 g sau pentru produse
bauturilor bazate pe lapte din branza 600 mg/100 g
Echivalente de produse lactate, cu 200 mg/100 g sau pentru echivalente
exceptia bauturilor ale produselor din branza 600 mg/100
g
Grasimi tartinabile si dressings 600 mg/100 g
Cereale pentru micul dejun 500 mg/100 g
Suplimente nutritive 200 mg pe doza zilnica in maniera
recomandata de producator
Alimente dietetice pentru scopuri In conformitate cu cerintele
nutritive
medicale speciale speciale ale persoanelor carora le
este destinat produsul
Alimente destinate utilizarii in 200 mg/masa inlocuitor
diete cu continut limitat de
energie pentru scaderea greutatii
NOTA:
Toate produsele alimentare care contin ulei bogat in DHA in special
Schizochytrium ar trebui sa demonstreze stabilitatea oxidativa, prin
metodologia de analiza adecvata si recunoscuta la nivel national/international
(de ex. AOAC).
ANEXA 11*)
*) Anexa nr. 11 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a salatrimului, ca aliment nou
Art. 1
Salatrim, asa cum se specifica in tabel, poate fi pus pe piata ca
ingredient pentru alimente noi, ce se utilizeaza in produse de panificatie si
de cofetarie.
Art. 2
(1) Denumirea de "grasimi reduse (salatrim)" se indica pe
eticheta produsului, ca atare, sau in lista ingredientelor a alimentelor ce il
contin.
(2) Trebuie sa existe o nota care sa indice ca un consum excesiv poate duce
la probleme gastro-intestinale.
(3) Trebuie sa existe o nota cu privire la faptul ca produsele nu sunt
destinate a fi consumate de copii.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza Danisco A/S Langebrogade 1, PO Box 17, DK-1001
Copenhagen K, Danemarca.
Tabelul 1
SPECIFICATII PENTRU SALATRIM
Definitie:
Salatrimul este acronimul recunoscut international*1) pentru (molecule acil
triglicerina pe lant scurt si lung).
Salatrim este preparat prin inter-esterificarea non-enzimatica a
triacetinei, tripropioninei, tributrinei sau a amestecurilor din acestea cu
canola hidrogenata, boabe de soia, samanta de bumbac sau ulei de floarea
soarelui.
Descriere
Lichid limpede, usor chihlimbariu pana la solid ceros de o culoare
deschisa, la temperatura camerei. Fara materie de (macro) particule si fara
mirosuri straine sau rancede.
Distributia esterilor de glicerina:
- triacilglicerina: > 87%
- diaciglicerina: </= 10%
- monoacilglicerina: </= 2%
Compozitia acizilor grasi:
- acizi grasi pe lant lung MOLI %: 33 la 70%
- acizi grasi pe lant scurt MOLI %): 30 la 67%
- Acizi grasi saturati pe lant lung: < 70% din greutate
- Acizi trans grasi: </= 1%
- Acizi grasi liberi sau acid oleic: </= 0,5%
Profilul triacilglicerinei:
- Triesteri (mai scurti/lungi de 0,5 la 2,0): >/= 90%
- Triesteri (scurt/lung = 0) </= 10%
Material nesaponifiabil: </= 1%
Umiditate: </= 0,3%
Cenusa: </= 0,1%
Culoare: </= 3,5 rosu (Lovibond)
Valoarea peroxidului: </= 2,0 Meq/Kg
ANEXA 12*)
*) Anexa nr. 12 este reprodusa in facsimil.
NORMA
privind autorizarea punerii pe piata a sucului noni (suc din fructul Morinda
citrifolia L.), ca un ingredient pentru alimente noi, in cadrul Reglementarii
C.E. nr. 258/97 a Parlamentului si Consiliului European
Art. 1
"Sucul de noni" (suc din fructul Morinda citrifolia L.), poate fi
pus pe piata ca ingredient pentru alimente noi, care urmeaza a fi folosit in
bauturi de fructe pasteurizate.
Art. 2
Notiunea "suc de noni" sau "suc din morinda citrifolia"
trebuie sa fie inscrisa pe eticheta produsului ca atare sau in lista de
ingrediente, in conformitate cu actele normative in vigoare cu privire la
etichetarea, prezentarea si publicitatea alimentelor.
Art. 3
Aceasta anexa se adreseaza Morinda Inc., 333 W. River Park drive, Provo, UT
84604, SUA