Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 107 din  1 iunie 2005

privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa"*)

ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI


SmartCity3

              BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 664 bis  din 26 iulie 2005

    *) Ordinul nr. 107/2005 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 664 din 26 iulie 2005 si este reprodus si in acest numar bis.

    In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, cu modificarile ulterioare,
    in baza instructiunilor de metrologie legala I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" si I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de masurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instructiunilor de metrologie legala, cu modificarile ulterioare, si a Hotararii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala, cu modificarile ulterioare,

    directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legala emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa", cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Norma de metrologie legala prevazuta la art. 1 inlocuieste Norma de metrologie legala NML 3-03/1-94 "Contoare de apa rece. Conditii tehnice si metrologice", cu exceptia cazurilor la care se refera art. 3.
    Art. 3
    Se admite utilizarea in continuare, in paralel cu norma de metrologie legala prevazuta la art. 1, a Normei de metrologie legala NML 3-03/1-94 "Contoare de apa rece. Conditii tehnice si metrologice", pentru mijloacele de masurare care au aprobare de model acordata in baza acestei norme, dupa cum urmeaza:
    - pana la expirarea valabilitatii aprobarii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica initiala;
    - o perioada de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pentru verificari metrologice periodice si dupa reparatii.
    Art. 4
    Unitatile din structura si in subordinea Biroului Roman de Metrologie Legala, precum si laboratoarele autorizate de acesta vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data publicarii lui.

          Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legala,
                               Stefan Ocneanu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 003-05 "Contoare de apa"

    1 Domeniu de aplicare
    1.1 Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice contoarelor de apa destinate masurarii volumului apei curate, reci sau calde, utilizate in aplicatii rezidentiale, comerciale si de mica industrie.
    1.2 Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, contoarele de apa prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelul 1.
    1.3 Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
    - la masurarea apelor brute sau uzate;
    - la masurarea apei de irigatii;
    - ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
    - ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective.

    2 Terminologie
    In sensul prezentei norme de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:
    2.1 contor de apa: mijloc de masurare destinat sa masoare, sa memoreze si sa indice, in conditiile de masurare, volumul apei care trece prin interiorul traductorului de masurare.
    2.2 debit de suprasarcina (Q4) cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa functioneaza intr-o maniera satisfacatoare pentru o perioada scurta de timp, fara sa se deterioreze.
    2.3 debit de tranzitie (Q2): valoare a debitului, situata intre debitul permanent si debitul minim, la care domeniul de debit este impartit in doua zone, "zona superioara" si "zona inferioara". Fiecare zona are o eroare maxima tolerata caracteristica.
    2.4 debit minim (Q1): cea mai mica valoare a debitului la care contorul de apa furnizeaza indicatii care indeplinesc cerintele privind erorile tolerate.
    2.5 debit permanent (Q3): cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa functioneaza intr-o maniera satisfacatoare, in conditii normale de utilizare, adica in conditii de curgere constanta sau intermitenta.

    3. Cerinte metrologice si tehnice specifice

    3.1 Conditii nominale de functionare
    Producatorul trebuie sa specifice, prin inscriptionare, conditiile nominale de functionare ale contorului de apa, in special:
    3.1.1 Domeniul de debit
    Valorile pentru domeniul de debit trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    Q3/Q1 >/= 10
    Q2/Q1 = 1,6
    Q4/Q3 = 1,25
    Pentru o perioada de 5 ani de la intrarea in vigoare a prezentei norme, raportul Q2/Q1 poate avea una din urmatoarele valori: 1,5; 2,5; 4; sau 6,3.
    3.1.2 Domeniul de temperatura a apei
    Domeniul de temperatura a apei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    de la 0.1 grade C pana la cel putin 30 grade C, sau
    de la 30 grade C pana la cel putin 90 grade C.
    Contorul de apa poate fi conceput sa functioneze in ambele domenii de temperatura.
    3.1.3 Domeniul de presiune relativa a apei. Acesta trebuie sa fie de la 0.3 bar pana la cel putin 10 bar la Q3.
    3.1.4 Pentru alimentarea electrica: valoarea nominala a tensiunii in curent alternativ si/sau limitele alimentarii in curent continuu.

    3.2 Erorile maxime tolerate
    3.2.1 Erorile de masurare pentru volumele livrate la debite situate intre debitul de tranzitie (Q2) (inclusiv) si debitul de suprasarcina (Q4) nu trebuie sa depaseasca erorile maxime tolerate, care sunt:
    +/- 2% pentru apa avand temperatura </= 30 grade C,
    +/- 3% pentru apa avand temperatura > 30 grade C.
    3.2.2 Erorile de masurare pentru volumele livrate la debite situate intre debitul minim (Q1) si debitul de tranzitie (Q2) (exclusiv) nu trebuie sa depaseasca eroarea maxima tolerata, care este +/- 5%, oricare ar fi temperatura apei.

    3.3 Conditiile de mediu
    3.3.1 In cazul unui contor echipat cu dispozitive electrice sau electronice, producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu climatic, mecanic si electromagnetic in care este destinat sa functioneze contorul, conform cerintei 2.1.3 din norma NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal".
    3.3.1.1 Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui contor de apa trebuie sa fie astfel incat:
    - variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decat valoarea admisa a variatiei definita la punctul 3.3.1.3, sau
    - indicarea rezultatului masurarii sa se faca intr-o asemenea maniera incat acesta sa nu poata fi interpretat ca un rezultat valabil, ci ca o variatie temporara care nu poate fi interpretata, memorata sau transmisa ca rezultat al masurarii.
    3.3.1.2 Dupa ce este supus unei perturbatii electromagnetice, contorul de apa trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
    - sa se repuna in functiune in limitele erorilor tolerate;
    - sa-si pastreze toate functiile de masurare;
    - sa permita recuperarea tuturor informatiilor de masurare prezente anterior perturbatiei.
    3.3.1.3 Valoarea variatiei critice este cea mai mica dintre urmatoarele doua valori:
    - volumul corespunzator jumatatii din valoarea absoluta a erorii maxime tolerate in zona superioara;
    - volumul corespunzator erorii maxime tolerate aplicata volumului integrat timp de un minut la debitul Q3.

    3.4 Adecvare
    3.4.1 Contorul trebuie sa poata fi instalat astfel incat sa poata functiona in orice pozitie, cu exceptia cazurilor cand exista o indicatie contrara, marcata clar pe contor.
    3.4.2 Producatorul trebuie sa precizeze daca mijlocul de masurare este destinat masurarii curgerii inverse. In acest caz, volumul de curgere inversa trebuie fie sa se scada din volumul cumulat, fie sa se inregistreze separat. La curgerea normala si la cea inversa se aplica aceeasi eroare maxima tolerata. Contoarele de apa care nu sunt concepute pentru masurarea curgerii inverse trebuie sa fie capabile fie sa previna curgerea inversa, fie sa reziste la o curgere inversa accidentala fara a suporta o deteriorare sau modificare a proprietatilor metrologice.

    3.5 Durabilitate
    Dupa efectuarea unei incercari corespunzatoare, tinand cont de perioada de timp estimata de producator, trebuie sa fie satisfacute urmatoarele criterii:
    3.5.1 Variatia rezultatului masurarii dupa incercarea de durabilitate, comparativ cu rezultatul initial al masurarii, nu trebuie sa depaseasca:
    3% din volumul masurat intre Q1, inclusiv, si Q2, exclusiv;
    1,5% din volumul masurat intre Q2, inclusiv, si Q4, inclusiv.
    3.5.2 Eroarea de indicatie pentru volumul masurat dupa testul de durabilitate nu trebuie sa depaseasca:
    +/- 6% din volumul masurat intre Q1, inclusiv, si Q2, exclusiv;
    +/- 2,5% din volumul masurat intre Q2, inclusiv, si Q4, inclusiv, pentru contoarele de apa destinate masurarii apei cu o temperatura cuprinsa intre 0,1 grade C si 30 grade C,
    +/- 3,5% din volumul masurat intre Q2 inclusiv si Q4 inclusiv pentru contoarele de apa destinate masurarii apei cu o temperatura cuprinsa intre 30 grade C si 90 grade C.

    3.6 Unitati de masura
    Volumul masurat trebuie sa fie afisat in metri cubi, simbol mc.

    3.7 Punerea in functiune
    Distribuitorul sau persoana legal desemnata pentru instalarea contorului trebuie sa determine conditiile de utilizare prevazute la punctele 3.1.1, 3.1.2 si 3.1.3, astfel incat contorul sa fie corespunzator pentru masurarea cu exactitate a consumului prevazut sau previzibil.

    4 Atestarea legalitatii

    4.1 Atestarea legalitatii unui contor de apa se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in tabelul 1.
    4.2 Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si eliberarea unor documente specifice (certificate de aprobare de model, buletine de verificare).

    Tabelul 1 - Cerinte metrologice si tehnice aplicabile contoarelor de apa

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Cerinta metrologica  | Punctul din norma|    Modalitati de control    |
|crt.|   sau tehnica          | de metrologie    |_____________________________|
|    |                        | legala           |Aprobare|     Verificare     |
|    |                        |                  |de model|____________________|
|    |                        |                  |        | initiala| periodica|
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  0 |            1           |         2        |   3    |    4    |    5     |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  1 | Adecvare               |    2.7/NML 001-05|   X    |         |          |
|    |                        |    3.4/NML 003-05|        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  2 | Protectie impotriva    |    2.8/NML 001-05|   X    |    X    |    X     |
|    | interventiilor         |                  |        |         |          |
|    | neautorizate si a      |                  |        |         |          |
|    | degradarii informatiei |                  |        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  3 | Informatii furnizate de|    2.9/NML 001-05|   X    |    X    |    X     |
|    | mijlocul de masurare si|    3.1/NML 003-05|        |         |          |
|    | informatii insotitoare |3.3.1.1 NML 003-05|        |         |          |
|    |                        |    3.7/NML 003-05|        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  4 | Indicarea rezultatului |   2.10/NML 001-05|   X    |         |          |
|    | masurarii              |                  |        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  5 | Posibilitatea evaluarii|   2.12/NML 001-05|   X    |         |          |
|    | conformitatii          |                  |        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  6 | Erori in conditii      |    3.2/NML 003-05|   X    |    X    |    X     |
|    | nominale de            |                  |        |         |          |
|    | functionare, fara      |                  |        |         |          |
|    | perturbatii            |                  |        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  7 | Efectul conditiilor de |  3.3.1/NML 003-05|   X*1) |         |          |
|    | mediu climatic         |2.1.3.1/NML 001-05|        |         |          |
|    |                        |2.1.4.2/NML 001-05|        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  8 | Efectul conditiilor de |  3.3.1/NML 003-05|   X*1) |         |          |
|    | mediu mecanic          |2.1.3.2/NML 001-05|        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
|  9 | Efectul conditiilor de |  3.3.1/NML 003-05|   X*1) |         |          |
|    | mediu electromagnetic  |2.1.3.3/NML 001-05|        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
| 10 | Alimentare electrica   |  3.1.4/NML 003-05|   X*1) |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
| 11 | Rezistenta la presiunea|  3.1.3/NML 003-05|   X    |         |          |
|    | interna                |                  |        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
| 12 | Durabilitate           |    2.5/NML 001-05|   X    |         |          |
|    |                        |    3.5/NML 003-05|        |         |          |
|____|________________________|__________________|________|_________|__________|
    *1) Evaluarile se efectueaza numai la contoarele echipate cu dispozitive electrice sau electronice



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 107/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 107 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    My name is Bianca Colman . My c,r,y,p,t,o was stolen, which was an unfortunate thing for me. The situation started when I got an email at work alerting me to an attempted login from Indonesia on my wallet. The email directed me to a link where I could reset my password. My computer froze for several minutes after I clicked on the link. After rebooting, I saw that my wallet had been compromised and that all of my funds had been removed. However fortunately for me, thanks to LOST RECOVERY MASTERS, I was able to recover my stolen funds. You can also contact them if you require their services Contact info: Website (https ://lost recovery masters. com/ ) Email(Support @ lost recovery masters. com) or What s app +44(7537)-105921
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 107/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu