ORDIN Nr. 13
din 17 martie 2009
pentru modificarea si
completarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind
procedura de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a
activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a
produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a
activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a
produselor alimentare de origine nonanimala, aprobata prin Ordinul
presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor nr. 111/2008
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 178 din 23 martie 2009
Văzând Referatul de aprobare nr. 7.011 din 24 februarie
2009, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară,
în temeiul Regulamentului Parlamentului European şi al
Consiliului Uniunii Europene nr. 178/2002/CE de stabilire a principiilor şi a
cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii
Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul
siguranţei produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu amendamentele ulterioare, al
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr.
852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial
al Uniunii Europene nr. L 139/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele
ulterioare, al Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii
Europene nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se
aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L 139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, al
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr.
854/2004/CE de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor
oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman,
publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 139/83 din 25 iunie
2004, cu amendamentele ulterioare, şi al Regulamentului Parlamentului European
şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 882/2004/CE privind controalele oficiale
efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind
hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi
de bunăstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr.
L 165/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare,
având în vedere prevederile
art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi
completările ulterioare, şi prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002,
republicată,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind
procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a
activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a
produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a
activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare
a produselor alimentare de origine nonanimală, aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 111/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 30 decembrie 2008, se
modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 litera f), punctul (i) se modifică şi va avea
următorul cuprins:
„(i) include şi furnizarea de către producători direct
către consumatorul final a produselor primare de origine animală în cantităţi
mici, în pieţele agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor,
organizării unor manifestări în perioada sărbătorilor religioase sau a altor
asemenea evenimente publice, organizate periodic de către autorităţile
locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional;".
2. La articolul 2 litera
g), punctul 4 se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„4. producţie anuală de păsări sau lagomorfe - până la
10.000 de capete;".
3. La articolul 2
litera g), punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„6. ouă - provenind de la cel mult 50 de găini
ouătoare;".
4. La articolul 2,
litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,h) producător - persoana fizică sau juridică, inclusiv producătorii agricoli
crescători de animale, care desfăşoară activitate de vânzare directă a
produselor primare de origine animală."
5. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 5. - Producătorii sunt obligaţi să respecte
condiţiile privind igiena
produselor primare de origine animală destinate consumului uman, prevăzute în
anexa nr. 1 la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii
Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele
ulterioare, incluzând ghidurile de bune practici şi igienă elaborate de
asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor."
6. La articolul 9,
litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,e) pentru laptele crud, să respecte cerinţele de
sănătate animală şi igienă stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE de
stabilire a unor norme
specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu
amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de la animale libere de
boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care respectă condiţiile
de igienă a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui şi cu asigurarea
trasabilităţii produsului, incluzând ghidurile de bune practici şi igienă
elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor."
7. La articolul 11,
partea introductivă a alineatului (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) Vânzarea directă a
produselor primare de origine animală către consumatorul final în pieţele
agroalimentare, precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestărilor
organizate în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente
publice, organizate periodic de autorităţile locale/judeţene pe întreg
teritoriul naţional, se realizează numai de producător sau de membrii familiei,
rude de gradul I şi II ale acestuia, în baza:".
8. La articolul 17
litera a), punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„4. consumatorul final în pieţele agroalimentare,
precum şi cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestărilor organizate în
perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice,
organizate periodic de autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul
naţional, cu excepţia cărnii proaspete de porc;".
9. La articolul 17
litera h), punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„2. brânzeturi - până la 1.500 kg/săptămână, medie
anuală;".
10. La articolul 17 litera h), după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21, cu următorul
cuprins:
„21. lapte
pasteurizat şi alte produse lactate lichide - până la 3.000
kg/săptămână;".
11. La articolul 19
alineatul (1) litera a), punctul (v) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(v) numărul personalului lucrător, cu excepţia
stânelor;".
12. La articolul 19
alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,b) schiţa obiectivului unde se desfăşoară
activităţile de producţie, cu excepţia stânelor;".
13. La articolul 19
alineatul (1), litera c) se abrogă.
14. La articolul 19 alineatul (1), după litera d)
se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
,,e) prin derogare de la prevederile lit. d), în cazul
producătorilor agricoli crescători de animale, copia certificatului de
producător eliberat de primărie, vizată de asociaţiile profesionale şi/sau de
medicul veterinar zonal."
15. La articolul 22
alineatul (2), litera g) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,g) eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare,
păsări etc.);".
16. La articolul 22
alineatul (2), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,h) eliminarea deşeurilor;".
17. La articolul 22
alineatul (2), litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
,,j) aplicarea procedurilor de
bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite
prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de
animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei hazardului şi punctelor
critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de
producţie şi specificul unităţii."
18. Punctul 2 „Lapte
şi produse din lapte" din capitolul I „Unităţi de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi
controlului sanitar veterinar" din anexa nr. 1 la norma sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„2. Lapte şi produse din lapte:
a) Centru de prelucrare
lapte integrat în cadrul exploataţiei - unitate
dotată cu spaţii şi echipamente adecvate desfăşurării activităţii de prelucrare
a laptelui crud provenit de la animalele proprii în produse lactate, într-o
gamă sortimentală restrânsă, In această categorie sunt incluse spaţiile şi
facilităţile de la nivelul stânelor sau exploataţiilor agricole unde laptele
crud provenit de la animalele din exploataţia proprie este prelucrat în
brânzeturi şi comercializat direct către consumatorul final în spaţii special
amenajate în pieţele agroalimentare, cu ocazia târgurilor, expoziţiilor,
manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau a altor
asemenea evenimente publice, organizate periodic de autorităţile
locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional, în conformitate cu prevederile
normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
b) Centru de prelucrare lapte independent - unitate dotată cu spaţii şi echipamente adecvate pentru recepţia
laptelui crud de la producători locali, prelucrarea acestuia în produse lactate
într-o gamă sortimentală restrânsă şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu
prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor."
19. Punctul 5 „Ouă
de consum" al capitolului I „Unităţi de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi
controlului sanitar veterinar" din anexa nr. 1 la norma sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se modifică şi va avea următorul cuprins:
„5. Ouă pentru consum:
- Centru colectare ouă - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se
desfăşoară activităţi pentru colectarea ouălor de la un producător în vederea
livrării acestora către un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar sau
către alte unităţi de industrie alimentară ori nealimentară, în conformitate cu
prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor."
20. La punctul 1
„Unităţi de alimentaţie publicaşi unităţi de
comercializare a alimentelor" al capitolului II „Unităţi de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi controlului sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor" din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor, litera f) se modifică şi va avea următorul
cuprins:
,,f) Pensiune turistică,
indiferent de specific - unitate cu spaţii şi
dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru obţinerea,
recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală,
provenite din exploataţia agricolă familială, precum şi din unităţi autorizate
şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor,
prepararea şi servirea alimentelor gătite în incinta proprie."
21. Punctul I din
anexa nr. 2 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se
modifică şi va avea următorul cuprins:
„I. Pentru
unitatea/producătorul agricol crescător de animale:
..........................................................................................
reprezentant legal/ proprietar
.................................................., din
localitatea....................., str................nr........,
sectorul......., codul
postai........judeţul.............., pentru următoarele activităţi:
1.................................;
2.................................;
3.................................;
4.................................."
22. Numărul curent 2 din anexa nr. 4 la norma
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se modifică şi va avea
următorul cuprins:
Nr. crt.
|
Unitatea
|
Tarif de
înregistrare/
unitate
|
„2.
|
Lapte şi produse din lapte:
Centru de prelucrare lapte independent.........
Centru de prelucrare lapte integrat în cadrul
exploataţiei...............
|
300
100"
|
23. Anexa nr. 15 la norma sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face
parte integrantă din prezentul ordin.
24. In cuprinsul normei sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, sintagma „mic producător" se înlocuieşte cu
termenul „producător".
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea
ANEXĂ (Anexa nr. 15 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa
alimentelor)
(pagina 1)
AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor............................
Circumscripţia Sanitară
Veterinară Zonală......................................................
FIŞĂ DE SĂNĂTATE
pentru animalele de la care se valorifică produse de
origine animală
Nr...............................data...........................
Producătorul.................................................
Cod numeric
personal.....................................................
Domiciliul........................................................................................................................................................................ ..........................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
Actul de identitate (buletin de identitate/carte de
identitate) seria.........nr........................., eliberat
de..........................................................................
Codul exploataţiei...........................
(verso pagina 1)
Obligaţiile producătorilor
1. Producătorii care valorifică produse de origine
animală obţinute de la animalele din gospodăria proprie vor avea asupra lor
prezenta fişă de sănătate, vizată trimestrial de către medicul veterinar de
liberă practică împuternicit, în raza căruia domiciliază. Valorificarea acestor
produse este admisă numai în locuri publice (pieţe, târguri, expoziţii, cu
ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor
asemenea evenimente publice, organizate periodic de autorităţile
locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional).
2. Producătorii trebuie să aplice toate măsurile
pentru a evita riscul contaminării acestora şi trebuie să informeze direcţia
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului
Bucureşti atunci când constată că produsele destinate vânzării prezintă un risc
pentru sănătatea umană.
3. Produsele de origine animală trebuie să
îndeplinească următoarele cerinţe:
a) să provină de la animale, păsări sau colonii de
albine sănătoase şi să fie manipulate numai de către persoane sănătoase;
b) să nu fie falsificate sau cu mirosuri, gusturi ori
culori străine, cu o consistenţă anormală;
c) să nu fie murdărite sau să conţină impurităţi, să nu
fie transportate ori prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau improprii
pentru produsul respectiv;
d) să fie însoţite de precizări scrise din partea
persoanei care le valorifică, referitoare la tipul produsului, originea
acestuia, data recoltării, condiţii de păstrare, precum şi orice altă
informaţie considerată necesară;
e) pentru laptele crud, să respecte cerinţele de
sănătate animală şi igienă stabilite în anexa III, secţiunea IX, cap. I, pct. I şi pct. II lit. A, lit. B pct. 1 şi lit. C din
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE de
stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de
origine animală, cu amendamentele ulterioare, respectiv laptele să provină de
la animale libere de boli transmisibile la om prin lapte, din exploataţii care
respectă condiţiile de igienă a mulsului, a spaţiilor de depozitare a laptelui
şi cu asigurarea trasabilitatii produsului, incluzând ghidurile de bune
practici şi igienă elaborate de asociaţiile profesionale şi avizate de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
4. In locurile publice de valorificare a produselor de origine animală, producătorii vor avea o stare
de igienă corespunzătoare (halate, şorţuri, bonete curate) şi vor avea asupra
lor un document din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise
prin intermediul alimentelor.
(pagina 2)
Animale existente în gospodăria producătorului
Specia şi categoria
|
Anul............
|
Anul............
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
Bovine
|
|
|
|
|
|
|
|
|
din care vaci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
din care vaci mulgătoare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ovine - caprine
|
|
|
|
|
|
|
|
|
din care mulgătoare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Porcine
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Păsări
|
|
|
|
|
|
|
|
|
din care ouătoare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Familii de albine
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Produsele care se valorifică:
........................................................................................................................................................................ ..............
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
(pagina 3)
Starea sănătăţii animalelor
Examene sanitare veterinare
efectuate
|
Data
|
Rezultatul
|
Semnătura şi parafa
medicului veterinar
de liberă practică
împuternicit
|
Tuberculinarea bovinelor
|
|
|
|
|
|
|
Controlul serologic pentru bruceloza la bovine/ovine
|
|
|
|
Controlul pentru depistarea mastitelor la bovine/ovine
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Examenul clinic al animalelor, păsărilor şi familiilor de albine
din gospodărie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Observaţii şi restricţii sanitare veterinare:
.....................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Medic veterinar oficial,
L.S...............................
(semnătura şi parafa)