ORDIN Nr. 142
din 29 februarie 2008
pentru aprobarea Normelor de
aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la
regulile generale privind definirea, descrierea si prezentarea vinurilor
aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate
din produse vitivinicole
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 565 din 28 iulie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 64.017 din 29 ianuarie
2008, întocmit de Direcţia generală de inspecţii tehnice şi control,
având în vedere prevederile art. 34 din Ordonanţa de
urgenţa a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării
alimentelor, republicată, şi ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr.
1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor
aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, cu
amendamentele şi modificările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (7) din Hotărârea
Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea
Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Sănătăţii Publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5
alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 748/2007 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu
modificările ulterioare,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
ministrul sănătăţii publice şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele de
aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la
regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor
aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor
aromatizate din produse vitivinicole, prevăzute în anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, Ministerul Sănătăţii Publice şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia
Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultură şi dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţile de sănătate publică
judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin inspectoratele
regionale pentru protecţia consumatorilor, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Verificarea şi controlul respectării prevederilor
prezentului ordin se fac de către reprezentanţii Inspecţiei de Stat pentru
Controlul Tehnic Vitivinicol, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor şi al Ministerului Sănătăţii Publice.
Art. 3. - (1) Comercializarea vinurilor aromatizate, a
băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din
produse vitivinicole, care nu corespund prevederilor prezentelor norme,
etichetate şi aflate pe stoc la producători şi distribuitori înaintea intrării
în vigoare a prezentului ordin, este permisă până la epuizarea stocului, dar nu
mai târziu de 90 de zile de
la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Vinurile aromatizate,
băuturile aromatizate pe bază de vin şi cocteilurile aromatizate din produse
vitivinicole, care nu corespund prevederilor prezentelor norme, aflate în
reţeaua de comercializare cu amănuntul la data intrării în vigoare a
prezentului ordin, pot fi comercializate până la epuizarea stocului.
(3) La data intrării în vigoare a prezentului ordin,
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului
sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire
la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea
şi calitatea vinurilor aromatizate, băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a
cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole destinate comercializării
pentru consumul uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 23 iulie 2002, se abrogă.
(4) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial
al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi
dezvoltării rurale,
Dacian Cioloş
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu
ANEXĂ
NORME
de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr.
1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea
vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a
cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezentele norme
definesc termenii utilizaţi şi stabilesc autorităţile responsabile cu
verificarea respectării prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr.
1.601/1991, privind utilizarea materiilor prime şi a substanţelor aromatizante
pentru obţinerea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin
şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole şi cu verificarea pe
piaţă a etichetării acestora.
Art. 2. - (1) Evidenţa materiilor prime şi a băuturilor
definite în prezentele norme se realizează conform prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 234/2004 privind
aprobarea documentelor de însoţire a transporturilor de produse vitivinicole şi
evidenţele obligatorii în sectorul vitivinicol.
(2) Operatorii economici care
produc şi/sau îmbuteliaza în vederea comercializării băuturile definite în
prezentele norme au obligaţia înscrierii în Registul Industriilor Vitivinicole,
în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor,
apelor şi mediului nr. 71/2004 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la
înscrierea agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul
vitivinicol în Registrul Industriilor Vitivinicole.
(3) Inainte de comercializarea fiecărui lot de produse
finite, producătorii comunică în scris organismelor de control ale Inspecţiei
de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol care au obligaţia de a verifica şi
a viza rapoartele de fabricaţie şi registrele de evidenţă obligatorii,
prelevând totodată probe-martor care se vor păstra la producător pe toată
perioada comercializării lotului respectiv.
(4) Loturile de produse finite se pun în circulaţie
numai pe baza unui buletin de analiză emis de un laborator autorizat în
conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale nr. 277/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind
autorizarea laboratoarelor în vederea executării de analize pentru vinurile şi
celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează a fi expediate în scopul
comercializării pe piaţa internă prin care se atestă conformitatea din punct de
vedere al compoziţiei fizico-chimice şi caracteristicilor organoleptice cu
prevederile prezentelor norme.
(5) Producerea, definirea şi comercializarea altor
vinuri aromatizate, băuturi aromatizate pe bază de vin sau cocteiluri
aromatizate din produse vitivinicole decât cele definite în prezentele norme
elaborate în conformitate cu Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 se
pot face numai cu respectarea procedurii prevăzute la art. 13 din Regulamentul
Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991.
(6) Vinurile şi musturile utilizate ca materii prime
sau adiţionale în compoziţia băuturilor definite în prezentele norme trebuie să
fie realizate în conformitate cu practicile şi tratamentele oenologice şi să
corespundă parametrilor de compoziţie şi caracteristicilor organoleptice
stabilite prin Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei
vitivinicole nr. 244/2002, republicată, precum şi a normelor metodologice de
aplicare a acestei legi.
Art. 3. - (1) Alcoolul etilic utilizat pentru prepararea
vinurilor aromatizate şi a băuturii definite la art. 8 pct. 3 trebuie să
corespundă caracteristicilor prevăzute la art. 6 alin. (4) şi (5), în conformitate cu anexa I „Caracteristicile alcoolului etilic"
din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991.
(2) Alcoolul etilic utilizat pentru a dilua sau a
dizolva materiile colorante, aromele sau orice alt aditiv autorizat nu este
considerat ca un ingredient.
Art. 4. - (1) Utilizarea apei
eventual distilată sau demineralizată este admisă în cazul în care calitatea
apei este conformă cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru
aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale
naturale, ale Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu
modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr.
974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi
monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară,
a producţiei şi distribuţiei apei potabile şi dacă adaosul de apă nu modifică
natura băuturii.
(2) Lista aditivilor alimentari permişi, modalităţile
de folosire a acestora, precum şi substanţele adăugate trebuie să corespundă
prevederilor legislaţiei în vigoare.
Art. 5. - In conformitate cu prevederile Regulamentului
Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991, vinul aromatizat, băutura aromatizată pe bază
de vin şi cocteilul aromatizat din produse vitivinicole reprezintă:
A. Vinul aromatizat este băutura:
1. obţinută din vinuri de masă sau de calitate, vinuri
petiante gazeificate şi eventual cu un adaos de must de struguri şi/sau must de
struguri parţial fermentat;
2. la care s-a adăugat alcool etilic, care trebuie să
corespundă caracteristicilor prevăzute la art. 6 alin. (4) şi (5);
3. a) care a fost supusă aromatizării cu substanţe
aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau plante
aromatice şi/sau mirodenii;
b) la care este interzisă aromatizarea cu substanţe
aromatizante identice cu cele naturale şi/sau cu substanţe aromatizante şi/sau
produse aromatizante obţinute prin sinteză chimică, dar care nu sunt identice
din punct de vedere chimic cu o substanţă prezentă în mod natural în produsele
de origine vegetală;
c) (1) la care utilizarea
amestecurilor de substanţe aromatizante identice cu cele naturale, care
prezintă aromă şi/sau gust de migdală, caisă sau ou, este autorizată numai în
completarea migdalelor, caiselor sau ouălor utilizate la producerea vinurilor
aromatizate, în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE)
nr. 122/1994 de stabilire a unor norme de aplicare a Regulamentului Consiliului
(CEE) nr. 1.601/1991 de stabilire a normelor generale privind definirea,
descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază
de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole.
(2) Amestecurile de arome utilizate trebuie să respecte
prevederile legislative în domeniu, iar producătorul respectiv are obligaţia de
a păstra un registru separat pentru utilizarea acestor arome. Registrul
cuprinde informaţii detaliate privind utilizarea suplimentară a aromei în
băutură în comparaţie cu aroma principală, natura şi cantitatea aromei identice
cu aroma naturală prezentă în produs şi locul de stocare, precum şi înscrierea
fiecărei operaţii sau manipulări efectuate.
d) la care este autorizată utilizarea aromelor
identice cu aroma naturală de vanilie, conform reglementărilor legislaţiei în
vigoare;
4. care a fost supusă, în general, unei îndulciri şi
eventual unei colorări cu caramel;
5. care are o concentraţie alcoolică dobândită minimă
14,5% în volume şi de maximum 22% în volume şi o concentraţie alcoolică totală
minimă de 17,5% în volume;
6. pentru produsele care poartă menţiunea „sec"
sau „extrasec" concentraţia alcoolică totală este de minimum 16% în
volume, respectiv 15% în volume;
7. Vinurile şi/sau musturile de struguri parţial
fermentate, utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, trebuie să fie
prezente în produsul finit în proporţie de minimum 75%, procent ce va fi
menţionat în sistemul de etichetare;
8. denumirea „vin aromatizat" poate fi înlocuită
cu cea de „aperitiv pe bază de vin". Utilizarea termenului „aperitiv"
în acest context este limitată numai pentru produsele prevăzute la art. 7.
B. Băutura aromatizată pe
bază de vin este băutura:
1. obţinută din vin nou aflat încă în fermentaţie, vin
de masă, vin de calitate, vin spumant, vin spumos, vin petiant şi vin petiant
gazeificat, cu excepţia vinurilor fabricate cu adaos de alcool şi eventual cu
un adaos de must de struguri şi/sau must de struguri parţial fermentat;
2. a) care a fost supusă aromatizării cu substanţe
aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau plante
aromatice şi/sau substanţe aromatizante identice cu
cele naturale;
b) la care este interzisă aromatizarea cu substanţe
aromatizante şi/sau produse aromatizante obţinute prin sinteză chimică, dar
care nu sunt identice din punct de vedere chimic cu o substanţă prezentă în mod
natural în produsele de origine vegetală;
3. care a fost supusă unei eventuale îndulciri;
4. care nu a făcut obiectul unui adaos de alcool
etilic, cu următoarele excepţii:
a) băuturile aromatizate pe bază de vin definite la
art. 8 pct. 3 din prezentele norme;
b) băuturile aromatizate pe bază de vin, îndulcite,
obţinute din vin alb, la care s-a adăugat distilat de struguri uscaţi şi care
au fost aromatizate exclusiv cu extract de nucşoară, conform Regulamentului
Consiliului (CEE) nr. 122/1994.
Băuturile aromatizate pe bază de vin, obţinute din vin
roşu, care au fost îndulcite şi la care s-au adăugat preparatele aromatizante
prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. c) din Directiva CEE 88/388 a Consiliului.
Aceste preparate aromatizante sunt obţinute exclusiv din condimente, ginseng,
nuci, citrice şi plante aromatice;
5. care are o concentraţie alcoolică dobândită egală
sau mai mare de 7% în volume şi de maximum 14,5% în volume;
6. vinurile utilizate la fabricarea băuturii
aromatizate pe bază de vin trebuie să fie prezente în produsul finit în
proporţie de minimum 50%, menţionat in sistemul de etichetare.
C. Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole este băutura:
1. obţinută din vin şi/sau musturi de struguri;
2. a) care a fost supusă aromatizării cu substanţe
aromatizante naturale şi/sau produse aromatizante naturale şi/sau plante
aromatice şi/sau substanţe aromatizante identice cu cele naturale;
b) la care este interzisă aromatizarea cu substanţe
aromatizante şi/sau produse aromatizante obţinute prin sinteză chimică, dar
care nu sunt identice din punct de vedere chimic cu o substanţă prezentă în mod
natural în produsele de origine vegetală;
3. care a fost supusă unei eventuale îndulciri şi
unei eventuale colorări, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
4. care nu a făcut obiectul unui adaos de alcool;
5. care nu are o concentraţie alcoolică dobândită mai
mică de 7% în volume;
6. vinurile şi/sau musturile de struguri utilizate la
fabricarea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole trebuie să fie
prezente în produsul finit în proporţie de minimum 50%, menţionat în sistemul
de etichetare;
7. folosirea termenului „cocteil" în acest context
nu exclude utilizarea acestuia pentru a defini produsele care nu se supun
prevederilor prezentelor norme.
CAPITOLUL II
Definiţii
Art. 6. -In sensul prezentelor norme, termenii folosiţi
se definesc, conform prevederilor Regulamentului (CEE) nr. 1.601/1991, după cum
urmează:
1. îndulcire - operaţia
care constă în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, băuturilor
aromatizate pe bază de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse
vitivinicole a unuia sau mai multora dintre următoarele produse: zahăr semialb,
zahăr alb, zahăr alb rafinat, dextroza, fructoza, sirop de glucoza, zahăr
lichid, zahăr lichid invertit, sirop de zahăr invertit, must de struguri
concentrat, must de struguri concentrat rectificat, must proaspăt de struguri,
zahăr caramelizat, miere, sirop de roşcove.
Prin zahăr caramelizat se înţelege produsul obţinut exclusiv prin încălzirea controlată a
zaharozei, fără adaos de baze, de acizi minerali sau de alţi aditivi chimici;
2. aromatizare -
operaţia care constă în utilizarea la prepararea vinurilor aromatizate, a
băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din
produse vitivinicole a uneia sau mai multor substanţe aromatizante naturale,
produse aromatizante naturale, plante aromatice si/sau mirodenii, în
conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991,
prin adăugarea cărora caracteristicile organoleptice ale produsului finit sunt
modificate faţă de cele ale vinului;
3. colorare - operaţia
care constă în utilizarea la fabricarea vinurilor aromatizate sau a
cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia sau mai multor
coloranţi, în conformitate cu prevederile legale în
vigoare;
4. adaos de alcool -
operaţia care constă în folosirea pentru prepararea vinurilor aromatizate şi a
băuturii definite la art. 8 pct. 3 a unuia sau a mai multora dintre următoarele
produse: alcool etilic de origine viticolă, agricolă; alcool de vin sau de
stafide; distilat de vin din stafide sau de origine agricolă; rachiu de vin sau
tescovină de struguri ori rachiu din stafide;
5. alcoolul etilic de origine agricolă trebuie să
corespundă următoarelor caracteristici:
a) caracteristici organoleptice: niciun gust
detectabil străin de materia primă;
b) concentraţia alcoolică în volume minimă de 96%;
c) valori maxime în elemente reziduale:
- aciditate totală exprimată în acid acetic g/hl de
alcool la 100% în volume: 1,5;
- esteri exprimaţi în acetat de etil g/hl alcool la
100% în volume: 1,3;
- aldehide exprimate în acetaldehidă g/hl alcool la
100% în volume: 0,5;
- alcooli superiori exprimaţi în metil-2 propanol-1
g/hl alcool la 100% în volume: 0,5;
- metanol g/hl alcool la 100% în volume: 50;
- extract sec g/hl alcool la 100% în volume: 1,5;
- baze azotate volatile exprimate în azot g/hl alcool la
100% în volume: 0,1;
- furfural g/hl alcool la 100% în volume: nedetectabil;
6. concentraţie alcoolică
dobândită în volume - numărul de volume de alcool pur, la temperatura de 20°C,
conţinute în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi temperatură;
7. concentraţie alcoolică
potenţială în volume - numărul de volume de alcool
pur, la temperatura de 20°C, ce pot fi obţinute prin fermentarea totală a
zaharurilor conţinute în 100 volume din produsul considerat la aceeaşi
temperatură;
8. concentraţie alcoolică
totală în volume - suma concentraţiilor alcoolice
dobândită şi potenţială, în volume;
9. concentraţie alcoolică
naturală în volume - concentraţia alcoolică totală
în volume a produsului considerat înaintea oricărei îmbogăţiri.
Art. 7. - Definiţiile diferitelor categorii de vinuri
aromatizate a căror denumire poate înlocui denumirea de „vin aromatizat"
trebuie să corespundă prevederilor art. 2 alin. (2) din Regulamentul
Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991 şi sunt:
1. vermut - vinul
aromatizat obţinut din vinurile definite la art. 5 lit. A pct. 1 care au fost
supuse unei aromatizări cu substanţe din speciile de pelin Artemisia sau cu
substanţe derivate din acestea. Indulcirea se realizează numai cu zahăr
caramelizat, zaharoză, must de struguri, must de struguri concentrat şi must de
struguri concentrat rectificat;
2. vin aromatizat amar- vinul de struguri care a
fost supus unei aromatizări amare caracteristice.
Denumirea „vin aromatizat amar" este urmată de numele principalei
substanţe aromatizante. Denumirea „vin aromatizat amar" este urmată de
numele substanţei aromatizante principale şi poate fi completată sau înlocuită
de următoarele denumiri:
a) vin cu chinină, în cazul în care aromatizarea principală este obţinută cu aroma
principală chinină;
b) Bitter vino, în
cazul în care aromatizarea principală este făcută cu aromă naturală de genţiană
şi când băutura a fost supusă unei colorări galbene şi/sau roşii cu ajutorul
unor coloranţi alimentari autorizaţi; folosirea termenului „bitter" nu
prejudiciază în acest context folosirea acestui termen pentru a defini
produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme;
c) Americano, în cazul
în care aromatizarea este datorată prezenţei substanţelor aromatizante naturale
provenind din pelin şi din genţiană şi când băutura a fost supusă unei colorări
galbene şi/sau roşii cu ajutorul unor coloranţi autorizaţi, conform reglementărilor legale în vigoare;
3. vin aromatizat cu ou - vinul aromatizat, cu adaos de gălbenuş de ou de calitate sau cu
substanţe derivate din acesta, al cărui conţinut în zahăr, exprimat în zahăr
invertit, este de minimum 200 g, iar conţinutul în gălbenuş de ou este de minimum 10 g/l de produs finit.
Termenul cremovo poate
însoţi termenul „vin aromatizat cu ou" atunci când vinul aromatizat cu ou
conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80%.
Termenul cremovo zabaione poate însoţi termenul „vin aromatizat cu ou" atunci când vinul
aromatizat cu ou conţine vin Marsala într-o proporţie de minimum 80% şi are un
conţinut în gălbenuş de ou de minimum 60 g/l;
4. Vakeva viiniglogi/Starkvinsglogg - vinul aromat care a fost preparat din vinurile menţionate la art.
5 lit. A, al cărui gust caracteristic este obţinut prin utilizarea cuişoarelor
şi/sau scorţişoarei care trebuie întotdeauna să fie folosite împreună cu alte
mirodenii; această băutură poate fi îndulcită în conformitate cu art. 6 pct. 1.
Art. 8. - Definiţiile diferitelor categorii de băuturi
aromatizate pe bază de vin, a căror denumire poate înlocui denumirea „băutură
aromatizată pe bază de vin" în statul membru producător sau poate fi
utilizată ca o completare la denumirea „băutură aromatizată pe bază de vin"
în celelalte state membre, trebuie să corespundă prevederilor art. 2 alin. (3)
din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991, cu modificările şi
completările ulterioare, şi sunt:
1. Sangria - băutura
obţinută pe bază de vin, aromatizată prin adaos de extracte sau esenţe naturale
de citrice, cu sau fără sucul
acestor fructe, eventual cu un adaos de mirodenii, îndulcită, cu adaos de
bioxid de carbon şi având o concentraţie alcoolică dobândită de maximum 12% în
volume.
a) Băutura poate conţine particule solide provenind din
pulpa sau din coaja citricelor, iar culoarea sa trebuie să provină în
exclusivitate din materiile prime folosite.
b) Denumirea „Sangria" trebuie să fie însoţită
în mod obligatoriu de menţiunea „Fabricat în România";
2. Clarea - băutura pe
bază de vin alb obţinută în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute pentru băutura
„Sangria".
- Denumirea „Clarea" trebuie să fie însoţită în
mod obligatoriu de menţiunea „Fabricat în România";
3. Zurra - băutura
obţinută prin adaos de brandy sau de rachiu de vin, conform definiţiilor
prevăzute de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1.576/89, la băuturile definite
la pct. 1 şi 2 şi cu adaos eventual de bucăţi de fructe. Concentraţia alcoolică
în volume dobândită trebuie să fie de minimum 9% vol. şi de maximum 14% vol.;
4. Bitter soda - băutura
aromatizată obţinută din bitter vino, al cărei conţinut în produsul final
trebuie să fie de minimum 50% în volume, cu adaos de bioxid de carbon sau de
apă gazoasă şi eventual cu aceiaşi coloranţi ca pentru bitter vino.
a) Concentraţia alcoolică dobândită trebuie să fie
egală sau mai mare de 8% şi de maximum 10,5% în volume.
b) Folosirea termenului „bitter" în acest
context nu prejudiciază folosirea acestui termen pentru a defini produsele care
nu se supun prevederilor prezentelor norme;
5. Kalte Ente - băutură
aromatizată obţinută prin amestecul de vin, vin petiant sau de vin petiant cu
adaos de bioxid de carbon cu vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de
carbon, la care se adaugă substanţe naturale de lămâie sau extracte din aceste
substanţe al căror gust trebuie să fie predominant. Conţinutul produsului finit
în vin spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon trebuie să fie de
minimum 25% în volume;
6. Viiniglogi/Vinglogg - băutura aromatizată obţinută exclusiv din vin roşu sau alb,
aromatizată în special cu scorţişoară şi/sau cuişoare. In cazul în care a fost
preparată din vin alb, denumirea comercială „Viiniglogi/Vinglogg" trebuie
să fie completată cu cuvintele „vin alb";
7. Maiwein - băutura aromatizată
obţinută din vin cu adaos de plante de Asperula
odorata sau din extracte ale acesteia, astfel încât
gustul de Asperula odorata să fie predominant;
8. Maitrank- băutura
aromatizată obţinută din vin alb sec în care au fost macerate plante de Asperula odorata sau căreia i s-au
adăugat extracte din aceste plante, cu adaos de portocale şi/sau de alte
fructe, eventual sub formă de suc, cu concentrate sau extracte, şi care a fost
supusă unei îndulciri cu maximum 5% îndulcitori;
9. Pelin - băutura
aromatizată pe bază de vin, produsă din vin alb sau roşu, must de struguri
concentrat, suc de struguri (sau sfeclă de zahăr) şi o tinctură specială din
ierburi, având o tărie alcoolică de nu mai puţin de 8,5% vol., un conţinut de
zahăr, exprimat ca zahăr invertit, de 45-50 g/l şi o aciditate totală de nu mai
puţin de 3 g/l, exprimată ca acid tartric.
Art. 9. - Definiţiile diferitelor categorii de
cocteiluri aromatizate din produse vitivinicole, a căror denumire poate înlocui
denumirea „cocteil aromatizat din produse vitivinicole" în statul membru
producător sau poate fi utilizată ca o completare la denumirea „cocteil
aromatizat din produse vitivinicole" în celelalte state membre, trebuie să
corespundă prevederilor art. 2 alin. (4) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.
1.601/1991 şi sunt:
a) cocteil pe bază de vin - băutura aromatizată în care mustul de struguri concentrat este de
maximum 10% din volumul total al produsului finit şi conţinutul în zahăr,
exprimat în zahăr invertit, este de maximum 80 g/l;
b) petiant de struguri aromatizat- băutura fabricată exclusiv din must de struguri, cu o
concentraţie alcoolică dobândită de maximum 4% în volume şi cu anhidridă
carbonică provenind exclusiv din fermentaţia mustului de struguri.
Art. 10. - (1) Denumirile prevăzute la cap. I art. 5 lit. A şi B şi în cap. II art. 7 şi 8 pot fi completate cu
menţiunile „extrasec", „sec", „demisec", „demidulce" şi
„dulce", cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (5) din Regulamentul
Consiliului (CEE) nr. 1.601/1991, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Menţiunile „demidulce" şi „dulce" pot fi
înlocuite cu o indicaţie asupra conţinutului în zahăr, exprimat în g/l de zahăr
invertit.
(3) Atunci când denumirea sub care se vinde produsul a
băuturilor aromatizate pe bază de vin conţine termenul „spumant",
cantitatea de vin spumant utilizată trebuie să fie de minimum 95%.
CAPITOLUL III
Producere şi comercializare
Art. 11. - (1) Producerea băuturilor prevăzute în
prezentele norme se poate face numai pe baza licenţei de fabricaţie a
produselor alimentare, obţinută în conformitate cu prevederile Ordonanţei
Guvernului nr. 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate
comercializării aprobată cu modificări prin Legea nr. 123/1995, cu modificările
şi completările ulterioare.
(2) Fără a aduce atingere
prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 42/1995, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 123/1995, cu modificările şi completările ulterioare,
în vederea obţinerii licenţei de fabricaţie, solicitanţii vor prezenta pentru
fiecare categorie de produse şi tip de băutură din cadrul categoriei respective
modelul de etichetă şi contraetichetă ale produselor, însoţit de un aviz de
conformitate a sistemului de etichetare emis de Inspecţia de Stat pentru
Controlul Tehnic Vitivinicol din cadrul direcţiilor pentru agricultură şi
dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, după consultarea
prealabilă a inspectoratelor regionale pentru protecţia consumatorilor.
Art. 12. - Producerea şi comercializarea vinurilor aromatizate,
a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din
produse vitivinicole care nu corespund caracteristicilor de compoziţie definite
la art. 5, 7, 8, 9 şi 10 sunt interzise.
Art. 13. - Prelucrarea, transformarea sau utilizarea
directă a produselor vitivinicole pentru obţinerea în
vederea comercializării cu amănuntul a unor băuturi alcoolice nedistilate, care
nu sunt definite şi descrise din punctul de vedere al compoziţiei şi
caracteristicilor organoleptice prin norme comunitare ori naţionale, este
permisă conform art. 15.
Art. 14. - Producerea în vederea comercializării cu
amănuntul a băuturilor alcoolice nedistilate, care nu sunt reglementate prin
norme naţionale sau comunitare din punctul de vedere al compoziţiei fizico-chimice
şi caracteristicilor organoleptice, obţinute prin fermentarea sau refermentarea
diferitelor materii prime sau produse de origine agricolă, este permisă conform
art. 15.
Art. 15. - In vederea producerii băuturilor alcoolice
prevăzute la art. 13 şi 14, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin
Direcţia de industrie alimentară, va elabora, în condiţiile legii, normele
tehnice privind definirea, descrierea, compoziţia, parametrii de calitate şi
modul de etichetare a băuturilor alcoolice nedistilate, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al
României, Partea I, a prezentelor norme.
CAPITOLUL IV
Etichetare şi îmbuteliere
Art. 16. - (1) Băuturile care fac obiectul prezentelor
norme nu se pot comercializa sub alte denumiri faţă de cele prevăzute la art.
5, 7, 8, 9 şi 10, prin asocierea de termeni ori formule, precum: „gen",
„tip", „mod", „stil", „marcă", „gust" sau alte
menţiuni similare cu una dintre denumirile prevăzute în prezentele norme.
(2) Denumirile sub care se vând produsele definite în prezentele norme nu pot fi completate cu denumiri de
origine controlată ori cu indicaţii geografice la care au dreptul produsele
vitivinicole.
Art. 17. - Comercializarea vinurilor aromatizate,
băuturilor aromatizate pe bază de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse
vitivinicole se face numai în formă îmbuteliată în recipiente de sticlă.
Art. 18. - (1) Fără a aduce atingere prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu
modificările şi completările ulterioare, etichetarea vinurilor aromatizate, a
băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor aromatizate din
produsele vitivinicole definite la art. 2 din Regulamentul Consiliului (CEE)
nr. 1.601/1991 trebuie să cuprindă elementele suplimentare de etichetare
prevăzute la art. 7 şi 8 din acelaşi regulament.
(2) Etichetele vinurilor aromatizate, băuturilor
aromatizate pe bază de vin şi cocteilurilor aromatizate din produse
vitivinicole trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, conform prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
următoarele elemente:
a) denumirea sub care se vinde produsul, care se va
înscrie cu caractere de aceleaşi formă şi mărime;
b) lista cuprinzând ingredientele; în cazul utilizării
alcoolului provenit dintr-o singură materie primă, se va indica natura
alcoolului utilizat;
c) cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de
ingrediente care dau specificitatea produsului;
d) volumul net;
e) concentraţia alcoolică înscrisă cu cifre cu cel
mult o zecimală, urmată de simbolul „% vol." şi care poate fi precedată de
cuvântul „alcool" sau de abrevierea „alc";
f) data durabilităţii minimale pentru băuturile
aromatizate pe bază de vin ce prezintă concentraţia alcoolică mai mică de 10%
exclusiv şi pentru cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole;
g) condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci
când acestea necesită indicaţii speciale;
h) denumirea sau denumirea comercială şi adresa
producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului; în cazul
produselor provenite din afara Uniunii Europene, respectiv din import, se
înscriu numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în
România;
i) locul de origine sau de provenienţă a produsului,
dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea
consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a alimentului;
j) numărul lotului, care să permită identificarea
acestuia;
k) menţiunea „Fabricat în România" pentru
sortimentele „Sangria" şi „Clarea";
l) menţionarea ingredientelor
care pot cauza reacţii adverse, conform anexei nr. 1 f) la Hotărârea Guvernului
nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea
produselor nu trebuie să cuprindă cuvinte, desene, elemente figurative sau
orice altă combinaţie a acestor semne identice ori similare utilizate pentru
descrierea sau prezentarea unui vin, soi de struguri, a unui areal de
producţie, a unei categorii de calitate, a unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlată,
care:
- pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii
cărora le sunt adresate;
- pot fi confundate de către consumatorii cărora le
sunt destinate, cu descrierea completă sau parţială a unui vin a cărui
descriere este stabilită prin dispoziţii speciale.
(4) Reprezentarea grafică a strugurilor, viţei-de-vie
sau a părţilor vegetale din acestea pe etichete, contraetichete, banderole sau
pe alte materiale de promovare nu este permisă.
Art. 19. - (1) Elementele obligatorii de etichetare se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, care
să nu permită ştergerea, să nu fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau
desene.
(2) Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net,
concentraţia alcoolică şi, după caz, data durabilităţii minimale trebuie să fie
înscrise în acelaşi câmp vizual.
CAPITOLUL V
Verificarea, controlul şi aplicarea sancţiunilor
Art. 20. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, şi
Ministerul Sănătăţii Publice, prin inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a
municipiului Bucureşti, verifică şi controlează materiile prime utilizate la
fabricarea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a
cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole şi documentele de însoţire a
transporturilor de produse vitivinicole şi evidenţele obligatorii în sectorul
vitivinicol.
(2) Verificarea calităţii loturilor de produse se face
pe întregul lor circuit, de la producere până la comercializare, pe baza
licenţei de fabricaţie, a documentaţiei tehnice a produsului, a buletinului de
analiză, a probei-martor şi a expertizelor de laborator autorizat.
(3) Verificarea pe piaţă a conformităţii vinurilor
aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin şi a cocteilurilor
aromatizate din produse vitivinicole, precum şi a modului de respectare a
prevederilor legale privind etichetarea acestora se face de către Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Inspecţia de Stat pentru Controlul
Tehnic Vitivinicol, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin
inspectoratele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul
Sănătăţii Publice, prin inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului
Bucureşti, conform atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare fiecărei
instituţii.
Art. 21. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea
sancţiunilor prevăzute de Legea nr. 244/2002, republicată, Ordonanţa Guvernului
nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, şi de Ordonanţa
Guvernului nr. 42/1995, aprobată cu modificări prin Legea nr. 123/1995, cu
modificările şi completările ulterioare, se realizează de către Inspecţia de
Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Autoritatea Naţională pentru Protecţia
Consumatorilor şi de Ministerul Sănătăţii Publice, prin inspecţiile sanitare de
stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform atribuţiilor fiecărei
instituţii.