ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 145/270/59 din 8 aprilie 2002
pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea,
fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea vinurilor
aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor
aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializarii pentru consumul
uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 145 din 8 aprilie 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 270 din 16 aprilie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 59 din 13 iunie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 536 din 23 iulie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
vazand referatele de aprobare nr. 171.210/2002, intocmit de Directia
standarde, licente si marci, calitatea alimentelor si acreditare, si nr.
270/2002, intocmit de Directia generala de sanatate publica,
avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, precum si al Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea,
ambalarea, etichetarea, marcarea si calitatea vinurilor aromatizate, a
bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor aromatizate din
produse vitivinicole, destinate comercializarii pentru consumul uman, prevazute
in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si
Familiei si Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului
Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti
si, respectiv, prin oficiile pentru protectia consumatorilor judetene si al
municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb
ANEXA 1
NORME
cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea,
marcarea si calitatea vinurilor aromatizate, a bauturilor aromatizate pe baza
de vin si a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate
comercializarii pentru consumul uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera la vinurile aromatizate, bauturile aromatizate
pe baza de vin si la cocteilurile aromatizate din produse vitivinicole si
stabilesc regulile generale privind definirea, desemnarea si prezentarea,
precum si conditiile legate de natura, compozitia, originea, ambalarea,
etichetarea si marcarea acestora in vederea comercializarii.
Art. 2
In sensul prezentelor norme se definesc:
A. Vin aromatizat
Vinul aromatizat este bautura:
- obtinuta din unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de
calitate definite de reglementarile in vigoare, excluzand vinul de masa
"retsina", cu sau fara adaos de musturi de struguri si/sau musturi de
struguri proaspete oprite din fermentatia alcoolica;
- la care s-a adaugat alcool prin utilizarea unuia sau mai multora dintre
produsele mentionate la art. 3 pct. 4;
- care a fost supusa aromatizarii cu ajutorul substantelor aromatizante
naturale si/sau preparatelor aromatizante naturale, definite la art. 1 alin.
(2) lit. b) prima liniuta si lit. c) din Normele privind aromele utilizate in
alimente si sursele materiale pentru producerea lor, si/sau plantelor aromatice
si/sau condimentelor si/sau alimentelor cu proprietati aromatizante. Utilizarea
la obtinerea vinurilor aromatizate a substantelor si preparatelor identice din
punct de vedere chimic cu cele naturale se face numai cu respectarea
prevederilor normelor ce stabilesc cazurile si conditiile de utilizare a
acestor substante si preparate aromatizante, emise de Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Sanatatii si Familiei;
- care a fost supusa, in general, unei indulciri si eventual unei colorari
cu caramel;
- care are o concentratie alcoolica dobandita minima egala sau mai mare de
14,5% in volume si de maximum 22% in volume si o concentratie alcoolica totala
minima egala sau mai mare de 17,5% in volume. Pentru produsele care poarta
mentiunea "sec" sau "extrasec" concentratia alcoolica
totala este de minimum 16% in volume, respectiv 15% in volume.
Vinurile si/sau musturile de struguri proaspete, oprite din fermentatie,
utilizate la fabricarea vinurilor aromatizate, trebuie sa fie prezente in
produsul finit intr-o proportie de minimum 75% .
Denumirea "vin aromatizat" poate fi inlocuita cu cea de
"aperitiv pe baza de vin". Utilizarea termenului "aperitiv"
in acest context nu limiteaza utilizarea acestuia pentru a defini alte produse
care nu se supun prevederilor prezentelor norme.
Utilizarea unei substante aromatizante identice cu vanilina naturala,
definita conform prevederilor legale, este autorizata la fabricarea vinurilor
aromatizate.
Utilizarea amestecurilor de substante aromatizante identice cu cele
naturale, care prezinta aroma si/sau gust de migdala, caisa sau ou, este
autorizata, respectiv in completarea migdalelor, caiselor sau oualor utilizate
la fabricarea vinurilor aromatizate, numai in urmatoarele conditii:
- daca amestecurile respecta prevederile legale in vigoare referitoare la
aromele utilizate in alimente, precum si conditiile de aplicare;
- denumirea sub care se vinde produsul trebuie sa faca referire la
produsele mentionate mai sus;
- societatile producatoare trebuie sa tina un registru separat referitor la
utilizarea substantelor aromatizante identice cu cele naturale.
Acest registru va contine informatii precise referitoare la aroma identica
cu cea naturala utilizata, natura si cantitatea aromei identice cu cea
naturala, existenta in societatea comerciala, locul de depozitare si
indicatiile asupra utilizarii sale complementare in bautura in comparatie cu
aroma principala. Fiecare operatie de manipulare se inregistreaza in registru.
O data pe an registrele trebuie verificate de catre autoritatile competente,
respectiv de reprezentantii Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
B. Bautura aromatizata pe baza de vin
Bautura aromatizata pe baza de vin este bautura:
- obtinuta din unul sau mai multe produse vinicole, inclusiv vinurile de
calitate definite de reglementarile in vigoare, excluzand vinurile fabricate cu
adaos de alcool si vinul de masa "retsina", cu sau fara adaos de
musturi de struguri si/sau musturi de struguri partial fermentate;
- care a fost supusa aromatizarii cu substante aromatizante si/sau
preparate aromatizante naturale si/sau identice cu cele naturale, definite la
art. 1 alin. (2) lit. b) prima si a doua liniuta si lit. c) din Normele privind
aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru producerea lor,
si/sau plante aromatice si/sau condimente si/sau alimente cu proprietati aromatizante.
Utilizarea la obtinerea bauturilor aromatizate pe baza de vin a substantelor
obtinute prin sinteza chimica, dar care nu sunt identice cu cele naturale se
face numai cu respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile si
conditiile de utilizare a acestor substante si preparate aromatizante, emise de
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Ministerul Sanatatii
si Familiei;
- care a fost supusa, in general, unei indulciri;
- la care nu este permis adaosul de alcool, cu urmatoarele exceptii:
a) pentru bauturile definite la art. 5 pct. 3;
b) bauturile aromatizate pe baza de vin, obtinute din vin alb, indulcite,
caracterizate prin adaosul unui distilat de struguri sec si aromatizat exclusiv
cu extract de cardamom;
c) bauturile aromatizate pe baza de vin, obtinute din vin rosu, care au
fost supuse procesului de indulcire si la care s-au adaugat preparate
aromatizante, precum cele definite in actele normative in vigoare. Aceste
preparate au fost obtinute exclusiv din condimente, din ginseng, din nuci,
portocale si plante aromatice;
- care are o concentratie alcoolica dobandita egala sau mai mare de 7% in
volume si de maximum 14,5% in volume.
Vinurile utilizate la fabricarea bauturii aromatizate pe baza de vin
trebuie sa fie prezente in produsul finit intr-o proportie de minimum 50% .
C. Cocteil aromatizat din produse vitivinicole
Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole este bautura:
- obtinuta din vin si/sau musturi de struguri;
- care a fost supusa aromatizarii cu ajutorul substantelor aromatizante
si/sau preparatelor aromatizante naturale si/sau identice cu cele naturale,
definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima si a doua liniuta si lit. c) din
Normele privind aromele utilizate in alimente si sursele materiale pentru
producerea lor, si/sau plantelor aromatice si/sau condimentelor si/sau
alimentelor cu proprietati aromatizante. Utilizarea la obtinerea cocteilurilor
aromatizate pe baza de vin a substantelor aromatizante obtinute prin sinteza
chimica, dar care nu sunt identice cu cele naturale se face numai cu
respectarea prevederilor normelor ce stabilesc cazurile si conditiile de
utilizare a acestor substante si preparate aromatizante, emise de Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Ministerul Sanatatii si Familiei;
- care a fost supusa unei eventuale indulciri si unei eventuale colorari.
La obtinerea cocteilului aromatizat din produse vitivinicole nu este permis
adaosul de alcool.
Cocteilul aromatizat din produse vitivinicole are o concentratie alcoolica
dobandita de maximum 7% in volume.
Vinurile si/sau musturile de struguri utilizate la fabricarea cocteilului
aromatizat din produse vitivinicole trebuie sa fie prezent in produsul finit
intr-o proportie de minimum 50% .
Utilizarea termenului "cocteil" in acest context nu limiteaza
utilizarea acestui termen pentru a defini si alte produse care nu se supun
prevederile prezentelor norme.
CAP. 2
Definitii
Art. 3
In sensul prezentelor norme, termenii folositi se definesc dupa cum
urmeaza:
1. Indulcire - operatia care consta in utilizarea la prepararea vinurilor
aromatizate, bauturilor aromatizate pe baza de vin si cocteilurilor aromatizate
din produse vitivinicole a unuia sau mai multora dintre urmatoarele produse:
zahar semialb, zahar alb, zahar alb rafinat, dextroza, fructoza, sirop de
glucoza, zahar lichid, zahar lichid invertit, sirop de zahar invertit, must de
struguri concentrat, must de struguri concentrat rectificat, must proaspat de
struguri, zahar caramelizat, miere, sirop de roscove, precum si alte produse
glucidice naturale avand un efect analog cu cel al produselor mentionate mai
sus.
Prin zahar caramelizat se intelege produsul obtinut exclusiv prin
incalzirea controlata a zaharozei fara adaos de baze, de acizi minerali sau de
alti aditivi chimici.
2. Aromatizare - operatia care consta in utilizarea la prepararea vinurilor
aromatizate, bauturilor aromatizate pe baza de vin si a cocteilurilor
aromatizate din produse vitivinicole a uneia sau mai multor arome si/sau a
plantelor aromatice si/sau a condimentelor si/sau a alimentelor cu proprietati
aromatizante, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Adaugarea
acestor substante confera produsului finit caracteristici organoleptice
diferite de cele ale vinului.
3. Colorare - operatia care consta in utilizarea la fabricarea vinurilor
aromatizate sau a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole a unuia
sau mai multor coloranti, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
4. Adaugare de alcool - operatia care consta in folosirea la fabricarea
vinurilor aromatizate si, dupa caz, a unor bauturi aromatizate pe baza de vin a
unuia sau mai multora dintre urmatoarele produse:
a) alcool etilic de origine viticola;
b) alcool etilic de origine agricola;
c) alcool de vin sau de stafide;
d) distilat de vin sau de stafide;
e) distilat de origine agricola;
f) rachiu de vin sau de tescovina;
g) rachiu de stafide.
Produsele folosite trebuie sa corespunda reglementarilor legale in vigoare
si indeosebi caracteristicile alcoolului etilic utilizat trebuie sa corespunda
prevederilor Standardului Roman nr. 14/1998, alcool etilic rafinat tip A.
5. Concentratia alcoolica dobandita in volume - numarul de volume de alcool
pur, la temperatura de 20 grade C, continut in 100 volume din produsul
considerat la aceeasi temperatura.
6. Concentratia alcoolica potentiala in volume - numarul de volume de
alcool pur, la temperatura de 20 grade C, ce pot fi obtinute prin fermentarea
totala a zaharurilor continute in 100 volume din produsul considerat la aceeasi
temperatura.
7. Concentratia alcoolica totala in volume - suma concentratiilor alcoolice
dobandita si potentiala, in volume.
8. Concentratia alcoolica naturala in volume - concentratia alcoolica
totala in volume a produsului considerat inaintea oricarei imbogatiri.
Art. 4
Definirea diferitelor categorii de vinuri aromatizate a caror denumire
poate sa inlocuiasca denumirea "vin aromatizat" este urmatoarea:
1. Vermut - vin aromatizat obtinut din vinurile definite conform
reglementarilor legale in vigoare, care au fost supuse unei aromatizari cu
substante din speciile de pelin Artemisia sau cu substante derivate din acestea.
Indulcirea se realizeaza numai cu zahar caramelizat, zaharoza, must de
struguri, must de struguri concentrat si must de struguri concentrat
rectificat.
2. Vin aromatizat amar - vin aromatizat obtinut din vinurile definite
conform reglementarilor in vigoare, care au fost supuse unei aromatizari amare
caracteristice. Denumirea "vin aromatizat amar" este urmata de numele
principalei substante aromatizante. Denumirea "vin aromatizat amar"
poate fi urmata sau inlocuita de expresii ca:
a) "vin cu chinina", in cazul in care aromatizarea principala
este obtinuta cu aroma principala chinina;
b) "Bitter vino", in cazul in care aromatizarea principala este
facuta cu aroma naturala de gentiana si cand bautura a fost supusa unei
colorari galbene si/sau rosii cu ajutorul unor coloranti alimentari autorizati;
folosirea termenului "bitter" nu prejudiciaza in acest context
folosirea acestui termen pentru a defini produsele care nu se supun
prevederilor prezentelor norme;
c) "Americano", in cazul in care aromatizarea este datorata
prezentei substantelor aromatizante naturale provenind din pelin si din
gentiana si cand bautura a fost supusa unei colorari galbene si/sau rosii cu
ajutorul unor coloranti autorizati, conform reglementarilor legale in vigoare.
3. Vin aromatizat cu ou - vin aromatizat obtinut din vinurile definite
conform reglementarilor legale in vigoare, cu adaos de galbenus de ou de
calitate sau cu substante derivate din acesta, al carui continut in zahar
exprimat in zahar invertit este de minimum 200 g, iar continutul in galbenus de
ou este de minimum 10 g/l de produs finit.
Termenul "cremovo" poate insoti termenul "vin aromatizat cu
ou" atunci cand vinul aromatizat cu ou contine vin Marsala intr-o
proportie de minimum 80% .
Termenul "cremovo zabaione" poate insoti termenul "vin
aromatizat cu ou" atunci cand vinul aromatizat cu ou contine vin Marsala
intr-o proportie de minimum 80% si are un continut in galbenus de ou de minimum
60 g/l.
4. Vakeva Viiniglogi/Starkvinsglogg - vin aromatizat obtinut din vinurile
definite conform reglementarilor legale in vigoare, al carui gust caracteristic
este obtinut prin utilizarea cuisoarelor impreuna cu alte mirodenii. Aceasta
bautura poate fi indulcita cu substantele prevazute la art. 3 pct. 1.
5. Bitter - vin aromatizat obtinut din vinuri definite conform
reglementarilor legale in vigoare, al carui gust caracteristic este obtinut
prin utilizarea unor extracte de plante, predominante fiind gentiana,
anghinarea si centaura.
6. Floris - vin aromatizat obtinut din vinuri definite conform
reglementarilor legale in vigoare, al carui gust caracteristic este obtinut
prin utilizarea unor extracte de plante, predominante fiind migdalele si
malinul.
Art. 5
Definirea diferitelor categorii de bauturi aromatizate pe baza de vin, a
caror denumire poate sa inlocuiasca sau sa completeze denumirea "bauturi
aromatizate pe baza de vin", este urmatoarea:
1. Sangria - bautura obtinuta pe baza de vin, aromatizata prin adaos de
extracte sau esente naturale de citrice, cu sau fara sucul acestor fructe,
eventual cu un adaos de mirodenii, indulcita, cu adaos de bioxid de carbon si
avand o concentratie alcoolica dobandita de maximum 12% in volume.
Bautura poate contine particule solide provenind din pulpa sau din coaja
citricelor si culoarea sa trebuie sa provina in exclusivitate din materiile
prime folosite.
Denumirea "Sangria" trebuie in mod obligatoriu sa fie insotita de
mentiunea "fabricat in ...", urmata de numele statului membru
producator sau al unei regiuni mai restranse, exceptandu-se cazul in care este
produsa in Spania sau Portugalia.
Denumirea "Sangria" poate inlocui denumirea "bautura
aromatizata pe baza de vin" numai in cazul in care bautura a fost
fabricata in Spania sau Portugalia.
2. Clarea - bautura pe baza de vin alb obtinuta in aceleasi conditii cu
cele prevazute pentru bautura "Sangria".
Denumirea "Clarea" trebuie in mod obligatoriu sa fie insotita de
mentiunea "fabricat in ...", urmata de numele statului membru producator
sau al unei regiuni mai restranse, in afara de cazul in care este fabricata in
Spania.
Denumirea "Clarea" poate inlocui denumirea "bautura
aromatizata pe baza de vin" numai in cazul in care bautura a fost
fabricata in Spania.
3. Zurra - bautura obtinuta prin adaos de brandy sau rachiu de vin,
definite conform reglementarilor legale in vigoare, in bauturile definite la
pct. 1 si 2 si eventual cu adaos de bucati de fructe. Concentratia alcoolica
dobandita trebuie sa fie egala sau mai mare de 9% si de maximum 14% in volume.
4. Bitter soda - bautura aromatizata obtinuta din bitter vino, al carei
continut in produsul final trebuie sa fie de minimum 50% in volume, cu adaos de
bioxid de carbon sau apa gazoasa si eventual cu aceiasi coloranti ca pentru
bitter vino. Concentratia alcoolica dobandita trebuie sa fie egala sau mai mare
de 8% si de maximum 10,5% in volume. Folosirea termenului "bitter" in
acest context nu prejudiciaza folosirea acestui termen pentru a defini
produsele care nu se supun prevederilor prezentelor norme.
5. Kalte Ente - bautura aromatizata obtinuta prin amestecul de vin, vin
petiant sau de vin petiant cu adaos de bioxid de carbon cu vin spumant sau vin
spumos cu adaos de bioxid de carbon, la care se adauga substante naturale de
lamaie sau extracte din aceste substante. Continutul produsului finit in vin
spumant sau vin spumos cu adaos de bioxid de carbon trebuie sa fie de minimum
25% in volume.
6. a) Gluhwein - bautura aromatizata obtinuta exclusiv din vin rosu sau vin
alb si zahar, aromatizata in special cu scortisoara si cuisoare; in afara
cantitatilor de apa utilizate in procesul de indulcire conform prevederilor
art. 3 pct. 1, adaosul de apa este interzis. In cazul in care bautura
"Gluhwein" a fost fabricata din vin alb, denumirea sub care se vinde
produsul "Gluhwein" trebuie completata cu expresia "din vin
alb".
b) Viiniglogi/Vinglogg - bautura aromatizata obtinuta exclusiv din vin rosu
sau vin alb, aromatizata in special cu scortisoara si cuisoare.
7. Maiwein - bautura aromatizata obtinuta din vin cu adaos de plante de
Asperula odorata sau din extracte ale acesteia, astfel incat gustul de Asperula
odorata sa fie predominant.
8. Maitrank - bautura aromatizata obtinuta din vin alb sec in care au fost
macerate plante de Asperula odorata sau careia i s-au adaugat extracte din
aceste plante, cu adaos de portocale si/sau alte fructe, eventual sub forma de
suc, de concentrate sau extracte, si care a fost supusa unei indulciri cu
maximum 5% zaharuri.
Art. 6
Definirea diferitelor categorii de cocteiluri aromatizate din produse
vitivinicole, a caror denumire poate sa inlocuiasca sau sa completeze denumirea
"cocteil aromatizat" din produse vitivinicole, este urmatoarea:
1. Cocteil pe baza de vin - bautura aromatizata in care mustul de struguri
concentrat este de maximum 10% din volumul total al produsului finit si
continutul in zahar, exprimat in zahar invertit, este de maximum 80 g/l.
2. Petiant din struguri aromatizat - bautura fabricata exclusiv din must de
struguri, cu o concentratie alcoolica dobandita de maximum 4% in volume si cu
anhidrida carbonica provenind exclusiv din fermentatia mustului de struguri.
3. Cocteil aromatizat pe baza de vin perlant - bautura fabricata din vin
aromatizat cu extracte naturale din plante, impregnat cu bioxid de carbon,
avand o concentratie alcoolica dobandita de maximum 7% in volume.
Art. 7
Denumirile "vin aromatizat", "bautura aromatizata pe baza de
vin" si cele mentionate la art. 4 si 5 pot fi completate in functie de
continutul in zahar invertit, dupa cum urmeaza:
1. extrasec - pentru produsele al caror continut in zahar este de maximum
30 g/l inclusiv;
2. sec - pentru produsele al caror continut in zahar este de maximum 50 g/l
inclusiv;
3. demisec - pentru produsele al caror continut in zahar este intre 50 si
90 g/l inclusiv;
4. demidulce - pentru produsele al caror continut in zahar este intre 90 si
130 g/l inclusiv;
5. dulce - pentru produsele al caror continut in zahar este de minimum 130
g/l.
Mentiunile "demidulce" si "dulce" pot fi inlocuite prin
inscrierea continutului de zahar invertit exprimat in g/l.
In cazul in care denumirea sub care se vinde produsul pentru bauturile
aromatizate pe baza de vin contine termenul "spumos" cantitatea de
vin spumos utilizata trebuie sa fie de minimum 95% .
Art. 8
(1) La fabricarea bauturilor definite in prezentele norme este permisa
utilizarea aditivilor alimentari autorizati, cu respectarea reglementarilor
legale in vigoare.
(2) La fabricarea bauturilor definite in prezentele norme adaugarea apei,
eventual a apei distilate sau demineralizate, este permisa fara modificarea
naturii bauturii si cu respectarea reglementarilor legale in vigoare.
(3) Alcoolul etilic folosit pentru diluarea sau dizolvarea aromelor,
substantelor colorante sau a aditivilor autorizati utilizati la fabricarea
bauturilor definite in prezentele norme trebuie sa fie alcool etilic de origine
agricola si sa aiba caracteristicile organoleptice si fizico-chimice in
conformitate cu Standardul Roman nr. 14/1998. Alcoolul etilic de origine
agricola va fi utilizat in doza stricta necesara pentru diluarea sau dizolvarea
aromelor, substantelor colorante sau a oricarui alt aditiv autorizat.
Art. 9
Tratamentele si practicile oenologice aplicate vinurilor si musturilor
trebuie sa corespunda reglementarilor legale in vigoare.
Art. 10
Caracteristicile organoleptice si fizico-chimice ale bauturilor definite in
prezentele norme trebuie sa corespunda standardelor romane, standardelor
profesionale si standardelor sau specificatiilor tehnice ale firmelor, precum
si normelor sanitare in vigoare.
Art. 11
(1) Pentru bauturile care nu corespund prevederilor art. 2, 4, 5, 6, 7 si 8
nu se pot utiliza denumirile mentionate in aceste articole.
(2) Denumirile geografice cum ar fi: "Nurnberger Gluhwein",
"Vermouth de Chambery", "Vermouth di Torino" pot sa
inlocuiasca denumirile categoriilor de bauturi aromatizate mentionate la art. 2
sau sa le completeze, rezultand denumiri compuse.
(3) Denumirile de origine sunt rezervate bauturilor care isi dobandesc
caracteristicile si calitatile definitive in procesul de fabricare in zona
geografica invocata, in vederea evitarii inducerii in eroare a consumatorului
asupra materiei prime utilizate.
(4) Denumirile sub care se vand produsele definite in prezentele norme nu
pot sa fie completate cu indicatii geografice la care au dreptul produsele
vitivinicole.
Art. 12
(1) In denumirile sub care se vand bauturile aromatizate continand produse
din sectorul vitivinicol si arome, care au o concentratie alcoolica de minimum
1,2% in volume si care nu corespund prevederilor prezentelor norme, nu este
permisa nici o referinta la produsele din sectorul vitivinicol.
(2) Bauturile aromatizate care nu corespund prevederilor prezentelor norme
nu se comercializeaza pentru consumul uman in asociere cu termeni cum ar fi:
"gen", "tip", "mod", "stil",
"marca", "gust" sau cu alte mentiuni asemanatoare la una
dintre denumirile prevazute in prezentele norme.
Art. 13
(1) Etichetarea, prezentarea si publicitatea bauturilor prevazute in
prezentele norme se fac cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(2) In cazul in care alcoolul utilizat la fabricarea bauturilor provine
dintr-o singura materie prima (alcool din cereale, alcool din vin, alcool din
melasa), natura acestuia poate fi indicata pe eticheta. In cazul in care
alcoolul provine din diferite materii prime, nu se va indica pe eticheta natura
acestuia.
(3) Alcoolul etilic utilizat la diluarea sau dizolvarea aromelor,
substantelor colorante sau a aditivilor autorizati nu este considerat
ingredient.
Art. 14
(1) Marcarea bauturilor prevazute in prezentele norme se face cu
respectarea reglementarilor legale in vigoare emise de Ministerul Finantelor
Publice.
(2) Prevederile prezentelor norme se aplica si bauturilor aromatizate
provenite din import.
Art. 15
Verificarea calitatii loturilor de produse se face pe baza nivelului de
calitate acceptabil, denumit si AQL, si a Standardului Roman 184/1 25.
|