ORDONANTA DE URGENTA Nr. 97 din 21 iunie 2001
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 349 din 29 iunie 2001
In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta ordonanta de urgenta stabileste cadrul juridic unitar
referitor la producerea, ambalarea, depozitarea, transportul si comercializarea
alimentelor, responsabilitatile producatorilor si comerciantilor de alimente,
organizarea controlului oficial al alimentelor si sanctiunile in vederea
protejarii calitatii alimentelor.
(2) Aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta protejeaza
consumatorii de practici incorecte in fabricarea, depozitarea si
comercializarea alimentelor si asigura conditii pentru informarea lor corecta
si completa, in conformitate cu reglementarile legale privind protectia
consumatorilor.
Art. 2
Reglementarile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica alimentelor
produse in gospodarii individuale pentru consumul propriu si nici produselor
alimentare care sunt in tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri
care tranziteaza tara, daca nu reprezinta un pericol pentru sanatatea umana sau
pentru mediu.
Art. 3
In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii folositi se definesc
dupa cum urmeaza:
a) alimente - produse in stare naturala sau prelucrate, destinate
consumului uman, inclusiv apa minerala si guma de mestecat, din care se exclud
tutunul, produsele medicinale si substantele narcotice sau psihotrope;
b) alimente de origine animala - alimente constand in sau continand aproape
in exclusivitate produse de origine animala;
c) alimente de origine vegetala - alimente constand in sau continand
aproape in exclusivitate produse de origine vegetala;
d) alimente cu destinatie nutritionala speciala - alimente care datorita
compozitiei lor speciale sau procesului de prelucrare sunt in mod clar
distincte de alimentele destinate consumului normal, au o compozitie
corespunzatoare cu scopurile nutritionale pretinse si sunt comercializate
intr-o forma care indica acest obiectiv. Aceste alimente trebuie sa
indeplineasca cerintele nutritionale speciale ale anumitor categorii de
persoane ale caror procese digestive sau metabolice sunt perturbate ori ale
anumitor categorii de persoane care se afla in conditii fiziologice speciale si
care din aceasta cauza pot sa obtina un beneficiu special ca urmare a
consumului controlat de anumite substante din alimente sau pentru sugari ori
copii mici sanatosi;
e) alimente provenite din organisme modificate genetic si/sau organisme
modificate genetic - alimente care contin o combinatie noua de material genetic
obtinut prin tehnici de biotehnologie si/sau organisme (orice entitate
biologica capabila sa se reproduca sau sa transfere material genetic) in care
materialul genetic a fost modificat printr-un proces care nu are loc in mod
natural prin imperechere si/sau recombinare naturala;
f) ingrediente - orice substanta, inclusiv aditivii, folosita in producerea
sau la prepararea alimentelor si prezenta in produsul finit ca atare sau intr-o
forma modificata;
g) aditivi alimentari - orice substanta care in mod normal nu este
consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar
caracteristic, avand sau neavand o valoare nutritiva, care, adaugata
intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul
procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport
sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea
insasi ori prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor
produse alimentare;
h) contaminanti alimentari - orice substanta adaugata neintentionat in
alimente, prezenta in acestea ca rezultat al productiei (inclusiv activitatile
privind cresterea plantelor si animalelor si medicina veterinara), al
fabricatiei, prelucrarii, prepararii, tratamentelor, impachetarii, ambalarii,
transportului sau manipularii acestora sau ca rezultat al contaminarii mediului
inconjurator. Materiile straine, cum ar fi fragmentele de insecte, parul de
animale, nu sunt incluse in aceasta definitie;
i) nutrienti si/sau suplimente alimentare - substante nutritive, respectiv
protide, lipide, glucide, vitamine, macro- si microelemente minerale si/sau
preparate prelucrate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau
lichide care au in compozitia lor macro- si micronutrienti si/sau alte
substante comestibile, care sunt consumate in cantitati definite, in mod
suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit;
j) materiale in contact cu alimentele - materialele si articolele care in
forma finita vin in contact cu alimentele sau care sunt in contact cu
alimentele si sunt destinate acestui scop;
k) etichetarea - orice cuvinte, marci comerciale, marci de fabrica,
ilustrate sau simboluri referitoare la aliment si pozitionate pe orice ambalaj,
document de insotire, nota, eticheta, banderola sau colereta, care insotesc sau
se refera la alimentul respectiv;
l) aliment preambalat - orice articol unic prezentat ca atare
consumatorului final sau agentilor economici care prepara si furnizeaza hrana
pentru populatie, constituit dintr-un aliment si ambalajul in care acesta a
fost introdus inainte de a fi oferit spre vanzare, ambalaj care acopera
produsul in intregime sau numai partial, astfel incat continutul acestuia sa nu
poata fi deteriorat fara deschiderea sau modificarea ambalajului;
m) comercializarea alimentelor - orice operatiune de vanzare-cumparare,
import-export, al carei scop este de a oferi alimente unei terte parti, cu
exceptia celor destinate unor cercetari stiintifice si expertize de laborator;
n) igiena alimentara - toate masurile necesare pentru a se asigura
protectia, stabilitatea si salubritatea alimentelor, pornindu-se de la
cultivare sau crestere, productie ori fabricatie pana la consumul final;
o) material de ambalare - orice tip de recipient sau orice material de
invelire si acoperire, care protejeaza alimentul de contaminare si de
modificarea calitatii;
p) reziduuri pesticide - orice substanta, inclusiv derivatii si metabolitii
sai, care in mod natural nu se gaseste in alimente, dar care poate fi regasita
ca urmare a incorporarii ei in mod constient sau accidental si care prin
depasirea limitelor maxime admise poate constitui factor de risc pentru sanatate,
si/sau reziduurile pesticidelor si ale metabolitelor acestora si produsele de
descompunere sau de reactie prezente in/pe alimentele specifice;
q) calitatea alimentului - totalitatea proprietatilor intrunite de aliment
care il fac compatibil cu reglementarile specifice;
r) data durabilitatii minimale - data stabilita de producator pana la care
un aliment isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare
corespunzatoare, iar pentru produsele care din punct de vedere microbiologic au
un grad ridicat de perisabilitate si sunt susceptibile ca dupa un timp scurt sa
prezinte un pericol imediat pentru sanatatea consumatorului, data durabilitatii
minimale este inlocuita cu data limita de consum;
s) auxiliari (adjuvanti) tehnologici - orice substanta care nu este
consumata ca ingredient alimentar in sine, utilizata intentionat in procesarea
materiilor prime, alimentelor sau ingredientelor lor, pentru indeplinirea unui
anumit scop tehnologic in cursul tratarii sau procesarii si care poate duce la
prezenta neintentionata, dar de neevitat din punct de vedere tehnic, a
reziduurilor de substanta sau a derivatelor acesteia in produsul finit, cu
mentiunea ca aceste reziduuri nu prezinta vreun risc pentru sanatate si nu au
vreun efect tehnologic asupra produsului finit;
t) alimente contrafacute - alimente a caror calitate, mentionata in
declaratia de conformitate, in standardul sau specificatia tehnica de produs si
pe eticheta, a fost modificata, intentionat sau neintentionat, intr-un mod care
ar putea constitui un risc pentru sanatatea consumatorilor, care le-ar putea
leza interesele sau i-ar informa gresit.
CAP. 2
Conditii generale
SECTIUNEA 1
Unitatile producatoare de alimente
Art. 4
(1) Unitatile in care se produc alimente, ingrediente, aditivi alimentari
si auxiliari tehnologici se amplaseaza numai in acele spatii care indeplinesc
conditiile stabilite prin reglementarile legale in vigoare.
(2) Alimentele, ingredientele, aditivii alimentari si auxiliarii tehnologici
se produc in unitati care indeplinesc conditiile de functionare stabilite prin
reglementarile legale in vigoare.
SECTIUNEA a 2-a
Conditii de fabricare
Art. 5
La fabricarea alimentelor se utilizeaza numai aditivi si materiale de
ambalare sau orice alte materiale care vin in contact cu alimentele, avizate de
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, conform reglementarilor legale in vigoare.
Art. 6
Fabricarea, depozitarea si transportul alimentelor se fac cu respectarea
normelor tehnologice, igienico-sanitare si sanitare veterinare, care sa asigure
indeplinirea cerintelor de sanatate publica, de igiena alimentara si de
calitate a alimentelor.
SECTIUNEA a 3-a
Conditii privind personalul
Art. 7
Fabricarea, depozitarea, transportul si comercializarea alimentelor se fac
numai de catre persoanele care indeplinesc conditiile de sanatate stabilite
prin ordin al ministrului sanatatii si familiei si care, pentru operatiunile pe
care le executa, intrunesc calificarea necesara si detin cunostinte suficiente
in domeniul sanatatii publice, al igienei alimentelor sau igienei muncii,
atestate conform reglementarilor legale in vigoare.
SECTIUNEA a 4-a
Conditii privind compozitia si calitatea alimentelor
Art. 8
(1) Alimentele trebuie sa aiba o compozitie care sa asigure atat calitatea
acestora, cat si sanatatea consumatorilor si sa indeplineasca conditiile de
igiena prevazute de normele legale in vigoare.
(2) Reglementarile privind nivelul de admisibilitate a aditivilor
alimentari si a auxiliarilor tehnologici din compozitia alimentelor, precum si
igiena alimentelor se stabilesc de Ministerul Sanatatii si Familiei, de comun
acord cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
SECTIUNEA a 5-a
Conditii privind utilizarea aditivilor alimentari
Art. 9
La fabricarea sau la manipularea alimentelor destinate comercializarii sunt
interzise:
a) utilizarea aditivilor care nu au fost autorizati, fie singuri, fie in
combinatie cu alte substante;
b) utilizarea proceselor tehnologice in vederea obtinerii de aditivi
neautorizati in produsele alimentare;
c) utilizarea peste limitele maxime admise a aditivilor autorizati.
Art. 10
Se interzice comercializarea alimentelor daca acestea au fost fabricate sau
manipulate cu incalcarea prevederilor art. 9 ori daca nu sunt compatibile cu
alte reglementari legale in vigoare.
Art. 11
Se interzice comercializarea aditivilor sau a schimbatorilor de ioni a
caror utilizare este interzisa la fabricarea sau la manipularea alimentelor.
Art. 12
Fac exceptie de la prevederile art. 9:
a) aditivii care au fost indepartati din alimente complet sau care se
regasesc in produsul ce urmeaza sa fie vandut in cantitati reziduale, tehnic
inevitabile si tehnologic inactive, care nu pun in pericol sanatatea sau nu
modifica proprietatile organoleptice ale produsului;
b) apa distilata sau demineralizata, aerul, azotul ori dioxidul de carbon,
pentru situatiile in care acestea nu sunt utilizate ca presurizanti, sau
hidrogenul, daca se foloseste la hidrogenarea grasimilor sau la fabricarea
alcoolilor.
Art. 13
In vederea protejarii intereselor consumatorilor si tinandu-se seama de
cerintele tehnologice, nutritionale si dietetice ale alimentelor, Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Sanatatii si Familiei
sunt abilitate sa emita reglementari sau instructiuni comune referitoare la:
a) aprobarea utilizarii aditivilor in general sau numai pentru anumite
alimente ori pentru anumite scopuri;
b) specificarea aditivilor admisi si a limitelor maxime pentru aditivi si
produsii lor de reactie continuti in alimente, precum si a conditiilor de
puritate pentru aditivi si schimbatorii de ioni;
c) fabricarea, manipularea si comercializarea aditivilor si a
schimbatorilor de ioni;
d) interzicerea sau restrictionarea utilizarii anumitor aditivi si
schimbatori de ioni la fabricarea alimentelor;
e) reactualizarea aditivilor admisi, in functie de conditiile de folosire
si de informatiile stiintifice.
SECTIUNEA a 6-a
Conditii privind contaminantii in general, radiatiile sau utilizarea
materialelor radioactive
Art. 14
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor sunt abilitate sa adopte reglementari comune privind
prezenta contaminantilor in alimente.
(2) Reglementarile trebuie sa se bazeze pe principiul conform caruia
alimentul care contine un contaminant intr-o cantitate neacceptata din punct de
vedere al sanatatii publice, respectiv la un nivel de toxicitate care depaseste
limitele maxime admise, sa nu fie fabricat si distribuit in vederea
comercializarii.
Art. 15
(1) Tratamentul alimentelor cu radiatii ionizante se face numai:
a) in unitati de iradiere autorizate din punct de vedere al securitatii
nucleare de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si
din punct de vedere sanitar, de catre Ministerul Sanatatii si Familiei;
b) cu asigurarea mijloacelor de protectie si de securitate a sanatatii
consumatorilor, dupa avizarea produsului de Ministerul Sanatatii si Familiei.
(2) Iradierea alimentelor poate fi autorizata doar in cazul in care:
a) este justificata si necesara din punct de vedere tehnologic;
b) nu prezinta riscuri pentru sanatate si este realizata in conditiile
prevazute de reglementarile legale in vigoare;
c) este in beneficiul consumatorului;
d) nu este utilizata ca inlocuitor al practicilor de igiena si sanatate sau
al bunelor practici de fabricatie ori de cultivare.
(3) Iradierea alimentelor poate fi utilizata numai in urmatoarele scopuri:
a) pentru reducerea riscului bolilor provocate de organismele patogene din
alimente, prin distrugerea acestora;
b) reducerea procesului de alterare a alimentelor prin distrugerea
organismelor daunatoare si stoparea proceselor de deteriorare;
c) reducerea pierderilor alimentare prin maturarea, germinarea sau
incoltirea prematura;
d) indepartarea din alimente a organismelor daunatoare plantelor sau
produselor din plante.
(4) In momentul supunerii la iradiere alimentele trebuie sa fie intr-o
forma corespunzatoare de salubritate. Utilizarea tratamentului cu radiatii
ionizante ca substituent al practicilor de igiena sau sanatate ori al bunei
practici de productie sau de cultivare agricola este interzisa.
(5) Materialele utilizate la ambalarea alimentelor ce urmeaza sa fie
iradiate trebuie sa corespunda acestui scop si sa fie avizate de Ministerul
Sanatatii si Familiei.
(6) Tratarea prin iradiere nu poate fi utilizata in combinatie cu alte
metode chimice de tratare folosite in acelasi scop.
(7) Iradierea poate fi realizata numai prin sursele autorizate de Comisia
Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.
(8) Etichetarea alimentelor tratate cu radiatii ionizante se face prin
inscrierea pe etichete a expresiilor "Tratat prin ionizare" sau
"Tratat cu radiatii ionizante".
(9) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul
Sanatatii si Familiei si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor
Nucleare sunt abilitate sa emita reglementari comune cu privire la tratarea cu
radiatii ionizante a produselor alimentare pentru consumul uman.
SECTIUNEA a 7-a
Conditii privind reziduurile de pesticide si alte produse care se regasesc
in alimente
Art. 16
(1) Se interzice comercializarea alimentelor care contin:
a) reziduuri ale substantelor utilizate pentru protectia plantelor,
fertilizatori, astfel cum sunt definite in reglementarile legale specifice, sau
alte produse pentru tratarea plantelor si solului, produse pentru protejarea
depozitarii ori produsele lor de degradare sau de reactie, peste limitele
prevazute in reglementarile legale in vigoare;
b) reziduuri ale substantelor utilizate pentru protectia plantelor, astfel
cum sunt definite in reglementarile legale specifice, care nu au fost
autorizate si care sunt interzise sa fie folosite pentru alimente sau pentru
materiile lor prime.
(2) Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor sunt abilitate sa emita reglementari comune pentru:
a) stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri sau de alte substante
in/pe alimente;
b) interzicerea comercializarii alimentelor al caror continut in reziduuri
sau in alte substante depaseste limita maxima admisa;
c) stabilirea masurilor pentru dezinfectarea, decontaminarea si
dezinfestarea camerelor sau a echipamentelor in care ori cu care au fost
fabricate, manipulate sau comercializate alimentele, precum si specificarea,
interzicerea sau restrictionarea utilizarii de mijloace, echipamente ori
metode, in vederea protejarii intereselor consumatorilor.
SECTIUNEA a 8-a
Conditii privind prezenta in alimente a substantelor active farmacologic
Art. 17
(1) Se interzic fabricarea si comercializarea alimentelor de origine
animala, daca ele contin reziduuri de substante active farmacologic sau
produsele lor de metabolism:
a) a caror utilizare a fost interzisa la aceste animale prin reglementari
legale specifice;
b) care depasesc limitele maxime admise de reziduuri de medicamente de uz
veterinar in produsele de origine animala, prevazute de reglementarile
specifice legale in vigoare;
c) care nu au fost autorizate sau inregistrate ca medicamente pentru
tratamentul animalelor sau a caror utilizare a fost interzisa prin alte
reglementari legale in vigoare ori care nu sunt autorizate pentru utilizare ca
aditivi in hrana animalelor.
(2) In situatiile in care substantele active farmacologic sunt autorizate
si inregistrate ca medicamente ori sunt autorizate ca aditivi in hrana
animalelor, se pot fabrica alimente de origine animala, care pot fi
comercializate daca sunt respectate perioadele de asteptare stabilite in
reglementarile specifice legale in vigoare.
(3) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul
Sanatatii si Familiei sunt abilitate sa emita ordine comune care:
a) sa stabileasca limitele maxime pentru substantele farmacologic active si
produsele lor de reactie, care nu pot fi depasite in/pe alimentele
comercializate;
b) sa excluda din tratamentul animalelor, in totalitate sau pentru anumite
scopuri, acele substante farmacologic active care ar conduce la depasirea
continutului de reziduuri admis in alimentele de origine animala sau sa
stabileasca perioade de asteptare pentru aceste substante si sa interzica
comercializarea alimentelor care au fost produse cu incalcarea acestor
reglementari;
c) sa stabileasca limitele maxime pentru reziduurile de antibiotice,
substante medicamentoase, hormoni, substante anabolizante, ca rezultat al
folosirii acestora in practica zootehnica pentru stimularea cresterii
animalelor si in practica sanitara veterinara pentru tratarea animalelor
bolnave;
d) sa stabileasca limitele maxime pentru metalele grele sau alte substante
nocive care polueaza mediul si care provin in principal din sfera industriala
si a transportului;
e) sa stabileasca limitele maxime pentru microtoxinele care provin din
dezvoltarea mucegaiurilor toxigene pe materiile prime sau pe produsele finite.
SECTIUNEA a 9-a
Conditii privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala,
suplimentele nutritive, alimentele fortificate si cele modificate genetic
Art. 18
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor sunt abilitate sa adopte reglementari pentru
specificarea conditiilor de fabricare si manipulare aplicabile alimentelor destinate
unor cerinte speciale de nutritie, precum si a conditiilor privind
comercializarea acestor produse. Reglementarile se vor baza pe principiul
comercializarii numai a alimentelor destinate unor cerinte speciale de
nutritie, care nu sunt periculoase pentru sanatatea publica si pentru care se
asigura o informare corespunzatoare a consumatorilor privind proprietatile si
caracteristicile acestora.
Art. 19
Se autorizeaza Ministerul Sanatatii si Familiei sa elaboreze legislatia
care reglementeaza alimentele cu destinatie nutritionala specifica si
alimentele si ingredientele alimentare inedite.
Art. 20
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei este abilitat sa emita reglementari
privind suplimentele nutritive si fortificarea alimentelor.
(2) Reglementarile trebuie sa stabileasca reguli privind fortificarea,
restaurarea cu nutrienti a alimentelor, precum si reguli privind fabricarea si
comercializarea suplimentelor de hrana care contin nutrienti. Aceste
reglementari trebuie sa prevada doza zilnica de nutrienti recomandata si sa
asigure consumatorii ca alimentele fortificate, restaurate si normalizate cu
nutrienti si suplimentele de hrana care contin nutrienti nu sunt periculoase
pentru sanatatea publica.
Art. 21
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Institutul National de
Statistica au obligatia sa verifice anual datele privind nutritia pe diferite
segmente ale populatiei, precum si datele privind securitatea alimentara, pe
care trebuie sa se bazeze recomandarile privind "cosul zilnic al
consumatorului" si cantitatea minima de produse necesare, si sa informeze
Guvernul asupra concluziilor.
CAP. 3
Conditii privind productia, igiena si ambalarea alimentelor
Responsabilitatile producatorilor de alimente
Art. 22
Producatorii de alimente, persoane fizice sau juridice, vor comercializa
numai alimentele care prezinta siguranta, sunt salubre si apte pentru consum.
Art. 23
(1) Producatorii de alimente sunt obligati sa respecte parametrii privind
proprietatile organoleptice, fizice, chimice, microbiologice si toxicologice
ale alimentelor conform reglementarilor legale in vigoare.
(2) Producatorii de alimente sunt obligati sa organizeze si sa aplice
controlul calitatii alimentelor, fabricate sau manipulate, in laboratoare
proprii sau in laboratoare autorizate.
(3) Fabricarea si comercializarea alimentelor contrafacute sunt interzise.
Art. 24
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Ministerul Sanatatii
si Familiei adopta prin ordin comun reglementari prin care se stabilesc
conditiile privind igiena alimentelor si alte cerinte obligatorii privind
fabricarea si manipularea alimentelor, precum si procedurile de verificare a
conformitatii cu aceste cerinte.
Art. 25
Reglementarile vor stabili prevederi pentru fabricarea si manipularea
alimentelor in mod igienic, iar operatorii din industria alimentara trebuie sa
identifice si sa corecteze orice faza critica, pentru asigurarea securitatii
alimentare. Aceste reglementari vor stabili prevederi pentru identificarea,
implementarea, mentinerea si imbunatatirea procedurilor adecvate ale
securitatii alimentare, prin dezvoltarea sistemului propriu de analiza a
riscurilor punctelor critice de control.
Art. 26
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Industriei si
Resurselor si cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sunt
abilitate sa adopte reglementari privind materialele care vin in contact cu
alimentele.
(2) Reglementarile trebuie sa includa conditii generale pentru toate
materialele care vin in contact cu alimentele si sa indice masuri si proceduri
specifice pentru categorii diferite de materiale care vin in contact cu
alimentele.
(3) Materialele si obiectele care vin in contact cu alimentele se produc
conform bunelor practici de fabricatie, astfel incat, in conditiile lor normale
si prevazute de utilizare, sa nu transfere alimentelor constituenti in
cantitati care ar putea periclita sanatatea umana sau care ar putea aduce o
schimbare inacceptabila, potrivit legii, in compozitia alimentelor sau o
deteriorare a caracteristicilor organoleptice ale acestora.
Art. 27
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor si cu Autoritatea Nationala pentru Protectia
Consumatorilor sunt abilitate sa adopte reglementari privind etichetarea
alimentelor.
Art. 28
Etichetarea alimentelor trebuie sa ofere consumatorilor informatiile
necesare, suficiente, verificabile si usor de comparat, care sa permita acestora
sa aleaga produsul corespunzator exigentelor si posibilitatilor lor financiare,
sa cunoasca eventualele riscuri la care ar putea fi supusi, astfel incat sa nu
fie indusi in eroare.
Art. 29
Informatiile de pe etichetele alimentelor trebuie sa fie inscrise in limba
romana, indiferent de tara producatoare, fara a se exclude prezentarea lor in
alte limbi, sa fie vizibile, lizibile si inscriptionate intr-un mod care sa nu
permita stergerea lor.
CAP. 4
Comercializarea alimentelor
SECTIUNEA 1
Conditii pentru oferirea alimentelor spre vanzare
Art. 30
(1) Alimentele pot fi comercializate numai in spatii special amenajate si
destinate acestui scop, in conditii de igiena adecvate si cu respectarea
prevederilor legale in vigoare.
(2) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul
Sanatatii si Familiei si Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si
Cooperatie sunt abilitate sa adopte reglementari specifice comune privind
comercializarea alimentelor pe pietele organizate sau in afara acestora.
Art. 31
Alimentele oferite spre comercializare trebuie sa indeplineasca urmatoarele
conditii:
a) sa fie fabricate conform prevederilor legale, in scopul protectiei
sanatatii publice, protectiei igienei alimentului si protectiei calitatii
produsului;
b) sa se incadreze in nivelurile maxime admise de contaminare fizica,
chimica, microbiologica, toxicologica sau radiologica, stabilite prin
reglementari speciale;
c) sa fie ambalate, etichetate si marcate conform reglementarilor
specifice, iar inscriptionarea etichetelor sa fie vizibila, lizibila si
corecta.
SECTIUNEA a 2-a
Restrictii privind comercializarea alimentelor
Art. 32
(1) Se interzice comercializarea alimentelor care:
a) nu sunt insotite de documente care le atesta originea, provenienta si
securitatea;
b) sunt manipulate si comercializate in conditii necorespunzatoare de
igiena, care pun in pericol sanatatea consumatorilor;
c) afecteaza sanatatea consumatorilor prin vanzarea unor produse sau
substante drept alimente.
(2) Se interzice comercializarea drept alimente a unor produse care le
imita, nu sunt alimente si care prezinta riscul de a pune in pericol sanatatea
sau securitatea consumatorilor, conform reglementarilor legale in vigoare.
Art. 33
(1) In scopul evitarii daunelor asupra sanatatii cauzate de alimente
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor sunt abilitate sa emita reglementari comune pentru:
a) interzicerea sau restrictionarea utilizarii anumitor produse, substante,
obiecte ori procese tehnologice;
b) specificarea utilizarii anumitor procese de fabricare sau manipulare a
alimentelor;
c) impunerea unor cerinte la fabricarea, manipularea sau comercializarea
anumitor alimente;
d) indicarea utilizarii avertismentelor, a altor prezentari cu efect de
avertizare si precautii de siguranta pentru anumite substante;
e) interzicerea sau restrictionarea fabricarii ori manipularii anumitor
substante daunatoare din punct de vedere fiziologic in fabricile de procesare a
alimentelor, precum si introducerea lor in astfel de fabrici.
(2) Alimentele care au fost fabricate sau manipulate cu incalcarea
prevederilor alin. (1) lit. a) si b) sunt interzise la vanzare.
SECTIUNEA a 3-a
Masuri privind protectia consumatorilor impotriva practicilor incorecte
Art. 34
Pentru protejarea consumatorilor impotriva practicilor incorecte si in
scopul informarii lor corecte Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor impreuna cu Ministerul Sanatatii si Familiei si cu Autoritatea
Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt abilitate sa emita ordine comune
care sa reglementeze:
a) informarea privind natura, continutul, originea, fabricantul sau
participantul la vanzarea alimentelor;
b) conditiile privind ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea
alimentelor pana la consumatorul final;
c) conditiile privind fabricarea, compozitia sau calitatea anumitor
alimente, inclusiv a celor cu destinatie speciala;
d) interzicerea vanzarii alimentelor sub anumite denumiri, informatii sau
prezentari care pot induce in eroare si carora nu li se poate face reclama
utilizandu-se anumite prezentari grafice sau alte informatii care pot induce in
eroare;
e) interzicerea vanzarii alimentelor care contin substante sau obiecte
nealimentare, ambalate separat sau impreuna cu alimentul, in acelasi ambalaj,
daca acestea nu sunt necesare pentru prepararea, manipularea sau consumarea
alimentului;
f) interzicerea vanzarii anumitor alimente drept medicamente.
Art. 35
Pentru protejarea intereselor consumatorilor Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor impreuna cu Ministerul Sanatatii si Familiei si cu
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt abilitate sa emita
ordine comune care sa reglementeze:
a) conditiile privind autorizarea unitatilor care produc, prelucreaza,
depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente;
b) conditiile privind avizarea alimentelor pentru a fi declarate apte
pentru consumul uman;
c) conditiile privind controlul unitatilor care produc, prelucreaza,
depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente.
SECTIUNEA a 4-a
Dispozitii privind utilizarea alimentelor si a produselor alimentare
interzise sau periculoase
Art. 36
Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor si cu Autoritatea Nationala pentru Protectia
Consumatorilor sunt abilitate sa adopte reglementari comune privind retragerea
de pe piata, interzicerea comercializarii si modalitatile de distrugere sau de
folosire in alte scopuri a alimentelor care prezinta un risc pentru sanatate.
CAP. 5
Controlul oficial al alimentelor
SECTIUNEA 1
Organizarea controlului oficial al alimentelor
Art. 37
(1) Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sunt
abilitate sa adopte reglementari comune privind controlul oficial al
alimentelor.
(2) Controlul oficial al alimentelor urmareste daca unitatile care produc,
prelucreaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza alimentele, auxiliarii
"adjuvanti" tehnologici, aditivii alimentari, vitaminele, sarurile
minerale, oligoelementele si alti aditivi destinati vanzarii ca atare,
personalul implicat, obiectele sau materialele care vin in contact cu
alimentele in timpul fabricatiei, manipularii sau comercializarii sunt conforme
cu reglementarile legale in vigoare, respecta tehnologiile de fabricatie,
inclusiv calitatea utilajelor de fabricatie. Scopul principal al controlului
oficial al alimentelor este de a asigura ca alimentele destinate pietei interne
sau exportului prezinta siguranta, sunt salubre si apte pentru consum.
(3) Autoritatile competente controleaza alimentele pe intregul lor circuit,
de la producere pana la comercializare, conform atributiilor si competentelor
legale in vigoare.
Art. 38
(1) Autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al
alimentelor sunt:
a) autoritatile sanitare veterinare, fitosanitare si de control tehnologic,
desemnate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor;
b) autoritatile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii si Familiei;
c) autoritatile pentru protectia consumatorilor desemnate de Autoritatea
Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
(2) Controlul alimentelor se realizeaza prin inspectiile efectuate de
inspectorii de stat pentru controlul alimentelor, care au obligatia sa pastreze
secretele de fabricatie sau datele pe care le cunosc despre unitatile
controlate.
(3) Inspectia cuprinde verificarea materiilor prime, ingredientelor,
auxiliarilor tehnologici si a altor produse utilizate pentru prepararea si
productia alimentelor, produselor semifabricate, produselor finite, metodelor
de conservare, conditiilor de amplasare si de igiena a unitatilor in care
alimentele sunt procesate, asigurarea apei potabile, verificarea mijloacelor de
transport, a echipamentelor si mijloacelor tehnologice utilizate in procesarea
alimentelor, etichetarea, materialele utilizate in contact cu alimentele,
mijloacele, procedurile si materialele folosite pentru igienizarea unitatilor
si echipamentelor si indepartarea reziduurilor.
(4) In scopul verificarii securitatii si/sau a calitatii alimentelor prin
analize de laborator, inspectorii autorizati sa exercite controlul pot preleva
probe de alimente, materiale in contact cu alimentele, substante utilizate
pentru curatenie si orice alte substante care pot afecta caracteristicile
alimentelor. Analizele trebuie efectuate numai de laboratoarele oficiale ale
autoritatilor competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor,
iar contravaloarea analizelor efectuate pe probele prelevate se taxeaza conform
actelor normative in vigoare.
(5) Inspectia cuprinde verificarea persoanelor care lucreaza in unitatile
care produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza alimente,
pentru a stabili daca ele indeplinesc conditiile de sanatate si igiena.
(6) Inspectia cuprinde verificarea securitatii si/sau a calitatii
alimentelor prin analize de laborator.
(7) Inspectiile trebuie efectuate regulat si/sau atunci cand se suspecteaza
o neconformitate, prin utilizarea unor mijloace proportionale cu scopul
urmarit. Ca regula generala, inspectiile vor fi efectuate fara avertisment
prealabil.
(8) Inspectia poate fi suplimentata, daca este cazul, cu interviuri cu
conducerea unitatii inspectate si cu persoanele care lucreaza pentru aceasta
unitate, cu citirea valorilor inregistrate cu instrumentele de masura instalate
de unitatea respectiva si cu inspectii realizate cu propriile instrumente
asupra masuratorilor realizate cu instrumentele instalate de unitatea respectiva.
(9) Autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al
alimentelor, desemnate de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
de Ministerul Sanatatii si Familiei si de Autoritatea Nationala pentru
Protectia Consumatorilor, sunt abilitate sa emita ordine comune care sa
reglementeze:
a) dreptul tuturor celor care au facut subiectul inspectiei sa ceara si
alta opinie, fara a exclude dreptul de a contesta modalitatea in care inspectia
a fost realizata, conform reglementarilor legale in vigoare;
b) procedura de prelevare si testare a esantioanelor, inclusiv prevederile
ce reglementeaza procedura de contraexpertiza.
SECTIUNEA a 2-a
Drepturile si indatoririle inspectorilor de stat pentru controlul
alimentelor
Art. 39
(1) Inspectiile sunt efectuate de inspectorii autorizati ai autoritatilor
stabilite la art. 38 alin. (1) lit. a) - c), conform competentelor specifice.
(2) Inspectorii sunt autorizati sa faca copii de pe materialele si
documentele care se afla in posesia celor inspectati sau referinte despre
acestea.
(3) Inspectorii sunt obligati sa pastreze secretul profesional si sa nu
divulge unei terte parti secretele comerciale sau alte informatii confidentiale
ori particulare obtinute in timpul sau in legatura cu inspectia, daca nu li se
cere sa faca aceasta de catre o autoritate judecatoreasca sau de catre partea
inspectata.
(4) Inspectorii care descopera sau suspecteaza neconformarea cu prevederile
prezentei ordonante de urgenta sau cu alte acte normative in vigoare vor lua
masuri in conformitate cu prevederile acestora.
(5) Inspectorii de stat pot solicita pe timpul controlului, dupa caz,
protectia personala si sprijinul organelor de politie.
SECTIUNEA a 3-a
Masuri dispuse de autoritatile competente
Art. 40
(1) Autoritatea desemnata pentru controlul alimentelor, in toate cazurile
in care constata nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta sau
ale altor acte normative in vigoare, este imputernicita:
a) sa interzica functionarea unitatilor care produc, prelucreaza,
depoziteaza, transporta sau comercializeaza alimente, precum si folosirea unor
materii prime, aditivi, adjuvanti, materiale de ambalare, echipamente,
ustensile, utilaje si substante de decontaminare;
b) sa declare alimentele ca fiind improprii consumului sau
necorespunzatoare din punct de vedere calitativ, sa limiteze sau sa interzica
utilizarea si comercializarea acestora, sa le dirijeze pentru consum
conditionat pentru utilizarea sau comercializarea in alte scopuri si sa ordone
distrugerea lor in conformitate cu reglementarile legale in vigoare;
c) sa retraga autorizatia de functionare a unitatilor producatoare si de
comercializare a alimentelor;
d) sa sesizeze organele de cercetare penala in cazul in care faptele
constatate pot constitui infractiuni;
e) sa interzica temporar comercializarea loturilor de alimente suspecte sub
aspect calitativ. Detinatorul alimentelor interzise temporar de la
comercializare trebuie sa asigure conditii de pastrare si de conservare
adecvate pana la clarificarea situatiei acestora.
(2) Autoritatea desemnata pentru controlul alimentelor poate aplica amenzi
pentru contraventii, in conformitate cu prevederile reglementarilor legale in
vigoare.
SECTIUNEA a 4-a
Sanctiuni
Art. 41
Incalcarea prevederilor legale in vigoare privind alimentele atrage
raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz.
Art. 42
Fabricarea de alimente falsificate sau contrafacute constituie infractiune
si se pedepseste potrivit Codului penal.
Art. 43
Faptele care constituie contraventii si valoarea amenzilor aplicate se
stabilesc in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 44
Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga
Ordonanta Guvernului nr. 113/1999 privind reglementarea productiei, circulatiei
si comercializarii alimentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 430 din 31 august 1999.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ovidiu Natea,
secretar de stat
p. Ministrul sanatatii si familiei,
Cezar Eugen Macarie,
secretar de stat
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb