ORDIN
Nr. 103 din 6 noiembrie 1998
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare si procedura de autorizare sanitara veterinara de functionare a
unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii
de activitati de export cu produse de origine animala si cu alte produse supuse
controlului sanitar veterinar
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 499 din 23 decembrie 1998
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
in temeiul art. 30 si al art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale art. 2 pct. 28 din
Hotararea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea si functionarea
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, cu modificarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
1. - Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare
veterinare si procedura de autorizare sanitara veterinara de functionare a
unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii
de activitati de export cu produse de origine animala si cu alte produse supuse
controlului sanitar veterinar, prevazuta in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
2. - Agentia nationala sanitara veterinara din cadrul Ministerului
Agriculturii si Alimentatiei va lua masuri de instruire a personalului
directiilor sanitare veterinare judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti,
in vederea aplicarii prevederilor prezentului ordin.
3. - Agentia nationala sanitara veterinara si directiile sanitare
veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
4. - Agentia nationala sanitara veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
5. - La data intrarii in vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga
orice dispozitii contrare cu privire la emiterea autorizatiei sanitare
veterinare de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si
la aprobarea efectuarii de activitati de export cu produse de origine animala
si cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar.
6. - Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea
I, si va intra in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii lui.
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Dinu Gavrilescu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare si procedura de autorizare sanitara
veterinara de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si
privind aprobarea efectuarii de activitati de export cu produse de origine
animala si cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar
I. Definitii
Art. 1
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
1. Administratia veterinara centrala - serviciul veterinar central -
Agentia nationala sanitara veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei, care are competenta asupra teritoriului tarii in domeniul sanitar
veterinar, notifica bolile animalelor, asigura, monitorizeaza si controleaza
punerea in aplicare a normelor si masurilor sanitare veterinare;
2. autoritate sanitara veterinara de stat - serviciul veterinar de stat
direct responsabil de aplicarea masurilor zoosanitare;
3. autorizatie sanitara veterinara de functionare - documentul oficial emis
de autoritatea veterinara de stat, in baza caruia pot functiona unitatile
supuse controlului sanitar veterinar;
4. unitati supuse controlului sanitar veterinar - unitatile care produc,
prelucreaza, depoziteaza, transporta si valorifica produse de origine animala,
precum si unitatile care asigura fluxul tehnologic pentru cresterea, productia
si reproductia animalelor, pestilor, albinelor si viermilor de matase, unitati
care produc, depoziteaza si comercializeaza produse farmaceutice si alte
produse de uz veterinar, unitati care produc, depoziteaza, comercializeaza
nutreturi combinate, unitati care asigura asistenta veterinara, laboratoare
veterinare.
II. Autorizarea sanitara veterinara de functionare
Art. 2
Unitatile supuse controlului sanitar veterinar pot functiona numai daca sunt
autorizate de autoritatea sanitara veterinara de stat.
Art. 3
Conducerile unitatilor supuse controlului sanitar veterinar au obligatia de
a solicita autoritatii sanitare veterinare de stat emiterea autorizatiei
sanitare veterinare de functionare pentru obiectivele proprii la infiintarea
acestora, precizand fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.
Pentru orice modificari ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru
modernizari, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate se impune
solicitarea emiterii unei noi autorizatii sanitare veterinare de functionare.
Art. 4
In vederea obtinerii autorizatiei sanitare veterinare de functionare,
unitatile supuse controlului sanitar veterinar depun la directiile sanitare veterinare
judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, dosarul pentru autorizare
care cuprinde:
- cerere-tip, model prevazut in anexa nr. I la prezenta norma sanitara
veterinara;
- copii de pe urmatoarele documente: certificatul de inmatriculare, codul
fiscal, actul constitutiv, actul de proprietate sau contractul de inchiriere
pentru spatiu, schita tehnica a unitatii cu indicarea fluxului tehnologic,
contractul de munca sau de colaborare cu un medic veterinar autorizat in
conditiile legii;
- memoriul tehnic justificativ.
La depunerea dosarului in vederea obtinerii autorizatiei sanitare
veterinare de functionare, solicitantul va prezenta si originalul documentelor
agentului economic pentru conformitatea copiilor cu originalul.
Art. 5
Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti, prin serviciul de specialitate, verifica legalitatea documentatiei
depuse si o trimite in termen de 5 zile medicului veterinar de stat competent
in a carui raza de activitate se afla unitatea.
Art. 6
Medicul veterinar de stat competent teritorial verifica unitatea in ceea ce
priveste respectarea prevederilor legale referitoare la:
- amplasarea obiectivului, vecinatati, noxe;
- caracteristicile constructive: materiale de constructii, sisteme de
aprovizionare cu apa, canalizare, statii de epurare;
- conditiile de microclimat: ventilatie, temperatura, umiditate,
luminozitate si altele asemenea;
- fluxul tehnologic: dotarea tehnica cu utilaje, circulatia materiilor
prime si a produselor finite, spatii pentru produse comestibile si
necomestibile, spatii pentru Venena si Separanda, in conformitate cu
Farmacopeea Romana;
- capacitatile de productie, depozitare, conservare si de desfacere a
produselor finite si asigurarea lantului frigorific;
- dotarea cu aparatura de masura, control si cu sisteme de inregistrare a
temperaturii, umiditatii etc.;
- functionarea filtrelor si a grupurilor sanitare;
- spatiile pentru depozitarea ambalajelor si containerelor pentru
depozitarea produselor sechestrate sau confiscate, spatiile pentru substantele
toxice in cazul produselor farmaceutice cu acest regim;
- sistemele de evacuare a produselor confiscate, deseurilor, ambalajelor si
a altor materiale nefolosibile;
- dotarea cu echipamente si cu materiale pentru dezinfectie, combaterea
insectelor si a rozatoarelor in spatiile din incinta si din afara unitatii;
- starea tehnica si igienica a mijloacelor de transport destinate
circulatiei produselor de origine animala, a animalelor, produselor de uz
veterinar, asigurarea lantului frigorific, amenajarea spatiilor pentru spalat
si dezinfectie;
- organizarea si functionarea laboratorului uzinal, dotarea si incadrarea
cu personal, atestarea acestuia;
- elaborarea si aplicarea programelor in conformitate cu Procedurile
operationale standard de sanitatie (SSOP) si Analiza riscului si punctele
critice de control (HACCP) in unitati si a regulilor de buna practica de
fabricatie (GMP) la producatorii de produse farmaceutice veterinare si de alte
produse de uz veterinar;
- asigurarea permanenta a asistentei sanitare veterinare in unitate;
- incadrarea cu personal cu pregatire adecvata activitatii care urmeaza a
fi desfasurata si corespunzator din punct de vedere al starii de sanatate etc.
Art. 7
Medicul de stat competent teritorial, pe baza rezultatului verificarii
unitatii, intocmeste referatul tehnic conform modelului prezentat in anexa nr.
II, in care propune, dupa caz, autorizarea sau neautorizarea acesteia.
Referatul tehnic se inainteaza la secretariatul Directiei sanitare veterinare
judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, in termen de 15 zile de la
primirea documentatiei.
Referatul tehnic prin care se propune neautorizarea va fi motivat, indicand
acele conditii pe care unitatea supusa autorizarii nu le indeplineste.
Art. 8
Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti, prin Serviciul de igiena si sanatate publica si/sau Serviciul
antiepizootic si de asistenta sanitara veterinara, in raport cu natura
unitatii, analizeaza referatul tehnic transmis de medicul veterinar de stat
competent teritorial si, in functie de complexitatea activitatii pentru care
s-a solicitat autorizarea, verifica in teritoriu conditiile sanitare
veterinare.
Inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de igiena si sanatate
publica, respectiv al Serviciului antiepizootic si de asistenta sanitara
veterinara care a verificat referatul tehnic si, dupa caz, obiectivul pentru
care se solicita autorizarea completeaza autorizatia sanitara veterinara de
functionare in trei exemplare, conform modelului prezentat in anexa nr. III.
Tipurile de unitati si de activitati pentru care se emit autorizatiile sanitare
veterinare de functionare sunt prevazute in anexa nr. IV.
Al treilea exemplar al autorizatiei sanitare veterinare de functionare se
contrasemneaza de inspectorul de specialitate care l-a intocmit si, in functie
de natura unitatii, si de seful Serviciului de igiena si sanatate publica si de
seful Serviciului antiepizootic si asistenta sanitara veterinara, dupa caz.
Directorul Directiei sanitare veterinare judetene si, respectiv, a
municipiului Bucuresti semneaza autorizatia sanitara veterinara de functionare
care se inmaneaza solicitantului sub semnatura, numai dupa ce acesta face
dovada ca a achitat contravaloarea tarifului de avizare, stabilit prin ordin al
ministrului agriculturii si alimentatiei.
Art. 9
In situatia in care se constata ca unitatea care a solicitat autorizarea nu
indeplineste conditiile sanitare veterinare de functionare, Directia sanitara
veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti, pe baza
referatului tehnic intocmit de medicul veterinar de stat competent teritorial,
comunica in scris solicitantului, in termen de 30 de zile, motivele pentru care
unitatea respectiva nu poate fi autorizata.
Art. 10
Autorizatia sanitara veterinara de functionare se avizeaza anual sau o data
la 2 ani, potrivit obiectului de activitate, conform specificatiilor cuprinse
in anexa nr. V, percepandu-se o taxa de jumatate din tariful stabilit pentru
autorizare prin ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei.
Art. 11
In situatia in care unitatea nu mai indeplineste conditiile sanitare
veterinare de functionare pentru care a fost autorizata, Directia sanitara
veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti retrage
autorizatia sanitara veterinara de functionare prin emiterea Ordonantei privind
interzicerea functionarii unitatilor supuse controlului sanitar veterinar,
conform modelului prezentat in anexa nr. VI.
Ordonanta privind interzicerea functionarii unei unitati se emite pe baza
referatului tehnic intocmit de catre medicul veterinar de stat competent teritorial.
Ordonanta privind interzicerea functionarii unei unitati se intocmeste in
trei exemplare de inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de igiena
si sanatate publica si/sau al Serviciului antiepizootic si de asistenta
sanitara veterinara si, dupa caz, de inspectorul de specialitate din cadrul
Serviciului de politie sanitara veterinara, care contrasemneaza ultimul
exemplar.
Art. 12
Administratia veterinara centrala emite autorizatii sanitare veterinare de
functionare pentru:
- institute de cercetare, crestere si reproductie zootehnica, unitati de
selectie si hibridare a animalelor;
- fabrici de medicamente, produse biologice si alte produse de uz
veterinar;
- fabrici de premixuri si aditivi furajeri;
- laboratoare sanitare veterinare centrale.
Art. 13
Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic din subordinea
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei emite autorizatii sanitare veterinare
de functionare pentru unitatile care executa operatiuni de dezinfectie la
punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
Art. 14
Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic, Laboratorul Central
pentru Controlul Alimentelor de Origine Animala si Laboratorul Central de
Control Stiintific al Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar
emit autorizatia sanitara veterinara de functionare pentru Laboratorul sanitar
veterinar de stat din cadrul directiilor sanitare veterinare judetene si,
respectiv, a municipiului Bucuresti.
Art. 15
Eliberarea autorizatiilor sanitare veterinare de functionare se face cu
respectarea prevederilor normelor sanitare veterinare in vigoare si a celor
stabilite prin conventii, acorduri si alte reglementari internationale.
Art. 16
In termen de un an de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a
prezentei norme sanitare veterinare, autorizatiile sanitare veterinare de
functionare emise anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin isi pierd
valabilitatea.
Directiile sanitare veterinare judetene si, respectiv, a municipiului
Bucuresti au obligatia ca in termenul de un an prevazut la alin. 1 sa verifice
conditiile sanitare veterinare de functionare a unitatilor respective si sa
emita autorizatii sanitare veterinare de functionare conform prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare.
Art. 17
Tarifele privind emiterea autorizatiei sanitare veterinare de functionare
pentru unitatile supuse controlului sanitar veterinar se stabilesc prin ordin
al ministrului agriculturii si alimentatiei.
III. Aprobare pentru efectuarea de activitati de export cu produse de
origine animala
Art. 18
Unitatile care au activitate de export cu produse de origine animala vor
solicita in scris Administratiei veterinare centrale aprobare pentru efectuarea
acestor activitati.
In vederea obtinerii aprobarii pentru efectuarea activitatilor de export cu
produse de origine animala, unitatea depune la Administratia veterinara
centrala dosarul care va cuprinde urmatoarele:
- cererea in care se precizeaza activitatea pentru care se solicita
aprobarea si relatia de export, vizata de Directia sanitara veterinara
judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti;
- copii de pe urmatoarele documente: certificatul de inmatriculare, codul
fiscal, actul constitutiv, actul de proprietate sau contractul de inchiriere
pentru spatiu, proiectul de amplasare, constructie si dotare al unitatii pentru
care se solicita autorizarea;
- memoriul tehnic justificativ.
La depunerea documentatiei in vederea obtinerii aprobarii pentru efectuarea
de activitati de export cu produse de origine animala, solicitantul va prezenta
si originalul documentelor de mai sus pentru conformitatea copiilor cu
originalul.
Art. 19
Aprobarea pentru efectuarea de activitati de export cu produse de origine
animala se face in baza evaluarii conditiilor sanitare veterinare de
functionare a unitatilor, in conformitate cu normele sanitare veterinare in
vigoare, cu prevederile conventiilor si acordurilor privind colaborarea in
domeniul sanitar veterinar si cu alte reglementari internationale.
Administratia veterinara centrala din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei analizeaza legalitatea documentatiei si verifica modul in care
unitatea de productie are asigurate conditiile sanitare veterinare.
In baza rezultatului verificarii, inspectorul de specialitate din cadrul
Administratiei veterinare centrale intocmeste referatul tehnic cu propunerea de
aprobare a efectuarii de activitati de export cu produse de origine animala a
unitatii respective, pe care il prezinta conducerii acesteia.
Unitatile care nu indeplinesc conditiile sanitare veterinare de functionare
nu sunt aprobate pentru efectuarea de activitati de export. Inspectorul de
specialitate din cadrul Administratiei veterinare centrale mentioneaza in
referatul tehnic motivele justificative.
Pentru unitatile care indeplinesc conditiile sanitare veterinare de
functionare pentru export Administratia veterinara centrala stabileste numarul
sub care unitatea poate efectua aceasta activitate si o inscrie in lista
cuprinzand unitatile aprobate pentru efectuarea de activitati de export cu
produse de origine animala.
Administratia veterinara centrala comunica Directiei sanitare veterinare
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si solicitantului numarul
sub care unitatea poate efectua activitati de export cu produse de origine
animala, activitatea si relatia pentru care a fost aprobata.
Administratia veterinara centrala intocmeste, ori de cate ori situatia o
impune, lista cuprinzand unitatile aprobate pentru efectuarea de activitati de
export cu produse de origine animala, pe care o transmite directiilor sanitare
veterinare, inspectoratelor de politie sanitara veterinara de frontiera,
Comisiei Europene, administratiilor veterinare centrale ale tarilor
importatoare si altor factori interesati.
Art. 20
Exportul produselor de origine animala se poate efectua numai din unitati
care au fost aprobate pentru efectuarea de activitati de export cu produse de
origine animala, inscrise in lista oficiala intocmita de catre Administratia
veterinara centrala.
Art. 21
Asistenta sanitara veterinara in unitatile aprobate pentru efectuarea de
activitati de export cu produse de origine animala se asigura prin formatii
sanitare veterinare abilitate, incadrate de unitate cu personal de specialitate
in conformitate cu prevederile legale.
Controlul sanitar veterinar al unitatilor aprobate pentru efectuarea de
activitati de export cu produse de origine animala se asigura de medicul
veterinar de stat.
Art. 22
Indrumarea tehnica si verificarea conditiilor sanitare veterinare de
functionare a unitatilor aprobate pentru efectuarea de activitati de export cu
produse de origine animala se fac lunar de catre directiile sanitare veterinare
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si de Administratia veterinara
centrala, atunci cand situatia o impune.
Directia sanitara veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti,
are obligatia sa notifice Administratiei veterinare centrale orice situatie
necorespunzatoare aparuta in unitatile aprobate sa efectueze activitati de
export cu produse de origine animala.
Art. 23
In cazul in care inspectorii de specialitate din cadrul Directiei sanitare
veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, constata ca unitatea
care a fost aprobata pentru efectuarea unor activitati de export cu produse de
origine animala nu mai indeplineste conditiile sanitare veterinare de
functionare, intocmesc referatul tehnic in acest sens. In baza acestuia,
directorul Directiei sanitare veterinare propune Administratiei veterinare
centrale retragerea aprobarii privind efectuarea activitatii de export,
eliminarea unitatii din lista cuprinzand unitatile aprobate pentru efectuarea
activitatilor de export cu produse de origine animala si comunicarea acestei
situatii factorilor interesati.
Decizia de retragere a aprobarii pentru efectuarea unor activitati de
export cu produse de origine animala se ia in baza referatului intocmit de
directorul directiei de specialitate din cadrul Administratiei veterinare
centrale, contrasemnat de seful de serviciu.
Decizia de retragere a aprobarii pentru efectuarea unor activitati de
export cu produse de origine animala, luata de Administratia veterinara
centrala, se comunica Directiei sanitare veterinare judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, unitatii careia i s-a interzis efectuarea unor astfel
de activitati, Inspectoratului de politie sanitara veterinara de frontiera,
Administratiei veterinare centrale din tarile importatoare si altor factori
interesati.
Art. 24
Unitatile carora li s-a retras aprobarea privind efectuarea de activitati
de export cu produse de origine animala pot solicita, in scris, Administratiei
veterinare centrale reluarea activitatii pentru export, numai dupa remedierea
deficientelor si dupa asigurarea conditiilor sanitare veterinare de functionare
conform prevederilor legale, confirmate printr-o nota intocmita de inspectorul
de specialitate din Administratia veterinara centrala si de Directia sanitara
veterinara judeteana sau a municipiului Bucuresti.
ANEXA Nr. I
Agentul economic .......................
Sediul .................................
Nr. telefon ........ fax ...............
Nr. ............... data ...............
Catre
Directia sanitara veterinara
Subsemnatul .........................., in calitate de ..................
la
............................., din localitatea ............., str.
.............
(denumirea agentului economic)
nr. ...., judetul ..........., in baza documentatiei tehnice pe care o anexez,
va rog sa binevoiti a-mi elibera autorizatia sanitara veterinara de functionare
pentru unitatea ................, cu urmatoarele activitati:
..............................................................................
.
Reprezentantul legal
al agentului economic
.......................
(semnatura si stampila)
ANEXA Nr. II
DIRECTIA SANITARA VETERINARA
............................
Circumscriptia sanitara veterinara
............................
Nr. .... din ...............
REFERAT TEHNIC
pentru acordarea/neacordarea autorizatiei sanitare veterinare de functionare
a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar
Subsemnatul ................, medic veterinar de stat la Circumscriptia
sanitara veterinara .............., avand in vedere documentatia inregistrata
la Directia sanitara veterinara .............. sub nr. ...... din data de
......... si transmisa Circumscriptiei sanitare veterinare
..................... la data de .........., cu nr. ...., privind solicitarea
emiterii autorizatiei sanitare veterinare de functionare pentru unitatea
.................................. din ................................, in
conformitate cu prevederile Legii sanitare
(localitatea, strada si numarul)
veterinare nr. 60/1974, republicata, cu modificarile ulterioare, am verificat
unitatea, constatand urmatoarele:
1. Cladiri si local in functiune:
- nr. cladiri .............................
- nr. incaperi/suprafata ..................
2. Caracteristici constructive:
- materiale de constructie: pavimente, pereti, plafoane ................
- sisteme de aprovizionare cu apa rece si calda ........................
- canalizare ...........................................................
- statii de epurare ....................................................
3. Conditii de microclimat:
- ventilatie ...........................................................
- temperatura ..........................................................
- umiditate ............................................................
- luminozitate .........................................................
- dotarea cu aparatura de masura si control, sisteme de inregistrare a
temperaturii, umiditatii etc. ........................................
- conditii de depozitare si de transport, care sa asigure conservarea
produselor biologice de uz veterinar
4. Fluxul tehnologic:
- dotarea cu utilaje ...................................................
- dotarea cu ustensile .................................................
- circulatia materiilor prime si a produselor finite ...................
- ambalaje, circuitul acestora .........................................
- sisteme de evacuare din incinta a produselor confiscate, a deseurilor
etc. .................................................................
5. Capacitati in functiune:
- de productie (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
- de depozitare (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.),
din care:
- pentru materii prime (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.);
- pentru semifabricate (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.);
- pentru produse finite (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.);
- pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de masura/timp:
tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
- pentru deseuri tehnologice (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.)
6. Dotarea cu materiale si mijloace pentru dezinfectie, combaterea
insectelor si rozatoarelor:
............................................................................
7. Asigurarea ustensilelor si materialelor pentru igiena personalului:
- spalatoare pentru maini ..............................................
- sterilizatoare pentru cutite .........................................
- sapun lichid, substante dezinfectante, prosop din hartie etc. ........
8. Grupuri sanitare:
- nr. cabine ...........................................................
- dotare ...............................................................
9. Vestiare:
- nr. vestiare ....................................
- nr. incaperi vestiar ............................
- dotare ..........................................
10. Personal muncitor incadrat:
- nr. total muncitori .............................
- nr. total muncitori/schimb ......................
- echipa de igienizare/nr. muncitori ..............
11. Organizare, functionare, incadrare laborator uzinal:
- nr. spatii ......................................
- nr. sectii (profil) .............................
- dotare/sectie ...................................
- nr. personal ........... specialitatea ..........
12. Elaborarea si aplicarea programelor in conformitate cu Procedurile
operationale standard de sanitatie (SSOP) si Analiza riscului si punctele
critice de control in unitati (HACCP) si cu Regulile de buna practica de
fabricatie (GMP), in cazul producatorilor de medicamente si de alte produse de
uz veterinar:
- program .........................................
- responsabil cu aplicarea ........................
13. Asistenta sanitara veterinara:
- abilitata ............ nr. ......... pregatire ..............
- de stat .............. nr. ......... pregatire ..............
14. Amplasare, noxe, vecinatati:
- distante fata de perimetrele locuibile ......................
- surse poluante in vecinatate ................................
15. Autorizatii de functionare emise de alte organe abilitate:
...............................................................................
16. Alte aspecte:
...............................................................................
...............................................................................
17. Concluzii:
...............................................................................
...............................................................................
18. Fata de cele constatate se propune:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
Medic veterinar de stat, Reprezentantul legal al
agentului economic,
............................... .......................
(semnatura, parafa si stampila) (semnatura si stampila)
ANEXA Nr. III
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara
............................
AUTORIZATIE SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE
Nr. ........ din ............
Directorul Directiei sanitare veterinare .................., avand in
vedere cererea si documentatia inregistrate la nr. ...... din ......... ale
....... din
...............................................................................
(localitatea, strada, numarul si sectorul/judetul)
in baza referatului tehnic intocmit de dr. ............... cu nr.
.......... de la Circumscriptia sanitara veterinara .......................,
in temeiul prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata,
cu modificarile ulterioare, si al normelor si masurilor sanitare veterinare in
vigoare,
DISPUNE:
AUTORIZAREA SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE
a unitatii .....................................................................
...............................................................................
................................................................................
din localitatea ................, str. ........... nr. ........, sectorul
....., codul ........., judetul ..........., pentru urmatoarele activitati:
- codul, denumirea
................................................................................................................................................................
................................................................................
.......................................................................... .
Nerespectarea conditiilor care au stat la baza emiterii prezentei
autorizatii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitati atrage, dupa
caz, ridicarea temporara sau definitiva a autorizatiei sanitare veterinare de
functionare, precum si sanctionarea contraventionala sau penala conform Legii
sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata, cu modificarile ulterioare.
Director,
..........................
(semnatura si stampila)
_______________________________________________________________________
| VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT |
| anul 1999 | anul 2000 | anul 2001 | anul 2002 | anul 2003 | anul 2004 |
|___________|___________|___________|___________|___________|___________|
ANEXA Nr. IV
A. UNITATI SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR PENTRU CARE SE EMIT
AUTORIZATII SANITARE VETERINARE DE FUNCTIONARE
I. Unitati de crestere, productie, reproductie si comercializare a
animalelor
1. Ferma de animale - unitate organizata pentru crestere, productie,
reproductie, livrare si valorificare a animalelor:
1.1. Ferma zootehnica de elita - unitate organizata pentru cresterea
animalelor in rasa curata sau prin hibridare, in care o parte din efectivul
matca este supus controlului oficial al productiei.
1.2. Genoteca de animale - unitate zootehnica specializata in care sunt
afluite si sunt prezente rase, populatii, linii de animale cu efective reduse
numeric si/sau in risc de disparitie, apartinand diferitelor specii.
1.3. Herghelie - unitate zootehnica de crestere pentru armasari si iepe de
reproductie din una sau mai multe rase.
1.4. Stupina - unitate care detine un numar minim de 5 familii de albine,
produsele apicole obtinute fiind destinate consumului familial si/sau
valorificarii pe piata.
2. Ferma de carantina - cladire sau ansamblu de cladiri, spatii unde
animalele pentru export sunt izolate in scopul observarii lor pe o perioada in
care se efectueaza unele actiuni sanitare veterinare pentru asigurarea
sigurantei starii de sanatate a acestora si preintampinarea introducerii de
boli transmisibile in efectivele de animale.
3. Statie de incubatie - unitate unde sunt asigurate conditiile de
desfasurare a procesului de incubatie artificiala a oualor obtinute de la
diferite specii de pasari, hibride sau crescute in rasa pura, si de unde se
livreaza pui si boboci de o zi.
4. Expozitie de animale si gradina zoologica - spatiu liber si amenajat, cu
caracter permanent sau sezonier, in care sunt afluite si ingrijite in scop
stiintific, instructiv diverse animale pentru a fi expuse publicului.
5. Menajerie - locul special amenajat in care sunt expuse publicului
animale domestice si salbatice.
6. Unitati - obiective specializate in activitatea de reproductie si
selectie a animalelor - institutii de cercetare, laboratoare de productie de
material seminal, ovule, embrioni, oua embrionate, larve de albine si altele,
puncte de insamantari artificiale, centre de monta si alte unitati care
desfasoara activitati specializate in domeniul reproductiei si selectiei animalelor:
6.1. Statiune de testare a reproducatorilor masculi - unitate specializata
in care sunt afluiti produsii masculi obtinuti din imperecheri nominalizate de
la fermele de elita, aflate in controlul oficial al productiei.
6.2. Statiune pentru efectuarea testului descendentei - unitate zootehnica
specializata in care sunt afluiti descendenti masculi pentru efectuarea
descendentei privind productia de carne si/sau femele, in scopul testului
descendentei privind productia de lapte.
6.3. Hipodrom - unitate organizata cu rol in testarea cabalinelor privind
performantele specifice: galop, trap, sport si altele.
6.4. Statiune de insamantari artificiale si/sau pentru transferul de
embrioni - unitate specializata pentru una sau mai multe specii, care creste,
exploateaza reproducatori masculi in scopul recoltarii, prelucrarii,
conservarii si al livrarii de material seminal.
6.5. Depozit de armasari - unitate zootehnica de afluire, hranire si
ingrijire a armasarilor de reproductie.
6.6. Punct de insamantari artificiale pentru animale - unitate zootehnica
organizata pentru una sau mai multe specii de animale, care procura material
seminal testat si efectueaza insamantarea artificiala a femelelor.
6.7. Statiune de monta naturala la animale - unitate zootehnica de crestere
a reproducatorilor masculi din una sau mai multe rase, utilizati la monta
naturala a femelelor.
7. Tabara de vara - complex de amenajari cu amplasament fix sau mobil, cu
caracter permanent sau sezonier, pentru animale.
8. Stana - spatiu special amenajat ca tabara de vara pentru ovine.
II. Alte unitati supuse controlului sanitar veterinar
1. Unitate de prelucrare industriala a cadavrelor animalelor, produselor de
origine animala, a unor subproduse necomestibile de origine animala, confiscate
in conditiile legii - unitate specializata care asigura ecarisarea teritoriului
de cadavre de animale pentru ca acestea sa fie supuse procesului de prelucrare
industriala.
2. Crematorii, cimitire de animale, puturi seci - obiective prin care se
asigura colectarea confiscatelor, a deseurilor de abator si a cadavrelor de
animale, in scopul distrugerii acestora si al aplicarii masurilor generale de
profilaxie, in conformitate cu normele sanitare veterinare si de protectie a
mediului inconjurator.
3. Unitate de dezinfectie, dezinsectie si deratizare - unitate specializata
in executarea operatiunilor specifice, cu respectarea prevederilor legale in
vigoare, si care, prin actiunile de dezinfectie, dezinsectie si deratizare,
participa la aplicarea masurilor generale de profilaxie in teritoriu.
4. Targ de animale - unitate organizata cu caracter permanent sau ocazional
pentru vanzarea de animale.
5. Baza de achizitie a animalelor - cladire sau loc amenajat in conformitate
cu normele sanitare veterinare si de protectie a mediului, unde sunt afluite
animale.
6. Adapost pentru cainii fara stapan - unitate organizata pentru prinderea,
colectarea si ingrijirea cainilor fara stapan, a celor supranumerar.
7. Canisa - unitate organizata pentru cresterea, ingrijirea, reproductia si
selectia cainilor de rase diferite pentru activitati de serviciu, agrement,
vanatoare.
8. Pensiune pentru animale de companie - spatiu special amenajat, dotat
corespunzator in conformitate cu normele sanitare veterinare, pentru cazarea si
ingrijirea temporara a animalelor de companie.
9. Scoala de dresaj pentru caini - unitate special amenajata pentru
efectuarea dresajului cainilor din diferite rase, utilizati pentru activitati
de serviciu, agrement, vanatoare.
10. Frizerie pentru animale de companie - unitate special amenajata pentru
efectuarea unor servicii igienico-sanitare la animalele de companie.
III. Unitati care produc, depoziteaza, comercializeaza produse farmaceutice
si alte produse de uz veterinar
1. Fabrica producatoare de medicamente, biopreparate si de alte produse de
uz veterinar - unitate care asigura operatiunile necesare pentru prepararea
acestora de la receptia materiei prime si a articolelor de conditionare,
trecand prin faza de prelucrare si conditionare, pana la obtinerea produsului
finit.
2. Fabrica de nutreturi combinate - unitate care asigura conditii pentru
achizitionarea materiei prime, depozitarea si producerea de furaje pentru
animale.
3. Punct farmaceutic veterinar - unitate in care se comercializeaza unele
produse de uz veterinar, medicamente, biopreparate, antiseptice, raticide,
insecticide, instrumentar veterinar, iar in sector separat, aparatura de
tehnica medicala veterinara.
4. Farmacie veterinara - unitate care prepara pe baza prescriptiilor
medicale diferite formule medicamentoase, specialitati farmaceutice autorizate
si comercializeaza produse farmaceutice veterinare, alte produse de uz
veterinar, instrumentar veterinar, iar in sector separat, aparatura de tehnica
medicala veterinara.
5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz
veterinar - unitate organizata in spatii corespunzatoare care, prin amplasare,
dotare si alte unitati, asigura conditiile de producere si de calitate a
acestora, cu respectarea prevederilor legale.
6. Unitati specializate pentru productia unor biostimulatori, premixuri si
nutreturi medicamentate - unitate care asigura, in conditiile legii si ale
reglementarilor in vigoare, producerea si comercializarea substantelor biologic
active folosite ca aditivi furajeri, premixuri vitamino-minerale si nutreturi
concentrate medicamentate.
7. Depozit de produse de uz veterinar - unitate prin care se asigura
conditiile de depozitare si de pastrare a medicamentelor, biopreparatelor,
dezinfectantelor, raticidelor, insecticidelor, aditivilor furajeri si a altor
produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii
tehnico-medicale veterinare.
8. Unitate de tehnica medicala veterinara - unitate care asigura
achizitionarea, depozitarea si comercializarea de instrumentar veterinar,
aparatura, utilaje, echipamente de tehnica medicala veterinara.
IV. Unitati care asigura asistenta veterinara
1. Laborator sanitar veterinar - unitate organizata care efectueaza
examene, analize si investigatii de laborator, in scop de diagnostic veterinar
si de expertiza a produselor de origine animala si a furajelor.
2. Dispensar sanitar veterinar - unitate de asistenta sanitara veterinara
in care se efectueaza unele consultatii, examene si diagnostic clinic,
interventii, tratamente si alte operatiuni recuperatorii.
3. Cabinet medical veterinar - unitate de asistenta sanitara veterinara in
care se efectueaza unele consultatii, examene si diagnostic clinic,
interventii, tratamente si alte operatiuni recuperatorii.
4. Clinica veterinara sau spital veterinar - unitate complexa de asistenta
medicala veterinara care asigura conditiile de internare si de supraveghere
permanenta, in care se efectueaza consultatii, examene si investigatii clinice,
remedieri, interventii obstetricale, operatii chirurgicale, tratamente, examene
radiologice si de laborator pentru diagnostic si alte actiuni recuperatorii.
5. Laborator de control furaje - unitate care efectueaza, prin analize si
examene de laborator, determinarea parametrilor de integritate a furajelor.
V. Industria carnii
1. Combinat pentru carne - unitate utilata complex, in care se prelucreaza,
in sectii sau fabrici anexe, produsele si subprodusele rezultate in urma
taierii animalelor.
2. Abator - unitate dotata cu instalatii pentru taierea animalelor (bovine,
cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, pasari, vanat cu blana si
pene) destinate alimentatiei umane.
3. Centru de taiere - constructie amenajata si dotata tehnic, destinata
taierii ocazionale a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de
crescatorie, pasari, vanat cu blana si pene).
4. Antrepozit frigorific - unitate care utilizeaza frigul pentru
conservarea carnurilor si a produselor de origine animala, destinate
alimentatiei umane, corespunzatoare in ceea ce priveste amenajarea,
echipamentul si utilajele.
5. Unitati pentru prelucrarea carnii si a subproduselor din carne - unitati
dotate pentru obtinerea produselor din carne care, in timpul procesului
tehnologic, au fost supuse unui tratament prin fierbere, deshidratare, sarare,
saramurare sau afumare:
- fabrica pentru preparate din carne;
- atelier pentru preparate din carne;
- carmangerie.
6. Fabrica pentru conserve din carne - unitate construita si dotata pentru
prelucrarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalate in recipiente
etanse si supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C.
7. Fabrica pentru semiconserve din carne - unitate dotata pentru
prelucrarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalate in recipiente
etanse sau in membrane artificiale, supuse unui tratament termic de minimum 70
grade C si cu un grad de conservare limitat.
8. Fabrica pentru salamuri crude - uscate - unitate dotata special pentru
fabricarea preparatelor uscate din carne cruda, tocata, afumate sau nu, cu
conservare de durata.
9. Fabrica pentru preparate si semipreparate culinare din carne si mixte -
unitate dotata special pentru fabricarea preparatelor si semipreparatelor
culinare din carne si mixte, cu conservare limitata.
10. Depozit pentru subproduse necomestibile brute de origine animala (piei,
lana, par, coarne, ongloane, pene, puf) - unitate specializata pentru
conservarea si pastrarea subproduselor de origine animala necomestibile.
11. Unitati pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine,
cabaline, porcine, ovine, caprine) - unitati dotate cu spatii amenajate special
pentru prelucrarea membranelor naturale.
VI. Industria pestelui
1. Punct (sau centru) de colectare - unitate dotata cu instalatii pentru
colectarea si pastrarea pestelui in conditii adecvate de temperatura.
2. Cherhana - unitate situata in apropierea punctelor sau zonelor pentru
pescuit, construita si dotata pentru a receptiona de la pescari sau de la
vasele de pescuit produsele pescaresti vii sau proaspete (peste, crustacee,
moluste etc.) pentru a le prelucra si depozita in conditii corespunzatoare.
3. Antrepozit frigorific - unitate de capacitate mare, situata de obicei in
porturile in care se receptioneaza produse pescaresti rezultate din pescuitul
industrial, construita si dotata special pentru a asigura prelucrarea si
conservarea prin frig a acestora.
4. Fabrica pentru conserve din peste - unitate cu capacitate mare de
productie, situata in vecinatatea zonelor de pescuit sau a raurilor navigabile,
construita si dotata pentru realizarea conservelor cu diferite adaosuri de
legume, sosuri, condimente, ulei etc., ambalate in recipiente etanse, supuse
sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C.
5. Fabrica pentru semiconserve din peste - unitate dotata pentru a produce
sortimente diversificate din peste cu un grad de conservare limitat.
6. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor,
fructelor de mare etc. - unitate cu spatiu limitat si dotat pentru colectarea,
trierea si depozitarea acestor produse in conditii specifice pana la trimiterea
lor spre unitatile de prelucrare.
7. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, fructelor de mare
etc. - unitate amenajata, dotata tehnic pentru prelucrarea periodica a acestora
si depozitarea produselor rezultate.
8. Chiosc pentru desfacerea pestelui si a produselor din peste - unitate
fixa sau mobila, special amenajata si dotata pentru desfacerea pestelui si a
produselor din peste pentru o perioada limitata de timp.
VII. Industria laptelui
1. Centru de colectare, racire si depozitare a laptelui - unitate in care
se colecteaza, se filtreaza si se refrigereaza laptele crud.
2. Fabrica de produse lactate - unitate de receptie, prelucrare, depozitare
si distribuire a laptelui si a produselor lactate.
VIII. Unitate de colectare si prelucrare a oualor - constructie amenajata
si dotata special pentru colectarea si prelucrarea oualor in produse
pasteurizate si/sau sterilizate.
IX. Unitate de colectare si prelucrare a mierii de albine si a altor
produse apicole - unitate amenajata si dotata special pentru colectarea si
prelucrarea mierii de albine in diverse produse apicole.
X. Depozit alimentar - unitate construita si dotata pentru a asigura
conservarea in conditii adecvate a produselor alimentare de origine animala
preambalate.
XI. Unitate de preambalare a produselor alimentare de origine animala -
unitate dotata pentru desfacerea produselor alimentare de origine animala
portionate si preambalate.
XII. Sector de alimentatie publica - unitati care receptioneaza si
depoziteaza produse de origine animala in scopul vanzarii ca atare, al
prelucrarii si transformarii acestora in preparate culinare sau semipreparate,
produse de cofetarie-patiserie, pentru consum pe loc sau pentru desfacere cu
consum la domiciliu.
Dupa specificul activitatii, sectorul de alimentatie publica se imparte in
urmatoarele tipuri si categorii:
1. Restaurant - unitate gastronomica in care se servesc preparate culinare,
produse de cofetarie, patiserie etc.:
1.1. Restaurant clasic
1.2. Restaurant cu specific:
1.2.1. Restaurant cu specific local (han, sura, dobrogean, coliba,
moldovenesc, banatean)
1.2.2. Restaurant cu specific national
1.2.3. Crama
1.3. Restaurant cu program artistic
1.4. Restaurant specializat:
1.4.1. Restaurant pescaresc
1.4.2. Restaurant vanatoresc
1.4.3. Restaurant zahana
1.4.4. Restaurant lacto-vegetarian
1.4.5. Restaurant dietetic
1.4.6. Restaurant pensiune
1.4.7. Restaurant familial
1.4.8. Restaurant cu autoservire
1.4.9. Restaurant tip expres
1.4.10. Restaurant tip expres - in vagoane C.F.R.
1.4.11. Restaurant pe nave
2. Berarie - unitate gastronomica in care se servesc produse si preparate
de origine animala, preparate si semipreparate tratate sau netratate termic si
produse de patiserie.
3. Braserie - unitate gastronomica in care se servesc preparate si
semipreparate tratate sau netratate termic, specialitati de cofetarie-patiserie
etc.
4. Bar - unitate de alimentatie publica in care se servesc preparate si
semipreparate culinare tratate sau netratate termic, specialitati de
patiserie-cofetarie etc.:
4.1. Bar de zi
4.2. Bar de noapte
4.3. Cafe-bar
4.4. Pati-bar
4.5. Snack-bar
4.6. Disco (video)-bar.
5. Cantina - restaurant - unitate dotata cu echipamentele necesare pentru
servirea mesei de pranz sau de seara. Poate organiza in incinta bufet pentru
desfacerea preparatelor si semipreparatelor culinare cu consum la domiciliu sau
microcantine unde se transporta preparate culinare pentru servirea mesei la
locurile de munca.
6. Bistro, fast food, hot dog, chiosc, toneta - unitate cu servire rapida
in care se desfac semipreparate tratate sau netratate termic si produse de
patiserie-cofetarie.
7. Birt - unitate cu dotare limitata in care se servesc unele sortimente de
preparate culinare, produse de patiserie-cofetarie etc.
8. Pizzerie - unitate specializata pentru desfacerea sortimentelor de
pizza, preparate si semipreparate tratate sau netratate termic, produse de
patiserie etc.
9. Ceainarie - unitate in care se desfac produse de cofetarie-patiserie
etc.
10. Bodega - unitate cu spatiu limitat de servire in care se desfac
preparate si semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de
patiserie etc.
11. Rotiserie - unitate gastronomica in care se servesc preparate si
specialitati din carne la frigare (rotisor) si semipreparate culinare netratate
termic.
12. Bufet - unitate cu spatiu limitat de servire prin care se desfac
preparate si semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de
patiserie-cofetarie etc.
13. Cofetarie - unitate specializata in desfacerea sortimentelor de
prajituri, torturi, dulciuri, inghetata etc.
14. Unitati de producere si desfacere a specialitatilor de panificatie -
unitati specializate pentru producerea si desfacerea specialitatilor de
panificatie cu produse de origine animala:
14.1. Patiserie
14.2. Placintarie
14.3. Simigerie
14.4. Covrigarie
14.5. Gogoserie
15. Magazin alimentar si mixt, punct alimentar - unitate specializata in
desfacerea produselor de origine animala, care asigura pastrarea in conditii
adecvate a acestora pe o perioada limitata.
16. Macelarie - unitate specializata pentru desfacerea carnii si a
subproduselor comestibile.
17. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala - unitate
amenajata si dotata special pentru desfacerea produselor de origine animala si
pastrarea acestora pentru o perioada limitata.
18. Stand - unitate specializata in prezentarea si desfacerea pentru o
perioada limitata a unor sortimente de produse de origine animala preambalate.
19. Catering - unitate specializata in desfacerea preparatelor culinare
tratate termic, a specialitatilor de patiserie-cofetarie pentru aeronave.
20. Cambuza pe nava - spatiu limitat, special amenajat si dotat pentru
pastrarea in conditii adecvate de temperatura a produselor de origine animala.
B. DEFINIREA
ACTIVITATII OBIECTIVELOR PREVAZUTE LA LIT. A
I. Unitati de crestere, productie, reproductie si comercializare a
animalelor
1. Ferma de animale
Activitate: cresterea, intretinerea, reproductia, selectia, productia si
livrarea de animale de diferite specii: bovine, porcine, cabaline, ovine,
caprine, pasari, animale cu blana, animale de companie, animale de laborator,
pesti, albine, viermi de matase etc.
2. Ferma de carantina
Activitate: izolarea, hranirea, exploatarea si acordarea asistentei
sanitare veterinare in conformitate cu normele si masurile sanitare veterinare
3. Statie de incubatie
Activitate: receptionarea, incubatia, ecloziunea oualor si livrarea puilor
si bobocilor de o zi
4. Expozitie de animale si gradina zoologica
Activitate: ingrijirea, hranirea si acordarea asistentei sanitare
veterinare pentru animalele expuse publicului
5. Menajerie
Activitate: ingrijirea, hranirea si acordarea asistentei sanitare
veterinare pentru animale
6. Unitati si obiective specializate in activitatea de reproductie si
selectie a animalelor
Activitate: ingrijirea, hranirea si acordarea asistentei sanitare
veterinare pentru domeniul in care este specializata unitatea:
6.1. Statiune de testare a reproducatorilor masculi
Activitate: afluirea, ingrijirea si testarea dupa performante a produsilor
masculi obtinuti prin imperecheri nominalizate de la femele de elita, aflati in
controlul oficial al productiei
6.2. Statiune pentru efectuarea testului descendentei
Activitate: afluirea, ingrijirea si testarea dupa descendenta a masculilor
pentru productia de carne si/sau a femelelor pentru productia de lapte
6.3. Hipodrom
Activitate: testarea cabalinelor pentru performante specifice: galop, trap
etc.
6.4. Statiune de insamantari artificiale si/sau pentru transferul de
embrioni
Activitate: cresterea, exploatarea reproducatorilor masculi pentru
recoltarea, prelucrarea, conservarea si livrarea de material seminal
6.5. Depozit de armasari
Activitate: afluirea, hranirea si ingrijirea armasarilor de reproductie
6.6. Punct de insamantari artificiale pentru animale
Activitate: procurarea de material seminal si efectuarea operatiunii de
insamantare artificiala a femelelor
6.7. Statiune de monta naturala la animale
Activitate: cresterea, ingrijirea si hranirea reproducatorilor masculi
utilizati la monta naturala a femelelor
7. Tabara de vara
Activitate: ingrijirea, hranirea sezoniera sau permanenta a animalelor
8. Stana
Activitate: ingrijirea, hranirea sezoniera a ovinelor si a caprinelor
II. Alte unitati supuse controlului sanitar veterinar
1. Unitati de prelucrare industriala a cadavrelor animalelor si a
produselor de origine animala, confiscate in conditiile legii, precum si a unor
subproduse necomestibile de origine animala
Activitate: colectarea, depozitarea, prelucrarea materiei prime si livrarea
produsului finit
2. Crematorii, cimitire de animale si puturi seci
Activitate: depozitarea, distrugerea prin incinerare, degradare chimica sau
prin alte procedee de biosterilizare a cadavrelor animalelor si a produselor de
origine animala, confiscate in conditiile legii, precum si a unor subproduse
necomestibile de origine animala
3. Unitate de dezinfectie, dezinsectie si deratizare
Activitate: achizitionarea produselor de uz veterinar pentru aceasta
activitate si efectuarea operatiunilor de dezinfectie, dezinsectie si
deratizare
4. Targ de animale
Activitate: asigurarea conditiilor de adapostire, hranire si de control
sanitar veterinar pentru animalele destinate vanzarii
5. Baza de achizitie a animalelor
Activitate: asigurarea conditiilor de adapostire, hranire si a celor
sanitare veterinare pentru animalele afluite
6. Adapost pentru caini fara stapan
Activitate: prinderea, colectarea, cazarea si ingrijirea cainilor fara
stapan, efectuarea unor actiuni obligatorii, potrivit normelor si masurilor
sanitare veterinare, si returnarea acestor animale in conditiile legii
7. Canisa
Activitate: cresterea, ingrijirea, reproductia si selectia efectivelor de
caini pentru serviciu, agrement, vanatoare
8. Pensiune pentru animale de companie
Activitate: cazarea, ingrijirea temporara a animalelor de companie
9. Scoala de dresaj pentru caini
Activitate: efectuarea dresajului cainilor pentru serviciu, vanatoare,
agrement
10. Frizerie pentru animale de companie
Activitate: tunderea, samponarea si efectuarea altor servicii
igienico-sanitare la animale de companie
III. Unitati care produc, depoziteaza, comercializeaza produse farmaceutice
si alte produse de uz veterinar
1. Fabrica producatoare de medicamente, biopreparate si de alte produse de
uz veterinar
Activitate: receptionarea materiilor prime, depozitarea, conditionarea,
fabricarea si comercializarea produselor farmaceutice veterinare si a altor
produse de uz veterinar
2. Fabrica de nutreturi combinate
Activitate: achizitionarea si receptionarea de materii prime, depozitarea,
prelucrarea, ambalarea si comercializarea furajelor
3. Punct farmaceutic veterinar
Activitate: achizitionarea, depozitarea, comercializarea produselor de uz
veterinar, a instrumentarului si aparaturii de uz veterinar
4. Farmacie veterinara
Activitate: prepararea de formule medicamentoase, achizitionarea,
depozitarea si comercializarea produselor farmaceutice veterinare, a altor
produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii de tehnica
medicala
5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz
veterinar
Activitate: asigurarea conditiilor de producere si de calitate a
biopreparatelor si medicamentelor de uz veterinar
6. Unitati specializate pentru productia unor biostimulatori, premixuri si
nutreturi medicamentate
Activitate: achizitionarea si receptionarea materiilor prime, depozitarea,
producerea si comercializarea de biostimulatori, premixuri si nutreturi
medicamentate
7. Depozit de produse de uz veterinar
Activitate: achizitionarea, depozitarea, conservarea si comercializarea
produselor farmaceutice si a altor produse de uz veterinar
8. Unitate de tehnica medicala veterinara
Activitate: achizitionarea, depozitarea si comercializarea de instrumentar
veterinar, aparatura, utilaje, echipamente de tehnica medicala veterinara
IV. Unitati care asigura asistenta veterinara
1. Laborator sanitar veterinar
Activitate: efectuarea de analize, examene, investigatii de laborator in
scop de: diagnostic, igiena si expertiza a produselor de origine animala si a
furajelor
2. Dispensar sanitar veterinar
Activitate: acordarea de consultatii, interventii, tratamente in domeniul
asistentei sanitare veterinare
3. Cabinet medical veterinar
Activitate: acordarea de consultatii, interventii, tratamente si alte
actiuni de asistenta sanitara veterinara
4. Clinica veterinara sau spital veterinar
Activitate: acordarea de consultatii, examene, investigatii, interventii,
tratamente etc. in domeniul asistentei sanitare veterinare
5. Laborator de control furaje
Activitate: executarea de examene si analize de laborator ale furajelor
6. Laborator de control al calitatii produselor farmaceutice veterinare si
al altor produse de uz veterinar
Activitate: controleaza in conditiile legii calitatea medicamentelor,
dezinfectantelor, insecticidelor, deratizantelor, produselor biologice de uz
veterinar si a altor produse de uz veterinar
V. Industria carnii
1. Combinat pentru carne
Activitate: receptionarea si prelucrarea in sectii si in fabrici anexe a
produselor si subproduselor rezultate in urma taierii animalelor, depozitarea
si livrarea acestora
2. Abator
Activitate: receptionarea si taierea animalelor (bovine, cabaline, porcine,
ovine, iepuri de crescatorie, pasari, vanat cu blana sau pene) destinate
consumului uman, depozitarea si livrarea acestora
3. Centru de taiere
Activitate: receptionarea si taierea ocazionala a animalelor (bovine,
cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, pasari, vanat cu blana sau
pene), depozitarea de scurta durata si livrarea acestora
4. Antrepozit frigorific
Activitate: receptionarea, depozitarea si conservarea cu ajutorul frigului
a carnii, subproduselor comestibile si a altor produse alimentare de origine
animala, livrarea acestora; prelucrarea in sectia de transare a carnii in piese
transate, ambalarea, depozitarea si conservarea prin frig, livrarea acestora
5. Fabrica pentru preparate din carne, atelier pentru preparate din carne
(carmangerie)
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea carnii, a
subproduselor din carne prin tratament termic, deshidratare, sarare, saramurare
sau afumare, depozitarea si livrarea acestora
6. Fabrica pentru conserve din carne
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea carnii sau a subproduselor
comestibile, ambalarea produselor in recipiente etanse, supuse sterilizarii la
temperaturi de peste 100 grade C, depozitarea si livrarea acestora
7. Fabrica pentru semiconserve din carne
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea carnii sau a
subproduselor comestibile, ambalarea produselor rezultate in recipiente etanse
sau in membrane artificiale, supuse unui tratament termic la temperaturi de
minimum 70 grade C si care au un termen de conservare limitat, livrarea
produselor rezultate
8. Fabrica pentru salamuri crude - uscate
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea carnii crude, tocate
in preparate uscate, afumate sau nu, cu conservare de durata, depozitarea si
livrarea acestora
9. Fabrica pentru preparate si semipreparate culinare din carne si mixte
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea carnii sau a
subproduselor comestibile in preparate si semipreparate culinare, preambalarea
sau ambalarea acestora, dupa caz, depozitarea la temperaturi adecvate pe
perioada limitata si livrarea produselor rezultate
10. Depozit pentru subproduse necomestibile de origine animala (piei, lana,
par, coarne, ongloane, pene, puf)
Activitate: receptionarea, depozitarea, conservarea in conditii adecvate si
livrarea subproduselor necomestibile de origine animala
11. Unitati pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine,
cabaline, porcine, ovine, caprine)
Activitate: receptionarea din unitati autorizate, sortarea, calibrarea;
sararea, ambalarea, depozitarea si livrarea membranelor naturale
VI. Industria pestelui
1. Punct (sau centru) de colectare
Activitate: receptionarea, colectarea, conservarea pestelui in conditii
adecvate de temperatura, depozitarea si livrarea acestuia
2. Cherhana
Activitate: receptionarea, prelucrarea si depozitarea in conditii adecvate
de temperatura a produselor pescaresti proaspete; recoltarea icrelor si a
laptilor, conservarea sau nu a acestor produse prin sarare; expedierea
produselor proaspete, refrigerate cu gheata, unitatilor specializate pentru
comercializare sau prelucrare industriala
3. Antrepozit frigorific
Activitate: receptionarea, depozitarea si conservarea cu ajutorul frigului
a produselor pescaresti rezultate din pescuitul industrial; prelucrarea in
sectii separate a produselor pescaresti, in vederea congelarii, si livrarea
acestora
4. Fabrica pentru conserve din peste
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea produselor pescaresti
in conserve cu diferite adaosuri de legume, sosuri, condimente, ulei etc.,
ambalarea in recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 10
grade C, depozitarea si livrarea acestora
5. Fabrica pentru semiconserve din peste
Activitate: receptionarea, prelucrarea si procesarea produselor pescaresti
in sortimente diferite cu un grad de conservare limitat, depozitarea si
livrarea acestora
6. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor,
fructelor de mare etc.
Activitate: colectarea, receptionarea, trierea si depozitarea in conditii
adecvate a produselor pescaresti si expedierea acestora spre unitatile de
prelucrare
7. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor,
fructelor de mare etc.
Activitate: receptionarea, prelucrarea, depozitarea si livrarea
batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.
8. Chiosc pentru desfacerea pestelui si a produselor din peste
Activitate: receptionarea, pastrarea in conditii adecvate de temperatura
pentru o perioada limitata a pestelui si produselor din peste si livrarea
acestora
VII. Industria laptelui
1. Centru de colectare, racire si depozitare a laptelui
Activitate: colectarea, receptionarea, refrigerarea, filtrarea, depozitarea
si livrarea laptelui crud
2. Fabrica de produse lactate
Activitate: receptionarea, prelucrarea (pasteurizarea sau sterilizarea),
ambalarea, depozitarea, livrarea laptelui si a produselor lactate
VIII. Unitate de colectare si prelucrare a oualor
Activitate: colectarea, receptionarea si prelucrarea oualor in produse
pasteurizate si/sau sterilizate, depozitarea si livrarea acestora
IX. Unitate de colectare si prelucrare a mierii de albine si a altor
produse apicole
Activitate: colectarea, receptionarea si prelucrarea mierii de albine in
diferite produse apicole, depozitarea si livrarea acestora
X. Depozit alimentar
Activitate: depozitarea si pastrarea in conditii adecvate de temperatura si
umiditate a produselor alimentare de origine animala preambalate si livrarea
acestora
XI. Sectorul de alimentatie publica
Activitate: receptionarea si depozitarea produselor de origine animala in
scopul prelucrarii si transformarii acestora in semipreparate sau preparate
culinare, produse de cofetarie-patiserie, pentru consum pe loc sau vanzare
pentru consum la domiciliu
Dupa specificul activitatii, sectorul de alimentatie publica se imparte in
urmatoarele tipuri:
1. Restaurant
Activitate: receptionarea produselor alimentare de origine animala,
producerea si desfacerea de preparate si semipreparate culinare, tratate si
netratate termic, produse de cofetarie, patiserie etc.
2. Berarie, braserie
Activitate: receptionarea si desfacerea de preparate si semipreparate, tratate
sau netratate termic, a specialitatilor de cofetarie, patiserie etc.
3. Bar, cafe-bar, pati-bar, snack-bar, disco (video)-bar
Activitate: receptionarea, desfacerea unor sortimente de preparate si
semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, a specialitatilor de
cofetarie-patiserie
4. Cantina-restaurant
Activitate: receptionarea produselor alimentare de origine animala,
producerea si desfacerea de preparate si semipreparate culinare, tratate si
netratate termic, produse de cofetarie, patiserie etc.
5. Bistro, birt, bodega, bufet, fast food, hot dog, chiosc, toneta
Activitate: receptionarea si desfacerea unor sortimente de preparate si
semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, produse de
patiserie-cofetarie etc.
6. Pizzerie
Activitate: receptionarea produselor de origine animala, prepararea si
desfacerea sortimentelor de pizza etc.
7. Rotiserie
Activitate: receptionarea unor produse de origine animala si desfacerea
produselor din carne la frigare-rotisor, a preparatelor si semipreparatelor
culinare
8. Cafenea, ceainarie
Activitate: desfacerea produselor de cofetarie si patiserie
9. Cofetarie-patiserie, placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserie
Activitate: receptionarea unor produse de origine animala, prepararea si
desfacerea produselor de cofetarie-patiserie pentru consum pe loc sau la
domiciliu
10. Magazin alimentar si mixt, punct alimentar
Activitate: receptionarea, depozitarea si livrarea unor produse de origine
animala
11. Macelarie
Activitate: receptionarea, depozitarea si pastrarea in conditii adecvate de
temperatura a carnii si a unor subproduse comestibile de origine animala,
transarea, preambalarea si livrarea acestora
12. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala
Activitate: receptionarea, depozitarea si pastrarea in conditii adecvate de
temperatura pentru o perioada limitata a produselor de origine animala si
livrarea acestora
13. Stand
Activitate: expunerea in scop promotional a unor produse alimentare de
origine animala preambalate sau ambalate si/sau livrarea acestora
14. Catering
Activitate: receptionarea, depozitarea, pastrarea in conditii adecvate de
temperatura, producerea, procesarea si preambalarea produselor de origine
animala in scopul deservirii pasagerilor pe timpul transportului aerian
15. Cambuza pe nava
Activitate: depozitarea si pastrarea in conditii adecvate de temperatura a
produselor de origine animala pe durata transportului naval.
ANEXA Nr. V
A. UNITATI A CAROR AUTORIZATIE SANITARA VETERINARA
DE FUNCTIONARE SE AVIZEAZA ANUAL
1. Ferme de animale
2. Ferme de carantina
3. Statii de incubatie
4. Expozitii de animale
5. Gradini zoologice
6. Menajerii
7. Unitati-obiective specializate in activitatea de reproductie si
selectie a animalelor
8. Tabere de vara
9. Stani
10. Unitati de prelucrare industriala a cadavrelor de animale, a produselor
de origine animala, a unor subproduse necomestibile de origine animala si a
confiscatelor
11. Crematorii, cimitire de animale, puturi seci
12. Unitati de dezinfectie, dezinsectie, deratizare
13. Targuri de animale
14. Baze de achizitie a animalelor
15. Adaposturi pentru caini fara stapan
16. Canise
17. Pensiuni pentru animale de companie
18. Scoli de dresaj pentru caini
19. Frizerii pentru animale de companie
20. Fabrici producatoare de medicamente, biopreparate si de alte produse de
uz veterinar
21. Fabrici de nutreturi combinate
22. Puncte farmaceutice veterinare
23. Farmacii veterinare
24. Laboratoare pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz
veterinar
25. Unitati specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri
si nutreturi medicamentate
26. Depozite de produse de uz veterinar
27. Unitati de tehnica medicala veterinara
28. Laboratoare sanitare veterinare
29. Dispensare sanitare veterinare
30. Cabinete medicale veterinare
31. Clinici veterinare, spitale veterinare
32. Laboratoare de control al furajelor
33. Combinate pentru carne
34. Abatoare
35. Centre de taiere
36. Antrepozite frigorifice
37. Unitati pentru prelucrarea carnii si a subproduselor din carne
38. Fabrici pentru conserve din carne
39. Fabrici pentru semiconserve din carne
40. Fabrici pentru salamuri crude - uscate
41. Fabrici pentru preparate si semipreparate culinare din carne si mixte
42. Depozite pentru subproduse necomestibile, brute, de origine animala
43. Antrepozite frigorifice pentru peste
44. Fabrici pentru conserve din peste
45. Fabrici pentru semiconserve din peste
46. Fabrici de produse lactate
47. Unitati de colectare - prelucrare a oualor
48. Depozite alimentare
49. Unitati de preambalare a produselor alimentare de origine animala
50. Restaurante
51. Cantine-restaurant.
B. UNITATILE A CAROR AUTORIZATIE SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE
SE AVIZEAZA O DATA LA 2 ANI
1. Puncte (centre) de colectare a pestelui
2. Cherhana
3. Puncte de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor,
fructelor de mare etc.
4. Unitati de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor,
fructelor de mare etc.
5. Chioscuri pentru desfacerea pestelui si a produselor din peste
6. Centre de colectare, racire si depozitare a laptelui
7. Unitati de colectare-prelucrare a mierii de albine si a altor produse
apicole
8. Braserii
9. Berarii
10. Baruri
11. Bistro, fast food, hot dog, chiosc, toneta
12. Birturi
13. Pizzerii
14. Cafenea, ceainarie, cofetarie, patiserie, placintarie, simigerie,
gogoserie, covrigarie
15. Bodegi
16. Rotiserii
17. Bufete
18. Magazine alimentare si mixte
19. Unitati pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine,
cabaline, porcine, ovine, caprine)
20. Catering
21. Cambuze pe nave.
ANEXA Nr. VI
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara
..........................
ORDONANTA
privind interzicerea functionarii unitatii
Nr. ....... din ........
Directorul Directiei sanitare veterinare .................., avand in
vedere prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata, cu
modificarile ulterioare, si referatul tehnic inregistrat la Directia sanitara
veterinara sub nr. ....... din data de ............, intocmit de ..........,
medic veterinar de stat la Circumscriptia sanitara veterinara ................,
in baza verificarii la unitatea ........... din ..................., proprietar
....................
(denumirea) (localitatea, sediul) (numele si
prenumele)
DISPUNE:
Interzicerea desfasurarii activitatii pentru care a fost autorizata
unitatea .................. conform autorizatiei sanitare veterinare de
functionare nr. ..... din .........., incepand cu data de ....................
.
Acordarea autorizatiei sanitare veterinare de functionare si reluarea
activitatii se fac la solicitarea proprietarului numai dupa remedierea
deficientelor si asigurarea conditiilor sanitare veterinare conform
prevederilor legale.
Nerespectarea prezentelor masuri atrage, dupa caz, sanctionarea
contraventionala sau penala, conform normelor legale in vigoare.
Director,
.......................
(semnatura si stampila)
Reprezentantul legal al unitatii,
..........................