ORDIN
Nr. 261 din 9 aprilie 2003
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare
sanitara veterinara a unitatilor si de aprobare a activitatii de export, precum
si definirea unitatilor supuse controlului sanitar veterinar
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 302 din 6 mai 2003
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 151.593 din 27 februarie 2003, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind procedura de autorizare
sanitara veterinara a unitatilor si de aprobare a activitatii de export, precum
si definirea unitatilor supuse controlului sanitar veterinar, prevazuta in
anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de indeplinire a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 103/1998 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare si procedura de
autorizare sanitara veterinara de functionare a unitatilor supuse controlului
sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii de activitati de export cu
produse de origine animala si cu alte produse supuse controlului sanitar
veterinar, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 499 din 23
decembrie 1998, cu modificarile si amendarile ulterioare, precum si orice alte
dispozitii contrare.
Art. 5
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor si de aprobare
a activitatii de export, precum si definirea unitatilor supuse controlului
sanitar veterinar
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare veterinare
si procedura de autorizare a unitatilor care, conform prevederilor legale, pot
functiona numai daca sunt autorizate sanitar veterinar si totodata defineste
unitatile supuse controlului sanitar veterinar si autorizarii sanitare
veterinare.
Art. 2
Urmatorii termeni se inteleg astfel:
a) administratie veterinara - autoritatea veterinara centrala, respectiv
Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor, care are competenta asupra teritoriului in domeniul
sanitar veterinar, asigura si supravegheaza punerea in aplicare a masurilor
sanitare veterinare pe care acesta le dispune;
b) autoritate veterinara - autoritatea direct responsabila de aplicarea in
teritoriu a masurilor sanitare veterinare, respectiv directia sanitara
veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti;
c) autorizatie sanitara veterinara de functionare - documentul emis de
directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti
sau, dupa caz, de Agentia Nationala Sanitara Veterinara, in baza caruia pot
functiona unitatile care, potrivit prevederilor legale, sunt supuse autorizarii
sanitare veterinare;
d) unitati supuse controlului sanitar veterinar - unitatile care produc,
prelucreaza, depoziteaza, transporta si valorifica produse de origine animala,
unitatile de crestere, de productie si de reproductie a animalelor, pestilor,
albinelor si a viermilor de matase, unitatile care produc, depoziteaza,
comercializeaza produse farmaceutice si alte produse de uz veterinar, unitatile
care produc, depoziteaza si comercializeaza nutreturi combinate, precum si
unitatile care asigura asistenta veterinara, laboratoarele sanitare veterinare,
alte laboratoare;
e) unitati supuse autorizarii sanitare veterinare - unitatile care pot
functiona numai daca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, sunt
autorizate sanitar veterinar;
f) unitati care functioneaza pe baza declaratiei pe propria raspundere -
unitatile supuse controlului sanitar veterinar, care functioneaza in baza
declaratiei pe propria raspundere a comerciantului, conform legislatiei in
vigoare;
g) persoane fizice - persoanele care desfasoara activitati economice pe
teritoriul Romaniei, in mod independent sau in asociatii familiale;
h) asociatii familiale - membrii de familie ai persoanelor fizice care
desfasoara activitati economice in orice domeniu, cu exceptia celor stabilite
sau interzise prin legi speciale;
i) clasa CAEN - codul acordat obiectivelor supuse controlului sanitar
veterinar in conformitate cu clasificarea activitatilor din economia nationala.
Art. 3
Obiectivele supuse controlului sanitar veterinar, precum si definirea
activitatii acestora sunt prevazute in anexa nr. 1.
CAP. 2
Autorizarea sanitara veterinara a unitatilor
Art. 4
(1) Unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare pot functiona numai
daca sunt autorizate sanitar veterinar de catre directia sanitara veterinara
judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti sau, dupa caz, de catre
Agentia Nationala Sanitara Veterinara.
(2) Unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare, prevazute in anexa
nr. 2, se autorizeaza de catre directia sanitara veterinara judeteana si,
respectiv, a municipiului Bucuresti, prin Biroul unic.
(3) Unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare, prevazute in anexa
nr. 3, se autorizeaza de catre Agentia Nationala Sanitara Veterinara, prin
Biroul unic.
(4) Unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare, prevazute in anexa
nr. 4, se autorizeaza direct de catre Agentia Nationala Sanitara Veterinara.
(5) Unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare, prevazute in anexa
nr. 5, precum si mijloacele pentru transportul animalelor, produselor de
origine animala, furajelor, produselor de uz veterinar si al altor produse
supuse controlului sanitar veterinar, prevazute in anexa nr. 6, se autorizeaza
direct de catre directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a
municipiului Bucuresti.
Art. 5
(1) Conducerile unitatilor care desfasoara activitati supuse autorizarii
sanitare veterinare sunt obligate sa solicite, conform prevederilor legale in
vigoare, autorizarea sanitara veterinara de functionare pentru obiectivele
proprii, la infiintarea acestora, precizand fiecare activitate pentru care se
solicita autorizarea.
(2) Pentru orice modificari ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru
modernizari, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate se impune
obtinerea unei noi autorizatii sanitare veterinare de functionare.
Art. 6
(1) Unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare se autorizeaza de
catre directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, de catre Agentia Nationala Sanitara Veterinara, in
conformitate cu prevederile legale in vigoare.
(2) In vederea obtinerii autorizatiei sanitare veterinare de functionare,
unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare, prevazute in anexele nr. 2 si
3, depun la Biroul unic dosarul de autorizare intocmit conform prevederilor
legale in vigoare.
(3) Reprezentantul autoritatii veterinare, delegat la Biroul unic,
transmite la directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a
municipiului Bucuresti dosarele de autorizare pentru obiectivele prevazute in
anexa nr. 2 si la Agentia Nationala Sanitara Veterinara dosarele de autorizare
pentru obiectivele prevazute in anexa nr. 3.
Art. 7
(1) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara verifica, prin
reprezentantii sai, unitatile supuse autorizarii sanitare veterinare, in ceea
ce priveste respectarea prevederilor legale cu referire la:
a) amplasarea obiectivului, vecinatati, noxe;
b) caracteristicile constructive: materiale de constructie, sisteme de
aprovizionare cu apa, canalizare;
c) conditiile de cazare, hranire, adapare, biosecuritatea efectivelor
pentru fermele de animale (imprejmuire, filtru sanitar veterinar, dezinfector
rutier, sectorizarea activitatilor, conditiile de bunastare a animalelor,
asigurarea asistentei veterinare proprii);
d) conditiile de microclimat: ventilatie, temperatura, umiditate,
luminozitate si altele asemenea;
e) fluxul tehnologic: dotarea tehnica cu utilaje, circulatia materiilor
prime, a produselor finite si a personalului; spatii de productie, spatii de
depozitare a materiilor prime, produselor finite, produselor necomestibile,
confiscate; spatiu pentru Venena si Separanda pentru unitatile de profil;
spatii pentru primirea probelor si spatii de lucru, dotarea in cazul
laboratoarelor;
f) capacitatile de productie, depozitare si desfacere a produselor,
asigurarea lantului frigorific;
g) dotarea cu aparatura de masura si control si sisteme de inregistrare a
temperaturii, umiditatii etc.;
h) accesul personalului si functionarea vestiarelor-filtru si a grupurilor
sanitare;
i) spatii pentru depozitarea ambalajelor, a containerelor pentru produse
sechestrate si confiscate, spatiu pentru substante toxice in cazul produselor
farmaceutice cu acest regim;
j) sisteme de evacuare a produselor confiscate, a deseurilor, a ambalajelor
si a altor materiale nefolosibile;
k) dotarea cu echipamente, substante si materiale pentru operatiunile de
dezinfectie, dezinsectie si deratizare in unitate, spatiu pentru pastrarea
substantelor necesare; utilizarea numai a substantelor autorizate pentru aceste
activitati;
l) starea tehnica si igienica a mijloacelor pentru transportul animalelor,
produselor de origine animala, produselor de uz veterinar, asigurarea lantului
frigorific, amenajarea spatiilor pentru spalare si dezinfectie;
m) organizarea si functionarea laboratorului uzinal, dotarea si incadrarea
cu personal, atestarea acestuia;
n) contract cu unitatea autorizata sanitar veterinar, in conditiile legii,
pentru efectuarea lucrarilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare;
o) implementarea in unitate a procedurilor operationale standard de
sanitatie (SSOP), a planului pentru analiza riscului si a punctelor critice de
control (HACCP), a programului de autocontrol si a regulilor de buna practica
(GMP);
p) igiena personalului, echipamentul de protectie, utilitati pentru igiena
personala;
q) incadrarea cu personal, pregatirea, instruirea sau atestarea acestuia, controlul
starii de sanatate;
r) asigurarea de personal sanitar veterinar, conform prevederilor legale;
s) contractul incheiat cu unitatea autorizata sanitar veterinar care
asigura preluarea, in vederea distrugerii, a confiscatelor, a deseurilor etc.
pentru unitatile de taiere a animalelor si de procesare a produselor de origine
animala.
(2) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara transmite la
Biroul unic, in termen de 15 zile de la inregistrarea dosarului, referatul
tehnic cuprinzand concluzia evaluarii, conform modelului prezentat in anexa nr.
7.
Art. 8
(1) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti, sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara, in baza
rezultatului verificarii, autorizeaza numai unitatile care indeplinesc
conditiile de functionare, conform prevederilor legale in vigoare.
(2) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara mentioneaza in
referatul tehnic numarul autorizatiei sanitare veterinare de functionare,
acordata pentru unitatile care indeplinesc conditiile de autorizare.
(3) In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de autorizare, in
referatul tehnic se vor preciza neconformitatile si actele normative ale caror
prevederi nu sunt indeplinite.
(4) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara monitorizeaza
intr-un registru solicitarile de autorizare a comerciantilor si inscrie numarul
si data referatului tehnic intocmit, concluzia: corespunde sau nu corespunde
pentru obiectivul si activitatea declarate, numarul si data autorizatiei
sanitare veterinare de functionare acordate, cu mentiunea obiectivului si a
activitatii autorizate, precum si codul CAEN.
(5) In cazul comerciantilor care functioneaza in baza declaratiei pe
propria raspundere, directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a
municipiului Bucuresti monitorizeaza in acelasi registru si inscrie numarul si
data de inregistrare ale declaratiei la Biroul unic, activitatea si rezultatul
evaluarii ulterioare.
(6) In cazul comerciantilor care functioneaza in baza declaratiei pe
propria raspundere, directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a
municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la eliberarea de catre
Biroul unic a certificatului de inregistrare si a anexei, verifica daca
unitatea indeplineste conditiile sanitare veterinare conform prevederilor
legale.
(7) In baza verificarilor efectuate, atunci cand se constata ca nu sunt
indeplinite conditiile sanitare veterinare de functionare, precum si in cazul
neconcordantei datelor raportat la propria declaratie a comerciantilor sau cand
acestia desfasoara alte activitati decat cele declarate, comerciantii sunt
sanctionati contraventional, conform reglementarilor in vigoare, iar prin
procesul-verbal intocmit se interzice functionarea acestora si se consemneaza
in anexa la certificatul de inregistrare anularea autorizatiei de functionare.
(8) Reautorizarea comerciantilor si reluarea activitatii acestora se
efectueaza numai dupa parcurgerea procedurii legale de autorizare prin Biroul
unic.
Art. 9
(1) In situatia neautorizarii unitatilor directia sanitara veterinara
judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti sau, dupa caz, Agentia
Nationala Sanitara Veterinara intocmeste referatul de evaluare care contine neconformitatile
constatate si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.
Referatul de evaluare, in original, se transmite insotit de adresa de inaintare
la Biroul unic, iar acesta il va inmana comerciantului, sub semnatura.
(2) Reprezentantul autoritatii veterinare, delegat la Biroul unic, inscrie
in anexa la certificatul de inregistrare rezultatul evaluarii precizate in
referatul tehnic si numarul autorizatiei sanitare veterinare acordat pentru
unitatile care indeplinesc conditiile de autorizare.
(3) Autorizatia sanitara veterinara de functionare isi pastreaza
valabilitatea atat timp cat unitatea indeplineste conditiile de functionare
pentru activitatea pentru care a fost autorizata.
Art. 10
(1) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara dispune, in
cazul unitatilor care nu mai indeplinesc conditiile de functionare in
conformitate cu prevederile legale, urmatoarele masuri:
a) suspendarea temporara a activitatii;
b) anularea autorizatiei sanitare veterinare de functionare.
(2) In cazul unitatilor la care se suspenda temporar activitatea, directia
sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti sau, dupa
caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara consemneaza in procesul-verbal
intocmit la unitate motivatia tehnica a suspendarii temporare a activitatii si
emite ordonanta privind suspendarea temporara a activitatii, conform modelului
prezentat in anexa nr. 8.
(3) Unitatile trebuie sa aplice toate masurile pentru corectarea
deficientelor constatate si sa solicite reverificarea de catre autoritatea
veterinara atunci cand deficientele au fost corectate.
(4) In situatia in care, in baza reverificarii, se constata ca deficientele
se mentin sau ca nu au fost corectate in totalitate, directia sanitara
veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti sau, dupa caz,
Agentia Nationala Sanitara Veterinara anuleaza autorizatia sanitara veterinara
de functionare si emite ordonanta privind anularea autorizatiei de functionare,
conform modelului prezentat in anexa nr. 9.
(5) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara anuleaza
autorizatia sanitara veterinara de functionare si emite ordonanta privind
anularea autorizatiei sanitare veterinare de functionare si in cazul unitatilor
la care, in cadrul actiunilor de inspectie si control, se constata
nerespectarea prevederilor legale de functionare pentru care acestea au fost
autorizate.
(6) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti sau, dupa caz, Agentia Nationala Sanitara Veterinara consemneaza
anularea autorizatiei sanitare veterinare de functionare in anexa la
certificatul de inregistrare pentru comerciantii autorizati in baza referatului
tehnic, prin inscrierea numarului procesului-verbal intocmit la unitate, in
care au fost mentionate si motivate tehnic neconformitatile constatate si actele
normative ale caror prevederi au fost incalcate.
(7) Reautorizarea si reluarea activitatii unitatilor, dupa corectarea
deficientelor care au impus masura anularii autorizatiei de functionare, se
efectueaza prin reluarea procedurii de autorizare conform prevederilor legale,
prin Biroul unic, la solicitarea scrisa a comerciantilor.
Art. 11
(1) Agentia Nationala Sanitara Veterinara autorizeaza functionarea
obiectivelor prevazute in anexa nr. 4.
(2) In vederea obtinerii autorizatiei sanitare veterinare de functionare,
unitatile mentionate in anexa nr. 4 depun la Agentia Nationala Sanitara
Veterinara dosarul de autorizare, care cuprinde: cererea de autorizare,
memoriul tehnic si schita obiectivului.
(3) Agentia Nationala Sanitara Veterinara verifica obiectivul prin
reprezentantii sai, care, in baza rezultatului evaluarii, propun in referatul
tehnic intocmit autorizarea sanitara veterinara a unitatii care indeplineste
conditiile legale de functionare sau neautorizarea unitatii, cu motivatia
tehnica a neconformitatilor. Referatul tehnic se semneaza de comisia tehnica
care a efectuat evaluarea si de reprezentantul legal al unitatii.
(4) Agentia Nationala Sanitara Veterinara emite autorizatia sanitara
veterinara de functionare, conform modelului prezentat in anexa nr. 10, pentru
obiectivele cuprinse in anexa nr. 4.
(5) Autorizatia sanitara veterinara de functionare isi pastreaza
valabilitatea atat timp cat sunt indeplinite conditiile de functionare.
(6) In cazul in care unitatile nu mai indeplinesc conditiile de
functionare, Agentia Nationala Sanitara Veterinara aplica, dupa caz, ordonanta
de anulare a autorizatiei sanitare veterinare de functionare. In acest caz
unitatile isi reiau activitatea numai dupa corectarea neconformitatilor si
reautorizarea dupa parcurgerea procedurii legale de autorizare.
Art. 12
(1) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti emite autorizatia sanitara veterinara de functionare pentru
obiectivele cuprinse in anexele nr. 5 si 6.
(2) Unitatile care nu desfasoara activitati de comert si detin laboratoare
proprii, precum si unitatile cu cantine de incinta, precum: gradinite, spitale,
cantine muncitoresti, cantine de ajutor social, depun la directia sanitara
veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti dosarul pentru
autorizare, care cuprinde: cererea de autorizare, memoriul tehnic si schita
obiectivului.
(3) Conform procedurii legale, pentru desfasurarea unor activitati supuse
autorizarii sanitare veterinare, primariile la care persoanele fizice sau
asociatiile familiale au depus documentatia necesara in vederea autorizarii
transmit la directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a
municipiului Bucuresti dosarul de autorizare al solicitantului, care cuprinde:
cererea de autorizare, cu precizarea activitatii si a clasei CAEN, memoriul
tehnic si schita obiectivului.
(4) Reprezentantii directiei sanitare veterinare judetene si, respectiv, a
municipiului Bucuresti verifica obiectivul si, in baza rezultatului evaluarii,
propun in referatul tehnic intocmit autorizarea sanitara veterinara a unitatii
care indeplineste conditiile legale de functionare sau neautorizarea unitatii,
cu motivatia tehnica a neconformitatilor.
(5) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti emite autorizatia sanitara veterinara, conform modelului prezentat in
anexa nr. 11, pentru obiectivele prevazute in anexa nr. 5, daca acestea
indeplinesc conditiile legale de functionare.
(6) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti transmite autorizatia sanitara veterinara primariilor de la care s-a
primit documentatia pentru autorizarea sanitara veterinara a persoanelor
fizice, asociatiilor familiale.
(7) Autorizatia de functionare emisa in conditiile prezentului articol se
anuleaza in cazul in care nu se respecta conditiile initiale pentru care
aceasta a fost eliberata.
(8) Autorizatia sanitara veterinara de functionare pentru mijloacele de transport
este conform modelului prezentat in anexa nr. 12.
(9) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti mentioneaza in autorizatia sanitara veterinara de functionare a
mijloacelor de transport activitatea pentru care acestea au fost autorizate,
tinand cont de precizarile inscrise in modelul de autorizare si de prevederile
in vigoare privind bunastarea animalelor pe timpul transportului si inainte de
sacrificare, iar pentru produsele de origine animala, de conditiile specifice.
CAP. 3
Aprobarea unitatilor care desfasoara activitati de export de produse de
origine animala
Art. 13
(1) Unitatile care intentioneaza sa desfasoare activitati de export de
produse de origine animala solicita in scris la Agentia Nationala Sanitara
Veterinara aprobarea pentru efectuarea acestor activitati.
(2) In vederea obtinerii aprobarii pentru desfasurarea activitatii de
export de produse de origine animala, unitatile inainteaza la Agentia Nationala
Sanitara Veterinara dosarul de aprobare, care cuprinde:
a) cererea in care se precizeaza activitatea si relatia de export pentru
care se solicita aprobarea, vizata de directia sanitara veterinara judeteana
si, respectiv, a municipiului Bucuresti;
b) copii de pe certificatul de inregistrare si de pe anexa la certificatul
de inregistrare care atesta autorizarea sanitara veterinara a unitatii;
c) proiectul de amplasare, constructie si dotare, cu identificarea fluxului
tehnologic;
d) memoriul justificativ.
Art. 14
(1) Agentia Nationala Sanitara Veterinara, prin reprezentantii sai,
verifica dosarul si procedeaza la evaluarea unitatii in functie de activitatea
pentru care se solicita aprobarea pentru activitatea de export si conditiile
sanitare veterinare pe care aceasta le indeplineste, in concordanta cu
prevederile legislatiei proprii, ale legislatiei internationale si ale altor
reglementari in domeniu.
(2) In baza rezultatului evaluarii inspectorul de specialitate din cadrul
Agentiei Nationale Sanitare Veterinare care a verificat unitatea intocmeste
referatul tehnic cu propunerea de aprobare sau, dupa caz, de neaprobare a
acesteia pentru activitatea de export.
(3) Pentru unitatea care indeplineste conditiile sanitare veterinare
Agentia Nationala Sanitara Veterinara stabileste numarul de aprobare sub care
aceasta poate desfasura activitatea si o inscrie in lista cuprinzand unitatile
aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala.
(4) Unitatile care nu indeplinesc conditiile sanitare veterinare nu sunt
aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala.
Inspectorul de specialitate din cadrul Agentiei Nationale Sanitare Veterinare
mentioneaza in referatul tehnic motivele justificative.
(5) Agentia Nationala Sanitara Veterinara comunica directiei sanitare
veterinare judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti si solicitantului
numarul de aprobare, activitatea si relatia pentru care unitatea poate
desfasura activitatea de export.
(6) Agentia Nationala Sanitara Veterinara transmite lista unitatilor
aprobate pentru export administratiei veterinare a tarilor importatoare,
inspectoratelor de politie sanitara veterinara de la punctele de trecere a
frontierei de stat, precum si altor organisme interesate.
(7) Agentia Nationala Sanitara Veterinara certifica Comisiei Veterinare a
Uniunii Europene unitatile aprobate pentru export in statele membre ale Uniunii
Europene.
Art. 15
Exportul produselor de origine animala se efectueaza numai din unitati
inscrise in lista celor aprobate pentru activitatea de export de produse de
origine animala de catre Agentia Nationala Sanitara Veterinara.
Art. 16
In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, exportul de produse
de origine animala din unitati aprobate pentru activitatea de export de produse
de origine animala in statele membre ale Uniunii Europene se poate efectua
numai dupa publicarea acestora in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene, iar
pentru alte relatii de export, conditionat de verificarea prealabila a
unitatilor, de catre reprezentantii administratiei veterinare a tarilor
importatoare.
Art. 17
Supravegherea sanitara veterinara a unitatilor aprobate pentru activitatea
de export de produse de origine animala se asigura prin personal sanitar
veterinar de stat, incadrat in conditiile legii.
Art. 18
(1) Agentia Nationala Sanitara Veterinara verifica lunar si ori de cate ori
este necesar unitatile aprobate pentru activitatea de export de produse de
origine animala.
(2) Directia sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului
Bucuresti comunica Agentiei Nationale Sanitare Veterinare orice situatie
deosebita constatata in activitatea unitatilor aprobate pentru activitatea de
export de produse de origine animala si, dupa caz, propune suspendarea sau
retragerea aprobarii pentru aceasta activitate a unitatilor respective.
(3) Decizia privind suspendarea sau, dupa caz, retragerea aprobarii pentru
export de produse de origine animala a unitatilor se dispune de Agentia
Nationala Sanitara Veterinara, in baza propunerii scrise formulate de directia
sanitara veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti.
Art. 19
(1) Agentia Nationala Sanitara Veterinara verifica trimestrial si ori de
cate ori este necesar unitatile aprobate pentru activitatea de export de
produse de origine animala.
(2) In functie de rezultatul evaluarii, dispune mentinerea aprobarii pentru
activitatea de export de produse de origine animala a unitatilor sau, dupa caz,
suspendarea ori retragerea acestei aprobari.
Art. 20
Agentia Nationala Sanitara Veterinara comunica decizia de retragere a
aprobarii pentru activitatea de export de produse de origine animala a
unitatilor respective directiei sanitare veterinare judetene si, respectiv, a
municipiului Bucuresti, inspectoratului de politie sanitara veterinara de la
punctul de trecere a frontierei de stat, administratiei veterinare a tarilor
importatoare si Comisiei Veterinare a Uniunii Europene pentru unitatile
aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala in statele
membre ale Uniunii Europene.
Art. 21
(1) Unitatile carora li s-a retras aprobarea pentru activitatea de export
de produse de origine animala pot solicita, in scris, Agentiei Nationale Sanitare
Veterinare reverificarea in vederea reluarii activitatii de export.
(2) Reluarea activitatii de export se dispune de catre Agentia Nationala
Sanitara Veterinara numai dupa verificarea de catre reprezentantii sai a
remedierii deficientelor care au condus la retragerea aprobarii pentru
activitatea de export a unitatii.
CAP. 4
Dispozitii finale
Art. 22
Autorizatia sanitara veterinara isi pastreaza valabilitatea atat timp cat
sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare conform activitatii pentru care
unitatea a fost autorizata.
Art. 23
Anexele nr. 1 - 12 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
OBIECTIVE SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR
- definirea activitatii acestora -
I. Unitati de crestere, productie, reproductie si comercializare a
animalelor
1. Ferma de animale - unitate organizata pentru cresterea, productia,
reproductia si selectia animalelor, inclusiv a animalelor de companie si/sau de
laborator, a pestilor, a albinelor, a viermilor de matase si altele,
comercializarea lor si valorificarea produselor obtinute de la acestea.
2. Bazin piscicol - unitate organizata pentru receptia si cresterea puietului
piscicol in vederea comercializarii, inclusiv pentru incubatie.
3. Genoteca de animale - unitate zootehnica specializata pentru
intretinerea unui numar redus de animale pe rase si linii pure, apartinand
diferitelor specii.
4. Ferma de carantina - unitate distincta organizata separat, pentru
cazarea si izolarea animalelor de restul efectivelor, in scopul supravegherii
si efectuarii unor actiuni sanitare veterinare specifice.
5. Ferma de carantina (export) - unitate organizata pentru receptia de
animale si efectuarea perioadei de carantina specifica fiecarei specii de
animale destinate exportului.
6. Statie de incubatie - unitate organizata pentru receptionarea oualor de
pasari de specii diferite, incubatia artificiala si livrarea produselor
obtinute.
7. Expozitie de animale si gradina zoologica - loc cu spatii amenajate
pentru adapostirea si intretinerea animalelor domestice sau salbatice,
destinate prezentarii vizitatorilor.
8. Menajerie - spatii special amenajate pentru adapostirea de animale
domestice si salbatice pentru a fi expuse publicului.
9. Unitati si obiective in domeniul reproductiei si al selectiei animalelor
- unitati si obiective cu spatiu, amenajari si dotari specifice pentru
activitatea de cercetare, productie, depozitare, testare, insamantare in
domeniul reproductiei si al selectiei animalelor, materialului seminal, a
ovulelor, a embrionilor si a altora asemenea.
10. Hipodrom - loc cu spatii amenajate pentru adapostirea, antrenarea,
testarea cabalinelor, in vederea participarii la intreceri sportive.
11. Depozit de armasari - unitate zootehnica organizata pentru adapostirea
si ingrijirea armasarilor de reproductie.
12. Tabara de vara/stana - loc imprejmuit cu amenajari pentru adapostirea
si ingrijirea sezoniera a animalelor.
13. Alte unitati de crestere nenominalizate - unitati, altele decat cele
nominalizate, organizate pentru cresterea productiei animalelor.
II. Alte unitati supuse controlului sanitar veterinar
1. Unitati de prelucrare industriala a cadavrelor de animale, a
confiscatelor, a deseurilor si a altor produse de origine animala necomestibile
- unitati specializate pentru ecarisarea teritoriului, prin colectarea si
prelucrarea termica a cadavrelor de animale, a confiscatelor si a altor produse
de origine animala necomestibile.
2. Crematorii, cimitire de animale, puturi seci - obiective pentru
colectarea si distrugerea prin incinerare, degradare chimica sau alte procedee
de biosterilizare a cadavrelor de animale, a confiscatelor, a deseurilor si a
altor produse necomestibile de origine animala.
3. Incineratoare - obiective destinate receptiei si depozitarii
S.R.M.-urilor, in vederea distrugerii prin ardere.
4. Unitati de dezinfectie, dezinsectie si deratizare - unitati specializate,
autorizate in conditiile legii, care executa operatiuni specifice folosind
substante aprobate, omologate si inregistrate in Romania.
5. Targ de animale vii - loc imprejmuit, prevazut cu dezinfector rutier si
o singura cale de acces, dotat cu spatii amenajate pentru adapostirea
animalelor aduse pentru comercializare.
6. Baza de achizitie a animalelor - loc imprejmuit, cu spatii amenajate
pentru afluirea si adapostirea temporara a animalelor, in vederea
valorificarii.
7. Adapost pentru cainii fara stapan - spatii imprejmuite, amenajate si
dotate pentru adapostirea si hranirea cainilor fara stapan sau a celor
supranumerari, in vederea recuperarii, adoptarii sau eutanasierii.
8. Canisa - unitate imprejmuita, cu spatii si locuri amenajate pentru
adapostirea, cresterea, reproductia si selectia cainilor de rasa destinati unor
servicii publice sau comercializarii.
9. Pensiune pentru animale de companie - unitate cu spatii si locuri
amenajate pentru adapostirea temporara, hranirea si dresajul cainilor.
10. Scoala pentru dresaj caini - unitate organizata cu spatii si locuri
imprejmuite, amenajate pentru adapostirea, hranirea si dresajul cainilor.
11. Frizerie pentru animale de companie - unitate specializata pentru
prestarea de servicii igienico-sanitare la animalele de companie.
12. Unitate pentru comercializarea animalelor de companie si/sau a hranei
pentru acestea - unitate cu spatii amenajate pentru adapostirea si prezentarea,
in sensul comercializarii, a animalelor de companie, a pasarilor si a pestilor
exotici, a altor animale exotice, precum si a hranei, a articolelor cosmetice
si a accesoriilor pentru acestea, a diverselor momeli si accesorii pentru
pescuit.
13. Depozit de furaje - unitate cu spatii amenajate pentru receptionarea si
depozitarea furajelor in vederea comercializarii.
14. Fabrica de nutreturi combinate - unitate organizata pentru
receptionarea, depozitarea si prelucrarea materiilor prime vegetale si a
produselor finite rezultate, destinate comercializarii.
15. Statie de spalare si dezinfectie auto, feroviara, portuara,
aeroportuara - unitate cu spatii amenajate si dotate pentru efectuarea
operatiunilor de spalare si de dezinfectie a mijloacelor de transport al
animalelor, produselor de origine animala si al furajelor.
16. Fabrica pentru hrana animalelor de companie - unitate specializata
pentru receptia, depozitarea si prelucrarea materiilor prime, a hranei pentru
animalele de companie, in vederea comercializarii sub forma cruda, congelata sau
preambalata.
17. Alte unitati nenominalizate, supuse controlului sanitar veterinar -
unitati, altele decat cele nominalizate, care desfasoara activitati supuse
controlului sanitar veterinar.
III. Unitati care produc, depoziteaza si comercializeaza produse
farmaceutice si alte produse de uz veterinar
1. Fabrica de medicamente, biopreparate si alte produse de uz veterinar -
unitate cu spatii si flux tehnologic organizat pentru receptionarea,
depozitarea, conditionarea si fabricarea materiilor prime in produse
farmaceutice si in alte produse de uz veterinar, in vederea comercializarii.
2. Punct farmaceutic - unitate care achizitioneaza, depoziteaza si
comercializeaza produse farmaceutice veterinare, aparatura si instrumentar de
uz veterinar, precum si hrana, accesorii, cosmetice pentru animale de companie,
cu exceptia produselor biologice.
3. Farmacie veterinara - unitate specializata care achizitioneaza,
depoziteaza si comercializeaza produse farmaceutice veterinare, cu exceptia
produselor biologice, dotata cu aparatura si instrumentar de uz veterinar si
care, in baza prescriptiilor medicale, prepara formule medicamentoase.
4. Laborator pentru biopreparate si medicamente de uz veterinar - unitate
organizata cu spatii amenajate, care prepara in conditii de securitate si
medicamente de uz veterinar.
5. Unitate pentru biostimulatori, premixuri si nutreturi medicamentoase -
unitate cu spatii amenajate pentru receptionarea si prelucrarea materiilor
prime in substante biologic active folosite ca aditivi furajeri, premixuri
vitamino-minerale si nutreturi concentrate medicamentate, destinate
comercializarii.
6. Depozit de produse de uz veterinar - unitate organizata cu spatii
amenajate pentru achizitionarea si depozitarea produselor farmaceutice, a altor
produse de uz veterinar, a instrumentarului si a aparaturii tehnico-medicale
veterinare, destinate comercializarii.
7. Depozit de hrana pentru animale de companie - unitate organizata cu
spatii amenajate pentru achizitionarea si depozitarea hranei pentru animale de
companie, sub diferite forme, in vederea comercializarii.
8. Unitate de tehnica medicala - unitate specializata in receptionarea,
depozitarea si comercializarea de instrumentar veterinar, aparatura si alte
echipamente de tehnica medical-veterinara.
9. Alte unitati nenominalizate pentru producerea, depozitarea si
comercializarea produselor farmaceutice si a altor produse de uz veterinar -
unitati, altele decat cele nominalizate, pentru producerea, depozitarea si
comercializarea produselor farmaceutice si a altor produse de uz veterinar.
IV. Unitati care asigura asistenta veterinara
1. Laborator sanitar veterinar - unitate organizata cu sectii specializate
pentru efectuarea investigatiilor si a examenelor de laborator in scop de
diagnostic si a expertizei produselor de origine animala si a furajelor, pentru
stabilirea salubritatii lor.
2. Laborator pentru controlul calitatii furajelor - unitate specializata cu
spatii si dotari pentru efectuarea examenelor complete de laborator,
fizico-chimice.
3. Alte laboratoare - unitate cu sectii specializate pentru efectuarea
examenelor de laborator in scop de diagnostic si a analizelor pentru
certificarea calitatii produselor de origine animala si a furajelor.
4. Dispensar sanitar veterinar/cabinet medical veterinar - unitate cu
spatii si dotari pentru asigurarea asistentei sanitare veterinare la animale,
efectuarea unor investigatii pentru stabilirea diagnosticului, interventii
chirurgicale si tratamente recuperatorii.
5. Clinica veterinara sau spital veterinar - unitate organizata care
asigura asistenta sanitara veterinara, conditii de internare, ingrijire,
supraveghere, efectuarea de examene si investigatii de laborator, tratamente
recuperatorii la animale.
6. Alte unitati de asistenta veterinara nenominalizate: unitati, altele
decat cele nominalizate, pentru asigurarea asistentei sanitare veterinare la
animale.
V. Industria carnii
1. Abator: unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia, cazarea si
taierea de animale, precum si pentru livrarea produselor comestibile si
necomestibile rezultate.
Dupa capacitatea de taiere abatoarele sunt:
a) de capacitate mare - minimum 20 UVM/saptamana, respectiv minimum 1.000
UVM/an;
b) de capacitate mica - maximum 20 UVM/saptamana, respectiv maximum 1.000
UVM/an.
In sensul celor definite, rata de conversie este:
- carne de bovine (inclusiv vitel) si solipede:
- o bovina/un soliped, adulti = 1 UVM;
- alte bovine/solipede = 0,50 UVM;
- carne de porcine:
- porc cu greutate de minimum 100 kg = 0,2 UVM;
- alte porcine = 0,15 UVM;
- alta carne:
- ovine/caprine = 0,1 UVM;
- miei, iezi, purcei vii sub 15 kg = 0,05 UVM.
2. Abator de pasari: unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia,
taierea de pasari si livrarea produselor rezultate.
Dupa capacitatea de taiere abatoarele de pasari sunt:
a) de capacitate mare - minimum 150.000 pasari/an;
b) de capacitate mica - maximum 150.000 pasari/an.
3. Depozit frigorific: unitate cu spatii si instalatii de frig adecvate
pentru receptia, depozitarea si livrarea produselor congelate si/sau
refrigerate.
Dupa capacitatea de depozitare depozitele frigorifice sunt:
a) de capacitate mare - minimum 500 tone produse/an;
b) de capacitate mica - maximum 500 tone produse/an.
4. Depozit frigorific cu sala de transare: unitate cu spatii si instalatii
de frig adecvate pentru receptia, depozitarea si transarea carnii, precum si
pentru livrarea produselor rezultate.
5. Unitati pentru prelucrarea carnii si a subproduselor comestibile
Dupa capacitatea de prelucrare unitatile sunt:
a) de capacitate mare - minimum 5 tone/saptamana;
b) de capacitate mica - maximum 5 tone/saptamana.
5.1. unitati independente de transare a carnii - unitati cu spatii si
dotari adecvate pentru receptia, depozitarea, transarea carnii si livrarea
produselor rezultate;
5.2. unitati pentru produse din carne (fabrici pentru produse din carne
tratate termic in membrana si/sau in recipiente ermetic inchise) - unitati cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, transarea
carnii, fabricarea produselor din carne si tratarea termica a acestora,
depozitarea si livrarea produselor rezultate;
5.3. unitati pentru fabricarea de salamuri crude uscate - unitati cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, transarea
carnii, fabricarea de salamuri crude uscate, maturarea, depozitarea si livrarea
produselor rezultate;
5.4. unitati pentru producerea carnii preparate (unitati care fabrica
produse din carne care nu sunt supuse tratamentului termic si unitati de
semipreparate culinare din carne si mixte) - unitati cu spatii, dotari si
instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, transarea carnii, prelucrarea
in produse din carne si mixte care nu sunt supuse tratamentului termic,
depozitarea si livrarea acestora.
5.5. Unitati independente de prelucrare a membranelor naturale - unitati cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, sortarea,
calibrarea, sararea membranelor naturale, depozitarea si livrarea produselor
rezultate.
6. Unitati pentru depozitarea, transarea, prelucrarea vanatului - unitati
cu spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea,
transarea vanatului, depozitarea si livrarea produselor rezultate.
7. Unitati pentru portionarea, reambalarea carnii si a produselor din carne
- unitati cu spatii si dotari adecvate pentru receptia, depozitarea,
portionarea, reambalarea carnii si a produselor din carne, depozitarea si
livrarea produselor rezultate.
8. Depozite pentru subproduse necomestibile - unitati cu spatii, dotari si
instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea si livrarea subproduselor
necomestibile brute de origine animala (piei, coarne, ongloane, par, pene, puf
si altele asemenea).
9. Alte unitati nenominalizate pentru prelucrarea carnii si a subproduselor
comestibile si necomestibile - unitati, altele decat cele nominalizate, cu
spatii si dotari adecvate pentru receptia, depozitarea, prelucrarea carnii si a
subproduselor comestibile si necomestibile, pentru depozitarea si livrarea
produselor rezultate.
VI. Industria pestelui
1. Punct de colectare a produselor din pescuit/cherhana - unitate cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea si livrarea
produselor din pescuit.
2. Antrepozit frigorific pentru produse din pescuit - unitate cu spatii,
dotari si instalatii de frig adecvate pentru receptia, depozitarea produselor
din pescuit si livrarea acestora in stare congelata sau refrigerata.
3. Unitate de prelucrare a produselor din pescuit - unitate cu spatii,
dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, prelucrarea produselor
din pescuit, depozitarea si livrarea produselor rezultate.
4. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor etc. -
unitate cu spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea
si livrarea acestora.
5. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor etc. - unitate cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, prelucrarea
acestora, depozitarea si livrarea produselor rezultate.
6. Alte unitati nenominalizate pentru colectarea, prelucrarea, depozitarea
produselor din pescuit - alte unitati decat cele nominalizate, cu spatii,
dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, prelucrarea si
livrarea produselor rezultate.
VII. Industria laptelui
1. Centru de colectare a laptelui: unitate cu spatii, dotari si instalatii
adecvate pentru colectarea, racirea, depozitarea si livrarea laptelui crud.
2. Fabrica de produse lactate: unitate cu spatii, dotari si instalatii
adecvate pentru receptia, depozitarea, tratarea si prelucrarea laptelui in
lapte de consum si/sau produse lactate, depozitarea si livrarea acestora.
Dupa capacitatea de prelucrare fabricile de produse lactate sunt:
a) de capacitate mare - minimum 20.000 hl lapte/an;
b) de capacitate mica - maximum 20.000 hl/an.
3. Fabrica de inghetata - unitate cu spatii si dotari pentru receptia,
depozitarea materiilor prime, prelucrarea, depozitarea si livrarea de
inghetata.
4. Unitate pentru portionarea, reambalarea produselor lactate - unitate cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea,
portionarea, reambalarea produselor lactate, depozitarea si livrarea acestora.
5. Depozit de produse lactate - unitate cu spatii, dotari si instalatii
adecvate pentru receptia, depozitarea si livrarea de produse lactate.
6. Alte unitati nenominalizate pentru colectarea si prelucrarea laptelui -
alte unitati decat cele nominalizate, cu spatii, dotari si instalatii adecvate
pentru receptia, depozitarea si prelucrarea laptelui, depozitarea si livrarea
produselor rezultate.
VIII. Unitati de colectare si prelucrare a oualor
1. Punct de colectare a oualor - unitate cu spatii si dotari adecvate
pentru colectarea, depozitarea si livrarea de oua pentru consum.
2. Unitati de prelucrare a oualor si produselor din oua - unitati cu
spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea, tratarea si
prelucrarea oualor si a produselor din oua, depozitarea si livrarea produselor
rezultate.
3. Alte unitati nenominalizate pentru colectarea-prelucrarea oualor si
produselor din oua - alte unitati decat cele nominalizate, cu spatii, dotari si
instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea si prelucrarea oualor si a
produselor din oua, depozitarea si livrarea produselor rezultate.
IX. Unitati de colectare si prelucrare a mierii de albine si a altor
produse apicole
1. Punct de colectare a mierii de albine - unitate cu spatii si dotari
adecvate pentru receptia, depozitarea si livrarea mierii de albine.
2. Unitati de prelucrare a mierii de albine si/sau a altor produse apicole
- unitati cu spatii si dotari adecvate pentru receptia, depozitarea si
prelucrarea mierii de albine si/sau a produselor apicole, depozitarea si
livrarea produselor rezultate.
3. Alte unitati nenominalizate pentru colectarea si prelucrarea mierii de
albine si/sau a altor produse apicole - alte unitati decat cele nominalizate,
cu spatii, dotari si instalatii adecvate pentru receptia, depozitarea si
prelucrarea mierii de albine si/sau a altor produse apicole, depozitarea si
livrarea produselor rezultate.
X. Alte unitati
1. Laborator de cofetarie/patiserie - unitate cu spatii, dotari si
instalatii adecvate pentru receptia de materii prime de origine animala si
vegetala, depozitarea si prelucrarea acestora in produse de
cofetarie/patiserie, depozitarea si livrarea acestora.
2. Depozit alimentar - unitate cu spatii, dotari si instalatii adecvate
pentru receptia produselor de origine animala preambalate, depozitarea si
livrarea acestora.
3. Catering - unitate cu spatii, dotari si instalatii adecvate pentru
receptia de materii prime de origine animala si vegetala, depozitarea si
prelucrarea acestora in produse pentru cantine, companii aeriene si similare,
la domiciliu si pentru diferite ocazii.
XI. Unitati de alimentatie publica
1. Restaurant (indiferent de specific) - local public care include spatii
si dotari adecvate pentru receptia, depozitarea, prepararea si vanzarea la
comanda a preparatelor culinare, a produselor de patiserie/cofetarie si a altor
produse similare.
Aceasta categorie include si: restaurante cu autoservire, cafenele,
restaurante si rulote fast-food, unitati de pregatire a hranei la pachet,
vagoane-restaurant.
2. Bar (indiferent de specific) - local public care include spatii si
dotari adecvate pentru receptia, depozitarea, prepararea si servirea rapida, la
comanda, a unui sortiment limitat de preparate culinare si/sau alte produse
similare.
Aceasta categorie include si: berarii, cluburi de noapte, carciumi, bufet,
bodega, birt, braserie, unitati tip pub si bistro.
3. Pizzerie - unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia si
depozitarea materiilor prime de origine animala si vegetala, prepararea si
vanzarea la comanda a pizzei.
4. Cantina - unitate cu spatii amenajate pentru receptia si depozitarea
materiilor prime de origine animala si vegetala, prepararea de meniuri si
servirea mesei.
5. Alte unitati de alimentatie publica nenominalizate - alte unitati decat
cele nominalizate, pentru receptionarea, depozitarea, prepararea si servirea de
preparate culinare si altele similare.
XII. Unitati de desfacere si de comercializare
1. Punct alimentar - unitate cu dotari limitate pentru pastrarea,
prezentarea si vanzarea de produse de origine animala preambalate.
2. Supermarket, magazin alimentar si mixt - unitati cu spatii si capacitati
de depozitare distincte pentru receptia si depozitarea produselor de origine
animala, precum si pentru prezentarea si vanzarea acestora in raioane
specializate.
3. Macelarie - unitate cu spatii si dotari adecvate pentru receptia,
depozitarea, portionarea, prezentarea si vanzarea carnii si a subproduselor
comestibile din carne.
4. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala - spatiu cu
amenajari pentru receptia, depozitarea distincta si vanzarea in raioane
separate a produselor de origine animala.
5. Punct de desfacere a carnii/pestelui si produselor din pescuit/laptelui
si produselor lactate/oualor/mierii si produselor apicole/altele - unitate fixa
sau mobila cu dotari exclusiv pentru receptia si comercializarea
carnii/pestelui si produselor din pescuit/laptelui si produselor
lactate/oualor/mierii si produselor apicole/altele.
6. Pescarie - unitate cu spatii si dotari exclusiv pentru receptia,
depozitarea si prezentarea ca atare sau dupa o prelucrare sumara, la cerere, in
vederea comercializarii, a pestelui si a produselor din pescuit.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
OBIECTIVELE SI ACTIVITATILE
pentru care se emit autorizatii sanitare veterinare de catre directia sanitara
veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti, prin Biroul unic
________________________________________________________________________________
Nr. Clasa Denumirea activitatii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislatiei
veterinare
________________________________________________________________________________
1. 0124 Cresterea pasarilor Statie de incubatie tip
gospodaresc
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Tabara de vara pentru
animalelor, cu exceptia activitatilor animale
veterinare
0122 Cresterea ovinelor, caprinelor, Stana
cabalinelor, magarilor, catarilor si
asinilor
0125 Cresterea altor animale Stupina
9305 Alte activitati de servicii personale Menajerie
n.c.a.
________________________________________________________________________________
2. 0142 Activitati de servicii pentru cresterea Punct de insamantari
animalelor, cu exceptia activitatilor artificiale la animale
veterinare
________________________________________________________________________________
3. 0142 Activitati de servicii pentru cresterea Genoteca de animale
animalelor, cu exceptia activitatilor
veterinare
9253 Activitati ale gradinilor botanice si Expozitie de animale si
zoologice si ale rezervatiilor gradina zoologica
5248 Comert cu amanuntul in magazine Magazin pentru
nespecializate al altor produse n.c.a. comercializarea animalelor
de companie, pasarilor si
pestilor exotici si/sau
hranei, momelilor si altora
asemenea
________________________________________________________________________________
4. 0121 Cresterea bovinelor Ferma de animale - bovine
0122 Cresterea ovinelor, caprinelor, Ferma de animale - ovine
cabalinelor, magarilor, catarilor si
asinilor
0123 Cresterea porcinelor Ferma de animale - porcine
0124 Cresterea pasarilor Ferma de animale - pasari
0125 Cresterea altor animale Ferma: albine, iepuri,
animale cu blana, viermi de
matase, diverse alte
animale
0130 Activitati in ferme mixte (cultura Ferma de animale
vegetala combinata cu cresterea
animalelor)
5262 Comert cu amanuntul prin standuri si Targ de animale
piete
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Statiune de monta naturala
animalelor, cu exceptia activitatilor la animale
veterinare
5231 Comert cu amanuntul al produselor Punct farmaceutic veterinar
farmaceutice
8520 Activitati veterinare Cabinet medical veterinar
Dispensar sanitar veterinar
8520 Activitati veterinare Canisa, adapost pentru
caini
0125 Cresterea altor animale
9305 Alte activitati de servicii personale Scoala pentru dresaj caini
n.c.a.
________________________________________________________________________________
5. 0502 Piscicultura Bazine piscicole pentru
cresterea materialului
piscicol
7470 Activitati de intretinere si curatare Statie (punct) de spalare
si
a cladirilor dezinfectie a mijloacelor
de
transport
________________________________________________________________________________
6. 0124 Cresterea pasarilor Statie de incubatie tip
industrial
0502 Piscicultura Bazine piscicole pentru
material biologic
5231 Comert cu amanuntul al produselor Farmacie veterinara
farmaceutice
5232 Comert cu amanuntul al articolelor Unitati de tehnica medicala
medicale si ortopedice veterinara
0122 Cresterea ovinelor, caprinelor, Herghelie
cabalinelor, magarilor, catarilor si
asinilor
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Depozit de material seminal
animalelor, cu exceptia activitatilor
veterinare
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Baze de achizitie a
animalelor, cu exceptia activitatilor animalelor
veterinare
8520 Activitati veterinare Clinica veterinara sau
spital veterinar
9305 Alte activitati de servicii personale Pensiune pentru animale
n.c.a. de companie
9302 Coafura si alte activitati de Frizerie pentru animalele
infrumusetare de companie
6312 Depozitari Depozit de produse de uz
veterinar
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Ferma de carantina, centre
animalelor, cu exceptia activitatilor pentru colectarea
animalelor
veterinare
7470 Activitati de intretinere si curatare Unitati de dezinfectie,
a cladirilor dezinsectie si deratizare
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Unitati de reproductie
animalelor, cu exceptia activitatilor si de selectie a animalelor
veterinare
0142 Activitati de servicii pentru cresterea Unitati de recoltare a
animalelor, cu exceptia activitatilor materialului seminal
veterinare
________________________________________________________________________________
7. 9303 Activitati de pompe funebre si similare Puturi seci, cimitire de
animale, crematorii
________________________________________________________________________________
8. 5133 Comert cu ridicata al produselor Centru de colectare a
lactate, oualor, uleiurilor si laptelui
grasimilor comestibile
5133 Comert cu ridicata al produselor Centru de colectare a
oualor
lactate, oualor, uleiurilor si
grasimilor comestibile
5138 Comert cu ridicata, specializat, al Centru de colectare a
mierii
altor alimente, inclusiv peste,
crustacee si moluste
5551 Cantine Cantina
________________________________________________________________________________
9. 9002 Colectarea Unitati de prelucrare
industriala a cadavrelor,
produselor de origine
animala confiscate,
subproduselor necomestibile
9002 Colectarea Incineratoare pentru
produse
de origine animala
confiscate, subproduse
necomestibile
________________________________________________________________________________
10. 1511 Productia si conservarea carnii Centru de taiere
6312 Depozitari Depozit pentru subproduse
necomestibile
5138 Comert cu ridicata, specializat, al Centru de colectare a
altor alimente, inclusiv peste, pestelui
crustacee si moluste
5138 Comert cu ridicata, specializat, al Centru de colectare a
altor alimente, inclusiv peste, batracienilor,
crustacee si moluste gasteropodelor,
crustaceelor, fructelor
de mare
1551 Fabricarea produselor lactate si a Centru de colectare,
branzeturilor prelucrare a laptelui
1513/ Prepararea produselor din carne Carmangerie, macelarie
(inclusiv din carnea de pasare)/
5222 comert cu amanuntul al carnii si al
produselor din carne
7482 Activitati de ambalare Unitati pentru portionarea,
preambalarea carnii si
produselor din carne
1520 Prelucrarea si conservarea pestelui si Atelier de prelucrare a
a produselor din peste pestelui, produselor din
peste
7482 Activitati de ambalare Unitati pentru portionarea,
preambalarea produselor
lactate
5133 Comert cu ridicata al produselor Unitati de colectare,
lactate, al oualor, al uleiurilor si depozitare a oualor
al grasimilor comestibile
5138 Comert cu ridicata, specializat, al Unitati de colectare si
altor alimente, inclusiv peste, prelucrare a mierii,
crustacee si moluste altor produse apicole
________________________________________________________________________________
11. 1513 Prepararea produselor din carne Atelier pentru preparate
(inclusiv din carnea de pasare) din carne
5552 Alte unitati pentru prepararea hranei Catering
________________________________________________________________________________
12. 6312 Depozitari Depozit alimentar, depozit
frigorific
5530 Restaurante Restaurant, indiferent de
specific
5222 Comert cu amanuntul al carnii si al Hala pentru desfacerea
produselor din carne produselor de origine
animala
________________________________________________________________________________
13. 1552 Fabricarea inghetatei Fabrica de inghetata
1584/ Fabricarea produselor din cacao, a Laborator de cofetarie
1581 ciocolatei si a produselor zaharoase; si/sau laborator de
fabricarea painii; fabricarea patiserie
produselor proaspete de patiserie
1520 Prelucrarea si conservarea pestelui si Unitati de prelucrare a
a produselor din peste batracienilor,
gasteropodelor,
crustaceelor, fructelor
de mare
________________________________________________________________________________
14. 1513 Prepararea produselor din carne Fabrica pentru produse din
(inclusiv din carnea de pasare) carne: conserve,
semiconserve, preparate din
carne, salamuri crude
1513 Prepararea produselor din carne Fabrica pentru
semipreparate
(inclusiv din carnea de pasare) culinare din carne si mixte
1511 Productia si conservarea carnii Unitati de transare a
carnii
1511 Productia si conservarea carnii Unitati de prelucrare a
membranelor naturale
2462 Fabricarea cleiurilor si gelatinelor Unitati pentru fabricatia
membranelor artificiale
1520 Prelucrarea si conservarea pestelui si Fabrica de conserve,
a produselor din peste semiconserve din peste
1551 Fabricarea produselor lactate si a Fabrica de produse lactate
branzeturilor
1589 Fabricarea altor produse alimentare Fabrica de produse din oua
n.c.a.
________________________________________________________________________________
15. 1511 - Productia si conservarea carnii/ Abator
1512 Productia si conservarea carnii de
pasare
6312 Depozitari Antrepozit frigorific
5211 Comert cu amanuntul in magazine Supermarket
nespecializate, cu vanzare predominanta
de produse alimentare, bauturi si tutun
________________________________________________________________________________
16. 1511/ Productia si conservarea carnii/ Combinat de carne
1513 Prepararea produselor din carne
(inclusiv din carnea de pasare)
________________________________________________________________________________
NOTA:
Obiectivele si activitatile care fac obiectul controlului sanitar veterinar
si care nu sunt cuprinse in prezenta anexa se supun inspectiei sanitare
veterinare conform reglementarilor sanitare veterinare in vigoare si
functioneaza pe baza declaratiei pe propria raspundere a comerciantului.
B.2. Activitati supuse autorizarii sanitare veterinare prin declaratie pe
propria raspundere
Obiective si activitati care functioneaza pe baza declaratiei pe propria
raspundere
________________________________________________________________________________
Nr. Clasa Denumirea activitatii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislatiei
veterinare
________________________________________________________________________________
1. 5222 Comert cu amanuntul al carnii si al Punct pentru desfacerea
produselor din carne carnii
5223 Comert cu amanuntul al pestelui, al Punct pentru desfacerea
crustaceelor si al molustelor pestelui
5227 Comert cu amanuntul in magazine Punct pentru desfacerea
specializate al produselor alimentare laptelui, oualor, altele
5211 Comert cu amanuntul in magazine Punct alimentar, magazin
nespecializate, cu vanzare predominanta alimentar si mixt
de produse alimentare, bauturi si tutun
5330 Restaurante Fast-food, snack bar,
braserie, bufet, rotiserie
________________________________________________________________________________
NOTA:
Nu sunt supuse controlului sanitar veterinar si nu se autorizeaza sanitar
veterinar: stand, toneta, dozator pentru inghetata, alte unitati de desfacere
similare.
ANEXA 3
la norma sanitara veterinara
OBIECTIVELE SI ACTIVITATILE
pentru care se emit autorizatii sanitare veterinare de catre Agentia Nationala
Sanitara Veterinara prin Biroul unic
________________________________________________________________________________
Nr. Clasa Denumirea activitatii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislatiei
veterinare
________________________________________________________________________________
1. 1572 Fabricarea produselor pentru hrana Fabrica pentru hrana
animalelor de companie animalelor
1571 Fabricarea produselor pentru hrana Unitati specializate pentru
animalelor de ferma producerea unor
biostimulatori, premixuri
si
nutreturi medicamentate
2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice Unitati pentru producerea
unor biopreparate sau
medicamente de uz veterinar
________________________________________________________________________________
2. 1571 Fabricarea produselor pentru hrana Fabrica de nutreturi
animalelor de ferma combinate
2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice Fabrica producatoare de
medicamente, biopreparate
si
alte produse de uz
veterinar
________________________________________________________________________________
ANEXA 4
la norma sanitara veterinara
OBIECTIVELE SI ACTIVITATILE
pentru care se emit autorizatii sanitare veterinare direct de catre Agentia Nationala
Sanitara Veterinara
________________________________________________________________________________
Nr. Clasa Denumirea activitatii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislatiei
veterinare
________________________________________________________________________________
1. 8520 Activitati veterinare Institute sanitare
veterinare de referinta
7430 Activitati de testari si analize Laborator pentru controlul
tehnice furajelor
7430 Activitati de testari si analize Laborator sanitar veterinar
tehnice
8520 Activitati veterinare Clinici veterinare
universitare
________________________________________________________________________________
2. 7310 Cercetare-dezvoltare in stiinte fizice Unitati de cercetare
si naturale stiintifica, inclusiv cele
care utilizeaza animale
pentru experienta
________________________________________________________________________________
ANEXA 5
la norma sanitara veterinara
OBIECTIVELE SI ACTIVITATILE
pentru care se emit autorizatii sanitare veterinare de catre directia sanitara
veterinara judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti
___________________________________________________________
Nr. Obiective si activitati
crt.
___________________________________________________________
1. Laboratoare de unitate (uzinale)
2. Cantine de incinta (in gradinite, in scoli,
in spitale, muncitoresti, de ajutor social)
3. Activitati supuse autorizarii sanitare veterinare,
desfasurate de persoane fizice si asociatii familiale
___________________________________________________________
ANEXA 6
la norma sanitara veterinara
MIJLOACELE DE TRANSPORT
supuse autorizarii sanitare veterinare de catre directia sanitara veterinara
judeteana si, respectiv, a municipiului Bucuresti
________________________________________________________________________________
Nr. Mijlocul de transport U.M. Taxa
crt. (lei/U.M.)
________________________________________________________________________________
1. Slep Mijloc de 50.000
transport
________________________________________________________________________________
2. Vagon pentru transportul animalelor, vagon frigorific Mijloc de 100.000
si izoterm pentru produse de origine animala transport
________________________________________________________________________________
3. Nava pescador, aeronava cargo Mijloc de 250.000
transport
________________________________________________________________________________
4. Mijloace auto specializate pentru transportul Mijloc de 300.000
animalelor, produselor de origine animala, furajelor, transport
produselor de uz veterinar si altor produse supuse
controlului sanitar veterinar
________________________________________________________________________________
NOTA:
Autorizatiile sanitare veterinare de functionare pentru mijloacele de
transport se vizeaza anual, percepandu-se jumatate din taxa prevazuta pentru
eliberarea acestora.
ANEXA 7
la norma sanitara veterinara
DIRECTIA SANITARA VETERINARA
Nr. ...... data ............
REFERAT TEHNIC
pentru autorizarea/neautorizarea sanitara veterinara a functionarii
comerciantului
Subsemnatul ..............................................................,
medic veterinar inspector de stat la Circumscriptia sanitara veterinara
........................................................., avand in vedere
documentatia inregistrata la Directia sanitara veterinara
........................................ sub nr. .................., din data
de ................, privind solicitarea emiterii autorizatiei sanitare
veterinare de functionare a comerciantului
......................................... pentru
obiectivul ........................, din
......................................,
(localitatea, strada si numarul)
si activitatea .........................................., clasa CAEN ........,
in conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974,
republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, am verificat unitatea,
constatand urmatoarele:
1. Cladiri si local in functiune:
- nr. cladiri ...............................
- nr. incaperi/suprafata ....................
2. Caracteristici constructive:
- materiale de constructie: pavimente, pereti, plafoane
- sisteme de aprovizionare cu apa rece si calda
- canalizare ................................
- statii de epurare .........................
3. Conditii de microclimat:
- ventilatie ..............................................................
- temperatura .............................................................
- umiditate ...............................................................
- luminozitate ............................................................
- dotarea cu aparatura de masura si control, sisteme de inregistrare a
temperaturii, umiditatii etc.
...............................................................................
...............................................................................
- conditii de depozitare si de transport, care sa asigure conservarea
materiilor prime si produselor finite
...............................................................................
...............................................................................
4. Fluxul tehnologic:
- spatii pentru receptie, productie, depozitare ...........................
- dotarea cu utilaje ......................................................
- dotarea cu ustensile ....................................................
- circulatia materiilor prime si a produselor finite ......................
- ambalaje, circuitul acestora ............................................
- sisteme de evacuare din incinta a produselor confiscate, a deseurilor
etc.
...............................................................................
5. Capacitati in functiune:
- de productie (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
- de depozitare (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.),
din care:
- pentru materii prime (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi
etc.);
- pentru semifabricate (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.);
- pentru produse finite (unitatea de masura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.);
- pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de masura/timp:
tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
- pentru deseuri tehnologice (unitatea de masura/timp: tone/zi,
litri/zi, doze/zi etc.);
6. Dotarea cu materiale si mijloace pentru dezinfectie, combaterea
insectelor si rozatoarelor:
...............................................................................
...............................................................................
7. Asigurarea ustensilelor si materialelor pentru igiena personalului:
- spalatoare pentru maini .................................................
- sterilizatoare pentru cutite ............................................
- sapun lichid, substante dezinfectante, prosop din hartie etc. ...........
8. Grupuri sanitare:
- nr. cabine ..............................................................
- dotare ..................................................................
9. Vestiare:
- nr. vestiare ............................................................
- nr. incaperi vestiar ....................................................
- dotare ..................................................................
10. Personal muncitor incadrat:
- nr. total muncitori .....................................................
- nr. total muncitori/schimb ..............................................
- echipa de igienizare/nr. muncitori ......................................
11. Organizare, functionare, incadrare laborator uzinal:
- nr. spatii ..............................................................
- nr. sectii (profil) .....................................................
- dotare/sectie ...........................................................
- nr. personal .................. specialitatea ...........................
12. Elaborarea si aplicarea programelor in conformitate cu procedurile
operationale standard de sanitatie (SSOP) si analiza riscului si punctele
critice de control (HACCP) in unitati si cu regulile de buna practica de fabricatie
(GMP), in cazul producatorilor de medicamente si de alte produse de uz
veterinar:
- program .................................................................
- responsabil cu aplicarea ................................................
13. Asistenta sanitara veterinara:
- de stat ................... nr. ............ pregatire ..................
14. Amplasare, noxe, vecinatati:
- distanta fata de perimetrele locuibile ..................................
- surse poluante in vecinatate ............................................
15. Autorizatii de functionare emise de alte organe abilitate:
...........................................................................
16. Alte aspecte:
...........................................................................
...........................................................................
17. PROPUNERI: a) CORESPUNDE pentru autorizarea sanitara veterinara pentru
obiectivul ................................................,
activitatea ...............................................,
clasa CAEN, specificate in cererea de inregistrare
b) NU INDEPLINESTE conditiile de autorizare sanitara
veterinara conform prevederilor legislatiei sanitare
veterinare in vigoare
c) NU CORESPUNDE activitatii ..............................,
clasei CAEN, declarate .....................................
Medic veterinar inspector de stat, Reprezentantul legal al unitatii,
.................................... ...................................
(semnatura, parafa, stampila) (numele citet, semnatura, stampila)
VERIFICAT: Sef serviciu ................................................
________________________________________________________________________________
18. CONCLUZII: a) INDEPLINESTE conditiile si se emite AUTORIZATIA SANITARA
VETERINARA DE FUNCTIONARE Nr. ..........., data
............,
pentru obiectivul ............................., activitatea
....................................., clasa CAEN
...........
b) NU INDEPLINESTE conditiile de autorizare sanitara
veterinara conform prevederilor legislatiei sanitare
veterinare in vigoare
c) NU CORESPUNDE activitatii
...............................,
clasei CAEN, declarate
......................................
Director,
.................................
(semnatura, parafa, stampila)
Sef serviciu,
....................
ANEXA 8
la norma sanitara veterinara
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara
..............................
ORDONANTA
privind suspendarea temporara a activitatii
Nr. ......... din ......................
Directorul Directiei sanitare veterinare
.................................., avand in vedere prevederile Legii sanitare
veterinare nr. 60/1974, republicata, completata cu modificarile ulterioare si
Procesul-verbal inregistrat la directia sanitara veterinara sub nr.
............, din data de ................, intocmit de
.................................., medic veterinar de stat la Circumscriptia
sanitara veterinara ............................., in baza verificarii
efectuate la unitatea ..................................., din ..........................,
proprietar .........................................,
Dispune:
suspendarea temporara, incepand cu data de ..........................., a
desfasurarii activitatii de .........................................., de
catre unitatea
......................................................................,
proprietar ...................................................................
.
Reluarea activitatii se efectueaza, la solicitarea proprietarului, numai
dupa remedierea deficientelor si verificarea unitatii privind asigurarea
conditiilor sanitare veterinare de functionare, conform prevederilor legale,
pentru activitatea solicitata.
Neaplicarea masurilor corespunzatoare la termenul stabilit atrage, dupa
caz, sanctionarea contraventionala si anularea autorizatiei sanitare veterinare
de functionare a unitatii.
Director,
..............................
Reprezentantul legal al unitatii,
.......................................
ANEXA 9
la norma sanitara veterinara
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara
..............................
ORDONANTA
privind anularea autorizatiei de functionare a unitatii
Nr. ......... din ......................
Directorul Directiei sanitare veterinare
.................................., avand in vedere prevederile Legii sanitare
veterinare nr. 60/1974, republicata, completata cu modificarile ulterioare si
Procesul-verbal inregistrat la directia sanitara veterinara sub nr.
..........., din data de ................., intocmit de
................................... medic veterinar de stat la Circumscriptia
sanitara veterinara ................................................., precum
si verificarea efectuata de catre ..................................., sef
serviciu .................................., la unitatea
................................ din ........................., proprietar
.....................................,
Dispune:
anularea autorizatiei sanitare veterinare de functionare, incepand cu data
de .................., pentru activitatea pentru care a fost autorizata
unitatea ............................................. din
............................., proprietar ...................................................................
.
Acordarea autorizatiei sanitare veterinare de functionare si reluarea
activitatii se efectueaza la solicitarea proprietarului, dupa remedierea
deficientelor si asigurarea conditiilor sanitare veterinare, conform prevederilor
legale.
Nerespectarea prezentelor masuri atrage, dupa caz, sanctionarea
contraventionala sau penala, conform normelor legale in vigoare.
Director,
..............................
Reprezentantul legal al unitatii,
.......................................
ANEXA 10
la norma sanitara veterinara
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
AUTORIZATIE SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE
Nr. ......... din ......................
Directorul general al Agentiei Nationale Sanitare Veterinare, avand in
vedere cererea si documentatia pentru emiterea autorizatiei sanitare veterinare
de functionare, inregistrate sub nr. .........., din data de
.................., la Agentia Nationala Sanitara Veterinara, ale
Institutului/Laboratorului ........................................................................
pentru obiectivul ...................................................., cu
activitatea
...............................................................................
..............................................................................,
avand sediul in localitatea ............................, str.
................. nr. ......., sectorul ........., judetul
......................................,
in baza Referatului tehnic intocmit de comisia tehnica de evaluare,
inregistrat sub nr. .............., din data de ..............................,
la ..............................................,
in temeiul prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata,
cu modificarile si completarile ulterioare,
Dispune:
AUTORIZAREA SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE pentru obiectivul:
Institutul/Laboratorul
...................................................., cu sediul in localitatea
............................, str. .................... nr. ......., sectorul
........, judetul .........................., apartinand
...............................................................................,
pentru urmatoarele activitati:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Nerespectarea conditiilor care au stat la baza emiterii prezentei
autorizatii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitati atrage, dupa
caz, ridicarea temporara sau definitiva a autorizatiei sanitare veterinare de
functionare, precum si sanctionarea contraventionala sau penala, conform
legislatiei in vigoare.
Director general,
..............................
(semnatura si stampila)
ANEXA 11
la norma sanitara veterinara
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
Directia sanitara veterinara
..............................
AUTORIZATIE SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE
Nr. ......... din ......................
Directorul Directiei sanitare veterinare .................................,
avand in vedere cererea si documentatia inregistrata la nr. ........., din
........................., a ......................................., din
..............................................................................,
(localitatea, strada, nr., sectorul/judetul)
in baza Referatului tehnic intocmit de dr.
................................, cu nr. ...................., de la
Circumscriptia sanitara veterinara
............................................,
in temeiul prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata,
cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor si masurilor
sanitare veterinare in vigoare:
Dispune:
AUTORIZAREA SANITARA VETERINARA DE FUNCTIONARE pentru obiectivul:
...........................................................................
..........................................................................,
din localitatea ................................, strada
....................... nr. ....., sectorul ......, codul ............, judetul
.......................,
pentru urmatoarele activitati:
Cod denumire:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Nerespectarea conditiilor care au stat la baza emiterii prezentei
autorizatii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitati atrage, dupa
caz, ridicarea temporara sau definitiva a autorizatiei sanitare veterinare de
functionare, precum si sanctionarea contraventionala sau penala, conform
legislatiei in vigoare.
Director,
L.S. .......................
ANEXA 12
la norma sanitara veterinara
(fata)
______________________________________________________________________________
| MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
|
| AGENTIA NATIONALA SANITARA VETERINARA
|
| Directia sanitara veterinara
|
| ..............................
|
|
|
| AUTORIZATIE SANITARA VETERINARA
|
| pentru mijloacele de transport animale, produse de origine animala si furaje
|
| Nr. .......... din ..............
|
| |
| Mijlocul de transport ......................... seria ..................,
|
| capacitatea ................, nr. de inmatriculare ........................,
|
| proprietatea .........................., adresa ............................
|
| I. Specializat pentru II. Conditii de III. Conditii de
|
| transport: temperatura: transport:
|
| 1. animale 1. fara regim termic 1. liber
|
| 2. produse de 2. T grade de 2. legat
|
| origine animala refrigerare
|
| 3. furaje 3. T grade de congelare 3. agatat
|
| 4. produse biologice 4. alt regim termic 4. vrac
|
| 5. produse 5. preambalat
|
| necomestibile
|
| 6. produse
|
| farmaceutice de
|
| uz veterinar
|
| Capacitatea de transport:
|
| In cazul transporturilor de animale se vor respecta reglementarile in
|
| vigoare referitoare la protectia si bunastarea animalelor in timpul
|
| transportului si inainte de sacrificare, iar la transportul de produse de
|
| origine animala se vor avea in vedere conditiile sanitare veterinare
|
| specifice.
|
| Nerespectarea conditiilor sanitare veterinare atrage, dupa caz, anularea
|
| autorizatiei si sanctionarea in conformitate cu prevederile legale.
|
| Mijlocul de transport se autorizeaza pentru .....................*).
|
| |
| Director,
|
| .........................
|
| |
| ------------
|
| *) Se va preciza activitatea pentru care a fost autorizat mijlocul de
|
| transport.
|
|______________________________________________________________________________|
(verso) Se va preciza viza anuala.