E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 9988 din 28 decembrie 2006

pentru aprobarea normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic

ACT EMIS DE: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 7 din 5 ianuarie 2007



Având în vedere prevederile art. 2 din Legea nr. 157/2005 privind ratificarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, prevederile Convenţiei privind simplificarea formalităţilor în comerţul cu mărfuri, adoptată la Interlaken la 20 mai 1987, cu modificările şi completările ulterioare, la care România a aderat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 151/2005, aprobată prin Legea nr. 23/2006, şi ale art. 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006,

în temeiul art. 5 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.552/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale a Vămilor,

vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele tehnice de utilizare şi completare a formularelor declaraţiei sumare, prevăzute în anexa nr. 1, precum şi modelele formularelor declaraţiei sumare primare şi complementare, prevăzute în anexele nr. 1a) şi 1b).

Art. 2. - Se aprobă Normele tehnice privind utilizarea şi completarea formularelor documentului administrativ unic, prevăzute în anexa nr. 2, şi Notele explicative privind codurile utilizate pe formularele documentului administrativ unic, prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 3. - Se aprobă Normele tehnice privind tipărirea formularelor declaraţiei sumare şi a documentului administrativ unic, prevăzute în anexa nr. 4, şi Instrucţiunile  privind identificarea câmpurilor de date din declaraţie şi autocopierea acestora, prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 4. - Anexele nr. 1 -5*) fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. La data intrării în vigoare a prezentului ordin, se abrogă Ordinul vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală nr. 6.312/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipărire a declaraţiei sumare, declaraţiei vamale şi exemplarelor de control T5R, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 522 din 16 iunie 2006.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

Gelu Ştefan Diaconu

*) Anexele nr. 1 -5 sunt reproduse în facsimil.

 ANEXA Nr. 1

NORME TEHNICE DE UTILIZARE ŞI COMPLETARE A FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE

Cap. 1. NOTE GENERALE PRIVIND UTILIZAREA FORMULARELOR

1.  Prin "Exemplarul declaraţiei sumare" se înţelege documentul întocmit pe un formular conform modelului din anexa nr.1 a) la prezentul ordin, însoţit, atunci când este cazul, de unul sau mai multe formulare complementare.

2.  Prin "Exemplarul declaraţiei sumare complementare" se înţelege documentul întocmit pe un formular conform modelului din anexa nr.1 b) la prezentul ordin.

3.  Formularele declaraţiei sumare, se imprimă şi se folosesc în seturile de exemplare corespunzătoare destinaţiei acestora şi se compun, de regulă, dintr-un set de 2 exemplare, respectiv:

- exemplarul 1/6 pentru biroul vamal la care se depune declaraţia sumară;

- exemplarul 3/8 pentru persoana care depune declaraţia sumară.

4.  In cazul în care mărfurile intră pe teritoriul vamal al Comunităţii sub acoperirea unui titlu de tranzit, exemplarul documentului de tranzit destinat biroului vamal de destinaţie este considerat declaraţie sumară.

5.  In situaţia mărfurilor care au circulat, înainte de prezentarea lor la biroul vamal de destinaţie sub procedura de tranzit şi care urmează a fi descărcate în depozit temporar, autoritatea vamală poate accepta o copie a titlului de tranzit ca declaraţie sumară dacă acesta conţine toate datele necesare completării declaraţiei sumare, stabilite în prezentele norme.

6.   Pentru mărfurile necomunitare care se prezintă la biroul vamal de destinaţie acceptarea de către autoritatea vamală a declaraţiei sumare este echivalentă cu permisiunea de descărcare a mărfurilor în depozit temporar.

Cap. 2. DISPOZIŢII GENERALE REFERITOARE LA COMPLETAREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE

7.  Exemplarele declaraţiilor sumare se completează în limba română la maşina de scris sau printr-un procedeu mecanografic sau similar. In situaţia în care nu este posibilă utilizarea unui procedeu mecanografic sau similar, completarea declaraţiei se poate face şi de mână cu condiţia ca datele să fie înscrise în mod lizibil, cu cerneală, folosind majuscule.

8.  Declaraţiile sumare depuse la autoritatea vamală nu trebuie să conţină ştersături sau suprascrieri. Totuşi eventualele greşeli constatate de către autoritatea vamală pot fi rectificate de către persoana care a depus declaraţia prin tăierea cu o linie datelor incorecte şi adăugarea celor valabile. Persoana care face corectura trebuie să înscrie modificările cu majuscule şi acestea trebuie vizate de către autoritatea vamală. Atunci când consideră necesar autoritatea vamală poate solicita însă depunerea unui nou formular.

9.  Caseta ce conţine numărul exemplarului neutilizat de pe formular se barează cu "X" cifra corespunzătoare exemplarului care nu se utilizează.

10.  Casetele A şi B din declaraţia sumară sunt rezervate uzului oficial al autorităţii vamale, astfel:

(1)  In caseta A se înscrie codul şi denumirea biroului vamal la care se depune declaraţia sumară, numărul şi data de înregistrare a acesteia.

Aceste informaţii se certifică de către agentul vamal desemnat să procedeze la înregistrarea declaraţiei sumare prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

(2)  In situaţiile menţionate la pct.5, agentul vamal desemnat din cadrul biroului vamal de destinaţie verifică îndeplinirea cerinţelor cuprinse în prezentele norme, înscrie data acceptării declaraţiei sumare şi certifică prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale. In cazul utilizării declaraţiei sumare aceste date se înscriu în caseta B aformularului.

11.  Pentru declararea sumară se pot folosi documente care conţin informaţii comerciale, portuare sau de transport, cu condiţia ca acestea să conţină elementele necesare completării declaraţiei sumare.

In acest sens pot fi acceptate documente precum:

a)  lista containerelor;

b)   lista de încărcătură;

c)   lista coletelor;

d)   scrisoarea de transport;

e)  manifestul încărcăturii; etc.

12.  Declaraţia sumară poate fi depusă la biroul vamal de către:

a) comandantul / căpitanul aeronavei / navei;

b)  persoana sau persoanele responsabile pentru intrarea mărfurilor pe teritoriul vamal al Comunităţii;

c) societatea de transport aerian, maritim, rutier sau feroviar;

d) orice reprezentant al persoanelor menţionate mai sus.

Cap. 3. INSTRUCŢIUNI SPECIFICE PRIVIND COMPLETAREA CASETELOR DECLARAŢIEI SUMARE DE CĂTRE PERSOANA CARE DEPUNE DECLARAŢIA

13. Casetele declaraţiei sumare, respectiv datele şi informaţiile înscrise în acestea, a căror completare este obligatorie sunt următoarele:

INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI SUMARE

CASETA 2 - „EXPEDITOR"

Se menţionează datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei care expediază mărfurile, înscrisă în contractul de transport de către persoana care a ordonat transportul.

CASETA 3 - „FORMULARE"

Această casetă nu se completează în cazul în care declaraţia sumară se depune pentru un singur articol de marfă, situaţie în care în caseta 4 se înscrie cifra 1.

Prima subdiviziune, se completează în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementară, numerotându-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupă.

Exemplu: Pentru o declaraţie sumară formată dintr-o declaraţie primară şi două declaraţii complementare datele se completează astfel: 1 - pe declaraţia primară; 2- pe prima declaraţie complementară 3 - pentru a doua declaraţie complementară. A doua subdiviziune, se înscrie numărul total al formularelor care compune declaraţia sumară atunci când declaraţia conţine şi formulare complementare. Exemplu: Pentru o declaraţie sumară formată dintr-o declaraţie primară şi două declaraţii complementare, in această casetă se înscrie: 1/3 pentru declaraţia primară;

-     2/3 pentru prima declaraţie complementară;

-     3/3 pentru a doua declaraţie complementară.

Atunci când persoana care depune declaraţia sumară prezintă autorităţii vamale în locul formularelor complementare liste de încărcătură sau alte liste corespunzătoare conţinând informaţiile cerute pentru o astfel de declaraţie, cerinţele de mai sus referitoare la formularele complementare se aplică în mod similar şi acestor liste.

Se completează, prin înscrierea în cifre a numărului total al paginilor din care sunt formate listele de încărcătură sau listele descriptive de natură comercială a mărfurilor, autorizate de autorităţile competente, atunci când este permisă utilizarea acestora, în locul formularelor complementare, de către autoritatea vamală.

CASETA 4-„ARTICOLE"

Se înscrie numărul total de poziţii tarifare din Nomenclatura Combinată completate pe declaraţia primară şi pe declaraţiile complementare sau numărul total de articole înscrise în declaraţia sumară.

Numărul de articole corespunde numărului de casete 20 care trebuie completate.

CASETA 5 - „DESTINATAR"

Se înscriu datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanelor cărora le sunt destinate mărfurile înscrise în contractul de transport de persoana care a ordonat transportul.

CASETA 6 - „NUMĂRUL DE REFERINŢĂ AL TRANSPORTULUI"

Se înscriu, dacă este cazul, datele de identificare a rutei parcurse de mijlocul de transport în cauză. De exemplu numărul călătoriei, numărul zborului, numărul deplasării, dacă este cazul.

CASETA  7 - „NUMĂR DOCUMENT DE TRANSPORT"

Se înscrie numărul de referinţă al documentului de transport pentru transportul mărfurilor care intră pe teritoriul vamal al României.

Acest număr include codul aferent tipului de document de transport indicat în „Lista abrevierilor pentru documente" din anexa nr.3, urmat de numărul de identificare al documentului respectiv care poate înlocui numărul unic de referinţă al expediţiei (NUR), atunci când acesta din urmă nu este disponibil.

CASETA 8 - „DECLARANT/REPREZENTANT"

Se înscriu sub forma unui cod conform anexei nr. 3 datele de identificare ale declarantului sau reprezentantului.

Pe al doilea  rând se înscriu denumirea şi adresa completă a declarantului/ reprezentantului.

CASETA 11 -„TRANSPORTATOR"

In această casetă se înscriu datele de identificare, respectiv denumirea şi adresa, ale persoanei care transportă mărfurile la intrarea pe teritoriul vamal al Comunităţii.

CASETA 15-„LOCUL DE ÎNCĂRCARE"

Se înscrie numele portului maritim, aeroportului, staţiei de cale ferată sau a oricărui alt loc în care mărfurile sunt încărcate pe mijlocul de transport care urmează să fie folosit la transportul acestora şi ţara în care sunt localizate.

CASETA 16-„LOCUL DE DESCĂRCARE"

Se înscrie numele portului maritim, aeroportului, staţiei de cale ferată sau a oricărui alt loc în care mărfurile sunt descărcate de pe mijlocul de transport care urmează să fie folosit la transportul acestora şi ţara în care sunt localizate.

CASETA 17-„MONEDA Şl VALOAREA TOTAL FACTURATĂ"

In prima subdiviziune se înscrie codul monedei de facturare, conform anexei nr.3.

In a doua subdiviziune se înscrie valoarea total facturată pentru ansamblul mărfurilor declarate. Această valoare se exprimă în numere întregi urmate de două zecimale.

CASETA 20 - „COLETE Şi DESCRIEREA MĂRFURILOR"

Pe primul rând - Descrierea mărfurilor se face in termeni suficient de precişi pentru a permite identificarea acestora de către autoritatea vamală. Descrieri generale (precum "părţi", "diverse") nu pot fi acceptate. Furnizarea acestei informaţii nu este necesară în cazul în care este indică poziţia tarifară din Nomenclatura Combinată.

Se înscrie de asemenea tipul ambalajului prin indicarea codului specific fiecărui mod de ambalare (împachetare) a mărfurilor potrivit tabelului prevăzut în anexa nr.3.

Pe al doilea rând - In cazul mărfurilor ambalate se înscriu mărcile de expediţie şi numerele de identificare a mijloacelor de transport sau coletelor. Pentru mărfurile containerizate mărcile de expediţie pot fi înlocuite cu numerele de identificare a containerelor, dacă aceste date sunt furnizate de către agentul economic.

Mărcile de expediţie pot fi înlocuite cu un număr unic de referinţă (NUR) sau cu referinţele din documentul de transport care permit o identificare exactă a tuturor coletelor ce fac obiectul încărcăturii.

In cazul mărfurilor ambalate se înscrie numărul fiecărui colet in parte care nu mai poate fi divizat fără a fi desfăcut. Pentru mărfurile neambalate se înscrie numărul de articole. Această informaţie nu se furnizează în cazul mărfurilor transportate vrac.

In cazul în care mărfurile care fac obiectul declaraţiei sumare sunt uzate se înscrie menţiunea „second-hand".

CASETA 21 - „ARTICOL NUMĂR"

Se utilizează în cazurile în care sunt declarate mai multe articole. Se înscrie numărul articolului respectiv raportat la numărul total de articole din declaraţia sumară.

CASETA 22 - „CODUL MĂRFURILOR"

Se înscrie poziţia tarifară a mărfurilor din Nomenclatura Combinată.

CA SETA 24 - „ GREUTATE BRUTTO (kg) "

Se înscrie greutatea cumulată a mărfurilor împreună cu ambalajele acestora, excluzând greutatea containerelor şi a altor echipamente de transport.

CA SETA 25 - „PREŢ ARTICOL "

Se înscrie, atunci când se cunoaşte, valoarea fiecărui articol care concură la valoarea total facturată pentru ansamblul mărfurilor declarate care se regăseşte în caseta nr. 17. Preţul se exprimă în numere întregi urmate de două zecimale.

CASETA 27 - „ NUMĂR DE IDENTIFICARE SIGILII"

Se înscrie numărul de identificare a sigiliului aplicat pe mijlocul de transport.

CASETA 28 - „CODUL ŢĂRILOR DE PE TRASEU"

Această informaţie se furnizează în măsura în care este cunoscută.

Se înscrie codul de identificare a ţărilor din anexa nr.3 prin care mărfurile sunt în trecere, între ţara de plecare şi cea de sosire, incluzându-le şi pe acestea două.

CASETA 29 - „DA TA DECLARATIEI: NUMELE  DECLARANTULUI/REPREZENTÂNTULUI; SEMNĂTURA/AUTENTIFICAREA "

Se înscrie data la care declaraţia sumară, semnată sau autentificată într-un alt mod, a fost înregistrată la autoritatea vamală.

Pe exemplarul care rămâne la biroul vamal trebuie să figureze numele şi prenumele persoanei interesate, certificate prin semnătura olografă a acesteia.

Dacă persoana interesată este o persoană juridică, semnătura însoţită de ştampilă trebuie să preceadă indicarea numelui, prenumelui şi calităţii semnatarului.

Cap. 4. DISPOZIŢII PRIVIND FORMULARELE COMPLEMENTARE ALE DECLARAŢIEI SUMARE

14. (1) Formularele complementare se folosesc doar în cazurile în care declaraţia sumară cuprinde mai mult de un articol (a se vedea caseta 4).

(2)   Dispoziţiile de la capitolele 1-3 de mai sus se aplică şi formularelor complementare. Totuşi caseta 2/8 se utilizează opţional şi trebuie să cuprindă, dacă este cazul, doar datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei în cauză.

(3) In cazul utilizării formularelor complementare casetele 20 (Colete şi descrierea mărfurilor) din formularele complementare care nu se utilizează trebuie să fie barate cu „x" pentru a împiedica folosirea lor ulterioară.

 ANEXA Nr. 1a)

MODELUL DECLARAŢIEI SUMARE PRIMARE

ANEXA Nr. 1b)

MODELUL DECLARAŢIEI SUMARE COMPLEMENTARE

ANEXA Nr. 2

NORME

TEHNICE PRIVIND UTILIZAREA ŞI COMPLETAREA FORMULARELOR DOCUMENTULUI ADMINISTRATIV UNIC

Cap. 1. INSTRUCŢIUNI PRIVIND UTILIZAREA FORMULARELOR DOCUMENTULUI ADMINISTRATIV UNIC

1. In sensul prezentelor norme, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)  documentul administrativ unic - este modelul oficial de declaraţie vamală a mărfurilor întocmită în scris, în scopul plasării mărfurilor sub un anumit regim vamal sau al reexportării acestora în conformitate cu articolul 182 alineatul (3) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificările ulterioare, alcătuit dintr-un set de formulare ce cuprinde numărul de exemplare corespunzător fiecărui regim vamal, denumit în cele ce urmează declaraţie vamală;

b)  declaraţia vamală primară - exemplarele declaraţiei vamale utilizate pentru declararea a mărfurilor clasificate la un singur cod tarifar din Nomenclatură Combinată;

c)  declaraţia vamală complementară - exemplarele declaraţiei vamale utilizate împreună cu exemplarele declaraţiei vamale primare, pentru declararea mărfurilor care se clasifică la coduri tarifare diferite din Nomenclatura Combinată sau care, deşi se clasifică la acelaşi cod tarifar prezintă caracteristici diferite, în special în ceea ce priveşte denumirea comercială şi/sau originea, atunci când aceasta determină regimuri tarifare diferite.

2.  Formularele declaraţiei vamale se compun, de regulă, dintr-un set de 8 exemplare consecutive, de la 1 la 8, ale căror modele sunt prevăzute în Anexele nr. 31 şi 33 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar, cu modificările ulterioare.

In cazul folosirii procedeelor informatice se utilizează formularele declaraţiei vamale prevăzute în Anexele nr. 32 şi 34 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993, folosindu-se seturi a câte patru exemplare având fiecare dublă utilizare, respectiv exemplarele 1/6, 2/7, 3/8 şi 4/5.

Un set de formulare reuneşte toate exemplarele declaraţiei necesare unui regim vamal sau unei destinaţii, lipite la cotor.

3.  Exemplarele din seturile declaraţiei vamale au următoarele destinaţii:

a)  exemplarul 1 se păstrează de biroul vamal unde s-au întocmit formalităţile vamale de export, reexport, perfecţionare pasivă sau de tranzit;

b)  exemplarul 2 serveşte la colectarea informaţiilor statistice privind regimurile vamale de la lit. a), cu excepţia tranzitului;

c)  exemplarul 3 este returnat exportatorului, după certificarea acestuia de către autoritatea vamală;

d)  exemplarul 4 însoţeşte mărfurile expediate sub regimul de tranzit şi este reţinut de biroul vamal de destinaţie;

e)  exemplarul 5 însoţeşte mărfurile aflate în tranzit până la biroul vamal de destinaţie şi este returnat biroului vamal de plecare pentru confirmarea încheierii regimului de tranzit;

f)  exemplarul 6 este păstrat de biroul vamal de import unde s-au întocmit formalităţile vamale de punere în liberă circulaţie, perfecţionare activă, admitere temporară, transformare sub control vamal şi antrepozitare vamală;

g)  exemplarul 7 este destinat pentru colectarea informaţiilor statistice privind regimurile vamale de la lit. f);

h) exemplarul 8 este returnat titularului după certificarea acestuia de către autoritatea vamală.

In cazul în care trebuie dovedit statutul comunitar al mărfurilor se utilizează un exemplar 4 sau 4/5 al declaraţiei vamale ca document T2L.

In situaţia transferurilor de mărfuri sau de produse de la un titular la altul potrivit art. 513 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 seturile de formulare sunt alcătuite astfel:

-    în cazul autorizării în procedură normală: exemplarele 1,1 şi 4;

-    în cazul autorizării în procedură simplificată: exemplarele 1 şi 4.

In cazul dispoziţiilor legale potrivit cărora sunt necesare copii ale declaraţiilor vamale, se pot utiliza fie exemplare suplimentare, fie fotocopii ale exemplarului destinat declarantului.

Exemplarele 2 şi 7 ale declaraţiei vamale pot fi folosite şi în alte scopuri administrative, precum organizarea evidenţei operaţiunilor suspensive, controlul ulterior, controlul fizic în alte amplasamente decât cele ale biroului vamal, etc.

4. (1) Declaraţia vamală în formă scrisă se prezintă sub forma unor seturi fracţionate, denumite subseturi, ce conţin numărul de exemplare necesare pentru încheierea formalităţilor referitoare la regimul vamal sub care se plasează mărfurile.

(2) In procedura normala de vămuire a mărfurilor, funcţie de modalitatea de depunere a declaraţiei vamale, în formă scrisă sau informatică, exemplare declaraţiei vamale se utilizează astfel:

i) la declararea în forma scrisă, se folosesc următoarele seturi de exemplare:

a)  pentru regimul vamal de export, perfecţionare pasivă sau reexport -exemplarele 1, 2 şi 3;

b) pentru regimul vamal de tranzit - exemplarele 1, 4 şi 5;

c)   pentru regimurile vamale de punere în liberă circulaţie, admitere temporară, perfecţionare activă, transformare sub control vamal şi antrepozitare vamală - exemplarele 6, 7 şi 8.

ii) la declararea prin procedee informatice, se folosesc următoarele seturi de exemplare având dublă utilizare:

a)  pentru regimurile vamale de export, perfecţionare pasivă, reexport sau import, admitere temporară, perfecţionare activă, transformare sub control vamal şi antrepozitare vamală - exemplarele 1/6, 2/7 şi 3/8;

b) pentru regimul vamal de tranzit, exemplarele -1/6, 4/5 şi 4/5.

Caseta ce conţine numărul exemplarului neutilizat de pe formular, funcţie de regimul solicitat, se barează cu "X" cifra corespunzătoare exemplarului care nu se utilizează.

Pentru operaţiunile de tranzit cele 2 exemplare 4/5 însoţesc mărfurile până la biroul vamal de destinaţie, care reţine unul din exemplarele 4/5 şi confirmă încheierea operaţiunii prin transmiterea celuilalt exemplar 4/5, la biroul vamal de ieşire - emitent al tranzitului.

(3) In cazul în care regimul vamal de tranzit este precedat de un alt regim vamal, se poate prezenta un subset care să conţină numărul necesar de exemplare pentru efectuarea formalităţilor legate de regimul de tranzit şi de regimul precedent. Astfel pentru regimul vamal de tranzit precedat de regimurile de export, perfecţionare pasivă, reexport se pot utiliza subseturile ce conţin exemplarele 1,2,3,4 şi 5 sau 1/6, 3/8, 4/5 şi 4/5.

(4)   Subseturile prevăzute la alin. (1) - (3) se iau din:

- setul complet alcătuit din 8 exemplare, conform modelului din Anexele nr. 31 şi 33 - sau, în cazul producerii cu ajutorul unui sistem informatic pentru prelucrarea declaraţiilor, din setul complet alcătuit din patru formulare ce conţin două exemplare succesive, conform modelului din Anexele nr. 32 şi 34 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993.

5. (1) Declaraţia vamală nu se depune pentru:

a)  mărfurile care intră sub incidenţa art. 225, 226, 229, 230, 231, 232 şi 237 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la aceste articole;

b)  mărfuri introduse sau scoase din ţară de misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în România, precum şi de către membri acestora. In această situaţie se foloseşte documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe;

c)  mijloace de plată care reprezintă instrumente de plată legale, titluri şi acţiuni;

d) ajutoare de urgenţă în caz de dezastre şi calamităţi naturale;

e) mărfuri având statut diplomatic sau de rang similar care:

e 1) beneficiază de imunitate diplomatică sau consulară ori de rang similar;

e2) constituie cadouri către conducătorul statului sau către membrii Guvernului şi Parlamentului;

e3) circulă conform prevederilor unui acord cadru de asistenţă administrativă mutuală.

f)  următoarele mărfuri pentru care se face dovada că nu fac obiectul unor tranzacţii comerciale:

f 1) decoraţii, distincţii şi premii onorifice, insigne şi medalii comemorative;

f 2)  echipament de călătorie, provizii şi alte articole, inclusiv echipament sportiv, pentru uz sau consum personal, care însoţesc, preced sau urmează călătorul;

f3) trusouri şi articole de nuntă, articole legate de schimbarea locuinţei, amintiri de familie;

f4) coşciuge conţinând trupuri şi urne conţinând cenuşa unor persoane decedate precum şi flori, coroane şi alte obiecte ornamentale care le însoţesc în mod normal;

f5) produse farmaceutice folosite la evenimente sportive internaţionale, cu excepţia substanţelor care sunt considerate dopante, steroizilor, combinaţiilor de substanţe ce dau efect stupefiant sau halucinogen;

f6) produse folosite în cadrul măsurilor excepţionale luate pentru protecţia mediului sau a persoanelor;

g) mărfurile expediate către forţele armate naţionale staţionate în afara teritoriului naţional, mărfurile care au fost dobândite în afara teritoriului naţional de către forţele naţionale armate, precum şi mărfurile achiziţionate sau depozitate pe teritoriul României de forţele armate străine care sunt staţionate pe teritoriul naţional, în situaţia în care se aplică normele de vămuire simplificate specifice pentru eşaloanele militare; h) lansatoarele de sateliţi:

h1) la exportul sau importul în vederea lansării în spaţiu; h2) în momentul lansării în spaţiu, i) mărfuri care fac obiectul traficului necomercial între persoane rezidente în zonele de frontieră comunitară (trafic de frontieră de importanţă neglijabilă); produse obţinute de producătorii agricoli pe proprietăţi aflate în afară, dar adiacente teritoriului comunitar în care îşi desfăşoară activitatea principală, potrivit reglementărilor în vigoare. j) mărfurile cărora li se aplică dispoziţiile speciale referitoare la trimiterile poştale simple sau prin colet poştal.

(2) In scopul îndeplinirii formalităţilor de tranzit pentru expediţiilor constituite din mai multe feluri de mărfuri autoritatea vamală poate permite utilizarea listelor de încărcătură în locul formularelor declaraţiilor vamale complementare.

Cap. 2. INSTRUCŢIUNI GENERALE PRIVIND COMPLETAREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI VAMALE

6. Datele care se înscriu în formularele declaraţiei vamale se redactează în limba română.

7. Completarea casetelor 1-56 din declaraţia vamală se face de declarant/ reprezentant fără a înlătura aplicarea procedurilor simplificate. Conform Regulamentului Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 casetele care trebuie completate pentru fiecare regim vamal sunt înscrise în tabelul de mai jos.

Prevederile specifice referitoare la datele care trebuie completate în fiecare casetă, aşa cum sunt descrise în capitolul 3 al prezentelor norme, se aplică conform cerinţelor din tabelul următor:

Nr. casetă

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1(1)

A

A

A

A

A

A

A

A

A

1(2)

A

A

A

A

A

A

A

A

A

Nr. casetă

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

1(3)

A

A

2

B[1]

A

B

B

B

B

B

B

B

2(Nr.)

A

A

A

A

A

B

A

B

B

3

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

A[2][3]

4

B

B

B

A[4]

A

B

B

5

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

6

B

B

B

B

B[4]

B

B

7

C

C

C

C

C

A[5]

C

C

C

C

8

B

B

B

B

B

A[6]

B

B

B

B

8(Nr.)

B

B

B

B

B

B

A

A

A

A

12

B

B

14

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

14 (Nr)

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

15

A[2]

15a

B

B

B

B

B

A[5]

A

A

B

B

17

A[2]

17a

A

A

A

B

A

A[5]

B

B

B

B

17b

B

B

B

B

18 (Identitate)

B[1][7]

B[7]

B[7]

A[7] [-24]

B[7]

B[7]

18 (Naţionalitate)

A[8] [24]

19

A[9]

A[9]

A[9]

A[9]

A[9]

B[4]

A[9]

A[9]

A[9]

A[9]

20

B[10]

B[10]

B[10]

B[10]

B[10]

B[10]

21 (Identitate)

A[1]

B[8]

21 (Naţionalitate)

A[8]

A[8]

A[8]

A[8]

A[8]

A[8]

22(Valută)

B

B

B

A

A

B

22( Valoare)

B

B

B

C

C

C

23

B[11]

B[11]

B[11]

B[11]

B[11]

24

B

B

B

B

B

Nr. casetă

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

25

A

B

A

B

A

B

A

A

B

B

26

A[12]

B[12]

A[12]

B[12]

A[12]

B[12]

A[13]

A[13]

B[13]

B[13]

27

B

29

B

B

B

B

B

B

B

B

B

30

B

B[1]

B

B

B

B[14]

B

B

B

B

31

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

32

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

A[3]

33(1)

A

A

A

A[15]

A

A[16]

A[17]

A

A

B

A

33(2)

A

A

B

A

33(3)

A

A

A

A

B

A

33(4)

A

A

A

A

B

A

33(5)

B

B

B

B

B

B

B

B

B

34a

C[1]

A

C

C

C

A

A

A

A

34b

B

B

B

35

B

A

B

A

B

A

A

B

B

A

A

36

A

A[17]

37(1)

A

A

A

A

A

A

A

A

A

37(2)

A

A

A

A

A

A

A

A

A

38

A

A

A

A

A

A[17]

A[17]

A[18]

A

A

A

39

B[19]

B

40

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

41

A

A

A

A

A

A

A

A

A

42

A

A

A

43

B

B

B

44

A

A

A

A

A

A[4]

A

A

A

A

A

45

B

B

B

46

A

B

A

B

A

A

A

B

B

47(Tip)

BC[20]

BC[20]

BC[20]

A[18] [21][22]

A[18] [21][22]

A[18] [21][22]

47(Suma impozabilă)

B

B

B

B

A[18] [21][22]

A[18] [21][22]

B

A[18] [21][22]

Nr. casetă

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

47(Cotă)

BC[20]

BC[20]

BC[20]

BC[18] [20][22]

BC[20]

47(Valoare)

BC[20]

BC[20]

BC[20]

BC[18] [20][22]

BC[20]

47(Total)

BC[20]

BC[20]

BC[20]

BC[18] [20][22]

BC[20]

47(MP)

B

B

B

B[18] [22]

B

48

B

B

B

B

B

49

B[23]

A

B[23]

A

B[23]

B[23]

B[23]

A

A

50

C

C

C

A

51

A[4]

52

A

53

A

54

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

55

A

56

A

Legendă

Titlurile coloanelor

Coduri folosite în caseta

37, prima subdiviziune

A: Export/Expediere

10,11, 23

B: Plasarea în antrepozit vamal a mărfurilor

cu prefinanţare în vederea exportului

76, 77

C:  Reexport în  urma  unui  regim vamal 

economic altul  decât  antrepozitul  vamal

(perfecţionare activă, admitere temporară,

transformare sub control vamal)

31

D: Reexport în urma unei plasări în antrepozit

vamal

31

E: Perfecţionare pasivă

21, 22

F: Tranzit

G: Statutul comunitar al mărfurilor

H: Punerea în liberă circulaţie a mărfurilor

01, 02, 07, 40, 41, 42, 43,

45, 48, 49, 61,63, 68

I: Plasarea sub regim vamal economic altul decât

perfecţionarea pasivă şi antrepozitul vamal   

[Perfecţionare activă (sistemul cu suspendare),    admiterea   temporară, transformare sub control vamal]

51, 53, 54, 91, 92

J: Plasare în antrepozit vamal de tipul A, B, C, E

sau F1

71, 78

K: Plasare în antrepozit vamal de tipul D 1 2

71, 78

Simboluri folosite în celule

A: Obligatoriu: Informaţii care sunt cerute în fiecare stat membru.

B: Facultativ pentru statele membre: Informaţii pe care statele membre pot hotărî să le ceară sau nu.

C: Facultativ pentru operatori: Informaţii pe care operatorii pot hotărî să le furnizeze, dar care nu pot fi cerute de către statele membre.

1 Coloana I se referă şi la intrarea mărfurilor în zone libere supuse controlului de tip II 1 Această coloană este relevantă şi pentru cazurile prevăzute la articolul 525 alineatul (3).

2Coloana K se referă de asemenea şi la intrarea mărfurilor în zone libere, supuse controlului de tip II.

Note

[1]     Această informaţie este obligatorie pentru produsele agricole care beneficiază de restituiri la export.

[2]     Informaţie exigibilă numai pentru procedeele neinformatice.

[3]     In cazul în care declaraţia nu se referă decât la un singur articol, statele membre pot prevedea ca acea casetă să nu fie

completată, fiind necesar ca cifra „1" să fi fost indicată în caseta 5.

[4]     Această casetă este obligatorie pentru sistemul NCTS în conformitate cu modalităţile prevăzute în anexa 37a.

[5]     Informaţie care poate fi cerută numai pentru procedeele informatice.

[6]     Căsuţa este facultativă pentru statele membre în cazul în care destinatarul nu este stabilit nici în UE, nici în AELS.

[7]     Nu se utilizează în cazul trimiterii prin poştă şi prin instalaţii fixe.

[8]     Nu se utilizează în cazul trimiterii prin poştă, prin instalaţii fixe şi prin transportul feroviar.

[9]     Informaţie exigibilă pentru procedeele neinformatice. Pentru procedeele informatice, această informaţie nu poate fi colectată de către statele membre în măsura în care statele membre o pot deduce din alte elemente ale declaraţiei şi în măsura în care aceasta poate fi astfel comunicată Comisiei în conformitate cu prevederile privind colectarea statisticilor din comerţul exterior.

[10]        Cea de-a treia subdiviziune a acestei casete nu poate fi cerută de către statele membre decât în cazul în care calcularea valorii în vamă pentru operatorul economic este efectuată de către administraţia vamală.

[11]     Această informaţie nu poate fi cerută de către statele membre decât în cazurile care fac excepţie de la aplicarea regulilor de
stabilire lunară a cursurilor de schimb valutar aşa cum sunt acestea definite în titlul V capitolul 6.

[12]       Această casetă nu trebuie completată în cazul în care formalităţile de export sunt efectuate la punctul de ieşire din Comunitate.

[13]       Această casetă nu trebuie completată în cazul în care formalităţile de import sunt efectuate la punctul de intrare în Comunitate.

[14]       Această casetă poate fi folosită în sistemul NSTI în conformitate cu modalităţile prevăzute în anexa 37a.

[15]        Obligatorie în cazul reexportului în urma unei plasări în antrepozit de tip D.

[16]       Această subdiviziune trebuie completată:

-în cazul în care declaraţia de tranzit este întocmită, de către aceeaşi persoană, simultan sau ca urmare a unei declaraţii vamale care include precizarea codului „mărfuri" sau

-în cazul în care declaraţia de tranzit vizează mărfurile care figurează în anexa 44c sau

-în cazul în care acest lucru este prevăzut de o reglementare comunitară.

[17]       Această casetă nu trebuie completată decât în cazul în care reglementările comunitare prevăd acest lucru.

[18] Această informaţie nu este cerută pentru mărfurile care pot beneficia de o scutire de la plata drepturilor de import, cu excepţia cazurilor în care autorităţile vamale o consideră necesară pentru aplicarea prevederilor de punere în liberă circulaţie a mărfurilor avute în vedere.

[19] Statele membre pot scuti declarantul de această obligaţie în măsura şi în cazul în care sistemele acestora le permit să deducă în mod automat şi fără ambiguitate această informaţie din celelalte informaţii ale declaraţiei.

[20] Această informaţie nu trebuie furnizată în cazul în care administraţiile vamale calculează taxele pentru operatori pe baza altor informaţii din declaraţie. In celelalte cazuri, ea este facultativă pentru statele membre.

[21] Această informaţie nu trebuie furnizată în cazul în care administraţiile vamale calculează taxele pentru operatori pe baza altor informaţii din declaraţie.

[22] Statele membre pot scuti declarantul de completarea acestei casete în cazul în care declaraţia este însoţită de documentul prevăzut la articolul 178 alineatul (1).

[23] Această casetă trebuie completată dacă declaraţia de plasare sub regim vamal serveşte la încheierea regimului de antrepozit vamal.

[24] In cazul în care mărfurile sunt transportate în containere destinate transportării cu vehicule rutiere, autorităţile vamale pot autoriza principalul obligat să nu completeze această casetă, dacă situaţia logistică la punctul de plecare poate să împiedice furnizarea identităţii şi naţionalităţii mijlocului de transport în momentul redactării declaraţiei de tranzit şi dacă autorităţile vamale sunt în măsură să garanteze inserarea ulterioară la caseta 55 a informaţiilor necesare privind mijloacele de transport.

8.     Completarea formularelor declaraţiei vamale se poate face conform instrucţiunilor din prezenta normă, astfel :

a) în procedură manuală, prin utilizarea unui procedeu de dactilografiere, mecanografic sau similar, cu excepţia cazurilor temeinic justificate când completarea datelor din declaraţia vamală se face de mână, cu condiţia ca datele să fie înscrise în mod lizibil, cu cerneală, folosind majuscule;

b) în procedură informatică, pe baza metodologiei de prelucrare a declaraţiei vamale prin procedee informatice. In aceasta situaţie formularele declaraţiei vamale pot fi completate şi tipărite numai dacă dispoziţiile referitoare la modele, hârtie, formatul exemplarelor, lizibilitatea datelor înscrise, precum şi interzicerea ştersăturilor şi a rescrierilor sunt strict respectate.

9.     Numele şi semnătura în original a declarantului sau reprezentantului acestuia aplicată pe declaraţia vamală - atestată, după caz, cu ştampila acestuia - conferă documentului caracterul original şi autentic.

Semnătura olografă trebuie să figureze pe exemplarul declaraţiei vamale destinat biroului vamal.

10. Subseturile conţinând exemplarele completate şi semnate ale declaraţiilor vamale în forma scrisă, corespunzătoare fiecărui regim vamal solicitat, se prezintă şi se depun la biroul vamal în vederea acceptării acestora.

11.  Declaraţiile vamale depuse în vederea înregistrării în evidenţele biroului vamal nu trebuie să conţină date ilizibile, ştersături sau rescrieri.

12.  Casetele indicate prin litere A, B C, D, E, F, G, H, I şi J din declaraţiile vamale sunt rezervate în principal uzului oficial al autorităţii vamale şi se completează astfel:

CASETA A - „BIROUL DE EXPEDIERE I DE EXPORT /DE DESTINAŢIE"

Se înscrie codul şi denumirea biroului vamal, numărul şi data declaraţiei vamale. Aceste date se certifică de către agentul vamal desemnat să procedeze la acceptarea declaraţiei vamale prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

CASETA B - „INFORMAŢII CONTABILE"

Agentul vamal însărcinat cu controlul plăţii şi garantării drepturilor de import şi a impozitelor, după caz, verifică dacă cuantumul sumelor înscrise în documentele de plată sau de garantare corespunde cu cuantumul drepturilor şi impozitelor, după caz, înscrise în declaraţia vamală şi completează cu aceste date borderoul contabil. In cazul în care se constată că cuantumul drepturilor de import este acoperit prin instrumentele de plată sau de garantare depuse, în funcţie de regimul vamal solicitat, agentul vamal va înscrie în caseta B numărul şi data documentului justificativ care stă la baza înregistrărilor în contabilitate şi certifică aceste date prin înscrierea menţiunii „Conform" şi prin aplicarea semnăturii şi a ştampilei personale pe declaraţia vamală.

In această casetă, după efectuarea controlului plăţii sau garantării drepturilor de import şi a altor impozite, după caz, se înscrie şi numărul şi data borderoului contabil, precum şi numărul şi data validării declaraţiei vamale.

CASETA C - „BIROU DE PLECARE"

Se completează pentru toate regimurile vamale dacă au fost îndeplinite condiţiile şi au fost efectuate formalităţile de vămuire. Agentul vamal desemnat să acorde liberul de vamă înscrie menţiunea "L.V." şi data acordării acestuia, certificând cele înscrise prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

In cazul în care autoritatea vamală nu procedează la nici o verificare a declaraţiei şi nici a mărfurilor, în baza art. 247 pct. (4) şi art. 249 pct. (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993, agentul vamal desemnat să acorde liberul de vamă înscrie menţiunea "L.V-art. 247 pct. (4)" şi data acordării acestuia, certificând cele înscrise prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

CASETA D - „CONTROLA T LA BIROUL DE PLECARE"

Se utilizează de către agenţii vamali desemnaţi să efectueze controlul documentar, precum şi de către agenţii vamali desemnaţi să efectueze controlul fizic la biroul vamal de plecare, completându-se după cum urmează:

i) Confirmarea efectuării controlului documentar se realizează de către agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea în partea dreaptă a casetei D a menţiunii "C.D. - conform" şi aplicarea semnăturii şi ştampilei personale, iar în cazul regimurilor vamale suspensive se înscrie şi termenul limită de încheiere a operaţiunii. Dacă la controlul documentar sunt constatate neconcordante, existenta unor consemne sau a unor cerinţe privind instituirea unor măsuri suplimentare în vederea realizării controalelor, lipsa unor documente, completarea incorectă a declaraţiei vamale, agentul vamal desemnat înscrie în partea dreaptă a casetei D menţiunea "vezi caseta E".

ii) Confirmarea efectuării controlului fizic se realizează de către agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea - atunci când rezultatele certifică încadrarea în prevederile legale a menţiunii "C.F.- conform", în partea stângă a casetei D („Rezultat:"), precum şi a numărului şi seriilor sigiliilor vamale aplicate. In situaţiile în care nu se aplică sigilii agentul vamal înscrie menţiunea „Dispensă". Aceste date se certifică de către agentul vamal desemnat prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

Rezultatele controlului fizic şi, după caz, neconcordanţele constatate cu privire la natura, cantitatea, originea, marca mărfurilor, etc, se completează în caseta E, după înscrierea în partea stângă a casetei D („Semnătura:") a menţiunii "vezi caseta E".

CA SETA E-„ CONTROLA T LA BIROUL DE EXPEDIERE / EXPORT"

Cuprinde menţiunile agenţilor vamali desemnaţi să realizeze controlul documentar şi controlul fizic la biroul vamal de ieşire, certificate pe baza semnăturii şi ştampilei personale a acestora.

Rezultatele controlului fizic trebuie să conţină date privind:

a)  numărul coletelor deschise;

b)  numărul şi data proceselor verbale de prelevare a eşantioanelor;

c) data şi locul efectuării controlului, însoţite de una din următoarele menţiuni:

- "efectuat control prin observare", pentru mărfurile de masă;

-  "efectuat control prin sondaj, deschis... (Nr. şi mărcile coletelor)", pentru mărfurile ambalate în colete;

- "efectuat control prin citirea contorului", pentru mărfurile transportate prin conducte sau pentru energia electrică.

In cazul unei verificări parţiale a mărfurilor se indică, de asemenea, şi datele aferente lotului de mărfuri verificat.

Dacă constatările controlului documentar şi/sau fizic nu sunt conforme cu datele înscrise în declaraţia vamală sau documentele anexă la aceasta, sau în orice alte situaţii agentul vamal va înscrie observaţiile sale în caseta E a exemplarului 1 sau 1/6. In aceste cazuri se menţionează obligatoriu măsurile dispuse de autoritatea vamală.

In caseta E a exemplarului 1 sau 1/6 al declaraţiei vamale se înscriu şi observaţiile agenţilor vamali din cadrul biroului vamal respectiv, abilitaţi să efectueze controlul ulterior.

CASETA F-„VIZA AUTORITĂŢILOR COMPETENTE"

Se utilizează în cazul transbordării mărfurilor de pe un mijloc de transport pe altul, în timpul operaţiunii de tranzit. Se înscrie numărul permisului de transbordare şi data emiterii, numărul şi seria noilor sigilii vamale aplicate. Aceste date se certifică de către agentul vamal sub supravegherea căruia s-a efectuat operaţiunea de transbordare.

CASETA G-„VIZA AUTORITĂŢILOR COMPETENTE"

In cazul în care caseta 56 cuprinde menţiuni, autoritatea vamală certifică datele din această casetă, numai dacă operaţiunea de transbordare a fost efectuată sub supraveghere vamală.

CASETA H-„CONTROL ULTERIOR"

Nu se utilizează.

CASETA I - „CONTROLAT DE BIROUL DE DESTINA ŢIE (TRANZIT)"

Se utilizează numai în cazul tranzitului înscriindu-se numărul şi data sub care a fost înregistrată operaţiunea în registrul de evidenţă al biroului vamal de destinaţie, precum şi menţiunile cu privire la rezultatele controlului vamal.

Datele se certifică prin semnarea şi aplicarea ştampilei personale a agentului vamal desemnat să ţină evidenţa operaţiunilor de tranzit.

CASETA J-„CONTROLATLA BIROUL DE DESTINAŢIE"

Se utilizează, când este cazul, de către agenţii vamali desemnaţi să efectueze controlul documentar, precum şi de către agenţii vamali desemnaţi să efectueze controlul fizic la biroul vamal de destinaţie şi cuprinde menţiunile acestora certificate pe baza semnăturii şi ştampilei personale.

i)        Confirmarea  efectuării   controlului   documentar  se   realizează  de  către agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea în partea dreaptă a casetei J a menţiunii "C.D. - conform" şi aplicarea semnăturii şi ştampilei personale. In cazul regimurilor vamale suspensive se înscrie şi termenul limită de încheiere a operaţiunii,

ii)        Dacă la controlul documentar sunt constatate neconcordante, existenta unor  consemne   sau   a   unor  cerinţe   privind      instituirea   unor   măsuri suplimentare în vederea realizării controalelor, lipsa unor documente sau completarea incorectă a declaraţiei vamale, agentul vamal desemnat înscrie în partea dreaptă a casetei J menţiunea "vezi verso caseta J".

iii) Confirmarea efectuării controlului fizic se realizează de către agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea - atunci când rezultatele confirmă încadrarea în prevederile legale - a menţiunii "C.F.- conform" în partea stângă a casetei J. Aceste date se certifică de către agentul vamal prin aplicarea semnăturii şi ştampilei personale.

Rezultatele controlului fizic şi, după caz, neconcordanţele constatate cu privire la natura, cantitatea, originea, marca mărfurilor, etc, se completează în caseta J de pe verso­ul exemplarului 6 sau 1/6, după înscrierea în partea stângă a casetei J, a menţiunii "vezi verso caseta J".

Datele rezultate în urma controlului fizic se înscriu în caseta J de pe verso-ul exemplarului şi cuprind, în funcţie de natura mărfurilor şi modul de ambalare a acestora, următoarele:

a) numărul coletelor deschise;

b) numărul şi data proceselor verbale de prelevare a eşantioanelor;

c) data şi locul efectuării controlului, însoţite de una din următoarele menţiuni :

- "efectuat control prin observare", pentru mărfurile de masă;

- "efectuat control prin sondaj, deschis... (Nr. şi mărcile coletelor)", pentru mărfurile ambalate în colete;

- "efectuat control prin citirea contorului", pentru mărfurile transportate prin conducte sau pentru energia electrică.

In cazul unei verificări parţiale a mărfurilor se indică, de asemenea, şi datele aferente lotului de mărfuri verificat.

Dacă constatările controlului documentar şi/sau fizic nu sunt conforme cu datele înscrise în declaraţia vamală sau în documentele anexate acesteia, sau în orice alte situaţii agentul vamal va înscrie observaţiile sale în caseta J de pe spatele exemplarului 6 sau 1/6.

In această situaţie se menţionează obligatoriu măsurile dispuse de autoritatea vamală.

In caseta J de pe spatele exemplarului 6 sau 1/6 a declaraţiei vamale se înscriu şi observaţiile agenţilor vamali din cadrul biroului vamal respectiv, abilitaţi să efectueze controlul ulterior.

Cap 3. INSTRUCŢIUNI SPECIFICE PRIVIND COMPLETAREA CASETELOR DECLARAŢIEI VAMALE  DE CĂTRE DECLARANT

13. Datele şi informaţiile care trebuie înscrise în casetele din formularul declaraţiei vamale sunt următoarele:

A. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN CAZUL OPERAŢIUNILOR DE EXPORT/EXPEDIERE, PLASAREA ÎN ANTREPOZIT VAMAL A MĂRFURILOR CU PREFINANŢARE ÎN VEDEREA EXPORTULUI ACESTORA, REEXPORT, PERFECŢIONARE PASIVĂ, TRANZIT COMUNITAR ŞI/SAU ATESTAREA STATUTULUI COMUNITAR AL MĂRFURILOR.

CASETA 1: Declaraţie

In prima subdiviziune se indică codul comunitar prevăzut în acest sens în anexa nr. 3 la prezentul ordin.

In a doua subdiviziune se indică tipul de declaraţie în conformitate cu codul comunitar prevăzut în acest sens în anexa nr. 3.

In a treia subdiviziune, doar în cazul tranzitului şi pentru atestarea statutului comunitar al mărfurilor, se indică codul comunitar prevăzut în acest sens în anexa nr. 3.

CASETA 2: Expeditor/Exportator

Se indică numărul de identificare atribuit de către autorităţile competente din motive fiscale, statistice sau din orice alte motive, urmat de numele şi prenumele sau denumirea companiei şi adresa completă a expeditorului/exportatorului. Structura acestui număr satisface criteriile definite în anexa nr. 3.

In cazul unor grupări, se indică menţiunea „Diverşi", iar la declaraţia vamală se va ataşa lista expeditorilor/exportatorilor.

CASETA 3: Formulare

Prima subdiviziune : se completează în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementară, numerotându-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupă.

Exemplu: Pentru o declaraţie vamală formată dintr-o declaraţie primară şi două declaraţii complementare datele se completează astfel: 1 - pe declaraţia primară; 2- pe prima declaraţie complementară 3 - pentru a doua declaraţie complementară.

Această casetă nu se completează în cazul în care declaraţia vamală se depune pentru un singur bun, situaţie în care în caseta 5 se înscrie cifra 1.

A doua subdiviziune : se înscrie numărul total al formularelor care compun declaraţia vamală atunci când declaraţia conţine şi formulare    complementare.

Exemplu : Pentru o declaraţie vamală formată dintr-o declaraţie primară EX şi două declaraţii complementare EX/c, în această casetă se înscrie: 1/3 pentru declaraţia primară; 2/3 pentru prima declaraţie complementară; 3/3 pentru a doua declaraţie complementară. Această casetă nu se completează în cazul în care declaraţia vamală se depune pentru un singur bun, situaţie în care în caseta 5 se înscrie cifra 1.

CASETA 4: Lista de încărcare

Se completează, după caz, numărul total în cifre al paginilor din care sunt formate listele de încărcătură sau listele descriptive de natură comercială a mărfurilor, autorizate de autorităţile competente, atunci când este permisă utilizarea acestora, în locul formularelor complementare, de către autoritatea vamală.

CASETA 5: Articole

Se precizează în cifre numărul total de articole declarate de către persoana interesată în subsetul de formulare primare şi complementare (sau liste de încărcare sau liste de natură comercială) folosite. Numărul de articole corespunde numărului de casete 31 care trebuie completate.

CASETA 6: Total colete

Se indică în cifre numărul total de colete care compun transportul respectiv.

CASETA 7: Număr de referinţă

Caseta se completează cu informaţiile referitoare la anul înregistrării declaraţiei, urmat de datele de identificare unică a lotului de marfă atribuite de către declarant/reprezentant.

CASETA 8: Destinatar

Se indică numele şi prenumele sau denumirea companiei şi adresa completă ale persoanei sau persoanelor cărora li se livrează mărfurile. Pentru mărfurile plasate în antrepozit vamal cu prefinantare, în vederea exportului acestora, destinatarul este responsabilul cu prefinantare sau administratorul antrepozitului unde vor fi stocate produsele.

Structura numărului de identificare este cea prevăzută în anexa nr. 3.

In cazul unor grupări, se indică menţiunea „Diverşi", iar la declaraţia vamală se va ataşa lista destinatarilor.

CASETA 14: Declarant/Reprezentant

Se înscriu sub forma unui cod conform anexei nr. 3 datele de identificare ale declarantului sau reprezentantului.

Pe al doilea rând se înscriu denumirea şi adresa completă a declarantului/ reprezentantului.

CASETA 15: Ţara de expediere/de export

Pentru declaraţiile de tranzit, alte decât cele întocmite în sistemul informatic al autorităţii vamale, se indică în caseta 15 statul membru din care sunt expediate mărfurile.

In ceea ce priveşte formalităţile la export, „statul membru real de export" este statul membru din care mărfurile au fost expediate iniţial în vederea exportului, în cazul în care exportatorul nu este stabilit în statul membru de export. Statul membru de export va fi acelaşi cu statul membru real de export în cazul în care nu este implicat nici un alt stat membru.

In subdiviziune 15a, în cazul în care exportatorul nu este stabilit în statul membru real de export se înscrie numele ţării din care au fost expediate iniţial mărfurile în vederea exportului, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în acest scop în anexa nr. 3.

In cazul în care nu este implicat nici un alt stat membru, în această casetă se înscrie codul României: RO.

CASETA 17: Tara de destinaţie

In caseta 17a se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în acest scop în anexa nr. 3, codul corespunzător ultimei ţări de destinaţie cunoscute, în momentul exportului, către care sunt exportate mărfurile.

CASETA 18: Identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport la plecare

Se indică identitatea mijlocului/mijloacelor de transport în care sunt încărcate direct mărfurile cu ocazia formalităţilor de export sau de tranzit, apoi naţionalitatea acestui/acestor mijloc/mijloace de transport (sau cea a mijlocului care asigură propulsarea ansamblului, dacă există mai multe mijloace de transport) în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3. Pentru utilizarea unui vehicul de tractare şi a unei remorci care au numere de înmatriculare diferite, se precizează numărul de înmatriculare al vehiculului de tractare şi cel al remorcii, precum şi naţionalitatea vehiculului de tractare.

In funcţie de mijlocul de transport respectiv, pot fi făcute următoarele menţiuni în ceea ce priveşte identitatea:

Tipul mijlocului de transport

Detalii de identificare

Transport pe mare sau pe ape interioare

Numele vasului

Transport aerian

Numărul şi data zborului (atunci când nu există număr de zbor se indică numărul de înmatriculare al aeronavei)

Transport rutier

Numărul de înmatriculare al vehiculului

Transport pe cale ferată

Numărul vagonului

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte operaţiunea de tranzit, în cazul în care mărfurile sunt încărcate în containere destinate transportării cu vehicule rutiere, autorităţile vamale pot autoriza principalul obligat să nu completeze această casetă, dacă situaţia logistică la punctul de plecare poate să împiedice furnizarea identităţii şi naţionalităţii mijlocului de transport în momentul redactării declaraţiei de tranzit şi dacă autorităţile vamale sunt în măsură să garanteze inserarea ulterioară la caseta 55, a informaţiilor necesare privind mijloacele de transport.

CASETA 19: Container (Ctr.)

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, modul de transport la trecerea frontierei externe a Comunităţii, aşa cum este cunoscut la momentul îndeplinirii formalităţilor de export sau de tranzit.

CASETA 20: Condiţii de livrare

Se indică, în conformitate cu codurile comunitare şi cu defalcarea prevăzute în anexa nr. 3, informaţiile referitoare la anumite clauze din contractul comercial.

CASETA 21: Identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport activ care trece frontiera

Se indică naţionalitatea mijlocului de transport activ care trece frontiera externă a Comunităţii, aşa cum este ea cunoscută la momentul îndeplinirii formalităţilor în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3.

Se precizează că, în cazul transportului combinat sau dacă există mai multe mijloace de transport, mijlocul de transport activ este acela care asigură propulsarea întregului ansamblu. De exemplu, dacă este vorba de un camion pe o navă maritimă, mijlocul de transport activ este nava; dacă este vorba de un vehicul de tractare şi de o remorcă, mijlocul activ este vehiculul de tractare.

In funcţie de mijlocul de transport respectiv, pot fi făcute următoarele menţiuni în ceea ce priveşte identitatea:

Tipul mijlocului de transport

Detalii de identificare

Transport pe mare sau pe ape interioare

Numele vasului

Transport aerian

Numărul şi data zborului (atunci când nu există număr de zbor se indică numărul de înmatriculare al aeronavei)

Transport rutier

Numărul de înmatriculare al vehiculului

Transport pe cale ferată

Numărul vagonului

CASETA 22: Moneda şi valoarea total facturată

In prima subdiviziune se înscrie codul monedei de facturare, conform anexa nr. 3.

A doua subdiviziune conţine valoarea facturată pentru ansamblul   mărfurilor declarate. Această valoare se exprimă în numere întregi urmate de două zecimale.

CASETA 23: Curs de schimb

Această casetă conţine cursul de schimb în vigoare pentru convertirea monedei de facturare în moneda naţională, în conformitate cu prevederile art. 169 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 şi ale art. 70 din regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006.

CASETA 24: Natura tranzacţiei

Informaţiile care precizează tipul tranzacţiei efectuate se înscriu sub forma unor coduri, conform anexei nr.3.

In prima subdiviziune se înscrie codul general al operaţiunii, In a doua subdiviziune se înscrie codul particular al operaţiunii.

CASETA 25: Mod de transport la frontieră

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, tipul de mijloc de transport care corespunde mijlocului de transport activ cu care se presupune că mărfurile părăsesc teritoriul vamal al Comunităţii.

CASETA 26: Mod de transport interior

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, tipul de mijloc de transport la plecare.

CASETA 27: Locul de încărcare

Se indică, dacă este cazul, locul de încărcare a mărfurilor, aşa cum este acesta cunoscut la momentul îndeplinirii formalităţilor, în mijlocul de transport activ cu care acestea trebuie să treacă frontiera Comunităţii.

CASETA 29: Biroul de ieşire

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, biroul vamal prin care este prevăzut ca mărfurile să părăsească teritoriul vamal al Comunităţii.

CASETA 30: Localizarea mărfurilor

Se indică locul exact unde pot fi verificate mărfurile.

CASETA 31: Colete şi descrierea mărfurilor; mărci şi numere -numărul/numerele containerului/containerelor - număr şi natură

Pe primul rând - se înscriu mărcile, numerele, cantitatea şi natura coletelor sau, în cazul mărfurilor neambalate, se înscrie numărul articolelor care fac obiectul declaraţiei sau menţiunea „în vrac", în funcţie de modul de prezentare.

In cazul în care mărfurile - produse finite - nu sunt purtătoare de marcă se va înscrie menţiunea "fără marcă".

Natura coletelor se indică utilizând unul din codurile prevăzute în anexa nr.3.

Pe al doilea rând - se înscrie un cod conform anexei nr.3 atribuit unităţilor de măsură suplimentare potrivit nomenclaturii combinate şi reglementărilor speciale naţionale, urmat de menţiunile necesare pentru identificarea mărfurilor. Prin descrierea mărfurilor se înţelege denumirea comercială uzuală a acestora, în termeni suficienţi de precişi pentru a permite identificarea mărfurilor şi clasificarea lor.

In cazul în care mărfurile care fac obiectul declaraţiei vamale sunt uzate se înscrie menţiunea „second-hand".

Pe al treilea rând - se înscrie menţiunea „diverse", în cazul în care se completează caseta 4.

Spaţiul poate fi folosit şi pentru înscrierea de date cerute de legislaţia specifică în vigoare, cum sunt cele legate de TVA, accize, valoare în vamă, etc.

Dacă la transportul mărfurilor au fost sau urmează a fi utilizate containere, se înscriu şi mărcile de identificare ale acestora.

Pentru autovehiculele şi vehiculele prevăzute la poziţiile tarifare 87.02, 87.03, 87.04, 87.11,87.16 din Tariful vamal comun se înscriu datele de identificare: marca, culoarea, seria saşiului, seria motorului, anul de fabricaţie.

CASETA 32: Articol Nr.

Se indică numărul de ordine al fiecărui articol în raport cu numărul total al articolelor declarate în caseta nr. 5 a formularelor primare şi complementare.

CASETA 33: Codul mărfurilor

Se indică numărul de cod care corespunde articolului respectiv, aşa cum este acesta definit în anexa nr. 3.

CASETA 34: Cod ţară origine

In prima subdiviziune 34a se înscrie, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, ţara de origine aşa cum este aceasta definită în Titlul II din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2913/1992 .

CASETA 35: Greutate brutto (kg)

Se indică greutatea brută, exprimată în kilograme, a mărfurilor descrise în caseta 31 corespunzătoare. Greutatea brută corespunde masei cumulate a mărfurilor şi a tuturor ambalajelor acestora, cu excepţia materialului de transport şi a containerelor.

In cazul unei declaraţii de tranzit care se referă la mai multe feluri de mărfuri, este suficient să fie indicată masa brută totală în prima căsuţă nr. 35, celelalte căsuţe nr. 35 rămânând necompletate.

In cazul în care masa brută este mai mare de 1 kg şi are o subdiviziune de o unitate (kg), este permisă următoarea rotunjire:

-       de la 0,001 la 0,499: rotunjire la unitatea inferioară (kg);

-       de la 0,5 la 0,999: rotunjire la unitatea superioară (kg).

In cazul în care masa brută este mai mică de 1 kg, este necesar ca acest lucru să fie indicat sub forma „0,xyz" (ex: „0,654" pentru un pachet de 654 de grame).

CASETA 37: Regim

Se indică, în conformitate cu codurile prevăzute în acest scop în anexa nr. 3, regimul pentru care sunt declarate mărfurile.

CASETA 38: Greutate netto (kg)

Se indică masa netă, exprimată în kilograme, a mărfurilor descrise în caseta 31 corespunzătoare. Masa netă corespunde masei proprii a mărfurilor fără ambalaje.

CASETA 40: Declaraţie sumară/Document precedent

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, datele de identificare ale documentelor care preced exportul către o ţară terţă sau, eventual, expedierea către un stat membru.

In cazul în care declaraţia se referă la mărfuri reexportate în urma încheierii regimului de antrepozit vamal într-un antrepozit de tip B, se înscriu datele de identificare ale declaraţiei de plasare a mărfurilor sub regimul respectiv.

In cazul declaraţiilor de tranzit comunitar, se indică datele de identificare ale destinaţiei vamale precedente sau ale documentelor vamale corespunzătoare. Atunci când trebuie indicată mai mult decât o referinţă, se înscrie menţiunea „diverse", iar lista elementelor de referinţă se anexează declaraţiei de tranzit.

CASETA 41: Unităţi suplimentare

Atunci când este cazul, se înscrie cantitatea articolului respectiv exprimată în unitatea de măsură suplimentară prevăzută în nomenclatura mărfurilor.

CASETA 44: Menţiuni speciale/Documente prezentate/Certificate şi autorizaţii

Menţiunile cerute de eventualele reglementări specifice se înscriu sub forma unor coduri prevăzute în anexa nr.3. In afara menţiunilor speciale înscrise sub formă de coduri prevăzute pentru această casetă în anexa nr.3, se pot face şi alte menţiuni.

Documentele prezentate în susţinerea declaraţiei vamale, se înscriu pentru fiecare articol în parte, inclusiv dacă este cazul exemplarul de control T5, în „Borderoul documentelor anexate". Tipul documentului se indică printr-un cod împreună cu elementele suplimentare necesare identificării acestora, precum numărul şi data emiterii acestora, astfel:

a)   pentru primul articol se vor menţiona datele aferente tuturor documentelor prezentate în susţinerea declaraţiei vamale;

b)   pentru următoarele articole care fac obiectul declarării se vor înscrie numai informaţiile aferente documentelor necesare aplicării măsurilor de politică comercială sau unor reglementări speciale.

Informarea privind actualizarea codurilor utilizate pentru documente se realizează prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamală.

In cazul în care declaraţia de reexport care încheie regimul de antrepozitare vamală este depusă la un birou vamal, altul decât biroul de control, se indică denumirea acestuia din urmă.

In afara menţiunilor speciale care trebuie înscrise sub formă de coduri prevăzute pentru această casetă în anexa nr.3, se pot înscrie şi alte menţiuni.

Caseta Cod M.S. (Cod menţiuni speciale) nu se completează.

CASETA 46: Valoare statistică

Valoarea statistică reprezintă valoarea mărfurilor la locul şi momentul în care părăsesc teritoriul României.

Valoarea statistică se exprimă în moneda naţională şi se determină prin transformarea în lei a monedei facturate, conform prevederilor legale.

Valoarea statistică se calculează astfel:

a) în cazul vânzării, pe baza sumei facturate pentru mărfuri;

b) în alte cazuri, pe baza sumei care ar fi fost facturată în cazul vânzării.

Valoarea statistică trebuie să includă numai elementele constitutive (transport şi asigurare, etc.) referitoare la acea parte a transportului care, în cazul mărfurilor exportate, are loc pe teritoriului României.

Valoarea statistică nu include taxe percepute la export, cum sunt restituţii la export sau alte taxe cu efect echivalent.

Pentru mărfurile supuse unor operaţiuni de perfecţionare, inclusiv reparaţiile, valoarea statistică trebuie să fie determinată ca şi când mărfurile ar fi fost produse în întregime în tara de perfecţionare (reparaţie).

CASETA 47: Calcularea impozitărilor

Se precizează baza de impozitare (valoare, pondere sau altele). Dacă este cazul, acestea apar pe fiecare rând , utilizându-se, dacă este nevoie, codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, după cum urmează:

a)      tipul de impozitare (accize, etc);

b)      baza de impozitare;

c)      procentul care se aplică;

d)      valoarea datorată a impozitării luată în consideraţie;

e)      modul de plată ales (MP).

Valorile indicate la această casetă sunt exprimate în moneda naţională.

CASETA 48: Report de plată

Se completează în situaţiile: a) în care plata drepturilor de import si a impozitelor, după caz, se efectuează din depozit bănesc constituit în avans în contul autorităţii vamale. In acest caz se înscrie codul depozitului bănesc preluat din datele contabile ale biroului vamal respectiv;

b) în care există autorizaţia de amanare de la plata drepturilor de import. In acest caz se înscrie codul de garanţie al agentului economic care beneficiază de facilitatea de amanare de la plata.

CASETA 49: Identificarea antrepozitului

Se indică datele de identificare ale antrepozitului în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3.

CASETA 50: Principal obligat

Se foloseşte doar în cazul tranzitului.

Se indică numele şi prenumele sau denumirea companiei şi adresa completă ale principalului obligat precum şi, dacă este cazul, numărul de identificare care i-a fost atribuit de autoritatea vamală. Se menţionează, dacă este cazul, numele şi prenumele sau denumirea companiei reprezentantului autorizat care semnează pentru principalul obligat.

Sub rezerva unor prevederi speciale care urmează a fi adoptate în ceea ce priveşte utilizarea informaticii, pe exemplarul care rămâne la biroul de plecare trebuie să figureze originalul semnăturii olografe a persoanei interesate. In cazul în care persoana interesată este o persoană juridică, semnătura este urmată de precizarea numelui, prenumelui şi a calităţii semnatarului.

In cazul exportului, declarantul sau reprezentantul acestuia poate indica numele şi adresa unui intermediar stabilit în raza de activitate a biroului de ieşire căruia i se poate restitui exemplarul 3 vizat de către biroul de ieşire.

CASETA 51: Birouri de tranzit prevăzute (şi ţari)

Această casetă se completează obligatoriu doar în sistemul NCTS.

Se indică codul biroului de intrare prevăzut în fiecare ţară a AELS pe al cărei teritoriu se intră, precum şi biroul de intrare prin care sunt reintroduse mărfurile pe teritoriul vamal al Comunităţii după ce au tranzitat teritoriul unei ţări a AELS sau, în cazul în care transportul se face pe un teritoriu, altul decât cel al Comunităţii şi al unei ţări a AELS, biroul de ieşire prin care transportul părăseşte Comunitatea şi biroul de intrare prin care revine în aceasta din urmă.

Se indică birourile vamale implicate în conformitate cu codul prevăzut în anexa nr. 3.

CASETA 52: Garanţie nevalabilă pentru

Se utilizează numai în cazul tranzitului indicându-se tipul de garanţie.

In conformitate cu codurile prevăzute în anexa nr.3, se înscrie tipul de garanţie utilizată pentru operaţiunea de tranzit urmat de numărul documentului de garanţie şi codul biroului de garanţie.

In prima subdiviziune - se înscrie numărul şi data certificatului de garanţie globală sau de dispensă de garanţie sau, după caz, al documentului de garanţie, conform

menţiunilor înscrise în anexa nr.3, precum şi dacă este cazul, denumirea şi codul biroului de garanţie la care aceasta este constituită; în situaţia în care operaţiunea de tranzit se realizează cu exceptare sau scutire de la garantarea drepturilor vamale, în prima subdiviziune a casetei se înscrie şi baza legală a acordării acestei facilităţi.

In a doua subdiviziune - se indică tipul garanţiei, conform codului din anexa nr.3.

Dacă garanţia globală, dispensa de garanţie sau garanţia individuală nu este valabilă pentru toate ţările din AELS, ţara sau ţările din AELS implicate se adaugă după „care nu este valabilă pentru", în conformitate cu codurile prevăzute în anexa nr. 3.

CASETA 53: Biroul de destinaţie (şi ţara)

Se utilizează numai în cazul tranzitului, indicându-se biroul vamal la care mărfurile trebuie să fie prezentate pentru a încheia operaţiunea de tranzit, conform anexei nr. 3.

CASETA 54: Locul şi data, semnătura şi numele declarantului /reprezentantului

Se indică locul şi data de întocmire a declaraţiei.

Sub rezerva unor prevederi speciale care urmează să fie adoptate în ceea ce priveşte utilizarea sistemelor computerizate, pe exemplarul care rămâne la biroul de export (sau eventual la biroul de expediţie) trebuie să figureze originalul semnăturii de mână a persoanei interesate, precum şi numele şi prenumele acesteia. In cazul în care persoana interesată este o persoană juridică, semnătura este urmată de precizarea numelui, prenumelui şi a calităţii semnatarului.

B. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE PE PARCURS.

In cazurile în care, între momentul în care mărfurile au părăsit biroul de export şi/sau de plecare şi cel în care sosesc la biroul de destinaţie, este necesară menţionarea anumitor informaţii pe exemplarele declaraţiei vamale care însoţesc mărfurile. Aceste informaţii se referă la operaţiunea de transport şi sunt înscrise pe document, pe măsură ce se desfăşoară operaţiunile, de către transportator, responsabil de mijlocul de transport în care mărfurile au fost încărcate direct. Aceste informaţii pot fi scrise de mână în mod lizibil. In acest caz formularele se completează cu cerneală şi cu litere mari de tipar.

Aceste menţiuni, apar doar pe exemplarele 4 şi 5 şi privesc casetele de mai jos:

CASETA 55: Transbordare

Primele trei rânduri de la această casetă sunt completate de către transportator în cazul în care, în cursul operaţiunii avute în vedere, mărfurile respective sunt transbordate dintr-un mijloc de transport în altul sau de la un container la altul.

Transportatorul nu poate începe transbordarea decât după ce a obţinut autorizaţia din partea autorităţii vamale.

Atunci când autoritatea vamală consideră că operaţiunea de tranzit poate continua în mod normal, şi după ce au luat măsurile necesare care se impun, aceasta vizează exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei vamale de tranzit.

CASETA 56: Alte incidente în cursul transportului

Se utilizează numai pentru operaţiunile de tranzit şi cuprinde referiri asupra incidentelor avute pe parcursul tranzitării mărfurilor, cum ar fi: rupere de sigilii, lipsuri sau distrugeri de mărfuri.

Menţiunile pot fi făcute şi manual. In plus, atunci când mărfurile sunt încărcate pe o semiremorcă şi pe durata călătoriei se schimbă numai vehiculul tractor (fără ca mărfurile să fie manipulate sau transbordate), în această casetă se înscrie numărul de înmatriculare al noului vehicul tractor. In astfel de cazuri, nu este necesară viza autorităţilor competente.

C. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN CAZUL OPERAŢIUNILOR DE PUNERE ÎN LIBERĂ CIRCULAŢIE, PERFECŢIONARE ACTIVĂ, ADMITERE TEMPORARĂ,TRANSFORMARE  SUB CONTROL VAMAL, ANTREPOZITARE VAMALĂ ŞI LA INTRAREA MĂRFURILOR ÎN ZONELE SUPUSE CONTROALELOR DE TIP II, SCUTITE DE TAXE.

CASETA 1: Declaraţie

In prima subdiviziune se indică codul comunitar prevăzut în acest sens în anexa nr. 3 la prezentul ordin.

In a doua subdiviziune se indică tipul de declaraţie în conformitate cu codul comunitar prevăzut în acest sens în anexa nr. 3.

CASETA 2: Expeditor/Exportator

Se indică numele şi prenumele sau denumirea companiei şi adresa completă ale ultimului vânzător al mărfurilor înainte de importul acestora în Comunitate.

In cazul unor grupaje, se indică menţiunea „Diverşi", iar la declaraţia vamală se va ataşa lista expeditorilor/exportatorilor.

CASETA 3: Formulare

Prima casetă : se completează în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementară, numerotându-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupă.

Exemplu : Pentru o declaraţie vamală formată dintr-o declaraţie primară IM şi două declaraţii complementare IM/c, în această casetă se înscrie: 1/3 pentru declaraţia primară; 2/3 pentru prima declaraţie complementară; 3/3 pentru a doua declaraţie complementară. Această casetă nu se completează în cazul în care declaraţia vamală se depune pentru un singur bun, situaţie în care în caseta 5 se înscrie cifra 1.

A doua casetă : se înscrie numărul total al formularelor care compun declaraţia vamală atunci când declaraţia conţine şi formulare complementare.

Exemplu : Pentru o declaraţie vamală formată dintr-o declaraţie primară şi două declaraţii complementare în această casetă se înscrie cifra 3.

CASETA 5: Articole

Se precizează în cifre numărul total de articole declarate de către persoana interesată în subsetul de formulare primare şi complementare (sau liste de încărcare sau liste de natură comercială) folosite. Numărul de articole corespunde numărului de casete 31 care trebuie completate.

CASETA 6: Total colete

Se indică în cifre numărul total de colete expediate în acest caz.

CASETA 7: Număr de referinţă

Caseta se completează cu datele de identificare unică a lotului de marfă atribuite de către declarant/reprezentant.

CASETA 8: Destinatar

Se indică numărul de identificare pe care autorităţile competente, din motive fiscale, statistice sau orice alte motive l-au atribuit persoanei interesate. Structura acestui număr satisface criteriile definite în anexa nr. 3.

Se indică numele şi prenumele sau denumirea companiei şi adresa completă ale persoanei interesate.

In cazul plasării mărfurilor sub regim de antrepozit vamal într-un antrepozit privat (de tip C, D sau E), se precizează numele şi adresa completă ale antrepozitarului, dacă acesta nu coincide cu declarantul.

In cazul unor grupaje de mărfuri, se indică menţiunea „Diverşi", iar la declaraţia vamală se va ataşa lista destinatarilor.

CASETA 9 - Responsabil financiar

Se înscriu datele de identificare ale băncii, la care titularul operaţiunii sau reprezentantul acestuia are deschis contul din care se efectuează plăţile privind drepturile de import şi impozitele, după caz, precum şi datele de identificare aferente contului bancar şi titularului acestuia.

CASETA 11 - Tara tranzacţiei

Prima subdiviziune : se completează codul ţării vânzătorului, conform anexei nr. 3.

A doua subdiviziune, nu se utilizează.

CASETA 12: Elemente pentru valoare

Se indică, dacă este cazul, informaţii privind valoarea; de exemplu: datele de referinţă ale documentului prin care pentru operaţiunea respectivă s-a dispus o derogare privind modul de determinare sau de declarare a valorii în vamă.

CASETA 14: Declarant/Reprezentant

Se înscriu sub forma unui cod conform anexei nr.3 datele de identificare ale declarantului sau reprezentantului.

Pe al doilea rând se înscriu denumirea şi adresa completă a declarantului/ reprezentantului.

CASETA 15: Ţara de expediere/de export

Se înscrie denumirea ţării de expediere /export către România.

In caseta (a) - se completează, conform anexei nr. 3, codul ţării de expediere/export către România, dacă pe parcursul transportului până în destinaţie în nici o ţară intermediară nu are loc vreo staţionare sau operaţiune juridică legată de operaţiunea de transport în cauză. Dacă pe parcursul transportului până la destinaţie au avut loc însă staţionări sau operaţiuni juridice legate de operaţiunea de transport în cauză, ultima ţară intermediară în care a avut loc o astfel de operaţiune va fi considerată ca ţară de expediere/export.

CASETA 17: Tara de destinaţie

Se indică denumirea tării de destinaţie.

                                                                                                        

Se indică în caseta 17a, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, codul care corespunde statului membru cunoscut în momentul importului, căruia îi sunt destinate mărfurile.

CASETA 18: Identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport la sosire

Se înscrie identitatea, respectiv numărul de înmatriculare sau denumirea mijlocului/ mijloacelor de transport în care mărfurile sunt direct încărcate la momentul prezentării acestora la biroul vamal de destinaţie, urmată de naţionalitatea mijlocului de transport (sau a vehiculului care asigură propulsia ansamblului format din mai multe mijloace de transport), pe baza unui cod care se regăseşte în anexa nr. 3 la caseta 15 a.

In cazul transportului pe cale rutieră, pentru situaţiile în care vehiculul tractor şi remorca au numere de înmatriculare diferite, se înscriu ambele numere de înmatriculare, precum şi naţionalitatea vehiculului tractor.

In funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu următoarele detalii referitoare la identitate, astfel:

Tipul mijlocului de transport

Detalii de identificare

Transport pe mare sau pe ape interioare

Numele vasului

Transport aerian

Numărul şi data zborului (atunci când nu există număr de zbor se indică numărul de înmatriculare al aeronavei)

Transport rutier

Numărul de înmatriculare al vehiculului

Transport pe cale ferată

Numărul vagonului

CASETA 19: Container (Ctr.)

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, modul de transport la trecerea frontierei externe a Comunităţii.

CASETA 20: Condiţii de livrare

Se înscriu 3 caractere alfabetice reprezentând codificările condiţiilor de livrare, potrivit regulilor cuprinse în anexa nr. 3. Aceste informaţii evidenţiază anumite clauze din contractul comercial.

Prima subdiviziune - se înscriu 3 caractere alfabetice reprezentând codificările condiţiilor de livrare, potrivit regulilor cuprinse în anexa nr. 3.

A doua subdiviziune - se indică locul convenit pentru livrarea mărfii, prevăzut în contractul de transport.

A treia subdiviziune- nu se utilizează.

CASETA 21: Identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport activ care trece frontiera

Se indică naţionalitatea mijlocului de transport activ care trece frontiera externă a Comunităţii, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3.

Se precizează că, în cazul transportului combinat sau dacă există mai multe mijloace de transport, mijlocul de transport activ este acela care asigură propulsarea întregului ansamblu. De exemplu, dacă este vorba de un camion pe o navă maritimă, mijlocul de transport activ este nava; dacă este vorba de un tractor şi de o remorcă, mijlocul de transport activ este tractorul.

In funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu următoarele detalii referitoare la identitate, astfel:

Tipul mijlocului de transport

Detalii de identificare

Transport pe mare sau pe ape interioare

Numele vasului

Transport aerian

Numărul şi data zborului (atunci

când nu există număr de zbor se

indică numărul de înmatriculare al

aeronavei)

Transport rutier

Numărul de înmatriculare al vehiculului

Transport pe cale ferată

Numărul vagonului

CASETA 22: Moneda şi valoarea total facturată

In prima casetă se înscrie codul monedei de facturare, conform anexei nr.3.

In a 2-a casetă se înscrie preţul facturat pentru ansamblul mărfurilor declarate. Acest preţ se exprimă în numere întregi urmate de două zecimale.

CASETA 23: Curs de schimb

Această casetă conţine cursul de schimb în vigoare pentru convertirea monedei de facturare în moneda naţională, în conformitate cu prevederile art. 169 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993 şi ale art. 70 din regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006.

CASETA 24: Natura tranzacţiei

Informaţiile care precizează tipul tranzacţiei efectuate se înscriu sub forma unor coduri, conform anexei nr.3.

In prima casetă se înscrie codul general al operaţiunii, In a doua casetă se înscrie codul particular al operaţiunii.

CASETA 25: Mod de transport la frontieră

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, felul mijlocului de transport care corespunde mijlocului de transport activ cu care mărfurile au intrat pe teritoriul vamal al Comunităţii.

CASETA 26: Mod de transport interior

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, modul de transport la sosire.

CASETA 29: Biroul de intrare

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, biroul vamal prin care mărfurile au intrat pe teritoriul vamal al Comunităţii.

CASETA 30: Localizarea mărfurilor

Se indică locul exact unde pot fi verificate mărfurile.

CASETA  31:   Colete  şi   descrierea   mărfurilor;   mărci   şi   numere  -numărul/numerele containerului/containerelor - număr şi natură

Pe primul rând - se înscriu mărcile, numerele, cantitatea şi natura coletelor sau, în cazul mărfurilor neambalate, se înscrie numărul articolelor care fac obiectul declaraţiei sau menţiunea „în vrac", în funcţie de modul de prezentare; In cazul în care mărfurile -produse finite - nu sunt purtătoare de marcă se va înscrie menţiunea "fără marcă". Natura coletelor se indică utilizând unul din codurile prevăzute în anexa nr.3.

Pe al doilea rând - se înscrie un cod conform anexei nr.3 atribuit unităţilor de măsură suplimentare potrivit nomenclaturii combinate şi reglementărilor speciale naţionale, urmat de menţiunile necesare pentru identificarea mărfurilor. Prin descrierea mărfurilor se înţelege denumirea comercială uzuală a acestora, în termeni suficienţi de precişi pentru a permite identificarea mărfurilor şi clasificarea lor.

In cazul în care mărfurile care fac obiectul declaraţiei vamale sunt uzate se înscrie menţiunea „second-hand".

Pe al treilea rând - se înscrie menţiunea „diverse", în cazul în care se completează caseta 4.

Spaţiul poate fi folosit şi pentru înscrierea de date cerute de legislaţia specifică în vigoare, cum sunt cele legate de TVA, accize, valoare în vamă, etc.

Dacă la transportul mărfurilor au fost sau urmează a fi utilizate containere, se înscriu şi mărcile de identificare ale acestora.

Pentru autovehiculele şi vehiculele prevăzute la poziţiile tarifare 87.02, 87.03, 87.04, 87.11,87.16 din Tariful vamal comun se înscriu datele de identificare: marca, culoarea, seria saşiului, seria motorului, anul de fabricaţie.

CASETA 32: Articol Nr.

Se indică numărul de ordine al fiecărui articol în raport cu numărul total al articolelor declarate în caseta nr. 5 a formularelor primare şi complementare.

CASETA 33: Codul mărfurilor

Se indică numărul de cod care corespunde articolului respectiv, aşa cum este acesta definit în anexa nr. 3.

CASETA 34: Codul ţară origine

In prima subdiviziune 34a se înscrie, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, tara de origine aşa cum este aceasta definită în Titlul II din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2913/1992.

CASETA 35: Greutatea brutto (kg)

Se indică greutatea brută, exprimată în kilograme, a mărfurilor descrise în caseta 31 corespunzătoare. Greutatea brută corespunde masei cumulate a mărfurilor şi a tuturor ambalajelor acestora, cu excepţia materialului de transport şi a containerelor.

Doar în cazul unei declaraţii de tranzit care se referă la mai multe feluri de mărfuri, este de ajuns să fie indicată masa brută totală în prima căsuţă nr. 35, celelalte căsuţe nr. 35 rămânând necompletate.

In cazul în care masa brută este mai mare de 1 kg şi are o subdiviziune de o unitate (kg), este permisă următoarea rotunjire:

-       de la 0,001 la 0,499: rotunjire la unitatea inferioară (kg);

-       de la 0,5 la 0,999: rotunjire la unitatea superioară (kg).

In cazul în care masa brută este mai mică de 1 kg, este necesar ca acest lucru să fie indicat sub forma „0,xyz" (ex: „0,654" pentru un pachet de 654 de grame).

CASETA 36: Preferinţe

Această casetă include informaţiile privind tratamentul tarifar al mărfurilor şi se completează chiar dacă nu este solicitată nicio preferinţă tarifară.

Codul comunitar care se completează în această casetă are forma prevăzută în anexa nr.3

Comisia  publică  regulat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,  seria  C,  lista combinaţiilor de coduri care pot fi utilizate, împreună cu exemplele şi explicaţiile necesare.

CASETA 37: Regim

Se indică, în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, regimul pentru care sunt declarate mărfurile.

CASETA 38: Greutate netto (kg)

Se indică masa netă, exprimată în kilograme, a mărfurilor descrise în caseta 31 corespunzătoare. Masa netă corespunde masei proprii a mărfurilor fără ambalaje.

CASETA 39: Contingent

Se indică numărul de ordine al contingentului tarifar solicitat.

CASETA 40: Declaraţie sumară/Document precedent

Se indică, conform codurilor prevăzute în anexa nr. 3, datele de identificare ale declaraţiei sumare sau ale documentelor vamale precedente

CASETA 41: Unităţi suplimentare

Atunci când este cazul, se înscrie cantitatea articolului respectiv exprimată în unitatea de măsură suplimentară prevăzută în nomenclatura mărfurilor.

CASETA 42: Preţ articol

Se indică preţul respectivului articol.

CASETA 43: Cod Metoda de Evaluare

Se indică, sub forma unui cod comunitar aşa cum este definit în anexa nr. 3, metoda de evaluare utilizată pentru determinarea valorii în vamă a mărfurilor.

CASETA 44:  Menţiuni speciale/Documente prezentate/Certificate şi autorizaţii

Menţiunile cerute de eventualele reglementări specifice se înscriu sub forma unor coduri prevăzute în anexa nr.3. In afara menţiunilor speciale înscrise sub formă de coduri prevăzute pentru această casetă în anexa nr.3, se pot face şi alte menţiuni.

Documentele prezentate în susţinerea declaraţiei vamale, se înscriu pentru fiecare articol în parte, inclusiv dacă este cazul exemplarul de control T5, în „Borderoul documentelor anexate". Tipul documentului se indică printr-un cod împreună cu elementele suplimentare necesare identificării acestora, precum numărul şi data emiterii acestora, astfel:

a)        pentru primul articol se vor menţiona datele aferente tuturor documentelor prezentate în susţinerea declaraţiei vamale;

b)        pentru următoarele articole care fac obiectul declarării se vor înscrie numai informaţiile aferente documentelor necesare aplicării măsurilor de politică comercială sau unor reglementări speciale.

Informarea privind actualizarea codurilor utilizate pentru documente se realizează prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamală.

In cazul în care declaraţia de reexport care încheie regimul de antrepozitare vamală este depusă la un birou vamal, altul decât biroul de control, se indică denumirea acestuia din urmă.

In afara menţiunilor speciale care trebuie înscrise sub formă de coduri prevăzute pentru această casetă în anexa nr.3, se pot înscrie şi alte menţiuni.

Exemplu: în cazul în care destinatarul mărfurilor este stabilit într-un alt stat membru, în această casetă se vor înscrie datele de identificare ale acestuia.

Caseta Cod M.S. (Cod menţiuni speciale) nu se completează.

CASETA 46: Valoarea statistică

Valoarea statistică reprezintă valoarea mărfurilor la locul şi momentul în care intră pe teritoriul ţării.

Valoarea statistică se exprimă în moneda naţională şi se determină prin transformarea în lei a monedei facturate, conform prevederilor legale.

Valoarea statistică se calculează astfel:

a) în cazul vânzării, pe baza sumei facturate pentru mărfuri;

b) în alte cazuri, pe baza sumei care ar fi fost facturată în cazul vânzării. Valoarea în vamă a mărfurilor se determină potrivit prevederilor Regulamentului

Consiliului (CEE) 2913/1992.

Valoarea statistică trebuie să includă numai elementele constitutive (transport şi asigurare, etc.) referitoare la acea parte a transportului care, în cazul mărfurilor importate, are loc în afara teritoriului tării.

Valoarea statistică nu include taxe percepute la import, cum sunt: taxele vamale, sau alte taxe cu efect echivalent, TVA, accize.

Pentru mărfurile supuse unor operaţiuni de perfecţionare, inclusiv reparaţiile, valoarea statistică trebuie să fie determinată ca şi când mărfurile ar fi fost produse în întregime în ţara de perfecţionare (reparaţie).

CASETA 47: Calculul impozitărilor

Se precizează baza de impozitare (valoare, pondere sau altele). Dacă este cazul, acestea apar pe fiecare rând , utilizându-se, dacă este nevoie, codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3, după cum urmează:

a)      tipul de impozitare (accize, etc);

b)      baza de impozitare;

c)      procentul care se aplică;

d)      valoarea datorată a impozitării luată în consideraţie;

e)      modul de plată ales (MP).

Valorile indicate la această casetă sunt exprimate în moneda naţională.

CASETA 48: Report de plată

Se completează în situaţiile: a) în care plata drepturilor de import si a impozitelor, după caz, se efectuează din depozit bănesc constituit în avans în contul autorităţii vamale. In acest caz se înscrie codul depozitului bănesc preluat din datele contabile ale biroului vamal respectiv;

b) în care există autorizaţia de amânare de la plata drepturilor de import. In acest caz se înscrie codul de garanţie al agentului economic care beneficiază de facilitatea de amânare de la plata.

CASETA 49: Identificarea antrepozitului

Se indică datele de identificare ale antrepozitului în conformitate cu codul comunitar prevăzut în anexa nr. 3.

CASETA 54: Locul şi data, semnătura şi numele declarantului/reprezentantului

Se indică locul şi data de întocmire a declaraţiei.

Sub rezerva unor prevederi speciale care urmează să fie adoptate în ceea ce priveşte utilizarea sistemelor computerizate, pe exemplarul care rămâne la biroul de export (sau eventual la biroul de expediţie) trebuie să figureze originalul semnăturii de mână a persoanei interesate, precum şi numele şi prenumele acesteia. In cazul în care persoana interesată este o persoană juridică, semnătura este urmată de precizarea numelui, prenumelui şi a calităţii semnatarului.

De asemenea în această casetă se înscriu numărul şi data corespondentă operaţiunii din registrul de evidenţă a mărfurilor la import (R2).

Cap. 4. DISPOZIŢII PRIVIND FORMULARELE COMPLEMENTARE ALE

DECLARAŢIEI VAMALE

14.(1) Formularele complementare sunt utilizate doar în cazul declaraţiei care include mai multe articole (a se vedea caseta 5). Acestea trebuie depuse împreună cu un formular IM, EX sau EU (sau, eventual, CO).

(2) Dispoziţiile de la capitolele 1-3 de mai sus se aplică de asemenea formularelor complementare.

Cu toate acestea:

a)  prima subdiviziune a casetei 1 trebuie să conţină sigla „IM/c", „EX/c" sau „EU/c" (sau, eventual, „CO/c"); această subdiviziune nu se completează dacă:

a1) formularul este utilizat numai în scopul tranzitului comunitar, caz în care este necesar să se indice în cea de-a treia subdiviziune sigla „T1a", „T2a", „T2Fa sau T2SMa" în conformitate cu regimul de tranzit comunitar care se aplică mărfurilor respective;

a2) formularul este utilizat numai pentru a dovedi caracterul comunitar al mărfurilor, caz în care este necesar să se indice în cea de-a treia subdiviziune a casetei 1 sigla „T2La", „T2LFa sau T2LSMa" în conformitate cu statutul mărfurilor respective;

b)   caseta 2/8 este completată facultativ şi nu trebuie să conţină, dacă este cazul, decât numele şi prenumele, precum şi numărul de identificare ale persoanei respective;

c)   coloana „Recapitulare" de la caseta 47 se referă la recapitularea finală a tuturor articolelor care fac obiectul formularelor IM şi IM/c sau EX şi EX/c sau EU şi EU/c (eventual CO şi CO/c) utilizate. Aceasta se completează doar, dacă este cazul, pe ultimul dintre formularele IM/c sau EX/c sau EU/c (eventual CO/c) ataşate unui document IM sau EX sau EU (eventual CO), pentru a evidenţia totalul de plată pe fiecare tip de taxă.

(3)   In cazul utilizării formularelor complementare:

a)   casetele 31 (Colete şi descrierea mărfurilor) din formularele complementare care nu sunt utilizat trebuie să fie tăiate cu o linie pentru a evita orice folosire ulterioară;

b)   în cazul în care cea de-a treia subdiviziune a casetei 1 include sigla „T", casetele 32 „Articol Nr.", 33 „Codul mărfurilor", 35 „Greutatea brutto (kg)", 38 „Greutatea netto (kg)", 40 „Declaraţie sumară/Document precedent" şi 44 „Menţiuni speciale/Documente prezentate/Certificate şi autorizaţii" din primul articol din formularul de declaraţie de tranzit folosit sunt tăiate cu o linie, iar prima casetă 31 „Colete şi descrierea mărfurilor" a acestui document nu se completează cu informaţii privind mărcile, numerele, cifra şi natura coletelor şi descrierea mărfurilor. Numărul de formulare complementare care au siglele T1a, T2a, respectiv T2Fa sau T2SMa este indicat la prima casetă 31 a acestui document.

ANEXA Nr. 3

NOTE EXPLICATIVE PRIVIND CODURILE UTILIZATE PE FORMULARELE DOCUMENTULUI ADMINISTRATIV UNIC

Cap.1 PREVEDERI GENERALE

Prezenta anexă conţine numai cerinţele speciale de bază care se aplică în cazul în care sunt utilizate formularele pe suport hârtie. Atunci când formalităţile privind tranzitul sunt efectuate prin schimb de mesaje EDI, se aplică indicaţiile din această anexă, cu excepţia cazului în care există o indicaţie contrară în anexa nr. 37a sau 37c la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993.

După caz, sunt precizate cerinţele privind tipul şi lungimea datelor. Codurile privind felul de datelor sunt următoarele:

a      alfabetic

n      numeric

an    alfanumeric

Numărul care urmează codului indică lungimea autorizată pentru date. Dacă înaintea indicaţiei de lungime apar două puncte, aceasta semnifică faptul că datele nu au o lungime fixă, ci pot fi alcătuite dintr-un număr de caractere al cărui număr maxim este egal cu cel indicat.

Cap 2. CODIFICĂRI UTILIZATE PENTRU DATELE CE TREBUIE COMPLETATE IN CASETELE DIN DECLARAŢIE

CASETA 1: Declaraţie

Prima subdiviziune

Codurile care se aplică (a2) sunt următoarele:

EX      pentru schimburile cu ţările şi teritoriile situate în afara teritoriului vamal al Comunităţii, cu excepţia ţărilor din AELS, respectiv:

a)  pentru plasarea mărfurilor sub unul dintre regimurile vamale prevăzute în coloanele A şi E din tabelul din anexa nr. 2 la prezentul ordin;

b)  pentru atribuirea uneia din destinaţiile vamale prevăzute în coloanele C şi D din tabelul de la punctul 7 din anexa nr. 2 a prezentului ordin;

c) pentru expedierea mărfurilor necomunitare în cadrul unui schimb între state membre.

IM       pentru schimburile cu ţările şi teritoriile situate în afara teritoriului vamal al Comunităţii, cu excepţia ţărilor din AELS, respectiv:

a)  pentru plasarea mărfurilor sub unul dintre regimurile vamale prevăzute în coloanele H-K din tabelul de la punctul 7 din anexa nr. 2 prezentul ordin;

b)  pentru plasarea mărfurilor necomunitare sub un regim vamal în cadrul unui schimb între state membre.

EU      pentru schimburilor cu ţări din AELS, respectiv:

a)  pentru plasarea mărfurilor sub unul dintre regimurile vamale prevăzute în coloanele A, E şi H-K din tabelul de la punctul 7 din anexa nr. 2 prezentul ordin;

b)  pentru plasarea mărfurilor sub una din destinaţiile vamale prevăzute în coloanele C şi D din tabelul de la punctul 7 din anexa nr. 2 prezentul ordin.

CO     pentru mărfuri comunitare supuse unor măsuri speciale în timpul perioadei de tranziţie de după aderarea unor noi state membre, respectiv:

a) pentru plasarea mărfurilor cu prefinantare în antrepozit vamal sau într-o zonă liberă;

b)  pentru mărfuri comunitare în cadrul schimburilor între părţi din cadrul teritoriului vamal al Comunităţii cărora li se aplică prevederile Directivei 77/388/CEE şi părţi din cadrul acestui teritoriu cărora nu li se aplică aceste prevederi sau în cadrul unor schimburi între părţi din cadrul acestor teritorii pentru care nu se aplică aceste prevederi.

Subdiviziunea a doua

Codurile care se aplică (a1) sunt următoarele:

A            pentru   o   declaraţie   normală   (procedură   normală,   articolul   62   din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.2913/1992).

B            pentru  o  declaraţie  incompletă  [procedură  simplificată,  articolul  76 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.2913/1992].

C            pentru  o  declaraţie  simplificată  [procedură  simplificată,   articolul  76 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.2913/1992].

D            pentru depunerea unei declaraţii normale (aşa cum este prevăzută la codul A înainte ca declarantul să fie în măsură să prezinte mărfurile).

E            pentru depunerea unei declaraţii incomplete (aşa cum este prevăzută la codul B înainte ca declarantul să fie în măsură să prezinte mărfurile).

F            pentru depunerea unei declaraţii simplificate (aşa cum este prevăzută la codul C înainte ca declarantul să fie în măsură să prezinte mărfurile).

X            pentru   o   declaraţie   complementară   în   contextul   unei   proceduri   simplificate definite la codul B.

Y            pentru   o   declaraţie   complementară   în   contextul   unei   proceduri simplificate definite la codul C.

Z            pentru o declaraţie suplimentară în contextul unei proceduri simplificate prevăzute la articolul 76 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.2913/1992 (înregistrarea mărfurilor).

Codurile D, E şi F pot fi folosite numai în cadrul procedurii prevăzute la articolul 201 alineatul (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr.2454/1993 în cazul în care autorităţile vamale autorizează depunerea declaraţiei înainte ca declarantul să fie în măsură să prezinte mărfurile.

Subdiviziunea a treia

Codurile care se aplică (an...5) sunt următoarele:

T1           pentru mărfuri care circulă în regim de tranzit comunitar extern.

T2          pentru mărfuri care circulă în regim de tranzit comunitar intern, în

conformitate cu articolul 163 sau articolul 165 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.2913/1992, cu excepţia cazului articolului 340c alineatul (2) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr.2454/1993.

T2F pentru mărfuri care circulă în regim de tranzit comunitar intern, în conformitate cu articolul 340c alineatul (1) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr.2454/1993.

T2SM pentru mărfuri plasate sub regim de tranzit comunitar intern, în aplicarea articolului 2 din Decizia nr. 4/92 a Comitetului de Cooperare CEE-San Marino din 22 decembrie 1992.

T            pentru loturi compozite prevăzute la articolul 351. In acest caz, trebuie tăiat cu o linie spaţiul lăsat liber care urmează siglei „T".

T2L       pentru documentul care atestă statutul comunitar al mărfurilor.

T2LF pentru documentul care atestă statutul comunitar al mărfurilor cu destinaţia sau provenind dintr-o parte din cadrul teritoriului vamal al Comunităţii unde nu se aplică prevederile Directivei 77/388/CEE.

T2LSM pentru documentul care confirmă statutul comunitar al mărfurilor cu destinaţia San Marino, în conformitate cu articolul 2 din Decizia nr. 4/92 a Comitetului de Cooperare CEE-San Marino din 22 decembrie 1992.

CASETA 2: Expeditor/Exportator

Pentru operaţiunile prevăzute la Cap.3 A din prezentele norme se înscrie codul ţării "RO", urmat de codul de identificare al exportatorului.

Codul de identificare al exportatorului este următorul:

a)   pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA, care nu achită TVA la autoritatea vamală conform art. 153 din Codul Fiscal: codul de înregistrare în scopuri de TVA;

b)   pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA, care achită TVA la autoritatea vamală conform art. 1531 din Codul Fiscal: codul de înregistrare în scopuri de TVA, urmat de litera "P";

c)    pentru persoanele impozabile, neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care achită TVA la autoritatea vamală: codul numeric personal, urmat de litera "P" (în cazul persoanelor fizice).

CASETA 8: Destinatar

La import se înscrie codul ţării "RO", urmat de codul de identificare al destinatarului.

Codul de identificare al destinatarului este următorul:

a)   pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA, care nu achită TVA la autoritatea vamală conform art. 153 din Codul Fiscal: codul de înregistrare în scopuri de TVA;

b)   pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA, care achită TVA la autoritatea vamală conform art. 1531 din Codul Fiscal: codul de înregistrare în scopuri de TVA, urmat de litera "P";

c)    pentru persoanele impozabile, neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal, care achită TVA la autoritatea vamală: codul numeric personal, urmat de litera "P" (în cazul persoanelor fizice).

CASETA 14: Declarant/Reprezentant

In această casetă se înscriu următoarele elemente: Codul de reprezentare (n1), Codul ţării (a2), Codul de identificare al declarantului/reprezentantului (an..16). Se utilizează codurile ţărilor menţionate în caseta 15a.

Codurile pentru tipul de reprezentare sunt:

1    Declarant

2    Reprezentant (Reprezentare directă în sensul articolului 5 alineatul (2) prima liniuţă din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2913/1992)

3    Reprezentant (Reprezentare indirectă în sensul articolului 5 alineatul (2) a doua liniuţă din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2913/1992)

In cazul în care acest cod este tipărit pe hârtie, se include între paranteze drepte ([1], [2] sau [3]).

Codul  de   identificare  al   declarantului/reprezentantului  este  atribuit  de  către autoritatea vamală.

CASETA 15a: Codul ţării de expediţie/export

Se înscrie unul din codurile alfabetice pentru ţări şi teritorii, conform tabelului de mai jos, stabilite pe baza normelor ISO alfa 2 (a2) în vigoare.

Codurile ţărilor: Codificarea comunitară alfabetică a ţărilor şi teritoriilor se bazează pe standardul ISO alfa 2 (a2) în vigoare cu condiţia ca acesta să fie compatibil cu exigenţele legislaţiei comunitare. Baza legală a acestei codificări este constituită de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1172/95 privind statisticile schimburilor de bunuri ale Comunităţii şi ale statelor membre ale acesteia cu ţări terţe (JO L 118, 25.05.1995). O versiune actualizată a listei codurilor ţărilor se publică regulat conform unui regulament al Comisiei.

Informarea privind actualizarea datelor aferente listei de mai jos se realizează prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamală.

Codurile ţărilor şi teritoriilor

Cod

Denumire

AD

Andorra

AE

Emiratele Arabe Unite

AF

Afganistan

AG

Antigua si Barbados

Al

Anguilla

AL

Albania

AM

Armenia

AN

Antilele Olandeze

AO

Angola

AQ

Antarctica

Cod

Denumire

AR

Argentina

AS

Samoa Americana

AT

Austria

AU

Australia

AW

Aruba

AZ

Azerbaidjan

BA

Bosnia si Hertegovina

BB

Barbados

BD

Bangladesh

BE

Belgia

BF

Burkina Faso

BG

Bulgaria

BH

Bahrein

Bl

Burundi

BJ

Benin

BM

Bermude

BN

Brunei

BO

Bolivia

BR

Brazilia

BS

Bahamas

BT

Buthan

BV

Insulele Bouvet

BW

Botswana

BY

Bielorusia

BZ

Belize

CA

Canada

CC

Insulele Cocos

Cod

Denumire

CD

Congo

CF

R. Centrafricană

CG

Congo

CH

Elveţia

CI

Coasta de Fildeş

CK

Insulele Cook

CL

Chile

CM

Camerun

CN

China

CO

Columbia

CR

Costa Rica

CU

Cuba

CV

Insulele Capului Verde

CX

Insulele Christmas

CY

Cipru

CZ

Cehia

DE

Germania

DJ

Djibouti

DK

Danemarca

DM

Dominica

DO

R. Dominicană

DZ

Algeria

EC

Ecuador

EE

Estonia

EG

Egipt

ER

Eritreea

ES

Spania

Cod

Denumire

ET

Etiopia

FI

Finlanda

FJ

Insulele Fiji

FK

Insulele Falkland

FM

Micronezia

FO

Insulele Faroe

FR

Franţa, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceză, Insulele Reunion, Martinica, Monaco

GA

Gabon

GB

Marea Britanie

GD

Grenada

GE

Gruzia (Georgia)

GH

Ghana

Gl

Gibraltar

GL

Groenlanda

GM

Gambia

GN

Guineea

GQ

Guineea Ecuatorială

GR

Grecia

GS

Georgia Sud - Insulele Sand

GT

Guatemala

GU

Guam

GW

Guineea Bissau

GY

Guyana

HK

Hong Kong

HM

Insulele Heard Mc Donald

Cod

Denumire

HN

Honduras

HR

Croaţia

HT

Haiti

HU

Ungaria

ID

Indonezia

IE

Irlanda

IL

Israel

IN

India

IO

Teritoriile britanice din Oceanul Indian

IQ

Irak

IR

Iran

IS

Islanda

IT

Italia

JM

Jamaica

JO

Iordania

JP

Japonia

KE

Kenya

KG

Kirghiztan

KH

Cambodgia

Kl

Kiribati

KM

Insulele Comore

KN

Sf. Kitts si Nevis

KP

Coreea de Nord

KR

Coreea de Sud

KW

Kuwait

KY

Insulele Cayman

KZ

Kazahstan

Cod

Denumire

LA

Laos

LB

Liban

LC

Sf. Lucia

LI

Liechtenstein

LK

Sri Lanka

LR

Liberia

LS

Lesotho

LT

Lituania

LU

Luxemburg

LV

Letonia

LY

Libia

MA

Maroc

MD

R. Moldova

ME

Muntenegru

MG

Madagascar

MH

Insulele Marshall

MK1

Republica Macedonia

ML

Mali

MM

Myanmar

MN

Mongolia

MO

Macao

MP

Insulele Mariane de Nord

MR

Mauritania

MS

Montserrat

MT

Malta

MU

Mauritius

MV

Insulele Maldive

Cod

Denumire

MW

Malawi

MX

Mexic

MY

Malaiezia

MZ

Mozambic

NA

Namibia

NC

Noua Caledonie

NE

Niger

NF

Insulele Norfolk

NG

Nigeria

NI

Nicaragua

NL

Olanda

NO

Norvegia, inclusiv Insulele Svalb/J. Mayen

NP

Nepal

NR

Nauru

NU

Niue

NZ

NouaZeelandă

OM

Oman

PA

Panama

PE

Peru

PF

Polinezia Franceza

PG

Papua - Noua Guinee

PH

Filipine

PK

Pakistan

PL

Polonia

PM

Saint Pierre si Miquelon

PN

Insulele Pitcairn

PS

Fasia Gaza si Ter. de

Cod

Denumire

Vest

PT

Portugalia

PW

Palau

PY

Paraguay

QA

Qatar

RO

România

RU

Federaţia Rusă

RW

Rwanda

SA

Arabia Saudită

SB

Insulele Solomon

SC

Seychelles

SD

Sudan

SE

Suedia

SG

Singapore

SH

Sf. Elena (Saint Helena)

SI

Slovenia

SK

Slovacia

SL

Sierra Leone

SM

San Marino

SN

Senegal

SO

Somalia

SR

Surinam

ST

Sao Tome şi Principe

SV

Salvador

SY

R. Arabă Siriană

SZ

Swaziland

TC

Insulele Turks şi Caicos

Cod

Denumire

TD

Ciad

TF

Ter. Aust. şi Ant. Fr.

TG

Tago

TH

Thailanda

TJ

Tadjikistan

TK

Insulele Tokelau

TL

Timorul de Est

TM

Turkmenistan

TN

Tunisia

TO

Tonga

TR

Turcia

TT

Trinidad Tobago

TV

Tuvalu

TW

Taiwan

TZ

Tanzania

UA

Ucraina

UG

Uganda

UM

Teritorii SUA din depărtare

US

S.U.A., inclusiv Porto Rico

UY

Uruguay

UZ

Uzbekistan

VA

Vatican

VC

Sf. Vicentiu şi Grenadines

VE

Venezuela

VG

Insulele Virgine Britanice

VI

Insulele Virgine ale SUA

VN

Vietnam

Cod

Denumire

VU

Vanuatu

WF

Insulele Wallis şi Futuna

WS

Samoa de Vest

XC

Ceuta

XK

Kosovo

XL

Melilla

xs

Serbia

YE

Yemen

YT

Mayotte

ZA

Africa de Sud

ZM

Zambia

ZW

Zimbabwe

1 Cod provizoriu care un prejudiciază cu nimic denumirea definitivă a ţării, care va fi agreată după concluziile negocierilor pe această temă aflate în prezent în curs de derulare în cadrul Naţiunilor Unite.

Diverse

EU

Comunitatea Europeană

Cod rezervat, în cadrul schimburilor cu ţările    terţe, pentru declararea originii mărfurilor, conform    condiţiilor prevăzute de         dispoziţiile comunitare   publicate în acest domeniu. Codul nu este utilizat în scop statistic

QQ

sau

QR

QS

Provozii de bord şi cală

Provozii de bord şi cală în cadrul schimburilor intracomunitare

Provozii de bord şi cală în cadrul schimburilor cu ţări terţe.

Rubrica facultativă

Rubrica facultativă

Rubrica facultativă

QU

sau

QV

Ţări şi teritorii nespecificate

Ţări şi teritorii nespecificate în cadrul schimburilor intracomunitare

Rubrica facultativă

Rubrica facultativă

QW

Ţări şi Teritorii nespecificate în cadrul schimburilor cu ţările terţe

Rubrica facultativă

QX

sau

QY

QZ

Ţări şi teritorii neprecizate din motive comerciale sau militare

Ţări şi teritorii neprecizate din motive comerciale sau militare în cadrul schimburilor intracomunitare

Ţări şi teritorii neprecizate din motive comerciale sau militare în cadrul schimburilor cu ţările terţe.

Rubrica facultativă

Rubrica facultativă

Rubrica facultativă

CASETA 17a: Codul tării de destinaţie

Se utilizează codurile ţărilor menţionate în caseta 15a.

CASETA 18: Naţionalitatea mijlocului de transport la plecare

Se utilizează codurile ţărilor menţionate în caseta 15a

CASETA 19: Container (Ctr.)

Codurile care se aplică (n1) sunt:

0         pentru mărfuri care nu sunt transportate în containere

1         pentru mărfuri transportate în containere.

CASETA 20: Condiţii de livrare

Codurile   şi   indicaţiile   care   figurează,   dacă   este   cazul,   în   primele   două subdiviziuni ale acestei casete sunt reluate în continuare:

Prima subdiviziune

Semnificaţie

A doua subdiviziune

Coduri Incoterms

Incoterms CCI/CEE Geneva

Loc care trebuie precizat

EXW

FCA

FAS

FOB

CFR

CIF

CPT

CIP

DAF

DES

DEQ

DDU

Franco fabrică

Franco transportator

Franco de-a lungul navei

Franco la bord

Cost şi navlu

Cost, asigurare şi navlu

Transport plătit până la

Transport    şi    asigurare

până la

Livrat la frontieră

Franco navă nedescărcat

Franco pe chei

Franco destinaţie nevămuit

plătite

Loc numit

Loc numit

Port de îmbarcare numit

Port de îmbarcare numit

Port de destinaţie numit

Port de destinaţie numit

Loc de destinaţie numit

Loc de destinaţie numit

Loc    convenit    de    livrare    la frontieră

Port de destinaţie numit

Port de destinaţie numit

Loc de destinaţie numit

CASETA 21: Naţionalitatea mijlocului de transport activ care trece frontiera

Este necesar să fie folosite codurile ţărilor menţionate în caseta 15a.

CASETA 22: Moneda de facturare

Indicatorul monedei de facturare este format din codul monetar ISO alfa-3 (cod ISO 4217 pentru reprezentarea monedelor şi tipurilor de fonduri).

Nomenclatorul de unităţi monetare agreate de Banca Naţională a României

Denumire unitate monetară

Cod alfabetic

conform ISO

4217

Dolar Australian

Dolar Canadian

Coroana Ceha

Coroana Daneză

Forint Maghiar

Yen Japonez

Leul moldovenesc

Coroana Norvegiană

Zlot Polonez

Coroana Suedeză

Franc Elveţian

Lira Turcească nouă

Lira Egipteană

Lira Sterlină

DolarS.U.A.

EURO/anual - accize Legea Nr. 571/2003

EURO 1 (fost ECU până la data de 08.01.1999)

Drepturi speciale de tragere (DST)

LEU

AUD

CAD

CZK

DKK

HUF

JPY

MDL

NOK

PLN

SEK

CHF

TRY

EGP

GBP

USD

ERO

EUR

XDR

RON

Această listă poate fi modificată şi completată conform instrucţiunilor emise de către Banca Naţională a României.

CASETA 24: Natura tranzacţiei

Codurile care se aplică sunt reluate în continuare.

Această informaţie trebuie să utilizeze toate codurile cu o singură cifră menţionate în coloana A, cu excepţia, dacă este cazul, a codului nr. 9, şi să introducă cifra respectivă în partea stângă a căsuţei. De asemenea, în partea dreaptă a căsuţei se indică o a doua cifră, care este menţionată în coloana B.

Coloana A

Coloana B

1     Tranzacţie   care   atrage   după   sine   un transfer efectiv sau prevăzut de proprietate în  schimbul  unei  compensaţii  (financiară sau de altă natură) (cu excepţia tranzacţiilor înregistrate sub codurile 2, 7 şi 8)1 2 3

1      Cumpărare/vânzare definitivă z

2      Livrare pentru vânzare la vedere sau cu testare,    pentru    consignaţie    sau    prin intermediul unui agent care lucrează pe bază de comision

3      Troc (compensaţie în natură)

4      Cumpărături personale ale călătorilor

5      Leasing financiar (locaţie-vânzare)3

2     Returnări   de   mărfuri   după  înregistrarea tranzacţiei    originale    sub    codul    1    4; înlocuirea mărfurilor cu titlu gratuit4

1       Returnări de mărfuri

2      Inlocuirea mărfurilor returnate

3      Inlocuirea (de exemplu,  sub garanţie) a mărfurilor nereturnate

3     Tranzacţii (netemporare) care atrag după sine    un   transfer   de    proprietate   fără compensaţie (financiară sau de altă natură)

4     Operaţiuni  în  vederea  unei  activităţi  de prelucrare 5 sau de service 6 (cu excepţia operaţiunilor care trebuie înregistrate sub codul 7)

1       Mărfuri furnizate în cadrul programelor de ajutor finanţate   parţial   sau   integral   de Comunitatea Europeană

2      Alt ajutor guvernamental

3      Alt ajutor privat, organizaţie nonguvernamentală)

4      Altele

1       Prelucrare

2      Service sau întreţinere cu titlu oneros

3      Service sau întreţinere gratuită

5    Operaţiuni după prelucrare 5 sau service 6 (cu   excepţia   operaţiunilor   care   trebuie înregistrate sub codul 7)

1       Prelucrare

2      Service sau întreţinere cu titlu oneros

3      Service sau întreţinere gratuită

6    Tranzacţii fără transfer de proprietate, şi anume      locaţie,      împrumut,       leasing operaţional 7 şi alte întrebuinţări temporare 8 cu excepţia activităţilor de prelucrare sau de service (livrare şi returnare)

1       Locaţie, împrumut; leasing operaţional

2      Alte întrebuinţări temporare

7    Operaţiuni în cadrul unui program comun de   apărare   sau   al   unui   alt   program interguvernamental de fabricare coordonată (de exemplu, Airbus)

8    Furnizarea de materiale şi echipamente în cadrul unui contract general9 de construcţie sau de construcţii civile

9    Alte tranzacţii

Această casetă se referă la majoritatea exporturilor şi importurilor, adică la tranzacţiile pentru care:

-   există un transfer de proprietate între un rezident şi un nerezident şi

-   există sau va exista o compensare financiară sau în natură (troc).

De remarcat că acest lucru se aplică mişcărilor între unităţi ale aceleiaşi întreprinderi sau ale aceluiaşi grup de întreprinderi şi mişcărilor de la/către centre de distribuţie, cu excepţia cazului în care aceste operaţiuni nu fac obiectul unei plăţi sau unei alte compensaţii (în acest caz, o astfel de tranzacţie se include la codul 3).

2       Inclusiv înlocuirile pieselor detaşate sau ale altor mărfuri efectuate cu titlu oneros.

3       Inclusiv leasingul financiar (locaţie-vânzare): chiriile sunt calculate astfel încât să acopere în întregime sau aproape în întregime valoarea bunurilor. Riscurile şi beneficiile legate de posesia bunurilor sunt transferate celui care închiriază. La sfârşitul contractului, acesta devine efectiv proprietarul bunurilor.

4       Returnarea şi înlocuirea de mărfuri înregistrate la început la casetele 3-9 din coloana A trebuie să fie înscrise la casetele corespunzătoare.

5       La casetele 4 şi 5 din coloana A sunt înregistrate operaţiunile de prelucrare, fie că sunt efectuate sau nu sub control vamal. Operaţiunile de perfecţionare realizate de către executant din proprie iniţiativă sunt excluse de la aceste casete; acestea trebuie să fie înregistrate în caseta 1 din coloana A.

6       Operaţiunea de service pentru un produs duce la restabilirea funcţiei de origine a acestuia. Aceasta poate să cuprindă o muncă de recondiţionare sau de ameliorare.

7       Leasing operaţional: orice contract de locaţie altul decât leasingul financiar prevăzut la nota 3.

8       Această casetă se referă la bunurile exportate/importate cu intenţia de a fi reimportate/reexportate şi fără transfer de proprietate.

9       Pentru tranzacţiile care urmează să fie înregistrate în caseta 8 din coloana A, nu este necesar să existe o facturare separată a mărfurilor, ci numai o facturare pentru totalitatea  lucrării. In caz contrar, tranzacţiile sunt înregistrate în caseta 1.

CASETA 25: Mod de transport la frontieră

Codurile care se aplică (n1) sunt reluate în continuare:

Cod

Denumire

1

Transport maritim

2

Transport feroviar

3

Transport rutier

4

Transport aerian

5

Expedieri poştale

7

Instalaţii de transport fixe

8

Transport pe căile navigabile interioare

9

Propulsare proprie

CASETA 26: Mod de transport interior

Se aplică în acest caz codurile prevăzute pentru caseta 25.

CASETA 29: Biroul de ieşire/intrare

Codurile care sunt folosite (an8) respectă următoarea structură:

-   Primele două caractere  (a2) servesc la  identificarea ţării  prin  utilizarea codurilor de tară menţionate în caseta 15a.

Cele şase caractere următoare (an6) reprezintă biroul implicat din această ţară. (In cazul în care biroul de ieşire/intrare din/în teritoriul Comunităţii nu este un birou vamal din România, codul biroului vamal comunitar se regăseşte în lista care este comunicată, actualizată de serviciile de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi publicată pe site-ul www.customs.ro.

LISTA CODURI BIROURILOR VAMALE DIN ROMÂNIA

DIRECŢIA REGIONALA BRAŞOV

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

ALBA IULIA

ROBV0300

2.

BRAŞOV

ROBV0900

3.

MIERCUREA CIUC

ROBV5600

4.

ODORHEIU SECUIESC

ROBV5610

5.

SFANTU GHEORGHE

ROBV7820

6.

SIBIU

ROBV7900

7.

F

SIBIU AEROPORT

ROBV7910

8.

I

TARGU MUREŞ

ROBV8800

9.

F

TARGU MUREŞ AERO

ROBV8820

DIRECŢIA REGIONALA VAMALA BUCUREŞTI

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

I

ANTREPOZITE

ROBU1200

2.

F

BANEASA

ROBU1040

3.

I

BUCUREŞTI SUD

ROBU1120

4.

F

GIURGIU

ROBU3910

5.

F

ZONA LIBEA GIURGIU

ROBU3980

6.

F

OTOPENI CALATORI

ROBU1030

7.

I

PLOIEŞTI

ROBU7100

8.

I

POSTA

ROBU1380

9.

I

TARGOVISTE

ROBU8600

10.

I

TÂRGURI SI EXPOZIŢII

ROBU1400

DIRECŢIA REGIONALA VAMALA CONSTANTA

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

I

CĂLĂRAŞI

ROCT1710

2.

F

CONSTANTA

ROCT1970

3.

F

CONSTANTA SUD

ROCT1900

4.

F

MIHAIL KOGALNICEANU

ROCT5100

5.

F

MANGALIA

ROCT5400

6.

I

OLTENIŢA

ROCT6300

7.

I

SLOBOZIA

ROCT8220

DIRECŢIA REGIONALA VAMALA CRAIOVA

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

I

ALEXANDRIA

ROCR0310

2.

F

BECHET

ROCR1720

3.

F

CALAFAT

ROCR1700

4.

I

CORABIA

ROCR2000

5.

I

CRAIOVA

ROCR2100

6.

F

CRAIOVA AERO

ROCR2110

7.

F

DROBETA TURNU SEVERIN

ROCR9000

8.

F

ORŞOVA

ROCR7280

9.

I

PITEŞTI

ROCR7000

10.

F

PORTILE DE FIER 1

ROCR7270

11.

F

PORŢILE DE FIER 2

ROCR7200

12.

I

RAMNICU VÂLCEA

ROCR7700

13.

I

SLATINA

ROCR8210

14.

I

TARGU JIU

ROCR8810

15.

F

TURNU MĂGURELE

ROCR9100

16.

F

ZIMNICEA

ROCR5800

DIRECŢIA REGIONALA VAMALA GALAŢI

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

F

BRĂILA

ROGL0700

2.

F

ZONA LIBERA BRADLA

ROGL0710

3.

I

BUZĂU

ROGL1500

4.

I

FOCŞANI

ROGL3600

5.

F

GALAŢI

ROGL3800

6.

F

ZONA LIBRA GALAŢI

ROGL3810

7.

F

GIURGIULESTI

ROGL3850

8.

F

OANCEA

ROGL3610

9.

F

SULINA

ROGL8300

10.

F

TULCEA

ROGL8900

DIRECŢIA REGIONALA VAMALA IAŞI

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

F

ALBITA

ROIS0100

2.

I

BACĂU

ROIS0600

3.

F

BACĂU AERO

ROIS0620

4.

I

BOTOŞANI

ROIS1600

5.

F

DORNESTI

ROIS2700

6.

F

FALCIU

ROIS4600

7.

F

IAŞI

ROIS4650

8.

F

IAŞI AERO

ROIS4660

9.

I

PAŞCANI

ROIS4800

10.

I

PIATRA NEAMŢ

ROIS7400

11.

F

SCULENI

ROIS4990

12.

F

SIRET

ROIS8200

13.

F

STANCA COSTESTI

ROIS1610

14.

I

SUCEAVA

ROIS8230

15.

F

SUCEAVA AERO

ROIS8250

16.

I

VASLUI

ROIS9610

DIRECŢIA REGIONALA VAMALA CLUJ

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

I

BAIA MARE

ROCJ0500

2.

I

BISTRIŢA

ROCJ0400

3.

I

CLUJNAPOCA

ROCJ1800

4.

F

CLUJ NAPOCA AERO

ROCJ1810

5.

F

HALMEU

ROCJ4320

6.

I

ORADEA

ROCJ6570

7.

F

ORADEA AERO

ROCJ6580

8.

I

SATU MARE

ROCJ7810

9.

I

SIGHET

ROCJ8000

10.

I

ZALĂU

ROCJ9700

DIRECTIA REGIONALA VAMALA TIMIŞOARA

NR.CRT.

TIP VAMA

DENUMIRE VAMA

COD

1.

I

ARAD

ROTM0200

2.

F

ARAD AERO

ROTM0230

3.

F

ZONA LIBERA CURTICI

ROTM2300

4.

I

DEVA

ROTM8100

5.

F

JEVIBOLIA

ROTM5010

6.

I

LUGOJ

ROTM8750

7.

F

MORAVITA

ROTM5510

8.

F

NAIDAS

ROTM6100

9.

I

RESITA

ROTM7600

10.

I

TIMIŞOARA

ROTM8720

11.

F

TIMIŞOARA AERO

ROTM8730

CASETA 31: Colete şi descrierea mărfurilor; mărci şi numere - numărul (numerele) containerului (containerelor)- numărul şi natura

Tipul coletelor

Se utilizează următoarelor coduri.

(Recomandarea UN/ECE nr. 21/rev. 4, mai 2002)

CODURILE AMBALAJELOR

Aerosol

AE

Ambalaj

PK

Ambalaj compozit, recipient din plastic

6H

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu carcasă exterioară din oţel

YA

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu carcasă exterioară din aluminiu

YC

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu carcasă exterioară din carton

YJ

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu carcasă exterioară din plastic

YL

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu carcasă exterioară din placaj

YG

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu cutie exterioară din aluminiu

YD

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu cutie exterioară din carton

YK

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu cutie exterioară din lemn

YF

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu cutie exterioară din oţel

YB

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu cutie exterioară din placaj

YH

Ambalaj compozit,recipient din plastic cu cutie exterioară din plastic rigid

YM

Ambalaj compozit,recipient din sticlă

6P

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu ambalaj exterior din plastic expandat

YY

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu ambalaj exterior din plastic rigid

YZ

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu carcasa exterioară din aluminiu

YQ

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu carcasa exterioară din carton

YW

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu carcasa exterioară din oţel

YN

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu carcasa exterioară din placaj

YT

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu coş exterior din răchită

YV

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu cutie exterioară din aluminiu

YR

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu cutie exterioară din carton

YX

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu cutie exterioară din lemn

YS

Ambalaj compozit,recipient din sticlă cu cutie exterioară din oţel

YP

Ambalaj cu fereastra

IE

Ambalaj de prezentare din carton

IB

Ambalaj de prezentare din lemn

IA

Ambalaj de prezentare din metal

ID

Ambalaj de prezentare din plastic

IC

Ambalaj din carton cu găuri de prindere

IK

Ambalaj învelit în hârtie

IG

Ambalaj sub vid

VP

Ambalaj termoretractabil

SW

Ambalaj tubular

IF

Atomizor

AT

Balon neprotejat

BF

Balon protejat

BP

Balot

BE

Balot comprimat

BL

Balot necomprimat

BN

Bară (lingou,calup)

BR

Bară în balot (mănunchi,legătură)

BZ

Bidon (canistră)

CI

Bidon cilindric

CX

Bidon cu toartă şi cioc de turnare

CD

Bidon de lapte

CC

Bidon dreptunghiular

CA

Blister

Al

Bobină

BB

Borcan

JR

Buştean

LG

Buşteni în baloţi, mănunchi,legătură

LZ

Butie

TO

Butoi

HG

Butoi de vin

FI

Butoi din lemn

2C

Butoi din lemn cu cep

QH

Butoi din lemn,cu partea superioara amovibila

QJ

Butoi mare

CK

Butoi mic

BA

Butoi (poloboc)

BU

Butoiaş

KG

Cadă (cazan)

TB

Cadru

LV

Canistră cilindrica

JY

Canistră din otel

3A

Canistră din otel,cu partea superioara amovibila

QL

Canistră din otel,cu partea superioara neamovibila

QK

Canistră din plastic

3H

Canistră din plastic,cu partea superioara amovibila

QN

Canistră din plastic,cu partea superioara neamovibila

QM

Canistră dreptunghiulara

JC

Capsulă

AV

Carafă

PH

Carcasă

DR

Carcasă din aluminiu

1B

Carcasă din aluminiu cu partea superioara amovibila

QD

Carcasă din aluminiu cu partea superioara neamovibila

QC

Carcasă din carton

1G

Carcasă din fier

Dl

Carcasă din lemn

1W

Carcasă din oţel

1A

Carcasă din oţel cu partea superioara amovibila

QB

Carcasă din oţel cu partea superioara neamovibila

QA

Carcasă din placaj

1D

Carcasă din plastic

IH

Carcasă din plastic cu partea superioara amovibila

QG

Carcasă din plastic cu partea superioara neamovibila

QF

Cartela (cârd)

CM

Carton

CT

Carton pt. Vrac

DK

Cartuş

CQ

Cazan cu capac

TL

Cilindru

CY

Cisternă cilindrică

TY

Cisternă dreptunghiulară

TK

Colac

CL

Colet

PC

Container (fără alta precizare decât ca echipament de transport)

CN

Cornet

AJ

Coş

BK

Coş cu toarta,din carton

HC

Coş cu toarta,din lemn

HB

Coş cu toarta,din plastic

HA

Coş din răchită pentru ambalarea sticlăriei

FD

Coş mare de paie cu doua toarte-coşarcă

CE

Coş pt. ambalat alimente puţin adânc

SC

Coş pt. ambalat fructe

FC

Cufăr

CH

Cufăr de marinar

SE

Cufăr mic

CF

Cupă

CU

Cuşcă

CG

Cuşcă CHEP (Commonwealth Handling Equipment Pool)

DG

Cutie

BX

Cutie CHEP-Eurobox

DH

Cutie de ceai

TC

Cutie de chibrituri

MX

Cutie din aluminiu

4B

Cutie din carton cu mai multe nivele

DC

Cutie din lemn cu mai multe nivele

DB

Cutie din lemn natural

4C

Cutie din lemn natural din panouri etanşe la pulberi

QQ

Cutie din lemn natural obişnuit

QP

Cutie din lemn pt. Vrac

DM

Cutie din lemn reconstituit

4F

Cutie din oţel

4A

Cutie din panouri de fibre

4G

Cutie din placaj

4D

Cutie din plastic

4H

Cutie din plastic cu mai multe nivele

DA

Cutie din plastic expandat

QR

Cutie din plastic pt. Vrac

DL

Cutie din plastic rigid

QS

Cutie din tablă

TN

Cutie paiet

ED

Cutie paiet din carton

EF

Cutie paiet din lemn

EE

Cutie paiet din metal

EH

Cutie paiet din plastic

EG

Cutie pt. Lichide

BW

Cutie tip grilaj

SK

Cutii compuse

NS

Cuvă

VA

Cuvă mica

BM

Damigeana cu învelitoare din nuiele sau fire plastic

WB

Damigeana neprotejată

DJ

Damigeana protejată

DP

Definiţie comună

ZZ

Dulap (ladă,cutie,teacă,toc,casetă,trusă)

CS

Etui

CV

Fără cuşca

UC

Fără obiect (nedisponibil)

NA

Fascicol

TS

Fiolă neprotejată

AM

Fiolă protejată

AP

Flacon

FL

Foaie de placaj

TI

Folie

ST

Folie calandrată

SB

Folie de împachetat

FP

Folie învelita în plastic

SP

Folie-paletă

SL

Fus (ax, pivot)

SD

Găleată

PL

Gaz lichefiat în vrac (la temperatură şi presiune anormale)

VQ

Gaz vrac (la 1031 mbari şi 15° C)

VG

Geamantan din nuiele

HR

Generator aerosoli

DN

Grinda subţire

Gl

Grinzi subţiri în baloţi, mănunchi, legături

GZ

Hârdău (găleata, putină)

BJ

Inel

RG

Invelitoare (plic)

EN

Invelitoare din oţel

SV

Ladă

CR

Ladă de bagaje (cufăr)

TR

Ladă de bere (stelaj)

CB

Ladă înaltă

Bl

Ladă pt. lapte (stelaj)

MC

Ladă pt. sticle(stelaj)

BC

Lădiţă (cufăraş)

FO

Lichid în vrac

VL

Lingou

IN

Lingouri în baloţi, mănunchi, legătură

IZ

Lot

LT

Manşon

SY

Mănunchi (legătură)

BH

Marfă neambalata şi necondiţionată,o singura unitate

NF

Mărfuri neambalate

NE

Mărfuri neambalate şi necondiţionate,mai multe unităţi

NG

Materii solide, vrac, în particule fine (pudră)

VY

Materii solide, vrac, în particule granulate (granule)

VR

Materii solide, vrac, în particule mari

VO

Mosor (bobină)

SO

Oală

PT

Pachet

PA

Paletă

PX

Paletă cu husa termoretractabilă

AG

Paleta cutie

PB

Paletă modulară înălţată, de dimensiuni 80x100 cm

PD

Paletă modulara înălţată,de dimensiuni 80x120cm

PE

Paletă modulara înălţată,de dimensiuni 80x60cm

AF

Paletă 100x110cm

AH

Paneraş

PJ

Piesă (sită, grătar, cupon)

BT

Placă

PG

Placi în baloţi, mănunchi, legături

PY

Planşă (plank)

PN

Planşe în baloţi, mănunchi, legături

PZ

Plasă

NT

Plasă de fructe

RT

Plasă tubulară din material textil

NV

Plasă tubulară din plastic

NU

Platou

PU

Platou din carton, pe două nivele, fără capac

DY

Platou din carton, pe un nivel, fără capac

DV

Platou din lemn, pe doua nivele, fără capac

DX

Platou din lemn, pe un nivel, fără capac

DT

Platou din plastic, pe doua nivele, fără capac

DW

Platou din plastic, pe un nivel, fără capac

DS

Platou din pol işti ren, pe un nivel, fără capac

DU

Prelată (ţesătura)

CZ

Punguţă

PO

Recipient (container) pt. Alimente

FT

Recipient din oţel

SS

Recipient din sticlă neprotejată

CO

Recipient din sticla protejată

CP

Recipient izoterm

El

Recipient mare pentru lichid vrac din aluminiu

WL

Recipient mare pentru lichid vrac din material compozit,cu recipient interior

din plastic rigid

ZQ

Recipient mare pentru lichid vrac din material compozit,cu recipient

interior din plastic suplu

ZR

Recipient mare pentru lichid vrac din oţel

WK

Recipient mare pentru lichid vrac din plastic rigid, autoportant

ZK

Recipient mare pentru lichid vrac din plastic rigid, cu echipament de

structura

ZJ

Recipient mare pentru lichid vrac, metalic

WM

Recipient mare pentru solide in vrac, din material compozit, cu recipient

interior din plastic rigid

ZL

Recipient mare pentru solide în vrac, din material compozit, cu

recipient interior din plastic suplu

ZF

Recipient mare pentru solide în vrac, din plastic rigid, autoportant

ZM

Recipient mare pentru solide în vrac, cu echipament de structură

ZD

Recipient mare pentru vrac

WA

Recipient mare pentru vrac, cu folie din plastic

WS

Recipient mare pentru vrac, din aluminiu

WD

Recipient mare pentru vrac, din aluminiu,cu umplere sau golire sub o

presiune mai mare de l0kpa (0,1 bar)

WH

Recipient mare pentru vrac, din lemn natural

ZW

Recipient mare pentru vrac, din lemn natural, cu dublura

WU

Recipient mare pentru vrac, din lemn reconstituit

ZY

Recipient mare pentru vrac, din lemn reconstituit, cu dublura

WZ

Recipient mare pentru vrac, din material compozit, cu recipient interior

din plastic rigid, pentru umplere sau golire sub presiune

ZN

Recipient mare pentru vrac, din material compozit, cu recipient interior din plastic

suplu, pentru umplere sau golire sub presiune

ZP

Recipient mare pentru vrac, din materiale textile cu acoperire interioară

VW

Recipient mare pentru vrac, din materiale textile cu acoperire interioară şi dublură

WX

Recipient mare pentru vrac, din materiale textile fără acoperire interioară şi nici

dublură

WT

Recipient mare pentru vrac, din materiale textile, cu dublură

VWV

Recipient mare pentru vrac, din oţel

WC

Recipient mare pentru vrac, din oţel, cu umplere sau golire sub o presiune mai

mare de10kpa(0,1 bar)

WG

Recipient mare pentru vrac, din placaj

ZX

Recipient mare pentru vrac, din placaj, cu dublură

WY

Recipient mare pentru vrac, din plastic rigid

AA

Recipient mare pentru vrac, din plastic rigid, cu echipament de structură pentru

umplere sau golire sub presiune

ZG

Recipient mare pentru vrac, din ţesătură de plastic, cu acoperire interioara

WP

Recipient mare pentru vrac, din ţesătură de plastic, cu acoperire interioara si dublura

WR

Recipient mare pentru vrac, din ţesătură de plastic, cu dublură

WQ

Recipient mare pentru vrac, din ţesătură de plastic, fără acoperire interioara şi fără

dublură

WN

Recipient mare pentru vrac, metalic

WF

Recipient mare pentru vrac, metalic, pentru umplere sau golire sub o presiune mai

mare de 10kpa(0,1bar)

WJ

Recipient mare pentru vrac, din hârtie cu multipliuri

ZA

Recipient mare pentru vrac, din hârtie cu multipliuri, rezistentă la apă

ZC

Recipient mare pentru vrac, din materiale composite

ZS

Recipient mare pentru vrac, din metal, altul decât oţelul

ZV

Recipient mare pentru vrac, din panouri de fibre

ZT

Recipient mare pentru vrac, din plastic rigid, autoportant, pentru umplere

sau golire sub presiune

ZH

Recipient mare pentru vrac, flexibil

ZU

Recipient mare suplu pentru vrac (big bag)

43

Recipient pt. Gaz

GB

Rezervor din carton

AB

Rezervor din hârtie

AC

Rezervor din lemn

AD

Rezervor din metal

MR

Rezervor din plastic

PR

Rezervor din sticlă

GR

Rezervor învelit în plastic

MW

Rogojină

MT

Rolă

CW

Rulou

RO

Sac (sack)

SA

Sac cu o peliculă de plastic

XD

Sac de dimensiuni foarte mari (vanpack)

VK

Sac din hârtie

5M

Sac din hârtie cu multipliuri

XJ

Sac din hârtie cu multipliuri, rezistent la apă

XK

Sac din iuta

JT

Sac din material textil

5L

Sac din material textil, etanş la pulverizări

XG

Sac din material textile, fără acoperire interioara şi dublură

XF

Sac din material textil, rezistent la apă

XH

Sac din ţesătură de plastic

5H

Sac din ţesătură de plastic,etanş la pulverizări

XB

Sac din ţesătură de plastic, fără acoperire interioara şi fără dublura

XA

Sac din ţesă tură de plastic, rezistent la apă

XC

Sac flexibil

FX

Sac mare

ZB

Sac multicoarde

MS

Sac multipliuri

MB

Sac plastic

EC

Sac, sacoşă, pungă (bag)

BG

Săculeţ

SH

Şasiu

FR

Scândură (board)

BD

Scânduri în baloţi, mănunchi, legături

BY

Set

SX

Sicriu

CJ

Şifonier mobil

RJ

Şina de alunecare (skid)

SI

Stelaj (rack)

RK

Sticlă cilindrica neprotejată

BO

Sticlă cilindrica protejată

BQ

Sticlă sferica neprotejată

BS

Sticlă sferică protejată

BV

Sticluţă de medicamente

VI

Sucala, vârtelniţă, mosor, bobina, sul

RL

Tabla

SM

Tabla în baloţi, mănunchi, legătură

SZ

Ţarc (îngrăditură)

PF

Ţeava

PI

Ţevi în baloţi, mănunchi, legătură

PV

Tijă

RD

Tije în baloţi, mănunchi, legătură

RZ

Tub

TU

Tub cu racord

TV

Tub deformabil

TD

Tuburi în baloţi .mănunchi, legătură

TZ

Ulcior

JG

Valiză

SU

Pe al doilea rând al casetei 31, în situaţiile în care cantitatea mărfii trebuie exprimată printr-o unitate de măsură suplimentară, se înscriu codurile din tabelul de mai jos:

UNITATE DE MĂSURĂ SUPLIMENTARĂ                               COD

 

Denumire

Abreviere

Metru

Metru pătrat

Litru

Metru cub

Hectolitru

Carate (1 carat metric a 2 x 10-4 kg)

Gram

Kilogram

Tonă

Capacitatea de încărcare în tone metrice

1000 kilowatt oră

Gram izotopi fisionabili

Număr perechi

1000 perechi

Număr de bucăţi

100 bucăţi

1000 bucăţi

Litru de alcool pur (100 %)

Kilogram de substanţă uscată 90 %

Număr de elemente

Kilogram de oxid de potasiu

Kilogram de hidroxid de potasiu (potasă caustică)      

Kilogram de azot

Kilogram de hidroxid de sodiu (sodă caustică)

Kilogram de pentaoxid de fosfor (anhidridă

fosforică)

Kilogram de uraniu

Kilogram de clorură de colină

Kilogram de peroxid de hidrogen

Kilogram de metilamine

Terajoule (putere calorică superioară)

Tonaj brut

1000 litri

%vol

Kg. Dihidrostreptomicina

Hectokilogram

Euro (folosit pentru supraveghere statistică)

Hectometru

Tona clorura de kaliu

M

m2

L

M3

HI

c/k

G

Kg

T

Ct/l

1000 kwh

gi F/S

Pa

1000 pa

p/st

100 p/st

1000 p/st

1 alc. 100 %

kg 90% sdt.

Ce/el

Kg K20

kg KOH

Kg N

Kg Na OH

kg P205

kg U

Kg C5H14CINO

Kg H202

Kg met. am.

TJ

GT

1000 l

% vol

kg DHS

100 kg

EUR

100 m

1000 kg KCI

MTR

MTK

LTR

MTQ

HLT

CTM

GRM

KGM

TNE

CCT

MWH

GFI

NPR

MPR

NAR

CEN

MIL

LPA

KSD

NCL

KPO

KPH

KNI

KSH

KPP

KUR

KCC

KNS

KMA

TJO

GRT

KLT

ASV

DHS

DTN

EUR

HMT

KCL

In cazul declarării mărfurilor prin sistemul informatic care utilizează baza de date TARIC, dacă codurile din tabelul de mai sus nu sunt suficiente pentru descrierea cantităţii sau naturii mărfii, se înscrie codul calificatorului, astfel:

                                        COD

CALIFICATORII UNITĂŢILOR DE MĂSURĂ SUPLIMENTARĂ

Total alcool                                                                        A

Per sticlă                                                                            B

1000                                                                                 C

Per % greutate zaharoză sau zahăr extractibil                      D

Greutate netă uscată                                                           E

Grâu comun                                                                       F

Brut                                                                                   G

Greutate în viu                                                                    L

Substanţă uscată netă                                                         M

Substanţe provenite din lapte                                              P

Zahăr brut                                                                          R

Zahăr alb                                                                            S

Substanţă uscată provenită din lapte                                    T

Hectolitru                                                                           X

Per % greutate zaharoză                                                      Z

Grad Plato                                                                          1

CASETA 33: Codul mărfurilor

Prima subdiviziune (8 cifre)

Se completează în conformitate cu Nomenclatura Combinată.

In cazul în care formularul este folosit pentru regimul de tranzit comunitar, această subdiviziune se completează cu codul format din cel puţin şase cifre al sistemului armonizat de descriere şi codificare a mărfurilor. Totuşi, aceasta se completează în conformitate cu Nomenclatura Combinată atunci când acest lucru este prevăzut de una dintre prevederile comunitare.

Subdiviziunea a doua (2 caractere)

Se completează în conformitate cu codurile TARIC (două caractere utilizate pentru aplicarea unor măsuri comunitare specifice pentru îndeplinirea formalităţilor la destinaţie)

Subdiviziunea a treia (4 caractere)

Se completează în conformitate cu codul TARIC (primul cod adiţional).

Subdiviziunea a patra (4 caractere)

Se completează în conformitate cu codul TARIC (al doilea cod adiţional).

Subdiviziunea a cincea (4 caractere)

Se completează în conformitate cu codurile naţionale integrate în TARIC, utilizate pentru aplicarea măsurilor tarifare naţionale.

CASETA 34a: Cod ţară de origine

Se utilizează codurile ţărilor menţionate în caseta 15a.

CASETA 36: Preferinţă

Codurile care sunt înscrise la această casetă sunt coduri de trei cifre, formate dintr-un element cu o cifră, menţionat la punctul 1), urmat de un element cu două cifre, menţionat la punctul 2).

Se aplică următoarele coduri:

1)     Prima cifră a codului reprezintă tratamentul tarifar, astfel:

1    Regim tarifar „erga omnes"

2    Sistem generalizat de preferinţe

3    Preferinţe tarifare alte decât cele prevăzute la codul 2

4    Neperceperea drepturilor vamale în aplicarea acordurilor privind uniunile vamale încheiate de către Comunitate.

2)     Următoarele două cifre ale codului:

00 Nici unul dintre următoarele cazuri

10 Suspendare tarifară

15 Suspendare tarifară cu destinaţie specială

18  Suspendare tarifară cu certificat privind natura specială a produsului

19  Suspendare temporară pentru produsele importate cu certificat de capacitate de zbor

20  Contingent tarifar*

23 Contingent tarifar cu destinaţie specială*

25 Contingent tarifar cu certificat privind natura specială a produsului*

28 Contingent tarifar după perfecţionarea pasivă*

40 Destinaţie specială care rezultă din Tariful Vamal Comun

50 Certificat privind natura specială a produsului.

* In cazul în care contingentul tarifar solicitat este epuizat, solicitarea rămâne valabilă pentru oricare preferinţă existentă, dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru a beneficia de aceasta.

Informarea privind codurile utilizate se realizează prin mijloace aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamală.

CASETA 37: Regim

A.    Prima subdiviziune

Codurile care sunt înscrise la această subdiviziune sunt coduri de 4 cifre, formate dintr-un element cu două cifre, care reprezintă regimul solicitat, urmat de un al doilea element cu două cifre care reprezintă regimul precedent. Lista codificării regimurilor este cea menţionată mai jos.

Prin regim precedent se înţelege regimul sub care au fost plasate mărfurile înainte de a fi plasate sub regimul solicitat.

Se precizează că, în cazul în care regimul precedent este un regim de antrepozit sau de admitere temporară sau mărfurile provin dintr-o zonă liberă, codul aferent acestora nu poate fi utilizat decât dacă nu a existat o plasare a mărfurilor sub un regim vamal economic (perfecţionare activă, perfecţionare pasivă, transformare sub control vamal).

De asemenea, plasarea sub unul dintre regimurile suspensive menţionate anterior în momentul reimportului de mărfuri care în prealabil au fost exportate temporar se analizează ca un simplu import sub acest regim. Reimportul nu este avut în vedere decât în momentul punerii în liberă circulaţie a produselor respective.

In lista prezentată mai jos, codurile marcate cu litera (a) nu pot fi folosite ca prim element al codului de regim, dar serveşte la indicarea regimului precedent.

Lista regimurilor în scopul codificării

Aceste elemente de bază trebuie să fie combinate două câte două pentru a forma un cod de patru cifre.

00    Acest cod este utilizat pentru a indica faptul că nu există nici un regim precedent (a)

01     Punere în liberă circulaţie a mărfurilor cu reexpediere simultană în cadrul schimburilor între părţi din cadrul teritoriului vamal al Comunităţii cărora li se aplică prevederile Directivei 77/388/CEE şi părţi din cadrul acestui teritoriu cărora nu li se aplică aceste prevederi, sau în cadrul schimburilor între părţi din cadrul acestui teritoriu unde nu se aplică aceste prevederi.

Punere în liberă circulaţie a unor mărfuri cu reexpediere simultană în cadrul schimburilor între Comunitate şi ţările cu care aceasta a creat o uniune vamală.

Exemplu: Mărfuri care sosesc dintr-o ţară terţă, puse în liberă circulaţie în Franţa şi care au ca destinaţie insulele anglo-normande.

02     Punere în liberă circulaţie a mărfurilor în cadrul regimului de perfecţionare activă (sistemul cu rambursare).

Explicaţie: Perfecţionare activă (sistem cu rambursare) în conformitate cu articolul 114 alineatul (1) litera (b) din Codul vamal Comunitar.

07     Punere în liberă circulaţie şi plasarea, în mod simultan, sub un regim de antrepozit altul decât un regim de antrepozit vamal.

Explicaţie: Acest cod este folosit în cazul în care mărfurile sunt puse în liberă circulaţie, dar TVA-ul şi accizele pentru acestea nu sunt achitate.

Exemplu: Sunt puse în liberă circulaţie maşini importate, dar fără achitarea TVA-ului. In cazul în care acestea sunt depozitate într-un antrepozit sau spaţiu fiscal, TVA-ul este suspendat.

Exemplu: Sunt puse în liberă circulaţie ţigarete importate, fără ca TVA-ul şi accizele să fie achitate. In cazul în care acestea sunt depozitate într-un antrepozit sau spaţiu fiscal, TVA-ul şi accizele sunt suspendate.

10     Export definitiv

Exemplu: Export normal de mărfuri comunitare către o ţară terţă, dar şi export de mărfuri comunitare către părţi din cadrul teritoriului vamal al Comunităţii cărora nu li se aplică prevederile Directivei 77/388/CEE.

11     Exportul produselor compensatoare obţinute din mărfuri echivalente în cadrul regimului de perfecţionare activă (sistemul cu suspendare) înainte ca mărfurile provenite din import să fie plasate sub regim.

Explicaţie: Export prealabil (EX-IM) în conformitate cu articolul 115 alineatul (1) litera (b) din Codul vamal Comunitar.

Exemplu: Export de ţigarete fabricate din foi de tutun comunitar înaintea plasării tutunului care provine din ţări terţe sub regimul de perfecţionare activă.

21     Export temporar în cadrul regimului de perfecţionare pasivă.

Explicaţie: Regimul de perfecţionare pasivă la articolele 145-160 din Codul vamal Comunitar. A se vedea de asemenea codul 22.

22     Export temporar altul decât cel menţionat la codul 21.

Exemplu: Aplicarea simultană a regimului de perfecţionare pasivă şi a regimului economic de perfecţionare pasivă produselor textile [Regulamentul (CE) nr. 3036/94 al Consiliului].

23     Export temporar în vederea unei returnări ulterioare în aceeaşi stare.

Exemplu: Export temporar de articole pentru expoziţii, cum ar fi eşantioane, materiale profesionale, etc.

31    Reexport

Explicaţie: Reexport de mărfuri necomunitare în cadrul unui (sau care încheie un) regim vamal economic vamal suspensiv.

Exemplu: Mărfurile sunt plasate în regim de antrepozit vamal şi declarate ulterior pentru reexport.

40     Introducere în consum simultan cu punerea în liberă circulaţie de mărfuri care nu fac obiectul unei livrări scutite de TVA.

Exemplu: Mărfuri care provin dintr-o ţară terţă, cu plata drepturilor vamale şi a TVA-ului.

41     Punerea în consum simultan cu punerea în liberă circulaţie de mărfuri plasate sub regim de perfecţionare activă (sistem cu rambursare).

Exemplu: Regim de perfecţionare activă cu plata drepturilor vamale şi a altor impozite naţionale de import.

42     Punerea în consum simultan cu punerea în liberă circulaţie de mărfuri cu scutire de TVA pentru livrarea într-un alt stat membru.

Exemplu: Import cu scutire de TVA şi recurgerea la serviciile unui reprezentant fiscal.

43     Punerea în consum simultan cu punerea în liberă circulaţie de mărfuri în cadrul aplicării în timpul perioadei de tranziţie care urmează aderării unor noi state membre a unor măsuri speciale privind perceperea unei sume.

Exemplu: Punere în liberă circulaţie a unor produse agricole în cadrul aplicării, în timpul unei perioade de tranziţie specifice care urmează aderării unor noi state membre, a unui regim vamal special sau de măsuri speciale instaurate între noile state membre şi restul Comunităţii, de acelaşi tip ca cele aplicate la momentul respectiv ES şi PT.

45    Punere în liberă circulaţie şi punerea în consum a mărfurilor fie cu achitarea TVA, fie a accizelor aferente mărfurilor şi plasarea acestora sub un regim de antrepozit fiscal.

Explicaţie: Scutire de TVA sau de accize cu plasarea mărfurilor sub un regim de antrepozit fiscal.

Exemplu: Ţigaretele importate dintr-o ţară terţă sunt puse în liberă circulaţie, după achitarea TVA-ului. Accizele sunt suspendate pe perioada cât acestea sunt depozitate într-un antrepozit sau local fiscal.

Exemplu: Ţigarete importate dintr-o ţară terţă sunt puse în liberă circulaţie, iar accizele au fost achitate. TVA-ul este suspendat pentru perioada cât acestea sunt depozitate într-un antrepozit sau spaţiu fiscal.

48     Punerea în consum simultan cu punerea în liberă circulaţie a unor produse de înlocuire în cadrul regimului de perfecţionare pasivă, înainte de exportul mărfurilor de export temporar.

Explicaţie: Sistemul schimburilor standard (IM-EX), import anticipat în conformitate cu articolul 154 alineatul (4) din Codul vamal Comunitar.

49     Punerea în consum de mărfuri comunitare în cadrul schimburilor între părţile din cadrul teritoriului vamal al Comunităţii cărora li se aplică prevederile Directivei 77/388/CEE şi părţi din cadrul acestui teritoriu cărora nu li se aplică aceste prevederi, sau în cadrul schimburilor între părţi din cadrul acestui teritoriu unde nu se aplică aceste prevederi.

Punerea în consum de mărfuri în cadrul schimburilor între Comunitate şi celelalte ţări cu care aceasta a stabilit o uniune vamală.

Explicaţie: Import cu punerea în consum de mărfuri de provenienţă din părţile UE cărora nu li se aplică Directiva 77/388/CEE (TVA). Folosirea documentului administrativ unic este specificată la articolul 206 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93.

Exemplu: Mărfuri care sosesc din Martinica şi sunt introduse pe piaţa naţională din Belgia.

Exemplu: Mărfuri care sosesc din Turcia şi sunt introduse pe piaţa naţională din Germania.

51     Plasarea sub regim de perfecţionare activă (sistem cu suspendare).

Explicaţie: Perfecţionare activă (sistem cu suspendare) în conformitate cu articolul 114 alineatul (1) litera (a) şi alineatul (2) litera (a) din Codul vamal Comunitar.

53    Import în vederea plasării sub regim de admitere temporară.

Exemplu:    Admitere temporară, de exemplu, pentru o expoziţie.

54   Perfecţionare activă (sistem cu suspendare) într-un alt stat membru (fără ca mărfurile să fi fost puse în liberă circulaţie pe teritoriul său) (a).

Explicaţie: Acest cod este folosit pentru înregistrarea operaţiunii în statisticile privind schimburile intracomunitare.

Exemplu: Mărfuri dintr-o ţară terţă fac obiectul unei declaraţii de perfecţionare activă în Belgia (5100). După ce au fost supuse tratamentului de perfecţionare activă, acestea sunt expediate în Germania pentru a fi puse în liberă circulaţie acolo (4054) sau pentru a face obiectul unei perfecţionări suplimentare (5154).

61   Reimport cu punere în consum şi simultan punere în liberă circulaţie de mărfuri care nu fac obiectul unei livrări scutite de TVA.

63   Reimport cu punere în consum şi simultan cu punere în liberă circulaţie de mărfuri cu scutire de TVA destinate livrării în alt stat membru.

Exemplu: Reimport după perfecţionare pasivă sau export temporar, eventuala datorie TVA se datorează de către un reprezentant fiscal.

68   Reimport cu punere în consum şi simultan cu punere în liberă circulaţie şi plasare sub un regim de antrepozit, altul decât un regim de antrepozit  vamal.

Exemplu: Băuturi alcoolice transformate reimportate şi plasate în antrepozit de accize.

71     Plasare sub regimul de antrepozit vamal.

Explicaţie: Plasare sub regimul de antrepozit vamal. Acest lucru nu aduce atingere plasării simultane într-un antrepozit de accize sau într-un antrepozit TVA, de exemplu.

76    Plasare sub regimul de antrepozit vamal sau în zonă liberă cu prefinanţare de produse sau mărfuri care urmează să fie exportate în aceeaşi stare.

Exemplu: Depozitare cu prefinanţare de mărfuri care urmează să fie exportate [articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 565/80 al Consiliului din 4 martie 1980 privind plata anticipată a restituirilor la export pentru produsele agricole (JOL62, 7.3.1980, p. 5)].

77     Plasare în antrepozit vamal sau în zonă liberă sau în antrepozit liber cu prefinanţare de produse transformate sau de mărfuri care urmează să fie exportate după transformare.

Exemplu: Depozitare de produse transformate şi de mărfuri obţinute din produse de bază cu prefinanţare care urmează să fie exportate [articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 565/80].

78     Plasare de mărfuri într-o zonă liberă supusă modalităţilor de control de tip II.

91      Plasare sub regimul de transformare sub control vamal.

92     Transformare sub control vamal într-un alt stat membru (fără ca mărfurile să fi fost puse în liberă circulaţie pe teritoriul său) (a).

Explicaţie: Acest cod este folosit pentru înregistrarea operaţiunii în statisticile privind schimburile intracomunitare.

Exemplu: Mărfuri dintr-o ţară terţă fac obiectul unei transformări sub control vamal în Belgia (9100). După ce au fost supuse transformării, acestea sunt expediate în Germania pentru a fi puse în liberă circulaţie acolo (4092) sau pentru a face obiectul unei perfecţionări suplimentare (9192).

B.     Subdiviziunea a doua

1) In cazul în care această subdiviziune este folosită pentru a preciza un regim comunitar, trebuie folosit un cod format dintr-un caracter alfabetic urmat de două caractere alfanumerice; primul caracter indică o categorie de măsuri în conformitate cu următoarea defalcare:

Perfecţionare activă                                                                         Axx

Perfecţionare pasivă                                                                        Bxx

Scutire de drepturi vamale                                                               Cxx

Admitere temporară                                                                         Dxx

Produse agricole                                                                              Exx

Diverse                                                                                            Fxx

Perfecţionare activă (PA)

(Articolul 114 din Codul vamal Comunitar)

Procedură sau regim

Cod

Import

Mărfuri  plasate sub un  regim  PA (sistem cu suspendare) după

exportul anticipat al produselor compensatoare obţinute din lapte sau produse lactate

Mărfuri  plasate sub un  regim  PA  (sistem  cu suspendare)  care

urmează să fie folosite în scopuri militare în străinătate

Mărfuri  plasate sub un  regim  PA  (sistem  cu suspendare)  care

urmează să fie reexportate către platoul continental

Mărfuri plasate sub un regim PA (sistem cu suspendare) (numai TVA)

Mărfuri plasate sub un regim PA (sistem cu suspendare) (numai TVA) care urmează să fie reexportate către platoul continental

Mărfuri plasate sub un regim PA (sistem cu rambursare) care urmează să fie folosite în scopuri militare în străinătate

Mărfuri plasate sub un regim PA (sistem cu rambursare) care urmează să fie exportate către platoul continental

Mărfuri   plasate  sub  un   regim   PA  (sistem   cu   suspendare)  fără suspendarea accizelor

Export

Produse compensatoare obţinute din lapte sau produse lactate

Produse   compensatoare   plasate   sub   un   regim   PA   (sistem   cu suspendare) - numai TVA

Produse compensatoare plasate sub un regim PA care urmează să fie folosite în scopuri militare în străinătate

A01

A02

A03

A04

A05

A06

A07

A08

A51

A52

A53

Perfecţionare pasivă (PP)

(Articolul 145 din Codul vamal Comunitar)

Procedură sau regim

Cod

Import

Produse compensatoare reintroduse în statul membru în care au fost  achitate drepturile

Produse compensatoare reintroduse după reparare sub garanţie

Produse compensatoare reintroduse după înlocuire sub garanţie

Produse compensatoare reintroduse după PP şi suspendare a TVA determinate de o destinaţie specială

Produse compensatoare reintroduse cu scutire parţială de drepturi de import în cazul în care sunt folosite costurile de perfecţionare pentru calcul (articolul 591)

Export

Mărfuri importate pentru PA exportate pentru reparare sub acoperire PP

Mărfuri importate pentru PA exportate pentru înlocuire sub garanţie

PP în cadrul acordurilor cu ţări terţe, eventual combinate cu un PP TVA

Numai PP TVA

B01

B02

B03

B04

B05

B51

B52

B53

B54

Scutiri de drepturi vamale Regulament (CEE) nr. 918/83

Procedură sau regim

Număr articol

Cod

cutiri de drepturi de import

Bunuri personale importate de către persoane fizice care îşi schimbă reşedinţa normală în Comunitate

Bunuri  importate cu ocazia unei căsătorii  (trusouri şi mobilier)

Bunuri importate cu ocazia unei căsătorii (cadouri oferite de obicei cu ocazia unei căsătorii)

Bunuri personale primite în cazul unei succesiuni

Mobilă şi obiecte de mobilier care urmează să mobileze o a doua reşedinţă

Echipamente, obiecte necesare studiului şi alte obiecte de mobilier pentru elevi şi studenţi

Expedieri cu valoare neglijabilă

Mărfuri care fac obiectul unor trimiteri de la o persoană particulară la alta

Bunuri de capital şi alte echipamente care aparţin unor întreprinderi,   importate   cu   ocazia   unui   transfer   de activităţi dintr-o ţară terţă în Comunitate

Bunuri de capital şi alte echipamente care aparţin unor persoane care exercită o profesie liberală, precum şi unor persoane juridice care exercită o activitate nonprofit

Materiale   cu   caracter   educativ,   ştiinţific   şi   cultural;Instrumente şi aparate ştiinţifice aşa cum sunt reluate în anexa I

Materiale   cu   caracter   educativ,   ştiinţific   şi   cultural;Instrumente şi aparate ştiinţifice aşa cum sunt reluate în anexa II

Materiale   cu   caracter  educativ,   ştiinţific  şi   cultural;Instrumente   şi   aparate   ştiinţifice   (Piese   de   schimb,elemente, accesorii şi unelte)

Echipamente importate în scopuri necomerciale de către sau pentru o instituţie sau un organism de cercetare ştiinţifică cu sediul în afara Comunităţii

Animale de laborator şi substanţe biologice sau chimice necesare cercetării

Substanţe terapeutice de origine umană, reactivi pentru stabilirea grupelor sanguine şi de ţesuturi

Instrumente   şi   aparate   pentru   cercetarea   medicală,necesare   stabilirii   diagnosticelor   sau   realizării   unor tratamente medicale

Substanţe    de    referinţă    pentru    controlul    calităţii medicamentelor

Produce farmaceutice utilizate cu ocazia evenimentelor  sportive internaţionale

Mărfuri de orice natură trimise unor organisme de caritate şi cu caracter filantropic

Articole din anexa III pentru persoane nevăzătoare

Articole din anexa IV pentru persoane nevăzătoare atunci când sunt importate de către aceste persoane pentru uz personal

Articole  din  anexa   IV  pentru   persoane  nevăzătoare,atunci când sunt importate de către anumite instituţii sau organizaţii

Articole pentru alte persoane handicapate (altele decât persoanele nevăzătoare) atunci când sunt importate de către aceste persoane pentru uz personal

Articole pentru alte persoane handicapate (altele decât persoanele nevăzătoare) atunci când sunt importate de către anumite instituţii sau organizaţii

Mărfuri   importate   pentru   ajutorarea   victimelor   unor catastrofe

Decoraţii sau recompense acordate cu titlu onorific

Cadouri primite în cadrul relaţiilor internaţionale

Mărfuri destinate folosirii de către suverani şi şefi de state

Eşantioane    de    mărfuri    importate    pentru    promoţii comerciale

Broşuri şi articole cu caracter publicitar importate pentru promoţii comerciale

Produse folosite sau consumate cu ocazia unei expoziţii sau a unor evenimente similare

Mărfuri importate pentru studii, analize sau testări

Expedieri către organismele competente din domeniul protecţiei drepturilor de autor sau al protecţiei proprietăţii industriale sau comerciale

Documente cu caracter turistic

Documente şi articole diverse

Documente de arimare şi de protecţie a mărfurilor în

cursul transportului

Paie, furaje şi alimente necesare animalelor în timpul

transportării lor

Carburanţi şi lubrifianţi la bordul autovehiculelor

Materiale pentru cimitire şi monumente comemorative ale victimelor războiului

Sicrie, urne funerare şi obiecte de ornament funerar

Scutire de drepturi de export

Animale domestice exportate cu ocazia unui transfer al  unei ferme agricole a Comunităţii într-o ţară terţă

Furaje şi alimente care însoţesc animalele cu ocazia

exportului acestora

2

11.1

11.2

16

20

25

27

29

32

38

50

51

53

59a

60

61

63a

63c

64

65

70

71  prima

liniuţă

71  liniuţa a doua

72;74

72;74

79

86

87

90

91

92

95

100

107

108

109

110

111

112

117

118

120

126

C01

C02

C03

C04

C05

C06

C07

C08

C09

C10

C11

C12

C13

C14

C15

C16

C17

C18

C19

C20

C21

C22

C23

C24

C25

C26

C27

C28

C29

C30

C31

C32

C33

C34

C35

C36

C37

C38

C39

C40

C41

C51

C52

Admitere temporară

(Cod şi Regulament Vamal Comunitar)

Procedură sau regim

Articol din regulament

vamal comunitar

Cod

Palete

Containere

Mijloace de transport

Efecte personale ale călătorilor şi mărfuri care urmează să fie utilizate în cadrul unei activităţi sportive

Material pentru bunăstarea marinarilor

Materiale folosite în lupta împotriva efectelor catastrofelor

Material medico-chirurgical şi de laborator

Animale

Mărfuri pentru activităţi tradiţionale în zona de frontieră

Suporturi pentru sunet, imagine sau informaţii

Materiale promoţionale

Materiale profesionale

Materiale pedagogice şi ştiinţifice

Ambalaje, pline

Ambalaje, goale

Forme, matriţe, clişee, proiecte, instrumente de măsură şi control, de verificare şi alte obiecte similare

Unelte şi instrumente speciale

Mărfuri care urmează să fie testate

Mărfuri importate în cadrul unui contract de vânzare sub rezerva unei testări cu rezultate satisfăcătoare

Mărfuri folosite pentru efectuarea testărilor

Eşantioane

Mijloace de înlocuire pentru producţie

Mărfuri care urmează să fie expuse sau folosite cu ocazia unor evenimente deschise publicului larg

Expediere cu posibilitate de returnare (două luni)

Obiecte de artă sau de colecţie şi antichităţi

Mărfuri,  altele decât cele nou fabricate,  importate în vederea unei licitaţii

Piese de schimb, accesorii şi echipamente

Mărfuri importate în situaţii speciale fără incidenţă în plan economic

Mărfuri importate cu titlu ocazional pentru o perioadă care nu depăşeşte trei luni

556

557

558

563

564

565

566

567

567

568

568

569

570

571

571

572

572

573 litera

(a)

573 litera

(b)

573     litera

(c)

574

575

576

alineatul (1)

576

alineatul (2)

576

alineatul (3)

litera (a)

576

alineatul (3)

litera (b)

577

578     litera

(b)

578     litera

(a)

D01

D02

D03

D04

D05

D06

D07

D08

D09

D10

D11

D12

D13

D14

D15

D16

D17

D18

D19

D20

D21

D22

D23

D24

D25

D26

D27

D28

D29

Articol din Cod

Cod

Admitere temporară cu scutire parţială de drepturi

142

D51

Produse agricole

Procedură sau regim

Cod

Import

Aplicarea valorilor unitare pentru stabilirea valorii în vamă pentru anumite mărfuri perisabile (articolele 173-177)

Valori forfetare la import (de exemplu, Regulamentul (CE) nr. 3223/94)

Export

Produse  agricole  pentru  care  se  cere  o  restituire  reglementată  de certificatul de export (mărfuri anexa I)

Produse agricole pentru care se cere o restituire nereglementată de

certificatul de export (mărfuri anexa I)

Produse agricole exportate în cantităţi mici pentru care se cere o restituire nereglementată de certificatul de export (mărfuri anexa I)

Produse agricole  pentru  care se cere o  restituire  reglementată de

certificatul de restituire (mărfuri care nu apar în anexa I)

Produse agricole exportate în cantităţi mici pentru care se cere o restituire  nereglementată de certificatul de restituire (mărfuri care nu apar în anexa I)

Produse agricole exportate în cantităţi mici pentru care se cere o restituire şi care nu necesită un certificat de restituire (mărfuri care nu apar în anexa I)

Produse agricole exportate în cantităţi mici pentru care se cere o restituire şi de care nu se ţine seama la calcularea ratelor minime de controale

E01

E02

E51

E52

E53

E61

E62

E63

E71

Diverse

Import

Procedură sau regim

Cod

Scutire de drepturi de import pentru mărfurile returnate (articolul 185 din Cod)

Scutire de drepturi de import pentru mărfurile returnate (situaţii speciale  prevăzute de articolul 844, 1: mărfuri agricole)

Scutire de drepturi de import pentru mărfurile returnate (situaţii speciale prevăzute de articolul 846, 2: reparaţii sau revizie)

Produse compensatoare reintroduse în Comunitate după ce au fost

exportate sau reexportate (articolul 187 din Cod)

Transformare sub control vamal în cazurile în care se consideră că au fost îndeplinite condiţiile economice [articolul 552 alineatul (1) primul paragraf]

Scutire de drepturi de import pentru produsele de pescuit maritim şi pentru alte produse care provin din mările teritoriale ale unei ţări terţe cu vapoare înmatriculate sau înregistrate într-un stat membru şi sub pavilionul statului respectiv

Scutire de drepturi la import pentru produsele obţinute din produse de pescuit maritim şi din alte produse care provin din mările teritoriale ale unei ţări terţe la bordul unor nave-fabrică înmatriculate sau înregistrate într-un stat membru şi sub pavilionul statului respectiv

Mărfuri care, aflându-se sub regim de perfecţionare pasivă, sunt plasate sub un regim de antrepozit fără suspendarea accizelor

Mărfuri care, aflându-se sub regim de perfecţionare activă, sunt plasate sub un regim de antrepozit fără suspendarea accizelor

Mărfuri care, aflându-se într-o zonă liberă unde se aplică modalităţile de control de tip II, sunt plasate sub un regim de antrepozit fără suspendarea regimului accizelor

Mărfuri care, aflându-se sub regim de transformare sub control vamal,sunt plasate sub un regim de antrepozit fără suspendarea accizelor

Punere în liberă circulaţie a mărfurilor care sunt folosite în cadrul unor evenimente sau vânzări, plasate sub regimul de admitere temporară, prin  folosirea elementelor de calcul care se aplică acestor mărfuri în momentul acceptării declaraţiei pentru punerea în liberă circulaţie

Punere în liberă circulaţie a produselor compensatoare în cazul în care sunt supuse drepturilor de import care le sunt proprii [articolul 122 litera (a) din Cod]

Punere în liberă circulaţie a mărfurilor plasate sub PA sau punere în liberă circulaţie a produselor compensatoare fără interes compensator [articolul 519 alineatul (4)]

Export

Export cu utilizare în domeniul militar

Aprovizionare

Aprovizionare cu mărfuri care pot beneficia de restituiri

Plasare în antrepozit de aprovizionare [articolele 40-43 din Regulamentul (CEE) nr. 800/1999]

Scoatere dintr-un antrepozit de aprovizionare a unor mărfuri care urmează să fie folosite pentru aprovizionare

F01

F02

F03

F04

F11

F21

F22

F31

F32

F33

F34

F41

F42

F43

F51

F61

F62

F63

F64

2)        In a doua subdiviziune se înscrie, în cazul în care nu există cod comunitar pentru regimul în cauză, un cod alfanumeric compus din trei caractere, din baza de date a sistemului informatic vamal din lista codurilor de facilităţi. Acest cod corespunde reglementării(lor) naţionale care constituie temeiul legal, de regulă, al acordării unor înlesniri fiscale pentru operaţiunea în cauză. Informarea privind actualizarea datelor aferente acestei liste se realizează prin mijloacele sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamală.

3)        In situaţia în care pentru operaţiunea în cază există atât un cod naţional cât şi un cod comunitar, în a doua subdiviziune se înscrie codul comunitar iar naţional este indicat în caseta 44. In aceste situaţii declaraţia vamală nu va fi procesată prin procedee informatice.

CASETA 40: Declaraţie sumară/Document precedent

Codurile care se inserează la această casetă sunt coduri alfanumerice (an..26).

Fiecare cod este format din trei elemente diferite. Fiecare element este separat de următorul printr-o liniuţă (-). Primul element (a1), reprezentat prin trei litere diferite, serveşte la diferenţierea celor trei categorii menţionate în continuare. Al doilea element (an..3), reprezentat de cifre sau de litere sau de o combinaţie de cifre şi de litere serveşte la identificarea felului documentului. Al treilea element (an..20) include detalii ale documentului, necesare pentru a-l recunoaşte, fie numărul de identificare al acestuia, fie alte date de identificare recognoscibile.

1.   Primul element (a 1):

declaraţia sumară, reprezentată prin „X";

declaraţia iniţială, reprezentată prin „Y";

documentul precedent, reprezentat prin „Z".

2.   Al doilea element (an..3):

Se alege abrevierea documentului utilizat în „lista de abrevieri a documentelor".

In această listă este reluat şi codul „CLE" care înseamnă „Data şi datele de identificare ale înregistrării mărfurilor" [articolul 76 alineatul (1) litera (c) din Codul vamal Comunitar]. Data este codificată după cum urmează: aaaallzz.

3.   AI treilea element (an.. 20):

Se inserează aici numărul de identificare al documentului utilizat sau alte date de identificare necesare pentru recunoaşterea acestuia.

Exemple:

-    Documentul precedent este un document de tranzit T1, numărul atribuit de către biroul de destinaţie este „238544". Codul este în acest caz „Z-821-238544" [„Z" pentru documentul precedent, „821" pentru procedura de tranzit şi „238544" pentru numărul de înregistrare al documentului (sau MRN pentru operaţiunile NSTI)].

-   O declaraţie de mărfuri care are numărul „2222" este folosită ca declaraţie sumară. Codul este în acest caz „X-785-2222" („X" pentru declaraţia sumară, „785" pentru manifestul de mărfuri şi „2222" pentru numărul de identificare al declaraţiei de mărfuri).

-   Inregistrarea mărfurilor a fost făcută la 14 februarie 2002. Codul este în acest caz „Y-CLE-20020214-5" („Y" pentru a informa că a existat o declaraţie iniţială, „CLE" pentru „înregistrarea", „20020214" reprezintă data înregistrării, anul „2002", luna „02", ziua „14" şi „5" datele de identificare ale înregistrării).

Lista de abrevieri ale documentelor

Lista containerelor

235

Lista de încărcare

270

Lista coletelor

271

Factură pro forma

325

Factură comercială

380

Scrisoare de transport

703

Conosament principal

704

Conosament

705

Scrisoare de trăsură CIM (feroviar)

720

Listă de însoţire SMGS

722

Scrisoare de trăsură pentru transporturile rutiere

730

Scrisoare de transport aerian

740

Scrisoare de transport aerian principal

741

Buletin de expediere (colete poştale)

750

Document de transport (multimodal/combinat)

760

Manifest de încărcare

785

Borderou

787

Declaraţie de tranzit comunitar - loturi compozite (T)

820

Declaraţie de tranzit comunitar extern (T1)

821

Declaraţie de tranzit comunitar intern (T2)

822

Exemplar de control (T5)

823

Carnet TIR

952

Carnet ATA

955

Date de identificare/data înregistrării mărfurilor

CLE

Buletin de informaţii INF3

IF3

Buletin de informaţii INF8

IF8

Declaraţie pentru mărfurile transportate pe cale maritimă -simplificată

- procedură

MNS

Declaraţie de tranzit comunitar intern - articolul 340c alineatul (1)

T2F

T2M

T2M

Altele

ZZZ

Dacă documentul precedent este întocmit în baza declaraţiei vamale, abrevierea documentului este formată din codurile prevăzute în caseta 1, prima subdiviziune (IM, EX, CO şi EU).

CASETA 43: Metodă de evaluare

Prevederile folosite pentru determinarea valorii în vamă pentru mărfurile importate sunt codificate în modul următor:

Cod

Articol din codul vamal comunitar

Metodă

1

29 alineatul (1)

Valoarea tranzacţiei mărfurilor importate

2

30 alineatul (2) litera (a)

Valoarea tranzacţiei mărfurilor identice

3

30 alineatul (2) litera (b)

Valoarea tranzacţiei mărfurilor similare

4

30 alineatul (2) litera (c)

Valoarea deductivă

5

30 alineatul (2) litera (d)

Valoarea calculată

6

31

Valoarea pe baza datelor disponibile (metoda „fall back")

CASETA 44: Menţiuni speciale/Documente prezentate/Certificate şi autorizaţii

1.     Menţiuni speciale

Menţiunile specifice care ţin de domeniul vamal sunt codificate sub forma unui cod numeric de cinci cifre. Acest cod apare în continuarea menţiunii avute în vedere cu excepţia cazului în care legislaţia comunitară prevede ca acest cod să se substituie textului.

Exemplu: In cadrul simplificărilor în ceea ce priveşte declaraţia de export, exemplarul 3 trebuie să includă menţiunea „export simplificat" [articolul 280 alineatul (3) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993]. In caseta 44 se înscrie în acest caz: „Export simplificat -30100".

Legislaţia comunitară prevede ca anumite menţiuni speciale să fie înscrise la alte casete decât în caseta 44. Codificarea acestor menţiuni speciale este totuşi în conformitate cu aceleaşi reguli ca cele care urmează să fie reluate specific în caseta 44. Mai mult, în cazul în care legislaţia comunitară nu precizează casetele care includ o menţiune, aceasta este reluată în caseta 44.

Menţiuni speciale - Cod XXXXX

Categorie generală - Cod Oxxxx

Baza legală

din Regulamentul Comisiei

(CEE) nr.

2454/1993

Subiect

Menţiune specială

Căsuţe

Cod

Articolul    497 alineatul (3)

Cerere  de  autorizaţie  pe declaraţie pentru un regim vamal economic

„Autorizaţie simplificată"

44

00100

Anexa 37

Mai      mulţi      exportatori, destinatari sau documente precedente

„Diverse"

2,   8  şi 40

00200

Anexa 37

Identitate între declarant şi expeditor

„Expeditor"

14

00300

Anexa 37

Identitate între declarant şi exportator

„Exportator"

14

00400

Anexa 37

Identitate între declarant şi destinatar

„Destinatar"

14

00500

La import - Cod 1xxxx

Articol

Subiect

Menţiune specială

Căsuţe

Cod

2 alineatul (1) din Regulamentul (CE)  nr. 1147/2002

Suspendare       temporară       a drepturilor naţionale

„Import             cu certificat           de navigabilitate"

44

10100

549   alineatul (1)

Incheiere a perfecţionării active (sistem cu suspendare)

„Mărfuri PA/S"

44

10200

549   alineatul (2)

Incheiere a perfecţionării active (sistem cu suspendare) (măsuri specifice de politică comercială)

„Mărfuri        PA/S,

politică

comercială"

44

10300

550

Incheiere a perfecţionării active (sistem cu rambursare)

„Mărfuri PA/R"

44

10400

583

Admitere temporară

„Mărfuri AT"

44

10500

La export - Cod 3xxxx

Articol

Din Regulamentul

Comisiei(CEE) nr. 2454/1993

Subiect

Menţiune specială

Căsuţe

Cod

280    alineatul (3)

Declaraţie     de     export incompletă

„Export simplificat"

44

30100

286    alineatul (4)

Procedură de precizare a domiciliului

„Export 

simplificat"    şi numărul autorizaţiei    şi numele

biroului  vamal care a eliberat-0

44 din

exemplarul 3

30200

298

Export de mărfuri agricole în     cadrul     destinaţiilor speciale

Articolul     298 din

Regulamentul

Comisiei(CEE) nr.      2454/93

Destinaţie

specială:

mărfuri

prevăzute

pentru    export

- este exclusă

aplicarea

restituirilor

agricole

44

30300

793    alineatul (3)

Dorinţa   de   a   recupera exemplarul 3

„RET-EXP"

44

30400

2.     Documente prezentate, certificate şi autorizaţii

(a)     Documentele, certificatele şi autorizaţiile comunitare sau internaţionale prezentate în sprijinul declaraţiei trebuie să fie prezentate sub forma unui cod format din patru caractere alfanumerice, urmat fie de un număr de identificare, fie de orice alte date de identificare recognoscibile. Lista documentelor, certificatelor şi autorizaţiilor, precum şi codurile acestora se regăseşte în baza de date TARIC.

(b)    Documentele, certificatele şi autorizaţiile naţionale sunt codificate astfel: primul caracter este numeric, urmat de 3 caractele alfanumerice. Lista acestora este integrată la nivel naţional în baza de date TARIC.

CASETA 47: Calculul impozitărilor

Prima coloană: Tipul de impozitare

Codurile care urmează să fie utilizate sunt următoarele:

Drepturi vamale pentru produsele industriale

A00

Drepturi vamale pentru produsele agricole

A10

Drepturi adiţionale

A20

Drepturi antidumping definitive

A30

Drepturi antidumping provizorii

A35

Drepturi compensatoare definitive

A40

Drepturi compensatoare provizorii

A45

TVA

B00

Dobânzi compensatorii (TVA)

B10

Dobânzi pentru întârziere (TVA)

B20

Taxe la export

C00

Taxe la exportul de produse agricole

C10

Dobânzi pentru întârziere

D00

Dobânzi compensatorii (de exemplu, perfecţionare activă)

D10

Drepturi percepute în numele altor ţări

E00

Acciză

02X*

* - X reprezintă un cod de tipul (n 1) de detaliere a tipului de taxă în cauză, conform listei de coduri din sistemul informatic integrat vamal.

Ultima coloană: modul de plată

Codurile care se înscriu sunt următoarele:

A      Plată în numerar;

D      Altele - virament cu Ordin de Plată Tip Trezorerie (OPT) conform prevederilor naţionale;

F      Plată amânată - sistem vamal - dar numai cu constituirea unei garanţii;

M     Garanţie, inclusiv depozit în numerar;

R     Garanţie - constituirea de garanţii globale pentru mai multe operaţiuni vamale;

S      Garanţie individuală - numai la nivelul biroului vamal.

CASETA 49: Identificarea antrepozitului

Codul care urmează să fie introdus are următoarea structură, fiind compus din trei elemente:

a) litera care stabileşte tipul de antrepozit în conformitate cu denumirile prevăzute la articolul 525 alin.1) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993. Pentru antrepozite, altele decât cele   menţionate   la   articolul   525   din   regulamentul   mai   sus menţionat, este necesar să se indice:

Y       pentru un antrepozit altul decât cel vamal;

Z       pentru o zonă liberă sau un antrepozit liber;

b)      numărul de identificare atribuit de către autoritatea vamală în momentul eliberării autorizaţiei (an..14);

c)      codul de ţară : RO

CASETA 51: Birourile intermediare prevăzute (şi ţara)

Se utilizează codurile menţionate în caseta 29.

CASETA 52: Garanţie

Indicarea tipului de garanţie

Lista codurilor care se aplică este următoarea:

Situaţia

Codul

Alte indicaţii

„In cazul scutirii de garanţie [articolul 94 alineatul (4) din cod şi articolul 380 alineatul (3) din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/1993]

0

-         numărul certificatului de scutire de garanţie

In cazul garanţiei globale

1

-          numărul certificatului de garanţie globală

-          biroul de garanţie

In cazul garanţiei izolate constituită prin act de garanţie

2

-          referinţa la actul de garanţie

-          biroul de garanţie

In cazul garanţiei izolate constituită prin depunerea unei sume în numerar

3

In cazul garanţiei izolate, constituită prin titluri de garanţie

4

-         numărul titlului de garanţie izolată

In cazul scutirii de garanţie atunci când valoarea care trebuie garantată nu depăşeşte 500 EUR [articolul 189 alineatul (5) din cod]

5

In cazul scutirii de garanţie (articolul 95 din cod)

6

In cazul scutirii de garanţie pentru anumite organisme publice

8

In cazul garanţiei izolate [anexa 47a punctul (3)]

9

-          referinţa la actul de garanţie

-          biroul de garanţie"

Se precizează ţările în caseta „nu este valabil pentru".

Este necesară folosirea codurilor ţărilor menţionate la caseta 15a.

CASETA 53: Biroul de destinaţie (şi ţara)

Se utilizează codurile menţionate la caseta 29.

ANEXA Nr. 4

NORME TEHNICE PRIVIND TIPĂRIREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE Şl A DOCUMENTULUI  ADMINISTRATIV UNIC

Cap. 1. DISPOZIŢII GENERALE

1.   (1) Imprimarea seturilor de formulare, în vederea punerii în uz, se poate efectua numai pe baza aprobării prealabile emise de către Autoritatea Naţională a Vămilor.

(2) Informaţiile privind tipografiile care au obţinut aprobarea pentru tipărirea formularelor pot fi puse la dispoziţia persoanelor interesate, la solicitarea acestora.

2.  Persoanele care nu dispun de aprobarea autorităţii vamale şi intenţionează să desfăşoare o activitate de tipărire a formularelor menţionate în prezentul ordin sunt obligate să obţină această aprobare, potrivit prezentelor norme.

In vederea acordării aprobării pentru tipărirea formularelor, solicitantul trebuie să depună la Autoritatea Naţională a Vămilor o cerere însoţită de seturile propriilor exemplare pentru care doreşte aprobarea.

In situaţia în care în urma verificării, autoritatea vamală constată că sunt îndeplinite toate condiţiile privind modul de realizare a formularelor, potrivit dispoziţiilor revăzute în prezentul ordin, Autoritatea Naţională a Vămilor aprobă în scris cererea; în caz contrar, solicitantul este înştiinţat în scris despre motivele refuzului.

3.   (1) Formularele se imprimă pe hârtie autocopiantă, adezivă la cotor.

(2)   Hârtia utilizată pentru imprimarea formularelor declaraţiei sumare şi a declaraţiei vamale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să aibă o greutate de cel puţin 40 g/mp.;

b)  să fie suficient de opacă pentru ca indicaţiile figurând pe o faţă să nu afecteze lizibilitatea indicaţiilor ce figurează pe cealaltă faţă;

c)   să fie suficient de rezistentă pentru a nu se produce ruperea ori sifonarea cu uşurinţă a formularelor;

d)  să asigure conservarea datelor înscrise pe o perioadă de minimum 5 ani de la data completării, cu excepţia cazurilor în care, prin legi speciale, se prevede un termen mai mare pentru păstrarea documentelor;

(3) In cazul formularelor declaraţiei sumare şi declaraţiei vamale hârtia trebuie să fie de culoare albă, cu excepţia următoarelor casete:

a) pentru declaraţia sumară: exemplarelor 1/6 şi 3/8 casetele 1 (fără caseta centrală), 2, 4, 5, 9, 13, 16, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27 şi 29 au un fond mov ghiloşat;

b) pentru declaraţia vamală: exemplarele 1, 4, 5 şi 7 casetele 1 (fără caseta centrală) 2, 3, 4, 5, 6, 8, 15, 17, 18, 19, 21, 25, 27, 31, 32, 33 (prima casetă situată la stânga) 35, 38, 40, 44, 50, 51, 52, 53, 55 şi 56 au un fond verde ghiloşat.

(4)  Formularele trebuie să aibă dimensiunile de 210 x 297 mm fiind permisă o toleranţă în lungime cuprinsă între - 5 şi + 8 mm.

(5)  Exemplarele trebuie să fie prevăzute cu o menţiune care să indice numele şi adresa persoanei care, pe baza aprobării emise de Autoritatea Naţională a Vămilor, a efectuat imprimarea; această menţiune poate fi înlocuită cu un semn distinctiv imprimat pe formulare, care să permită identificarea acestora.

(6)  Formularele trebuie să aibă imprimat şi termenul de conservare a datelor la care face referire pct.3 alin. (2) lit. d).

4.   Informaţiile privind tipografiile care au obţinut aprobare pentru tipărirea formularelor pot fi puse la dispoziţia persoanelor interesate, la solicitarea acestora.

5.  Atunci când la declararea mărfurilor pe baza formularelor declaraţiilor sumare şi a declaraţiilor vamale agenţii vamali constată că formularele prezentate la vămuire încalcă una sau mai multe din condiţiile stabilite mai sus aceştia au obligaţia de a suspenda imediat declararea mărfurilor.

Exemplarele în cauză se reţin de biroul vamal şi se remit Autorităţii Naţionale a Vămilor care va lua măsuri legale privind interzicerea punerii în uz a seturilor de declaraţii neconforme.

Cap. 2. INSTRUCŢIUNI SPECIFICE PRIVIND TIPĂRIREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE Şl A DECLARAŢIEI VAMALE

6.    (1) Dimensiunile casetelor declaraţiei vamale se raportează la o unitate de măsură având ca valoare o zecime dintr-un inch pe orizontală şi o şesime dintr-un inch pe verticală. Subdiviziunile din cadrul casetelor sunt dimensionate folosind ca unitate de măsură o zecime dintr-un inch pe orizontală.

(2) In cazul formularelor declaraţiei sumare şi a declaraţiei vamale un set de formulare reuneşte toate exemplarele lipite la cotor.

7. (1) Proprietatea de autocopiere a hârtiei utilizată pentru formularele declaraţiei vamale este activă pentru unele câmpuri de date ale declaraţiei vamale şi neutralizată în cazul altor câmpuri de date. Neutralizarea proprietăţii de autocopiere presupune imposibilitatea suprapunerii automate a unor date înscrise într-un câmp sau casetă a unui exemplar al declaraţiei vamale pe un alt exemplar din set, plasat dedesubtul acestuia.

(2) Un câmp de date este definit în mod distinct de una sau mai multe casete din declaraţia vamală, grupate în funcţie de caracteristicile comune ale informaţiilor cuprinse în acestea.

(3) Identificarea câmpurilor de date, precum şi atribuirea sau neutralizarea funcţiei de autocopiere a hârtiei se realizează potrivit instrucţiunilor privind identificarea câmpurilor de date din declaraţie şi autocopierea acestora, prevăzute în anexa nr.5.

8. Pe toate exemplarele declaraţiei vamale chenarul şi denumirea casetelor care figurează pe acestea trebuie să fie imprimate în culoare verde.

In partea dreaptă, pe verticală, exemplarele declaraţiei vamale sunt imprimate cu o linie continuă sau/şi discontinuă de culori diferite, astfel:

- exemplarul 1 : o linie continuă de culoare roşie

- exemplarul 2 : o linie continuă de culoare verde

- exemplarul 3 : o linie continuă de culoare galbenă

- exemplarul 4 : o linie discontinuă de culoare albastră

- exemplarul 5 : o linie continuă de culoare albastră

- exemplarul 6 : o linie discontinuă de culoare roşie

- exemplarul 7 : o linie discontinuă de culoare verde

- exemplarul 8 : o linie discontinuă de culoare galbenă

-  exemplarul 1/6 : o linie continuă spre interiorul formularului şi o linie discontinuă spre exteriorul acestuia, ambele de culoare roşie

-  exemplarul 2/7 : o linie continuă spre interiorul formularului şi o linie discontinuă spre exteriorul acestuia, ambele de culoare verde

-  exemplarul 3/8 : o linie continuă spre interiorul formularului şi o linie discontinuă spre exteriorul acestuia, ambele de culoare galbenă

-  exemplarul 4/5   : o linie continuă spre interiorul formularului şi o linie discontinuă spre exteriorul acestuia, ambele de culoare albastră

Linia continuă are o grosime de aproximativ 3 mm, iar linia discontinuă este realizată din pătrate cu laturi de 3 mm dispuse la o distanţă de 3 mm între ele.

ANEXA Nr. 5

INSTRUCŢIUNI PRIVIND IDENTIFICAREA CÂMPURILOR DE DATE DIN DECLARAŢIE Şl AUTOCOPIEREA ACESTORA

I

II

Câmpurile de date din exemplarul 1 sau   1/6 din setul fractionat al declaraţiei vamale

Câmpurile de date din celelalte exemplare ale setului fractionat al declaraţiei vamale

2

3

4

5

7

2/7

3/8

4/5

Câmpul echivalent casetei A

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 1:

- prima subdiviziune

- a doua subdiviziune

- a treia subdiviziune

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 2

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 3-6

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 7

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 8

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 9-11

X

X

X

X

Câmpul    ne-numerotat    din    dreapta casetei 11

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 13

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 14

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 15

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 15 a/b şi

17 a/b

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 16

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 17

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 18 şi 19

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 20

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 21

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 22 - 24

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 25

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 26

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 27

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 28 - 30

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 31 şi 32

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 33

- prima subdiviziune

- restul de casete

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 34 a/b

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 35

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul     nenumerotat    din     dreapta casetei 35

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 37

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 38

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 39

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 40

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 41

X

X

X

X

I

II

Câmpurile de date din exemplarul 1 sau   1/6 din setul fractionat al declaraţiei vamale

Câmpurile de date din celelalte exemplare ale setului fractionat al declaraţiei vamale

Câmpul     nenumerotat    din     dreapta casetei 41

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei 44

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul     nenumerotat    din     dreapta casetei "Cod MS"

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 46 - 49

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei B

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor 50, C şi 51 -53

X

X

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetelor D sau D/J

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei54

X

X

X

X

X

X

Câmpul echivalent casetei55*

/

/

/

/

/

Câmpul echivalent casetei F*

/

/

/

/

/

*) Se regăsesc numai în exemplarele 4, 5 şi 4/5.

Instrucţiuni de interpretare a anexei

1. In coloana „I" din tabel sunt definite câmpurile de date ale exemplarului 1 sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare) al declaraţiei vamale.

2.   In dreptul fiecărui câmp de date, în coloana „II", se evidenţiază activarea sau neutralizarea proprietăţii de autocopiere a datelor pe câmpurile de date corespondente din celelalte exemplare ale declaraţiei vamale din setul utilizat (respectiv 2,3,4,5,7 sau 2/7, 3/8 şi 4/5 ).

3.   Interpretarea informaţiilor conţinute în coloana „II" a tabelului, este următoarea:

a)  dacă într-o casetă este înscris semnul „x", înseamnă că în acel câmp, aparţinând exemplarului declaraţiei vamale corespunzător numărului de pe verticală, datele inscripţionate pe exemplarul 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare) se autocopiază;

b)  dacă într-o casetă nu este înscris semnul „x" înseamnă că, în acel câmp, aparţinând exemplarului declaraţiei vamale corespunzător numărului de pe verticală, datele inscripţionate pe exemplarul 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare), nu se autocopiază.

4.   Din punct de vedere tehnic, aplicarea instrucţiunilor de mai sus presupune neutralizarea proprietăţii de autocopiere a hârtiei pe acele câmpuri de date, pentru care este înscris „x" în coloana II a tabelului de mai sus.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 9988/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 9988 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 9988/2006
Ordin 1892 2016
Ordin 2423 2012
Ordin 649 2012
Ordin 4634 2010
privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.988/2006 pentru aprobarea normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic
Ordin 1999 2009
pentru modificarea normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.988/2006
Ordin 7579 2008
privind modificarea si completarea Ordinului vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.988/2006 pentru aprobarea normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic
Ordin 4912 2007
pentru modificarea normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare si a documentului administrativ unic, aprobate prin Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 9.988/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu