ORDIN
Nr. 230/457/76 din 30 mai 2002
pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vinde si conditiile de
calitate ale laptelui de consum
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 230 din 30 mai 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 457 din 21 iunie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 76 din 30 iulie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 694 din 23 septembrie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
avand in vedere prevederile art. 34 alin. (1) lit. c) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei
si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea
si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare a Normei privind denumirile sub care se vinde
si conditiile de calitate ale laptelui de consum nr. 168.594 din 23 aprilie
2002 al Directiei politici si strategii alimentare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma privind denumirile sub care se vinde si conditiile de
calitate ale laptelui de consum, prevazuta in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
La data intrarii in vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga
orice dispozitii contrare cu privire la laptele de consum destinat
comercializarii.
Art. 3
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin directiile generale
pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului
Bucuresti, Ministerul Sanatatii si Familiei, Autoritatea Nationala pentru
Protectia Consumatorilor si agentii economici care desfasoara activitati de
producere si comercializare a laptelui de consum vor duce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2004, iar prevederile lit. a) si
c) ale art. 4 din anexa la prezentul ordin se aplica incepand cu data de 1
ianuarie 2005.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA
privind denumirile sub care se vinde si conditiile de calitate ale laptelui de
consum
Art. 1
(1) Prezenta norma stabileste denumirile sub care se vinde si conditiile de
calitate ale laptelui de consum destinat comercializarii, fara a prejudicia
masurile de protectie a sanatatii publice.
(2) In sensul prezentei norme se definesc:
a) lapte - produsul obtinut prin mulgerea uneia sau mai multor vaci;
b) lapte de consum - produsele la care se face referire in art. 3,
destinate a fi livrate in aceasta stare consumatorilor;
c) continut de grasime - raportul masa/masa al partii de grasime din lapte
per o suta parti de lapte analizat;
d) continut de proteina - raportul masa/masa al partii de proteine din
lapte, obtinuta prin multiplicarea cu 6,38 a continutului de azot total din
lapte, exprimat procentual in masa, per o suta parti de lapte analizat.
Art. 2
(1) Laptele de consum trebuie sa indeplineasca normele sanitare si sanitare
veterinare in vigoare, precum si cerintele din prezenta norma, pentru a fi
livrat sau vandut consumatorului final, direct sau prin intermediul
restaurantelor, spitalelor, cantinelor sau al altor agenti economici care
prepara si furnizeaza hrana pentru populatie. Acelasi regim se aplica si in
scopul oferirii cu titlu gratuit a acestor produse de catre agentii economici,
asociatii sau fundatii.
(2) Denumirile sub care se vand aceste produse sunt cele prevazute in art.
3. Aceste denumiri se folosesc numai pentru produsele la care se refera acest
articol, fara a prejudicia intrebuintarea lor in denumiri compuse.
(3) Informarea consumatorilor privind natura si compozitia produselor este
obligatorie in orice caz in care omiterea acestor informatii ar putea determina
confuzii.
Art. 3
(1) Produsele urmatoare sunt considerate lapte de consum:
a) lapte integral - lapte tratat termic care, in functie de continutul de
grasime, indeplineste una dintre cerintele urmatoare:
- lapte integral standardizat - lapte cu un continut de grasime de cel
putin 3,5% (masa/masa). Totusi se poate stabili o categorie suplimentara de
lapte integral, cu continutul de grasime egal sau mai mare de 4% (masa/masa)*);
- lapte integral nestandardizat - lapte cu un continut de grasime care nu a
fost modificat dupa mulgere, prin adaugare sau extragere de grasimi lactate ori
prin amestecare cu lapte al carui continut natural de grasime a fost modificat.
Totusi continutul de grasime nu poate fi mai mic de 3,5% (masa/masa);
b) lapte semidegresat - lapte tratat termic al carui continut de grasime a
fost redus la cel putin 1,5% (masa/masa) si cel mult 1,8% (masa/masa)*);
c) lapte degresat - lapte tratat termic al carui continut de grasime a fost
redus la maximum 0,5% (masa/masa).
(2) Se admit numai urmatoarele modificari, fara a prejudicia prevederile
alin. (1) lit. a) a doua liniuta:
a) modificarea continutului natural de grasime prin extragerea sau
adaugarea de smantana sau lapte integral, semidegresat sau degresat, in scopul
realizarii continutului de grasime prevazut in specificatia tehnica pentru
laptele de consum;
b) imbogatirea laptelui in proteine lactice, saruri minerale sau vitamine;
c) reducerea continutului de lactoza prin conversia in glucoza si
galactoza.
(3) Modificarile compozitiei laptelui, prevazute la alin. (2) lit. b) si
c), sunt permise numai daca sunt inscrise pe ambalajul produsului vizibil si
lizibil si intr-o forma care sa nu permita stergerea. Totusi aceste indicatii
nu inlocuiesc obligatia privind etichetarea nutritionala prevazuta de
legislatia in vigoare. Daca se adauga proteine, continutul de proteina al
laptelui imbogatit trebuie sa fie egal sau mai mare de 3,8% (masa/masa).
(4) Modificarile compozitiei laptelui prevazute la alin. (2) lit. b) si c)
sunt permise numai cu respectarea reglementarilor in vigoare ale Ministerului
Sanatatii si Familiei.
------------
*) In aceasta categorie se pot include pana la data de 1 ianuarie 2006 si
alte sortimente de lapte integral standardizat cu peste 3% grasime inclusiv,
conform specificatiilor tehnice de produs.
*) In aceasta categorie se pot include pana la data de 1 ianuarie 2006 si
sortimentele de lapte de consum cu un continut de grasime cuprins intre 2% si
2,8% inclusiv.
Art. 4
Laptele de consum trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba un punct de inghet apropiat de media punctelor de inghet pentru
laptele materie prima, inregistrata in zona de origine a colectarii laptelui;
b) sa aiba densitatea egala sau mai mare de 1.028 grame/litru de lapte cu
3,5% (masa/masa) grasime la temperatura de 20 grade C sau densitatea
echivalenta pentru laptele cu un continut de grasime diferit;
c) sa contina minimum 2,9% (masa/masa) proteina pentru laptele cu 3,5%
(masa/masa) grasime sau un continut de proteina echivalent pentru laptele cu un
continut de grasime diferit.
Art. 5
Produsele fabricate, prelucrate sau importate in Romania pentru vanzare ca
lapte de consum trebuie sa indeplineasca prevederile prezentei norme.
Art. 6
Etichetarea laptelui de consum se face conform reglementarilor legale in
vigoare privind etichetarea. Suplimentar se inscriu urmatoarele mentiuni
obligatorii:
a) continutul de grasime, exprimat in procente;
b) procedeul de tratament termic utilizat (pasteurizat, sterilizat,
ultrapasteurizat) - se admit prescurtari de tipul "past.",
"UHT";
c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona: "A se pastra la
temperatura de 2 - 4 grade C";
d) pentru laptele si produsele lactate care nu provin de la specia bovine
trebuie specificata specia de la care provin;
e) modificarile de compozitie, conform precizarilor art. 3 alin. (2) lit.
b) si c).
Art. 7
Agentii economici care produc si comercializeaza lapte de consum au
obligatia de a inregistra cantitatile livrate, cu parametrii mentionati la art.
4, si de a le transmite directiilor generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, in raza carora sunt situate unitatile
de productie, cu respectarea prevederilor art. 8.
Art. 8
Monitorizarea incadrarii in parametrii mentionati la art. 4 se face de
catre reprezentantii Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor
imputerniciti cu supravegherea si controlul agentilor economici care produc
produse alimentare destinate comercializarii, astfel:
- incepand cu 1 ianuarie 2004, pentru parametrii grasime si densitate;
- incepand cu 1 ianuarie 2005, pentru continutul proteic si punctul de
inghet.
Art. 9
Respectarea prevederilor prezentei norme se verifica de catre autoritatile
competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite la
art. 38 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind
reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata
si modificata prin Legea nr. 57/2002, iar sanctiunile pentru nerespectarea
prezentei norme se aplica conform art. 41, 42 si 43 ale sectiunii a 4 a din
aceeasi ordonanta de urgenta.