ORDIN
Nr. 250/531/83 din 14 iunie 2002
pentru aprobarea Normei cu privire la fabricarea, continutul, ambalarea,
etichetarea si calitatea fainii de grau destinate comercializarii pentru consum
uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 250 din 14 iunie 2002
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 531 din 12 iulie 2002
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 83 din 19 august 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 808 din 7 noiembrie 2002
Vazand Referatul de aprobare nr. 150.063 din 6 iunie 2002 intocmit de
Directia de industrie alimentara, standarde, marci si licente si Referatul de
aprobare nr. DB 8.458 din 15 iulie 2002 intocmit de Directia generala de
sanatate publica,
avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma cu privire la fabricarea, continutul, ambalarea,
etichetarea si calitatea fainii de grau destinate comercializarii pentru consum
uman, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Sanatatii si
Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a
municipiului Bucuresti, prin directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti si, respectiv, prin oficiile judetene pentru protectia
consumatorilor, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA
cu privire la fabricarea, continutul, ambalarea, etichetarea si calitatea
fainii de grau destinate comercializarii pentru consum uman
CAP. 1
Domeniu de utilizare
Art. 1
(1) Prezenta norma are ca domeniu de aplicare faina de grau obtinuta prin
macinarea graului. Norma se aplica atat pentru faina de grau destinata
utilizarii ca materie prima la fabricarea produselor alimentare, cat si pentru
faina de grau destinata vanzarii directe la consumator.
(2) Aceasta norma nu se aplica pentru:
a) produsele obtinute din grau dur (Triticum durum Desf.) sau dintr-un
amestec de grau dur cu alt grau;
b) faina de grau utilizata ca adjuvant la fabricarea berii sau pentru
fabricarea amidonului si/sau glutenului;
c) faina de grau utilizata in scopuri industriale nealimentare;
d) fainuri al caror continut proteic a fost redus sau care au fost supuse
dupa macinare unui proces special, altul decat uscarea, inalbirea, si/sau cele
la care au fost adaugate ingrediente, altele decat cele mentionate in prezenta
norma.
(3) In sensul prezentei norme, termenii folositi se definesc dupa cum
urmeaza:
a) cenusa (%) - cantitatea de substante minerale continuta in 100 de
unitati de masa (100 g proba), raportata la substanta uscata;
b) umiditate (%) - cantitatea de apa continuta in 100 de unitati de masa
(100 g proba);
c) gluten umed (%) - cantitatea de substante proteice care se separa prin
spalarea cu solutie de clorura de sodiu 2% a unui aluat obtinut din faina,
urmata de zvantarea acestuia;
d) indice de deformare (mm) - diferenta dintre diametrul initial al unei
sfere de 5 g de gluten umed si diametrul acesteia dupa un repaus de o ora la
temperatura de 30 grade C;
e) indice de sedimentare (indice Zeleny) (ml) - numar care indica volumul
exprimat in mililitri al sedimentului obtinut dintr-o suspensie de faina intr-o
solutie de acid lactic;
f) proteina (%) - cantitatea de substante proteice continuta in 100 de
unitati de masa (100 g proba) raportata la substanta uscata;
g) indice de cadere (Falling Number) (sec.) - timpul total exprimat in
secunde, necesar pentru lichefierea de catre alpha-amilaza a unui gel apos
obtinut din 7 g de faina si 25 ml de apa distilata;
h) aciditate totala a fainii - suma tuturor acizilor si a combinatiilor cu
reactie acida care intra in compozitia fainii (fosfati acizi, aminoacizi, acizi
grasi) si care se exprima in grade de aciditate (1 grad aciditate reprezinta
aciditatea din 100 de grame de faina care se neutralizeaza cu 1 cm^3 NaOH);
i) ingredient - orice substanta, inclusiv aditivii, utilizata la producerea
sau la prepararea unui aliment si care va fi continuta si de produsul finit ca
atare sau intr-o forma modificata;
j) aditiv alimentar - orice substanta care in mod normal nu este consumata
ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar
caracteristic, avand sau neavand o valoare nutritiva, care, adaugata
intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul
procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport
sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea
insasi ori prin derivatii sai, direct ori indirect, o componenta a acestor
produse alimentare;
k) contaminant - orice substanta care nu se adauga in mod intentionat alimentelor,
prezenta in acestea ca rezultat al productiei (inclusiv activitatile privind
cresterea plantelor, cresterea animalelor si medicina veterinara), fabricatiei,
prelucrarii, prepararii, tratamentelor, impachetarii, ambalarii, transportului
sau manipularii acestora ori ca rezultat al contaminarii mediului inconjurator.
Materiile straine, cum ar fi fragmentele de insecte, parul de animale etc., nu
sunt incluse in aceasta definitie;
l) data durabilitatii minimale - data stabilita de producator pana la care
faina isi pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare
corespunzatoare.
CAP. 2
Descriere, clasificare
Art. 2
(1) Faina de grau este produsul obtinut prin macinarea graului dupa o
prealabila curatare.
(2) In functie de continutul de cenusa faina de grau se clasifica si se
defineste in urmatoarele grupe, astfel:
a) faina alba este faina care are un continut de cenusa de maximum 0,65% si
se fabrica in urmatoarele sortimente:
- faina alba 480 este faina cu un continut de cenusa de maximum 0,48%;
- faina alba superioara trei nule (000) este faina cu un continut de cenusa
de maximum 0,48% si cu un continut de gluten umed egal sau mai mare de 28%;
- faina alba 550 este faina cu un continut de cenusa de maximum 0,55% si cu
granulatia ceruta de necesitatile tehnologice, conform tabelului din anexa care
face parte integranta din prezenta norma;
- faina alba 650 este faina care are un continut de cenusa de maximum
0,65%;
b) faina semialba este faina care are un continut de cenusa intre 0,66% si
0,90%;
c) faina neagra este faina care are un continut de cenusa intre 0,91% si
1,40%;
d) faina dietetica este faina care are un continut de cenusa intre 1,41% si
2,2% .
(3) In functie de destinatie faina de grau se clasifica astfel:
a) faina pentru fabricarea painii si produselor de panificatie cuprinde
cele patru grupe descrise in alineatul precedent;
b) faina pentru fabricarea biscuitilor cuprinde cele patru grupe descrise
in alineatul precedent;
c) faina pentru fabricarea pastelor fainoase cuprinde grupa de faina alba
descrisa in alineatul precedent;
d) faina pentru fabricarea produselor de patiserie cuprinde grupa de faina
alba descrisa in alineatul precedent.
CAP. 3
Conditii tehnice de calitate
Art. 3
(1) Graul din care se obtine faina trebuie sa corespunda prevederilor
Standardului SR ISO 7970 - Grau. Specificatii.
(2) Conditii tehnice de calitate - specificatii generale.
Faina de grau si toate ingredientele care i se adauga trebuie sa corespunda
normelor sanitare in vigoare si sa prezinte siguranta alimentara.
(3) Faina de grau trebuie sa corespunda indicilor calitativi prezentati in
tabelele din anexa.
(4) In faina de grau se pot adauga optional, in dozele cerute de
necesitatile tehnologice, diverse adaosuri, elemente nutritive si aditivi
alimentari.
Art. 4
(1) Utilizarea aditivilor alimentari, a diverselor adaosuri sau elemente
nutritive in faina de grau este permisa cu respectarea reglementarilor legale
in vigoare.
(2) Colorantii nu sunt admisi la fabricarea fainii de grau.
Art. 5
Contaminantii admisi in faina de grau vor fi in limitele stabilite de
reglementarile sanitare in vigoare.
Art. 6
Conditiile microbiologice pentru faina de grau trebuie sa corespunda
reglementarilor sanitare in vigoare.
CAP. 4
Ambalare si etichetare
Art. 7
(1) Faina de grau trebuie sa fie ambalata si transportata in ambalaje care
sa pastreze calitatile igienice, nutritionale si tehnologice si sa asigure
siguranta alimentara a produsului.
(2) Ambalajele trebuie sa fie fabricate numai din materiale nepericuloase
si adaptate scopului pentru care sunt folosite. Ele nu trebuie sa confere
produsului nici o substanta toxica, nici miros sau gust nedorit si sa
corespunda reglementarilor legale in vigoare.
(3) Ambalajele utilizate pentru ambalarea si comercializarea fainii de grau
vor fi marcate si etichetate conform reglementarilor legale in vigoare.
Art. 8
Eticheta de grau trebuie sa contina in mod obligatoriu:
8.1. Denumirea sub care este vanduta pentru consum faina de grau
8.1.1. Numele produsului inscris pe eticheta trebuie sa fie "faina
alba" sau "faina semialba" ori "faina neagra" sau
"faina dietetica". La faina alba se va mentiona si sortimentul,
conform prevederilor art. 2 alin. (2) lit. a). In cazul sortimentelor de faina
de grau cu diferite adaosuri, denumirea adaosurilor va figura in denumirea sub
care se vinde produsul.
Fainurile de grau care nu corespund prevederilor din prezenta norma nu se
comercializeaza pentru consum uman in asociere cu termeni cum ar fi:
"gen", "tip", "mod", "stil",
"marca", "gust" sau cu alte mentiuni asemanatoare la una
dintre denumirile prevazute in prezenta norma.
8.1.2. Continutul in cenusa poate fi declarat in imediata apropiere a
numelui produsului. Aceasta dispozitie nu se aplica fainurilor la care s-a
adaugat carbonat de calciu sau alti constituenti al caror continut in substante
minerale este diferit de cel al fainii de grau.
8.1.3. Etichetarea, prezentarea si publicitatea fainii de grau din prezenta
norma se fac cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Este interzis sa se
mentioneze pe eticheta mentiuni ca: "cinci nule (00000)",
"regina fainurilor", "faina extra" etc.
8.2. Ingredientele
Lista cuprinzand ingredientele contine toate ingredientele in ordinea
descrescatoare a cantitatii, determinata de modul introducerii in fabricatie;
vitaminele si sarurile minerale adaugate in faina de grau se mentioneaza in
lista cuprinzand ingredientele.
8.3. Valoarea nutritiva se va mentiona cu respectarea prevederilor
Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu
modificarile ulterioare.
8.4. Denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului, al
ambalatorului sau al distribuitorului; in cazul produselor din import se
inscriu denumirea si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat
in Romania.
8.5. Indicarea lotului
8.5.1. Fiecare cantitate de faina de grau vanduta pentru consum, atat vrac,
cat si ambalata sau preambalata, trebuie sa aiba atasata o marca codificata sau
exprimata in clar, care sa nu poata fi stearsa, pentru a permite identificarea
producatorului si a lotului.
8.5.2. Indicarea lotului nu este obligatorie atunci cand data durabilitatii
minimale este indicata prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei
si lunii, in aceasta ordine.
8.6. Cantitatea neta se va inscrie cu respectarea prevederilor Hotararii
Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instructiunilor de metrologie legala
IML 8-01 "Preambalarea unor produse in functie de masa sau volum".
8.6.1. Inscrierea cantitatii nete a fainii de grau se face in unitati de
masa, utilizandu-se, dupa caz, kilogramul sau tona.
8.6.2. In cazul unui ambalaj in care sunt introduse doua sau mai multe
articole continand aceeasi cantitate din acelasi produs, ambalate individual,
indicarea cantitatii nete se face prin mentionarea cantitatii nete continute de
un ambalaj individual si a numarului total al acestora. Aceste mentiuni nu sunt
obligatorii atunci cand ambalajele individuale pot fi numarate cu usurinta din
exterior si atunci cand cel putin o indicatie privind cantitatea neta
individuala poate fi citita clar din exteriorul produsului.
8.7. Data durabilitatii minimale si conditii de pastrare
8.7.1. Data durabilitatii minimale
Data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care faina de grau isi
pastreaza caracteristicile specifice in conditii de depozitare corespunzatoare,
trebuie sa fie mentionata de catre producator pe ambalaj. Data va fi precedata
de mentiunea "a se consuma de preferinta inainte de ...", daca in
data este inclusa ziua, sau "a se consuma de preferinta pana la sfarsitul
...", daca se indica luna si anul sau numai anul.
8.7.2. Conditii de depozitare:
a) se vor mentiona conditiile de depozitare specifice fainii de grau pentru
respectarea datei durabilitatii minimale inscrise pe ambalaj;
b) in masura in care este posibil, instructiunile de depozitare trebuie
inscrise in imediata apropiere a datei durabilitatii minimale.
8.8. Ambalaje nedestinate vanzarii pentru consum in detaliu
In cazul fainii de grau ambalate in ambalaje destinate vanzarii pentru
consum in vrac, indicatiile care trebuie sa figureze pe ambalaje se inscriu cu
respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea
alimentelor, cu modificarile ulterioare.
Art. 9
Esantionare si metode de analiza
9.1. Esantionare
Conform SR ISO 13690-2000. Cereale si produse de macinis. Esantionarea
pentru loturi statice
9.2. Metode de analiza
9.2.1. Determinarea umiditatii
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.2. Determinarea granulatiei (finetii)
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.3. Determinarea cenusii
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.4. Determinarea aciditatii
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.5. Determinarea continutului in proteine
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.6. Determinarea continutului in gluten umed
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.7. Determinarea indicelui de deformare a glutenului
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.8. Determinarea continutului in impuritati metalice
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza
9.2.9. Determinarea indicelui de cadere
Conform SR ISO 3093-1997. Cereale. Determinarea indicelui de cadere
9.2.10. Determinarea indicelui Zeleny
Conform SR ISO 5529-1997. Grau. Determinarea indicelui de sedimentare.
Testul Zeleny
9.2.11. Determinarea continutului de cenusa insolubila in HCI 10%
Conform STAS 90-1988. Faina de grau. Metode de analiza.
Art. 10
Reguli de verificare a conditiilor tehnice de calitate
Conform SR 877-1996. Faina de grau
Verificarile periodice ale conditiilor tehnice de calitate prevazute la
pct. 3.2.1 din SR 877-1996 se completeaza cu:
- continutul in micotoxine;
- incarcarea microbiologica;
- indicele de cadere;
- indicele Zeleny.
ANEXA 1*1)
la norma
*1) Anexa la norma este reprodusa in facsimil.
Tabelul nr. 1 - Proprietati organoleptice*)
______________________________________________________________________________
| | Conditii de calitate
|
|
|_______________________________________________________________|
|Caracteristici| Grupa faina alba | Grupa | Grupa faina | Grupa
|
| | | faina | neagra | faina
|
| | | semialba |
|dietetica|
| |_________________________|__________|________________|_________|
| |Tip |Superioara| Tip| Tip| Faina | Faina | Faina
|
| |480 | Tip 000 | 550| 650| semialba | neagra
|dietetica|
|______________|____|__________|____|____|__________|________________|_________|
|Culoare-aspect|Alb-galbui cu nuanta |Alb-galbui|Cenusiu deschis,|Roscat,
|
| |slab-cenusiu si cu |cu nuanta |cu nuanta
|continand|
| |particule fine de tarate |cenusie si|alb-galbuie,
|particule|
| | |urme |continand |de
tarate|
| | |vizibile |particule de |si
|
| | |de tarate |tarate
|endosperm|
|______________|_________________________|__________|________________|_________|
|Miros |Placut, specific fainii, fara miros de mucegai, de incins sau
|
| |alt miros strain |
|______________|_______________________________________________________________|
|Gust |Normal, putin dulceag, nici amar, nici acru, fara scrasnet la
|
| |mestecare (datorita impuritatilor minerale: pamant, nisip
etc).|
|______________|_______________________________________________________________|
*) In faina de grau nu se admite prezenta insectelor sau a acarienilor in
nici un stadiu de dezvoltare.
Tabelul nr. 2 - Proprietati fizice si chimice
______________________________________________________________________________
| | Conditii de calitate
|
|
|________________________________________________________|
| | Grupa faina alba | Grupa |Grupa | Grupa
|
| | | faina |faina | faina
|
| Caracteristici | | semialba
|neagra|Dietetica|
| |___________________________|___________|______|_________|
| |Tip |Superioara| Tip | Tip | Faina |Faina | Faina
|
| |480 | Tip 000 | 550 | 650 | Semialba
|neagra|Dietetica|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Umiditate %, max. |14,5| 14,5 |14,5 |14,5 | 14,5 | 14,5 | 14,5
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Aciditate grade, max.| 2,2| 2,2 | 2,2 | 2,8 | 3,2 | 5 | 5
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Continut de gluten | | | | | | |
|
|umed %, min. | 24 | 28 | 24 | 26 | 24 | 24 | 20
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Indice de deformare |5 - | 5 - 12 | 5 - | 5 - | 5 - 15 |5 - 15| 5 - 15
|
|a glutenului, mm. | 12 | | 12 | 12 | | |
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Continut de cenusa | | | | | | |
|
|raportat la substanta|0,48| 0,48 | 0,55| 0,65|0,66 - 0,90|0,91 -| 1,41 -
|
|uscata %, max. | | | | | | 1,40 | 2,2
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Continut in cenusa | | | | | | |
|
|insolubile in | | | | | | |
|
|HCI 10%; %; max. | 0,2| 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Continut de substante| | | | | | |
|
|proteice raportat la | | | | | | |
|
|substanta uscata %, | | | | | | |
|
|min. | 9,5| 11 | 9,5 | 9,5 | 9,5 | 9,5 | 7
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Indice de cadere, | | | | | | |
|
|secunde, min. |250 | 250 | 250 | 250 | 220 | 200 | -
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Indice Zeleny | - |200 - 280 |200 -|200 -| 200 - 320 |200 - | -
|
| | | | 320 | 320 | | 320 |
|
|_____________________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Granulatie|Rest pe | | | | | | |
|
| % |sita | | | | | | |
|
| |metalica | | | | | | |
|
| |cu latura | | | | | | |
|
| |de 0,5 | | | | | | |
|
| |mm.%, max.| | | | | 4 - 6 | 7 - 8| 10
|
|
|__________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
| |Rest pe | | | | | | |
|
| |sita de | | | | | | |
|
| |matase cu | | | | | | |
|
| |latura de | | | | | | |
|
| |180 | | | | | | |
|
| |micrometri| | | | | | |
|
| |Nr. 8, %, | | | | | | |
|
| |max. | 2 | 8 | 8 | 10 | | | |
|
|__________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
| |Trece prin| | | | | | |
|
| |sita de | | | | | | |
|
| |matase cu | | | | | | |
|
| |latura de | | | | | | |
|
| |180 | | | | | | |
|
| |micrometri| | | | | | |
|
| |Nr. 8, %, | | | | | | |
|
| |min. | | | | | 50 - 55 | 50 | 15 - 60
|
| |__________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
| |Trece prin| | | | | | |
|
| |sita de | | | | | | |
|
| |matase cu | | | | | | |
|
| |latura de | | | | | | |
|
| |125 | | | | | | |
|
| |micrometri|Min.| |max. |min. | | |
|
| |Nr. 10, % | 65 | max. 70 | 70 | 55 | | |
|
|__________|__________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
|Impuritati|Sub forma | | | | | | | |
|metalice |de | | | | | | |
|
| |pulbere, | | | | | | |
|
| |g/kg | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3
|
| |__________|____|__________|_____|_____|___________|______|_________|
| |Sub forma |
|
| |de aschii | lipsa
|
|__________|__________|________________________________________________________|
NOTA:
In cazul sortimentelor de faina de grau cu diferite adaosuri, elemente
nutritive sau aditivi alimentari se va mentiona continutul acestora.